Toelichting op financieel overzicht bij Herstelplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toelichting op financieel overzicht bij Herstelplan 2010-2013"

Transcriptie

1 Toelichting op financieel overzicht bij Herstelplan In onderstaande lijst is per bezuinigingsmogelijkheid een toelichting gegeven. Algemene dekkingsmiddelen Toeristenbelasting Dit punt betreft enerzijds het verhogen van de toeristenbelasting, anderzijds het in overleg treden met recreatieve ondernemers om na te gaan of zij bijvoorbeeld onderhoud kunnen overnemen van de gemeente. Onroerende zaak belasting Door een extra verhoging van de OZB in de jaren 2011, 2012 en 2013 kunnen extra opbrengsten worden gegenereerd. Dit is naast de trendmatige correctie. In 2011 wordt met 1% verhoogd, in 2012 met 2% en in 2013 met 3%. Forensenbelasting De forensenbelasting bedraagt in ,-. Een verhoging naar 795,- levert een bedrag op van ,-. Dit wordt in drie stappen (jaren) ingevoerd. Lijkbezorgingsrechten Voorgesteld is ten opzichte van de begroting 2010 een extra opbrengst te genereren van ,- In de begroting 2010 zijn de totale kosten geraamd op ,- De opbrengst is in 2010 geraamd op ,-. Een meeropbrengst van ,- geeft een totaal opbrengst van ,-,. Er zijn gemiddeld per jaar 50 begrafenissen. Dat betekent dat de gemeentelijke kosten voor het begraven zullen worden verhoogd naar 3.600,- Frictiekosten MFA Deze post van is het restant van de gelijknamige stelpost, die al een aantal jaren op de begroting staat. Nu voor frictiekosten MFA een reserve van is opgenomen, kan dit budget vervallen. Onvoorzien De post onvoorzien bevat nu een budget van Dat is ruim 7 per inwoner. Aangezien de aanspraak op de post onvoorzien aan strenge voorwaarden is verbonden en de laatste jaren slechts sporadisch is aangesproken, kan de post neerwaarts worden bijgesteld. Er zijn gemeenten die een bedrag van 2,50 per inwoner hanteren. Wij stellen voor om dit ook toe te passen in onze gemeente. Het levert een besparing op van Prijsstijgingen Begin 2009 heeft een actie plaatsgevonden, waarbij de organisatie gemotiveerd kon aangeven waar een prijsstijging van 3% moest worden doorgevoerd. Dit leidde tot een voorstel waarbij een bedrag van werd verdeeld over de betrokken budgetten. Het nog resterend budget bedraagt ,-. Door dit budget te verlagen naar ,-, kan een bezuiniging van ,- worden gerealiseerd.

2 Bedrijfsvoering Afdelingshoofd VROM Door de beide taakvelden te verdelen over andere afdelingen is het mogelijk een formatieplaats voor management te bezuinigen. Voor de inhoudelijke kant van de functie (800 u) moet een oplossing worden gezocht. Vraagpunt bij deze formatievermindering is of er sprake is van een reorganisatie. Vervangingsinvesteringen Het budget voor vervangingsinvesteringen blijkt in het verleden meestal niet geheel gebruikt te zijn. Gezien deze ervaring kan een bedrag per jaar vrijvallen. Het overgebleven restant van het budget is ca ,-. Programma 1 Burger en Bestuur Vergoedingen gemeenteraad De gemeente is niet verplicht een pc-vergoeding en internetvergoeding aan raadsleden te verstrekken. Programma 2 Veiligheid Evenementen Nieuwe evenementen niet meer toestaan op openbare wegen, maar op sportvelden en andere terreinen die daar geschikt voor zijn. Nagaan of de controlerondjes voor/tijdens/na evenementen wettelijk gezien nodig zijn. Het vindt veelal plaats buiten werktijd en dit veroorzaakt veel overuren. Eventueel overgaan naar steekproefsgewijs controleren. Verkeersplannen uit laten zetten door een gecertificeerd bedrijf en de kosten bij de organisatoren neerleggen. Programma 3 Verkeer en vervoer Steigers Geen onderhoud uitvoeren aan de bestaande steigers voor de pleziervaart in kanalen en vaarten excl. de voorzieningen in het Lauwersmeer.(niet raadzaam) Geen uitbreiding van het aantal steigers/aanlegvoorziening in de kanalen en vaarten. Slechte steigers die nauwelijks worden gebruikt en moeten worden vervangen weghalen (Houwerzijl, Wehe den Hoorn en Grijssloot). Afdeling Realisatie & Beheer Bij de buitendienst gaat (n) in 2010 één medewerker, in medewerkers en in medewerkers met FPU. Dit biedt de mogelijkheid de werkzaamheden op een andere meer efficiente wijze te organiseren waardoor op de loonkosten kan worden bezuinigd. In totaal is hiermee een bedrag gemoeid van ca ,- (loonkosten inclusief de lasten). Het is mogelijk een bedrag van ,- te bezuinigen in Deels is deze bezuiniging al verwerkt op andere onderdelen in het herstelplan (o.a. sport, evenementen, afval), zodat het totaalbedrag niet in dit onderdeel is opgenomen.

3 Havenbeheer Alleen de havenmeesters in de haven van Zoutkamp inzetten. 1. Inzet havenmeesters van 1 april tot 1 oktober; 2. Schouwerzijl niet door havenmeesters laten controleren waardoor geen inhuur van auto meer nodig is; Voor alle categorieën: 3. Liggeldenverordening aanpassen, er is sinds 2003 niet geïndexeerd, dit alsnog doen. Leeghalen afvalbakken onder afvalstoffenheffing Inzet en kosten onder programma 9 plaatsten (afvalstoffenheffing). Het tarief van de afvalstoffenheffing verhogen, zodat dit kostendekkend is. Sloten schonen (1)Niet meer de gehele sloot en beide walkanten meenemen maar alleen de halve sloot (gemeentelijk deel) meenemen. Alternatief (2)Twee-jaarlijks schonen van de sloten De bezuiniging is na 2013 wellicht mogelijk i.v.m. contract en overleg Waterschap. Wegen Door o.a. de economische crisis blijken aanbestedingen goedkoper uit te vallen. De wegen worden in 2010 aanbesteed. Het aanbestedingsvoordeel is meegenomen in het plan. Programma 4 Economische zaken, recreatie en toerismes Subsidies De subsidie bijdrage voor Verhildersum bedraagt jaarlijks Het voorstel is deze bijdrage met 25% reduceren. De subsidiebijdrage voor Domies Toen bedraagt jaarlijks Het voorstel is deze bijdrage met 25% te reduceren. Vergunningstarieven weekmarkten Op dit moment kosten de vergunningen voor weekmarkten meer dan zij opbrengen. Gezien de hoogte van de bijdrage is verdubbeling van het tarief naar kostendekkendheid gerechtvaardigd. Programma 5 Jeugd Cultuureducatie De gemeente betaalt jaarlijks 4.000,-- aan de scholen ( 4,70 per leerling) voor cultuureducatie. De scholen betalen zelf ook 4.000,--. Het voorstel is de bijdrage van de gemeente af te schaffen. Godsdienstonderwijs De jaarlijkse subsidie aan de scholen bedraagt 2.000,--. Scholen kunnen vanaf dit schooljaar aanspraak maken op een subsidie van het Ministerie. Derhalve hoeft afschaffing voor de scholen geen consequenties te hebben.

