De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op"

Transcriptie

1 ARhus wil samen met de scholen inzetten op een doorgaande leeslijn voor alle kinderen. Daarom bieden we scholen een reeks materialen aan om in de klas te werken rond leesplezier en leesvaardigheid. Nieuw in dit aanbod is De Rode Draad. Dit is een professioneel, gestructureerd en systematisch aanbod rond leesbevordering, speciaal voor het kleuter- en lager onderwijs. Het bevat voor elke leeftijd aangepaste activiteiten om (voor)leesplezier en leesvaardigheid te stimuleren, zodat kinderen elk schooljaar in contact komen met boeken en leesplezier en kunnen groeien in een doorgaande leeslijn. Alle materialen zijn ontwikkeld door de bibliotheekorganisatie Cubiss in Nederland. Voordelen voor de school: - Doorlopend aanbod van 1e kleuter tot 6e leerjaar - Professioneel ontwikkelde materialen - Tijdsbesparing voor de leerkrachten Aanbod en doel: Het aanbod voor kleuters is vooral gericht op het kennismaken met prentenboeken, genieten van voorlezen. In het eerste leerjaar worden leerlingen geprikkeld om zelf te willen gaan lezen. In de volgende leerjaren maken ze kennis met verschillende tekst- en verhaalsoorten en leren ze hun eigen voorkeur kennen. In de laatste jaren is het doel ook een waardering te kunnen formuleren en het leesplezier vast te houden. De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op In het begin van het schooljaar wordt een planning opgemaakt voor het hele jaar. Daarom vragen we om bij voorkeur in september te reserveren. Daarna kan er uiteraard nog gereserveerd worden, zolang er pakketten beschikbaar zijn. De pakketten kunnen worden afgehaald in ARhus, De Munt 8, Roeselare op de eerste verdieping. Gelieve aan de balie de overeenkomst te ondertekenen. Controleer goed of het pakket volledig is voor je het terugbrengt naar de bibliotheek. Gebruik hiervoor de inhoudsfiche die bij de materialen zit. Meer info: info@arhus.be Overzicht van de pakketten Hierna volgt een beschrijving van elk pakket. De duurtijd is telkens een indicatie.

2 1. Dottie s eieren (1 ste kleuter) Dit is een voorleesproject opgebouwd rond het prentenboek Dottie s eieren. Naast het prentenboek vind je in dit project ook een speel-en ontdekboek met suggesties voor activiteiten en een stoffen kip met kuikentjes om het verhaal interactief voor te lezen. Doel van het project is het leesplezier stimuleren. De suggesties en verwerkingsactiviteiten leiden ook tot meer verhaalbegrip en uitbreiding van de woordenschat. Duur: 2-3 weken 2. De straat van muis (1 ste kleuter) Muis is een bekend populair verhaalfiguurtje gecreëerd door Lucy Cousins. In het project wordt het verhaalfiguurtje Muis tot leven gebracht zodat kinderen die met het project gewerkt hebben er een vriendje bij hebben. Door voorlezen, het samen bekijken van prentenboeken en er over praten komen kinderen actief en passief met taal in aanraking. Iedere week staat er een blow-up; een uitvergrote afbeelding, van een winkel of van bijvoorbeeld de bibliotheek centraal. In de handleiding voor de leerkracht worden hiervoor allerlei suggesties beschreven. Duur: 3 weken

3 3. Kiek (1 ste en 2 de kleuter) media-educatie Kiek is ontwikkeld voor peuters van 3 tot 3,5 jaar. Het project laat peuters kennis maken met de werking van een camera. Ze leren zelf foto s maken en ervaren kijken en visueel waarnemen op diverse manieren. Daarnaast wordt er aandacht besteedt aan de begrippen echt en niet echt, onderwerpen en beeldaspecten. 4. Wat een schat(1 ste en 2 de kleuter) erfgoededucatie Wat een schat! is een erfgoedproject dat speciaal is ontwikkeld voor peuters van 3,5 tot 4 jaar. Op een speelse manier komen de peuters in aanraking met verschillende voorwerpen. Aan de hand van deze objecten leren de peuters het verschil tussen bewaren en weggooien. Ze denken na over wat ze zelf willen bewaren. Tot slot maken de peuters hun eigen schatkist. Het project wordt ondersteund door het boekje: Kikker vindt een schat van Max. Velthuijs. 5. Klink-klank(1 ste en 2 de kleuter) literatuureducatie Klink Klank is ontwikkeld voor peuters van 2 tot 2, 5 jaar. In dit project wordt het klankbewustzijn gestimuleerd met behulp van poëzie en liedjes van Toon Hermans. Een boom vormt het middelpunt van verschillende activiteiten en is voor peuters letterlijk een kapstok om voorwerpen aan op te hangen. Klink-klank biedt speldenprikjes van klank en rijm!

4 6. Titatab (1 ste en 2 de kleuter) mediawijsheid Titatab is een product mediawijsheid voor de allerkleinsten. Onder begeleiding maken de kinderen kennis met de digitale wereld van de ipad en apps. Aan de hand van een spel leren ze de tablet beter kennen en ontdekken ze het verschil tussen prentenboeken en digitale boeken, tussen tekenen en digitaal tekenen. 7. StapelSteen (1 ste en 2 de kleuter) leesbevordering en literatuureducatie StapelSteen is een project leesbevordering/literatuureducatie voor peuters, uitgewerkt rond het prentenboek Bravo, klein wit visje van Guido Van Genechten. Het project draagt bij tot acht ontwikkelingsgebieden. Er wordt gezongen, voorgelezen en spelletjes gespeeld met echte stenen. Met behulp van het boek en andere activiteiten worden diverse emoties dichterbij de peuters gebracht.

5 8. Kleine Kangoeroe (1 ste 2 de kleuter) leesbevordering Kleine Kangoeroe is vernoemd naar het prentenboek van Guido Van Genechten en behandelt op een speelse wijze de thema s loslaten en volwassen worden. In de handleiding staan originele suggesties om het boek te introduceren, voor te lezen en te verwerken. Bij het verhaal is ook een bewegingselement uitgewerkt. Duur: 1 week 9. De mooiste vis van de zee (2 de en 3 de kleuter) Het prentenboek De mooiste vis van de zee is het uitgangspunt van het project en staat garant voor enkele dagen werk- en leesplezier. De handleiding biedt handige aanknopingspunten om de thema s verder uit te werken. Met behulp van de verwerkingsactiviteiten worden aspecten uit het verhaal als mooi zijn, vissen, de onderwaterwereld, ijdelheid, eenzaamheid en delen verder uitgediept en visueel gemaakt. Bij de introductie, het voorlezen en het verwerken van het prentenboek kan de leerkracht gebruik maken van een vissenpakje en een vingerpopje.

