Jaarprogramma VTH 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarprogramma VTH 2015"

Transcriptie

1 Jaarprogramma VTH Algemeen Dit jaarprogramma omvat de afspraken die met de ODG worden gemaakt ten aanzien van de WABO+ taken die daar zijn ondergebracht. In het uitvoeringsprogramma van de ODG wordt de inhoud van het jaarprogramma concreet vertaald naar uitvoering. In dit Jaarprogramma wordt ingegaan op het beleid voor de uitvoering van de VTH-taken, op de specifieke prioriteiten en thema s die de gemeente Stadskanaal belangrijk acht in 2015 en tenslotte worden de productiekaders (beschikbare uren en aantallen) voor de generieke VTH-taken aangegeven. Er is sprake van doorwerking van de resultaten in 2014 in de planning voor De thema s benoemd in het Jaarprogramma 2013/2014 zijn niet alle afgerond en vinden dus, daar waar nodig, hun doorwerking in dit Jaarprogramma VTH Voorts hebben de ervaringen bij de uitvoering in 2014 een rol gespeeld. In de extra voortgangsrapportage 2014, aangeleverd door de ODG, is aangegeven welke werkzaamheden zijn verricht in het kader van de vergunningverlening, toezicht en handhaving. Daarnaast zijn er een aantal aanbevelingen gedaan voor 2015 die zijn opgenomen in het jaarprogramma VTH 2015: De veranderingen in wet- en regelgeving opnemen en verwerken in uitvoeringsprogramma van de ODG. - Extra aandacht voor ketenaanpak asbest, - Toezicht energiebesparing bij bedrijven (in het kader van het Energieakkoord voor duurzame groei), - Extra aandacht en uren voor vergunning vrije- en illegale bouwwerken en evenementen, feesten en illegale motorclubs. In dit Jaarprogramma is expliciet aandacht besteed aan evaluatiemomenten. Deze zullen meerdere malen per jaar gehouden worden om eventueel tussentijds te kunnen bijsturen. Veder wordt in 2015, in samenwerking met de andere gemeenten een eenduidig format ontwikkeld voor jaarplannen en voorgangs- c.q. management rapportages. 2. Beleid vergunningverlening, toezicht en handhaving (vth) Het beleid voor vergunningverlening, toezicht en handhaving is vastgelegd in de Omgevingsnota 2014 e.v. Gemeente Stadskanaal. Deze nota geeft in essentie aan op welke wijze de gemeente Stadskanaal haar vergunningverlenende, toezichthoudende en handhavende taken uitvoert. De onderdelen die van belang voor de uitvoering zijn hieronder tevens in dit jaarprogramma opgenomen. In artikel 7.2 van het Dienstverleningsovereenkomst (DVO) is opgenomen dat de opdrachtnemer verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het geleverd advies, vergunningverlening, toezicht en handhaving voor zover behorend tot het opgedragen takenpakket.

2 Vergunningen beleid: De geldende wet en regelgeving vormt het uitgangspunt voor het verlenen van vergunningen. De vergunningen zijn tijdig beschikbaar en van goede kwaliteit. Hierbij moet aandacht geschonken worden aan de veranderingen die in 2014 doorgevoerd zijn in de wetgeving. Te denken valt aan de Richtlijn Industriële Emissies (RIE). Dit geldt voor de IPPC bedrijven. Ook niet onbelangrijk zijn de derde tranche en vierde tranche van het activiteitenbesluit. Bepaalde bedrijven zijn overgegaan naar algemene regels. Voor 2014 zijn dat, met name de rubberproducenten, voedingsmiddelenbedrijven en betonmortel/betonproducten bedrijven. Voor 2015 betreffen het ziekenhuizen, gieterijen, defensieinrichtingen, hondenkennels, asbestverwijderingsbedrijven (voor opslag tot max. 50 ton asbest binnen de inrichting), producenten van pet food, het besluit LPG tankstations evenals de Regeling op-, overslag en distributie benzine milieubeheer. De Wet geurhinder en veehouderij en de Wet ammoniakhinder en veehouderij zijn gewijzigd, waardoor het stelsel van algemene regels voor het huisvesten van dieren naar verwachting in 2015 ook van toepassing wordt op bedrijven met vergunningplicht. Het Bouwbesluit 2012 wijzigt. Vergunningvrij bouwen wordt uitgebreid. Het uitgangspunt van de gemeente Stadskanaal is het verlenen van de vergunning tenzij.... Dat houdt concreet in dat we streven naar maatwerk bij afwijkingen. Uiteraard binnen de wettelijke mogelijkheden die de gemeente heeft. Daarbij worden de belangen van de omwonenden en omgeving en de belangen van de aanvrager tegen elkaar afgewogen. Vooroverleg wordt ingezet bij het eerste contact. We werken toe naar een harmonisatie van het vergunningenbeleid van de deelnemers in de ODG. Weigeringsgronden bij een aanvraag zijn: - Stukken zijn niet compleet; - Afwijken van bestemmingsplan waaraan we niet willen meewerken; - Niet voldoen aan de wettelijke eisen en regelgeving; - Niet gelijkwaardig aan de wettelijke eisen en regelgeving; - Niet voldoen aan redelijke eisen van welstand op zich en in zijn omgeving; - Niet voldoen aan specifiek voor de omgeving geldende richtlijnen c.q. eisen. Toetsing: Voor de toetsing van aanvragen voor vergunningen voor de activiteit bouwen hanteren we de Collectieve Kwaliteitsnormering Bouwvergunningen (CKB). Het CKB is de landelijke toets matrix voor de Wabo-vergunning voor de activiteit bouwen. Er wordt getoetst op de hoofdstukken - Veiligheid: sterkte en brandveiligheid, - Gezondheid: bodem, extern geluid; daglicht en ventilatie de laatste twee bij wijze van steekproef - Bruikbaarheid: openbaar gebouw toegankelijkheid en energiezuinigheid Bij sloop is asbest het speerpunt. Bij Wabo-vergunningen voor de activiteit milieu en milieumeldingen wordt uitgegaan van landelijk vastgestelde eisen uit wet- en regelgeving. Daarnaast worden op het gezoneerd bedrijventerrein maatwerkvoorschriften voor geluid opgesteld.

