- 0. Pedagogisch werkplan SKSG Bernewille

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "- 0. Pedagogisch werkplan SKSG Bernewille"

Transcriptie

1 - 0 Pedagogisch werkplan SKSG Bernewille

2 - 1 Inhoudsopgave Inleiding Pedagogisch beleidsplan SKSG Onze visie Beleid in ons dagelijkse werk Ons team Samenwerking met ouders Bijlage; Maatregelen met betrekking tot het vier-ogen en -oren principe op onze locatie.

3 - 2 Inleiding Pedagogisch beleidsplan Het mooiste wat je kunt worden is jezelf is de titel van ons pedagogisch beleidsplan. In dit beleidsplan staan de uitgangspunten voor onze dagelijkse omgang met de kinderen binnen onze kindercentra en onze gastouderopvang. In het pedagogisch beleidsplan staat beschreven wat wij doen en waarom we dat zo doen. Dit beleidsplan wordt aan u opgestuurd. Pedagogisch werkplan In dit pedagogisch werkplan vertellen we, met in ons achterhoofd de pedagogische uitgangspunten, wat onze specifieke visie is en hoe we werken. We beschrijven hoe we omgaan met kinderen in de dagelijkse praktijk. Dit werkplan biedt dus inzicht in onze werkwijze en is een praktische uitwerking van onze uitgangspunten. Bijwerken Dit pedagogisch werkplan is niet voor eeuwig vastgelegd. Omdat ons werk in ontwikkeling is, de maatschappij verandert en inzichten in de loop van de tijd kunnen veranderen, houden wij ons werkplan regelmatig up- to- date. Een keer per 3 jaar lopen we ons werkplan weer na en wordt de inhoud eventueel aangepast. Naast onze medewerkers hebben ook ouders, die zitting hebben in de oudercommissie, invloed op de inhoud van dit werkplan. SKSG Bernewille SKSG Bernewille is gevestigd in het multifunctioneel centrum aan de Verbindingsweg 7 in Opende en heeft 1 peuterspeelzaalgroep. In deze peuterspeelzaalgroep worden maximaal 16 peuters opgevangen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar. De groep is geopend op Dinsdag- en Donderdagochtend van 8:30-11:00. SKSG Bernewille is een geharmoniseerde peuterspeelzaalgroep. Dat wil zeggen dat er met twee gekwalificeerde beroepskrachten op de groep gewerkt wordt en daarnaast hebben ouders die beide werken (of een studie volgen) recht op kinderopvangtoeslag. Komt u hier niet voor in aanmerking dan kunt u gebruik maken van de subsidie die beschikbaar is gesteld door de gemeente. Voor meer informatie kunt u ook terecht bij onze klantenservice: Mocht u vragen of opmerkingen hebben over onze werkwijze, ons pedagogisch beleidsplan of dit werkplan, dan horen we dat graag! De locatiemanager en pedagogisch medewerkers van SKSG Bernewille januari 2016

4 Pedagogisch beleidsplan SKSG In ons pedagogisch beleidsplan vertellen we wat wij doen en waarom we dat zo doen. Onze uitgangspunten, het bieden van veilige, veelvormige en verantwoorde kinderopvang is in dit beleid vertaald naar vijf pedagogische doelstellingen. In het kort treft u ze hieronder: Wij ondersteunen uw kind emotioneel: Kijk ik mag er zijn en Kijk we doen het samen Kinderen kunnen zich alleen optimaal ontwikkelen als zij zich veilig en vertrouwd voelen. Onze pedagogisch medewerkers geven de kinderen een gevoel van geborgenheid door lichamelijk contact, door oogcontact door het kind te troosten als het daar behoefte aanheeft en door belangstelling/waardering te tonen voor het kind. We respecteren de autonomie van uw kind: Kijk ik kan het zelf, het lukt me Kinderen hebben uitdagingen nodig om te kunnen groeien en leren. Om zelfredzaam en zelfstandig te worden, leren we kinderen al vroeg op hun eigen niveau keuzes maken. Dat geeft een goede basis voor later. Wij bieden uw kind structuur en continuïteit en stellen grenzen Kinderen hebben behoefte aan houvast en duidelijkheid daarmee hebben zij de zekerheid dat ze zich binnen de geboden structuur en de gestelde grenzen veilig kunnen bewegen. We bieden structuur door o.a. herkenbaarheid in dagritme, inrichting van ruimten, duidelijke regels en vaste rituelen. Wij zeggen wat we doen en benoemen wat we zien Om de wereld te begrijpen heeft een kind informatie en uitleg nodig die aansluit bij de behoefte, de belevingswereld, de aandacht en het ontwikkelingsniveau van het kind Wij bieden uw kind de benodigde ruimte, afhankelijk van zijn of haar ontwikkeling De ruimte neemt toe naarmate uw kind ouder wordt Uitdaging en spanning zijn belangrijk voor kinderen, mits binnen de grenzen van veiligheid en vertrouwen. Wij nodigen kinderen uit om zelf op verkenning te gaan, zodat zij op zichzelf leren te vertrouwen en zich daardoor verder kunnen ontwikkelen.

5 Onze visie Bij SKSG Bernewille hebben wij een duidelijke visie op hoe we met onze kinderen om willen gaan. Wij vinden het belangrijk dat de kinderen zich welkom voelen. Wij bieden een veilige en vertrouwde opvang in een ontspannen sfeer. Kinderen hebben de ruimte en aandacht nodig om zelf hun eigen ik te kunnen ontwikkelen. Dit doen we door te kijken en actief te luisteren naar de behoefte van een kind. We proberen ons in te leven in de gedachte van een kind en de wereld om hem/haar heen, zijn omgeving. Wanneer een kind ongewenst gedrag vertoont vinden wij het belangrijk om aan het kind uit te leggen waarom het gedrag niet gewenst is. Wij letten erop dat het gedrag afgekeurd wordt en niet het kind zelf. We proberen het negatieve gedrag om te zetten in positief gedrag en dit dan extra te belonen. Op deze manier moedig je een kind aan om het volgende keer weer zo te doen. Groepsopvang is goed voor de sociale ontwikkeling, zowel in de relatie tussen kinderen en de pedagogische medewerkers (PM-ers), als bij de relatie tussen kinderen onderling. Ze leren omgaan met elkaar en naar elkaar te luisteren. Maar ook het samen spelen, elkaar helpen, liedjes zingen of andere activiteiten samen doen, draagt een steentje bij aan de sociale ontwikkeling. Kinderen leren wat het effect is van hun eigen gedrag op die van de andere kinderen, leren om voor zichzelf op te komen (en elkaar te corrigeren waar dit nodig is). Kinderen stimuleren elkaar in hun verdere ontwikkeling. Voor de medewerkers komt dit overeen met de vier pedagogische basisdoelen. Bij ons beter bekend als REIS: Respect voor de autonomie van het kind Emotionele ondersteuning bieden Informatie en uitleg geven Structuur en continuïteit bieden In het kort worden hier de vier pedagogische basisdoelen weergegeven: Respect voor autonomie (eigenheid van het kind) We nemen het kind serieus en we geven het de kans om dingen zelf te doen en te ontdekken. We drukken in ons gedrag uit dat wij ons realiseren dat elk kind een uniek persoon is, dat wij met zorg en respect tegemoet treden. We verstoren het gedrag van een kind niet onnodig. Emotionele ondersteuning geven We hebben oog voor de signalen van een kind en we reageren er positief op. We laten merken dat we betrokken zijn bij wat een kind ervaart, voelt en meemaakt. We geven een kind het gevoel dat hij/zij bij ons terecht kan, begrepen wordt en wij hem/haar de moeite waard vinden. Informatie en uitleg geven We maken door te praten ons gedrag en het gedrag van anderen begrijpelijker. We nemen vragen van kinderen serieus en sluiten zoveel mogelijk aan bij de belevingswereld van een kind. We praten rustig en geven het kind de gelegenheid om te reageren. Structuur bieden en grenzen stellen We stellen regels en geven aan wat mag. Er is een vast dagritme en een overzichtelijke ruimte. We geven houvast door ervoor te zorgen dat situaties duidelijk zijn en blijven.

