Uitzonderingen: overeenkomsten voor uitvoering van tijdelijke arbeid en uitzendarbeid en studentenovereenkomsten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitzonderingen: overeenkomsten voor uitvoering van tijdelijke arbeid en uitzendarbeid en studentenovereenkomsten"

Transcriptie

1 In de memorie van toelichting wordt de afschaffing van de proefperiode als volgt verantwoord: de relatief korte duur van de nieuwe opzeggingstermijnen tijdens het eerste jaar van tewerkstelling ontneemt de bestaansreden van de proeftijd (zie nr. 23 e.v.); deze termijnen variëren, bij opzegging door de werkgever, tussen twee en zeven weken, en bij opzegging door de werknemer, tussen één en drie weken. Tevens wordt gesteld dat huidige regels gebaseerd zijn op het idee dat het van belang is om de partijen bij een arbeidsovereenkomst toe te laten om tijdens de beginfase van de arbeidsrelatie te beoordelen of deze voldoet aan hun respectievelijke verlangens en verwachtingen, en, in voorkomend geval, om op korte termijn een einde te maken aan de arbeidsrelatie 466. Wij maken enigszins voorbehoud bij de verantwoording die de wetgever voor de afschaffing van de proeftijd gegeven heeft. De nieuwe opzeggingstermijnen zijn duidelijk langer dan de opzeggingstermijnen die van toepassing waren tijdens de proefperiode. Het feit dat in bepaalde gevallen geen opzeggingstermijn diende nageleefd te worden, wordt hier zelfs buiten beschouwing gelaten (zie tabel in nr. 148). AFDELING 2 Uitzonderingen: overeenkomsten voor uitvoering van tijdelijke arbeid en uitzendarbeid en studentenovereenkomsten 142. Het proefbeding verdwijnt evenwel niet volledig uit het Belgische arbeidsrecht; het blijft mogelijk voor overeenkomsten voor uitvoering van tijdelijke arbeid en uitzendarbeid 467, alsook voor studentenovereenkomsten (mits enige aanpassingen en verduidelijkingen ten opzichte van de oude regelgeving). 1. Overeenkomst voor tewerkstelling van studenten 143. Voor dit soort overeenkomsten worden de eerste drie arbeidsdagen automatisch als proeftijd beschouwd, gedurende dewelke elke partij de arbeidsovereenkomst kan beëindigen, zonder opzegging noch vergoeding 468. Voor studentenovereenkomsten bestaat thans geen keuze meer over al dan niet een proefbeding op te nemen en de duur ervan te bepalen. De eerste drie dagen betreffen de proefperiode zonder afwijking. Het proefbeding wordt dus 466 MvT, Parl.St. Kamer , /001, Wet 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers, BS 20 augustus 1987 (hierna de Uitzendarbeidwet ). 468 Art. 127 Arbeidsovereenkomstenwet; art. 22 Wet Eenheidsstatuut.

2 Hoofdstuk 5 Afschaffing van de proefperiode 157 beschouwd impliciet deel uit te maken van de arbeidsovereenkomst. De memorie van toelichting spreekt over een automatisch karakter van deze periode 469. In tegenstelling tot hetgeen voorzien wordt voor de overeenkomsten betreffende de tijdelijke arbeid en uitzendarbeid, verbiedt de Wet Eenheidsstatuut niet expliciet de opeenvolging van verschillende proefbedingen in het kader van studentenovereenkomsten. In dit verband is het wachten op het standpunt van de arbeidsgerechten. Zij kunnen zich eventueel laten inspireren door de rechtspraak van het Hof van Cassatie betreffende de opeenvolging van (oude) proefbedingen. In een arrest van 6 december 1993 erkende het Hof van Cassatie opeenvolgende proefbedingen en oordeelde als volgt: Overwegende dat, krachtens artikel 67, alinea 1, van de Arbeidsovereenkomstenwet, de arbeidsovereenkomst een beding van proeftijd kan bevatten dat, op straffe van nietigheid voor iedere bediende afzonderlijk schriftelijk moet worden vastgesteld, uiterlijk op het tijdstip waarop de bediende in dienst treedt; Dat uit die tekst niet volgt dat wanneer de werkgever en de werknemer met wederzijdse instemming een bestaande arbeidsovereenkomst beëindigen en een nieuwe arbeidsovereenkomst sluiten, die nieuwe arbeidsovereenkomst in geen enkel geval een beding van proeftijd kan bevatten 470. Zo heeft ook het arbeidshof te Brussel recentelijk in herinnering gebracht dat: een tweede proeftijd inderdaad geldig kan worden bedongen in geval van veranderde arbeidsvoorwaarden, meer bepaald ingeval de tweede arbeidsovereenkomst wordt gesloten voor een nieuwe functie 471. Zowel de rechtspraak als de rechtsleer zijn derhalve van mening dat een nieuw proefbeding mogelijk is indien de arbeidsvoorwaarden werden gewijzigd, zelfs al geldt het principe van het eenmalige karakter van een proefbeding Overeenkomsten voor uitvoering van tijdelijke arbeid en uitzendarbeid 144. Voor de overeenkomsten voor uitvoering van tijdelijke arbeid en uitzendarbeid blijft artikel 5, eerste lid van de Uitzendarbeidswet ongewijzigd: Behoudens strijdige overeenkomst worden de eerste drie arbeidsdagen als proeftijd beschouwd. Tot bij het verstrijken van die tijdsduur mag ieder van de partijen de overeenkomst beëindigen, zonder opzegging noch vergoeding. 469 MvT, Parl.St. Kamer , DOC /001, Cass. 6 december 1993, AR S N, beschikbaar op Arbh. Brussel 21 november 2012, JTT 2013, W. VAN EECKHOUTTE en V. NEUPREZ, Compendium Social. Droit du travail contenant des annotations fiscales, , Waterloo, Kluwer, ,

3 158 Partijen kunnen ook in een langere of kortere proefperiode voorzien. Hierbij dient evenwel opgemerkt dat in het verleden clausules in afwijking van artikel 5 van de Uitzendarbeidswet, hetzij geen proefperiode, hetzij de proefperiodes overeenkomstig de Arbeidsovereenkomstenwet voorzagen. Nu de proefperiodes niet langer bestaan, stelt zich de vraag naar de inhoud van deze nieuwe afwijkende clausules. De memorie van toelichting geeft in dit verband de volgende aanwijzing: Het spreekt voor zich dat deze andere proefperiode (tenzij een kortere proefperiode) redelijk moet zijn en niet langer kan zijn dan de helft van de duur van de arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid. 473 De huidige wettekst is overigens het resultaat van een amendement van de oorspronkelijke tekst van het wetsontwerp dat voorzag in de afschaffing van de mogelijkheid om conventioneel af te wijken van de wettelijke duur van het proefbeding. In eerste instantie had de wetgever voorzien in een automatische toepassing van een proefbeding, zoals voor de studentenovereenkomsten. Omwille van het bijzonder karakter van uitzendarbeid heeft men er uiteindelijk voor gekozen om de mogelijkheid tot afwijking te behouden. Het amendement dat werd ingediend na het akkoord van de sociale partners in PC gaf als voorbeeld de overeenkomsten voor uitzendarbeid van één, twee of drie dagen. In dergelijk geval zou de volledige duur van de arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid onder de proefperiode vallen. Dit voorbeeld geeft de noodzaak aan om in een kortere proeftijd dan drie dagen te kunnen voorzien. Met de mogelijkheid om in een langere proeftijd dan drie dagen te kunnen voorzien wordt de mobiliteit van uitzendkrachten verhoogd. De memorie van toelichting geeft de situatie van een arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid, afgesloten voor een duur van drie maanden, met een automatische proefperiode van drie dagen. Wanneer de betrokken werknemer na het verstrijken van de proefperiode elders een contract van onbepaalde duur krijgt aangeboden, zou hij niet kunnen ingaan op dit aanbod vooraleer de periode van drie maanden is verstreken (tenzij een opzeggingsvergoeding zou worden uitbetaald) De enige wijziging die de Wet Eenheidsstatuut heeft doorgevoerd aan de bestaande regelgeving is een invoeging van een tweede lid aan artikel 5 van de Uitzendarbeidswet: Ingeval een uitzendkracht, via opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor uitzendarbeid, in dezelfde functie, op dezelfde arbeidspost en bij dezelfde gebruiker tewerkgesteld wordt, zijn opeenvolgende proeftermijnen verboden. 473 Amendementen, Parl.St. Kamer , /002, Paritair Comité voor de uitzendarbeid en de erkende ondernemingen die buurtwerken of -diensten leveren. 475 Amendementen, Parl.St. Kamer , /002, 3.