3 Vooroverleg: In het vooroverleg over bouwactiviteiten wordt getoetst aan het bestemmingsplan en op welstandseisen. In elk vooroverleg geven wij advies over de daarna te volgen procedure. De klant wordt bovendien geholpen/ondersteund met advies over het compleet maken van de aanvraag. Bij Wabo-vergunningen voor de activiteit milieu en milieumeldingen wordt tijdens het vooroverleg met name ingegaan op de te stellen eisen en de te nemen maatregelen. Beleid toezicht en handhaving: Er wordt zoveel als mogelijk integraal gecontroleerd. We maken gebruik van de integrale toezichtprotocollen, bouw, milieu en brandpreventie gebundeld in het ITP. Stadskanaal gaat uit van de 3-stappen methode. De handhaver voert de gehele procedure tot aan de derde stap. De handhavers verzorgen derhalve het advies aan het college, als blijkt dat bij hercontrole (tweede stap), niet wordt voldaan aan de gestelde eisen. De jurist maakt het advies voor de derde stap (dwangsom of bestuursdwang). De handhavers leveren hiervoor het inhoudelijke en technische advies. Toezicht en handhaving wordt bij bouwactiviteiten vooral gericht op de hoofdstukken - Veiligheid: sterkte en brandveiligheid, - Gezondheid: bodem, extern geluid; daglicht en ventilatie; de laatste bij wijze van steekproef, - Bruikbaarheid: openbaar gebouw toegankelijkheid en Energiezuinigheid. Bij sloop is asbest het speerpunt. Bij milieu wordt bij toezicht en handhaving gekeken naar de zwaarte van de inrichting conform het VTH-systeem (voorheen Powerforms). Hierbij is rekening gehouden met de risico s en gedrag van de houder van de inrichting. Het toezicht voor milieu, brandpreventie en apv is periodiek. Voor bouw is het projectmatig. Voor gekozen thema s kunnen ook bij milieu, brandpreventie en apv projectmatig toezicht en handhaving worden georganiseerd. Dit gebeurt vaak in samenwerking met (keten)partners. We werken naar een harmonisatie van het toezicht- en handhavingsbeleid van de deelnemers in de ODG. 3. Prioriteiten Thema s: We schenken specifiek aandacht aan een vijftal landelijke risico thema s: - Asbestregelgeving (in relatie met sloop), - Brandveiligheid bij de opslag van gevaarlijke stoffen, - Constructieve veiligheid en brandveiligheid, - Verontreinigde grond, - Risicovolle inrichtingen.

4 Daarnaast besteden we aandacht aan: - De bijstelling van het werkproces toezicht en handhaving. Aan het college van b&w moet na de 2 e handhavingsstap advies worden uitgebracht. Zo wordt het college eerder betrokken bij handhavingstrajecten. - Communicatietraject toezicht en handhaving bouwsector i.v.m. niet melden start bouw en uitvoering constructies zonder toestemming of controle door de gemeente. - De beeldkwaliteit en onveiligheid ofwel gevaarlijke situaties door verpaupering van gebouwen tegen te gaan. - Vuurwerk - Ketenhandhaving asbest. In 2014 is een probleem- en risicoanalyse opgesteld door de ODG. Tevens is een werkaanpak opgesteld. Dit moet leiden tot een efficiënte, adequate manier van toezicht en handhaving die aantoonbaar meerwaarde heeft ten opzichte van het traditionele toezicht. Dit loopt door tot 31 december 2015 en wordt afgerond met een evaluatieverslag van de behaalde resultaten. - Toezicht Energiebesparing bij bedrijven. Het ministerie van Infrastructuur & Milieu heeft samen met ruim veertig organisaties, waaronder de overheid, op 6 september 2013 het Energieakkoord voor duurzame groei afgesloten. Een van de afspraken uit het SER Energieakkoord voor duurzame groei betreft het meer prioriteit geven aan het toezicht op de energiebesparingsmaatregelen uit de Wet milieubeheer (art Activiteitenbesluit) Een wettelijke taak voor m.n. de gemeentelijke overheden, waaraan in het verleden (te) weinig uitvoering is gegeven. Wel dient rekening gehouden worden met de bedrijfsspecifieke omstandigheden zoals technische haalbaarheid, de economische omstandigheden waarin een bedrijf verkeert en de financierbaarheid van de maatregelen. 4. Geplande productie Per onderdeel is hieronder vermeld wat belangrijke punten zijn die in de uitvoering een rol spelen. Bouw en RO - Communicatie is bij bouw en RO van groot belang met name tussen de vergunningverleners en handhavers gericht op de veiligheid bij constructies. Daarom worden vooraf goede afspraken gemaakt tussen handhavers en vergunningverleners. - Desolate/verpauperde panden (krottenlijst) krijgen aandacht. De voortgang wordt eens per twee maanden door de ODG aan de uitvoeringsregisseur medegedeeld. De uitvoeringsregisseur brengt dit eens per twee maand in het portefeuillehoudersoverleg. Hij kan hierbij worden vergezeld door een specialist van de ODG. Hierbij is er een relatie met het project Waardebehoud Onroerend Goed. De inzet hiervoor is geschat op 500 uur per jaar. - Strijdig gebruik opstallen en gronden krijgt aandacht. - Toezicht evenementen en markten. - Op vergunningsvrij bouwen moet toegezien worden.

5 - Toezicht Illegale bouwwerken, n.a.v. rapportage BAG, uitingen onderweg of constateringen onderweg. - Woonschepen: per mei van elk kalenderjaar wordt een schouw van bermen en boten uitgevoerd. Indien nodig volgt handhaving. Op aansluiting op het riool wordt in samenwerking met het Waterschap het komend jaar gehandhaafd. - Voor calamiteiten en onvoorziene situaties is een aantal uren gereserveerd. Tabel inzet bouw en RO Vergunningverlening Aantal 2015 Uren 2015 Omgevingsvergunning uitgebreid Planologisch afwijkingsbesluit Omgevingsvergunning Regulier Bouwwerk inclusief brandveiligheidstoets - Uitvoeren van een werk - Welstand Juridische ondersteuning Sloopmelding Schetsplan Monumenten Rijksmonumenten - Gemeentelijke monumenten Calamiteiten/Onvoorzien - 80 Totaal uren 4760 Toezicht en Handhaving Aantal 2015 Uren 2015 Strijdig gebruik / Vergunning Bouw / Illegale bouwwerken Juridische ondersteuning Desolate/verpauperde panden Brandveiligheid (oplevering) Klachten Sloop inclusief asbest (Melding/vergunning) Communicatietraject (Constructie) Evenementen/feesten/illegale motorclubs Brandweer/externe partijen (Overleg) Vergunningvrije bouwwerken Woonboten - 95 Monument (Vergunning) 5 15 Calamiteiten/Onvoorzien 250 Totaal uren 4580 Milieu - Toezichtbezoeken worden gericht op bedrijven met de grootste risico s (lijst VTH-systeem). Dit betekent dat deze bedrijven gemiddeld circa eens per 6 jaar zijn gecontroleerd. - Type-A bedrijven (lichtste categorie) worden niet gecontroleerd. Alleen actie bij klachten. - Inhalen achterstand meldingen met maatwerkvoorschriften; zonebeheer hierdoor niet meer actueel. - Zonebeheer bijwerken. - Toezicht evenementen en markten moet in uren worden gepland.

