Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2:"

Transcriptie

1 Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4 Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Leerlingen raken vertrouwd met het presenteren voor een groep Leerlingen raken vertrouwd met het stellen van vragen aan anderen Leerlingen leren vragen te stellen over diverse onderwerpen Leerlingen leren te reageren op reacties van luisteraars Leerlingen kunnen een verhaal navertellen Leerlingen ontwikkelen een positieve en betrokken luisterhouding Leerlingen kunnen hun aandacht richten en langere tijd vasthouden Doelen van vertellen en presenteren in groep 3 en 4: Leerlingen leren een geschikte opbouw te hanteren voor een verhaal of presentatie Leerlingen leren relevante informatie te selecteren tijdens het voorbereiden van de presentatie Leerlingen leren hoe ze gebruik kunnen maken van geheugensteuntjes/werkvormen tijdens de presentatie (woordweb, lijstjes, mindmap etc.) Leerlingen leren zorgvuldig en expressief te formuleren Leerlingen leren rekening te houden met reacties van luisteraars

2 Boekbespreking en spreekbeurt Boekbespreking in groep 2 en spreekbeurt in groep 1 en 2 De boekbespreking van het Spelend Streefsysteem gaat als volgt: De leerkracht heeft de leiding. De leerkracht promoot eerst zelf een boek (omdat het om promotie gaat is het niet nodig dat de leerkracht het boek voorleest). Hiervoor kan ook een gastdocent ingezet worden (Dit kan b.v. een oudere leerling, ouder of opa/oma zijn). Het gaat er om dat de promotie afwisselend en boeiend is voor de leerlingen, zodat zij enthousiast worden gemaakt voor het lezen van boeken. Er kan gebruik gemaakt worden van fictie of non-fictie boeken. Voordat de promotie wordt gehouden nodigt de leerkracht één of hooguit twee leerlingen uit om (binnen het thema) een boek te zoeken en te laten promoten. Het is de bedoeling dat het boek thuis herhaaldelijk wordt voorgelezen, zodat de leerling het boek goed kent. De boekbespreking wordt in principe thuis voorbereid. Het bespreken van het boek gaat volgens de techniek die gebruikt wordt bij een kringgesprek. De leerkracht stelt hierbij gerichte vragen: -fase 1: de indruk over het boek en de waardering. -fase 2: praten over de inhoud van het verhaal (gebruik de pictogrammenkaartjes die gebruikt worden om de opbouw van de verhaallijn aan te geven, bv. wie/wat/waar/welke/korte inhoud). Het is hierbij belangrijk dat alle leerlingen bij het gesprek betrokken raken. De boekbespreking kan worden afgesloten door de leerkracht, die eventueel een passend filmpje laat zien of een gedicht voorleest of een lied laat horen. De spreekbeurt De leerlingen van groep 1 en 2 houden een spreekbeurt aan de hand van de mooiedingen doos. De mooie-dingen-doos is een heel bijzondere doos in een groep. Elke week krijgt een leerling deze doos mee naar huis. De leerling mag er vervolgens drie dingen in doen waar het over wil vertellen in de klas. Dit kan bv. zijn: een stuk speelgoed waar het kind graag mee speelt, een foto of een knuffel o.i.d. De leerling houdt vervolgens een spreekbeurt over de drie bijzondere dingen uit zijn/haar leven. De leerkracht begeleidt de leerling hierbij door middel van het stellen van gerichte vragen. De opdracht voor de andere leerlingen is om gericht te luisteren om eventueel vragen te kunnen stellen.

3 Boekbespreking en spreekbeurt in groep 3 en 4 Groep 3 Spreekbeurt Vanaf kern 1, van de methode Veilig leren lezen, met als thema Mijn klas gaat het vooral over Ik. De leerlingen van groep 3 houden een spreekbeurt over zichzelf en nemen daarbij in de Ik-doos, naast andere eigen spulletjes ook hun lievelingsboek mee. M.b.v. de spullen in de Ik-doos vertelt de leerling zijn/haar eigen verhaal. De leerling vertelt over zijn/haar lievelingsboek m.b.v. de pictogrammen voor begrijpend lezen. De leerlingen leren elkaar en hun groep beter kennen. Boekbespreking Vanaf kern 7, van de methode Veilig leren lezen, houden de leerlingen een boekbespreking. De leerlingen bereiden hun boekbespreking voor m.b.v. de kijkwijzer (zie bijlage 6). De beoordeling wordt op het rapport vermeld (zie bijlage 8). Groep 4 De leerlingen van groep 4 presenteren één keer per schooljaar een boek en houden één keer per schooljaar een spreekbeurt. De leerlingen bereiden hun boekbespreking en spreekbeurt voor m.b.v. de stappenplannen. (zie bijlage 7) De leerlingen maken gebruik van geheugensteuntjes tijdens hun presentatie (woordweb, lijstjes, mindmap etc.) De beoordeling wordt op het rapport vermeld (zie bijlage 8 en 9). Bijlagen: 1. Informatiebrief voor de ouders/verzorgers van groep 1 en 2 2. Beoordeling boekbespreking en spreekbeurt groep 1 en 2 3. Informatiebrief voor de ouders/verzorgers van groep 3 4. Informatiebrief voor de ouders/verzorgers van groep 4 5. Ik-doos groep 3 stappenplan leerling 6. Boekbespreking groep 3 en 4 stappenplan leerling 7. Spreekbeurt groep 4 stappenplan leerling 8. Beoordelingsformulier voor een boekbespreking in groep 3 en 4 9. Beoordelingsformulier voor een spreekbeurt in groep 3 en 4

