Het doel van de aangeboden werkzaamheden is om de meest effectieve en efficiënte weg te volgen voor het bereiken van een energieneutrale wijk.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het doel van de aangeboden werkzaamheden is om de meest effectieve en efficiënte weg te volgen voor het bereiken van een energieneutrale wijk."

Transcriptie

1 ir. G.H. ten Bolscher ProjectManagement Bureau Gemeente Amsterdam T.a.v. de heer A. van Wijngaarden Postbus BG AMSTERDAM Kenmerk 12397DSlo Uw kenmerk - Datum 24 februari 2012 Behandeld door ir. D.A. van t Slot Direct nummer Betreft aanbieding Weteringen Duurzaam Geachte heer Van Wijngaarden, Graag voldoen wij aan uw verzoek een offerte uit te brengen voor het onderzoek naar de mogelijkheden voor het project Weteringen Duurzaam, zoals verwoord in uw bericht van 17 februari DWA kent de mogelijkheden en beperkingen voor het realiseren van energieneutraliteit in al dan niet monumentale woningbouw en zet deze graag in om ook Weteringen te verduurzamen. Hieronder vindt u onze visie en ons voorstel voor het te volgen plan van aanpak. Om een goede toelichting en onderbouwing van onze aanpak te geven hebben wij ervoor gekozen dit in een aparte offerte u aan te bieden. In bijlage I vindt u de concrete beantwoording van de door u gestelde vragen. Aanleiding en doel Weteringen Duurzaam is een bewonersinitiatief om de Weteringbuurt met circa 800 woningen te verduurzamen. Deze verduurzaming dient gerealiseerd te worden door zowel energiebesparing als duurzame opwekking. De kerngroep heeft zelf hiervoor niet de expertise in huis en vraagt hiervoor ondersteuning. Het doel van de aangeboden werkzaamheden is om de meest effectieve en efficiënte weg te volgen voor het bereiken van een energieneutrale wijk. Visie op de probleemstelling Weteringen duurzaam heeft als ambitie om de Weteringbuurt volledig te verduurzamen tot een zo veel mogelijk energieneutrale wijk. Gezien de onhoudbaarheid van ons huidige energiegebruik en de mogelijkheden om dit te veranderen onderschrijft DWA deze doelstelling volledig. Wij hebben uw vraagstelling geanalyseerd. Afgaand op de hoge ambities die zijn uitgesproken en onze ervaringen in gelijksoortige projecten zien wij een discrepantie tussen de gestelde vraag en de voorgestelde oplossingsrichting door met maatwerkadviezen hier invulling aan te geven. Het is onze stelligste overtuiging dat het op een logische wijze behalen van de energieneutraliteit alleen behaald kan worden door alleen de combinatie van woninggebonden én gebiedgebonden maatregelen.

2 2 ProjectManagement Bureau Gemeente Amsterdam 12397ds Het uitvoeren van individuele maatwerkadviezen per woning is in dat verband wel zinvol maar zal maar ten dele invulling geven aan de gestelde doelstelling. Indicatief verwachten wij dat bij uitvoering van alle maatregelen uit een gemiddeld maatwerkadvies een energieneutraliteit van maximaal 40-50% realiseerbaar is. Het nu onderzoeken van veel individuele woningen heeft daarom volgens ons beperkt zin en zal in relatie tot de gestelde doelstelling onevenredig veel tijd en moeite in beslag nemen. Daarbij komt dat het opstellen van een energielabel volgens BRL (als integraal onderdeel van het maatwerkadvies) per woning op dit moment minder relevant is. Juist na realisering van de maatregelen is dit zinvol omdat daarmee de doorgevoerde verduurzamingslag ook inzichtelijk wordt gemaakt. Op basis van bovenstaande argumenten stellen wij dan ook een enigszins aangepast voorstel voor waarmee op efficiënte en effectieve wijze invulling gegeven kan worden aan de gestelde doelstelling voor de Amsterdamse Weteringbuurt. Wij maken hierbij zoals gezegd onderscheid in woninggebonden en gebiedsgebonden maatregelen. Door het onderzoeken van een beperkt aantal representatieve woningen zullen wij ons een beeld verschaffen van de kwaliteit, mogelijkheden en onmogelijkheden op woningniveau. Op basis daarvan, aangevuld met gebiedsgerichte informatie, kunnen wij vervolgens inzichtelijk maken welke gebiedsgebonden maatregelen genomen moeten worden om klimaatneutraliteit voor de Weteringbuurt zoveel mogelijk te realiseren. Gevisualiseerd ziet dit er als volgt uit Woninggebonden mogelijkheden INPUT: opname bij representatieve woningen OUTPUT: maatwerkadvies en samenvattend beeld Gebiedsgebonden mogelijkheden INPUT: informatie uit stap 1, informatie vanuit gebied/stad Advies voor klimaatneutraliteit OUTPUT: techniek, organisatie, financiering figuur 1 Visualisatie maatregelen klimaatneutraliteit Weteringbuurt Bovenstaande aanpak/verdeling in de werkzaamheden is volgens ons nodig om de ambitieuze doelstelling van klimaatneutraliteit te kunnen realiseren. Deze aanpak kan zelfs generiek gemaakt worden en breder (via bijvoorbeeld de SEV) worden verspreid. Bewoners en andere betrokken partijen zullen alleen bereid zijn investeringen te doen als risico s beperkt kunnen worden en in verhouding staan tot het te behalen rendement. Dit rendement is voor woningeigenaren zowel maatschappelijk als financieel van aard.

3 3 ProjectManagement Bureau Gemeente Amsterdam 12397ds Onze visie is dat het advies zal moeten voldoen aan de volgende voorwaarden. Gedragen door alle partijen. Gezien de noodzaak van samenwerking is het zinloos om een advies op te stellen dat niet herkend wordt door alle betrokken partijen. Het gevoel samen de schouders eronder moet gaan leven. Een voorwaarde voor het creëren van dit gevoel is volledige transparantie in het proces. Bewoners moeten het gevoel hebben gekend te worden in hun specifieke situatie. Concreet. Er zijn al genoeg studies en beleidsplannen op strategisch niveau over energieneutraliteit. Steeds blijkt weer dat er voor het in beweging brengen van de actoren meer nodig is dan het stellen van ambitieuze doelen. Het is tijd voor actie. Het advies zal daarom een heldere beschrijving van de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn zodat alleen daar energie in wordt gestopt wat ook bijdraagt aan het behalen van de doelstelling. Realistisch. Er moet onderbouwd kunnen worden dat de gestelde doelen realiseerbaar zijn met de beschikbare middelen. Het heeft geen zin om bewoners alleen vanuit morele overwegingen proberen te overtuigen tot het doen van investeringen. Het is belangrijk het financiële belang en de risico s van alle partijen te erkennen. De samenwerking heeft juist tot doel deze onzekerheden te verminderen en partijen ervan te overtuigen dat het met elkaar wél kan. Communicatief. Communicatie naar de bewoners en andere betrokkenen is een zeer wezenlijk element in het proces. Uiteindelijk is de roep om een duurzamere woning vanuit de bewuste consument de drijfveer om partijen in beweging te brengen. Plan van aanpak Op basis van onze visie stellen we voor het project als volgt te fasen. 1 Startoverleg met de kerngroep Wetering Duurzaam 2 Opname van circa tien representatieve panden 3 Uitwerken van de mogelijkheden op gebouwniveau voor deze tien woningen 4 Uitwerken van de collectieve mogelijkheden 5 Presentatie van de resultaten aan de kerngroep Wetering Duurzaam Werkzaamheden Onze werkzaamheden binnen de verschillende fasen zijn als volgt omschreven. 1 Startoverleg met de kerngroep Wetering Duurzaam a Wij starten de werkzaamheden met een overleg met de kerngroep Wetering Duurzaam. Deze kerngroep bestaat uit vertegenwoordigers van de initiatiefgroep, PBM en eventueel personen van de SEV. Tijdens deze bespreking wordt onder andere ingegaan op de volgende aspecten: i ambitie voor de wijk; ii omvang van het project; iii fasering; iv motivatie en voorkeuren van deelnemers; v financiële kaders; vi proces van het traject; vii aanwezige informatie. b Aanvullend aan dit gesprek dient de projectgroep tien representatieve woningen aan te wijzen die zullen worden opgenomen in het onderzoek. Deze woningen dienen voldoende verschillend van elkaar te zijn, zodat met deze woningen een goed beeld gevormd wordt van de woningen in de buurt.

