INHOUDSOPGAVE EXAMENS KANDIDATEN MIDDENKADER 1 1. OPDRACHT 1 2. PROBLEEMSTELLING 1 3. ONDERZOEKSVERRICHTINGEN 1 4. ANALYSE 1 5.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INHOUDSOPGAVE EXAMENS KANDIDATEN MIDDENKADER 1 1. OPDRACHT 1 2. PROBLEEMSTELLING 1 3. ONDERZOEKSVERRICHTINGEN 1 4. ANALYSE 1 5."

Transcriptie

1 INHOUDSOPGAVE EXAMENS KANDIDATEN MIDDENKADER 1 1. OPDRACHT 1. PROBLEEMSTELLING 1 3. ONDERZOEKSVERRICHTINGEN 1. ANALYSE 1. CONCLUSIE(S) NOTEN

2 1 EXAMENS KANDIDATEN MIDDENKADER 1 1. OPDRACHT De Directie van de rekrutering en de selectie van de federale politie (DSR) signaleerde ons mogelijke problemen op het vlak van de kennis van basisbegrippen van gemeenschapsgerichte politiezorg bij de kandidaten voor bevordering tot het middenkader. Op 1 mei 7 formuleerden we daarom het voorstel om via een steekproef van 3 willekeurig gekozen personen het examen middenkader georganiseerd door DSR te analyseren op het aspect community policing. Deze punctuele analyse past in het ruimere onderzoek community policing en de rekrutering, selectie en opleiding van politie.. PROBLEEMSTELLING Indien de doelstelling om de nieuwe politiewerking op gemeenschapsgerichte leest te schoeien enig effect heeft, zouden we dit onrechtstreeks moeten kunnen vaststellen via de kennis van het begrip en de ervaring met de praktische toepassing ervan bij het schriftelijke examen. 3. ONDERZOEKSVERRICHTINGEN We trokken een a-selecte steekproef van 3 personen uit een totale populatie (N) van 19 kandidaten. Van deze 3 vroegen we de examenbladen op. Een kandidaat bleek reeds aangesteld en nam bijgevolg niet meer deel. Van twee kandidaten ontbraken de examenkopijen op DSR. We beschikten dus over 7 examenresultaten. Aangezien we niet over vroegere examens met dezelfde vraagstelling beschikken (van voor de hervorming bijvoorbeeld), vallen de resultaten en de evolutie ervan niet te vergelijken in de tijd. In die zin kan de impact van de hervorming of andere mogelijke factoren niet worden aangetoond. We hadden beschikking over de antwoorden op de volgende vraag (II): geef een concrete situatie waarin je de principes van community policing hebt toegepast. De antwoorden werden door DSR niet apart verbeterd en gequoteerd omdat ze werden beschouwd als een schriftelijke voorbereiding op het mondelinge gedeelte, waar deze vraag (zonder voorafgaande feedback) opnieuw werd gesteld. Daarna volgde de eindbeoordeling. Gezien deze eindbeoordeling gebaseerd is op het totaal, kan ze niet worden vergeleken met onze eigen analyse.. ANALYSE We hebben bij de analyse van de resultaten van de test gelet op de case die men aanbracht, het vermelden van de pijlers van community policing en wat men onder deze pijlers verstond. Twee kandidaten konden geen concrete situatie bedenken betreffende community policing. Een hiervan maakte deel uit van een speciaal interventieteam. Deze kandidaat schreef wel van de pijlers op. De andere kandidaat was lid van een lokale interventiebrigade in een zone die er nochtans prat opgaat vele projecten op te zetten o.m. in het raam van community policing én intelligence led policing (ILP). Hierbij denken we in het bijzonder aan het project Windows 3 dat de interne informatiedoorstroming en -uitwisseling wenst te bevorderen. Van de 7 kandidaten vermelden er 3 alle pijlers, 3 schreven van de neer en 1 hield het bij 1 pijler. Op 19 kopijen stond er geen enkele pijler neergeschreven.

3 Grafiek 1: Vermelding pijler 1 1 pijlers pijlers 1 pijler pijlers De cases zijn reactief geïnspireerd, d.w.z. ze vertrekken vanuit een vaststelling naar aanleiding van een oproep, klachten, e.a. Vier cases maken volgens de kandidaten deel uit van een project dat naar aanleiding van zulke aangiften of klachten werd ontwikkeld. De meerderheid van de voorbeelden gaat over overlast en dan, in dalende volgorde, over diefstal, echtelijke moeilijkheden, burenruzie, slachtoffers mensenhandel, afpersing en fietsverlichting. Grafiek : Cases overlast diefstal intrafam. moeilijkheden & geweld illegalen en mensenhandel fietsverlichting afpersing minderjarige burenruzie geen onderwerp In 9 cases of 1/3 van de gevallen gaat het project breder dan de politionele aanpak van het incident en werden daarvoor op een of andere wijze partners gecontacteerd. Naast het gericht patrouilleren werden er in die gevallen bijvoorbeeld inspanningen geleverd door de gemeente of een andere partner. We denken aan het herinrichten van een omgeving, een politiereglement opmaken, borden plaatsen, e.a. In de andere gevallen werd geen partner betrokken of werd deze enkel gecontacteerd om door te verwijzen (bv. vrederechter).

4 3 Grafiek 3: Partner - aanpak politionele aanpak bredere aanpak Bij intern partnerschap werd vijfmaal doorverwezen waarvan eenmaal naar het wijkteam en viermaal naar de wijkagent. Grafiek : Interne partner intern doorverwezen niet intern doorverwezen Bevolkingsgericht werken, externe oriëntatie of community oriented policing (COP) werd hoofdzakelijk begrepen als contact hebben met burgers. In 8 gevallen beperkte dit zich tot de onmiddellijke betrokkenen (ruziënde partners of buren). In 7 gevallen werd dit verruimd tot contact hebben met de doelgroep (bv. skatende jongeren of ganse doelgroep slachtoffers van fietsdiefstal) of het (laten) bijeenroepen van of aanwezig zijn op een buurtvergadering. Driemaal werd bevolkingsgericht werken begrepen als patrouilleren of de oproep beantwoorden. In de andere gevallen kon geen duidelijke invulling worden gevonden. Grafiek : COP 1 8 contact betrokkenen contact betrokkenen en doelgroep patrouilleren of oproep beantwoorden contact onduidelijk Problem oriented policing (POP) of probleemgericht werken werd vooral begrepen als (proactieve of gerichte) patrouilles (met eenmaal als resultaat het oppakken van een drugsdealer), en daarnaast als uitleg geven over mogelijke stappen die burgers kunnen ondernemen (burgerlijk recht). Verder werd het begrepen als het probleem doen wegnemen (blaffende honden doen verwijderen of zoon doen verhuizen) of als een bijdrage vanuit de gemeente (externe partner) en als het bekomen van extra informatie en het oprollen van een bende (mensensmokkelaars). In gevallen was de probleemgerichte aanpak niet te achterhalen.

