Beleid onderzocht door provinciale rekenkamers. uitgave 18 maart 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beleid onderzocht door provinciale rekenkamers. uitgave 18 maart 2015"

Transcriptie

1 Beleid onderzocht door provinciale rekenkamers uitgave 18 maart 2015

2

3 Voorwoord Provinciale rekenkamers vervullen een belangrijke rol. Zij zijn immers het instrument van en voor u als Statenleden. Het is de taak van de Staten om als hoogste orgaan van de provincie het College van Gedeputeerde Staten (GS) te controleren en scherp te houden. De rekenkamer helpt daarbij door het doen van onderzoek naar de effectiviteit van het beleid en het doelmatig gebruik van publieke middelen. Dit versterkt het democratisch functioneren en de kaderstellende en controlerende rol van u als Statenleden. Van die ondersteuning moet u zeker gebruik maken. De provinciale rekenkamers zijn er immers voor u. Zowel de Staten als de rekenkamer zijn organen van hetzelfde openbare lichaam, de provincie. Daarom is het ook van groot belang dat de relatie tussen Staten en rekenkamer optimaal en vruchtbaar is. Deze folder geeft u een beeld wat de provinciale rekenkamer voor u kan betekenen en hoe u dit instrument optimaal kunt inzetten. mr. G.B. Nijhuis, voorzitter Noordelijke Rekenkamer

4 Inleiding

5 Provinciale Staten (PS) bepalen de beleidskaders en controleren of GS het beleid goed uitvoeren. PS zijn ook verantwoordelijk voor het vaststellen van de begroting, de verdeling van het geld en het goedkeuren van de jaarrekening. hebben. Ze moeten wel dusdanige kennis hebben, dat ze GS aanwijzingen kunnen geven en periodiek vast kunnen stellen of alles is gegaan zoals afgesproken. GS zijn met de ambtelijke organisatie verantwoordelijk voor de voorbereiding van voorstellen voor dit alles. Statenleden hebben kennis en deskundigheid nodig om deze voorstellen te kunnen beoordelen, maar hoeven die deskundigheid niet altijd per se zelf te Gelukkig staan Statenleden er niet alleen voor. De provinciale rekenkamer kan hen ondersteunen bij deze taken door het uitvoeren van onderzoek naar het bestuur van de provincie. Waarvoor kunt u precies bij uw rekenkamer terecht? Wanneer kunt u in uw provincie de rekenkamer het beste inschakelen en hoe werkt de rekenkamer? U leest het in het kort hier. De invulling in uw provincie is onderwerp van gesprek met uw rekenkamer.

6 Wat doet de provinciale rekenkamer precies? De rekenkamer levert een bijdrage aan de transparantie van de provinciale overheid en de publieke verantwoording aan de inwoners. Ook heeft zij de wettelijke taak PS te ondersteunen in zijn kaderstellende en controlerende taken. De rekenkamer doet onderzoek naar het bestuur van de provincie. Bestuur mag daarbij heel breed worden opgevat. Het kan gaan om onderzoek naar de uitwerking van beleid, maar ook naar de samenwerking tussen PS en GS.

7

8

9 De rekenkamer onderzoekt volgens de provinciewet de doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid van het provinciebestuur. Kort gezegd: welke resultaten bereikt de provincie met haar beleid, hoe doet zij dat en tegen welke prijs (ingezette middelen)? Doelmatig Betekent een goede verhouding tussen kosten en opbrengsten (oftewel: de beste manier gebruiken om het doel te bereiken. Dus met zo weinig mogelijk middelen zoals geld, arbeid, etc.). Rechtmatig Betekent dat de provincie zich houdt aan de geldende wetten, regels en besluiten. Doeltreffend Betekent dat de inspanningen en uitgaven van de provincie ook echt bijdragen aan het realiseren van het nagestreefde doel (oftewel: het doel bereiken). De rekenkamer geeft zo nodig oplossingsrichtingen aan voor verbetering. PS bepalen welke politieke en/of bestuurlijke gevolgen een rekenkameronderzoek moet krijgen.

10 Wat kan de provinciale rekenkamer voor u betekenen? Er komt veel op Statenleden af. Het statenwerk wordt steeds ingewikkelder en omvangrijker. Dat kan vragen oproepen: Hoe houden PS grip? Aan welke knoppen kunnen PS draaien en aan welke niet? Wanneer kunnen PS invloed hebben? Welke ontwikkelingen komen op de provincie af? Doen PS wel de goede dingen en doen zij die wel goed genoeg? Zijn er nog (beleids)alternatieven? Welke consequenties hebben besluiten (gehad)?

11 Vaak kunnen Statenleden voor antwoorden op hun vragen en voor meer informatie prima aankloppen bij GS en de ambtelijke organisatie. Daar hebben PS allerlei formele en informele instrumenten voor. Maar GS zijn misschien niet altijd neutraal. Daarom kan het wenselijk zijn dat een onafhankelijke derde bepaalde zaken voor PS uitzoekt. Daarbij kan de rekenkamer PS van dienst zijn. De rekenkamer kan voor u bestaande kennis verzamelen en toegankelijk maken, bijvoorbeeld informatie zoeken over een succesvolle aanpak van andere provincies of organisaties of uw provincie met andere provincies vergelijken (benchmarken). Ook kan de rekenkamer voor u een beleidsevaluatie uitvoeren. Daarmee kunt u vaststellen of uw doelen bereikt zijn of verwachte effecten inderdaad zijn opgetreden en of het opgetreden effect het gevolg is van het beleid.

12 Wat mag u van een provinciale rekenkamer verwachten? PS mogen van hun rekenkamer verwachten dat zij onafhankelijk, kritisch en objectief onderzoek doet en een goed onderbouwde terugkoppeling geeft. Het eindproduct van het rekenkamerwerk moet van voldoende technische en inhoudelijke kwaliteit zijn. Wat goede kwaliteit wordt gevonden, is meestal maatwerk. Het eindproduct moet bruikbaar zijn bij de (beleids)afweging en het debat in de Statenzaal. PS mogen verwachten dat het rapport van de rekenkamer openbaar wordt gemaakt, zodat ook de inwoners van de provincie kennis kunnen nemen van het rapport.

