educatief ducatief rogramma Jeugd 4-12 jaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "educatief ducatief rogramma Jeugd 4-12 jaar"

Transcriptie

1 educatief rogramma rogramma ducatief Jeugd 4-12 jaar

2 Mediawijsheid Doelstelling Kinderen komen steeds vroeger in aanraking met de digitale wereld. Veel ouders en leerkrachten worstelen met de vraag hoe ze kinderen hier op een verantwoorde en veilige manier mee kunnen leren omgaan. Met een uitgebreid media-aanbod voor leerlingen, ouders en onderwijsgevenden hoopt de bibliotheek een bijdrage te kunnen leveren aan uw mediaonderwijs. De mediawijs-activiteiten zijn gericht op 3 niveaus, namelijk het bevorderen van mediabegrip, mediabewustzijn en mediahouding. Het speerpunt is het kritisch omgaan met informatie. Het uiteindelijke doel is een verbetering van het mediagedrag te bereiken bij de gekozen doelgroepen zodat zij zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een snel veranderende gemedialiseerde samenleving. De activiteiten sluiten zoveel mogelijk aan bij de Kerndoelen van het basisonderwijs en Mediawijsheid en burgerschapsvorming in het onderwijs. Projecten Bibliotheek Rivierenland biedt betreffende Mediawijsheid producten en diensten aan die geschikt zijn voor kinderen, leerkrachten en ouders. Voor de onderbouw Voor de midden- en bovenbouw Voor ouders en leerkrachten Voor leerkrachten en de directie WePboek Workshop fotobewerking Ieder zijn eigen digitale boek i-search, i-trust & i-respect Diploma Veilig Internet Themabijeenkomst en/of workshop Beleidsadvies Raadpleeg de productbladen voor beknopte inhoudelijke overzichten van onze projecten. Kosten Kosten voor losse projecten staan vermeld op de betreffende productbladen.

3 De Bibliotheek op school Doelstelling Leren begint bij lezen. Want wie kan lezen en teksten begrijpt, kan kennis verwerven. Taal is de basis van alle onderwijs. Onderzoek toont aan dat veel lezen goed is voor de taalontwikkeling van kinderen. Mensen die kunnen lezen en de taal beheersen, voelen zich prettiger. De hele samenleving heeft er belang bij: mensen die de taal goed beheersen zijn meer betrokken bij wat er om hen heen gebeurt. Kinderen leren lezen op de basisschool, maar ze leren het nog beter als ze ook thuis lezen of voorgelezen worden. Bibliotheek Rivierenland stelt in De Bibliotheek op school haar collectie boeken en tijdschriften beschikbaar, fysiek en digitaal, helpt bij het leren lezen en bij het leren zoeken naar en beoordelen van informatie: in boeken, maar natuurlijk ook op het internet. Diensten De Bibliotheek op school biedt een compleet geïntegreerd dienstenpakket, waarbij alle diensten in samenhang aangeboden worden. Een Bibliotheek op school begint met een volwaardige schoolbibliotheek die geborgd is in het beleid van zowel bibliotheek als school. De Bibliotheek op school bestaat enerzijds uit een actuele collectie boeken voor kinderen, frontaal gepresenteerd in een aantrekkelijke omgeving. Daarnaast wordt er met de school gewerkt aan een structureel leesbevorderingsbeleid: Ondersteuning van lees- /mediacoaches bij het samenstellen en vormgeven van een schoolbibliotheek en bij het introduceren en uitvoeren van leesbevorderingsactiviteiten en het ontwikkelen van een schoolleesplan. De lees-/mediacoaches op school voeren promotionele acties uit ter ondersteuning van de leesbevordering op school. Zij scholen leescoördinatoren en zetten een leescoördinatoren-netwerk- op. Lees-/mediacoach De lees-/mediacoach is een belangrijke schakel tussen de bibliotheek en de basisschool en fungeert als een spin in het web bij de uitvoering van het leesbevorderings- en mediawijsheidbeleid. De lees-/mediacoach inspireert, faciliteert en begeleidt vakdocenten. De inzet van een lees/mediacoach levert voor zowel basisonderwijs als voor bibliotheek een duidelijke meerwaarde op. De aanstelling van een lees/mediacoach op school leidt niet tot nieuwe vakken op school, maar de lees-/mediacoach integreert leesbevordering en mediawijsheid in het bestaande lesaanbod. vervolg Lees-/mediacoach op de volgende pagina

4 Lees-/mediacoach - vervolg Op het gebied van leesbevordering, begeleidt de lees-/mediacoach de school het vrij lezen, het voorlezen, de leeskring en het lezen in de thuisomgeving structureel aandacht te geven. De lees-/mediacoach werkt zo aan de deskundigheidsbevordering van zowel het onderwijsteam op school als de ouders thuis. Daarnaast voert de lees-/ mediacoach losse projecten uit op school en desgewenst in de bibliotheek. Het dienstenprogramma van de lees-/mediacoach is altijd maatwerk en wordt opgesteld in overleg met de school. Het aanstellen van een lees-/mediacoach op school geschiedt uitsluitend op verzoek van de betreffende gemeente, die deels in de bekostiging van deze combinatiefunctionaris voorziet. Schoolbibliotheek Een actuele collectie kinderboeken op school is geen vanzelfsprekendheid. Als bibliotheek zijn wij deskundig op het gebied van jeugdliteratuur, waarbij we inzicht hebben in de taal- en algemene ontwikkeling van kinderen. Daarbij zijn we zeer ervaren in het organiseren van promotionele activiteiten rond taal- en leesbevordering. Het vormen of saneren van een schoolbibliotheek wordt daarom steeds vaker aan De Bibliotheek toevertrouwd. Een volwaardige schoolbibliotheek die geborgd is in het beleid van zowel bibliotheek als school is het ideale startpunt voor de Bibliotheek op school. De Schoolbibliotheek bestaat uit een altijd actuele collectie boeken, frontaal gepresenteerd in een aantrekkelijke omgeving en is binnen de school het centrale punt van waaruit leesbevorderingsprojecten kunnen plaatsvinden. Cursus Open Boek voor leescoördinatoren De cursus Open Boek leidt leerkrachten op tot leescoördinator. Een goed functionerende schoolbibliotheek, met zowel fictie als non-fictie, is de spil waar het leesonderwijs om draait. Een duidelijke structuur in het leesonderwijs, aangebracht en onderhouden door een leescoördinator is daarbij van ongekend belang. Bibliotheek Rivierenland leidt leerkrachten op tot leescoördinator met de cursus Open Boek. vervolg Cursus Open Boek op de volgende pagina Speciale aanbieding schooljaar Gratis Schoolbiebscan Nog geen lees-/mediacoach op school? Maak gedurende schooljaar 2014/2015 kennis met de lees-/mediacoach. Vraag de vrijblijvende schoolbiebscan aan, door te mailen naar marloes.reuvers@bibliotheekrivierenland.nl.

5 Cursus Open Boek voor leescoördinatoren - vervolg De cursus Open Boek heeft als doel om leerkrachten te scholen om de taak van leescoördinator op de eigen school vorm te geven. Als op iedere school twee leerkrachten deze taak toebedeeld krijgen werkt dat het meest efficiënt. De taak van een leescoördinator is erop gericht meer eenheid in het leesonderwijs te brengen vanuit het perspectief van de leesbevordering: leesbeleving en leesinteresse. De cursus bestaat uit vier studiebijeenkomsten van drie uur, afgewisseld met huiswerkopdrachten. De totale studiebelasting is ca. 40 uur. Als slotopdracht stelt de cursist een plan op voor het op een hoger niveau brengen van leesbevordering op de eigen school. Deze opdracht is een eis voor het officiële certificaat Leescoördinator. Gecertificeerde leescoördinatoren participeren in een leesbevorderingsnetwerk van leescoördinatoren uit de regio. Het netwerk komt onder begeleiding van de bibliotheek twee keer per jaar bijeen voor uitwisseling van ervaringen en het actualiseren van kennis. Bibliotheek Rivierenland adviseert om per school minimaal twee leescoördinatoren op te leiden. Cursussen starten 2 keer per jaar. De cursus wordt gegeven op het hoofdkantoor van Bibliotheek Rivierenland, aan de Kloosterstraat 3 in Tiel. De bedragen 300,- per cursist, inclusief lesmateriaal Voorwaarden de Bibliotheek op school Met het programma De Bibliotheek op school kunnen scholen en bibliotheken komen tot een structurele vorm van samenwerking die voor beide partijen interessant is. De betrokken gemeentes zijn belangrijke partners. De Bibliotheek op school is hét model van de toekomst, waarin bibliotheken en scholen samenwerken in educatie. Kosten De Bibliotheek op school heeft een vaste kern aan basisdiensten, maar is verder altijd maatwerk. Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden.

6 Educatief Programma Op de volgende pagina's treft u het educatief programma van de Bibliotheek voor basisscholen, uitgesplitst naar twee programmalijnen: mediawijsheid en leesbevordering. Doet uw school mee met het programma de Bibliotheek op school, dan kunt u onder leiding van de lees-/mediacoach die aan uw school verbonden is gratis gebruik maken van de diensten die wij in het Educatief Programma aanbieden Doet uw school (nog) niet mee met de Bibliotheek op school, dan kunt u de diensten van het Educatief Programma tegen kostprijs afnemen.

