Een uitgebreide handleiding met tips voor. de leerkracht en verwerkingssuggesties wordt bij elk project aangeboden. Rode draad

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een uitgebreide handleiding met tips voor. de leerkracht en verwerkingssuggesties wordt bij elk project aangeboden. Rode draad 2015-2016"

Transcriptie

1 Een uitgebreide handleiding met tips voor de leerkracht en verwerkingssuggesties wordt bij elk project aangeboden. Rode draad Rode draad

2 Rode draad GROEP 1 (accent: voorlezen) Kleine Ezel De school ontvangt verschillende Kleine Ezel prentenboeken. Zes prentenboeken gebruikt u voor introductie en verwerking in de klas. De andere zes prentenboeken rouleren. Leerlingen krijgen een prentenboek van Kleine Ezel en het vriendenboekje Kleine Ezel is mijn vriend mee naar huis. In het vriendenboekje kunnen zij samen met hun ouders hun ervaringen vermelden. Het gevulde vriendenboekje wordt opgestuurd naar de uitgeverij waarna de klas een virtuele boodschap van Rindert Kromhout en Annemarie van Haeringen ontvangt. Dit project stimuleert ook het lezen thuis op een inspirerende manier. Schatjesdag De school ontvangt een kleine schatkist met daarin vijf prentenboeken en een rood kussen met daarop de schat (klein steentje) uit het boek Kikker vindt een schat van Max Velthuijs. Elke week staat één prentenboek centraal. Leerkracht en leerlingen gaan op verschillende manieren op zoek naar wat zij het belangrijkste voorwerp in het verhaal vinden. Aan het eind van de week wordt dit voorwerp naast de steen op het kussen in de schatkist bewaard. Zo worden bij de vijf boeken, vijf schatten verzameld. Titels : Daly, Niki. Jamela s jurk Hagen, Hans. Jij bent de liefste Schubert, Ingrid. Dat komt er nou van VanGenechten, Guido. Rikki Velthuijs, Max. Kikker vindt een schat Voorleestas Het uitgangspunt van dit project is een mooi prentenboek. Een thema uit het boek is uitgewerkt met o.a. een informatief boek, spelletjes, attributen, knuffels en lessuggesties. Het project bestaat uit minimaal vier tassen. In blok 2 kan de school ook kiezen voor een tas met sinterklaas- en kerstboeken. Voorleestassen van groep 1 bevatten andere titels dan de tassen van groep 2. Een uitgebreide handleiding met tips voor de leerkracht en verwerkingssuggesties wordt bij elk project aangeboden.

3 GROEP 2 (accent: voorlezen) Toveren Bibaba boek Omdat de tovenaar op vakantie is, mogen de leerkracht en de kinderen een aantal weken op zijn toverspullen passen. Elke week ontvangen de kinderen een brief van de tovenaar, met steeds één regel van de toverspreuk. Daarmee tovert de leerkracht samen met de kinderen elke week een ander boek over een heks of tovenaar tevoorschijn uit de tovenaarsmantel. Ook kan er echt getoverd worden met een toverboekje. Voorleestas Het uitgangspunt van dit project is een mooi prentenboek. Een thema uit het boek is uitgewerkt met o.a. een informatief boek, spelletjes, attributen, knuffels en lessuggesties. Het project bestaat uit minimaal vier tassen. In blok 2 kan de school ook kiezen voor een tas met sinterklaas- en kerstboeken. Voorleestassen van groep 2 bevatten andere titels dan de tassen van groep 1. GROEP 3 (accent: vertellen/voorlezen en leren lezen) De kamishibai De kamishibai is een klein, draagbaar verteltheater. De verteller vertelt zijn verhaal aan de hand van platen die hij in het theater schuift. Het verteltheater brengt de personages echt tot leven. Deze vertelwijze zorgt ervoor dat de kinderen worden meegezogen in het verhaal. De school ontvangt 5 prentenboeken met bijbehorende platen en verwerkingssuggesties, die de vertelling ondersteunen. Er was eens.. Met een groot sprookjesboek in de klas worden vijf verschillende sprookjes geïntroduceerd. Het gaat om de volgende sprookjes: Roodkapje Doornroosje De stukgedanste schoentjes De koning met de paardenoren De kikkerkoning. Elke week staat een sprookje centraal. Bij de introductie van het sprookje vinden de leerlingen in het grote sprookjesboek een opdracht, bijv. een speurtocht, die hen leidt naar het sprookje van de week.

