Project overzicht Rode Draad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Project overzicht Rode Draad"

Transcriptie

1 Project overzicht Rode Draad

2 Voorwoord Bibliotheek Heusden wil een partner zijn voor het onderwijs als het gaat om leesbevordering, maar ook als het gaat om mediawijsheid en cultuureducatie. Wij werken vraaggericht zodat onze producten aansluiten op de vraag van de scholen. Met deze brochure presenteren we de diverse mogelijkheden voor het schooljaar Heeft u specifieke wensen dan denken wij graag met u mee. Wij willen, net als het onderwijs, dat onze dienstverlening resulteert in opbrengsten. Voor de schoolloopbaan van leerlingen zijn de belangrijkste onderdelen van de taalontwikkeling: technisch lezen, woordenschat en begrijpend lezen. Deze drie onderdelen zijn nodig om kennis uit teksten te verwerven. De Amerikaanse onderzoeker Stephen Krashen(1) heeft op basis van een groot vergelijkingsonderzoek geconcludeerd dat vrij lezen een positief effect heeft op de ontwikkeling van begrijpend lezen, spelling, schrijven, grammatica en woordenschat (2).

3 Leesbevordering U kunt gebruik maken van De Rode Draad, een professioneel programma van activiteiten, met als doel het bevorderen van leesplezier. Kinderen leren gemakkelijker lezen als ze plezier hebben in lezen. Met lezen ontwikkelen ze hun literaire beleving en hun taalvaardigheid. Daarnaast prikkelt lezen de fantasie en kan het helpen bij de sociaal-emotionele ontwikkeling. Uit recent onderzoek is bovendien gebleken dat kinderen die regelmatig boeken lezen, hoger scoren op alle onderdelen van de Cito-toets (3) In deze brochure vindt u het aanbod van projecten van de Rode Draad. Achter in het boekje kunt u meer informatie vinden over andere diensten die bibliotheek Heusden aanbiedt. Mist u iets in ons aanbod of heeft u vragen? Het educatieteam staat open voor al uw vragen, wensen en behoeften. 1 The power of reading S. Krashen 2 Meer lezen, beter in taal : effecten van lezen op de taalontwikkeling. Kunst van lezen Relaties tussen leesgedrag en Cito-scores van kinderen D. Kortlever & J. Lemmens

4 De Rode Draad: Leesplezier voor de hele basisschool! Een doorgaande lijn voor leesbevordering van groep 1 tot en met groep 8. Rode Draad biedt de leerkracht de mogelijkheid om wekenlang extra aandacht te besteden aan het bevorderen van leesplezier in de klas. De Rode Draad is: - een gestructureerd en systematisch aanbod leesbevordering - een 'De Rode Draad' voor de totale leesloopbaan van de leerling - divers: elk leerjaar andere accenten van lezen - afstemming op niveau van de kinderen - passend binnen de kerndoelen basisonderwijs - activiteiten leesbevordering van één dagdeel tot dagelijkse activiteiten - zes weken lang leesplezier! Bij De Rode Draad krijgt u: - per groep een gekozen project met daarbij een kist met boeken en materialen plus een handleiding voor de leerkracht - een bibliotheekbezoek voor de groepen 1-2, 3 en 6 (groep 1-2 om het jaar) - Een schrijversbezoek voor groep 7

5 Groep 1 & 2 Tam Tam Kleine Ezel Schild-Muis-Octo-Vogel-Bok Bentje en de bruine beer De mooiste vis van de zee Kikker en een heel bijzondere dag Bibaba boek Schatjesdag Groep 3 Studio Poëzie (NIEUW) Er was eens De verhalenparel De ongelooflijk bijzondere boekeneter Groep 4 De dwergjes van Tuil Juttersbuit Het ladekastje Groep 6 Kilometerlezen Kraak de code La Bocca della Verità Groep 5 Bibliomemo Blikflits (NIEUW) Boekenbal Gids in Boekenland Groep 7 1 tegen allen Wereldleziger (NIEUW) Schrijversblok Groep 8 Bekijk t maar: project boek en film Leesavatar Wereldleziger

6 TamTam Met de kleine Tamtam-trommel worden de kleuters voor het voorlezen opgetrommeld. De verhalen op de dvd TAMTAM, gemaakt door Indigo Wereld, introduceren drie prentenboeken over de thema s Reizen, Eten en Feest: Balotje op vakantie, Wat eten we vandaag? en Giraf viert feest. De liedjes uit het boek met cd Vroem vroem zijn een leuke aanvulling bij het voorlezen. Kleuters maken met de dvd TAMTAM kennis met de multiculturele samenleving. In drie afleveringen van elk zeven minuten beleven Tante Sammy, neef S-hrif en Bas avonturen en hebben daarbij het nodige te overwinnen: communicatiefouten, onderlinge irritaties en taalverwarring. De verhalen nodigen uit om met kleuters te praten over culturele verschillen en overeenkomsten.

7 Kleine Ezel Centraal staan de prentenboeken van Kleine Ezel geschreven door Rindert Kromhout met illustraties van Annemarie van Haeringen. In de klas wordt het verhaalfiguurtje door de bij behorende materialen echt tot leven gebracht. De kleuters die met dit project werken, hebben er een écht vriendje bij. Ouders worden bij het project betrokken doordat kleuters een prentenboek van Kleine Ezel, samen met het vriendenboekje Kleine Ezel is mijn vriend mee naar huis krijgen. Hier kunnen zij hun ervaringen in weergeven. Bij dit project staat niet een thema, maar een verhaalfiguur centraal. De bijbehorende boeken kennen wel verschillende thema s, zoals Familie, Op reis, Circus etc.

8 Schild-Muis-Octo-Vogel-Bok Vijf dieren gaan midden in de nacht op zoek naar een geheimzinnig, ritselend geluid. Oei wat voel ik daar? Spannend! Ik voel een voet van Maranke Rinck en Martijn van der Linden staat centraal in dit project. Het laat kinderen kennis maken met de thema s zintuigen (voelen en horen) en fantasie (het is niet wat het lijkt). De bijgeleverde hangmat garandeert een succesvolle introductie bij de kleuters. In de handleiding wordt het project uitgewerkt voor 5 weken. Per week staan er diverse verwerkingssuggesties genoemd.

9 Bentje en de bruine beer Het haasje Bentje verdwaalt in een groot bos. Gelukkig ontmoet zij Beer die haar veilig thuis brengt. Door het invallen van de winter vraagt Bentje zich af of Beer zijn hol wel goed heeft kunnen bereiken. Ze gaat hem zoeken en maakt daarbij gebruik van een rode draad om de weg terug te kunnen vinden. Als de wol op is stelt ze de terugweg veilig door de wol van haar truitje uit te trekken en daarmee het spoor verder te trekken. Uiteindelijk vindt ze Beer en bouwt met vrienden een afdak waaronder hij lekker warm zijn winterslaap kan houden. Bentje verwerkt haar avonturen en de daarbij horende emoties door het zingen van liedjes. Een verrassend kleuterproject naar het boek van Angela MacAllister. Thema s die in het verhaal voorkomen zijn: Seizoenen, Knuffel kwijt, speuren en muziek. Ook kan het project worden ingezet binnen cultuureducatie: het heeft naast literaire uitwerking ook een muzikale uitwerking.

10 De mooiste vis van de zee Regenboog is de mooiste vis in de zee. Maar hij is trots en ijdel, en daardoor heeft hij geen enkele vriend. Pas als hij zijn mooie schubben weggeeft, gaan ze hem aardig vinden. En dan merkt hij dat vrienden hebben belangrijker is dan de mooiste zijn! Het prentenboek De mooiste vis van de zee is het uitgangspunt van het project en staat garant voor enkele dagen of weken werk- en leesplezier. Met behulp van de verwerkingsactiviteiten worden aspecten uit het verhaal als mooi zijn, vissen, de onderwaterwereld, trots en ijdelheid, eenzaamheid en delen verder uitgediept, visueel en invoelbaar gemaakt. Bij de introductie, het voorlezen en het verwerken van het prentenboek kan de leerkracht gebruikmaken van een vissenpakje (kleutermaatje) en een vingerpopje. Die maken het verhaal extra levendig!

11 Kikker en een heel bijzondere dag Het wordt een bijzondere dag heeft Haas beloofd. Maar niemand weet te vertellen waarom. Kikker denkt dat zijn vrienden hem voor de gek hebben gehouden en is teleurgesteld, maar dan... Eind goed, al goed, het wordt ècht een bijzondere dag. Het prentenboek 'Kikker en een heel bijzondere dag' van Max Velthuijs sluit aan bij de thema s feest, dagen van de week, emoties en kleuren. De kleuters kunnen het verhaal naspelen met verschillende dierenmaskers (de dieren uit de Kikkerboeken). De kikkerpop is het ultieme middel om het verhaal te introduceren.