4 4 ProjectManagement Bureau Gemeente Amsterdam 12397ds Opname van de tien woningen a De tien aangewezen woningen worden door DWA zowel bouwkundig als installatietechnisch opgenomen. Hierbij wordt gekeken naar zowel de huidige staat van het gebouw en de installaties, als ook de mogelijkheden voor toepassing van energiebesparende maatregelen. b Een kort gesprek met de bewoners van deze woningen, waarin zij hun beperkingen/voorwaarden aan maatregelen kunnen opgeven. c Opvragen van het energiegebruik van deze woningen aan de bewoners van de woningen. d Het invoeren van de woningen in de EPA-software, zodat inzichtelijk wordt wat het energielabel van de huidige woningen is. 3 Uitwerken van individuele maatregelen a Het vaststellen van de realistische, energiebesparende of duurzame maatregelen. Realistische maatregelen zijn maatregelen die technisch mogelijk zijn, passen binnen de kaders van de gemeente en de bewoner en zichzelf binnen de levensduur van de maatregel terugverdienen. b Het beoordelen van de verschillende maatregelen op: i investering; ii exploitatiekosten besparing; iii aandachtspunten voor uitvoering; iv CO 2 -reductie. c Het samenstellen van twee realistische pakketten, waarbij één pakket gericht is op het maximaal haalbare qua energiebesparing en één pakket op een economisch optimum aan maatregelen binnen de woning. In beide pakketten wordt het waarborgen van een goed binnenklimaat integraal meegenomen. d Het doorrekenen van de pakketten op de hierboven genoemde aspecten. e Het bepalen van het energielabel bij toepassing van de pakketten. 4 Uitwerken van collectieve maatregelen a Een substantieel deel van de verduurzaming komt uit collectieve maatregelen, zoals warmtepompen, WKO, biomassa, rioolwarmte et cetera. DWA zal deze in kaart brengen. b Het voeren van een overleg met de gemeente om te bepalen wat de mogelijkheden zijn voor het gebruik van openbare ruimte voor het aanleggen van leidingen, gebruik van oppervlaktewater in het concept et cetera. c Het uitwerken van de realistische maatregelen op de volgende aspecten: i investering; ii exploitatiekosten/besparing; iii exploitatievormen (eigen beheer/uitbesteden et cetera); iv kansen/risico s bij de uitvoering; v CO 2 -reductie. Het samenstellen van mogelijke pakketten voor de verduurzaming van de wijk, bestaande uit een mix van individuele en collectieve maatregelen. Van deze pakketten zal worden aangegeven wat de financiële consequenties zijn en in hoeverre deze invulling geven aan de ambitie om energieneutraal te worden. 5 Presentatie aan de stuurgroep a Presentatie van de totaalresultaten aan de stuurgroep. Hierbij ligt de focus enerzijds op de mogelijkheden die er zijn en anderzijds op het vervolgtraject. b Verwerken van eventuele vragen in de definitieve rapportage.

5 5 ProjectManagement Bureau Gemeente Amsterdam 12397ds Planning De planning zal in overleg met u worden vastgesteld en is afhankelijk van de beschikbaarheid van de stuurgroep en de gemeente voor het inplannen van overleggen. De verwachte doorlooptijd bedraagt circa twaalf weken. Honorarium Het honorarium voor de genoemde werkzaamheden bedraagt ,- inclusief btw. Voor reis- en bureaukosten wordt standaard een vast bedrag van 4% van het honorarium in rekening gebracht. Het honorarium en de kosten zijn als volgt gespecificeerd. tabel 1 Fase Honorarium- en kostenspecificatie Bedrag Fase 1: Startpresentatie 1.578,- Fase 2: Opname tien woningen 5.806,- Fase 3: Uitwerking individuele maatregelen 2.564,- Fase 4: Uitwerking collectieve maatregelen 4.792,- Fase 5: Eindpresentatie 2.104,- Bureaukosten 674,- Totaal ,- Totaal inclusief btw ,- Referenties Enkele relevante referentieprojecten zijn de volgende. tabel 2 Referentieprojecten Project Waterweg Wonen te Vlaardingen Verbeter en Bespaar, Deventer Latijnse school, Middelburg Paleiskwartier Den Bosch Omschrijving werkzaamheden Uitvoeren van maatwerkadviezen voor circa woningen van Waterweg Wonen. Stadsbreed project Verbeter en Bespaar voor het verduurzamen van particuliere woningen in de gemeente Deventer. Zie ook Renovatie van een monumentale school tot een woon-werkgebouw op passiefhuis niveau. Grootschalige duurzame energievoorziening voor appartementen en kantoren met warmtepompen, energieopslag en oppervlaktewater als zonnecollector. Zie bijlage III. 2 MW te Haarlem 70% energiebesparing bij renovatie van 382 appartementen door toepassing van isolatiemaatregelen, warmtepompen, hoog temperatuur opslag en zonnecollectoren. Stadsdeelkantoor Westerpark De Phoenix te Bodegraven Oostelijk handelskade te Amsterdam Renovatie van het monumentale stadsdeelkantoor met specifiek aandacht voor verbetering van het comfort. Renovatie en herbestemming van een monumentaal pakhuis tot woonbestemming waarbij voldaan wordt aan de nieuwbouweisen. Collectieve energievoorziening met warmtepompen en energieopslag in de bodem voor de Oostelijke Handelskade met utiliteit, woningen en een hotel. Zie bijlage III.

6 6 ProjectManagement Bureau Gemeente Amsterdam 12397ds Betalingscondities Facturering vindt plaats aan het einde van elke vierwekelijkse periode naar rato van de verrichte werkzaamheden. De betalingstermijn is dertig dagen na factuurdatum. Iedere factuur zal door middel van een voortgangsrapportage worden toegelicht, waarin de gereedheid per fase is weergegeven. Condities De bedragen zijn gebaseerd op het prijspeil van het jaar De kosten voor de werkzaamheden na het jaar 2012 worden gecorrigeerd met het CBS-prijsindexcijfer voor commerciële dienstverlening, CAO-lonen per uur, inclusief bijzondere beloningen. Voor zover daarvan in deze aanbieding niet expliciet is afgeweken, zijn op al onze overeenkomsten en op alle (overige) (rechts)handelingen de algemene voorwaarden zoals neergelegd in de Rechtsverhouding opdrachtgever-architect, ingenieur en adviseur DNR 2005 van toepassing. Deze DNR 2005 treft u hierbij aan. Opdrachtverlening op basis van deze offerte impliceert dat de opdrachtgever een exemplaar van deze voorwaarden heeft ontvangen, daarvan kennis heeft genomen en daarmee akkoord gaat. De toepasselijkheid van enige algemene voorwaarde van de zijde van de opdrachtgever wordt door ons uitdrukkelijk van de hand gewezen. Deze aanbieding is geheel vrijblijvend en is geldig tot twee maanden na dagtekening. Wij vertrouwen erop u hiermee een passende aanbieding te hebben gedaan en zien uw reactie met belangstelling tegemoet. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met de heer Karels van ons bureau via telefoonnummer Met vriendelijke groet, DWA installatie- en energieadvies i.o. Ir. G.H. ten Bolscher, manager energiestrategie en conceptontwikkeling Bijlagen: I Antwoordformulier II Bedrijfsprofiel III Projectinformatiebladen zoals genoemd in tabel 2 IV Voorbeeldrapportages maatwerkadvies V Rechtsverhouding opdrachtgever-architect, ingenieur en adviseur DNR 2005