4 Rode draad Letterwinkeltje In de klas komt een klein letterwinkeltje te staan. Het heeft de vorm van een groot formaat boek en kan opengeklapt worden tot een winkeltje. Gedurende het project wordt dagelijks een letter aangeboden, samen met een prentenboek, leesboek, liedje of versje waarin de aangeboden letter een rol speelt. Aan het eind van het project is het letterwinkeltje gevuld met letters. Groep 4 (accent: tekstsoorten) Ladekastje / Sheherazade Een ladekastje ter introductie van verschillende tekstsoorten. Leerlingen krijgen in de klas verschillende soorten boeken aangeboden. In het ladekastje zitten zes attributen die verschillende soorten boeken symboliseren. In dit project staat elke keer een ander soort boek centraal. De Spin Leerlingen krijgen in de klas verschillende soorten boeken aangeboden. Het project De Spin bestaat uit een wandkleed met vijf zakken waarin verschillende soorten boeken zijn opgeborgen en een cd met een introductielied en dialogen tussen een spin en een boekenworm in de bibliotheek. GROEP 5 (accent: boeken kiezen) Boekenbal Leerlingen maken door middel van verschillende geheimschriften kennis met leuke leesboeken. Uit de ballenbak wordt een bal gegrabbeld met daarin een boektitel gecodeerd in geheimschrift. Na ontcijfering van dit geheimschrift gaan kinderen het boek lezen. In de ballenbak zitten ook vijf gouden ballen die verwijzen naar een opdracht voor de hele klas. Kraak de code Kraak de code bestaat uit een spannend kluisje met een bijbehorend cijferslot. Na het lezen van een boek ontvangen de leerlingen steeds een code. Deze code kunnen ze ontcijferen met behulp van het boek De Kraak van Leonie Kooiker of De Ramkraak van Henk Hokke. Samen kunnen ze de kluis kraken en wacht hen steeds opnieuw een verrassing. In een krasboekje kunnen leerlingen de waardering van de gelezen boeken weergeven.

5 Rode draad GROEP 6 (accent: waarderen van boeken) La Bocca della Verità Klassikaal wordt het boek Het geheim van de afgebeten vingers samen met tien andere boeken gepresenteerd. Leerlingen geven in het diepste geheim hun top drie aan op speciale stembriefjes. In de klas staat een replica van het Italiaanse monument La Bocca della Verità. Volgens de legende staat het beeld bekend als een eeuwenoude leugendetector. Een spannende ervaring voor kinderen als ze hun hand met het stembriefje in de mond van de waarheid stoppen! Kilometerlezen In de klas komt een collectie boeken. Elke leerling kan wekelijks op de bijbehorende website de gelezen bladzijdes invullen waar ze omgezet worden in leeskilometers. Zo reizen ze door een digitaal landschap en krijgen via weblinks informatie over schrijvers, boektitels en boek figuren. Op de website wordt ook het totaal aantal leeskilometers van de klas bijgehouden. In de laatste week kan op de website een leesquiz gespeeld worden, waarbij de leesvlag veroverd kan worden. Er moet een licentie per groep gekocht worden, kosten 12,50 per groep. GROEP 7 (accent: plezier in lezen) 1 tegen allen Een uitdagingsspel tussen bibliotheek en klas. De bibliotheek daagt de klas uit om een aantal opdrachten uit te voeren. Deze opdrachten staan op een poster die wordt achtergelaten in de klas. Bibliotheek en klas tekenen voor dit spel een contract waarin een tegenprestatie van de verliezer wordt vastgelegd. Bekijk t maar De school ontvangt een collectie boeken en DVD s van verfilmingen van dezelfde boeken. In kleine groepjes lezen de leerlingen een boek en bekijken de verfilming van het boek. Elk groepje maakt een boekverslag en bereidt een presentatie voor. Hierin houden ze een pleidooi waarom juist het door hen gekozen boek de moeite waard is om de film klassikaal te bekijken. Daarna worden door alle leerlingen stembriefjes ingevuld. Een filmblik doet dienst als stembus. Telling wijst uit aan welke film de Oscar wordt uitgereikt.

6 GROEP 8 (accent: plezier in lezen) Leesavatar Leerlingen verdienen door het lezen van boeken attributen voor hun leesavatar. Deze beloning krijgen zij door de gelezen boeken op te bergen in de rugzak van de leesavatar. Met de attributen kleden ze de avatar nog meer naar hun smaak aan. Zo ontstaan er verschillende soorten leesavatars, gebaseerd op de diverse leessmaken van de leerlingen. De volle boekentassen worden getoond met behulp van het digitale schoolbord of een beamer en de leerlingen geven antwoord op de vraag: welk boek past bij mij? Een mooi voorbeeld van leesbevordering op de digitale snelweg! Er moet een licentie per groep gekocht worden, kosten 34,95 per groep. Schrijvers van de Ronde Tafel Leerlingen worden in contact gebracht met historische verhalen en schrijvers van historische jeugdboeken. Op een bijgeleverde DVD presenteren zich tien schrijvers. Elke week ontvangt de klas via DVD en een brief een opdracht van een schrijver. Voor de uitvoering van de opdrachten moeten de leerlingen het boek van de desbetreffende schrijver gelezen hebben. Bovendien kunnen kinderen op internet drie interactieve opdrachten rondom historische kinderboeken uitvoeren. Bekijk t maar De school ontvangt een collectie boeken en DVD s van verfilmingen van dezelfde boeken. In kleine groepjes lezen de leerlingen een boek en bekijken de verfilming van het boek. Elk groepje maakt een boekverslag en bereidt een presentatie voor. Hierin houden ze een pleidooi waarom juist het door hen gekozen boek de moeite waard is om de film klassikaal te bekijken. Daarna worden door alle leerlingen stembriefjes ingevuld. Een filmblik doet dienst als stembus. Telling wijst uit aan welke film de Oscar wordt uitgereikt. Voor aanvragen van de Rode Draad en voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Dienst Ondersteuning Educatiefwerk Pijpenstraat GM Enschede Tel / E:

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op http://www.arhus.be/kenniscentrum/service-voorscholen/rode-draad/

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op http://www.arhus.be/kenniscentrum/service-voorscholen/rode-draad/ ARhus wil samen met de scholen inzetten op een doorgaande leeslijn voor alle kinderen. Daarom bieden we scholen een reeks materialen aan om in de klas te werken rond leesplezier en leesvaardigheid. Nieuw

Nadere informatie

Projecten voor groep ½

Projecten voor groep ½ Groep 1/2 Groep 1/2 Groep 1/2 Projecten voor groep ½ Kleine Ezel De boeken van Kleine Ezel, geschreven door Rindert Kromhout met illustraties van Annemarie van Haeringen, staan centraal in dit project.