12 Bibaba boek Omdat de tovenaar op vakantie is, mogen de leerkracht en de kinderen een aantal weken op een aantal toverspullen passen. Elke week ontvangen de kinderen een brief van de tovenaar, met steeds één regel van de toverspreuk. Daarmee tovert de leerkracht samen met de kinderen elke week een ander boek over een heks of tovenaar tevoorschijn uit de tovenaarsmantel. Ook kan er echt getoverd worden met een toverboekje. In de handleiding vindt de leerkracht een aantal verwerkingssuggesties rondom het thema toveren. De suggesties in de handleiding zijn gebaseerd op de verschillende hoeken in de klas, zoals de lees- en schrijfhoek, de bouwhoek, de heksen- en tovenaarshoek en de boekenhoek.

13 Schatjesdag Op zoek naar een schat, of zelfs 5 schatten. Wat is er spannender dan dat? Kikker vindt een schat van Max Velthuijs is het uitgangspunt van Schatjesdag. In het boek gaan Kikker en Beertje schatgraven. De kuil wordt dieper en dieper maar vinden ze ook een schat? Wat is dat eigenlijk een schat en hoe ziet zo n schat er uit? Bij het eerste boek introduceert de schat het boek. De tweede en daarop volgende weken wordt er andersom gewerkt. Elke week staat één prentenboek centraal dat door de leerkracht wordt geïntroduceerd. Na de introductie gaan leerkracht en leerlingen op verschillende manieren op zoek naar wat zij het belangrijkste voorwerp in het verhaal vinden. Aan het eind van de week wordt dit voorwerp naast de steen uit het eerste boek op het kussen in de schatkist bewaard. Zo worden bij de vijf aangeboden boeken vijf schatten verzameld.

14 Studio Poëzie (NIEUW) Welk beeld schiet er door je hoofd als je een gedicht leest of voorgelezen krijgt? Wat is film en wat heb je eigenlijk allemaal nodig om een filmpje te maken? Gedichten komen tot leven in Studio Poëzie en krijgen dé hoofdrol in een echte film. Gedichten in een boek vertellen een verhaal, met letters in dit geval. In je hoofd maak je van zo n verhaal een film Om dit verhaal voor iedereen zichtbaar te maken, verfilmen leerlingen van groep 3 met behulp van een stopmotion app, gedichten uit de bundel Superguppie is alles van Edward van de Vendel en Fleur van Weel. Met Studio Poëzie vergroten leerlingen de vaardigheid om een eigen verhaal te vertellen. Ze leren dat iedereen zijn eigen verhaal heeft en maakt. Leerlingen lezen gedichten en krijgen gedichten voorgelezen en gaan hierover in gesprek. Van storyboard tot filmopnames in een studio: het verbeelden van een verhaal kent een structuur. Leerlingen gaan aan de slag met film en gedichten en leren zo samenwerken, content creëren en hoe een film gemaakt wordt.

15 Er was eens Er was eens... een wolf, een prinses, een kikker... Sprookjes, heerlijk om naar te luisteren, om zelf te lezen, te bedenken of om over te schrijven. U opent het grote sprookjesboek en daar vinden uw leerlingen een opdracht die hen naar het sprookje van de week leidt. De tekeningen en teksten van de kinderen komen uiteindelijk in een groot, blauw sprookjesboek. Spannend! Er was eens is een prima manier om kinderen te enthousiasmeren en nieuwsgierig te maken naar (sprookjes)boeken, die ze over een tijd zelf kunnen lezen. In het begin van het jaar zullen kinderen een eenvoudig woord of wat woorden bij een tekening kunnen schrijven. Een woord wordt al snel een zin en uiteindelijk een hele tekst. Elke week staat een sprookje centraal. U kiest uit de handleiding een introductie en een aantal verwerkingssuggesties. Deze suggesties zijn gebaseerd op de verschillende hoeken in de klas zoals een lees- en schrijfhoek en de boekenhoek.

16 De verhalenparel In de klas staat een schelp met daarin een wonderlijke verhalenparel. Als de leerkracht over de verhalenparel wrijft en een spreuk uitspreekt, geeft de parel een rood, groen, blauw of geel licht. Afhankelijk van de kleur introduceert de leerkracht een verhaal dat aansluit bij een thema. Een blauw licht betekent een verhaal met het thema water/parel. Kleurt de parel rood, dan volgt een verhaal met het thema liefde. Laat de parel een geel licht zien, dan gaat het verhaal over goud. Een groen licht ten slotte, levert een verhaal met het thema natuur op. Op deze manier kan de leerkracht elke week een ander verhaal tevoorschijn toveren.

17 De ongelooflijk bijzondere boekeneter In de ruimte is een tafel gedekt met een tafelkleed, borden, bestek en servetten. Het vreemde is dat er geen eten op de borden ligt maar boeken. De boekeneter uit het verhaal verslindt boeken als lekkere hapjes. Schuif snel aan tafel om meer te horen over dit ongelooflijk bijzondere verhaal. Het project De ongelooflijk bijzondere boekeneter is gebaseerd op het gelijknamige boek van Oliver Jeffers. Harry vindt boeken letterlijk om op te eten en dit staat garant voor hilarische momenten. De originele vormgeving en de illustraties maken het boek erg bijzonder en verrassend. Met een variatie aan activiteiten wordt de gelaagdheid van het prentenboek actief verkend. Het project gaat onder andere over de persoonlijke smaak van de leerlingen met betrekking tot de boeken. Ter stimulering van de ouderbetrokkenheid bij dit programma krijgt ieder kind een lege boekenmenukaart mee naar huis om samen in te vullen.

18 De dwergjes van Tuil De dwergjes van Tuil woonden op de hei. Het waren er niet twee of vijf, maar wel honderd, een heel dwergenvolk bij elkaar. De fantasierijke, vrolijke verhalen over het leven van de dwergjes op de hei, over hun avonturen en over Virgilius van Tuil, 101 e dwerg, lenen zich uitstekend om er iedere dag een stukje uit voor te lezen.het project De dwergjes van Tuil een verhaal van Paul Biegel is geschikt voor leerlingen van zowel groep 3 als groep 4. Voorlezen en vertellen zijn belangrijke aspecten binnen het project waarbij veel ruimte is voor het beleven en het navertellen van de prachtige verhalen. Leerlingen gaan zelf aan de slag in de vorm van vertel- en schrijfopdrachten en maken kennis met verschillende tekstsoorten, waaronder poëzie. Een spannend leeskleed is de basis om een sprookjesachtige en fantasierijke leeshoek te creëren waar leerlingen zelfstandig kunnen lezen. Gedurende de projectperiode ontdekken leerlingen verschillende opdrachten in het leeskleed waarmee ze de bijzondere verhalen op een leuke manier (her)beleven.

19 Juttersbuit De leerkracht van groep 4 heeft tijdens een strandwandeling een geheimzinnige ton gevonden. Van wie is die ton? Op de ton staat een geheimzinnige rebus met een vraag om de ton naar de afzender retour te zenden. Maar wie is de afzender? Er zit niets anders op dan de ton open te maken! Het project Juttersbuit laat kinderen kennismaken met vijf verschillende boeksoorten: Een voorleesboek, een leesboek, een informatief boek, een gedichtenboek en een prentenboek. Bovenin de ton ligt het voorleesboek Juttertje Tim van Paul Biegel. Met dit boek wordt het begrip jutten duidelijk en wordt ook de boeksoort voorleesboek geïntroduceerd. Na de introductie van Juttertje Tim komt het visnet uit de ton in de klas te hangen. In het visnet hangen kurken met een boodschap in de vorm van een raadsel, gedicht of opdracht. De leerlingen proberen samen met de leerkracht te ontdekken welk boek bij de boodschap past. Onderin de ton vinden de leerlingen ten slotte de afzender van de ton.

20 Het ladekastje De Sultan en Sheherazade van de sprookjes Duizenden-een-nacht leven niet meer. Maar het ladekastje van Sheherazade is er nog wel. Dit heeft eeuwenlang onder het stof gestaan, ergens ver weg in een hoekje op de zolder van een paleis. En de leerkracht mag het ladekastje nu lenen om samen met de kinderen te kijken wat er in zit. De leerkracht speelt voor Sheherazade en voert de leerlingen mee in de magische wereld van het boek. Het ladekastje Sheherazade laat de leerlingen kennismaken met zes verschillende soorten boeken en teksten die door attributen worden gesymboliseerd. Elke dag staat een ander boek centraal. In de kist zitten verschillende prentenboeken, leesboeken, voorleesboeken, sprookjesboeken, informatieve boeken of gedichtenbundels zodat de leerlingen ook kennis kunnen maken met de verschillende tekstsoorten.