7 7 ProjectManagement Bureau Gemeente Amsterdam 12397ds I Antwoordformulier Nr. Vraag Antwoord 1 Bent u gecertificeerd volgens BRL ? DWA is gecertificeerd voor BRL ;03 en 04. DWA werkt volledig volgens de BRL , maar maakt voor het afmelden van energielabels gebruik van de diensten van een ander bureau. DWA is wel volledig verantwoordelijk voor de inhoud en kwaliteit van het energielabel. 2 Heeft u reeds eerder maatwerkadviezen uitgebracht die uitgaan boven het niveau van de BRL en aansluiten bij het gevraagde advies voor de Weteringbuurt? (Graag voorbeelden bijsluiten.) 3 Welke methodiek hanteert u bij de berekeningen? 4 Heeft u ervaring met geavanceerde oplossingen als warmtepompen, warmte- /koudeopslag, pv-cellen en collectieve systemen? 5 Heeft u uitgaande van het Programma van Eisen voorstellen voor de opbouw van het advies? 6 Is uw maatwerkadvies inclusief de berekening ten behoeve van het energielabel? 7 Hoe is uw bureau samengesteld en wat is de doorlooptijd van een advies? 8 Bent u bereid deel te nemen aan bespreking van de resultaten met de bewonersgroep Wetering Duurzaam en met vertegenwoordigers van andere steden uit het SEV-programma Lokaal alle lichten op groen? 9 Wat is uw tarief (inclusief btw) per pand voor het omschreven maatwerkadvies bij opdrachtverlening (binnen een maand). Ja, zie referenties. DWA maakt gebruik van de meest actuele software van Vabi. Ja, zie referenties. Ja, zie plan van aanpak. Het maatwerkadvies is inclusief het berekenen van het oude en nieuwe label. Aanbevolen wordt om nu geen kosten te maken voor het afmelden van de labels, omdat de woningen gerenoveerd zullen worden. Het afmelden kan dan het beste gebeuren na het voltooien van de renovatie. Zie bedrijfsprofiel en planning. Zie omschrijving van de werkzaamheden. Hierin is zowel een startoverleg als een eindpresentatie en een bespreking met de tien bewoners opgenomen. Het honorarium is voorgaand opgenomen. Dit is gebaseerd op tien representatieve woningen. Omdat collectieve maatregelen een substantieel deel van de kosten uitmaken, hebben wij dit niet onderscheiden naar het aantal panden. Of de totale opdrachtsom wordt betaald door de bewonersgroep of door de tien aparte woningbezitters, is voor de prijs niet van invloed.

OFFERTEVOORSTEL. Energieadviezen woningen particuliere verhuurders

OFFERTEVOORSTEL. Energieadviezen woningen particuliere verhuurders OFFERTEVOORSTEL Energieadviezen woningen particuliere verhuurders OFFERTEVOORSTEL VOOR ENERGIEADVIEZEN WONINGEN PARTICULIERE VERHUURDERS T.a.v. Leden van Vastgoed Belang de Jonge Milieu Advies, 27 oktober

Nadere informatie

Aanpak overlast wijkvreemde parkeerders in Den Hoorn

Aanpak overlast wijkvreemde parkeerders in Den Hoorn Gemeente Midden-Delfland Aanpak overlast wijkvreemde parkeerders in Den Hoorn Offerte Datum 16 mei 2008 MDD021/Rta/0097 Kenmerk Naar aanleiding van ons overleg d.d. 21 april jongstleden, brengen wij hiermee

Nadere informatie

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016 Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden 11 februari 2016 1 Managementsamenvatting Inleiding De gemeente Leiden heeft in haar duurzaamheidsambitie doelen gesteld voor de korte

Nadere informatie

EPA maatwerkadvies en energielabelling bestaande vrije sector woningen.

EPA maatwerkadvies en energielabelling bestaande vrije sector woningen. 15-1 Collegevoorstel Afdeling: Ruimtelijke Ontwikkeling Onderwerp EPA maatwerkadvies en energielabelling bestaande vrije sector woningen. Samenvatting Eén van de actiepunten uit BEN 2040 is het is ondersteuning

Nadere informatie

Alkmaar, Onderwerp: Aangepaste offerte Houtplein en Dreef betreft Dreef en

Alkmaar, Onderwerp: Aangepaste offerte Houtplein en Dreef betreft Dreef en Gemeente Haarlem T.a.v. de heer R. Admiraal Postbus 511 2003 PB HAARLEM Alkmaar, 24-05-2017 Onderwerp: Aangepaste offerte Houtplein en Dreef betreft Dreef en Projectnummer: 348275 Referentienummer: SWNL0207017

Nadere informatie

Aanvraagformulier SUBSIDIE 'SAMEN GEEFT ENERGIE'

Aanvraagformulier SUBSIDIE 'SAMEN GEEFT ENERGIE' Aanvraagformulier SUBSIDIE 'SAMEN GEEFT ENERGIE' De aanvraag betreft subsidie voor het bewonerscollectief van tenminste 20 eigenaar bewoners van tenminste 20 adressen die akkoord zijn met de aanvraag van

Nadere informatie

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF De Eshof op weg naar energie neutraal! = woningen Eshof naar nul op de meter = Inhoud 1. Ambitie: naar meest duurzame wijk van Elst? 2. Meten is weten: per wijk per

Nadere informatie

Beste Arie, Maartje en overige bewoners van de Weteringbuurt,

Beste Arie, Maartje en overige bewoners van de Weteringbuurt, Beste Arie, Maartje en overige bewoners van de Weteringbuurt, Naar aanleiding van het gestuurde PVE en de gesprekken van de afgelopen tijd, doen we bij deze een voorstel voor een maatwerk oplossing voor

Nadere informatie

Building4life. Wilt u weten hoe? Building4life. Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus 1069 4801 BB Breda

Building4life. Wilt u weten hoe? Building4life. Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus 1069 4801 BB Breda Wilt u weten hoe? Ga stap voor stap door onze aanpak: - Kennismaking Building4life - De Building4life werkwijze - Uitgewerkte case Amarant Tilburg Building4life Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus

Nadere informatie

Subsidieregeling Energiebesparing in de Sociale Huursector, nr. 2006wem004996i.