4 Peuterspeelzaalwerk Gekeken kan worden in hoeverre het aantal locaties, nu zeven, teruggebracht kan worden en in hoeverre de huisvesting van de peuters is onder te brengen in de basisscholen. Ondersteuning jeugd- en jongerenwerk Voor het uitvoeren van jeugd- en jongerenwerk loopt een contract met een externe organisatie. Dit contract loopt t/m 2011 en staat jaarlijks op de begroting voor Bij het afsluiten van een nieuw contract moet een besparing van ,- realiseerbaar zijn. Schoolbegeleiding De schoolbesturen krijgen rechtstreeks een bijdrage van het Rijk, deze bijdrage is gebaseerd op 50% van de werkelijke kosten. De gemeente is beslissingsbevoegd haar bijdrage te bepalen. Nu wordt er een bedrag van 39,50 per leerling vergoed. Jaarlijks bedraagt deze bijdrage ,-- Schoolbegeleiding draagt bij aan zorg voor leerlingen en kwaliteit van het onderwijs. Dit staat in relatie met het gemeentelijke jeugd- en zorgbeleid. Programma 6 Sport, kunst en cultuur Subsidies sociaal cultureel werk Dit budget bestaat uit incidentele subsidies aan dorpsbelangenverenigingen/dorpshuizen, muziekverenigingen en sociaal/culturele stichtingen. Totaal budget is jaarlijks Daarnaast bedraagt het budget voor muziekonderwijs Het voorstel is de subsidies te verminderen met 50%. Bilbliotheekwerk De stichting Biblionet ontvangt van de gemeente jaarlijks een exploitatiesubsidie voor de uitvoering van het bibliotheekwerk. De jaarlijkse subsidie is ongeveer Op dit moment wordt er door de gemeente en biblionet samen gewerkt aan een nieuwe bibliotheekstructuur. Dit moet een besparing van opleveren. Sport en sportaccomodaties De uren zijn afzonderlijk zichtbaar gemaakt in het financieel overzicht. Indien een bezuiniging niet wordt uitgevoerd, heeft dit effect op de uren. Gebruik gymlokalen Door minder gymlokalen of een efficiënter gebruik, kan een besparing van ,- worden gerealiseerd. Kleedaccommodaties Dit betreft het beheer en onderhoud van de kleedaccommodaties op de zes voetbalcomplexen. De energielasten zijn voor 60% voor de gemeente en 40% wordt door de verenigingen betaald. Het volledig onderhoud berust bij de gemeente. Onderhoud voetbalvelden De grootste kostenpost is het beheer en onderhoud van de voetbal-/trainingsvelden op de zes complexen,(totaal 16 sportvelden), alsmede de volledige gras-/renbaan Eenrum.. Onderhoud tennisbanen De kosten worden veroorzaakt door de voorjaarsbeurten van de gravelbanen en het wekelijks vegen van de kunstbanen van Kloosterburen.

5 Buurt, Onderwijs, Sport (BOS) Dit is een stimuleringsregeling van het ministerie en de looptijd is tot 31 december Regeling is bedoeld om kinderen in de leeftijd 4-19 jaar voldoende te laten bewegen. Bezuiniging op stimuleren houdt in dat geen nieuwe initieven onder professionele leiding meer worden gegeven. Bezuiniging zwembad Leens Nader uitgezocht moet worden of een combinatie van alternatieve energievoorziening en wijziging in beheer met bijv. vrijwilligers kunnen leiden tot een besparing van ,-. Blijkt dit niet mogelijk dan is sluiting van het zwembad onontkoombaar. Programma 7 Sociale zaken en werk Besparing op organisatiekosten Door een analyse te maken van de organisatie en de trajecten en hier een keuze in te maken, kan een besparing van ,- gerealiseerd worden. Programma 8 Maatschappelijke ondersteuning en werk Subsidies maatschappelijke ondersteuning en werk Betreft een aantal subsidies die met 50% verlaagd worden. Hierbij valt te denken aan ouderenactiviteitensubsidies, slachtofferhulp, Rode Kruis, EHBO. Algemeen maatschappelijk werk Het AMW biedt, hulp, advies en ondersteuning aan 150 tot 200 personen met (psycho-)sociale, financiële problemen per jaar. Er is geen wettelijke verplichting voor de gemeente om deze hulp te bieden. Wel bevat de WMO bepalingen over het geven van informatie, advies en cliëntondersteuning en het bevorderen van deelname aan het maatschappelijk verkeer, waaronder mensen met psychosociale problemen. De jaarlijkse lasten t/m 2011 bedragen Programma 10 Leefomgeving Gebiedsontwikkelingsprojecten Het budget voor cofinanciering gebiedsontwikkelingsprojecten bedraagt per jaar. Op dit moment zijn al verplichtingen aangegaan waarbij tot in 2013 beslag wordt gelegd op een deel van de gelden. Vanaf 2014 kan het volledige bedrag worden bezuinigd, in 2013 kan al een deel worden bezuinigd. Hiermee worden de mogelijkheden om d.m.v. cofinanciering een sterk multipliereffect te genereren verzwakt. Voor de uitvoering van de taak om dit budget te exploiteren wordt momenteel op jaarbasis 150 uren ambtelijke inzet begroot. Programma 11 Projecten Projecten Ervan uitgaande dat er geen nieuwe projecten in de exploitatie worden opgestart, kan een besparing op uren voor projecten worden gerealiseerd. Dit zal in totaal ca. 300 uur zijn, uitgevoerd door medewerkers in verschillende salarisschalen.

