KLACHTENROUTE VOOR STUDENTEN VAN ROC LEIDEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KLACHTENROUTE VOOR STUDENTEN VAN ROC LEIDEN 2015-2016"

Transcriptie

1 KLACHTENROUTE VOOR STUDENTEN VAN ROC LEIDEN Versie: definitief, 1.0 Datum: 15 september 2015 Documentnummer: Intern/2015/9508 Klachtenroute voor studenten (vastgesteld College van Bestuur 15 september 2015) 1

2 1. Waarom een klachtenroute? KLACHTENROUTE voor STUDENTEN van ROC Leiden Voor elke student is het prettig als de opleiding verloopt zoals gewenst. Helaas is dat niet altijd het geval. Er kunnen problemen ontstaan waarover je misschien een klacht wilt indienen. Problemen kunt je uiteraard altijd melden aan (een panelgroep van) de studentenraad. Maar als je een klacht hebt ga je eerst kijken of een gesprek met je studieloopbaanbegeleider voldoende is om de klacht op te lossen. Als jouw klacht daarmee niet opgelost is, is het prettig om te weten welke weg je moet bewandelen. Dit kun je vinden in deze klachtenroute. 2. Voor wie is deze klachtenroute bedoeld? Voor alle studenten van de opleidingen van ROC Leiden. 3. Om welke klachten kan het gaan? Een klacht kan te maken hebben met iets wat in strijd is met de onderwijsovereenkomst (OOK), de praktijkovereenkomst (POK), het studentenstatuut, de OER/het PTA/de studiewijzer, het examenreglement, het veiligheidsbeleid, de gedragsregels ROC Leiden, het gebruik van studentgegevens, of anderszins. Deze documenten heb je in je bezit of kun je inzien op intranet of bij je studieloopbaanbegeleider. De klachten kunnen gaan over zaken (b.v. plaatsing, lessen, presentie, privacy, locatie, lestijden), personen (b.v. medestudent, docent), examens, beroepspraktijkvorming of seksuele intimidatie, agressie, geweld en discriminatie. Wij proberen alle klachten in overleg met jou naar tevredenheid op te lossen. Wij vragen je dan ook de route die beschreven is in dit document te volgen en raden je aan een klacht die niet door een studieloopbaanbegeleider opgelost kan worden ook te melden op 4. Hoe dien je een klacht, bezwaar of (hoger) beroep in? Als een klacht niet kan worden opgelost door je studieloopbaanbegeleider stuur je een mail of brief naar de persoon of instantie die in de onderstaande paragrafen 5 tot en met 10 worden genoemd. De brief met de klacht, het bezwaar of het (hoger) beroep moet tijdig worden ingediend en bevat de volgende punten: je naam en adres; de datum van indiening; de omschrijving van de maatregel, situatie, beslissing of gedrag waartegen de klacht of beroep wordt ingediend. Let wel: bij een beroep moet je altijd een kopie van de beslissing meesturen; de redenen van de klacht, het bezwaar of het (hoger) beroep. Als deze punten ontbreken in je brief of als de brief te laat is ingediend, kan dit tot gevolg hebben dat de klacht, het bezwaar of het (hoger) beroep niet wordt behandeld. 5. Wat doe je bij een klacht over ZAKEN, SITUATIES of MAATREGELEN? 1. Als je een klacht hebt over zaken, situaties of maatregelen (niet over examens), bijvoorbeeld over je presentie op school, het lesprogramma, lokalen, hygiëne, roosters, ontwikkelingsgerichte toetsen etc. bespreek je dit met je studieloopbaanbegeleider. Je probeert samen de klacht op te lossen. Lukt dit niet dan moet de studieloopbaanbegeleider zijn reactie binnen 3 werkdagen 1 aan jou melden. 1 Werkdag: een dag waarin binnen of vanwege de instelling onderwijsactiviteiten plaatsvinden Klachtenroute voor studenten (vastgesteld College van Bestuur 15 september 2015) 2

3 2. Als je niet tevreden bent over de afhandeling van de klacht ga je vervolgens naar je manager Onderwijs (mbo opleidingen) of rector (Boerhaave College). De klacht dien je binnen 5 werkdagen na de reactie van je studieloopbaan begeleider in en je dient binnen 5 werkdagen nadat je jouw klacht mondeling toegelicht heb antwoord te krijgen. 3. Indien je met dit antwoord niet tevreden bent benader je bij de mbo opleidingen vervolgens de directeur Onderwijs van jouw opleiding Een klacht bij deze directeur dien je schriftelijk in binnen 10 werkdagen na ontvangst (of bekendmaking) van het antwoord van de manager Onderwijs. Het besluit van de directeur Onderwijs wordt schriftelijk binnen 5 werkdagen aan je meegedeeld. 4. En als je het niet eens bent met de beslissing van de directeur of van de rector kun je tenslotte schriftelijk binnen 10 werkdagen na ontvangst van de uitspraak in beroep gaan tegen deze beslissing bij de Geschillencommissie Studentenstatuut.. 5. Een bezwaar over de centrale toelating en plaatsing dien je schriftelijk in binnen 10 werkdagen na ontvangst van het genomen besluit bij de directeur Onderwijs van jouw opleiding of de rector (Boerhaave College). Het besluit van de directeur of rector op je bezwaar wordt schriftelijk binnen 5 werkdagen aan je meegedeeld. 6. Een bezwaar tegen de bevestiging beeindiging van de opleiding dien je schriftelijk in binnen 10 werkdagen na ontvangst van de bevestiging bij de directeur Onderwijs van jouw opleiding of de rector (Boerhaave College). Het besluit van de directeur of rector op jouw bezwaar wordt schriftelijk binnen 5 werkdagen na ontvangst aan je meegedeeld. 7. Tegen het besluit op bezwaar kun je binnen 10 werkdagen na het bekendmaken bij de Geschillencommissie Studentenstatuut in beroep gaan. 8. Het beroepschrift stuur je naar de Geschillencommissie Studentenstatuut t.a.v. de secretaris van het College van Bestuur, Postbus 16158, 2301 GD Leiden. 6. Wat doe je bij een klacht over PERSONEN? Als je een klacht hebt over personen (niet over ongewenst gedrag als bedoeld in paragraaf 8), bespreek je de klacht eerst zo snel mogelijk met de persoon zelf. 1. Als dat niet helpt of als dat té moeilijk voor je is, kun je met de klacht naar de je studieloopbaanbegeleider. Dit doe je zo snel mogelijk. Deze laatste persoon dient binnen 5 werkdagen antwoord te geven of je door te verwijzen. 2. Als deze de klacht niet kan oplossen kun je naar je manager onderwijs gaan. Dit doe je weer zo snel mogelijk. Deze persoon geeft je weer binnen 5 werkdagen antwoord of verwijst je door. 3. Als de klacht nog niet naar tevredenheid is afgehandeld, kun je je klacht schriftelijk binnen 5 werkdagen indienen bij de directeur Onderwijs van jouw opleiding of de rector (Boerhaave College). Binnen 5 werkdagen krijg je te horen wat de beslissing is over je klacht. Dit besluit wordt door de directeur of rector schriftelijk aan je meegedeeld. 4. Als je vindt dat de klacht niet naar tevredenheid is opgelost, kan je binnen 10 werkdagen na het uiteindelijke besluit van de directeur of rector schriftelijk in beroep gaan bij tot de Geschillencommissie Studentenstatuut van ROC Leiden, t.a.v. de secretaris van het College van Bestuur, Postbus 16158, 2301 GD Leiden. 7. Wat doe je bij een klacht over het (bindend) STUDIEADVIES bij de entree opleidingen? 1. Als je het niet eens bent met het (bindend) studieadvies wat na maximaal vier maanden na aanvang van de Entree opleiding door de Examencommissie wordt afgegeven, dien je schriftelijk (via een brief) een klacht (bezwaar) in bij de Examencommissie van de Entree opleiding. De klacht dien je binnen 5 werkdagen in na het bekendmaken van het (bindend) studieadvies. Je dient binnen 5 werkdagen schriftelijk antwoord te krijgen of, als er een hoorzitting is geweest, zo snel mogelijk daarna. 2. Als je het niet eens bent met de beslissing op bezwaar van de Examencommissie kun je schriftelijk in beroep gaan bij de Commissie van Beroep voor de Examens. Dit dient binnen 10 werkdagen te gebeuren vanaf de dag na de beslissing van de Examencommissie. Deze onafhankelijke Commissie stelt een onderzoek in, hoort eventueel partijen en deelt haar beslissing zo mogelijk binnen 10 werkdagen mee aan alle betrokkenen. Een beroep bij de Commissie van Beroep voor de Examens richt je aan: de Commissie van Beroep voor de Examens t.a.v. de secretaris van het College van Bestuur, Postbus 16158, 2301 GD Leiden Klachtenroute voor studenten (vastgesteld College van Bestuur 15 september 2015) 3