6 - Vuurwerkopslag wordt jaarlijks voor en tijdens de verkoopperiode gecontroleerd. - Naleefpercentage blijven monitoren. - Actualisatie van milieuvergunningen volgens de norm van gemiddeld eens per 10 jaar. - Voor calamiteiten en onvoorziene situaties is een aantal uren gereserveerd. Tabel inzet milieu Verguningverlening en overige Aantal 2015 Uren 2015 Type C Meldingen GBPV (agrarisch) Externe Veiligheid; RRGS en ISOR bijhouden Maatwerk meldingen (Achterstand inhalen) Milieu-neutrale vergunningen (vm 8.19) 4 20 Vuurwerk 2 10 Geluid Zonebeheer Verkeerslawaai Bodem Toetsing bouwaanvragen Meldingen Besluit bodemkwaliteit Makelaarsinformatie Algemeen Juridische ondersteuning Calamiteiten/Onvoorzien Totaal uren 3060 Toezicht en handhaving Aantal 2015 Uren 2015 Type B Type B (agrarisch) Hercontrole Opleveringscontroles Klachten Type C Energiebesparing Evenementen/Feesten/illegale motorclubs Mestopslagen GBPV (agrarisch) 5 60 Vuurwerk Type A - 0 Bodem Besluit bodemkwaliteit - 50 Bodemsanering Algemeen Juridische ondersteuning Calamiteiten/Onvoorzien Totaal uren 3570

7 APV en Bijzondere wetten - Toezichts- en handhavingsuren evenementen, feesten en illegale motorclubs zijn opgenomen bij bouw & RO en milieu. - APV vergunningen, waaronder evenementen, feesten en markten. Hierbij moet worden vermeld dat de vergunningen voor grotere evenementen (type C), de kap- en uitwegvergunningen door de gemeente worden uitgevoerd.(600 uur) - Toezicht en handhaving op grond van de gewijzigde Drank- en Horecawet (1 januari 2013). Hierbij wordt ook een deel ingezet als versterking van preventie- en voorlichtingsactiviteiten vanuit volksgezondheidsperspectief. Dit alles gebaseerd op lokale feiten en omstandigheden. Hiervoor is 216 uur uitgetrokken (B&W Besluit juni 2013) Tabel inzet APV en Bijzondere wetten Vergunningen Aantal 2015 Uren 2015 APV vergunningen Evenementen Totaal uren 600 Toezicht en handhaving Aantal 2015 Uren 2015 Drank- en horecawet Drank- en horeca inrichtingseisen Totaal uren 276 Brandveiligheid (betreft brandpreventie) - Eventueel actie n.a.v. onderzoek Inspectie Leefomgeving en Transport brandveiligheid. - Zorginstellingen. - Uren Regiobrandweer opnemen voor toezicht en handhaving op bepaalde typen meldingsplichtige inrichtingen. De ruimte hiervoor komt voort uit wijziging controlefrequentie van de vergunningsplichtige inrichtingen. Tabel inzet brandveiligheid Vergunningen/Advies door de Aantal 2015 Uren 2015 Regiobrandweer Omgevingsvergunning gebruik en bouw (Advies) Tijdelijke gebruiksvergunning (Advies) 6 30 Brandmeldinstallaties (Advies) Vergunningen 5 15 Totaal uren 350 Toezicht door de Regiobrandweer Aantal 2015 Uren 2015 Vergunningen/meldingen conform risicomatrix Overige Totaal uren 560

8 5. Evaluatie Evaluatie is een onderdeel van de (beleids)cyclus en gaat over de vragen, doen we dingen goed, doen we de juiste dingen en heeft dit geleid tot een succesvol resultaat. Hierbij vindt een afstemming van de strategische- en operationele cyclus plaats. Elk kwartaal rapporteert de ODG na overleg met de uitvoeringsregisseur de Calamiteiten, resultaten en aanbevelingen van de afgelopen periode. Dit kan aanleiding geven om bij te sturen. Aan het eind van het derde kwartaal dient de rapportage van de ODG als input voor het komend kalenderjaar. Dit kan aanleiding geven om het jaarprogramma voor het volgend jaar aan te passen.

Bijlage 1: Jaarplan periode tot

Bijlage 1: Jaarplan periode tot Bijlage 1: Jaarplan periode 1-11- tot 31-12- 1. Algemeen Dit jaarplan is gemaakt voor de periode van 1 november en het jaar. De Omgevingsdienst Groningen neemt op 1-11- de uitvoering van de vth-taken van

Nadere informatie

Omgevingsnota 2014 e.v. gemeente Stadskanaal

Omgevingsnota 2014 e.v. gemeente Stadskanaal Omgevingsnota 2014 e.v. gemeente Stadskanaal Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Kader van de omgevingsnota... 2 3. Landelijke thema s... 4 4. Wat willen we realiseren... 4 5. Wettelijk kader... 5 6. Schets

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma vergunningen, toezicht en handhaving 2017 gemeente Veenendaal

Uitvoeringsprogramma vergunningen, toezicht en handhaving 2017 gemeente Veenendaal Uitvoeringsprogramma vergunningen, toezicht en handhaving 2017 gemeente Veenendaal juni 2017 Samenvatting Voorliggend uitvoeringsprogramma is de uitwerking van het Vergunningen, Toezichts- en Handhavingsbeleid

Nadere informatie

Jaarverslag vergunningen, toezicht en handhaving 2016 gemeente Veenendaal

Jaarverslag vergunningen, toezicht en handhaving 2016 gemeente Veenendaal Jaarverslag vergunningen, toezicht en handhaving 2016 gemeente Veenendaal juni 2017 Inhoud Inhoud... 2 1 Inleiding... 3 1.1 Wettelijk kader... 3 1.2 Inhoud jaarverslag... 4 2 Vergunningen en meldingen...

Nadere informatie

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning?

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning? 1 Inleiding Dit hoofdstuk bevat deel met een korte bespreking wat een omgevingsvergunning is en wat vergunningsvrij bouwen is. De achtergrond en doelstellingen van de belangrijkste regelingen (de Wet algemene

Nadere informatie

KCO Uitvoeringsprogramma 2016

KCO Uitvoeringsprogramma 2016 KCO Uitvoeringsprogramma 2016 Opgesteld door: S.M.P. Looijmans Status: Vastgesteld 2 februari 2016 Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Inleiding 3 2. Vergunningen 4 3. Uitvoeringsniveaus 5 4. Toezicht en

Nadere informatie

INTEGRAAL HANDHAVINGUITVOERINGSPROGRAMMA 2010 GEMEENTE ZALTBOMMEL. Bestuur, Vergunning en Handhaving

INTEGRAAL HANDHAVINGUITVOERINGSPROGRAMMA 2010 GEMEENTE ZALTBOMMEL. Bestuur, Vergunning en Handhaving INTEGRAAL HANDHAVINGUITVOERINGSPROGRAMMA 2010 GEMEENTE ZALTBOMMEL Bestuur, Vergunning en Handhaving 23 maart 2010 1 Integraal handhavingsuitvoeringsprogramma (HUP) 2010 Inleiding Op 23 februari 2010 hebben

Nadere informatie

Veranderen/uitbreiding van een vergunning. Actualiseren van een vergunning (ambtshalve/op verzoek) Analyses (buiten PDC, wel regulier ingebracht)

Veranderen/uitbreiding van een vergunning. Actualiseren van een vergunning (ambtshalve/op verzoek) Analyses (buiten PDC, wel regulier ingebracht) jaaropdracht 2019 Groningen Activiteit milieu Oprichtingsvergunning 5 WABO omgevingsvergunning milieu Activiteit milieu Revisievergunning 6 WABO omgevingsvergunning milieu Activiteit milieu Milieu-neutrale

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Dronten- Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 met geprognotiseerde producten

Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Dronten- Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 met geprognotiseerde producten Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Dronten- Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 met geprognotiseerde producten Product 2016 Toelichting Vergunningen en meldingen Milieu-inrichtingen R01 Omgevingsvergunning milieu-inrichting