6 10. Schatjesdag (2 de en 3 de kleuter) De klas krijgt van de bib een schatkist met vijf boeken en een fluwelen kussen met daarop de schat uit het prentenboek Kikker vindt een schat van Max Velthuijs. Elke week staat een prentenboek centraal. De leerkracht introduceert het prentenboek en gaat dan met de kinderen op zoek naar het belangrijkste voorwerp in het verhaal. Zo verzamelen de kinderen bij elk boek een verschillende schat. Daarnaast wordt ook gewerkt rond letters, bij elk prentenboek staat een bepaalde letter centraal. 11. Kikker en een heel bijzondere dag (2 de en 3 de kleuter) Het prentenboek Kikker een heel bijzondere dag vormt de aanzet om te werken rond de thema s feest, dagen van de week, emoties en kleuren. In de handleiding zijn hierrond verschillende voorlees- en verwerkingsactiviteiten uitgewerkt. Voorlezen, samen prentenboeken bekijken en er over praten, versjes lezen en liedjes zingen zijn belangrijke elementen bij leesbevordering voor kleuters. Duur: 3 weken

7 12. Toveren Bibaba Boek ( 3 de kleuter) leesbevordering De tovenaar is op vakantie en de kinderen mogen een aantal weken op zijn toverspullen passen. Elke week ontvangen de kinderen een brief van de tovenaar, met één regel van een toverspreuk. Daarmee tovert de leerkracht samen met de kinderen elke week een ander boek over een heks of tovenaar tevoorschijn uit de tovenaarsmantel. In de handleiding vindt de leerkracht een aantal suggesties om creatief te werken rond het thema toveren. 13. Het Letterwinkeltje (1 ste leerjaar) In de klas komt een klein letterwinkeltje te staan. Het heeft de vorm van een groot formaat boek dat kan worden opengeklapt tot een winkeltje. De leerkracht presenteert iedere dag een letter en een prentenboek, leesboek, liedje of versje waarin de aangeboden letter een rol speelt. Vervolgens gaan de kinderen er op een speelse manier mee aan de slag. Het spelen met letters en woorden en plezier in boeken staan centraal in dit project. Het uitgangspunt is de kinderen nieuwsgierig maken naar boeken.

8 14. Verhalenparel (1 ste leerjaar) In de klas staat een schelp met daarin een wonderlijke verhalenparel. Als de leerkracht over de verhalenparel wrijft en een spreuk uitspreekt, geeft de parel een rood, groen, blauw of geel licht. De kleuren verwijzen naar verschillende verhalenthema s. Doel van dit project is om een instrument te bieden om van het voorlezen een ritueel te maken zodat voorlezen een routine wordt voor elke dag. Voorlezen is voor kinderen van het eerste leerjaar belangrijk en een prima manier om ze enthousiast en nieuwsgierig te maken naar verhalen die ze over een tijd zelf kunnen lezen. 15. De Spin (2 de leerjaar) De Spin laat de kinderen op een speelse manier kennismaken met vijf verschillende soorten boeken en teksten. Het project start met een wandkleed dat de bibliotheek voorstelt. Daar wonen de boekenwurm en de spin. De boekenwurm vindt de bib een ideale plek om te wonen, maar de spin denkt daar heel anders over: zij heeft nog nooit een boek gelezen. In de loop van het project weet de boekenwurm van de spin een enthousiaste lezer te maken. De handleiding voor de leerkracht geeft bij elke soort boek/tekst tips voor de verdere verwerking.

9 16. Sheherezade (2 de leerjaar) Dit project brengt de leerlingen in contact met verschillende soorten teksten en boeken: een prentenboek, een gedicht, een sprookje, een verhaal en een informatief boek. Het project bestaat uit een ladekastje, zes soorten boeken, zes voorwerpen die naar de boeken verwijzen en een collectie boeken die de kinderen zelf kunnen inkijken. Op een speelse manier opent de leerkracht elke dag een lade en aan de hand van het voorwerp dat erin zit introduceert hij/zij een soort boek, leest eruit voor en stelt er vragen over. De handleiding geeft bij elk soort boek enkele verwerkingssuggesties. 17. Juttersbuit (2 de leerjaar) Om later boeken te leren kiezen en waarderen is het van belang dat leerlingen op de hoogte zijn van de verschillende soorten boeken. Met het project Juttersbuit wordt dat op een speelse wijze duidelijk gemaakt. De juf of meester heeft tijdens een strandwandeling een geheimzinnige ton gevonden. Op de ton staat een geheimzinnige rebus waarin wordt gevraagd de ton naar de afzender terug te sturen. Maar wie is de afzender? Er zit niets anders op dan de ton open te maken!

10 Juttersbuit laat de kinderen kennismaken met vijf verschillende soorten boeken en teksten. 18. Boekenbal (3 de leerjaar) Doel van het project is de leerlingen op een speelse manier kennis te laten maken met leuke leesboeken en met de aspecten die bepalend zijn voor de keuze van een boek. De kinderen mogen één voor één uit een ballenmand een bal te grabbelen. In iedere bal zit een boektitel, gecodeerd in geheimschrift. Na ontcijfering van dit geheimschrift gaan de kinderen het boek lezen. In de ballenbak zitten ook vijf ballen met een gouden stip die verwijzen naar een opdracht voor de hele klas. 19. Gids in Boekenland (3-4 de leerjaar) leesbevordering Vanaf het 3e leerjaar leren kinderen zelf een boek kiezen. Ze kunnen nu goed lezen, maken kennis met verschillende soorten boeken en ontwikkelen steeds meer hun eigen smaak. In dit project gaan de leerlingen in gesprek met elkaar over boeken en worden ze elkaars gids bij het maken van keuzes. Een landkaart, wegwijsborden en een vragenkompas helpen hierbij. Ook maken ze kennis met verschillende genres en hoe ze deze kunnen herkennen. De gelezen boeken noteren ze in hun paspoort. Duur: 5 tot 6 weken

