Oude opzeggingstermijnen vóór 1 januari 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oude opzeggingstermijnen vóór 1 januari 2014"

Transcriptie

1 26 Deze in de praktijk gekende regels werden behouden door de Wet Eenheidsstatuut. 14. De uitwerking van de betekening van de opzegging is eveneens ongewijzigd gebleven. Tijdens de opzeggingstermijn blijft de arbeidsovereenkomst bestaan. Eén van de partijen kan echter steeds de arbeidsovereenkomst verbreken; dit betreft een onregelmatige beëindiging van de arbeidsovereenkomst waardoor een opzeggingsvergoeding verschuldigd zal zijn (zie nr. 46 e.v.). AFDELING 2 Oude opzeggingstermijnen vóór 1 januari Alvorens de nieuwe opzeggingstermijnen te analyseren, geven wij een overzicht van de toepasselijke regels vóór de inwerkingtreding van de Wet Eenheidsstatuut. Het merendeel van deze regels blijft immers van belang voor de arbeidsovereenkomsten met aanvang vóór 1 januari Met betrekking tot de oude regels kan een onderscheid gemaakt worden tussen de regels van toepassing op contracten gesloten vóór en na 1 januari De IPA-Wet introduceerde reeds nieuwe opzeggingstermijnen om een geleidelijke harmonisatie te bekomen van beide statuten. De IPA-Wet is echter alleen van toepassing op nieuwe overeenkomsten waarvan de uitvoering aanving na 31 december 2011 (volgens de letter van de wet, vanaf 1 januari 2012) 62. In tegenstelling tot de Wet Eenheidsstatuut had de IPA-Wet dus geen impact op de bestaande arbeidsovereenkomsten 63. Ondanks de (beperkte) verhoging van de opzeggingstermijnen voor arbeiders door de IPA-Wet, bleef een groot verschil bestaan tussen arbeiders en bedienden. De IPA-Wet kon dan ook slechts als een eerste stap naar een harmonisatie van beide statuten gezien worden; zeker niet als een definitieve fase. 1. Arbeidsovereenkomsten gesloten vóór 1 januari 2012 I. Arbeiders 16. Het oude artikel 59, tweede lid van de Arbeidsovereenkomstenwet 64 voorzag in volgende opzeggingstermijnen voor arbeiders: 62 Art. 11 IPA-Wet, dat art. 65/1 in de Arbeidsovereenkomstenwet invoegde; en art. 26 IPA-Wet, dat art. 86/1 in de Arbeidsovereenkomstenwet invoegde; opgeheven door art. 40 respectievelijk 54 Wet Eenheidsstatuut. 63 De IPA-Wet voorziet dat de regels van kracht vóór de inwerkingtreding van toepassing blijven, zelfs in het geval dat een arbeidsovereenkomst voorafgegaan door een andere overeenkomst tussen dezelfde partijen een aanvang neemt vanaf 1 januari 2012, wanneer de onderbreking tussen de twee opeenvolgende overeenkomsten niet langer is dan zeven dagen; opgeheven door art. 40 Wet Eenheidsstatuut. 64 Opgeheven door art. 34 Wet Eenheidsstatuut.

2 Hoofdstuk 1 Beëindiging arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur door opzegging 27 Opzeggingstermijn Werkgever Arbeider < 20 jaar 28 dagen 14 dagen 20 jaar 56 dagen 28 dagen CAO nr. 75 heeft deze opzeggingstermijnen voor arbeiders in geval van opzegging door de werkgever verhoogd als volgt: Tussen 6 maanden en minder dan 5 jaar Tussen 5 jaar en minder dan 10 jaar Tussen 10 jaar en minder dan 15 jaar Tussen 15 jaar en minder dan 20 jaar Vanaf 20 jaar Opzeggingstermijn werkgever 35 dagen 42 dagen 56 dagen 84 dagen 112 dagen CAO nr. 75 vond echter geen toepassing wanneer op het niveau van de bedrijfstak: hetzij krachtens een koninklijk besluit of een collectieve arbeidsovereenkomst opzeggingstermijnen van toepassing zijn, die van de wettelijke termijnen afwijken; hetzij voor de arbeiders collectieve akkoorden van toepassing zijn, die voorzien in een eigen stelsel van verruimde stabiliteit van werkgelegenheid of inkomen via aanvullende bestaanszekerheidsregelingen of via equivalente regelingen 65. Het oude artikel 61 van de Arbeidsovereenkomstenwet voorzag inderdaad dat op voorstel van het paritair comité of van de NAR de Koning de opzeggingstermijnen kon wijzigen in het belang van bepaalde bijzondere categorieën van werknemers of voor de opzeggingen die om sociale of economische redenen werden gegeven. In een groot aantal sectoren werden op deze manier afwijkende opzeggingstermijnen ingevoegd. Het opgeheven artikel 59, vijfde lid van de Arbeidsovereenkomstenwet 66 verklaarde de opzeggingstermijnen van CAO nr. 75 in ieder geval van toepassing wanneer de opzegging werd gegeven door een werkgever die niet onder het toepassingsgebied viel van de CAO-Wet 67 (i.e. de werkgevers behorend tot de 65 Art. 3 CAO nr Opgeheven door art. 34 Wet Eenheidsstatuut. 67 Deze paragraaf werd ingevoegd door de wet van 22 april 2003 die de art. 38bis, 51bis en 59 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten wijzigden, BS 13 mei 2003; thans opgeheven door art. 34 Wet Eenheidsstatuut.

3 28 publieke sector die arbeiders tewerkstelden op basis van een arbeidsovereenkomst). Overeenkomstig artikel 60 van de Arbeidsovereenkomsten, thans opgeheven door de Wet Eenheidsstatuut 68, was het ook mogelijk om voor arbeiders die minder dan zes maanden ononderbroken in dienst van dezelfde onderneming waren, in de arbeidsovereenkomst in een afwijkende opzeggingstermijn te voorzien. De door de werkgever in acht te nemen termijn mocht niet korter zijn dan zeven dagen. De opzeggingstermijn die de arbeider moest in acht nemen, mocht niet de helft overschrijden van de termijn die was overeengekomen in geval van opzegging door de werkgever. II. Bedienden 17. Overeenkomstig het oude artikel 82, 2 van de Arbeidsovereenkomstenwet (opgeheven door de Wet Eenheidsstatuut 69 ) bedroeg de opzeggingstermijn die door de werkgever moest worden in acht genomen voor de bedienden met een jaarloon niet hoger dan EUR 70 ( lagere bedienden ), ten minste drie maanden voor zij die minder dan vijf jaar in dienst waren. Deze termijn nam toe met drie maanden bij de aanvang van elke nieuwe periode van vijf jaar dienst bij dezelfde werkgever (gekend als het wettelijk minimum ). In geval van opzegging door de bediende werden deze opzeggingstermijnen tot de helft teruggebracht zonder dat ze drie maanden mochten overschrijden. Overeenkomstig het oude artikel 82, 3 van de Arbeidsovereenkomstenwet (opgeheven door de Wet Eenheidsstatuut 71 ) werden de door de werkgever en de bediende in acht te nemen opzeggingstermijnen voor de bedienden met een jaarloon hoger dan EUR 72 ( hogere bedienden ), hetzij bij overeenkomst, gesloten ten vroegste op het ogenblik waarop de opzegging werd gegeven, hetzij door de rechter vastgesteld. De opzeggingstermijnen konden evenwel niet lager zijn dan het wettelijk minimum. Het oude artikel 82, 5 van de Arbeidsovereenkomstenwet (opgeheven door de Wet Eenheidsstatuut 73 ) bepaalde ten slotte dat wanneer het jaarloon op het ogenblik van de indiensttreding EUR 74 overschreed ( hoogste bedienden ), de door de werkgever in acht te nemen opzeggingstermijn mocht worden vastgesteld bij overeenkomst gesloten ten laatste op dat ogenblik. 68 Art. 35 Wet Eenheidsstatuut. 69 Art. 50 Wet Eenheidsstatuut. 70 Bedrag van toepassing op 1 januari Art. 50 Wet Eenheidsstatuut. 72 Bedrag van toepassing op 1 januari Art. 50 Wet Eenheidsstatuut. 74 Bedrag van toepassing op 1 januari 2013.

