Vragen Ombuigingsoperatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vragen Ombuigingsoperatie"

Transcriptie

1 Vragen Ombuigingsoperatie Vragen VVD: - Op het uitgedeelde overzicht, voetnoot *): is dat saldo ná de 2,7 miljoen bezuiniging of ervóór? Het saldo is na de voorstellen die in de begroting 2011 zijn voorgesteld (inclusief amendementen), dus alleen de voorstellen op pagina 18. Samenwerkingsprocessen intensiveren. In de raad is motie 5 sturing op fte s en inhuur capaciteit aangenomen. Hoe is dat door het college opgepakt? Lukt het dit waar te maken? Het college heeft de raad geïnformeerd hoe de sturing op fte s en inhuur van capaciteit is opgepakt, de organisatie is zowel kritisch op de inhuur van externen als op de formatie. Voor de onderbouwing verwijzen u naar het uitgebreide antwoord dat aan de raad is verstuurd (corsanummer ). -Subsidies aan instellingen: moeilijk gevolgen in te schatten. Hoe gaat het college daarmee om? In gesprek met die instellingen? Krijgt de commissie inzicht in die effecten? Op basis van de door de gemeenteraad op 12 november 2009 aangenomen motie vermageringsoperatie hebben wij in onze vergadering van 9 februari 2010 de projectopdracht Ombuigingsoperatie vastgesteld. Deze projectopdracht(corsa ) is u ter info toegezonden. In deze projectopdracht is o.a. sprake van een taakstellende opdracht (aan hiertoe ingestelde werkgroep subsidies) om de subsidies en inkomens overdrachten met 10 % te verminderen in 2014 t.o.v. het niveau in Basis voor de werkzaamheden van de werkgroep is een door de stuurgroep ombuigingsoperatie vastgestelde projectopdracht (corsa ) geweest waarin de aanpak werd geschetst. Vragen D66: -Verbaasd over onderzoek naar kostendekkendheid leges en tarieven: die moeten toch altijd al kostendekkend zijn? Om de kostendekkendheid te handhaven is periodiek onderhoud/onderzoek noodzakelijk. -Stille reserves: welk deel is verkoopbaar tegen marktprijzen en voor welk bedrag dan? De stille reserves (woz-waarden minus boekwaardes) worden geraamd op circa 40 miljoen. Hiertoe behoren echter ook gebouwen die nodig zijn voor de bedrijfsvoering (bijv. het gemeentehuis) of voor uitoefening van gemeentelijke taken (bijv. scholen).

2 -Besparingen via RIJK: betreft het genoemde bedrag alleen onze gemeente? Bij de besparingen genoemd op pagina 4 van de bijlage worden inderdaad inkoopvoordelen voor de Gemeente Bloemendaal bedoeld. -Als er nieuwe belastingen komen en extra hondenbelasting gebeurt dat dan geharmoniseerd met de andere gemeenten? Conform de wens van de gemeenteraad, die via amendement heeft uitgesproken dat bij wijziging of invoering van belastingen eerst moet worden gekeken hoe dit bij regiogemeenten is geregeld, zal er bij de invoering van een nieuwe belasting, of een uitbreiding van de hondenbelasting, vanuit GBKZ aandacht worden besteed om onnodige inefficiëntie te voorkomen. Dat betekent dat eerst wordt gekeken naar de wijze hoe andere GBKZ-gemeenten de verordening hebben geredigeerd, een kosten-baten analyse tussen uitvoeringskosten en opbrengst, de uitvoering onnodig omslachtig is etc. - Nu wethouder Kokke voorstelt e.e.a. bij de Kadernota te bespreken, wordt dan het huidige voorstel ingetrokken? Maar bepaalde onderzoeken kunnen niet wachten? Waar nodig zijn onderzoeken reeds in gang gezet. De raad wordt een procedurevoorstel aangeboden hoe met e.e.a. wordt omgegaan. De heer Westphal zegt dat zijn fractie e.e.a. al wel inhoudelijk heeft bekeken. Met nu vooral bij de procedurele kant stilstaan heeft hij geen probleem. Hij informeert naar de verhouding van de muziekschool met de gemeente. Is dit een bedrijf binnen de gemeente? (nb: vraag uit commissie Samenleving) De gemeentelijke muziekschool Jaap Prinsen maakt onderdeel uit van de bestuursdienst gemeente Bloemendaal. De personeelsleden van de muziekschool zijn ambtenaar en staan op de loonlijst van de gemeente. Zij vallen onder de rechtspositieregeling (CAR/UWO) van de gemeente. De budgetten van de muziekschool maken integraal onderdeel uit van de meerjarenbegroting van de gemeente. Vragen Groen Links: -Op inkoop bezuinigen tot en op treasury tot : had dat dan niet eerder gekund? Om de inkooptaakstelling te realiseren is professionele ondersteuning noodzakelijk. Het heeft enkele jaren gekost om inkoopstichting Rijk op te richten en op te starten. Ook bij andere voorstellen, zoals die op het gebied van treasury, is capaciteit en expertise noodzakelijk. -Waarom nader onderzoek naar visie gemeente?

3 Om de gemeentelijke doelen effectief en doelmatig in te zetten, is het noodzakelijk om te weten welke doelen de gemeente (vooral) nastreeft en welke doelen niet of minder. Het ontwikkelen van een visie helpt daarbij. Vragen Liberaal Bloemendaal - Nadere toelichting college nodig op blz. 12 tweede alinea. Wat heeft het college voor ogen met ambtelijke fusie en op welke termijn? En hoe past deze insteek in de centrale huisvesting? Bedoeld wordt een ambtelijke fusie en niet de opheffing c.q. fusie met omliggende gemeenten. Dat de komende jaren verdergaande regionale samenwerking noodzakelijk is, staat buiten kijf. Wat betreft centrale huisvesting wordt daarom gekozen voor een flexibel kantoorconcept, dat ook bruikbaar is indien verschillende vormen van regionale samenwerking worden gekozen. Vragen CDA (door Michael Schnackers) 1. Kijkend naar de overzichten van de ombuigingsvoorstellen, zoals ze zijn/worden gedaan door het college, op pagina 18 en vooral 19 van de nota, begrijp ik eerlijk gezegd niet zo goed waarom op pagina 19 over aanvullende ombuigingsvoorstellen wordt gesproken. Immers, niet alle ombuigingsvoorstellen die op pagina 19 genoemd worden, zijn nog aanvullend. Een deel van de voorstellen is immers al bij de behandeling van de begroting 2011 goedgekeurd, en zouden derhalve uit die lijst gehaald moeten worden. Dat zou helderder maken over welke voorstellen van het college nog een oordeel, besluit van de gemeenteraad wenst. Is het wellicht mogelijk om nog een geschoond overzicht te ontvangen? Verdere ombuigingsvoorstellen zijn nu niet aan de orde. Mocht de raad opnieuw ombuigingsvoorstellen worden aangeboden (bijv. rond de kadernota en begroting), dan zal u een actueel overzicht worden aangeboden. 2. Op pag. 38 van deel 5 van de nota ombuigingsvoorstellen lees ik o.m. dat er volgens de werkgroep, maar ook het college, gelet op de voorgestelde aanvullende ombuigingsvoorstellen, bezuinigd kan worden op de subsidie Onderwijsbegeleiding. Wat zijn de consequenties daarvan voor de werkzaamheden van de onderwijsbegeleidingsdienst en voor de schoolgaande kinderen/jeugd? 3. Ik lees op pg. 39 ook dat voorgesteld is om een jaarlijks bedrag van euro af te zonderen voor onderwijsbegeleiding waarop een beroep gedaan kan worden in gevallen waarbij sprake is van toepassing van een hardheidsclausule. Wat betekent dat concreet? En volstaat dat? En zo ja, in welke mate en zin volstaat dit dan? Antwoord Ad. 2 en 3 Tot 1 augustus 2010 stelde de gemeente per jaar een bedrag van ,- aan Onderwijsbegeleidingsdienst Drielanden (OBD) beschikbaar ten behoeve van onderwijsbegeleiding van Bloemendaalse bassischolen. Hiernaast