Nadere informatie

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op http://www.arhus.be/kenniscentrum/service-voor-scholen/rodedraad/

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op http://www.arhus.be/kenniscentrum/service-voor-scholen/rodedraad/ ARhus wil samen met de scholen inzetten op een doorgaande leeslijn voor alle kinderen. Daarom bieden we scholen een reeks materialen aan om in de klas te werken rond leesplezier en leesvaardigheid. Nieuw

Nadere informatie

R o d e D r a a d. Aanbod leesbevorderingsprojecten voor het primair onderwijs in de gemeente s-hertogenbosch schooljaar 2013/2014

R o d e D r a a d. Aanbod leesbevorderingsprojecten voor het primair onderwijs in de gemeente s-hertogenbosch schooljaar 2013/2014 R o d e D r a a d Aanbod leesbevorderingsprojecten voor het primair onderwijs in de gemeente s-hertogenbosch schooljaar 2013/2014 RODE DRAAD, lezen op de basisschool Lezen is leuk! Onder het motto Lezen

Nadere informatie

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op ARhus wil samen met de scholen inzetten op een doorgaande leeslijn voor alle kinderen. Daarom bieden we scholen een reeks materialen aan om in de klas te werken rond leesplezier en leesvaardigheid. Nieuw

Nadere informatie

Projecten voor groep 1/2

Projecten voor groep 1/2 Projecten voor groep 1/2 Kleine Ezel De boeken van Kleine Ezel, geschreven door Rindert Kromhout met illustraties van Annemarie van Haeringen, staan centraal in dit project. Kleuters ervaren de emotionele

Nadere informatie

Prijs- en bestellijst materialen Rode Draad 2010. Graag volledig invullen!

Prijs- en bestellijst materialen Rode Draad 2010. Graag volledig invullen! Prijs- en bestellijst materialen Rode Draad 2010 Provincie: Bibliotheek: Behorende bij de * Stichting / Basisbibliotheek: Adres : Postcode: Plaats : Land : Telefoon: E-mailadres: Contactpersoon: * De heer/mevrouw

Nadere informatie

Project overzicht Rode Draad

Project overzicht Rode Draad Project overzicht Rode Draad Voorwoord Bibliotheek Heusden wil een partner zijn voor het onderwijs als het gaat om leesbevordering, maar ook als het gaat om mediawijsheid en cultuureducatie. Wij werken

Nadere informatie

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Kleine Ezel Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Samenstelling: Marion Bolte, Cubiss J:\klantenservice\Rode Draad\handleiding bibliothecaris\kleine Ezel groep 1-2 bibl.290609

Nadere informatie

Rode draad Lezen op de Basisschool

Rode draad Lezen op de Basisschool Rode draad Lezen op de Basisschool INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding...- 3-2. Leesbevordering met De Rode Draad...- 4-2.1 Lezen, leesbevordering en leesplezier...- 4-2.2 Een structurele aanpak voor leesbevordering...-

Nadere informatie

Project overzicht Rode Draad

Project overzicht Rode Draad Project overzicht Rode Draad Voorwoord Bibliotheek Heusden wil een partner zijn voor het onderwijs als het gaat om leesbevordering, maar ook als het gaat om mediawijsheid en cultuureducatie. Wij werken

Nadere informatie

Kraak de code. Handleiding voor de bibliotheek Groep 6

Kraak de code. Handleiding voor de bibliotheek Groep 6 Kraak de code Handleiding voor de bibliotheek Groep 6 Colofon Cubiss Tilburg, 2007 Met dank aan de openbare bibliotheken van Cuijk, Mierlo, Roosendaal en Schijndel J:\Klantenservice\Rode Draad\Handleiding

Nadere informatie

La Bocca della Verità Handleiding bibliotheek Groep 6

La Bocca della Verità Handleiding bibliotheek Groep 6 La Bocca della Verità Handleiding bibliotheek Groep 6 Colofon Het project La Bocca della Verità is ontwikkeld door: Cubiss, 2011 Statenlaan 4 5042 RX Tilburg 013-46 56 700 www.cubiss.nl educatie@cubiss.nl

Nadere informatie

Leesbevorderingsprojecten

Leesbevorderingsprojecten groep 1 en 2 Fantasievriendjes groep 1 en 2 Tam tam Kinderen laten genieten van een mooi prentenboek met behulp van spelmaterialen. Rond het prentenboek De droom van Oscar en Wol is een leskist gemaakt