5 Grafiek : POP (gerichte) patrouilles bemiddelen + oplossing voorstellen opvang slachtoffer info vergaren oplossing buiten politie pv opstellen opgelost door verhuis oplossing onduidelijk Empowerment werd begrepen als het zelf contacteren van een dienst of buurtvereniging of als het hebben van de juiste (politie)man op de juiste plaats en eenmaal als het horen van de betrokken partijen in een geval van intrafamiliaal geweld. Maar in de meerderheid van de gevallen was er geen duidelijke vorm van visie op bekwame betrokkenheid vast te stellen. Grafiek 7: Empowerment 1 1 zelf opvang zoeken buurt aanschrijven belanghebbend en betrokken juiste man op juiste plaats onduidelijk of niet vermeld Verantwoording of accountability ten slotte verwijst naar het later contacteren of op de hoogte houden van betrokkenen (bv. cafébaas) of gewoonweg ook dat dezen tevreden zouden zijn. Een grote meerderheid van de respondenten gaf niets vrij over accountability. Grafiek 8: Accountability 1 1 door bewoners bedankt betrokkenen informeren verantw. aan overheid verwijzing naar ZVP-actieplan niet vermeldonduidelijk

6 . CONCLUSIE(S) De kandidaten verbinden de principes van de gemeenschapsgerichte politiezorg niet zozeer met de zogenaamde pijlers zoals ze door de Belgische politieverantwoordelijken worden gepropageerd en verspreid. De principes van community policing worden veeleer toegepast op samenlevingsproblemen zoals overlast. Bij hardere fenomenen (zoals mensenhandel of mensensmokkel) belichaamt community policing dan weer de menselijke aanpak, bv. de aandacht voor het slachtoffer, zelfs als die illegaal in het land verblijft. De cases beperken zich hoofdzakelijk tot de aanpak van het incident of de onmiddellijke aanleiding. Vandaar ook de beperkte insteek wat partnerschap betreft. Waaruit de externe gerichtheid daarbij bestaat, is niet steeds duidelijk. Het feit van contact te hebben met de betrokkenen of doelgroep volstaat vaak. Bij het probleemgerichte aspect plooit men al snel terug op patrouilleren, zij het dan gerichter. Bemiddelen hoort echter ook tot de mogelijkheden om incidenten op te lossen. De aspecten empowerment en verantwoording zijn duidelijk minder gekend. De cases geven met uitzondering van de overlastprojecten weinig blijk van beleidsmatige inbedding of sturing. Ook de organisatorische betrokkenheid van het ganse korps lijkt eerder beperkt, getuige de beperkte interne samenwerkingsverbanden of verdere opvolging. Qua taakuitvoering is van taakintegratie weinig sprake. In die zin vormen de voorbeelden eerder een verdienstelijke poging om op het niveau van de individuele medewerker een iets ruimere invalshoek te hanteren. We komen tot dezelfde vaststellingen wanneer we de gegevens kort terugkoppelen naar mogelijke evaluatiemethodes van community policing. Volgens Bayley dient bij zulke evaluatie gelet op grosso modo vier steeds terugkerende aspecten die in alle modellen en variaties van community policing kunnen worden teruggevonden. Deze aspecten zijn consultation, adaptation, mobilisation en problemsolving. Bij consultatie ontwikkelt de politie mechanismen om met de burgers en de samenleving te praten over de veiligheidsproblemen, hierin prioriteiten te bepalen en samen oplossingsstrategieën te bespreken. In maximum een vierde van de gevallen gebeurde dit in zekere mate. Adaptatie betekent flexibiliteit in benadering en uitvoering, o.m. door decentralisatie van bevoegdheden. In de meeste cases was het niet duidelijk in welke mate initiatieven door de basis konden worden genomen die ruimer gingen dan de afhandeling van het incident. Tevens verwijzen we naar het gebrek aan kennis van het begrip empowerment. Mobilisatie van de samenleving door deze te betrekken in het zoeken naar oplossingen gebeurde erg beperkt gezien de beperkte partnerschappen die werden opgezet. In 1/3 van de gevallen streefde men een aanpak na die ruimer was dan een puur politionele. De proactieve aanpak van de problemsolving werd erg verschillend geïnterpreteerd gaande van gericht patrouilleren, via proces-verbaal opmaken tot het probleem doen ophouden door verhuis van betrokkenen. Enkel in de oplossingen gezocht buiten de politie (vijf gevallen) kan men hierbij met enige goede wil gewag maken van een proactief aspect. Kortom, community policing wordt in de voorbeelden eerder als een (individuele?) tactiek opgevat. Verder is er ook aandacht voor de gewenste attitude bij de omgang met het publiek. Weinig bewijs werd echter gevonden voor het feit dat de aangehaalde voorbeelden zouden passen in een ruimer, structureel korpsbeleid. Ontbreekt dit korpsbeleid of is men er niet van op de hoogte? Vanzelfsprekend vallen uit deze beperkte steekproef geen algemene conclusies te trekken. Ze vormen een pixel in het globale assessment van de toestand betreffende de omslag naar gemeenschapsgerichte politiezorg. In het kader van de observatoriumfunctie kan worden besloten dat met dit examen weinig tot enig anekdotisch bewijs wordt geleverd dat de kandidaten gevormd zijn in de materie. In dezelfde zin kan worden besloten dat er anekdotisch bewijs wordt geleverd betreffende de visie op gewenste klantenresultaten van het politieoptreden. Met veel goede wil kan men besluiten dat qua samenlevingsresultaten iets minder dan de helft van de kandidaten een resultaat beoogde in termen van probleem doen ophouden (cf. verhuis), een oplossing buiten politie zoeken of bemiddelen en oplossing voorstellen. In dezelfde zin kan worden besloten dat de beoogde sleutelprestaties (gericht patrouilleren bv.) een te zwakke link hebben met de andere resultaatsvelden.

7 NOTEN 1 3 Dossier nr. 9/. Cf. verslag nr. 7/7. In het perspectief van art. WPA. DEFOOR, R. Intelligence Led Policing, De aanpak in de politiezone VLAS, in, VAN DEN BROECK et al, Intelligence led Policing, Brussel, Politeia,, p BAYLEY, D. (Ed), What Works in Policing, New York, Oxford University Press, 1998, 8 p. Cf. EFQM medewerkersresultaten.

«Multiple communities en hun politiële aanpak»

«Multiple communities en hun politiële aanpak» CPS STUDIEDAG Beveren, woensdag 26 mei 2010 «Multiple communities en hun politiële aanpak» Korte reflectie vanuit de politiepraktijk Jan BUYS, FGP - DJF 1. Community policing Externe oriëntering (politie

Nadere informatie

5 maart 2009. Criminaliteit in ziekenhuizen

5 maart 2009. Criminaliteit in ziekenhuizen 5 maart 2009 Criminaliteit in ziekenhuizen Inhoud Voorstelling van de studie 1. Context en doelstellingen 2. Methodologie 2.1. bevragingstechniek 2.2. beschrijving van de doelgroep 2.3. steekproef 2.4.

