Beste Arie, Maartje en overige bewoners van de Weteringbuurt,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beste Arie, Maartje en overige bewoners van de Weteringbuurt,"

Transcriptie

1 Beste Arie, Maartje en overige bewoners van de Weteringbuurt, Naar aanleiding van het gestuurde PVE en de gesprekken van de afgelopen tijd, doen we bij deze een voorstel voor een maatwerk oplossing voor Wetering Duurzaam. Onze interpretatie van de opdracht is dat het enerzijds gaat om vraag naar meer diepgaande informatie over de (on-)mogelijkheden van duurzame renovatie in de buurt, en anderzijds een vraag naar juist algemene en met name eenvoudig toegankelijke en praktische informatie over het verduurzamen van panden. Een goed maatwerkadvies biedt een combinatie van beide, maar onze ervaring is dat standaard EPA / Label adviezen echter op een aantal punten niet voldoen: - de huizen moeten eigenlijk diepgaander geanalyseerd worden dan nodig is voor een label. Dit kost meer tijd en vereist meer specifieke kennis van de persoon die de opnames doet; - de software voor label calculaties is niet geschikt voor energie neutraal berekeningen, en is daarmee niet goed in staat het energieverbruik te voorspellen van ingrepen die verder gaan dan standaard; - de kosten waarmee deze software rekent zijn gemiddelde en niet geschikt voor energieneutraal, noch voor monumenten. De kostenvoorspellingen worden daarmee te onnauwkeurig; - de standaard rapportages zijn slecht leesbaar en de aangeboden informatie is slechts deels toepasbaar op de situatie in de Weteringbuurt. Kortom, de geschetste opgave vereist minder standaard oplossingen en diepgaander onderzoek. In ons bijgevoegd plan van aanpak hebben we een oplossing om dit toch betaalbaar en bereikbaar te maken voor een grote groep bewoners. Met vriendelijke groet, Anton Brunt Bijlagen: Projectplan maatwerkadvies Weteringbuurt Voorstel indeling en inhoud rapportage Beantwoording vragen PVE Voorbeeldrapportage en voorbeeldmagazine

2 Projectplan maatwerkadvies Weteringbuurt. Aanpak We stellen voor om een diepgaande analyse te maken van 3 referentie panden. Van de overige woningen maken we geen totaal nieuwe analyse, maar alleen een analyse van de verschillen met de referentiepanden. Op deze manier kunnen we voldoende diepgang aanbieden, maar kunnen de totale kosten toch laag blijven. Alhoewel er qua uiterlijk en bouwperiode veel verschillende panden zijn in de Weteringbuurt, zijn er vanuit energetisch en bouwtechnisch oogpunt juist veel overeenkomsten, het zijn vrijwel allemaal tussenwoningen met vergelijkbare indeling, minimaal beschermd stadgezicht, enkel-steens, vergelijkbare hoogte, etc. Vanuit het energetisch rekenmodel gezien denken we dat we daarom toe kunnen met 3 referenties. Stappen Allereerst moet bepaald worden welke 3 archetypische panden er geanalyseerd gaan worden. We stellen ons voor dat we de bewoners hierbij actief betrekken. Wij zullen een vragenlijst maken, die verspreid kan worden onder geïnteresseerde bewoners. Deze lijsten, eventueel aangevuld met foto s en/of plattegronden vormen dan de basis van de keus. Van de 3 panden wordt vervolgens een uitgebreide opname gedaan, door een renovatie architect. Hierin worden naast algemene gegevens met name gekeken naar bouwfysische aspecten. Dit resulteert uiteindelijk in een lijst met ingrepen in 2 scenario s en een aantal tekeningen. De renovatie architect heeft zich uiteraard ingelezen in de welstandeisen en BMA randvoorwaarden, en zal na de opname van de eerste drie panden ook eerst met BMA overleggen, voordat er scenario s worden gemaakt. Het eerste scenario heeft als uitgangspunt het minimaliseren van de energievraag door isolatie en kierdichting, (waar mogelijk, wenselijk en betaalbaar), en vervolgens de restantvraag duurzaam opwekken. Dit scenario gaat uit passief huis principes, een zogenaamde dampdichte oplossing. Het tweede scenario gaat uit van een dampopen benadering, waarbij het minder belangrijk is om volledige dure kierdichting te realiseren en lagere isolatie waardes worden bereikt. Dit is met name geschikt voor oudere panden. Er is dan meer wel nodig is aan de opwekking en installatie kant.

3 De scenario s worden vervolgens qua energieverbruik doorgerekend volgens de PHPP methodiek. De PHPP methode is speciaal ontwikkeld voor (vrijwel-) energie neutrale panden en geldt tot nu als enige echte betrouwbare voorspeller voor dit soort situaties. Het rekent bijvoorbeeld ook de inkomende energie van de zon mee, wat bij goed geïsoleerde panden een belangrijke factor is. Resultaten worden vervolgens door een bouwkosten deskundige doorgerekend op financiële aspecten. Bouwkosten deskundigen worden ingeschakeld voor de beoordeling van offertes van aannemers en baseren hun gedetailleerde adviezen op zeer actuele prijzen uit de praktijk. Daarnaast heeft een bouwkosten deskundige goed inzicht in de complexiteit van een ingreep, zoals bijvoorbeeld een kierdichting. Dit in tegenstelling tot EPA software, die rekent met theoretische, globale en gemiddelde prijzen. De adviezen en berekeningen worden vervolgens kort en bondig samengevat in een aantrekkelijk full color magazine (dubbel gevouwen met nietje in midden), van ongeveer 18 pagina s. De resultaten worden eerst persoonlijk aan de bewoners toegelicht, zodat er voldoende gelegenheid is voor het stellen van vragen en/of het aanvullen van informatie. Aanvullende meer gedetailleerde informatie, zoals de feitelijk berekeningen, kunnen op aanvraag geleverd worden. Er wordt niet alleen een overzicht gegeven van totale kosten/opbrengsten van de scenario s, maar ook van de deel maatregelen. Daarnaast wordt een advies gegeven in de vorm van een stappenplan om op geleidelijk naar energieneutraal toe te gaan. Naast de maatwerkinfo wordt er in het advies dieper ingegaan in de verschillende opties voor isolatie, ventilatie en kozijnen, met inzicht in kosten en praktische consequenties. Als laatste wordt uitgelegd hoe een renovatie traject er uit komt te zien. Hoe lopen de procedures, met wie heb je te maken en wat kan je eigenlijk met een maatwerkadvies? Vanuit onze praktische ervaring als renovatie architecten kunnen we vanuit de praktijk putten om dit uit te leggen. Het opleveren van de drie adviezen in magazinevorm lijkt ons een goed moment de conclusies in een bewonersavond te presenteren en toe te lichten. Ook kan er op die avond commentaar gegeven worden op de magazines en de daarin aangeboden informatie. Deze opmerkingen zullen mee genomen en waar nodig doorgevoerd worden in aanpassingen aan de adviezen van de overige panden.