Nadere informatie

ONTDEK LEZEN IS LEUK! informatie leesplezier educatie ontmoeting cultuur

ONTDEK LEZEN IS LEUK! informatie leesplezier educatie ontmoeting cultuur ONTDEK LEZEN IS LEUK! informatie leesplezier educatie ontmoeting cultuur projecten en diensten basisonderwijs 2011/2012 Voorwoord Lees het hele jaar door... Met een vernieuwde brochure luiden wij het aanstaande

Nadere informatie

Leesbevorderingsprojecten De Rode Draad 2010-2011

Leesbevorderingsprojecten De Rode Draad 2010-2011 Leesbevorderingsprojecten De Rode Draad 2010-2011 Leesbevorderingsprojecten De Rode Draad 2010-2011 Inhoudsopgave: Inleiding pagina 3 Kosten pagina 6 Projectbeschrijvingen: Groep 1 en 2 Project 1A,1B,1C,1D,1E,

Nadere informatie

LEZEN IS LEUK. Hierin ligt een taak zowel voor het bibliotheekwerk als voor het onderwijs. Een samenwerking ligt hier voor de hand.

LEZEN IS LEUK. Hierin ligt een taak zowel voor het bibliotheekwerk als voor het onderwijs. Een samenwerking ligt hier voor de hand. 1 LEZEN IS LEUK Lezen is leuk! Iedereen die van lezen houdt zal dit beamen. Leesvaardigheid is belangrijk voor de schoolloopbaan en de redzaamheid in onze kennismaatschappij en is van belang bij communicatie

Nadere informatie

BOVENBOUW - GROEP 6, 7 EN 8

BOVENBOUW - GROEP 6, 7 EN 8 Op zoek in de bibliotheek Lessen Groep 6 gaat op zoek naar de verschillende genres en materialen in de bibliotheek. Op ipads maken de kinderen kennis met de BibliotheekWise-App. Verder ontdekken ze de

Nadere informatie

Aanbod Bibliotheek Uden 2014-2015

Aanbod Bibliotheek Uden 2014-2015 00 Aanbod Bibliotheek Uden 2014-2015 Primair onderwijs Voor Uden, Volkel en Odiliapeel Inhoudsopgave 1 De Bibliotheek op School (dbos)... 2 2 Deskundigheidsbevordering voor de leerkracht... 3 3 Bibliotheekmaterialen

Nadere informatie

Prijs- en bestellijst materialen Rode Draad Graag volledig invullen!

Prijs- en bestellijst materialen Rode Draad Graag volledig invullen! Prijs- en bestellijst materialen Rode Draad 2011 Provincie: Bibliotheek: Behorende bij de * Stichting / Basisbibliotheek: Adres : Postcode: Plaats : Land : Telefoon: E-mailadres: Contactpersoon: * De heer/mevrouw

Nadere informatie

Lezen is leuk en belangrijk

Lezen is leuk en belangrijk en belangrijk Bibliocenter verzorgt het bibliotheekwerk in de gemeenten Leudal, Maasgouw, Nederweert en Weert in dertien vestigingen en acht servicepunten. Achterin deze brochure vindt u een overzicht

Nadere informatie

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 - Kinderen maken kennis met de bibliotheek - De mogelijkheden van de bibliotheek vertellen en verschillende materialen laten zien - Boekpromotie: kinderen enthousiast

Nadere informatie

Algemeen.... blz. 2 Doelstellingen...... blz. 3 Groepen en projecten...... blz. 4 Groep1-2.. blz. 4 Groep 3. blz. 10 Groep 4. blz.

Algemeen.... blz. 2 Doelstellingen...... blz. 3 Groepen en projecten...... blz. 4 Groep1-2.. blz. 4 Groep 3. blz. 10 Groep 4. blz. Inhoud: Algemeen.... blz. 2 Doelstellingen...... blz. 3 Groepen en projecten...... blz. 4 Groep1-2.. blz. 4 Kikker en een heel bijzondere dag blz. 5 De mooiste vis van de zee.. blz. 5 Muizendromen....

Nadere informatie

1. Algemeen... 2. 4. Projectcollecties... 7. 5. Schoolcollectie... 8. 7. Landelijke leesbevorderingcampagnes... 10

1. Algemeen... 2. 4. Projectcollecties... 7. 5. Schoolcollectie... 8. 7. Landelijke leesbevorderingcampagnes... 10 basisonderwijs 2010/2011 Inhoudsopgave Pagina 1. Algemeen... 2 2. Het leesbevorderingprogramma De Rode Draad... 3 2.1. Accenten per jaargroep... 4 2.2. Organisatie en werkwijze... 5 3. Groepsbezoeken...

Nadere informatie

Aanbod School en Bibliotheek

Aanbod School en Bibliotheek Aanbod School en Bibliotheek 2016-2017 Aankomend schooljaar biedt de Bibliotheek Hoeksche Waard je weer een mooi aanbod met producten rondom leesbevordering, leesplezier en mediawijsheid. Net als vorig

Nadere informatie

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 - Kinderen maken kennis met de bibliotheek - De mogelijkheden van de bibliotheek vertellen en verschillende materialen laten zien - Boekpromotie: kinderen enthousiast

Nadere informatie

Het plezier in lezen staat voorop!