Nadere informatie

Gelet op de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus;

Gelet op de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus; GR20120621 punt 1: politiezone Ninove - Openverklaring van een vacante betrekking in het operationeel kader - Hoofdinspecteur van politie - politieassistent DE RAAD, Gelet op de wet van 7 december 1998

Nadere informatie

WAAROM SOCIALE MEDIA INZETTEN?

WAAROM SOCIALE MEDIA INZETTEN? WAAROM SOCIALE MEDIA INZETTEN? VAN MASSACOMMUNICATIE NAAR EEN MASSA COMMUNICATIES VAN MASSACOMMUNICATIE NAAR EEN MASSA COMMUNICATORS WAAROM SOCIALE MEDIA OPNEMEN IN DE POLITIEWERKING?? Sociale media vormen

Nadere informatie

Overzicht van de belangrijkste resultaten van de bevraging Sleutelfiguren Meetjesland-centrum (2012)

Overzicht van de belangrijkste resultaten van de bevraging Sleutelfiguren Meetjesland-centrum (2012) 1 Bijlage 3: Overzicht van de belangrijkste resultaten van de bevraging Sleutelfiguren Meetjesland-centrum (2012) 1.Inleiding In het kader van het zonaal veiligheidsplan 2014-2016 heeft de politiezone

Nadere informatie

Herstelgericht werken: een politiële tijdsinvestering die opbrengt? STELLINGEN PROJECT: POLITIËLE SCHADEBEMIDDELING EN POLITIE

Herstelgericht werken: een politiële tijdsinvestering die opbrengt? STELLINGEN PROJECT: POLITIËLE SCHADEBEMIDDELING EN POLITIE Herstelgericht werken: een politiële tijdsinvestering die opbrengt? Sigrid Van Grunderbeeck Wim D haese Congres Restorative Policing - Blankenberge 14-15 mei 2009 STELLINGEN Politie moet zich afhouden

Nadere informatie

LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011

LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011 FEDERALE POLITIE DIRECTIE VAN DE OPERATIONELE POLITIONELE INFORMATIE POLITIE BELEIDSONDERSTEUNING DIENST BELEIDSGEGEVENS LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011 Tabellenrapport (5346) ELLEN VAN DEN BOGAERDE ISABELLE

Nadere informatie

LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011

LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011 FEDERALE POLITIE DIRECTIE VAN DE OPERATIONELE POLITIONELE INFORMATIE POLITIE BELEIDSONDERSTEUNING DIENST BELEIDSGEGEVENS LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011 Tabellenrapport POLITIEZONE TYPOLOGIE 5 ELLEN VAN

Nadere informatie

LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011

LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011 FEDERALE POLITIE DIRECTIE VAN DE OPERATIONELE POLITIONELE INFORMATIE POLITIE BELEIDSONDERSTEUNING DIENST BELEIDSGEGEVENS LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011 Tabellenrapport (5349) ELLEN VAN DEN BOGAERDE ISABELLE

Nadere informatie

Een toekomstvisie op de organisatorische en functionele bijdrage van de politie aan de maatschappelijke evoluties in de politiezone VLAAMSE ARDENNEN

Een toekomstvisie op de organisatorische en functionele bijdrage van de politie aan de maatschappelijke evoluties in de politiezone VLAAMSE ARDENNEN Een toekomstvisie op de organisatorische en functionele bijdrage van de politie aan de maatschappelijke evoluties in de politiezone VLAAMSE ARDENNEN Versie van 2 Voor een leefbare samenleving Bijdrage

Nadere informatie

Vaak voorkomende afkortingen 5. 0 Inleiding 7

Vaak voorkomende afkortingen 5. 0 Inleiding 7 INHOUD Vaak voorkomende afkortingen 5 0 Inleiding 7 1 De Belgische politie 9 1.1. Algemeen 9 1.2. De lokale politie 10 1.3. De federale politie 13 1.4. Twee kaders 15 1.5. Geïntegreerde werking 16 1.6.

Nadere informatie

LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011

LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011 FEDERALE POLITIE DIRECTIE VAN DE OPERATIONELE POLITIONELE INFORMATIE POLITIE BELEIDSONDERSTEUNING DIENST BELEIDSGEGEVENS LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011 Tabellenrapport (5416) ELLEN VAN DEN BOGAERDE ISABELLE

Nadere informatie

LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011

LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011 FEDERALE POLITIE DIRECTIE VAN DE OPERATIONELE POLITIONELE INFORMATIE POLITIE BELEIDSONDERSTEUNING DIENST BELEIDSGEGEVENS LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011 Tabellenrapport ELLEN VAN DEN BOGAERDE ISABELLE

Nadere informatie

Buurtbemiddeling. 1. Wijkagenten/vredegerecht 2. Conflictbemiddeling 3. Buurtbemiddeling. 1. Inleiding 2. Bemiddeling

Buurtbemiddeling. 1. Wijkagenten/vredegerecht 2. Conflictbemiddeling 3. Buurtbemiddeling. 1. Inleiding 2. Bemiddeling Buurtbemiddeling 1. Inleiding 2. Bemiddeling 1. Wijkagenten/vredegerecht 2. Conflictbemiddeling 3. Buurtbemiddeling 3. Functieprofiel bemiddelaar 4. Rol Bemiddelaar 5. Vrijwillige bemiddelaar 1 Voorstelling

Nadere informatie

TEVREDENHEIDS- ONDERZOEK. Lokale politie Klein-Brabant

TEVREDENHEIDS- ONDERZOEK. Lokale politie Klein-Brabant TEVREDENHEIDS- ONDERZOEK Lokale politie Klein-Brabant Inleiding Dit onderzoek werd gevoerd om zicht te krijgen op de mate van tevredenheid van de burger inzake de werking en de dienstverlening bij hun

Nadere informatie

Bevolkingstevredenheidsonderzoek

Bevolkingstevredenheidsonderzoek Bevolkingstevredenheidsonderzoek Lokale Politie Politiezone Erpe-Mere/Lede Korpsleiding Administratief Centrum 2 9340 Lede T +32 53 60 64 64 1 Inleiding Met het oog op de gemeenschapsgerichte politiezorg

Nadere informatie

Overlast en GAS: een geslaagd huwelijk?

