Nationaal verkeerskundecongres 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nationaal verkeerskundecongres 2014"

Transcriptie

1 Nationaal verkeerskundecongres 2014 De Uithoflijn, het enige tramproject dat momenteel in Nederland in uitvoering is Remco van der Wösten (Movares) Steven Jansen (Movares) Samenvatting Voor een 5-tal thema s (zie hieronder) worden stellingen geformuleerd. Deze stellingen worden op de site van Verkeerskunde geplaatst. Geïnteresseerden kunnen op deze stellingen reageren en op deze wijze een discussie op gang brengen. Tevens wordt er op de site een poll geplaatst. Bezoekers aan de webpagina kunnen op deze wijze stemmen welke van de thema s tijdens het NVC 2014 wordt gepresenteerd. De presentatie start met een algemene inleiding over het project. Afhankelijk van de toebedeelde tijd kunnen vervolgens meerdere onderwerpen/thema s worden behandeld. De thema s die behandeld worden, worden gekozen op basis van de poll van de website en de wensen van de aanwezigen. De exacte inhoud wordt mede bepaald door de reacties op de stellingen op de site Trefwoorden ruimtelijke kwaliteit, integrale gebiedsontwikkeling, dubbel ruimtegebruik, mobiliteitsmanagement, verkeerskundige keuzes

2 Presentatiepaper Nationaal Verkeerskunde Congres 2014 Op verzoek van de organisatie aan te vullen of te voorzien van andere accenten Onderwerp De Uithoflijn. Het enige tramproject dat momenteel in Nederland in uitvoering is. Sprekers Steven Jansen, landschapsarchitect Remco van der Wösten, verkeerskundige Werkzaam bij Movares en beiden reeds jaren betrokken bij het ontwerp en de ontwikkeling van de Uithoflijn. Presentatievorm Interactief Voor een 5-tal thema s (zie hieronder) worden stellingen geformuleerd. Deze stellingen worden op de site van Verkeerskunde geplaatst. Geïnteresseerden kunnen op deze stellingen reageren en op deze wijze een discussie op gang brengen. Tevens wordt er op de site een poll geplaatst. Bezoekers aan de webpagina kunnen op deze wijze stemmen welke van de thema s tijdens het NVC 2014 wordt gepresenteerd. De presentatie start met een algemene inleiding over het project. Afhankelijk van de toebedeelde tijd kunnen vervolgens meerdere onderwerpen/thema s worden behandeld. De thema s die behandeld worden, worden gekozen op basis van de poll van de website en de wensen van de aanwezigen. De exacte inhoud wordt mede bepaald door de reacties op de stellingen op de site. Inhoud Algemene inleiding Voorstellen thema s/onderwerpen 1. Stationsgebied: Integrale gebiedsontwikkeling 2. Station Vaartsche Rijn: Dubbel ruimtegebruik 3. Uithof: kwaliteit openbare ruimte/inpassing 4. P+R De Uithof: Mobiliteitsmanagement 5. Ruimtelijke kwaliteit versus verkeerskundige keuzes Hieronder volgt de inleiding. Per thema is een korte beschrijving gegeven en zijn de stellingen t.b.v. de site opgenomen. Algemene inleiding De stadsregio Utrecht telt bijna inwoners, in 2040 zijn dat er Om de groene omgeving te sparen, zullen de nieuwe Utrechters voornamelijk binnen het huidige stedelijke gebied komen te wonen. In zo n compacte omgeving is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met de beschikbare ruimte. Voor de bereikbaarheid is er daarom naast goede auto- en fietsvoorzieningen, een uitstekend openbaarvervoersysteem nodig. Vanuit dit besef hebben de gemeenten in de regio Utrecht de ambitie uitgesproken het OV tot 2020 jaarlijks met 5% te laten groeien. De gemeenteraad Utrecht heeft in 2012 het ambitiedocument Utrecht: Aantrekkelijk en Bereikbaar vastgesteld. Bestuur Regio Utrecht (BRU) heeft daarop de ambitie vastgesteld en een visie ontwikkeld voor een regionaal tramnetwerk (Tramnet 2025). Dit regionale tramnetwerk zal uit vijf verbindingen bestaan. Op basis van vervoerswaarden zijn meerdere openbaarvervoerlijnen in en om de stad Utrecht geschikt om te vertrammen. Hierbij gaat het om de verbinding naar Vleuten via Papendorp en De Meern, de Binnenstadsas naar De Uithof (lijn 28) en Zeist en tramlijnen naar Zuilen en Overvecht. Met name vanwege de grote aantallen reizigers van en naar De Uithof, vormt de Uithoflijn de eerste stap in de uitbouw van dit systeem.

3 De Uithoflijn wordt in een complexe, stedelijke omgeving aangelegd, waar veel verkeer, winkels, bedrijven en bewoners zijn. Om de hinder tijdens de bouw zoveel mogelijk tegen te gaan, wordt het project gefaseerd uitgevoerd. Daar waar mogelijk wordt het gecombineerd met andere projecten. Een duidelijk voorbeeld daarvan is de spooruitbreiding tussen Utrecht CS en Lunetten, waarmee gelijktijdig de onderbouw van de Uithoflijn wordt aangelegd. De bouw neemt dan weliswaar meer tijd in beslag, maar de stad Utrecht kan daardoor goed blijven functioneren. Nut en noodzaak Uithoflijn De Uithof, kenniscentrum aan de rand van de stad Utrecht, draagt in belangrijke mate bij aan de innovatieve kracht, de kenniseconomie en de concurrentiepositie van de regio Utrecht en Nederland. Een sterk ontwikkelde en goed bereikbare Uithof stimuleert de economie en de werkgelegenheid in de regio. De Uithof blijft de komende jaren groeien. Bijvoorbeeld door de uitbreidingen van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht en de komst van verschillende instellingen naar De Uithof, zoals het RIVM, het Prinses Maxima Centrum en Danone. Het aantal studenten, werknemers en bezoekers dat vanaf Utrecht Centraal naar De Uithof reist, groeit daardoor de komende jaren met 25%. Concreet betekent dit dat er in 2020 meer dan OV-reizigers per dag zijn, omdat steeds meer mensen met het openbaar vervoer van en naar De Uithof reizen. De luchtkwaliteit in Utrecht staat onder druk. Utrecht heeft het drukste busnetwerk van Nederland en het traject Utrecht Centraal-De Uithof is zelfs de drukste busverbinding van het land. Op dit moment rijden buslijn 28, 12 en diverse andere buslijnen naar De Uithof. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de groei van het aantal reizigers niet meer met bussen op te vangen is. De aanleg van de Uithoflijn biedt hierin uitkomst. Reizen per tram biedt reizigers meer ruimte en comfort. In een tram kunnen namelijk vier tot vijf keer meer reizigers vervoerd worden dan in een bus, zonder dat deze er als haringen in een ton hoeven in te zitten. Ook is reizen per tram stiller, schoner en zuiniger dan per bus. Een tram past beter binnen de beperkte stedelijke ruimte en biedt dus meer vervoerscapaciteit. Doel van de Uithoflijn is dat reizigers snel, comfortabel en milieuvriendelijk tussen Utrecht Centraal en De Uithof worden vervoerd. Het resultaat is verbetering van de bereikbaarheid van De Uithof, de leefbaarheid van de stad, de kwaliteit van het openbaar vervoer en een stimulerende werking voor economie en werkgelegenheid in de regio.