13

14 PS kunnen de rekenkamer formeel vragen een onderzoek uit te voeren naar ieder mogelijk aspect van het gevoerde bestuur. Naast een formeel verzoek kunt u ook als fractie en individueel Statenlid suggesties doen voor onderzoek. Hoewel de rekenkamer vrij is in haar onderwerpkeuze, zal de rekenkamer zoveel mogelijk willen aansluiten bij de belangstelling en behoefte van de Staten(fracties). Het is erg belangrijk dat u uw suggesties voor rekenkameronderzoek en de redenen waarom u dit onderzoek belangrijk vindt, zoveel mogelijk deelt met uw rekenkamer. Wees wel selectief in uw suggesties aan de rekenkamer. De middelen van uw rekenkamer zijn vaak beperkt. Het inschakelen van de rekenkamer moet dus een duidelijke meerwaarde hebben. In grote lijnen maakt de rekenkamer bij het onderzoeksontwerp de volgende keuzes: Onderwerp: wordt gekozen aan de hand van bepaalde normen, bijvoorbeeld een groot maatschappelijk en/of financieel belang. De selectiecriteria voor een onderzoeksonderwerp kunnen per rekenkamer verschillen. Ze zijn vaak vastgelegd in een reglement van orde of een onderzoeksprotocol. Ex post of ex ante onderzoek: ex post onderzoek is meer geschikt om PS te ondersteunen in zijn controlerende rol. Ex ante onderzoek is gericht op de kaderstellende rol. Wat is de mogelijke doorwerking van provinciaal beleid naar de toekomst.

15 Wat kunt u een provinciale rekenkamer vragen?

16 Welke soorten onderzoek zijn er? De rekenkamer kan grofweg kiezen uit vier vormen van onderzoek: Diepteonderzoek: dit is het bekende traditionele, diepgaande, grote rekenkameronderzoek. Kortdurend onderzoek: dit is een onderzoek met een kortere doorlooptijd, zoals bijvoorbeeld een quick scan. Een kortdurend onderzoek is beperkt in tijd en reikwijdte en heeft vaak een verkennend karakter. Rekenkamerbrieven: hiermee vraagt de rekenkamer expliciet aandacht voor een bepaald onderwerp, waarbij zij niet per se een (methodisch) onderzoek hoeft uit te voeren. Vervolgonderzoeken/doorwerkingsonderzoek: hiermee rapporteert de rekenkamer aan PS wat in de praktijk terecht is gekomen van de aanbevelingen die PS hebben overgenomen en eventuele toezeggingen van GS.

17

18

19 Wat heeft de provinciale rekenkamer van u nodig? Als Statenlid kunt u helpen de effectiviteit van de rekenkamer te verbeteren. Allereerst door met de rekenkamer te delen waar uw belangstelling naar uit gaat, welke onderzoeksbehoefte u heeft en waarom. Ook is uw betrokkenheid bij het rekenkamerwerk belangrijk voor de doorwerking van de adviezen van de rekenkamer. Voor meer informatie: NVRR info@nvrr.nl Colofon: Bron coverfoto: RTV Drenthe Vormgeving: Vincent Stolk

20

Beleid onderzocht. Wat de rekenkamer voor u kan betekenen. uitgave 21 maart 2018

Beleid onderzocht. Wat de rekenkamer voor u kan betekenen. uitgave 21 maart 2018 Beleid onderzocht Wat de rekenkamer voor u kan betekenen uitgave 21 maart 2018 Inleiding Elke gemeente heeft een rekenkamerfunctie; de verplichting hiertoe is opgenomen in de Gemeentewet. U kunt als raadslid

Nadere informatie

Onderzoeksprogramma Rekenkamercommissie Sittard-Geleen

Onderzoeksprogramma Rekenkamercommissie Sittard-Geleen Rekenkamercommissie Sittard-Geleen Samenstelling Rekenkamercommissie Sittard-Geleen: Drs. Paul Rademacher (voorzitter) Drs. Anne-Marie Rooskens MSc (lid) Drs. Erwin Maussen (lid) Contact: Waarnemend secretaris

Nadere informatie

j a a r v e r s l a g

j a a r v e r s l a g j a a r v e r s l a g 2015 / 2016 Rekenkamercommissie Heerenveen Jaarverslag 2015/2016 Inhoud Voorwoord 3 1. Inleiding 4 2. Samenstelling rekenkamercommissie 4 3. Werkwijze 4 4. Onderzoeksprotocol 4 5.

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Culemborg

Rekenkamercommissie Culemborg Rekenkamercommissie Culemborg Aan de raad van de gemeente Culemborg Datum 19 november 2015 Betreft Jaarplan 2016 Geachte leden van de raad, De rekenkamercommissie Culemborg (RKC) biedt u hierbij het Jaarplan

Nadere informatie

Rekeningcommissie. : Middelen/CC&A Nummer commissiestuk : RC-0219 Datum : 9 november 2010 Bijlagen : -

Rekeningcommissie. : Middelen/CC&A Nummer commissiestuk : RC-0219 Datum : 9 november 2010 Bijlagen : - Griffie Rekeningcommissie Datum commissievergadering : - DIS-stuknummer : 2355849 Behandelend ambtenaar : N. Sluiter Directie/bureau : Middelen/CC&A Nummer commissiestuk : RC-0219 Datum : 9 november 2010

Nadere informatie

Methode. Begroting en Verantwoording

Methode. Begroting en Verantwoording Methode Begroting en Verantwoording Pieter Duisenberg VVD Tweede Kamerfractie Rotterdam, 24 januari 2017 Controlerende taak Vervullen wij deze rol voldoende? De werkwijze Opzet: Twee raadsleden, één van

Nadere informatie

Onderzoeksprogramma Afbeelding voorzijde: De tekening van het glasraam ZA. KZGW, Zelandia Illustrata III-531

Onderzoeksprogramma Afbeelding voorzijde: De tekening van het glasraam ZA. KZGW, Zelandia Illustrata III-531 REKENKAMER ZEELAND Onderzoeksprogramma 2009-2011 Afbeelding voorzijde: De tekening van het glasraam ZA. KZGW, Zelandia Illustrata III-531 Middelburg, december 2008 Onderzoeksprogramma 2009-2011 Rekenkamer