4 Bijlage 1: Informatiebrief voor de ouders/verzorgers van groep 1 en 2 De boekbespreking Hallo ouders/verzorgers, Uw kind mag een boekbespreking houden voor de andere kinderen in de klas. Het is de bedoeling dat uw kind zelf een boek uitzoekt. Dit mag een boek zijn van thuis of eventueel een boek van school. Wij vragen u het boek minstens 5 keer voor te lezen, zodat het kind al goed weet waar het boek over gaat en het verhaal kan navertellen ( voorlezen ). Ook is het belangrijk dat u met uw kind praat over de titel en de schrijver. Hierna mag uw kind in overleg met de leerkracht het boek mee naar school nemen en een boekbespreking houden in de kring. De leerkracht zal uw kind hierbij begeleiden. Hartelijke dank alvast. Met vriendelijke groet, (naam leerkracht) De mooie dingen doos Hallo ouders/verzorgers, Uw kind heeft de mooie dingen doos mee naar huis gekregen. Uw zoon of dochter mag hier drie dingen van zichzelf in doen waar hij/zij over mag vertellen in de kring. Wilt u de doos morgen weer meegeven aan uw kind? Hartelijk dank alvast. Met vriendelijke groet, (naam leerkracht)

5 Bijlage 2: Beoordeling boekbespreking en spreekbeurt groep 1 en 2 Beoordeling boekbespreking Groep 1: o Kan een eenvoudig, bekend prentenboek voorlezen. o Kent de verhaallijn. o Gebruikt goede zinnen. Een enkele vervoeging/verbuiging mag. o Is goed verstaanbaar. Groep 2: o Kan een prentenboek voorlezen van ongeveer 6 tot 10 platen. o Kent de verhaallijn. o Gebruikt goede zinnen met goede vervoegingen en verbuigingen. o Is goed verstaanbaar. Beoordeling spreekbeurt Groep 1: o Vertelt uit zichzelf, met een beetje ondersteuning van de leerkracht. o Gebruikt goede zinnen. Een enkele vervoeging/verbuiging mag. o Is goed verstaanbaar (90%). Groep 2: o Vertelt uit zichzelf. o Gebruikt goede zinnen, met goede vervoegingen en verbuigingen. o Is goed verstaanbaar (100%).

6 Bijlage 3: Informatiebrief voor de ouders/verzorgers van groep 3 Beste ouders/verzorgers, Uw kind gaat in groep 3 één spreekbeurt en één boekbespreking verzorgen voor de kinderen van deze groep. Voor zowel de spreekbeurt als de boekbespreking zou het fijn zijn als uw kind thuis met aandacht van toehoorders oefent. De toehoorders kunnen gezinsleden (familieleden) zijn, eventueel aangevuld met diverse knuffels. U helpt uw kind het best wanneer uw kind oefent om het verhaal in haar/zijn eigen woorden over te brengen, zodat uw kind dit later ook in de groep kan. Spreekbeurt: uw kind vertelt over zichzelf aan de hand van de in de Ik-doos meegenomen spullen, waaronder in ieder geval zijn/haar lievelingsboek. Vervolgens vertelt uw kind over zijn/haar lievelingsboek. Het boek mag een boek zijn dat thuis voorgelezen wordt. Boekbespreking: uw kind kiest een boek op zijn/haar leesniveau en bereidt de boekbespreking voor m.b.v. het stappenplan boekbespreking. (Bijlage ) Uw kind krijgt een planning met data mee. De titel van het gekozen boek kan opgeschreven worden op een schema dat in de klas hangt. Zo wordt voorkomen dat een boek herhaaldelijk aan bod komt en de andere leerlingen weten alvast een beetje wat er komen gaat. We gaan er vanuit dat u door middel van deze informatie voldoende bent geïnformeerd. Mochten er toch nog vragen en/of opmerkingen zijn dan bent u welkom bij de leerkracht. Met vriendelijke groet, (naam leerkracht)