6 Beleid in ons dagelijkse werk Respect voor de autonomie van het kind De pedagogisch medewerkers geven kinderen de gelegenheid om zelf oplossingen te vinden en keuzes te maken. We gaan ervan uit dat het kind bij zijn of haar geboorte competent en uniek is en gericht op het aangaan van sociale contacten. Ieder kind heeft een eigen temperament en laat op zijn of haar manier de behoefte aan autonomie zien. Eerst is een kind nog erg afhankelijk van de volwassene met betrekking tot de basisbehoefte, maar naarmate een kind ouder wordt zal de afhankelijkheid steeds meer afnemen en de autonomie steeds meer toenemen. Jonge peuters willen veel zelf doen en zijn tegelijkertijd nog erg afhankelijk van volwassenen. We gaan hiermee om door hen zo veel mogelijk vrij te laten spelen maar door op gehoor- en gezichtsafstand te blijven zijn we beschikbaar te zijn als dat nodig is. De oudere peuters, bijna kleuters kunnen al wel enige tijd zelfstandig spelen. Ze kunnen ook zelf de pedagogisch medewerker opzoeken als dat nodig is. Ze ontdekken wel een nieuwe vorm van afhankelijkheid: die van andere kinderen. Ze ontdekken bijvoorbeeld dat andere kinderen niet altijd met hen willen spelen, dat andere kinderen niet altijd rekening met hen houden en dat je moet geven en nemen. Manieren om de autonomie van het kind te respecteren zit in kleine handelingen: In het aanpassen van het dagprogramma en de dagelijkse routine, bijvoorbeeld als een kind moe op de peuterspeelzaal komt stimuleren we het kind op een positieve manier om mee te doen met de kring of aan tafel maar als het niet wil dan laten we het kind liever rusten op de bank of rustig zelf spelen. We geven kinderen de gelegenheid zelf hun problemen op te lossen. We zijn wel betrokken, maar nemen niet direct iets uit handen. We observeren en wachten af. Ook met praktische zaken zoals het pakken van speelgoed zijn we gericht op de zelfstandigheid van de kinderen. We hebben zoveel mogelijk open kasten en gebruiken pictogrammen zodat kinderen weten waar ze wat kunnen vinden en waar ze het weer terug kunnen leggen. We laten kinderen keuzes maken maar geven niet te veel mogelijkheden. Jonge kinderen kunnen te veel keuzemogelijkheden nog niet overzien en dat geeft hen een stuurloos en machteloos gevoel. We volgen de kinderen in de individuele gesprekjes en vullen niet voor het kind in wat het denkt of voelt. We stellen vragen en wachten rustig op antwoord; we laten ons leiden door het kind. We laten de kinderen meehelpen op de groep. Het geeft hen een groot en sterk gevoel. De meeste kinderen helpen een ander kind spontaan als het ergens niet bijkan, als het iets laat vallen of huilen. We luisteren naar kinderen, want zij hebben het recht om gehoord te worden. Kinderen kunnen vanaf hun geboorte, eerst door hun gedrag en later in het praten, aangeven wat zij belangrijk vinden.

7 - 6 Sensitieve responsiviteit De pedagogisch medewerkers hebben individuele aandacht voor alle kinderen. We luisteren naar de kinderen en gaan met hen in gesprek. De pedagogisch medewerkers zijn alert op wat een kind bezig houdt, letten op signalen van het kind en reageren daarop. We laten merken dat we de kinderen zien, hen waarderen, rekening met hen houden en helpen als dat nodig is. We zijn enthousiast, warm en hartelijk naar de kinderen en vol belangstelling voor wat hen bezig houdt. We heten de kinderen welkom bij binnenkomst. We zorgen ervoor dat we, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, in de buurt zijn of er zijn. We storen kinderen niet in hun spel, maar helpen als het nodig is. We zijn niet gehaast en jagen de kinderen niet op. We geven hen de ruimte hun eigen tempo te volgen. Doordat we hen goed kennen, weten we hoe we kinderen positief kunnen beïnvloeden.. We zijn er voor alle kinderen en zorgen ervoor dat we alle kinderen aandacht geven, ook de kinderen die minder aandacht vragen. We stimuleren de onderlinge interactie tussen kinderen. Dit doen we door open vragen te stellen en onderlinge gesprekken aan te moedigen. Structuur, rituelen, grenzen en regels Het bieden van structuur, rituelen, grenzen en regels geeft kinderen structuur, houvast en veiligheid. We geven positieve gedragsaanwijzingen en leren de kinderen wat ze moeten doen door zelf het goede voorbeeld te geven. Om samen prettig in een groep te kunnen functioneren zijn regels nodig, zij bieden structuur en veiligheid. Zo weten kinderen waar ze aan toe zijn. Door uit te leggen waarom er bepaalde regels zijn en zelf het goede voorbeeld te geven leren kinderen normen en waarden. Activiteiten Door gerichte activiteiten aan te bieden willen we de ontwikkeling van kinderen stimuleren op sociaalemotioneel, cognitief, motorisch en creatief gebied. Ook aan de natuur(beleving) besteden we aandacht. We doen dit door activiteiten aan te bieden zoals knutselen, rollenspellen, verkleden, zingen, dansen en andere bewegingsspelletjes, puzzelen en spelletjes doen, voorlezen, buiten spelen, vrij spelen (spelen in de huishoek, de bouwhoek, spelen met auto s, blokken, duplo, lego). We geven de kinderen de gelegenheid om te ontdekken, om spelend te leren, om zichzelf en elkaar spelenderwijs te leren kennen. Feestdagen Uiteraard besteden we aandacht aan de gebruikelijke feesten en feestdagen. Omdat de groepsopbouw elk jaar anders kan de invulling van deze feesten per jaar verschillen. Ouders worden hierover vooraf door de pedagogisch medewerkers geïnformeerd. Ook aan de geboorte van een broertje of zusje of andere, voor de kinderen belangrijke, gebeurtenissen wordt uitgebreid aandacht besteed. VVE-programma Piramide en groepsactiviteiten Op de peuterspeelzaal werken we met het VVE- (Voor- en Vroegschoolse Educatie) programma Piramide. Het Piramideprogramma is een educatieve methode waarin kinderen op een leuke en speelse manier gestimuleerd worden in hun ontwikkeling. Het programma is bestemd voor alle kinderen. Daarnaast biedt Piramide kinderen die voorop lopen in hun ontwikkeling iets extra s, maar heeft ook aandacht voor kinderen die nog een steuntje kunnen gebruiken. In het Piramideprogramma komen alle ontwikkelingsgebieden spelenderwijs en gestructureerd aan bod. Taalontwikkeling is hierin het speerpunt.