7 Mediawijsheid Doelstelling Kinderen komen steeds vroeger in aanraking met de digitale wereld. Veel ouders en leerkrachten worstelen met de vraag hoe ze kinderen hier op een verantwoorde en veilige manier mee kunnen leren omgaan. Met een uitgebreid media-aanbod voor leerlingen, ouders en onderwijsgevenden hoopt de bibliotheek een bijdrage te kunnen leveren aan uw mediaonderwijs. De mediawijs-activiteiten zijn gericht op 3 niveaus, namelijk het bevorderen van mediabegrip, mediabewustzijn en mediahouding. Het speerpunt is het kritisch omgaan met informatie. Het uiteindelijke doel is een verbetering van het mediagedrag te bereiken bij de gekozen doelgroepen zodat zij zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een snel veranderende gemedialiseerde samenleving. De activiteiten sluiten zoveel mogelijk aan bij de Kerndoelen van het basisonderwijs en Mediawijsheid en burgerschapsvorming in het onderwijs. Projecten Bibliotheek Rivierenland biedt betreffende Mediawijsheid producten en diensten aan die geschikt zijn voor kinderen, leerkrachten en ouders. Workshops voor leerlingen Workshops voor leerkrachten Informatiebijeenkomsten voor ouders Beleidsadvies De precieze inhoud van de workshops en informatiebijeenkomsten worden op maat gemaakt. Kosten Gratis binnen de Bibliotheek op school, tegen kostprijs voor scholen die niet meedoen aan het programma de Bibliotheek op school. Vraag een vrijblijvende offerte aan bij: marloes.reuvers@bibliotheekrivierenland.nl Mediawijsheid

8 De Rode Draad doorgaande leeslijn groep 1/2 Bentje en de Bruine Beer project op school doelgroep Groep 1 en 2 inhoud Bentje en de Bruine Beer is een verrassend kleuterproject naar het boek van Angela MacAllister. Het haasje Bentje verdwaalt in een groot bos. Gelukkig ontmoet zij Beer die haar veilig thuis brengt. In de handleiding voor de leerkracht is aandacht voor het interactief voorlezen van het boek. Ook wordt beschreven op welke manier de leerkracht de verschillende materialen in kan zetten om het verhaal te introduceren en te verwerken. Bovendien worden verschillende thema s uitgewerkt zoals bijvoorbeeld de seizoenen. Kleuters beleven veel plezier aan dit prachtige, creatief uitgewerkte prentenboek. frequentie en Project is vier weken in de groep aanwezig lesduur begeleiding Leerkrachten groep 1 en 2 extra s Op school Project is voorzien van een handleiding voor de leerkracht. Zie Passe-partout Rode Draad of 30,- per groep

9 sprojecten De Rode Draad Doelstelling Ondersteuning in de uitvoering van educatieve taken op het gebied van lees- en taalstimulering en cultuureducatie. De projecten die Bibliotheek Rivierenland aanbiedt sluiten aan bij diverse kerndoelen voor het primair onderwijs, waarin kerndoel 9 de rode draad vormt: De leerlingen krijgen plezier in het lezen en schrijven van voor hen bestemde verhalen, gedichten en informatieve teksten. In onderstaand projectoverzicht vindt u in de laatste kolom de kerndoelen waarbij de verschillende projecten aansluiten. Projecten De Rode Draad is een doorlopende leeslijn die aansluit bij het onderwijs met programma s voor de groepen 1 tot en met 8. Uitvoering vindt plaats op school of in de bibliotheek. Voor elke groep heeft u keuze uit minstens twee projecten: Voor groep 1/2 Bentje en de Bruine Beer kerndoel 9+54 Een heel bijzondere dag kerndoel 9 Kleine Ezel kerndoel 9 Voor groep 3 Monstertje Mo wil in een boek kerndoel 9 Keepvogel kerndoel 9 De ongelooflijk bijzondere boekeneter kerndoel 9 Voor groep 4 De spin kerndoel 9 Vroeger kerndoel 9 Voor groep 5 Boekenbal kerndoel 9 Bibliomemo kerndoel 9 Voor groep 6 De Biebvlieg kerndoel 9 Kilometerlezen kerndoel Voor groep 7 Reizen met je poot omhoog kerndoel 7+9 Eén tegen allen kerndoel 9 Voor groep 8 Bekijk t maar kerndoel 9 Boeksurvival kerndoel Op de volgende bladzijden treft u productbladen aan, waarin u een beknopt inhoudelijk overzicht van elk project krijgt. Kosten U kunt een Passe-partout (voorheen Basisonderwijspakket) afnemen, of losse projecten. De prijs per project vindt u op de productbladen. De voor een Passe-partout zijn afhankelijk van de schoolgrootte en het aantal leerlingen.

10 De Rode Draad doorgaande leeslijn groep 1/2 Bentje en de Bruine Beer project op school doelgroep Groep 1 en 2 inhoud Bentje en de Bruine Beer is een verrassend kleuterproject naar het boek van Angela MacAllister. Het haasje Bentje verdwaalt in een groot bos. Gelukkig ontmoet zij Beer die haar veilig thuis brengt. In de handleiding voor de leerkracht is aandacht voor het interactief voorlezen van het boek. Ook wordt beschreven op welke manier de leerkracht de verschillende materialen in kan zetten om het verhaal te introduceren en te verwerken. Bovendien worden verschillende thema s uitgewerkt zoals bijvoorbeeld de seizoenen. Kleuters beleven veel plezier aan dit prachtige, creatief uitgewerkte prentenboek. frequentie en Project is vier weken in de groep aanwezig lesduur begeleiding Leerkrachten groep 1 en 2 extra s Op school Project is voorzien van een handleiding voor de leerkracht. Zie Passe-partout Rode Draad of 30,- per groep

11 De Rode Draad doorgaande leeslijn groep 1/2 Een heel bijzondere dag project op school doelgroep Groep 1 en 2 inhoud Het prentenboek Kikker en een heel bijzondere dag van Max Velthuijs vormt de inspiratiebron voor dit project, waarbij het accent ligt op voorlezen. Voorlees- en verwerkingsactiviteiten die aansluiten bij de thema s van het verhaal betreffen onderwerpen zoals feest, dagen van de week, emoties en kleuren. De kleuters kunnen het verhaal naspelen met verschillende dierenmaskers (de dieren uit de Kikkerboeken). Met de kikkerpop kunt u het verhaal verrijken. frequentie en Project is vier weken in de groep aanwezig lesduur begeleiding Leerkrachten groep 1 en 2 Op school extra s Project is voorzien van een handleiding voor de leerkracht. Zie Passe-partout Rode Draad of 30,- per groep

12 De Rode Draad doorgaande leeslijn groep 1/2 Kleine Ezel project op school doelgroep Groep 1 en 2 inhoud Centraal staan de prentenboeken van Kleine Ezel, geschreven door Rindert Kromhout en geïllustreerd door Annemarie van Haeringen. In de klas wordt het verhaalfiguurtje tot leven gebracht. De kleuters die met dit project werken, hebben er een écht vriendje bij. De ouders worden ook betrokken, want Kleine Ezel mag mee naar huis. Ouderparticipatie is een belangrijk thema binnen het onderwijs. Maar hoe betrek je ouders bij leesbevordering en hoe verbind je binnen- en buitenschool met elkaar? Naast gebruikelijke materialen en lessuggesties voor het werken in de klas stimuleert dit project het voorlezen thuis. Op een inspirerende manier! De kinderen krijgen in de projectperiode een prentenboek van Kleine Ezel en het vriendenboekje Kleine Ezel is mijn vriend mee naar huis. In het vriendenboekje kunnen zij hun ervaringen neerzetten. Het gevulde vriendenboekje wordt opgestuurd naar de uitgeverij waarna de klas een virtuele boodschap krijgt van Rindert Kromhout en Annemarie van Haeringen. frequentie en Project is vier weken in de groep aanwezig lesduur begeleiding Leerkrachten groep1 en 2 Op school Zie Passe-partout Rode Draad of 30,00 per groep.

13 De Rode Draad doorgaande leeslijn groep 3 Monstertje Mo wil in een boek doelgroep Groep 3 Bibliotheekbezoek met de hele klas inhoud Het boek Monstertje Mo wil in een boek van Elsbeth Fontein staat centraal bij het bezoek aan de bibliotheek: Monstertje Mo gaat naar Boekenland omdat hij graag een rol wil spelen in een boek. Hij mag niet meespelen in de boeken van de giraf, de dolfijn en het spook. Uiteindelijk vindt Mo een leeg boek met een bed en daarin droomt hij zijn eigen avonturen. Een prachtig pop-up-boek met een bed en andere verrassende materialen, zoals de handpop Monstertje Mo, worden door de bibliotheekmedewerker gebruikt om het boek te introduceren en samen met de kinderen na te spelen. Samen met Mo ontdekken de leerlingen wat de bibliotheek allemaal te bieden heeft. frequentie en lesduur 1 keer per schooljaar 60 minuten begeleiding extra s Medewerker Bibliotheek Rivierenland en een leerkracht. Eén van de s van Bibliotheek Rivierenland De klas krijgt een ansichtkaart van Monstertje Mo en wordt uitgenodigd de bibliotheek te bezoeken. Gratis in Passe-partout Rode Draad of 45,00 per groep.