4 Stationsgebied: Integrale gebiedsontwikkeling In het Utrechtse stationsgebied is een grootschalige verbouwing gaande. Hierbij gaat het om: - het verbeteren van de bereikbaarheid: een nieuw station met extra treinperrons en nieuwe busstations, fietsenstallingsplaatsen en nieuwe toeleidende busbanen; - vastgoedontwikkeling: nieuwe kantoren (o.a. Stadskantoor), woningen en overige vastgoed Bibliotheek++, bioscoop, winkels); - het opwaarderen van de openbare ruimte, met het herstel van de singel rondom het centrum en het doortrekken van de Leidsche Rijn. Zie voor meer informatie De ontwikkeling van het stationsgebied is georganiseerd in deelgebieden met in elk deelgebied verschillende projecten met verschillende verantwoordelijken en verschillende planningen. De Uithoflijn doorsnijdt meerdere deelgebieden en raakt meer dan 10 grote projecten. Dit varieert van het gebruik maken van nieuwe busbanen voor de tram tot onder nieuwe gebouwen doorgaan, die over de bus-/trambanen heen worden gebouwd. Stellingen: - Nieuwe infrastructuur vraagt om een integrale aanpak over de hele lijn en laat zich lastig opdelen in deelgebieden Voorbeelden: De busbanen waar de Uithoflijn gebruik van gaat maken, worden in twee contracten op de markt gezet met verschillende planningen. De totale lengte van deze drie busbanen is ongeveer 800 meter. Omdat het voor de bouwfasering het meest efficiënt is om bij aanleg van de busbaan meteen de spoorconstructie mee te nemen, betekent dit dat drie aannemers verantwoordelijk zijn voor de aanleg van dit stuk trambaan. De nieuwe trams voor de Uithoflijn krijgen een lage vloer. Dit betekent dat de hoge vloertrams van de Sneltram Utrecht Nieuwegein/IJsselstein (SUNIJ) niet kunnen doorrijden richting De Uithof en eindigen op het Jaarbeursplein. Bezoekers van de binnenstad en overstappers op de Uithoflijn moeten het hele station doorlopen. Verlagen van de tramhaltes langs de SUNIJ-lijn en aanschaf van extra lage vloertrams maakt geen deel uit van het project Uithoflijn.

5 Station Vaartsche Rijn: Dubbel ruimtegebruik Voor Randstadspoor en DoorStroomStation Utrecht worden de sporen rondom Utrecht fors uitgebreid. Tussen Utrecht Centraal en Lunetten komen acht treinsporen en het nieuwe station Utrecht Vaartsche Rijn. ProRail neemt in de spooruitbreiding de onderbouw voor de Uithoflijn mee. Omdat de Uithoflijn ter hoogte van Vaartsche Rijn over een lengte van 500 meter op een viaduct wordt aangelegd, komt hieronder ruimte beschikbaar voor dubbel ruimtegebruik. Stellingen: - Als in stedelijk gebied vanwege de kruisende wegen infrastructuur verhoogd wordt aangelegd, moet altijd gestreefd worden naar dubbel ruimtegebruik, dus gebruiksfuncties onder de infrastructuur. Voorbeelden: Onder de treinsporen bij Vaartsche Rijn komen de functies, die weinig daglicht nodig hebben, zoals een parkeergarage en stationsfietsenstallingen. Omdat de Uithoflijn aan de zijkant naast de treinsporen komt, is hier meer daglichttoetreding mogelijk. Onder de Uithoflijn worden bij het station ruimtes gemaakt voor winkels en horeca. De Uithoflijn komt voorbij het station vlak langs de woningen aan de Pelikaanstraat. Dit betekent dat het straatbeeld ingrijpend verandert. Ter compensatie krijgen de bewoners de mogelijkheid om tegen gereduceerd tarief een berging of een plek in een buurtfietsenstalling of parkeergarage te huren. Ook deze bergingen en buurtfietsenstallingen komen onder de Uithoflijn.

6 De Uithof: kwaliteit openbare ruimte/inpassing In de Uithof maakt de Uithoflijn zoveel mogelijk gebruik van de bestaande busbanen. Tussen de gebouwen van de Universiteit en Hogeschool ligt een hoogwaardig ingericht voetgangersgebied als een centrale as met in het midden de busbaan. Om de overstekende voetgangers te geleiden naar veilige oversteeklocaties, liggen langs de busbaan grasbakken met zitranden. Voor de Uithoflijn wordt de bestaande inrichting zoveel mogelijk gehandhaafd. Dit betekent een baanconcept met lage snelheid (max. 30 km/h) en geen hekken langs de trambaan. Stellingen: - Sluit ook bij een regionale tramlijn met lange gekoppelde trams zoveel mogelijk aan op de omgeving. Speel hier op in door bewust te kiezen voor passende maximum snelheden en een bijbehorende inrichting van de trambaan. Voorbeelden: Hoewel voetgangers op vele plekken de bus-/trambaan kunnen oversteken is er voor gekozen om bij de oversteken op de koppen van de haltes tramwaarschuwingslichten te plaatsen. Deze gaan ook aan bij de komst van een bus. Dit verhoogt de veiligheid, maar houdt de kwaliteit en het karakter van het gebied in stand. Bij de hoofdingang van het Academisch Ziekenhuis Utrecht als onderdeel van het Universitair Medisch Centrum ligt in de huidige situatie een grote keerlus voor de dubbelgelede bussen van lijn 12. Omdat de tram deze buslijn vervangt en doorrijdt komt veel ruimte vrij voor een andere inrichting. Het UMC gebruikt deze ruimte voor een grote fietsenstalling, waarbij het gebied meer gaat aansluiten op het karakter van het voetgangersgebied bij de Universiteit en Hogeschool.

7 P+R De Uithof: Mobiliteitsmanagement Eindpunt voor de Uithoflijn is P+R De Uithof. Een groot deel van de parkeerplaatsen in dit P+R-gebouw wordt voor het personeel afgenomen door bedrijven/instellingen op De Uithof (vooral UU, en UMC Utrecht). Naast de tram halteert ook een aantal buslijnen bij het P+R. Mogelijk komen er in de weekenden geen trams maar uitsluitend bussen. De vraag is in hoeverre winkelend publiek gebruik zal maken van deze P+R indien er in de weekenden geen tram rijdt maar uitsluitend een bussen. Stelling - Ondanks dat van de plekken een bestemming hebben voor personeel van De Uithof is een tramverbinding i.p.v. een busverbinding met Utrecht Centraal essentieel voor het bestaansrecht van P+R De Uithof.