4 ontvangen schoolbesturen een Rijksbijdrage t.b.v. onderwijsbegeleiding. Door middel van een convenant waren de Bloemendaalse basisscholen gebonden de producten van de OBD voor 50 % af te nemen bij OBD Drielanden. Dit convenant (dat gold voor een termijn van vier jaar) liep per 1 augustus 2010 af. Vanaf deze datum zijn de schoolbesturen niet langer verplicht onderwijsbegeleidingsdiensten af te nemen bij Drielanden maar kunnen zij hun totale budget voor onderwijsbegeleiding ook besteden bij andere organisaties. Om deze reden is ook de gemeentelijke bijdrage aan de OBD per 1 augustus 2010 gestopt. In afwachting van de besluitvorming in het kader van de ombuigingsoperatie zijn deze gelden hierna niet doorbetaald aan de schoolbesturen. Voorgesteld wordt thans van genoemd bedrag een bedrag van te bezuinigen. Van het resterende bedrag kan een budget worden gevormd dat in geval van eventuele calamiteiten kan worden aangesproken. Criteria op grond waarvan een beroep op het budget gedaan kan worden, dienen nog te worden ontworpen. Consequentie van het bovenstaande is dat de schoolbesturen activiteiten op het terrein van schoolbegeleiding zelf dienen in te kopen uit de lumpsum financiering. 4. Op dezelfde pag. 39 worden ook enige woorden gewijd aan de consequenties van het stopzetten van de subsidie Nat. Park. Kennemerduinen. Zo wordt er opgemerkt, dat indien de bijdrage wordt beëindigd, de gemeente dan bestuurlijke invloed verliest in het NPZK. Is dat echt zo? Is dit enkel afhankelijk van gegeven of gemeente subsidie geeft of niet? Immers, er wordt tevens opgemerkt dat de bijdrage die blijkbaar structureel is opgenomen in de gemeentebegroting nimmer als een structurele subsidie bedoeld is, doch in 2009 slechts incidenteel. Had de gemeente dan daarvoor voor 2009 (ook) geen bestuurlijke invloed in het NPZK? Of wel? En indien wel, was dat dan wel of niet afhankelijk van een evt. subsidie? Voorts moet ik op grond van toelichting in memo en door college overgenomen voorstel concluderen dat het kennelijk niet erg wordt gevonden dat we mogelijk bestuurlijke invloed verliezen. Klopt dat? Er is geen sprake van beëindiging van de bijdrage aan het NPZK. Het college heeft het ambtelijk voorstel hiertoe niet overgenomen. Zie blz. 20 Overzicht ombuigingen ( ). 5. Inzake vermindering subsidie op vakonderwijs wordt opgemerkt: De scholen gaan er bij goedkeuring van dit voorstel gemiddeld 5000/6000 euro op achteruit hetgeen op te vangen lijkt indien hiervoor een redelijke termijn geboden wordt. Wat is in dit geval een redelijke termijn en op welk moment dienen de scholen hierover dan uiterlijk te worden geïnformeerd, gelet op aanvang van nieuw schooljaar. Indien pas bij behandeling van kadernota hierover besloten wordt, dan lijkt me dat te laat voor het schooljaar Klopt dat?

5 Er is rekening gehouden met een redelijke termijn. Uitgaande van besluitvorming in juni 2011 (kadernota) gaat de vermindering ruim een jaar later per schooljaar in en dan ook nog gefaseerd, hetgeen neerkomt op het afbouwen van de bijdrage in 3 jaren met ± gemiddeld per school per jaar. Zie blz. 40 Bijlagen voorstellen ombuigingsoperatie ( ). Dan over de clustering van de subsidies: 6. Bij cluster 8. Onderwijs (op pag. 46) zie ik helemaal geen bedragen staan. Waarom niet? Deels begrijp ik het wel, gelet op subsidies kosten vakonderwijs en bijdrage onderwijsbegeleidingsdienst die hieronder zijn geplaatst, maar er staan ook nog andere posten? Worden daarvoor dan geen bezuinigingen voorgesteld, omdat er al bij de andere posten in dit cluster bezuinigingen worden voorgesteld? De veronderstelling van de vraagsteller is juist. Het toepassen van de praktische methodiek heeft geleid tot het doen van voorstellen om te bezuinigen op de subsidie van de Onderwijsbegeleidingsdienst en de subsidie op het vakonderwijs. Beide instellingen zijn opgenomen in het clusters Onderwijs (nr. 8). Omdat anders dit cluster ten opzichte van de andere cluster onevenredig groot zou worden getroffen door de ombuigingen, is het bijpassende percentage op nihil gezet. 7. Waarom is de subsidie WB in cluster 10. Ouderen geplaatst, en niet (voor een deel) in cluster 6. Zorg en Welzijn? Ten behoeve van de clustering is de productindeling van de meerjarenbegroting gehanteerd. De subsidie aan Welzijn Bloemendaal valt onder het product Ouderen (productnummer 13). Dit product valt onder het programma Maatschappelijke dienstverlening (programmanummer 6). Onder dit programma valt verder het product Overige zorg en Welzijn (productnummer 14) en Sociale Zaken (productnummer 25). 8. Voorts wordt uit overzicht niet duidelijk hoeveel het college op elke genoemde subsidie daadwerkelijk wil bezuinigen. De verschillende subsidiebedragen worden per cluster opgeteld, er wordt vervolgens een bezuinigspercentage bij het totaalbedrag (per cluster) genoemd, dat dan uitmondt in een bezuinigingsbedrag (per cluster) en dat is het dan? Is dit wel de beste systematiek? Waarom is voor deze systematiek gekozen? Kan uitgelegd worden wat bedoeld wordt met praktische methodiek? En scoremethodiek? Bij de u toegezonden stukken is o.a. een document Deel 5; bijlagen gezonden. Op blz. 38 van dit document treft u de door ons overgenomen eindrapportage van de werkgroep subsidies aan. Basis voor deze eindrapportage was de eerder door de werkgroep uitgebrachte rapportage van 28 mei 2010 (corsa ). In deze rapportage wordt o.a. melding gemaakt van eventuele ten dienste staande methodieken die gehanteerd zouden kunnen worden om de gevraagde ombuigingen te

6 realiseren. Ten behoeve van de eerdergenoemde eindrapportage werd op basis van het stuk van 28 mei aan de werkgroep de volgende vervolgopdracht verstrekt: Ontwerp een methode die een combinatie is van de praktische methodiek en de scoremethodiek en onderzoek de consequenties van het stopzetten van subsidies. Voor een nadere toelichting omtrent de gehanteerde methodieken wordt verwezen naar bijlage I zijnde een uittreksel van de eerder genoemde rapportage van 28 mei De aldaar genoemde percentages zijn uiteraard in de eindversie naar beneden aangepast doordat de eindrapportage conform de vervolgopdracht een combinatie betreft van de scoremethodiek en de praktische methodiek. 9. Is/Wordt de vermogenspositie van de verschillende ontvangers van subsidies ook meegewogen bij korten op subsidies, of niet? Waarom wel/niet? Bij de voorstellen inzake bezuiniging op subsidies van instellingen is de vermogenspositie van de instellingen buiten beschouwing gebleven. Zowel in de Algemene subsidieverordening als in de beleidsregels voor toekenning van subsidies maakt het vermogen van een instelling geen onderdeel uit van de subsidiecriteria. Terzijde merken we op dat het ontwikkelen van een objectief criterium m.b.t. de vermogenspositie een lastig probleem is. 10. Waartoe dient in cluster 9 ( Veiligheid ), de subsidie dierentehuis Kennemerland? De subsidie wordt verstrekt als tegemoetkoming in de kosten van de opvang van zwerfdieren. De gemeente heeft namelijk de wettelijke taak om opvang te verzorgen voor in ieder geval de eerste 14 dagen dat een dier zwervende is (artikel 5:8 lid 3 BW). 11. Waarom wordt voorgesteld verder te bezuinigen op Hertenkamp? (zie cluster 5. Groen, op pg. 45) Wat behelst die bezuiniging? Wat is de consequentie daarvan? De bezuiniging behelst uitsluitend het percentage (9%) dat voor de cluster Groen in de gevolgde scoremethodiek (beschreven op blz en 45 Bijlagen voorstellen ombuigingsoperatie ; ) van toepassing is. 12. Kan er wel bezuinigd worden op de Muziekschool? Hoe dan? Waarom dan? (cluster 3) In het kader van de ombuigingsdiscussie spreken we over inkomsten en uitgaven. Gelet op de begroting van de Muziekschool ligt het voor de hand voor wat betreft de ombuigingen voornamelijk te kijken naar verhoging van de inkomsten d.m.v. aanpassing van de lesgelden.