Nadere informatie

j a a r v e r s l a g

j a a r v e r s l a g j a a r v e r s l a g 2017 Rekenkamercommissie Heerenveen Jaarverslag 2017 Inhoud Voorwoord 3 1. Inleiding 4 2. Samenstelling rekenkamercommissie 4 3. Werkwijze 4 4. Onderzoeksprotocol 4 5. Onderzoek Jeugdzorg

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012 Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie De Wolden Zuidwolde, 21 maart 2013 Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie De Wolden Pagina 2 van 15 Inhoudsopgave Voorwoord 5 1. Inleiding 7 1.1. De grondslag en de taak

Nadere informatie

Jaarplan periode januari juni

Jaarplan periode januari juni Jaarplan 2016 periode januari juni 1 Jaarplan 2016 Rekenkamercommissie Woerden 1. Doel en werkwijze van de rekenkamercommissie De Rekenkamercommissie Woerden is per 1 april 2004 ingesteld door de gemeenteraad.

Nadere informatie

De uitvoering van de onderzoeken is gebaseerd op het zogenaamde Groninger Model. Over dit model hebben wij u reeds eerder geïnformeerd.

De uitvoering van de onderzoeken is gebaseerd op het zogenaamde Groninger Model. Over dit model hebben wij u reeds eerder geïnformeerd. 26-7-200725 september 2007 Corr.nr. 2007-34133, FC Nummer 23/ 2007 Zaaknr. 47817 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen tot vaststelling van de Verordening onderzoek doelmatigheid

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIES GEMEENTEN ELBURG - NUNSPEET - OLDEBROEK - PUTTEN

REKENKAMERCOMMISSIES GEMEENTEN ELBURG - NUNSPEET - OLDEBROEK - PUTTEN REKENKAMERCOMMISSIES GEMEENTEN ELBURG - NUNSPEET - OLDEBROEK - PUTTEN gemeente Oldebroek JAARVERSLAG 2015 Rekenkamercommissies Elburg, Nunspeet, Oldebroek, Putten April 2016 2 Voorwoord Geachte gemeenteraadsleden

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2016

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2016 Jaarverslag 2016 Rekenkamercommissie De Wolden Zuidwolde, maart 2017 Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. Inleiding 4 1.1. De grondslag en de taak van de rekenkamercommissie 4 1.2 De werkwijze en de selectie van

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Borger-Odoorn. Onderzoeksprogramma Samenstelling Rekenkamercommissie Borger-Odoorn

Rekenkamercommissie Borger-Odoorn. Onderzoeksprogramma Samenstelling Rekenkamercommissie Borger-Odoorn Rekenkamercommissie Borger-Odoorn Onderzoeksprogramma 2011 Samenstelling Rekenkamercommissie Borger-Odoorn De Rekenkamercommissie Borger-Odoorn bestaat uit externe leden en gemeenteraadsleden. In 2011

Nadere informatie

S T A T E N V O O R S T E L

S T A T E N V O O R S T E L S T A T E N V O O R S T E L Datum : 18 april 2005 Nummer PS : PS2005BEM10 Dienst/sector : Statengriffie Commissie : BEM Registratienummer : 2005psu000022i Portefeuillehouder : subcommissie voor de jaarrekening

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2015

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2015 Jaarverslag 2015 Rekenkamercommissie De Wolden Zuidwolde, februari 2016 Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. Inleiding 4 1.1. De grondslag en de taak van de rekenkamercommissie 4 1.2 De werkwijze en de selectie

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2007 Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart 2008 1 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van de rekenkamercommissie Tynaarlo 2006. De

Nadere informatie

Onderzoeksplan. Onderbesteding in de provincies Gelderland en Overijssel

Onderzoeksplan. Onderbesteding in de provincies Gelderland en Overijssel Onderzoeksplan Onderbesteding in de provincies Gelderland en Overijssel Onderzoeksplan Onderbesteding in de provincies Gelderland en Overijssel Rekenkamer Oost-Nederland, Juni 2007 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Provinciale Staten(lid) en het Provincierecht 25 juni 2019

Provinciale Staten(lid) en het Provincierecht 25 juni 2019 Provinciale Staten(lid) en het Provincierecht 25 juni 2019 Doel inleiding Bespreken en toelichten staatsrechtelijke aspecten Statenlidmaatschap Opdat u in staat bent: Optimaal gebruik te maken van de u

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500EA Den Haag Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties DG Bestuur, Ruimte en Wonen Directie D&B www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING NOORDELIJKE REKENKAMER 2013

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING NOORDELIJKE REKENKAMER 2013 Provinciale Staten van de Provincie Drenthe, Groningen en Fryslân: Gelet op het bepaalde in artikel 79l van de Provinciewet en artikel 40 van de Wet Gemeenschappelijke Regelingen; B E S L U I T E N de

Nadere informatie

Commissie Bestuur en Middelen

Commissie Bestuur en Middelen Griffie Commissie Bestuur en Middelen Datum commissievergadering : 18 februari 2011 Document nummer : 2401869 Behandelend ambtenaar : W. de Graaff Directie/bureau : Griffie Nummer commissiestuk : BM-0955

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE HEEMSTEDE

REKENKAMERCOMMISSIE HEEMSTEDE REKENKAMERCOMMISSIE HEEMSTEDE Jaarverslag 2018 Heemstede, maart 2019 Samenstelling 2018: Joost van Eijsden, extern lid/voorzitter Doke Pelleboer extern lid/secretaris Thera van der Heijden, raadslid Lenny

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Jaarverslag 2011 & Jaarplan 2012

Rekenkamercommissie. Jaarverslag 2011 & Jaarplan 2012 Jaarverslag 2011 & Jaarplan 2012 Vastgesteld: 21 februari 2012 Samenstelling rekenkamercommissie Externe leden De heer G.D. Scholtes, voorzitter De heer mr. A.V.N.M. Steur (tot en met juli 2011) De heer