14 De Rode Draad doorgaande leeslijn groep 3 Keepvogel Bibliotheekbezoek met de hele klas doelgroep Groep 3 Inhoud De kachel is uit, het brandhout is op en het regent keihard. Keepvogel heeft geen zin om met dit weer hout te gaan sprokkelen. Wat nu? Tungsten, een Hond van Avontuur, gaat de stromende regen in om nieuw hout te halen. Maar hij komt niet terug. Keepvogel gaat hem zoeken. Hij neemt verschillende dingen voor hem mee. Tijdens dit groepsbezoek maakt de bibliotheekmedewerker alle kinderen lid van de Keepvogelclub. De kinderen gaan in de bibliotheek, net zoals Keepvogel in het boek Noodweer, op zoek naar Tungsten. De kachel van Keepvogel en het blaffen van Tungsten helpen hen bij hun zoektocht. Onderweg maken zij spelenderwijs kennis met de bibliotheek en verzamelen ze stukken van een driedimensionale puzzel. Aan het eind van de zoektocht wordt eerst de puzzel van Tungsten in elkaar gezet, waarna de kinderen naar het verhaal luisteren. frequentie en lesduur begeleiding Na het bezoek krijgen de kinderen een kleurkaart van Keepvogel met informatie over het bibliotheekbezoek. De leerkracht krijgt enkele boeken om voor te lezen in de klas. 1 keer per schooljaar 60 minuten Medewerker Bibliotheek Rivierenland en een leerkracht. Eén van de s van Bibliotheek Rivierenland. Gratis in Passe-partout Rode Draad of 45,00 per groep.

15 De Rode Draad doorgaande leeslijn groep 3 De ongelooflijk bijzondere boekeneter project op school doelgroep Groep 3 inhoud In de ruimte is een tafel gedekt met een tafelkleed, borden, bestek en servetten. Het vreemde is dat er geen eten op de borden ligt, maar boeken... De boekeneter verslindt boeken als lekkere hapjes. Schuif snel aan tafel om meer te horen over dit ongelooflijk bijzondere verhaal. De ongelooflijk bijzondere boekeneter is gebaseerd op het gelijknamige boek van Oliver Jeffers. Harry vindt boeken letterlijk om op te eten en dit staat garant voor hilarische momenten. De originele vormgeving maakt het boek verrassend. Met een variatie aan activiteiten wordt de gelaagdheid ervan actief verkend. De introductie van dit project vindt plaats aan de gedekte tafel. Het bijgeleverde tafelkleed is speciaal voor dit project ontworpen. Op de tafel liggen stapels boeken. Het gesprek gaat onder andere over de persoonlijke boekensmaak van het kind. Het papieren tafelkleed wordt verder gebruikt in de verwerkings-activiteiten en ter afsluiting maken de leerlingen er een kunstwerk van. Om ouderbetrokkenheid te stimuleren krijgt iedere leerling een lege boekenmenukaart mee om thuis in te vullen. frequentie en Project is vier weken in de groep aanwezig lesduur begeleiding Leerkracht groep 3 extra s Op school Het project wordt ondersteund door presentaties die ontwikkeld zijn voor het digitale schoolbord. Zie Passe-partout Rode Draad of 30,00 per groep.

16 De Rode Draad doorgaande leeslijn groep 4 De Spin project op school doelgroep Groep 4 Inhoud Het project De Spin bestaat uit een wandkleed met vijf zakken waarin verschillende soorten boeken zijn opgeborgen plus een cd met een introductielied en dialogen tussen spin en boekenworm in de bibliotheek. In het project staat elke dag een ander soort boek centraal. In de handleiding worden aantrekkelijke suggesties gegeven voor de introductie en verwerking van de diverse soorten boeken. De bibliotheek zorgt voor een collectie met verschillende prentenboeken, leesboeken, voorleesboeken, informatieve boeken of gedichtenbundels. frequentie en 4 weken in de groep aanwezig lesduur begeleiding Leerkracht groep 4. extra s Op school Project is voorzien van een handleiding voor de leerkracht. Zie Passe-partout Rode Draad of 30,00 per groep.

17 De Rode Draad doorgaande leeslijn groep 4 Vroeger project op school doelgroep Groep 4 inhoud Het prachtig uitgevoerde Vroeger legt een treffende verbinding tussen leesbevordering en cultuureducatie. Jeugdboekenschrijfster Martine Letterie schreef er passende verhalen bij. Vijf historische foto s in een fotoboek laten leerlingen kennismaken met het leven zoals dat honderd jaar geleden was Elke week staat 1 foto centraal. Bij de foto wordt een speciaal geschreven verhaal voorgelezen. Attributen, die verborgen zijn in het fotoboek, brengen het verleden nog een stapje dichter bij de kinderen. Vroeger wordt ingezet om verschillende soorten boeken en teksten bij de leerlingen onder de aandacht te brengen. De foto s en de attributen introduceren bakerrijmpjes en gedichten, leesboeken, prentenboeken, voorleesboeken en informatieve boeken. frequentie en Project is vier weken in de groep aanwezig lesduur begeleiding Leerkracht groep 4 extra s Op school Het project biedt samenwerkingsmogelijkheden tussen bibliotheken, basisscholen en lokale of regionale erfgoedinstellingen Zie Passe-partout Rode Draad of 30,00 per groep.

18 De Rode Draad doorgaande leeslijn groep 5 Boekenbal project op school doelgroep Groep 5 Inhoud Met Boekenbal maken leerlingen door middel van spannende geheimschriften kennis met leuke leesboeken. Leerlingen grabbelen een bal uit de ballenbak. In de bal zit een boektitel gecodeerd in geheimschrift. Na ontcijfering van dit geheimschrift gaan kinderen het boek lezen. In de ballenbak zitten ook enkele gouden ballen die verwijzen naar een opdracht voor de hele klas. Voor iedere leerling is er een werkboekje, een balboekje, met tips voor het kiezen van boeken. Er is ruimte om over circa 4 verschillende boeken iets op te schrijven. Bovendien staan hierin de geheimschriften die nodig zijn voor het ontcijferen van de boektitels. frequentie en lesduur 4 weken in de groep aanwezig begeleiding Leerkracht groep 5. extra s Op school Project is voorzien van een handleiding voor de leerkracht. Onderdeel Basis Onderwijs Pakket Bibliotheek Rivierenland of 30,00 per groep.

19 De Rode Draad doorgaande leeslijn groep 5 BiblioMemo project op school doelgroep Groep 5 inhoud BiblioMemo is een spel met kaartjes, gebaseerd op Memory en Raad je plaatje. Op een ongedwongen manier laat BiblioMemo de kinderen kennis maken met de pictogrammen die de bibliotheek gebruikt voor leesboeken en informatieve boeken. Wat betekenen de pictogrammen? Welk boek hoort bij welk pictogram? Welk pictogram vindt de leerling het leukst? Leerzaam en leuk tegelijkertijd. BiblioMemo vormt het startsein van een project rondom Boeken kiezen. Na het introductiespel volgt een gesprek met de klas over de betekenis van de pictogrammen, de boeken die daarbij horen en de voorkeuren van de leerlingen. Daarna kiezen de leerlingen een boek om te lezen. De handleiding voor de leerkracht bevat verschillende suggesties rondom het accent boeken kiezen. De bibliotheek stelt een collectie samen van boeken waaraan 20 genrepictogrammen zijn toegekend. De collectie wordt verder aangevuld met enkele boeken zonder genrepictogram en met enkele non-fictie boeken met PIMetiket. frequentie en Project is vier weken in de groep aanwezig lesduur begeleiding Leerkracht van groep 5 Op school Zie Passe-partout Rode Draad of 30,00 per groep.

20 4-12 jaar De De Rode Rode Draad doorgaande leeslijn leeslijn groep groep 6 6 Biebvlieg Bibliotheekbezoek met met de hele de hele klas klas doelgroep doelgroep Groep Groep 6 6 inhoud inhoud De leerlingen De leerlingen brengen brengen met met hun hun leerkracht leerkracht een een groepsbezoek aan aan de bibliotheek. de bibliotheek. Tijdens Tijdens dit bezoek dit bezoek geeft geeft de bibliothecaris de informatie informatie over over de verschillende materialen materialen die indie dein bibliotheek de bibliotheek te vinden te vinden zijn. zijn. Vervolgens Vervolgens krijgen krijgen de leerlingen de leerlingen instructie instructie over over het opzoeken het opzoeken van van materialen. materialen. Daarna Daarna gaan gaan ze met ze met behulp behulp van van gerichte gerichte zoekopdrachten in groepjes in groepjes in dein bibliotheek de bibliotheek aan aan de slag. de slag. Er zijn Er zijn opdrachten opdrachten die zowel die zowel met met als zonder als zonder computer de computer worden worden uitgevoerd. uitgevoerd. De Biebvlieg De Biebvlieg is een is een diploma diploma voor voor hen hen die vliegensvlug die de weg de weg weten weten vinden te vinden door door de bibliotheek. de bibliotheek. Het heeft Het heeft de vorm de vorm van van een een A3 vel A3 vel dat gevouwen dat gevouwen kan kan worden worden tot een tot een vliegende vliegende biebvlieg. biebvlieg. datum en tijd frequentie frequentie en en lesduur lesduur begeleiding begeleiding extra s extra s 1 keer 1 keer per schooljaar per schooljaar 60 minuten 60 minuten Medewerker Bibliotheek Bibliotheek Rivierenland en eenen een leerkracht. leerkracht. Eén Eén van van de s de s van van Bibliotheek Bibliotheek Rivierenland De leerkracht De leerkracht ontvangt ontvangt na het na bezoek het bezoek lessuggesties om het om bezoek het bezoek in dein groep de groep een een vervolg vervolg te geven. te geven. Gratis Gratis in Passe-partout in Rode Rode Draad Draad of of 45,00 45,00 per groep. per groep. Via