8 Ruimtelijke kwaliteit versus verkeerskundige uitgangspunten In het project is tijdens het ontwerpproces regelmatig discussie geweest over hoe om te gaan met tegenstrijdige uitgangspunten vanuit de ruimtelijke/inpassingsoptiek en verkeerskundige standpunt. Stellingen: - Ruimte en verkeerskunde zijn gelijkwaardig. Per issue dient een afweging te worden gemaakt op basis van gelijkwaardigheid. Dit kan betekenen dat niet aan verkeerskundige uitgangspunten wordt voldaan. Voorbeelden: In het ontwerp van De Uithoflijn zijn op diverse deeltracés middenmasten geplaatst. Ook op plekken waar medegebruik is van bus en hulpdiensten op de trambaan. Vanuit inpassing is de wens om het aantal masten zoveel mogelijk te beperken en een strakke lijn te vormen. Vanuit verkeerskundig oogpunt wordt op deeltracés met medegebruik de starre obstakels bij voorkeur op voldoende afstand in de zijberm geplaatst, dit om aanrijdingen te voorkomen. Er is ruim tijd besteed aan discussies over het plaatsen van bomen langs het tracé. Niet allen het type boom of de afstand (vallende taken, onderhoud, bladeren op het spoor etc.), maar ook de relatie met de zichtlijnen voor trambestuurder of overige weggebruikers. Daarnaast de wens vanuit ruimtelijk perspectief om de trambaan in het groen met een duidelijk markering van bomen langs het tracé te maken.

Tijd voor de tram. Utrecht wil verder...

Tijd voor de tram. Utrecht wil verder... Tijd voor de tram Utrecht wil verder... Voorwoord Je zou het, tegen de achtergrond van kredietcrisis en bezuinigingen, bijna vergeten: Utrecht groeit. Als enige grote Nederlandse stad vergrijst Utrecht

Nadere informatie

Consultatieversie Uitgangspuntennotitie 2014

Consultatieversie Uitgangspuntennotitie 2014 Consultatieversie Uitgangspuntennotitie 2014 Voorstellen voor jaarlijkse wijzigingen in het OV in de regio Utrecht in 2014 Reageren? U kunt tot 4 maart 2013 reageren op de uitgangspunten voor de dienstregeling

Nadere informatie

Concept voorontwerp Jaarbeursplein. 27 maart 2013

Concept voorontwerp Jaarbeursplein. 27 maart 2013 Concept voorontwerp Jaarbeursplein 27 maart 2013 Toelichting Het Jaarbeursplein krijgt in de toekomst een complete metamorfose. De nieuwe bebouwing rondom het plein en het feit dat er geen auto's, bussen

Nadere informatie

Memo. Reactie ITC op rapport POSAD van Sijpesteijnkade v3.docx 1/10

Memo. Reactie ITC op rapport POSAD van Sijpesteijnkade v3.docx 1/10 ITC Utrecht BV Leidseveer 10-3511 SB Utrecht T +31(0)30 265 3502 www.itc-utrecht.nl Memo Aan Projectorganisatie Uithoflijn, Bert Coenen Van Steven Jansen Telefoon 06-2244 1137 Kenmerk Projectnummer IN160695

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

Aanleidingen. Om welk gebied gaat het? Vastgoedprojecten. Openbare ruimte Stationsgebied west consultatieavond 29 september 2009

Aanleidingen. Om welk gebied gaat het? Vastgoedprojecten. Openbare ruimte Stationsgebied west consultatieavond 29 september 2009 Aanleidingen Nota Ruimtelijke Ordening Groei van de stad Nationaal Sleutelproject HSL Randstadspoor Verloedering omgeving Openbare ruimte Stationsgebied west consultatieavond 29 september 2009 Niets doen

Nadere informatie

Resultaten enquête Uithoornlijn

Resultaten enquête Uithoornlijn Resultaten enquête Uithoornlijn Juni 2015 Resultaten enquête Uithoornlijn Inleiding De gemeente Uithoorn en de Stadsregio Amsterdam willen graag weten wat inwoners van Uithoorn belangrijk vinden aan het

Nadere informatie

Tramverbinding Utrecht CS - De Uithof. Publieksversie

Tramverbinding Utrecht CS - De Uithof. Publieksversie Tramverbinding Utrecht CS - De Uithof Publieksversie Versie 3.0 mei 2014 Inhoudsopgave Feiten en cijfers 4 1 Inleiding 7 1.1 Regionale visie op OV 7 1.2 Nut en noodzaak Uithoflijn 9 1.3 Planning en besluiten

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Ingenieurskunst in de Uithoflijn

Ingenieurskunst in de Uithoflijn thema 1 Nieuwe tramverbinding tussen Utrecht Centraal en De Uithof Ingenieurskunst in de Uithoflijn Het aantal reizigers tussen Utrecht Centraal en De Uithof aan de oostzijde van Utrecht groeit de komende

Nadere informatie

De Dubbele Schaalsprong in Fiets- + OV-rail-netwerken Casus Utrecht

De Dubbele Schaalsprong in Fiets- + OV-rail-netwerken Casus Utrecht De Dubbele Schaalsprong in Fiets- + OV-rail-netwerken Casus Utrecht Jan Korff de Gidts en Tymon de Weger Railforumbijeenkomst, 5 juni 2014 Kracht van Utrecht Interdisciplinair team (experts en bewoners)

Nadere informatie

CU update. februari 2016. over de projecten in het Utrechtse Stationsgebied kjaarbeurskant M K L E O F A B C D G I

CU update. februari 2016. over de projecten in het Utrechtse Stationsgebied kjaarbeurskant M K L E O F A B C D G I N M K O F L E A B C D J G I H februari 2016 CU update over de projecten in het Utrechtse Stationsgebied kjaarbeurskant Er gebeurt van alles in het Stationsgebied, maar waar wordt nou precies aan gewerkt?

Nadere informatie

Netwerk RandstadRail. verkeer en vervoer

Netwerk RandstadRail. verkeer en vervoer Netwerk RandstadRail verkeer en vervoer Kortere reistijden, hogere frequentie en meer comfort Sterke groei gebruik RandstadRail Haaglanden stapt over op Netwerk RandstadRail Elke dag stappen zo n 95.000

Nadere informatie

Voorzieningen Leidsche Rijn

Voorzieningen Leidsche Rijn De wijkraad, de ogen en oren van de wijk Voorzieningen Leidsche Rijn maart 2012 Voorzieningen Leidsche Rijn inhoud Tussenstand wijkraadpleging voorzieningen 2012 Winkel Centrum Terwijde Leidsche Rijn Centrum

Nadere informatie

Inleiding. Sport 4 Optimalisatie van het openbaar vervoer

Inleiding. Sport 4 Optimalisatie van het openbaar vervoer Sport 4 Optimalisatie van het openbaar vervoer Inleiding Utrecht is tot op heden altijd wat bescheiden geweest in de opzet van haar openbaar vervoer. Uit onderzoek blijkt dat steden van minder nationaal