Het plezier in lezen staat voorop! 1 Het plezier in lezen staat voorop! Leesplezier kun je al op jonge leeftijd ontwikkelen: jong geleerd is oud gedaan! Als kinderen met plezier en interesse lezen, lezen ze meer en beter, waarbij de woordenschat

Nadere informatie

Activiteitenaanbod Basisonderwijs 2013-2014

Activiteitenaanbod Basisonderwijs 2013-2014 Activiteitenaanbod Basisonderwijs 2013-2014 Voorwoord Beste directie en leerkrachten, Voor een groeiend aantal kinderen is lezen geen vanzelfsprekende bezigheid meer. Dit betekent dat scholen meer tijd

Nadere informatie

Educatief programma. basisonderwijs. de bblthk

Educatief programma. basisonderwijs. de bblthk Educatief programma basisonderwijs 2014-2015 de bblthk Inhoudsopgave Inleiding 3 Interactief voorlezen 5 Vertelplaten 7 Kunstmenu 8 De Rode Draad 9 Projecten in de klas 9 Groepsbezoeken in de bibliotheek

Nadere informatie

educatief programma basisonderwijs de bblthk 2013-2014

educatief programma basisonderwijs de bblthk 2013-2014 ed educatief programma basisonderwijs de bblthk 2013-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Klassikaal lenen van boeken 5 Instellingsabonnementen 5 Makkelijk lezen 6 Collecties in de school 7 Bibliotheek in de

Nadere informatie

BiblioMemo. Handleiding voor de bibliotheek Groep 5

BiblioMemo. Handleiding voor de bibliotheek Groep 5 BiblioMemo Handleiding voor de bibliotheek Groep 5 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Het spel BiblioMemo is een product van NBD/Biblion en is ontwikkeld in samenwerking met Cubiss. Samenstelling: José Peijen,

Nadere informatie

Diensten & producten Basisonderwijs 2014-2015

Diensten & producten Basisonderwijs 2014-2015 Diensten & producten Basisonderwijs 2014-2015 Noordoost Fryslân Vooraf Taalontwikkeling, leesplezier en betrouwbare (digitale) informatie zijn belangrijke aandachtsgebieden voor de bibliotheek. U werkt

Nadere informatie

Wij gaan (voor)lezen

Wij gaan (voor)lezen Wij gaan (voor)lezen Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Helmond-Peel 2015-2016 De bibliotheek die ertoe doet Asten Deurne Helmond Someren 1 Voorwoord Rode Draad: Lezen is leuk! Met de hele school de

Nadere informatie

educatief ducatief rogramma Jeugd 4-12 jaar

educatief ducatief rogramma Jeugd 4-12 jaar educatief rogramma rogramma ducatief Jeugd 4-12 jaar Mediawijsheid Doelstelling Kinderen komen steeds vroeger in aanraking met de digitale wereld. Veel ouders en leerkrachten worstelen met de vraag hoe

Nadere informatie

Educatief programma. basisonderwijs 2015-2016. de bblthk

Educatief programma. basisonderwijs 2015-2016. de bblthk Educatief programma basisonderwijs 2015-2016 de bblthk Inhoudsopgave Inleiding 3 Interactief voorlezen 5 Vertelplaten 7 Kunstmenu 8 De Rode Draad 10 Projecten in de klas 10 Groepsbezoeken in de bibliotheek

Nadere informatie

1 les van 1 uur. Nationale Voorleesdagen Leesbevordering + Muziek. Bibliotheekbezoek Leesbevordering

1 les van 1 uur. Nationale Voorleesdagen Leesbevordering + Muziek. Bibliotheekbezoek Leesbevordering Dit menu bestaat uit verschillende losse programma s of lessenseries die u makkelijk kunt inpassen in een doorgaande leerlijn cultuureducatie, leesbevordering en mediawijsheid. Heeft u behoefte aan ondersteuning

Nadere informatie

Jaarprogramma Basisonderwijs schooljaar 2014-2015 Pagina 1

Jaarprogramma Basisonderwijs schooljaar 2014-2015 Pagina 1 Jaarprogramma Basisonderwijs schooljaar 2014-2015 Pagina 1 Het plezier in lezen staat voorop! Leesplezier kun je al op jonge leeftijd ontwikkelen: jong geleerd is oud gedaan! Als kinderen met plezier en

Nadere informatie

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk Kleintje Leesplan Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk 2015 2016 Voor jonge kinderen zijn boeken van groot belang. Door plaatjes kijken, praten en voorlezen leren ze hoe de wereld er uit

Nadere informatie

Aanbod School en Bibliotheek

Aanbod School en Bibliotheek Aanbod School en Bibliotheek 2017-2018 Aankomend schooljaar biedt de Bibliotheek Hoeksche Waard je weer een mooi aanbod met producten rondom leesbevordering, leesplezier en mediawijsheid. Net als voorgaande

Nadere informatie

Educatief programma voor het basisonderwijs Leesplezier ter bevordering van taalontwikkeling

Educatief programma voor het basisonderwijs Leesplezier ter bevordering van taalontwikkeling Educatief programma voor het basisonderwijs 2011-2012 Leesplezier ter bevordering van taalontwikkeling Inhoudsopgave Inleiding 3 De Rode Draad 5 Leesbevorderingprojecten in de klas 5 Groepsontvangsten