11 20. La Bocca della Verità (4 de leerjaar) Het project La Bocca della Verità daagt leerlingen uit hun leesvoorkeur aan te geven. Leerlingen worden gestimuleerd de gekozen boeken te lezen. Door deze leeservaring zijn ze in staat hun eigen smaak te ontwikkelen en de gelezen boeken op waarde te beoordelen. Ook worden leerlingen zich bewust van de manier waarop zij boeken kiezen. Het project draait rond een gevarieerde mix van 10 boeken. Die worden klassikaal gepresenteerd en de leerlingen geven door middel van een top-3 hun leesvoorkeur. Dit gebeurt op grond van het uiterlijk van boeken. De stemming gebeurt in het diepste geheim. Na het lezen van de boeken geven de leerlingen opnieuw de top-3 van hun keuze aan. Stemt de aanvankelijke verwachting overeen met de uiteindelijke beoordeling? 21. Leesavatar (5-6 de leerjaar) De bedoeling van dit project is de eigen smaak beter leren kennen en het leesplezier vasthouden. Hoofdonderdeel van Leesavatar is een website: Leesavatars lopen hier rond in een virtuele bibliotheek. Iedere leerling maakt een persoonlijke leesavatar aan en laat deze een multimediale smaaktest doen. Vervolgens leest de leerling één of meer boeken op basis van z n smaakprofiel. Nadat hij het boek gelezen heeft, gaat hij weer naar zijn avatar op de

12 site en stopt het boek in de schoudertas van zijn avatar door middel van het invullen van een kort leesverslag. Als beloning krijgt zijn avatar een attribuut. Aan het einde van de leesperiode kunnen alle avatars worden aangeklikt in het klaslokaal. Dit is een mooie aanleiding voor de leerkracht om het gesprek aan te gaan over de boeken die iedereen gelezen heeft. 22. Bekijk t maar! (6 de leerjaar) In kleine groepjes lezen leerlingen een boek en bekijken de bijbehorende film. Elk groepje maakt een boekverslag en bereidt een presentatie voor. Hierin houden de leerlingen een pleidooi waarom juist het door hen gelezen boek de moeite waard is om met de gehele klas te bekijken. Doel is de leerlingen samen te laten genieten van een verhaal, hun waardering te formuleren en oog te krijgen voor verschillende meningen.

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op http://www.arhus.be/kenniscentrum/service-voorscholen/rode-draad/

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op http://www.arhus.be/kenniscentrum/service-voorscholen/rode-draad/ ARhus wil samen met de scholen inzetten op een doorgaande leeslijn voor alle kinderen. Daarom bieden we scholen een reeks materialen aan om in de klas te werken rond leesplezier en leesvaardigheid. Nieuw

Nadere informatie

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op http://www.arhus.be/kenniscentrum/service-voor-scholen/rodedraad/

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op http://www.arhus.be/kenniscentrum/service-voor-scholen/rodedraad/ ARhus wil samen met de scholen inzetten op een doorgaande leeslijn voor alle kinderen. Daarom bieden we scholen een reeks materialen aan om in de klas te werken rond leesplezier en leesvaardigheid. Nieuw

Nadere informatie

Een uitgebreide handleiding met tips voor. de leerkracht en verwerkingssuggesties wordt bij elk project aangeboden. Rode draad 2015-2016

Een uitgebreide handleiding met tips voor. de leerkracht en verwerkingssuggesties wordt bij elk project aangeboden. Rode draad 2015-2016 Een uitgebreide handleiding met tips voor de leerkracht en verwerkingssuggesties wordt bij elk project aangeboden. Rode draad 2015-2016 Rode draad Rode draad 2015-2016 GROEP 1 (accent: voorlezen) Kleine

Nadere informatie

R o d e D r a a d. Aanbod leesbevorderingsprojecten voor het primair onderwijs in de gemeente s-hertogenbosch schooljaar 2013/2014

R o d e D r a a d. Aanbod leesbevorderingsprojecten voor het primair onderwijs in de gemeente s-hertogenbosch schooljaar 2013/2014 R o d e D r a a d Aanbod leesbevorderingsprojecten voor het primair onderwijs in de gemeente s-hertogenbosch schooljaar 2013/2014 RODE DRAAD, lezen op de basisschool Lezen is leuk! Onder het motto Lezen

Nadere informatie

Projecten voor groep 1/2

Projecten voor groep 1/2 Projecten voor groep 1/2 Kleine Ezel De boeken van Kleine Ezel, geschreven door Rindert Kromhout met illustraties van Annemarie van Haeringen, staan centraal in dit project. Kleuters ervaren de emotionele

Nadere informatie

Peuterspeelzaal: De wereld verkennen met behulp van boeken

Peuterspeelzaal: De wereld verkennen met behulp van boeken De Leessoep producten: Peuterspeelzaal: De wereld verkennen met behulp van boeken Product Beschrijving Afbeelding Stapelstenen Klein wit visje is boos. En Klein wit visje is ook verdrietig, verlegen en

Nadere informatie

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Kleine Ezel Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Samenstelling: Marion Bolte, Cubiss J:\klantenservice\Rode Draad\handleiding bibliothecaris\kleine Ezel groep 1-2 bibl.290609

Nadere informatie

Projecten voor groep ½

Projecten voor groep ½ Groep 1/2 Groep 1/2 Groep 1/2 Projecten voor groep ½ Kleine Ezel De boeken van Kleine Ezel, geschreven door Rindert Kromhout met illustraties van Annemarie van Haeringen, staan centraal in dit project.

Nadere informatie

De Leessoep. Peuterspeelzaal: De wereld verkennen met behulp van boeken

De Leessoep. Peuterspeelzaal: De wereld verkennen met behulp van boeken De Leessoep Ontdek onze Leessoep. Een rijke soep gevuld met activiteiten rondom leesbevordering, mediawijsheid en cultuureducatie voor de hele school van peuterspeelzaal tot en met groep 8. Met elke hap

Nadere informatie

1 les van 1 uur. Nationale Voorleesdagen Leesbevordering + Muziek. Bibliotheekbezoek Leesbevordering

1 les van 1 uur. Nationale Voorleesdagen Leesbevordering + Muziek. Bibliotheekbezoek Leesbevordering Dit menu bestaat uit verschillende losse programma s of lessenseries die u makkelijk kunt inpassen in een doorgaande leerlijn cultuureducatie, leesbevordering en mediawijsheid. Heeft u behoefte aan ondersteuning

Nadere informatie

Project overzicht Rode Draad

Project overzicht Rode Draad Project overzicht Rode Draad Voorwoord Bibliotheek Heusden wil een partner zijn voor het onderwijs als het gaat om leesbevordering, maar ook als het gaat om mediawijsheid en cultuureducatie. Wij werken

Nadere informatie

BiblioMemo. Handleiding voor de bibliotheek Groep 5

BiblioMemo. Handleiding voor de bibliotheek Groep 5 BiblioMemo Handleiding voor de bibliotheek Groep 5 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Het spel BiblioMemo is een product van NBD/Biblion en is ontwikkeld in samenwerking met Cubiss. Samenstelling: José Peijen,

Nadere informatie

Project overzicht Rode Draad

Project overzicht Rode Draad Project overzicht Rode Draad Voorwoord Bibliotheek Heusden wil een partner zijn voor het onderwijs als het gaat om leesbevordering, maar ook als het gaat om mediawijsheid en cultuureducatie. Wij werken