Nadere informatie

nieuwsbrief - april 2013 Spoorzone Zwolle

nieuwsbrief - april 2013 Spoorzone Zwolle nieuwsbrief - april 2013 Spoorzone Zwolle De spoorzone Zwolle: nu nog verscholen achter bussen, auto s, fietsen, hoge loopbruggen en bouwputten, maar straks de place-to-be in Zwolle. Dit gebied is een

Nadere informatie

wordt door Zuidasdok nog beter bereikbaar De feiten op een rijtje

wordt door Zuidasdok nog beter bereikbaar De feiten op een rijtje wordt door Zuidasdok nog beter bereikbaar De feiten op een rijtje Waarom Zuidasdok? Zuidasdok is een van de grootste infrastructurele projecten van Nederland. Het project zorgt voor een betere bereikbaarheid

Nadere informatie

Bijeenkomsten. Er is een aantal themabijeenkomsten gehouden waarover we u graag berichten:

Bijeenkomsten. Er is een aantal themabijeenkomsten gehouden waarover we u graag berichten: 3 e jaargang nr 2 - juli 2017 Voor het tracé van de Uithoornlijn is de voorkeursvariant eind 2016 vastgesteld. Nu wordt gewerkt aan de verdere uitwerking van de plannen. Er is inmiddels een aantal bijeenkomsten

Nadere informatie

Regio* Utrecht. OVvisie

Regio* Utrecht. OVvisie Regio* Utrecht \) OVvisie Synthese: De regio gaat de komende 30 jaar verder met het ontwikkelen van een kwalitatief hoogwaardigov1 product en zal zich daarbij ichten op een kwal iteitssprong van het verbindend

Nadere informatie

Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020

Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020 Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020 Inloopavonden mei 2016 d.d. 11 mei Inhoud 1. Inleiding Waarom tijdelijk OV-plan 2018 t/m 2020? Uitgangspunten tijdelijk OV-plan 2. Het tijdelijk

Nadere informatie

De Dubbele Schaalsprong in Fiets- + OV-rail-netwerken Casus Utrecht

De Dubbele Schaalsprong in Fiets- + OV-rail-netwerken Casus Utrecht De Dubbele Schaalsprong in Fiets- + OV-rail-netwerken Casus Utrecht Jan Korff de Gidts en Tymon de Weger Railforumbijeenkomst, 5 juni 2014 Kracht van Utrecht Interdisciplinair team (experts en bewoners)

Nadere informatie

Samenvatting resultaten enquête OV-streefbeeld 2020

Samenvatting resultaten enquête OV-streefbeeld 2020 Samenvatting resultaten enquête OV-streefbeeld 2020 Juli 2013 In mei en juni 2013 heeft Bestuur Regio Utrecht een online enquête gehouden over het openbaar vervoer in de regio Utrecht tot 2020. Ook u hebt

Nadere informatie

Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag

Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag Een aantrekkelijk gebied, met een uitgebreid aanbod aan werkgelegenheid Onder de noemer Arnhem Centraal ondergaan station Arnhem en zijn directe omgeving

Nadere informatie

Duurzame mobiliteit Casestudy Stadsregio Utrecht Jan Korff de Gidts Projectleider Kracht van Utrecht-initiatief

Duurzame mobiliteit Casestudy Stadsregio Utrecht Jan Korff de Gidts Projectleider Kracht van Utrecht-initiatief Duurzame mobiliteit Casestudy Stadsregio Utrecht Jan Korff de Gidts Projectleider Kracht van Utrecht-initiatief Samen zorgen voor minder CO 2 6 maart 2012 Opbouw van mijn bijdrage Ambitie en concept van

Nadere informatie

Hoofdstuk 5 van het concept OV-streefbeeld 2020: kaarten en toelichting (volledige concept volgt 23 december 2013)

Hoofdstuk 5 van het concept OV-streefbeeld 2020: kaarten en toelichting (volledige concept volgt 23 december 2013) Hoofdstuk 5 van het concept OV-streefbeeld 2020: kaarten en toelichting (volledige concept volgt 23 december 2013) 1 5. Het OV-streefbeeld 2020 De gehele rapportage van het OV-streefbeeld 2020 bestaat

Nadere informatie

OV-knooppunt met P+R bij De Punt. Analyse van nut en noodzaak

OV-knooppunt met P+R bij De Punt. Analyse van nut en noodzaak OV-knooppunt met P+R bij De Punt Analyse van nut en noodzaak Inhoud Aanleiding & doel van het onderzoek Probleemanalyse Oplossingsrichtingen Advies Aanleiding & doel van dit onderzoek Omgevingsvisie Drenthe:

Nadere informatie

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem Vraag en antwoord Algemeen 1. Waarom wordt deze Schakel Achterhoek - A1 aangelegd? De gemeente Lochem en de provincie hebben besloten een rondweg aan te leggen

Nadere informatie

Tramlijn Vlaanderen Maastricht Tweede consultatieavond. Binnenstedelijk tracé

Tramlijn Vlaanderen Maastricht Tweede consultatieavond. Binnenstedelijk tracé Tramlijn Vlaanderen Maastricht Tweede Binnenstedelijk tracé Inleiding wethouder Nuss Welkom Onze opdracht Waar staan we? Terugkoppeling eerste Doel en aanpak van van Vervolgstappen Onze opdracht 2009 2010

Nadere informatie

financiën Uithoflijn Uw kenmerk Beleidsveld Verkeer en Mobiliteit Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

financiën Uithoflijn Uw kenmerk Beleidsveld Verkeer en Mobiliteit Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 14 030 www.utrecht.nl Aan de gemeenteraad RAADSBRIEF NIET VERZENDEN VOOR 31 JANUARI 13.30 UUR Behandeld door J.H. Greeven Doorkiesnummer 030-28 68476 E-mail

Nadere informatie

Herinrichting Ooster-& Westerkade. Buurtavond Juni Utrecht.nl

Herinrichting Ooster-& Westerkade. Buurtavond Juni Utrecht.nl Herinrichting Ooster-& Westerkade Buurtavond Juni 2016 Programma van de avond 19:15 uur: Overzicht inbreng eerste bijeenkomst 19:45 uur: Toelichting ideeschetsen 20:15 uur: Werksessie reacties en voorkeuren

Nadere informatie

Stedenbouwkundige ontwikkelvisie Centraal Station Nijmegen

Stedenbouwkundige ontwikkelvisie Centraal Station Nijmegen Toelichting over de presentatie: Stedenbouwkundige ontwikkelvisie Centraal Station Nijmegen Burgerronde 1 februari 2012, 18.00-19.00 uur Traianuskamer Doel: Toelichting: Informeren Presentatie Stedenbouwkundige

Nadere informatie

Uw route naar het St. Antonius Ziekenhuis. Utrecht, Nieuwegein en Houten

Uw route naar het St. Antonius Ziekenhuis. Utrecht, Nieuwegein en Houten Uw route naar het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht, Nieuwegein en Houten VLEUTEN HARMELEN E30 A12 E E35 MAARSSEN A A2 DE MEERN LEIDSCHE RIJN Zuilense Ring N230 C GROENEKAN DE BILT A27 UTRECHT E30 A28 BILTHOVEN