Nadere informatie

2 0 1 1 Jaarprogramma 2 0 1 2 Basisonderwijs - 1 -

2 0 1 1 Jaarprogramma 2 0 1 2 Basisonderwijs - 1 - 2 0 1 1 Jaarprogramma 2 0 1 2 Basisonderwijs - 1 - I n l e i d i n g Met veel plezier presenteert Lek & IJssel u het nieuwe Jaarprogramma voor het Basisonderwijs voor het schooljaar 2011-2012. U vindt

Nadere informatie

Elly van Gelder Specialist jeugd CultuurSpoor Best Tel Inhoud:

Elly van Gelder Specialist jeugd CultuurSpoor Best Tel Inhoud: Inhoud: Het schoolabonnement Het Makkelijk Lezen Plein De Nationale Voorleeswedstrijd Aanbod klassenbezoeken Opgavenformulier klassenbezoeken Aanbod vertelplaten Opgavenformulier vertelplaten Informatie

Nadere informatie

Bekijk t maar! Handleiding voor de leerkracht Groep 8

Bekijk t maar! Handleiding voor de leerkracht Groep 8 Bekijk t maar! Handleiding voor de leerkracht Groep 8 Colofon Cubiss Tilburg, 2001 Herz.vers. 2006 J:\Klantenservice\Rode Draad\Handleiding Leerkracht\Bekijk t maar groep 8 leerkr\080708 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Aanbod voor het basisonderwijs

Aanbod voor het basisonderwijs Aanbod voor het basisonderwijs 2014-2015 De Kempen Inhoudsopgave Voorwoord 3 De Rode Draad 4 1. Leesbevorderingsprojecten 5 2. Op bezoek bij de bibliotheek 11 Groepsabonnementen 12 Themacollecties op maat

Nadere informatie

BiblioMemo Handleiding voor de leerkracht Groep 5

BiblioMemo Handleiding voor de leerkracht Groep 5 BiblioMemo Handleiding voor de leerkracht Groep 5 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Het spel BiblioMemo is een product van NBD/Biblion en is ontwikkeld in samenwerking met Cubiss. Samenstelling: José Peijen,

Nadere informatie

Spelen met letters. Groep 3

Spelen met letters. Groep 3 Spelen met letters Groep 3 Inhoud Suggesties bij de boeken... 3 Het letterwinkeltje... 4 Introductie van de vertelling... 4 Verwerkingssuggesties... 5 Wat staat daar?... 6 Introductie van de vertelling...

Nadere informatie

Educatief Programma. Primair Onderwijs 2014-2015. Rijn en Venen

Educatief Programma. Primair Onderwijs 2014-2015. Rijn en Venen Educatief Proamma Primair Onderwijs 2014-2015 Rijn en Venen Inhoudsopgave Schoolpas 4 Ga je mee naar de bibliotheek? 5 MLP - Makkelijk Lezen Feest 15 Groep Bentje en de bruine beer 5 Schatjesdag 5 Kikker

Nadere informatie

2014-2015. Educatief programma basisonderwijs

2014-2015. Educatief programma basisonderwijs 2014-2015 Educatief programma basisonderwijs Programma Leesbevordering - mediawijsheid - cultuureducatie Inleiding Leren begint bij lezen! Leren begint bij lezen! Het maakt een groot verschil in de ontwikkeling

Nadere informatie

Boektitels LEESLINK LESSUGGESTIE BOEKTITELS HANDLEIDING GROEP 4

Boektitels LEESLINK LESSUGGESTIE BOEKTITELS HANDLEIDING GROEP 4 LEESLINK LESSUGGESTIE BOEKTITELS HANDLEIDING GROEP 4 Boektitels Onderwerp: Leesbevordering Werkvorm: start klassikaal, kern individueel, afsluiting klassikaal Tijd: 45 minuten Wat hebt u nodig? Per kind

Nadere informatie

Jeugdbibliotheek Venray. Aanbod dienstverlening Basisscholen 2007-2008

Jeugdbibliotheek Venray. Aanbod dienstverlening Basisscholen 2007-2008 Jeugdbibliotheek Venray Aanbod dienstverlening Basisscholen 2007-2008 TOELICHTING DIENSTENAANBOD 2007-2008 BIBLIOTHEEK VENRAY De school en de jeugdbibliotheek hebben een aantal gezamenlijke prioriteiten:

Nadere informatie

De verteltafel. Bouwstenen voor leesbevordering

De verteltafel. Bouwstenen voor leesbevordering De verteltafel Aanvulling Competent in leesbevordering Docentengids voor opleidingen Pedagogisch Werk en Onderwijsassistent Auteur: Eva Janssen Bouwstenen voor leesbevordering Colofon Auteur: Eva Janssen

Nadere informatie

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4 L e e s p a a d e Feest! Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

Aanbod buitenschools 2016-2017

Aanbod buitenschools 2016-2017 Aanbod buitenschools 2016-2017 Om te beginnen Meer (voor)lezen, beter in taal Steeds meer onderzoek laat zien dat kinderen die goed en met plezier lezen daar hun hele schoolcarrière profijt van hebben.

Nadere informatie

Activiteitenaanbod Basisonderwijs 2014-2015

Activiteitenaanbod Basisonderwijs 2014-2015 Activiteitenaanbod Basisonderwijs 2014-2015 Voorwoord Beste directie en leerkrachten, Voor een groeiend aantal kinderen is lezen geen vanzelfsprekende bezigheid meer. Dit betekent dat scholen meer tijd

Nadere informatie

LEZEN IS LEUK. Hierin ligt een taak zowel voor het bibliotheekwerk als voor het onderwijs. Een samenwerking ligt hier voor de hand.