6 Taakstellingen kadernota Korting budgetten Voor bepaling van dit bedrag zijn alle budgetten gespecificeerd. Niet meegenomen in deze opsomming zijn de budgetten die bestaan uit: kapitaallasten; vaste lasten; salarissen budgetten die reeds middels eerdere of voorgestelde bezuinigingen in kaart zijn gebracht; budgetten waarop geen bezuiniging mogelijk is. De inschatting is dat er dan nog ca ,- middels de kaasschaafmethode gerealiseerd kan worden. Verordening onderwijshuisvesting De gestelde taakstelling in de kadernota is reeds gerealiseerd. Taakstelling WMO (kadernota) De invulling van deze taakstelling wordt in februari/maart 2010 uitgewerkt.. Reserve frictiekosten De ombuiging en bezuinigingsoperatie is niet gering voor De Marne. De consequenties die dit met zich meebrengt, zullen waarschijnlijk eerst hogere kosten zijn. Om de ombuiging te kunnen bekostigen, wordt een reserve gevormd. Deze reserve kan ingezet worden voor de acties voortvloeiend uit het herstelplan.

IBML Financieel technische vragen begroting 2017

IBML Financieel technische vragen begroting 2017 IBML Financieel technische vragen begroting 2017 Pag. 3 Herprioritering van groot onderhoud levert op korte termijn niet voldoende investeringsruimte op. Vraag 1: Welk bedrag is wel op korte termijn beschikbaar?

Nadere informatie

Meerjarenperspectief bestaand beleid per programma:

Meerjarenperspectief bestaand beleid per programma: Meerjarenperspectief bestaand beleid per programma: 1 Bestuur 1 Pensioen wethouders Voorstel College overgenomen 4 Veiligheid 2 Brandweer Voorstel College overgenomen 5 Werkgelegenheid en 3 Parkmanagement

Nadere informatie

Omschrijving

Omschrijving Bijlage Overzicht financiële gevolgen Omschrijving 2012 2013 2014 2015 2016 Programma 1 Ruimtelijke Ontwikkeling Vergunningen Volkshuisvesting -50.000 laat een totaal voordeel zien van voor 2012 zien van

Nadere informatie

Voorstel aan : Gemeenteraad van 15 december Door tussenkomst van : Raadscommissie van 2 december Nummer : 71

Voorstel aan : Gemeenteraad van 15 december Door tussenkomst van : Raadscommissie van 2 december Nummer : 71 Voorstel aan : Gemeenteraad van 15 december 2014 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 2 december 2014 Nummer : 71 Onderwerp : Bezuinigingsmogelijkheden 2016 Bijlage(n) : 1. Schermprints website Begrotingswijzer.nl

Nadere informatie

Bezuinigingen muziekonderwijs

Bezuinigingen muziekonderwijs Muziek en cultuur bezuinigingen & nieuw beleid 7 november 2012 Bezuinigingen muziekonderwijs Begrotingsbehandeling november 2011: Afschaffen subsidie muziekschool Muziekles t/m 18 jaar tegen gereduceerd

Nadere informatie

Raadsvoorstel. bezuinigingen op subsidies

Raadsvoorstel. bezuinigingen op subsidies Raadsvoorstel Inleiding Bij de behandeling van de voorjaarsnota 2012 heeft u besloten om vanaf 2014 structureel 300.000,00 te gaan bezuinigen op subsidies. Via dit voorstel wordt u verzocht een besluit

Nadere informatie

OVERZICHT MAATREGELEN IN HET KADER VAN DE BEZUINIGINGS- TAAKSTELLING ONDERWIJS EN WELZIJN 2012-2014. Inzet combinatiefunctionaris

OVERZICHT MAATREGELEN IN HET KADER VAN DE BEZUINIGINGS- TAAKSTELLING ONDERWIJS EN WELZIJN 2012-2014. Inzet combinatiefunctionaris BIJLAGE 2 OVERZICHT MAATREGELEN IN HET KADER VAN DE BEZUINIGINGS- TAAKSTELLING ONDERWIJS EN WELZIJN 2012-2014 Taakstelling 2012 2013 2014 totale taakstelling 484.500,00 610.000,00 660.000,00 al ingevuld

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: bezuinigingen op subsidies

Collegevoorstel. Zaaknummer: bezuinigingen op subsidies Zaaknummer: 00341259 : Collegevoorstel Inleiding Bij de behandeling van de voorjaarsnota 2012 heeft de raad besloten om vanaf 2014 structureel 300.000,00 te gaan bezuinigen op subsidies. U wordt hierna

Nadere informatie

GEMEENTE MENTERWOLDE AANVULLENDE VOORSTELLEN OP BEGROTING 2016 EN MEERJARENRAMING

GEMEENTE MENTERWOLDE AANVULLENDE VOORSTELLEN OP BEGROTING 2016 EN MEERJARENRAMING GEMEENTE MENTERWOLDE AANVULLENDE VOORSTELLEN OP BEGROTING 2016 EN MEERJARENRAMING 2017-2019 Muntendam: 17 februari 2016 1 Inleiding De begroting 2016 en de meerjarenraming 2017-2019 zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

INH OUDSOPGAVE P.1 1. INLEIDING P.2 2. FINANCIELE TOELICHTING P.3 3. BEHOUD VAN VOORZIENINGEN P.5 4. DE GROENLINKS BEZUINIGINGEN P.

INH OUDSOPGAVE P.1 1. INLEIDING P.2 2. FINANCIELE TOELICHTING P.3 3. BEHOUD VAN VOORZIENINGEN P.5 4. DE GROENLINKS BEZUINIGINGEN P. INH OUDSOPGAVE P.1 PAGINA 1 1. INLEIDING P.2 2. FINANCIELE TOELICHTING P.3 3. BEHOUD VAN VOORZIENINGEN P.5 4. DE GROENLINKS BEZUINIGINGEN P.7 5. OVERGENOMEN BEZUINIGINGEN P.9 1. INLEIDING De gemeente Oosterhout

Nadere informatie

Bijlage 5 Perspectiefnota 2015-2018

Bijlage 5 Perspectiefnota 2015-2018 Bijlage 5 Perspectiefnota 2015-2018 Bezuinigingsvoorstel fase IVa In het kader van de bezuinigingen is met de raad afgesproken dat om te komen tot een sluitende meerjarenbegroting 2015-2018 omkeerbare

Nadere informatie

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Kaders begroting III Financiële beschouwing begroting 2014 en meerjarenraming 4