4 Hoofdstuk 5 Afschaffing van de proefperiode 159 Thans verbiedt de Wet Eenheidsstatuut expliciet de opeenvolging van proefbedingen voor uitzendkrachten in dezelfde functie, tewerkstellingsplaats en bij dezelfde gebruiker. Dit artikel werd overgenomen van de CAO van 30 juni 1995 gesloten binnen het Paritair Comité voor de uitzendarbeid betreffende de eenmalige proefperiode Wat de rechtvaardiging inzake het behoud van de proefperiode voor overeenkomsten van tijdelijke arbeid en uitzendarbeid betreft, stelt de Raad van State het volgende: Waar aanvaard kan worden dat voor studentenarbeid een proefperiode vereist is, gelet op het niet vertrouwd zijn van de student met de arbeidswereld, rijst de vraag wat de specifieke legitimatie is voor de verschillende behandeling tussen de overeenkomsten van uitzendarbeid en de overeenkomsten van bepaalde duur. De enkele reden dat overeenkomsten van uitzendarbeid voor korte duur worden gesloten, is geen voldoende legitimatie, vermits er evenzeer overeenkomsten van bepaalde duur zijn die voor korte duur worden gesloten. Het verdient aanbeveling om in de memorie van toelichting op dit punt een meer deugdelijke verantwoording te verstrekken. 477 Als reactie op het advies van de Raad van State gaf de wetgever de volgende bijkomende uitleg: In dergelijke overeenkomsten wordt de proeftijd behouden, aangezien het gaat om arbeidsovereenkomsten die gekenmerkt worden door een vrij korte duur, als gevolg van de algemene mogelijkheid om opeenvolgende overeenkomsten voor bepaalde duur te sluiten. Voor de overige types arbeidsovereenkomsten voor bepaalde duur is er een verbod van opeenvolgende overeenkomsten van bepaalde duur behalve in de wettelijk voorziene uitzonderingen. In het kader van deze uitzonderingen (zie art. 10 en 10bis), worden de overeenkomsten voor bepaalde duur in de regel voor een langere duur gesloten dan in het kader van de overeenkomst voor uitzendarbeid, wat toelaat dat ze kunnen genieten van de nieuwe bepalingen van artikel Interpretatievragen bij beide uitzonderingen 147. De vraag stelt zich wat dient verstaan te worden onder de uitdrukking de eerste drie werkdagen gebruikt in artikel 5 van de Uitzendarbeidswet en het nieuwe artikel 127 van de Arbeidsovereenkomstenwet. De memorie van toelichting verduidelijkt inderdaad niet of het over drie effectief gepresteerde werkdagen gaat of werkdagen die contractueel werden overeengekomen (zonder rekening te houden met een eventuele schorsing van de arbeidsovereenkomst tijdens de proefperiode). Rekening houdend met de doelstelling van een proefperiode dienen ons inziens de drie effectieve werkdagen in rekening gebracht te worden. 476 CAO 30 juni 1995 betreffende de eenmalige proefperiode, BS 28 november Adv.RvS, Parl.St. Kamer , DOC /001, MvT, Parl.St. Kamer , DOC /001, 48.

5 160 De memorie van toelichting van de Uitzendarbeidswet verduidelijkt: Het spreekt vanzelf dat de woorden bij het verstrijken van die tijdsduur zo moeten worden verstaan dat, in voorkomend geval, de overeenkomst de laatste dag van die proeftijd moet worden beëindigd; daarna immers gaat de definitieve overeenkomst in. De formulering van het nieuwe artikel 127 van de Arbeidsovereenkomstenwet inzake studentenovereenkomsten is identiek gelijk aan artikel 5, eerste lid van de Uitzendarbeidswet. Het lijkt ons dan ook dat deze interpretatie kan worden toegepast voor beide artikelen. AFDELING 3 Het lot van bestaande proefbedingen 148. De proefbedingen opgenomen in een arbeidsovereenkomst waarvan de uitvoering een aanvang heeft genomen vóór 1 januari 2014, blijven hun gevolgen behouden tot het verstrijken van deze bedingen. De regels die gelden tot 31 december 2013 worden toegepast op deze proefbedingen 479. De regels van toepassing op 31 december 2013 betreffen onder andere: (i) de schorsing van de proefperiode; (ii) de beëindiging van de arbeidsovereenkomst tijdens de proefperiode; (iii) de eventuele sectorale regels inzake het bestaan van een proefperiode. In het geval van een beëindiging van de arbeidsovereenkomst tijdens de proefperiode, zelfs indien de beëindiging plaatsvindt na 1 januari 2014, zullen de verkorte opzeggingstermijnen toepassing vinden. De volgende tabel geeft op een samenvattende en schematische manier de toepasselijke regels op 31 december 2013 weer 480 : 479 Art. 71 Wet Eenheidsstatuut. 480 Vóór de inwerkingtreding van de Wet Eenheidsstatuut: art. 48, 67, 109 en 127 Arbeidsovereenkomstenwet.

6 Hoofdstuk 5 Afschaffing van de proefperiode 161 Bedienden en handelsvertegenwoordigers STATUUT DUUR PROEFTIJD SCHORSING OPZEGGINGSTERMIJNEN Arbeiders Jaarloon: EUR Jaarloon: EUR Minimum Maximum 7 dagen 14 dagen De proefperiode wordt verlengd met de duur van de schorsing, maar de schorsing kan niet langer zijn dan 7 dagen 1 maand 6 maand De proefperiode wordt verlengd 1 maand 12 maand met de duur van de schorsing Huisarbeiders 14 dagen 14 dagen Schorsing heeft geen invloed op de proefperiode Studenten 7 dagen 14 dagen Zie arbeiders Uitzendkrachten Bij overeenkomst Bij overeenkomst Niets bepaald door de wet Anciënniteit Ontslag door werkgever Ontslag door werknemer 7 dagen Verbod om eenzijdig te verbreken Van 8 tot 14 dagen Na 7 dagen arbeidsongeschiktheid Beëindiging zonder opzeggingstermijn of -vergoeding Beëindiging zonder opzeggingstermijn of -vergoeding NVT 1 maand 7 dagen 7 dagen Tijdens de eerste 14 dagen 2 dagen 2 dagen 7 dagen Verbod om eenzijdig te verbreken Van 8 tot 14 dagen Beëindiging zonder opzeggingstermijn of -vergoeding Beëindiging zonder opzeggingstermijn of -vergoeding

7 162 Voorbeeld Op 18 november 2013 wordt een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur afgesloten met een (hogere) bediende, inclusief een proefbeding van 12 maanden. De werkgever beëindigt de arbeidsovereenkomst op 14 juli De opzeggingstermijn bedraagt op dat ogenblik 7 dagen [en dus geen 3 maanden (stap 1) en 6 weken (stap 2)]. Het lot van bestaande proefbedingen van toepassing op 1 januari 2014 is verbonden met de vraag welke opzeggingstermijn van toepassing is op bestaande arbeidsovereenkomsten, i.e. of het proefbeding in acht dient genomen te worden in de berekening van de eerste stap indien op het moment van het ontslag de proefperiode voorbij is maar nog liep op 31 december Deze vraag wordt behandeld in nr. 44. AFDELING 4 Aanpassing van wetgeving verwijzend naar het proefbeding 1. Niet-concurrentie en scholingsbeding 149. Als gevolg van de afschaffing van de proefperiode diende ook de impact ervan op het scholingsbeding en niet-concurrentiebeding geregeld te worden. De Arbeidsovereenkomstenwet voorzag dat deze clausules geen toepassing vinden in geval van beëindiging van de arbeidsovereenkomst tijdens de proefperiode. De Wet Eenheidsstatuut heeft de Arbeidsovereenkomstenwet als dusdanig gewijzigd dat de eerste zes maanden van tewerkstelling worden gelijkgesteld met het oude proefbeding 481. Dit betekent dat het scholingsbeding en het niet-concurrentiebeding in principe géén uitwerking zullen hebben indien de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd tijdens de eerste zes maanden. Het is dus niet langer mogelijk dat deze clausules uitwerking hebben bij aanvang van de arbeidsovereenkomst (zoals voorheen het geval was bij arbeidsovereenkomsten zonder proefbeding). De periode gelijk aan zes maanden betreft een vaste termijn vanaf de aanvang van de overeenkomst. De aanvang betekent de datum vanaf dewelke de arbeidsovereenkomst wordt uitgevoerd of zou moeten worden uitgevoerd 482. Uit de memorie van toelichting kan men dus afleiden dat schorsingsgronden geen invloed zullen hebben op deze termijn van zes maanden. 481 Zie art. 13, 18, 19, 20 Wet Eenheidsstatuut die de art. 22bis, 6, eerste lid, 65, 2, negende lid, 86, 2, eerste lid en 104, derde lid van de Arbeidsovereenkomstenwet wijzigen. 482 MvT, Parl.St. Kamer , DOC /001, 29.