21 De Rode Draad doorgaande leeslijn groep 6 Kilometerlezen project op school doelgroep Groep 6 inhoud Kilometerlezen stimuleert het maken van leeskilometers, veel kilometers! Daardoor kunnen leerlingen namelijk hun eigen smaak ontwikkelen. En ze zijn in staat om gelezen boeken op waarde te beoordelen. Is dit wel een leuk of een goed boek? Competitie, uitdaging, beloning en actie het zit allemaal in dit project. Kilometerlezen is een project met online multimediaondersteuning. In de klas komt een collectie boeken te staan. Elke leerling vult wekelijks op de bijbehorende website de bladzijdes in die hij heeft gelezen. Die bladzijden worden kilometers. Zo reizen leerlingen door een digitaal landschap en passeren ze onderweg verschillende haltes, waar ze via weblinks informatie over schrijvers, boektitels en boekfiguren krijgen. De website geeft ook het totaal aantal leeskilometers van de groep aan. In de laatste projectweek kunnen de leerlingen hier een leesquiz spelen waarbij ze de leesvlag moeten veroveren. De leesquiz heeft betrekking op de boeken uit de collectie. Iedere groep ontvangt een licentie. Deze geeft toegang tot de bijbehorende website en is het hele schooljaar geldig. Elke leerling ontvangt bij aanvang een leespaspoort waarin de leeskilometers bijgehouden kunnen worden. Leerlingen kunnen er ook de gelezen boeken in noteren en een waardering invullen. frequentie en lesduur Project is vier weken in de groep aanwezig begeleiding Leerkracht van groep 6 Op school Zie Passe-partout Rode Draad of 30,00 per groep.

22 De Rode Draad doorgaande leeslijn groep 7 Reizen met je poot omhoog project op school doelgroep Groep 7 inhoud Gedichten kiezen, lezen, erover praten, presenteren. Reizen met je poot omhoog, gebaseerd op een voorstelling van Heleen Volman, is een multidisciplinair poëzieproject voor kinderen uit groep 7. De verbinding tussen drama en literatuur is een belangrijke schakel in dit project. Boeken, teksten, drama en multimediale elementen, zoals een website worden treffend ingezet om kinderen met poëzie in aanraking te brengen. Leerlingen lezen gedichten uit verschillende gedichtenbundels en gaan er op verschillende manieren mee aan de slag. Deze activiteiten zijn een voorbereiding op het spelen van een voorstelling. Alle leerlingen leveren hieraan hun bijdrage. De een maakt het decor, de ander zorgt voor de muzikale omlijsting en weer een ander speelt een rol in de voorstelling. De tekst van de voorstelling Reizen met je poot omhoog is geschreven door Heleen Volman en bevat verschillende bestaande gedichten. In de voorstelling is ook plaats voor 3 favoriete gedichten van een klas. frequentie en Project is vier weken in de groep aanwezig lesduur begeleiding Leerkrachten groep 7 Op school Zie Passe-partout Rode Draad of 30,00 per groep.

23 De Rode Draad doorgaande leeslijn groep 7 Eén tegen allen project op school doelgroep Groep 7 inhoud Een uitdagingspel tussen de bibliotheek en de groep. De bibliotheek daagt de groep uit om een aantal opdrachten uit te voeren. Deze opdrachten staan op een poster (A1-formaat) die wordt achtergelaten in de groep. Voorbeelden van opdrachten zijn: maak een lijst van twintig figuren uit de boeken van Annie M.G.Schmidt maak een rap over het onderwerp lezen en voer de rap uit voor de klas vraag aan twintig mensen het mooiste woord ga met een groepje kinderen een uur boeken opruimen in de bibliotheek. Bibliotheek en groep tekenen voor dit spel een contract waarin een tegenprestatie van de verliezer wordt vastgelegd. frequentie en Project is vier weken in de groep aanwezig lesduur begeleiding Leerkracht van groep 7 extra s Op school Leerlingen worden door een medewerker van Bibliotheek Rivierenland uitgedaagd en medewerker komt voor afsluiting in de groep. Zie Passe-partout Rode Draad of 30,00 per groep.

24 De Rode Draad doorgaande leeslijn groep 8 Bekijk t maar doelgroep Groep 8 project op school inhoud Boeken zijn leuk. Net als de verfilmingen ervan. Die belichten vaak net wat andere details. Extra aardig wordt het als de leerlingen zelf hun favoriete boekverfilming mogen kiezen. Als een echte filmjury gaan ze aan de slag. De Oscar voor de beste boekverfilming gaat naar... De school ontvangt van de bibliotheek een collectie boeken en dvd's van verfilmingen van deze boeken. frequentie en lesduur In kleine groepjes lezen de leerlingen een boek en zij bekijken thuis of op school de verfilming van het boek. Elk groepje maakt een boekverslag en bereidt een presentatie voor. Hierin houden de kinderen een pleidooi waarom juist het door hen gelezen boek de moeite waard is om met de gehele klas te bekijken door middel van de gelijknamige dvd. Daarna worden door alle leerlingen stembriefjes ingevuld. Een filmblik doet dienst als stembus. Telling van de stembriefjes wijst uit aan welke film de Oscar wordt uitgereikt. Aansluitend wordt deze verfilming op dvd klassikaal vertoond. Project is vier weken in de groep aanwezig begeleiding Leerkracht van groep 8 extra s Op school Project is voorzien van een handleiding voor de leerkracht met toegevoegde lessuggesties. Project is goed te combineren met de Workshop Filmbewerking. Zie Passe-partout Rode Draad of 30,00 per groep

25 De Rode Draad doorgaande leeslijn groep 8 Boeksurvival doelgroep Groep 8 project op school inhoud Boeken lezen. Hoe gaan de leerlingen dit overleven? Dat is de centrale vraag bij Boeksurvival. Leerlingen geven overigens zelf het antwoord op deze prangende vraag. Op een weblog nog wel. Boeksurvival is speciaal voor de leerlingen van groep 8 ontwikkeld. Leerlingen maken gezamenlijk een weblog waarin ze hun ervaringen met het lezen van boeken beschrijven. Het weblog bevat een vast stramien met onderwerpen die ze zelf kunnen invullen. Wie zijn ze? Welke survivaltips hebben ze voor het lezen van boeken? Hoe ziet de boeken top tien van de klas eruit? Wat is hun favoriete boek? Welke boekverslagen hebben ze geschreven? Welke links vinden ze interessant? Kortom, een compleet en digitaal antwoord op de vraag hoe ze het lezen kunnen overleven. Alle Boeksurvivalpagina s van scholen zijn openbaar en hebben multimediaondersteuning. Voor het aanvullen en wijzigen van teksten op de schoolpagina zijn alleen een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. De leerkracht kan de schoolpagina één of meerdere keren per week voor de leerlingen klaar zetten. Leerlingen klikken op de rubriek die ze willen aanvullen of wijzigen en typen de teksten in. Het spreekt voor zich! frequentie en Project is vier weken in de groep aanwezig lesduur begeleiding Leerkracht van groep 8 extra Op school Internettoegang vereist Zie Passe-partout Rode Draad of 30,00 per groep.

26 Maatwerkprojecten Doelstelling Als deskundigen op het gebied van leesbevordering, delen wij graag onze kennis en kunde. Door onze expertise te combineren met de in scholen opgedane praktijkervaring, hebben wij een aantal thema s uitgediept waarvoor wij cursussen, workshops of themabijeenkomsten hebben ontwikkeld. Projecten Bibliotheek Rivierenland biedt betreffende '' producten en diensten aan die geschikt zijn voor leerlingen, leerkrachten en ouders. Workshops voor leerlingen Workshops voor leerkrachten Informatiebijeenkomsten voor ouders Beleidsadvies De precieze inhoud van de workshops en informatiebijeenkomsten worden op maat gemaakt. Kosten Gratis binnen de Bibliotheek op school, tegen kostprijs voor scholen die niet meedoen aan het programma de Bibliotheek op school. Vraag een vrijblijvende offerte aan bij: marloes.reuvers@bibliotheekrivierenland.nl

27 Gratis groepsbezoek groep 3 Doelstelling Voor leerlingen in groep 3 die net leren lezen, gaat een wereld open. Juist dan is het een goed moment om de leerlingen kennis te laten maken met de bibliotheek waar een schatkamer aan boeken aanwezig is. Elk schooljaar biedt Bibliotheek Rivierenland alle groepen 3 een gratis groepsbezoek aan in een bibliotheekvestiging in de buurt. Het doel van dit groepsbezoek is leerlingen enthousiasmeren voor de bibliotheek en ze te laten zien wat de bibliotheek allemaal te bieden heeft. Er zal een rondleiding gedaan worden door de bieb, maar ook genieten van een verhaal en een actieve opdracht zijn onderdelen van het groepsbezoek. Aanmelden kan onder vermelding van onderstaande gegevens bij Marloes Reuvers: marloes.reuvers@bibliotheekrivierenland.nl. Of via het inschrijfformulier dat u kunt downloaden van onze website. Bij aanmelding graag de volgende gegevens opgeven: Naam basisschool Adres basisschool Contactpersoon adres contactpersoon Telefoonnummer Hoeveel groepen 3 heeft de school? Hoeveel leerlingen zitten er in groep 3? Wat zijn de lestijden van groep 3? In welke vestiging wilt u het bezoek laten plaatsvinden?