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Kaders begroting III Financiële beschouwing begroting 2014 en meerjarenraming 4 Perspectiefnota 2014 Inhoudsopgave blz. I Inleiding 3 II Kaders begroting 2014 3 III Financiële beschouwing begroting 2014 en meerjarenraming 4 Bijlagen: begrotingscirculaire 2014-2017 provincie Groningen

Nadere informatie

AMENDEMENT van de fracties van GroenLinks en de PvdA,

AMENDEMENT van de fracties van GroenLinks en de PvdA, van de fracties van en de, Onderwerp: bezuinigingen op de griffie en de rekenkamercommissie De griffie de enige ambtelijke ondersteuning is die de gemeenteraad in Veenendaal heeft De Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Verantwoord bezuinigen Waterland is het waard

Verantwoord bezuinigen Waterland is het waard Verantwoord bezuinigen Waterland is het waard Inleiding Bezuinigen is keuzes maken. CDA, GroenLinks en SP kiezen sociaal De gemeente Waterland staat voor de taak om in de meerjarenbegroting fors te bezuinigen.

Nadere informatie

BIJDRAGE CONCERN AAN DEEL 3 BELEIDSBEGROTING 2002. d.d. 11-07-2001

BIJDRAGE CONCERN AAN DEEL 3 BELEIDSBEGROTING 2002. d.d. 11-07-2001 BIJDRAGE CONCERN AAN DEEL 3 BELEIDSBEGROTING 2002 d.d. 11-07-2001 1. Productgroepnummer: 0001 3. Productgroepnaam: Financieringsmiddelen Het betreft een verzameling van mogelijke financieringsmiddelen,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken')

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken') Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14240 Datum : 29 mei 2012 Programma : Diverse programma s Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr.

Nadere informatie

Alternatieve begroting 2014

Alternatieve begroting 2014 Alternatieve begroting 2014 GroenLinks Rotterdam kiest ervoor om in economisch lastige tijden te blijven investeren in de stad. Dat doen we door meer geld uit te trekken voor bijvoorbeeld onderwijs, het

Nadere informatie

1e Bestuursrapportage

1e Bestuursrapportage 2019 1e Bestuursrapportage Gemeente Terschelling 24-5-2019 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Ontwikkeling van de lopende budgetten... 4 2. Overzicht (Meerjaren)resultaat 2019 tot en met 2023... 5 2.1 Algemeen...

Nadere informatie

Beantwoording technische vragen gesteld naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010

Beantwoording technische vragen gesteld naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010 Beantwoording technische vragen gesteld naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010 Pagina: Alg. Vraag: Hoeveel bedraagt de vermindering aan inhuur van derden qua bedrag en procentueel waarmee in de cijfers

Nadere informatie

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Taakstellende bezuiniging accommodaties

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Taakstellende bezuiniging accommodaties AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Kenmerk: 129862 Sector: Inwonerszaken Team : Sport, Economische Zaken & Recreatie Onderwerp: Taakstellende bezuiniging accommodaties Besluit: 1. Vast te stellen dat de accommodaties

Nadere informatie

- Het voorstel van het college B&W van 07-10-2014 Kerntakendiscussie Besluitdocument 2014

- Het voorstel van het college B&W van 07-10-2014 Kerntakendiscussie Besluitdocument 2014 Regnr.: Agendapunt: 4 Kerntakendiscussie besluitdocument Onderwerp: Bezuinigingen De raad van de gemeente Montferland bijeen d.d. 13-11-2014 Gelezen hebbende: - Het voorstel van het college B&W van 07-10-2014

Nadere informatie

Tweede reeks aanvullende vragen begroting 2016

Tweede reeks aanvullende vragen begroting 2016 Tweede reeks aanvullende vragen begroting 2016 Kritisch Menterwolde 1. Loonkosten; Zoals gevraagd willen wij een splitsing van de loonkosten in vast personeel (formatie-omvang) en tijdelijk personeel etc.

Nadere informatie

Inleiding Beleidskader Lokaal belastingbeleid Vaststelling tarieven 2012

Inleiding Beleidskader Lokaal belastingbeleid Vaststelling tarieven 2012 Lokale heffingen Inleiding Deze paragraaf bevat informatie en voorstellen over de diverse gemeentelijke belastingen en heffingen en gaat in op de consequenties daarvan voor de inwoners. Eerst krijgen de

Nadere informatie

Voorgesteld wordt de volgende uitgangspunten voor de begroting 2014 te hanteren:

Voorgesteld wordt de volgende uitgangspunten voor de begroting 2014 te hanteren: Nota voor : vergadering Algemeen Bestuur Datum : 19 december 2012 Onderwerp : Uitgangspunten begroting 2014 en planning besluitvorming Agendapunt : 5 Kenmerk : AB/1224 Bijlage: Planning en controlcyclus

Nadere informatie

: 12 december : wethouder B. Bonnema

: 12 december : wethouder B. Bonnema R16.00048 E bprrv Littenseradiel : 12 december 2016 : Gemeentelijke belastingen, heffingen en tarieven : wethouder B. Bonnema : De raad besluit : 1. de belastingen, de heffingen en de tarieven overeenkomstig

Nadere informatie

3. Programma 4. Er komt een andere inrichting van cultuureducatie wat een besparing moet opleveren van ,--. Waarop is dit gebaseerd?

3. Programma 4. Er komt een andere inrichting van cultuureducatie wat een besparing moet opleveren van ,--. Waarop is dit gebaseerd? 1. Belastingen: Er wordt voorgesteld om de OZB te verhogen met 2,75 % en de rioolbelasting met 4,7%. Hoe is dit te verklaren, met het gestelde op pagina 25 dat er geen lastenverhoging zal plaats vinden

Nadere informatie

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3. III Kaders begroting

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3. III Kaders begroting Perspectiefnota 2016 Inhoudsopgave blz. I Inleiding 3 II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3 III Kaders begroting 2016 4 Bijlagen: begrotingscirculaire 2016-2019 provincie Groningen

Nadere informatie

SAMENVATTING VOORGESCHIEDENIS

SAMENVATTING VOORGESCHIEDENIS Aan de raad, Onderwerp: Digitale informatieborden Voorstel: 1. De huidige 23 analoge evenementeninformatieborden vervangen door 20 digitale informatieborden 2. Geen gebruik maken van sponsoring en commerciële

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs

Nota van B&W. Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs Nota van B&W Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. S.K. Satter Telefoon 5115708 E-mail: ssatter@haarlem.nl MO/OWG Reg.nr. OWG/2006/729