4 8. Wat doe je bij een klacht over EXAMENS? 1. Als je een klacht hebt over een examen(onderdeel), probeer je deze eerst te bespreken met je docent/ examinator die verantwoordelijk is voor het examen. Dit doe je zo snel mogelijk. Binnen 5 werkdagen na het indienen van de klacht dien je antwoord te krijgen. 2. Als deze het probleem niet kan oplossen, dien je schriftelijk (via een brief) een klacht (bezwaar) in bij de Examencommissie van jouw opleiding. De klacht dien je binnen 5 werkdagen in na het bekendmaken van de beslissing over de toets/examen. Je dient binnen 5 werkdagen schriftelijk antwoord te krijgen of, als er een hoorzitting is geweest, zo snel mogelijk daarna. 3. Als je het niet eens bent met de beslissing op bezwaar van de Examencommissie kun je schriftelijk in beroep gaan bij de Commissie van Beroep voor de Examens. Dit dient binnen 10 werkdagen te gebeuren vanaf de dag na de beslissing van de Examencommissie. In spoedeisende zaken kun je direct in beroep gaan bij de Commissie van Beroep voor de Examens. Deze onafhankelijke Commissie stelt een onderzoek in, hoort eventueel partijen en deelt haar beslissing zo mogelijk binnen 10 werkdagen mee aan alle betrokkenen. Een beroep bij de Commissie van Beroep voor de Examens richt je aan: de Commissie van Beroep voor de Examens t.a.v. de secretaris van het College van Bestuur, Postbus 16158, 2301 GD Leiden. 9. Wat doe je bij een klacht over de BPV of andere STAGES? 1. Bij problemen of conflicten richt je je in eerste instantie tot de praktijkbegeleider van de praktijkbiedende organisatie en/of de bpv begeleider van de school. Vervolgens tracht de school in gezamenlijk overleg met jou, en eventueel het bedrijf, tot een oplossing te komen. 2. Indien niet tot een oplossing gekomen wordt neemt de directeur Onderwijs van jouw opleiding uiteindelijk een besluit. 3. Als je vindt dat de klacht niet naar tevredenheid is opgelost, kan je binnen 10 werkdagen na het uiteindelijke besluit van de directeur of rector schriftelijk in beroep gaan bij tot de Geschillencommissie Studentenstatuut van ROC Leiden, t.a.v. de secretaris van het College van Bestuur, Postbus 16158, 2301 GD Leiden. 10. Wat doe je bij een klacht over ONGEWENST GEDRAG, ZOALS SEKSUELE INTIMIDATIE, DISCRIMINATIE, AGRESSIE en GEWELD? 1. Als je je door gedrag van medestudenten, docenten of andere medewerkers van ROC Leiden onveilig voelt of als je je onveilig voelt in de praktijkbiedende organisatie, kun je gaan praten met iemand die iets aan de klacht zou kunnen doen. Meld het incident bij één van de vertrouwenspersonen van ROC Leiden of bij de studieloopbaanbegeleider, rector of manager onderwijs van de opleiding. Zij vertellen je hoe je kunt handelen volgens het Reglement inzake Ongewenst Gedrag en de richtlijnen die binnen ROC Leiden gelden. De regels zijn ook op het intranet van ROC Leiden te vinden. 2. Je kunt (ook) een klacht indienen bij de Commissie Vertrouwenszaken Ongewenst Gedrag van ROC Leiden indien er (vermoedelijk) sprake is van seksuele intimidatie, discriminatie, agressie en geweld. De vertrouwenspersonen kunnen je daar bij helpen. Meld de klacht zo snel mogelijk. De brief met de klacht stuur je aan: de Commissie Vertrouwenszaken Ongewenst Gedrag ROC Leiden, t.a.v. de secretaris van het College van Bestuur, Postbus 16158, 2301 GD Leiden. 3. Je kunt in overleg met de vertrouwenspersoon of rechtstreeks de klacht ook melden bij de landelijke klachtencommissie. Een brief richt je dan aan: Landelijke Klachtencommissie onderwijs, p.a. Stichting Onderwijsgeschillen, Postbus 85191, 3508 AD Utrecht, website: 11. Is er nog iets onduidelijk voor je? Voor vragen over deze klachtenroute kun je je richten tot je studieloopbaanbegeleider, een vertrouwenspersoon of je manager Onderwijs of, indien van toepassing, de rector van het Boerhaave College. De klachtenroute en alle overeenkomsten en de reglementen van de commissies kun je vinden op het intranet van ROC Leiden. Klachtenroute voor studenten (vastgesteld College van Bestuur 15 september 2015) 4

5 12. Onvoorziene klachten? In gevallen waarin deze klachtenroute niet voorziet, beslist het College van Bestuur. Klachtenroute voor studenten (vastgesteld College van Bestuur 15 september 2015) 5