8 Hoofdstuk 5 Afschaffing van de proefperiode Gewaarborgd loon en carenzdag 150. De afschaffing van de proefperiode heeft eveneens een impact op het recht op gewaarborgd loon. Zo dienden bedienden op proef minstens één maand anciënniteit te hebben om gewaarborgd loon gerechtigd te zijn. Deze werknemers waren bovendien onderworpen aan de toepassing van een carenzdag 483. De afschaffing van de carenzdag (zie nr. 181 e.v.) in combinatie met de afschaffing van de proefperiode hebben ertoe geleid dat de anciënniteitsvoorwaarde en de carenzdag niet langer gelden ten aanzien van werknemers met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur of bepaalde duur van minstens drie maanden of voor een duidelijk omschreven werk waarvan de uitvoering normaal een tewerkstelling van minstens drie maanden vergt. Deze werknemers hebben thans recht op een gewaarborgd loon aan 100% vanaf de eerste dag arbeidsongeschiktheid 484. De anciënniteitsvoorwaarde blijft echter toepasselijk voor bedienden aangeworven voor een bepaalde tijd van minder dan drie maanden of voor een duidelijk omschreven werk waarvan de uitvoering normaal een tewerkstelling van maximaal drie maanden vergt. De carenzdag is daarentegen voor iedere werknemer afgeschaft (zie nr. 181 e.v.). 3. Andere 151. Bijkomende aanpassingen van wetten en overeenkomsten die verwijzen naar de proefperiode zijn noodzakelijk. H.-F. Lenaerts stelt inderdaad: Par exemple, l article 4, 6 de la loi du 20 décembre 2002 portant protection des conseillers en prévention prévoit explicitement que les procédures déterminées par cette loi ne s appliquent pas pendant la période d essai. Cette disposition légale n a pas été adaptée par la loi du 26 décembre Il en va de même de certaines dispositions sectorielles prévoyant des mesures dites de stabilité d emploi, en principe inapplicables en cas de rupture durant la période d essai. Gageons que ces différents dispositifs seront prochainement adaptés en vue de les mettre en conformité avec les nouvelles dispositions légales 485. C. Engels en O. Wouters 486 verwijzen tevens naar artikel 28, 2 van CAO nr Vóór de inwerkingtreding van de Wet Eenheidsstatuut: art. 71 Arbeidsovereenkomstenwet en art. 52, 1, vijfde lid Arbeidsovereenkomstenwet. 484 Art. 42 en 62 Wet Eenheidsstatuut. 485 H.-F. LENAERTS, Le droit de la rupture du contrat de travail révolutionné, Or. 2014, p C. ENGELS en O. WOUTERS, De nieuwe ontslagregels voor arbeiders en bedienden vanaf 1 januari 2014, Or. 2014, Art. 28 CAO nr. 108 van 16 juli 2013 betreffende de tijdelijke arbeid en de uitzendarbeid: 1. De werknemers die een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebben beëindigd om te worden tewerkgesteld als uitzendkracht onder het motief instroom genieten een tewerkstellingsgarantie van een maand vanwege het uitzendbureau. 2. Onverminderd art. 43, tweede lid van deze overeenkomst genieten de andere uitzendkrachten die zijn tewerkgesteld onder het motief instroom vanwege het uitzendbureau een tewerkstellingsgarantie die gelijk is aan de minimumduur van de proefperiode waarin is voorzien door de wetsbepalingen die zijn aangenomen naar aanleiding van arrest nr. 125/2011 van 7 juli 2011 van het Grondwettelijk Hof.

9 164 Wij merken daarenboven op dat bepaalde sectorale collectieve arbeidsovereenkomsten voorzien dat werknemers tijdens de proeftijd geen recht hebben op betaling van de eindejaarspremie en/of in geval van beëindiging tijdens de proeftijd, geen recht hebben op betaling van het pro rata van deze premie 488. Deze collectieve arbeidsovereenkomsten zouden in principe ook moeten worden aangepast naar aanleiding van de afschaffing van de proefperiode. In de huidige stand van zaken zijn deze clausules zonder voorwerp voor de arbeidsovereenkomsten gesloten vanaf 1 januari 2014 aangezien deze geen proefbeding mogen bevatten. Zij blijven ons inziens echter van toepassing voor de arbeidsovereenkomsten waarvan de uitvoering een aanvang heeft genomen vóór 1 januari 2014 met een nog lopend proefbeding. AFDELING 5 Conclusie en mogelijke alternatieven? 152. Bepaalde werkgevers betreuren de afschaffing van het proefbeding omwille van het feit dat hiermee de filosofie van de proefperiode verdwenen is. De wetgever reageert hierop door in de memorie van toelichting te stellen dat de partijen nog steeds de eerste maanden (het eerste, en zelfs het tweede kwartaal) kunnen beschouwen als een evaluatieperiode van de arbeidsrelatie. Beide partijen hebben dan de mogelijkheid de arbeidsovereenkomst te beëindigen mits naleving van korte opzeggingstermijnen 489. De nieuwe opzeggingstermijnen zijn ons inziens evenwel niet te vergelijken in termen van flexibiliteit met deze die voorzien waren vóór 1 januari 2014 bij een beëindiging van de arbeidsovereenkomst tijdens de proefperiode. Vanuit een praktisch oogpunt lijkt het ons nuttig te zijn voor de werkgever om voor afloop van het eerste kwartaal (of het tweede kwartaal) een evaluatiegesprek met de werknemer te houden met het oog op een al dan niet voortzetting van de arbeidsrelatie. Er zou tevens overwogen kunnen worden om in een lagere verloning te voorzien tijdens deze periode 490 en, indien van toepassing, eventueel te compenseren met een bonus volgend op de evaluatie na het eerste (of tweede) kwartaal indien de werknemer blijkt te voldoen. Ten slotte lijkt het er sowieso naar uit te zien dat het gebruik van uitzendarbeid (motief instroom) of arbeidsovereenkomsten voor bepaalde duur zal toenemen. Wij wijzen er evenwel op dat de opzeggingstermijnen voor een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur tijdens de eerste helft van de arbeidsovereenkomst identiek zijn aan deze van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur (zie nr. 52 e.v.). 488 Zie bv. PC 226: CAO 2 december 2013 betreffende de loonvoorwaarden (nr ). 489 MvT, Parl.St. Kamer , DOC /001, Uiteraard mits inachtneming van de sectorale/nationale minima.