Nadere informatie

PDC-matrix Informeren & Beoordelen. Klachten & Handhavingsverzoeken

PDC-matrix Informeren & Beoordelen. Klachten & Handhavingsverzoeken A1 Milieu Bedrijfsactiviteiten Activiteit milieu Melding activiteitenbesluit Informatieverstrekking bedrijfsactiviteit en milieu Vooroverleg milieu Toezicht inrichtinggebonden Oprichtingsvergunning Melding

Nadere informatie

Tabel Risicomatrix gemeente Papendrecht

Tabel Risicomatrix gemeente Papendrecht Tabel Risicomatrix gemeente Papendrecht Thema Fysiek Kwaliteit Finec Natuur Volksgezondheid Imago Totale gemiddelde Kans Risico Verkeer 2,6 2,6 2,5 2,1 2,2 2,9 2,5 3 7,5 Milieuvergunning (w.o. risicovolle

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016

Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016 Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016 Gemeente Aalburg Werkendam - Woudrichem Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016 Uitvoering van het Omgevingsbeleidsplan

Nadere informatie

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Inhoud presentatie 1. Impact Wabo o o o Doelstellingen Verplichtingen Kansen 2. Inzicht in de inhoud o o o o Inhoud en reikwijdte Procedures Aandachtspunten Inwerkingtreding

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Gooise Meren - Bijlage 1 Opdrachttabel 2016

Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Gooise Meren - Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Gooise Meren - Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 Product Vergunningen en meldingen Milieu-inrichtingen R01 Omgevingsvergunning milieu-inrichting Kern Bussum Kern Muiden Kern

Nadere informatie

Bijlagen. Gemeente Woensdrecht uitvoeringsprogramma handhaving

Bijlagen. Gemeente Woensdrecht uitvoeringsprogramma handhaving Bijlagen 1 5.2 Milieu Voor de uitvoering van handhavingstaken met betrekking tot milieu zijn 1099 uren beschikbaar welke worden uitgevoerd door de omgevingsdienst (OMWB). Prioriteiten Het waarborgen van

Nadere informatie

Mededeling van het college aan de gemeenteraad ( )

Mededeling van het college aan de gemeenteraad ( ) Onderwerp: Jaarverslag 2014 en 2015 Wabo en milieu Portefeuillehouder: Burgemeester Joosten Datum: 8 maart 2016 Aanleiding voor de mededeling In juni 2011 is het Handhavingbeleidsplan 2011-2015 zichtbaar,

Nadere informatie

Rekenblad UP Vergunningverlening & Advisering

Rekenblad UP Vergunningverlening & Advisering Rekenblad UP Vergunningverlening & Advisering 0 verg.verlening milieu bij industriele IPPC inrichtingen Aantal/jaar Kengetal Benodigde uren revisieverg gem inr. (excl. Mer, bezw, beroep) 0 84 0 Veranderings-

Nadere informatie

Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014

Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014 voor de uitvoering van de Beleidsnota integraal toezichts- en handhavingsbeleid 2011 2015 Gemeente Zuidplas Versie 1.0, vastgesteld door het college op 24 juni 2014. Pagina 1 van 8 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Handhavingsjaarverslag 2006

Handhavingsjaarverslag 2006 Handhavingsjaarverslag 2006 Gemeente Hoogeveen, Afdeling Veiligheid Juni 2007 Jaarverslag 2006 1 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2 3. Inleiding 3 4. Handhavingsprogramma 2006 3 5. Verantwoording 2006

Nadere informatie

Agendapunt voor de vergadering van het algemeen bestuur RUD Drenthe 28 november 2016

Agendapunt voor de vergadering van het algemeen bestuur RUD Drenthe 28 november 2016 Agendapunt voor de vergadering van het algemeen bestuur RUD Drenthe 28 november 2016 Datum: 25 oktober 2016 Opsteller: Titia de Boer, Klaas Sietse van der Wal Johan Vogelaar, directeur RUD Drenthe Advies

Nadere informatie

VOORTGANGSRAPPORTAGE HANDHAVING RUIMTELIJK BESTUURSRECHT 2009 GEMEENTE ZALTBOMMEL

VOORTGANGSRAPPORTAGE HANDHAVING RUIMTELIJK BESTUURSRECHT 2009 GEMEENTE ZALTBOMMEL VOORTGANGSRAPPORTAGE HANDHAVING RUIMTELIJK BESTUURSRECHT 2009 GEMEENTE ZALTBOMMEL Bestuur, Vergunning en Handhaving Voortgangsrapportage van resultaten van handhaving in 2009 over de periode van 1 januari

Nadere informatie

Handhavingsbeleidsplan Workshop prioriteiten bepalen

Handhavingsbeleidsplan Workshop prioriteiten bepalen Handhavingsbeleidsplan 2016-2018 Workshop prioriteiten bepalen Opening 2 Beleidsgeschiedenis Door de WABO een samenvoeging van: -Handhavingsbeleidsplan Handhaven is keuzes maken 28-2011 -Handhavingsbeleidsplan

Nadere informatie

onderwerp Prioritering handhavingstaken op het gebied van bouwen, gebruik en milieu

onderwerp Prioritering handhavingstaken op het gebied van bouwen, gebruik en milieu gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Portefeuillehouder Onno Hoes Collegevergadering 19 december 2017 inlichtingen H.J. de Jong (+31235676621) Registratienummer 2017.0066507 Inleiding Deze nota

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma handhaving en toezicht omgevingsrecht 2016

Uitvoeringsprogramma handhaving en toezicht omgevingsrecht 2016 Uitvoeringsprogramma handhaving en toezicht omgevingsrecht 2016 Inleiding Voor u ligt het uitvoeringsprogramma handhaving en toezicht omgevingsrecht 2016 van de unit vergunning-en subsidieverlening. Dit

Nadere informatie

Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 5

Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 5 pagina 1 van 1 Rack, MJG, Marjolie `-~ _ ~ -U^~ w-2-~~ ~.~ Van: Rack, MJG, Marjolie Verzonden: donderdag 21 oktober 2010 13:49 Aan: 'info@st-ok.nl' Onderwerp: beantwoording brief uw kenmerk:2010/08/25/003/1

Nadere informatie

Gemeente Hillegom Evaluatie handhaving bouwtaken 2015 en programma toezicht en handhaving 2016

Gemeente Hillegom Evaluatie handhaving bouwtaken 2015 en programma toezicht en handhaving 2016 Gemeente Hillegom Evaluatie handhaving bouwtaken 2015 en programma toezicht en handhaving 2016 1. Inleiding Het vaststellen van een handhavingsbeleid is een wettelijke verplichting (artikel 7.3 van het

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Milieu 2014 Gemeente Oosterhout. 1. Inleiding

Uitvoeringsprogramma Milieu 2014 Gemeente Oosterhout. 1. Inleiding Uitvoeringsprogramma Milieu 2014 Gemeente Oosterhout 1. Inleiding Voor u ligt het uitvoeringsprogramma milieu van de gemeente Oosterhout. Dit uitvoeringsprogramma richt zich op vergunningen, toezicht en

Nadere informatie

1. Woon- en leefklimaat

1. Woon- en leefklimaat . Woon- en leefklimaat Inhoudsopgave. Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)... 2.. Algemeen... 2.2. Vergunningverlening... 2.3. V... 2.4. Handhaving... 3.5. Afstemming in de regio... 3.6. Beleidsdoelen...