Nadere informatie

Kwalitatieve onderbouwing parkeren Noordgebouw Utrecht

Kwalitatieve onderbouwing parkeren Noordgebouw Utrecht Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Hoofdstuk 27. RijnGouweLijn

Hoofdstuk 27. RijnGouweLijn Hoofdstuk 27. RijnGouweLijn Samenvatting Ruim acht op de tien Leidenaren weet dat er een nieuwe light-railverbinding komt die Leiden, Gouda en de kust van Noordwijk en Katwijk met elkaar verbindt. Dit

Nadere informatie

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid Factsheet Verkeer 1. Inleiding In deze factsheet Verkeer staan de voertuigen en personen centraal die de openbare weg gebruiken. Het gaat hier dus niet om de fysiek aanwezige infrastructuur (die komt aan

Nadere informatie

Overstappen op hoogwaardig OV. HOV-NET Zuid-Holland Noord

Overstappen op hoogwaardig OV. HOV-NET Zuid-Holland Noord Overstappen op hoogwaardig OV HOV-NET Zuid-Holland Noord Overstappen op hoogwaardig OV 2 Zuid-Holland biedt veel mogelijkheden om te wonen, werken en recreëren. Het is het economisch hart van Nederland

Nadere informatie

Aan : ROCOV Van : Robert van Leusden Onderwerp : onderbouwing adviesaanvraag Niet terugbrengen halte Vredenburg Utrecht Datum : 7 oktober 2011

Aan : ROCOV Van : Robert van Leusden Onderwerp : onderbouwing adviesaanvraag Niet terugbrengen halte Vredenburg Utrecht Datum : 7 oktober 2011 MEMO Aan : ROCOV Van : Robert van Leusden Onderwerp : onderbouwing adviesaanvraag Niet terugbrengen halte Vredenburg Utrecht Datum : 7 oktober 2011 Inleiding De gemeente Utrecht is voornemens om na realisatie

Nadere informatie

Portefeuillehouder : J.A.E. Landwehr

Portefeuillehouder : J.A.E. Landwehr algemeen bestuur 1 oktober 2014 Agendapunt : 10 Portefeuillehouder : J.A.E. Landwehr Registratienr. : 2014-04341 Voorstel in het kort Onderwerp Derde wijziging Programmabegroting 2014 Status Openbaar Voorgesteld

Nadere informatie

Rapportage 8-meting Stationsgebied

Rapportage 8-meting Stationsgebied Rapportage 8-meting Stationsgebied Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht Postbus 16200 3500 CE Utrecht 030 286 1350 onderzoek@utrecht.nl in opdracht van Projectorganisatie

Nadere informatie

Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020

Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020 Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020 Inloopavonden mei 2016 d.d. 12 mei Inhoud 1. Inleiding Waarom tijdelijk OV-plan 2018 t/m 2020? Uitgangspunten tijdelijk OV-plan 2. Het tijdelijk

Nadere informatie

Winkelruimte in winkelcentrum DE VELDHOF.

Winkelruimte in winkelcentrum DE VELDHOF. Te huur Winkelruimte in winkelcentrum DE VELDHOF. Adres Molenpolder 92 te De Meern Historie De Leidsche Rijn De ontwikkeling en de ligging van De Meern zijn bepaald door de loop van de Leidsche Rijn. Rond

Nadere informatie

Verslag 38 ste Schouw Stationsgebied 9 juli 2013 Infocentrum, Vredenburg 40

Verslag 38 ste Schouw Stationsgebied 9 juli 2013 Infocentrum, Vredenburg 40 Verslag 38 ste Schouw Stationsgebied 9 juli 2013 Infocentrum, Vredenburg 40 Verslag: Mieke Kassing (Kassing Notuleerservice, Odijk) In het Infocentrum hebben zich ongeveer 60 mensen verzameld. De groep

Nadere informatie

1 Station Mook-Molenhoek

1 Station Mook-Molenhoek 1 Station Mook-Molenhoek station Mook-Molenhoek Opgeleverd Station Mook-Molenhoek is op 6 mei 2009 geopend aan de Maaslijn. Het station ligt op het traject Nijmegen- Roermond. Het station levert een belangrijke

Nadere informatie

Provincie Utrecht t.a.v. Gedeputeerde Staten Postbus TH Utrecht

Provincie Utrecht t.a.v. Gedeputeerde Staten Postbus TH Utrecht Provincie Utrecht t.a.v. Gedeputeerde Staten Postbus 803000 3508 TH Utrecht Betreft: vervangend vervoer de Uithoflijn tot december 2019; oplossingen het sardientjesvervoer In kopie aan: Qbuzz U-OV Syntus

Nadere informatie

Portefeuillehouder: Mw. M.N.Kallen-Morren

Portefeuillehouder: Mw. M.N.Kallen-Morren algemeen bestuur 16 december 2009 Agendapunt : 6 Portefeuillehouder: Mw. M.N.Kallen-Morren Nr. : 2009-1353 Datum : 16 december 2009 Onderwerp Tramnetwerk Regio Utrecht Voorstel De contouren van het toekomstige

Nadere informatie

Bewonerspanel Bereikbaarheid

Bewonerspanel Bereikbaarheid Interne Bedrijven, Gemeente Utrecht onderzoek@utrecht.nl / 030 286 1350 www.utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel Bereikbaarheid Leden Bewonerspanel Utrecht vinden bereikbaarheid centrum afgenomen De respondenten

Nadere informatie

Openbaar Vervoer Utrecht

Openbaar Vervoer Utrecht Openbaar Vervoer Utrecht Openbaar Vervoer Utrecht Nick S. Harshagen Gambiadreef 125 3564 EN Utrecht Tel. 06-26710255 E-mail: Savanne.Harshagen@student.hu.nl ID# 1211942 Stage 1 Milieucentrum Utrecht Secretariaat

Nadere informatie

VVP 2005 VVP 2005 VVP 2005. De kaders voor het Verkeers- en Vervoerbeleid 2005-2015 van de gemeente Amersfoort

VVP 2005 VVP 2005 VVP 2005. De kaders voor het Verkeers- en Vervoerbeleid 2005-2015 van de gemeente Amersfoort 4 4 De kaders voor het Verkeers- en Vervoerbeleid 2005-2015 van de gemeente Amersfoort Bereikbaar en bewegen Voorwoord van H. Brink, Wethouder verkeer gemeente Amersfoort Hoe houden we Amersfoort bereikbaar

Nadere informatie

Vervoerskundig effect tijdelijk eindpunt centrum Maastricht

Vervoerskundig effect tijdelijk eindpunt centrum Maastricht Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Visie stationsomgeving

Visie stationsomgeving Visie stationsomgeving 2015-2025 7 mei 2014 Ideeën 10 maart 3 thema s Perronoversteek / wijkverbinding Functies bebouwing Stationsplein Huidige perronoversteek Ideeën 10 maart Gelijkvloerse oversteek Oversteek