4 Hoofdstuk 1 Beëindiging arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur door opzegging Arbeidsovereenkomsten gesloten vanaf 1 januari 2012 I. Arbeiders 18. Voor de arbeiders voorzag de IPA-Wet in beperkt verhoogde opzeggingstermijnen. Voor arbeidsovereenkomsten voor arbeiders gesloten vanaf 1 januari 2012 waren de opzeggingstermijnen in het geval van opzegging door de werkgever als volgt: Minder dan 6 maanden Tussen 6 maanden en 5 jaar Tussen 5 jaar en 10 jaar Tussen 10 jaar en 15 jaar Tussen 15 jaar en 20 jaar Vanaf 20 jaar Opzeggingstermijn werkgever 28 dagen 40 dagen 48 dagen 64 dagen 97 dagen 129 dagen De opzeggingstermijn in geval van opzegging door de werknemer werd behouden door de IPA-Wet, i.e. 14 dagen. Deze termijn verdubbelde wanneer arbeiders ononderbroken in dienst waren van dezelfde onderneming voor minstens 20 jaar 75, i.e. 28 dagen. Gelet op het feit dat voor de meerderheid van de sectoren afwijkende opzeggingstermijnen werden aangenomen via koninklijke besluiten, dienden de sociale partners deze afwijkende termijnen te bevestigen of ze vóór 1 januari 2013 in overeenstemming te brengen met de IPA-Wet. Bij ontstentenis van een voorstel door de sociale partners moesten de opzeggingstermijnen voor de opzeggingen (in hoofde van de werkgever) betekend vanaf 1 januari 2013, verhoogd worden met een coëfficient van 1,15, zonder de opzeggingstermijnen vastgesteld door de IPA-Wet te kunnen overschrijden 76. Ter informatie kan een overzicht per sector van de opzeggingstermijnen voor arbeiders, zoals van toepassing op 31 december 2013, worden teruggevonden op de website van de FOD WASO 77. II. Bedienden 19. De belangrijkste wijziging van de IPA-Wet betrof de hogere bedienden voor wie op dat ogenblik een vaste opzeggingstermijn werd bepaald. Voor de lagere bedienden bleven de bestaande regels van toepassing. 75 Art. 12 IPA-Wet voegde art. 65/2 Arbeidsovereenkomstenwet in; opgeheven door art. 40 Wet Eenheidsstatuut. 76 Art. 13 IPA-Wet voegde art. 65/3 Arbeidsovereenkomstenwet in; opgeheven door art. 40 Wet Eenheidsstatuut. 77 Zie zoals geraadpleegd op 13 april 2014.

5 30 Overeenkomstig artikel 86/2, 1 van de Arbeidsovereenkomstenwet (opgeheven door de Wet Eenheidsstatuut 78 ) golden de volgende opzeggingstermijnen voor de bedienden met een jaarlijks loon hoger dan EUR 79 in geval van een opzegging door de werkgever: Minder dan 3 jaar Tussen 3 jaar en 4 jaar Tussen 4 jaar en 5 jaar Tussen 5 jaar en 6 jaar Vanaf 6 jaar Opzeggingstermijn werkgever 91 dagen 120 dagen 150 dagen 182 dagen 30 dagen per begonnen jaar anciënniteit Overeenkomstig artikel 86/2, 2 van de Arbeidsovereenkomstenwet (opgeheven door de Wet Eenheidsstatuut 80 ) golden de volgende opzeggingstermijnen voor de bedienden met een jaarlijks loon hoger dan EUR 81 in geval van opzegging door de werkgever vanaf 1 januari 2014: Minder dan 3 jaar Tussen 3 jaar en 4 jaar Tussen 4 jaar en 5 jaar Tussen 5 jaar en 6 jaar Vanaf 6 jaar Opzeggingstermijn werkgever 91 dagen 116 dagen 145 dagen 182 dagen 29 dagen per begonnen jaar anciënniteit Door de inwerkingtreding van de Wet Eenheidsstatuut zal bovenstaande tabel uiteraard nooit in de praktijk toegepast zijn. In geval van opzegging door de werknemer waren volgende opzeggingstermijnen van toepassing 82 : Minder dan 5 jaar Tussen 5 jaar en 10 jaar Vanaf 10 jaar Meer dan 15 jaar en jaarlijks loon hoger dan EUR a Opzeggingstermijn werknemer 45 dagen 90 dagen 135 dagen 180 dagen a. Bedrag van toepassing op 1 januari Art. 54 Wet Eenheidsstatuut. 79 Bedrag van toepassing op 1 januari Art. 54 Wet Eenheidsstatuut. 81 Bedrag van toepassing op 1 januari Art. 86/2, 1, tweede lid Arbeidsovereenkomstenwet; opgeheven door art. 54 Wet Eenheidsstatuut.

6 Hoofdstuk 1 Beëindiging arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur door opzegging 31 Wanneer het jaarlijks loon EUR 83 overschreed op het ogenblik van indiensttreding, konden de opzeggingstermijnen in hoofde van de werkgever worden bepaald bij overeenkomst, gesloten ten laatste op dat ogenblik. De opzeggingstermijnen mochten in elk geval niet lager zijn dan het wettelijk minimum (zie nr. 17). Bij ontstentenis van een overeenkomst waren de bepalingen overeenkomstig artikel 86/2, 1 en 2 van de Arbeidsovereenkomstenwet van toepassing. Hierbij dient benadrukt dat de opzeggingstermijnen voor de hogere bedienden van de IPA-Wet in de toekomst géén toepassing meer zullen vinden; zelfs indien de overeenkomst een aanvang nam tussen 1 januari 2012 en 1 januari De Wet Eenheidsstatuut heeft immers in een bijzondere overgangsregeling voorzien voor de hogere bedienden (zie nr. 32 e.v.). AFDELING 3 Nieuwe opzeggingstermijnen vanaf 1 januari Inleiding 20. De essentie van de Wet Eenheidsstatuut betreft de invoering van identieke opzeggingstermijnen voor arbeiders en bedienden als gevolg van het arrest van het Grondwettelijk Hof van 7 juli 2011 (zie nr. 3 e.v.). Het nieuwe artikel 37/2 van de Arbeidsovereenkomstenwet 84 voorziet in (nieuwe) opzeggingstermijnen uitgedrukt in weken en van toepassing op arbeidsovereenkomsten gesloten vanaf 1 januari De memorie van toelichting verduidelijkt dat deze termijnen zijn aangepast aan de huidige structuur van de arbeidsmarkt 85. De meest ingrijpende verandering betreft echter het feit dat de termijnen in tegenstelling tot de IPA-Wet van toepassing zijn op álle arbeidsovereenkomsten (weliswaar met een overgangsregeling voor het verleden voor de lopende arbeidsovereenkomsten (zie nr. 28 e.v.)). De nieuwe opzeggingstermijnen worden gedetailleerd uiteengezet in dit hoofdstuk en aan het einde weergegeven in een overzichtstabel (zie infra, 5). Vanuit een werknemersstandpunt zijn de nieuwe opzeggingstermijnen in ieder geval een grote sprong voorwaarts voor de arbeiders. Voor de hogere bedienden daarentegen kunnen de termijnen in bepaalde gevallen een zware achteruitgang betekenen wanneer men ze vergelijkt met de termijnen die wiskundige formules 86 (zoals de formule Claeys) aangaven. 83 Bedrag van toepassing op 1 januari Ingevoegd door art. 3 Wet Eenheidsstatuut. 85 MvT, Parl.St. Kamer , DOC /001, Uitgewerkt op basis van rechtspraak.

7 32 2. Begrip anciënniteit 21. De uitsluitende factor die thans nog een rol speelt bij het bepalen van de toepasselijke opzeggingstermijn, is de anciënniteit. Dit laatste geldt voor alle werknemers over hun hele loopbaan. Men houdt dus geen rekening meer met leeftijd, verloning of functie. De nieuwe opzeggingstermijnen luiden daarmee ook het einde in van de wiskundige formules, waarvoor verschillende factoren gebruikt werden (ook voor de oude contracten). De Wet Eenheidsstatuut heeft een definitie inzake anciënniteit toegevoegd aan de Arbeidsovereenkomstenwet. De memorie van toelichting stelt dat het gaat om een definitie zoals gekend in rechtspraak en rechtsleer 87. Artikel 37/4 van de Arbeidsovereenkomstenwet 88 bepaalt: De opzeggingstermijnen worden berekend met inachtneming van de verworven anciënniteit op het ogenblik dat de opzeggingstermijn ingaat. Onder anciënniteit wordt verstaan de periode gedurende dewelke de werknemer ononderbroken in dienst is gebleven van dezelfde onderneming. De memorie van toelichting verduidelijkt dat met het begrip dezelfde onderneming dan ook wordt bedoeld de economische exploitatie-eenheid die de onderneming vormt zoals volgt uit de rechtspraak van het Hof van Cassatie 89. Het laatste lid van het nieuwe artikel 37/4 verwijst naar de verworven anciënniteit als uitzendkracht, die onder bepaalde voorwaarden ook in rekening moet worden gebracht. Deze regel is echter niet nieuw aangezien de IPA-Wet deze reeds had ingevoegd in de artikelen 65/4 en 86/2 van de Arbeidsovereenkomstenwet (thans opgeheven 90 ) MvT, Parl.St. Kamer , DOC /001, 16. De memorie van toelichting verwijst naar Cass. 9 maart 1992, JTT 1992, 219 en Cass. 13 januari 2003, JTT 2003, 268. Zie echter de bemerking van H.F. LENAERTS, Le droit de la rupture du contrat de travail révolutionné, Or. 2014, 5: On notera toutefois que cette définition est reprise de l article 59 de la L.C.T. (et de l article 65/2, 1 e, dernier alinéa de la L.C.T.), là où pour les employés il était question d années de service chez le même employeur (article 82). 88 Ingevoegd door art. 5 Wet Eenheidsstatuut. 89 Zie Cass. 9 maart 1992, Pas. 1992, I, 611; Cass. 13 januari 2003, JTT 2003, Art. 40, respectievelijk 54 Wet Eenheidsstatuut. 91 Zie de bemerking van H.F. LENAERTS, Le droit de la rupture du contrat de travail révolutionné, Or. 2014, 14: Suite à la loi A.I.P. du 12 avril 2011, la L.C.T. applicable au 31 décembre 2013 faisait une distinction selon que le contrat de travail ait pris cours avant le 1 er janvier 2012 ou à partir de cette date. Cette distinction ne présente aucune utilité pour les employés supérieurs puisque la partie du préavis pour la période antérieure au 1 er janvier 2014 est fixée par la L.S.U. Par contre, elle peut encore présenter un intérêt pour les ouvriers et pour les employés inférieurs. En effet, au 31 décembre 2013, deux régimes distincts étaient applicables à ces travailleurs selon que leur contrat avait pris cours avant ou après le 1er janvier Ce n est que pour les seconds que la loi spécifiait explicitement que certaines périodes d intérim étaient prises en compte pour le calcul de l ancienneté (avec un maximum d un an). Ceci n aura sans doute pas d incidence directe pour les employés entrés en service à partir du 1 er janvier 2012 (la prise en compte éventuelle d une durée d un an d intérim ne leur permettant pas de passer un cap de 5 ans d ancienneté) mais pourrait avoir une certaine incidence pour certains ouvriers.