8 - 7 Het Piramideprogramma werkt met thema s. Hieronder vallen de seizoenen maar ook bijvoorbeeld thema s als Kunst, Ziek en Gezond en Wonen. Zo maken de kinderen vanuit hun vertrouwde omgeving spelenderwijs kennis met de wereld daarbuiten. Als kinderen binnenkomen ligt er meestal op de tafel iets klaar waar ze mee kunnen spelen. De inrichting van de groepsruimte is ingedeeld in verschillende hoeken zoals een bouwhoek, een huishoek, een leeshoek enz. Kinderen kunnen zo zelf kiezen waar en met wie ze willen spelen. Afhankelijk van het thema wordt de inrichting van de hoeken gedeeltelijk aangepast. Zo worden kinderen gestimuleerd om ander spel te spelen. Elk dagdeel wordt er een gezamenlijke groepsactiviteit gedaan die past binnen het thema waar op dat moment mee gewerkt wordt. Door een zo afwisselend mogelijk activiteitenaanbod leert een kind ook andere interesses ontwikkelen. Buiten spelen We proberen zo vaak mogelijk met de kinderen buiten te spelen. Voordat de kinderen naar buiten gaan controleren we de tuin op zwerfafval. Als de kinderen buiten spelen bieden we gerichte activiteiten aan of mogen ze zelf kiezen wat ze willen doen. Helaas is niet alle kinderkleding is geschikt om mee buiten te spelen. We vragen ouders hun kinderen kleding aan te doen die aangepast is aan de weersomstandigheden en tegen een stootje kan. Pesten Op de peuterspeelzaal is er nog niet echt sprake van pesten; kinderen tot 4 jaar zijn nog niet zo ver in hun ontwikkeling. Het gedrag wat wij pesten noemen, zoals speelgoed afpakken, slaan, bijten, negeren, is voor peuters een vorm van grenzen verkennen, onderzoeken hoe ver je kunt gaan. Het kind leert hoe het met zijn gedrag de omgeving kan beïnvloeden. Zo nodig sturen we kinderen aan tot positief gedrag maar leren we kinderen ook hoe ze zich weerbaar op kunnen stellen. Corrigeren en belonen Liever dan straffen, belonen we kinderen door positieve aandacht. Iets doen wat niet mag, heeft over het algemeen te maken met uitproberen, ontdekken, grenzen leren kennen. Als een kind iets doet wat niet mag, leggen wij uit waarom en vertellen wij wat er wel mag. We keuren het gedrag af, niet het kind. Positief gedrag van een kind wordt gestimuleerd door het belonen van het goede dat het kind doet. Het is plezierig om voor gedrag beloond te worden en daarom zal het kind het gedrag willen herhalen. In de peuterspeelzaal belonen wij het kind door te benoemen dat wat het kind doet gewaardeerd wordt of door het kind even extra aandacht te geven. Het belonen heeft niet alleen als effect dat het kind daardoor zelfvertrouwen krijgt, maar ook dat het leert omgaan met complimentjes krijgen en leert die ook te geven, zoals een compliment, een duim omhoog, een applaus of een knuffel. In het geval dat een kind blijft hangen in negatief gedrag kan het soms helpen om het kind uit de situatie te halen zodat het tot zich zelf kan komen. Wennen Omdat elk kind verschillend is wordt in het kennismakingsgesprek met de ouders overlegd wat de beste manier is om te wennen.

9 - 8 Dagritme We werken zoveel mogelijk met een vast dagritme met daarin steeds terugkerende onderdelen. We gebruiken dagritmekaarten waarop elk onderdeel staat aangegeven. Dit biedt kinderen structuur en geeft hen houvast. Terugkerende onderdelen zijn: Vrij spelen, opruimen, het kringgesprek, fruit en drinken, gerichte (groep-)activiteiten en/ of buitenspelen en het afsluiten van het dagdeel. Eten en drinken Tijdens het eten en drinken zijn we kindvolgend en hanteren geen strikte regels. Het is een belangrijke rustpunt op de dag waarin er gesprekjes worden gevoerd over wat de kinderen bezig houdt en er worden liedjes gezongen. De kinderen hebben ten aanzien van het eten keuzevrijheid. We stimuleren kinderen om gezond en verantwoord te eten en te drinken. Daarom vragen we ouders om geen snoep of koek maar geschild fruit mee te geven en drinken in een drinkbeker. Verschonen en zindelijk worden We vragen ouders om hun kinderen, wanneer ze nog niet zindelijk zijn, een schone luier om te doen voordat ze naar de peuterspeelzaal gaan. Dit omdat er geen tijd is om alle kinderen te verschonen tijdens de relatief korte tijd dat de peuterspeelzaal open is. Als kinderen een poepluier hebben worden ze wel verschoond. Ouders wordt gevraagd om luiers mee te geven en een verschoning. Kinderen die bezig zijn om zindelijk te worden, worden hierin begeleid en gaan naar het toilet. In uitzonderingsgevallen, bijvoorbeeld als het kind bang is om op het toilet te gaan, wordt gebruik gemaakt van een potje. Observatie en overdracht naar de basisschool. Eenmaal per jaar wordt er een individuele observatie uitgevoerd om het welbevinden van de kinderen te kunnen meten, daarnaast wordt er een groepsobservatie uitgevoerd, waarin o.a. gekeken wordt naar het klimaat op de groep. Ouders worden eenmaal per jaar uitgenodigd om deze observaties met de mentor te bespreken. Aan het einde van de peuterspeelzaalperiode is er een overdracht naar de basisschool. Dit gebeurt om in het kader van de doorgaande lijn in opvoeding en ontwikkeling de overgang van peuterspeelzaal naar de basisschool zo soepel mogelijk te laten verlopen. Omdat het altijd in en na overleg met de ouders is worden zij voor die tijd door de pedagogisch medewerker uitgenodigd voor een gesprek om de overdracht te bespreken. Samenwerking met Centrum Jeugd en Gezin In sommige gevallen komen pedagogisch medewerkers, ouders en locatiemanager (evt. ondersteund door de pedagoog) tot de conclusie dat er externe deskundige hulp nodig is. Wanneer daartoe aanleiding is, draagt de locatiemanager zorg voor een gericht advies aan ouders t.a.v. een doorverwijzing naar de huisarts of een andere instantie. In overleg met de ouder zullen wij, of de ouders zelf, overleggen met CJG over mogelijkheden. Wanneer de zorgen rondom de ontwikkeling/ gedrag van het kind ernstig zijn kan ook worden besloten een zorg signaal af te geven in het systeem Zorg voor Jeugd Groningen.