4 De adviezen bewoners van de andere 17 panden krijgen een rapportage waarin duidelijk wordt gemaakt wat de belangrijkste verschillen zijn met een van de referentie panden zijn en wat die verschillen betekenen op praktisch en financieel gebied. Team is geen buro met vaste medewerkers, maar werkt volgens een coöperatief model. Dit betekent dat we per opgave een team samenstellen van de beste specialisten voor die klus. Voor uw maatwerkadvies zijn dat de volgende mensen: > opname, scenario s en maatregelen: Andries Laane, renovatie architect van Upfront/VillaNova, gespecialiseerd in duurzame renovatie. Ervaring met het upgraden van monumenten tot passiefhuis nivo. > PHPP berekeningen: Clarence Rose van Azimut Bouwburo, gespecialiseerd in het doorrekenen met de PHPP methode. > kosten berekeningen: Tim de Jonge van Winket BV. Zeer ervaren kosten calculator met actuele prijzen uit de praktijk. Het rapport zal geschreven en ontworpen worden door Anton Brunt en Linda Buijsman van Upfront. Prijs en planning Prijs voor de eerste drie volledige panden bedraagt ,- incl. BTW ( excl. BTW). Deze prijs is onafhankelijk van de hoeveelheid appartementen in het pand. Doorlooptijd voor de eerste drie panden is, gezien de diepgang van het onderzoek, en het benodigd overleg met BMA, in totaal 5 weken, vanaf moment dat de drie panden zijn gekozen. Het individueel advies van de overige woningen wordt aangeboden voor een prijs van 750,- incl. BTW ( 630 excl. BTW). Deze prijs is onafhankelijk van de omvang van de woning. Doorlooptijd individueel advies: vanaf dag opname twee weken, met uitloop naar drie weken als het om een erg afwijkende of complexe situatie gaat. NB: de referentie panden zijn complete panden, het kan dus ook zijn dat er meerdere woningen in zitten. Dit maakt voor de prijs niet uit. In dat geval wordt het advies opgesplitst in een gedeelte met informatie voor de VVE, en een individueel gedeelte per bewoner. Uitgaande van 6 woningen in de eerste panden bedragen de totale kosten voor 20 woningen ,-, dus per pand (=1.050 exc.l BTW)

5 Indeling en inhoud rapportage 1. Introductie Uitleg duurzaam verbouwen algemeen. Wat kan je eigenlijk doen en hoe hang dat samen? > Onderwerpen: Isoleren, kozijnen, kierdichten, installaties, ventilatie, overig verbruik verminderen. Uitleg scenario s (mede in licht van trias energetica) : waarom hebben we verschillende scenario s gemaakt, op basis van welke uitgangspunten of strategie en waar zitten die verschillen concreet in? Uitleg proces: wat heeft u aan dit rapport, hoe zien de vervolgstappen er uit als u besluit iets te gaan doen, hoe zeker zijn de berekeningen, wat moet er hierna nog gebeuren? Optioneel: Monumentenstatus en wat betekent dat voor u? 2. Pand analyse Beschrijving algemene aspecten pand en wensen bewoners. Specifieke bouwfysische eigenschappen en de betekenis daarvan Kwaliteitsanalyse pand op aspecten: temperatuur, luchtvochtigheid, ventilatie, geluid (buren / buiten /installatie), fijnstof en CO2. Deze analyse wordt op grafische wijze gepresenteerd: rood/oranje/groen. Analyse duurzame bewoning: op welke punten behoeft het pand aanpassingen om ook op lange termijn aantrekkelijk te blijven voor bewoning. 3. Scenario A: maximaal isoleren (stap Omschrijving benodigde ingrepen (gevel/vloer/kozijnen/dak) voor energie neutraal Kosten/baten totaal: wat kost alles, wat levert het op? Stappenplan: hoe kan je de ingrepen over te tijd uitspreiden, wat is logische volgorde, waarom? Kosten/baten stappen: wat kost elke stap, wat levert het op. Kosten baten losse ingrepen: wat kost bv. dakisolatie, wat levert het op? Resterende energievraag: hoeveel heb je nog nodig en wanneer in het jaar? Welke oplossingen zijn er om die vraag in te vullen, zowel duurzaam als niet duurzaam opgewekt. Wat zijn de kosten en andere implicaties (verbouwing, ruimtegebruik, etc) van de voorgestelde oplossingen en ingrepen? 4. Scenario B: kosten optimaal isoleren, restant (duurzaam) opwekken Inhoud: idem als scenario A

6 5: Kwaliteitsverbetering Uitleg wat het effect is van renovatie/verbouwing op aspecten temperatuur, luchtvochtigheid, ventilatie, geluid (buren / buiten /installatie), fijnstof en CO2. Advies duurzame bewoning: welke maatregelen zijn handig om te combineren met het energiezuiniger maken? 6. Overig verbruik Adviezen voor verminderen rest verbruik en inzicht in consequenties (kosten). Onderwerpen: hot fill apparatuur, LED verlichting, stand-by killers, etc. 7. Algemene informatie: Isolatie welke types isolatie zijn er voor daken/vloeren/wanden toelichting in verschillen in diktes, kosten, duurzaamheid en praktische impact wat mag er wel/niet in monumentale/beschermd stadsgezicht panden? foto s met relevante voorbeelden, hoe ziet dat er dan uit? 8. Algemene informatie: ruiten/kozijnen welke mogelijkheden zijn er om iets aan het enkel glas te doen: dubbelglas, tripel glas, voorzetglas, folie en monumenten glas toelichting in impact op gebied van kosten, werkzaamheden, afmetingen en visuele aspecten wat mag er wel/niet in monumentale/beschermd stadsgezicht panden? foto s met relevante voorbeelden, hoe ziet dat er dan uit? 9. Algemene informatie: ventilatie Omschrijving verschillen balansventilatie en natuurlijke ventilatie Toelichting impact op gebied van kosten, werkzaamheden, comfort, luchtkwaliteit wat mag er wel/niet in monumentale/beschermd stadsgezicht panden? foto s met relevante voorbeelden, hoe ziet dat er dan uit? 10. Toelichting rekenwerk Uitleg hoe gerekend wordt met investeringen en afschrijvingen, netto contante waarde, aannames m.b.t. rente, inflatie en kosten energie.

7 Beantwoording overige vragen PVE Maatwerkadvies 1. Bent u gecertificeerd volgens BRL ? Nee, we denken dat deze opgave een dieper nivo van werken vereist dan wat middels deze norm is vastgelegd. Dit wordt al aangetoond door het feit dat energie neutrale woningen niet binnen de schaal en systematiek van de BRL Ook op diepgang van bouwfysische aspecten (bv koudebruggen) schiet BRL 9500 tekort voor deze specifieke opdracht. 2. Heeft u reeds eerder maatwerkadviezen uitgebracht die uitgaan boven het niveau van de BRL en aansluiten bij het gevraagde advies voor de Weteringbuurt? Ja, maar niet op nivo van pand van bewoner-eigenaar. Meegestuurd is een magazine en een advies. Het door ons geleverde advies zal met sterk afwijken van bijgevoegd adviesrapport op omvang, complexiteit, vorm en presentatie. Het advies wordt meer gericht op leesbaarheid voor bewoners, geen gedetailleerde berekeningen maar focus op conclusies en praktische impact. Qua vorm willen we het advies prettiger presenteren zoals het bijgevoegde magazine. Ons advies zal uiteraard geen foto s van gelukkige mensen bevatten, maar de vorm, overzichtelijkheid en compactheid zijn wel vergelijkbaar. De pagina s (proces) (duurzame systemen), (vraag en antwoord) van het magazine geven een goed beeld wat we grafisch voor ogen hebben en hoe bondig we willen omschrijven. 3. Welke methodiek hanteert u bij de berekeningen? Wij rekenen met de PHPP methode, een programma wat zich puur en alleen richt op het juist voorspellen van energiebehoefte. Andere programma zijn vaak minder gedetailleerd op energie gebied, maar bevatten weer info over andere duurzaamheids aspecten of richt prijzen. Onze prijzen worden weer berekend op basis van de actuele database die door de firma Winket wordt beheerd. We gebruiken dus twee gespecialiseerde reken-tools in plaats van 1 algemene. 4. Heeft u ervaring met geavanceerde oplossingen als warmtepompen, warmte/koudeopslag, PV cellen, collectieve systemen? We hebben, in tegenstelling tot reguliere EPA adviseurs, hier zowel in theorie (berekeningen) als in praktijk (duurzame renovatie, energieneutrale nieuwbouw) ervaring mee.