8 Hoofdstuk 1 Beëindiging arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur door opzegging 33 Artikel 37/4, derde lid van de Arbeidsovereenkomstenwet stelt in dit verband: Wanneer de opzegging wordt gegeven door de werkgever, komt bovendien de vroegere periode van tewerkstelling, die een werknemer als uitzendkracht heeft verricht bij de werkgever in de hoedanigheid van gebruiker, in aanmerking voor de berekening van de anciënniteit met een maximum van één jaar, voor zover de aanwerving volgt op de periode van uitzendarbeid en de functie uitgeoefend bij de werkgever identiek is aan deze die als uitzendkracht werd uitgeoefend. Elke periode van inactiviteit van zeven dagen of minder geldt als een periode van tewerkstelling als uitzendkracht. Op basis van bovenstaande paragraaf zal de anciënniteit als uitzendkracht voor maximaal één jaar in aanmerking moeten worden genomen in het geval van opzegging door de werkgever. Dit laatste enkel in het geval dat de aanwerving als werknemer onmiddellijk of met een onderbreking van maximaal zeven dagen volgt op de periode van uitzendarbeid. Indien de aanwerving dus op een later ogenblik plaatsvindt, zal geen rekening moeten worden gehouden met de voorafgaande periode van tewerkstelling als uitzendkracht voor de berekening van de anciënniteit van de werknemer. 3. Aanvang opzeggingstermijn 22. Vóór de inwerkingtreding van de Wet Eenheidsstatuut verschilden de regels inzake de aanvang van de opzeggingstermijn voor arbeiders en bedienden. Overeenkomstig het oude artikel 82, 1 van de Arbeidsovereenkomstenwet 92 ging de opzeggingstermijn van een bediende in op de eerste dag van de maand volgend op die waarin kennis van opzegging was gegeven. Artikel 59, eerste lid van de Arbeidsovereenkomstenwet 93, daarentegen, voorzag dat de opzeggingstermijn van een arbeider inging op de maandag volgend op de week waarin kennis van opzegging was gegeven. De opzeggingstermijnen worden thans uitgedrukt in weken overeenkomstig het nieuwe artikel 37/1 van de Arbeidsovereenkomstenwet. Dit artikel veralgemeent dus de vroegere regel van toepassing op de arbeiders: de opzeggingstermijn gaat in op de maandag volgend op de week waarin de opzeggingstermijn ter kennis werd gegeven, zowel voor arbeiders als bedienden Duur opzeggingstermijn 23. De belangrijkste wijziging ingevoerd door de Wet Eenheidsstatuut betreft de duur van de opzeggingstermijnen. 92 Opgeheven door art. 50 Wet Eenheidsstatuut. 93 Opgeheven door art. 34 Wet Eenheidsstatuut. 94 Art. 2 Wet Eenheidsstatuut.

9 34 I. Opzegging door de werkgever 24. De nieuwe opzeggingstermijnen in hoofde van de werkgever nemen geleidelijk toe naargelang de anciënniteit van de werknemer, waarbij men drie fasen kan onderscheiden. De eerste fase begint op het moment van de indiensttreding en duurt tot en met het vierde jaar anciënniteit. Deze fase kan worden onderverdeeld in twee stappen. Tijdens de eerste twee jaren evolueert de opzeggingstermijn op kwartaalbasis en vanaf het derde jaar op jaarlijkse basis. De opbouw van de opzeggingstermijn tijdens de eerste fase is onregelmatig: afhankelijk van de anciënniteit neemt deze ofwel met één week, ofwel met twee weken toe. De memorie van toelichting stelt hierover: Zo zijn er bijvoorbeeld korte opzeggingstermijnen bij het begin van de loopbaan om zo de rem op aanwervingen weg te werken en op die manier een betere mobiliteit op de arbeidsmarkt toe te laten. 95 De tweede fase begint bij het vijfde jaar anciënniteit van de werknemer en loopt tot en met het 19 de jaar anciënniteit. Tijdens deze periode is de opbouw van de opzeggingstermijn regelmatig. De opzeggingstermijn neemt telkens toe met drie weken per begonnen jaar anciënniteit. Het 20 ste anciënniteitsjaar is een scharnierjaar dat het begin aankondigt van de derde fase. Tijdens het 20 ste anciënniteitsjaar krijgt de werknemer twee extra weken opzeggingstermijn. Ten slotte is de derde fase de fase waarin de opbouw vertraagt. Tijdens deze fase neemt de opzeggingstermijn slechts toe met één week per begonnen jaar anciënniteit. De ratio legis is duidelijk: Deze vertraging in de opbouw van de opzeggingstermijn wil het in dienst houden van werknemers met een lange anciënniteit niet bestraffen. 96 Schematisch kan de opbouw in fasen als volgt worden weergegeven: Fase 1 Fase 2 Scharnierjaar Fase < 5 jaar anciënniteit 5 - < 20 jaar anciënniteit 20 ste jaar > 20 jaar anciënniteit 95 MvT, Parl.St. Kamer , DOC /001, MvT, Parl.St. Kamer , DOC /001, 12.

10 Hoofdstuk 1 Beëindiging arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur door opzegging 35 De opdeling in fasen, reeds duidelijk aangegeven in het compromisvoorstel van 5 juli 2013, wordt uiteengezet in artikel 37/2, 1 van de Arbeidsovereenkomstenwet 97 met de volgende opzeggingstermijnen: Minder dan 3 maanden Tussen 3 maanden en minder dan 6 maanden Tussen 6 maanden en minder dan 9 maanden Tussen 9 maanden en minder dan 12 maanden Tussen 12 maanden en minder dan 15 maanden Tussen 15 maanden en minder dan 18 maanden Tussen 18 maanden en minder dan 21 maanden Tussen 21 maanden en minder dan 24 maanden Tussen 2 jaar en minder dan 3 jaar Tussen 3 jaar en minder dan 4 jaar Tussen 4 jaar en minder dan 5 jaar Tussen 5 jaar en minder dan 20 jaar Tussen 20 jaar en minder dan 21 jaar Vanaf 21 jaar Opzeggingstermijn werkgever 2 weken 4 weken 6 weken 7 weken 8 weken 9 weken 10 weken 11 weken 12 weken 13 weken 15 weken + 3 weken per begonnen jaar anciënniteit + 2 weken + 1 week per begonnen jaar anciënniteit De memorie van toelichting verduidelijkt ten slotte: Zodra een werknemer een nieuwe periode van drie maanden of een nieuw jaar aanvat, valt hij in de ermee overeenstemmende schijf. 98 II. Opzegging door de werknemer 25. De opzeggingstermijnen die de werknemer dient te respecteren in geval van opzegging worden uiteengezet in artikel 37/2, 2 van de Arbeidsovereenkomstenwet 99. Deze komen overeen met de helft van de opzeggingstermijnen die zouden moeten worden nageleefd in geval van opzegging door de werkgever, afgerond op de laagste eenheid wanneer dat nodig is 100. De maximale opzeggingstermijn die een werknemer dient na te leven, bereikt hij vanaf zijn achtste jaar anciënniteit: dit is 13 weken. 97 Ingevoegd door art. 3 Wet Eenheidsstatuut. 98 MvT, Parl.St. Kamer , DOC /001, Ingevoegd door art. 3 Wet Eenheidsstatuut. 100 MvT, Parl.St. Kamer , DOC /001, 14.