10 - 9 VVE indicatie Omdat het voor sommige peuters erg belangrijk is dat zij de peuterspeelzaal bezoeken, kunnen zij gebruik maken van de extra subsidie die de gemeente Grootegast beschikbaar heeft gesteld voor ingezetenen van deze gemeente. Om hiervoor in aanmerking te komen moet er een indicatie voor VVE worden afgegeven door de verpleegkundige van het consultatiebureau/jgz. Deze indicatie wordt afgegeven aan de hand van vooraf gestelde criteria. Met deze indicatie kan een kind vaker de peuterspeelzaalbezoeken. Deze indicatieplaatsen zijn beschikbaar bij SKSG Grootegast en niet op Bernewille. Veiligheid Een veilige omgeving stelt eisen aan de materiële omgeving. Deze materiële omgeving moet hygiënisch zijn en kinderen moeten zich vrij kunnen bewegen zonder gevaar van lichamelijk letsel. Daarnaast moet de omgeving tegemoet komen aan de behoefte van kinderen aan uitdaging en om te ontdekken. We zorgen voor een goede balans tussen fysieke veiligheid en uitdaging. Jaarlijks maken wij een Risicoinventarisatie op gebied van gezondheid, veiligheid en brandveiligheid. De GGD en de Brandweer controleren ons hierop. Het meest recente GGD- rapport staat onder de locatienaam van de peuterspeelzaal op onze website en op de website van de GGD. Het rapport kunt u ook terugvinden op het prikbord van de peuterspeelzaal. Regeling achterwacht SKSG hanteert voor alle locaties een achterwachtregeling. Mocht het zo zijn dat er op een locatie maar één beroepskracht aanwezig is dan wordt er een achterwacht geregeld die binnen 15 minuten op de locatie aanwezig kan zijn. Op de peuterspeelzalen komt dit zelden voor omdat er altijd twee met twee beroepskrachten gewerkt wordt. Het Vierogen en oren principe SKSG zorgt voor zo n optimaal mogelijke veiligheid op onze kindercentra. Hiervoor zijn SKSG -brede maatregelen getroffen. Daarnaast heeft elke locatie haar eigen maatregelen getroffen. Immers elke locatie is uniek. Ook op SKSG Bernewille is de peuterspeelzaal op zodanige wijze georganiseerd, dat de beroepskrachten of de beroepskracht in opleiding de werkzaamheden uitsluitend kan verrichten terwijl hij gezien of gehoord kan worden door een andere volwassene. In bijlage 2 is te vinden welke maatregelen wij op SKSG Bernewille hebben getroffen. Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling Op SKSG Bernewille werken wij met de verplichte meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling. Het kunnen signaleren van kindermishandeling is een belangrijke competentie waarover alle locatiemanager en pedagogisch medewerkers beschikken. Alle medewerkers op de locaties zijn op de hoogte van de inhoud van de Meldcode. Deze Meldcode wordt jaarlijks met de medewerkers besproken.

11 - 10 Mentorschap Ieder kind bij SKSG Bernewille heeft een eigen mentor. Deze speciaal toegewezen pedagogisch medewerker volgt de ontwikkeling van het kind en voert observaties uit ten behoeve van het kind. De mentor is verantwoordelijk voor gesprekken naar aanleiding van de observaties en de overdracht naar de locatiemanager. De mentor is tevens een vast aanspreekpunt voor de ouders. Tijdens het pedagogisch overleg van ieder groep (eens in de 6 a 8 weken) kan de mentor (maar ook een andere medewerker) aangeven dat zij een kind wil bespreken. Dit kan verschillende redenen hebben. Samen met de locatiemanager wordt gekeken of er acties nodig zijn en zo ja welke. Tijdens de overdacht met de ouders wordt deze informatie uitgewisseld en afgestemd. Ieder kind heeft een kinddossier. Hierin wordt beschreven wanneer een kind besproken is in het pedagogisch werkoverleg en welke afspraken er eventueel zijn gemaakt. Leidster-kind ratio Het aantal medewerkers dat op de groep werkt is afhankelijk van het aantal kinderen en hun leeftijd. We werken volgens het wettelijk vastgestelde leidster-kind ratio, hetgeen betekent dat één pedagogisch medewerker aanwezig is voor: 4 kinderen van 0 tot 1 jaar 5 kinderen van 1 tot 2 jaar 8 kinderen van 2 tot 3 jaar 8 kinderen van 3 tot 4 jaar

12 Ons team SKSG Bernewille heeft één peuterspeelzaalgroep. Op elke groep werken twee vaste pedagogisch medewerkers en soms een (hulp)ouder en/of een stagiaire. Pedagogisch medewerker De groepen worden begeleid door pedagogisch medewerkers. Zij hebben de verantwoordelijkheid voor de groep kinderen die aan hun zorg is toevertrouwd. Zij zorgen voor een goede sfeer. Zij observeren en begeleiden de kinderen op hun eigen niveau en verzorgen en begeleiden hen afhankelijk van de zorg die zij nodig hebben. Zij hebben aandacht voor de groep als geheel, maar zien ook het individuele kind in de groep. De pedagogisch medewerker is een belangrijk aanspreekpunt voor ouders. Samen met de ouders stemt zij de zorg voor het kind af. Uiteraard binnen de mogelijkheden die de peuterspeelzaal te bieden heeft. Pedagogisch medewerkers op de peuterspeelzalen hebben een pedagogische opleiding op minimaal MBO-3 niveau en zijn in het bezit van een VVE- (voor- en vroegschoolse educatie) certificaat. Locatiemanager De locatiemanager is de vraagbaak voor ouders wanneer het gaat om algemene zaken en als er problemen zijn die de peuterspeelzaal en hun kind betreffen. De locatiemanager heeft de eindverantwoordelijkheid over de dagelijkse gang van zaken en begeleidt de medewerkers in het uitoefenen van hun functies.. De pedagogisch medewerkster kan u ook ten alle tijde de gegevens van de locatiemanager geven. Invalkrachten We streven naar zoveel mogelijk vaste gezichten op de groep maar mocht de vaste pedagogisch medewerker ziek zijn of een vrije dag hebben dan wordt zij vervangen door een van de andere collega s. Wanneer dit niet mogelijk is maken we gebruik van onze invalkrachten, gekwalificeerde medewerkers die zijn verbonden aan de Flexpool, het eigen uitzendbureau van SKSG. Stagiaires De SKSG is een erkend leerbedrijf. Wij vinden het belangrijk dat aankomend pedagogisch medewerkers ervaring bij ons op kunnen doen. Gezien het geringe aantal openingsuren van de peuterspeelzaal lukt het in de praktijk niet altijd om stage bij ons te lopen. Soms kan het wel in combinatie met andere opvang zoals de BSO of KDV. Pedagoog In sommige situaties wordt door de medewerkers een beroep gedaan op de pedagogen, die aan SKSG verbonden zijn. De pedagogen zijn geschoold in het opnemen en analyseren van interactie en communicatie tussen medewerkers en kinderen. Zij kunnen tijdens hun werkzaamheden gebruik maken van video- opnames. De beelden worden gebruikt om de pedagogisch medewerkers te ondersteunen bij hun werkontwikkeling.

13 - 12 Daarnaast kan in voorkomende gevallen een beroep worden gedaan op een pedagoog in geval van zorg om een kind. Dit gebeurt alleen in en na overleg met ouders. Bij zorg over de ontwikkeling van een kind werken wij met het protocol "Opvallend gedrag ", welke jaarlijks met de pedagogisch medewerkers wordt door genomen. Een belangrijke competentie van de pedagogische medewerkers en locatiemanager is het signaleren wanneer de ontwikkeling van een kind anders verloopt dan bij de meeste andere kinderen van zijn/haar leeftijd. Scholing Ieder jaar is er aanbod van verschillende cursussen en trainingen voor de medewerkers van SKSG. Hier maken wij graag gebruik van om onze deskundigheid te bevorderen. 6. Samenwerking met ouders Visie op relatie met ouders Samen met de ouders willen we er voor zorgen dat we het kind op de juiste manier kunnen begeleiden en stimuleren. Een goede communicatie tussen de ouders en de pedagogisch medewerkers is dus van essentieel belang om elkaar aan te vullen in de opvoeding van het kind. We vinden het belangrijk dat ouders zich begrepen voelen en serieus genomen worden en dat ze een goed en tevreden gevoel hebben over de opvang van hun kind, zodat het kind zich optimaal kan ontplooien. Kennismakingsgesprek In dit gesprek maken ouders kennis met de locatie. Ouders krijgen een a twee weken voordat het kind geplaatst is bericht van de pedagogisch medewerker van de peuterspeelzaalgroep. Brengen en halen en overdracht Wanneer de ouders hun kinderen brengen, begroeten wij hen vriendelijk. We richten ons eerst op het kind, behalve als het kind zich daardoor ongemakkelijk voelt. We vinden het prettig en belangrijk als ouders even blijven en vertellen hoe het met hun kind gaat of dat er bijzonderheden zijn. Voor kinderen is het belangrijk om te weten wanneer papa of mama weg gaat. Het afscheid moet ook niet te lang duren. De pedagogisch medewerker begeleidt het afscheid en vangt het kind op. De ouders mogen, als zij daar behoefte aan hebben, altijd naar de groep bellen om te vragen hoe het met het kind gaat. Omdat op de peuterspeelzaal alle kinderen tegelijk worden opgehaald is het onmogelijk om aan iedereen een uitgebreide overdracht te doen. Wel proberen we om elke ouder een korte overdracht te geven. Mocht u behoefte hebben aan meer informatie dan kunt u dat gerust aangeven. Hulpouder Ouders kunnen worden per toerbeurt gevraagd een dagdeel mee te helpen op de groep. We vinden het belangrijk om ouders te betrekken bij de peuterspeelzaal omdat dit een positieve uitwerking heeft op de kinderen.