Subsidieregeling Energiebesparing in de Sociale Huursector, nr. 2006wem004996i. Subsidieregeling Energiebesparing in de Sociale Huursector, nr. 2006wem004996i. Toelichting Inleiding Provinciale staten van Utrecht hebben besloten om 750.000,- in te zetten voor de reductie van CO 2

Nadere informatie

Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven. 1 Inleiding

Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven. 1 Inleiding Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven Datum Referentie Behandeld door 13 december 2011 20111278-07 P. Smoor/LSC 1 Inleiding

Nadere informatie

Onderwerp Regionale Energiestrategie (RES) regio Noordoost-Brabant. Geachte bestuursleden,

Onderwerp Regionale Energiestrategie (RES) regio Noordoost-Brabant. Geachte bestuursleden, Onderwerp Regionale Energiestrategie (RES) regio Noordoost-Brabant Geachte bestuursleden, De decentrale overheden (gemeenten, waterschappen en provincies) werken vanaf het najaar 2018 in 30 regio s aan

Nadere informatie

Kennissessie: CO 2 neutraal het echte verhaal

Kennissessie: CO 2 neutraal het echte verhaal Ing. Vincent Keppel Accountmanager Vabi Kennissessie: CO 2 neutraal het echte verhaal TIP: Houd pen en papier bij de hand!!!! Ir. Roy Zold Directeur PVM welke data & welk doel Vraagstelling corporaties

Nadere informatie

ISSO-publicatie 75.2 EPA-maatwerkadvies

ISSO-publicatie 75.2 EPA-maatwerkadvies ISSO-publicatie 75.2 EPA-maatwerkadvies Programma EP-certificaat vs maatwerkadvies Inhoud ISSO-publicatie 75.2 Kansen/bedreigingen voor de installatiesector Kees Arkesteijn ISSO EP-certificaat vs maatwerk

Nadere informatie

Subsidieregeling 'Samen geeft Energie'

Subsidieregeling 'Samen geeft Energie' Subsidieregeling 'Samen geeft Energie' Karakter regeling Artikel 1. 1. Deze subsidieregeling is een regeling als bedoeld in artikel 2 lid 2 van de Algemene subsidieverordening gemeente Tilburg. De bepalingen

Nadere informatie

Gemeente Delft. Subsidie informatie. Bestaande stad bespaart energie

Gemeente Delft. Subsidie informatie. Bestaande stad bespaart energie Gemeente Delft Subsidie informatie Bestaande stad bespaart energie De subsidie Bestaande stad bespaart energie is bestemd voor het stimuleren van energiebesparende maatregelen en het gebruik van duurzame

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 24-11-2015 Nummer voorstel: 2015/93

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 24-11-2015 Nummer voorstel: 2015/93 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 24-11-2015 Nummer voorstel: 2015/93 Voor raadsvergadering d.d.: 08-12-2015 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

collectieve energiewinning uit de bodem

collectieve energiewinning uit de bodem Hertogensite en Janseniushof collectieve energiewinning uit de bodem een MIP-demonstratieproject ir. Pedro Pattijn 3 december 2014 Masterplan Energie Hertogensite Stap 1: Energiestrategie Stap 2: demoproject

Nadere informatie

NEUTRAAL EN AARDGASVRIJ OP NAAR CO 2. -neutraal en/of aardgasvrij wonen. Uw navigatie naar toekomstbestendig CO 2. Bepaal je eigen route naar CO 2

NEUTRAAL EN AARDGASVRIJ OP NAAR CO 2. -neutraal en/of aardgasvrij wonen. Uw navigatie naar toekomstbestendig CO 2. Bepaal je eigen route naar CO 2 P NAAR C 2 NEUTRAAL EN AARDGASVRIJ Uw navigatie naar toekomstbestendig C 2 -neutraal en/of aardgasvrij wonen Bepaal je eigen route naar C 2 -neutraal en aardgasvrij, met een toekomstbestendig, gewild en

Nadere informatie

Whitepaper. De kracht van pinch-technologie in de voedingsmiddelenindustrie WWW.VANBEEK.COM

Whitepaper. De kracht van pinch-technologie in de voedingsmiddelenindustrie WWW.VANBEEK.COM Whitepaper De kracht van pinch-technologie in de voedingsmiddelenindustrie Inleiding De voedingsmiddelenindustrie kan nog verder energie besparen door intern warmte te gaan hergebruiken. Pinch-technologie

Nadere informatie

Hartelijk dank voor uw verzoek aan ons om een offerte uit te brengen voor het aanleggen van een sedumdak i.c.m. geïntegreerde zonnepanelen.

Hartelijk dank voor uw verzoek aan ons om een offerte uit te brengen voor het aanleggen van een sedumdak i.c.m. geïntegreerde zonnepanelen. Amsterdam, 24 december 2013 Eddy Boeve Nieuwe Nieuwstraat 87 1012 NG Amsterdam Betreft: aanbieding sedumdak i.c.m. geïntegreerde zonnepanelen Geachte heer Boeve, beste Eddy Hartelijk dank voor uw verzoek

Nadere informatie

Energieverspilling is zinloos

Energieverspilling is zinloos Aan de slag in de Bestaande Bouw Energieverspilling is zinloos in het verleden en daarna samengesteld door: Martin Liebregts Haico van Nunen Donderdag 13 september 2007 Milieu - Aandacht in de tijd 2/31

Nadere informatie

Startnotitie Interactieve Beleidsvorming

Startnotitie Interactieve Beleidsvorming Startnotitie Interactieve Beleidsvorming Status: concept Bestuurlijk opdrachtgever: Drs J.F.N. Cornelisse Ambtelijk opdrachtgever: Drs H.J. Beumer Ambtelijk opdrachtnemer: Drs M.M.H. de Boer Datum 17-03-2010

Nadere informatie

Offerte / Gemeente Breda / Versie 2.0

Offerte / Gemeente Breda / Versie 2.0 Gemeente Breda t.a.v. mevrouw J de Bruijn Postbus 90156 4800 RH BREDA Breda, 9 juli 2007 Betreft : Referentie: Offerte ontwerpfase websites GemeenteBreda002 Geachte mevrouw De Bruijn, Met plezier sturen

Nadere informatie

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan IJsbaan De Vliet te Leiden

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan IJsbaan De Vliet te Leiden Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan IJsbaan De Vliet te Leiden Datum 27 februari 2017 Projectnummer 16036 Status Definitief Opdrachtgever Gemeente Leiden T.a.v. de heer R. Klein Postbus 165 2300 AD

Nadere informatie

Green-Consultant - info@green-consultant.nl - Tel. 06-51861495 Triodos Bank NL17TRIO0254755585 - KvK 58024565 - BTW nummer NL070503849B01 1

Green-Consultant - info@green-consultant.nl - Tel. 06-51861495 Triodos Bank NL17TRIO0254755585 - KvK 58024565 - BTW nummer NL070503849B01 1 Bestemd voor: Klant t.a.v. de heer GoedOpWeg 27 3331 LA Rommeldam Digitale offerte Nummer: Datum: Betreft: CO 2 -Footprint & CO 2 -Reductie Geldigheid: Baarn, 24-08-2014 Geachte heer Klant, Met veel plezier

Nadere informatie

STEEK ENERGIE IN JE WONING! UNIEK AANBOD VOOR WIPPOLDER

STEEK ENERGIE IN JE WONING! UNIEK AANBOD VOOR WIPPOLDER STEEK ENERGIE IN JE WONING! UNIEK AANBOD VOOR WIPPOLDER INLEIDING WAT STAAT ER OP HET PROGRAMMA? 19:30 uur Energiebesparende maatregelen (Energieloket) 20:15 uur Pauze met koffie en thee 20:30 uur Informatiemarkt:

Nadere informatie

Meer met Minder. Duurzame Energie en Energiebesparing. Van Europa moet het. De Nederlandse overheid wil het. UNETO-VNI = ondernemersorganisatie

Meer met Minder. Duurzame Energie en Energiebesparing. Van Europa moet het. De Nederlandse overheid wil het. UNETO-VNI = ondernemersorganisatie Meer met Minder Seminar Energielabel 24 april 2008, Nootdorp Rob van der Meer UNETO-VNI = ondernemersorganisatie Installatiebranche met circa 5.300 aangesloten bedrijven. Technische detailhandel met circa

Nadere informatie

Renoveren Het slimme renovatieconcept. Van VolkerWessels

Renoveren Het slimme renovatieconcept. Van VolkerWessels Renoveren Het slimme renovatieconcept. Van VolkerWessels PlusRenoveren: Eenvoudig, zorgeloos, duurzaam De Nederlandse woningvoorraad slurpt nog altijd energie. Tegelijk blijven de energieprijzen stijgen.