Overlast en GAS: een geslaagd huwelijk? Overlast en GAS: een geslaagd huwelijk? Studiedag CPS Beheren van de publieke ruimte 19 november, Mechelen Koen Van Heddeghem Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) Historiek GAS VVSG onderzoek

Nadere informatie

LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011

LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011 FEDERALE POLITIE DIRECTIE VAN DE OPERATIONELE POLITIONELE INFORMATIE POLITIE BELEIDSONDERSTEUNING DIENST BELEIDSGEGEVENS LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011 Tabellenrapport (5364) ELLEN VAN DEN BOGAERDE ISABELLE

Nadere informatie

LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011

LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011 FEDERALE POLITIE DIRECTIE VAN DE OPERATIONELE POLITIONELE INFORMATIE POLITIE BELEIDSONDERSTEUNING DIENST BELEIDSGEGEVENS LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011 Tabellenrapport (5396) ELLEN VAN DEN BOGAERDE ISABELLE

Nadere informatie

Bijlage nr 10 aan ZVP 2014-2017 BIJLAGE 10 LOKALE VEILIGHEIDS- BEVRAGING 2011

Bijlage nr 10 aan ZVP 2014-2017 BIJLAGE 10 LOKALE VEILIGHEIDS- BEVRAGING 2011 BIJLAGE 10 LOKALE VEILIGHEIDS- BEVRAGING 2011 Lokale veiligheidsbevraging 2011 Synthese van het tabellenrapport Pz Blankenberge - Zuienkerke Inleiding De lokale veiligheidsbevraging 2011 is een bevolkingsenquête

Nadere informatie

KLACHTEN. Wat moet je doen wanneer je een probleem hebt met een andere huurder van onze huisvestingsmaatschappij?

KLACHTEN. Wat moet je doen wanneer je een probleem hebt met een andere huurder van onze huisvestingsmaatschappij? KLACHTEN Wat moet je doen wanneer je een probleem hebt met een andere huurder van onze huisvestingsmaatschappij? Elke huurder moet zich gedragen als een goed huisvader. Dit staat zo in het huurcontract.

Nadere informatie

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg 2011 40 Gemeenschapswachten 2001 4 Stewards 2 Beste Koekelbergenaren, Veiligheid is een essentieel recht

Nadere informatie

Vaststellingen, aanbevelingen onderzoek bestuurlijke informatiestromen. Politiemodellen: Communicatie:

Vaststellingen, aanbevelingen onderzoek bestuurlijke informatiestromen. Politiemodellen: Communicatie: Verder bouwend op vaststellingen en aanbevelingen onderzoek bestuurlijke informatiestromen bekijkenhoe interne communicatie het toepassen van Intelligence Led Policing kan ondersteunen 2 Vaststellingen,

Nadere informatie

Advies huurdersadviesraad

Advies huurdersadviesraad Advies huurdersadviesraad EERST PRATEN! Soms zijn buren zich niet bewust van de overlast die ze veroorzaken, daarom is een vriendschappelijk gesprek op zijn plaats voor anderen ingeschakeld worden. Als

Nadere informatie

HANDELINGSPROTOCOL VOOR EEN CLUB - API

HANDELINGSPROTOCOL VOOR EEN CLUB - API HANDELINGSPROTOCOL VOOR EEN CLUB - API Een handelingsprotocol beschrijft de stappen die de aanspreekpersoon integriteit (API) kan zetten wanneer er een melding, onthulling of vaststelling is van seksueel

Nadere informatie

Deel 10 : Beleid en strategie

Deel 10 : Beleid en strategie Deel 10 : Beleid en strategie Beleid en strategie De zonale veiligheidsraad De zonale veiligheidsraad (ZVR) is een wettelijk orgaan dat het veiligheidsbeleid van een politiezone mee bepaalt, door het opstellen

Nadere informatie

Panelgesprek: «Glocalisation» onder leiding van Prof. Elke Devroe:

Panelgesprek: «Glocalisation» onder leiding van Prof. Elke Devroe: Panelgesprek: «Glocalisation» onder leiding van Prof. Elke Devroe: Thema 1 Opleiding en training: Thema 2 COP in Europe: D. Van Nuffel (België) & C. Vandervijver (Nederland) Thema 3 Global crime: A. Duchatelet

Nadere informatie

POLITIELEIDERSCHAP: EEN VAK(ONTWIKKELING) APART?

POLITIELEIDERSCHAP: EEN VAK(ONTWIKKELING) APART? POLITIELEIDERSCHAP: EEN VAK(ONTWIKKELING) APART? Lieselot Bisschop, Hogeschool Gent Jeroen Maesschalck, K.U.Leuven CPS-studiedag - 20 april 2010 "Moet de nieuwe politielei(j)der niet opstaan? Informatie

Nadere informatie

27/03/2015. Jongeren en politie. Tijd voor toenadering

27/03/2015. Jongeren en politie. Tijd voor toenadering Jongeren en politie Tijd voor toenadering CPS-Studiedag: Jongeren en politie: je t aime, moi non plus? 26 maart 2015 1 Intro 2 Meldingen Mijn zoon van 12 jaar stond aan het station op de bus te wachten

Nadere informatie

GEDRAGSCODE voor patiënten en bezoekers

GEDRAGSCODE voor patiënten en bezoekers GEDRAGSCODE voor patiënten en bezoekers de regels, de toelichting, de actie bij overtreding juni 2010 Bergen op Zoom, juni 2010 Het Lievensberg ziekenhuis wil graag een gastvrij ziekenhuis voor zijn patiënten

Nadere informatie

Volleybalvereniging Woudenberg. Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon. Beleid vertrouwenspersoon Volleybalvereniging Woudenberg

Volleybalvereniging Woudenberg. Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon. Beleid vertrouwenspersoon Volleybalvereniging Woudenberg Volleybalvereniging Woudenberg Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon 1 1 Inleiding Binnen de Volleybalvereniging Woudenberg vinden we dat we met respect met elkaar moeten omgaan. Stelregel is:

Nadere informatie

In deze brochure leest u wat u kunt doen om overlast te voorkomen of op te lossen. Burenoverlast? We komen er wel uit!

In deze brochure leest u wat u kunt doen om overlast te voorkomen of op te lossen. Burenoverlast? We komen er wel uit! In deze brochure leest u wat u kunt doen om overlast te voorkomen of op te lossen. Burenoverlast? We komen er wel uit! Inhoud Leefgeluiden, je hoort ze pagina 3 Praten helpt pagina 4 U komt er niet uit

Nadere informatie

P O L I T I E Z O N E

P O L I T I E Z O N E P O L I T I E Z O N E Z O T T E G E M / H E R Z E L E / S I N T - L I E V E N S - H O U T E M ( P Z 5 4 2 9 ) Zonaal Veiligheidsplan 2014-2017 INHOUD INLEIDING... 2 MISSIE - VISIE - WAARDEN... 3 Missie

Nadere informatie

KLACHTENREGELING VECHTSTREEK + VENEN

KLACHTENREGELING VECHTSTREEK + VENEN KLACHTENREGELING De concept klachtenregeling is door de VD Vastgesteld op De GMR heeft ingestemd op De VD stelt de klachtenregeling definitief vast op evaluatie Voor datum. KLACHTENREGELING VECHTSTREEK

Nadere informatie

Multiple communities en de politiële le aanpak ervan Ongekend en onbemind

Multiple communities en de politiële le aanpak ervan Ongekend en onbemind Multiple communities en de politiële le aanpak ervan Ongekend en onbemind Commissaris Johan Berckmans Politiezone Brussel-West Beveren, 26 mei 2010 1 - - Politiezone Brussel-West Meergemeentezone: Sint-Jans-Molenbeek,

Nadere informatie

Criteriummatrix criminaliteit

Criteriummatrix criminaliteit Criteriummatrix criminaliteit Fenomeen Objectieve bronnen Subjectieve bronnen Totaal Objectieve cijfers Wijkbevraging Bevraging leden politieraad Bevraging medewerkers 7 4 3 3 CRIMINALITEIT Inbraken woningen,

Nadere informatie

Algemene Klachtenregeling ROC A12

Algemene Klachtenregeling ROC A12 Algemene Klachtenregeling ROC A12 Instemming OR ROCA12 22 september 2017 Instemming Studentenraad ROC A12 5 oktober 2017 Vaststelling door CvB COG 30 oktober 2017 Algemene Klachtenregeling ROC A12 Waar

Nadere informatie

De hoogste interventiedruk deed zich voor tussen en uur. Voor en na uur nam het aantal tussenkomsten af.