8 5. Heeft u uitgaande van het Programma van Eisen voorstellen voor de opbouw van het advies? Zie voorstel indeling advies op vorige pagina. 6. Is uw maatwerkadvies inclusief de berekening t.b.v. het energielabel? Nee, we kunnen wel een uitspraak doen over het huidige label, maar dat is dan niet gecertificeerd. Een gecertificeerde labelberekening kan echter weer geen energie neutraliteit aan, dat valt buiten het bereik van deze methode. 7. Hoe is uw bureau samengesteld en wat is de doorlooptijd van een advies? Zie projectaanpak 8. Bent u bereid deel te nemen aan bespreking de resultaten met de bewonersgroep Wetering Duurzaam en met vertegenwoordigers van andere steden uit het SEVprogramma Lokaal alle lichten op groen? Wij beschouwen het gevraagde advies, niet alleen als een (kostprijs-) technisch opgave, maar juist als een opgave om relatief complexe thematiek op een begrijpelijke manier te presenteren. Daarnaast zien wij groeiende markt voor energieneutrale maatwerkadviezen en worden we graag in de gelegenheid gesteld onze kennis en kunde voor een groter publiek toe te lichten, graag zelfs! Daarnaast stellen we voor om een excursie te organiseren naar het monumentale pand wat onze renovatie architect in Rotterdam tot passiefhuis nivo heeft weten te renoveren. Dan kunnen bewoners direct zelf de mogelijkheden op gebied van kwaliteit ervaren (comfort, geluid, ventilatie) en zien hoe bijvoorbeeld een voorzet wand voor een monumentale raampartij er in de praktijk uit ziet.

OFFERTEVOORSTEL. Energieadviezen woningen particuliere verhuurders

OFFERTEVOORSTEL. Energieadviezen woningen particuliere verhuurders OFFERTEVOORSTEL Energieadviezen woningen particuliere verhuurders OFFERTEVOORSTEL VOOR ENERGIEADVIEZEN WONINGEN PARTICULIERE VERHUURDERS T.a.v. Leden van Vastgoed Belang de Jonge Milieu Advies, 27 oktober

Nadere informatie

+HUIS renovatie. Het beste energieneutraal renovatieconcept voor de Sparrenhoeven

+HUIS renovatie. Het beste energieneutraal renovatieconcept voor de Sparrenhoeven +HUIS renovatie Het beste energieneutraal renovatieconcept voor de Sparrenhoeven Dirk de Vroome Door Zon en Wind Atelier 10/15 Zehnder J.E.StorkAir GeoEnergie Datum: 11 november 2013 1 +HUIS renovatie

Nadere informatie

Kennissessie: CO 2 neutraal het echte verhaal

Kennissessie: CO 2 neutraal het echte verhaal Ing. Vincent Keppel Accountmanager Vabi Kennissessie: CO 2 neutraal het echte verhaal TIP: Houd pen en papier bij de hand!!!! Ir. Roy Zold Directeur PVM welke data & welk doel Vraagstelling corporaties

Nadere informatie

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF De Eshof op weg naar energie neutraal! = woningen Eshof naar nul op de meter = Inhoud 1. Ambitie: naar meest duurzame wijk van Elst? 2. Meten is weten: per wijk per

Nadere informatie

Gemeente Delft. Subsidie informatie. Bestaande stad bespaart energie

Gemeente Delft. Subsidie informatie. Bestaande stad bespaart energie Gemeente Delft Subsidie informatie Bestaande stad bespaart energie De subsidie Bestaande stad bespaart energie is bestemd voor het stimuleren van energiebesparende maatregelen en het gebruik van duurzame

Nadere informatie

Passiefhuis gecertificeerd & Energieneutraal

Passiefhuis gecertificeerd & Energieneutraal Passiefhuis gecertificeerd & Energieneutraal Sportpark Kilder Meer betrokkenheid Meer keuze Meer kwaliteit MeerWaarde Het consortium Het consortium van Campen heeft reeds meerdere energetisch hoogwaardige

Nadere informatie

Van Duin Installatie Management

Van Duin Installatie Management Van Duin Installatie Management 21 Juni 2010 Energie Prestatie Actie Boven de Baandert Van inzicht naar uitvoering Van Duin Installatie Management Adviesbureau sinds 2002 gecertificeerd voor het uitvoeren

Nadere informatie

Kennisinstituutvan,vooren endoordeinstallatiesector. KeesArkesteijn,projectcoördinator

Kennisinstituutvan,vooren endoordeinstallatiesector. KeesArkesteijn,projectcoördinator Kennisinstituutvan,vooren endoordeinstallatiesector KeesArkesteijn,projectcoördinator Energielabelen maatwerkadvies Energieprestatiecertificaat Bestaande bouw Woning Afgegeven conform de Regeling energieprestatie

Nadere informatie

BEWONERSBIJEENKOMST-WETERINGDUURZAAM- - 19-MAART-2013- - DE-TWEEDE-UITLEG-

BEWONERSBIJEENKOMST-WETERINGDUURZAAM- - 19-MAART-2013- - DE-TWEEDE-UITLEG- ! BEWONERSBIJEENKOMST-WETERINGDUURZAAM- - 19-MAART-2013- - DE-TWEEDE-UITLEG- The convenient Inconvenient sponsored by Philips. Ecologisch voetafdruk London heeft 48.868.000 global hectare nodig = 6.63

Nadere informatie

De passief gerenoveerde Binnengasthuizen worden monumentaal

De passief gerenoveerde Binnengasthuizen worden monumentaal 238 Binnengasthuisstraat, Zwolle renovatie van 40 woningen tot 32 monumentale Passiefhuizen VILLANOVA architecten, Rotterdam, 2012 De passief gerenoveerde Binnengasthuizen worden monumentaal De historische

Nadere informatie

EPA maatwerkadvies en energielabelling bestaande vrije sector woningen.

EPA maatwerkadvies en energielabelling bestaande vrije sector woningen. 15-1 Collegevoorstel Afdeling: Ruimtelijke Ontwikkeling Onderwerp EPA maatwerkadvies en energielabelling bestaande vrije sector woningen. Samenvatting Eén van de actiepunten uit BEN 2040 is het is ondersteuning

Nadere informatie

Infoavond 8 oktober 2015 Yvonne Feuerhahn. Hoe begin je? Met het duurzamer maken van je huis?