10 165 HOOFDSTUK 6 Motivering van ontslag 153. In het kader van de Wet Eenheidsstatuut kregen de sociale partners de opdracht om een collectieve arbeidsovereenkomst af te sluiten betreffende de motivering van ontslag 491. Na uitgebreide en intense onderhandelingen tussen de sociale partners is er op 10 februari 2014 een akkoord uit de bus gekomen. CAO nr. 109 van 12 februari 2014, gesloten binnen de NAR, introduceert nieuwe regels inzake de motivering van ontslag in het Belgische arbeidsrecht. De CAO is algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 9 maart en is sinds 1 april 2014 in werking getreden, zowel van toepassing op arbeiders als op bedienden. In dit hoofdstuk analyseren wij de nieuwe regels (zie nr. 161 e.v.), waarbij de motivering van ontslag tevens in een internationale en nationale context wordt geplaatst (zie nr. 154 e.v.). AFDELING 1 Internationale context 154. Op internationaal niveau voorziet een uitgebreid aantal bronnen een motivering van ontslag: Verdrag nr. 158 van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) bepaalt in artikel 4 dat een werknemer niet mag worden ontslagen zonder dat daarvoor een geldige reden is welke verband houdt met de geschiktheid of het gedrag van de werknemer of is gebaseerd op vereisten voor het functioneren van de onderneming, de instelling of de dienst. Het verdrag voorziet tevens dat de tijdelijke afwezigheid wegens ziekte of een ongeval niet als geldige reden voor ontslag beschouwd kan worden 493. België heeft dit verdrag (nog) niet geratificeerd. Mogelijkerwijze komt hier in de toekomst verandering in naar aanleiding van de nieuwe CAO nr Ten slotte dient opgemerkt dat artikel 13 van de aanbeveling nr. 166 van de IAO voorziet dat een werknemer aan wie de opzegging betekend werd of ontslagen werd, het recht zou moeten hebben om op zijn verzoek een schriftelijke verklaring te ontvangen van de werkgever met de reden(en) van het ontslag. CAO nr. 109 voorziet op vandaag in dergelijk recht. 491 Art. 38 Wet Eenheidsstatuut. 492 KB 9 maart 2014 waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 109 van 12 februari 2014, gesloten in de Nationale Arbeidsraad, betreffende de motivering van het ontslag, BS 20 maart Zie art. 5 tot 7 Verdrag nr. 158 van de IAO betreffende de beëindiging van de arbeidsrelatie op initiatief van de werkgever ( Zie ook de aanbeveling nr. 166 van de IAO.

11 166 Artikel 24 van het Europees Sociaal Handvest, herzien door de Raad van Europa, stelt in verband met de motivering van ontslag het volgende: Teneinde de doeltreffende uitoefening te waarborgen van het recht van werknemers op bescherming in geval van beëindiging van de dienstbetrekking, verbinden de Partijen zich tot erkenning van: a. het recht van alle werknemers om hun dienstbetrekking niet beëindigd te zien worden zonder geldige redenen voor een dergelijke beëindiging, die verband houdt met de bekwaamheid of het gedrag van de werknemer of op grond van de operationele behoeften van de onderneming, vestiging of dienst; b. het recht van werknemers van wie de dienstbetrekking zonder geldige reden wordt beëindigd, op voldoende schadeloosstelling of een andere adequate vorm van genoegdoening. Daartoe verbinden de Partijen zich ertoe te waarborgen dat een werknemer die van mening is dat zijn dienstbetrekking zonder geldige reden is beëindigd het recht heeft in beroep te gaan bij een onpartijdige instantie. Ten slotte voorziet ook het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie in artikel 30 dat iedere werknemer recht heeft op bescherming tegen kennelijk onredelijk ontslag overeenkomstig het Gemeenschapsrecht en de nationale wetgevingen en praktijken. Het Verdrag van Lissabon, in werking getreden op 1 december 2009, heeft dezelfde juridische waarde gegeven aan het Handvest als een verdrag. Op deze manier is het Handvest bindend voor de lidstaten 494 en kunnen de burgers er zich op beroepen Het recht op motivering van ontslag was eveneens het voorwerp van een recent arrest van 10 juli 2012 voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, K.M.C. v. Hongarije. De zaak betrof mevrouw K.M.C. uit Hongarije; zij was ambtenaar bij een inspectiebureau. Mevrouw K.M.C. werd ontslagen zonder motivering door haar werkgever, hetgeen onder de destijds geldende Hongaarse regelgeving mogelijk was. Zij betwistte haar ontslag niet voor de Hongaarse gerechtelijke instanties, omdat in de gegeven omstandigheden te weten dat er geen reden voor het ontslag hoefde te worden gegeven, zodat er ook niets was om aan te vechten zij meende dat zij geen kans had om haar gelijk te krijgen. Voor het EHRM beriep zij zich op artikel 6 van het Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (EVRM), i.e. het recht op een eerlijk proces. Door het feit dat haar werkgever haar geen motive- 494 Art. 51, 1 van het Handvest. 495 Zie HvJ C-236/09, Test-Aankoop v. Ministerraad, 2011, beschikbaar op curia.europa.eu; HvJ C-571/ 10, Kamberaj v IPES, 2012, curia.europa.eu.

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling SoCompact Van Eeckhoutte, Taquet & Clesse www.bellaw.be Onderwerp Wet op het eenheidsstatuut schaft het proefbeding af Datum 18 december 2013 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document

Nadere informatie

Out Sim. Handleiding te lezen voor gebruik

Out Sim. Handleiding te lezen voor gebruik Out Sim Handleiding te lezen voor gebruik Om tot een eenvormig statuut voor arbeiders en bedienden te komen, moeten er vanaf 1 januari 2014 nieuwe regels worden toegepast ingeval van beëindiging van een

Nadere informatie

BIJLAGE. Nieuwe regeling opzeggingstermijnen voor werknemers vanaf 2014

BIJLAGE. Nieuwe regeling opzeggingstermijnen voor werknemers vanaf 2014 BIJLAGE. Nieuwe regeling opzeggingstermijnen voor werknemers vanaf 2014 Algemeen Er is een nieuwe regeling ter bepaling van de opzeggingstermijnen uitgewerkt die in werking treedt op 1 januari 2014. De

Nadere informatie

INFORMATIESESSIE. Inhoud

INFORMATIESESSIE. Inhoud INFORMATIESESSIE Wet van 26/12/2013 betreffende de invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden inzake de opzeggingstermijnen en de carenzdag en begeleidende maatregelen Inhoud Berekening

Nadere informatie

3 maanden 6 maanden 9 maanden 12 maanden 15 maanden 18 maanden 21 maanden 24 maanden 27 maanden

3 maanden 6 maanden 9 maanden 12 maanden 15 maanden 18 maanden 21 maanden 24 maanden 27 maanden BIJLAGE ARBEIDSREGLEMENT BEEINDIGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST Art. 23 : Opzegging De opzegging gebeurt op straf van nietigheid op één van de hiernavolgende wijzen : Indien de opzegging uitgaat van de

Nadere informatie

3 maanden 6 maanden 9 maanden 12 maanden 15 maanden 18 maanden 21 maanden 24 maanden 27 maanden

3 maanden 6 maanden 9 maanden 12 maanden 15 maanden 18 maanden 21 maanden 24 maanden 27 maanden BIJLAGE ARBEIDSREGLEMENT BEEINDIGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST Art. 23 : Opzegging De opzegging gebeurt op straf van nietigheid op één van de hiernavolgende wijzen : Indien de opzegging uitgaat van de

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR ONBEPAALDE DUUR

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR ONBEPAALDE DUUR ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR ONBEPAALDE DUUR EENZIJDIGE BEËINDIGING MET OPZEGGING Algemeen - Anciënniteit - Aanvang van de opzeggingstermijn en berekening in weken - Sollicitatieverlof Berekening van de opzeggingstermijn:

Nadere informatie

Invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden - inzake de opzeggingstermijnen en proefperioden

Invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden - inzake de opzeggingstermijnen en proefperioden Invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden - inzake de opzeggingstermijnen en proefperioden Als U het misschien al weet verscheen op 26 december 2013 de nieuwe wet betreffende de invoering

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR ARBEIDER - DEELTIJDS

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR ARBEIDER - DEELTIJDS ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR ARBEIDER - DEELTIJDS Tussen. vertegenwoordigd door... verder genoemd de werkgever, enerzijds en. verder genoemd de werknemer, anderzijds wordt overeengekomen wat volgt : Aanvang

Nadere informatie

Onderhavig advies licht toe hoe de NAR de uitvoering van het principeakkoord van 23 januari 2012 ziet.