LEZEN IS LEUK. Hierin ligt een taak zowel voor het bibliotheekwerk als voor het onderwijs. Een samenwerking ligt hier voor de hand. 1 LEZEN IS LEUK Lezen is leuk! Iedereen die van lezen houdt zal dit beamen. Leesvaardigheid is belangrijk voor de schoolloopbaan en de redzaamheid in onze kennismaatschappij en is van belang bij communicatie

Nadere informatie

Wie goed kan lezen kan op school gemakkelijker leren en meekomen, en later makkelijker meekomen in onze kennismaatschappij.

Wie goed kan lezen kan op school gemakkelijker leren en meekomen, en later makkelijker meekomen in onze kennismaatschappij. schooljaar 2013-2014 nummer 9 donderdag 19 december 2013 BerenBabbels de jarigen t/m 16 januari 2014: 16 december Robyne Schuurmans (groep 5) 29 december Joar Beurskens (groep 5) 18 december Tobias de

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de Schutte s Bosschool

Nieuwsbrief van de Schutte s Bosschool Nieuwsbrief van de Schutte s Bosschool 14 januari 20 15 Jaargang 6, nummer 4 Nieuws van de directie Inhoud Tanden poetsen 1 Lunchtips 1 Voorstelling 1 Website 1 Allereerst voor u allen de beste wensen

Nadere informatie

groep 5-6 bureau meestervervalsers Handleiding bibliotheek media spoor

groep 5-6 bureau meestervervalsers Handleiding bibliotheek media spoor groep 5-6 bureau meestervervalsers Handleiding bibliotheek media spoor Inleiding Deze lesmodule voor groep 5/6 is een samenwerking tussen school en bibliotheek. Mediaspoor is ontwikkeld als leerlijn voor

Nadere informatie

Bibliotheekaanbod. Culturele Commissie Avereest

Bibliotheekaanbod. Culturele Commissie Avereest Bibliotheekaanbod Culturele Commissie Avereest VOORLEESPROJECT DE MOLENMUIS GROEP 1,2 - Leesbevordering: door middel van voorlezen kinderen en leerkrachten enthousiast maken voor boeken en het bezig zijn

Nadere informatie

Activiteitenaanbod Basisonderwijs met schoolbibliotheek 2014-2015

Activiteitenaanbod Basisonderwijs met schoolbibliotheek 2014-2015 Activiteitenaanbod Basisonderwijs met schoolbibliotheek 2014-2015 Voorwoord Beste directie en leerkrachten, Voor een groeiend aantal kinderen is lezen geen vanzelfsprekende bezigheid meer. Dit betekent

Nadere informatie

Lesbrief Koning Arthur

Lesbrief Koning Arthur Lesbrief Koning Arthur Introductie Inhoud: Deze lesbrief is een aanvulling op het bezoek aan de voorstelling Koning Arthur van Theater Terra. De voorstelling en daarmee ook de lesbrief, is geschikt voor

Nadere informatie

Het verhaal van Eend Er was eens een eend. Hij woonde op een vlondertje aan de

Het verhaal van Eend Er was eens een eend. Hij woonde op een vlondertje aan de Programma s Het verhaal van Eend Er was eens een eend. Hij woonde op een vlondertje aan de rivier Zo begint het verhaal dat Eend op een warme, lome dag gaat schrijven. Op zijn vlondertje aan de rivier.

Nadere informatie

de Leespromotie L e e s p a r a Kinderboekenweek Groep 3-4

de Leespromotie L e e s p a r a Kinderboekenweek Groep 3-4 L e e s p a r a de Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4 L e s p a de Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4?! voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek (indien

Nadere informatie

Kinderboekenweek Groep 8

Kinderboekenweek Groep 8 L e e s p Feest! a a d e Leespromotie Kinderboekenweek Groep 8 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

Visie leesbevordering

Visie leesbevordering Visie leesbevordering Leesbevordering zien we als basis van het totale leesonderwijs Zonder aandacht voor leesbevordering mist het technisch lezen een belangrijke stimulans. Leesbevordering is dus niet

Nadere informatie

Boekverslag & presentatie

Boekverslag & presentatie Boekverslag & presentatie groep 8 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 1 Blz. 2 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 + 5 Blz. 6 Voorbeeld kaft Inhoudsopgave Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina

Nadere informatie

Educatief programma. basisonderwijs de bblthk

Educatief programma. basisonderwijs de bblthk Educatief programma basisonderwijs 2012-2013 de bblthk Inhoudsopgave Inleiding 3 Vertelplaten 5 De Rode Draad 7 Leesbevorderingprojecten in de klas 7 Groepsontvangsten in de bibliotheek 23 Makkelijk lezen

Nadere informatie

Activiteitenaanbod Basisonderwijs 2015-2016

Activiteitenaanbod Basisonderwijs 2015-2016 Activiteitenaanbod Basisonderwijs 2015-2016 Voorwoord Beste directie en leerkrachten, Leren begint bij lezen. Wie kan lezen en teksten begrijpt, kan kennis verwerven. Taal is de basis van elk onderwijs.