De hoogste interventiedruk deed zich voor tussen en uur. Voor en na uur nam het aantal tussenkomsten af. Lokale Politie Waasland-Noord Beveren Sint-Gillis-Waas - Stekene Gravendreef 1 9120 Beveren Tel. 03 750 14 11 Fax 03 750 14 10 contact@politiewano.be PERSNOTA Resultaten 2016 lokale politie Waasland-Noord

Nadere informatie

Housing First. Housing First juli 2013 Pag. 1 van 5. Wat is Housing First?

Housing First. Housing First juli 2013 Pag. 1 van 5. Wat is Housing First? Housing First Wat is Housing First? Het aanbieden van een individuele woonst én langdurige begeleiding aan mensen die chronisch dakloos zijn en kampen met een verslavings en/of psychiatrische problematiek.

Nadere informatie

Veiligheid 2015 ^ICSB. Respons. Veiligheid & leefbaarheid. dŷ Veel sociale controle. Gemeente Gefdermafsen. 147 Respondenten. Veiligheid.

Veiligheid 2015 ^ICSB. Respons. Veiligheid & leefbaarheid. dŷ Veel sociale controle. Gemeente Gefdermafsen. 147 Respondenten. Veiligheid. Gemeente Gefdermafsen Veiligheid 2015 Respons 147 Respondenten 147 respondenten (270Zo). De respons is iets lager dan in 2013 (340Zo). De gemiddelde leeftijd van panelleden is 53 jaar. Mannen (5107o) B

Nadere informatie

Klachtenregeling Stedelijk Dalton Lyceum Inleiding. 1 Mondelinge klachten. 2 schriftelijke klachten. 2.1 Interne afhandeling op locatieniveau

Klachtenregeling Stedelijk Dalton Lyceum Inleiding. 1 Mondelinge klachten. 2 schriftelijke klachten. 2.1 Interne afhandeling op locatieniveau Klachtenregeling Stedelijk Dalton Lyceum Inleiding Uitgangspunt van het Stedelijk Dalton Lyceum is klachten zoveel mogelijk te voorkomen. In een schoolomgeving waarin zoveel mensen met elkaar samen leven

Nadere informatie

We lichten de resultaten van deze bevolkingsbevraging toe in een reeks artikels die de volgende maanden zullen verschijnen in uw infoblad.

We lichten de resultaten van deze bevolkingsbevraging toe in een reeks artikels die de volgende maanden zullen verschijnen in uw infoblad. Uw mening telt! - Resultaten lokale veiligheidsbevraging De lokale politie Demerdal-DSZ legt haar beleidslijnen en prioritaire actieterreinen voor de komende jaren vast in het zonaal veiligheidsplan 2013-2016.

Nadere informatie

Overlast. Woningstichting Domus Telnr: (0475) 337323 Postbus 573 E-mail: info@wsdomus.nl 6040 AN ROERMOND Website: www.wsdomus.nl

Overlast. Woningstichting Domus Telnr: (0475) 337323 Postbus 573 E-mail: info@wsdomus.nl 6040 AN ROERMOND Website: www.wsdomus.nl Overlast Harde muziek, rommel op de galerij, blaffende honden ergernissen waar u mee te maken kunt krijgen als huurder. Vaak kunnen deze ergernissen opgelost worden door gewoon met elkaar te praten. In

Nadere informatie

MECHANISMEN EN ORGANEN VAN INTERNE EN EXTERNE CONTROLE OP DE POLITIE

MECHANISMEN EN ORGANEN VAN INTERNE EN EXTERNE CONTROLE OP DE POLITIE Inzake de toegang tot www.poldoc.be kan worden verwezen naar het Infonieuws Nr. 1719 van 19 oktober 2006 met als titel: " PolDoc, de documentaire site van de politie, voor iedereen toegankelijk op internet!

Nadere informatie

Inleiding. Johan Van der Heyden

Inleiding. Johan Van der Heyden Inleiding Johan Van der Heyden Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Operationele Directie Volksgezondheid en surveillance J. Wytsmanstraat, 14 B - 1050 Brussel 02 / 642 57 26 E-mail : johan.vanderheyden@iph.fgov.be

Nadere informatie

Procedure seksueel grensoverschrijdend gedrag

Procedure seksueel grensoverschrijdend gedrag VERSIE WIJZIGING GOEDGEKEURD RMW GEPUBLICEERD 0-23-06-2015 1. Doel OCMW Maldegem respecteert de integriteit van de gebruiker en neemt maatregelen om deze te waarborgen. OCMW Maldegem neemt in het bijzonder

Nadere informatie

Algemene Sociologie PA B1

Algemene Sociologie PA B1 Algemene Sociologie PA B1 Doel college kennismaking met en inzicht geven in: de geschiedenis van de Sociologie gezichtspunten en sociologische begrippen hanteren van sociologische begrippen in mondelinge

Nadere informatie

Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost

Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost Februari 15 De samenwerking van het Wijkteam Pagina 0 Inhoud Inleiding 2 Aandachtspunten Wijkster 3 Speerpunten 2015 5 Doelen 2015 6 Pagina 1 Inleiding Voor u ligt het Wijkplan

Nadere informatie

Buurt Informatie Netwerk

Buurt Informatie Netwerk Buurt Informatie Netwerk Samen zorgen we voor ieders veiligheid. Veiligheid Veiligheid is een zaak voor iedereen, niet enkel voor politie en justitie. BIN WAT? Buurt Informatie Netwerk BIN oorsprong? 1994

Nadere informatie

Gemeenschapsgerichte lokale

Gemeenschapsgerichte lokale ITINERA INSTITUTE ANALYSE Expertise - Pathways - Impact Gemeenschapsgerichte lokale politiezorg: Geen autonomie zonder accountability 2016/1 18 02 2016 MENSEN WELVAART BESCHERMING Sinds de vorming van

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek CKG Molenberg

Kwaliteitshandboek CKG Molenberg 3. Kwaliteitssysteem 3.3. Overzicht van de procedures 3.3.1. Het informeren van en maken van afspraken met de gebruikers versie 2010 Doel: Ministerieel besluit: Art. 5 1: Hoe het de gebruikers informeert