Onderhavig advies licht toe hoe de NAR de uitvoering van het principeakkoord van 23 januari 2012 ziet. Intro In het regeerakkoord van 1 december 2011 werd overeengekomen om, in overleg met de sociale partners, de kwaliteit en de jobkansen in de uitzendarbeid te verbeteren en de regelgeving inzake tijdelijk

Nadere informatie

Nieuwe ontslagregels 2012

Nieuwe ontslagregels 2012 Nieuwe ontslagregels 2012 De IPA wet 2011-2012 voorziet in een eerste stap naar de harmonisering tussen arbeiders en bedienden. Hiervoor worden de ontslagregels vanaf 1 januari 2012 voor beide statuten

Nadere informatie

Oude opzeggingstermijnen vóór 1 januari 2014

Oude opzeggingstermijnen vóór 1 januari 2014 26 Deze in de praktijk gekende regels werden behouden door de Wet Eenheidsstatuut. 14. De uitwerking van de betekening van de opzegging is eveneens ongewijzigd gebleven. Tijdens de opzeggingstermijn blijft

Nadere informatie

Tabel 4: geharmoniseerde opzegtermijnen in het afwijkend stelsel (cao nr. 75 van de NAR)

Tabel 4: geharmoniseerde opzegtermijnen in het afwijkend stelsel (cao nr. 75 van de NAR) 01.08.2013 V.1. Welke opzeggingstermijnen moeten we hanteren in geval van ontslag in de loop van de volgende weken (vóór 31 december 2013)? De nieuwe regels inzake ontslag en opzegtermijnen zullen pas

Nadere informatie

KNIPPERLICHTEN Arbeidsrecht

KNIPPERLICHTEN Arbeidsrecht KNIPPERLICHTEN Arbeidsrecht Guido Lamal Advocaat-Vennoot Curia 1. RSZ op beëindigingsvergoedingen 2. Wet Eenheidsstatuut 3. CAO nr. 109 4. Opzeggingsvergoeding in geval van vermindering van arbeidsprestaties

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST - DIENSTENCHEQUES

ARBEIDSOVEREENKOMST - DIENSTENCHEQUES ARBEIDSOVEREENKOMST - DIENSTENCHEQUES Artikel 1 T4HR S.A.... straat... nr.... gemeente... postnr.... erkenningsnummer van de werkgever toegekend door de Adviescommissie erkenningen dienstencheques... werft

Nadere informatie

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarden worden gebracht Terugwinning van metalen

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarden worden gebracht Terugwinning van metalen Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarden worden gebracht 1420100 Terugwinning van metalen Overgang naar contract van onbepaalde duur... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

We zetten hieronder even de regels voor arbeiders en bedienden verder uiteen:

We zetten hieronder even de regels voor arbeiders en bedienden verder uiteen: Nieuwe ontslagregels vanaf 1 januari 2012 In het kader van de eenmaking van het ontslagstatuut van arbeiders en bedienden, heeft de wetgever een nieuwe stap gezet. Vanaf 1 januari 2012 zullen de ontslagregels

Nadere informatie

Het eenheidsstatuut: opzeggingstermijnen voor werknemers al in dienst vóór 1 januari 2014

Het eenheidsstatuut: opzeggingstermijnen voor werknemers al in dienst vóór 1 januari 2014 Blijf met ons aan de spits van het sociaal recht 50 2013 6 t.e.m. 12 december Het eenheidsstatuut: opzeggingstermijnen voor werknemers al in dienst vóór 1 januari 2014 Wetsontwerp betreffende de invoering

Nadere informatie

[2013-07-10] WERKGEVERS EN VAKBONDEN BEREIKEN EEN AKKOORD OVER HET EENHEIDSSTATUUT

[2013-07-10] WERKGEVERS EN VAKBONDEN BEREIKEN EEN AKKOORD OVER HET EENHEIDSSTATUUT [2013-07-10] WERKGEVERS EN VAKBONDEN BEREIKEN EEN AKKOORD OVER HET EENHEIDSSTATUUT Na een marathonvergadering van 27 uur hebben de sociale partners afgelopen vrijdag op de valreep een akkoord bereikt over

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER 1990 BETREFFENDE DE NA TE LEVEN PROCEDURE EN DE DUUR VAN DE TIJDELIJKE

Nadere informatie

2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid

2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid 2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 12 juli 2007 (84.936)... 2 Minimumwedde

Nadere informatie

DE BEËINDIGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST ONDER HET EENHEIDSSTATUUT

DE BEËINDIGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST ONDER HET EENHEIDSSTATUUT DE BEËINDIGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST ONDER HET EENHEIDSSTATUUT DE BEËINDIGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST ONDER HET EENHEIDS STATUUT Dirk Heylen Ludo Vermeulen Ivo Verreyt Antwerpen Cambridge De beëindiging

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.891 ------------------------------ Zitting van woensdag 12 februari 2014 --------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.891 ------------------------------ Zitting van woensdag 12 februari 2014 -------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.891 ------------------------------ Zitting van woensdag 12 februari 2014 -------------------------------------------------- Harmonisering van het statuut arbeider/bediende Motivering

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 1

Inhoud. Inleiding... 1 Inhoud Inleiding... 1 1. Algemene (civielrechtelijke) wijzen van beëindiging... 3 1.1. Wederzijdse toestemming... 3 1.2. Overmacht... 5 1.2.1. Wat is beëindigende overmacht?... 5 1.2.2. Bedrijfsbranden

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 39 VAN 13 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE VOORLICHTING EN HET OVERLEG INZAKE DE

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 39 VAN 13 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE VOORLICHTING EN HET OVERLEG INZAKE DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 39 VAN 13 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE VOORLICHTING EN HET OVERLEG INZAKE DE SOCIALE GEVOLGEN VAN DE INVOERING VAN NIEUWE TECHNOLOGIEEN ------------------ Gelet op de

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 51 VAN 10 FEBRUARI 1992 BETREFFENDE OUTPLACEMENT

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 51 VAN 10 FEBRUARI 1992 BETREFFENDE OUTPLACEMENT COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 51 VAN 10 FEBRUARI 1992 BETREFFENDE OUTPLACEMENT ------------------------ Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling

Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling PARITAIR COMITÉ VOOR HET VERZEKERINGSWEZEN (PC 306) Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling Inleiding Gezien de

Nadere informatie

Opzegging van de arbeidsovereenkomst

Opzegging van de arbeidsovereenkomst Opzegging van de arbeidsovereenkomst Didier VOTQUENNE Advocaat-Vennoot bij de Advocatenassociatie Taquet, Clesse & Van Eeckhoutte te Brussel a Wotters Kluwer business Inhoudstafel Hoofdstuk 1. Opzegging

Nadere informatie

NIEUWE OPZEGTERMIJNEN VANAF 2012. 1. Toepassing in de tijd van de nieuwe reglementering

NIEUWE OPZEGTERMIJNEN VANAF 2012. 1. Toepassing in de tijd van de nieuwe reglementering 1 NIEUWE OPZEGTERMIJNEN VANAF 2012 1. Toepassing in de tijd van de nieuwe reglementering De nieuwe reglementering is van toepassing op de arbeidsovereenkomsten waarvan de uitvoering is ingegaan vanaf 1

Nadere informatie

Rechten en plichten werkgevers en werknemers Onderneming in Nederland

Rechten en plichten werkgevers en werknemers Onderneming in Nederland Rechten en plichten werkgevers en werknemers Onderneming in Nederland Inhoud Van welk land is het arbeidsrecht van toepassing? 2 Waar moet u rekening mee houden? 3 Ontslagrecht 3 Concurrentiebeding 6 Minimumloon

Nadere informatie

Nieuwe ontslagregels vanaf 2012 Een eerste stap in de harmonisering

Nieuwe ontslagregels vanaf 2012 Een eerste stap in de harmonisering Nieuwe ontslagregels vanaf 2012 Een eerste stap in de harmonisering N E W S L E T T E R, 6 A P R I L 2 0 1 1 I N H O U D : Nieuwe opzeggingstermijnen vanaf 2012 De begeleidingspremie ten laste van de RVA

Nadere informatie

Rechten en plichten werkgevers en werknemers

Rechten en plichten werkgevers en werknemers BBZ Rechten en plichten werkgevers en werknemers Onderneming in Nederland Inhoud Van welk land is het arbeidsrecht van toepassing? 2 Waar moet u rekening mee houden? 3 Ontslagrecht 3 Concurrentiebeding