Reglement Bezwaar en Beroep. Nimeto Utrecht

Reglement Bezwaar en Beroep. Nimeto Utrecht Reglement Bezwaar en Beroep Nimeto Utrecht Concept versie d.d. 26 september 2013 Vooraf... 3 Inleiding... 4 De formatieve fase; procedure bij een bezwaar tegen beoordeling of studieadvies... 4 Artikel

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE STUDENTENSTATUUT

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE STUDENTENSTATUUT REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE STUDENTENSTATUUT Versie: definitief 1.0 Datum: 15 september 2015 Documentnummer: Intern/2015/9506 Reglement Geschillencommissie Studentenstatuut ((vastgesteld College van

Nadere informatie

Schema klachtenregelingen studenten MBO Utrecht

Schema klachtenregelingen studenten MBO Utrecht Schema klachtenregelingen studenten MBO Utrecht Aard van geschil concrete voorbeelden commissie / instantie reglement Zie Klacht over examens Oneens met uitslag Commissie van beroep voor Regeling beroep

Nadere informatie

Klachtenregeling Voor klachten van algemene aard en bezwaren tegen een beslissing (verder genoemd bezwaar) bij ROC Nijmegen

Klachtenregeling Voor klachten van algemene aard en bezwaren tegen een beslissing (verder genoemd bezwaar) bij ROC Nijmegen Klachtenregeling Voor klachten van algemene aard en bezwaren tegen een beslissing (verder genoemd bezwaar) bij ROC Nijmegen Deze klachtenregeling is bestemd voor: medewerkers van ROC Nijmegen studenten

Nadere informatie

SVOZ onderscheidt twee soorten klachten en heeft hiervoor twee verschillende regelingen:

SVOZ onderscheidt twee soorten klachten en heeft hiervoor twee verschillende regelingen: KLACHTENPROCEDURE SVOZ 2015 SVOZ onderscheidt twee soorten klachten en heeft hiervoor twee verschillende regelingen: A. Klachten met betrekking tot de examinering; B. Overige klachten. A. Klachten m.b.t.

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst (POK) 2015-2016 voor de beroepsopleidingen van ROC Leiden. Algemene Voorwaarden

Praktijkovereenkomst (POK) 2015-2016 voor de beroepsopleidingen van ROC Leiden. Algemene Voorwaarden Praktijkovereenkomst (POK) 2015-2016 voor de beroepsopleidingen van ROC Leiden Algemene Voorwaarden Versie: definitieft,1.0. Datum: 24maart 2015 Documentnummer: Intern/1509350 (vastgesteld College van

Nadere informatie

Klachtenregeling primair en voortgezet onderwijs Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden

Klachtenregeling primair en voortgezet onderwijs Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden Klachtenregeling primair en voortgezet onderwijs Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsbepalingen Artikel 2 Reikwijdte Artikel 3 Contactpersoon en vertrouwenspersoon Artikel

Nadere informatie

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS Versie: definitief, 1.0 Datum: 15 september 2015 Documentnummer: Intern/2015/9507 Reglement Commissie Beroep voor de Examens (vastgesteld College van Bestuur

Nadere informatie

REGLEMENT BEZWARENCOMMISSIE DEELNEMERS

REGLEMENT BEZWARENCOMMISSIE DEELNEMERS REGLEMENT BEZWARENCOMMISSIE DEELNEMERS Reglement vastgesteld op: 11 januari 2011 Door het College van Bestuur Reglement geldig per 11 januari 2011 REGLEMENT BEZWARENCOMMISSIE DEELNEMERS 1 Artikel 1: Begripsbepalingen

Nadere informatie

Klachtenreglement van. Het Oranje Kruis. Datum van ingang: 1 januari 2015

Klachtenreglement van. Het Oranje Kruis. Datum van ingang: 1 januari 2015 Klachtenreglement van Het Oranje Kruis 2015 Datum van ingang: 1 januari 2015 Inleiding Het Oranje Kruis streeft voortdurend naar een hoge kwaliteit van de dienstverlening. Het serieus nemen en correct

Nadere informatie

Regeling Klachten, Bezwaar en Beroep Examinering

Regeling Klachten, Bezwaar en Beroep Examinering Regeling Klachten, Bezwaar en Beroep Examinering Voorgenomen besluit College van Bestuur d.d. 30 oktober 2012 Instemming Ondernemingsraad (WOR 27 lid 1j) d.d. 22 november 2012 Instemming Studentenraad

Nadere informatie

Examenreglement. Da Vinci College

Examenreglement. Da Vinci College Examenreglement van het Regionaal Opleidingencentrum Zuid-Holland Zuid Da Vinci College Dit reglement is vastgesteld op 01-04-2015 door dhr. H. van Gorkom, directeur onderwijs namens het College van Bestuur

Nadere informatie

Reglement. Beroepscommissie. Deelnemers. Zadkine

Reglement. Beroepscommissie. Deelnemers. Zadkine Reglement Beroepscommissie Deelnemers Zadkine Vastgesteld op 31-10-2011 het College van Bestuur Zadkine Ingangsdatum 1 november 2011 Reglement Beroepscommissie Deelnemers Zadkine Artikel 1: Begripsbepalingen

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting Windroos Foundation

Klachtenregeling Stichting Windroos Foundation Klachtenregeling Stichting Windroos Foundation KLACHTENREGELING De Raad van Bestuur van Stichting Windroos Foundation, met locaties in Amstelveen en Leiden, stelt de volgende Klachtenregeling vast. Artikel

Nadere informatie

Examenreglement. Da Vinci College

Examenreglement. Da Vinci College Examenreglement van het Regionaal Opleidingencentrum Zuid-Holland Zuid Da Vinci College Dit reglement is vastgesteld op 2013 door het College van Bestuur en treedt in werking op 1 augustus 2013 Da Vinci

Nadere informatie

Inhoudsopgave Klachtenregeling Winkler Prins 2014

Inhoudsopgave Klachtenregeling Winkler Prins 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1. Soorten klachten... 3 1.2. Verschil klacht, bezwaar en beroep... 3 2. Begripsbepalingen... 4 3. Klachtenprocedure... 5 3.1. Vertrouwenspersoon: aanstelling en taken...

