Jaarplan Rekenkamercommissie gemeente Wijk bij Duurstede

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarplan Rekenkamercommissie gemeente Wijk bij Duurstede"

Transcriptie

1 Jaarplan Rekenkamercommissie gemeente Wijk bij Duurstede Correspondentie adres: Marcella van Esterik, griffier Postbus 83, 3960 BB Wijk bij Duurstede Tel Website:

2 1 Voorwoord Voor u ligt het jaarplan van de Rekenkamercommissie van de gemeente Wijk bij Duurstede (hierna: RKC), zoals vastgesteld in haar vergadering van 29 augustus Met dit jaarplan biedt de Rekenkamercommissie inzicht in de geplande activiteiten voor de periode september 2017 tot en met augustus Ook het komende jaar kijken wij uit op een plezierige samenwerking met het college, de raad en de ambtelijke organisatie. Mochten er onderwerpen zijn, waarvan u vindt dat de rekenkamercommissie daar aandacht aan zou moeten besteden, laat ons dat dan weten. Namens de RKC, Henk Slotboom, Voorzitter

3 2 Inhoudsopgave Voorwoord Samenstelling en werkwijze RKC... 3 Samenstelling en ondersteuning... 3 Uitgangspunten RKC... 3 Jaarplan... 3 Keuze van onderwerpen Terugblik op de periode april-augustus Groslijst voor Financiële verantwoording en budget... 8

4 3 1. Samenstelling en werkwijze RKC Samenstelling en ondersteuning De RKC bestaat uit drie externe leden (waaronder de voorzitter) en wordt ondersteund door twee vaste raadsleden. De rekenkamer wordt ambtelijk ondersteund door Marcella van Esterik, griffier. De leden van de huidige RKC zijn benoemd middels een raadsbesluit van 28 maart De leden zijn benoemd voor een periode van drie jaar. De RKC bestaat uit de volgende leden: 1. Henk Slotboom - voorzitter en onderzoeker 2. Steven de Groot - lid en onderzoeker 3. Vacant Vanuit de Gemeenteraad wordt de RKC ondersteund door Wietze Smit (BBNu) en Tijmen Baas (PvdA). Uitgangspunten RKC De RKC is een onafhankelijke commissie die de gemeenteraad ondersteunt bij haar controlerende taak. Gewoonlijk onderzoekt een RKC of het gemeentelijke beleid goed is uitgevoerd en het gewenste effect heeft gehad. Zij kijkt daarbij ook of er geen geld is verspild. In de gesprekken die hebben geleid tot het tot stand komen van de huidige RKC is door alle partijen (kandidaten en gemeenteraad) de wens uitgesproken om ook met name aandacht te besteden aan ex-ante onderzoek. Met haar onderzoeken hoopt de RKC een positief kritische bijdrage te kunnen leveren aan de kwaliteit van bestuur van de gemeente Wijk bij Duurstede. Jaarplan De RKC publiceert ieder jaar in een jaarplan. Naast een overzicht van de in de afgelopen twaalf maanden uitgevoerde onderzoeken zal hierin teven worden vooruitgeblikt op de geplande activiteiten voor de komende periode. Het jaarplan bevat teven een financiële verantwoording over de achterliggende periode alsmede een begroting voor het komende jaar. De functie van het jaarplan is zowel intern als extern. Intern wordt het gebruikt als werkplan op hoofdlijnen voor de RKC. Extern wordt het jaarplan actief naar buiten gebracht aan raad en burgers van de gemeente Wijk bij Duurstede zodat de RKC haar keuzes en afwegingen transparant kan maken en hierover rekenschap kan afleggen.

5 4 Keuze van onderwerpen Ieder jaar stellen wij een onderzoeksprogramma op. Hiervoor hebben wij potentieel relevante onderzoeksonderwerpen geïnventariseerd tijdens onze rondes langs de fracties. Daarnaast staat de RKC open voor suggesties vanuit het college of de bevolking. Uiteraard kan de RKC ook op eigen initiatief onderwerpen selecteren. De RKC houdt een groslijst bij van onderwerpen bij die zich lenen voor onderzoek. Criteria voor het al dan niet opnemen van onderwerpen op de groslijst zijn: De toegevoegde waarde van een onderzoek is duidelijk. Het onderwerp is actueel en heeft een duidelijk financieel of maatschappelijk effect. De rekenkamercommissie is bevoegd tot het doen van het voorgestelde onderzoek en het onderzoek moet, naast de toereikendheid van middelen, uitvoerbaar zijn. De doelmatigheid en / of de effectiviteit van het beleid staat centraal. Voor een volledig overzicht van de criteria verwijzen wij graag naar art. 3.3 van de Verordening Rekenkamercommissie Wijk bij Duurstede, zoals te vinden op de website van de RKC. Verderop in dit jaarplan is de groslijst voor de komende twaalf maanden opgenomen. Deze groslist heeft geen statisch karakter. Eventuele wijzigingen en/of aanvullingen zullen ondermeer op onze website worden vermeld. De inzet van deze RKC is te komen tot een intensieve samenwerking met de gemeenteraad op de volgende onderdelen: 1. Voor het onderzoek: de gemeenteraadsfracties actief betrekken bij het aandragen van onderzoeksonderwerpen. 2. Tijdens het onderzoek: het informeren van de ondersteunende raadsleden en - indien gewenst of noodzakelijk geacht - het fractievoorzittersoverleg. 3. Bij de afronding van het onderzoek: het letten op de leesbaarheid van het onderzoeksrapport en de presentatie in de beeldvormende vergadering. Het doel daarbij is het zo goed mogelijk aansluiten van het onderzoek door de RKC op de vraag van de raad. Dit vergroot de bruikbaarheid van het onderzoek voor de raad en voor het college en de ambtelijke organisatie. De insteek daarbij is dat de rekenkamer een 'verbeterkamer' wil zijn en geen 'afrekenkamer'. De RKC heeft de ambitie jaarlijks minimaal een groot en een tweetal kleinere onderzoeken uit te voeren.