Nadere informatie

Vastgoedontwikkeling Smakkelaarsveld Bibliotheek++, filmhuis Artplex, woningen en parkeren

Vastgoedontwikkeling Smakkelaarsveld Bibliotheek++, filmhuis Artplex, woningen en parkeren Vastgoedontwikkeling Smakkelaarsveld Bibliotheek++, filmhuis Artplex, woningen en parkeren Achtergrondinformatie marktconsultatie vastgoed Smakkelaarsveld In het stationsgebied van Utrecht wordt hard gewerkt

Nadere informatie

Visie Openbare Ruimte De huiskamer van a lle Amsterdammers. Samenvatting in beeld

Visie Openbare Ruimte De huiskamer van a lle Amsterdammers. Samenvatting in beeld Visie Openbare Ruimte 2025 De huiskamer van a lle Amsterdammers Samenvatting in beeld De huiskamer in historisch perspectief Toen Nu Straks In de visie worden ambities voor de Amsterdamse openbare ruimte

Nadere informatie

Project HOV Westtangent Amsterdamse tracédelen Planpresentatie

Project HOV Westtangent Amsterdamse tracédelen Planpresentatie Impressie nieuwe HOV halte Ruimzicht aan het Osdorpplein Project HOV Westtangent Amsterdamse tracédelen Planpresentatie Westtangent Route en haltes STUDIO ZWAAN NOV 2016 2 Wat is de Westtangent? Volgens

Nadere informatie

Stichting Natuurlijk!Vleuterweide

Stichting Natuurlijk!Vleuterweide Stichting Natuurlijk!Vleuterweide Alternatieven busbaan Vleuterweide Visie achter hoofdontsluiting Leidsche Rijn Datum: 8 juli 2014 Godfried de Graaff www.natuurlijkvleuterweide.nl Agenda Functioneren

Nadere informatie

Nationaal Parkeercongres Herontwikkeling Stationsgebied Utrecht Naar duurzame parkeeroplossingen

Nationaal Parkeercongres Herontwikkeling Stationsgebied Utrecht Naar duurzame parkeeroplossingen Nationaal Parkeercongres 2017 Herontwikkeling Stationsgebied Utrecht Naar duurzame parkeeroplossingen Aanleidingen voor herontwikkeling Groei van de stad Verloedering omgeving Overlast van fietsen Ontoegankelijkheid

Nadere informatie

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen SMART CITY UTRECHT Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen Brigitte Hulscher Program Manager Smart Cities, Marketing & Innovation Utrecht Jong en hoog opgeleid 334.862 inwoners, 20 % < 17, 18% 18-26,

Nadere informatie

Lijn 29. NIEUW: LIJN 29 De Meern - Papendorp - Station Vaartsche Rijn - Stadion Galgenwaard - De Uithof v.v. De Uithof.

Lijn 29. NIEUW: LIJN 29 De Meern - Papendorp - Station Vaartsche Rijn - Stadion Galgenwaard - De Uithof v.v. De Uithof. Lijn 29 De Uithof Utrecht CS Jaarbeurszijde - Tuinwijk - Overvecht Noord v.v De Meern Oost 29 Galgenwaard Vaartsche Rijn NS Papendorp Kanaleneiland Dienstregeling geldig vanaf 2 juli 2016 NIEUW: LIJN 29

Nadere informatie

Lijn 30. Welkom bij. Station Overvecht. Rijnsweerd. Dienstregeling ALLEEN geldig van 12 juli t/m 31 augustus 2014

Lijn 30. Welkom bij. Station Overvecht. Rijnsweerd. Dienstregeling ALLEEN geldig van 12 juli t/m 31 augustus 2014 Lijn 30 Leidsche Rijn Station Overvecht Rijnsweerd De Uithof Welkom bij 30a van Leidsche Rijn naar De Uithof Maandag t/m vrijdag Ritnummer: 1001 Soestw./Antonius 1005 1009 Zkh 1013 1017 1021 1023 1025

Nadere informatie

Nut en Noodzaak ingrepen zuidelijke corridor

Nut en Noodzaak ingrepen zuidelijke corridor Nut en Noodzaak ingrepen zuidelijke corridor Project: Fase: Projectmanager: Ambtelijk opdrachtgever: Bestuurlijk opdrachtgever: Uithoornlijn Planstudie Jan Smit/Peter van Halteren Alex Colthoff, hoofd

Nadere informatie

Parkhaven, wonen waar de stad tot rust komt..? Een zesbaans weg, auto s & 1800 bussen per dag!

Parkhaven, wonen waar de stad tot rust komt..? Een zesbaans weg, auto s & 1800 bussen per dag! Parkhaven, wonen waar de stad tot rust komt..? Een zesbaans weg, 23.000 auto s & 1800 bussen per dag! Van Zijstweg: van 2 naar 6 banen? Autoluw & groen: Van Ambitie naar Doen! Wat willen wij als bewoners?

Nadere informatie

HO V-baan Voorlopig Ontwerp Inrichtingsplan 10 juli 2015 in opdracht van Bureau NegenTien

HO V-baan Voorlopig Ontwerp Inrichtingsplan 10 juli 2015 in opdracht van Bureau NegenTien HO V-baan Leidsch e Rijn Centrum Voorlopig Ontwerp Inrichtingsplan 10 juli 2015 in opdracht van Bureau NegenTien colofon Opdrachtgever: Bureau NegenTien (voormalig Projectbureau Leidsche Rijn) Postbus

Nadere informatie

Bereikbaarheid: de kracht van Zuidas

Bereikbaarheid: de kracht van Zuidas Bereikbaarheid: de kracht van Zuidas Bereikbaarheid: de kracht van Zuidas De Amsterdamse Zuidas is volop in ontwikkeling. Met Zuidas groeit ook het verkeer en daarmee de belasting op de bestaande wegen,

Nadere informatie

19DEC 20B. HOV in 't Gooi. Bijlage bij TWINH Projectomschrijving - december 2013 INGEKOMEN. Impressie van het ontwerp/resultaten consultatie:

19DEC 20B. HOV in 't Gooi. Bijlage bij TWINH Projectomschrijving - december 2013 INGEKOMEN. Impressie van het ontwerp/resultaten consultatie: Bijlage bij TWINH Projectomschrijving - december 2013 INGEKOMEN 19DEC 20B HOV in 't Gooi Impressie van het ontwerp/resultaten consultatie: 1. Huizen 2. Blaricum 3. Eemnes/Laren 4. Hilversum Zie vvww.hovinhetgooi.nl

Nadere informatie

Grenzen van de filosofische esthetica Utrecht Expertmeeting Kunstfilosofie 2011 17-18 november 2011. Routebeschrijvingen

Grenzen van de filosofische esthetica Utrecht Expertmeeting Kunstfilosofie 2011 17-18 november 2011. Routebeschrijvingen Grenzen van de filosofische esthetica Expertmeeting Kunstfilosofie 0 7-8 november 0 Routebeschrijvingen Nederlands Genootschap voor Esthetica (Dutch Association of Aesthetics) OENBAAR VERVOER Buslijn /

Nadere informatie

Heraanleg Prinses Clementinalaan Situering van de werkzaamheden

Heraanleg Prinses Clementinalaan Situering van de werkzaamheden Situering van de werkzaamheden Prinses Clementinalaan Kruispunt Prinses Clementinalaan / Kortrijksesteenweg Kruispunt Kortrijksesteenweg / Sint-Denijslaan Koningin Maria-Hendrikaplein Waarom werken in

Nadere informatie

tunnel spoorwegovergang Paterswoldseweg

tunnel spoorwegovergang Paterswoldseweg tunnel spoorwegovergang Paterswoldseweg Waarom zijn er plannen voor een tunnel voor alle verkeer bij de spoorwegovergang Paterswoldseweg? Wat zijn deze plannen? En wat voor gevolgen heeft dit voor uw buurt?