Nadere informatie

OPZEGGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST

OPZEGGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST OPZEGGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST ISBN 978-90-4653-621-6 D/2011/2664/488 BP/R_P-BI11063 Verantwoordelijke uitgever : Hans Suijkerbuijk Ragheno Business Park Motstraat 30 B-2800 Mechelen Telefoon: 0800-14500

Nadere informatie

ARBEIDERS - BEDIENDEN Vragen betreffende Wet Eenheidsstatuut

ARBEIDERS - BEDIENDEN Vragen betreffende Wet Eenheidsstatuut ARBEIDERS - BEDIENDEN Vragen betreffende Wet Eenheidsstatuut INLEIDING Deze FAQ kwam tot stand door het bundelen van de vragen die de leden van het VBO in de voorbije weken hebben gesteld. De antwoorden

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 42 VAN 2 JUNI 1987 BETREF- FENDE DE INVOERING VAN NIEUWE ARBEIDSREGELINGEN IN DE

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 42 VAN 2 JUNI 1987 BETREF- FENDE DE INVOERING VAN NIEUWE ARBEIDSREGELINGEN IN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 42 VAN 2 JUNI 1987 BETREF- FENDE DE INVOERING VAN NIEUWE ARBEIDSREGELINGEN IN DE ONDERNEMINGEN, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 42 BIS VAN 10 NOVEMBER

Nadere informatie

Halftijds brugpensioen

Halftijds brugpensioen Halftijds brugpensioen //dossier Eindeloopbaan Inhoud Wat verstaat men onder halftijds brugpensioen?... 01 Onder welke voorwaarden krijgt men toegang tot het halftijds brugpensioen?... 01 Welke procedure

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Nieuwsbrief Vermeulen Heylen Michiels advocaten www.vermeulen-law.be Onderwerp Motiveringsplicht vanaf 1 april 2014 voor de meeste ontslagen Datum 28 februari 2014 Copyright and disclaimer De

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomst voor voltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies

Arbeidsovereenkomst voor voltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies Arbeidsovereenkomst voor voltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies Tussen de Staat (naam van het land), vertegenwoordigd door de heer XXXX, Ambassadeur van xxxxxxx te

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 DECIES VAN 4 MAART 1986 BETREFFENDE DE EINDEJAARSPREMIE VAN DE UITZENDKRACHTEN

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 DECIES VAN 4 MAART 1986 BETREFFENDE DE EINDEJAARSPREMIE VAN DE UITZENDKRACHTEN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 DECIES VAN 4 MAART 1986 BETREFFENDE DE EINDEJAARSPREMIE VAN DE UITZENDKRACHTEN GEWIJZIGD BIJ COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 SEXIES VAN 18 DECEMBER 1990 ---------------------------------

Nadere informatie

Nieuwe opzeggingstermijnen vanaf 1 januari 2014

Nieuwe opzeggingstermijnen vanaf 1 januari 2014 Blijf met ons aan de spits van het sociaal recht 49 2013 29 november t.e.m. 5 december Nieuwe opzeggingstermijnen vanaf 1 januari 2014 Wetsontwerp betreffende de invoering van een eenheidsstatuut tussen

Nadere informatie

AFDELING 1 NIEUWE OPZEGGINGSTERMIJNEN

AFDELING 1 NIEUWE OPZEGGINGSTERMIJNEN INHOUD INLEIDING 11 AFDELING 1 NIEUWE OPZEGGINGSTERMIJNEN 13 1. GEWONE REGELING 13 1.1. Duur 13 1.1.1. In geval van ontslag uitgaande van de werkgever 13 1.1.2. In geval van ontslag uitgaande van de werknemer

Nadere informatie

Laatste aanpassing: 27/03/ Paritair Comité voor de non-ferro metalen

Laatste aanpassing: 27/03/ Paritair Comité voor de non-ferro metalen 1050000 Paritair Comité voor de non-ferro metalen Sectoraal stelsel van de bestaanszekerheid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 april 2005 (74.724)... 2 Arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur,

Nadere informatie

Titel. Subtitel + auteur

Titel. Subtitel + auteur Titel Subtitel + auteur 1 De nieuwe verplichting tot motivering van het ontslag 2 Inleiding Herinnering van het wettelijk kader : > Ongrondwettelijkheid van de tot 2013 toepasselijke opzegtermijnen en

Nadere informatie

Paritair Comité voor de landbouw

Paritair Comité voor de landbouw 1440000 Paritair Comité voor de landbouw Anciënniteitstoeslag... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 1 december 2011 (107.564)... 2 Eindejaarspremie... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 16 juni 2000

Nadere informatie

Wet van 24 februari 1978 betreffende de arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars (B.S. 9.III.1978) (gecoördineerd tot 3 juni 2007)

Wet van 24 februari 1978 betreffende de arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars (B.S. 9.III.1978) (gecoördineerd tot 3 juni 2007) Wet van 24 februari 1978 betreffende de arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars (B.S. 9.III.1978) (gecoördineerd tot 3 juni 2007) Gewijzigd bij: Wet van 15 mei 2007 tot verbetering van het sociaal

Nadere informatie

2. Hoe wordt de opzeggingstermijn bepaald wanneer de opzegging uitgaat van de werknemer?...9

2. Hoe wordt de opzeggingstermijn bepaald wanneer de opzegging uitgaat van de werknemer?...9 Inleiding Deze FAQ kwam tot stand door het bundelen van de vragen die de leden van het VBO in de voorbije weken hebben gesteld. De antwoorden steunen op bepalingen van de Wet van 26 december 2013 (B.S.,

Nadere informatie

Antwoord RSZ: De bijzondere compenserende bijdrage is verschuldigd en wordt berekend op de volledige verbrekingsvergoeding van 7 dagen loon.

Antwoord RSZ: De bijzondere compenserende bijdrage is verschuldigd en wordt berekend op de volledige verbrekingsvergoeding van 7 dagen loon. Situatie 1: Verbreking tijdens een lopend proefbeding Een bediende is aangeworven in 2013, maar wordt in 2014 nog tijdens de lopende proefperiode ontslagen (de proef werd in 2013 afgesloten volgens het

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 24 VAN 2 OKTOBER 1975 BETREFFENDE DE PROCEDURE VAN INLICHTING EN RAADPLEGING VAN DE WERKNEMERSVER-

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 24 VAN 2 OKTOBER 1975 BETREFFENDE DE PROCEDURE VAN INLICHTING EN RAADPLEGING VAN DE WERKNEMERSVER- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 24 VAN 2 OKTOBER 1975 BETREFFENDE DE PROCEDURE VAN INLICHTING EN RAADPLEGING VAN DE WERKNEMERSVER- TEGENWOORDIGERS MET BETREKKING TOT HET COLLECTIEF ONTSLAG, GEWIJZIGD

Nadere informatie

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van allerlei producten

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van allerlei producten Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht 1420400 Terugwinning van allerlei producten Overgang naar contract van onbepaalde duur... 2 Collectieve

Nadere informatie

DE NIEUWE OPZEGGINGSTERMIJNEN EN DE AFSCHAFFING VAN DE CARENZDAG KRIJGEN EEN WETTELIJKE BASIS

DE NIEUWE OPZEGGINGSTERMIJNEN EN DE AFSCHAFFING VAN DE CARENZDAG KRIJGEN EEN WETTELIJKE BASIS DE NIEUWE OPZEGGINGSTERMIJNEN EN DE AFSCHAFFING VAN DE CARENZDAG KRIJGEN EEN WETTELIJKE BASIS Op 5 juli 2013, net voor het verstrijken van het ultimatum gesteld door het Grondwettelijk Hof, bereikte een

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 51 VAN 10 FEBRUARI 1992 BETREFFENDE OUTPLACEMENT ------------------------

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 51 VAN 10 FEBRUARI 1992 BETREFFENDE OUTPLACEMENT ------------------------ COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 51 VAN 10 FEBRUARI 1992 BETREFFENDE OUTPLACEMENT ------------------------ Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de