6 5 2. Terugblik op de periode april-augustus 2017 De leden van de huidige RKC zijn benoemd middels een raadsbesluit van 28 maart De leden zijn benoemd voor een periode van drie jaar. De taken en bevoegdheden van de RKC zijn vastgelegd in de Verordening Rekenkamercommissie Wijk bij Duurstede 2017 en goedgekeurd middels een raadbesluit van 7 maart De tekst van de Verordening is te vinden op de website van de RKC. Omdat de gemeente Wijk bij Duurstede al een aantal jaren niet over een fuctionerende RKC beschikte, hebben de eerste maanden na de installatie van de huidige leden vooral in het kader gestaan van het leggen van een juiste fundering waarop de komende jaren kan worden gebouwd. Dit behelste ondermeer: Het opstellen van een taakverdeling binnen de RKC, het definiëren van de prioriteiten en het vertalen hiervan in een grove tijdsplanning. Het voeren van wederzijdse kennismakingsgesprekken met de diverse raadsfracties, het college van B&W, de gemeentesecretaris en de meest betrokken ambtenaren. Het inventariseren van mogelijke onderzoeksonderwerpen en hieruit een groslijst samen te stellen. Het leggen van contacten met andere RKCs. Het feit dat de taken niet konden worden overgenomen van een functionerende RKC heeft tevens tot gevolg gehad dat alles vanaf de bodem opnieuw moest worden opgebouwd. Tevens kon niet worden geprofiteerd van de ervaringen van anderen. Vandaar dat de focus van de RKC in de afgelopen vijf maanden voor een belangrijk deel op interne zaken was gericht. De interne taakverdeling heeft plaatsgevonden, de gesprekken met vrijwel alle instanties zijn gevoerd, er is een groslijst van mogelijke onderzoeksonderwerpen opgesteld en alles is vertaald in een jaarplan. Dit alles sterkt de RKC in haar vertrouwen in de komende twaalf maanden haar ambitie van een groter en twee kleinere onderzoeken waar te kunnen maken..

7 6 3. Groslijst voor De RKC werkt met een groslijst van mogelijke onderwerpen. In de afgelopen maanden heeft de RKC een aantal kennismakingsgesprekken gevoerd met de belangrijkste betrokkenen, waaronder de meeste fracties. Voorzover deze nog niet hebben plaatsgevonden, zal dit in de zeer nabije toekomst gebeuren. Tijdens deze gesprekken is tevens geinvestariseerd welke onderwerpen de diverse fracties graag zouden willen willen hebben onderzocht. Dat heeft de volgende groslijst opgeleverd: Onderwerp ICT / beveiliging algemeen. Inhuur consultants, externen Slibstort ex ante Subsidiestromen Verbonden partijen Lokale heffingen Gronddossier Integraal onderzoek openbare ruimte Voorziening riolering Stichting Wijksport Stichting Binding, kwaliteit jeugdzorg, verwevenheid met gemeente. Leerlingenvervoer Gescheiden afval Energieakkoord Aanbesteding projecten aan lokale ondernemers Toerekening ambtelijke uren? Samenwerking met Houten Extra 1000 woningen Ondernemingsfonds Toelichting Wordt meestal onderschat. Zijn risico s van hoog tot lag in de organisatie bekend? Wordt er op gestuurd en gecontroleerd? Is de Wifi verbinding wel veilig? Pasjessysteem zou zwaar verouderd zijn.. Hoe vaak ingehuurd en waar en waarom ingezet? Budgettering en beheersbaarheid? Bosscherwaardenproject. Zijn de procedures goed gevolgd? Is de informatievoorziening compleet en correct? Wat kunnen de maatschappelijke, financiele en ecologische risico's en evt. gevolgen zijn? Waarom elders (bijv. Culemborg) afgewezen? Hoe prestaties van zorginstellingen meten? Hoe efficiënt is zorg? NB. Is dit taak extern accountant? Externen met financiële en juridische verstrengeling in gemeente. Is er behoefte aan meer transparantie? Vgl. met andere gemeenten. Waarde grond gemeente? Veel zou nog handmatig worden verwerkt. Risico's en eventuele verbeteringen. Hoe staat het met verkoop snippergroen? Onderhoud: wat kost het? Is het nu efficient? Alternatieven? Saldo loopt op. Wat is nodig? Inzet vrijwilligers. Hoe loopt het? Eerlijke verdeling per kern en per inwoner? Keuzes en gevolgen? Juiste structuur? Rentederivaat? Veel goed gegaan, maar hoe ervaren afnemers het? Hoeveel geld nodig? Welke subsidiestromen? Wie doet wát? Transparantie? Groot extra bedrag. Juiste verhouding tot beter vervoer? Resultaat extra kliko? Hoe doelstelling halen als gemeente (2030 neutraal). Hoe aan landelijke potjes te komen? Rol burgers? Lijkt tot nu toe weinig sucesvol? Hoe verbeteren? Transparantie? Wat is er exact gebeurd en wat zijn de gevolgen? Kan WbD op termijn wel zelfstandig blijven? Alternatieven? Wat is de onderbouwing? Standpunt provincie? Wat gebeurt er met het geld? Jaarverslag? Statuten?

8 7 De RKC heeft na intern beraad hieruit een shortlist samengesteld op basis van de frequentie waarmee deze onderwerpen door de verschillende fracties zijn aangedragen. De shortlist bestaat uit de volgende onderwerpen: Inhuur consultants Slibstort/Bosscherwaardenproject Samenwerking Houten Extra woningen Energieakkoord In eerste instantie zal door de RKC een zogenaamde 'quick-scan' worden verricht; een kort vooronderzoek om te kunnen beoordelen of er wel iets te onderzoeken valt en of het aan de onderzoekscriteria zoals vermeld in hoofdstuk 1 voldoet. Met betrekking tot de eerste vier genoemde onderwerpen (inhuur consultants, slibstort/bosscherwaarden, samenwerking Houten en woningen) is een begin gemaakt met de quick-scan. Zodra daarover meer te melden is, zal dat via de gebruikelijke kanalen worden gecommuniceerd en kan - mede na ruggespraak met de Gemeenteraad - worden besloten tot aanvullend onderzoek. Zoals reeds eerder aangegeven, heeft de RKC de intentie van de groslijst een dynamische lijst te maken. Dit kan dus betekenen dat de lijst gedurende de komende twaalf maanden van samenstelling verandert. Ook op dit punt zullen wij volledige transparantie in acht nemen.

9 8 4. Financiële verantwoording en budget Het budget voor de RKC is door de Gemeenteraad bij besluit van 23 maart 2017 vastgesteld op EUR per jaar en als zodanig in de Kadernota/Begroting opgenomen onder de FCL Rekenkamercommissie. Ten laste van dit budget worden gebracht: Vergoedingen aan de externe leden De externe leden ontvangen EUR 100 per persoon voor het bijwonen van de reguliere bijeenkomsten. Behoudens onvoorziene omstandigheden komt de RKC eenmaal per 6 weken bij elkaar. Overige uitgaven die de rkc nodig acht voor de uitoefening van haar taak Hierbij gaat het om lidmaatschappen van organisaties van rekenkamers (bijv. NVRR), reis- en entreekosten congressen en cursussen, etc. Het moge duidelijk zijn dat met dit beperkte budget de ruimte voor de inhuur van deskundigen nagenoeg nihil is. Daarom is ervoor gekozen het onderzoek zoveel mogelijk 'intern' te verrichten, waar mogelijk ondersteund vanuit het ambtenarenapparaat. De kosten hiervan worden vallen buiten het RKC budget. Om deze beheersbaar te houden is afgesproken de inzet van ambtenaren vooraf af te stemmen met de gemeentesecretaris. Indien in uitzonderlijke gevallen additionele kosten moeten gemaakt, zal daarvoor door de RKC bij de gemeenteraad een aanvullend budget worden aangevraagd. Deze budgetaanvraag zal deugdelijke wijze moeten worden onderbouwd. De RKC heeft op dit moment geen redenen om aan te nemen dat er additioneel budget zal worden aangevraagd. Het moge duidelijk zijn dat dit kan veranderen op basis van de te verrichten onderzoeken.