7 13. Wat wordt bedoeld met het restant regionale subsidies t.b.v. Welzijn Bloemendaal? (zie cluster 6) Welzijn Bloemendaal heeft de opdracht van de raad om het takenpakket te verbreden. In dat kader wordt een aantal extra taken uitgevoerd, zoals overlegstructuren met verpleeg- en verzorgingshuizen, mantelzorgwerk, maatschappelijk werk, woningbouwverenigingen, deskundigheidsbevordering enz. Deze kosten, die voorheen door het zorgkantoor werden vergoed, kunnen niet uit het bestaande budget voor ouderenwerk worden betaald en worden gedekt uit het budget regionale subsidies dat hier speciaal voor bedoeld is. 14. Wat houdt de subsidie Sportnota concreet in? (zie cluster 7) In de raadsvergadering van 25 juni 2009 is het collegeprogramma voor kennisgeving aangenomen en tevens de Kadernota 2010 vastgesteld. Bij deze gelegenheid is voor het uitvoeren van een integrale sportnota structureel beschikbaar gesteld. In de in december 2010 aan de raadsleden toegezonden concept-sportnota ( ) worden in hoofdstuk 9 voorstellen gedaan die leiden tot uitgaven ten laste van genoemde sportnotagelden. 15. Heeft er eigenlijk wel eens evaluatie van de jeugdsportsubsidies plaatsgevonden, en zo ja, is deze evaluatie in deze commissie überhaupt wel eens besproken? (cluster 7) Een evaluatie van jeugdsportsubsidies heeft tot op heden niet plaatsgevonden. Wel wordt in de concept-sportnota in hoofdstuk , onderdeel c. vanaf bladzijde 35 ingegaan op deze subsidies. Dit onderdeel gaat in op het harmoniseren van de jeugdsubsidieregelingen van Bennebroek en Bloemendaal. Verder wordt ingegaan op de doelstelling van deze subsidie en de voorwaarden die gelden voor toekenning van deze subsidie. Overigens wordt in het overzicht ten onrechte gesproken over jeugdsportsubsidies. Hoewel deze subsidies overwegend worden toegekend aan sportverenigingen, geldt deze subsidie voor alle verenigingen met jeugdleden (bijvoorbeeld scouting). 16. Op pg. 5 (van 21) van de nota Ombuigingsoperatie wordt opgemerkt: De begroting van de stille reserves is in de begroting 2010 geraamd op circa 40 miljoen euro. Onduidelijk is en blijft waaruit de stille reserves precies bestaan. Is het wellicht mogelijk om een overzicht van de samenstelling van de stille reserves te krijgen? De omvang van de stille reserves is niet exact om te geven omdat sommige onroerend goederen noodzakelijk zijn voor de bedrijfsvoering (bijv. het gemeentehuis) en andere onderdelen moeilijk te verkopen zijn (bijv. scholen). Daarom wordt de voorkeur gegeven aan een indicatief bedrag dat aangeeft dat er ruimte aanwezig is. 17. Tot slot, Wat is/wordt met de Begrotingsanalyses 2010 Gemeente Bloemendaal (van Welconsult BV) gedaan? Waarom maakt deze deel uit van de nota?

8 Enerzijds worden hierin enkele concrete voorstellen gedaan, anderzijds geeft het rapport indicaties in welke richting verdere bezuinigingen gezocht kunnen worden. Daarom, maar ook vanuit het oogpunt van transparantie, willen wij u dit rapport niet onthouden. 18. Subsidies: is het wel verstandig zo rücksichtslos te korten? Wat zijn de effecten? We willen toch niet dat bepaalde organisaties hun rol niet meer kunnen vervullen? Graag informatie van het college (CDA). Wij gaan er vanuit dat door de diverse hierboven gegeven antwoorden ook op deze vraag voldoende is ingegaan. Zie hieronder een analyse voor de gevoeligheid van de subsidies. Vraag afhankelijkheid instelling door gemeentelijke subsidie (mede een vraag van dhr. Westphal) De afhankelijkheid van instellingen kan op diverse manieren in beeld worden gebracht. Als gekeken wordt naar de financiën, dan ligt het voor de hand die afhankelijkheid uit te drukken in een percentage, dat de verhouding weergeeft tussen subsidie en het totaal van de exploitatie van die instelling. In onderstaand overzicht (bijlage C van de nota voorstellen ombuigingsoperatie , registratie ) zijn naast subsidies aan instellingen tevens posten opgenomen die bedoeld zijn om het houden van activiteiten te bekostigen. Bij deze posten gaat het niet om het subsidiëren van instellingen maar veelal om de levering van diensten. Deze posten zijn hieronder weergegeven met een sterretje (*). Subsidies gerangschikt per cluster op volgorde van belangrijkheid Subsidie 2010 Percentage 3. Kunst en cultuur 41611xx Gemeentelijke muziekschool % Uitgaven concerten Muzenforum ) Uitgaven kunst *) Kunsteducatie scholen *) Subsidie bibliotheek % Subsidie stichting kunst en cultuur 289 0% Subs. comité tentoonstellingen % Subs. stg. Ons Bloemendaal 552 1% Subs. stg Vr. dorpskerk B'daal 20 0% Subs. stg.muziekvereniging KNA % Kosten Bloemendaals pianoconcert muziekschool 525 *) Subs.stg. Creatief Centrum Bennebroek 352 2% Subsidie oratoriumkoor % Subsidie Muziek in Bennebroek % 4. Recreatie Subs. bijdrage huur strandverenigingen ) Subs. Oranje comités ) Subsidie Theater Caprera % Subsidie Thijsse's Hof % Subsidie antenne Bloemendaal %

9 Subsidie St. Nicolaascomité 426 4) 5. Groen Bijdrage stichting vrienden Hertenkamp (2007) % 6. Zorg en welzijn Subsidie vrijwilligerswerk bestaande uit: Subsidie vrijwilligerscentrale ) Subsidie vrijwilligersregeling ) WMO krant *) Vrijwilligersfeest/dag *) Subsidie Kontext % Subsidie buro slachtofferhulp % Subsidie stg. 't Web % Diensten Wonen met Zorg (welzijn bloemendaal) % Mantelzorgbeleid *) Subs. stg. Stem In De Stad % Subs.info.steunpunt GGZ 500 1% Regionale subsidies bestaande uit: Stichting de Baan % Jeugdriagg Noord-Holland Zuid ) Stichting Multiplex, Haarlemmerhoutfestival % Stichting Bevrijdingspop % Stichting Net-werk vrijwilligershulp Z-K ) Zorgbalans, Tandem % Vereniging van blinden en slechtzienden 18 0% Sticthing Letterenloop % Sticthing Mentorschap Noord-West Holland % Clienten belangen bureau % Stichting Thuiszorg gehandicapten % GGZ in geest % Zorgbalans, Draagnet % Platform belangenbehartiging mantelzorg % Restant regionale subsidies t.b.v. Welzijn Bld % Kosten maatsch.voorz.drugsvers *) 7. Sport Sportnota ) Jeugdsportsubsidies ) Stimulering sport *) Subs. stg. paardrijden gehand % Subs. stg. gehandicaptensport % Subs. stg. rolstoelhockey % Subs. bijdrage huur sportver ) Subsidie Kennemer sportcenter % 8. Onderwijs Bezoek Anne Frank huis *) Onderwijskundige vernieuwing *) Milieu-educatie scholen *) Kosten vakonderwijs *) Bijdrage Onderwijsbegeleidingsdienst 2% Bijdrage godsdienstonderwijs *)