21 Blikflits (NIEUW) Ik zie, ik zie wat jij niet ziet! Of zie ik iets wat niet echt is? Beeldtaal is ook een taal en dé taal van de jongere generatie. Blikflits neemt leerlingen mee in de beleving van foto- en beeldmateriaal en leert ze kritisch en bewust kijken. Bij Blikflits staat het begrijpend leren kijken van leerlingen van groep 5 centraal. Beeldtaal is een communicatiemiddel geworden waarbij woorden bijna overbodig zijn geworden. Onze maatschappij is gevuld met beelden/foto s. het is een onderdeel van ons leven geworden. Daarom is het zo belangrijk om beelden te leren lezen. Met BlikFlits doorlopen de leerlingen een aantal stappen in het beeld-kijken. Van de geschiedenis van de fotografie tot het zelf onderzoeken, begrijpen hoe beeld ontstaat en wat beeld kan veroorzaken. BlikFlits neemt leerlingen ook mee in de beleving van foto-en beeldmateriaal in jeugdboeken. Leerlingen worden verbaasd, geprikkeld om te ontdekken hoe iets werkt en verwonderd wanneer een waarneming anders blijkt dan verwacht.

22 Bibliomemo Bibliomemo is een spel met kaartjes, gebaseerd op Memory en Raad je plaatje. Op een ongedwongen manier laat BiblioMemo de kinderen kennismaken met de pictogrammen die de bibliotheek gebruikt voor leesboeken en informatieve boeken. Wat betekenen de pictogrammen? Welk boek hoort bij welk pictogram? Welk pictogram vindt de leerling het leukst? Leerzaam en leuk tegelijkertijd. Dit project is een voorbereiding op het zelf boeken zoeken in de bibliotheek. Een praktische poster blijft na afloop in de klas.

23 Boekenbal Kinderen maken met Boekenbal op een spannende manier kennis met leuke leesboeken. Een kist met boeken, een ballenmand en speciale gouden ballen! De tekst die in de ballen verborgen zit, bevat geheimschrift. Wat staat daar nou? Na ontcijfering van dit geheimschrift leest het kind een boektitel en gaat de leerling het boek lezen. In de boekenkist zitten de bijbehorende boeken. De kinderen bewaren de ballen in hun eigen laatje. Totdat ze het boek uit hebben. In de ballenbak zitten ook vijf gouden ballen die verwijzen naar een opdracht voor de hele klas.

24 Gids in Boekenland Ben jij wel eens de weg kwijt? En is het wel eens moeilijk om boeken te kiezen? Pak de landkaart erbij en word Gids in boekenland! In groep 5 zijn leerlingen toe aan het leren kiezen van boeken. Ze kunnen nu goed lezen, hebben zelf met verschillende soorten boeken kennisgemaakt en gaan meer en meer hun eigen smaak ontwikkelen. In dit project Gids in Boekenland gaan kinderen in gesprek met elkaar over boeken en worden ze elkaars gids bij het maken van keuzes. Een landkaart, wegwijsborden en een vragenkompas helpen de leerlingen hierbij. Ook maken ze kennis met verschillende genres en hoe ze deze kunnen herkennen.

25 Kilometerlezen Kilometerlezen stimuleert het maken van leeskilometers. Veel leeskilometers! Daardoor kunnen leerlingen namelijk hun eigen smaak ontwikkelen. En zijn ze in staat om de gelezen boeken op hun waarde te beoordelen. Is dit wel een leuk of een goed boek? Competitie, uitdaging beloning en actie... Het komt er allemaal in terug. Kilometerlezen is een leesbevorderingsproduct met online multimediaondersteuning. In de klas komt een collectie boeken te staan. Elke leerling vult wekelijks op de bijbehorende website de bladzijdes in die hij heeft gelezen. Die bladzijden worden kilometers. Zo reizen ze door een digitaal landschap en passeren ze onderweg verschillende haltes. Op de haltes krijgen ze via weblinks informatie over schrijvers, boektitels en boekfiguren. De website geeft ook het totaal aantal leeskilometers van de klas aan.

26 Kraak de code Kraak de code bestaat uit een spannend kluisje en een cijferslot. Ontcijfer de combinatie en klik de kluis gaat open. Wat zit er in? De leerlingen krijgen de code natuurlijk niet zomaar cadeau. Daarvoor zullen ze boeken moeten lezen. De Kraak van Leonie Kooiker of De ramkraak van Henk Hokke spelen een centrale rol in dit geheimzinnige, spannende project. Leerlingen ontvangen na het lezen van een boek steeds een code. Deze code zoeken ze op in een codeboek en dan krijgen zij een letter. Nadat een aantal letters door de leerlingen bij elkaar gelezen zijn, ontstaat er een som in letters. De uitkomst van deze som is de code van het cijferslot van de kluis waarin bij de eerste kraak het voorleesboek ligt. Telkens als er voldoende boeken zijn gelezen kan de code (die door de leerkracht veranderd wordt) gekraakt worden. Er ligt dan steeds een andere verrassing in de kluis.

27 La Bocca della Verità In het diepste geheim vindt de stemming plaats. Geheimhouding is verplicht. Alle stembriefjes worden verzameld in La Bocca della Verità, ofwel de Mond van de Waarheid. Je kunt je hand erin stoppen, maar als je op hetzelfde moment een leugen vertelt Klassikaal wordt het boek 'Het geheim van de afgebeten vingers', samen met tien andere boeken gepresenteerd. Leerlingen geven in het diepste geheim hun top drie aan op speciale stembriefjes uit het scritto della Verità. In de klas staat een replica van het Italiaanse monument La Bocca della Verità. Volgens de legende staat het beeld bekend als een eeuwenoude leugendetector. Van ieder die zijn hand in de mond steekt en een leugen uitspreekt wordt de hand afgebeten. Het project La Bocca della Verità daagt leerlingen uit hun leesvoorkeur aan te geven. Leerlingen worden gestimuleerd de gekozen boeken te lezen. Door deze leeservaring zijn ze in staat hun eigen smaak te ontwikkelen en de gelezen boeken op waarde te beoordelen. Ook worden leerlingen zich bewust van de manier waarop zij boeken kiezen.

28 1 tegen allen 1 tegen allen is een uitdagingspel tussen de bibliotheek en de klas. De bibliotheek daagt de klas uit om een aantal opdrachten uit te voeren. Deze opdrachten staan op een poster (A1-formaat). Voorbeelden van opdrachten zijn: * maak een lijst van zes boeken die geschreven zijn door Jacques Vriens * maak een rap over het onderwerp lezen en voer de rap uit voor de klas * zoek in een kinderkookboek een lekker recept uit en maak dit klaar voor de leerkracht Bibliotheek en klas tekenen voor dit spel een contract waarin een tegenprestatie van de verliezer wordt vastgelegd. De bibliotheekmedewerker komt twee keer in de klas; om het uitdagingspel te introduceren en om het af te sluiten.

29 Schrijversblok! Geen ideeën en geen inspiratie Hoe moet dat nu verder? Help een schrijver in nood! Leerlingen gaan aan de slag met de webquest Schrijversblok! Ze helpen de schrijver weer op weg en leveren hem een fantastisch idee voor een nieuw boek. Met de webquest Schrijversblok! gaan leerlingen in teams aan de slag met opdrachten rondom het maken van een boek. Ze lezen verschillende boeken, ze gaan op internet op zoek naar de inspiratiebronnen van schrijvers, doen onderzoek naar onderwerpen die mogelijk een nieuw boekidee opleveren en gaan op zoek naar illustraties die bij het nieuwe boek passen. Met de opgedane kennis uit het digitale onderzoek maken ze een presentatie over het nieuwe boekidee dat de schrijver verder moet helpen bij het schrijven van het nieuwe boek.

30 Wereldleziger (ook voor groep 8) (NIEUW) De wereld lezen in 101 opdrachten. Dat is de uitdaging waar de leerlingen van groep 7-8 voor komen te staan. Met dit (online) opdrachtenspel worden leerlingen op meerdere momenten in de week gestimuleerd en geïnspireerd om te lezen en daarover te praten. Met behulp van onze zintuigen is de hele wereld leesbaar. We voelen, proeven, ruiken, zien en horen, vaak in combinatie met elkaar. Telkens opnieuw lezen we de wereld, ieder op onze eigen wijze, en geven we betekenis aan wat ons omringt. Op Wereldleziger.nl vind je een gevarieerd aanbod van (lees)opdrachten die verschillende zintuigen prikkelen. Waar denk je aan als je kijkt, ruikt, proeft, voelt of hoort? En welk verhaal heb je daarbij? Weet jij wat een broodje aap is? En is er één woord dat in alle talen hetzelfde is? Heb je wel eens een zintuigengedicht gemaakt? De opdrachten kunnen in een projectperiode, maar ook gedurende het hele schooljaar worden gedaan. De opdrachten duren gemiddeld 15 minuten en variëren van klassikale opdrachten tot opdrachten die de leerlingen thuis moeten uitvoeren. Ga de uitdaging aan samen met de leerlingen en wordt een Wereldleziger!