Rekenkamercommissie Houten. Jaarplan 2015

Rekenkamercommissie Houten. Jaarplan 2015 Rekenkamercommissie Houten Jaarplan 2015 oktober 2014 COLOFON: De rekenkamercommissie van de gemeente Houten wordt gevormd door drie externe leden en bestaat uit: Hester Tjalma (voorzitter) Peter Siebers

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE HILLEGOM, LISSE EN NOORDWIJKERHOUT JAARPLAN 2010

REKENKAMERCOMMISSIE HILLEGOM, LISSE EN NOORDWIJKERHOUT JAARPLAN 2010 REKENKAMERCOMMISSIE HILLEGOM, LISSE EN NOORDWIJKERHOUT JAARPLAN 2010 Januari 2010 1 JAARPLAN 2010 REKENKAMERCOMMISSIE HLN Leren voor de toekomst De rekenkamercommissie Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE KEMPENGEMEENTEN

REKENKAMERCOMMISSIE KEMPENGEMEENTEN REKENKAMERCOMMISSIE KEMPENGEMEENTEN Bijlage(n): Jaarverslag 2006 Onderwerp: Rekenkamercommissie Datum: 20 maart 2007 Verzonden: 29 maart 2007 Geachte leden van de Raad, Hierbij heeft de rekenkamercommissie

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE HILLEGOM, LISSE EN NOORDWIJKERHOUT JAARPLAN 2011

REKENKAMERCOMMISSIE HILLEGOM, LISSE EN NOORDWIJKERHOUT JAARPLAN 2011 REKENKAMERCOMMISSIE HILLEGOM, LISSE EN NOORDWIJKERHOUT JAARPLAN 2011 Januari 2011 1 2 JAARPLAN 2011 REKENKAMERCOMMISSIE HLN I. Leren voor de toekomst De rekenkamercommissie Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout

Nadere informatie

Jaarplan 2015. november 2014. Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL. www.rekenkamerwestbrabant.nl

Jaarplan 2015. november 2014. Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL. www.rekenkamerwestbrabant.nl november 2014 Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL www.rekenkamerwestbrabant.nl 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 5 1.1. Inleiding 5 2. Samenstelling 6 2.1. Organisatie 6 2.2. Samenstelling Rekenkamer 6 3. Missie

Nadere informatie

Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de rekenkamercommissie Zaltbommel. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de rekenkamercommissie Zaltbommel. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de rekenkamercommissie Zaltbommel Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

Lokale rekenkamer Leerdam. Jos Buijserd (voorzitter) Karin van den Berg Carlo van Dijk Harmen Binnema

Lokale rekenkamer Leerdam. Jos Buijserd (voorzitter) Karin van den Berg Carlo van Dijk Harmen Binnema Jaarplan 2017 Lokale rekenkamer Leerdam Leden: Postadres: E-mail: Website: Jos Buijserd (voorzitter) Karin van den Berg Carlo van Dijk Harmen Binnema Postbus 15, 4140 AA Leerdam rekenkamer@leerdam.nl www.leerdam.nl/bestuur

Nadere informatie

Jaarplan periode januari juni

Jaarplan periode januari juni Jaarplan 2016 periode januari juni 1 Jaarplan 2016 Rekenkamercommissie Woerden 1. Doel en werkwijze van de rekenkamercommissie De Rekenkamercommissie Woerden is per 1 april 2004 ingesteld door de gemeenteraad.

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012. Rekenkamercommissie Raalte

JAARVERSLAG 2012. Rekenkamercommissie Raalte JAARVERSLAG 2012 Rekenkamercommissie Raalte Voorwoord. Voor u ligt het Jaarverslag 2012 van de rekenkamercommissie Raalte. Naast de wettelijke verplichting om een jaarverslag op te stellen doet de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Lokale rekenkamer Leerdam. Jos Buijserd (voorzitter) Martin Monkel Karin van den Berg Carlo van Dijk Harmen Binnema

Lokale rekenkamer Leerdam. Jos Buijserd (voorzitter) Martin Monkel Karin van den Berg Carlo van Dijk Harmen Binnema Jaarplan 2016 Lokale rekenkamer Leerdam Leden: Postadres: E-mail: Website: Jos Buijserd (voorzitter) Martin Monkel Karin van den Berg Carlo van Dijk Harmen Binnema Postbus 15, 4140 AA Leerdam rekenkamer@leerdam.nl

Nadere informatie

ONDERZOEKSPROTOCOL REKENKAMERCOMMISSIE WIJK BIJ DUURSTEDE 2018

ONDERZOEKSPROTOCOL REKENKAMERCOMMISSIE WIJK BIJ DUURSTEDE 2018 ONDERZOEKSPROTOCOL REKENKAMERCOMMISSIE WIJK BIJ DUURSTEDE 2018 1 Inleiding Met dit onderzoeksprotocol wordt de procedure vastgelegd die de rekenkamercommissie van Wijk bij Duurstede hanteert bij de uitvoering

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarverslag 2010 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarplan 2015 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2015

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2015 Jaarverslag 2015 Rekenkamercommissie De Wolden Zuidwolde, februari 2016 Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. Inleiding 4 1.1. De grondslag en de taak van de rekenkamercommissie 4 1.2 De werkwijze en de selectie

Nadere informatie

Beleid onderzocht. Wat de rekenkamer voor u kan betekenen. uitgave 21 maart 2018

Beleid onderzocht. Wat de rekenkamer voor u kan betekenen. uitgave 21 maart 2018 Beleid onderzocht Wat de rekenkamer voor u kan betekenen uitgave 21 maart 2018 Inleiding Elke gemeente heeft een rekenkamerfunctie; de verplichting hiertoe is opgenomen in de Gemeentewet. U kunt als raadslid

Nadere informatie

2018 jaar van veranderingen Nieuwe onderzoeken in 2018 Jeugdhulp

2018 jaar van veranderingen Nieuwe onderzoeken in 2018 Jeugdhulp JAARPLAN 2018 1 2018 jaar van veranderingen In 2018 gaat er het nodige veranderen voor de rekenkamercommissie Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout. Door de bestuurlijke fusie van Noordwijk en Noordwijkerhout

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE LITTENSERADIEL JAARVERSLAG