14 - 13 Ouderbetrokkenheid en VVE Het is gebleken dat het een positief effect op kinderen heeft als ouders betrokken zijn bij hun kind en dus ook op de hoogte zijn van wat zij op de peuterspeelzaal doen. Daarom informeren we ouders zoveel mogelijk over de thema s waar we op dat moment mee werken. Vooraf aan elk thema krijgen ouders een informatiebrief waarin suggesties worden gegeven voor liedjes die en spelletjes die thuis gedaan kunnen worden. Jaarlijks houden we een ouderavond die meestal in het teken staat van een pedagogisch thema. Kwartaalberichten Ouders ontvangen vier maal per jaar via de mail een Kwartaalbericht vanuit SKSG kinderopvang waarin verschillende zaken aan bod komen. Ook mededelingen en nieuwtjes over de peuterspeelzalen worden per mail verstuurd. Oudercommissie Ondanks dat we een kleine peuterspeelzaal zijn doen we ons uiterste beste om een oudercommissie te vormen. Tijdens de intake wordt ook gevraagd of u hier interesse voor heeft. Mocht het ondanks onze inspanningen niet lukt om een oudercommissie in te stellen, dan kunnen we ouders op een alternatieve manier raadplegen door bijvoorbeeld een klantenpanel of twee pedagogische ouderavonden per jaar. Klachtenprocedure voor ouders en oudercommissies. Het kan voorkomen dat ouders of oudercommissies een klacht hebben. Wij vragen ouders en leden van de oudercommissie om dit allereerst met de desbetreffende medewerker of diens leidinggevende te bespreken. Onze interne klachtenprocedure schrijft voor dat er altijd een klachtformulier ingevuld wordt en dat de klacht in behandeling wordt genomen. Mocht dit niet tot een bevredigende oplossing leiden dan staat de externe klachtenprocedure open. Voordat een ouder een klacht indient bij de Geschillencommissie, moet hij/zij eerst de klachtenprocedure van de SKSG hebben doorlopen. De procedure en het klachtenformulier zijn op te vinden op de locatie of op onze website ( Contact/Klachtenprocedure) Privacy reglement Informatie over het kind en zijn thuissituatie blijft binnen het kindercentrum en mag alleen worden uitgewisseld tussen medewerkers onderling als dat in het belang van het kind is. Regels en afspraken rondom privacy gevoelige gegevens zijn vastgelegd in het privacy reglement. Dit reglement is op te vragen bij de locatiemanager. Protocollen Onze protocollen zijn digitaal aanwezig op de locatie. U kunt de locatiemanager altijd vragen om inzage in de protocollen.

15 - 14 Bijlage; Maatregelen met betrekking tot het vier-ogen en -oren principe op onze locatie. Vier ogen- en vieroren principe Beleid SKSG Bernewille Algemene inleiding: Vierogen- en Vierorenprincipe voor kinderdagverblijven (vanaf 1 juli 2013 wordt de regeling ingevoerd) Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt in navolging van de commissie Gunning; Een situatie waarin een groep kinderen op kinderdagverblijven lang alleen kan zijn met één volwassene, is vanuit oogpunt van veiligheid niet acceptabel. SKSG wil voorkomen dat beroepskrachten zich met één of een aantal kinderen kunnen isoleren. Deze maatregel geldt alleen voor dagopvang (0-4 jaar). De peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang worden in deze maatregel vooralsnog buiten beschouwing gelaten. In artikel 5a van Regeling kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen staat letterlijk; De houder van een kindercentrum organiseert de dagopvang op zodanige wijze, dat de beroepskracht of de beroepskracht in opleiding de werkzaamheden uitsluitend kan verrichten terwijl hij gezien of gehoord kan worden door een andere volwassene. Er moet dus een reële kans zijn dat een andere volwassene meekijkt of meeluistert. Algemeen SKSG beleid met betrekking tot de veiligheid van kinderen. SKSG zorgt voor zo n optimaal mogelijke veiligheid op onze kindercentra. Wij doen dit door Kindercentrumbreed te werken. Kindercentrumbreed werken betekent in de praktijk dat kinderen en medewerkers ook op andere groepen en in andere ruimtes kunnen spelen en werken dan hun eigen stamgroep. Regelmatig staan de deuren open en kunnen de kinderen bij de buren kijken en spelen. Jaarlijks wordt de Gedragscode en het Protocol (seksuele) mishandeling door een medewerker en het Protocol signalering kindermishandeling met het team besproken. SKSG heeft aandacht voor de Open aanspreekcultuur zeker ook van pedagogisch medewerkers onderling. In 2014 zal de Open aanspreekcultuur opnieuw onder de aandacht van de medewerkers gebracht worden. In welke exacte vorm dit zal plaatsvinden is nog niet bekend. Bij het (ver)bouwen van nieuwe kindercentra wordt rekening gehouden met transparantie, de zichtbaarheid van de pedagogisch medewerkers en kinderen op de groepen. Er worden meer ramen tussen de groepsruimtes en de gangen geplaatst en in de deuren worden ramen gezet.

16 - 15 Vierogen- en Vieroren principe op SKSG Bernewille Iedere locatie en situatie is uniek. Daarom heeft SKSG Bernewille dit locatieplan opgesteld om maatregelen te treffen om de veiligheid van de kinderen te optimaliseren. Dit locatieplan bevat een beschrijving van de huidige situatie op Bubbel en welke aanpassingen en/of verbeteringen moeten plaatsvinden. Locatiespecifiek beleid Huidige situatie: SKSG Bernewille heeft 1 groep. Het is en open en transparant kindercentrum. De groepsruimte is groot en bestaat uit één grote ruimte inclusief verschoon en toilet ruimte. Aan de ene kant van het lokaal is een lange wand van glas en iedereen kan hier gemakkelijk naar binnen kijken en binnen lopen. Door de groepsgrootte van deze locatie wordt er in principe altijd met twee gediplomeerde medewerkers gewerkt. Daarnaast is er de mogelijkheid dat een hulpouder aanwezig is ter ondersteuning. Er wordt op deze locatie niet geslapen en er zijn geen slaapkamers aanwezig Samenvatting checklist Naam locatie Naam groepen; SKSG Bernewille PSZ groep Hoeveel groepen zitten in het gebouw Wanneer zijn we alleen op de groep *Begin vd dag *Pauzes *Vergaderingen *Eind van de dag *Deel van de dag Wanneer ben je alleen in het gebouw Zijn er meerdere gebruikers in het gebouw Grenst de slaapkamer aan de groep Zit er een raam in de slaapkamer (deur) Heb je een babyfoon op de slaapkamer Heb je een raam in je groep naar de gang Heb je een deur naar de groep van de buren Is de aankleedunit in de groep Actie nodig ja/nee 1 Psz Nee Niet Nvt; er wordt nooit alleen gestart Ja Nvt; Er is geen slaapkamer Nvt Nvt Ja Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Mogelijke actie Nvt Nee Wij zijn de enige groep. Ja Nee