11 36 Volgende termijnen zijn van toepassing: Minder dan 3 maanden Tussen 3 maanden en minder dan 6 maanden Tussen 6 maanden en minder dan 12 maanden Tussen 12 maanden en minder dan 18 maanden Tussen 18 maanden en minder dan 2 jaar Tussen 2 jaar en minder dan 4 jaar Tussen 4 jaar en minder dan 5 jaar Tussen 5 jaar en minder dan 6 jaar Tussen 6 jaar en minder dan 7 jaar Tussen 7 jaar en minder dan 8 jaar Vanaf 8 jaar Opzeggingstermijn werknemer 1 week 2 weken 3 weken 4 weken 5 weken 6 weken 7 weken 9 weken 10 weken 12 weken 13 weken Opnieuw geldt dat vanaf het ogenblik dat een werknemer een nieuwe periode van anciënniteit aanvat, hij in de ermee overeenstemmende schijf valt 101. III. Tegenopzegging 26. In geval van tegenopzegging door de werknemer gelden dezelfde opzeggingstermijnen als bij opzegging door de werknemer, maar geplafonneerd op vier weken. Artikel 37/2, 3 van de Arbeidsovereenkomstenwet 102 voorziet dat de werknemer wanneer hij werd opgezegd door zijn werkgever en hij een nieuwe dienstbetrekking heeft gevonden, de arbeidsovereenkomst kan opzeggen mits een verkorte opzeggingstermijn. Deze termijnen werden vastgesteld als volgt: Minder dan 3 maanden Tussen 3 maanden en minder dan 6 maanden Tussen 6 maanden en minder dan 12 maanden Vanaf 12 maanden Opzeggingstermijn werknemer 1 week 2 weken 3 weken 4 weken 101 MvT, Parl.St. Kamer , DOC 3144/001, Art. 3 Wet Eenheidsstatuut.

12 Hoofdstuk 1 Beëindiging arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur door opzegging Overzichtstabel Opzegging WG (weken) Opzegging WN (weken) Tegenopzegging (weken) Opzegging WG (weken) < 3 maanden jaar - < 10 jaar jaar - < 25 jaar 66 Opzegging WG (weken) 3 - < 6 maanden jaar - < 11 jaar jaar - < 26 jaar < 9 maanden jaar - < 12 jaar jaar - < 27 jaar < 12 maanden jaar - < 13 jaar jaar - < 28 jaar < 15 maanden (MAX)* 13 jaar - < 14 jaar jaar - < 29 jaar < 18 maanden jaar - < 15 jaar jaar - < 30 jaar < 21 maanden jaar - < 16 jaar jaar - < 31 jaar < 24 maanden jaar - < 17 jaar jaar - < 32 jaar 73 2 jaar - < 3 jaar jaar - < 18 jaar jaar - < 33 jaar 74 3 jaar - < 4 jaar jaar - < 19 jaar jaar - < 34 jaar 75 4 jaar - < 5 jaar jaar - < 20 jaar jaar - < 35 jaar 76 5 jaar - < 6 jaar (+3w/j) jaar - < 21 jaar jaar - < 36 jaar 77 6 jaar - < 7 jaar jaar - < 22 jaar (+1w/j) jaar - < 37 jaar 78 7 jaar - < 8 jaar jaar - < 23 jaar 64 8 jaar - < 9 jaar (MAX)* 23 jaar - < 24 jaar jaar - < 46 jaar 87 * Eens het maximum wordt bereikt, vindt dit toepassing voor alle daaropvolgende anciënniteitsschijven.

13 38 AFDELING 4 Overgangsregeling voor arbeidsovereenkomsten met aanvang vóór 1 januari Betekening opzegging vóór inwerkingtreding van de Wet Eenheidsstatuut 27. De opzeggingstermijnen die betekend werden vóór de inwerkingtreding van de Wet Eenheidsstatuut blijven hun uitwerking behouden 103. De regels die in deze afdeling zullen worden uiteengezet, gelden derhalve voor de arbeidsovereenkomsten met aanvang vóór 1 januari 2014 voor zover geen opzeggingstermijn werd betekend. Voorbeeld Een opzeggingsbrief wordt per aangetekend schrijven verstuurd op 30 december 2013 door de werkgever. De vraag stelt zich of de Wet Eenheidsstatuut van toepassing is op deze opzegging. Artikel 110 van de Wet Eenheidsstatuut bepaalt dat de wet in werking treedt op 1 januari Artikel 111 van dezelfde wet stelt vervolgens dat de opzeggingen betekend vóór de inwerkingtreding van deze wet al hun gevolgen blijven behouden. Een opzeggingsbrief verstuurd door de werkgever kan o.a. betekend worden per aangetekend schrijven met uitwerking de derde werkdag volgend op de dag van de verzending. Volgens de rechtspraak heeft de betekening van een opzeggingsbrief via een aangetekend schrijven, als rechtshandeling 104, pas definitief plaatsgevonden op deze derde werkdag (= kennisgeving) 105. Indien een aangetekende opzeggingsbrief vertrekt op 30 december 2013, zal de betekening pas definitief plaatsvinden op vrijdag 3 januari 2014 (1 januari is een feestdag). Dit betekent na de inwerkingtreding van de Wet Eenheidsstatuut, waardoor de nieuwe regels van toepassing zijn. De opzeg zal ingaan op maandag 6 januari Dit betreft de maandag volgend op de week waarin de opzeggingstermijn ter kennis werd gebracht (overeenkomstig artikel 37/1 van de Arbeidsovereenkomstenwet ingevoegd door artikel 2 Wet Eenheidsstatuut). 2. Principe van de berekeningswijze in twee stappen 28. Wat de Wet Eenheidsstatuut onderscheidt van de IPA-Wet, is de onmiddellijke toepassing op alle arbeidsovereenkomsten: zowel de overeenkomsten met 103 Art. 111 Wet Eenheidsstatuut. 104 M. JAMOULLE, Le contrat de travail, Luik, 1986, 197; M. RIGAUX en P. HUMBLET, Ontslagmacht, ontslagrecht en vastheid van betrekking: een systeem, RW , ; J. CLESSE, Congé et contrat de travail, Luik, 1992, Arbh. Luik 5 november 1992, JTT 1993, 311.

NIEUWE OPZEGTERMIJNEN VANAF 2012. 1. Toepassing in de tijd van de nieuwe reglementering

NIEUWE OPZEGTERMIJNEN VANAF 2012. 1. Toepassing in de tijd van de nieuwe reglementering 1 NIEUWE OPZEGTERMIJNEN VANAF 2012 1. Toepassing in de tijd van de nieuwe reglementering De nieuwe reglementering is van toepassing op de arbeidsovereenkomsten waarvan de uitvoering is ingegaan vanaf 1

Nadere informatie

A. Ontslag door werkgever. B. Ontslag door werknemer

A. Ontslag door werkgever. B. Ontslag door werknemer Afgelopen zomer bereikten de sociale partners en minister van werk De Coninck een compromisvoorstel over het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden. Dit compromis moest echter nog verder in detail

Nadere informatie

Nieuwe ontslagregels vanaf 2014

Nieuwe ontslagregels vanaf 2014 Nieuwe ontslagregels vanaf 2014 1. Opzeg door de werkgever: klik hier 2. Opzeg door de werknemer: klik hier Nieuwe ontslagregels vanaf 2014 - opzeg door de werkgever Nieuwe opzeggingstermijnen Vanaf 1

Nadere informatie

BIJLAGE. Nieuwe regeling opzeggingstermijnen voor werknemers vanaf 2014

BIJLAGE. Nieuwe regeling opzeggingstermijnen voor werknemers vanaf 2014 BIJLAGE. Nieuwe regeling opzeggingstermijnen voor werknemers vanaf 2014 Algemeen Er is een nieuwe regeling ter bepaling van de opzeggingstermijnen uitgewerkt die in werking treedt op 1 januari 2014. De

Nadere informatie

Out Sim. Handleiding te lezen voor gebruik

Out Sim. Handleiding te lezen voor gebruik Out Sim Handleiding te lezen voor gebruik Om tot een eenvormig statuut voor arbeiders en bedienden te komen, moeten er vanaf 1 januari 2014 nieuwe regels worden toegepast ingeval van beëindiging van een

Nadere informatie

Nieuwe ontslagregels 2012

Nieuwe ontslagregels 2012 Nieuwe ontslagregels 2012 De IPA wet 2011-2012 voorziet in een eerste stap naar de harmonisering tussen arbeiders en bedienden. Hiervoor worden de ontslagregels vanaf 1 januari 2012 voor beide statuten

Nadere informatie

3 maanden 6 maanden 9 maanden 12 maanden 15 maanden 18 maanden 21 maanden 24 maanden 27 maanden

3 maanden 6 maanden 9 maanden 12 maanden 15 maanden 18 maanden 21 maanden 24 maanden 27 maanden BIJLAGE ARBEIDSREGLEMENT BEEINDIGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST Art. 23 : Opzegging De opzegging gebeurt op straf van nietigheid op één van de hiernavolgende wijzen : Indien de opzegging uitgaat van de