REKENKAMERCOMMISSIE LITTENSERADIEL JAARVERSLAG REKENKAMERCOMMISSIE LITTENSERADIEL JAARVERSLAG 2011 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Grondslag 3 3. Samenstelling 3 4. Visie, missie en doelstelling 4 5. Activiteiten 5 6. Kosten van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Olst/Wijhe, doc. nr.: MID-NF. Jaarverslag 2007 Rekenkamercommissie gemeente Olst-Wijhe

Olst/Wijhe, doc. nr.: MID-NF. Jaarverslag 2007 Rekenkamercommissie gemeente Olst-Wijhe Olst/Wijhe, 2008. doc. nr.: 0808-93-MID-NF Jaarverslag 2007 Rekenkamercommissie gemeente Olst-Wijhe 1. Inleiding Dit is het tweede jaarverslag van de rekenkamercommissie Olst-Wijhe. In dit jaarverslag

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Jaarplan 2015

Jaarverslag 2014 Jaarplan 2015 Jaarverslag 2014 Jaarplan 2015 Inhoudsopgave Jaarplan 2015... 2 1. Keuze onderzoeksonderwerpen 2015... 2 2. Geplande onderzoeken... 2 Subsidiebeleid... 2 Weerstandsvermogen... 2 Nog te kiezen onderwerp...

Nadere informatie

Dit alles leidde tot onderstaande groslijst. De wijzigingen ten opzichte van de groslijst 2015 zijn in de bijlage bij dit onderzoeksplan vermeld.

Dit alles leidde tot onderstaande groslijst. De wijzigingen ten opzichte van de groslijst 2015 zijn in de bijlage bij dit onderzoeksplan vermeld. JAARPLAN 2016 1 JAARPLAN 2016 REKENKAMERCOMMISSIE HLN I. Leren voor de toekomst De rekenkamercommissie Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout toetst het door de gemeentebesturen van Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2016

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2016 Jaarverslag 2016 Rekenkamercommissie De Wolden Zuidwolde, maart 2017 Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. Inleiding 4 1.1. De grondslag en de taak van de rekenkamercommissie 4 1.2 De werkwijze en de selectie van

Nadere informatie

Onderzoeksplan 2016 REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR

Onderzoeksplan 2016 REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR Inhoud 1. Inleiding...2 2. Missie...2 3. Onderzoeksthema s...2 4. en een doorkijk naar 2017...3 a. Quick scan gemeentelijke sturing op de binnenstedelijke economie...3 b. Effecten

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Wormerland

Aan de raad van de gemeente Wormerland Aan de raad van de gemeente Wormerland Datum: 27 maart 2014 Onderwerp: Aanbieding jaarverslag 2013 Geachte raad, Hierbij bied ik u aan het jaarverslag 2013 van de rekenkamercommissie Wormerland. Het jaarverslag

Nadere informatie

Rekenkamer Weert. Jaarverslag 2006

Rekenkamer Weert. Jaarverslag 2006 Rekenkamer Weert Jaarverslag 2006 Maart 2007 2 Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van de rekenkamer Weert. De rekenkamer is in oktober 2005 geïnstalleerd en van start gegaan. Na een periode van

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarverslag 2013 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

De Rekenkamercommissie Hengelo bestaat uit 3 externe leden en 3 interne leden:

De Rekenkamercommissie Hengelo bestaat uit 3 externe leden en 3 interne leden: 0BOnderzoeksprogramma 2017 1BRekenkamercommissie Hengelo 2BSamenstelling De Rekenkamercommissie Hengelo bestaat uit 3 externe leden en 3 interne leden: Externe leden: De heer N.S. Groenendijk (voorzitter)

Nadere informatie

1 Samenstelling. Met dit jaarverslag leggen wij inhoudelijk en financieel verantwoording af.

1 Samenstelling. Met dit jaarverslag leggen wij inhoudelijk en financieel verantwoording af. jaar verslag 17 Met dit jaarverslag leggen wij inhoudelijk en financieel verantwoording af. In dit jaarverslag gaan wij in op: de samenstelling van de rekenkamercommissie, onze werkwijze, het onderzoek

Nadere informatie

Jaarverslag 2007. Rekenkamercommissie gemeente Renkum

Jaarverslag 2007. Rekenkamercommissie gemeente Renkum Jaarverslag 2007 Rekenkamercommissie gemeente Renkum Inhoudsopgave pag. 1. Organisatie 3 - samenstelling 3 - werkwijze 3 - evaluatie werkzaamheden 2007 3 - onderzoeksjaarplan 2007 4 - vergaderingen / bijeenkomsten

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Onderzoeksplan 2016

Jaarverslag 2015 Onderzoeksplan 2016 Jaarverslag Onderzoeksplan 2016 Ermelo- De rekenkamercommissie Ermelo- bestaat uit: Mevrouw B. (Barbara) IJsselmuiden (voorzitter) De heer G.J. (Geert-Jan) Put (lid) De heer. G. (Gerbe) de Vos (lid) De

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Culemborg

Rekenkamercommissie Culemborg Rekenkamercommissie Culemborg Aan de raad van de gemeente Culemborg Datum 19 november 2015 Betreft Jaarplan 2016 Geachte leden van de raad, De rekenkamercommissie Culemborg (RKC) biedt u hierbij het Jaarplan

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarverslag 2016 & Onderzoeksprogramma 2017 1 1. Voorwoord Voor U ligt het jaarverslag en het onderzoeksprogramma van de rekenkamercommissie gemeente Oostzaan. In het jaarverslag

Nadere informatie

Rekenkamer Súdwest-Fryslân

Rekenkamer Súdwest-Fryslân Rekenkamer Súdwest-Fryslân Jaarverslag 2012 Januari 2013 Rekenkamer Súdwest-Fryslân Jaarverslag 2012 Januari 2013 Rekenkamer Súdwest-Fryslân drs. J.H. (Jet) Lepage MPA (voorzitter) dr. M. S. (Marsha) de

Nadere informatie

Inhoudsopgave Jaarverslag rekenkamer Venlo 2015

Inhoudsopgave Jaarverslag rekenkamer Venlo 2015 Inhoudsopgave Jaarverslag rekenkamer Venlo 2015 1 Rekenkamer Venlo Missie en doelstellingen Vernieuwing Samenstelling rekenkamer Reglementen en voorschriften Overleg en afstemming 2 Onderzoeken Inleiding

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Bloemendaal. Jaarverslag Januari 2015

Rekenkamercommissie Bloemendaal. Jaarverslag Januari 2015 Rekenkamercommissie Bloemendaal Jaarverslag 2014 en Jaarplan 2015 Januari 2015 Inhoudsopgave Jaarverslag 2014... 3 Inleiding... 3 Algemeen... 3 Activiteiten in 2014... 3 Overleg met vertegenwoordigers