Nadere informatie

La Bocca della Verità Handleiding bibliotheek Groep 6

La Bocca della Verità Handleiding bibliotheek Groep 6 La Bocca della Verità Handleiding bibliotheek Groep 6 Colofon Het project La Bocca della Verità is ontwikkeld door: Cubiss, 2011 Statenlaan 4 5042 RX Tilburg 013-46 56 700 www.cubiss.nl educatie@cubiss.nl

Nadere informatie

BOVENBOUW - GROEP 6, 7 EN 8

BOVENBOUW - GROEP 6, 7 EN 8 Op zoek in de bibliotheek Lessen Groep 6 gaat op zoek naar de verschillende genres en materialen in de bibliotheek. Op ipads maken de kinderen kennis met de BibliotheekWise-App. Verder ontdekken ze de

Nadere informatie

Wij gaan (voor)lezen

Wij gaan (voor)lezen Wij gaan (voor)lezen Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Helmond-Peel 2016-2017 Met als speerpunten: Literatuureducatie Ouderbetrokkenheid 1 Asten Deurne Helmond Someren Voorwoord Rode Draad: Lezen is

Nadere informatie

Voorlezen is leuk! Handleiding leerkracht - Groep 1-2

Voorlezen is leuk! Handleiding leerkracht - Groep 1-2 Voorlezen is leuk! Handleiding leerkracht - Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2007 Rode Draad\\Handleiding leerkracht\voorlezen is leuk groep 1-2 leerkr\010808 Inhoudsopgave pagina 1. Inleiding 5 2. Project

Nadere informatie

BiblioMemo Handleiding voor de leerkracht Groep 5

BiblioMemo Handleiding voor de leerkracht Groep 5 BiblioMemo Handleiding voor de leerkracht Groep 5 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Het spel BiblioMemo is een product van NBD/Biblion en is ontwikkeld in samenwerking met Cubiss. Samenstelling: José Peijen,

Nadere informatie

1 les van 1 uur. Knipperdeknip Drama + Leesbevordering. Knipperdeknip is een meespeelvoorstelling,

1 les van 1 uur. Knipperdeknip Drama + Leesbevordering. Knipperdeknip is een meespeelvoorstelling, Dit menu bestaat uit verschillende losse programma s of lessenseries die u makkelijk kunt inpassen in een doorgaande leerlijn cultuureducatie en/of leesbevordering. Heeft u behoefte aan ondersteuning bij

Nadere informatie

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 - Kinderen maken kennis met de bibliotheek - De mogelijkheden van de bibliotheek vertellen en verschillende materialen laten zien - Boekpromotie: kinderen enthousiast

Nadere informatie

De Voorleesvogel voor ouders en kleuters. Draaiboek voor de leerkracht

De Voorleesvogel voor ouders en kleuters. Draaiboek voor de leerkracht De Voorleesvogel voor ouders en kleuters Draaiboek voor de leerkracht 1 Openbare Bibliotheek Amsterdam Team Educatie 020-5230786 / 780 g.vanderbijl@oba.nl 2 Inhoud In het kort... 4 Een planning... 6 1.

Nadere informatie

Leesbeleving, leesbevordering, literatuureducatie & mediawijsheid

Leesbeleving, leesbevordering, literatuureducatie & mediawijsheid Aanbod Leesbeleving, leesbevordering, literatuureducatie & mediawijsheid 2016-2017 Voorgelezen worden is een springplank naar het genieten van boeken. Door 15 minuten vrij lezen per dag, leert een kind

Nadere informatie

Aanbod School en Bibliotheek

Aanbod School en Bibliotheek Aanbod School en Bibliotheek 2016-2017 Aankomend schooljaar biedt de Bibliotheek Hoeksche Waard je weer een mooi aanbod met producten rondom leesbevordering, leesplezier en mediawijsheid. Net als vorig

Nadere informatie

Monitor verslag 2016 Haarlemmermeer

Monitor verslag 2016 Haarlemmermeer Monitor verslag 2016 Haarlemmermeer Door Hilde Eradus Samenvatting Kinderen in Haarlemmermeer vinden het leuker om een boek te lezen dan landelijk. Waar landelijk de oudere leerlingen het minder leuk gaan

Nadere informatie

Wij gaan (voor)lezen

Wij gaan (voor)lezen Wij gaan (voor)lezen Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Helmond-Peel 2015-2016 De bibliotheek die ertoe doet Asten Deurne Helmond Someren 1 Voorwoord Rode Draad: Lezen is leuk! Met de hele school de

Nadere informatie

Logeer boeken. Groep 1-2

Logeer boeken. Groep 1-2 Logeer boeken Groep 1-2 INHOUD 1 Inleiding... 1 1.1 Doelstelling... 1 2 Logeerboeken... 2 2.1 Organisatie... 2 2.2 Voorbereiding... 4 2.3 Algemene Lessuggesties... 5 3 Bijlagen... 8 3.1 Informatiebrief

Nadere informatie

Naam project Datum brengen Datum ophalen

Naam project Datum brengen Datum ophalen De Brinck Rode draad brengen ophalen Groep 1/2 Toveren BibabaBoek Donderdag 1 oktober 2015 Donderdag 19 november 2015 Groep 3 De Bijzondere Boekeneter Donderdag 1 oktober 2015 Donderdag 19 november 2015

Nadere informatie

Aanbod Bibliotheek Uden 2014-2015

Aanbod Bibliotheek Uden 2014-2015 00 Aanbod Bibliotheek Uden 2014-2015 Primair onderwijs Voor Uden, Volkel en Odiliapeel Inhoudsopgave 1 De Bibliotheek op School (dbos)... 2 2 Deskundigheidsbevordering voor de leerkracht... 3 3 Bibliotheekmaterialen

Nadere informatie

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk Kleintje Leesplan Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk 2015 2016 Voor jonge kinderen zijn boeken van groot belang. Door plaatjes kijken, praten en voorlezen leren ze hoe de wereld er uit

Nadere informatie

Cultuurmenu

Cultuurmenu Cultuurmenu 2019-2020 Dit menu bestaat uit verschillende losse programma s of lessenseries die u makkelijk kunt inpassen in een doorgaande leerlijn cultuureducatie, leesbevordering en mediawijsheid. Heeft

Nadere informatie

Aanbod School en Bibliotheek

Aanbod School en Bibliotheek Aanbod School en Bibliotheek 2017-2018 Aankomend schooljaar biedt de Bibliotheek Hoeksche Waard je weer een mooi aanbod met producten rondom leesbevordering, leesplezier en mediawijsheid. Net als voorgaande