Nadere informatie

--------------------------

-------------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 107 VAN 28 MAART 2013 BETREFFENDE HET KLIKSYSTEEM VOOR HET BEHOUD VAN DE AANVULLENDE VERGOEDING IN HET KADER VAN BEPAALDE STELSELS VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid

Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid 2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 12 juli 2007 (84.936)... 2 Minimumwedde

Nadere informatie

Nieuwe ontslagregels vanaf 2014

Nieuwe ontslagregels vanaf 2014 Nieuwe ontslagregels vanaf 2014 1. Opzeg door de werkgever: klik hier 2. Opzeg door de werknemer: klik hier Nieuwe ontslagregels vanaf 2014 - opzeg door de werkgever Nieuwe opzeggingstermijnen Vanaf 1

Nadere informatie

DE VERSCHILLENDE REGELINGEN INZAKE OUTPLACEMENT VANAF 1 JANUARI 2014

DE VERSCHILLENDE REGELINGEN INZAKE OUTPLACEMENT VANAF 1 JANUARI 2014 1 april 2014 DE VERSCHILLENDE REGELINGEN INZAKE OUTPLACEMENT VANAF 1 JANUARI 2014 De wet van 26 december 2013 betreffende de invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden inzake de opzeggingstermijnen

Nadere informatie

Rolnummer 5087. Arrest nr. 156/2011 van 13 oktober 2011 A R R E S T

Rolnummer 5087. Arrest nr. 156/2011 van 13 oktober 2011 A R R E S T Rolnummer 5087 Arrest nr. 156/2011 van 13 oktober 2011 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over de artikelen 67, 81 en 82 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, gesteld

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 35 VAN 27 FEBRUARI 1981 BETREFFENDE SOMMIGE BEPALINGEN VAN HET ARBEIDSRECHT TEN AANZIEN VAN DE

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 35 VAN 27 FEBRUARI 1981 BETREFFENDE SOMMIGE BEPALINGEN VAN HET ARBEIDSRECHT TEN AANZIEN VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 35 VAN 27 FEBRUARI 1981 BETREFFENDE SOMMIGE BEPALINGEN VAN HET ARBEIDSRECHT TEN AANZIEN VAN DE DEELTIJDSE ARBEID, GEWIJZIGD DOOR COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.

Nadere informatie

Nieuwe regels voor uitzendarbeid

Nieuwe regels voor uitzendarbeid Nieuwe regels voor uitzendarbeid N E W S L E T T E R, 1 7 J U L I 2 0 1 3 I N H O U D : Nieuw motief: instroom Opeenvolgende dagcontracten Uitgebreider informeren van de Geleidelijke afschaffing van de

Nadere informatie

en laatste punt wordt nagegaan hoe een erkenning als onderneming in moeilijkheden of in herstructurering kan bekomen worden.

en laatste punt wordt nagegaan hoe een erkenning als onderneming in moeilijkheden of in herstructurering kan bekomen worden. Hoofdstuk VII Activerend beleid bij herstructureringen 273 en laatste punt wordt nagegaan hoe een erkenning als onderneming in moeilijkheden of in herstructurering kan bekomen worden. A. Onderneming in

Nadere informatie

Nationaal akkoord voor arbeiders (PC 116)

Nationaal akkoord voor arbeiders (PC 116) Nationaal akkoord 2009-2010 voor arbeiders (PC 116) CAO gesloten op 1 april 2009 in het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid betreffende het Nationaal Akkoord 2009-2010 Toepassingsgebied Artikel

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling 1

Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling 1 PARITAIR COMITÉ VOOR HET VERZEKERINGSWEZEN (PC 306) Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling 1 Inleiding Gezien

Nadere informatie

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en electrische bouw verwant zijn Metaalhandel

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en electrische bouw verwant zijn Metaalhandel Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en electrische bouw verwant zijn 1490400 Metaalhandel Beroepenclassificatie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 23 maart 1993 (32.419)...

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 32/

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 32/ COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 32/7 ----------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 23 april 2019 --------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 80 VAN 27 NOVEMBER 2001 TOT INVOERING VAN EEN RECHT OP BORSTVOEDINGSPAUZES, GEWIJZIGD

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 80 VAN 27 NOVEMBER 2001 TOT INVOERING VAN EEN RECHT OP BORSTVOEDINGSPAUZES, GEWIJZIGD COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 80 VAN 27 NOVEMBER 2001 TOT INVOERING VAN EEN RECHT OP BORSTVOEDINGSPAUZES, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 80 BIS VAN 13 OKTOBER 2010 ------------------

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER 1990 BETREFFENDE DE NA TE LEVEN PROCEDURE EN DE DUUR VAN DE TIJDELIJKE

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid en het breiwerk

Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid en het breiwerk 2140000 Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid en het breiwerk Sectoraal akkoord 2009 2010... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 24 april 2009 (92.203)... 2 Invoering van een nieuwe

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid

Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid 2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 12 juli 2007 (84.936)... 2 Verloningssysteem

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF ABANTE VZW JULI 2013

NIEUWSBRIEF ABANTE VZW JULI 2013 NIEUWSBRIEF ABANTE VZW JULI 2013 Geachte heer Geachte mevrouw ã Hopelijk geniet u, of heeft u genoten, van een deugddoende vakantie. Onze nieuwsbrief van deze maand richt zich maar op één thema en waarschijnlijk

Nadere informatie

Arbeiders en bedienden van de makelarij en van de verzekeringsagentschappen

Arbeiders en bedienden van de makelarij en van de verzekeringsagentschappen Partena - Vereniging zonder winstoogmerk - Erkend sociaal secretariaat van werkgevers bij M.B. van 3 maart 1949 onder het nr. 300 Maatschappelijke zetel : Kartuizersstraat 45 te 1000 Brussel BTW BE 0409.536.968

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 41 BIS

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 41 BIS COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 41 BIS ---------------------------------------------------------------------------- Zitting van woensdag 13 april 2016 -----------------------------------------------

Nadere informatie

A. Ontslag door werkgever. B. Ontslag door werknemer

A. Ontslag door werkgever. B. Ontslag door werknemer Afgelopen zomer bereikten de sociale partners en minister van werk De Coninck een compromisvoorstel over het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden. Dit compromis moest echter nog verder in detail

Nadere informatie

Modernisering van de uitzendwetgeving

Modernisering van de uitzendwetgeving Modernisering van de uitzendwetgeving De sociale partners van de interim-sector hebben lang onderhandeld m.b.t. de regelgeving rond de modernisering van de uitzendarbeid. Ze zijn tot een volledig akkoord

Nadere informatie

moodle 2011 hoofdstuk 1 inleiding 2

moodle 2011 hoofdstuk 1 inleiding 2 ARBEIDSRECHT moodle 2011 hoofdstuk 1 inleiding 2 Naar de elektronische omgeving MOODLE Instellingen>wijzigen profiel! 2011 hoofdstuk 1 inleiding 3 wetgeving CODEX http://www.internetcodex.be/sociaalrecht.html

Nadere informatie

Ecocheques. paritair comité 309. Rechtsbronnen. Definitie. Betrokken werknemers. Bedrag en toekenningsvoorwaarden

Ecocheques. paritair comité 309. Rechtsbronnen. Definitie. Betrokken werknemers. Bedrag en toekenningsvoorwaarden Partena - Vereniging zonder winstoogmerk - Erkend sociaal secretariaat van werkgevers bij M.B. van 3 maart 1949 onder het nr. 300 Maatschappelijke zetel : Kartuizersstraat 45 te 1000 Brussel BTW BE 0409.536.968

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr Zitting van dinsdag 27 november 2001

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr Zitting van dinsdag 27 november 2001 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 80 ------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 27 november 2001 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST TOT INVOERING VAN EEN RECHT

Nadere informatie

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD ALGEMENE INFO Het sluiten van een studentenovereenkomst Sociale zekerheid Fiscale aspecten van studentenarbeid Sociale uitkeringen voor een student 1 Studentenovereenkomst

Nadere informatie

Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest. Duitstalige Gemeenschap

Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest. Duitstalige Gemeenschap Paritair Comité voor de socio-culturele sector 3290240 Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest Duitstalige Gemeenschap Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Na de eenheidswet : De opzegtermijnen

Na de eenheidswet : De opzegtermijnen Na de eenheidswet : Met de eenheidswet 1 wordt gestreefd naar een gelijkschakeling van het statuut van arbeiders en bedienden. Naast andere maatregelen werden de opzegtermijnen van arbeiders en bedienden

Nadere informatie

Nieuwe ontslagregeling voor arbeiders en bedienden vanaf 01 januari 2012.