Infoavond 8 oktober 2015 Yvonne Feuerhahn. Hoe begin je? Met het duurzamer maken van je huis? Infoavond 8 oktober 2015 Yvonne Feuerhahn Hoe begin je? Met het duurzamer maken van je huis? Yvonne Feuerhahn ambassadeur adviseur architect Sinds 2010 dagelijks bezig met het verduurzamen van bestaande

Nadere informatie

R e n o v a t i e e n v e r d u u r z a m i n g S c h o o l m e t d e B i j b e l t e L a n g b r o e k

R e n o v a t i e e n v e r d u u r z a m i n g S c h o o l m e t d e B i j b e l t e L a n g b r o e k datum: 16-10-2013 ARCOM B.V. Postbus 381 3900 AJ Veenendaal Koningsschot 45 3905 PR Veenendaal T 0318 64 55 52 F 0318 66 88 52 E info@arcombv.nl I www.arcombv.nl Vraagstelling Door het bestuur van de school

Nadere informatie

Duurzaam Gebouwbeheer

Duurzaam Gebouwbeheer 2-daagse cursus Duurzaam Gebouwbeheer Gemeenten hebben verschillende gebouwen in beheer, zoals gemeentehuizen, kantoren en brandweerkazernes. Ook zijn er gebouwen eigendom van de gemeente, maar worden

Nadere informatie

VvE en isolatie. Rotterdam, 5 oktober 2017 Frank Spruit

VvE en isolatie. Rotterdam, 5 oktober 2017 Frank Spruit VvE en isolatie Rotterdam, Frank Spruit Inhoud 1. Waarom isoleren? 2. Warmteverlies 3. Termen en aandachtspunten 4. De isolatiemaatregelen 5. Proces en offertes aanvragen VvE en Isolatie Dia 2 Isoleren

Nadere informatie

Plan van aanpak voor energieneutraal renovatieconcept Sparrenhoeven

Plan van aanpak voor energieneutraal renovatieconcept Sparrenhoeven Plan van aanpak voor energieneutraal renovatieconcept Sparrenhoeven Beschrijving van de in het consortium deelnemende partijen en hun rol tijdens het ontwikkelen van het concept. Roscobouw heeft in het

Nadere informatie

Energieprestatie in de toekomst Verdouw Beurs 2.0

Energieprestatie in de toekomst Verdouw Beurs 2.0 Energieprestatie in de toekomst Verdouw Beurs 2.0 ing. A.F. (André) Kruithof Oktober 2015 Programma Op weg naar 2050: doelstellingen bestaande bouw & nieuwbouw BENG-indicatoren Energiezuinigheid in de

Nadere informatie

ISSO-publicatie 75.2 EPA-maatwerkadvies

ISSO-publicatie 75.2 EPA-maatwerkadvies ISSO-publicatie 75.2 EPA-maatwerkadvies Programma EP-certificaat vs maatwerkadvies Inhoud ISSO-publicatie 75.2 Kansen/bedreigingen voor de installatiesector Kees Arkesteijn ISSO EP-certificaat vs maatwerk

Nadere informatie

Winst en comfort uit duurzaamheid. Bouw op onze kennis

Winst en comfort uit duurzaamheid. Bouw op onze kennis Winst en comfort uit duurzaamheid Bouw op onze kennis Even voorstellen "Het verschil tussen gewoon en uitzonderlijk is vaak dat kleine beetje extra, waarin samenwerking en krachtenbundeling mijn drijfveer

Nadere informatie

energiebesparing bestaande bouw Harderwijk 26 mei 2015

energiebesparing bestaande bouw Harderwijk 26 mei 2015 energiebesparing bestaande bouw Harderwijk 26 mei 2015 Marc Smijers M 06-23924330 www.smijers-energieadvies.nl info@smijers-energieadvies.nl 1 Onderwerpen Relatie tussen energielabel en energiegebruik

Nadere informatie

Schothorst Amersfoort

Schothorst Amersfoort Schothorst Amersfoort Veel voorkomende Vragen/problemen Achterstallig onderhoud Verouderde installaties Klachten over tocht en kou Ventilatie problemen ( buitenluchtkwaliteit en binnenklimaat) Verouderde

Nadere informatie

Bouwfysisch rekenen. voorspelt resultaten

Bouwfysisch rekenen. voorspelt resultaten 1 Bouwfysisch rekenen Passiefhuis Specialist European certified passive house designer voorspelt resultaten Passiefhuis Veranderingen energie denken Van EPG naar NZEB 6-8 oktober 2015 Carl-peter Goossen

Nadere informatie

Samen aan de slag Wijkgerichte aanpak energiebesparing

Samen aan de slag Wijkgerichte aanpak energiebesparing Samen aan de slag Wijkgerichte aanpak energiebesparing Programma 1. Opening 19.30 2. Projectopzet 19.35 3. Resultaten maatwerkadviezen 19.45 4. Voorstellen Energieambassadeurs 20.30 5. Pauze 20.40 6. Themasessies:

Nadere informatie

Grip op je energieprestaties -wat doet de NZEB-tool?

Grip op je energieprestaties -wat doet de NZEB-tool? Grip op je energieprestaties -wat doet de NZEB-tool? Masterclass door Clarence Rose, DNA in de Bouw / Azimut Bouwbureau en Carl-peter Goossen, DNA in de Bouw / BouwNext 2 Masterclass Introductie NZEB-tool

Nadere informatie

STAPPENPLAN AANSCHAF ZONNE-COLLECTOREN INDIVIDUEEL

STAPPENPLAN AANSCHAF ZONNE-COLLECTOREN INDIVIDUEEL STAPPENPLAN AANSCHAF ZONNE-COLLECTOREN INDIVIDUEEL Introductie De ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie staan nooit stil. Heeft u ook belangstelling, dan kunt u zich als deelnemer aansluiten bij

Nadere informatie

Energiebesparende werkzaamheden Kloosterstraat 66 t/m 80 (even) Oostwalstraat 2 t/m 4 (even) Huizerpoortstraat 25 t/m 39 (oneven)

Energiebesparende werkzaamheden Kloosterstraat 66 t/m 80 (even) Oostwalstraat 2 t/m 4 (even) Huizerpoortstraat 25 t/m 39 (oneven) Energiebesparende werkzaamheden Kloosterstraat 66 t/m 80 (even) Oostwalstraat 2 t/m 4 (even) Huizerpoortstraat 25 t/m 39 (oneven) 5 maart 2018 Woningstichting Naarden telefoon 035-694 73 75 e-mail wsn@woningstichtingnaarden.nl

Nadere informatie

Bouwlokaal Energielabel, een kans voor u Kies je rol. Theun Toering

Bouwlokaal Energielabel, een kans voor u Kies je rol. Theun Toering 1 Bouwlokaal Energielabel, een kans voor u Kies je rol Theun Toering Even voorstellen Theun Toering ComforTrend Samenwerkingsverband 40 installateurs Centrale organisatie tbv Commerciële ondersteuning

Nadere informatie

Toelichting AIF aanvraag ODA Elisabeth Wolffstraat 50. Aanvraag AIF tender - Vereniging Ons Dorp Amsterdam 1

Toelichting AIF aanvraag ODA Elisabeth Wolffstraat 50. Aanvraag AIF tender - Vereniging Ons Dorp Amsterdam 1 Toelichting AIF aanvraag ODA Elisabeth Wolffstraat 50 Aanvraag AIF tender - Vereniging Ons Dorp Amsterdam 1 Beste Maarten en Vera, Bij deze willen we jullie alvast hartelijk bedanken voor jullie inzet,

Nadere informatie

Ecokosten/waardebenadering in de bouw. Winket bv

Ecokosten/waardebenadering in de bouw. Winket bv Ecokosten/waardebenadering in de bouw Winket bv Tim de Jonge - september 2009 Ecokosten/waardebenadering in de bouw Winket bv Tim de Jonge - juli 2009 Ecokosten/waardebenadering in de bouw Nieuwbouw Renovatie

Nadere informatie

DE KREIT. Ongewoon wonen, duurzaam bijzonder. Oplevering medio 2015 TWEE-ONDER-ÉÉN-KAPWONING