Nadere informatie

De Voorleesvogel. Tips bij interactief voorlezen

De Voorleesvogel. Tips bij interactief voorlezen De Voorleesvogel Tips bij interactief voorlezen 1 Dienst Openbare Bibliotheek Den Haag Onderwijsbureau 070-3534552 hwi@dobdenhaag.nl 2 Interactief voorlezen Het is de kunst van interactief voorlezen om

Nadere informatie

Leesbevorderingsprojecten

Leesbevorderingsprojecten groep 1 en 2 Fantasievriendjes groep 1 en 2 Tam tam Kinderen laten genieten van een mooi prentenboek met behulp van spelmaterialen. Rond het prentenboek De droom van Oscar en Wol is een leskist gemaakt

Nadere informatie

ONTDEK LEZEN IS LEUK! informatie leesplezier educatie ontmoeting cultuur

ONTDEK LEZEN IS LEUK! informatie leesplezier educatie ontmoeting cultuur ONTDEK LEZEN IS LEUK! informatie leesplezier educatie ontmoeting cultuur projecten en diensten basisonderwijs 2011/2012 Voorwoord Lees het hele jaar door... Met een vernieuwde brochure luiden wij het aanstaande

Nadere informatie

Leesbeleving, leesbevordering, literatuureducatie & mediawijsheid

Leesbeleving, leesbevordering, literatuureducatie & mediawijsheid Aanbod Leesbeleving, leesbevordering, literatuureducatie & mediawijsheid 2017-2018 Voorgelezen worden is een springplank naar het genieten van boeken. Door 15 minuten vrij lezen per dag, leert een kind

Nadere informatie

Leesbevorderingsprojecten De Rode Draad 2010-2011

Leesbevorderingsprojecten De Rode Draad 2010-2011 Leesbevorderingsprojecten De Rode Draad 2010-2011 Leesbevorderingsprojecten De Rode Draad 2010-2011 Inhoudsopgave: Inleiding pagina 3 Kosten pagina 6 Projectbeschrijvingen: Groep 1 en 2 Project 1A,1B,1C,1D,1E,

Nadere informatie

Educatief programma. baby's & peuters de bblthk

Educatief programma. baby's & peuters de bblthk Educatief programma baby's & peuters 2012-2013 de bblthk Inhoudsopgave Voorlezen niet alleen omdat het leuk is 3 De bblthk neemt het Voortouw 4 Projecten in de groep 6 Groepsontvangsten in de bibliotheek

Nadere informatie

Rode draad Lezen op de Basisschool

Rode draad Lezen op de Basisschool Rode draad Lezen op de Basisschool INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding...- 3-2. Leesbevordering met De Rode Draad...- 4-2.1 Lezen, leesbevordering en leesplezier...- 4-2.2 Een structurele aanpak voor leesbevordering...-

Nadere informatie

Bibspel. Inhoud: Voor leerlingen van het bijzonder en buitengewoon onderwijs wordt het programma aangepast aan de wensen en behoeften van de groep.

Bibspel. Inhoud: Voor leerlingen van het bijzonder en buitengewoon onderwijs wordt het programma aangepast aan de wensen en behoeften van de groep. Bibspel Voor leerlingen van het lager onderwijs is er een programma per leerjaar. Op een interactieve manier maken kinderen kennis met het aanbod van de bib en verwerven ze inzicht in de collectie, de

Nadere informatie

Visie leesbevordering

Visie leesbevordering Visie leesbevordering Leesbevordering zien we als basis van het totale leesonderwijs Zonder aandacht voor leesbevordering mist het technisch lezen een belangrijke stimulans. Leesbevordering is dus niet

Nadere informatie

Vrij lezen groep 4. Doelen eind groep 4

Vrij lezen groep 4. Doelen eind groep 4 Vrij lezen groep 4 Doelen eind groep 4 Leerlingen hebben plezier in voorgelezen worden hebben plezier in lezen en voorlezen hebben belangstelling voor verhalende teksten (waaronder poëzie) en informatieve

Nadere informatie

Kreami. 2 november 30 november 29 maart 10 mei (van uur uur) Graag inleveren vóór vrijdag 5 oktober

Kreami. 2 november 30 november 29 maart 10 mei (van uur uur) Graag inleveren vóór vrijdag 5 oktober Bibliotheek Sinds dit schooljaar is er aan de zwevende bibliotheek op de bovenverdieping een blok van kasten toegevoegd. Deze is afkomstig van bibliotheek De Kempen en zij hebben ook gezorgd dat de kast

Nadere informatie

MENUKAART jaar. schooljaar > leesplezier > mediawijsheid > cultuureducatie > 21e eeuwse vaardigheden

MENUKAART jaar. schooljaar > leesplezier > mediawijsheid > cultuureducatie > 21e eeuwse vaardigheden MENUKAART 4-12 jaar schooljaar 2017-2018 > leesplezier > mediawijsheid > cultuureducatie > 21e eeuwse vaardigheden MENUKAART 4-12 JAAR Leesbevordering, mediawijsheid en 21e eeuwse vaardigheden staan hoog

Nadere informatie

Algemeen.... blz. 2 Doelstellingen...... blz. 3 Groepen en projecten...... blz. 4 Groep1-2.. blz. 4 Groep 3. blz. 10 Groep 4. blz.

Algemeen.... blz. 2 Doelstellingen...... blz. 3 Groepen en projecten...... blz. 4 Groep1-2.. blz. 4 Groep 3. blz. 10 Groep 4. blz. Inhoud: Algemeen.... blz. 2 Doelstellingen...... blz. 3 Groepen en projecten...... blz. 4 Groep1-2.. blz. 4 Kikker en een heel bijzondere dag blz. 5 De mooiste vis van de zee.. blz. 5 Muizendromen....

Nadere informatie

Het plezier in lezen staat voorop!