Nadere informatie

Jaarverslag 2005-2006. Rekenkamercommissie Gemeente Ooststellingwerf

Jaarverslag 2005-2006. Rekenkamercommissie Gemeente Ooststellingwerf Jaarverslag 2005-2006 Rekenkamercommissie Gemeente Ooststellingwerf maart 2007 Contactgegevens: Gemeente Ooststellingwef Postbus 38 8430 AA Oosterwolde rekenkamercommissie@ooststellingwerf.nl Uitgave:

Nadere informatie

Vergadering: 13 december 2005 Agendanummer: 13. Behandelend ambtenaar mr. P.M.H. van Ruitenbeek Aan de gemeenteraad,

Vergadering: 13 december 2005 Agendanummer: 13. Behandelend ambtenaar mr. P.M.H. van Ruitenbeek Aan de gemeenteraad, Vergadering: 13 december 2005 Agendanummer: 13 Status: bespreekstuk Behandelend ambtenaar mr. P.M.H. van Ruitenbeek E mail: ruitenb@winsum.nl Aan de gemeenteraad, Onderwerp: Onderwerp: verordening rekenkamerfunctie

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE BEVERWIJK. Jaarverslag 2016 & Jaarplan 2017

REKENKAMERCOMMISSIE BEVERWIJK. Jaarverslag 2016 & Jaarplan 2017 REKENKAMERCOMMISSIE BEVERWIJK Jaarverslag 2016 & Jaarplan 2017 Voorwoord Met veel genoegen bied ik u ons jaarverslag 2016 en ons jaarplan 2017 aan. In 2016 wilden we meer aandacht gaan besteden aan de

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012 Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie De Wolden Zuidwolde, 21 maart 2013 Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie De Wolden Pagina 2 van 15 Inhoudsopgave Voorwoord 5 1. Inleiding 7 1.1. De grondslag en de taak

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Coevorden. Jaarverslag 2008

Rekenkamercommissie Coevorden. Jaarverslag 2008 Rekenkamercommissie Coevorden Jaarverslag 2008 Gemeente Coevorden Rekenkamercommissie Postbus 2 7740 AA Coevorden T (0524) 598 598 E rekenkamer@coevorden.nl I www.coevorden.nl/rekenkamer Inhoudsopgave

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2007 Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart 2008 1 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van de rekenkamercommissie Tynaarlo 2006. De

Nadere informatie

Rekenkamercommissie gemeente Aa en Hunze Jaarverslag 2012 en Onderzoeksplan 2013

Rekenkamercommissie gemeente Aa en Hunze Jaarverslag 2012 en Onderzoeksplan 2013 Rekenkamercommissie gemeente Aa en Hunze Jaarverslag 2012 en Onderzoeksplan 2013 Inleiding Voor u ligt het Jaarverslag 2012 en het Onderzoeksplan 2013 van de Rekenkamercommissie voor de gemeente Aa en

Nadere informatie

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht REKENKAMERCOMMISSIE De rekenkamercommissie Stichtse Vecht, gelet op artikel 8 van de van de Verordening Rekenkamercommissie gemeente Stichtse Vecht; BESLUIT: vast te stellen het navolgende Reglement van

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 en Jaarplan J.G. Honcoop van der Wulp. Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht

Jaarverslag 2016 en Jaarplan J.G. Honcoop van der Wulp. Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Jaarverslag 2016 en Jaarplan 2017 J.G. Honcoop van der Wulp Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Jaarverslag 2016 en jaarplan 2017 2 Inhoudsopgave Jaarverslag

Nadere informatie

Jaarplan 2007 Rekenkamercommissie Gemeente Bussum

Jaarplan 2007 Rekenkamercommissie Gemeente Bussum Jaarplan 2007 Rekenkamercommissie Gemeente Bussum Inhoud 1. Algemeen 1.1. Instelling 3 1.2. Onafhankelijke positie 3 1.3. Ambiteniveau 3 1.4. Communicatie 3 1.5. Taken van de rekenkamercommissie 4 1.6.

Nadere informatie

Reglement van Orde gemeenschappelijke rekenkamercommissie Groene Hart Rekenkamer

Reglement van Orde gemeenschappelijke rekenkamercommissie Groene Hart Rekenkamer Reglement van Orde gemeenschappelijke rekenkamercommissie Groene Hart Rekenkamer Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit reglement wordt, zoals bedoeld in de verordening

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Deventer

Rekenkamercommissie Deventer Rekenkamercommissie Deventer Jaarverslag 2005 Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van de rekenkamercommissie Deventer. In dit verslag leggen wij verantwoording af over onze werkzaamheden en activiteiten

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIES GEMEENTEN ELBURG - NUNSPEET - OLDEBROEK - PUTTEN

REKENKAMERCOMMISSIES GEMEENTEN ELBURG - NUNSPEET - OLDEBROEK - PUTTEN REKENKAMERCOMMISSIES GEMEENTEN ELBURG - NUNSPEET - OLDEBROEK - PUTTEN gemeente Oldebroek JAARVERSLAG 2015 Rekenkamercommissies Elburg, Nunspeet, Oldebroek, Putten April 2016 2 Voorwoord Geachte gemeenteraadsleden

Nadere informatie

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze Jaarverslag 2016 Rekenkamercommissie Bernheze Voorwoord In dit jaarverslag leggen wij verantwoording af over de uitvoering van onze taken in 2016 met een korte uiteenzetting van de verrichte werkzaamheden

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Borger-Odoorn. Onderzoeksprogramma Samenstelling Rekenkamercommissie Borger-Odoorn

Rekenkamercommissie Borger-Odoorn. Onderzoeksprogramma Samenstelling Rekenkamercommissie Borger-Odoorn Rekenkamercommissie Borger-Odoorn Onderzoeksprogramma 2011 Samenstelling Rekenkamercommissie Borger-Odoorn De Rekenkamercommissie Borger-Odoorn bestaat uit externe leden en gemeenteraadsleden. In 2011

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 & Jaarplan Besproken in de Rekenkamercommissie : 31 januari 2017 Vastgesteld door de Rekenkamercommissie : 1 maart 2017

Jaarverslag 2016 & Jaarplan Besproken in de Rekenkamercommissie : 31 januari 2017 Vastgesteld door de Rekenkamercommissie : 1 maart 2017 Jaarverslag 2016 & Jaarplan 2017 Besproken in de Rekenkamercommissie : 31 januari 2017 Vastgesteld door de Rekenkamercommissie : 1 maart 2017 Ter kennisgeving gestuurd aan de Raad : 6 maart 2017 1 Inhoud

Nadere informatie

JAARPLAN 2017 REKENKAMERCOMMISSIE HILLEGOM, LISSE EN NOORDWIJKERHOUT

JAARPLAN 2017 REKENKAMERCOMMISSIE HILLEGOM, LISSE EN NOORDWIJKERHOUT JAARPLAN 2017 1 JAARPLAN 2017 REKENKAMERCOMMISSIE HILLEGOM, LISSE EN NOORDWIJKERHOUT I. Missie rekenkamercommissie De rekenkamercommissie wil met haar onderzoeken een constructieve bijdrage leveren aan