DE KREIT. Ongewoon wonen, duurzaam bijzonder. Oplevering medio 2015 TWEE-ONDER-ÉÉN-KAPWONING DE KREIT Ongewoon wonen, duurzaam bijzonder. Oplevering medio 2015 TWEE-ONDER-ÉÉN-KAPWONING Plan De Kreit Kreitenmolenstraat 142 Gemeente Udenhout, Tilburg 2 DUURZAAM WONEN IN UDENHOUT Een korte introductie

Nadere informatie

Energieprestaties grondgebonden woningen

Energieprestaties grondgebonden woningen Energieprestaties grondgebonden woningen Meer wooncomfort met minder energie Het slimme duurzame bouwconcept. Van VolkerWessels Stap voor stap naar minder energiegebruik De overheid stelt steeds scherpere

Nadere informatie

SAVE. - Verbeterd wooncomfort, lagere woonlasten -

SAVE. - Verbeterd wooncomfort, lagere woonlasten - SAVE - Verbeterd wooncomfort, lagere woonlasten - Introductie 1 Doelstelling SAVE 2 Proces a b c Communicatie met bewoners Woonlastenmodel Energie index SAVE SAmen VErduurzamen Doelstelling: (1) Woningen

Nadere informatie

Rijswijk -Informatiecentrum 9 december 2013 bert nagtegaal

Rijswijk -Informatiecentrum 9 december 2013 bert nagtegaal Rijswijk -Informatiecentrum 9 december 2013 bert nagtegaal Geworteld wonen 9 DECEMBER e.v. Wat verstaan de potentiele bewoners onder duurzaamheid vinden de bewoners belangrijk als het gaat om duurzaamheid

Nadere informatie

ZEN en BENG Scenario s voor bijna energieneutrale woningen

ZEN en BENG Scenario s voor bijna energieneutrale woningen ZEN en BENG Scenario s voor bijna energieneutrale woningen Ir. Harm Valk Nieman Groep Platform ZEN 10 december 2015 Routekaart BENG 9-12-2015 2 BENG wat gaat er veranderen Bijna EnergieNeutrale Gebouwen

Nadere informatie

Ik wil zonnepanelen. Presentatie: Joop Eising van Invent www.invent.nl Erik Koning van Energiewacht www.ewacht.nl

Ik wil zonnepanelen. Presentatie: Joop Eising van Invent www.invent.nl Erik Koning van Energiewacht www.ewacht.nl Ik wil zonnepanelen. Presentatie: Joop Eising van Invent www.invent.nl Erik Koning van Energiewacht www.ewacht.nl Aanleiding vereniging voor energiebesparing: 1 hogere gemeentelijke tarieven voor verenigingen

Nadere informatie

Energieneutraal via de Passief bouwen route

Energieneutraal via de Passief bouwen route Energieneutraal via de Passief bouwen route ing. J.J.P. (Jan Pieter) van Dalen Slotsymposium 14 september 2015 Verbouw monument Verbouw van een monument Monument als bedoeld in art. 1 onder d (Monumentenwet

Nadere informatie

Marsaki: Het projectmanagementbureau van de woningcorporaties en voor IEDEREEN! Onze aandeelhouders: RWS partner in wonen. L escaut woonservice

Marsaki: Het projectmanagementbureau van de woningcorporaties en voor IEDEREEN! Onze aandeelhouders: RWS partner in wonen. L escaut woonservice Marsaki: Het projectmanagementbureau van de woningcorporaties en voor IEDEREEN! Onze aandeelhouders: RWS partner in wonen L escaut woonservice Woonburg Zeeuwland 1 De Wooneco-alliantie 2 Minder dan een

Nadere informatie

Route kaart naar aardgasvrij

Route kaart naar aardgasvrij Route kaart naar aardgasvrij Aanpak en benadering Bewoner/eigenaar: Comfort / gezondheid Lagere woonlasten Waarde / toekomst Maatregelen: Isolatie en ventilatie Installatie Duurzame energie No-Regret 2

Nadere informatie

Ontbijtbijeenkomst GRIC Gilze en Rijen 16 september 2015

Ontbijtbijeenkomst GRIC Gilze en Rijen 16 september 2015 Ontbijtbijeenkomst GRIC Gilze en Rijen 16 september 2015 Krijn Ratsma (architect en voorzitter Stichting Energieke Regio) inhoud: ontstaan Energieke Regio opzet van het project ook in Gilze en Rijen? ons

Nadere informatie

AMBITIELIJST VERDUURZAMEN WONING. NAW gegevens. Straat: Postcode: Plaats: Tel nr.: e-mail: HUIDIGE SITUATIE

AMBITIELIJST VERDUURZAMEN WONING. NAW gegevens. Straat: Postcode: Plaats: Tel nr.: e-mail: HUIDIGE SITUATIE AMBITIELIJST VERDUURZAMEN WONING NAW gegevens Naam: Straat: Postcode: Plaats: Tel nr.: e-mail: Datum: HUIDIGE SITUATIE 1. Waardevolle elementen woning Ja nee nvt - Locatie - Tuin - Uitzicht - Bezonning

Nadere informatie

VvE en isolatie. Rotterdam, 14 maart 2019 Frank Spruit

VvE en isolatie. Rotterdam, 14 maart 2019 Frank Spruit VvE en isolatie Rotterdam, Frank Spruit Inhoud 1. Waarom isoleren? 2. Warmteverlies 3. Termen en aandachtspunten 4. De isolatiemaatregelen 5. Proces en offertes aanvragen VvE en Isolatie Dia 2 Isoleren

Nadere informatie

Energie besparing en woning verbetering voor VvE s. sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter

Energie besparing en woning verbetering voor VvE s. sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter Energie besparing en woning verbetering voor VvE s sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter Onderzoek doen en experimenteren met als doel: Mensen prettig laten wonen, leven en werken Experiment:

Nadere informatie

Landelijke subsidieregelingen

Landelijke subsidieregelingen Landelijke subsidieregelingen energiebesparing en duurzame energie particuliere woningbouw Melissa Ernst Energieservicepunt Zeeland Inhoud van de presentatie 1. Energieservicepunt Zeeland 2. Subsidieregeling

Nadere informatie

Rapportage Energiebesparingsverkenner

Rapportage Energiebesparingsverkenner Rapportage Energiebesparingsverkenner Deze rapportage biedt u een overzicht van de door u geselecteerde pakketten aan energiebesparende maatregelen en de indicatieve resultaten hiervan. In de bijlage van

Nadere informatie

Meefinancieren van energiebesparende voorzieningen De mogelijkheden bij BLG Wonen Versie 1-1-2016

Meefinancieren van energiebesparende voorzieningen De mogelijkheden bij BLG Wonen Versie 1-1-2016 Meefinancieren van energiebesparende voorzieningen De mogelijkheden bij BLG Wonen Versie 1-1-2016 Energiebesparende voorzieningen zijn in meerdere opzichten interessant: Structurele besparing tot 30% op

Nadere informatie

Iwan. Bisschopstraat. Leeuwarden. Arjen Goodijk. Bisschopstraat 24. 8921AZ Leeuwarden

Iwan. Bisschopstraat. Leeuwarden. Arjen Goodijk. Bisschopstraat 24. 8921AZ Leeuwarden Iwan Arjen Goodijk Bisschopstraat Bisschopstraat 24 Leeuwarden 8921AZ Leeuwarden Inleiding Je hebt online de energiebespaarscan van jouw huis aangevraagd. Je wilt dus weten hoe jij kunt besparen op energiekosten.

Nadere informatie

Het doel van de aangeboden werkzaamheden is om de meest effectieve en efficiënte weg te volgen voor het bereiken van een energieneutrale wijk.