Nadere informatie

Examenreglement competentiegerichte opleidingen. Da Vinci College

Examenreglement competentiegerichte opleidingen. Da Vinci College Examenreglement competentiegerichte opleidingen van het Regionaal Opleidingencentrum Zuid-Holland Zuid Da Vinci College Dit examenreglement is een bijlage van de onderwijs- en examenregeling en is van

Nadere informatie

KLACHTENREGELING STICHTING KPO SINT ANTONIUS

KLACHTENREGELING STICHTING KPO SINT ANTONIUS KLACHTENREGELING STICHTING KPO SINT ANTONIUS Inleiding Stichting KPO Sint Antonius heeft de klachtenregeling geactualiseerd. Deze klachtenregeling streeft ernaar zorgvuldig met klachten van een klager

Nadere informatie

KLACHTENREGELING NOVA COLLEGE

KLACHTENREGELING NOVA COLLEGE KLACHTENREGELING NOVA COLLEGE 1 Inleiding Het ROC Nova College heeft drie verschillende regelingen inzake klachten, geschillen, bezwaren of beroepen. Namelijk: 1. De klachtenregeling Nova College waarin

Nadere informatie

Klachten Regeling. 1 januari 2010. Postbus 744 9700 AG Groningen info@o2g2.nl www.openbaaronderwijs groepgroningen.nl K.v.K. 345.7373.

Klachten Regeling. 1 januari 2010. Postbus 744 9700 AG Groningen info@o2g2.nl www.openbaaronderwijs groepgroningen.nl K.v.K. 345.7373. Klachten Regeling Onderwerp Klachtenregeling Openbaar Onderwijs Groep Groningen Definitief Bezoekadres Postadres - Europaweg 8 9723 AS Groningen Postbus 744 9700 AG Groningen info@o2g2.nl www.openbaaronderwijs

Nadere informatie

KLACHTENREGELING STICHTING KPO SINT ANTONIUS

KLACHTENREGELING STICHTING KPO SINT ANTONIUS KLACHTENREGELING STICHTING KPO SINT ANTONIUS Inleiding Stichting KPO Sint Antonius heeft de klachtenregeling geactualiseerd. Deze klachtenregeling streeft ernaar zorgvuldig met klachten van een klager

Nadere informatie

Klachtenprocedure voor studenten

Klachtenprocedure voor studenten Klachtenprocedure voor studenten rijnijssel.nl inleiding klachtenprocedure Rijn IJssel beschikt over een klachtenprocedure voor studenten. Dit geeft je als student (deelnemer genoemd in het klachtenreglement)

Nadere informatie

Regeling Beroep tegen Examenbeslissingen. MBO Utrecht. Colofon

Regeling Beroep tegen Examenbeslissingen. MBO Utrecht. Colofon Regeling Beroep tegen Examenbeslissingen MBO Utrecht Colofon Uitgave : College van Bestuur Goedgekeurd door het College van Bestuur : 27 juni 2014 Instemming Ondernemingsraad : 3 september 2014 Instemming

Nadere informatie

bijlage 3 - PagiNa 1 bijlage 3: RegleMeNT COMMiSSie VaN beroep VOOR De examens albeda COllege RegleMeNT COMMiSSie VaN beroep VOOR De examens

bijlage 3 - PagiNa 1 bijlage 3: RegleMeNT COMMiSSie VaN beroep VOOR De examens albeda COllege RegleMeNT COMMiSSie VaN beroep VOOR De examens Bijlage 3 - PAGINA 1 bijlage 3: REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS Albeda college Bijlage 3 - PAGINA 2 Artikelen Reglement commissie van beroep voor de examens: Artikel 1: begrippen 3 Artikel

Nadere informatie

Een klacht of bezwaar indienen. Hoe doet u dat?

Een klacht of bezwaar indienen. Hoe doet u dat? Een klacht of bezwaar indienen Hoe doet u dat? Klacht indienen Klacht Een klacht dient u in als u van mening bent dat het CIZ zich naar u toe verkeerd heeft gedragen. Een klacht kunt u telefonisch of schriftelijk

Nadere informatie

Klachtenregeling Primus

Klachtenregeling Primus Klachtenregeling Primus INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 2 WIE KUNNEN EEN KLACHT INDIENEN?... 2 WAAR KUNNEN KLACHTEN ZOAL OVER GAAN?... 2 WAAR KUNT U NAAR TOE MET UW KLACHT?... 2 KLACHTEN... 2 WAT GEBEURT ER

Nadere informatie

Wegwijzer bij het indienen van een klacht

Wegwijzer bij het indienen van een klacht Wegwijzer bij het indienen van een klacht Vastgesteld 3 januari 2011 Inhoud 1. INLEIDING... 3 2. WEGWIJZER VOOR HET INDIENEN VAN EEN KLACHT... 5 3. TOELICHTING OP REGELING BEROEP EXAMINERING... 6 4. TOELICHTING

Nadere informatie

!"#$%&'()*+$',-*'.!"#$"%&'()*+,-,%&+%'!.++/0++)+/1' 23*45,6114/774'89' :;<<'=>'>+%*3' Klachtenprocedure Stichting Opleidingen Sfeerkeepers

!#$%&'()*+$',-*'.!#$%&'()*+,-,%&+%'!.++/0++)+/1' 23*45,6114/774'89' :;<<'=>'>+%*3' Klachtenprocedure Stichting Opleidingen Sfeerkeepers !"#$%&'()*+$',-*'.!"#$"%&'()*+,-,%&+%'!.++/0++)+/1' 23*45,6114/774'89' :;+%*3' Klachtenprocedure Stichting Opleidingen Sfeerkeepers 2016 1 KLACHTENPROCEDURE 1.1. Klachten binnen Stichting Opleidingen

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN P E R S P E C T I E F L E E R W E R K B E D R I J V E N

ALGEMENE VOORWAARDEN P E R S P E C T I E F L E E R W E R K B E D R I J V E N ALGEMENE VOORWAARDEN P E R S P E C T I E F L E E R W E R K B E D R I J V E N Perspectief leerwerkbedrijven, Ripperdastraat 13a 2011 KG Haarlem Waarom algemene voorwaarden bij Perspectief Leerwerkbedrijven?

Nadere informatie

Voor klachten op overige terreinen geldt de klachtenprocedure. Deze procedure is hieronder beschreven:

Voor klachten op overige terreinen geldt de klachtenprocedure. Deze procedure is hieronder beschreven: De klachtenregeling Elke school is verplicht een klachtenregeling te hebben, waarin staat hoe de school omgaat met klachten. Een goed informatiebeleid voorkomt klachten. Wij informeren ouders, leerlingen

Nadere informatie

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS ROC A12 (Onderdeel van de Christelijke Onderwijs Groep Vallei & Gelderland Midden) 2014 Vastgesteld door het College van Bestuur op 4 juli 2014 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Mode Vak Amsterdam (voorheen Marbo Modevakschool)

Algemene voorwaarden Mode Vak Amsterdam (voorheen Marbo Modevakschool) Algemene voorwaarden Mode Vak Amsterdam (voorheen Marbo Modevakschool) Waarom algemene voorwaarden bij Mode Vak Amsterdam? Wij willen voor alle deelnemers een goede organisatie en kwaliteit van de opleidingen