28 Bibliotheekabonnement Doelstelling Met een abonnement van Bibliotheek Rivierenland kunt u een jaar lang boeken en andere materialen lenen bij onze bibliotheken. U krijgt daarvoor een bibliotheekpas die wij koppelen aan één contactpersoon binnen uw school. Voorwaarden Met de pas kan de school tot 40 materialen per keer lenen, gedurende maximaal 8 weken. U kunt met het schoolabonnement ook titels reserveren, met een maximum van 7 uitstaande reserveringen. Kosten Het schoolabonnement bedraagt 51,- per schooljaar (onder voorbehoud).

29 rogramma educatief educatief rogramma Bibliotheek Rivierenland Kloosterstraat NC Tiel T info@bibliotheekrivierenland.nl

Een uitgebreide handleiding met tips voor. de leerkracht en verwerkingssuggesties wordt bij elk project aangeboden. Rode draad 2015-2016

Een uitgebreide handleiding met tips voor. de leerkracht en verwerkingssuggesties wordt bij elk project aangeboden. Rode draad 2015-2016 Een uitgebreide handleiding met tips voor de leerkracht en verwerkingssuggesties wordt bij elk project aangeboden. Rode draad 2015-2016 Rode draad Rode draad 2015-2016 GROEP 1 (accent: voorlezen) Kleine

Nadere informatie

educatief rogramma ducatief Jeugd 12-18 jaar

educatief rogramma ducatief Jeugd 12-18 jaar educatief rogramma ducatief rogramma 1 Jeugd 12-18 jaar Inhoud educatief programma jeugd 12-18 sprojecten Whodunnit? Bezoek aan de bibliotheek Verfilmde boeken Bekijk t maar Voorleeswedstrijd Read2Me!

Nadere informatie

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op http://www.arhus.be/kenniscentrum/service-voorscholen/rode-draad/

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op http://www.arhus.be/kenniscentrum/service-voorscholen/rode-draad/ ARhus wil samen met de scholen inzetten op een doorgaande leeslijn voor alle kinderen. Daarom bieden we scholen een reeks materialen aan om in de klas te werken rond leesplezier en leesvaardigheid. Nieuw

Nadere informatie

educatief rogramma ducatief Jeugd jaar

educatief rogramma ducatief Jeugd jaar educatief rogramma ducatief rogramma 1 Jeugd 12-18 jaar Inhoud educatief programma jeugd 12-18 sprojecten Whodunnit? Bezoek aan de bibliotheek Verfilmde boeken Bekijk t maar Voorleeswedstrijd Read2Me!

Nadere informatie

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Kleine Ezel Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Samenstelling: Marion Bolte, Cubiss J:\klantenservice\Rode Draad\handleiding bibliothecaris\kleine Ezel groep 1-2 bibl.290609

Nadere informatie

Het plezier in lezen staat voorop!

Het plezier in lezen staat voorop! 1 Het plezier in lezen staat voorop! Leesplezier kun je al op jonge leeftijd ontwikkelen: jong geleerd is oud gedaan! Als kinderen met plezier en interesse lezen, lezen ze meer en beter, waarbij de woordenschat

Nadere informatie

Jaarprogramma Basisonderwijs schooljaar 2014-2015 Pagina 1

Jaarprogramma Basisonderwijs schooljaar 2014-2015 Pagina 1 Jaarprogramma Basisonderwijs schooljaar 2014-2015 Pagina 1 Het plezier in lezen staat voorop! Leesplezier kun je al op jonge leeftijd ontwikkelen: jong geleerd is oud gedaan! Als kinderen met plezier en

Nadere informatie

Wij gaan (voor)lezen

Wij gaan (voor)lezen Wij gaan (voor)lezen Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Helmond-Peel 2015-2016 De bibliotheek die ertoe doet Asten Deurne Helmond Someren 1 Voorwoord Rode Draad: Lezen is leuk! Met de hele school de

Nadere informatie

BiblioMemo. Handleiding voor de bibliotheek Groep 5

BiblioMemo. Handleiding voor de bibliotheek Groep 5 BiblioMemo Handleiding voor de bibliotheek Groep 5 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Het spel BiblioMemo is een product van NBD/Biblion en is ontwikkeld in samenwerking met Cubiss. Samenstelling: José Peijen,

Nadere informatie

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 - Kinderen maken kennis met de bibliotheek - De mogelijkheden van de bibliotheek vertellen en verschillende materialen laten zien - Boekpromotie: kinderen enthousiast

Nadere informatie

KWALITEITSKAART. Bibliotheek op school. Taal / lezen / rekenen

KWALITEITSKAART. Bibliotheek op school. Taal / lezen / rekenen KWALITEITSKAART Taal / lezen / rekenen PO Kinderen die graag lezen, gaan meer lezen. Kinderen die meer lezen, gaan beter lezen. Kinderen die beter lezen gaan beter leren. Leesbevordering is daarom een

Nadere informatie

Visie leesbevordering

Visie leesbevordering Visie leesbevordering Leesbevordering zien we als basis van het totale leesonderwijs Zonder aandacht voor leesbevordering mist het technisch lezen een belangrijke stimulans. Leesbevordering is dus niet

Nadere informatie

R o d e D r a a d. Aanbod leesbevorderingsprojecten voor het primair onderwijs in de gemeente s-hertogenbosch schooljaar 2013/2014

R o d e D r a a d. Aanbod leesbevorderingsprojecten voor het primair onderwijs in de gemeente s-hertogenbosch schooljaar 2013/2014 R o d e D r a a d Aanbod leesbevorderingsprojecten voor het primair onderwijs in de gemeente s-hertogenbosch schooljaar 2013/2014 RODE DRAAD, lezen op de basisschool Lezen is leuk! Onder het motto Lezen

Nadere informatie

ONTDEK LEZEN IS LEUK! informatie leesplezier educatie ontmoeting cultuur

ONTDEK LEZEN IS LEUK! informatie leesplezier educatie ontmoeting cultuur ONTDEK LEZEN IS LEUK! informatie leesplezier educatie ontmoeting cultuur projecten en diensten basisonderwijs 2011/2012 Voorwoord Lees het hele jaar door... Met een vernieuwde brochure luiden wij het aanstaande

Nadere informatie

Diensten & producten Basisonderwijs 2014-2015

Diensten & producten Basisonderwijs 2014-2015 Diensten & producten Basisonderwijs 2014-2015 Noordoost Fryslân Vooraf Taalontwikkeling, leesplezier en betrouwbare (digitale) informatie zijn belangrijke aandachtsgebieden voor de bibliotheek. U werkt

Nadere informatie

educatief ducatief rogramma Jeugd 0-4 jaar

educatief ducatief rogramma Jeugd 0-4 jaar educatief rogramma ducatief rogramma 1 Jeugd 0-4 jaar Inhoud educatief programma jeugd 0-4 Voorschoolse educatie Boekenpret Collecties themagericht werken Workshop interactief voorlezen eescorso Nationale

Nadere informatie

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op http://www.arhus.be/kenniscentrum/service-voor-scholen/rodedraad/

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op http://www.arhus.be/kenniscentrum/service-voor-scholen/rodedraad/ ARhus wil samen met de scholen inzetten op een doorgaande leeslijn voor alle kinderen. Daarom bieden we scholen een reeks materialen aan om in de klas te werken rond leesplezier en leesvaardigheid. Nieuw

Nadere informatie

Kraak de code. Handleiding voor de bibliotheek Groep 6

Kraak de code. Handleiding voor de bibliotheek Groep 6 Kraak de code Handleiding voor de bibliotheek Groep 6 Colofon Cubiss Tilburg, 2007 Met dank aan de openbare bibliotheken van Cuijk, Mierlo, Roosendaal en Schijndel J:\Klantenservice\Rode Draad\Handleiding

Nadere informatie

BiblioMemo Handleiding voor de leerkracht Groep 5

BiblioMemo Handleiding voor de leerkracht Groep 5 BiblioMemo Handleiding voor de leerkracht Groep 5 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Het spel BiblioMemo is een product van NBD/Biblion en is ontwikkeld in samenwerking met Cubiss. Samenstelling: José Peijen,

Nadere informatie

LEZEN - Kunst van Lezen

LEZEN - Kunst van Lezen LEZEN - Kunst van Lezen Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteits zijn te vinden op www.taalpilots.nl en www.rekenpilots.nl. De rubriek implementatiekoffer bevat

Nadere informatie

Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs

Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs 2014 2015 Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs Yvonne Weijers Consulent educatie E yweijers@bibliotheekvenlo.nl T 06 83 66 78 97 1 INLEIDING De Openbare bibliotheek Venlo is ook dit schooljaar

Nadere informatie

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 - Kinderen maken kennis met de bibliotheek - De mogelijkheden van de bibliotheek vertellen en verschillende materialen laten zien - Boekpromotie: kinderen enthousiast

Nadere informatie

Projecten voor groep ½

Projecten voor groep ½ Groep 1/2 Groep 1/2 Groep 1/2 Projecten voor groep ½ Kleine Ezel De boeken van Kleine Ezel, geschreven door Rindert Kromhout met illustraties van Annemarie van Haeringen, staan centraal in dit project.