7 Bijlage 4: Informatiebrief voor de ouders/verzorgers van groep 4 Beste ouders/verzorgers, Uw kind gaat in groep 4 één boekbespreking en één spreekbeurt verzorgen voor de kinderen van deze groep. Voor zowel de boekbespreking als de spreekbeurt zou het fijn zijn als uw kind thuis met aandacht van toehoorders oefent. De toehoorders kunnen gezinsleden (familieleden) zijn, eventueel aangevuld met diverse knuffels. U helpt uw kind het best wanneer uw kind oefent om het verhaal in haar/zijn eigen woorden over te brengen, zodat uw kind dit later ook in de groep kan. De punten waarop bij beide activiteiten wordt gelet, vindt u op de meegegeven richtlijnen en in beide gevallen is de spreekduur 5-10 minuten. Boekbespreking: uw kind kiest een boek op haar/zijn leesniveau. Soms is het niet onverstandig om een lievelingsboek, dat vaak gelezen is, te kiezen. Spreekbeurt: verstandig is om ver van tevoren al over een onderwerp na te denken en er één te kiezen. Ongeveer 1 week voor de spreekbeurt neemt uw kind de verteldoos mee. De doos kan worden gevuld met b.v. foto s, tijdschriften, attributen, die betrekking hebben op het onderwerp. Uw kind krijgt een planning met data mee en het zou fijn zijn dat het gekozen onderwerp en boek aan de juf worden doorgegeven. Zo wordt voorkomen dat een onderwerp of een boek herhaaldelijk aan bod komt en de andere leerlingen weten alvast een beetje wat gaat komen. We gaan er vanuit dat u door middel van deze informatie voldoende bent geïnformeerd. Mochten er toch nog vragen en/of opmerkingen zijn dan bent u welkom bij de leerkracht. Met vriendelijke groet, (naam leerkracht)

8 Bijlage 5: Ik-doos groep 3 stappenplan leerling groep 3 Stap voor stap een spreekbeurt met behulp van de Ik-doos Neem 3 voorwerpen mee waarover je wilt vertellen. Neem ook een boek mee dat je leuk vindt. Je bedenkt waarom de deze voorwerpen mee wilt nemen. Je leest en bekijkt het boek goed. Je leest het boek nog een keer en dan let je op de volgende vragen: De titel van het boek. De naam van de schrijver. De naam van de illustrator/tekenaar. Je vertelt aan de klas waarom je dit boek hebt gekozen. Je vertelt kort waar het boek over gaat. Gebruik de pictogrammen, wie, wat, waar, en hoe verder. Je leest een kort stukje voor uit je boek. Je laat eventueel het mooiste plaatje zien. Stel aan het eind 3 vragen aan de klas die te maken hebben met je Ik-doosspreekbeurt, zodat je kan zien wie er goed geluisterd heeft. Heel veel succes!

9 groep 3 Stap voor stap een Ik-doosspreekbeurt Mijn voorwerpen: Ik heb dit mee, omdat Mijnboek:..... Deschrijver:... Deillustrator/tekenaar:. Ik heb dit boek gekozen, omdat... Het boek gaat over: ( steekwoorden )

10 Ik lees voor blz... Het mooiste plaatje:blz... Drie vragen aan de klas:

11 Bijlage 6: Boekbespreking groep 3 en 4 stappenplan leerling groep 3 en 4 Stap voor stap een boekbespreking Kies een boek dat je leuk lijkt/vindt. Dit boek moet minimaal het avi niveau zijn waar je op leest. Je leest het boek goed voor jezelf. Je leest het boek nog een keer en dan let je op de volgende vragen: De titel van het boek. De naam van de schrijver. De naam van de illustrator. De uitgeverij. Je vertelt aan de klas waarom je dit boek hebt gekozen. Je vertelt kort waar het boek over gaat. Denk aan wie, wat, waar, en hoe verder. Je leest een kort stukje voor uit je boek. Je laat eventueel het mooiste plaatje zien. Vertel iets over de schrijver. (bijv. welke boeken heeft hij/zij nog meer geschreven) Stel aan het eind 3 vragen aan de klas die te maken hebben met je boekbespreking, zodat je kan zien wie er goed geluisterd heeft. Sluit de boekbespreking op een leuke manier af. Tijdens de boekbespreking mag je een papier met steekwoorden gebruiken. Laat dit van te voren aan de juf zien.

12 Oefen thuis de boekbespreking met je familie. Veel succes!!

13 groep 3 en 4 Stap voor stap een boekbespreking Mijn boek: De schrijver:. De illustrator: De uitgeverij: Ik heb dit boek gekozen, omdat... Het boek gaat over: ( steekwoorden ) Ik lees voor blz. Het mooiste plaatje:..