Nadere informatie

Duurzaam Gebouwbeheer

Duurzaam Gebouwbeheer 2-daagse cursus Duurzaam Gebouwbeheer Gemeenten hebben verschillende gebouwen in beheer, zoals gemeentehuizen, kantoren en brandweerkazernes. Ook zijn er gebouwen eigendom van de gemeente, maar worden

Nadere informatie

Intakeformulier DELTA Op-maat advies (Energie Prestatie Advies (EPA) incl. energielabel)

Intakeformulier DELTA Op-maat advies (Energie Prestatie Advies (EPA) incl. energielabel) Intakeformulier DELTA Op-maat advies (Energie Prestatie Advies (EPA) incl. energielabel) Intake Met dit intakeformulier geeft u ons inzage in een aantal gegevens van uw woning. Dit zal de opnameduur in

Nadere informatie

Samen geeft energie Fatima

Samen geeft energie Fatima Samen geeft energie Fatima Samen geeft energie Project van de gemeente Tilburg Gebaseerd op burgerinitiatief energiebesparing bij particuliere woningeigenaren groep van 20 vergelijkbare woningen in een

Nadere informatie

Datum: [Datum van inzending] Betreft: Aanvraag technische onderbouwing binnen de tender Kantoren vernieuwen naar energieneutraal.

Datum: [Datum van inzending] Betreft: Aanvraag technische onderbouwing binnen de tender Kantoren vernieuwen naar energieneutraal. Aanbiedingsbrief SEV/Energiesprong Postbus 1878 3000 BW Rotterdam Datum: [Datum van inzending] Betreft: Aanvraag technische onderbouwing binnen de tender Kantoren vernieuwen naar energieneutraal. L.S.

Nadere informatie

Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2018

Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2018 Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2018 Inleiding Het streven van Almere is om in 2022 energieneutraal te zijn. Met het programma Energie Werkt! wordt

Nadere informatie

Overijssel maakt werk van nieuwe energie!

Overijssel maakt werk van nieuwe energie! Overijssel maakt werk van nieuwe energie! U wilt met uw onderneming of woningcorporatie werk maken van nieuwe energie of energiebesparing. Maar u krijgt de financiering niet (volledig) rond via een bancaire

Nadere informatie

ENERGIE ENQUÊTE VOORJAAR 2012

ENERGIE ENQUÊTE VOORJAAR 2012 ENERGIE ENQUÊTE VOORJAAR 2012 2 INHOUD Management samenvatting... 3 Respondenten... 3 Conclusies... 4 1. Inleiding... 6 2. Uitkomsten per vraag... 6 2.1 Energie en energiebesparing binnen de organisatie...

Nadere informatie

Building Holland 2018

Building Holland 2018 Building Holland 2018 17-19 april 2018 Nut en noodzaak van Bodemenergie bij energielabel verbetering Utiliteit Paul Gerats Adviseur Energie SweBru Bureau organisatie: Ingenieursbureau voor binnenklimaat

Nadere informatie

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas provincie :: Utrecht Plan van aanpak Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas In samenwerking tussen Veenendaal: 23 oktober 2017 Versie: 0.1 Opgesteld door: Maurice Kassing Gemeente

Nadere informatie

Update Nieuw stelsel energieprestaties 2020

Update Nieuw stelsel energieprestaties 2020 Update Nieuw stelsel energieprestaties 2020 Ons kenmerk 18112(HM)notitie update Op 1 januari 2020 gaat een nieuw stelsel in rondom de energieprestatie van gebouwen. Deze notitie beschrijft: 1 1 Waarom

Nadere informatie

neutraal & aardgasvrij

neutraal & aardgasvrij Op naar CO 2 neutraal & aardgasvrij UW NAVIGATIE NAAR TOEKOMSTBESTENDIG CO 2 NEUTRAAL EN/OF AARDGASVRIJ WONEN KAW architecten en adviseurs Juni juni 2018 Voegt u graag daad bij het woord? Wilt u een concrete

Nadere informatie

OFFERTE ONDERSTEUNING COMMUNICATIE- EN PARTICIPATIETRAJECT SCENARIOKEUZE. Gemeente Heemstede

OFFERTE ONDERSTEUNING COMMUNICATIE- EN PARTICIPATIETRAJECT SCENARIOKEUZE. Gemeente Heemstede OFFERTE ONDERSTEUNING COMMUNICATIE- EN PARTICIPATIETRAJECT SCENARIOKEUZE Gemeente Heemstede OFFERTE ONDERSTEUNING COMMUNICATIE- EN PARTICIPATRIETRAJECT SCENARIOKEUZE Gemeente Heemstede 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Energie voor de toekomst I TVVL Kennisplein

Energie voor de toekomst I TVVL Kennisplein 1 2 2 1 PODIUM ENERGIE VOOR DE TOEKOMST 3 3 BENG-eisen Laatste stand en ontwikkelingen door: André Kruithof ENERGIE VOOR DE TOEKOMST TVVL KENNISPLEIN 4 2 BENG de opvolger van de EPC Bijna EnergieNeutrale

Nadere informatie

Van Duin Installatie Management

Van Duin Installatie Management Van Duin Installatie Management 21 Juni 2010 Energie Prestatie Actie Boven de Baandert Van inzicht naar uitvoering Van Duin Installatie Management Adviesbureau sinds 2002 gecertificeerd voor het uitvoeren

Nadere informatie

waardoor er geen aanvullende verrekening plaatsvindt,

waardoor er geen aanvullende verrekening plaatsvindt, CVDR Officiële uitgave van Terneuzen. Nr. CVDR475891_1 5 december 2017 Zeeuws Energieakkoord voor energiebesparing bestaande particuliere woningvoorraad In aanmerking nemende dat: 1. Partijen het belang

Nadere informatie

Betere energieprestaties met Nuon Stadswarmte. Kansen voor woningcorporaties, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars

Betere energieprestaties met Nuon Stadswarmte. Kansen voor woningcorporaties, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars Betere energieprestaties met Nuon Stadswarmte Kansen voor woningcorporaties, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars Betere energieprestaties met stadswarmte Bestaande woningen, nieuwbouwwoningen en

Nadere informatie

Energie uit oppervlaktewater

Energie uit oppervlaktewater Energie uit oppervlaktewater Thema: De theoretische benadering Dr. ir. Kees Wisse Ir. Kundert de Wit DWA installatie en energieadvies Inhoud Open en gesloten, diep, ondiep Installatieconcepten Vereenvoudigde

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : 22 januari 2013 Agendanummer : 15 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Beleid en Projecten : Schutten Voorstel aan de raad Onderwerp : Nota Langedijk

Nadere informatie

ER IS SUBSIDIE VOOR VVE S!