Nadere informatie

1182 JR Amstelveen Lijn 186/187, halte Dorpsstraat + 4 min.

1182 JR Amstelveen Lijn 186/187, halte Dorpsstraat + 4 min. Stedelijke Ontwikkeling gemeente@amstelveen.nl Aan de leden van de gemeenteraad cc. Stadsregio Amsterdam, gemeente Amsterdam, Dienst Metro en Tram, GVB Postbus 4, 1180 BA Amstelveen Vermeld bij reactie

Nadere informatie

stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017

stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017 stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017 programma 19:30-19:40 19:40-19:45 19:45-20:15 20:15-20:30 20:30-21:00 21:00-21:15 Welkom (Wimar Jaeger) Toelichting op de

Nadere informatie

Nr. 2011-068 Houten, 1 december 2011

Nr. 2011-068 Houten, 1 december 2011 Raadsvoorstel Nr. 2011-068 Houten, 1 december 2011 Onderwerp: Regionale OV-visie Beslispunten: 1. Kennis te nemen van de regionale OV-visie. 2. In te stemmen met de conceptbrief waarin waarin de Houtense

Nadere informatie

Presentatie Dynamis Utrecht 4 februari 2016 Paulus Jansen. Utrecht.nl

Presentatie Dynamis Utrecht 4 februari 2016 Paulus Jansen. Utrecht.nl Presentatie Dynamis Utrecht 4 februari 2016 Paulus Jansen Utrecht groeit Utrecht groeit door De Uithof Bron: CBS / PBL oktober 2013; grafiek: DUB Groei Leidsche Rijn Groei Stationsgebied Groei De Uithof

Nadere informatie

Breng direct RijnWaalsprinter

Breng direct RijnWaalsprinter Nieuw vanaf 29 augustus: Breng direct RijnWaalsprinter Arnhem Huissen Bemmel Nijmegen Gratis 5x retour Breng me direct langs de file Kijk voor meer info op breng.nl Comfortabel én snel langs de files Nieuw:

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Position paper binnenstad Eindhoven

Position paper binnenstad Eindhoven 18-5-2015 Position paper binnenstad Eindhoven Commissie Economie en Mobiliteit 19 mei 2015 Bureau voor Economische Argumentatie Herbert ter Beek i.s.m. Cees-Jan Pen, lectoraat Brainport Fontys Hogescholen

Nadere informatie

Analyse varianten bus en tram

Analyse varianten bus en tram Analyse varianten bus en tram Project: Fase: Projectmanager: Ambtelijk opdrachtgever: Bestuurlijk opdrachtgever: Uithoornlijn Planstudie Diana van Loenen/Jan Smit Karin Sweering, teamleider infra Pieter

Nadere informatie

Reconstructie kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat

Reconstructie kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat Nieuwsbrief november 205 Reconstructie kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat Met deze nieuwsbrief informeren wij u over de stand van zaken rondom de verbetering van het kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat.

Nadere informatie

Station Driebergen-Zeist

Station Driebergen-Zeist Dienstregeling 24 augustus 2015 Odijk 43 Station Driebergen-Zeist Zeist Welkom bij 43a van Odijk naar Zeist, via Driebergen-Zeist NS Odijk, N229-Zeisterweg Odijk, Jodichemdreef Odijk, De Vork Odijk, Rijneiland

Nadere informatie

Lijn 24. Welkom bij. Utrecht CS, Jaarbeurszijde. De Meern Oost. Dienstregeling ALLEEN geldig van 12 juli t/m 31 augustus 2014

Lijn 24. Welkom bij. Utrecht CS, Jaarbeurszijde. De Meern Oost. Dienstregeling ALLEEN geldig van 12 juli t/m 31 augustus 2014 Lijn 24 Utrecht CS, Jaarbeurszijde De Meern Oost Dienstregeling ALLEEN geldig van 12 juli t/m 31 augustus 2014 Welkom bij 24a van Utrecht CS naar De Meern Oost Utrecht, CS Jaarbeurszijde Utrecht, Koningin

Nadere informatie

Project Zuidasdok. Steven Delfgaauw en Ivo Visser. 28 april 2015 KIVI-TTOW

Project Zuidasdok. Steven Delfgaauw en Ivo Visser. 28 april 2015 KIVI-TTOW Project Zuidasdok Steven Delfgaauw en Ivo Visser 28 april 2015 KIVI-TTOW 1 Inhoud Zuidas en Zuidasdok Stand van zaken Uitdagingen Vragen uit de zaal 2 3 Zuidas Amsterdam Nieuw gemengd stedelijk gebied

Nadere informatie

Stadspanel-onderzoek naar mobiliteit en City Line

Stadspanel-onderzoek naar mobiliteit en City Line Stadspanel-onderzoek naar mobiliteit en City Line Wat is het Stadspanel? De gemeente Assen heeft een digitaal stadspanel. Iedere inwoner kan meedoen. Momenteel telt het stadspanel ruim 1 leden. Elk lid

Nadere informatie

Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020

Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020 Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020 Inloopavonden mei 2016 d.d. 19 mei Buitenveldert Inhoud 1. Inleiding Waarom tijdelijk OV-plan 2018 t/m 2020? Uitgangspunten tijdelijk OV-plan

Nadere informatie

ontwerpvoorstel aan de raad

ontwerpvoorstel aan de raad ontwerpvoorstel aan de raad Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor het volgende te besluiten: 1 Kennis te nemen van de ingekomen zienswijzen en in te stemmen met de weerlegging zoals

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2016

Nationaal verkeerskundecongres 2016 Nationaal verkeerskundecongres 2016 Ready for take off! De CityCoaster staat klaar voor vertrek, stapt u ook in? Ing. Erik Jongenotter Wittenveen+Bos Ir. Leo de Jong Keypoint Consultancy B.V. Sanne van

Nadere informatie

In deze notitie wordt gereageerd op het tracévoorstel van GNR van 9 januari 2014 om de HOV-route langs het ziekenhuis in Hilversum te leiden.