Nieuwe ontslagregeling voor arbeiders en bedienden vanaf 01 januari 2012. Nieuwe ontslagregeling voor arbeiders en bedienden vanaf 01 januari 2012. 1. In het Belgisch Staatsblad van 28 april 2011 verscheen de Wet houdende aanpassing van de wet van 01 februari 2011 houdende verlenging

Nadere informatie

nationale arbeidsraad

nationale arbeidsraad nationale arbeidsraad COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 TERDECIES ---------------------------------------------------------------------------------------- Zitting van maandag 16 oktober 2000 -----------------------------------------------

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 77 SEPTIES

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 77 SEPTIES COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 77 SEPTIES ------------------------------------------------------------------------------ Zitting van woensdag 2 juni 2010 -----------------------------------------

Nadere informatie

Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal

Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw 1110001 Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal Ecocheques, Maaltijdcheques, Hospitalisatieverzekering, Aanvullend pensioen 1 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 109 VAN 12 FEBRUARI 2014 BETREFFENDE DE MOTIVERING VAN HET ONTSLAG ------------------ VERSLAG --------------

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 109 VAN 12 FEBRUARI 2014 BETREFFENDE DE MOTIVERING VAN HET ONTSLAG ------------------ VERSLAG -------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 109 VAN 12 FEBRUARI 2014 BETREFFENDE DE MOTIVERING VAN HET ONTSLAG ------------------ VERSLAG -------------- Tengevolge van het arrest van het Grondwettelijk Hof van

Nadere informatie

Het nieuwe ontslagrecht

Het nieuwe ontslagrecht Het nieuwe ontslagrecht Philippe Stienon, Marleen Porré en Marc Junius Het nieuwe ontslagrecht Verantwoordelijke uitgever: Robert de Mûelenaere Redactie: Philippe Stienon met de medewerking van Marleen

Nadere informatie

Paritair Comité voor de banken

Paritair Comité voor de banken 3100000 Paritair Comité voor de banken Vakantiegeld... 2 Ecocheques... 2 Jaarlijkse gratificatie... 3 Jaarlijkse premie... 4 Bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten van het personeel... 5 De hierna

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR (ARBEIDER / BEDIENDE )

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR (ARBEIDER / BEDIENDE ) ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR (ARBEIDER / BEDIENDE ) Tussen Mevrouw/Meneer... optredend als gevolmachtigde van de werkgever... straat... nr.... post nr.... plaats... en Mevrouw/Meneer...... straat...

Nadere informatie

Paritair Comité voor de landbouw

Paritair Comité voor de landbouw 1440000 Paritair Comité voor de landbouw Anciënniteitstoeslag... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 29 juli 2005 (76.404)... 2 Eindejaarspremie... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 16 juni 2000

Nadere informatie

Groententeelt

Groententeelt Paritair Comité voor het tuinbouwbedrijf 1450006 Groententeelt Eindejaarspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 9 oktober 2000 (55.844)... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 2 juli 2007 (85.129)...

Nadere informatie

Veel beweging op vlak van re-integratie langdurig zieken! 25/11/2016

Veel beweging op vlak van re-integratie langdurig zieken! 25/11/2016 Veel beweging op vlak van re-integratie langdurig zieken! 25/11/2016 Minister van Werk Kris Peeters en Minister van Sociale Zaken Maggie De Block ondernemen duidelijke actie om het aantal mensen dat langdurig

Nadere informatie

Eenheidsstatuut arbeiders-bedienden; van lijdensweg naar definitieve oplossing? door David Joly, Fedelec

Eenheidsstatuut arbeiders-bedienden; van lijdensweg naar definitieve oplossing? door David Joly, Fedelec 10u 10h15 Verwelkoming Eenheidsstatuut arbeiders-bedienden; van door David Joly, Fedelec Bent u goed verzekerd? Specifieke risico s voor een technische bedrijfsinstallatie. door Alex Pire, Federale Verzekeringen

Nadere informatie

Behangpapier. Ploegenpremie Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 mei 2011 ( ) Overurentoeslag Jaarlijkse premie...

Behangpapier. Ploegenpremie Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 mei 2011 ( ) Overurentoeslag Jaarlijkse premie... Paritair Comité voor de papier- en kartonbewerking 1360003 Behangpapier Ploegenpremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 mei 2011 (104.451)... 2 Overurentoeslag... 5 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 TER VAN 27 NOVEMBER 1981 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN SOCIALE VOORDELEN TEN LASTE

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 TER VAN 27 NOVEMBER 1981 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN SOCIALE VOORDELEN TEN LASTE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 TER VAN 27 NOVEMBER 1981 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN SOCIALE VOORDELEN TEN LASTE VAN HET SOCIAAL FONDS VOOR DE UITZENDKRACHTEN ---------------------------------------------

Nadere informatie

Paritair Comité voor het beheer van gebouwen en voor de dienstboden

Paritair Comité voor het beheer van gebouwen en voor de dienstboden 3230000 Paritair Comité voor het beheer van gebouwen en voor de dienstboden Premie voor verplichte aanwezigheid... 2 Eindejaarspremie... 5 Vervoerkosten... 5 De hierna vermelde CAO s kunnen geraadpleegd

Nadere informatie

A AN B E V E L I N G Nr SUPPLEMENT BOVENOP DE WERKLOOSHEIDSUITKERINGEN WEGENS SCHORSING

A AN B E V E L I N G Nr SUPPLEMENT BOVENOP DE WERKLOOSHEIDSUITKERINGEN WEGENS SCHORSING A AN B E V E L I N G Nr. 24 ---------------------------------------- SUPPLEMENT BOVENOP DE WERKLOOSHEIDSUITKERINGEN WEGENS SCHORSING VAN DE UITVOERING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST - WET VAN 12 APRIL 2011

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid en het breiwerk

Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid en het breiwerk 2140000 Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid en het breiwerk Sectoraal akkoord 2009 2010... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 24 april 2009 (92.203)... 2 Invoering van een nieuwe

Nadere informatie

Model van toetredingsakte en toekenningsplan tot invoering van niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen

Model van toetredingsakte en toekenningsplan tot invoering van niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen Model van toetredingsakte en toekenningsplan tot invoering van niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen Terug te sturen aan de griffie van de algemene directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de

Nadere informatie

FAQ Statuut arbeiders/bedienden. Compromis van 5 juli 2013 en de wet van 26 december 2013 betreffende de uitvoering van dit compromis ontcijferd.

FAQ Statuut arbeiders/bedienden. Compromis van 5 juli 2013 en de wet van 26 december 2013 betreffende de uitvoering van dit compromis ontcijferd. FAQ Statuut arbeiders/bedienden Compromis van 5 juli 2013 en de wet van 26 december 2013 betreffende de uitvoering van dit compromis ontcijferd. Datum: 20/02/2014 Wet van 26 december 2013 KLIK HIER Compromis

Nadere informatie

WERK = WERK. naar een werknemersstatuut voor arbeiders en bedienden

WERK = WERK. naar een werknemersstatuut voor arbeiders en bedienden WERK = WERK naar een werknemersstatuut voor arbeiders en bedienden Arbeider vs Bediende Zoek de vele oneerlijke verschillen Zoek de vele oneerlijke verschillen De verschillen tussen het statuut van arbeider

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.77 TER

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.77 TER COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.77 TER ----------------------------------------------------------------------------- Zitting van woensdag 10 juli 2002 --------------------------------------------- COLLECTIEVE

Nadere informatie

Inhoud. VOORWOORD... v. AFKORTINGEN... xix

Inhoud. VOORWOORD... v. AFKORTINGEN... xix VOORWOORD............................................................. v AFKORTINGEN........................................................... xix DEEL I. INLEIDING WAT IS SOCIAAL RECHT?..................................................

Nadere informatie