Nadere informatie

Quick Scan Schriftelijke vragen van PS. Onderzoeksplan

Quick Scan Schriftelijke vragen van PS. Onderzoeksplan Onderzoeksplan Colofon De Rekenkamer Oost-Nederland is een onafhankelijk orgaan dat onderzoek doet naar de doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid van het gevoerde bestuur van de provincies Gelderland

Nadere informatie

Jaarverslag 2005-2006. Rekenkamercommissie Gemeente Ooststellingwerf

Jaarverslag 2005-2006. Rekenkamercommissie Gemeente Ooststellingwerf Jaarverslag 2005-2006 Rekenkamercommissie Gemeente Ooststellingwerf maart 2007 Contactgegevens: Gemeente Ooststellingwef Postbus 38 8430 AA Oosterwolde rekenkamercommissie@ooststellingwerf.nl Uitgave:

Nadere informatie

Aan Provinciale Staten

Aan Provinciale Staten www.prv-overijssel.nl Aan Provinciale Staten Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 425 25 25 Telefax 038 425 26 85 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum PS/2003/872 d.d.

Nadere informatie

17 november 2015 Corr.nr , FC Nummer 82/2015 Zaaknr

17 november 2015 Corr.nr , FC Nummer 82/2015 Zaaknr 17 november 2015 Corr.nr. 2015-49.452, FC Nummer 82/2015 Zaaknr. 603304 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen inzake het optimaliseren van de huidige Planning & Controlcyclus

Nadere informatie

Hervormingen in het lokaal re-integratiebeleid. Plan van aanpak quick scan

Hervormingen in het lokaal re-integratiebeleid. Plan van aanpak quick scan Hervormingen in het lokaal re-integratiebeleid Plan van aanpak quick scan Juni 2014 Colofon Rekenkamer Súdwest-Fryslân dr. M.S. (Marsha) de Vries (hoofdonderzoeker, secretaris) dr. R.J. (Rick) Anderson

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 en werkplan Rekenkamercommissie De Bilt

Jaarverslag 2015 en werkplan Rekenkamercommissie De Bilt Jaarverslag 2015 en werkplan 2016 Rekenkamercommissie De Bilt Inhoud Voorwoord... 3 Hoofdstuk 1 De rekenkamercommissie... 4 Missie... 4 Samenstelling... 4 Groslijst... 4 Vergaderingen en externe contacten...

Nadere informatie

Reglement van Orde gemeenschappelijke rekenkamercommissie Groene Hart Rekenkamer

Reglement van Orde gemeenschappelijke rekenkamercommissie Groene Hart Rekenkamer Reglement van Orde gemeenschappelijke rekenkamercommissie Groene Hart Rekenkamer Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit reglement wordt, zoals bedoeld in de verordening

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie Terneuzen 23 januari 2013 Samenstelling van de Rekenkamercommissie Terneuzen de heer drs. A.W. Zabel (voorzitter) de heer M.A. de Doelder (lid)

Nadere informatie

Werkgroep Lokale rekenkamers

Werkgroep Lokale rekenkamers Werkgroep Lokale rekenkamers Symposium Blik op samenspel 28 maart 2019 Openbaar 1 Even voorstellen Peter Oskam Burgemeester Capelle a/d IJssel Jan de Ridder Directeur rekenkamer Amsterdam-Zaanstad; voorzitter

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE. Elk oordeel heeft zijn voordeel. Nota van Werkwijze

REKENKAMERCOMMISSIE. Elk oordeel heeft zijn voordeel. Nota van Werkwijze REKENKAMERCOMMISSIE Elk oordeel heeft zijn voordeel Nota van Werkwijze Vastgesteld door de rekenkamercommissie Op 2 april 2007 WIE OF WAT IS DE REKENKAMERCOMMISSIE? De gemeenteraad van Katwijk heeft een

Nadere informatie

Jaarplan 2015 Rekenkamercommissie Woerden

Jaarplan 2015 Rekenkamercommissie Woerden Jaarplan 2015 1 Jaarplan 2015 Rekenkamercommissie Woerden 1. Doel en werkwijze van de rekenkamercommissie De Rekenkamercommissie Woerden is per 1 april 2004 ingesteld door de gemeenteraad. Sinds eind 2006

Nadere informatie

Onderzoeksplan Rekenkamer Leeuwarden

Onderzoeksplan Rekenkamer Leeuwarden Onderzoeksplan 2018-2022 Rekenkamer Leeuwarden Colofon Samenstelling Rekenkamer Leeuwarden Dr. J.M. Roebroek (voorzitter) M.A. Hoekstra vacature mw. J.E. Rijpma (secretaris) Telefoon: 058-233 4022 E-mail:

Nadere informatie

Geheimhouding. Onderzoeksopzet

Geheimhouding. Onderzoeksopzet Geheimhouding Onderzoeksopzet Amsterdam, november 2013 Inhoudsopgave 1. Aanleiding en achtergrond... 2 2. Probleemstelling en onderzoeksvragen... 3 3. Afbakening... 3 4. Werkwijze... 4 5. Beoordelingskader...

Nadere informatie

Jaarverslag. commissie Rekenkamer. maart 2018

Jaarverslag. commissie Rekenkamer. maart 2018 Jaarverslag 2017 commissie Rekenkamer maart 2018 Voorwoord Met dit verslag legt de commissie Rekenkamer van het waterschap Rijn en IJssel verantwoording af over haar activiteiten in 2017. De commissie

Nadere informatie

Regionaal Bedrijventerrein Twente. Onderzoeksplan

Regionaal Bedrijventerrein Twente. Onderzoeksplan Onderzoeksplan Colofon De Rekenkamer Oost-Nederland is een onafhankelijk orgaan dat onderzoek doet naar de doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid van het gevoerde bestuur van de provincies Gelderland

Nadere informatie

Onderzoeksplan subsidies

Onderzoeksplan subsidies Colofon De Rekenkamer Oost-Nederland is een onafhankelijk orgaan dat onderzoek doet naar de doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid van het gevoerde bestuur van de provincies Gelderland en Overijssel.