14 Wat weet ik van de schrijver:... Drie vragen aan de klas: Hoe sluit ik mijn boekbespreking af? Bijlage 7: Spreekbeurt groep 4 stappenplan leerling groep 4

15 Stap voor stap een spreekbeurt Kies een onderwerp dat je leuk vindt en waar je al een beetje van weet. Lees de informatie uit allerlei boeken en kijk op internet. Kies stukjes uit waar je over wilt vertellen. Vertel waarom je voor dit onderwerp hebt gekozen. Schrijf/zet alles wat je wilt vertellen op een blad/in een document, lees dat meerdere keren goed door, zodat je het verhaal goed in je hoofd hebt. Oefen met je familie, buren eventueel de knuffels erbij. Aan hen vertel je het verhaal. Spreek rustig en duidelijk, zodat je goed te verstaan bent als je voor de groep staat. Wacht met praten tot iedereen stil is. Neem in de verteldoos spullen mee die met je onderwerp te maken hebben. Maak voor jezelf een brief met woorden waarmee je je verhaal kan vertellen. We vertellen uit ons hoofd en we lezen het niet op van een blad. Stel aan het eind van je spreekbeurt 3 vragen aan de groep, zodat je kunt zien wie er goed heeft geluisterd. De groep mag verdiepingsvragen over het onderwerp stellen die jij mag gaan beantwoorden. Heel veel succes! Bijlage 8: Beoordelingsformulier voor een boekbespreking in groep 3 en 4 Beoordelingsformulier voor een boekbespreking in groep Naam Groep Datum

16 Titel Auteur Illustrator Uitvoering o doet veel uit het hoofd o kijkt veel op het papier o leest voor o weet niet wat te vertellen De samenvatting is o duidelijk o onduidelijk o goede hoeveelheid o te weinig/ te veel o leuke opbouw o onsamenhangend o goed tempo o te traag/te snel Je leest o duidelijk o onduidelijk o goed tempo o te traag/te snel o met intonatie o zonder intonatie Samenvatting: De aan de groep gestelde vragen: Opmerkingen over de boekbespreking Kinderen: Van de leerkracht: Eindbeoordeling: Bijlage 9: Beoordelingsformulier voor een boekbespreking in groep 3 en 4 Beoordelingsformulier voor een spreekbeurt in groep

17 Naam Groep Datum Spreekbeurt over Uitvoering o doet veel uit het hoofd o kijkt veel op het papier o leest voor o weet niet wat te vertellen De samenvatting is o duidelijk o onduidelijk o goede hoeveelheid o te weinig/ te veel o leuke opbouw o onsamenhangend o goed tempo o te traag/te snel Je leest o duidelijk o onduidelijk o goed tempo o te traag/te snel o met intonatie o zonder intonatie Samenvatting: De aan de groep gestelde vragen: Opmerkingen over de boekbespreking Kinderen: Van de leerkracht: Eindbeoordeling:

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8 Informatieboekje Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring 2015 / 2016 groep 8 Informatie In dit informatieboekje vind je informatie voor je spreekbeurt, je leeskring en je nieuwskring. De voorbereiding is

Nadere informatie

Beoordeling power-point groep 5

Beoordeling power-point groep 5 Beoordeling power-point groep 5 Leerkracht: Leerling: Onderdeel 2 4 6 8 10 Opmerkingen Titeldia: Duidelijke titel met onderwerp/naam/groep Inhoudsopgave: Puntsgewijs wat ga je behandelen. Plaatjes: Functioneel

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

Basisschool de Triangel. Het houden van een spreekbeurt.

Basisschool de Triangel. Het houden van een spreekbeurt. Basisschool de Triangel Het houden van een spreekbeurt. 1 INHOUDSOPGAVE SPREEKBEURT GROEP 5 1 GROEP 6 5 GROEP 7 EN 8 9 2 HOE BEREID IK MIJN SPREEKBEURT VOOR? SPREEKBEURT IN GROEP 5 Wat is een spreekbeurt?

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng?We hebben nu al een beetje geoefend met een boekbespreking, maar voor veel kinderen is praten met

Nadere informatie

GOEDE STUDIEGEWOONTEN DE PLAATS

GOEDE STUDIEGEWOONTEN DE PLAATS GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken zijn er vier belangrijke hoofdzaken. Dat zijn: A. de plaats B. de tijd C. goede gezondheid D. planning DE PLAATS De beste plaats om je

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Voorbereidingsblad boekbespreking

Voorbereidingsblad boekbespreking Voorbereidingsblad boekbespreking Eigenlijk moet je drie belangrijke dingen vooraf doen: 1. Het kiezen van een boek; 2. Het lezen van een boek; 3. Het voorbereiden en uitschrijven van de boekbespreking.