31 Bekijk t maar: project boek en film Boeken zijn leuk. Net als de verfilmingen ervan. Die belichten vaak net wat andere details. Extra aardig wordt het als de leerlingen zelf hun favoriete boekverfilming mogen kiezen. Als een echte filmjury gaan ze aan de slag. And the winner is.. De school ontvangt een collectie boeken van de bibliotheek en dvd s met verfilmingen van deze boeken. De leerlingen lezen in kleine groepjes een boek en kijken de verfilming ervan. Elk groepje maakt vervolgens een boekverslag en bereidt een presentatie voor. Hierin houden ze een pleidooi voor hun favoriete boek en leggen ze uit waarom de hele klas naar de verfilming van juist dát boek zou moeten kijken. Daarna vullen alle leerlingen stembriefjes in. Een filmblik doet dienst als stembus. Telling van de stembriefjes wijst uit welke film de Oscar wint. Aansluitend wordt deze verfilming op dvd klassikaal vertoond.

32 Leesavatar Een avatar is een persoonlijk grafisch poppetje en weerspiegelt het karakter en de interesses van de gebruiker.zelf een avatar aanmaken is populair bij kinderen. Dit kan ook met het project Leesavatar. Leerlingen laten met hun avatar hun leesvoorkeuren zien. De leerlingen starten online met het aanmaken van een persoonlijke leesavatar. Vervolgens maken zij online de smaaktest Welk boek past bij mij?, deze multimediale vragenlijst geeft tien leessuggesties als resultaat. De leerlingen gaan in vijf weken minimaal vijf van deze boeken lezen. Wanneer de boeken gelezen zijn, bergen de kinderen het boek op in de rugzak van hun avatar waarmee zij nieuwe attributen verdienen voor hun leesavatar. Daarmee kleden ze de avatar nog meer naar hun smaak aan. Er ontstaan verschillende soorten leesavatars, gebaseerd op de diverse leessmaken van de leerlingen. Het resultaat is een groepsfoto van alle leesavatars in de klas. Dit is een mooie aanleiding om het gesprek aan te gaan over de boeken die iedereen gelezen heeft.

33 Andere diensten van de bibliotheek Naast het Rode Draad project biedt Bibliotheek Heusden andere diensten en producten aan voor het basisonderwijs. Bijvoorbeeld workshops over mediawijsheid of een collectie boeken in de klas. Op de volgende pagina s leest u meer over dit aanbod. Collectie in de klas Wenst u vele leuke en nieuwe boeken in de klas voor een heel schooljaar? Een leescollectie op maat bestaat uit een collectie boeken die wordt samengesteld door de jeugdbibliothecaris in overleg met de leerkracht. De collectie kan een keer gewisseld worden. Inhoud: Hoeveelheid naar eigen keus, afgestemd op uw behoefte. Kosten: 1,60 per halfjaar per boek. Boekpromotie in de klas Kinderen enthousiast maken voor boeken en eens andere boeken in de belangstelling zetten is het doel van Boekpromotie in de klas. De jeugdbibliothecaris brengt een stapel boeken mee, vertelt er over en maakt de kinderen er enthousiast voor. De boeken blijven vervolgens in de groep zodat de leerlingen de boeken ook zelf kunnen lezen. Kosten: 45,-

34 Lezing/presentatie Een jeugdbibliothecaris kan voor u een presentatie verzorgen rondom ieder gewenst thema. Hierbij kunt u denken aan interactief voorlezen, AVI-niveaus, leesproblemen, leesmotivatie, digitale media etc. Vraagt u vrijblijvend naar informatie. Kosten: in overleg. Mediawijsheid Kinderen zijn de hele dag bezig met allerlei vormen van media. Ze hebben thuis een tablet, een eigen telefoon en surfen op internet. Maar welke gevaren kinderen lopen en hoe zij goed moeten omgaan met bijvoorbeeld sociale media weten zij vaak niet. Leerlingen, maar ook ouders en docenten opleiden tot mediawijze burgers is daarom erg belangrijk. Bibliotheek Heusden is bezig met de ontwikkeling van nieuwe lessen mediawijsheid. Gestreefd wordt om een doorlopende leerlijn op te zetten om leerlingen van groep 1 tot en met 8 te kunnen onderwijzen op het gebied van mediawijsheid.

35 Cultuureducatie Bibliotheek Heusden biedt het komende schooljaar twee literatuureducatie projecten voor de onderbouw aan. Een medewerker van de bibliotheek komt de projecten in de groep uitvoeren. Voor groep 1/2 wordt het boek Het Muizenhuis van Karina Schaapman bekeken. Er is aandacht voor digitale media, boeken en vooral de fantasie en creativiteit van de kinderen. Er wordt toegewerkt naar een totaal beleving zodat alle aspecten van luisteren, zien, horen, reflecteren, voelen en doen aan bod komen. Groepen 3/4 gaan werken met het boek Deze hoed is niet van mij van Jon Klassen. Op een leuke interactieve manier gaan de kinderen aan de slag met het prachtig geïllustreerde verhaal. Meer informatie: Kinderboekenweek De 61 ste Kinderboekenweek is van 7 t/m 18 oktober 2015 en het thema van dit jubileumjaar is Raar maar waar. Simon van der Geest schrijft het kinderboekenweek-geschenk van Het prentenboek van de Kinderboekenweek wordt volgend jaar gemaakt door Mies van Hout. Alle groepen 5 ontvangen t.z.t. een uitnodiging om te komen luisteren naar een verhaal verteld en gespeeld door Margreet Greve van het voormalige poppentheater.

36 Vakantiebieb! Kinderen die gedurende de zomervakantie weinig lezen, vallen al snel 1 à 2 AVI-niveaus terug in de leesontwikkeling, blijkt uit onderzoek. Blijven lezen in de zomervakantie is daarom belangrijk en dat kan heel goed met de VakantieBieb-app van de Bibliotheek. Deze zomer komt de Bibliotheek met een nieuwe editie, met meer jeugdtitels dan ooit. Voor ieder kind vanaf 6 jaar is er wat leuks te vinden. De VakantieBieb-app al vanaf 1 juni beschikbaar Veel scholen, leerlingen en ouders hebben vorig jaar positief gereageerd op de VakantieBieb. Daarom is de app dit jaar al ruim voor de zomervakantie beschikbaar, zodat leerkrachten de e-books tijdens de les onder de aandacht kunnen brengen. Verder zijn vanaf 1 juni op een instructiefilmpje, het eerste hoofdstuk van een aantal e-books en een aantal lessuggesties te vinden.

37 Nationale voorleeswedstrijd Strijd om het voorleeskampioenschap van Nederland voor leerlingen van groep 7 en 8. Deelnemende kinderen lezen voor uit hun favoriete boek. De bibliotheek organiseert de lokale voorronde. Het doel is om belangstelling voor het lezen te stimuleren en een breed publiek overtuigen dat voorlezen leuk en leerzaam is. Periode: Schoolcompetitie vóór 1 december Regionale en provinciale ronden in het voorjaar 2016 en de landelijke finale in mei Materialen en kosten: Het eerste deelnamepakket met het spelregelboek en een oorkonde voor de schoolkampioen is gratis. Na aanmelding van de schoolkampioen ontvangt de school een bevestigingsbrief, een T-shirt voor de schoolkampioen en bericht voor de betaling van een kleine bijdrage vóór de vervolgronden. Schoolkampioenen moeten voor 1 december zijn aangemeld bij Stichting Lezen.

38 Cursus Open Boek De cursus Open Boek heeft als doel leerkrachten te scholen om de taak van leescoördinator op de eigen school vorm te geven. De cursus bestaat uit vier studiebijeenkomsten van een dagdeel, plus huiswerkopdrachten. De slotopdracht van de cursus is een plan opstellen om leesbevordering op school op een hoger niveau brengen. Inhoud cursus Kennis van: De taak van een leescoördinator Jeugdliteratuur Visie op leesbevordering; leesbeleving en leesinteresse Leesbevorderingswerkvormen Leesbevorderingsactiviteiten Organisatie en beheer van een schoolmediatheek (indien nodig) De relatie tussen leesbevordering en methodes voor technisch en begrijpend lezen. Vaardigheden met betrekking tot: De ontwikkeling van leesbeleving en leesinteresse Ondersteuning en begeleiding van het team Het opstellen van een schoolleesplan. Centraal staat de uitwisseling met elkaar, en het is de bedoeling om voor de groep een jaarlijkse terugkomdag te organiseren. We adviseren om met twee leerkrachten vanuit één school op te geven. De kosten bedragen 300,00 per deelnemer, exclusief BTW. De cursusdata voor Open Boek volgen binnenkort. Heeft u interesse in het volgen van de cursus? Mail dan naar j.kooreman@bibliotheekheusden.nl

39 Voor meer informatie of vragen over de rode draad kunt u contact opnemen met: Marianne Janssen, m.janssen@bibliotheekheusden.nl of Joyce Kooreman, j.kooreman@bibliotheekheusden.nl Interesse in de Rode Draad? Vul dan bijgevoegd formulier in en stuur vóór 1 juli op naar de bibliotheek. Rode Draad-periodes van het schooljaar Periode 1: week (7 september tot 2 november) Periode 2: week 1-8 (4 januari tot 29 februari) Periode 3: week (7 maart tot 22 april) Periode 4: week (9 mei tot 11 juli)