Nadere informatie

3 maanden 6 maanden 9 maanden 12 maanden 15 maanden 18 maanden 21 maanden 24 maanden 27 maanden

3 maanden 6 maanden 9 maanden 12 maanden 15 maanden 18 maanden 21 maanden 24 maanden 27 maanden BIJLAGE ARBEIDSREGLEMENT BEEINDIGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST Art. 23 : Opzegging De opzegging gebeurt op straf van nietigheid op één van de hiernavolgende wijzen : Indien de opzegging uitgaat van de

Nadere informatie

Het eenheidsstatuut: opzeggingstermijnen voor werknemers al in dienst vóór 1 januari 2014

Het eenheidsstatuut: opzeggingstermijnen voor werknemers al in dienst vóór 1 januari 2014 Blijf met ons aan de spits van het sociaal recht 50 2013 6 t.e.m. 12 december Het eenheidsstatuut: opzeggingstermijnen voor werknemers al in dienst vóór 1 januari 2014 Wetsontwerp betreffende de invoering

Nadere informatie

Nieuwe ontslagregels vanaf 2012 Een eerste stap in de harmonisering

Nieuwe ontslagregels vanaf 2012 Een eerste stap in de harmonisering Nieuwe ontslagregels vanaf 2012 Een eerste stap in de harmonisering N E W S L E T T E R, 6 A P R I L 2 0 1 1 I N H O U D : Nieuwe opzeggingstermijnen vanaf 2012 De begeleidingspremie ten laste van de RVA

Nadere informatie

INFORMATIESESSIE. Inhoud

INFORMATIESESSIE. Inhoud INFORMATIESESSIE Wet van 26/12/2013 betreffende de invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden inzake de opzeggingstermijnen en de carenzdag en begeleidende maatregelen Inhoud Berekening

Nadere informatie

KNIPPERLICHTEN Arbeidsrecht

KNIPPERLICHTEN Arbeidsrecht KNIPPERLICHTEN Arbeidsrecht Guido Lamal Advocaat-Vennoot Curia 1. RSZ op beëindigingsvergoedingen 2. Wet Eenheidsstatuut 3. CAO nr. 109 4. Opzeggingsvergoeding in geval van vermindering van arbeidsprestaties

Nadere informatie

We zetten hieronder even de regels voor arbeiders en bedienden verder uiteen:

We zetten hieronder even de regels voor arbeiders en bedienden verder uiteen: Nieuwe ontslagregels vanaf 1 januari 2012 In het kader van de eenmaking van het ontslagstatuut van arbeiders en bedienden, heeft de wetgever een nieuwe stap gezet. Vanaf 1 januari 2012 zullen de ontslagregels

Nadere informatie

Nieuwe opzeggingstermijnen vanaf 1 januari 2014

Nieuwe opzeggingstermijnen vanaf 1 januari 2014 Blijf met ons aan de spits van het sociaal recht 49 2013 29 november t.e.m. 5 december Nieuwe opzeggingstermijnen vanaf 1 januari 2014 Wetsontwerp betreffende de invoering van een eenheidsstatuut tussen

Nadere informatie

Uitzonderingen: overeenkomsten voor uitvoering van tijdelijke arbeid en uitzendarbeid en studentenovereenkomsten

Uitzonderingen: overeenkomsten voor uitvoering van tijdelijke arbeid en uitzendarbeid en studentenovereenkomsten 156 141. In de memorie van toelichting wordt de afschaffing van de proefperiode als volgt verantwoord: de relatief korte duur van de nieuwe opzeggingstermijnen tijdens het eerste jaar van tewerkstelling

Nadere informatie

Invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden - inzake de opzeggingstermijnen en proefperioden

Invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden - inzake de opzeggingstermijnen en proefperioden Invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden - inzake de opzeggingstermijnen en proefperioden Als U het misschien al weet verscheen op 26 december 2013 de nieuwe wet betreffende de invoering

Nadere informatie

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van allerlei producten

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van allerlei producten Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht 1420400 Terugwinning van allerlei producten Overgang naar contract van onbepaalde duur... 2 Collectieve

Nadere informatie

Einde van de overeenkomst

Einde van de overeenkomst je rechten op zak Einde van de overeenkomst Een arbeidsovereenkomst kan niet zomaar van vandaag op morgen worden verbroken. Dit kan alleen als er een wederzijds akkoord is, in geval van overmacht of om

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Newsletter Laga www.laga.be Onderwerp Nieuwe ontslagregeling vanaf 1 januari 2012 Datum 10 mei 2011 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen zijn aan rechten van intellectuele

Nadere informatie

--------------------------

-------------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 107 VAN 28 MAART 2013 BETREFFENDE HET KLIKSYSTEEM VOOR HET BEHOUD VAN DE AANVULLENDE VERGOEDING IN HET KADER VAN BEPAALDE STELSELS VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling

Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling PARITAIR COMITÉ VOOR HET VERZEKERINGSWEZEN (PC 306) Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling Inleiding Gezien de

Nadere informatie

DE VERSCHILLENDE REGELINGEN INZAKE OUTPLACEMENT VANAF 1 JANUARI 2014

DE VERSCHILLENDE REGELINGEN INZAKE OUTPLACEMENT VANAF 1 JANUARI 2014 1 april 2014 DE VERSCHILLENDE REGELINGEN INZAKE OUTPLACEMENT VANAF 1 JANUARI 2014 De wet van 26 december 2013 betreffende de invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden inzake de opzeggingstermijnen

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER 1990 BETREFFENDE DE NA TE LEVEN PROCEDURE EN DE DUUR VAN DE TIJDELIJKE

Nadere informatie

OPZEGTERMIJNEN VANAF 1/5/2018

OPZEGTERMIJNEN VANAF 1/5/2018 OPZEGTERMIJNEN VANAF 1/5/2018 Zowel werkgever als werknemer kunnen een einde maken aan de arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur. De beëindiging van een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur kan echter

Nadere informatie

paritaire pour les de travail adapté et les ateliers sociaux (CP 327)

paritaire pour les de travail adapté et les ateliers sociaux (CP 327) (CP 7) paritaire pour les de travail adapté et les ateliers sociaux Convention collective de travail du 9 janvier 999 relative aux conséquences de du revenu minimum mensuel moyen garanti d les entreprises

Nadere informatie

OPZEGTERMIJNEN VANAF 1/1/2014

OPZEGTERMIJNEN VANAF 1/1/2014 OPZEGTERMIJNEN VANAF 1/1/2014 Zowel werkgever als werknemer kunnen een einde maken aan de arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur. De beëindiging van een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur kan echter

Nadere informatie

Nieuwe ontslagregeling voor arbeiders en bedienden vanaf 01 januari 2012.

Nieuwe ontslagregeling voor arbeiders en bedienden vanaf 01 januari 2012. Nieuwe ontslagregeling voor arbeiders en bedienden vanaf 01 januari 2012. 1. In het Belgisch Staatsblad van 28 april 2011 verscheen de Wet houdende aanpassing van de wet van 01 februari 2011 houdende verlenging

Nadere informatie

Laatste aanpassing: 27/03/ Paritair Comité voor de non-ferro metalen

Laatste aanpassing: 27/03/ Paritair Comité voor de non-ferro metalen 1050000 Paritair Comité voor de non-ferro metalen Sectoraal stelsel van de bestaanszekerheid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 april 2005 (74.724)... 2 Arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur,

Nadere informatie

PC Advocaten Nieuwsbrief. Gelijkschakeling opzeggingstermijnen Arbeiders - Bedienden? Contact. ZZDe IPA-wet: nieuwe opzeggingstermijnen

PC Advocaten Nieuwsbrief. Gelijkschakeling opzeggingstermijnen Arbeiders - Bedienden? Contact. ZZDe IPA-wet: nieuwe opzeggingstermijnen Gelijkschakeling opzeggingstermijnen Arbeiders - Bedienden? Voor wie personeel tewerkstelt staan er veranderingen op til betreffende de opzeggingstermijnen van zowel arbeiders als bedienden. Deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Het nieuwe statuut en de regels rond opzeg

Het nieuwe statuut en de regels rond opzeg Het nieuwe statuut en de regels rond opzeg 1. Een nieuwe ontslagregeling met nieuwe opzegtermijnen. Er wordt voortaan voor elke werknemer een vaste opzegtermijn bepaald, ongeacht het statuut van arbeider

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling SoCompact Van Eeckhoutte, Taquet & Clesse www.bellaw.be Onderwerp Wet op het eenheidsstatuut schaft het proefbeding af Datum 18 december 2013 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document