Het doel van de aangeboden werkzaamheden is om de meest effectieve en efficiënte weg te volgen voor het bereiken van een energieneutrale wijk. 12397 380266 ir. G.H. ten Bolscher ProjectManagement Bureau Gemeente Amsterdam T.a.v. de heer A. van Wijngaarden Postbus 1269 1000 BG AMSTERDAM Kenmerk 12397DSlo380266 Uw kenmerk - Datum 24 februari 2012

Nadere informatie

Het voordeel voor de klant berekenen bij Energiebesparende voorzieningen

Het voordeel voor de klant berekenen bij Energiebesparende voorzieningen Aangeboden door: Het voordeel voor de klant berekenen bij Energiebesparende voorzieningen Rob Timmermans MFP Het klimaatakkoord Is het van belang hoe jouw klant denkt over het klimaatakkoord? De meeste

Nadere informatie

Energieneutraal wonen: het kan! Een initiatief van 040energie

Energieneutraal wonen: het kan! Een initiatief van 040energie Energieneutraal wonen: het kan! Een initiatief van 040energie Wat/wie is De vereniging wil burgers helpen met energiebesparing en opwekking van betaalbare duurzame energie door een netwerk van vrijwilligers.

Nadere informatie

Financieringslastpercentages voor verschillende soorten woningen. Verschillen naar woningtype en energielabel

Financieringslastpercentages voor verschillende soorten woningen. Verschillen naar woningtype en energielabel Financieringslastpercentages voor verschillende soorten woningen Verschillen naar woningtype en energielabel Financieringslastpercentages voor verschillende soorten woningen Verschillen naar woningtype

Nadere informatie

Hoe kunnen we oudbouw woningen energieneutraal maken?

Hoe kunnen we oudbouw woningen energieneutraal maken? Groen Links Zuid Holland, 11 oktober 2014 Hoe kunnen we oudbouw woningen energieneutraal maken? Lessons learned 20x Energieneutraal Samenwerking Gemeente Den Haag, gemeente Delft en Stadsgewest Haaglanden

Nadere informatie

SBRCURnet Bouwlokalen. Samen Nul op de meter, bij woning renovatie. Henk Wegkamp 14-4-2015 vs1.1. 31 maart 2015

SBRCURnet Bouwlokalen. Samen Nul op de meter, bij woning renovatie. Henk Wegkamp 14-4-2015 vs1.1. 31 maart 2015 1 SBRCURnet Bouwlokalen Samen Nul op de meter, bij woning renovatie Henk Wegkamp 14-4-2015 vs1.1 Wat betekent Nul-op-de-meter? 4 Veel termen in gebruik Energieneutraal Energie-nota-nul EPC = 0 nzeb (nearly

Nadere informatie

Informatieavond energiebesparing en comfortabel wonen. Opening wethouder Binnendijk

Informatieavond energiebesparing en comfortabel wonen. Opening wethouder Binnendijk Informatieavond energiebesparing en comfortabel wonen Opening wethouder Binnendijk Programma 1. Welkom door Wethouder Binnendijk 2. Bewonersinitiatief Klimaat in jouw straat 3. Introductie wijkaanpak;

Nadere informatie

Deelplan 5 Geeren-Zuid 1. Resultaten onderzoek NOM-ready 2. Voorstel geriefverbeteringen 3. Sociaal plan 4. Website 5. Voorlopige planning

Deelplan 5 Geeren-Zuid 1. Resultaten onderzoek NOM-ready 2. Voorstel geriefverbeteringen 3. Sociaal plan 4. Website 5. Voorlopige planning Deelplan 5 Geeren-Zuid 1. Resultaten onderzoek NOM-ready 2. Voorstel geriefverbeteringen 3. Sociaal plan 4. Website 5. Voorlopige planning Vastgoedontwikkeling, Marieke Keyzer, 23-11-2015 Inhoud presentatie

Nadere informatie

VvE s met Energie. Onderzoek VvE Schiezicht 10 april 2014 Wouter van den Acker PKW

VvE s met Energie. Onderzoek VvE Schiezicht 10 april 2014 Wouter van den Acker PKW VvE s met Energie Onderzoek VvE Schiezicht 10 april 2014 Wouter van den Acker PKW Inhoud Het Energiemodel Bestaande situatie Trias Energetica Maatregelen Scenario s Hoe verder? Energieadvies voor Schiezicht

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst energiebesparing RemCom

Informatiebijeenkomst energiebesparing RemCom Informatiebijeenkomst energiebesparing RemCom Programma 1. Welkom 2. Introductie wijkaanpak 3. Belangrijkste resultaten maatwerkadviezen Duurzaam Bouwloket Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Nadere informatie

Mijn Groene Huis helpt! Kom naar 'Brugakker Duurzaam'

Mijn Groene Huis helpt! Kom naar 'Brugakker Duurzaam' de bijeenkomst is gratis CV ketel er uit en vervangen door een warmtepomp? Zonnepanelen op je dak? Isoleren? en je woont in Brugakker Zeist. Mijn Groene Huis helpt! Kom naar 'Brugakker Duurzaam' 13 september:

Nadere informatie

Stappenplan. U (ver)bouwd uw huis niet zomaar. U wilt dat uw huis mooier wordt en beter bij u past. Daar heeft u ongetwijfeld al ideeën over.

Stappenplan. U (ver)bouwd uw huis niet zomaar. U wilt dat uw huis mooier wordt en beter bij u past. Daar heeft u ongetwijfeld al ideeën over. Introductie U (ver)bouwd uw huis niet zomaar. U wilt dat uw huis mooier wordt en beter bij u past. Daar heeft u ongetwijfeld al ideeën over. Het idee omzetten in werkelijkheid is voor velen een grote stap.

Nadere informatie

Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp

Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp Energieavond Hilversum Kerkelanden, Zeverijn en Rode Dorp 17 mei 2016 Wat kunt u verwachten Hilverzon & Kerkelanden Leeft! Ambitie gemeente Hilversum Wie is

Nadere informatie

VERDUURZAMEN VAN MONUMENTEN

VERDUURZAMEN VAN MONUMENTEN VERDUURZAMEN VAN MONUMENTEN Hoe dan? Energie in Erfgoed Martijn Haitink Denise Huntjens Februari 2018 Copyright 2018 Energie in Erfgoed Alle rechten voorbehouden l www.energieinerfgoed.nl Waarom is verduurzamen

Nadere informatie

2 juli VVE de Wetering

2 juli VVE de Wetering 2 juli VVE de Wetering SEINENERGIE VOOR duurzame ontwikkeling Presentatie 2 juli Vanavond wordt er geen besluit genomen voor een opdracht tot uitvoering. Er wordt een toelichting gegeven over de begroting.

Nadere informatie

Verduurzaming Woningvoorraad. Agenda. Technisch Project Adviseur. Hans Wiessner, Lucht/water warmtepomp, ideaal voor renovatie en nieuwbouw

Verduurzaming Woningvoorraad. Agenda. Technisch Project Adviseur. Hans Wiessner, Lucht/water warmtepomp, ideaal voor renovatie en nieuwbouw Verduurzaming Woningvoorraad Lucht/water warmtepomp, ideaal voor renovatie en nieuwbouw Hans Wiessner, Technisch Project Adviseur Agenda Energielabel woningbouw anno 2015 Energieverbruik terugdringen in

Nadere informatie

Wijkavond energie besparen Hilversum Oost 19-5-2015

Wijkavond energie besparen Hilversum Oost 19-5-2015 Wijkavond energie besparen Hilversum Oost 19-5-2015 Wat kunt u verwachten? Ambities gemeente Hilversum Seinkracht Wie is Hoom? Hilversum Oost onder de loep Wijkaanbod: partijen en prijzen Subsidies en

Nadere informatie

Waarom prestatiegericht mijn woning verbeteren?