Nadere informatie

Educatief programma. voor basisscholen 2014-2015. Bibliotheek Brummen Voorst Bibliotheek Cultura-Ede Bibliotheek Nijkerk Bibliotheek Noord-Veluwe

Educatief programma. voor basisscholen 2014-2015. Bibliotheek Brummen Voorst Bibliotheek Cultura-Ede Bibliotheek Nijkerk Bibliotheek Noord-Veluwe Educatief programma Bibliotheek Brummen Voorst Bibliotheek Cultura-Ede Bibliotheek Nijkerk Bibliotheek Noord-Veluwe voor basisscholen 2014-2015 Inleiding We gaan voor Leesplezier! De bibliotheek wil leesplezier

Nadere informatie

1c. Worden de onderdelen 'leesbevordering' ook uitgevoerd (naar uw inschatting)? Ja, die worden in het algemeen wel uitgevoerd.

1c. Worden de onderdelen 'leesbevordering' ook uitgevoerd (naar uw inschatting)? Ja, die worden in het algemeen wel uitgevoerd. Algemeen Titel: Voorbeeldleesplan basisonderwijs feb. 2013 Auteur: A.van Montfoort met dank aan de testgroep NB Dit is een voorbeeld, niet perse het ideale leesplan. Er is geen school hetzelfde dus zet

Nadere informatie

Laat u verrassen en INSPIREREN!

Laat u verrassen en INSPIREREN! Laat u verrassen en INSPIREREN! De Nieuwe Bibliotheek De bibliotheek is tegenwoordig zo veel meer dan alleen boek-uitleen. Boeken blijven en ze blijven belangrijk, maar media als cd s, dvd s, cd-roms,

Nadere informatie

Aanbod School en Bibliotheek

Aanbod School en Bibliotheek Aanbod School en Bibliotheek 2016-2017 Aankomend schooljaar biedt de Bibliotheek Hoeksche Waard je weer een mooi aanbod met producten rondom leesbevordering, leesplezier en mediawijsheid. Net als vorig

Nadere informatie

Prijs- en bestellijst materialen Rode Draad 2010. Graag volledig invullen!

Prijs- en bestellijst materialen Rode Draad 2010. Graag volledig invullen! Prijs- en bestellijst materialen Rode Draad 2010 Provincie: Bibliotheek: Behorende bij de * Stichting / Basisbibliotheek: Adres : Postcode: Plaats : Land : Telefoon: E-mailadres: Contactpersoon: * De heer/mevrouw

Nadere informatie

Leesbevorderingsprojecten De Rode Draad 2010-2011

Leesbevorderingsprojecten De Rode Draad 2010-2011 Leesbevorderingsprojecten De Rode Draad 2010-2011 Leesbevorderingsprojecten De Rode Draad 2010-2011 Inhoudsopgave: Inleiding pagina 3 Kosten pagina 6 Projectbeschrijvingen: Groep 1 en 2 Project 1A,1B,1C,1D,1E,

Nadere informatie

Project overzicht Rode Draad

Project overzicht Rode Draad Project overzicht Rode Draad Voorwoord Bibliotheek Heusden wil een partner zijn voor het onderwijs als het gaat om leesbevordering, maar ook als het gaat om mediawijsheid en cultuureducatie. Wij werken

Nadere informatie

Rode draad Lezen op de Basisschool

Rode draad Lezen op de Basisschool Rode draad Lezen op de Basisschool INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding...- 3-2. Leesbevordering met De Rode Draad...- 4-2.1 Lezen, leesbevordering en leesplezier...- 4-2.2 Een structurele aanpak voor leesbevordering...-

Nadere informatie

Deskundigheidsbevordering basisonderwijs: programma-aanbod LEZEN IS LEUK

Deskundigheidsbevordering basisonderwijs: programma-aanbod LEZEN IS LEUK Deskundigheidsbevordering basisonderwijs: programma-aanbod 2014-2015 LEZEN IS LEUK Inhoudsopgave pagina Inleiding. 3 Presentatie / lezing over Het belang van lezen. 4 Workshop Kinderboekenweek 2014. 5

Nadere informatie

Meer halen uit lezen. intro. menu. contact. met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs

Meer halen uit lezen. intro. menu. contact. met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs Meer halen uit lezen met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs intro menu contact Intro Goed lezen = goed leren... Wie een kwartier per dag leest, leert in een jaar duizend nieuwe woorden. Hoe

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de Schutte s Bosschool

Nieuwsbrief van de Schutte s Bosschool Nieuwsbrief van de Schutte s Bosschool 14 januari 20 15 Jaargang 6, nummer 4 Nieuws van de directie Inhoud Tanden poetsen 1 Lunchtips 1 Voorstelling 1 Website 1 Allereerst voor u allen de beste wensen

Nadere informatie

Handleiding bij de digitale les voor de Nederlandse Kinderjury 2012

Handleiding bij de digitale les voor de Nederlandse Kinderjury 2012 Handleiding bij de digitale les voor de Nederlandse Kinderjury 2012 Ieder jaar stemmen duizenden basisschoolleerlingen op hun favoriete boeken van het afgelopen jaar. Om zo veel mogelijk kinderen enthousiast

Nadere informatie

De Voorleesvogel voor ouders en kleuters. Draaiboek voor de leerkracht

De Voorleesvogel voor ouders en kleuters. Draaiboek voor de leerkracht De Voorleesvogel voor ouders en kleuters Draaiboek voor de leerkracht 1 Openbare Bibliotheek Amsterdam Team Educatie 020-5230786 / 780 g.vanderbijl@oba.nl 2 Inhoud In het kort... 4 Een planning... 6 1.

Nadere informatie

JAARPROGRAMMA BASISSCHOLEN

JAARPROGRAMMA BASISSCHOLEN JAARPROGRAMMA BASISSCHOLEN Bibliotheek De tweede verdieping 2014 2015 INLEIDING Inhoudsopgave Voor leerlingen Groep 1-2 Lekker boeken (voor)lezen in de bibliotheek Leren en spelen met WePboek 4 Voorlezen

Nadere informatie

PRODUCTCATALOGUS Primair onderwijs

PRODUCTCATALOGUS Primair onderwijs PRODUCTCATALOGUS Primair onderwijs BIBLIOTHEEK KENNEMERWAARD 2012-2013 1 Programma s De lach van Tigo Tigo is verdrietig want hij is zijn lach kwijt. Hij zoekt overal: tussen de struiken, in de bomen,

Nadere informatie

Project overzicht Rode Draad

Project overzicht Rode Draad Project overzicht Rode Draad Voorwoord Bibliotheek Heusden wil een partner zijn voor het onderwijs als het gaat om leesbevordering, maar ook als het gaat om mediawijsheid en cultuureducatie. Wij werken

Nadere informatie

Meer halen uit lezen. met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs

Meer halen uit lezen. met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs Meer halen uit lezen met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs Goed lezen = goed leren... Wie een kwartier per dag leest, leert in een jaar duizend nieuwe woorden. Hoe meer een kind leest, hoe

Nadere informatie

Aanbod Bibliotheek Uden 2014-2015

Aanbod Bibliotheek Uden 2014-2015 00 Aanbod Bibliotheek Uden 2014-2015 Primair onderwijs Voor Uden, Volkel en Odiliapeel Inhoudsopgave 1 De Bibliotheek op School (dbos)... 2 2 Deskundigheidsbevordering voor de leerkracht... 3 3 Bibliotheekmaterialen

Nadere informatie

Aanbod voor het basisonderwijs

Aanbod voor het basisonderwijs Aanbod voor het basisonderwijs 2014-2015 De Kempen Inhoudsopgave Voorwoord 3 De Rode Draad 4 1. Leesbevorderingsprojecten 5 2. Op bezoek bij de bibliotheek 11 Groepsabonnementen 12 Themacollecties op maat

Nadere informatie

De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met

De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met Waarom? Het leven van Lisa Wist u dat? 1,5 miljoen volwassen Nederlanders zijn laaggeletterd zijn? Dat

Nadere informatie

Aanbod buitenschools 2016-2017

Aanbod buitenschools 2016-2017 Aanbod buitenschools 2016-2017 Om te beginnen Meer (voor)lezen, beter in taal Steeds meer onderzoek laat zien dat kinderen die goed en met plezier lezen daar hun hele schoolcarrière profijt van hebben.