Nadere informatie

Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid gemeente Enschede 2014

Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid gemeente Enschede 2014 Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid gemeente Enschede 2014 De raad van de gemeente Enschede besluit, gelet op artikel 213a Gemeentewet, vast te stellen: Verordening voor periodiek

Nadere informatie

Onderzoeksplan 2008 Buitenpost, oktober 2007

Onderzoeksplan 2008 Buitenpost, oktober 2007 Onderzoeksplan 2008 Buitenpost, oktober 2007 1. Inleiding In dit plan presenteren wij onze voornemens voor 2008. In het lopende jaar hopen wij tot een afronding te komen van de onderzoeken naar het re-integratiebeleid

Nadere informatie

Dit artikel uit Beleidsonderzoek Online is gepubliceerd door Boom bestuurskunde en is bestemd voor anonieme bezoeker

Dit artikel uit Beleidsonderzoek Online is gepubliceerd door Boom bestuurskunde en is bestemd voor anonieme bezoeker DOI: 10.5553/BO/221335502019000003001 Netwerksturing Karen IJssels en Suzan Mathijssen Aanbevolen citeerwijze bij dit artikel Karen IJssels en Suzan Mathijssen, 'Netwerksturing', Beleidsonderzoek Online

Nadere informatie

Grip op Regionale Samenwerking! Provinciale Staten Friesland. Rob de Greef en Roeland Stolk

Grip op Regionale Samenwerking! Provinciale Staten Friesland. Rob de Greef en Roeland Stolk Grip op Regionale Samenwerking! Provinciale Staten Friesland Rob de Greef en Roeland Stolk Doelstelling en agenda Doelstelling Zicht krijgen op wat gemeenschappelijke regelingen zijn Zicht krijgen op hoe

Nadere informatie

Toelichting bij de gemeenschappelijke regeling Gemeenschappelijke provinciale rekenkamer Noord-Brabant en Limburg (RNBL)

Toelichting bij de gemeenschappelijke regeling Gemeenschappelijke provinciale rekenkamer Noord-Brabant en Limburg (RNBL) Toelichting bij de gemeenschappelijke regeling Gemeenschappelijke provinciale rekenkamer Noord-Brabant en Limburg (RNBL) Algemeen Er is voor gekozen de van toepassing zijnde artikelen van de Provinciewet

Nadere informatie

Workshop. Methode Begroting en Verantwoording. Wesley Boer s Hertogenbosch, 5 juli 2018

Workshop. Methode Begroting en Verantwoording. Wesley Boer s Hertogenbosch, 5 juli 2018 Workshop Methode Begroting en Verantwoording Wesley Boer s Hertogenbosch, 5 juli 2018 Inhoud van vandaag Ontstaan van de methode en werking, Methode Begroting en verantwoording in de praktijk, Lessen uit

Nadere informatie

4-2UÏ2PO'0 3 Ministerie van Binnenlaniise Zaken en Koninkrijksrelaties

4-2UÏ2PO'0 3 Ministerie van Binnenlaniise Zaken en Koninkrijksrelaties 4-2UÏ2PO'0 3 Ministerie van Binnenlaniise Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Inhoudsopgave Jaarverslag rekenkamer Venlo 2015

Inhoudsopgave Jaarverslag rekenkamer Venlo 2015 Inhoudsopgave Jaarverslag rekenkamer Venlo 2015 1 Rekenkamer Venlo Missie en doelstellingen Vernieuwing Samenstelling rekenkamer Reglementen en voorschriften Overleg en afstemming 2 Onderzoeken Inleiding

Nadere informatie

ZUIDELIJKE REKENKAMER

ZUIDELIJKE REKENKAMER ZUIDELIJKE REKENKAMER svmer m Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant p/a Griffie Postbus 90.151 5200 MC s-hertogenbosch Datum Referentienummer Onderwerp Bijlage 12 april 2018 D18.0033/AS/PvG Financiële

Nadere informatie

Aan de leden van de verenigde vergadering

Aan de leden van de verenigde vergadering Aan de leden van de verenigde vergadering V.V: 24 juni 2009 Datum 19 mei 2009 Agendapuntnr. 11 Bijlagen Onderwerp rekenkamerfunctie Schieland en de Krimpenerwaard / vaststellen verordening ex artikel 109a

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Deventer

Rekenkamercommissie Deventer Rekenkamercommissie Deventer Jaarverslag 2007 Voorwoord De Rekenkamercommissie Deventer biedt u hierbij, onder verwijzing naar het wettelijke voorschrift daartoe en artikel 17 van haar Reglement van Orde,

Nadere informatie

Ans Hoenderdos-Metselaar bestuurder/directeur Randstedelijke Rekenkamer

Ans Hoenderdos-Metselaar bestuurder/directeur Randstedelijke Rekenkamer Impressie Voorwoord De Randstedelijke Rekenkamer organiseerde op 5 november een bijeenkomst voor Statenleden uit de Randstadprovincies die betrokken zijn bij of affiniteit hebben met het thema Verkeersveiligheid.

Nadere informatie

Jaarverslag Jaarplan 2006

Jaarverslag Jaarplan 2006 Jaarverslag 2005 Jaarplan 2006 Rekenkamer commissie Leiden d.d. 18 januari 2006 1 Inleiding In de gemeenteraadsvergadering van 17 februari 2004 heeft de Raad van Leiden vijf externe leden benoemd in de

Nadere informatie

Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland ...

Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland ... Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland.......... Jaarverslag 2016 van de rekenkamercommissie van de gemeente Smallingerland Maart 2017 Jaarverslag 2016 Inleiding Het doel van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE HEERENVEEN JAARVERSLAG Jaarverslag 2010 Rekenkamercommissie Heerenveen

REKENKAMERCOMMISSIE HEERENVEEN JAARVERSLAG Jaarverslag 2010 Rekenkamercommissie Heerenveen REKENKAMERCOMMISSIE HEERENVEEN JAARVERSLAG 2010 0 INHOUDSOPGAAF. 1. Inleiding 2. Grondslag 3. Samenstelling 4. Samenwerking 5 Activiteiten 5.1 Vergaderingen 5.2 Selectie van onderwerpen 5.3 De onderzoeken

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012. Rekenkamercommissie Raalte