Waarom prestatiegericht mijn woning verbeteren? Programma 1. Welkom 2. Introductie wijkaanpak; 3. Belangrijkste resultaten maatwerkadviezen; 4. Presentatie Duurzame Renovatie Helpdesk (Heiloo Energie) 5. Pauze (mogelijkheid bezoeken stands) 6. Workshops

Nadere informatie

Duurzaamheidsagenda Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready

Duurzaamheidsagenda Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready Duurzaamheidsagenda 2015-2018 Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready Welkom Programma Inleiding gemeente Capelle aan den IJssel Toelichting programma naar een duurzame VvE Vragen

Nadere informatie

Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas

Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas Door de vastgestelde energie- en klimaatdoelstelling binnen Europa om in 2050 energieneutraal te zijn, is het voor de hele samenleving maar met name voor bedrijven

Nadere informatie

opleidingen energieneutraal bouwen eprojecten

opleidingen energieneutraal bouwen eprojecten opleidingen energieneutraal bouwen eprojecten BEN je mee? Modulaire opleidingscyclus energieneutraal bouwen Vlaanderen zet de route uit met de BEN-doelstellingen. Dit schept enorme kansen, maar vraagt

Nadere informatie

Presentatie Isolatie en ventilatie van woningen 11 oktober 2018

Presentatie Isolatie en ventilatie van woningen 11 oktober 2018 Presentatie Isolatie en ventilatie van woningen 11 oktober 2018 agenda 19:00 Algemene intro Veldhoven Duurzaam 19:10 stappenplan gasreductie/uitleg energie profiel 19:30 Intro isolatie en ventilatie 19:45

Nadere informatie

Samen geeft energie Fatima

Samen geeft energie Fatima Samen geeft energie Fatima Samen geeft energie Project van de gemeente Tilburg Gebaseerd op burgerinitiatief energiebesparing bij particuliere woningeigenaren groep van 20 vergelijkbare woningen in een

Nadere informatie

Martin Horstink & Albert Rodenboog. De woningbouw verduurzamen met warmtepompen

Martin Horstink & Albert Rodenboog. De woningbouw verduurzamen met warmtepompen Martin Horstink & Albert Rodenboog De woningbouw verduurzamen met warmtepompen Wie is BDH? Denkt mee over de transitie in de woningbouw 2 3 Wie is BDH? Speelveld BDH Waarom CO₂-neutraal en aardgasvrij?

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie certificaatnummer 20090615-0000209416-00000001-5 straat Trumelet Faberstraat nummer 9 bus 3 postnummer 8670 gemeente Koksijde bestemming appartement

Nadere informatie

Stappenplan Bloem en Lemstra Architecten

Stappenplan Bloem en Lemstra Architecten Stappenplan Bloem en Lemstra Architecten Bouwen en verbouwen zijn complexe processen. Een kleine verbouwing vraagt een andere aanpak dan een grote nieuwbouw. Bloem en Lemstra architecten heeft een stappenplan

Nadere informatie

Presentatie VvE SEINENERGIE. VOOR duurzame ontwikkeling

Presentatie VvE SEINENERGIE. VOOR duurzame ontwikkeling Presentatie VvE Winnaar Nationaal Energieprijs 2004 Winnaar Nationaal Energie Toekomst Trofee 2005 Genomineerd Nationaal Energie Toekomst Trofee 2006 2e Prijs Nationaal Energie Toekomst Trofee 2007 European

Nadere informatie

ZEN Platformbijeenkomst. Bouw op onze kennis

ZEN Platformbijeenkomst. Bouw op onze kennis ZEN Platformbijeenkomst Bouw op onze kennis Even voorstellen Patrick Harting Projectmanager Werkzaam sinds: 2007 "De uitdaging van mijn werk is niet het stapelen van de stenen, maar het inzetten van ieders

Nadere informatie

6-11-2012. Nut en noodzaak energieconcepten in renovatie. Visie renovatie & energiezuinigheid. Programma. Renoveren in bestaande bouw

6-11-2012. Nut en noodzaak energieconcepten in renovatie. Visie renovatie & energiezuinigheid. Programma. Renoveren in bestaande bouw Programma Nut en noodzaak energieconcepten in renovatie van visie tot concept renovatie & energiezuinigheid Voorbeeldprojecten Toekomst + gebruiker (bestaande) bouw ir. H.J.J. (Harm) Valk senior adviseur

Nadere informatie

Duurzaam Bouwloket. Informatie over: - Duurzaam (ver)bouwen - Energie besparen - Zelf duurzame energie opwekken - Duurzame financiering - Subsidies

Duurzaam Bouwloket. Informatie over: - Duurzaam (ver)bouwen - Energie besparen - Zelf duurzame energie opwekken - Duurzame financiering - Subsidies Programma 1. Welkom 2. Introductie wijkaanpak; 3. Belangrijkste resultaten maatwerkadviezen; 4. Informatieronden Workshop isolatie Workshop duurzame energie opwekken; 5. Warmtepompen (centraal); 6. Subsidies

Nadere informatie

Datum: 18 februari 2013-22 januari 2014 Project: NAM-gebouw De Boo te Schoonebeek Referentie: 2012032 20079

Datum: 18 februari 2013-22 januari 2014 Project: NAM-gebouw De Boo te Schoonebeek Referentie: 2012032 20079 Datum: 18 februari 2013-22 januari 2014 Project: NAM-gebouw De Boo te Schoonebeek Referentie: 2012032 20079 Uitgangspunt Bestaand, oorspronkelijk gebouw had als gebruik een mix aan functies. Dit waren

Nadere informatie

Lindenhove. Renovatie & Transformatie. Informatie vanuit Renovatieteam Lindenhove

Lindenhove. Renovatie & Transformatie. Informatie vanuit Renovatieteam Lindenhove Lindenhove Renovatie & Transformatie Informatie vanuit Renovatieteam Lindenhove ' Duurzaam & Comfortabel Met slimme combinaties van energiebesparende maatregelen en opwekking van duurzame energie komen

Nadere informatie

BDH Inspiratiesessie hybride warmtepompen voor en door corporaties

BDH Inspiratiesessie hybride warmtepompen voor en door corporaties BDH Inspiratiesessie hybride warmtepompen voor en door corporaties 28 maart 2018 Perry van Happen Adviseur Duurzaamheid & Huurbeleid Resulaten duurzaamheid Alwel (B+R) 2008 2016 Doel Energie Index 1,9

Nadere informatie

5.2 Energiebesparing in de bestaande bouw: Op zoek naar een business case voor lokale initiatieven

5.2 Energiebesparing in de bestaande bouw: Op zoek naar een business case voor lokale initiatieven 5.2 Energiebesparing in de bestaande bouw: Op zoek naar een business case voor lokale initiatieven Alfons Ramb Energiek Leiden Rolf Steenwinkel Amsterdam Energie Ron de Graaf Hoom Renske den Exter - Hoom

Nadere informatie

Energietransitie Caldomus

Energietransitie Caldomus Energietransitie Caldomus Werkwijze transitieplan Bottom-up aanpak Gebouw centraal Gebouw- en gebiedgebonden maatregelen Participatie Transparante werkwijze Uitnodiging tot participatie: actief of passief

Nadere informatie

4 Energiebesparingsadvies

4 Energiebesparingsadvies 4 Energiebesparingsadvies 4.1 Inleiding In dit hoofdstuk wordt het energiebesparingsadvies voor het gebouw gepresenteerd. Allereerst wordt een inventarisatie gegeven van de reeds getroffen en onderzochte