Nadere informatie

GEMEENTE LITTENSERADIEL

GEMEENTE LITTENSERADIEL GEMEENTE LITTENSERADIEL Agendanummer 10 Raadsvoorstel Raadsvergadering : 17 november 2008 Onderwerp : Gemeentelijke belastingen en tarieven 2009 Portefeuillehouder : Burgemeester J. Liemburg Voorstel :

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING

PROGRAMMABEGROTING PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 Paragraaf 1 : Lokale heffingen Inleiding In deze paragraaf wordt inzicht gegeven in de door de gemeente Leiderdorp geheven belastingen, heffingen en leges. De paragraaf geeft

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 31 mei Voorstel van : college van burgemeester en wethouders

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 31 mei Voorstel van : college van burgemeester en wethouders GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 31 mei 2016 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Concept begroting ODBN 2017 Samenvatting De gemeente Boekel werkt op diverse beleidsgebieden

Nadere informatie

Ontwerpbegroting 2011

Ontwerpbegroting 2011 Ontwerpbegroting 2011 Toelichting Stichting openbaar onderwijs Baasis Bezoekadres: Stationsweg 3 9471 GJ Zuidlaren Opgesteld door: Onderwijs Service Groep Borgstee 11 9403 TS Assen November 2010 Versie

Nadere informatie

10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch

10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch

Nadere informatie

Programma. Inleiding portefeuillehouder financiën Presentatie portefeuillehouders per programma. Pauze. Gelegenheid tot het stellen van vragen

Programma. Inleiding portefeuillehouder financiën Presentatie portefeuillehouders per programma. Pauze. Gelegenheid tot het stellen van vragen Programma Inleiding portefeuillehouder financiën Presentatie portefeuillehouders per programma Pauze Gelegenheid tot het stellen van vragen Bezuinigingsopgaven eerdere begrotingen 2010 1.875.000 5% gekort

Nadere informatie

Notitie heroriëntatie afspraken aanvullende vergoeding op de exploitatie onderwijs

Notitie heroriëntatie afspraken aanvullende vergoeding op de exploitatie onderwijs Notitie heroriëntatie afspraken aanvullende vergoeding op de exploitatie onderwijs Inleiding In de kadernota 11 zijn een aantal bestuursopdrachten vastgesteld, o.a. de bestuursopdracht onderwijs waarin

Nadere informatie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Aan de raad. Inleiding Op 5 juli heeft een eerste bespreking

Nadere informatie

B. Mag de verdere ontwikkeling van het Dru-complex eventueel meer geld van de gemeente kosten? - Ja - Nee - Geen mening

B. Mag de verdere ontwikkeling van het Dru-complex eventueel meer geld van de gemeente kosten? - Ja - Nee - Geen mening DE VRAGEN VOOR HET BURGERBEGROTINSGFORUM OP 30 OKTOBER 2010 Groep 1: Leefbaarheid A. Zaal: Loungezaal. Gespreksleider: Jan Finkenflügel. 1 Het idee in de begroting is dat een goed voorzieningenniveau van

Nadere informatie

3. Beoogd resultaat Vaststellen van de concept begrotingen 2018 van Wedeka bedrijven en de EMCO-groep.

3. Beoogd resultaat Vaststellen van de concept begrotingen 2018 van Wedeka bedrijven en de EMCO-groep. *17.01409* VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Behandelend ambtenaar: J. Wolters Afdeling/cluster: / Telefoonnr.: 0591-535472 Portefeuillehouder: J.F.A. Alberts Registratienummer: 17.01409 Onderwerp: Jaarstukken

Nadere informatie

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL GEMEENTE LEEUWARDERADEEL Raadsvergadering: 18 oktober 2012 Voorstelnummer: 2012/42 13 Stiens, 10 augustus 2012 Behandelend ambtenaar: J. Bosch E-mail: j.bosch@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr. : 058 257 66

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND gemeente Roermond VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND datum indiening: 2 december 2013 datum/agendapunt B&Wvergadering: 171213/303 Afdeling: Sport en Bewegen Onderwerp: Tarieven

Nadere informatie

O O * Ontwikkeling OZB

O O * Ontwikkeling OZB O16.001974 O16.001974* Ontwikkeling OZB 1. Inleiding 1.1 Aanleiding van deze notitie Op 30 juni 2016 heeft wethouder Offinga toegezegd om een notitie in de vorm van actieve info aan de raad te verstrekken

Nadere informatie

Service & Samenwerking excl. financieringsresultaat (X 1.000)

Service & Samenwerking excl. financieringsresultaat (X 1.000) Samenvatting resultaat 2014 6.2.1 Domein Service en Samenwerking Service & Samenwerking excl. financieringsresultaat (X 1.000) ICT 275 Niet ingevulde taakstelling 44 Bijdragen projecten derden 32 Vacatureruimte

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Onderwerp: Plannen van aanpak realisatie taakstellingen in de begroting 2016

Onderwerp: Plannen van aanpak realisatie taakstellingen in de begroting 2016 AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Kenmerk: 124465 Sector: Middelen Team : Ontworpen door: M. Kleingeld-Vinke Onderwerp: Plannen van aanpak realisatie taakstellingen in de begroting 2016 Besluit: 1. In te stemmen

Nadere informatie

: 28 november 2011 : 12 december : H.T.J. van Beers : L. Evers

: 28 november 2011 : 12 december : H.T.J. van Beers : L. Evers RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raad vergadering : 28 november 2011 : 12 december 2011 Documentnr. Zaaknummer : 749 : PR-11-17556 Portefeuillehouder Verantwoordelijk

Nadere informatie

Bijlagen 1 Voorjaarsnota

Bijlagen 1 Voorjaarsnota Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Voorjaarsnota 2012 Datum voorstel 10 april 2012 Datum raadsvergadering 15 mei 2012 Bijlagen 1 Voorjaarsnota Ter inzage Aan de gemeenteraad, 0. Samenvatting De voorjaarsnota

Nadere informatie

Krimpen aan den IJssel

Krimpen aan den IJssel VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Voorstel 22 maart 2011 Agendanummer : J.P.M. Heggelman Datum Samenleving raadsvergadering : 7 februari Beleidsontwikkeling Registratienummer : Onderwerp: Krimpenerwaard College

Nadere informatie

GEME. VeiligheidsRegio 2 0 NOV Zeeland. AfdeHng(e Afdoen/advies Kennisnemsr»;i «, r t h. Ontwerp- 4 e begrotingswijziging 2013

GEME. VeiligheidsRegio 2 0 NOV Zeeland. AfdeHng(e Afdoen/advies Kennisnemsr»;i «, r t h. Ontwerp- 4 e begrotingswijziging 2013 GEME 2013.15824 2 0 NOV. 2013 VeiligheidsRegio Zeeland AfdeHng(e Afdoen/advies Kennisnemsr»;i «, r t h. Ontwerp 4 e begrotingswijziging 2013 Inleiding Onlangs heeft u de 3 e begrotingswijziging 2013, met

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Integraal huisvestingsplan Registratienummer: 513472 Op voorstel van het college d.d.: 17 december 2013 Datum vergadering: 28 januari 2014 Portefeuillehouder: J.P.