JAARVERSLAG 2012. Rekenkamercommissie Raalte JAARVERSLAG 2012 Rekenkamercommissie Raalte Voorwoord. Voor u ligt het Jaarverslag 2012 van de rekenkamercommissie Raalte. Naast de wettelijke verplichting om een jaarverslag op te stellen doet de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Houten. Jaarplan 2015

Rekenkamercommissie Houten. Jaarplan 2015 Rekenkamercommissie Houten Jaarplan 2015 oktober 2014 COLOFON: De rekenkamercommissie van de gemeente Houten wordt gevormd door drie externe leden en bestaat uit: Hester Tjalma (voorzitter) Peter Siebers

Nadere informatie

Omgevingswet: Van afstemmen, via samenwerking tot gezamenlijke besluiten

Omgevingswet: Van afstemmen, via samenwerking tot gezamenlijke besluiten @RobGreef Omgevingswet: Van afstemmen, via samenwerking tot gezamenlijke besluiten 28 januari 2017 mr. Rob de Greef 1-2-2017 PROOF Adviseurs bv 2 Wettelijk kader omgevingsdienst Artikel 5.3 Wabo 1. Gedeputeerde

Nadere informatie

Verordening ambtelijke bijstand provinciale staten van Drenthe

Verordening ambtelijke bijstand provinciale staten van Drenthe 2003-55 Verordening ambtelijke bijstand provinciale staten van Drenthe Voorgestelde behandeling: - provinciale staten op 23 april 2003 - fatale beslisdatum: n.v.t. Voorgestelde status: B-stuk Behandeld

Nadere informatie

BELEIDSEFFECTMETING - HANDLEIDING VOOR STATENCOMMISSIES

BELEIDSEFFECTMETING - HANDLEIDING VOOR STATENCOMMISSIES BELEIDSEFFECTMETING - HANDLEIDING VOOR STATENCOMMISSIES 26 APRIL 2006 CONTEXT EN AANLEIDING Sinds maart 2003 is de Wet dualisering provinciebestuur van kracht. Mede in dit kader heeft het Presidium van

Nadere informatie

Lokale rekenkamer Leerdam. Jos Buijserd (voorzitter) Karin van den Berg Carlo van Dijk Harmen Binnema

Lokale rekenkamer Leerdam. Jos Buijserd (voorzitter) Karin van den Berg Carlo van Dijk Harmen Binnema Jaarplan 2017 Lokale rekenkamer Leerdam Leden: Postadres: E-mail: Website: Jos Buijserd (voorzitter) Karin van den Berg Carlo van Dijk Harmen Binnema Postbus 15, 4140 AA Leerdam rekenkamer@leerdam.nl www.leerdam.nl/bestuur

Nadere informatie

TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE Inzicht in de werkwijze

TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE Inzicht in de werkwijze TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE Inzicht in de werkwijze 2014-2015 BBLM Aan: De gemeenteraden van Berkelland, Bronckhorst, Lochem en Montferland Hengelo, 24 juni 2016 Van: Klankbordgroep van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Ontwerp-begroting 2020 Noordelijke Rekenkamer

Ontwerp-begroting 2020 Noordelijke Rekenkamer Ontwerp-begroting 2020 Noordelijke Rekenkamer Na commentaar van de Raad van Advies in concept vastgesteld door het College van de Noordelijke Rekenkamer op 12 juni 2019. 1 1. inleiding De Noordelijke Rekenkamer

Nadere informatie

1 Samenstelling. Met dit jaarverslag leggen wij inhoudelijk en financieel verantwoording af. Dit doen wij over

1 Samenstelling. Met dit jaarverslag leggen wij inhoudelijk en financieel verantwoording af. Dit doen wij over Met dit jaarverslag leggen wij inhoudelijk en financieel verantwoording af. Dit doen wij over de periode vanaf onze benoeming - 12 november 2015 - tot en met 31 december 2016. De vorige rekenkamercommissie

Nadere informatie

Onderzoeksprogramma 2016

Onderzoeksprogramma 2016 Onderzoeksprogramma 2016 Mei 2016 1 Onderzoeksprogramma 2016 1. Inleiding In de verordening op de Rekenkamercommissie Overbetuwe is opgenomen dat de rekenkamercommissie jaarlijks een onderzoeksprogramma

Nadere informatie

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning provincie Overijssel 2009

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning provincie Overijssel 2009 Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning provincie Overijssel 2009 (geconsolideerde versie, geldend vanaf 12-6-2014 tot 1-9-2014) Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie provincie

Nadere informatie

Beoordeling doelstellingen conceptbegroting

Beoordeling doelstellingen conceptbegroting Beoordeling doelstellingen conceptbegroting 2012 Provincie Flevoland Onderzoeksopzet Amsterdam, augustus 2011 Inhoudsopgave 1. Inleiding op het onderzoek...2 1.1 Aanleiding...2 1.2 Definiëring van het

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: 213a verordening Reg.nummer: 2012/469231

Raadsstuk. Onderwerp: 213a verordening Reg.nummer: 2012/469231 Raadsstuk Onderwerp: 213a verordening Reg.nummer: 2012/469231 1. Inleiding De Verordening onderzoek doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het college gevoerde bestuur van de gemeente Haarlem (reg.nr.:

Nadere informatie

Pilot informatievoorziening

Pilot informatievoorziening PARTNERS + PRÖPPER Verslag (conclusies) Pilot informatievoorziening Aan Provincie Noord-Brabant, de commissie RVL, gedeputeerde en de heer F. Koldewee Van Deanneke Steenbeek en Rob Paulussen Vught, 15

Nadere informatie

Presentatie voor de leden van de Commissie voor Onderzoek van de Rekening (COR) 7 oktober 2015

Presentatie voor de leden van de Commissie voor Onderzoek van de Rekening (COR) 7 oktober 2015 Presentatie voor de leden van de Commissie voor Onderzoek van de Rekening (COR) 7 oktober 2015 0 Inhoud presentatie 1. Korte toelichting over de planning en controlcyclus 2. Taken van de Commissie voor

Nadere informatie

Workshop politieke instrumenten

Workshop politieke instrumenten Workshop politieke instrumenten Joost de Wals (griffie) Bob Roelofs (griffier) Kees van Baak (vml. plv. voorzitter PS) 10 april 2019 9.30%10.45u en 11.00%12.15u Wat gaan we doen? Een rondje langs uw politieke