Het plezier in lezen staat voorop! 1 Het plezier in lezen staat voorop! Leesplezier kun je al op jonge leeftijd ontwikkelen: jong geleerd is oud gedaan! Als kinderen met plezier en interesse lezen, lezen ze meer en beter, waarbij de woordenschat

Nadere informatie

Inhoudelijk draaiboek voor leerkrachten basisonderwijs

Inhoudelijk draaiboek voor leerkrachten basisonderwijs Inhoudelijk draaiboek voor leerkrachten basisonderwijs Een collega of bijvoorbeeld de bibliothecaris heeft via De Schrijverscentrale geregeld dat er een schrijver op uw school komt. U bent gevraagd om

Nadere informatie

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 - Kinderen maken kennis met de bibliotheek - De mogelijkheden van de bibliotheek vertellen en verschillende materialen laten zien - Boekpromotie: kinderen enthousiast

Nadere informatie

Mannetje Jas in de klas. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2

Mannetje Jas in de klas. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Mannetje Jas in de klas Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Colofon Het project Mannetje Jas in de klas is ontwikkeld door: Cubiss Statenlaan 4 5042 RX Tilburg 013-46 56 700 www.cubiss.nl educatie@cubiss.nl

Nadere informatie

Kraak de code. Handleiding voor de bibliotheek Groep 6

Kraak de code. Handleiding voor de bibliotheek Groep 6 Kraak de code Handleiding voor de bibliotheek Groep 6 Colofon Cubiss Tilburg, 2007 Met dank aan de openbare bibliotheken van Cuijk, Mierlo, Roosendaal en Schijndel J:\Klantenservice\Rode Draad\Handleiding

Nadere informatie

2014-2015. Educatief programma basisonderwijs

2014-2015. Educatief programma basisonderwijs 2014-2015 Educatief programma basisonderwijs Programma Leesbevordering - mediawijsheid - cultuureducatie Inleiding Leren begint bij lezen! Leren begint bij lezen! Het maakt een groot verschil in de ontwikkeling

Nadere informatie

Educatief programma voor het basisonderwijs Leesplezier ter bevordering van taalontwikkeling

Educatief programma voor het basisonderwijs Leesplezier ter bevordering van taalontwikkeling Educatief programma voor het basisonderwijs 2011-2012 Leesplezier ter bevordering van taalontwikkeling Inhoudsopgave Inleiding 3 De Rode Draad 5 Leesbevorderingprojecten in de klas 5 Groepsontvangsten

Nadere informatie

Aanbod voor het basisonderwijs

Aanbod voor het basisonderwijs Aanbod voor het basisonderwijs 2014-2015 De Kempen Inhoudsopgave Voorwoord 3 De Rode Draad 4 1. Leesbevorderingsprojecten 5 2. Op bezoek bij de bibliotheek 11 Groepsabonnementen 12 Themacollecties op maat

Nadere informatie

educatief programma basisonderwijs de bblthk 2013-2014

educatief programma basisonderwijs de bblthk 2013-2014 ed educatief programma basisonderwijs de bblthk 2013-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Klassikaal lenen van boeken 5 Instellingsabonnementen 5 Makkelijk lezen 6 Collecties in de school 7 Bibliotheek in de

Nadere informatie

Educatief programma. basisonderwijs de bblthk

Educatief programma. basisonderwijs de bblthk Educatief programma basisonderwijs 2012-2013 de bblthk Inhoudsopgave Inleiding 3 Vertelplaten 5 De Rode Draad 7 Leesbevorderingprojecten in de klas 7 Groepsontvangsten in de bibliotheek 23 Makkelijk lezen

Nadere informatie

De Schatkamer van Roald Dahl. Handleiding voor de bibliotheek - Groep 4 en 5

De Schatkamer van Roald Dahl. Handleiding voor de bibliotheek - Groep 4 en 5 De Schatkamer van Roald Dahl Handleiding voor de bibliotheek - Groep 4 en 5 Colofon De schatkamer van Roald Dahl is ontwikkeld door: Cubiss Statenlaan 4 5042 RX Tilburg www.cubiss.nl webshop@cubiss.nl

Nadere informatie

Docentenhandleiding Papegaai Paulo Groep 0, 1 en 2

Docentenhandleiding Papegaai Paulo Groep 0, 1 en 2 Docentenhandleiding PAPEGAAI PAULO 'horen en vergeten, zien en onthouden, doen en begrijpen' Inleiding Sinds schooljaar 2013-2014 is er een les voor kleuters en (de oudste) peuters beschikbaar, Papegaai

Nadere informatie

HANDLEIDING HANDLEIDING. Inleiding. 4 e leerjaar groep 6

HANDLEIDING HANDLEIDING. Inleiding. 4 e leerjaar groep 6 Schrijfpalet HANDLEIDING Inleiding HANDLEIDING 4 e leerjaar groep 6 In het onderwijs heeft het traditionele schrijven van een opstel steeds meer plaats gemaakt voor een meer gestructureerde activiteit.

Nadere informatie

Prijs- en bestellijst materialen Rode Draad Graag volledig invullen!

Prijs- en bestellijst materialen Rode Draad Graag volledig invullen! Prijs- en bestellijst materialen Rode Draad 2011 Provincie: Bibliotheek: Behorende bij de * Stichting / Basisbibliotheek: Adres : Postcode: Plaats : Land : Telefoon: E-mailadres: Contactpersoon: * De heer/mevrouw

Nadere informatie

BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!-

BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!- -! BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!- Lezen? ja graag! Kinderen lezen tegenwoordig veel minder, vinden lezen lastig of beginnen er niet eens aan. Misschien lijkt het lezen van een boek teveel op een schoolopdracht,

Nadere informatie

LEZEN IS LEUK. Hierin ligt een taak zowel voor het bibliotheekwerk als voor het onderwijs. Een samenwerking ligt hier voor de hand.

LEZEN IS LEUK. Hierin ligt een taak zowel voor het bibliotheekwerk als voor het onderwijs. Een samenwerking ligt hier voor de hand. 1 LEZEN IS LEUK Lezen is leuk! Iedereen die van lezen houdt zal dit beamen. Leesvaardigheid is belangrijk voor de schoolloopbaan en de redzaamheid in onze kennismaatschappij en is van belang bij communicatie

Nadere informatie

educatiefprogramma baby's en peuters

educatiefprogramma baby's en peuters educatiefprogramma baby's en peuters de bblthk 2014-2015 Inhoudsopgave Voorlezen niet alleen omdat het leuk is 3 De bblthk neemt het Voortouw 4 Instellingsabonnement 6 Presentaties en workshops 6 Collecties

Nadere informatie

Jaarprogramma Basisonderwijs schooljaar 2014-2015 Pagina 1

Jaarprogramma Basisonderwijs schooljaar 2014-2015 Pagina 1 Jaarprogramma Basisonderwijs schooljaar 2014-2015 Pagina 1 Het plezier in lezen staat voorop! Leesplezier kun je al op jonge leeftijd ontwikkelen: jong geleerd is oud gedaan! Als kinderen met plezier en

Nadere informatie

De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen

De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen EEN KIND DAT 15 MINUTEN PER DAG LEEST, LEERT DUIZEND NIEUWE WOORDEN PER JAAR! 1 Wat kan de Bibliotheek betekenen voor kinderdagverblijven en

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

Programma digitale geletterdheid voor leerlingen. Groep 1 en 2

Programma digitale geletterdheid voor leerlingen. Groep 1 en 2 Programma digitale geletterdheid 2019-2020 voor leerlingen Groep 1 en 2 1. Botje Bij (ondersteunt computational thinking) Botje Bij is een programmeerbare robot waarmee kinderen zelf een bepaalde route