Nadere informatie

Onderwijsovereenkomst (OOK) 2015-2016 voor de afdeling Educatie ROC Leiden

Onderwijsovereenkomst (OOK) 2015-2016 voor de afdeling Educatie ROC Leiden Onderwijsovereenkomst (OOK) 2015-2016 voor de afdeling Educatie ROC Leiden Opleidingsblad en Algemene Voorwaarden Versie: definitief 1.0 Datum: 24 maart 2015 Documentnummer: Intern/1509349 Onderwijsovereenkomst

Nadere informatie

Preambule Klachtenregeling Schoonhovens College

Preambule Klachtenregeling Schoonhovens College Klachtenregeling Het bevoegd gezag, Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Schoonhoven, heeft, gelet op de bepalingen van de Wet op het Voortgezet Onderwijs en gehoord door de medezeggenschapsraad deze

Nadere informatie

REGLEMENT Commissie van Beroep voor de Examens. 1 oktober 2016

REGLEMENT Commissie van Beroep voor de Examens. 1 oktober 2016 REGLEMENT Commissie van Beroep voor de Examens 1 oktober 2016 Colofon Uitgave : ROC van Amsterdam / ROC van Flevoland Auteur : Werkgroep Examinering Kenmerk : Reglement Commissie van Beroep ROCvA/ROCvF

Nadere informatie

PRAKTIJKOVEREENKOMST ROC FRIESE POORT Algemene Voorwaarden (cohort )

PRAKTIJKOVEREENKOMST ROC FRIESE POORT Algemene Voorwaarden (cohort ) PRAKTIJKOVEREENKOMST ROC FRIESE POORT Algemene Voorwaarden (cohort 2016-2017) 1. Randvoorwaarden 1.1 De studentenraad van naam instelling heeft ingestemd met de modelpraktijkovereenkomst van naam instelling

Nadere informatie

Geschillencommissie passend onderwijs Informatie voor ouders

Geschillencommissie passend onderwijs Informatie voor ouders Geschillencommissie passend onderwijs Informatie voor ouders Over (niet) toelaten, verwijderen en het ontwikkelingsperspectief van leerlingen Goed passend onderwijs voor ieder kind! Vanaf 1 augustus 2014

Nadere informatie

Klachtenregeling St.-Jozefmavo

Klachtenregeling St.-Jozefmavo Klachtenregeling St.-Jozefmavo Inhoud 1 Aanhef pagina 2 2 Begripsbepalingen 3 3 Behandeling van de klachten 4 4 Slotbepalingen 9 5 Schema klachtenprocedure 10 6 Klachtroutes 11 1 klachtenregeling St.-Jozefmavo

Nadere informatie

Vertrouwenspersoon. Gymnasium, atheneum, havo en TOPmavo

Vertrouwenspersoon. Gymnasium, atheneum, havo en TOPmavo Vertrouwenspersoon Gymnasium, atheneum, havo en TOPmavo Inleiding Deze folder vertelt iets over de taak van de vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersonen van het Picasso Lyceum zijn: dhr. B.A.M. Cools;

Nadere informatie

omgaan met klachten en bezwaren

omgaan met klachten en bezwaren omgaan met klachten en bezwaren Inleiding Deze brochure over het omgaan met klachten en bezwaren is bedoeld voor ouders en/of verzorgers, leerlingen, directieleden, medewerkers, vrijwilligers, kortom al

Nadere informatie

KLACHTENREGELING ONS MIDDELBAAR ONDERWIJS

KLACHTENREGELING ONS MIDDELBAAR ONDERWIJS KLACHTENREGELING ONS MIDDELBAAR ONDERWIJS 2011. Ons Middelbaar Onderwijs, Tilburg Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand,

Nadere informatie

Regeling klachten van algemeen zakelijke aard

Regeling klachten van algemeen zakelijke aard Regeling klachten van algemeen zakelijke aard Vastgesteld 3 januari 2011 Inhoud 1. TOELICHTING VOORAF OP REGELING KLACHTEN VAN ALGEMEEN ZAKELIJKE AARD... 3 2. REGELING KLACHTEN VAN ALGEMEEN ZAKELIJKE AARD...

Nadere informatie

Een klacht of bezwaar indienen.

Een klacht of bezwaar indienen. Een klacht of bezwaar indienen. Hoe doet u dat? Een klacht is geen bezwaar, een bezwaar is geen klacht Klacht Een klacht maakt u telefonisch aan het CIZ kenbaar of schriftelijk (per post). U richt uw klacht

Nadere informatie

Een klacht of bezwaar indienen. Hoe doet u dat?

Een klacht of bezwaar indienen. Hoe doet u dat? Een klacht of bezwaar indienen Hoe doet u dat? Een klacht is geen bezwaar, een bezwaar is geen klacht Klacht Een klacht maakt u telefonisch aan het CIZ kenbaar of schriftelijk (per post). U richt uw klacht

Nadere informatie

Vastgesteld door College van Bestuur, na verkregen instemming van de Studentenraad: 29-06-2015

Vastgesteld door College van Bestuur, na verkregen instemming van de Studentenraad: 29-06-2015 Bepalingen Praktijkovereenkomst MBO Utrecht Model 2015-2016 Vastgesteld door College van Bestuur, na verkregen instemming van de Studentenraad: 29-06-2015 I. Begrippen in de praktijkovereenkomst Beroepspraktijkvorming

Nadere informatie

Een klacht of een bezwaar indienen, hoe doet u dat?

Een klacht of een bezwaar indienen, hoe doet u dat? Een klacht of een bezwaar indienen, hoe doet u dat? Een klacht is geen bezwaar, een bezwaar is geen klacht We leggen in deze folder uit hoe u een klacht en hoe u een bezwaarschrift indient. Als u niet

Nadere informatie

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling 1 Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! In deze folder lees je wat je kunt doen als je een klacht hebt. 2 Koraal Groep Koraal

Nadere informatie

Reglement voor De Commissie van Beroep voor de examens Grafisch Lyceum Rotterdam. Gewijzigd en vastgesteld op 4 juli 2007

Reglement voor De Commissie van Beroep voor de examens Grafisch Lyceum Rotterdam. Gewijzigd en vastgesteld op 4 juli 2007 Reglement voor De Commissie van Beroep voor de examens Grafisch Lyceum Rotterdam Gewijzigd en vastgesteld op 4 juli 2007 Artikelen reglement commissie van beroep voor de examens: Artikel 1: Algemene Bepalingen

Nadere informatie

Klachtenregeling Avondopleidingen SKO

Klachtenregeling Avondopleidingen SKO Avondopleidingen SKO Postbus 2227 5260 CE Vught tel: 073-656 22 77 fax:073-657 16 63 e-mail: info@avondopleidingen.info De opleidingen van SKO worden verzorgd op het: Maurick College Titus Brandsmalaan

Nadere informatie

INTERNE KLACHTENREGELING

INTERNE KLACHTENREGELING INTERNE KLACHTENREGELING Het bevoegd gezag van het Adelbert College, gelet op de Wet op het Voortgezet Onderwijs, gehoord de Medezeggenschapsraad, stelt de volgende Interne Klachtenregeling vast. Besluit

Nadere informatie

Studentenstatuut voor de opleidingen van ROC Leiden

Studentenstatuut voor de opleidingen van ROC Leiden Studentenstatuut 2016-2017 voor de opleidingen van ROC Leiden Versie: definitief, 1.0 Datum: 2 februari 2016 Documentnummer: Intern/1609975 Studentenstatuut 2016-2017 opleidingen ROC Leiden (vastgesteld

Nadere informatie

Klachten over het onderwijs?