10 9. Jeugd Straatspeelavonden *) Subsidie Casca % Kosten cult. jongerenpaspoort % Subsidie Vinkenslag ) Inv.subs. Jong Nederland B'broek % Subsidie peuterspeelzalen ) 9. Veiligheid Subsidie dierentehuis Kennemerland % Subsidie vrijw reddingsbrigade + tractie % 10. Ouderen Buurtbus (exploitatie subsidie) % Subsidie bejaardensociëteiten % Subsidie WB % Subs. MBVO: zorgbalans ) Subsidie BOB % Subs. Nat.ver. de Zonnebloem % Viering dag van de ouderen ) Toelichting 1) betreft kosten die voor rekening komen van de gemeente zoals het stemmen van de piano en de ingebruikgeving van de burgerzaal. Subsidie vindt plaats met gesloten beurzen. 2) De huur van strandsportverenigingen is afgeleid van de WOZ waarden en wordt volledig gesubsidieerd. Voor de overige sportverenigingen geldt hetzelfde. 3) Er zijn 5 comités in onze gemeente. De subsidie varieert van 9 tot 40%. 4) Er zijn geen gegevens beschikbaar over de totale kosten van het comité. 5) Deze instelling is voor alle regiogemeenten werkzaam. Er is geen inzicht in de totale kosten van de instelling. 6) Betreft een budget van waaruit subsidiebedragen van maximaal 450 per aanvraag worden uitbetaald aan diverse instellingen die met vrijwilligers werken. 7) Van het Jeugdriagg worden specifieke diensten afgenomen op basis van vastgestelde tarieven. Welk deel de subsidie uitmaakt van de totale begroting is onbekend. 8) Deze subsidie wordt met ingang van 2011 beëindigd. 9) Betreft het budget t.b.v. uitvoering van het sportbeleid. In de concept sportnota worden de nodige voorstellen gedaan ter besteding van deze middelen. 10) Het budget jeugd(sport)subsidies wordt toegekend o.g.v. beleidsregels aan een 18- tal verenigingen. 11) In het verleden is een renteloze geldlening verstrekt aan deze stichting. Het subsidiebedrag omvat de subsidie van de rente. De lening is jaren geleden afgelost en het bedrag kan vervallen. 12) Er wordt aan 11 peuterspeelzalen subsidie toegekend o.b.v. een tarief per dagdeel. 13) De subsidie voor Meer Bewegen Voor Ouderen wordt toegekend aan meerdere instellingen. 14) Omdat de viering van de dag van de ouderen door Welzijn Bloemendaal wordt georganiseerd, zijn de middelen van deze post toegevoegd aan de post subsidie Welzijn Bloemendaal.

1. Wettelijke grondslag. 2. Fusie. Aan de Gemeenteraad.

1. Wettelijke grondslag. 2. Fusie. Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering : 17 december 2009 Nummer : 16 Commissie : Commissie Bestuur en Middelen Portefeuillehouder : wethouder T. Kokke Afdeling : IV- Financiën en Facilitaire zaken / Belastingen

Nadere informatie

Beantwoording technische vragen gesteld naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010

Beantwoording technische vragen gesteld naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010 Beantwoording technische vragen gesteld naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010 Pagina: Alg. Vraag: Hoeveel bedraagt de vermindering aan inhuur van derden qua bedrag en procentueel waarmee in de cijfers

Nadere informatie

Onderwerp : Conceptbegroting GR VSV 2018

Onderwerp : Conceptbegroting GR VSV 2018 Raadsvoorstel *Z03CD89FFA8* Aan de raad Documentnummer : INT-17-35503 Afdeling : Samenleving Onderwerp : Conceptbegroting GR VSV 2018 Inleiding Beverwijk neemt samen met de gemeenten van de RMC (Regionaal

Nadere informatie

Besluit Raad Nr. Datum 0 2 NQV 7fifi

Besluit Raad Nr. Datum 0 2 NQV 7fifi Besluit Raad Nr. Datum 0 2 NQV 7fifi RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 15 oktober 2015 Zaaknummer : 178794 Datum Raadsvergadering : 0 2 NOV 2D15 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Gt:MH NHJ ïl I. Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Wethouder Van der Kooi Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Onderwerp: Uitvoeringsnotitie

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. : 8 maart 2018 Commissievergadering d.d. : 21 februari 2018 Commissie : Commissie Samenleving Portefeuillehouder : wethouder N. Heijink Programmaonderdeel : 501.

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal Meerjarenbegroting 2019-2022 1 Belangrijke data: 25 september 2018 vastgesteld in college 11 oktober 2018 informatiebijeenkomst (beeldvormend - technisch) 16, 17 en 18 oktober 2018 commissiebehandeling

Nadere informatie

Uitwerking afwegingskader nota Herijking subsidiebeleid (periode )

Uitwerking afwegingskader nota Herijking subsidiebeleid (periode ) Uitwerking afwegingskader nota Herijking subsidiebeleid (periode ) Naam instelling Juridische Beleidsmatige 211 budget- subsidie 212- subsidies 214 o.g.v. per 214 t.o.v 211 Vormingswerk NBvP Vrouwen van

Nadere informatie

: de heer A. Bruggeman (wethouder) en de heer P.G.A. Dubbe (hoofd afdeling Publiekszaken) : de heer M.A.P. van der Lans (afdeling Publiekszaken)

: de heer A. Bruggeman (wethouder) en de heer P.G.A. Dubbe (hoofd afdeling Publiekszaken) : de heer M.A.P. van der Lans (afdeling Publiekszaken) Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de commissie Samenleving, gehouden op 12 januari 2011, om 20.00 uur, in het gemeentehuis te Overveen. Voorzitter Aanwezige leden c.q. duocommissieleden

Nadere informatie

UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012

UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012 UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012 1. INLEIDING Op 7 januari 2008 is de Integrale Welzijnsnota door de gemeenteraad vastgesteld. Daarnaast hanteert de gemeente een Algemene subsidieverordening, op basis

Nadere informatie

Omschrijving

Omschrijving Bijlage Overzicht financiële gevolgen Omschrijving 2012 2013 2014 2015 2016 Programma 1 Ruimtelijke Ontwikkeling Vergunningen Volkshuisvesting -50.000 laat een totaal voordeel zien van voor 2012 zien van

Nadere informatie

Programma 1 - Bestuur en veiligheid

Programma 1 - Bestuur en veiligheid Vragen door raadsfracties over de Programmabegroting 2014-2017 Nr. Van Wie Vragen Programma 1 - Bestuur en veiligheid 1. CDA Vraag: Blz. 10, Communicatie Wat kost een extra pag. in Gemeente thuis 2. CDA

Nadere informatie

REGELING BEWONERSINITIATIEVEN 2019

REGELING BEWONERSINITIATIEVEN 2019 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN MAASTRICHT, gelet op artikel 15,vierde lid van de Verordening Subsidies Vrijwilligersactiviteiten Welzijn en Zorg 2017. BESLUITEN tot vaststelling van de volgende Regeling

Nadere informatie

Raadsvoorstel. bezuinigingen op subsidies

Raadsvoorstel. bezuinigingen op subsidies Raadsvoorstel Inleiding Bij de behandeling van de voorjaarsnota 2012 heeft u besloten om vanaf 2014 structureel 300.000,00 te gaan bezuinigen op subsidies. Via dit voorstel wordt u verzocht een besluit

Nadere informatie

Collegevoorstel. Uitvoeringsovereenkomst Verordening PGB Wsw

Collegevoorstel. Uitvoeringsovereenkomst Verordening PGB Wsw Collegevoorstel Inleiding: Op 24 juni jl. heeft de gemeenteraad de Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening (Wsw) gemeente Heusden vastgesteld. In de Verordening

Nadere informatie

Onderwerp Doordecentralisatie Rijnlands Lyceum Sassenheim (RLS) - Besluitvormend

Onderwerp Doordecentralisatie Rijnlands Lyceum Sassenheim (RLS) - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 4 februari 2014 bestemd voor de gemeenteraad nummer: 2014_BW_00072 Onderwerp Doordecentralisatie Rijnlands Lyceum Sassenheim (RLS) - vormend Beknopte samenvatting De gemeenteraad

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Zienswijze Ontwerpbegroting 2018 van " de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten"

Raadsstuk. Onderwerp Zienswijze Ontwerpbegroting 2018 van  de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten Raadsstuk Onderwerp Zienswijze Ontwerpbegroting 2018 van " de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten" Nummer 2017/179228 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld

Nadere informatie

1. Beslispunten 1. Het Beleidskader financiering zorg, welzijn, kunst, cultuur en toerisme Gooise Meren 2018 (bijlage 1) vast te stellen.