Nadere informatie

Onderzoeksprotocol Rekenkamer West-Brabant

Onderzoeksprotocol Rekenkamer West-Brabant Onderzoeksprotocol Rekenkamer West-Brabant Vastgesteld door de Rekenkamer West-Brabant in haar vergadering van 25 oktober 2010. Dit onderzoeksprotocol vloeit voort uit het Reglement van Orde, vastgesteld

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Leidschendam-Voorburg en Rijswijk. Aan de gemeenteraad van de gemeente Leidschendam-Voorburg Postbus AX Voorburg

Rekenkamercommissie Leidschendam-Voorburg en Rijswijk. Aan de gemeenteraad van de gemeente Leidschendam-Voorburg Postbus AX Voorburg Aan de gemeenteraad van de gemeente Leidschendam-Voorburg Postbus 905 2270 AX Voorburg Rekenkamercommissie Leidschendam-Voorburg en Rijswijk Postbus 905 2270 AX Voorburg Telefoon (070) 300 85 63 Fax (070)

Nadere informatie

Jaarplan November Postbus KA ROOSENDAAL.

Jaarplan November Postbus KA ROOSENDAAL. November 2016 Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL www.rekenkamerwestbrabant.nl 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 5 1.1. Inleiding 5 2. Samenstelling 6 2.1. Organisatie 6 2.2. Samenstelling Rekenkamer 6 3. Missie

Nadere informatie

Jaarverslag Rekenkamer Leeuwarden

Jaarverslag Rekenkamer Leeuwarden Jaarverslag 2017 Rekenkamer Leeuwarden Colofon Samenstelling Rekenkamer Leeuwarden dr. J.M. Roebroek (voorzitter) ir. E. Voorwinde M.A. Hoekstra mw. J.E. Rijpma (secretaris) E-mail: Rekenkamer@leeuwarden.nl

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Jaarverslag 2011 & Jaarplan 2012

Rekenkamercommissie. Jaarverslag 2011 & Jaarplan 2012 Jaarverslag 2011 & Jaarplan 2012 Vastgesteld: 21 februari 2012 Samenstelling rekenkamercommissie Externe leden De heer G.D. Scholtes, voorzitter De heer mr. A.V.N.M. Steur (tot en met juli 2011) De heer

Nadere informatie

Dit alles leidde tot onderstaande groslijst. De wijzigingen ten opzichte van de groslijst 2014 zijn in de bijlage bij dit onderzoeksplan vermeld.

Dit alles leidde tot onderstaande groslijst. De wijzigingen ten opzichte van de groslijst 2014 zijn in de bijlage bij dit onderzoeksplan vermeld. JAARPLAN 2015 1 JAARPLAN 2015 REKENKAMERCOMMISSIE HLN I. Leren voor de toekomst De rekenkamercommissie Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout toetst het door de gemeentebesturen van Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout

Nadere informatie

Jaarverslag Jaarplan 2010

Jaarverslag Jaarplan 2010 Jaarverslag 2009 Jaarplan 2010 Maart 2010 1 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 3 Jaarverslag 2009 1. Inleiding 4 2. Samenstelling 4 3. Missie 4 4. Vergaderingen 4 5. Activiteiten 4 6. Onderzoeken 5 7. Verantwoording

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Jaarverslag datum mei Auteur Rekenkamercommissie. Raadsnummer

Rekenkamercommissie. Jaarverslag datum mei Auteur Rekenkamercommissie. Raadsnummer Rekenkamercommissie Jaarverslag 2013 datum mei 2014 Auteur Rekenkamercommissie Raadsnummer 2014-052 Inhoudsopgave 1 Voorwoord 3 2 Inleiding 4 3 Wat wilde de rekenkamercommissie bereiken? 4 4 Wat heeft

Nadere informatie

Groslijst 2019 Op de groslijst staan de volgende onderwerpen:

Groslijst 2019 Op de groslijst staan de volgende onderwerpen: JAARPLAN 2019 1 Start nieuwe rekenkamercommissie Hillegom en Lisse Door het vertrek van Noordwijkerhout hield de rekenkamercommissie Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout per 1 januari 2019 op te bestaan.

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Wijk bij Duurstede Onderzoeksplanning 2013

Rekenkamercommissie Wijk bij Duurstede Onderzoeksplanning 2013 Rekenkamercommissie Wijk bij Duurstede Onderzoeksplanning 2013 Juni 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Onderzoeksonderwerpen in 2013 2.1.Onderzoek naar de effectiviteit van de re-integratieactiviteiten

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Jaarplan 2015 Rekenkamercommissie IJsselstein

Jaarverslag 2014 Jaarplan 2015 Rekenkamercommissie IJsselstein Zaaknummer: 119128 Jaarverslag 2014 Jaarplan 2015 Rekenkamercommissie IJsselstein Januari 2015 INHOUD Jaarverslag 2014 Rekenkamercommissie IJsselstein... 3 Inleiding... 3 Samenstelling en werkwijze Rekenkamercommissie...

Nadere informatie

RKC Medemblik Opmeer

RKC Medemblik Opmeer Notitie Opzet kort onderzoek Rekenkamerbrief: Reserves, voorzieningen en begrotingsramingen 25 mei 2016 Rekenkamercommissie Medemblik - Opmeer 1 Inhoudsopgave 1 Aanleiding onderzoek 3 2 Doelstelling en

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 en. jaarprogramma 2015. Rekenkamercommissie AGV. Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Rekenkamercommissie

Jaarverslag 2014 en. jaarprogramma 2015. Rekenkamercommissie AGV. Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Rekenkamercommissie Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Rekenkamercommissie Jaarverslag 2014 en jaarprogramma 2015 Rekenkamercommissie AGV Korte Ouderkerkerdijk 7 Amsterdam Postbus 94370 1090 GJ Amsterdam T 0900 93 94

Nadere informatie

Onderzoeksplan 2017 REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR

Onderzoeksplan 2017 REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR Inhoud 1. Inleiding...2 2. Evaluatie naar de besluitvorming en uitvoering van de jeugdhulp...2 3. Overige onderzoeken in 2017...5 4. Begroting 2017...5 1 1. Inleiding Met ingang

Nadere informatie

Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen

Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen Aanwezig: Afwezig met afmelding: Afwezig zonder afmelding: E. van Aalzum (vz. Rekenkamer) P. van Vliet (lid Rekenkamer) P. de Goede (lid Rekenkamer) J. Smink (secr. Rekenkamer)

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2010 REKENKAMERCOMMISSIES CUIJK, GRAVE EN SINT ANTHONIS ================================================================= VOORWOORD