Nadere informatie

[2013-07-10] WERKGEVERS EN VAKBONDEN BEREIKEN EEN AKKOORD OVER HET EENHEIDSSTATUUT

[2013-07-10] WERKGEVERS EN VAKBONDEN BEREIKEN EEN AKKOORD OVER HET EENHEIDSSTATUUT [2013-07-10] WERKGEVERS EN VAKBONDEN BEREIKEN EEN AKKOORD OVER HET EENHEIDSSTATUUT Na een marathonvergadering van 27 uur hebben de sociale partners afgelopen vrijdag op de valreep een akkoord bereikt over

Nadere informatie

Convention collective de travail du 3 mars Champ d'application CHAPITRE II. Avantages sociaux

Convention collective de travail du 3 mars Champ d'application CHAPITRE II. Avantages sociaux Convention collective de travail du 3 mars 2000. Champ d'application Article 1 - La convention collective de travail est applicable aux et aux et ouvrieres des relevant de la commission de la transformation

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR ONBEPAALDE DUUR

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR ONBEPAALDE DUUR ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR ONBEPAALDE DUUR EENZIJDIGE BEËINDIGING MET OPZEGGING Algemeen - Anciënniteit - Aanvang van de opzeggingstermijn en berekening in weken - Sollicitatieverlof Berekening van de opzeggingstermijn:

Nadere informatie

2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid

2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid 2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 12 juli 2007 (84.936)... 2 Minimumwedde

Nadere informatie

DE NIEUWE OPZEGGINGSTERMIJNEN EN DE AFSCHAFFING VAN DE CARENZDAG KRIJGEN EEN WETTELIJKE BASIS

DE NIEUWE OPZEGGINGSTERMIJNEN EN DE AFSCHAFFING VAN DE CARENZDAG KRIJGEN EEN WETTELIJKE BASIS DE NIEUWE OPZEGGINGSTERMIJNEN EN DE AFSCHAFFING VAN DE CARENZDAG KRIJGEN EEN WETTELIJKE BASIS Op 5 juli 2013, net voor het verstrijken van het ultimatum gesteld door het Grondwettelijk Hof, bereikte een

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST - DIENSTENCHEQUES

ARBEIDSOVEREENKOMST - DIENSTENCHEQUES ARBEIDSOVEREENKOMST - DIENSTENCHEQUES Artikel 1 T4HR S.A.... straat... nr.... gemeente... postnr.... erkenningsnummer van de werkgever toegekend door de Adviescommissie erkenningen dienstencheques... werft

Nadere informatie

Barema's op 01/09/2008 Barèmes au 01/09/2008

Barema's op 01/09/2008 Barèmes au 01/09/2008 Barema's op 01/09/2008 Barèmes au 01/09/2008 SPILINDEX 110,51 INDICE-PIVOT 110,51 Tegemoetkomingen aan personen met een handicap Allocations aux personnes handicapées (Jaarbedragen) (Montants annuels)

Nadere informatie

Na de eenheidswet : De opzegtermijnen

Na de eenheidswet : De opzegtermijnen Na de eenheidswet : Met de eenheidswet 1 wordt gestreefd naar een gelijkschakeling van het statuut van arbeiders en bedienden. Naast andere maatregelen werden de opzegtermijnen van arbeiders en bedienden

Nadere informatie

Personeelsadministratie

Personeelsadministratie Personeelsadministratie Liesbet Matthys 3 MAS AJ 2014-2015 HOOFDSTUK 6 PERSONEELSADMINISTRATIE BIJ BEËINDIGING VAN DE AO Administratieve verplichtingen bij ontslag Naleven van strenge procedureregels Ev.

Nadere informatie

Impact eenheidsstatuut vanuit een Belgisch en Europees ontslagkostperspectief. Nicolaas Vermandel Stijn Demeestere Thomas Martens

Impact eenheidsstatuut vanuit een Belgisch en Europees ontslagkostperspectief. Nicolaas Vermandel Stijn Demeestere Thomas Martens Impact eenheidsstatuut vanuit een Belgisch en Europees ontslagkostperspectief Nicolaas Vermandel Stijn Demeestere Thomas Martens 17 december 2013 Assumpties in cijfer voorbeelden Best practice om een minnelijke

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR ARBEIDER - DEELTIJDS

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR ARBEIDER - DEELTIJDS ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR ARBEIDER - DEELTIJDS Tussen. vertegenwoordigd door... verder genoemd de werkgever, enerzijds en. verder genoemd de werknemer, anderzijds wordt overeengekomen wat volgt : Aanvang

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER 1990 BETREFFENDE DE NA TE LEVEN PROCEDURE EN DE DUUR VAN DE TIJDELIJKE

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 41 BIS

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 41 BIS COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 41 BIS ---------------------------------------------------------------------------- Zitting van woensdag 13 april 2016 -----------------------------------------------

Nadere informatie

Groentenconservennijverheid

Groentenconservennijverheid Paritair Comité voor de bedienden uit de voedingsnijverheid 2200001 Groentenconservennijverheid CAO van 11 februari 2010 (99.195) Invoering van een nieuw sectoraal barema voor de bedienden (Overeenkomst

Nadere informatie

Eenheidsstatuut? Een geslaagd g huwelijk?

Eenheidsstatuut? Een geslaagd g huwelijk? Eenheidsstatuut? Een geslaagd g huwelijk? 13 februari 2014 Emilie Dequeker +32 479 66 04 66 emilie.dequeker@securex.be Guy Verbrugghe +32 477 79 50 43 guy.verbrugghe@securex.be Frederik Librecht +32 479

Nadere informatie

Opzegging van de arbeidsovereenkomst

Opzegging van de arbeidsovereenkomst Opzegging van de arbeidsovereenkomst Didier VOTQUENNE Advocaat-Vennoot bij de Advocatenassociatie Taquet, Clesse & Van Eeckhoutte te Brussel a Wotters Kluwer business Inhoudstafel Hoofdstuk 1. Opzegging

Nadere informatie

3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen

3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen 3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen Arbeids- en loonvoorwaarden... 2 CAO van 22 maart 1999 (51.489)... 2 Maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid, de bepaling

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid

Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid 2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 12 juli 2007 (84.936)... 2 Minimumwedde

Nadere informatie

en laatste punt wordt nagegaan hoe een erkenning als onderneming in moeilijkheden of in herstructurering kan bekomen worden.

en laatste punt wordt nagegaan hoe een erkenning als onderneming in moeilijkheden of in herstructurering kan bekomen worden. Hoofdstuk VII Activerend beleid bij herstructureringen 273 en laatste punt wordt nagegaan hoe een erkenning als onderneming in moeilijkheden of in herstructurering kan bekomen worden. A. Onderneming in

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling 1

Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling 1 PARITAIR COMITÉ VOOR HET VERZEKERINGSWEZEN (PC 306) Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling 1 Inleiding Gezien

Nadere informatie

Par "travailleurs", on entend : le personnel ouvrier et employé, masculin et féminin.

Par travailleurs, on entend : le personnel ouvrier et employé, masculin et féminin. Sous-commission paritaire des établissemts et services d'éducation et d'hébergemt de la Communauté française, de la Région wallonne et de la Communauté germanophone Convtion collective de travail du 18

Nadere informatie

LANGERE OPZEGTERMIJNEN VOOR DE ARBEIDERS IN DE BOUWSECTOR (PC 124) VANAF 1 JANUARI 2018

LANGERE OPZEGTERMIJNEN VOOR DE ARBEIDERS IN DE BOUWSECTOR (PC 124) VANAF 1 JANUARI 2018 LANGERE OPZEGTERMIJNEN VOOR DE ARBEIDERS IN DE BOUWSECTOR (PC 124) VANAF 1 JANUARI 2018 Op 1 januari 2018 treden de nieuwe, langere en voor de arbeiders in de bouwsector in werking. Hieronder worden de

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Toepassingsgebied

HOOFDSTUK I. Toepassingsgebied Paritair Comité voor de voedingsnijverheid 1180003 Bakkerijen (grote en kleine) / kleine banketbakkerijen, eventueel met consumptiesalon / kleine (ambachtelijke) roomijsfabrikant / kleine (ambachtelijke)

Nadere informatie

Wet tot uitvoering van het IPA: een eerste toenadering tussen het statuut van arbeiders en bedienden

Wet tot uitvoering van het IPA: een eerste toenadering tussen het statuut van arbeiders en bedienden Wet tot uitvoering van het IPA: een eerste toenadering tussen het statuut van arbeiders en bedienden 1. Nieuwe ontslagregels Dat er nieuwe ontslagregels zijn, betekent niet dat alles wordt gewijzigd. Integendeel,

Nadere informatie

AFDELING 1 NIEUWE OPZEGGINGSTERMIJNEN

AFDELING 1 NIEUWE OPZEGGINGSTERMIJNEN INHOUD INLEIDING 11 AFDELING 1 NIEUWE OPZEGGINGSTERMIJNEN 13 1. GEWONE REGELING 13 1.1. Duur 13 1.1.1. In geval van ontslag uitgaande van de werkgever 13 1.1.2. In geval van ontslag uitgaande van de werknemer