Nadere informatie

Gemeente Hillegom. Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014

Gemeente Hillegom. Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014 Gemeente Hillegom Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014 Inhoudsopgave Blz. 1. Inleiding 2 - Leeswijzer 2 2. Wettelijk kader 2 2.1 Vaststelling en bevoegdheden 3 3. Samenwerking en integraal toezicht 3 3.1

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving Bouw- en Woningtoezicht 2016 Gemeente ZUIDPLAS

Uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving Bouw- en Woningtoezicht 2016 Gemeente ZUIDPLAS Uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving Bouw- en Woningtoezicht 2016 Gemeente ZUIDPLAS Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Evaluatie 2015... 4 2.1 Productiecijfers 2015... 4 2.1.1 Toezicht... 4 2.1.2 Handhavingstrajecten...

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement p. Functie medewerker brandpreventie Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub p Besluit personeel veiligheidsregio

Nadere informatie

Handhaving van Bouw-, milieu- en ruimtelijke regelgeving. Jaarverslag 2015 gemeente Veenendaal

Handhaving van Bouw-, milieu- en ruimtelijke regelgeving. Jaarverslag 2015 gemeente Veenendaal Handhaving van Bouw-, milieu- en ruimtelijke regelgeving Jaarverslag 2015 gemeente Veenendaal 1 nhoudsopgave Samenvatting 3 1 2 3 Inleiding Stand van zaken gemeente Veenendaal 2.1 Bouwen/ruimtelijke ordening

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP. DATUM 3 februari 2010 KOPIE AAN J. Spijkerman BIJLAGE. REGISTRATIENUMMER 107967 Geachte raadsleden, Burgemeester en

Nadere informatie

Toetsingsprotocol bouwplannen Bouwbesluit 2012 Lelystad

Toetsingsprotocol bouwplannen Bouwbesluit 2012 Lelystad Toetsingsprotocol bouwplannen Bouwbesluit 2012 Lelystad Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot

Nadere informatie

Productoverzicht Synned Milieu (bodem)

Productoverzicht Synned Milieu (bodem) (bodem) 1 Beoordeling van ingekomen bodemonderzoeken; 2 Beoordeling van ingediende melding Besluit bodemkwaliteit (voor grondverzet); 3 Beoordeling van ingediende melding Besluit mobiel breken van bouw-

Nadere informatie

Jaarprogramma Milieu 2015 Gemeente Gouda

Jaarprogramma Milieu 2015 Gemeente Gouda Jaarprogramma Milieu 2015 Gemeente Gouda Omgevingsdienst Midden-Holland Jaarprogramma Milieu 2015 Gouda 2 van 15 Versienummer: 1.0 Datum: 14 oktober 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 Omgevingsdienst

Nadere informatie

Jaarprogramma Bouw- en woningtoezicht Gemeente Zuidplas 2014 Aangepaste versie n.a.v. het coalitieakkoord van

Jaarprogramma Bouw- en woningtoezicht Gemeente Zuidplas 2014 Aangepaste versie n.a.v. het coalitieakkoord van Jaarprogramma Bouw- en woningtoezicht Gemeente Zuidplas 2014 Aangepaste versie n.a.v. het coalitieakkoord van 19-04-2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Vergunningverlening... 4 3 Toezicht... 6 4 Handhaving...

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. voor de activiteit milieuneutraal veranderen. Rockwool B.V.

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. voor de activiteit milieuneutraal veranderen. Rockwool B.V. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Omgevingsvergunning voor de activiteit milieuneutraal veranderen Rockwool B.V. te Roermond Zaaknummer: 2015-1985 Kenmerk: 2016/48004 d.d. 23 juni 2016 Verzonden:

Nadere informatie

Bijlage 2 VTH-Uitvoeringsprogramma. Pagina 1

Bijlage 2 VTH-Uitvoeringsprogramma. Pagina 1 Capaciteitsraming 2016,toezicht en handhaving bouwen en ruimtelijke ordening Benodig in Benodig in A. PREVENTIEF / VERGUNNINGGEBONDEN TOEZICHT (controle op naleving van voorschriften tijdens het uitvoeren

Nadere informatie

PROVI NCI E :: UTRECHT

PROVI NCI E :: UTRECHT PROVI NCI E :: UTRECHT De gemeenteraad van de gemeente Bunnik Postbus 5 3980 CA BUNNIK DATUM NUMMER UW BRIEF VAN UW NUMMER BIJLAGE 31 oktober 2018 81DF225F TEAM REFERENTIE DOORKIESNUMMER E-MAILADRES 1

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma handhavingstaken bouw- en ruimtelijke regelgeving. gemeente Zoeterwoude

Uitvoeringsprogramma handhavingstaken bouw- en ruimtelijke regelgeving. gemeente Zoeterwoude Uitvoeringsprogramma 2011 handhavingstaken bouw- en ruimtelijke regelgeving gemeente Zoeterwoude Zoeterwoude, 14 december 2010 Inhoud bladzijde Inleiding 1 1. Speerpunten voor 2011 2 2. Beschikbare capaciteit

Nadere informatie

Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap. Inleiding

Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap. Inleiding Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap Inleiding In het omgevingsrecht worden regels gesteld waar de overheden zich aan moeten houden bij het uitvoeren van vergunningverlening,

Nadere informatie

Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018

Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018 Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018 Afdeling Inwoners & Omgeving Vastgesteld door het college op 21 augustus 2018 Kenbaar gemaakt aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1. Inleiding 3. Hoofdstuk 2. Vallei brede taken 6. 1. Thematische controle stoppersregeling 6. 2. Project luchtwassers 6

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1. Inleiding 3. Hoofdstuk 2. Vallei brede taken 6. 1. Thematische controle stoppersregeling 6. 2. Project luchtwassers 6 Inhoudsopgave pagina Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Vallei brede taken 6 1. Thematische controle stoppersregeling 6 2. Project luchtwassers 6 3. Ketentoezicht 7 4. Branchegerichte pilot / tevens

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement y. Functie specialist brandpreventie Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub y Besluit personeel veiligheidsregio

Nadere informatie

VIERMAANDS RAPPORTAGE 2017

VIERMAANDS RAPPORTAGE 2017 VIERMAANDS RAPPORTAGE 2017 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 3 2 Samenvatting... 4 3 Toezicht en handhaving... 5 4 Vergunningverlening... 9 5 Advies... 11 Omgevingsdienst Noord-Veluwe Viermaandsrapportage 2017

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478. Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478. Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478 Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2 Onderwerp: Achterstanden met betrekking tot de afgifte van gebruiksvergunningen en -meldingen Verantwoordelijk

Nadere informatie

MILIEUJAARVERSLAG 2016

MILIEUJAARVERSLAG 2016 MILIEUJAARVERSLAG 2016 GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE & SPAARNWOUDE Vastgesteld: 04 april 2017 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Procedure vaststelling Milieuverslag en programma... - 3 - Dienstverleningsovereenkomst

Nadere informatie

Raadsavond Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving

Raadsavond Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving Raadsavond Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving Gemeente De Bilt Donderdag 9 mei 2019 Stellingen: De gemeente moet op alle meldingen en constateringen handhaven. De gemeente moet er alles aan doen

Nadere informatie

Bijlage 5 Interne partners, externe partners

Bijlage 5 Interne partners, externe partners Bijlage 5 Interne partners, externe partners Een goede in- en externe samenwerking is onmisbaar bij het uitgeven van vergunningen, het uitvoeren van toezicht of handhaven. Alleen dan is de taak van de

Nadere informatie

Uitgangspunten procescriteria: waar dienen ze wel en waar dienen ze niet toe? Methode: hoe zijn de criteria opgebouwd en hoe zijn we daartoe gekomen?