ER IS SUBSIDIE VOOR VVE S! ! ER IS SUBSIDIE VOOR VVE S! Goed nieuws als je jouw VvE-complex wilt isoleren! Vanaf 15 september krijg je subsidie als je twee of meer isolerende maatregelen laat uitvoeren. Wij hebben in deze folder

Nadere informatie

Kennisdeling. CirculAIR HT150 + CO 2 gestuurde ventilatie USE MINIMUM GET MAXIMUM. Nijkerk

Kennisdeling. CirculAIR HT150 + CO 2 gestuurde ventilatie USE MINIMUM GET MAXIMUM. Nijkerk Reduses B.V. Ampèrestraat 19D 3861 NC Nijkerk T +31 (0)33 24 66 551 E info@reduses.nl I www.reduses.nl Real Dutch Smart Energy Systems Kennisdeling CirculAIR HT150 + CO 2 gestuurde ventilatie Nijkerk 01-03-2018

Nadere informatie

Rapportage Energiebesparingsverkenner

Rapportage Energiebesparingsverkenner Rapportage Energiebesparingsverkenner Deze rapportage biedt u een overzicht van de door u geselecteerde pakketten aan energiebesparende maatregelen en de indicatieve resultaten hiervan. In de bijlage van

Nadere informatie

Plan van Aanpak Horecavisie Emmen

Plan van Aanpak Horecavisie Emmen Plan van Aanpak Horecavisie Emmen vastgesteld door b&w op 19-06-2018 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Onderwerpen Horecavisie... 3 1.3 Reikwijdte Horecavisie... 3 2. Onderwerpen Horecavisie...

Nadere informatie

Wijkavond energie besparen Hilversum Oost 19-5-2015

Wijkavond energie besparen Hilversum Oost 19-5-2015 Wijkavond energie besparen Hilversum Oost 19-5-2015 Wat kunt u verwachten? Ambities gemeente Hilversum Seinkracht Wie is Hoom? Hilversum Oost onder de loep Wijkaanbod: partijen en prijzen Subsidies en

Nadere informatie

Stappenplan bij het plaatsen zonnepanelen bij een Vereniging van Eigenaren (VvE)

Stappenplan bij het plaatsen zonnepanelen bij een Vereniging van Eigenaren (VvE) Stappenplan bij het plaatsen zonnepanelen bij een Vereniging van Eigenaren (VvE) Stap 1. Oriëntatie/Vooronderzoek U vindt uw energiekosten te hoog? U hebt in uw koopflat een eigen cv-ketel en u vindt uw

Nadere informatie

Titel Voorbeeld Offerte. 1 appalti.nl

Titel Voorbeeld Offerte. 1 appalti.nl Titel Voorbeeld Offerte 1 appalti.nl USB-stick Op de USB-stick treft u de volgende documenten aan: Document 1 Document 2 Document 3 2 appalti.nl Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 4 2. DIENSTEN... 6 3. PROJECTPLANNING

Nadere informatie

Groenlo, 12 september 2006. Betreft: offerte extra veiligheidsmaatregelen Nedap stemmachines. Geachte Heer Heida:

Groenlo, 12 september 2006. Betreft: offerte extra veiligheidsmaatregelen Nedap stemmachines. Geachte Heer Heida: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Directie Constitutionele Zaken en Wetgeving T.a.v. Mr. H.P. Heida Postbus20011 2500 A Den Haag Groenlo, 12 september 2006 Betreft: offerte extra

Nadere informatie

Welkom Samen naar een klimaatneutraal Mariahoeve

Welkom Samen naar een klimaatneutraal Mariahoeve Welkom Samen naar een klimaatneutraal Mariahoeve 1 29 maart 2018 Deze presentatie Doel bijeenkomst: toelichten en dialoog Ambities gemeente Den Haag Waarom Mariahoeve als pilotwijk Wat willen we bereiken

Nadere informatie

Lindenhove. Renovatie & Transformatie. Informatie vanuit Renovatieteam Lindenhove

Lindenhove. Renovatie & Transformatie. Informatie vanuit Renovatieteam Lindenhove Lindenhove Renovatie & Transformatie Informatie vanuit Renovatieteam Lindenhove ' Duurzaam & Comfortabel Met slimme combinaties van energiebesparende maatregelen en opwekking van duurzame energie komen

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 10 juli 2017 9 n.v.t. wethouder M. Blind Kenmerk 17.003559 *17.003559* Datum B&W-besluit

Nadere informatie

Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere

Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2015-2017 Inleiding Het streven van Almere is om in 2022 energieneutraal te zijn. Met het programma Energie Werkt!

Nadere informatie

BENG en NTA. Stand van zaken

BENG en NTA. Stand van zaken BENG en NTA Stand van zaken Ir. Harm Valk Nieman Groep ZEN-Platformbijeenkomst 20 juni 2017 BENG, maar ook ZEN! Integraal benaderen comfort gebruik energie Werkgroep BENG Nieuwe projecten BENG vanaf het

Nadere informatie

Volledige uitleg oproep Tools voor EnergielinQ

Volledige uitleg oproep Tools voor EnergielinQ Volledige uitleg oproep Tools voor EnergielinQ Inleiding Energiesprong is een programma dat de Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV) uitvoert in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken

Nadere informatie

Vereniging van Eigenaren Nobelstraat 16 110

Vereniging van Eigenaren Nobelstraat 16 110 Vereniging van Eigenaren Nobelstraat 16 110 Nobelstraat 24 7316 GN Apeldoorn Tel: 06-2737 1061 Email: bestuur@nobelstraat-apeldoorn.nl 1 juni 2016 GROOT ONDERHOUD ZOMER 2016 NOBELSTRAAT 16-110 Volgens

Nadere informatie

A l g e m e n e v o o r w a a r - den A I C O M

A l g e m e n e v o o r w a a r - den A I C O M A l g e m e n e v o o r w a a r - den A I C O M Inhoudsopgave 1. Artikel 1: Definitie 3 2. Artikel 2: Toepasselijkheid van deze voorwaarden 3 3. Artikel 3: Offerte, tarieven en contractduur 3 4. Artikel

Nadere informatie

Groene bedrijfsvoering

Groene bedrijfsvoering Groene bedrijfsvoering Emissie-inventaris DWA 2011 2 DWA installatie- en energieadvies (DWA) is een adviesbureau met ambitie. Met meer dan honderd collega s werken wij aan de verduurzaming van onder meer

Nadere informatie

Overijssel maakt werk van nieuwe energie!

Overijssel maakt werk van nieuwe energie! Overijssel maakt werk van nieuwe energie! U wilt met uw onderneming of woningcorporatie werk maken van nieuwe energie of energiebesparing. Maar u krijgt de financiering niet (volledig) rond via een bancaire

Nadere informatie

2. De prijzen als vermeld in de aanbiedingen van opdrachtnemer zijn exclusief B.T.W., tenzij anders in de aanbieding van opdrachtnemer is vermeld.

2. De prijzen als vermeld in de aanbiedingen van opdrachtnemer zijn exclusief B.T.W., tenzij anders in de aanbieding van opdrachtnemer is vermeld. 1. De gebruiker van deze voorwaarden, zijnde 3/2 Engineering, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 72316330, wordt in deze voorwaarden aangeduid met opdrachtnemer en zijn wederpartij met

Nadere informatie

Een comfortabel en duurzaam gebouw, gegarandeerd

Een comfortabel en duurzaam gebouw, gegarandeerd Een comfortabel en duurzaam gebouw, gegarandeerd Ministerie van Financiën, Den Haag Manesco helpt gebouweigenaren met comfortverbetering, energiebesparing én, tegen lagere exploitatiekosten. Manesco is

Nadere informatie

Veelgestelde vragen BRL9500

Veelgestelde vragen BRL9500 Veelgestelde vragen BRL9500 1. Waarom de BRL9500? Bedrijven die energieprestatiecertificaten ofwel energielabels voor gebouwen willen gaan afgeven zullen zich verplicht moeten certificeren voor BRL9500.