Nadere informatie

Outplacement. 09.05.2014 Juridische dienst info@salar.be

Outplacement. 09.05.2014 Juridische dienst info@salar.be Outplacement 09.05.2014 Juridische dienst info@salar.be De redactie en uitgever streven naar optimale betrouwbaarheid en volledigheid van de verstrekte informatie, waarvoor ze echter niet aansprakelijk

Nadere informatie

Paritair Comité voor het garagebedrijf

Paritair Comité voor het garagebedrijf 1120000 Paritair Comité voor het garagebedrijf Uurlonen... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 december 2007 (86.361)... 2 Overgang naar contract van onbepaalde duur... 4 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 55 VAN 13 JULI 1993 TOT INSTELLING VAN EEN REGELING VAN AANVULLENDE VERGOEDING

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 55 VAN 13 JULI 1993 TOT INSTELLING VAN EEN REGELING VAN AANVULLENDE VERGOEDING COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 55 VAN 13 JULI 1993 TOT INSTELLING VAN EEN REGELING VAN AANVULLENDE VERGOEDING VOOR SOMMIGE OUDERE WERKNEMERS, IN GEVAL VAN HAL- VERING VAN DE ARBEIDSPRESTATIES, GEWIJZIGD

Nadere informatie

Tabel 4: geharmoniseerde opzegtermijnen in het afwijkend stelsel (cao nr. 75 van de NAR)

Tabel 4: geharmoniseerde opzegtermijnen in het afwijkend stelsel (cao nr. 75 van de NAR) 01.08.2013 V.1. Welke opzeggingstermijnen moeten we hanteren in geval van ontslag in de loop van de volgende weken (vóór 31 december 2013)? De nieuwe regels inzake ontslag en opzegtermijnen zullen pas

Nadere informatie

COMMISSION PARITAIRE DE L'AGRICULTURE CONVENTION COLLECTIVE DE TRAVAIL DU 30 AVRIL 1999

COMMISSION PARITAIRE DE L'AGRICULTURE CONVENTION COLLECTIVE DE TRAVAIL DU 30 AVRIL 1999 COMMISSION PARITAIRE DE L'AGRICULTURE CONVENTION COLLECTIVE DE TRAVAIL DU 30 AVRIL 1999 CONVENTION COLLECTIVE DE TRAVAIL RELATIVE A LA PRIME DE FIN D'ANNEE Art. 1er. La présente convention collective de

Nadere informatie

Paritair Comité voor de textielverzorging

Paritair Comité voor de textielverzorging 1100000 Paritair Comité voor de textielverzorging Collectieve arbeidsovereenkomst van 19 juni 2007 (85.638)... 2 Classificatie van de functies - lonen en arbeidsvoorwaarden... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Onderhavig advies licht toe hoe de NAR de uitvoering van het principeakkoord van 23 januari 2012 ziet.

Onderhavig advies licht toe hoe de NAR de uitvoering van het principeakkoord van 23 januari 2012 ziet. Intro In het regeerakkoord van 1 december 2011 werd overeengekomen om, in overleg met de sociale partners, de kwaliteit en de jobkansen in de uitzendarbeid te verbeteren en de regelgeving inzake tijdelijk

Nadere informatie

Het nieuwe ontslagrecht

Het nieuwe ontslagrecht Het nieuwe ontslagrecht Philippe Stienon, Marleen Porré en Marc Junius Het nieuwe ontslagrecht Verantwoordelijke uitgever: Robert de Mûelenaere Redactie: Philippe Stienon met de medewerking van Marleen

Nadere informatie

Het eenheidsstatuut De wet

Het eenheidsstatuut De wet Het eenheidsstatuut De wet Het onderscheid tussen arbeiders en bedienden bestaat al meer dan 100 jaar. Decennialang werden er al voorstellen gedaan om dit onderscheid af te schaffen. De gelijkschakeling

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF ABANTE VZW JULI 2013

NIEUWSBRIEF ABANTE VZW JULI 2013 NIEUWSBRIEF ABANTE VZW JULI 2013 Geachte heer Geachte mevrouw ã Hopelijk geniet u, of heeft u genoten, van een deugddoende vakantie. Onze nieuwsbrief van deze maand richt zich maar op één thema en waarschijnlijk

Nadere informatie

COMMISSION PARITAIRE POUR LES EMPLOYES DU COMMERCE DE DETAIL CONVENTION COLLECTIVE DE TRAVAIL DU RELATIVE A LA DUREE DU TRAVAIL

COMMISSION PARITAIRE POUR LES EMPLOYES DU COMMERCE DE DETAIL CONVENTION COLLECTIVE DE TRAVAIL DU RELATIVE A LA DUREE DU TRAVAIL COMMISSION PARITAIRE POUR LES EMPLOYES DU COMMERCE DE DETAIL CONVENTION COLLECTIVE DE TRAVAIL DU 14 1999 RELATIVE A LA DUREE DU TRAVAIL Article 1 -La presente convention collective travail aux employeurs

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 - Toepassingsgebied. Artikel 1.

Hoofdstuk 1 - Toepassingsgebied. Artikel 1. Neerlegging-Dépôt: 14/04/2010 Regist.-Enregistr.: 04/05/2010 N : 99171/CO/324 to Collectieve arbeidsovereenkomst van 25 maart 2010 betreffende de korte modules in diamantopleidingen voor de werknemers

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 55 VAN 13 JULI 1993 TOT INSTELLING VAN EEN REGELING VAN AANVULLENDE VERGOEDING

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 55 VAN 13 JULI 1993 TOT INSTELLING VAN EEN REGELING VAN AANVULLENDE VERGOEDING COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 55 VAN 13 JULI 1993 TOT INSTELLING VAN EEN REGELING VAN AANVULLENDE VERGOEDING VOOR SOMMIGE OUDERE WERKNEMERS, IN GEVAL VAN HAL- VERING VAN DE ARBEIDSPRESTATIES, GEWIJZIGD

Nadere informatie

Het eenheidsstatuut en de nieuwe opzegtermijnen

Het eenheidsstatuut en de nieuwe opzegtermijnen Het eenheidsstatuut en de nieuwe opzegtermijnen Isabelle LIBERT! Legal Advisor SECUREX Eenheidsstatuut Situering De nieuwe opzegtermijnen vanaf 01/01/2014 De opzegtermijnen voor de werknemers in dienst

Nadere informatie

OPZEGGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST

OPZEGGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST OPZEGGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST ISBN 978-90-4653-621-6 D/2011/2664/488 BP/R_P-BI11063 Verantwoordelijke uitgever : Hans Suijkerbuijk Ragheno Business Park Motstraat 30 B-2800 Mechelen Telefoon: 0800-14500

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 DECIES VAN 4 MAART 1986 BETREFFENDE DE EINDEJAARSPREMIE VAN DE UITZENDKRACHTEN

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 DECIES VAN 4 MAART 1986 BETREFFENDE DE EINDEJAARSPREMIE VAN DE UITZENDKRACHTEN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 DECIES VAN 4 MAART 1986 BETREFFENDE DE EINDEJAARSPREMIE VAN DE UITZENDKRACHTEN GEWIJZIGD BIJ COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 SEXIES VAN 18 DECEMBER 1990 ---------------------------------

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.891 ------------------------------ Zitting van woensdag 12 februari 2014 --------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.891 ------------------------------ Zitting van woensdag 12 februari 2014 -------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.891 ------------------------------ Zitting van woensdag 12 februari 2014 -------------------------------------------------- Harmonisering van het statuut arbeider/bediende Motivering

Nadere informatie

PARITAIR COMITE VOOR DE BES CHUTTE WERKPLAATSEN EN DE SOCIALE WERKPLAATSEN

PARITAIR COMITE VOOR DE BES CHUTTE WERKPLAATSEN EN DE SOCIALE WERKPLAATSEN PARITAIR COMITE VOOR DE BES CHUTTE WERKPLAATSEN EN DE SOCIALE WERKPLAATSEN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST VAN 30 MEI 2002 TOT OPRICHTING VAN EEN FONDS VOOR BESTAANSZEKERHEID VOOR DE SOCIALE WERKPLAATSEN

Nadere informatie

Beëindiging van de arbeidsovereenkomst met betaling van een vervangende opzeggingsvergoeding

Beëindiging van de arbeidsovereenkomst met betaling van een vervangende opzeggingsvergoeding 140 Hoofdstuk 6 Beëindiging van de arbeidsovereenkomst met betaling van een vervangende opzeggingsvergoeding Afdeling 1 Rechtsleer Dressen, C., Quelle est la base de calcul de l indemnité de licenciement

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 80 VAN 27 NOVEMBER 2001 TOT INVOERING VAN EEN RECHT OP BORSTVOEDINGSPAUZES, GEWIJZIGD

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 80 VAN 27 NOVEMBER 2001 TOT INVOERING VAN EEN RECHT OP BORSTVOEDINGSPAUZES, GEWIJZIGD COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 80 VAN 27 NOVEMBER 2001 TOT INVOERING VAN EEN RECHT OP BORSTVOEDINGSPAUZES, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 80 BIS VAN 13 OKTOBER 2010 ------------------