Uitgangspunten procescriteria: waar dienen ze wel en waar dienen ze niet toe? Methode: hoe zijn de criteria opgebouwd en hoe zijn we daartoe gekomen? 5 Procescriteria In dit hoofdstuk komen achtereenvolgens aan de orde: Uitgangspunten procescriteria: waar dienen ze wel en waar dienen ze niet toe? Methode: hoe zijn de criteria opgebouwd en hoe zijn we

Nadere informatie

Toezicht en handhaving onder de Wkb

Toezicht en handhaving onder de Wkb Toezicht en handhaving onder de Wkb Deels het zelfde, deels anders Gert-Jan van Leeuwen kwartiermaker Jeroen Bunschoten assistent kwartiermaker JAARCONGRES VBWTN 27-10-2016 ERMELO Taken, bevoegdheden en

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Schriftelijke vragen inzake interbestuurlijk toezicht en permanente bewoning recreatiewoningen van dhr Kap van de onafhankelijke statenfractie

Nadere informatie

Bevoegdheden en taken geordend (en verbonden)

Bevoegdheden en taken geordend (en verbonden) Bevoegdheden en taken geordend (en verbonden) Burgemeester, college, OM, BOA, toezichthouder, politie, dwangsom, bestuursdwang, Proces-verbaal. Burgemeester Hanselaar (veiligheid) Rechtsgebieden Bestuursrecht

Nadere informatie

9<T^7 / Granend o n ck

9<T^7 / Granend o n ck Ingekomen stukkc-r eenteraad Datum raai', aüüering 12 MEI 2015 Oiiginee! 1.1, ^ if ^inedewerkster KCranendonck 9

Nadere informatie

DE NIEUWE OMGEVINGSVERGUNNING OP WEG NAAR ÉÉN INTEGRALE VERGUNNING IN DE GEMEENTE BARNEVELD. Presentatie 15 oktober 2009 Raadscommissie Grondgebied

DE NIEUWE OMGEVINGSVERGUNNING OP WEG NAAR ÉÉN INTEGRALE VERGUNNING IN DE GEMEENTE BARNEVELD. Presentatie 15 oktober 2009 Raadscommissie Grondgebied DE NIEUWE OMGEVINGSVERGUNNING OP WEG NAAR ÉÉN INTEGRALE VERGUNNING IN DE GEMEENTE BARNEVELD Presentatie 15 oktober 2009 Raadscommissie Grondgebied WAAROM OMGEVINGSVERGUNNING? huidige stelsel is opgebouwd

Nadere informatie

Evaluatieverslag en jaarrapportage Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) Wassenaar Wabo, APV en bijzondere wetten Z/18/019874

Evaluatieverslag en jaarrapportage Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) Wassenaar Wabo, APV en bijzondere wetten Z/18/019874 Evaluatieverslag en jaarrapportage Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) Wassenaar 2017 Wabo, APV en bijzondere wetten 2017 Z/18/019874 9 Inhoud ALGEMEEN... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Organisatie...

Nadere informatie

Vergunningenstrategie

Vergunningenstrategie ODRA Opdrachtgever : Ben Robben Projectleider : Q. Cuppen Vergunningenstrategie Bestandsnaam: strategisch beleidskader Datum: 21 mei 2015 Versie: 1.0 Auteur: Q. Cuppen Pagina 1 Inhoudsopgave Vergunningenstrategie...

Nadere informatie

Vergunningen Uitvoering Programma 2017

Vergunningen Uitvoering Programma 2017 Vergunningen Uitvoering Programma 2017 Omgevingsdienst Veluwe IJssel Marktplein 1 7311 LG Apeldoorn Postbus 971 7301 BE Apeldoorn T 055 580 1705 F 055 580 1740 E info@ovij.nl www.odveluweijssel.nl KvK

Nadere informatie

UITVOERINGSPROGRAMMA Omgevingsbeleidsplan Valkenswaard

UITVOERINGSPROGRAMMA Omgevingsbeleidsplan Valkenswaard UITVOERINGSPROGRAMMA 2014 Omgevingsbeleidsplan 2011-2014 Valkenswaard Team Vergunningen, Toezicht & Handhaving vastgesteld op 3 december 2013 1. Inleiding Het Omgevingsbeleidsplan is op grond van het Besluit

Nadere informatie

Jaarprogramma Bouw- en woningtoezicht Gemeente Zuidplas 2014 Aangepaste versie n.a.v. het coalitieakkoord van

Jaarprogramma Bouw- en woningtoezicht Gemeente Zuidplas 2014 Aangepaste versie n.a.v. het coalitieakkoord van Jaarprogramma Bouw- en woningtoezicht Gemeente Zuidplas 2014 Aangepaste versie n.a.v. het coalitieakkoord van 19-04-2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Vergunningverlening... 4 3 Toezicht... 6 4 Handhaving...

Nadere informatie

Gemeente Vijfheerenlanden

Gemeente Vijfheerenlanden Vianen Leerdam Zederik Som van Wordt afgenomen Gemeente Vijfheerenlanden Afvalwater Gerelateerde werkzaamheden Afvalwater Status Onderwerp Gerelateerde werkzaamheden Afvalwater (Geen basistaak) Wordt niet

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1 Inleiding 3. Hoofdstuk 2 Wettelijke kaders 4. Hoofdstuk 3 Monitoring en evaluatie 6. Hoofdstuk 4 Overige activiteiten 9

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1 Inleiding 3. Hoofdstuk 2 Wettelijke kaders 4. Hoofdstuk 3 Monitoring en evaluatie 6. Hoofdstuk 4 Overige activiteiten 9 Jaarverslag Handhaving 2014 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Wettelijke kaders 4 Hoofdstuk 3 Monitoring en evaluatie 6 Hoofdstuk 4 Overige activiteiten 9 Hoofdstuk 5 Bestuursrechtelijke

Nadere informatie

MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015

MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015 MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015 GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE & SPAARNWOUDE Vastgesteld: april 2016 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Procedure vaststelling Milieuverslag en programma... - 3 - Uitbesteding aan ODIJmond

Nadere informatie

Inbreng formatie van de DEAL-gemeenten op basis van het basistakenpakket.