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/14830 Datum : 3 september 2013 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder : dhr. T.

Nadere informatie

Eindtotaal 1.304 1.460 1.591

Eindtotaal 1.304 1.460 1.591 Openbaar Onderwerp Invulling taakstellingen/bezuinigingen DGG/Sector Openbare Ruimte Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 9610 BW-nummer BW-00970 Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting Dit

Nadere informatie

Voorgestelde wijzigingen begroting (December)

Voorgestelde wijzigingen begroting (December) Voorgestelde wijzigingen begroting (December) LASTEN Naam raming 1 Dienstverlening en Veiligheid 6.140.30 Uitvoering Bijzondere wetten 7.5000 doorberekende kosten VTH 52.598 59.430 6.832 Op basis van de

Nadere informatie

Financiële ontwikkelingen na gereedkomen primitieve begroting

Financiële ontwikkelingen na gereedkomen primitieve begroting Financiële ontwikkelingen na gereedkomen primitieve begroting Inleiding In de raadsvergadering van 3 december 2014 is een nieuwe Planning & Control Cyclus vastgesteld. Met deze vaststelling zijn de 1 e

Nadere informatie

Portefeuillehouder Datum collegebesluit : 1 juni 2010 Corr. nr.:

Portefeuillehouder Datum collegebesluit : 1 juni 2010 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : WL Datum collegebesluit : 1 juni 2010 Corr. nr.: 2010004432 Onderwerp : Programma : 5. Welzijn en zorg Commissie : Bestuur en Middelen Agenda nr. : 13, 2010/40 Voorstel tot

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 Raadsstuk Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 1. Inleiding De gemeenteraad heeft middelen gereserveerd voor de bouw van een multifunctionele badmintonhal

Nadere informatie

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Vergadering gemeenteraad d.d. 30 november 2017 Agenda nummer 7 Portefeuillehouder: wethouder de heer J.H. Menninga Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Korte inhoud: Jaarlijks worden

Nadere informatie

Jaarstukken Versie:

Jaarstukken Versie: Jaarstukken Versie: 8... 2.2.12 Overhead, vennootschapsbelasting en onvoorzien Programmabudget Overhead bedragen x 1.,- Overhead 216 Wijziging na wijziging 48.528 13.983 62.511 61.713 798-2.225-9.356-11.581-8.58-3.73

Nadere informatie

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 Aan: De Gemeenteraad Verzenddatum: Betreft: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Inleiding In het kader van het coalitieprogramma van

Nadere informatie

- Bij vooral niet op bezuinigen geeft de burger aan: Onderwijs (69,7%), Veiligheid (74,6%), Zorg en volksgezondheid (77,6%).

- Bij vooral niet op bezuinigen geeft de burger aan: Onderwijs (69,7%), Veiligheid (74,6%), Zorg en volksgezondheid (77,6%). VVD Asten Reactie op Voorjaarsnota 2012 Voorzitter, Vandaag kan de raad zich uitspreken over de ontwikkeling van de scenario s, de financiële consequenties, en het maken van keuzes als gevolg daarvan.

Nadere informatie

Raadsvergadering. Inleiding In 2012 is door het cluster Facilitaire Zaken onderzoek gedaan naar de huisvestingskosten in Bunnik;

Raadsvergadering. Inleiding In 2012 is door het cluster Facilitaire Zaken onderzoek gedaan naar de huisvestingskosten in Bunnik; RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17-07-2014 14-068 Onderwerp krediet t.b.v. realisatie bezuinigingen door Het Nieuwe Werken Aan de raad, Onderwerp Krediet voor de realisatie bezuinigingen door Het

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad. Datum Forum vergadering : 28 november 2016 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 12 december 2016

RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad. Datum Forum vergadering : 28 november 2016 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 12 december 2016 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 28 november 2016 Zaaknummer : 171865 Datum Raadsvergadering : 12 december 2016 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum:

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 23 april 2015

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 23 april 2015 GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 23 april 2015 Voorstel van het college aan de raad Onderwerp: Tijdelijke huisvesting basisschool De Wegwijzer. Agendapunt Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg

Nadere informatie

Rapportage stand van zaken ombuigingen 2014

Rapportage stand van zaken ombuigingen 2014 Rapportage stand van zaken ombuigingen 2014 Door: Karen Veenstra Team: Financiën en belastingen Datum: 11 mei 2015 Status: definitief Inleiding De eerste bestuursrapportage 2014 sloot met forse nadelige

Nadere informatie

Sportaccommodatiebeleid. Exploitatie en Beheer

Sportaccommodatiebeleid. Exploitatie en Beheer Sportaccommodatiebeleid Exploitatie en Beheer Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 Leeswijzer...2 2. Huidige situatie exploitatie en beheer...3 2.1. De binnensportaccommodaties...3 2.2 De buitensportaccommodaties...4

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Vergadering: 18 maart 2013

Aan de gemeenteraad Vergadering: 18 maart 2013 Aan de gemeenteraad Vergadering: 18 maart 2013 Nummer: 17A Tubbergen, 8 maart 2013 Onderwerp: Onderhoud schoolgebouwen 2013. Samenvatting raadsvoorstel: Op basis van de onderwijswetgeving is de gemeente

Nadere informatie

Nota. Nota openbaar: Ja. Nummer: 14INT04226. Invulling Wet chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en Compensatie Eigen Risico (CER) Onderwerp:

Nota. Nota openbaar: Ja. Nummer: 14INT04226. Invulling Wet chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en Compensatie Eigen Risico (CER) Onderwerp: Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 14INT04226 II Onderwerp: II Datum vergadering^ Ö Nota openbaar: Ja Invulling Wet chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en Compensatie Eigen Risico (CER)