40

41 Drunen Rooseveltstraat 32, 5151 CR Drunen T Heusden Kasteellaan 36, 5256 GV Heusden T Vlijmen Burg. Zwaansweg 2, 5251 CJ Vlijmen T info@bibliotheekheusden.nl

Een uitgebreide handleiding met tips voor. de leerkracht en verwerkingssuggesties wordt bij elk project aangeboden. Rode draad 2015-2016

Een uitgebreide handleiding met tips voor. de leerkracht en verwerkingssuggesties wordt bij elk project aangeboden. Rode draad 2015-2016 Een uitgebreide handleiding met tips voor de leerkracht en verwerkingssuggesties wordt bij elk project aangeboden. Rode draad 2015-2016 Rode draad Rode draad 2015-2016 GROEP 1 (accent: voorlezen) Kleine

Nadere informatie

Project overzicht Rode Draad

Project overzicht Rode Draad Project overzicht Rode Draad Voorwoord Bibliotheek Heusden wil een partner zijn voor het onderwijs als het gaat om leesbevordering, maar ook als het gaat om mediawijsheid en cultuureducatie. Wij werken

Nadere informatie

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op http://www.arhus.be/kenniscentrum/service-voorscholen/rode-draad/

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op http://www.arhus.be/kenniscentrum/service-voorscholen/rode-draad/ ARhus wil samen met de scholen inzetten op een doorgaande leeslijn voor alle kinderen. Daarom bieden we scholen een reeks materialen aan om in de klas te werken rond leesplezier en leesvaardigheid. Nieuw

Nadere informatie

Projecten voor groep ½

Projecten voor groep ½ Groep 1/2 Groep 1/2 Groep 1/2 Projecten voor groep ½ Kleine Ezel De boeken van Kleine Ezel, geschreven door Rindert Kromhout met illustraties van Annemarie van Haeringen, staan centraal in dit project.

Nadere informatie

R o d e D r a a d. Aanbod leesbevorderingsprojecten voor het primair onderwijs in de gemeente s-hertogenbosch schooljaar 2013/2014

R o d e D r a a d. Aanbod leesbevorderingsprojecten voor het primair onderwijs in de gemeente s-hertogenbosch schooljaar 2013/2014 R o d e D r a a d Aanbod leesbevorderingsprojecten voor het primair onderwijs in de gemeente s-hertogenbosch schooljaar 2013/2014 RODE DRAAD, lezen op de basisschool Lezen is leuk! Onder het motto Lezen

Nadere informatie

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op http://www.arhus.be/kenniscentrum/service-voor-scholen/rodedraad/

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op http://www.arhus.be/kenniscentrum/service-voor-scholen/rodedraad/ ARhus wil samen met de scholen inzetten op een doorgaande leeslijn voor alle kinderen. Daarom bieden we scholen een reeks materialen aan om in de klas te werken rond leesplezier en leesvaardigheid. Nieuw

Nadere informatie

ONTDEK LEZEN IS LEUK! informatie leesplezier educatie ontmoeting cultuur

ONTDEK LEZEN IS LEUK! informatie leesplezier educatie ontmoeting cultuur ONTDEK LEZEN IS LEUK! informatie leesplezier educatie ontmoeting cultuur projecten en diensten basisonderwijs 2011/2012 Voorwoord Lees het hele jaar door... Met een vernieuwde brochure luiden wij het aanstaande

Nadere informatie

Wij gaan (voor)lezen

Wij gaan (voor)lezen Wij gaan (voor)lezen Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Helmond-Peel 2015-2016 De bibliotheek die ertoe doet Asten Deurne Helmond Someren 1 Voorwoord Rode Draad: Lezen is leuk! Met de hele school de

Nadere informatie

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op ARhus wil samen met de scholen inzetten op een doorgaande leeslijn voor alle kinderen. Daarom bieden we scholen een reeks materialen aan om in de klas te werken rond leesplezier en leesvaardigheid. Nieuw

Nadere informatie

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Kleine Ezel Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Samenstelling: Marion Bolte, Cubiss J:\klantenservice\Rode Draad\handleiding bibliothecaris\kleine Ezel groep 1-2 bibl.290609

Nadere informatie

Projecten voor groep 1/2

Projecten voor groep 1/2 Projecten voor groep 1/2 Kleine Ezel De boeken van Kleine Ezel, geschreven door Rindert Kromhout met illustraties van Annemarie van Haeringen, staan centraal in dit project. Kleuters ervaren de emotionele

Nadere informatie

Kraak de code. Handleiding voor de bibliotheek Groep 6

Kraak de code. Handleiding voor de bibliotheek Groep 6 Kraak de code Handleiding voor de bibliotheek Groep 6 Colofon Cubiss Tilburg, 2007 Met dank aan de openbare bibliotheken van Cuijk, Mierlo, Roosendaal en Schijndel J:\Klantenservice\Rode Draad\Handleiding

Nadere informatie

BOVENBOUW - GROEP 6, 7 EN 8

BOVENBOUW - GROEP 6, 7 EN 8 Op zoek in de bibliotheek Lessen Groep 6 gaat op zoek naar de verschillende genres en materialen in de bibliotheek. Op ipads maken de kinderen kennis met de BibliotheekWise-App. Verder ontdekken ze de

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Het nieuwe literatuur-educatie aanbod 5. Andere leesbevorderingsprojecten 8. Wat kan de bibliotheek nog meer doen?

Inhoudsopgave: Het nieuwe literatuur-educatie aanbod 5. Andere leesbevorderingsprojecten 8. Wat kan de bibliotheek nog meer doen? Inhoudsopgave: pag. Inleiding 3 Het nieuwe literatuur-educatie aanbod 5 Andere leesbevorderingsprojecten 8 Wat kan de bibliotheek nog meer doen? 13 Meer informatie? 17 Inleiding Leesbevordering, Literatuur-en

Nadere informatie

BiblioMemo. Handleiding voor de bibliotheek Groep 5

BiblioMemo. Handleiding voor de bibliotheek Groep 5 BiblioMemo Handleiding voor de bibliotheek Groep 5 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Het spel BiblioMemo is een product van NBD/Biblion en is ontwikkeld in samenwerking met Cubiss. Samenstelling: José Peijen,

Nadere informatie

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 - Kinderen maken kennis met de bibliotheek - De mogelijkheden van de bibliotheek vertellen en verschillende materialen laten zien - Boekpromotie: kinderen enthousiast

Nadere informatie

Aanbod voor het basisonderwijs

Aanbod voor het basisonderwijs Aanbod voor het basisonderwijs 2014-2015 De Kempen Inhoudsopgave Voorwoord 3 De Rode Draad 4 1. Leesbevorderingsprojecten 5 2. Op bezoek bij de bibliotheek 11 Groepsabonnementen 12 Themacollecties op maat

Nadere informatie

Aanbod Bibliotheek Uden 2014-2015

Aanbod Bibliotheek Uden 2014-2015 00 Aanbod Bibliotheek Uden 2014-2015 Primair onderwijs Voor Uden, Volkel en Odiliapeel Inhoudsopgave 1 De Bibliotheek op School (dbos)... 2 2 Deskundigheidsbevordering voor de leerkracht... 3 3 Bibliotheekmaterialen

Nadere informatie

1 les van 1 uur. Nationale Voorleesdagen Leesbevordering + Muziek. Bibliotheekbezoek Leesbevordering

1 les van 1 uur. Nationale Voorleesdagen Leesbevordering + Muziek. Bibliotheekbezoek Leesbevordering Dit menu bestaat uit verschillende losse programma s of lessenseries die u makkelijk kunt inpassen in een doorgaande leerlijn cultuureducatie, leesbevordering en mediawijsheid. Heeft u behoefte aan ondersteuning

Nadere informatie

Leesbevorderingsprojecten De Rode Draad 2010-2011

Leesbevorderingsprojecten De Rode Draad 2010-2011 Leesbevorderingsprojecten De Rode Draad 2010-2011 Leesbevorderingsprojecten De Rode Draad 2010-2011 Inhoudsopgave: Inleiding pagina 3 Kosten pagina 6 Projectbeschrijvingen: Groep 1 en 2 Project 1A,1B,1C,1D,1E,

Nadere informatie

educatief ducatief rogramma Jeugd 4-12 jaar

educatief ducatief rogramma Jeugd 4-12 jaar educatief rogramma rogramma ducatief Jeugd 4-12 jaar Mediawijsheid Doelstelling Kinderen komen steeds vroeger in aanraking met de digitale wereld. Veel ouders en leerkrachten worstelen met de vraag hoe

Nadere informatie

Jaarprogramma Basisonderwijs schooljaar 2014-2015 Pagina 1

Jaarprogramma Basisonderwijs schooljaar 2014-2015 Pagina 1 Jaarprogramma Basisonderwijs schooljaar 2014-2015 Pagina 1 Het plezier in lezen staat voorop! Leesplezier kun je al op jonge leeftijd ontwikkelen: jong geleerd is oud gedaan! Als kinderen met plezier en

Nadere informatie

Aanbod onderwijs 2015/2016

Aanbod onderwijs 2015/2016 Aanbod onderwijs 2015/2016 Pagina LEESBEVORDERING EN TAALONTWIKKELING Lezen is van groot belang voor de ontwikkeling van het kind en zijn schoolprestaties. Met ons enthousiasme en expertise voor taal,

Nadere informatie

Visie leesbevordering

Visie leesbevordering Visie leesbevordering Leesbevordering zien we als basis van het totale leesonderwijs Zonder aandacht voor leesbevordering mist het technisch lezen een belangrijke stimulans. Leesbevordering is dus niet

Nadere informatie

Het plezier in lezen staat voorop!