Nadere informatie

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Westfriese Bibliotheken jong geleerd, is oud gedaan Ruim 15% van de kinderen in Nederland loopt een risico op taalachterstand. Wie moeite heeft met lezen

Nadere informatie

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op ARhus wil samen met de scholen inzetten op een doorgaande leeslijn voor alle kinderen. Daarom bieden we scholen een reeks materialen aan om in de klas te werken rond leesplezier en leesvaardigheid. Nieuw

Nadere informatie

Bibliotheekaanbod. Culturele Commissie Avereest

Bibliotheekaanbod. Culturele Commissie Avereest Bibliotheekaanbod Culturele Commissie Avereest VOORLEESPROJECT DE MOLENMUIS GROEP 1,2 - Leesbevordering: door middel van voorlezen kinderen en leerkrachten enthousiast maken voor boeken en het bezig zijn

Nadere informatie

Een schrijver op bezoek. en zien hoe een boek gemaakt wordt Handleiding voor de bibliotheek Groep 7

Een schrijver op bezoek. en zien hoe een boek gemaakt wordt Handleiding voor de bibliotheek Groep 7 Een schrijver op bezoek en zien hoe een boek gemaakt wordt Handleiding voor de bibliotheek Groep 7 Colofon Cubiss Tilburg, 2003 herz.vers. 2008 J:\klantenservice cubiss\rode Draad\handleiding bibliothecaris\schrijver

Nadere informatie

Wij gaan (voor)lezen

Wij gaan (voor)lezen Wij gaan (voor)lezen Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Helmond-Peel 2016-2017 Met als speerpunten: Literatuureducatie Ouderbetrokkenheid 1 Asten Deurne Helmond Someren Voorwoord Rode Draad: Lezen is

Nadere informatie

Leesplan maken? Introductie basisonderwijs

Leesplan maken? Introductie basisonderwijs Leesplan maken? Introductie basisonderwijs Op de www.leespan.nl kun je je eigen (school)leesplan schrijven en bewaren. Daarvoor moet je eerst inloggen. Voor scholen die niet meedoen aan de aanpak de Bibliotheek

Nadere informatie

BOVENBOUW - GROEP 6, 7 EN 8

BOVENBOUW - GROEP 6, 7 EN 8 Op zoek in de bibliotheek Lessen Groep 6 gaat op zoek naar de verschillende genres en materialen in de bibliotheek. Op ipads maken de kinderen kennis met de BibliotheekWise-App. Verder ontdekken ze de

Nadere informatie

Lezen is leuk en belangrijk

Lezen is leuk en belangrijk en belangrijk Bibliocenter verzorgt het bibliotheekwerk in de gemeenten Leudal, Maasgouw, Nederweert en Weert in dertien vestigingen en acht servicepunten. Achterin deze brochure vindt u een overzicht

Nadere informatie

1 les van 1 uur. Nationale Voorleesdagen Leesbevordering + Muziek. Bibliotheekbezoek Leesbevordering

1 les van 1 uur. Nationale Voorleesdagen Leesbevordering + Muziek. Bibliotheekbezoek Leesbevordering Dit menu bestaat uit verschillende losse programma s of lessenseries die u makkelijk kunt inpassen in een doorgaande leerlijn cultuureducatie, leesbevordering en mediawijsheid. Heeft u behoefte aan ondersteuning

Nadere informatie

Educatieve diensten van de bibliotheek

Educatieve diensten van de bibliotheek Educatieve diensten van de bibliotheek voor basisscholen in de gemeenten Renkum, Rheden en Rozendaal 2015-2016 Lezen en voorlezen Omdat u en ik weten dat lezen en voorlezen goed zijn voor de taalontwikkeling

Nadere informatie

De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen

De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen EEN KIND DAT 15 MINUTEN PER DAG LEEST, LEERT DUIZEND NIEUWE WOORDEN PER JAAR! 1 Wat kan de Bibliotheek betekenen voor kinderdagverblijven en

Nadere informatie

KWALITEITSKAART. Lezen - Bibliotheek op school. Inleiding - Lezen. Bibliotheek op school. Taal- en leesbevordering

KWALITEITSKAART. Lezen - Bibliotheek op school. Inleiding - Lezen. Bibliotheek op school. Taal- en leesbevordering ALITEITSKAART Taal- en leesbevordering PO Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteits Opbrengstgericht Werken zijn te vinden op www.schoolaanzet.nl. Deze website bevat

Nadere informatie

De verteltafel. Bouwstenen voor leesbevordering

De verteltafel. Bouwstenen voor leesbevordering De verteltafel Aanvulling Competent in leesbevordering Docentengids voor opleidingen Pedagogisch Werk en Onderwijsassistent Auteur: Eva Janssen Bouwstenen voor leesbevordering Colofon Auteur: Eva Janssen

Nadere informatie

Uit de schoolpraktijk:

Uit de schoolpraktijk: in beeld... In een tijd van ontlezing en groeiende taalachterstanden is voor de openbare bibliotheek een belangrijke rol weggelegd als kenniscentrum voor lezen. Waar het gaat om leesbevordering en leesplezier

Nadere informatie

Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013

Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013 Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013 Voorwoord Uw school besteedt het komend schooljaar natuurlijk veel aandacht aan mediawijsheid en

Nadere informatie

Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht

Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht schooljaar 2015-2016 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs Utrecht U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als wij! Daarom zetten

Nadere informatie

My name is Tom is een methode Engels voor alle groepen van de basisschool.

My name is Tom is een methode Engels voor alle groepen van de basisschool. My name is Tom is een methode Engels voor alle groepen van de basisschool. My name is Tom biedt een doorlopende leerlijn Engels voor alle groepen van de basisschool. Met My name is Tom leren de kinderen

Nadere informatie

Foto omslag: Mirjam Schiethart

Foto omslag: Mirjam Schiethart 1 Foto omslag: Mirjam Schiethart 2 Inhoud Leesbevordering pag groep 1-2 Leskist De mooiste vis van de zee helpt een ander 2 1-2 Leskist De mooiste vis van de zee sluit vrede 3 1-2 Leskist Kikker en een

Nadere informatie

Dit leesplan is geschreven naar aanleiding van de inrichting van de schoolbibliotheek. Leesplan. Schoolbibliotheek

Dit leesplan is geschreven naar aanleiding van de inrichting van de schoolbibliotheek. Leesplan. Schoolbibliotheek L Dit leesplan is geschreven naar aanleiding van de inrichting van de schoolbibliotheek. Leesplan Schoolbibliotheek Leesplan CBS de Regenboog Visie Op onze school vinden wij goed leren lezen belangrijk.

Nadere informatie

Aanbod naschools

Aanbod naschools Aanbod naschools 2017-2018 Meer (voor)lezen, beter in taal Steeds weer laat onderzoek zien dat kinderen die goed en met plezier lezen daar hun hele leven profijt van hebben. En dat is niet vreemd als u

Nadere informatie

PRODUCTCATALOGUS Primair onderwijs

PRODUCTCATALOGUS Primair onderwijs PRODUCTCATALOGUS Primair onderwijs BIBLIOTHEEK KENNEMERWAARD 2012-2013 1 Programma s De lach van Tigo Tigo is verdrietig want hij is zijn lach kwijt. Hij zoekt overal: tussen de struiken, in de bomen,

Nadere informatie

1. Algemeen... 2. 4. Projectcollecties... 7. 5. Schoolcollectie... 8. 7. Landelijke leesbevorderingcampagnes... 10

1. Algemeen... 2. 4. Projectcollecties... 7. 5. Schoolcollectie... 8. 7. Landelijke leesbevorderingcampagnes... 10 basisonderwijs 2010/2011 Inhoudsopgave Pagina 1. Algemeen... 2 2. Het leesbevorderingprogramma De Rode Draad... 3 2.1. Accenten per jaargroep... 4 2.2. Organisatie en werkwijze... 5 3. Groepsbezoeken...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Peuters 3. Schoolteam 7. Tarieven 8. Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Peuters 3. Schoolteam 7. Tarieven 8. Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek Inhoudsopgave Voorwoord 2 Peuters 3 Schoolteam 7 Tarieven 8 Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek 1 Voorwoord Wie Peuters Nationale Voorleesdagen Het Voorleesontbijt vormt de

Nadere informatie

Voorlezen is leuk! Handleiding leerkracht - Groep 1-2

Voorlezen is leuk! Handleiding leerkracht - Groep 1-2 Voorlezen is leuk! Handleiding leerkracht - Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2007 Rode Draad\\Handleiding leerkracht\voorlezen is leuk groep 1-2 leerkr\010808 Inhoudsopgave pagina 1. Inleiding 5 2. Project

Nadere informatie

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk Kleintje Leesplan Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk 2015 2016 Voor jonge kinderen zijn boeken van groot belang. Door plaatjes kijken, praten en voorlezen leren ze hoe de wereld er uit

Nadere informatie

LEZEN IS LEUK. Hierin ligt een taak zowel voor het bibliotheekwerk als voor het onderwijs. Een samenwerking ligt hier voor de hand.

LEZEN IS LEUK. Hierin ligt een taak zowel voor het bibliotheekwerk als voor het onderwijs. Een samenwerking ligt hier voor de hand. 1 LEZEN IS LEUK Lezen is leuk! Iedereen die van lezen houdt zal dit beamen. Leesvaardigheid is belangrijk voor de schoolloopbaan en de redzaamheid in onze kennismaatschappij en is van belang bij communicatie

Nadere informatie

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal Introductie Deze lesmodule is geschreven voor een project van 5 bijeenkomsten van elk 60 minuten, waarvan de laatste bijeenkomst het werkelijke Voorleesontbijt is. Het aantal, de duur en inhoud van de

Nadere informatie

Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden

Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden Binnen de landelijke aanpak van de Bibliotheek Een mediawijze leerling heeft alle competenties in huis die nodig zijn om

Nadere informatie

Verlegen om woorden Lesbrief voor vmbo

Verlegen om woorden Lesbrief voor vmbo Verlegen om woorden Lesbrief voor vmbo Voor de lessen Nederlands, PSO en LOB. Verlegen om woorden is een pakket met tips en handvatten om een ouderbijeenkomst te organiseren over ouderbetrokkenheid en

Nadere informatie

Meer halen uit lezen. intro. menu. contact. met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs

Meer halen uit lezen. intro. menu. contact. met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs Meer halen uit lezen met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs intro menu contact Intro Goed lezen = goed leren.... Wie een kwartier per dag leest, leert in een jaar duizend nieuwe woorden..