Nadere informatie

Brede Doorlichting in perspectief. Gemeenteraad, januari 2012 Hans Tanis

Brede Doorlichting in perspectief. Gemeenteraad, januari 2012 Hans Tanis Brede Doorlichting in perspectief Gemeenteraad, januari 2012 Hans Tanis Agenda 1. Wat hebben we al bereikt? 2. Welke financiële opgave ligt er nog? 3. Vervolgaanpak a. Aanvullende voorstellen afgelopen

Nadere informatie

Totaaloverzicht voorstellen expertgroepen

Totaaloverzicht voorstellen expertgroepen Totaaloverzicht voorstellen expertgroepen Bezuinigingsvoorstellen 2015 2016 2017 DIENSTVERLENING 1 Gemeentehuis 16.600 16.600 16.600 Dit voorstel betreft de extra huuropbrengst ( 15.000) in het kader van

Nadere informatie

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen Datum : 16 december 2013 Van : College Bijlagen : Onderwerp : Financiën Kulturhus Haaften Zaak- / Docnummer : 06/09892 KENNISNEMEN VAN: Financiële tussenstand Kulturhus Haaften Inleiding Op 11 februari

Nadere informatie

AFWIJKINGEN OP DE RAMINGEN VAN LASTEN EN BATEN. Totaal per thema. Mutaties Omschrijving thema I/S Bedrag afwijking

AFWIJKINGEN OP DE RAMINGEN VAN LASTEN EN BATEN. Totaal per thema. Mutaties Omschrijving thema I/S Bedrag afwijking 1. Mutaties Themabegroting 2017 Totaal per thema Mutaties Omschrijving thema I/S Bedrag afwijking 1 Financiën en Bedrijfsvoering I/S 158.151 2 Sociaal Domein S 0 3 Onderwijs en Sport (accommodaties) I/S

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr..: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr..: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 10.0035 Rv. nr..: 10.0035 B&W-besluit d.d.: 16-2-2010 B&W-besluit nr.: 10.0194 Naam programma +onderdeel: Programma 8 Sport, cultuur en recreatie. Onderwerp: Uitvoeringsbesluit nieuwbouw

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Raadsvergadering d.d. : 26 februari Agendapunt : 7. : Integraal Huisvestingsplan (opiniërend) B&W besluit d.d.

Raadsvoorstel. Raadsvergadering d.d. : 26 februari Agendapunt : 7. : Integraal Huisvestingsplan (opiniërend) B&W besluit d.d. Raadsvoorstel Raadsvergadering d.d. : 26 februari 2013 Agendapunt : 7 Portefeuillehouder Onderwerp : dhr. H.E. Waalkens : Integraal Huisvestingsplan (opiniërend) B&W besluit d.d. : 29 januari 2013 Leens,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Nr.: ZK / Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern. Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek

RAADSVOORSTEL. Nr.: ZK / Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern. Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek Nr.: ZK15006912 / 16-0017745 Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern RAADSVOORSTEL Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek Datum : 31 mei 2016 Korte samenvatting De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

Notitie tarieven (multifunctionele) binnen- en buitensportaccommodaties

Notitie tarieven (multifunctionele) binnen- en buitensportaccommodaties Notitie tarieven (multifunctionele) binnen- en buitensportaccommodaties 1. Aanleiding De aanleiding voor deze notitie tarieven binnen- en buitensportaccommodaties is drieledig: Tarieven buitensport Uit

Nadere informatie

Kadernota 2020 Vastgesteld in de vergadering van het dagelijks bestuur van 12 december 2018

Kadernota 2020 Vastgesteld in de vergadering van het dagelijks bestuur van 12 december 2018 Kadernota 2020 Vastgesteld in de vergadering van het dagelijks bestuur van 12 december 2018 Recreatieschap Westfriesland Hoofddoelstelling Het Recreatieschap Westfriesland heeft als taak de behartiging

Nadere informatie

Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel

Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel Agenda 2 1 2 3 4 5 6 7 8 Toelichting onderzoek 12 onderwerpen: investeren of bezuinigen? Maatschappelijke participatie en sociale voorzieningen

Nadere informatie

Raadsvergadering, 27 oktober 2009. Voorstel aan de Raad. Onderwerp: Reconstructie Brug Singel.

Raadsvergadering, 27 oktober 2009. Voorstel aan de Raad. Onderwerp: Reconstructie Brug Singel. Raadsvergadering, 27 oktober 2009 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Reconstructie Brug Singel. Onderdeel raadsprogramma: 2. Werken en Mobiliteit Portefeuillehouder: Henk Muis Voorgesteld besluit Nr: 332

Nadere informatie

Bestuursrapportage 2015

Bestuursrapportage 2015 Bestuursrapportage 2015 Programma (bedragen in ) Omschrijving 2015 Structureel 2016 Structureel 2017 Structureel 2018 Structureel 2019 Structureel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel

Nadere informatie

8 februari Begrotingswijziging

8 februari Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 8 februari 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Stelpost nog in te vullen besparingen: 2015 2016 2017 Besparing Holland Rijnland 62.500 83.375 125.000 Moderne werkgever in moderne huisvesting

Stelpost nog in te vullen besparingen: 2015 2016 2017 Besparing Holland Rijnland 62.500 83.375 125.000 Moderne werkgever in moderne huisvesting VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van april 2015 Besluit nummer: 2015_Raad_00021 Onderwerp: Voortgang stelposten nog in te vullen besparingen - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Op 5 februari 2015 heeft

Nadere informatie

Raad 1 oor ck DAE 420. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dr. R.H.A. Plasterk Postbus EA Den Haag

Raad 1 oor ck DAE 420. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dr. R.H.A. Plasterk Postbus EA Den Haag I. DAE 420 J A!f 1 : 1 Raad 1 oor ck > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dr. R.H.A. Plasterk Postbus 20011 2500 EA Den Haag Raad voor

Nadere informatie

: krediet verbouwing aanpassing Dorpshuis Valkenburg

: krediet verbouwing aanpassing Dorpshuis Valkenburg Aan de gemeenteraad Zaaknummer : 2013-008473 Programma : Cultuur, recreatie en sport Onderwerp : krediet verbouwing aanpassing Dorpshuis Valkenburg Katwijk, 18 februari 2014. Inleiding De gemeenteraad

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: SBBV04. Tarieven en openstelling zwembad Het Run

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: SBBV04. Tarieven en openstelling zwembad Het Run Collegevoorstel Inleiding De huidige tarieven van het zwembad Het Run bevinden zich, vergeleken met baden in de regio en rekening houdend met de voorzieningen die worden geboden, duidelijk op een laag

Nadere informatie

Voorstel aan : de gemeenteraad van 28 juni 2004 Behandeling in : commissie Samenlevingszaken en Middelen van 15 juni 2004

Voorstel aan : de gemeenteraad van 28 juni 2004 Behandeling in : commissie Samenlevingszaken en Middelen van 15 juni 2004 Voorstel aan : de gemeenteraad van 28 juni 2004 Behandeling in : commissie Samenlevingszaken en Middelen van 15 juni 2004 Nummer : Onderwerp : Integraal HuisvestingsPlan (IHP) Onderwijs Bijlage(n) : 2

Nadere informatie

Een aantal financiële ontwikkelingen zijn aanleidingen de begrotingcijfers 2015 bij te stellen.