Inbreng formatie van de DEAL-gemeenten op basis van het basistakenpakket. Inbreng formatie van de DEAL-gemeenten op basis van het basistakenpakket. In deze notitie wordt berekend hoe groot de inbreng (in fte s) in de RUD van de DEAL gemeenten zou moeten zijn op basis van het

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Evaluatie en nieuwe ontwikkelingen. Hoofdstuk 2 Prioriteiten en doelstellingen. Hoofdstuk 3 Handhavingsactiviteiten en doelen 2008

Hoofdstuk 1 Evaluatie en nieuwe ontwikkelingen. Hoofdstuk 2 Prioriteiten en doelstellingen. Hoofdstuk 3 Handhavingsactiviteiten en doelen 2008 INHOUDSOPGAVE Inleiding Hoofdstuk 1 Evaluatie en nieuwe ontwikkelingen 1.1 Evaluatie 1.2 Nieuwe ontwikkelingen Hoofdstuk 2 Prioriteiten en doelstellingen 2.1 Prioriteiten 2.2. Doelstellingen Hoofdstuk

Nadere informatie

Kaag en Braassem & De omgevingsvergunning

Kaag en Braassem & De omgevingsvergunning Kaag en Braassem & De omgevingsvergunning Inhoud Situatie voor en na de Wabo/omgevingsvergunning Effecten voor de aanvrager Effecten voor gemeenten Huidige situatie vergunningverlening Groot aantal vergunningen/toestemmingen

Nadere informatie

Handhavingsplan Openbare Orde en Veiligheid 2013 Wormerland

Handhavingsplan Openbare Orde en Veiligheid 2013 Wormerland splan Openbare Orde en Veiligheid 2013 Wormerland December 2012 Steller: R.Gorter Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3 2. Onderdelen openbare orde en veiligheid en openbare ruimte 4 3. Werkzaamheden BOA op grond

Nadere informatie

BIJLAGE 5 Toezichtsvarianten ODZOB bij agrarische bedrijven

BIJLAGE 5 Toezichtsvarianten ODZOB bij agrarische bedrijven BIJLAGE 5 Toezichtsvarianten ODZOB bij agrarische bedrijven (versie 21 maart 2016) TOEZICHTSVARIANTEN ODZOB BIJ AGRARISCHE BEDRIJVEN GEMEENTE REUSEL- DE MIERDEN -2- TOEZICHTSVARIANTEN ODZOB BIJ AGRARISCHE

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Vergunningen, Toezicht en Handhaving 2016

Uitvoeringsprogramma Vergunningen, Toezicht en Handhaving 2016 Uitvoeringsprogramma Vergunningen, Toezicht en Handhaving 2016 Afdeling Veiligheid, Vergunningen en Handhaving Datum: 11 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding. 3 2. VTH-beleid 3 3. Inzichten 3 4. Uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord bij de derde druk /V. Lijst van afkortingen / XIII. HOOFDSTUK 1 Inleiding /1

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord bij de derde druk /V. Lijst van afkortingen / XIII. HOOFDSTUK 1 Inleiding /1 INHOUDSOPGAVE Voorwoord bij de derde druk /V Lijst van afkortingen / XIII HOOFDSTUK 1 Inleiding /1 1.1 Algemeen / 1 1.2 Doelstelling van de Wabo / 2 1.3 Reikwijdte en werkingssfeer van de Wabo / 4 1.4

Nadere informatie

VTH-beleid

VTH-beleid VTH-beleid 2017-2020 Inhoudsopgave 1 Aanleiding 2 Waar hebben we het over 3 Waar willen we heen 4 Hoe daar te komen 5 Risicomodule 6 Besturingsmodel 7 Vervolg en planning 2 1 Aanleiding Even terug naar

Nadere informatie

1 e bestuursrapportage 2015. Bestuursrapportage over het 1 e kwartaal van het boekjaar 2015

1 e bestuursrapportage 2015. Bestuursrapportage over het 1 e kwartaal van het boekjaar 2015 1 e bestuursrapportage 2015 Bestuursrapportage over het 1 e kwartaal van het boekjaar 2015 1 e bestuursrapportage Bestuursrapportage over het 1 e kwartaal van het boekjaar 2015 Datum: 25 mei 2015 24 juni

Nadere informatie

Kenniscentrum OFGV - Planning opleidingen 2017

Kenniscentrum OFGV - Planning opleidingen 2017 Basiscursus Natuurwetgeving vergunningen FUMO 10-jan-17 1 dagen 10 en 11 jan Verdiepingscursus Activiteitenbesluit voor toezichthouders OFGV 12-jan-17 3 dagen 15 dec 2016 12 en 16 jan Basiscursus Natuurwetgeving

Nadere informatie

Jaarverslag TOEZICHT EN HANDHAVING BOUWEN, RUIMTELIJKE ORDENING, APV EN BIJZONDERE WETTEN

Jaarverslag TOEZICHT EN HANDHAVING BOUWEN, RUIMTELIJKE ORDENING, APV EN BIJZONDERE WETTEN Jaarverslag TOEZICHT EN HANDHAVING BOUWEN, RUIMTELIJKE ORDENING, APV EN BIJZONDERE WETTEN 2010 In de gemeente Zuidplas Vastgesteld door het college bij besluit d.d. 29 maart 2011 1 Inleiding Dit is het

Nadere informatie

Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen

Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen INLEIDING De meeste mensen willen graag wonen in een gemeente die veilig is en er netjes en verzorgd uitziet. Maar we willen ook wel eens iets aan de omgeving

Nadere informatie

Deel 3: Prioritering

Deel 3: Prioritering Deel 3: Prioritering Hoofdstuk 1: INLEIDING... 3 1.1 DOEL PRIORITERING... 3 1.2 LEESWIJZER... 3 Hoofdstuk 2: PRIORITEITEN... 4 2.1 FORMULE... 4 2.2 PRIORITEIT TOTAALSCORE... 4 2.3 PRIORITEIT NEGATIEF EFFECT...

Nadere informatie

Kwaliteitsborging voor het bouwen

Kwaliteitsborging voor het bouwen Kwaliteitsborging voor het bouwen Schakeldag RWS 26 juni 2014 Jos Verlinden Ministerie van BZK Hajé van Egmond Instituut voor Bouwkwaliteit Kwaliteitsborging voor het bouwen Verbetering van de kwaliteitsborging

Nadere informatie

Bijlage 4: Gebiedsgerichte inspecties bouw-, milieu- en brandveiligheid

Bijlage 4: Gebiedsgerichte inspecties bouw-, milieu- en brandveiligheid Bijlage 4: Gebiedsgerichte inspecties bouw-, milieu- en brandveiligheid Inspectieprofiel industrieterrein Patrouille (rijden over de hoofdwegen) en diverse bedrijven bezoeken 1 x per jaar rondgang (waarbij

Nadere informatie

Gemeente Cranendonck Jaarverslag 2016 Integrale Handhaving

Gemeente Cranendonck Jaarverslag 2016 Integrale Handhaving Gemeente Cranendonck Jaarverslag 6 Integrale Handhaving Opgesteld in het kader van Integrale handhaving gemeente Cranendonck Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders op 5 april. INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Integraal handhavingsbeleid 2017 tot en met Inleiding. 1.1 Doel integraal handhavingsbeleid

Integraal handhavingsbeleid 2017 tot en met Inleiding. 1.1 Doel integraal handhavingsbeleid Integraal handhavingsbeleid 2017 tot en met 2020 1 Inleiding 1.1 Doel integraal handhavingsbeleid 1.2 Toekomstige ontwikkelingen 2 Prioriteiten van de handhaving 2.1 Risicoanalyse 2.2 Prioriteit naar

Nadere informatie

Omgevingsvergunning ii

Omgevingsvergunning ii ii Omgevingsvergunning Omgevingsvergunning Wie wil bouwen, verbouwen, zijn bedrijfsvoering wil wijzigen of anderszins iets aan zijn omgeving wil veranderen, heeft vaak een vergunning nodig. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

omgevingsdienst Ondertekening Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, voor dezen.