Nadere informatie

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Inleiding 2 INLEIDING DANS Leerlingen in het basisonderwijs dansen graag. Het sluit aan bij hun natuurlijke creativiteit, fantasie en bewegingsdrang.

Nadere informatie

Voorlezen met poppen

Voorlezen met poppen Voorlezen met poppen Aanvulling Competent in leesbevordering Docentengids voor opleidingen Pedagogisch Werk en Onderwijsassistent Auteur: Thea Nabring Bouwstenen voor leesbevordering Lesopzet leesbevorderingsactiviteiten

Nadere informatie

Inhoudelijk draaiboek voor leerkrachten basisonderwijs

Inhoudelijk draaiboek voor leerkrachten basisonderwijs Inhoudelijk draaiboek voor leerkrachten basisonderwijs Een collega of bijvoorbeeld de bibliothecaris heeft via De Schrijverscentrale geregeld dat er een schrijver op uw school komt. U bent gevraagd om

Nadere informatie

groep 5-6 bureau meestervervalsers Handleiding bibliotheek media spoor

groep 5-6 bureau meestervervalsers Handleiding bibliotheek media spoor groep 5-6 bureau meestervervalsers Handleiding bibliotheek media spoor Inleiding Deze lesmodule voor groep 5/6 is een samenwerking tussen school en bibliotheek. Mediaspoor is ontwikkeld als leerlijn voor

Nadere informatie

Aanbod onderwijs 2015/2016

Aanbod onderwijs 2015/2016 Aanbod onderwijs 2015/2016 Pagina LEESBEVORDERING EN TAALONTWIKKELING Lezen is van groot belang voor de ontwikkeling van het kind en zijn schoolprestaties. Met ons enthousiasme en expertise voor taal,

Nadere informatie

La Bocca della Verità Handleiding bibliotheek Groep 6

La Bocca della Verità Handleiding bibliotheek Groep 6 La Bocca della Verità Handleiding bibliotheek Groep 6 Colofon Het project La Bocca della Verità is ontwikkeld door: Cubiss, 2011 Statenlaan 4 5042 RX Tilburg 013-46 56 700 www.cubiss.nl educatie@cubiss.nl

Nadere informatie

Informatievaardighedenplan als onderdeelvan het Leesplan

Informatievaardighedenplan als onderdeelvan het Leesplan Informatievaardighedenplan als onderdeelvan het Leesplan Binnen de landelijke aanpak van de Bibliotheek Leerlingen met goede informatievaardigheden maken betere werkstukken en houden interessantere spreekbeurten.

Nadere informatie

Mannetje Jas in de klas. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2

Mannetje Jas in de klas. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Mannetje Jas in de klas Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Colofon Het project Mannetje Jas in de klas is ontwikkeld door: Cubiss Statenlaan 4 5042 RX Tilburg 013-46 56 700 www.cubiss.nl educatie@cubiss.nl

Nadere informatie

De Schatkamer van Roald Dahl. Handleiding voor de bibliotheek - Groep 4 en 5

De Schatkamer van Roald Dahl. Handleiding voor de bibliotheek - Groep 4 en 5 De Schatkamer van Roald Dahl Handleiding voor de bibliotheek - Groep 4 en 5 Colofon De schatkamer van Roald Dahl is ontwikkeld door: Cubiss Statenlaan 4 5042 RX Tilburg www.cubiss.nl webshop@cubiss.nl

Nadere informatie

Lezen: Het lijkt of je televisie kijkt, alleen dan zonder televisie, je maakt beelden in je hoofd.

Lezen: Het lijkt of je televisie kijkt, alleen dan zonder televisie, je maakt beelden in je hoofd. Aan de ontwikkeling van educatwise is menig brainstormsessie vooraf gegaan. Graag leid ik u vandaag in een Pecha Kucha, een korte presentatie met 20 beelden, langs een aantal belangrijke fundamenten en

Nadere informatie

De participatiebibliotheek

De participatiebibliotheek Voor meer informatie: Marjolein Bakker adviseur Communicatie marjolein.bakker@bibliotheek-zoetermeer.nl Hoofdbibliotheek Stadhuisplein 2 2711 EC Zoetermeer T 079-34 38 200 www.bibliotheek-zoetermeer.nl

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle groepen 9 3 Kunsteducatieproject voor

Nadere informatie

Educatieve diensten van de bibliotheek voor basisscholen in de gemeenten Rheden en Renkum schooljaar

Educatieve diensten van de bibliotheek voor basisscholen in de gemeenten Rheden en Renkum schooljaar Educatieve diensten van de bibliotheek voor basisscholen in de gemeenten Rheden en Renkum schooljaar 2014-2015 1 De Bibliotheek op school De Bibliotheek op school is een landelijk ontwikkelde en ondersteunde

Nadere informatie

Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op]

Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op] Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op] +31613021720 Info@muziekschoolmontauban.nl www.muziekschoolmontauban.nl Over Muziekschool Montauban Muziekschool Montauban staat voor de bereikbaarheid van muziekles voor

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit Cultuureducatie met Kwaliteit Doorlopende leerlijn literatuur Groep 7 Lessenreeks basis Deze leerlijn is ontwikkeld door Bibliotheek Zoetermeer. Schrijversbezoek Informatie over Schrijversbezoek Groep

Nadere informatie

1 les van 1 uur. Knipperdeknip Drama + Leesbevordering. Knipperdeknip is een meespeelvoorstelling,

1 les van 1 uur. Knipperdeknip Drama + Leesbevordering. Knipperdeknip is een meespeelvoorstelling, Dit menu bestaat uit verschillende losse programma s of lessenseries die u makkelijk kunt inpassen in een doorgaande leerlijn cultuureducatie en/of leesbevordering. Heeft u behoefte aan ondersteuning bij

Nadere informatie

1a. Werkt uw kinderopvang met een specifiek taalstimuleringsprogramma bijvoorbeeld vanwege VVE?

1a. Werkt uw kinderopvang met een specifiek taalstimuleringsprogramma bijvoorbeeld vanwege VVE? Voorbeeld leesplan kinderopvang Meerjarenplan 1. Visie Raadpleeg het beleidsplan of het taalplan van uw kinderopvanginstelling en vraag na bij collega's. Waarom vindt uw kinderopvanginstelling leesbevordering

Nadere informatie

Bibliotheekbezoeken. - Kleuters Nationale voorleesdagen

Bibliotheekbezoeken. - Kleuters Nationale voorleesdagen Bibliotheekbezoeken - Kleuters Nationale voorleesdagen Inhoud: In het kader van de Nationale Voorleesdagen worden de kleuters uitgenodigd in de bibliotheek. Het programma zal betrekking hebben op het thema

Nadere informatie

Lessenserie bij Goed Gelezen! VTL Pluspakket groep 4

Lessenserie bij Goed Gelezen! VTL Pluspakket groep 4 Lessenserie bij Goed Gelezen! VTL Pluspakket groep 4 Op basisschool de Lemborgh in Limbricht wordt gewerkt met Goed Gelezen! begrijpend en studerend lezen en met Goed Gelezen! voortgezet technisch lezen.

Nadere informatie

HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school

HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school Beste leesconsulent, Jan Paul Schutten onze enige echte kinderboekenambassadeur- heeft een geweldige

Nadere informatie

Spelenderwijs & de Bibliotheek Utrecht. Samen maken we lezen nóg leuker!

Spelenderwijs & de Bibliotheek Utrecht. Samen maken we lezen nóg leuker! Spelenderwijs & de Bibliotheek Utrecht Samen maken we lezen nóg leuker! schooljaar 2014-2015 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als

Nadere informatie

schooljaar

schooljaar schooljaar 2017-2018 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Bibliotheek op school... 4 Leesbevordering... 5 INFORMATIE LEESBEVORDERINGSPROJECTEN... 6 Leesbevordering en cultuureducatie... 7 GROEP 1-2... 7 GROEP

Nadere informatie

Projecten voor groep 1/2

Projecten voor groep 1/2 Projecten voor groep 1/2 Kleine Ezel De boeken van Kleine Ezel, geschreven door Rindert Kromhout met illustraties van Annemarie van Haeringen, staan centraal in dit project. Kleuters ervaren de emotionele

Nadere informatie

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2:

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4 Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Leerlingen raken vertrouwd met het presenteren voor een groep Leerlingen raken vertrouwd

Nadere informatie

2014-2015. Educatief programma basisonderwijs

2014-2015. Educatief programma basisonderwijs 2014-2015 Educatief programma basisonderwijs Programma Leesbevordering - mediawijsheid - cultuureducatie Inleiding Leren begint bij lezen! Leren begint bij lezen! Het maakt een groot verschil in de ontwikkeling

Nadere informatie

AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN

AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN SCHOOLJAAR 2009 2010 Aanbod Voorschools 2009-2010 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 1. Bibliotheekabonnement 4 2. Introductiebezoek 5 3. Lezingen

Nadere informatie