Nadere informatie

MODELKLACHTENREGELING KLACHTENCOMMISSIES BIJZONDER ONDERWIJS

MODELKLACHTENREGELING KLACHTENCOMMISSIES BIJZONDER ONDERWIJS MODELKLACHTENREGELING KLACHTENCOMMISSIES BIJZONDER ONDERWIJS Artikel 1. In deze regeling wordt verstaan onder: 1. school: een school vallende onder (naam bevoegd gezag); 2. instelling: (naam instelling);

Nadere informatie

Bijdrage Paul Ponsaers

Bijdrage Paul Ponsaers Bijdrage Paul Ponsaers 18 mei 2013 1 Bestuurlijke Politie Gerechtelijke Politie FEDERAAL CENTRAAL Commissaris-Generaal A.D. Bestuurlijk A.D. Ondersteuning A.D. Gerechtelijk GEDECONCENTREERD (gerechtelijk

Nadere informatie

INLEIDING Afdeling 1. Algemeen kader Ontstaan en doelstellingen van het onderzoek... 21

INLEIDING Afdeling 1. Algemeen kader Ontstaan en doelstellingen van het onderzoek... 21 INHOUDSTAFEL INLEIDING........................................................ 11 HOOFDSTUK 1 WERKWIJZEN EN OPTREDEN VAN DE POLITIEDIENSTEN IN HET RAAM VAN DE BEHEERSING VAN DE PROSTITUTIE EN DE STRIJD

Nadere informatie

Om na te gaan of je klachtenprocedure zinvol is kan je jezelf de volgende vragen stellen:

Om na te gaan of je klachtenprocedure zinvol is kan je jezelf de volgende vragen stellen: Leidraad omgaan met klachten : klachtenprocedure Wat is een klacht? Een klacht is een uiting van ontevredenheid van een ouder over een aspect van de werking. Ze komt tot stand als het overleg tussen de

Nadere informatie

Wijkrapport Quirijnstok en Heikant 2014 Wijkbezoek SP Tilburg September-oktober 2014

Wijkrapport Quirijnstok en Heikant 2014 Wijkbezoek SP Tilburg September-oktober 2014 Wijkrapport Quirijnstok en Heikant 2014 Wijkbezoek SP Tilburg September-oktober 2014 1 SP Wijkrapport Quirijnstok en Heikant Inleiding De SP is in september Quirijnstok en de Heikant in geweest om in gesprek

Nadere informatie

Kwaliteitsvolle vraagverduidelijking

Kwaliteitsvolle vraagverduidelijking Kwaliteitsvolle vraagverduidelijking Prof. Dr. Bea Maes K.U.Leuven Inhoud Wat is vraagverduidelijking? Wat is kwaliteitsvolle vraagverduidelijking? Wat zijn de ervaringen van personen met een handicap

Nadere informatie

Het bevoegd gezag van Vivente, stichting voor christelijke primair onderwijs, gevestigd te Zwolle,

Het bevoegd gezag van Vivente, stichting voor christelijke primair onderwijs, gevestigd te Zwolle, Het bevoegd gezag van Vivente, stichting voor christelijke primair onderwijs, gevestigd te Zwolle, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op

Nadere informatie

Agentschap Onroerend Erfgoed

Agentschap Onroerend Erfgoed Agentschap Onroerend Erfgoed Klantentevredenheidsbarometer 2015 Management Samenvatting 07/12/2015 Achtergrond De klantentevredenheidsbarometer van het agentschap Onroerend Erfgoed betreft het meten van

Nadere informatie

IWT KLANTENTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2013 Executive summary redactie door IWT. Uitgevoerd door: GfK Belgium Opgesteld voor:

IWT KLANTENTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2013 Executive summary redactie door IWT. Uitgevoerd door: GfK Belgium Opgesteld voor: IWT KLANTENTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2013 Executive summary redactie door IWT Uitgevoerd door: GfK Belgium Opgesteld voor: 1 Onderzoeksopzet Om bij de verdere ontwikkeling van zijn werking beter rekening

Nadere informatie

Uniform niet verplicht: burgerpersoneel bij de politie

Uniform niet verplicht: burgerpersoneel bij de politie Uniform niet verplicht: burgerpersoneel bij de politie Een toekomstvisie van de Koninklijke Federatie van Officieren en Hogere Ambtenaren van de Belgische Politie Voorzitter Carlos De Troch CALOG Kritische

Nadere informatie

Percepties van jongeren over politieoptreden: ethnic profiling in België?

Percepties van jongeren over politieoptreden: ethnic profiling in België? Percepties van jongeren over politieoptreden: ethnic profiling in België? dr. Antoinette Verhage Vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht Universiteit Gent VANASSCHE, N., VERHAGE, A., (2015),

Nadere informatie

burenoverlast wonen met karakter

burenoverlast wonen met karakter burenoverlast wonen met karakter wonen met karakter wat is burenoverlast? U huurt een woning van Lefier, en of u wilt of niet de buren krijgt u er gratis bij. Het is heel normaal dat u af en toe merkt

Nadere informatie

MASTERCLASS De datateam methode Examenresultaten Nederlands

MASTERCLASS De datateam methode Examenresultaten Nederlands MASTERCLASS De datateam methode Examenresultaten Nederlands Taal op koers 29 oktober 2014 Cindy Poortman en Kim Schildkamp Uitdagingen in de onderwijspraktijk Voortijdige schooluitval Gebrek aan praktische

Nadere informatie

Rapport. Datum: 15 juli 2013. Rapportnummer: 2013/087

Rapport. Datum: 15 juli 2013. Rapportnummer: 2013/087 Rapport "Toch een voldoende voor de Toets Gesproken Nederlands" Rapport over een klacht over de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te Den Haag. Datum: 15 juli 2013 Rapportnummer: 2013/087 2

Nadere informatie

Kunnen vrijwilligers bij de politie aan de slag?