Nadere informatie

maakt (kirrende) geluidjes of brabbelt (tegen personen en speelgoed) begint steeds meer woorden te herhalen en (na) te zeggen

maakt (kirrende) geluidjes of brabbelt (tegen personen en speelgoed) begint steeds meer woorden te herhalen en (na) te zeggen Mondelinge taal 1 Spraak-taalontwikkeling Baby blauw maakt (kirrende) geluidjes of brabbelt (tegen personen en speelgoed) herhaalt geluidjes Dreumes brabbelt bij (eigen) spel oranje begint steeds meer

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding Leerdoelen, kerndoelen en referentiekader 3

Inhoudsopgave. Inleiding Leerdoelen, kerndoelen en referentiekader 3 Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Leerdoelen, kerndoelen en referentiekader 3 2. Project Gids in Boekenland 4 2.1 Pakket Gids in Boekenland 4 2.2 Collectie boeken 4 3. Werkwijze 5 4. Uitvoering 7 4.1 Week 1

Nadere informatie

Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs

Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs 2014 2015 Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs Yvonne Weijers Consulent educatie E yweijers@bibliotheekvenlo.nl T 06 83 66 78 97 1 INLEIDING De Openbare bibliotheek Venlo is ook dit schooljaar

Nadere informatie

1 les van 1 uur. Ik voel een voet Leesbevordering + Drama

1 les van 1 uur. Ik voel een voet Leesbevordering + Drama Dit menu bestaat uit verschillende losse programma s of lessenseries die u makkelijk kunt inpassen in een doorgaande leerlijn cultuureducatie, leesbevordering en mediawijsheid. Heeft u behoefte aan ondersteuning

Nadere informatie

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike.

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike. pakket Ssst de tijger slaapt De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. Door: Maike Douglas jufmaike.nl 1. Dieren uit het boek Sorteren van de dieren die in het boek voorkomen Woordenschat

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Peuters 3. Schoolteam 7. Tarieven 8. Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Peuters 3. Schoolteam 7. Tarieven 8. Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek Inhoudsopgave Voorwoord 2 Peuters 3 Schoolteam 7 Tarieven 8 Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek 1 Voorwoord Wie Peuters Nationale Voorleesdagen Het Voorleesontbijt vormt de

Nadere informatie

Lestip 'Die hoed zit goed'

Lestip 'Die hoed zit goed' Lestip 'Die hoed zit goed' Over het boek Die hoed zit goed is een verzameling van raadsels, gedichten en stripverhalen. Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken volgens eenzelfde stramien en

Nadere informatie

Lesbrief Ssst! De tijger slaapt

Lesbrief Ssst! De tijger slaapt Lesbrief Ssst! De tijger slaapt Nationale Voorleesdagen: 24 jan - 3 feb 2018 Ssst! De tijger slaapt / Britta Teckentrup, 2016. Dit is het Prentenboek van het jaar 2018 en zal tijdens de Nationale Voorleesdagen

Nadere informatie

Elly van Gelder Specialist jeugd CultuurSpoor Best Tel Inhoud:

Elly van Gelder Specialist jeugd CultuurSpoor Best Tel Inhoud: Inhoud: Het schoolabonnement Het Makkelijk Lezen Plein De Nationale Voorleeswedstrijd Aanbod klassenbezoeken Opgavenformulier klassenbezoeken Aanbod vertelplaten Opgavenformulier vertelplaten Informatie

Nadere informatie

Lezen is leuk en belangrijk

Lezen is leuk en belangrijk en belangrijk Bibliocenter verzorgt het bibliotheekwerk in de gemeenten Leudal, Maasgouw, Nederweert en Weert in dertien vestigingen en acht servicepunten. Achterin deze brochure vindt u een overzicht

Nadere informatie

Voorlezen niet alleen omdat het leuk is

Voorlezen niet alleen omdat het leuk is Voorlezen niet alleen omdat het leuk is Kinderen en volwassenen genieten van voorlezen. Maar voorlezen is niet alleen een leuke activiteit, inmiddels is ook al gebleken dat kinderen van voorlezen veel

Nadere informatie

Piramide op Vlasgaard

Piramide op Vlasgaard Piramide op Vlasgaard Evenwichtig, vol afwisseling, leuk en voor elk kind! Pagina 1 Vlasgaard heeft gekozen voor het werken met Piramide in onze groepen 1 2! Gezellige lokalen met knusse hoeken voor kinderen

Nadere informatie

AANBOD 0 tot 4 jarigen

AANBOD 0 tot 4 jarigen AANBOD 0 tot 4 jarigen www.bibliotheekenschede.nl Boekstart Vanaf november 2010 zijn alle bibliotheekvestigingen in Enschede officieel van start gegaan met het project BoekStart. BoekStart is een samenwerkingsproject

Nadere informatie

Bibliotheekaanbod. Culturele Commissie Avereest

Bibliotheekaanbod. Culturele Commissie Avereest Bibliotheekaanbod Culturele Commissie Avereest VOORLEESPROJECT DE MOLENMUIS GROEP 1,2 - Leesbevordering: door middel van voorlezen kinderen en leerkrachten enthousiast maken voor boeken en het bezig zijn

Nadere informatie

Aanbod School en Bibliotheek

Aanbod School en Bibliotheek Aanbod School en Bibliotheek 2018-2019 Aankomend schooljaar biedt de Bibliotheek Hoeksche Waard je weer een mooi aanbod met producten rondom leesbevordering, leesplezier en mediawijsheid. Net als voorgaande

Nadere informatie

1. Algemeen... 2. 4. Projectcollecties... 7. 5. Schoolcollectie... 8. 7. Landelijke leesbevorderingcampagnes... 10

1. Algemeen... 2. 4. Projectcollecties... 7. 5. Schoolcollectie... 8. 7. Landelijke leesbevorderingcampagnes... 10 basisonderwijs 2010/2011 Inhoudsopgave Pagina 1. Algemeen... 2 2. Het leesbevorderingprogramma De Rode Draad... 3 2.1. Accenten per jaargroep... 4 2.2. Organisatie en werkwijze... 5 3. Groepsbezoeken...

Nadere informatie

We werken samen over het thema In het water.

We werken samen over het thema In het water. Van maandag 8 t/m vrijdag 26 september hebben de kleuters van obs de Reigersberg samen met de beide Kibeo peutergroepen van Rilland gewerkt met het thema: In het water We hebben het thema samen voorbereid.