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

Werkwijzer Verslagkring:

Werkwijzer Verslagkring: Werkwijzer Verslagkring: 1. Je maakt een tweetal. 2. Met zijn tweeën kies je een onderwerp, waarin jullie je willen verdiepen en waarover jullie meer willen weten. 3. Samen ga je op zoek naar informatie

Nadere informatie

BIJLAGE bij de Website voor Groep 6, 7, 8

BIJLAGE bij de Website voor Groep 6, 7, 8 Zoals u wellicht weet wordt er ieder jaar in oktober de KINDERBOEKENWEEK georganiseerd. Op de meeste scholen worden er dan ook Voorleeswedstrijden gehouden, en gaat de aandacht speciaal uit naar de PROMOTIE

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

De spreekbeurt. In welke groepen wordt een spreekbeurt gehouden? De spreekbeurt wordt gehouden in de groepen 5 t/m 8.

De spreekbeurt. In welke groepen wordt een spreekbeurt gehouden? De spreekbeurt wordt gehouden in de groepen 5 t/m 8. De spreekbeurt mei 2011. Wat is een spreekbeurt? Onder een spreekbeurt verstaan we een vertelbeurt voor de klas. De leerling leert in het openbaar voor een groep te durven spreken over een bepaald onderwerp.

Nadere informatie

HUISWERKGIDS SCHOOLJAAR 2011-2012

HUISWERKGIDS SCHOOLJAAR 2011-2012 HUISWERKGIDS SCHOOLJAAR 2011-2012 1 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk bladzijde 1. Inleiding De huiswerkgids 3 2. Hoe maak en leer je huiswerk? 4 3. Het leren van woorden (spelling/engels) 5 4. Het leren van topografie

Nadere informatie

De Huiswerkgids beschrijft de doorgaande lijn van het huiswerk dat we geven en de aanbevolen aanpak.

De Huiswerkgids beschrijft de doorgaande lijn van het huiswerk dat we geven en de aanbevolen aanpak. De Huiswerkgids beschrijft de doorgaande lijn van het huiswerk dat we geven en de aanbevolen aanpak. 2 juli 2014 KBS De Hoeksteen 11QH Olmendreef 100 3137 CR Vlaardingen Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Hoe maak

Nadere informatie

Mijn digitale leesrugzak

Mijn digitale leesrugzak Het hele schooljaar heb ik hard gewerkt op school. Een heerlijke lange zomervakantie heb ik zeker verdiend. Ik ben een lezer geworden en wil een lezer blijven. In mijn digitale leesrugzak zitten heel veel

Nadere informatie

Huiswerkbeleid op OBS de Zeester. augustus 2014

Huiswerkbeleid op OBS de Zeester. augustus 2014 Huiswerkbeleid op OBS de Zeester augustus 2014 1 Inhoud: 1. Waarom geven wij huiswerk? 2. In welke groepen krijgen de kinderen huiswerk? 3. Waaruit bestaat het huiswerk in de diverse groepen? Op onze school

Nadere informatie

Zonkinderen. Suggesties bij kern 11. Auteur: Wilma Stegeman. Boekenhoek en thematafel in kern 11. Internet. Suggesties

Zonkinderen. Suggesties bij kern 11. Auteur: Wilma Stegeman. Boekenhoek en thematafel in kern 11. Internet. Suggesties Zonkinderen Suggesties bij kern 11 Auteur: Wilma Stegeman In het artikel Zonkinderen kunnen heel wat werk aan op www.veiliglerenlezen.be, vindt u een aantal lees- en schrijfactiviteiten voor de uitmuntende

Nadere informatie

8-10-2015. Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Modelen. Contactgegevens

8-10-2015. Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Modelen. Contactgegevens Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Modelen WWW.CPS.NL Contactgegevens Willem Rosier w.rosier@cps.nl 06 55 898 653 Hoe ziet het modelen er in de 21 ste eeuw uit? Is flipping the classroom dan

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

HEB JE HUISWERK VANDAAG?

HEB JE HUISWERK VANDAAG? BLAD 1 HEB JE HUISWERK VANDAAG? Je kind moet thuis werken voor school. In de agenda kan je kijken wat je kind moet doen. Wat moet je doen? 1 Maak oefening 1 op blad 2: Wat doet je kind na de school? 2

Nadere informatie

Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt.

Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt. Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt. Om het overzichtelijk te maken, hebben we onder elk onderdeel een afvinklijstje

Nadere informatie

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum boekenkring Inleverdatum werkstukken (groep 6 t/m 8) Werkstuk 1: woensdag 22 november Werkstuk 2: woensdag 18

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Bijlage 1. Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3/4,

Bijlage 1. Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3/4, Bijlage 1 Brief aan de ouders Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3/4, De komende periode gaan wij aan de slag met het thema feesten. We bespreken allerlei feestelijke momenten in het jaar

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen?

Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen? Het maken van een boekbespreking in Powerpoint De voorbereiding: het kiezen van een boek Bedenk eerst heel goed over welk boek je een boekbespreking wilt gaan houden. Je kunt het beste een boek uitkiezen

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal Introductie Deze lesmodule is geschreven voor een project van 5 bijeenkomsten van elk 60 minuten, waarvan de laatste bijeenkomst het werkelijke Voorleesontbijt is. Het aantal, de duur en inhoud van de

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

PROTOCOL PRESENTEREN. OR/1963/presenteren

PROTOCOL PRESENTEREN. OR/1963/presenteren PROTOCOL PRESENTEREN 1 ALGEMEEN In de veranderende samenleving worden steeds nieuwe vaardigheden van ons gevraagd. Deze noemen we de 21st century skills. Presenteren en informatie verwerken vallen daar

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Leerlijnen peuters en jonge kind (MET extra doelen) versie juli 2015. Naam leerling. Taal Beginnende geletterdheid

Leerlijnen peuters en jonge kind (MET extra doelen) versie juli 2015. Naam leerling. Taal Beginnende geletterdheid Leerlijnen peuters en jonge kind (MET extra doelen) versie juli 2015 Taal eginnende geletterdheid eginnende geletterdheid-stap 1 OEKORIËNTATIE: Herkent een boek en weet dat er een verhaal in staat -20--20

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Het huiswerk heeft de volgende functies: - Het kan er toe bijdragen dat kinderen niet achterop raken met het onderwijsprogramma

Het huiswerk heeft de volgende functies: - Het kan er toe bijdragen dat kinderen niet achterop raken met het onderwijsprogramma Huiswerk op De Springplank Informatiebrochure voor ouders / verzorgers Deze brochure is opgezet om u als ouders/verzorgers te informeren over de rol van huiswerk op De Springplank. We hopen dat deze informatie

Nadere informatie

De Voorleesvogel. Tips bij interactief voorlezen

De Voorleesvogel. Tips bij interactief voorlezen De Voorleesvogel Tips bij interactief voorlezen 1 Dienst Openbare Bibliotheek Den Haag Onderwijsbureau 070-3534552 hwi@dobdenhaag.nl 2 Interactief voorlezen Het is de kunst van interactief voorlezen om

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit Cultuureducatie met Kwaliteit Doorlopende leerlijn literatuur Groep 7 Lessenreeks basis Deze leerlijn is ontwikkeld door Bibliotheek Zoetermeer. Schrijversbezoek Informatie over Schrijversbezoek Groep

Nadere informatie

Huiswerkboekje Huiswerkboekje

Huiswerkboekje Huiswerkboekje Huiswerkboekje 1 Jan Thiesschool Menso Altinglaan 4 9451 KE Rolde (0592) 24 13 03 e-mail: janthies@primah.org website: www.janthiesschool.nl Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3 t/m 8.

Nadere informatie

Huiswerkboekje Huiswerkboekje

Huiswerkboekje Huiswerkboekje Huiswerkboekje 1 Jan Thiesschool Menso Altinglaan 4 9451 KE Rolde (0592) 24 13 03 e-mail: janthies@primah.org website: www.janthiesschool.nl Aan de ouders/verzorgers, We willen het maximale uit onze leerlingen

Nadere informatie

Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep.

Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep. INFORMATIE OVER GROEP 3 Uw kind zit in groep 3, maar wat doet het toch de hele dag? Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep. VEILIG LEREN LEZEN Dit is de methode die we in

Nadere informatie

LEREN LEREN LEREN. een overzicht met leerhulpjes voor de diverse vakgebieden. Hieronder kun je lezen over het leren/maken van:

LEREN LEREN LEREN. een overzicht met leerhulpjes voor de diverse vakgebieden. Hieronder kun je lezen over het leren/maken van: LEREN LEREN LEREN een overzicht met leerhulpjes voor de diverse vakgebieden Hieronder kun je lezen over het leren/maken van: 1. DICTEE 2. TAFELS 3. VRAGEN EN OPDRACHTEN 4. STUKKEN TEKST (bijv. hoofdstuk

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL

werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL 7.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken 1 2 3 Badria vindt Nederlands moeilijk. De juf komt op huisbezoek.

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Stap 1: Onderwerp en vraag Voordat je kunt beginnen met het maken van een werkstuk, moet je natuurlijk een onderwerp kiezen. Als je een onderwerp hebt gekozen ga je bedenken wat

Nadere informatie

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs.