Het plezier in lezen staat voorop! 1 Het plezier in lezen staat voorop! Leesplezier kun je al op jonge leeftijd ontwikkelen: jong geleerd is oud gedaan! Als kinderen met plezier en interesse lezen, lezen ze meer en beter, waarbij de woordenschat

Nadere informatie

Peuterspeelzaal: De wereld verkennen met behulp van boeken

Peuterspeelzaal: De wereld verkennen met behulp van boeken De Leessoep producten: Peuterspeelzaal: De wereld verkennen met behulp van boeken Product Beschrijving Afbeelding Stapelstenen Klein wit visje is boos. En Klein wit visje is ook verdrietig, verlegen en

Nadere informatie

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 - Kinderen maken kennis met de bibliotheek - De mogelijkheden van de bibliotheek vertellen en verschillende materialen laten zien - Boekpromotie: kinderen enthousiast

Nadere informatie

Leesbevorderingsprojecten

Leesbevorderingsprojecten groep 1 en 2 Fantasievriendjes groep 1 en 2 Tam tam Kinderen laten genieten van een mooi prentenboek met behulp van spelmaterialen. Rond het prentenboek De droom van Oscar en Wol is een leskist gemaakt

Nadere informatie

Educatief programma. voor basisscholen 2014-2015. Bibliotheek Brummen Voorst Bibliotheek Cultura-Ede Bibliotheek Nijkerk Bibliotheek Noord-Veluwe

Educatief programma. voor basisscholen 2014-2015. Bibliotheek Brummen Voorst Bibliotheek Cultura-Ede Bibliotheek Nijkerk Bibliotheek Noord-Veluwe Educatief programma Bibliotheek Brummen Voorst Bibliotheek Cultura-Ede Bibliotheek Nijkerk Bibliotheek Noord-Veluwe voor basisscholen 2014-2015 Inleiding We gaan voor Leesplezier! De bibliotheek wil leesplezier

Nadere informatie

Educatief programma. basisonderwijs. de bblthk

Educatief programma. basisonderwijs. de bblthk Educatief programma basisonderwijs 2014-2015 de bblthk Inhoudsopgave Inleiding 3 Interactief voorlezen 5 Vertelplaten 7 Kunstmenu 8 De Rode Draad 9 Projecten in de klas 9 Groepsbezoeken in de bibliotheek

Nadere informatie

1 les van 1 uur. Knipperdeknip Drama + Leesbevordering. Knipperdeknip is een meespeelvoorstelling,

1 les van 1 uur. Knipperdeknip Drama + Leesbevordering. Knipperdeknip is een meespeelvoorstelling, Dit menu bestaat uit verschillende losse programma s of lessenseries die u makkelijk kunt inpassen in een doorgaande leerlijn cultuureducatie en/of leesbevordering. Heeft u behoefte aan ondersteuning bij

Nadere informatie

Educatief programma. basisonderwijs 2015-2016. de bblthk

Educatief programma. basisonderwijs 2015-2016. de bblthk Educatief programma basisonderwijs 2015-2016 de bblthk Inhoudsopgave Inleiding 3 Interactief voorlezen 5 Vertelplaten 7 Kunstmenu 8 De Rode Draad 10 Projecten in de klas 10 Groepsbezoeken in de bibliotheek

Nadere informatie

Aanbod buitenschools 2016-2017

Aanbod buitenschools 2016-2017 Aanbod buitenschools 2016-2017 Om te beginnen Meer (voor)lezen, beter in taal Steeds meer onderzoek laat zien dat kinderen die goed en met plezier lezen daar hun hele schoolcarrière profijt van hebben.

Nadere informatie

La Bocca della Verità Handleiding bibliotheek Groep 6

La Bocca della Verità Handleiding bibliotheek Groep 6 La Bocca della Verità Handleiding bibliotheek Groep 6 Colofon Het project La Bocca della Verità is ontwikkeld door: Cubiss, 2011 Statenlaan 4 5042 RX Tilburg 013-46 56 700 www.cubiss.nl educatie@cubiss.nl

Nadere informatie

2014-2015. Educatief programma basisonderwijs

2014-2015. Educatief programma basisonderwijs 2014-2015 Educatief programma basisonderwijs Programma Leesbevordering - mediawijsheid - cultuureducatie Inleiding Leren begint bij lezen! Leren begint bij lezen! Het maakt een groot verschil in de ontwikkeling

Nadere informatie

Meedoen met de Monitor

Meedoen met de Monitor Meedoen met de Monitor met de Bibliotheek Een school die deelneemt aan de Monitor de Bibliotheek op school (Monitor dbos) wil doelgericht samenwerken met de Bibliotheek om de taalontwikkeling en de informatievaardigheden

Nadere informatie

PRODUCTCATALOGUS Primair onderwijs

PRODUCTCATALOGUS Primair onderwijs PRODUCTCATALOGUS Primair onderwijs BIBLIOTHEEK KENNEMERWAARD 2012-2013 1 Programma s De lach van Tigo Tigo is verdrietig want hij is zijn lach kwijt. Hij zoekt overal: tussen de struiken, in de bomen,

Nadere informatie

Wij gaan (voor)lezen

Wij gaan (voor)lezen Wij gaan (voor)lezen Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Helmond-Peel 2016-2017 Met als speerpunten: Literatuureducatie Ouderbetrokkenheid 1 Asten Deurne Helmond Someren Voorwoord Rode Draad: Lezen is

Nadere informatie

Aanbod naschools

Aanbod naschools Aanbod naschools 2017-2018 Meer (voor)lezen, beter in taal Steeds weer laat onderzoek zien dat kinderen die goed en met plezier lezen daar hun hele leven profijt van hebben. En dat is niet vreemd als u

Nadere informatie

De Leessoep. Peuterspeelzaal: De wereld verkennen met behulp van boeken

De Leessoep. Peuterspeelzaal: De wereld verkennen met behulp van boeken De Leessoep Ontdek onze Leessoep. Een rijke soep gevuld met activiteiten rondom leesbevordering, mediawijsheid en cultuureducatie voor de hele school van peuterspeelzaal tot en met groep 8. Met elke hap

Nadere informatie

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin.

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Vaders Voor Lezen Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Daarom lezen vaders dus voor?! Welnee, dat doen ze omdat ze het heel erg leuk vinden!

Nadere informatie

1. Algemeen... 2. 4. Projectcollecties... 7. 5. Schoolcollectie... 8. 7. Landelijke leesbevorderingcampagnes... 10

1. Algemeen... 2. 4. Projectcollecties... 7. 5. Schoolcollectie... 8. 7. Landelijke leesbevorderingcampagnes... 10 basisonderwijs 2010/2011 Inhoudsopgave Pagina 1. Algemeen... 2 2. Het leesbevorderingprogramma De Rode Draad... 3 2.1. Accenten per jaargroep... 4 2.2. Organisatie en werkwijze... 5 3. Groepsbezoeken...