Nadere informatie

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Provinciale Staten STATENNOTITIE PS2009-247 Aan de leden van Provinciale Staten HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Zelfevaluatie Commissie van Onderzoek HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Regeling Zuidelijke Rekenkamer Noord- Brabant en Limburg 2018

Gemeenschappelijke Regeling Zuidelijke Rekenkamer Noord- Brabant en Limburg 2018 Gemeenschappelijke Regeling Zuidelijke Rekenkamer Noord- Brabant en Limburg 2018 Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. De rekenkamer: het gemeenschappelijke orgaan, als

Nadere informatie

Lokale rekenkamer Leerdam. Jos Buijserd (voorzitter) Martin Monkel Karin van den Berg Carlo van Dijk Harmen Binnema

Lokale rekenkamer Leerdam. Jos Buijserd (voorzitter) Martin Monkel Karin van den Berg Carlo van Dijk Harmen Binnema Jaarplan 2016 Lokale rekenkamer Leerdam Leden: Postadres: E-mail: Website: Jos Buijserd (voorzitter) Martin Monkel Karin van den Berg Carlo van Dijk Harmen Binnema Postbus 15, 4140 AA Leerdam rekenkamer@leerdam.nl

Nadere informatie

Cijfers Enque te Rekenkamercommissie WVOLV

Cijfers Enque te Rekenkamercommissie WVOLV Cijfers Enque te Rekenkamercommissie WVOLV Onderstaand een kort overzicht van de belangrijkste conclusies die zijn te trekken uit de evaluatie van de Rekenkamercommissie. Daarbij is in eerste instantie

Nadere informatie

Onderzoeksprotocol Rekenkamercommissie Dongen, Goirle, Loon op Zand. juni 2012

Onderzoeksprotocol Rekenkamercommissie Dongen, Goirle, Loon op Zand. juni 2012 Onderzoeksprotocol Rekenkamercommissie Dongen, Goirle, Loon op Zand juni 2012 Inhoudsopgave 1. INLEIDING 2 2. ONDERWERPSELECTIE 3 3. ONDERZOEKSOPZET EN AANKONDIGING 4 4. UITBESTEDING 4 5. START VAN HET

Nadere informatie

Presentatie methode Zeist / Utrechtse Heuvelrug

Presentatie methode Zeist / Utrechtse Heuvelrug Presentatie methode Zeist / Utrechtse Heuvelrug Pieter Duisenberg VVD Tweede Kamerfractie 6 juni 2016 Inhoudsopgave - Introductie - Controlerende taak van de gemeente - De methode - Rapporteurs - Uitvoering

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Datum : Nijkerk, 2 november 2015 Betreft : Actieplan lokale rekenkamers Telefoon : 033-2473435 E-mail : info@nvrr.nl

Nadere informatie

Wisseling van de wacht

Wisseling van de wacht Wisseling van de wacht December 2017 Ik weet het nog als de dag van gisteren, mijn sollicitatiegesprek bij de Rekenkamercommissie Dongen. Het was al laat op de avond en toen ik binnenkwam zag ik een commissie

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Achtkarspelen. Rekenkamercommissie Achtkarspelen. Jaarverslag 2016

Rekenkamercommissie Achtkarspelen. Rekenkamercommissie Achtkarspelen. Jaarverslag 2016 Rekenkamercommissie Achtkarspelen Rekenkamercommissie Achtkarspelen Jaarverslag 2016 Buitenpost, 21 februari 2017 2 Voorwoord Hierbij treft u het jaarverslag 2016 aan van de rekenkamercommissie Achtkarspelen.

Nadere informatie

1 oktober 2015 1 2015/AH/098

1 oktober 2015 1 2015/AH/098 Aan de leden van de commissie Bestuur Datum Bijlage Uw kenmerk Ons kenmerk 1 oktober 2015 1 2015/AH/098 Onderwerp Voorbeelden verbetermogelijkheden Verbonden partijen Geachte leden van de commissie Bestuur,

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Deventer

Rekenkamercommissie Deventer Rekenkamercommissie Deventer Jaarverslag 2008 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2008 van de Rekenkamercommissie Deventer. Met dit jaarverslag legt de commissie, onder verwijzing naar het wettelijke

Nadere informatie

R E K E N K A M E R C O M M I S S I E. Jaarverslag 2012

R E K E N K A M E R C O M M I S S I E. Jaarverslag 2012 R E K E N K A M E R C O M M I S S I E Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie Heerhugowaard d.d. 7 januari 2013 1 1. Inleiding Taken en doelstelling De rekenkamercommissie van de gemeente Heerhugowaard (hierna

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE VOORNE-PUTTEN Brielle Hellevoetsluis Westvoorne JAARVERSLAG. Versie 0-2

REKENKAMERCOMMISSIE VOORNE-PUTTEN Brielle Hellevoetsluis Westvoorne JAARVERSLAG. Versie 0-2 JAARVERSLAG 2015 Versie 0-2 1 Colofon De rekenkamercommissie heeft een onafhankelijke positie binnen de gemeenten, en. Zij adviseert de raad ten aanzien van zijn controlerende en kaderstellende rol. De

Nadere informatie

Colofon. Rekenkamer Heerlen Lieve Schouterden, voorzitter en enig lid. Contactgegevens Rekenkamer

Colofon. Rekenkamer Heerlen Lieve Schouterden, voorzitter en enig lid. Contactgegevens Rekenkamer 1 Colofon Rekenkamer Heerlen Lieve Schouterden, voorzitter en enig lid. Contactgegevens Rekenkamer lieve@schouterden.com 06 55555 666 Griffie: Alexandra van der Weijden a.van.der.weijden@heerlen.nl 045

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. onderzoeksopzet grondbeleid

Rekenkamercommissie. onderzoeksopzet grondbeleid Rekenkamercommissie onderzoeksopzet grondbeleid Colofon De rekenkamercommissie Oss is een onafhankelijke commissie binnen de gemeente. Zij bestaat uit drie externe leden. De rekenkamercommissie Oss wordt

Nadere informatie

Rekenkamer Weert. Jaarverslag 2006

Rekenkamer Weert. Jaarverslag 2006 Rekenkamer Weert Jaarverslag 2006 Maart 2007 2 Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van de rekenkamer Weert. De rekenkamer is in oktober 2005 geïnstalleerd en van start gegaan. Na een periode van

Nadere informatie

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Provinciale Staten Voorstel aan Provinciale Staten PS2010-749 Aan de leden van Provinciale Staten HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Evaluatie Rekenkamer Oost-Nederland HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Nadere informatie

Dit alles leidde tot onderstaande groslijst. De wijzigingen ten opzichte van de groslijst 2015 zijn in de bijlage bij dit onderzoeksplan vermeld.