Kunnen vrijwilligers bij de politie aan de slag? Kunnen vrijwilligers bij de politie aan de slag? ANALYSE WERKGROEP VASTE COMMISSIE VAN DE LOKALE POLITIE Overzicht uiteenzetting Mogelijkheden inzet vrijwilligers politie België Politie in bijberoep Conclusie

Nadere informatie

KLACHTENREGELING KLACHTENCOMMISSIES Stichting Tabijn

KLACHTENREGELING KLACHTENCOMMISSIES Stichting Tabijn KLACHTENREGELING KLACHTENCOMMISSIES Stichting Tabijn (oktober 2018) Artikel 1. Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. bevoegd gezag: een rechtspersoon zoals bedoeld in artikel 35 van

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting Christelijk Speciaal Onderwijs Groningen. Klachtenregeling. Artikel 1. Begripsbepalingen

Klachtenregeling Stichting Christelijk Speciaal Onderwijs Groningen. Klachtenregeling. Artikel 1. Begripsbepalingen Klachtenregeling Stichting Christelijk Speciaal Onderwijs Groningen Op grond van artikel 14 van de Wet op het Primair Onderwijs, artikel 23 van de Wet op de Expertisecentra en artikel 24b van de Wet op

Nadere informatie

Lokale Politie Lier INFORMATIEBROCHURE REKRUTERING BURGERPERSONEEL (CALOG)

Lokale Politie Lier INFORMATIEBROCHURE REKRUTERING BURGERPERSONEEL (CALOG) Lokale Politie Lier INFORMATIEBROCHURE REKRUTERING BURGERPERSONEEL (CALOG) MEER INFO? - GRATIS GROEN NUMMER (0800)99 404 - INTERNET http:www.jobpol.be - EMAIL jobs.politie@jobpol.be - VDAB *wis-computer

Nadere informatie

Functie en taakomschrijving vertrouwenspersoon VEILIG SPORTKLIMAAT

Functie en taakomschrijving vertrouwenspersoon VEILIG SPORTKLIMAAT Functie en taakomschrijving vertrouwenspersoon VEILIG SPORTKLIMAAT Taak/ functiebeschrijving vertrouwenspersoon versie 01 datum 22-01-2016 Pagina 1 of 8 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Doel van aanstelling

Nadere informatie

stappen 1 t/ m 6 = het voortraject; klager kan op grond van artikel 14 WPO te allen tijde besluiten direct over te gaan naar stap 7

stappen 1 t/ m 6 = het voortraject; klager kan op grond van artikel 14 WPO te allen tijde besluiten direct over te gaan naar stap 7 Klachtenregeling juni 2009 Overal waar mensen samenwerken kan iets fout lopen, zo ook op school. Degenen die zich het slachtoffer voelen, kunnen dat als een klacht beschouwen. Veruit de meeste klachten

Nadere informatie

Samenvatting van de analyse van de federale enquête

Samenvatting van de analyse van de federale enquête FEDERALE POLITIE ALGEMENE DIRECTIE OPERATIONELE ONDERSTEUNING Directie van de nationale gegevensbank Dienst Beleidsgegevens VEILIGHEIDSMONITOR 2006 Samenvatting van de analyse van de federale enquête Ellen

Nadere informatie

Gemeenschapsgerichte lokale

Gemeenschapsgerichte lokale ITINERA INSTITUTE ANALYSE Gemeenschapsgerichte lokale politiezorg: Geen autonomie zonder accountability 2013/03 21 03 2013 MENSEN WELVAART BESCHERMING Sinds de vorming van de geïntegreerde politie (07/12/1998)

Nadere informatie

Functie en taakomschrijving vertrouwenspersoon

Functie en taakomschrijving vertrouwenspersoon Functie en taakomschrijving vertrouwenspersoon VEILIG SPORTKLIMAAT Budovereniging Asahi Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Doel van aanstelling van een vertrouwenscontactpersoon 2 3 Taken en bevoegdheden van

Nadere informatie

Eindbeoordelingsformulier (Applicatieontwikkelaar 4)

Eindbeoordelingsformulier (Applicatieontwikkelaar 4) Eindbeoordelingsformulier (Applicatieontwikkelaar 4) Eindbeoordeling werkprocessen Naam stagiair BPV bedrijf Datum BPV Begeleider Praktijkopleider Periode Kerntaak 1: Ontwerpen van de applicatie, (cross)media

Nadere informatie

Klachtenregeling. Deel. Van Beleid Klachten bij Scholengroep LeerTij

Klachtenregeling. Deel. Van Beleid Klachten bij Scholengroep LeerTij Klachtenregeling Deel 1 Van Beleid Klachten bij Scholengroep LeerTij 1 Het bevoegd gezag van Scholengroep LeerTij, stichting voor openbaar, PC en RK-onderwijs, statutair gevestigd te Terneuzen, gelet op

Nadere informatie

F U N C T I E P R O F I E L

F U N C T I E P R O F I E L F U N C T I E P R O F I E L I. I D E N T I F I C A T I E G E G E V E N S Functiebenaming Weddeschaal Graad Directie - dep - dienst Functiefamilie Coach gezinsopvang B1-B2-B3 sociaal/paramedisch medewerker

Nadere informatie

Verhoorcoach in de praktijk

Verhoorcoach in de praktijk Franky De Smet FGP Brussel OA 7 special branch TRAJECT 28.02.2011 : oproep tot kandidaten aan FGP - eenheden voor een externe post - universitaire opleiding verhoorcoach FGP Brussel via de diverse Onderzoeksafdelingen

Nadere informatie

KLACHTENROUTE VOOR STUDENTEN VAN ROC LEIDEN 2015-2016

KLACHTENROUTE VOOR STUDENTEN VAN ROC LEIDEN 2015-2016 KLACHTENROUTE VOOR STUDENTEN VAN ROC LEIDEN 2015-2016 Versie: definitief, 1.0 Datum: 15 september 2015 Documentnummer: Intern/2015/9508 Klachtenroute voor studenten 2015-2016 (vastgesteld College van Bestuur

Nadere informatie

Ten behoeve van de klachtenregeling IVA opleiding en training zal de benoeming van een klachtfunctionaris geregeld worden.

Ten behoeve van de klachtenregeling IVA opleiding en training zal de benoeming van een klachtfunctionaris geregeld worden. Preambule IVA opleiding en training wil inhoud geven aan de kwaliteit van het onderwijs, bewaken dat die kwaliteit wordt gerealiseerd en vaststellen welke maatregelen ter verbetering nodig zijn. Het klachtrecht

Nadere informatie

KLACHTENREGELING. Directiestatuut Pagina 1 van 8

KLACHTENREGELING. Directiestatuut Pagina 1 van 8 Directiestatuut Pagina 1 van 8 INHOUD Inleiding 3 Aanhef 3 Begripsbepalingen 4 Artikel 1 4 Behandeling van de klachten 4 Paragraaf 1: De contactpersoon 4 Artikel 2: Aanstelling en taak contactpersoon 4

Nadere informatie

Reglement voorfase klachtbehandeling H 3 O ten behoeve van het primair en voortgezet onderwijs

Reglement voorfase klachtbehandeling H 3 O ten behoeve van het primair en voortgezet onderwijs 1600 Reglement voorfase klachtbehandeling H 3 O ten behoeve van het primair en voortgezet onderwijs Artikel 1 1. In dit reglement wordt verstaan onder betrokkene: een lid van het personeel, een lid van

Nadere informatie

KLACHTENREGELING KLACHTENREGELING

KLACHTENREGELING KLACHTENREGELING 1 INHOUD Inleiding 3 Aanhef 3 Begripsbepalingen 4 Artikel 1 4 Behandeling van de klachten 4 Paragraaf 1: De contactpersoon 4 Artikel 2: Aanstelling en taak contactpersoon 4 Paragraaf 2: De vertrouwenspersoon

Nadere informatie

1 HOEVEEL PLAATSEN WORDEN VACANT VERKLAARD?

1 HOEVEEL PLAATSEN WORDEN VACANT VERKLAARD? De Dienst Rekrutering en Selectie (DPRS) organiseert een vergelijkend examen om hoofdinspecteurs van politie via bevordering door overgang naar een hoger kader (van basisnaar middenkader) aan te werven.