Klachten over het onderwijs? Klachten over het onderwijs? Waar kun je terecht Inspectie van het Onderwijs Onderwerpen in deze brochure: Wat te doen bij klachten over het onderwijs? Wat te doen bij klachten over seksuele intimidatie

Nadere informatie

Algemene Klachtenregeling UPGRADE

Algemene Klachtenregeling UPGRADE Algemene Klachtenregeling UPGRADE Definitief: Door het College van Bestuur vastgesteld op 4 juli 2014 1 Algemene Klachtenregeling UPGRADE Het College van Bestuur van de Stichting Contractonderwijs Christelijke

Nadere informatie

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling 1 Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! In deze folder lees je wat je kunt doen als je een klacht hebt. 2 Koraal Groep wil

Nadere informatie

1. Er zijn op iedere school ten minste twee contactpersonen die de klager verwijzen

1. Er zijn op iedere school ten minste twee contactpersonen die de klager verwijzen Bijlage 1 a klachtenregeling Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen Artikel 1 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. school: een school als bedoeld in de Wet op het primair onderwijs; b. klachtencommissie:

Nadere informatie

Klachtenregeling Openbaar Primair Onderwijs Zuid Kennemerland

Klachtenregeling Openbaar Primair Onderwijs Zuid Kennemerland Openbaar Primair Onderwijs Zuid Kennemerland Het bevoegd gezag van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland te Bloemendaal; gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs en

Nadere informatie

Het bevoegd gezag van Vivente, stichting voor christelijke primair onderwijs, gevestigd te Zwolle,

Het bevoegd gezag van Vivente, stichting voor christelijke primair onderwijs, gevestigd te Zwolle, Het bevoegd gezag van Vivente, stichting voor christelijke primair onderwijs, gevestigd te Zwolle, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op

Nadere informatie

Klachtenregeling. Deel. Van Beleid Klachten bij Scholengroep LeerTij

Klachtenregeling. Deel. Van Beleid Klachten bij Scholengroep LeerTij Klachtenregeling Deel 1 Van Beleid Klachten bij Scholengroep LeerTij 1 Het bevoegd gezag van Scholengroep LeerTij, stichting voor openbaar, PC en RK-onderwijs, statutair gevestigd te Terneuzen, gelet op

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling Inhoud Inhoud... 1 Inleiding... 2 De opleiding... 3 Leren op school... 3 Leren in de praktijk (LIP)... 3 Leren in het bedrijf... 3 Onderwijstijd... 4 Beroepspraktijkvorming...

Nadere informatie

Studentenstatuut 2015-2016

Studentenstatuut 2015-2016 Studentenstatuut 2015-2016 1. Algemeen 1.1. Vooraf Dit studentenstatuut is in de eerste plaats bedoeld voor jou als student omdat hierin wordt verteld wat je rechten en je plichten zijn. Een aantal van

Nadere informatie

KLACHTENREGELING. Deze klachtenregeling is eind 2015 vastgesteld door het bestuur van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs De Liemers VO.

KLACHTENREGELING. Deze klachtenregeling is eind 2015 vastgesteld door het bestuur van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs De Liemers VO. KLACHTENREGELING Deze klachtenregeling is eind 2015 vastgesteld door het bestuur van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs De Liemers VO. KLACHTENREGELING Het bevoegd gezag van swv de Liemers VO gelet

Nadere informatie

Ongewenst gedrag? Meld dit! Informatiefolder over onze: Contactpersoon Vertrouwenspersoon Aandachtsfunctionaris

Ongewenst gedrag? Meld dit! Informatiefolder over onze: Contactpersoon Vertrouwenspersoon Aandachtsfunctionaris Ongewenst gedrag? Meld dit! Informatiefolder over onze: Contactpersoon Vertrouwenspersoon Aandachtsfunctionaris Op school, in de zorg of in de hulpverlening: overal kunnen helaas ongewenste omgangsvormen

Nadere informatie

STICHTING KATHOLIEK ONDERWIJS KLACHTENREGELING STICHTING FLORÉO

STICHTING KATHOLIEK ONDERWIJS KLACHTENREGELING STICHTING FLORÉO KLACHTENREGELING STICHTING FLORÉO Het bevoegd gezag van Stichting Floréo gehoord de medezeggenschapsraad/gemeenschappelijke medezeggenschapsraad stelt de volgende Klachtenregeling vast. Artikel 1 In deze

Nadere informatie

Regeling klachten en geschillen

Regeling klachten en geschillen Regeling klachten en geschillen Inleiding Als een leerling extra ondersteuning nodig heeft, wordt dat georganiseerd volgens de regels van het samenwerkingsverband (SWV). Meestal gaat dat in goed overleg,

Nadere informatie

Algemene voorwaarden praktijkovereenkomst. Graafschap College Doetinchem

Algemene voorwaarden praktijkovereenkomst. Graafschap College Doetinchem Algemene voorwaarden praktijkovereenkomst Graafschap College Doetinchem Geldig per 1 augustus 2015 1 Jouw praktijkovereenkomst Een belangrijk onderdeel van jouw opleiding is de beroepspraktijkvorming.

Nadere informatie

ALGEMENE KLACHTENREGELING. SKVOB e.o.