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs. R.K. Basisschool Anselderlaan 10 6471 GL Eygelshoven Tel: 045-5351434 De fijne kneepjes van het voorlezen Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de

Nadere informatie

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Begrijpend luisteren WWW.CPS.NL

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Begrijpend luisteren WWW.CPS.NL Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Begrijpend luisteren WWW.CPS.NL Contactgegevens Annemarieke Kool a.kool@cps.nl 06 55 81 87 65 Programma 1. Welkom 2. Doelen van workshop 3. Theorie strategieën

Nadere informatie

DE NATIONALE VOORLEES- KAMPIOENSCHAPPEN

DE NATIONALE VOORLEES- KAMPIOENSCHAPPEN DE NATIONALE VOORLEES- KAMPIOENSCHAPPEN Handleiding voor leerkrachten Voorwoord Na de succesvolle Nationale Voorleeskampioenschappen van 2014 zijn wij weer op zoek naar voorleestalent. En ook nu hebben

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum onder andere

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Huisdier: Hoe oud is het, wat is zijn naam, hoe lang woont hij al bij jou? Wat eet hij? Hoe moet je hem verzorgen? Andere informatie.

Huisdier: Hoe oud is het, wat is zijn naam, hoe lang woont hij al bij jou? Wat eet hij? Hoe moet je hem verzorgen? Andere informatie. Spreekbeurt in groep 3 Je gaat dit jaar aan jouw groep iets vertellen over een onderwerp dat jij leuk vindt. Je kunt bijvoorbeeld vertellen over je huisdier of jouw hobby. Hoe ziet een spreekbeurt eruit?

Nadere informatie

HUISWERKBELEID BS DE TWEESPRONG SCHOOLJAAR

HUISWERKBELEID BS DE TWEESPRONG SCHOOLJAAR HUISWERKBELEID BS DE TWEESPRONG SCHOOLJAAR INLEIDING Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces dat in de klas is gestart. Het vormt een brug tussen thuis en de school. Met het meegeven van huiswerk

Nadere informatie

Begeleide interne stage

Begeleide interne stage Ik, leren en werken Begeleide interne stage Deel 2 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Marian van der Meijs Inhoudelijke redactie: Titel: Ik, leren

Nadere informatie

Stappenplan voor het maken van een presentatie

Stappenplan voor het maken van een presentatie Stappenplan voor het maken van een presentatie De voorbereiding van een presentatie is erg belangrijk. Je kunt niet de avond ervoor even een presentatie maken. Je moet informatie verzamelen (bv. uit boeken,

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Je gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in een

Nadere informatie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie SAMEN DELEN een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie INHOUD LESBRIEF 1. Introductie 2. De SAMEN DELEN Lesinhoud 3. De SAMEN DELEN Quizzz 4. Het SAMEN DELEN Diploma 5. De SAMEN DELEN Activiteiten

Nadere informatie

Leesdossier moderne vreemde talen (Engels / Duits) VMBO onderbouw

Leesdossier moderne vreemde talen (Engels / Duits) VMBO onderbouw Leesdossier moderne vreemde talen (Engels / Duits) VMBO onderbouw 2 boekjes 2 boekjes WAT MOET JE DOEN? Engels: Duits: Kies op school een boek uit dat bij jouw niveau past ( beginner of starter). Dit in

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

Presenteren vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/74547

Presenteren vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/74547 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 18 April 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/74547 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les:

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les: Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen "Welkom,." Introductiefase bij de eerste les: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie

Nadere informatie

nieuwtjes uit. groep 3/4

nieuwtjes uit. groep 3/4 nieuwtjes uit groep 3/4 Nieuwskrant 13 Van groep 3-4 Mei juni 2015 Inhoud 1. Van groep 4 2. Van groep 3 3. Wat is een woordweb? 4. Rappen 5. Dierentuin Burgers Zoo 6. Spreekbeurten 7. Huisdieren onderzoek

Nadere informatie

Boekverslag & presentatie

Boekverslag & presentatie Boekverslag & presentatie groep 8 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 1 Blz. 2 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 + 5 Blz. 6 Voorbeeld kaft Inhoudsopgave Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

Logeer boeken. Groep 1-2

Logeer boeken. Groep 1-2 Logeer boeken Groep 1-2 INHOUD 1 Inleiding... 1 1.1 Doelstelling... 1 2 Logeerboeken... 2 2.1 Organisatie... 2 2.2 Voorbereiding... 4 2.3 Algemene Lessuggesties... 5 3 Bijlagen... 8 3.1 Informatiebrief

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar TIPS EN IDEEËN VOOR JE WERKSTUK OF SPREEKBEURT Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar ook om je tanden mee te poetsen of om mee te koken. Kraanwater is gezond, duurzaam