JAARVERSLAG 2010 REKENKAMERCOMMISSIES CUIJK, GRAVE EN SINT ANTHONIS ================================================================= VOORWOORD JAARVERSLAG 2010 REKENKAMERCOMMISSIES CUIJK, GRAVE EN SINT ANTHONIS ================================================================= VOORWOORD Dit jaarverslag bevat, evenals het jaarverslag over 2009,

Nadere informatie

Onderzoeksprogramma 2016

Onderzoeksprogramma 2016 Onderzoeksprogramma 2016 Mei 2016 1 Onderzoeksprogramma 2016 1. Inleiding In de verordening op de Rekenkamercommissie Overbetuwe is opgenomen dat de rekenkamercommissie jaarlijks een onderzoeksprogramma

Nadere informatie

R E K E N K A M E R C O M M I S S I E. Jaarverslag 2012

R E K E N K A M E R C O M M I S S I E. Jaarverslag 2012 R E K E N K A M E R C O M M I S S I E Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie Heerhugowaard d.d. 7 januari 2013 1 1. Inleiding Taken en doelstelling De rekenkamercommissie van de gemeente Heerhugowaard (hierna

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE VOORNE-PUTTEN Brielle Hellevoetsluis Westvoorne JAARVERSLAG. Versie 0-2

REKENKAMERCOMMISSIE VOORNE-PUTTEN Brielle Hellevoetsluis Westvoorne JAARVERSLAG. Versie 0-2 JAARVERSLAG 2015 Versie 0-2 1 Colofon De rekenkamercommissie heeft een onafhankelijke positie binnen de gemeenten, en. Zij adviseert de raad ten aanzien van zijn controlerende en kaderstellende rol. De

Nadere informatie

Reglement van Orde rekenkamercommissie Soest

Reglement van Orde rekenkamercommissie Soest Reglement van Orde rekenkamercommissie Soest In overeenstemming met artikel 3.1 van de Verordening Rekenkamercommissie Gemeente Soest 2007 heeft de rekenkamercommissie Soest ten behoeve van vergaderingen

Nadere informatie

Jaarplan 2015 Rekenkamercommissie Woerden

Jaarplan 2015 Rekenkamercommissie Woerden Jaarplan 2015 1 Jaarplan 2015 Rekenkamercommissie Woerden 1. Doel en werkwijze van de rekenkamercommissie De Rekenkamercommissie Woerden is per 1 april 2004 ingesteld door de gemeenteraad. Sinds eind 2006

Nadere informatie

Reglement van orde van de rekenkamercommissie Lingewaal

Reglement van orde van de rekenkamercommissie Lingewaal Reglement van orde van de rekenkamercommissie Lingewaal De rekenkamercommissie van de gemeente Lingewaal vindt het belangrijk om op een transparante wijze te opereren. Daarom hebben wij onze werkwijze

Nadere informatie

JAARVERSLAG. gemeente veendam. voorkant_jaarverslag.indd :49:13

JAARVERSLAG. gemeente veendam. voorkant_jaarverslag.indd :49:13 JAARVERSLAG 2005 gemeente veendam voorkant_jaarverslag.indd 1 31-03-2006 10:49:13 JAARVERSLAG 2005 De Ommelander Rekenkamer: De Ommelander rekenkamercommissie vormt via een personele unie de rekenkamercommissie(s)

Nadere informatie

Onderzoeksplan Rekenkamer Leeuwarden

Onderzoeksplan Rekenkamer Leeuwarden Onderzoeksplan 2018-2022 Rekenkamer Leeuwarden Colofon Samenstelling Rekenkamer Leeuwarden Dr. J.M. Roebroek (voorzitter) M.A. Hoekstra vacature mw. J.E. Rijpma (secretaris) Telefoon: 058-233 4022 E-mail:

Nadere informatie

Beleid onderzocht door provinciale rekenkamers. uitgave 18 maart 2015

Beleid onderzocht door provinciale rekenkamers. uitgave 18 maart 2015 Beleid onderzocht door provinciale rekenkamers uitgave 18 maart 2015 Voorwoord Provinciale rekenkamers vervullen een belangrijke rol. Zij zijn immers het instrument van en voor u als Statenleden. Het

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Deventer

Rekenkamercommissie Deventer Rekenkamercommissie Deventer Jaarverslag 2007 Voorwoord De Rekenkamercommissie Deventer biedt u hierbij, onder verwijzing naar het wettelijke voorschrift daartoe en artikel 17 van haar Reglement van Orde,

Nadere informatie

Jaarverslag 2008. Jaarplan 2009

Jaarverslag 2008. Jaarplan 2009 Jaarverslag 2008 Jaarplan 2009 Januari 2009 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Jaarverslag 2008 4 1.Inleiding 2. Samenstelling 4 3. Vergaderingen 4 4. Activiteiten 4 5. Onderzoeken 6 6. Verantwoording budget 9

Nadere informatie

j a a r v e r s l a g

j a a r v e r s l a g j a a r v e r s l a g 2015 / 2016 Rekenkamercommissie Heerenveen Jaarverslag 2015/2016 Inhoud Voorwoord 3 1. Inleiding 4 2. Samenstelling rekenkamercommissie 4 3. Werkwijze 4 4. Onderzoeksprotocol 4 5.

Nadere informatie

Onderzoeksprogramma 2018 en Jaarverslag van de Rekenkamer Breda

Onderzoeksprogramma 2018 en Jaarverslag van de Rekenkamer Breda Onderzoeksprogramma 2018 en Jaarverslag 2017 van de Rekenkamer Breda Jan. 2018 Het Onderzoeksprogramma 2018 en Jaarverslag 2017 van de Rekenkamer Breda Inleiding Met ingang van 1 juli 2017 is een nieuw

Nadere informatie

Jaarverslag Rekenkamercommissie

Jaarverslag Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie Vastgesteld: 21 maart 2013 1 Voorwoord De Rekenkamercommissie Medemblik - Opmeer (RKC) is in het voorjaar van 2012 ingesteld. Omdat de activiteiten in de 2 e helft

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 en Onderzoeksplan 2016

Jaarverslag 2015 en Onderzoeksplan 2016 Jaarverslag 2015 en Onderzoeksplan 2016 (februari 2016) De Rekenkamercommissie Cranendonck bestaat uit: Drs. Jan van den Heuvel (voorzitter) Drs. Angelique Hubens Drs. Stefan de Kort CPC 1 1. Inleiding

Nadere informatie

Jaarplan 2018 Februari 2018

Jaarplan 2018 Februari 2018 Februari 2018 Jaarplan 2018 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 1. Inleiding... 4 2. Activiteiten in 2018... 5 3. Werkwijze en organisatie... 8 4. Communicatie... 10 5. Begroting... 10 Bijlage 1 - Groslijst mogelijke

Nadere informatie

Jaarverslag 2010 & Jaarprogramma Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau

Jaarverslag 2010 & Jaarprogramma Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau Jaarverslag 2010 & Jaarprogramma 2011 Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau Inhoudsopgave 1 Doel en samenstelling van de rekenkamercommissie... 3 2 Jaarverslag 2010... 4 2.1 Werkzaamheden in

Nadere informatie

Colofon. Rekenkamer Heerlen Lieve Schouterden, voorzitter en enig lid. Contactgegevens Rekenkamer

Colofon. Rekenkamer Heerlen Lieve Schouterden, voorzitter en enig lid. Contactgegevens Rekenkamer 1 Colofon Rekenkamer Heerlen Lieve Schouterden, voorzitter en enig lid. Contactgegevens Rekenkamer lieve@schouterden.com 06 55555 666 Griffie: Alexandra van der Weijden a.van.der.weijden@heerlen.nl 045

Nadere informatie

Jaarplan September Postbus KA ROOSENDAAL.