Nadere informatie

Financiële overheidssteun voor V.v.E. s vanuit. RVO.nl. VvE-bijeenkomst Haarlem Dinsdag 25 juni Constan Custers. RVO.

Financiële overheidssteun voor V.v.E. s vanuit. RVO.nl. VvE-bijeenkomst Haarlem Dinsdag 25 juni Constan Custers. RVO. Financiële overheidssteun voor V.v.E. s vanuit RVO.nl VvE-bijeenkomst Haarlem Dinsdag 25 juni 2019 Constan Custers RVO.nl 06-25068342 Hogeschool Inholland Alkmaar: Building Holland 2018 1 Duurzaam en groen.

Nadere informatie

Uw school verduurzamen! Hoe doe je dat? Februari 2018 STAPPENPLAN

Uw school verduurzamen! Hoe doe je dat? Februari 2018 STAPPENPLAN Uw school verduurzamen! Hoe doe je dat? STAPPENPLAN Februari 2018 DE STAP NAAR HOUDBARE HUISVESTING VOOR HET ONDERWIJS Nederland maakt zich op voor een transitie van formaat. In het nieuwe kabinet moet

Nadere informatie

PROCES TRANSITIEVISIE WARMTE TIEL; inhoud, planning en inzet

PROCES TRANSITIEVISIE WARMTE TIEL; inhoud, planning en inzet PROCES TRANSITIEVISIE WARMTE TIEL; inhoud, planning en inzet Gericht aan: partijen van de Warmtetafel Tiel, te weten gemeente Tiel, woningcorporatie Kleurrijk Wonen, woningcorporatie SCW, netbeheerder

Nadere informatie

Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp

Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp Energieavond Hilversum Kerkelanden, Zeverijn en Rode Dorp 17 mei 2016 Wat kunt u verwachten Hilverzon & Kerkelanden Leeft! Ambitie gemeente Hilversum Wie is

Nadere informatie

Figuur 1: impressie Rabobank Dommelstreek te Geldrop. Figuur 2: uitleg ontwerpconcept oorwarmers

Figuur 1: impressie Rabobank Dommelstreek te Geldrop. Figuur 2: uitleg ontwerpconcept oorwarmers Omschrijving van het project Rabobank Dommelstreek heeft in Geldrop het bestaand kantoor herontwikkeld. Er is een kantoor ontstaan met alle faciliteiten onder één dak. Een vernieuwde omgeving die beter

Nadere informatie

Integrale energiestrategie UU. Fréderique Houben, Universiteit Utrecht

Integrale energiestrategie UU. Fréderique Houben, Universiteit Utrecht Integrale energiestrategie UU Fréderique Houben, Universiteit Utrecht Integraal en Samen! 2 3-10-2017 Integrale energiestrategie UU Universiteit Utrecht Opgericht in 1636 30.000 studenten en 7.500 medewerkers

Nadere informatie

Verenigingen van eigenaren

Verenigingen van eigenaren Verduurzaming van complexen combineren met onderhoud Verenigingen van eigenaren Isabelle Sternheim www.vveduurzaamheidsloket.nl www.duurzaamenergieloket.nl 2013 en 2014 Eerste aanzet om VvE s in Haarlem

Nadere informatie

EPA U. advies- en ingenieursbureau. Nieuwbouw kantoorpand Demostraat, Tiel

EPA U. advies- en ingenieursbureau. Nieuwbouw kantoorpand Demostraat, Tiel Nieuwbouwkantoorpand Demostraat,Tiel EPA U Adresgegevens Fokkerstraat 39, 3905 KV Veenendaal Postbus 1152, 3900 BD Veenendaal T 0318-75 78 88 F 0318-75 78 87 info@enerpro.nl www.enerpro.nl Voorbeeldbedrijf

Nadere informatie

Workshop hypothecaire financiering energiebesparende voorzieningen. Waarborgfonds Eigen Woningen oktober 2017

Workshop hypothecaire financiering energiebesparende voorzieningen. Waarborgfonds Eigen Woningen oktober 2017 Workshop hypothecaire financiering energiebesparende voorzieningen Waarborgfonds Eigen Woningen oktober 2017 Woningverduurzaming, waarom dan? 3 The big picture: urgente noodzaak voor CO 2 reductie Klimaatakkoord

Nadere informatie

INNAX GROUP presentatie PROVADA 7 JUNI 2011 1400-1430H

INNAX GROUP presentatie PROVADA 7 JUNI 2011 1400-1430H INNAX GROUP presentatie PROVADA 7 JUNI 2011 1400-1430H Presentatie EVEN VOORSTELLEN WAT DOET INNAX LINK NAAR HET ENDIS CONCEPT ENERGIE MANAGEMENT DUURZAME ENERGIE VOORZIENING Even voorstellen PHILIP BLAAUW

Nadere informatie

E-MAIL AWARD 2013 : PROCEDURE & CASE FORMAT

E-MAIL AWARD 2013 : PROCEDURE & CASE FORMAT E-MAIL AWARD 2013 : PROCEDURE & CASE FORMAT Leuk en goed dat u een case in wilt dienen. Om de jurering eerlijk, eenvoudig en overzichtelijk te maken, willen we u vragen uw case in te dienen aan de hand

Nadere informatie

Onze referentie :IS15000307/133123/E15132 Betreft :Zon van Tryntsje 6, 12 en 18x 250Wp schuin Datum: 08-04-2015

Onze referentie :IS15000307/133123/E15132 Betreft :Zon van Tryntsje 6, 12 en 18x 250Wp schuin Datum: 08-04-2015 Werkgroep Zon van Tryntsje p/a It Medsje 14 9062 HV OENTSJERK The Sun Factory is de handelsnaam van Hoekstra Suwald Installatie en Solar BV Bezoekadres Noorderend 9a, 9265 LM Suwâld Postadres Postbus 8,

Nadere informatie

TKI WINST Warmte Infrastructuur Nederland met verlaagde Systeem Temperatuur

TKI WINST Warmte Infrastructuur Nederland met verlaagde Systeem Temperatuur ENERGY TKI WINST Warmte Infrastructuur Nederland met verlaagde Systeem Temperatuur 1 SAFER, SMARTER, GREENER De ambitie voor de Nederlandse gebouwde omgeving 2030 Een 49% CO 2 reductie 3,4Mton minder CO

Nadere informatie

CONCEPT FACTSHEETS KLIMAATCONTRACT PROVINCIE DRENTHE GEMEENTE HOOGEVEEN Datum: Blad 1 van 5

CONCEPT FACTSHEETS KLIMAATCONTRACT PROVINCIE DRENTHE GEMEENTE HOOGEVEEN Datum: Blad 1 van 5 Blad 1 van 5 Hoogeveen deelprogramma Diep Onder Drenthe 1. WKO installatie BVG/CH/Raadhuis 2. WKO installatie 1. Een WKO installatie in het BVG/CH/Raadhuis. 2. Duidelijkheid over de haalbaarheid van een