Een aantal financiële ontwikkelingen zijn aanleidingen de begrotingcijfers 2015 bij te stellen. Raadsvoorstel Agenda nr. 10 Onderwerp: Vaststellen wijziging begroting 2015 Soort: Besluitvormend Opsteller: J.H.M. Sonnemans Portefeuillehouder: W.L.G. Hanssen Zaaknummer: SOM/2015/020833 Documentnummer:

Nadere informatie

Besluit Raad Nr. Datum 0 2 NQV 7fifi

Besluit Raad Nr. Datum 0 2 NQV 7fifi Besluit Raad Nr. Datum 0 2 NQV 7fifi RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 15 oktober 2015 Zaaknummer : 178794 Datum Raadsvergadering : 0 2 NOV 2D15 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

Onderwerp : Onderzoek naar afschaffing toeristen- en hondenbelasting 2016

Onderwerp : Onderzoek naar afschaffing toeristen- en hondenbelasting 2016 Raadsvoorstel *Z01C3C9D81F* Aan de raad Documentnummer : INT-15-18695 Afdeling : Bedrijfsvoering Onderwerp : Onderzoek naar afschaffing toeristen- en hondenbelasting 2016 Inleiding In het door het college

Nadere informatie

1. Inleiding. Het gaat daarbij om de volgende wijzigingen:

1. Inleiding. Het gaat daarbij om de volgende wijzigingen: 1e begrotingswijziging 2015 1. Inleiding Voor u ligt de 1 e begrotingswijziging 2015 van de GGD Zaanstreek-Waterland. De begroting 2015 wordt in maart en april voorafgaand aan de nieuwe jaarschijf opgesteld.

Nadere informatie

Commissie Beleidscyclus College van B&W Aanpak achterblijvende overhead

Commissie Beleidscyclus College van B&W Aanpak achterblijvende overhead Informatienota Aan: Commissie Beleidscyclus Van: College van B&W Onderwerp: Aanpak achterblijvende overhead Portefeuillehouder Wethouder L. Verspuij Datum collegebesluit 14 oktober 2014 Geheimhouding:

Nadere informatie

B en W - advies. Maatschappelijke Ontwikkeling

B en W - advies. Maatschappelijke Ontwikkeling B en W - advies Portefeuillehouder Afdeling Advies van Datum advies Bestandsnaam Advies O.R. In overleg met afdeling(en) Actief informeren raad Actief informeren wijkcontactambtenaar S.W. Krooneman Maatschappelijke

Nadere informatie

UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012

UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012 UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012 1. INLEIDING Op 7 januari 2008 is de Integrale Welzijnsnota door de gemeenteraad vastgesteld. Daarnaast hanteert de gemeente een Algemene subsidieverordening, op basis

Nadere informatie

Programma 1 - Bestuur en veiligheid

Programma 1 - Bestuur en veiligheid Vragen door raadsfracties over de Programmabegroting 2014-2017 Nr. Van Wie Vragen Programma 1 - Bestuur en veiligheid 1. CDA Vraag: Blz. 10, Communicatie Wat kost een extra pag. in Gemeente thuis 2. CDA

Nadere informatie

Steller : Simone van Bodegraven Telefoonnummer : 0229-252200 Afdeling ; Middelen en Beheer - FB Email : s.van.bodegraven@hoorn.nl

Steller : Simone van Bodegraven Telefoonnummer : 0229-252200 Afdeling ; Middelen en Beheer - FB Email : s.van.bodegraven@hoorn.nl BI II Ii>»'^ J^QQJ*J][ Zaaknummer ' 10.14697 Behoort bij ODleqqer: 10.14697 nr. : Wethouder Louwman Programmabegroting^g Fi n a n c ën en Alaemene Lasten en Baten Telefoonnummer : 0229-252200 ; Middelen

Nadere informatie

Aan de commissie Maatschappelijke aangelegenheden

Aan de commissie Maatschappelijke aangelegenheden Aan de commissie Maatschappelijke aangelegenheden Commissievergadering d.d. 17 april 2002 Agendapunt: 4.3 Onderwerp: Zwemproblematiek ouderen Terheijden/Wagenberg Toelichting: Al vele jaren nemen ouderen

Nadere informatie

Nieuw beleid en niet gedekte voorstellen

Nieuw beleid en niet gedekte voorstellen Nieuw beleid en niet gedekte voorstellen Eerste burap 2013 Nr. Omschrijving 2013 2014 2015 2016 I/S 1 Diverse budgetten voor de raad, nl: 21.100 I Vertrek burgemeester 3.500 Werving nieuwe burgemeester

Nadere informatie

COMBINATIEFUNCTIES. In Krimpen aan den IJssel

COMBINATIEFUNCTIES. In Krimpen aan den IJssel COMBINATIEFUNCTIES In Krimpen aan den IJssel Inleiding Sportnota 2009-2013 De combinatiefuncties sluiten goed aan op de wens tot nadere samenwerking tussen sportverenigingen en scholen. Een combinatiefunctionaris

Nadere informatie

Onderwerp Doordecentralisatie Rijnlands Lyceum Sassenheim (RLS) - Besluitvormend

Onderwerp Doordecentralisatie Rijnlands Lyceum Sassenheim (RLS) - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 4 februari 2014 bestemd voor de gemeenteraad nummer: 2014_BW_00072 Onderwerp Doordecentralisatie Rijnlands Lyceum Sassenheim (RLS) - vormend Beknopte samenvatting De gemeenteraad

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Datum Raadsvergadering: Bestuurlijk hoofdthema: Programma F Middelen en Economie BBVnummer: 134653 Raadsvoorstel: 134948 Portefeuillehouder: Bert Euser Onderwerp 2e Tussenrapportage

Nadere informatie