1. Beslispunten 1. Het Beleidskader financiering zorg, welzijn, kunst, cultuur en toerisme Gooise Meren 2018 (bijlage 1) vast te stellen. Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 621019 Mw. drs. M.A.H. van Meerten-Kok, wethouder Vaststellen van het Beleidskader financiering zorg, welzijn, kunst, cultuur en toerisme Gemeente Gooise

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: bezuinigingen op subsidies

Collegevoorstel. Zaaknummer: bezuinigingen op subsidies Zaaknummer: 00341259 : Collegevoorstel Inleiding Bij de behandeling van de voorjaarsnota 2012 heeft de raad besloten om vanaf 2014 structureel 300.000,00 te gaan bezuinigen op subsidies. U wordt hierna

Nadere informatie

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Inleiding In de fusieraad van 30 juni 2014 is gesproken over een consolidatie van de drie begrotingen en om inzicht te krijgen in

Nadere informatie

Nadere regels subsidieverstrekking gemeente Medemblik 2014

Nadere regels subsidieverstrekking gemeente Medemblik 2014 1 Nadere regels subsidieverstrekking gemeente Medemblik 2014 GRONDSLAG 1. Op grond van artikel 2, lid 2 van de Algemene Subsidieverordening Gemeente Medemblik (ASV) kan het college nadere regels stellen

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 18 augustus 2015 Raadsvergadering : 29 september 2015 Agendapunt : Bijlage(n) : 8 Kenmerk : Portefeuille : wethouder H.J.C. Vreeswijk Behandeld door:

Nadere informatie

LIJST OPENBARE BESLUITEN Vergadering Burgemeester en Wethouders op 17 juni 2008

LIJST OPENBARE BESLUITEN Vergadering Burgemeester en Wethouders op 17 juni 2008 LIJST OPENBARE BESLUITEN Vergadering Burgemeester en Wethouders op 17 juni 2008 08.0476 Tussenrapportage uitvoering Kadernota Leids Sportbeleid 2006-2010. De gemeenteraad heeft op 28-2-2006 de Kadernota

Nadere informatie

2. Subsidieplafond 2012 wordt vastgesteld op 1.672.599,00 Onderstaand treft u een toelichting op de totstandkoming van dit bedrag.

2. Subsidieplafond 2012 wordt vastgesteld op 1.672.599,00 Onderstaand treft u een toelichting op de totstandkoming van dit bedrag. Voorstel aan de Raad Onderwerp : Vaststelling subsidieplafond en jaarprogramma Raadsvergadering : 10 november 2011 agendapunt : Portefeuillehouder : M.P. Groffen datum : Bestuurlijk kader : Samenleving:

Nadere informatie

Aan de Raad. Made, 20 mei 2008. Ontwerp begroting GROGZ 2009

Aan de Raad. Made, 20 mei 2008. Ontwerp begroting GROGZ 2009 Aan de Raad Made, 20 mei 2008 Raadsvergadering: 26 juni 2008 Nummer raadsnota: 19 Onderwerp: Ontwerp begroting GROGZ 2009 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Drs. J. Krook Ambtelijke coördinatie:

Nadere informatie

Vaststelling wijzigingsplan Veerweg 11 Sprang-Capelle

Vaststelling wijzigingsplan Veerweg 11 Sprang-Capelle A01.OOT Cofinanciering waterschap uitvoering waterplan Waalwijk-Zuid B01 Vaststelling wijzigingsplan Veerweg 11 Sprang-Capelle In door de gemeenteraad vastgestelde waterplan is een maatregel opgenomen

Nadere informatie

Besluit college van Burgemeester en Wethouders

Besluit college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 14291 Registratiedatum: 25-06-2014 Afdeling: Leefomgeving Agendapunt: 27-04-WL Openbaar: Ja Nee Reden niet openbaar: Onderwerp: Subsidieregling compensatie legeskosten evenementen/activiteiten

Nadere informatie

IBML Financieel technische vragen begroting 2017

IBML Financieel technische vragen begroting 2017 IBML Financieel technische vragen begroting 2017 Pag. 3 Herprioritering van groot onderhoud levert op korte termijn niet voldoende investeringsruimte op. Vraag 1: Welk bedrag is wel op korte termijn beschikbaar?

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Regionale afstemming Subsidies Wonen, Welzijn en Zorg Portefeuille H. van der Molen Auteur Mevr. M.A.I. Korthouwer Telefoon 5113610 E-mail: mkorthouwer@haarlem.nl STZ/WWGZ

Nadere informatie

GEMEENTE GOIRLE Griffie. Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011. 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot:

GEMEENTE GOIRLE Griffie. Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011. 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot: Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011 Agendapunt Onderwerp 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot: I. tot vaststelling van de geamendeerde Programmabegroting

Nadere informatie

Onderwerp : Financiele verkenning bestuursakkoord met betrekking tot de Wet Werken Naar Vermogen

Onderwerp : Financiele verkenning bestuursakkoord met betrekking tot de Wet Werken Naar Vermogen MEMO Datum : 16 mei 2011 Aan : Gemeenteraad Van : college B&W Onderwerp : Financiele verkenning bestuursakkoord met betrekking tot de Wet Werken Naar Vermogen In de raadsvergadering van 28 april 2011 is

Nadere informatie

OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele verwerking van de Wet maatschappelijke ondersteuning

OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele verwerking van de Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Onnvikkeling Raadsnummer 07. R205$. OOI Inboeknummer opbstoosbb Beslisdatum BSP B april 2007 Dossiernummer yrq.qs6 OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : Bert Fintelman : Beleid en Projecten : M. Poel Voorstel aan de raad Onderwerp : Subsidiebeleidskader Sociaal

Nadere informatie

Meerjarenperspectief bestaand beleid per programma:

Meerjarenperspectief bestaand beleid per programma: Meerjarenperspectief bestaand beleid per programma: 1 Bestuur 1 Pensioen wethouders Voorstel College overgenomen 4 Veiligheid 2 Brandweer Voorstel College overgenomen 5 Werkgelegenheid en 3 Parkmanagement

Nadere informatie

Voorgesteld wordt de volgende uitgangspunten voor de begroting 2014 te hanteren:

Voorgesteld wordt de volgende uitgangspunten voor de begroting 2014 te hanteren: Nota voor : vergadering Algemeen Bestuur Datum : 19 december 2012 Onderwerp : Uitgangspunten begroting 2014 en planning besluitvorming Agendapunt : 5 Kenmerk : AB/1224 Bijlage: Planning en controlcyclus

Nadere informatie

De Raad van de gemeente Wassenaar in vergadering bijeen op ; Constaterende;

De Raad van de gemeente Wassenaar in vergadering bijeen op ; Constaterende; Amendement 02 instellen voorzieningen en reserves, salaris gemeentesecretaris en voorziening salaris directeur WODV et cetera Indiener Democratische Liberalen Wassenaar De Raad van de gemeente Wassenaar

Nadere informatie

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.: 2013.08474 Onderwerp : Voorstel inzake jaarstukken 2012 en begroting 2014 Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Nadere informatie

Openbaar. Frictiekosten Museum het Valkhof en stichting LUX. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad.