Pedagogisch werkplan PSZ SKSG Peuterpleintje

Pedagogisch werkplan PSZ SKSG Peuterpleintje Pedagogisch werkplan PSZ SKSG Peuterpleintje Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Pedagogisch beleidsplan SKSG 3. Onze visie 4. Beleid in ons dagelijkse werk 5. Ons team 6. Samenwerking met ouders 7. Bijlage:

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan PSZ SKSG Gruthoes

Pedagogisch werkplan PSZ SKSG Gruthoes Pedagogisch werkplan PSZ SKSG Gruthoes Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Pedagogisch beleidsplan SKSG 3. Onze visie 4. Beleid in ons dagelijkse werk 5. Ons team 6. Samenwerking met ouders 7. Bijlage: handige

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN Juli 2018 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Piraatje. Pedagogisch werkplan t Piraatje SPL / SJWB september 2019

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Piraatje. Pedagogisch werkplan t Piraatje SPL / SJWB september 2019 1 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal t Piraatje September 2019 2 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal t Piraatje... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 4 3. Kennismaking, wennen en

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. SKSG Grootegast KDV/PSZ

Pedagogisch werkplan. SKSG Grootegast KDV/PSZ Pedagogisch werkplan SKSG Grootegast KDV/PSZ Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Pedagogisch beleidsplan SKSG 3. Onze visie 4. Beleid in ons dagelijkse werk 5. Ons team 6. Samenwerking met ouders 2 1. Inleiding

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje JULI 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang t Wakertje) p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Peuterspeelzalen. De Boerderij. Pedagogisch werkplan

Ruimte om te groeien. Peuterspeelzalen. De Boerderij. Pedagogisch werkplan Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan 2016-2018 Peuterspeelzalen De Boerderij OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van locatie: De Boerderij

Nadere informatie

PEDAGOGISCHE WERKWIJZE BOFKONTJES pagina 1 van 5

PEDAGOGISCHE WERKWIJZE BOFKONTJES pagina 1 van 5 pagina 1 van 5 1 WAT IS KARAKTERISTIEK VOOR DE BOFKONTJES Kindercentrum de Bofkontjes is een spelenderwijs groep die halve dagopvang biedt. De Bofkontjes heeft haar groepsruimte in de Tarthorstschool direct

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Flexkidz

Pedagogisch beleid Flexkidz Pedagogisch beleid Flexkidz Voor u ligt het verkorte pedagogisch beleidsplan van Flexkidz. Hier beschrijven we in het kort de pedagogische visie en uitgangspunten. In dit pedagogisch beleidsplan beschrijven

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019 1 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Februari 2019 2 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 5 3. kennismaking en wennen en mentorschap

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Ot en Sien September 2016 1 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien p. 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. Kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Hieronder wordt een aantal kernpunten uit het pedagogische beleidsplan van Kinderdagverblijf Het Sprookjesbos besproken. Het volledige pedagogische beleidsplan ligt ter inzage op

Nadere informatie

Inhoud. Pedagogisch werkplan Leistroom SPL / SJWB maart 2019

Inhoud. Pedagogisch werkplan Leistroom SPL / SJWB maart 2019 Maart 2019 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Leistroom... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap... 3 4. Dagindeling... 4 5. Vieren van feesten...

Nadere informatie

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid Op REIS met Kids2b Kids2b Kids2b is zeer verheugd dat u uw kind aan ons toevertrouwd. Wij begrijpen dat het voor S I E R u als ouder een grote stap is om een deel van de zorg en opvoeding van uw kind te

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Juli 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Piraatje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking, wennen en

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018 1 Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster November 2018 2 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 4 3. Kennismaking en wennen... 5 4.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum t Kwetternest

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum t Kwetternest Pedagogisch werkplan Peutercentrum t Kwetternest Juli 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Kwetternest p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan Versie oktober 2015 Pagina 1 van 8 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel...

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelopvang Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 4 3. kennismaking en wennen 5 4. dagindeling

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: KDV Het Kleine Woud Datum: 11-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang Sterrenschool De Bongerd

werkplan buitenschoolse opvang Sterrenschool De Bongerd werkplan L buitenschoolse opvang Bso Sterrenschool de Bongerd Datum: 28-12-2017 Sterrenschool De Bongerd gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden

Nadere informatie

Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang

Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang INLEIDING Algemeen: Om tegemoet te komen aan de vraag van ouders vervullen wij op dezelfde locatie ook een BSO functie. Zij dit wel in beperkte

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: PSG Het Regenwoud Datum: December 2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Het Piraatje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Het Piraatje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Juli 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Piraatje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen De Waterlelie, januari 2019 Locatiemanager: Yael Lindhout Horev

Pedagogische werkwijze Peuterspelen De Waterlelie, januari 2019 Locatiemanager: Yael Lindhout Horev Omvang van de peuterspelen Er kunnen maximaal 15 kinderen per dagdeel worden opgevangen. De samenstelling van de en Naam van de Maximaal aantal kinderen op de Horizontale/ verticale/ flexibele Leeftijdsindeling

Nadere informatie

Werkplan. Buitenschoolse opvang De Driehoek.

Werkplan. Buitenschoolse opvang De Driehoek. Werkplan L Buitenschoolse opvang De Driehoek. Locatie: De Driehoek Datum: 21-12-2017 gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan 2016

Pedagogisch beleidsplan 2016 Welkom! Wij zijn blij dat u voor ons heeft gekozen en dat wij u mogen verwelkomen in ons kindercentrum! Bij Kindercentrum Ikky kunt u erop rekenen dat er op professioneel pedagogische wijze gewerkt wordt.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke September 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 5 3. kennismaking,

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS Blub, zegt de vis zijn gezellige, kleinschalige en huiselijke kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven bestaan uit groepen die opvang en verzorging bieden aan kinderen

Nadere informatie

april 2016 Pedagogisch werkplan KDV SKSG Bengelhuus

april 2016 Pedagogisch werkplan KDV SKSG Bengelhuus april 2016 Pedagogisch werkplan KDV SKSG Bengelhuus Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Pedagogisch beleidsplan SKSG 3. Onze visie 4. Beleid in ons dagelijkse werk 5. Ons team 6. Samenwerking met ouders 1. Inleiding

Nadere informatie

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Inleiding Wij vinden het belangrijk dat u uw kind met een gerust hart naar één van onze kindercentra brengt. In deze brochure laten wij u zien dat wij

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen De Komeet, maart 2018 Locatiemanager: Anouk Aafjes

Pedagogische werkwijze Peuterspelen De Komeet, maart 2018 Locatiemanager: Anouk Aafjes Omvang van de Peuterspelengroep Er kunnen maximaal 16 kinderen per dagdeel worden opgevangen. De samenstelling van de groepen Naam van de groep Komeet Maximaal aantal kinderen op de groep Horizontale/

Nadere informatie

Bijlage 1. Een goed begin is het halve werk

Bijlage 1. Een goed begin is het halve werk Bijlage 1. Een goed begin is het halve werk Kinderen laten wennen op de opvang Wennen is belangrijk voor kinderen om ze een gevoel van vertrouwen en veiligheid te geven. In de wenperiode krijgt het kind