Jaarplan September Postbus KA ROOSENDAAL. September 2017 Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL www.rekenkamerwestbrabant.nl 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 5 1.1. Inleiding 5 2. Samenstelling 6 2.1. Organisatie 6 2.2. Samenstelling Rekenkamer 6 3. Missie

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Gemeente Voorst Gemeente Brummen. Jaarverslag 2006

Rekenkamercommissie Gemeente Voorst Gemeente Brummen. Jaarverslag 2006 Rekenkamercommissie Gemeente Voorst Gemeente Brummen Jaarverslag 2006 Colofon De Rekenkamercommissie Brummen en Voorst De Rekenkamercommissie voor de gemeente Brummen en Voorst (verder de Rekenkamercommissie)

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE BEVERWIJK. Jaarverslag 2014 & Jaarplan 2015

REKENKAMERCOMMISSIE BEVERWIJK. Jaarverslag 2014 & Jaarplan 2015 REKENKAMERCOMMISSIE BEVERWIJK Jaarverslag 2014 & Jaarplan 2015 Beverwijk, maart 2015 Voorwoord De rekenkamercommissie wil een bijdrage leveren aan het verbeteren van de doeltreffendheid, doelmatigheid

Nadere informatie

Jaarverslag Rekenkamer Lelystad. 1. Inleiding. 2. Samenstelling Rekenkamer

Jaarverslag Rekenkamer Lelystad. 1. Inleiding. 2. Samenstelling Rekenkamer Jaarverslag 2007 Rekenkamer Lelystad 25 februari 2008 Inhoudsopgave pag. 1. Inleiding 3 2. Samenstelling Rekenkamer 3 3. Vergaderingen en werkvorm 4 4. Werkzaamheden 4 5. De onderzoeksprojecten 5 6. Externe

Nadere informatie

- Inkomsten : Gemeenten Reserve 2016

- Inkomsten : Gemeenten Reserve 2016 - Juridische borging privacy (begonnen in 2016) - Externe inhuur (begonnen in 2016) - Sociaal domein (nog in te vullen) - Inkomsten : Gemeenten Reserve 2016 51.000,00 PM Totaal 51.000,00 - Uitgaven : Onderzoeken

Nadere informatie

Jaarplan 2006 Rekenkamercommissies ViP

Jaarplan 2006 Rekenkamercommissies ViP Rekenkamercommissie ViP Jaarplan 2006 Rekenkamercommissies ViP maart 2006 Barneveld blad 2 van 7 1. Inleiding De zes gemeenten Barneveld, Leusden, Nijkerk, Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg hebben

Nadere informatie

1 Doelstelling van de vergoedingsregeling ten behoeve van raadsfracties

1 Doelstelling van de vergoedingsregeling ten behoeve van raadsfracties Juli 2011 NADERE INSTRUCTIE BESTEDING EN VERANTWOORDING RAADSFRACTIE VERGOEDINGEN De gemeenteraad heeft onder meer een controlerende rol en vanuit die functie is het essentieel dat het handelen van de

Nadere informatie

Onderzoeksplan 2008 Buitenpost, oktober 2007

Onderzoeksplan 2008 Buitenpost, oktober 2007 Onderzoeksplan 2008 Buitenpost, oktober 2007 1. Inleiding In dit plan presenteren wij onze voornemens voor 2008. In het lopende jaar hopen wij tot een afronding te komen van de onderzoeken naar het re-integratiebeleid

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Jaarplan 2016 Rekenkamercommissie IJsselstein

Jaarverslag 2015 Jaarplan 2016 Rekenkamercommissie IJsselstein Zaaknummer: 262480 Jaarverslag 2015 Jaarplan 2016 Rekenkamercommissie IJsselstein Februari 2016 INHOUD Jaarverslag 2015 Rekenkamercommissie IJsselstein... 3 Inleiding... 4 Samenstelling en werkwijze Rekenkamercommissie...

Nadere informatie

1 Samenstelling. Met dit jaarverslag leggen wij inhoudelijk en financieel verantwoording af. Dit doen wij over

1 Samenstelling. Met dit jaarverslag leggen wij inhoudelijk en financieel verantwoording af. Dit doen wij over Met dit jaarverslag leggen wij inhoudelijk en financieel verantwoording af. Dit doen wij over de periode vanaf onze benoeming - 12 november 2015 - tot en met 31 december 2016. De vorige rekenkamercommissie

Nadere informatie

Jaarverslag 2008 en Jaarplan J.G. Honcoop van der Wulp 9 april Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht

Jaarverslag 2008 en Jaarplan J.G. Honcoop van der Wulp 9 april Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Jaarverslag 2008 en Jaarplan 2009 J.G. Honcoop van der Wulp 9 april 2009 Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Inhoudsopgave Jaarverslag 2008 Hoofdstuk 1 Werkzaamheden

Nadere informatie

Jaarverslag Rekenkamercommissie Vlagtwedde 2011

Jaarverslag Rekenkamercommissie Vlagtwedde 2011 Inhoudsopgave Blz 1. Inleiding 2 2. Doelstelling 2 3. Samenstelling 2 4. Activiteiten 2 4.1 Vergaderingen 2 4.2 Onderzoek 3 4.2.1 Selectie van onderwerpen 3 4.2.2 Afgeronde onderzoeken 3 4.2.3 Gestarte

Nadere informatie

Jaarplan Inleiding

Jaarplan Inleiding Jaarplan 2018 Inleiding De rekenkamercommissie wil een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het lokale bestuur en de raad goed in positie brengen. Zij streeft er naar onderzoeken uit te voeren die uitmonden

Nadere informatie

Voorwoord. Met vriendelijke groet, Frank van den Broek, voorzitter Rekenkamercommissie. Maart 2012

Voorwoord. Met vriendelijke groet, Frank van den Broek, voorzitter Rekenkamercommissie. Maart 2012 Jaarverslag 2011 Voorwoord Met genoegen bied ik u hierbij het Jaarverslag 2011 van de Rekenkamercommissie van de gemeenten Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest. In dit jaarverslag leggen wij verantwoording

Nadere informatie