Openbaar. Frictiekosten Museum het Valkhof en stichting LUX. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Openbaar Onderwerp Frictiekosten Museum het Valkhof en stichting LUX Programma / Programmanummer Cultuur / 1071 Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting De afgelopen jaren zijn er verschillende generieke

Nadere informatie

Bijlagen 1 Voorjaarsnota

Bijlagen 1 Voorjaarsnota Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Voorjaarsnota 2012 Datum voorstel 10 april 2012 Datum raadsvergadering 15 mei 2012 Bijlagen 1 Voorjaarsnota Ter inzage Aan de gemeenteraad, 0. Samenvatting De voorjaarsnota

Nadere informatie

Raadsvoorstel 49. Gemeenteraad. Vergadering 8 mei Onderwerp : Besteding regionale middelen WMO 2007

Raadsvoorstel 49. Gemeenteraad. Vergadering 8 mei Onderwerp : Besteding regionale middelen WMO 2007 Raadsvoorstel 49 Vergadering 8 mei 2007 Gemeenteraad Onderwerp : Besteding regionale middelen WMO 2007 B&W vergadering : 27 maart 2007 Dienst / afdeling : SE. MOeD Aan de gemeenteraad, Als één van de uitwerkingen

Nadere informatie

GEMEENTE REIMERSWAAL. Adviesnummer : Casenummer : Datum : 18 november 2011

GEMEENTE REIMERSWAAL. Adviesnummer : Casenummer : Datum : 18 november 2011 college Adviesnummer : 11.033530 Casenummer : 11.002952 Datum : 18 november 2011 Onderwerp: Toekomst Bibliotheekbeleid ( doorrekening amendement) Advies: Uw college wordt verzocht: De raad, middels de

Nadere informatie

Kaders Financieel gezond Brummen

Kaders Financieel gezond Brummen Kaders Financieel gezond Brummen 1. Inleiding Naar aanleiding van de vaststelling van de Programmabegroting 2019-2022 en de aanbevelingen die de provincie heeft gedaan in haar besluit financieel toezicht

Nadere informatie

Mantelzorgwaardering. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp. Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / BW-nummer. Portefeuillehouder B.

Mantelzorgwaardering. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp. Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / BW-nummer. Portefeuillehouder B. Openbaar Onderwerp Mantelzorgwaardering Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting In de Wmo 2015 is vastgelegd dat gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Jaarplan 2015

Jaarverslag 2014 Jaarplan 2015 Jaarverslag 2014 Jaarplan 2015 Inhoudsopgave Jaarplan 2015... 2 1. Keuze onderzoeksonderwerpen 2015... 2 2. Geplande onderzoeken... 2 Subsidiebeleid... 2 Weerstandsvermogen... 2 Nog te kiezen onderwerp...

Nadere informatie

COMBINATIEFUNCTIES. In Krimpen aan den IJssel

COMBINATIEFUNCTIES. In Krimpen aan den IJssel COMBINATIEFUNCTIES In Krimpen aan den IJssel Inleiding Sportnota 2009-2013 De combinatiefuncties sluiten goed aan op de wens tot nadere samenwerking tussen sportverenigingen en scholen. Een combinatiefunctionaris

Nadere informatie

9 februari februari februari 2015 Armando van Gent Team Maatschappelijke Ontwikkeling Raf Daenen Caspar van Hoek. akk./i. d.d.

9 februari februari februari 2015 Armando van Gent Team Maatschappelijke Ontwikkeling Raf Daenen Caspar van Hoek. akk./i. d.d. Gemeente Oirschot 12 Collegevoorstel B. en W. Datum besluit: Datum voorstel: Vergaderdatum: Uiterste datum collegebehandeling: Naam opsteller: Naam afdeling/team: Naam portefeuillehouder: 9 februari 2015

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nb: vragen en antwoorden worden verzonden aan College, MT en alle raadsleden.

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nb: vragen en antwoorden worden verzonden aan College, MT en alle raadsleden. SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nb: vragen en antwoorden worden verzonden aan College, MT en alle raadsleden. Pag 1 INDIENING Vragensteller: Ida Sabelis, Co Leuven, GroenLinks Onderwerp: Decentralisatie

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken')

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken') Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14240 Datum : 29 mei 2012 Programma : Diverse programma s Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr.

Nadere informatie

Algemeen advies. Datum : 18 oktober 2017 Kenmerk : ASD Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : Advies verordening Wmo 2018

Algemeen advies. Datum : 18 oktober 2017 Kenmerk : ASD Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : Advies verordening Wmo 2018 Datum : 18 oktober 2017 Kenmerk : ASD20170014 Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : verordening Wmo 2018 Geacht college, Op 15 augustus ontving de ASD de conceptverordening Wmo 2018.

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016 2.1.8 Financiële verwerking Moties & Amendementen Begroting 2017 1 Dossier 1056 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1056 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 22 november 2016 Agendapunt 2.1.8 Omschrijving

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het wijzigen van de beheersystematiek cultuur vastgoed

Raadsvoorstel tot het wijzigen van de beheersystematiek cultuur vastgoed gemeente Eindhoven Grond 5 Vastgoed Raadsnummer ZO. R35 9 5. OOI Inboeknummer ogbstoabzr Beslisdatum B&W a februari 2OIO Dossiernummer oos.ssr Raadsvoorstel tot het wijzigen van de beheersystematiek cultuur

Nadere informatie

Gemeente t} Eergen op Zoom SC^

Gemeente t} Eergen op Zoom SC^ Gemeente t} Eergen op Zoom SC^ Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Programmanaam en nummer : vitalisering van de organisatie en de taakstellende bezuiniging op de loonsom : SM/05/08 Sector : Middelen

Nadere informatie

Inleiding. Aanpak

Inleiding. Aanpak 04-02-2016 Rekenkamerbrief Huisvesting brandweerkazerne en gemeentewerf, behorend bij het rapport Een goed raadsvoorstel is het halve werk, onderzoek naar de kwaliteit van raadsvoorstellen van de gemeente

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 28 oktober 2014 Registratienummer: 2014/44 Agendapunt nummer: 5a

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 28 oktober 2014 Registratienummer: 2014/44 Agendapunt nummer: 5a Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 28 oktober 2014 Registratienummer: 2014/44 Agendapunt nummer: 5a Onderwerp Scenario's dekkingsplan begroting 2015-2018 Voorstel

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Made, 27 mei Varianten m.b.t. taken en budget Stichting Welzijn Ouderen

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Made, 27 mei Varianten m.b.t. taken en budget Stichting Welzijn Ouderen Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering 3 juli 2003 Aan de Raad Agendapunt 6 Made, 27 mei 2003 Onderwerp Voorstel Financiële gevolgen Varianten m.b.t. taken en budget Stichting

Nadere informatie

Aan de bestuursleden van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid- Kennemerland

Aan de bestuursleden van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid- Kennemerland Aan de bestuursleden van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid- Kennemerland Onderwerp: Analyse begroting 2007 Algemeen Hierbij bied ik u de concept-begroting 2007 ter voorlopige vaststelling aan.

Nadere informatie

Voorstel aan : Gemeenteraad van 15 december Door tussenkomst van : Raadscommissie van 2 december Nummer : 71

Voorstel aan : Gemeenteraad van 15 december Door tussenkomst van : Raadscommissie van 2 december Nummer : 71 Voorstel aan : Gemeenteraad van 15 december 2014 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 2 december 2014 Nummer : 71 Onderwerp : Bezuinigingsmogelijkheden 2016 Bijlage(n) : 1. Schermprints website Begrotingswijzer.nl

Nadere informatie

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Besluitenlijst van het college van burgemeester en wethouders d.d. 15 december 2015 PERS

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Besluitenlijst van het college van burgemeester en wethouders d.d. 15 december 2015 PERS BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Besluitenlijst van het college van burgemeester en wethouders d.d. 15 december 2015 PERS Zaak Onderwerp Concept besluit Samenvatting Besluit 39478 Dienstverleningsovereenkomst

Nadere informatie

Subsidieregeling deskundigheidsbevordering vrijwilligers

Subsidieregeling deskundigheidsbevordering vrijwilligers Subsidieregeling deskundigheidsbevordering vrijwilligers (geconsolideerde versie, geldend vanaf 1-10-1998 tot 1-1-2006) Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie provincie Drenthe Officiële naam regeling

Nadere informatie

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 7 juni 2011 VERZONDEN begrotingswijziging 2011 van de GGD Zaanstreek Waterland.