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan KDV SKSG Pinokkio

Pedagogisch werkplan KDV SKSG Pinokkio Pedagogisch werkplan KDV SKSG Pinokkio Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Pedagogisch beleidsplan SKSG 3. Onze visie 4. Beleid in ons dagelijkse werk 5. Ons team 6. Samenwerking met ouders 7. Bijlage: Dagschema

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Groen Knollenland

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Groen Knollenland Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Groen Knollenland Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Groen Knollenland... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Het SchatRijk, Februari 2019 Anouk Aafjes, Locatiemanager

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Het SchatRijk, Februari 2019 Anouk Aafjes, Locatiemanager Omvang van de peuterspeel Er kunnen maximaal 14 kinderen per dagdeel worden opgevangen. De samenstelling van de en Naam van de Maximaal aantal kinderen op de Horizontale/ verticale/ flexibele Leeftijdsindeling

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Saenparel, januari 2018 Locatiemanager: Karin van den Hoek

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Saenparel, januari 2018 Locatiemanager: Karin van den Hoek Het peuterspelen is voor 2-4 jarige kinderen van werkende en niet werkende ouders. Kinderen komen 6 uur per week, verdeeld over 2 dagdelen. Kinderen met een VVE indicatie komen 12 uur per week, verdeel

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan kort

Pedagogisch beleidsplan kort Pedagogisch beleidsplan kort Auteur: Ingeborg van der Zanden Bartels Datum: 8 januari 2017 Plaats: Kerkdriel Versie: 0.5 Pedagogisch beleidsplan KDV VillaDriel 8 januari 2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan SKSG Vlindertuin KDV

Pedagogisch werkplan SKSG Vlindertuin KDV Pedagogisch werkplan SKSG Vlindertuin KDV Van rups tot vlinder! Hup zei de rups, uit zijn lijf kwam een draadje Hup zei de rups, en hij spon een cocon Daar zat hij veilig, tot op een dag. Hup zei de rups,

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal t Klinkertje Juni 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Klinkertje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Knuffel... 2 2. Groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel... 2 3. Kennismaking,wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Bijlage 1 Locatiegebonden werkplan Oosthuizen Hoofdlocatie

Bijlage 1 Locatiegebonden werkplan Oosthuizen Hoofdlocatie Bijlage 1 Locatiegebonden werkplan Oosthuizen Hoofdlocatie 1. Openingstijden De hele dagopvang is geopend op maandag tot en met vrijdag van 7:00 uur tot 18:30 uur. De halve dagopvang is open van 7:00 uur

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Steffie. Pedagogisch werkplan SPL / SJWB 2019

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Steffie. Pedagogisch werkplan SPL / SJWB 2019 1 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Steffie September 2018 2 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Steffie p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 5 3. kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Woelwater De Kleine Raaf 2-4 jaar

Pedagogische werkwijze Woelwater De Kleine Raaf 2-4 jaar locatie Woelwater Woelwater De Kleine Raaf Dit document is eigendom van de Kinderkoepel en mag niet zonder haar toestemming worden gebruikt of elders toegepast. 1 Woelwater De Kleine Raaf 2019A PV Welkom

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen

Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. GROEPSSAMENSTELLING 3 3. INDELING EN INRICHTING VAN DE BINNEN EN BUITENRUIMTE 4 4. DAGRITME 4 5. ALGEMENE REGELS 6 6. SIGNALEREN 6 ELMO-Kinderopvang

Nadere informatie

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding Pag.2 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2 4. Observatie en Overdracht naar de basisschool Pag.3 4.1 Observatie 4.2 Overdracht naar de basisschool

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan SKSG Bubbel KDV

Pedagogisch Werkplan SKSG Bubbel KDV Pedagogisch Werkplan SKSG Bubbel KDV Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Pedagogisch beleidsplan SKSG kinderopvang 3. Onze visie 4. Beleid in ons dagelijks werk 5. Ons team 6. Samenwerking met ouders 7. Bijlage:

Nadere informatie

Inspectierapport Kinderdagverblijf De Kinderboerderij (KDV) Rector Hulshofstraat 22b 7135 JV HARREVELD Registratienummer 446863488

Inspectierapport Kinderdagverblijf De Kinderboerderij (KDV) Rector Hulshofstraat 22b 7135 JV HARREVELD Registratienummer 446863488 Inspectierapport Kinderdagverblijf De Kinderboerderij (KDV) Rector Hulshofstraat 22b 7135 JV HARREVELD Registratienummer 446863488 Toezichthouder: GGD Noord en Oost Gelderland In opdracht van gemeente:

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Het pedagogisch beleidsplan is bedoeld als leidraad bij de opvang van de kinderen van Chr. Kinderopvang Natuurlijk. Alle medewerkers van het kinderdagverblijf

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd)

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Naam locatie:vrijbuiters Datum: 02-11-2017 Ingevuld door:tessa Murre Onderwerp Algemeen beleid Knelpunten

Nadere informatie

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Akkoord leidsters april 2012 Vastgesteld door OWG juni 2012 Geëvalueerd juli 2014 Aangepast april 2015 Wenbeleid dagopvang en buitenschoolse opvang Het wenbeleid

Nadere informatie

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect Pedagogisch plan van aanpak 2018 Peuterspeelschool Samen op reis worden we Wereldwijs Respect 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 PSS Wereldreizigers 3 Pedagogische

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Hieronder wordt een aantal kernpunten uit het pedagogische beleidsplan van Kinderdagverblijf Het Sprookjesbos besproken. Het volledige pedagogische beleidsplan ligt ter inzage op

Nadere informatie

Inspectierapport Kinderdagverblijf De Kleine Johannes (KDV) Hercules Seghersstraat 1 8932 DG LEEUWARDEN Registratienummer 830519324

Inspectierapport Kinderdagverblijf De Kleine Johannes (KDV) Hercules Seghersstraat 1 8932 DG LEEUWARDEN Registratienummer 830519324 Inspectierapport Kinderdagverblijf De Kleine Johannes (KDV) Hercules Seghersstraat 1 8932 DG LEEUWARDEN Registratienummer 830519324 Toezichthouder: GGD Fryslân In opdracht van gemeente: Leeuwarden Datum

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO SKSG Mallemolen

Pedagogisch werkplan BSO SKSG Mallemolen Pedagogisch werkplan BSO SKSG Mallemolen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Pedagogisch beleidsplan SKSG 3. Onze visie 4. Beleid in ons dagelijkse werk 5. Ons team 6. Samenwerking met ouders 7. Bijlage: Handige

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal de Glijbaan

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal de Glijbaan Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal de Glijbaan September 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal de Glijbaan p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 5 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal t Klinkertje Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Klinkertje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Pedagogische Visie

Inhoudsopgave Pedagogische Visie Inhoudsopgave Pedagogische Visie 1. Pedagogische visie 1.1 Persoonlijke competentie 1.2 Emotionele veiligheid 1.3 Sociale competentie 1.4 Overdracht van normen en waarden 2. Persoonlijke competentie 2.1

Nadere informatie

Kwaliteit & pedagogiek

Kwaliteit & pedagogiek Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang Kwaliteit & pedagogiek Bij de rakkers is kwaliteit een continu verbeterproces;. Dit houdt in dat wij ons (pedagogisch) beleid en werkwijzen periodiek evalueren,