In deze notitie wordt gereageerd op het tracévoorstel van GNR van 9 januari 2014 om de HOV-route langs het ziekenhuis in Hilversum te leiden. Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570666222 F +31 (0)570666888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat

Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat Vormgeving entree Binnenstad De kruising van de Centrumroute met de Jan van Houtkade-Korevaarstraat is een bijzondere plek in het tracé waar extra

Nadere informatie

Dordtenaren over mobiliteit

Dordtenaren over mobiliteit Dordtenaren over mobiliteit Uitkomsten Omnibusonderzoek 2016 Inhoud De gemeente Dordrecht gaat een nieuw mobiliteitsplan opstellen. In dat verband wil de gemeente graag weten wat er onder de bevolking

Nadere informatie

Zuidgebouw Stationsgebied Utrecht

Zuidgebouw Stationsgebied Utrecht Zuidgebouw Stationsgebied Utrecht Marktconsultatie Vastgoedontwikkeling In het stationsgebied van Utrecht wordt hard gewerkt aan de toekomst van onze stad. Verschillende partners werken samen in een megaproject

Nadere informatie

Openbaar Vervoer in Leiden Routes door de binnenstad. Elke dag dichterbij!

Openbaar Vervoer in Leiden Routes door de binnenstad. Elke dag dichterbij! Openbaar Vervoer in Leiden Routes door de binnenstad Elke dag dichterbij! Inhoud Doel van de bijeenkomst Achtergrond Toelichting op OV onderzoeken Aanpak voor ontwerpproces Hooigracht-Langegracht Overige

Nadere informatie

Voorbereiding raadsbijeenkomst Verkeers- en vervoersvisie 7 maart februari 2013

Voorbereiding raadsbijeenkomst Verkeers- en vervoersvisie 7 maart februari 2013 Voorbereiding raadsbijeenkomst Verkeers- en vervoersvisie 7 maart 9 februari Inleiding Om de toekomstige verkeers- en vervoersvisie van Krimpen aan den IJssel aan te laten sluiten op de behoeften van de

Nadere informatie

Randstadspoor Utrecht - Breukelen een feit. Haalbaarheidsstudie Utrecht - Harderwijk

Randstadspoor Utrecht - Breukelen een feit. Haalbaarheidsstudie Utrecht - Harderwijk December 2008 IN DIT NUMMER Randstadspoor Utrecht - Breukelen een feit Randstadspoor Utrecht - Breukelen Haalbaarheidsstudie Utrecht - Harderwijk Breukelen heeft een belangrijke rol in het regionale openbaar

Nadere informatie

1 e fase Planstudie Ring Utrecht Keuze VoorKeursAlternatief (VKA)

1 e fase Planstudie Ring Utrecht Keuze VoorKeursAlternatief (VKA) Dienst Stadsontwikkeling 1 e fase Planstudie Ring Utrecht Keuze VoorKeursAlternatief (VKA) RIA 5 oktober 2010 7-10-2010 1 De aanleiding Zwaar belast netwerk Ingewikkelde verkeersstromen Kwetsbaar gebied

Nadere informatie

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 66%.

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 66%. Samenvatting mobiliteit, 4-meting 2014 Het Delft Internet Panel (DIP) is ingezet om een beeld te krijgen van de door Delftenaren gebruikte vervoersmiddelen voor verplaatsingen binnen de stad en de regio.

Nadere informatie

Utrecht en hoogopgeleiden

Utrecht en hoogopgeleiden Utrecht en hoogopgeleiden Binding van studenten hoger onderwijs aan de stad Utrecht notitie van de afdeling Onderzoek www.onderzoek.utrecht.nl maart 2013 Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Interne Bedrijven

Nadere informatie

Uitdagingen voor gemeente en ontwikkelaar bij het loslaten van parkeernormen

Uitdagingen voor gemeente en ontwikkelaar bij het loslaten van parkeernormen Uitdagingen voor gemeente en ontwikkelaar bij het loslaten van parkeernormen door Vita Bolsius (Heijmans) en Adriaan Nuijten (Gemeente Den Haag) 13 februari 2019 Agenda 1. Even voorstellen 2. Het Energiekwartier

Nadere informatie

Reconstructie Amstelveenseweg tussen Zeilstraat en Stadionplein Toelichting uitgangspunten voor de maatregelen van de reconstructie

Reconstructie Amstelveenseweg tussen Zeilstraat en Stadionplein Toelichting uitgangspunten voor de maatregelen van de reconstructie 17 december 2015 Reconstructie Amstelveenseweg tussen Zeilstraat en Stadionplein Toelichting uitgangspunten voor de maatregelen van de reconstructie Aanleiding Aanleiding voor de reconstructie Amstelveenseweg

Nadere informatie

Bussen. Herinrichting Voorstraat-Wittevrouwenstraat. Straks

Bussen. Herinrichting Voorstraat-Wittevrouwenstraat. Straks Bussen Nu Drie buslijnen stad in via Wittevrouwenstraat - Voorstraat: Lijn 7 (Voordorp-Kanaleneiland) Lijn 55 (Maartensdijk-Utrecht CS) Lijn 14/16 (Transwijk-Centrum) (elektrisch) Straks Lijn 7 en 55 via

Nadere informatie

Verkenning Tijdelijke Touringcarterminal Duivendrecht

Verkenning Tijdelijke Touringcarterminal Duivendrecht Verkenning Tijdelijke Touringcarterminal Duivendrecht Inhoudelijke discussie Vertrouwelijke Klankbordgroep De Nieuwe Kern Gemeente Ouder-Amstel 16 november 2017 Peter Heida, Projectleider Touringcarterminal

Nadere informatie

Gezonde lucht voor Utrecht

Gezonde lucht voor Utrecht Gezonde lucht voor Utrecht Aanvullende maatregelen luchtkwaliteit Programmabureau Luchtkwaliteit Gemeente Utrecht Context Gezondheid van Utrechters voorop Ambitie college: Europese normen zijn minimumnormen

Nadere informatie

Behoefte van de reiziger centraal

Behoefte van de reiziger centraal GVB Vervoerplan 2019 voor de dienstregeling van het jaar 2019 Behoefte van de reiziger centraal De start van de Noord/Zuidlijn is 22 juli 2018. We realiseren ons dat op moment van het uitbrengen van Vervoerplan

Nadere informatie

Veilig naar links via keerbewegingen

Veilig naar links via keerbewegingen Veilig naar links via keerbewegingen Na de heraanleg van de sesteenweg (N8) is het niet meer mogelijk om linksaf te slaan. Daarom zijn er drie keerpunten voorzien waar het verkeer veilig kan keren. Dankzij

Nadere informatie

Kracht van Utrecht. De ladder van Verdaas Trede 5. Beter benutten bestaande infra: Opties voor binnen de bak van Amelisweerd

Kracht van Utrecht. De ladder van Verdaas Trede 5. Beter benutten bestaande infra: Opties voor binnen de bak van Amelisweerd Kracht van Utrecht De ladder van Verdaas Trede 5 Beter benutten bestaande infra: Opties voor binnen de bak van Amelisweerd MER 2 de fase en Kosten-Baten-Analyse-Aspecten Ir. Jan Fransen Drs. Jan Morren

Nadere informatie