Nadere informatie

Inspirerend Presenteren

Inspirerend Presenteren Inspirerend Presenteren Door Kai Vermaas & Charis Heising Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla Inleiding Wil je leren hoe jij een presentatie kunt geven waar je zeker bent van je verhaal? En

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

De kijkwijzer lezen: een alternatief voor het beoordelen van de leesvaardigheden van de kinderen

De kijkwijzer lezen: een alternatief voor het beoordelen van de leesvaardigheden van de kinderen Kijkwijzer voor taal De kijkwijzer lezen: een alternatief voor het beoordelen van de leesvaardigheden van de kinderen Evaluatie van (begrijpende)leesvaardigheden van kinderen is zo moeilijk omdat de prestaties

Nadere informatie

Werkstuk, spreekbeurt en boekverslag

Werkstuk, spreekbeurt en boekverslag Werkstuk, spreekbeurt en boekverslag Op deze kaart staat in het kort de opbouw van spreekbeurten, werkstukken en boekverslagen beschreven van groep 5 tot en met 8 en het stappenplan dat we gebruiken. Ook

Nadere informatie

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de afgelopen weken hebben we veel teksten gelezen. Deze teksten hebben we samengevat, we hebben vragen erbij gesteld, gekeken

Nadere informatie

Thuis films kijken. Acteurs spelen het verhaal na. de acteur = iemand die voor zijn beroep toneelspeelt of in een film speelt

Thuis films kijken. Acteurs spelen het verhaal na. de acteur = iemand die voor zijn beroep toneelspeelt of in een film speelt Speciale les over auteursrecht tekst niveau AA Thuis films kijken 1 Jij kijkt vast wel eens naar een film. 2 Dat kan in de bioscoop. 3 Maar je kunt films ook thuis bekijken. Op internet. 4 Dat is lekker

Nadere informatie

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie!

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie! Na deze les kun je presenteren in vijf stappen: 1. Kies een onderwerp 2. Bedenk een goede opbouw 3. Verzamel informatie 4. Oefen je presentatie 5. Presenteren maar! 8 Vertel je verhaal Regelmatig moet

Nadere informatie

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Zonnepanelen op school Team 6: Zonnepanelen Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Jullie gaan onderzoeken welke producten er zijn op zonnecellen 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING SCHATTIG SPELEN

PROJECTBESCHRIJVING SCHATTIG SPELEN PROJECTBESCHRIJVING SCHATTIG SPELEN Leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Identiteit Groep 1 en 2 Maart 2016 Cultuuronderwijs op zijn Haags Leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Identiteit Groep 1 en 2 Maart 2016

Nadere informatie

In groep 8 gaan we een aantal dingen door het jaar heen doen, namelijk het maken van een:

In groep 8 gaan we een aantal dingen door het jaar heen doen, namelijk het maken van een: Beste groep 8-er, In groep 8 gaan we een aantal dingen door het jaar heen doen, namelijk het maken van een: een boekbespreking een werkstuk een boekverslag een spreekbeurt Je krijgt nu in één keer de instructie

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

Hoe schrijf ik een artikel?

Hoe schrijf ik een artikel? Hoe schrijf ik een artikel? Gebruiksaanwijzing in 7 stappen Vondelschool, januari 2013 Hoe schrijf ik een artikel? Bij het schrijven van een artikel werk je aan een informatieve tekst (weettekst). Dit

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!-

BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!- -! BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!- Lezen? ja graag! Kinderen lezen tegenwoordig veel minder, vinden lezen lastig of beginnen er niet eens aan. Misschien lijkt het lezen van een boek teveel op een schoolopdracht,

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

De Trampoline De Haar 200, Leidschendam

De Trampoline De Haar 200, Leidschendam Tekst lezen Lees de tekst met het stappenplan. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de tekst? Gebruik dan de woordhulp. 1. Waarom is het fijn dat de Hanzelijn klaar is? 2. Wat betekent het woord officieel

Nadere informatie

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 R.K. Basisschool De Vlinder RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken

Nadere informatie

PRESENTEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

PRESENTEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier PRESENTEREN in meervoud. - Gebruik je hoofdletters

Nadere informatie

(Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding

(Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding (Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding Aan de slag met lezen in beroepsgerichte vakken Voor de verbetering van leesvaardigheid is het belangrijk dat leerlingen regelmatig en veel lezen. Hoe krijg

Nadere informatie

Huiswerkbeleid. Cluster Itter. Basisschool de Schakel Basisschool Sint Lambertus

Huiswerkbeleid. Cluster Itter. Basisschool de Schakel Basisschool Sint Lambertus Huiswerkbeleid Cluster Itter Basisschool de Schakel Basisschool Sint Lambertus Huiswerk Op onze school wordt in diverse groepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de school meegegeven

Nadere informatie