Nadere informatie

1 SEPTEMBER 2015 PEDAGOGISCH BELEID KINDEROPVANG SKW

1 SEPTEMBER 2015 PEDAGOGISCH BELEID KINDEROPVANG SKW 1 SEPTEMBER 2015 PEDAGOGISCH BELEID KINDEROPVANG SKW INLEIDING De missie van Kinderopvang SKW is het verzorgen van betrouwbare kinderopvang, die aansluit bij de leefomgeving van kinderen. Het kind en zijn

Nadere informatie

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2 1 Observeerbare Termen Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid Leeftijdscategorie De kinderen worden opgevangen in een schone en veilige omgeving. 2 4 jaar 1. De leidster instrueert kind

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze

Pedagogische werkwijze Omvang van de peuterspelengroep Per peuterspelen groep kunnen maximaal 16 kinderen per dagdeel worden geplaatst. Groepssamenstelling Naam van de groep: Peuterspelen plus 1 Maximaal aantal kinderen op de

Nadere informatie

werkplan Peuterspeelgroep Trompie

werkplan Peuterspeelgroep Trompie werkplan Peuterspeelgroep Trompie Locatie:Trompie Datum: 29-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over Kindercentrum Zeester Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en 4-12 jaar Pagina 1 van 6 De locatie van Kindercentrum

Nadere informatie

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect Pedagogisch plan van aanpak 2017 Peuterspeelschool Samen op reis worden we Wereldwijs Respect INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 PSS Wereldreizigers 3 Pedagogische

Nadere informatie

1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit. 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon. 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden

1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit. 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon. 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden Pagina 1 van 5 1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden 4. Kinderopvang Friesland en talenten 5. Kinderopvang Friesland

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan SKSG Grootegast BSO

Pedagogisch werkplan SKSG Grootegast BSO Pedagogisch werkplan SKSG Grootegast BSO Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Pedagogisch beleidsplan SKSG 3. Onze visie 4. Beleid in ons dagelijkse werk 5. Ons team 6. Samenwerking met ouders 2 1. Inleiding

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften Informatieboekje van Peuterspeelschool Haaften - 2 Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Haaften Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en

Nadere informatie

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De Peuterspeelzaal Pag.2 3.1 Overdracht van peuterspeelzaal naar basisschool Pag.

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De Peuterspeelzaal Pag.2 3.1 Overdracht van peuterspeelzaal naar basisschool Pag. INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding Pag.2 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2 3. De Peuterspeelzaal Pag.2 3.1 Overdracht van peuterspeelzaal naar basisschool Pag.2 4. Het Personeel Pag.3 4.1 Management Peuterspeelzaal

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie Juli 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Kweenie p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

Inspectierapport Dikkertje Dap (KDV) Gerlachusstraat AK Loon op Zand Registratienummer

Inspectierapport Dikkertje Dap (KDV) Gerlachusstraat AK Loon op Zand Registratienummer Inspectierapport Dikkertje Dap (KDV) Gerlachusstraat 79 5175AK Loon op Zand Registratienummer 360380001 Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente: Loon op Zand Datum inspectie: 18-10-2018

Nadere informatie

Hartelijk welkom bij Kids2b

Hartelijk welkom bij Kids2b Hartelijk welkom bij Kids2b Stichting Kids2b! Al 25 jaar een begrip in Noord Groningen. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar krijgen bij ons alle gelegenheid om zich spelenderwijs te ontwikkelen.

Nadere informatie

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID 1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID 1.2 Bijlage bij Pedagogisch beleid inclusief VVE, locatie specifieke deel Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan

Nadere informatie

Inspectierapport De Kangoeroe (KDV) Pinksterbloem GV APELDOORN Registratienummer

Inspectierapport De Kangoeroe (KDV) Pinksterbloem GV APELDOORN Registratienummer Inspectierapport De Kangoeroe (KDV) Pinksterbloem 36 7322 GV APELDOORN Registratienummer 157505534 Toezichthouder: GGD Noord en Oost Gelderland In opdracht van gemeente: Apeldoorn Datum inspectie: 16-11-2015

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. (Groen van Prinsterer) Ingangsdatum: April Pagina 1 van 7

Ruimte om te groeien. Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. (Groen van Prinsterer) Ingangsdatum: April Pagina 1 van 7 Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan Buitenschoolse Opvang (Groen van Prinsterer) Pagina 1 van 7 OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van

Nadere informatie

Onze pedagogische werkwijze is weergegeven in het pedagogisch beleid en het pedagogisch werkplan waarin locatiespecifieke informatie beschreven is.

Onze pedagogische werkwijze is weergegeven in het pedagogisch beleid en het pedagogisch werkplan waarin locatiespecifieke informatie beschreven is. Onze pedagogische werkwijze is weergegeven in het pedagogisch beleid en het pedagogisch werkplan waarin locatiespecifieke informatie beschreven is. Pedagogisch werkplan PSZ Kiekeboe Index: 1. Onze locatie

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak 2017

Pedagogisch plan van aanpak 2017 Pedagogisch plan van aanpak 2017 Vertrouwen, veilig voelen, gezien worden en interesse INHOUDSOPGAVE Inleiding o Pedagogische kwaliteit BuitenRijck 3 o Voor wie is het PPA? 3 o BuitenRijck. 3 Pedagogische

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Oranje Nassau Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. Ingangsdatum: April 2016.

Ruimte om te groeien. Oranje Nassau Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. Ingangsdatum: April 2016. Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan Buitenschoolse Opvang Oranje Nassau 2016 2018 Pagina 1 van 7 OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID KINDEROPVANG SKW

PEDAGOGISCH BELEID KINDEROPVANG SKW 2018 PEDAGOGISCH BELEID KINDEROPVANG SKW INLEIDING De missie van Kinderopvang SKW is het verzorgen van betrouwbare kinderopvang, die aansluit bij de leef- en belevingswereld van kinderen. Het kind en zijn

Nadere informatie

Inspectierapport KDV Burgemeester (KDV) Burgemeester Rauppstraat 30 5037MH Tilburg Registratienummer 105578228

Inspectierapport KDV Burgemeester (KDV) Burgemeester Rauppstraat 30 5037MH Tilburg Registratienummer 105578228 Inspectierapport KDV Burgemeester (KDV) Burgemeester Rauppstraat 30 5037MH Tilburg Registratienummer 105578228 Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente: Tilburg Datum inspectie: 07-12-2015

Nadere informatie

Bijlage 1 Locatiegebonden werkplan Enkhuizen Sebastiaan Centenweg

Bijlage 1 Locatiegebonden werkplan Enkhuizen Sebastiaan Centenweg Bijlage 1 Locatiegebonden werkplan Enkhuizen Sebastiaan Centenweg 1. Openingstijden De hele dagopvang is geopend van maandag tot en met vrijdag van 7:00 uur tot 18:30 uur. De peuterplusgroep is geopend

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. De UkkePukken

Pedagogisch werkplan. De UkkePukken Pedagogisch werkplan De UkkePukken Kinderopvang De Toverdroom Inleiding Dit pedagogisch werkplan is een aanvulling op het algemene pedagogisch beleidsplan van Kinderopvang De Toverdroom. In dit pedagogisch

Nadere informatie

Inspectierapport KDV Minies (KDV) Ringbaan-West 306C 5025VB Tilburg Registratienummer

Inspectierapport KDV Minies (KDV) Ringbaan-West 306C 5025VB Tilburg Registratienummer Inspectierapport KDV Minies (KDV) Ringbaan-West 306C 5025VB Tilburg Registratienummer 396838728 Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente: Tilburg Datum inspectie: 25-04-2017 Type

Nadere informatie