Nadere informatie

Onderhoud en vervanging

Onderhoud en vervanging Wet- en regelgeving Onderhoud en vervanging Algemeen Elk gebouw heeft onderhoud nodig, dus ook Scoutinggebouwen. Een goed Scoutinggebouw biedt een veilig en betrouwbaar onderkomen voor de leden en het

Nadere informatie

DIERBAAR IS DUURZAAM 5/6/2013 INHOUD ENERGIEBESPARING IN HOF VAN DELFT BIJ VOOROORLOGSE WONINGEN. Ilse Rijneveld

DIERBAAR IS DUURZAAM 5/6/2013 INHOUD ENERGIEBESPARING IN HOF VAN DELFT BIJ VOOROORLOGSE WONINGEN. Ilse Rijneveld DIERBAAR IS DUURZAAM ENERGIEBESPARING IN HOF VAN DELFT BIJ VOOROORLOGSE WONINGEN Ilse Rijneveld afdeling Veiligheid, Advies monumenten Gemeente Delft INHOUD ENERGIEBESPARING HOF VAN DELFT: VOOROORLOGSE

Nadere informatie

Verenigingen van eigenaren

Verenigingen van eigenaren Verduurzaming van complexen combineren met onderhoud Verenigingen van eigenaren Isabelle Sternheim www.vveduurzaamheidsloket.nl www.duurzaamenergieloket.nl 2013 en 2014 Eerste aanzet om VvE s in Haarlem

Nadere informatie

jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers

jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers ZELF (VER)BOUWEN? Zelf bouwen of verbouwen? JADE architecten biedt hiervoor reeds sinds 2010 een laagdrempelige service. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen

Nadere informatie

Passief Bouwen: waarom en hoe?

Passief Bouwen: waarom en hoe? Passief Bouwen: waarom en hoe? Ontwerpen en bouwen vanuit een visie ir. H.J.J. (Harm) Valk senior adviseur Energie & Duurzaamheid Passief Bouwen Kenmerken o hoogwaardige thermische schil o goed comfort

Nadere informatie

EPV IN GESTAPELDE BOUW KOSTEN EN OPBRENGSTEN EXACT GEMETEN

EPV IN GESTAPELDE BOUW KOSTEN EN OPBRENGSTEN EXACT GEMETEN EPV IN GESTAPELDE BOUW KOSTEN EN OPBRENGSTEN EXACT GEMETEN Wim van den Bogerd EERST NOM PROJECT 2013 RIJSWIJK Woonwijken met gezonde, energiezuinige en kwalitatief hoogstaande woningen waar het fantastisch

Nadere informatie

Energiebesparing begint hier!

Energiebesparing begint hier! Energiebesparing begint hier! Zoetermeer, 17 juli 2014 Lou Lit & Pim Halkes 4 HOME 2 Thermografie, Lekkage onderzoek en Energiebesparing advies. Doelstelling: - Terugdringen Co2 uitstoot - Lagere energienota

Nadere informatie

Sociale huisvesting Renovatieplanning ERP 2020

Sociale huisvesting Renovatieplanning ERP 2020 Sociale huisvesting Renovatieplanning ERP 2020 VMSW Afdeling PROJECTEN Ir Bernard Wallyn Aanleiding Strategische doelstelling Vlaamse Regering In 2020 zijn er in Vlaanderen geen energieverslindende woningen

Nadere informatie

Renovatie en Transformatie een tweede kans voor bestaand vastgoed. Beeld:James May'sLego house

Renovatie en Transformatie een tweede kans voor bestaand vastgoed. Beeld:James May'sLego house Renovatie en Transformatie een tweede kans voor bestaand vastgoed Beeld:James May'sLego house industrieel product en/of maatwerk? differentiatie duurzaamheid Isoleren: -Loskoppelen koudebruggen (aan

Nadere informatie

Toelichting vanuit het gezichtspunt Ingenieur Speciale technieken en EPB

Toelichting vanuit het gezichtspunt Ingenieur Speciale technieken en EPB Energiezuinige zwembaden: Case Study Bart Callens is Senior Project Engineer bij VK Engineer. Daar leidt hij het projectteam van ingenieurs en design assistants, zowel voor sportinfrastructuur, maar eveneens

Nadere informatie

Duurzaamheid & energiebesparing in de woningbouw! Onze wereld vraagt erom.

Duurzaamheid & energiebesparing in de woningbouw! Onze wereld vraagt erom. Duurzaamheid & energiebesparing in de woningbouw! Waar ligt de schat begraven??? HET PARETO PRINCIPE B&U-sector GWW-sector CO2-emissie 2007: CO2-emissie 2008: CO2-emissie 2009: Focus op exploitatieperiode

Nadere informatie

Informatieavond VVE flats Wijkerbaan 16 september 2009. Vragen en antwoorden.

Informatieavond VVE flats Wijkerbaan 16 september 2009. Vragen en antwoorden. Informatieavond VVE flats Wijkerbaan 16 september 2009. Vragen en antwoorden. Nieuwe balkons Privacy&vluchten Komen er schotten tussen de balkons t.b.v. privacy? Worden de balkonhekken transparant? Komen

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst energiebesparing Lekkerkerk

Informatiebijeenkomst energiebesparing Lekkerkerk Informatiebijeenkomst energiebesparing Lekkerkerk Programma 1. Welkom 2. Introductie wijkaanpak 3. Belangrijkste resultaten maatwerkadviezen Kleine maatregelen Isolatiemaatregelen 4. Aanbod Isolatiespecialist

Nadere informatie

Bijlage 2 Potentieelberekening energiestrategie 1/5

Bijlage 2 Potentieelberekening energiestrategie 1/5 Bijlage 2 Potentieelberekening energiestrategie 1/5 Bijlage 2 Potentieelberekening energiestrategie 2/5 Toelichting bij scenario-analyse energiebeleid Beesel Venlo Venray Deze toelichting beschrijft wat

Nadere informatie

Eize-Jan Bakker Pieter Nap

Eize-Jan Bakker Pieter Nap Eize-Jan Bakker Pieter Nap Programma: eigenaar-bewoners www.beng2030.nl Door het initiëren en uitvoeren van verschillende projecten/initiatieven op het gebied van verduurzamen, proberen BENG! energie-ambassadeurs

Nadere informatie

Welkom! Informatie en uitleg warmtefoto s

Welkom! Informatie en uitleg warmtefoto s Welkom! Informatie en uitleg warmtefoto s 16 februari 2017 HET RAADHUIS, Wehl Programma 1. Energiecoach Chris Buijk Energie besparen: kansen en mogelijkheden 2. Adviseur Erwin Reuterink Wat is een warmtefoto

Nadere informatie

De Vlaamse Renovatiedag in een notendop

De Vlaamse Renovatiedag in een notendop Persmoment De Vlaamse Renovatiedag in een notendop Openhuizendag Initiatief van NAV en Ik ga Bouwen & Renoveren 18 de editie Doelpubliek: toekomstige verbouwers Gratis Uniek. Meer dan een namiddag huisjes

Nadere informatie

Verduurzaming 39 woningen Seringenlaan

Verduurzaming 39 woningen Seringenlaan Verduurzaming 39 woningen Seringenlaan Duurzaamheid Voor huurders: Beperking van energie voor een aangenaam binnenklimaat. Betaalbare woonlasten. Maatschappelijk: Zorgen voor een leefbare en duurzame woonomgeving.

Nadere informatie