Nadere informatie

Uitwerking kerndoel 9 Nederlandse taal

Uitwerking kerndoel 9 Nederlandse taal Uitwerking kerndoel 9 Nederlandse taal Tussendoelen en leerlijnen Nederlandse taal Primair onderwijs In samenwerking met het expertisecentrum Nederlands Enschede, 1 juni 2006 Nederlands kerndoel 9 Stichting

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

BiblioMemo Handleiding voor de leerkracht Groep 5

BiblioMemo Handleiding voor de leerkracht Groep 5 BiblioMemo Handleiding voor de leerkracht Groep 5 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Het spel BiblioMemo is een product van NBD/Biblion en is ontwikkeld in samenwerking met Cubiss. Samenstelling: José Peijen,

Nadere informatie

PRODUCTCATALOGUS Primair onderwijs

PRODUCTCATALOGUS Primair onderwijs PRODUCTCATALOGUS Primair onderwijs BIBLIOTHEEK KENNEMERWAARD 2012-2013 1 Programma s De lach van Tigo Tigo is verdrietig want hij is zijn lach kwijt. Hij zoekt overal: tussen de struiken, in de bomen,

Nadere informatie

Aanbod School en Bibliotheek

Aanbod School en Bibliotheek Aanbod School en Bibliotheek 2016-2017 Aankomend schooljaar biedt de Bibliotheek Hoeksche Waard je weer een mooi aanbod met producten rondom leesbevordering, leesplezier en mediawijsheid. Net als vorig

Nadere informatie

Meedoen met de Monitor

Meedoen met de Monitor Meedoen met de Monitor Een school die deelneemt aan de Monitor de Bibliotheek op school wil doelgericht samenwerken met de bibliotheek om de taalontwikkeling van de leerlingen te stimuleren. Dat gebeurt

Nadere informatie

Activiteitenaanbod Basisonderwijs met schoolbibliotheek 2014-2015

Activiteitenaanbod Basisonderwijs met schoolbibliotheek 2014-2015 Activiteitenaanbod Basisonderwijs met schoolbibliotheek 2014-2015 Voorwoord Beste directie en leerkrachten, Voor een groeiend aantal kinderen is lezen geen vanzelfsprekende bezigheid meer. Dit betekent

Nadere informatie

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Waarom zo vroeg beginnen? Baby s kunnen veel meer dan je denkt. Luisteren Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt

Nadere informatie

Rode draad Lezen op de Basisschool

Rode draad Lezen op de Basisschool Rode draad Lezen op de Basisschool INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding...- 3-2. Leesbevordering met De Rode Draad...- 4-2.1 Lezen, leesbevordering en leesplezier...- 4-2.2 Een structurele aanpak voor leesbevordering...-

Nadere informatie

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 6

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 6 L e e s p a a d e Feest! Leespromotie Kinderboekenweek Groep 6 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

Educatieve diensten van de bibliotheek

Educatieve diensten van de bibliotheek Educatieve diensten van de bibliotheek voor basisscholen in de gemeenten Renkum, Rheden en Rozendaal 2015-2016 Lezen en voorlezen Omdat u en ik weten dat lezen en voorlezen goed zijn voor de taalontwikkeling

Nadere informatie

LEZEN IS LEUK. Hierin ligt een taak zowel voor het bibliotheekwerk als voor het onderwijs. Een samenwerking ligt hier voor de hand.

LEZEN IS LEUK. Hierin ligt een taak zowel voor het bibliotheekwerk als voor het onderwijs. Een samenwerking ligt hier voor de hand. 1 LEZEN IS LEUK Lezen is leuk! Iedereen die van lezen houdt zal dit beamen. Leesvaardigheid is belangrijk voor de schoolloopbaan en de redzaamheid in onze kennismaatschappij en is van belang bij communicatie

Nadere informatie

Diensten & producten Basisonderwijs 2014-2015

Diensten & producten Basisonderwijs 2014-2015 Diensten & producten Basisonderwijs 2014-2015 Noordoost Fryslân Vooraf Taalontwikkeling, leesplezier en betrouwbare (digitale) informatie zijn belangrijke aandachtsgebieden voor de bibliotheek. U werkt

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit Cultuureducatie met Kwaliteit Doorlopende leerlijn literatuur Groep 7 Lessenreeks basis Deze leerlijn is ontwikkeld door Bibliotheek Zoetermeer. Schrijversbezoek Informatie over Schrijversbezoek Groep

Nadere informatie

HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school

HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school Beste leesconsulent, Jan Paul Schutten onze enige echte kinderboekenambassadeur- heeft een geweldige

Nadere informatie

Lezen: Het lijkt of je televisie kijkt, alleen dan zonder televisie, je maakt beelden in je hoofd.

Lezen: Het lijkt of je televisie kijkt, alleen dan zonder televisie, je maakt beelden in je hoofd. Aan de ontwikkeling van educatwise is menig brainstormsessie vooraf gegaan. Graag leid ik u vandaag in een Pecha Kucha, een korte presentatie met 20 beelden, langs een aantal belangrijke fundamenten en

Nadere informatie

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 EEN STOP MOTION FILMPJE OVER EEN BOEK MAKEN Inhoud Inleiding... 2 Handleiding bij de les boekverslag 2.0 STOP MOTION... 3 Werkblad 1: welk boek heb je gelezen?... 5 Werkblad

Nadere informatie

FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - GROEP 1 T/M 8

FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - GROEP 1 T/M 8 FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - GROEP 1 T/M 8 Kinderboeken schrijven is een prachtig vak. Verhalen bedenken en die in stilte uitwerken staat in schril contrast met het ontmoeten van lezers en

Nadere informatie

Prijs- en bestellijst materialen Rode Draad 2010. Graag volledig invullen!

Prijs- en bestellijst materialen Rode Draad 2010. Graag volledig invullen! Prijs- en bestellijst materialen Rode Draad 2010 Provincie: Bibliotheek: Behorende bij de * Stichting / Basisbibliotheek: Adres : Postcode: Plaats : Land : Telefoon: E-mailadres: Contactpersoon: * De heer/mevrouw

Nadere informatie

groep 5-6 bureau meestervervalsers Handleiding bibliotheek media spoor

groep 5-6 bureau meestervervalsers Handleiding bibliotheek media spoor groep 5-6 bureau meestervervalsers Handleiding bibliotheek media spoor Inleiding Deze lesmodule voor groep 5/6 is een samenwerking tussen school en bibliotheek. Mediaspoor is ontwikkeld als leerlijn voor

Nadere informatie

Algemeen.... blz. 2 Doelstellingen...... blz. 3 Groepen en projecten...... blz. 4 Groep1-2.. blz. 4 Groep 3. blz. 10 Groep 4. blz.

Algemeen.... blz. 2 Doelstellingen...... blz. 3 Groepen en projecten...... blz. 4 Groep1-2.. blz. 4 Groep 3. blz. 10 Groep 4. blz. Inhoud: Algemeen.... blz. 2 Doelstellingen...... blz. 3 Groepen en projecten...... blz. 4 Groep1-2.. blz. 4 Kikker en een heel bijzondere dag blz. 5 De mooiste vis van de zee.. blz. 5 Muizendromen....

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2015

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2015 Nieuwsbrief groep 3 oktober 2015 Hierbij ontvangt u van ons de nieuwsbrief van oktober. Door middel van de nieuwsbrief houden we u op de hoogte van alles wat er in de groep gebeurd. Ook vertellen we wat

Nadere informatie

Spelen met letters. Groep 3

Spelen met letters. Groep 3 Spelen met letters Groep 3 Inhoud Suggesties bij de boeken... 3 Het letterwinkeltje... 4 Introductie van de vertelling... 4 Verwerkingssuggesties... 5 Wat staat daar?... 6 Introductie van de vertelling...

Nadere informatie

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg.

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg. Samen Inspireren Ontdekken Ontwikkelen Informatiegids IKC de Plattenburg www.deplattenburg.nl Kiezen Het kiezen van een basisschool voor uw kind: een belangrijke stap. Bij de Plattenburg gaat er voor uw

Nadere informatie

Praten over boeken in de klas Het vragenspel van Aidan Chambers

Praten over boeken in de klas Het vragenspel van Aidan Chambers Praten over boeken in de klas Het vragenspel van idan hambers We weten pas wat we denken als we het onszelf horen zeggen. (idan hambers). Elk individu, kind en volwassene, beleeft een tekst op geheel eigen

Nadere informatie

Meedoen met de Monitor

Meedoen met de Monitor Meedoen met de Monitor met de Bibliotheek Een school die deelneemt aan de Monitor de Bibliotheek op school (Monitor dbos) wil doelgericht samenwerken met de Bibliotheek om de taalontwikkeling en de informatievaardigheden

Nadere informatie

Cultuurmenu

Cultuurmenu Cultuurmenu 2019-2020 Dit menu bestaat uit verschillende losse programma s of lessenseries die u makkelijk kunt inpassen in een doorgaande leerlijn cultuureducatie, leesbevordering en mediawijsheid. Heeft

Nadere informatie

Lezen is leuk en belangrijk

Lezen is leuk en belangrijk en belangrijk Bibliocenter verzorgt het bibliotheekwerk in de gemeenten Leudal, Maasgouw, Nederweert en Weert in dertien vestigingen en acht servicepunten. Achterin deze brochure vindt u een overzicht

Nadere informatie

De Schatkamer van Roald Dahl. Handleiding voor de bibliotheek - Groep 4 en 5

De Schatkamer van Roald Dahl. Handleiding voor de bibliotheek - Groep 4 en 5 De Schatkamer van Roald Dahl Handleiding voor de bibliotheek - Groep 4 en 5 Colofon De schatkamer van Roald Dahl is ontwikkeld door: Cubiss Statenlaan 4 5042 RX Tilburg www.cubiss.nl webshop@cubiss.nl

Nadere informatie

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd Doel Het op gang brengen of houden van leesplezier! Van wat voor soort boeken houden de kinderen en waarom? Zouden ze zelf graag de hoofdpersoon zijn in één van hun lievelingsboeken? Welke omslagen spreken