Nadere informatie

Juridisch dossier Het eenheidsstatuut De Wet

Juridisch dossier Het eenheidsstatuut De Wet Juridisch dossier Het eenheidsstatuut De Wet Het eenheidsstatuut De wet Het onderscheid tussen arbeiders en bedienden bestaat al meer dan 100 jaar. Decennialang werden er al voorstellen gedaan om dit onderscheid

Nadere informatie

INTERPRETATIE VAN HET BEGRIP EFFECTIEF ACTIEF

INTERPRETATIE VAN HET BEGRIP EFFECTIEF ACTIEF INTERPRETATIE VAN HET BEGRIP EFFECTIEF ACTIEF Opdat sommige kapitalen en afkoopwaarden in aanmerking zouden kunnen komen voor een fiscaal gunstig regime (hetzij de aanslagvoet van 10 %, hetzij de beperking

Nadere informatie

Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal

Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw 1110001 Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal Ecocheques, Maaltijdcheques, Hospitalisatieverzekering, Aanvullend pensioen 1 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

WETSONTWERP BETREFFENDE WERKBAAR EN WENDBAAR WERK

WETSONTWERP BETREFFENDE WERKBAAR EN WENDBAAR WERK WETSONTWERP BETREFFENDE WERKBAAR EN WENDBAAR WERK Wetsontwerp aangenomen in de Commissie Sociale zaken op 02/02/2017 en in de plenaire Kamer op 23/02/2017. Definitief goedgekeurde tekst. Meeste bepalingen

Nadere informatie

Nieuwe regels inzake outplacement en sollicitatieverlof

Nieuwe regels inzake outplacement en sollicitatieverlof Nieuwe regels inzake outplacement en sollicitatieverlof Met de invoering van het nieuwe eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden, werd ook de regeling van outplacement volledig hervormd. Onder outplacementbegeleiding

Nadere informatie

Paritair Comité voor de textielverzorging

Paritair Comité voor de textielverzorging 1100000 Paritair Comité voor de textielverzorging Collectieve arbeidsovereenkomst van 19 juni 2007 (85.638)... 2 Classificatie van de functies - lonen en arbeidsvoorwaarden... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Rechten en plichten werkgevers en werknemers Onderneming in Nederland

Rechten en plichten werkgevers en werknemers Onderneming in Nederland Rechten en plichten werkgevers en werknemers Onderneming in Nederland Inhoud Van welk land is het arbeidsrecht van toepassing? 2 Waar moet u rekening mee houden? 3 Ontslagrecht 3 Concurrentiebeding 6 Minimumloon

Nadere informatie

Convention collective de travail du 17 juillet 2000 modifiant la du 22 mars 1999 relative aux conditions de travail et de rémunération

Convention collective de travail du 17 juillet 2000 modifiant la du 22 mars 1999 relative aux conditions de travail et de rémunération Convention collective de travail du 17 juillet 2000 modifiant la du 22 mars 1999 relative aux conditions de travail et de rémunération Chapitre I; - Champ d'application Article 1er: La présente convention

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren. 2020100 Middelgrote levensmiddelenbedrijven

Paritair Comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren. 2020100 Middelgrote levensmiddelenbedrijven Paritair Comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren 2020100 Middelgrote levensmiddelenbedrijven Collectieve arbeidsovereenkomst van 04 juli 2002 (64.133), gewijzigd door de collectieve

Nadere informatie

Stelsel van economische werkloosheid voor bedienden

Stelsel van economische werkloosheid voor bedienden Stelsel van economische werkloosheid voor bedienden 1. Inleiding De economische werkloosheid voor bedienden wordt sinds 1 januari 2012 geregeld door art. 77/1 tot 77/7 van de wet van 3 juli 1978 betreffende

Nadere informatie

Paritair Comité 221 Bedienden van de papiernijverheid

Paritair Comité 221 Bedienden van de papiernijverheid Paritair Comité 221 Bedienden van de papiernijverheid Neerlegging-Dépôt: 04/07/2017 Regist.-Enregistr.: 27/07/2017 N : 140661/CO/221 STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDR/JFSTOESLAG (SWT) Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Arbeiders-Bedienden Nieuwe ontslagregels vanaf 1 januari 2014

Arbeiders-Bedienden Nieuwe ontslagregels vanaf 1 januari 2014 Arbeiders-Bedienden Nieuwe ontslagregels vanaf 1 januari 2014 Infosessie voor het Instituut van de Bedrijfsrevisoren Olivier Wouters Advocaat - Vennoot Ward Bouciqué Advocaat - Senior Associate Brussel,

Nadere informatie

Commission paritaire pour les institutions subsidiées de l'enseignement libre (Communauté flamande)

Commission paritaire pour les institutions subsidiées de l'enseignement libre (Communauté flamande) Neerlegging-Dépôt: //00 Regist.-Enregistr.: 08/0/008 N :868/CO/ Y Commission paritaire pour les institutions subsidiées l'enseignement libre (Communauté flaman) Convention collective travail du octobre

Nadere informatie

expresso Arbeiders- en bediendestatuten Wat zijn de grote veranderingen? Welke gevolgen heeft dit voor jou in de praktijk?

expresso Arbeiders- en bediendestatuten Wat zijn de grote veranderingen? Welke gevolgen heeft dit voor jou in de praktijk? expresso Arbeiders- en bediendestatuten Wat zijn de grote veranderingen? Welke gevolgen heeft dit voor jou in de praktijk? Arbeider of bediende: het speelt een grote rol. Naargelang van je statuut zijn

Nadere informatie

INTERPRETATIE VAN HET BEGRIP EFFECTIEF ACTIEF

INTERPRETATIE VAN HET BEGRIP EFFECTIEF ACTIEF INTERPRETATIE VAN HET BEGRIP EFFECTIEF ACTIEF Opdat sommige kapitalen en afkoopwaarden in aanmerking zouden kunnen komen voor een fiscaal gunstig regime (hetzij de aanslagvoet van 10%, hetzij de beperking

Nadere informatie

Rechten en plichten werkgevers en werknemers

Rechten en plichten werkgevers en werknemers BBZ Rechten en plichten werkgevers en werknemers Onderneming in Nederland Inhoud Van welk land is het arbeidsrecht van toepassing? 2 Waar moet u rekening mee houden? 3 Ontslagrecht 3 Concurrentiebeding

Nadere informatie

Octroi d'une allocation annuelle de régularisation pour chômeurs

Octroi d'une allocation annuelle de régularisation pour chômeurs Octroi d'une allocation annuelle de régularisation pour chômeurs Cet du 16 mai 2007, Ar du, Moniteur belge du, remplaçant la Cet du 30 novembre 2005, Ar du 1 er septembre 2006, Moniteur belge du 6 octobre

Nadere informatie

CHAMBRE DES REPRÉSENTANTS BELGISCHE KAMER VAN

CHAMBRE DES REPRÉSENTANTS BELGISCHE KAMER VAN DOC 50 0321/002 DOC 50 0321/002 BELGISCHE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS DES REPRÉSENTANTS DE BELGIQUE 6 januari 2000 6 janvier 2000 WETSONTWERP betreffende het ontslag van bepaalde militairen en de

Nadere informatie

"i'r?f)c5. Paritair Comité voor de erkende. Commission Paritaire pour les organismes de contrôle agréés. controleorganismen.

i'r?f)c5. Paritair Comité voor de erkende. Commission Paritaire pour les organismes de contrôle agréés. controleorganismen. û Commission Paritaire pour les organismes de contrôle agréés Paritair Comité voor de erkende controleorganismen (CP9) (PC 9) Convention collective de travail du 13 juin 2006 Barème national des appointements

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST BETREFFENDE HET KLIKSYSTEEM VOOR HET BEHOUD VAN DE AANVULLENDE VERGOEDING IN HET KADER VAN

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST BETREFFENDE HET KLIKSYSTEEM VOOR HET BEHOUD VAN DE AANVULLENDE VERGOEDING IN HET KADER VAN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 107 ----------------------------------------------------------------------- Zitting van donderdag 28 maart 2013 ------------------------------------------------- COLLECTIEVE

Nadere informatie

Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest. Waalse Gewest

Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest. Waalse Gewest Paritair Comité voor de socio-culturele sector 3290220 Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest Waalse Gewest Collectieve arbeidsovereenkomst van 14 februari

Nadere informatie

Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen

Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen 3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen Arbeids- en loonvoorwaarden... 2 CAO van 22 maart 1999 (51.489)... 2 Maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid, de bepaling

Nadere informatie

Studentenarbeid: waarmee moet u rekening houden?

Studentenarbeid: waarmee moet u rekening houden? Studentenarbeid: waarmee moet u rekening houden? Ms. Leen Biesemans Legal Consultant leen.biesemans@groups.be De zomermaanden, waarin veel van uw werknemers verlof opnemen, kunnen voor u de ideale gelegenheid

Nadere informatie