omgevingsdienst Ondertekening Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, voor dezen. omgevingsdienst H A A G L A N D E N SezoekaCes Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag Zaaknummer 00516338 T (070) 2i 899 02 Ons Kenmerk : ODH-2018-00089144 fs'olt

Nadere informatie

Jaarverslag uitvoeringsprogramma handhaving gemeente Groningen 2015. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Jaarverslag uitvoeringsprogramma handhaving gemeente Groningen 2015. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Jaarverslag uitvoeringsprogramma handhaving gemeente Groningen 2015 Steller R. Brilhuis De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 12 95 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk

Nadere informatie

Beleidsregel omgekeerde werking: woon- en leefklimaat

Beleidsregel omgekeerde werking: woon- en leefklimaat Beleidsregel omgekeerde werking: woon- en leefklimaat Kenmerk: BELEIDSREGEL OMGEKEERDE WERKING: WOON- EN LEEFKLIMAAT. Aanleiding. Er zijn meerdere redenen aanwezig om een beleidsregel omgekeerde werking

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht

Uitvoeringsprogramma Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht Uitvoeringsprogramma Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2017 Afdeling Inwoners en Omgeving Vastgesteld door het college op 29 november 2016 Kenbaar gemaakt aan de gemeenteraad op 2 december

Nadere informatie

Cursusprogramma 2013. Flevoland & Gooi- en Vechtstreek

Cursusprogramma 2013. Flevoland & Gooi- en Vechtstreek Cursusprogramma 2013 Flevoland & Gooi- en Vechtstreek 1 2013-031 Cursus afvalwater algemeen en onderscheid directe en indirecte lozingen 1 Wabo criterium Kwaliteitscriteria 2.1, deel B, Generieke deskundigheden,

Nadere informatie

Bouwen en ontwikkelen met de Wabo

Bouwen en ontwikkelen met de Wabo Prof. mr. A.G.A. Nijmeijer Mr. S. Hillegers Mr. T.E.P.A. Lam Bouwen en ontwikkelen met de Wabo Eerste druk Kiuwer a Wolters Kiuwer business Alphen aan den Rijn - 2010 INHOUDSOPGAVE Voorwoord / V lijst

Nadere informatie

Werkprogramma Gemeente Doesburg

Werkprogramma Gemeente Doesburg Werkprogramma 2016 Gemeente Doesburg Versie: 1.2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Omgevingsdienst (algemeen)... 4 Programma 1: Vergunningverlening milieu... 5 Programma 2: Vergunningverlening bouw... 6 Programma

Nadere informatie

Groeimodel kwaliteit VTH gemeente Bergen 2016

Groeimodel kwaliteit VTH gemeente Bergen 2016 Groeimodel kwaliteit VTH gemeente Bergen 2016 (Kwaliteitscriteria gemeente Bergen voor thuistaken) Definitie van thuistaken Met thuistaken wordt bedoeld: alle werkzaamheden die verband houden met de taken

Nadere informatie

Wet Artikel Bevoegdheid m/mg Voorwaarden/ A E V B opmerkingen 1 Algemene wet bestuursrecht

Wet Artikel Bevoegdheid m/mg Voorwaarden/ A E V B opmerkingen 1 Algemene wet bestuursrecht Wijzigingvoorstel Omgevingsdienst Veluwe IJssel andaat- en machtigingsregister Omgevingsdienst Veluwe IJssel Behorende bij het andaatbesluit Omgevingsdienst Veluwe IJssel gemeente Brummen 2014 Wet Artikel

Nadere informatie

Regionale uitvoeringsdienst Drenthe

Regionale uitvoeringsdienst Drenthe Uitvoeringsprogramma milieutaken 2016 Hoogeveen Regionale uitvoeringsdienst Drenthe 1 Inhoud 1 Inleiding...3 1.1 Algemeen...3 1.2 Positie en doel uitvoeringsprogramma...3 1.3 Kaders uitvoeringsprogramma.3

Nadere informatie

Publiek. De overwegingen die aan dit besluit ten grondslag liggen worden verderop in dit document per activiteit vermeld.

Publiek. De overwegingen die aan dit besluit ten grondslag liggen worden verderop in dit document per activiteit vermeld. Publiek O M G E V I N G S V E R G U N N I N G Burgemeester en Wethouders hebben op 28 november 2014 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het milieuneutraal veranderen van de uitbreiding

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND datum indiening: 19 mei 2014 datum/agendapunt B&Wvergadering: 270514/304 afdeling: Bouwtoeziciit Onderwerp: Jaarprogramma Wet algemene bepalingen

Nadere informatie

Een omgevingsvergunning aanvragen

Een omgevingsvergunning aanvragen Een omgevingsvergunning aanvragen Een omgevingsvergunning aanvragen Wie wil bouwen of verbouwen of anderszins iets aan zijn omgeving wil veranderen heeft vaak een vergunning nodig. Bijvoorbeeld voor het

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft Beantwoording raadsvragen over legestarieven en handhaving

gemeente Eindhoven Betreft Beantwoording raadsvragen over legestarieven en handhaving gemeente Eindhoven Retouradres Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven Aan de raadsleden Burgemeester en Wethouders Behandeld door mw. A. van Beek Telefoon (040) 238 62 11 Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

3. Toezichtstrategie. 3b. Ambtshalve controles naleving wetgeving (nietvergunningen) 3a. Ambtshalve controles op vergunningen

3. Toezichtstrategie. 3b. Ambtshalve controles naleving wetgeving (nietvergunningen) 3a. Ambtshalve controles op vergunningen Bijlage 10: Uitwerking onderdelen toezichtstrategie De volgende onderdelen zijn hieronder verder uitgewerkt: 3. Toezichtstrategie 3a. Ambtshalve controles op vergunningen 3b. Ambtshalve controles naleving

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII- 16 Dienstverlening 18 november 2013 Integraal handhavingsbeleidsplan (IHHP 2014/18) 5333

agendanummer afdeling Simpelveld VII- 16 Dienstverlening 18 november 2013 Integraal handhavingsbeleidsplan (IHHP 2014/18) 5333 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII- 16 Dienstverlening 18 november 2013 onderwerp Integraal handhavingsbeleidsplan 2014-2018 (IHHP 2014/18) 5333 zaakkenmerk Inleiding Voor u treft u het integraal

Nadere informatie

Evaluatieverslag en jaarrapportage Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) Wassenaar Wabo, APV en bijzondere wetten

Evaluatieverslag en jaarrapportage Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) Wassenaar Wabo, APV en bijzondere wetten Evaluatieverslag en jaarrapportage Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) Wassenaar 2018 Wabo, APV en bijzondere wetten 2018 Inhoud ALGEMEEN... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Organisatie... 3 1.3 Relevante

Nadere informatie

Dwaande met je bedrijf. Gemeentelijke regelgeving

Dwaande met je bedrijf. Gemeentelijke regelgeving Dwaande met je bedrijf Gemeentelijke regelgeving De rol van BWT Van scheidsrechter tot coach - Persoonlijke begeleiding - Gelijkwaardige relatie - Ondersteunend en adviserend - Meedenken in oplossingen

Nadere informatie