Nadere informatie

Bibliotheekaanbod. Culturele Commissie Avereest

Bibliotheekaanbod. Culturele Commissie Avereest Bibliotheekaanbod Culturele Commissie Avereest VOORLEESPROJECT DE MOLENMUIS GROEP 1,2 - Leesbevordering: door middel van voorlezen kinderen en leerkrachten enthousiast maken voor boeken en het bezig zijn

Nadere informatie

Vrij lezen groep 4. Doelen eind groep 4

Vrij lezen groep 4. Doelen eind groep 4 Vrij lezen groep 4 Doelen eind groep 4 Leerlingen hebben plezier in voorgelezen worden hebben plezier in lezen en voorlezen hebben belangstelling voor verhalende teksten (waaronder poëzie) en informatieve

Nadere informatie

Activiteitenaanbod Basisonderwijs 2013-2014

Activiteitenaanbod Basisonderwijs 2013-2014 Activiteitenaanbod Basisonderwijs 2013-2014 Voorwoord Beste directie en leerkrachten, Voor een groeiend aantal kinderen is lezen geen vanzelfsprekende bezigheid meer. Dit betekent dat scholen meer tijd

Nadere informatie

Meedoen met de Monitor

Meedoen met de Monitor Meedoen met de Monitor Een school die deelneemt aan de Monitor de Bibliotheek op school wil doelgericht samenwerken met de bibliotheek om de taalontwikkeling van de leerlingen te stimuleren. Dat gebeurt

Nadere informatie

Programma taal-lezen voor leerlingen. Groep 1 en 2

Programma taal-lezen voor leerlingen. Groep 1 en 2 Programma taal-lezen voor leerlingen Groep 1 en 2 1. Taaltas Op school en thuis hetzelfde prentenboek, dezelfde zinnen, dezelfde woorden: een feest van herkenning bij de kinderen, én een groot leereffect.

Nadere informatie

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal Introductie Deze lesmodule is geschreven voor een project van 5 bijeenkomsten van elk 60 minuten, waarvan de laatste bijeenkomst het werkelijke Voorleesontbijt is. Het aantal, de duur en inhoud van de

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Prentenboeken kikker Gebruiksmogelijkheden in het kader van Waarnemen > Begrijpen > plannen > realiseren

Prentenboeken kikker Gebruiksmogelijkheden in het kader van Waarnemen > Begrijpen > plannen > realiseren Prentenboeken kikker Gebruiksmogelijkheden in het kader van Waarnemen > Begrijpen > plannen > realiseren Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs november 2010 ZIEN! is een product van, in samenwerking

Nadere informatie

de Leespromotie Kinderboekenweek Groep 7

de Leespromotie Kinderboekenweek Groep 7 L e e s p a r a de Leespromotie Kinderboekenweek Groep 7?! voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350. violierkids@komkids

Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350. violierkids@komkids Themabrief Wij gaan voorlezen Maart en april 2014 Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350 violierkids@komkids Wat willen wij? In het begin van de zomer gaan wij in de peuterspeelzaal

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum onder andere

Nadere informatie

Handleiding bij de digitale les voor de Nederlandse Kinderjury 2012

Handleiding bij de digitale les voor de Nederlandse Kinderjury 2012 Handleiding bij de digitale les voor de Nederlandse Kinderjury 2012 Ieder jaar stemmen duizenden basisschoolleerlingen op hun favoriete boeken van het afgelopen jaar. Om zo veel mogelijk kinderen enthousiast

Nadere informatie

Inhoudelijk draaiboek voor leerkrachten basisonderwijs

Inhoudelijk draaiboek voor leerkrachten basisonderwijs Inhoudelijk draaiboek voor leerkrachten basisonderwijs Een collega of bijvoorbeeld de bibliothecaris heeft via De Schrijverscentrale geregeld dat er een schrijver op uw school komt. U bent gevraagd om

Nadere informatie

8-10-2015. Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Modelen. Contactgegevens

8-10-2015. Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Modelen. Contactgegevens Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Modelen WWW.CPS.NL Contactgegevens Willem Rosier w.rosier@cps.nl 06 55 898 653 Hoe ziet het modelen er in de 21 ste eeuw uit? Is flipping the classroom dan

Nadere informatie

Logeer boeken. Groep 1-2

Logeer boeken. Groep 1-2 Logeer boeken Groep 1-2 INHOUD 1 Inleiding... 1 1.1 Doelstelling... 1 2 Logeerboeken... 2 2.1 Organisatie... 2 2.2 Voorbereiding... 4 2.3 Algemene Lessuggesties... 5 3 Bijlagen... 8 3.1 Informatiebrief

Nadere informatie

MENUKAART jaar. schooljaar > leesplezier > mediawijsheid > cultuureducatie > 21e eeuwse vaardigheden

MENUKAART jaar. schooljaar > leesplezier > mediawijsheid > cultuureducatie > 21e eeuwse vaardigheden MENUKAART 4-12 jaar schooljaar 2017-2018 > leesplezier > mediawijsheid > cultuureducatie > 21e eeuwse vaardigheden MENUKAART 4-12 JAAR Leesbevordering, mediawijsheid en 21e eeuwse vaardigheden staan hoog

Nadere informatie

Effecten van het VVE-aanbod van Bibliotheek West-Achterhoek in gemeente X

Effecten van het VVE-aanbod van Bibliotheek West-Achterhoek in gemeente X Effecten van het VVE-aanbod van Bibliotheek West-Achterhoek in gemeente X Een monitoring-onderzoek naar de effecten van het VVE-aanbod van de bibliotheek In opdracht van Bibliotheek West-Achterhoek Uitgevoerd

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2 Aan de ouders van groep 1 en 2 INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD De eerste weken van het nieuwe jaar zijn al weer voorbij. We hebben met de kinderen gewerkt over de kalender. Hoe ziet

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

educatief programma basisonderwijs de bblthk 2013-2014

educatief programma basisonderwijs de bblthk 2013-2014 ed educatief programma basisonderwijs de bblthk 2013-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Klassikaal lenen van boeken 5 Instellingsabonnementen 5 Makkelijk lezen 6 Collecties in de school 7 Bibliotheek in de

Nadere informatie

1 les van 1 uur. Ik voel een voet Leesbevordering + Drama

1 les van 1 uur. Ik voel een voet Leesbevordering + Drama Dit menu bestaat uit verschillende losse programma s of lessenseries die u makkelijk kunt inpassen in een doorgaande leerlijn cultuureducatie, leesbevordering en mediawijsheid. Heeft u behoefte aan ondersteuning

Nadere informatie

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk Kleintje Leesplan Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk 2015 2016 Voor jonge kinderen zijn boeken van groot belang. Door plaatjes kijken, praten en voorlezen leren ze hoe de wereld er uit

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de Schutte s Bosschool

Nieuwsbrief van de Schutte s Bosschool Nieuwsbrief van de Schutte s Bosschool 14 januari 20 15 Jaargang 6, nummer 4 Nieuws van de directie Inhoud Tanden poetsen 1 Lunchtips 1 Voorstelling 1 Website 1 Allereerst voor u allen de beste wensen

Nadere informatie

JAARPROGRAMMA BASISSCHOLEN

JAARPROGRAMMA BASISSCHOLEN JAARPROGRAMMA BASISSCHOLEN Bibliotheek De tweede verdieping 2014 2015 INLEIDING Inhoudsopgave Voor leerlingen Groep 1-2 Lekker boeken (voor)lezen in de bibliotheek Leren en spelen met WePboek 4 Voorlezen

Nadere informatie

Leesbeleving, leesbevordering, literatuureducatie & mediawijsheid

Leesbeleving, leesbevordering, literatuureducatie & mediawijsheid Aanbod Leesbeleving, leesbevordering, literatuureducatie & mediawijsheid 2016-2017 Voorgelezen worden is een springplank naar het genieten van boeken. Door 15 minuten vrij lezen per dag, leert een kind

Nadere informatie

2015-2016. Educatief programma basisonderwijs

2015-2016. Educatief programma basisonderwijs 2015-2016 Educatief programma basisonderwijs 1 Programma Leesbevordering - mediawijsheid - cultuureducatie Inleiding De bibliotheek, uw partner... in leesbevordering (p. 5) Lezen is van groot belang in

Nadere informatie

Wegwijzertje. Website: www.wegwijzer.pcboapeldoorn.nl Mail: wegwijzer@pcboapeldoorn.nl 15 januari 2016 Nieuwsbrief nummer 9.

Wegwijzertje. Website: www.wegwijzer.pcboapeldoorn.nl Mail: wegwijzer@pcboapeldoorn.nl 15 januari 2016 Nieuwsbrief nummer 9. Website: www.wegwijzer.pcboapeldoorn.nl Mail: wegwijzer@pcboapeldoorn.nl 15 januari 2016 Nieuwsbrief nummer 9 Geachte ouders, Wegwijzertje De eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar. Het was goed elkaar

Nadere informatie

Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht

Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht schooljaar 2015-2016 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs Utrecht U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als wij! Daarom zetten

Nadere informatie