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 7 juni 2011 VERZONDEN begrotingswijziging 2011 van de GGD Zaanstreek Waterland. gemeentebestuur PURMEREND Postbus 15 1440 AA Purmerend telefoon 0299-452452 telefax 0299-452124 Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Team Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad uw brief van uw kenmerk

Nadere informatie

Sector Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 9 november 2010, kenmerk 638627;

Sector Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 9 november 2010, kenmerk 638627; Gemeenteraad V.R. nummer: 2010/122 Sector Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer Ede, De raad van de gemeente Ede: gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 9 november 2010, kenmerk 638627;

Nadere informatie

Notitie financiële positie gemeente Pekela

Notitie financiële positie gemeente Pekela Notitie financiële positie gemeente Pekela De laatste jaren is er sprake van krappe begrotingen en overschotten bij rekeningen vooral als gevolg van het incidenteel zijn van verschillende meevallers. In

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. Inzet Combinatiefuncties c.q. buurtsportcoaches Volgnr Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma

VOORSTEL AAN DE RAAD. Inzet Combinatiefuncties c.q. buurtsportcoaches Volgnr Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Onderwerp Inzet Combinatiefuncties c.q. buurtsportcoaches Volgnr. 2013-006 Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Ambtenaar Gerty Vonk Afdeling Samenleving Datum voorstel 18 december 2012 Opiniërende

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarverslag 2013 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

Registratienummer: GF13.20063 Datum: 17 september 2013 Agendapunt: 20

Registratienummer: GF13.20063 Datum: 17 september 2013 Agendapunt: 20 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF13.20063 Datum: 17 september 2013 Agendapunt: 20 Portefeuillehouder: De heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: Mevrouw I. de Graaf/ De heer W. de Jong Onderwerp:

Nadere informatie

T.J. Kolsteren raad maart 2012

T.J. Kolsteren raad maart 2012 Agendapunt commissie: 12 steller telefoonnummer email T.J. Kolsteren 040-2083563 tko@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 11raad00747 29 maart 2012 Financiële beheersverordening

Nadere informatie

AB 4 JULI 2018 HIT/ 2018-AB Aan het Algemeen Bestuur. Datum : 14 juni 2018 Onderwerp : begroting 2019 en meerjarenraming

AB 4 JULI 2018 HIT/ 2018-AB Aan het Algemeen Bestuur. Datum : 14 juni 2018 Onderwerp : begroting 2019 en meerjarenraming AB 4 JULI 2018 HIT/ 2018-AB04072018-7.2 Aan het Algemeen Bestuur Datum : 14 juni 2018 Onderwerp : begroting 2019 en meerjarenraming 2020-2022 Geacht bestuur, Bijgaand treft u aan de begroting voor het

Nadere informatie

Naam portefeuillehouder: Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar: behandelend ambtenaar:

Naam portefeuillehouder: Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar:  behandelend ambtenaar: gemeente Raadsvoorstel Voorstel no: Agendapunt: 140717/13 13 Vergaderdatum 17 juli 2014 Registratie nr Z64103.RD14-00791 Naam portefeuillehouder: Naam behandelend Telefoon behandelend E-mail behandelend

Nadere informatie

Advies: In te stemmen met de Bestuursrapportage 2014 en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden.

Advies: In te stemmen met de Bestuursrapportage 2014 en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: R.C. Ouwerkerk Tel.nr.: 8856 Nummer: 14A.00661 Datum: 5 september 2014 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan:

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 11 september 2012

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 11 september 2012 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 11 september 2012 Steller : Naaktgeboren Telefoonnummer : (0343) 56 56 35 E-mailadres : jaap.naaktgeboren@heuvelrug.nl Onderwerp : Voortgang realisatie bezuinigingen

Nadere informatie

Onderwerp: Wijziging verordening leerlingenvervoer Oosterhout Vragen van fractie: GROENLINKS Naam raadslid: Willem-Jan.

Onderwerp: Wijziging verordening leerlingenvervoer Oosterhout Vragen van fractie: GROENLINKS Naam raadslid: Willem-Jan. Onderwerp: Wijziging verordening leerlingenvervoer Oosterhout Vragen van fractie: GROENLINKS Naam raadslid: Willem-Jan. van der Zanden 1. Op pagina 2 van de raadsnota staat dat gehandicapte leerlingen

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten; Gelet op het Subsidiebeleid Welzijn en Participatie gemeente Asten ;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten; Gelet op het Subsidiebeleid Welzijn en Participatie gemeente Asten ; Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten; Gelet op het Subsidiebeleid Welzijn en Participatie gemeente Asten 2018-2020; Gelet op de Algemene subsidieverordening gemeente Asten 2017;

Nadere informatie

Oostzaan Buiten gewoon

Oostzaan Buiten gewoon GESCAND OP Gemeente Oostzaan Buiten gewoon Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan 1 8 NOV. 215 Gemeente Oostzaan Gemeentehuis ;adres Kerkbuurt 4, 1 5H BD Oostzaan Pöi adres Postbus 2, 1 53 AA Wormer Telefoon

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Onderzoek verzelfstandiging OSK

Nota van B&W. Onderwerp Onderzoek verzelfstandiging OSK Onderwerp Onderzoek verzelfstandiging OSK Nota van B&W Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. P. Platt Telefoon 5115629 E-mail: plattp@haarlem.nl MO/OWG Reg.nr. OWG/2006/935 Bijlagen kopiëren: A B & W-vergadering

Nadere informatie

Raadsvoorstel 10 december 2009 AB09.01173 2009.189

Raadsvoorstel 10 december 2009 AB09.01173 2009.189 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 10 december 2009 AB09.01173 2009.189 Gemeente Bussum Subsidiëren schoolbegeleiding periode 2010-2014 Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA

Nadere informatie

Subsidieverlening 2014 Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel

Subsidieverlening 2014 Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel Nota Voor burgemeester en wethouders Datum vergadering: 2 5 MÂARĨ 2014 Nummer: 14INT01073 Nota openbaar: Ja lil mum mill in i Onderwerp: Subsidieverlening 2014 Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel

Nadere informatie

BESLUITENLIJST van de vergadering van burgemeester en wethouders van 17 mei 2016

BESLUITENLIJST van de vergadering van burgemeester en wethouders van 17 mei 2016 BESLUITENLIJST van de vergadering van burgemeester en wethouders van 17 mei 2016 Aanwezig: P.M. Bruinooge, voorzitter drs. V.H. Kloos drs. P.F. Dijkman J.P. MBA mw. E.C. Konijn-Vermaas mw. A.J.A. van de

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel Beëindiging schoolzwemmen

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel Beëindiging schoolzwemmen gemeente Eindhoven Sport & Bewegen Raadsnummer Inboeknummer 11bst00629 Beslisdatum B&W 12 april 2011 Dossiernummer 11.15.753 Oplegvel Raadsvoorstel Beëindiging schoolzwemmen jvv/mc11012741 gemeente Eindhoven

Nadere informatie

Wmo-innovatiefonds gemeente Drimmelen

Wmo-innovatiefonds gemeente Drimmelen Wmo-innovatiefonds gemeente Drimmelen BELEIDSREGELS BIJDRAGE VOOR INNOVATIE GEMEENTE DRIMMELEN 2016 Het college van Burgemeester en Wethouders, Gelet op de Algemene subsidieverordening Drimmelen 2007;