Nadere informatie

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal De Taallijn. Peuters Interactief met Taal Hier wonen wij! Bijlagen activiteitencyclus Dorien Stolwijk en Willy van Elsäcker Redactie José Hillen en Annie van der Beek Op de volgende pagina: Bijlage 1 Voorbeeld

Nadere informatie

AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN

AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN SCHOOLJAAR 2009 2010 Aanbod Voorschools 2009-2010 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 1. Bibliotheekabonnement 4 2. Introductiebezoek 5 3. Lezingen

Nadere informatie

Effecten van het VVE-aanbod van Bibliotheek West-Achterhoek in gemeente X

Effecten van het VVE-aanbod van Bibliotheek West-Achterhoek in gemeente X Effecten van het VVE-aanbod van Bibliotheek West-Achterhoek in gemeente X Een monitoring-onderzoek naar de effecten van het VVE-aanbod van de bibliotheek In opdracht van Bibliotheek West-Achterhoek Uitgevoerd

Nadere informatie

AANBOD 0 tot 4 jarigen. Schooljaar AANBOD 0 tot 4 jarigen

AANBOD 0 tot 4 jarigen. Schooljaar AANBOD 0 tot 4 jarigen AANBOD 0 tot 4 jarigen Schooljaar 2016-2017 AANBOD 0 tot 4 jarigen Boekstart Vanaf november 2010 zijn alle bibliotheekvestigingen in Enschede officieel van start gegaan met het project BoekStart. BoekStart

Nadere informatie

Aanbod onderwijs 2015/2016

Aanbod onderwijs 2015/2016 Aanbod onderwijs 2015/2016 Pagina LEESBEVORDERING EN TAALONTWIKKELING Lezen is van groot belang voor de ontwikkeling van het kind en zijn schoolprestaties. Met ons enthousiasme en expertise voor taal,

Nadere informatie

Programma taal-lezen voor leerlingen. Groep 1 en 2

Programma taal-lezen voor leerlingen. Groep 1 en 2 Programma taal-lezen voor leerlingen Groep 1 en 2 1. Taaltas Op school en thuis hetzelfde prentenboek, dezelfde zinnen, dezelfde woorden: een feest van herkenning bij de kinderen, én een groot leereffect.

Nadere informatie

Prijs- en bestellijst materialen Voortouw 2011. Graag volledig invullen!

Prijs- en bestellijst materialen Voortouw 2011. Graag volledig invullen! Prijs- en bestellijst materialen Voortouw 2011 Provincie: Bibliotheek: Behorende bij de * Stichting / Basisbibliotheek: Adres : Postcode: Plaats : Land : Telefoon: E-mailadres: Contactpersoon: * De heer/mevrouw

Nadere informatie

Diensten & producten Basisonderwijs 2014-2015

Diensten & producten Basisonderwijs 2014-2015 Diensten & producten Basisonderwijs 2014-2015 Noordoost Fryslân Vooraf Taalontwikkeling, leesplezier en betrouwbare (digitale) informatie zijn belangrijke aandachtsgebieden voor de bibliotheek. U werkt

Nadere informatie

Leuk dat je dit lespakket hebt gedownload voor de Kinderboekenweek!

Leuk dat je dit lespakket hebt gedownload voor de Kinderboekenweek! Van Maike Leuk dat je dit lespakket hebt gedownload voor de Kinderboekenweek! Ik heb mijn best gedaan om leuke lessen te bedenken voor de belangrijke tien dagen waarin lezen en leesbevordering vooral centraal

Nadere informatie

Lezen: Het lijkt of je televisie kijkt, alleen dan zonder televisie, je maakt beelden in je hoofd.

Lezen: Het lijkt of je televisie kijkt, alleen dan zonder televisie, je maakt beelden in je hoofd. Aan de ontwikkeling van educatwise is menig brainstormsessie vooraf gegaan. Graag leid ik u vandaag in een Pecha Kucha, een korte presentatie met 20 beelden, langs een aantal belangrijke fundamenten en

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Handleiding leerkracht Vogels in de klas Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les

Nadere informatie

Aanbod Bibliotheek Uden 2013-2014

Aanbod Bibliotheek Uden 2013-2014 Aanbod Bibliotheek Uden 2013-2014 Peuteropvang & kinderdagverblijven Voor Uden, Volkel en Odiliapeel Inhoudsopgave Pagina Inleiding 3 Informatie voor ouders en verzorgers... 4 BoekStart... 4 Boekpromotie

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vaarboom

Nieuwsbrief De Vaarboom Oktober 2014 Beste ouders, Het nieuwe schooljaar is alweer drie weken bezig. We willen alle leerlingen en ouders een fijn schooljaar toewensen, waarin we weer veel Nederlands zullen leren. Een speciaal

Nadere informatie

Uitwerking kerndoel 9 Nederlandse taal

Uitwerking kerndoel 9 Nederlandse taal Uitwerking kerndoel 9 Nederlandse taal Tussendoelen en leerlijnen Nederlandse taal Primair onderwijs In samenwerking met het expertisecentrum Nederlands Enschede, 1 juni 2006 Nederlands kerndoel 9 Stichting

Nadere informatie

Educatief programma. voor basisscholen 2014-2015. Bibliotheek Brummen Voorst Bibliotheek Cultura-Ede Bibliotheek Nijkerk Bibliotheek Noord-Veluwe

Educatief programma. voor basisscholen 2014-2015. Bibliotheek Brummen Voorst Bibliotheek Cultura-Ede Bibliotheek Nijkerk Bibliotheek Noord-Veluwe Educatief programma Bibliotheek Brummen Voorst Bibliotheek Cultura-Ede Bibliotheek Nijkerk Bibliotheek Noord-Veluwe voor basisscholen 2014-2015 Inleiding We gaan voor Leesplezier! De bibliotheek wil leesplezier

Nadere informatie

Kleuters leren lezen

Kleuters leren lezen Kleuters leren lezen Lerespel Inhoudsopgave INLEIDING... 3 STAP 1: KINDEREN MOETEN EERST BESEFFEN WAT LEZEN IS EN WAAROM HET HANDIG IS OM HET TE KUNNEN.... 4 STAP 2: DE VOORBEREIDING OP HET ZELF LEZEN;

Nadere informatie

Leesoefenstof Vrij Lezen

Leesoefenstof Vrij Lezen Leesoefenstof Vrij Lezen Uitleentermijn 8 weken (denk aan vrije dagen en schoolvakanties). Per collectie max. 30 leesboeken. A Periode van tot B Periode van tot C Periode van tot D Periode van tot Leesoefenstof

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2 Aan de ouders van groep 1 en 2 INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD De eerste weken van het nieuwe jaar zijn al weer voorbij. We hebben met de kinderen gewerkt over de kalender. Hoe ziet

Nadere informatie