Nadere informatie

Klachtenregeling Avondopleidingen SKO

Klachtenregeling Avondopleidingen SKO Avondopleidingen SKO Postbus 2227 5260 CE Vught tel: 073-656 22 77 fax:073-657 16 63 e-mail: info@avondopleidingen.info De opleidingen van SKO worden verzorgd op het: Maurick College Titus Brandsmalaan

Nadere informatie

Rol TWW Wet psychosociale risico s 2014

Rol TWW Wet psychosociale risico s 2014 Rol TWW Wet psychosociale risico s 2014 Sandrine Schatteman Sociaal inspecteur TWW Antwerpen Kennisdirectie psychosociologie Sandrine.schatteman@werk.belgie.be Inhoud Toepassingsgebied Opdracht TWW Algemeen

Nadere informatie

INFOSESSIE. Toelichting vergelijkend examen BK > MK (sessie )

INFOSESSIE. Toelichting vergelijkend examen BK > MK (sessie ) INFOSESSIE Toelichting vergelijkend examen BK > MK (sessie 2019 2020) VOORSTELLING Federale Politie Algemene Directie van het Middelenbeheer en Informatie Directie Personeel Dienst Rekrutering en Selectie

Nadere informatie

Jaarverslag exameninstelling Inburgeringsexamen

Jaarverslag exameninstelling Inburgeringsexamen Jaarverslag exameninstelling Inburgeringsexamen 1 mei 2013-1 mei 2014 1 Inhoud Inleiding... 3 Jaarverslag in cijfers... 4 Wijzigingen en uitwerkingen... 6 A. Registratie en Identificatie... 6 B. Afname

Nadere informatie

ADMINISTRATIEF EN LOGISTIEK PERSONEEL VAN DE GEINTEGREERDE POLITIE

ADMINISTRATIEF EN LOGISTIEK PERSONEEL VAN DE GEINTEGREERDE POLITIE ADMINISTRATIEF EN LOGISTIEK PERSONEEL VAN DE GEINTEGREERDE POLITIE (CALog) VERGELIJKEND EXAMEN VOOR BEVORDERING DOOR OVERGANG NAAR EEN HOGER NIVEAU In uitvoering van art. VII.10 UBPol organiseert de directie

Nadere informatie

De hoogste interventiedruk deed zich voor tussen en uur. Voor en na uur nam het aantal tussenkomsten af.

De hoogste interventiedruk deed zich voor tussen en uur. Voor en na uur nam het aantal tussenkomsten af. Lokale Politie Waasland-Noord Beveren Sint-Gillis-Waas - Stekene Gravendreef 1 9120 Beveren Tel. 03 750 14 11 Fax 03 750 14 10 contact@politiewano.be PERSNOTA Resultaten 2016 lokale politie Waasland-Noord

Nadere informatie

2 Evaluatie door de stuurgroep onderwijs aan gedetineerden

2 Evaluatie door de stuurgroep onderwijs aan gedetineerden Evaluatie van het onderwijsaanbod in de gevangenissen in Vlaanderen en Brussel in functie van de Vlaamse leidraad voor het onderwijsaanbod in de gevangenissen Syntheserapport 22 maart 2017 1 Inleiding

Nadere informatie

F U N C T I E P R O F I E L

F U N C T I E P R O F I E L F U N C T I E P R O F I E L I. I D E N T I F I C A T I E G E G E V E N S Functiebenaming Weddeschaal Graad Directie - dep - dienst Functiefamilie maatschappelijk werker Sociale Dienst B1-B2-B3 maatschappelijk

Nadere informatie

Zelfevaluatie InZicht Zelfevaluatie binnen het woon- en zorgcentrum

Zelfevaluatie InZicht Zelfevaluatie binnen het woon- en zorgcentrum Zelfevaluatie InZicht Zelfevaluatie binnen het woon- en zorgcentrum Aanleiding onderzoek Tegen 2012 moet een woon- en zorgcentrum zelfevaluatie uitvoeren (Vlaamse Regering, 2009) Vraag vanuit externe stuurgroep

Nadere informatie

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Zwaantina van der Veen / Dymphna Meijneken / Marieke Boekenoogen Stad met een hart Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

TER INFORMATIE : Mevrouw, mijnheer de Gouverneur, Dames en heren Burgemeesters,

TER INFORMATIE : Mevrouw, mijnheer de Gouverneur, Dames en heren Burgemeesters, Aan de heren provinciegouverneurs Aan mevrouw de gouverneur van het administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad Aan de Commissaris-generaal van de federale politie Aan de Inspecteur-generaal van de

Nadere informatie

ADVIES. 13 maart 2017

ADVIES. 13 maart 2017 ADVIES Voorontwerp van ordonnantie inzake het doeltreffend bestrijden van discriminatie op het vlak van tewerkstelling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 13 maart 2017 Economische en Sociale Raad voor

Nadere informatie

uren INFORMATIE OVER overlast

uren INFORMATIE OVER overlast uren INFORMATIE OVER overlast overlast Harde muziek, herrie van kinderen of rondslingerend vuil. Waar mensen samen wonen kunnen irritaties ontstaan door overlast. In deze folder geven wij u tips hoe u

Nadere informatie

GDF SUEZ wordt ENGIE. Een medewerker afwezig? Regels en praktische tips

GDF SUEZ wordt ENGIE. Een medewerker afwezig? Regels en praktische tips GDF SUEZ wordt ENGIE Een medewerker afwezig? Regels en praktische tips Nagenoeg 40% van de afwezigheden wegens ziekte houdt verband met de arbeidsomstandigheden (soort werk, omgeving, sfeer, uurregeling,

Nadere informatie

Tools om te sturen. 1. Inleiding. 2. Waarom? 3. Niet? 4. Wat? 5. Waarmee? Besluit. Tools om te sturen. 1. Inleiding. 2. Waarom?

Tools om te sturen. 1. Inleiding. 2. Waarom? 3. Niet? 4. Wat? 5. Waarmee? Besluit. Tools om te sturen. 1. Inleiding. 2. Waarom? Wie is de baas van de lokale politie? Tools om te Meten en met de 5 x 5 stelling Cultureel en organisatorisch kader : Gemeenschapsgerichte en performante politiezorg Invullen van het begrip in dit conceptueel

Nadere informatie

Bijlage klachtenregeling primair onderwijs een goed gesprek voorkomt erger

Bijlage klachtenregeling primair onderwijs een goed gesprek voorkomt erger Bijlage klachtenregeling primair onderwijs een goed gesprek voorkomt erger een goed gesprek voorkomt erger Heeft u een probleem op school dan raden wij u aan dit probleem te bespreken. Problemen zijn er

Nadere informatie