Dit alles leidde tot onderstaande groslijst. De wijzigingen ten opzichte van de groslijst 2015 zijn in de bijlage bij dit onderzoeksplan vermeld. JAARPLAN 2016 1 JAARPLAN 2016 REKENKAMERCOMMISSIE HLN I. Leren voor de toekomst De rekenkamercommissie Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout toetst het door de gemeentebesturen van Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout

Nadere informatie

Aandachtspunten (wijziging) programmabegroting 2008 provincie Limburg

Aandachtspunten (wijziging) programmabegroting 2008 provincie Limburg Startnotitie Aandachtspunten (wijziging) programmabegroting 2008 provincie Limburg 1 Aanleiding voor het onderzoek Jaarlijks stellen Gedeputeerde Staten (GS) in het najaar in concept de begroting op. Per

Nadere informatie

ZomerRaad. Basiskennis Gemeentefinanciën

ZomerRaad. Basiskennis Gemeentefinanciën ZomerRaad Basiskennis Gemeentefinanciën 22 juli 2014 Wat is ProDemos? Landelijk Niet-partijgebonden Zonder winstoogmerk Informeert over de democratische rechtsstaat Stimuleert actieve politieke deelname

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 EN JAARPLAN 2016

JAARVERSLAG 2015 EN JAARPLAN 2016 JAARVERSLAG 2015 EN JAARPLAN 2016 Rekenkamercommissie Waterschap Zuiderzeeland 11 februari 2016 INHOUDSOPGAVE Voorwoord voorzitter 3 1. Jaarverslag 2015 1.1 Inleiding 4 1.2 Wat hebben we gedaan in 2015?

Nadere informatie

Titel : Wet Markt en Overheid; bepalen welke economische activiteiten zijn aan te merken als zijnde van algemeen belang in de zin van de Wet

Titel : Wet Markt en Overheid; bepalen welke economische activiteiten zijn aan te merken als zijnde van algemeen belang in de zin van de Wet College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 10-12-2013 NUMMER PS PS2014BEM02 AFDELING MAO COMMISSIE BEM STELLER Ageeth Nijkamp DOORKIESNUMMER 2714 DOCUMENTUMNUMMER 80EEBE0B PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

VERORDENING AMBTELIJKE BIJSTAND EN FRACTIE- ONDERSTEUNING PROVINCIE LIMBURG 2010

VERORDENING AMBTELIJKE BIJSTAND EN FRACTIE- ONDERSTEUNING PROVINCIE LIMBURG 2010 PROVINCIAAL BLAD JAARGANG: 2010 NR.: 13 (GEWIJZIGD) Officiële naam regeling: Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Provincie Limburg 2010 Citeertitel: Verordening ambtelijke bijstand

Nadere informatie

Voorgestelde behandeling Statencommissie : commissie voor Economische Zaken en Bestuur, 21 november 2014 PS-vergadering : 12 december 2014

Voorgestelde behandeling Statencommissie : commissie voor Economische Zaken en Bestuur, 21 november 2014 PS-vergadering : 12 december 2014 Statenvoorstel / A Voorgestelde behandeling Statencommissie : commissie voor Economische Zaken en Bestuur, 21 november 2014 PS-vergadering : 12 december 2014 Onderwerp Nota Samenwerkingsrelaties en Verbonden

Nadere informatie

Zicht op doorwerking

Zicht op doorwerking Rekenkamercommissie Zicht op doorwerking Onderzoek naar de doorwerking van de aanbevelingen uit zes onderzoeken van de rekenkamercommissie Hoogeveen Deel 1: Conclusies en aanbevelingen Januari 2015 1 Rekenkamercommissie

Nadere informatie

v o o r d r a c h t 22 mei 2019 Documentnummer : , SG Dossiernummer: K2834

v o o r d r a c h t 22 mei 2019 Documentnummer : , SG Dossiernummer: K2834 v o o r d r a c h t 22 mei 2019 Documentnummer : 2019-043727, SG Dossiernummer: K2834 Voordracht van het presidium aan provinciale staten van Groningen betreffende benoemen/aanwijzen/voordragen van statenleden

Nadere informatie

Statuut Statenonderzoeksfunctie provincie Limburg 2018

Statuut Statenonderzoeksfunctie provincie Limburg 2018 Statuut Statenonderzoeksfunctie provincie Limburg 2018 Hoofdstuk 1 Inleidende bepalingen Artikel 1 Definities In dit statuut wordt verstaan onder: a. analyse: feitelijke uitleg over een situatie of vraagstuk;

Nadere informatie

Aan: Provinciale Staten van Fryslân en Groningen. Assen, 6 augustus 2012. Geachte leden van Provinciale Staten. 1. Aanleiding. De Algemene Rekenkamer

Aan: Provinciale Staten van Fryslân en Groningen. Assen, 6 augustus 2012. Geachte leden van Provinciale Staten. 1. Aanleiding. De Algemene Rekenkamer Aan: Provinciale Staten van Fryslân en Groningen Betreft: Decentralisatieie Waddenfonds Assen, 6 augustus 2012 Geachte leden van Provinciale Staten 1. Aanleiding De Algemene Rekenkamer (AR) heeft in haar

Nadere informatie

TOELICHTING op de Verordening op de rekenkamercommissie Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest.

TOELICHTING op de Verordening op de rekenkamercommissie Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest. TOELICHTING op de Verordening op de rekenkamercommissie Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest. Algemeen Ingevolge de Gemeentewet dient elke gemeente per 1 januari 2006 te beschikken over een rekenkamer

Nadere informatie