ALGEMENE KLACHTENREGELING. SKVOB e.o. ALGEMENE KLACHTENREGELING SKVOB e.o. Breda, 23 januari 2014, aangepast 13 mei, 30 juni 2015 en 26 september 2016 1 Preambule Sinds 1998 kent het onderwijs de Kwaliteitswet, waarin is vastgelegd dat ieder

Nadere informatie

KLACHTENREGELING Lijn 83

KLACHTENREGELING Lijn 83 KLACHTENREGELING Lijn 83 Het bevoegd gezag van Stichting Lijn 83 primair onderwijs, gehoord hebbende de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad, stelt de volgende Klachtenregeling vast. Algemene toelichting

Nadere informatie

Wij gaan er vanuit dat betrokkenen van onze school klachten en verschillen van inzicht altijd eerst

Wij gaan er vanuit dat betrokkenen van onze school klachten en verschillen van inzicht altijd eerst Klachtenregeling Veruit de meeste klachten over de dagelijkse gang van zaken in de school zullen in eerste instantie in goed overleg tussen leerlingen, ouders, leerkrachten (en/of overig personeel) en

Nadere informatie

Reglement Commissie van Beroep voor de Examens Friesland College

Reglement Commissie van Beroep voor de Examens Friesland College Reglement Commissie van Beroep voor de Examens Friesland College I. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: - beroepsschrift een schrijven, ingediend door de cursist, waarin beroep wordt

Nadere informatie

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling 1 Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Koraal Groep Koraal Groep wil graag dat je tevreden bent. Tevreden over de manier

Nadere informatie

Interne klachtenafhandeling de Tinne

Interne klachtenafhandeling de Tinne Interne klachtenafhandeling de Tinne Inleiding Op de Tinne streven we naar een goede samenwerking met ouders en het realiseren van een optimaal leerklimaat. Soms gaat er wel eens wat mis. Ouders kunnen

Nadere informatie

Niet tevreden? Laat het ons weten! Klachtenregeling voor cliënten en cliëntvertegenwoordigers

Niet tevreden? Laat het ons weten! Klachtenregeling voor cliënten en cliëntvertegenwoordigers Niet tevreden? Laat het ons weten! Klachtenregeling voor cliënten en cliëntvertegenwoordigers Bent u niet tevreden? Bij Zideris doen we ons best om goede zorg en ondersteuning te bieden aan onze cliënten.

Nadere informatie

Zo doen we dat als we een geschil hebben

Zo doen we dat als we een geschil hebben Zo doen we dat als we een geschil hebben Voel je thuis 1 Lokale Geschillencommissie SLS Wonen, de Sleutels van Zijl en Vliet, Ons Doel en Portaal Leiden beheren samen ongeveer 23.500 verhuureenheden.

Nadere informatie

Klachtenregeling voor Medewerkers

Klachtenregeling voor Medewerkers Voorlopige vaststelling door Raad van Bestuur 16.06.2008 Geaccordeerd Directieberaad 19.05.2008 Ter Instemming naar CMR 11.09.2008 Instemming CMR 04.12.2008 Definitieve vaststelling door Raad van bestuur

Nadere informatie

Ten behoeve van de klachtenregeling IVA opleiding en training zal de benoeming van een klachtfunctionaris geregeld worden.

Ten behoeve van de klachtenregeling IVA opleiding en training zal de benoeming van een klachtfunctionaris geregeld worden. Preambule IVA opleiding en training wil inhoud geven aan de kwaliteit van het onderwijs, bewaken dat die kwaliteit wordt gerealiseerd en vaststellen welke maatregelen ter verbetering nodig zijn. Het klachtrecht

Nadere informatie

Vastgesteld 3 januari Regeling beroep examinering

Vastgesteld 3 januari Regeling beroep examinering Vastgesteld 3 januari 2011 Regeling beroep examinering Inhoud 1. TOELICHTING VOORAF OP REGELING BEROEP EXAMINERING... 3 2. REGELING BEROEP EXAMINERING... 4 2 1. TOELICHTING VOORAF OP REGELING BEROEP EXAMINERING

Nadere informatie

Wie kan klagen? Een persoon of organisatie die gebruik maakt of heeft gemaakt van de diensten van een regionale ondersteuningsstructuur (ROS).

Wie kan klagen? Een persoon of organisatie die gebruik maakt of heeft gemaakt van de diensten van een regionale ondersteuningsstructuur (ROS). KLACHTENREGELING ROS-COLLECTIEF Inleiding Indien personen of organisaties een klacht willen indienen die betrekking heeft op (medewerkers van) een regionale ondersteuningsstructuur (ROS), dan dient men

Nadere informatie

Stageovereenkomst Algemene voorwaarden

Stageovereenkomst Algemene voorwaarden Stageovereenkomst Algemene voorwaarden 5. Randvoorwaarden 5.1. De studentenraad van ROC Leeuwenborgh heeft op 30 juni 2016 ingestemd met de model-praktijkovereenkomst van ROC Leeuwenborgh en de bijbehorende

Nadere informatie

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP ROC NIJMEGEN

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP ROC NIJMEGEN REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP ROC NIJMEGEN Versie 4/Vastgesteld door het CvB d.d. 1 okt 2013 / instemming OR d.d. 18 sep 2013 en SR d.d. 4 sep 2013 INHOUD Artikel 1 Begripsbepalingen 2 Artikel 2 Wet-

Nadere informatie

ROC Ter AA. Klachtenregeling Examens

ROC Ter AA. Klachtenregeling Examens ROC Ter AA Klachtenregeling Examens COLOFON Versie 20150701.4.CVB.DEF Geldig tot 01-07-2019 Auteur Gérard Schoenmakers Opmerkingen en/of ervaringen over het gebruik van deze regeling kunnen naar de auteur,

Nadere informatie

Algemeen 1 Het examen kan niet in delen worden afgelegd. 2 Dit reglement geldt voor alle door de Stichting afgenomen examens.

Algemeen 1 Het examen kan niet in delen worden afgelegd. 2 Dit reglement geldt voor alle door de Stichting afgenomen examens. EXAMENREGLEMENT Begripsomschrijving Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: Beroepscommissie een door het Bestuur benoemde commissie, bestaande uit drie ter zake deskundige onafhankelijke leden,

Nadere informatie

Klachtenregeling Nordwin College

Klachtenregeling Nordwin College De klachtenregeling Nordwin College voor: VMBO-groen & MBO 1&2 Buitenpost VMBO-groen & MBO 1&2 Heerenveen VMBO-groen MBO 1&2 Leeuwarden VMBO-groen & MBO 1&2 Sneek MBO 3&4 / BBL Leeuwarden Centrale Diensten

Nadere informatie

Klachtenregeling ouders/verzorgers

Klachtenregeling ouders/verzorgers Klachtenregeling ouders/verzorgers Deze klachtenregeling is toepasselijk op alle geschillen tussen cliënten en OBD Noordwest voor wat betreft ONL. De klachtenregeling is opgesteld volgens de richtlijnen

Nadere informatie

Klachtenbeleid Cliënten

Klachtenbeleid Cliënten Klachtenbeleid Cliënten Datum vaststelling : mei 2013 Te herzien voor: mei 2016 Opgesteld en vastgesteld door : Arienne Versendaal en Janine Meijer Inhoud 1. Inleiding 1.1 Compliment, feedback of klachtenbehandeling

Nadere informatie

KLACHTENREGELING IVT. 1. Algemene inleiding

KLACHTENREGELING IVT. 1. Algemene inleiding KLACHTENREGELING 1. Algemene inleiding hecht grote waarde aan het bieden van de juiste dienstverlening aan haar klanten. Wanneer klanten het niet eens zijn met de manier waarop zij door zijn behandeld