Nadere informatie

Energieverspilling is zinloos

Energieverspilling is zinloos Aan de slag in de Bestaande Bouw Energieverspilling is zinloos in het verleden en daarna samengesteld door: Martin Liebregts Haico van Nunen Donderdag 13 september 2007 2/25 3/25 1. Praktijk van het verleden

Nadere informatie

Meer woonkansen voor ouderen

Meer woonkansen voor ouderen Meer woonkansen voor ouderen Ouderen willen zo lang mogelijk in hun vertrouwde leefomgeving blijven wonen. Met een slimme combinatie van maatregelen maakt u als gemeente dat mogelijk. Uw resultaten: Efficiënte

Nadere informatie

Postbus ZG OPHEUSDEN. Uitgevoerd door Duitslandweg 4 Postbus AG BODEGRAVEN Telefoon adres

Postbus ZG OPHEUSDEN. Uitgevoerd door Duitslandweg 4 Postbus AG BODEGRAVEN Telefoon adres Onderzoek invulling CO 2 -neutraliteit Neder-Betuwe Verkenning ten behoeve van windvisie Datum 24 augustus 2016 Projectnummer 15784 Status Concept Opdrachtgever Gemeente Neder-Betuwe Postbus 20 4043 ZG

Nadere informatie

Energieavond Emmawijk. 17 november 2015

Energieavond Emmawijk. 17 november 2015 Energieavond Emmawijk 17 november 2015 Wat kunt u verwachten? Welkom door 11 Duurzaam Wie is Hoom? Emmawijk onder de loep Wijkaanbod: partijen en prijzen Waarom Hoom Financiering en subsidie Nawoord door

Nadere informatie

WG terrein Fossielvrij. Tauw- Mirjam Pronk Atrivé- Aleida Verheus

WG terrein Fossielvrij. Tauw- Mirjam Pronk Atrivé- Aleida Verheus WG terrein Fossielvrij Tauw- Mirjam Pronk Atrivé- Aleida Verheus Wie zijn wij? - Duurzame leefomgeving: nieuw bedrijventerrein tot aardgasvrije wijken - Energietransitie onderdeel van duurzame ontwikkeling

Nadere informatie

De Energiebesparingsverkenner woningbouw voor professionals

De Energiebesparingsverkenner woningbouw voor professionals De Energiebesparingsverkenner woningbouw voor professionals Voor van uw klanten of huurders Breng de mogelijkheden voor energiebesparing snel en gemakkelijk in beeld energiebesparingsverkenner.rvo.nl Wilt

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Klimaatbeleid Vaals 2012-2015

Uitvoeringsprogramma Klimaatbeleid Vaals 2012-2015 Uitvoeringsprogramma Klimaatbeleid Vaals 2012-2015 Projectcode GEMEENTE 1 Energiebesparing gemeentelijke gebouwen Doelstelling Het verbeteren van de energieprestatie van gemeentelijke gebouwen door 3%

Nadere informatie

Voor nadere inlichtingen kunt u de heer C.P.J. Kroon altijd benaderen (zie contactgegevens hierboven).

Voor nadere inlichtingen kunt u de heer C.P.J. Kroon altijd benaderen (zie contactgegevens hierboven). Geo- en Vastgoedinformatie en Advies Klantenservice Zakelijke Markt Post/retouradres Postbus 9046, 7300 GH Apeldoorn Gemeente Afdeling Vastgoed T.a.v. mevrouw K. Koppelaar Postbus 101 3230 AC oneigenlijk

Nadere informatie

KBI Wijzigingsblad d.d. 2008-03-07 bij BRL 9500-01

KBI Wijzigingsblad d.d. 2008-03-07 bij BRL 9500-01 KBI Wijzigingsblad d.d. 2008-03-07 bij BRL 9500-01 ENERGIEPRESTATIEADVISERING, BIJZONDER DEEL ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT, BESTAANDE WONINGEN Vastgesteld door het CCvD van de Stichting Kwaliteitsborging

Nadere informatie

Zonder investeren besparen 10 tips en vragen voor de facilitair manager

Zonder investeren besparen 10 tips en vragen voor de facilitair manager Zonder investeren besparen 10 tips en vragen voor de facilitair manager Als facilitair manager bent u verantwoordelijk voor de huisvesting. Daarmee ook voor het energiegebruik van de huisvesting. In deze

Nadere informatie

gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 15 maart 2016, nr. 107872;

gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 15 maart 2016, nr. 107872; raadsbesluit 2016, nr. IV-8 gemeente Winterswijk De raad van de gemeente Winterswijk; overwegende dat: de duurzaamheidslening bijdraagt aan de realisatie van de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn

Nadere informatie

Meefinancieren van energiebesparende voorzieningen De mogelijkheden bij BLG Wonen Versie 1-1-2016

Meefinancieren van energiebesparende voorzieningen De mogelijkheden bij BLG Wonen Versie 1-1-2016 Meefinancieren van energiebesparende voorzieningen De mogelijkheden bij BLG Wonen Versie 1-1-2016 Energiebesparende voorzieningen zijn in meerdere opzichten interessant: Structurele besparing tot 30% op

Nadere informatie

Naar een gezonde school? Naar een gezonde school?

Naar een gezonde school? Naar een gezonde school? Naar een gezonde school? Naar een gezonde school? Gert Harm ten Bolscher DWA installatie- en energieadvies Binnenmilieu en gezondheid (1) Binnenmilieu en gezondheid (2) Steeds meer mensen met luchtwegklachten

Nadere informatie

Symposium duurzaamheid Portaal. Nu aan de slag met het oog op toekoms7ge ontwikkelingen

Symposium duurzaamheid Portaal. Nu aan de slag met het oog op toekoms7ge ontwikkelingen Symposium duurzaamheid Portaal Nu aan de slag met het oog op toekoms7ge ontwikkelingen Waarom energietransi7e? Milieu Leveringszekerheid of /PJ Verantwoordelijkheid Gebouwde Omgeving energiegebruik EU

Nadere informatie

Verduurzamen van de gebouwde omgeving. Actuele ontwikkelingen op het gebied van verduurzamen gebouwde omgeving

Verduurzamen van de gebouwde omgeving. Actuele ontwikkelingen op het gebied van verduurzamen gebouwde omgeving Verduurzamen van de gebouwde omgeving Actuele ontwikkelingen op het gebied van verduurzamen gebouwde omgeving Voorstellen: Ir. Esther Gerritsen Adviseur duurzame gebouwinstallaties team coördinator energie

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Dynamic Webservice

Algemene voorwaarden Dynamic Webservice Algemene voorwaarden Dynamic Webservice Artikel 1: Toepasselijkheid 1. Opdrachtgever gaat onverminderd akkoord met de door Dynamic Webservice gestelde voorwaarden, hierbij eventueel eigen voorwaarden laten

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! CO₂ PRESTATIELADDER EN CO₂ FOOTPRINT De volgende stap naar certificering! Laat u ondersteunen en vergroot het draagvlak binnen uw organisatie. Draag zorg voor een continue verbetering van processen, producten

Nadere informatie

STEEK ENERGIE IN JE WONING! UNIEK AANBOD VOOR WIPPOLDER

STEEK ENERGIE IN JE WONING! UNIEK AANBOD VOOR WIPPOLDER STEEK ENERGIE IN JE WONING! UNIEK AANBOD VOOR WIPPOLDER INLEIDING WAT STAAT ER OP HET PROGRAMMA? 19:30 uur Energiebesparende maatregelen (Energieloket) 20:15 uur Pauze met koffie en thee 20:30 uur Informatiemarkt:

Nadere informatie