Nadere informatie

prestatieafspraken, verplichtingen en voorwaarden van bijgevoegde beschikking -

prestatieafspraken, verplichtingen en voorwaarden van bijgevoegde beschikking - ONDERWERP Budgetsubsidie 2017 t/m 2018 Stichting WIJ Heemstede SAMENVATTING De huidige subsidiëring voor de uitvoering van de taken van respectievelijk de Stichting WIJ Heemstede en de Stichting Kontext

Nadere informatie

B en W voorstel. 13int00707. Onderwerp

B en W voorstel. 13int00707. Onderwerp B en W voorstel 13int00707 Onderwerp Vaststelling van de nieuwe Algemene subsidieverordening van de gemeente Borne met de bijzondere subsidieverordeningen Samenvatting voorstel Uw college heeft in uw vergadering

Nadere informatie

Inwonerszaken 1511 BE Oostzaan

Inwonerszaken 1511 BE Oostzaan Aan Adres het CDA Oostzaan t.a.v. de heer E. de Jong Kerkbuurt 44 Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 15, 1510 AA Oostzaan Telefoon 075-684 7777 Fax 075-684 7778 E-mail

Nadere informatie

dhr. J. Ophoff - Financiën 1. Bestuur

dhr. J. Ophoff - Financiën 1. Bestuur RAADSVOORSTEL status: B Agendapunt: 14 Onderwerp: Wavin-gelden Commissie: 30-1-, nr. 5 Raadsvoorstel: 7-2-, nr. 132 Portefeuillehouder : Beleidsterrein: Programma: dhr. J. Ophoff - Financiën 1. Bestuur

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 09.1118., d.d. 27 oktober 2009 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp afdoening motie Broeyer - Voorwaarden bezuiniging migrantenorganisaties (RV 09.0068/14) BESLUITEN Behoudens advies van de commissie

Nadere informatie

Notitie t.b.v. OOGO Huisvesting Onderwijs op 9 oktober 2014.

Notitie t.b.v. OOGO Huisvesting Onderwijs op 9 oktober 2014. 1 Notitie t.b.v. OOGO Huisvesting Onderwijs op 9 oktober 2014. In verband met de wetgeving om per 1 januari 2015 de verantwoordelijkheid voor het buitenonderhoud van de schoolgebouwen voor primair onderwijs

Nadere informatie

Subsidieoverzicht 2020 gemeente Montfoort Subsidieplafonds 2020 Programma Subsidie 2020

Subsidieoverzicht 2020 gemeente Montfoort Subsidieplafonds 2020 Programma Subsidie 2020 Subsidieoverzicht 2020 gemeente Montfoort Subsidieplafonds 2020 Programma Subsidie 2020 1. Bestuur en organisatie 6.800 3. Wonen en ruimte 300.063 4. Onderwijs, sport en cultuur 137.703 5. Inkomen, jeugd

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad, Op grond van het hiernavolgende stellen wij u voor het volgende besluit te nemen:

Aan de gemeenteraad, Op grond van het hiernavolgende stellen wij u voor het volgende besluit te nemen: Agendapunt: 8 (c) Raadsvoordracht Subsidie Bibliotheek Bollenstreek Aan de gemeenteraad, Op grond van het hiernavolgende stellen wij u voor het volgende besluit te nemen: De gemeenteraad van Noordwijk,

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Registratienummer raad 1108973 Datum: Behandeld door: 3 December 2013 griffie Afdeling/Team: Griffie / Onderwerp: digitalisering raad Samenvatting:

Nadere informatie

EVALUATIE GEMEENTEBELASTINGEN KENNEMERLAND ZUID. Korte inhoud voorstel

EVALUATIE GEMEENTEBELASTINGEN KENNEMERLAND ZUID. Korte inhoud voorstel MID10/011 EVALUATIE GEMEENTEBELASTINGEN KENNEMERLAND ZUID Korte inhoud voorstel In opdracht van de stuurgroep is door het bureau Haute Equipe een evaluatierapport opgesteld, over het functioneren van het

Nadere informatie

10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch

10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Extra middelen voor aanpak wachtlijsten Wsw

Nota van B&W. Onderwerp Extra middelen voor aanpak wachtlijsten Wsw Onderwerp Extra middelen voor aanpak wachtlijsten Wsw Nota van B&W Portefeuille H. van der Molen Auteur Dhr. M. Hamstra Telefoon 5114426 E-mail: mhamstra@haarlem.nl PD/SZW Reg.nr. 2007/132142 Bijlagen

Nadere informatie

Portefeuillehouder: H.J. van Schaik

Portefeuillehouder: H.J. van Schaik Nota voor : vergadering algemeen bestuur Datum : 18 december 2013 Onderwerp : uitgangspunten begroting 2015 Agendapunt : 4b Kenmerk : AB/1328b Bijlage: 1 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik Inleiding Conform

Nadere informatie

Ontwerpbegroting 2011

Ontwerpbegroting 2011 Ontwerpbegroting 2011 Toelichting Stichting openbaar onderwijs Baasis Bezoekadres: Stationsweg 3 9471 GJ Zuidlaren Opgesteld door: Onderwijs Service Groep Borgstee 11 9403 TS Assen November 2010 Versie

Nadere informatie

B&W Vergadering. 1. de visienotitie cliëntondersteuning sociaal domein 2017 e.v. vast te stellen;

B&W Vergadering. 1. de visienotitie cliëntondersteuning sociaal domein 2017 e.v. vast te stellen; 2.2.13 Visienotitie clientondersteuning sociaal domein 1 Dossier 799 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 799 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 13 september 2016 Agendapunt 2.2.13 Omschrijving Visienotitie

Nadere informatie

De Algemene Vergadering wordt gevraagd in te stemmen met de Begroting 2016 van NOC*NSF

De Algemene Vergadering wordt gevraagd in te stemmen met de Begroting 2016 van NOC*NSF AGENDAPUNT 3.b. Notitie Ter besluitvorming aan van Algemene Vergadering NOC*NSF Bestuur NOC*NSF betreft Begroting NOC*NSF 2016 datum behandeling 16 november 2015 gevraagd besluit De Algemene Vergadering

Nadere informatie

Concept-Besluitenlijst

Concept-Besluitenlijst Registratienummer: 2015173765 Uitnodiging tot het bijwonen van de openbare vergadering van de gemeenteraad van Bloemendaal 16 december 2015 om 20.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis te Overveen

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsbij lage Voorstel terzake subsidiering van de Sociaal-Pedagogische Dienst voor het Gespecialiseerde Jeugd- en Volwassenen

gemeente Eindhoven Raadsbij lage Voorstel terzake subsidiering van de Sociaal-Pedagogische Dienst voor het Gespecialiseerde Jeugd- en Volwassenen & ++ gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsbijlage nummer 190 Inboeknummer OOU002358 Beslisdatum B%W 19 september 2000 Dossiernummer 038.205 Raadsbij lage Voorstel terzake subsidiering

Nadere informatie

Bijlage 5 Perspectiefnota 2015-2018

Bijlage 5 Perspectiefnota 2015-2018 Bijlage 5 Perspectiefnota 2015-2018 Bezuinigingsvoorstel fase IVa In het kader van de bezuinigingen is met de raad afgesproken dat om te komen tot een sluitende meerjarenbegroting 2015-2018 omkeerbare

Nadere informatie

RAADSVERGADERING d.d. 9 november 2017

RAADSVERGADERING d.d. 9 november 2017 RAADSVERGADERING d.d. 9 november 2017 Zaaknummer Z-17-009120 Voorstelnummer DOC-17-028100 Onderwerp Subsidieplafonds 2018 Agendapunt Portefeuillehouder(s) Joset Fit Afdelingshoofd(en) Dennis Wering Besluit

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad. Datum Forum vergadering : 28 november 2016 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 12 december 2016

RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad. Datum Forum vergadering : 28 november 2016 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 12 december 2016 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 28 november 2016 Zaaknummer : 171865 Datum Raadsvergadering : 12 december 2016 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum:

Nadere informatie