Nadere informatie

Regeling Klachtenprocedure Bibliotheek Heiloo

Regeling Klachtenprocedure Bibliotheek Heiloo Regeling Klachtenprocedure Bibliotheek Heiloo Inhoud: 1. Inleiding en algemeen 2. Het indienen van een klacht 3. Het afhandelen van een klacht 4. In beroep gaan 5. Slotbepalingen 6. Samenvatting Bijlage:

Nadere informatie

Klachtenreglement van. Het Oranje Kruis. Datum van ingang: 1 januari 2014

Klachtenreglement van. Het Oranje Kruis. Datum van ingang: 1 januari 2014 Klachtenreglement van Het Oranje Kruis 2013 Datum van ingang: 1 januari 2014 Inleiding Het Oranje Kruis streeft voortdurend naar een hoge kwaliteit van de dienstverlening. Het serieus nemen en correct

Nadere informatie

KLACHTENREGELING VOOR CLIËNTEN VAN PAMEIJER HEB JE EEN KLACHT? JE KUNT ER IETS AAN DOEN!

KLACHTENREGELING VOOR CLIËNTEN VAN PAMEIJER HEB JE EEN KLACHT? JE KUNT ER IETS AAN DOEN! KLACHTENREGELING VOOR CLIËNTEN VAN PAMEIJER HEB JE EEN KLACHT? JE KUNT ER IETS AAN DOEN! Inhoudsopgave 1. Klagen mag pag. 3 2. Iets doen met je klacht pag. 5 3. Mogelijkheden om iets met je klacht te doen

Nadere informatie

Reglement onafhankelijke commissies. ROC West-Brabant

Reglement onafhankelijke commissies. ROC West-Brabant Reglement onafhankelijke commissies ROC West-Brabant (Van toepassing op: Klachtencommissie externe belanghebbenden, interne belanghebbenden, ongewenste omgangsvormen, geschillencommissie personeelsbeleid

Nadere informatie

Klachtenregeling Stedelijk Dalton Lyceum Inleiding. 1 Mondelinge klachten. 2 schriftelijke klachten. 2.1 Interne afhandeling op locatieniveau

Klachtenregeling Stedelijk Dalton Lyceum Inleiding. 1 Mondelinge klachten. 2 schriftelijke klachten. 2.1 Interne afhandeling op locatieniveau Klachtenregeling Stedelijk Dalton Lyceum Inleiding Uitgangspunt van het Stedelijk Dalton Lyceum is klachten zoveel mogelijk te voorkomen. In een schoolomgeving waarin zoveel mensen met elkaar samen leven

Nadere informatie

Een klacht, wat nu? Klachtenregeling bestemd voor ouders, voogden, verzorgers en medewerkers

Een klacht, wat nu? Klachtenregeling bestemd voor ouders, voogden, verzorgers en medewerkers Een klacht, wat nu? Klachtenregeling bestemd voor ouders, voogden, verzorgers en medewerkers Vastgesteld in de vergadering van: 1 Inhoudsopgave Inleiding p. 3 Bij wie kan ik terecht? p. 4 Wie kan er klagen?

Nadere informatie

omgaan met klachten en bezwaren

omgaan met klachten en bezwaren omgaan met klachten en bezwaren Inleiding Deze brochure over het omgaan met klachten en bezwaren is bedoeld voor ouders, leerlingen, werknemers of bezoekers. De klachtenregeling in het onderwijs is in

Nadere informatie

De cliëntenvertrouwenspersoon is er voor alle cliënten van Dichterbij, hun ouders en verwanten.

De cliëntenvertrouwenspersoon is er voor alle cliënten van Dichterbij, hun ouders en verwanten. De is er voor alle cliënten van Dichterbij, hun ouders en verwanten. Wat is er aan de hand? Je hebt een vraag, een probleem of een klacht. Het kan gaan over lastige situaties met je medebewoners of met

Nadere informatie

Reglement Klachtencommissie Friesland College

Reglement Klachtencommissie Friesland College Reglement Klachtencommissie Friesland College I. definities Aangeklaagde: een ieder die deel uitmaakt van de instelling, zowel personeel als cursist en tegen wie een klacht is ingediend. Bevoegd gezag:

Nadere informatie

CHECKLIST KLACHTAFHANDELING BINNEN NUOVO

CHECKLIST KLACHTAFHANDELING BINNEN NUOVO CHECKLIST KLACHTAFHANDELING BINNEN NUOVO Onderstaande tekst is gericht op ouders en leerlingen (te bewerken voor in de schoolgids). De klachtenregeling is echter óók opengesteld voor klachten van personeel.

Nadere informatie

Klachtenprotocol Kinderopvang de 5

Klachtenprotocol Kinderopvang de 5 Klachtenprotocol Kinderopvang de 5 Klachtenprotocol Kinderopvang De 5 Inleiding Ondanks dat Kinderopvang De 5 open, eerlijk en oprecht handelt en communiceert kan het toch zijn dat er ontevredenheid bij

Nadere informatie

Klachtenreglement KEaRN

Klachtenreglement KEaRN Klachtenreglement KEaRN Externe versie De medewerkers van KEaRN doen hun werk zo goed mogelijk. Toch kan er iets misgaan, waardoor een klacht kan ontstaan. Een klacht ontstaat als de klant zich niet goed

Nadere informatie

September 2010 (DBS 008, CvB/ ) Reglement Klachtencommissie ROC Tilburg

September 2010 (DBS 008, CvB/ ) Reglement Klachtencommissie ROC Tilburg September 2010 (DBS 008, CvB/1011.005) Reglement Klachtencommissie ROC Tilburg REGLEMENT VOOR DE KLACHTENCOMMISSIE TOEPASSING STUDENTEN-/CURSISTENSTATUUT VAN HET REGIONAAL OPLEIDINGENCENTRUM TILBURG (ROC

Nadere informatie

Reglement Interne Bezwarencommissie Friesland College Sectie Cursisten

Reglement Interne Bezwarencommissie Friesland College Sectie Cursisten Reglement Interne Bezwarencommissie Friesland College Sectie Cursisten I. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder : - bezwaarschrift : een schrijven, ingediend door de (adspirant) cursist

Nadere informatie

1 Inleiding... 2 2 Examencommissie... 3 3 Toelating... 4. 3.1 Toelatingseisen... 4 3.2 Vrijstellingen... 4. 4 De inrichting van toetsen...

1 Inleiding... 2 2 Examencommissie... 3 3 Toelating... 4. 3.1 Toelatingseisen... 4 3.2 Vrijstellingen... 4. 4 De inrichting van toetsen... Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Examencommissie... 3 3 Toelating... 4 3.1 Toelatingseisen... 4 3.2 Vrijstellingen... 4 4 De inrichting van toetsen... 5 4.1 Toelating tot de toetsing... 5 4.2 Schriftelijke

Nadere informatie