Nadere informatie

schooljaar

schooljaar schooljaar 2017-2018 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Bibliotheek op school... 4 Leesbevordering... 5 INFORMATIE LEESBEVORDERINGSPROJECTEN... 6 Leesbevordering en cultuureducatie... 7 GROEP 1-2... 7 GROEP

Nadere informatie

Aanbod Bibliotheek Zeeland

Aanbod Bibliotheek Zeeland Aanbod Bibliotheek Zeeland aan Primair onderwijs Zeeland Voor u ligt het aanbod 2015-2016 van de Openbare Bibliotheken Landerd voor het primair onderwijs in de gemeente Landerd. Alle activiteiten sluiten

Nadere informatie

Lessenserie bij Goed Gelezen! VTL Pluspakket groep 4

Lessenserie bij Goed Gelezen! VTL Pluspakket groep 4 Lessenserie bij Goed Gelezen! VTL Pluspakket groep 4 Op basisschool de Lemborgh in Limbricht wordt gewerkt met Goed Gelezen! begrijpend en studerend lezen en met Goed Gelezen! voortgezet technisch lezen.

Nadere informatie

Basisscholen programma

Basisscholen programma Basisscholen programma 2016 2017 1 INLEIDING Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar is er trots op u het Basisscholenprogramma 2016-2017 aan te bieden, met een overzicht van activiteiten op het gebied van informatie,

Nadere informatie

Voortouw is een (voor)leesbevorderingsprogramma voor kinderen van nul tot vier jaar.

Voortouw is een (voor)leesbevorderingsprogramma voor kinderen van nul tot vier jaar. Wat is Voortouw? Voortouw is een (voor)leesbevorderingsprogramma voor kinderen van nul tot vier jaar. De bibliotheek biedt de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in Best de mogelijkheid om kinderen

Nadere informatie

1 les van 1 uur. Knipperdeknip Drama + Leesbevordering. Knipperdeknip is een meespeelvoorstelling,

1 les van 1 uur. Knipperdeknip Drama + Leesbevordering. Knipperdeknip is een meespeelvoorstelling, Dit menu bestaat uit verschillende losse programma s of lessenseries die u makkelijk kunt inpassen in een doorgaande leerlijn cultuureducatie en/of leesbevordering. Heeft u behoefte aan ondersteuning bij

Nadere informatie

Mannetje Jas in de klas. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2

Mannetje Jas in de klas. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Mannetje Jas in de klas Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Colofon Het project Mannetje Jas in de klas is ontwikkeld door: Cubiss Statenlaan 4 5042 RX Tilburg 013-46 56 700 www.cubiss.nl educatie@cubiss.nl

Nadere informatie

Kamishibai. Handleiding voor de bibliotheek Accent: voorlezen en vertellen

Kamishibai. Handleiding voor de bibliotheek Accent: voorlezen en vertellen Kamishibai Handleiding voor de bibliotheek Accent: voorlezen en vertellen Colofon Cubiss Tilburg, 2001 Herz.uitg. Juni 2008 J:\klantenservice\rodedraad\handleiding bibliothecaris \kamishibai bib groep

Nadere informatie

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2:

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4 Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Leerlingen raken vertrouwd met het presenteren voor een groep Leerlingen raken vertrouwd

Nadere informatie

Voorlezen met poppen

Voorlezen met poppen Voorlezen met poppen Aanvulling Competent in leesbevordering Docentengids voor opleidingen Pedagogisch Werk en Onderwijsassistent Auteur: Thea Nabring Bouwstenen voor leesbevordering Lesopzet leesbevorderingsactiviteiten

Nadere informatie

De Voorleesvogel. Tips bij interactief voorlezen

De Voorleesvogel. Tips bij interactief voorlezen De Voorleesvogel Tips bij interactief voorlezen 1 Dienst Openbare Bibliotheek Den Haag Onderwijsbureau 070-3534552 hwi@dobdenhaag.nl 2 Interactief voorlezen Het is de kunst van interactief voorlezen om

Nadere informatie

Basisscholen programma

Basisscholen programma Basisscholen programma 2015 2016 1 INLEIDING Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar is er trots op u het Basisscholenprogramma 2015-2016 aan te bieden, met een overzicht van activiteiten op het gebied van boek-

Nadere informatie

1 tegen allen. Speciaal basisonderwijs (sbo) en speciaal onderwijs (so) Handleiding voor de bibliotheek

1 tegen allen. Speciaal basisonderwijs (sbo) en speciaal onderwijs (so) Handleiding voor de bibliotheek 1 tegen allen Speciaal basisonderwijs (sbo) en speciaal onderwijs (so) Handleiding voor de bibliotheek Colofon 1 tegen allen is ontwikkeld door: Cubiss Statenlaan 4 5042 RX Tilburg www.cubiss.nl webshop@cubiss.nl

Nadere informatie

INTERNETMEMORIE. Maak in één les een 3D doosje met de App Foldify. Les in het kader van Code Kinderen project Mijn Kind Online.

INTERNETMEMORIE. Maak in één les een 3D doosje met de App Foldify. Les in het kader van Code Kinderen project Mijn Kind Online. INTERNETMEMORIE Een les waarbij de leerlingen het InternetMemorie spelen en gaan nadenken over hun internetgedrag. Deze les is een mediawijze discussie starter. Maak in één les een 3D doosje met de App

Nadere informatie

Bibliotheek & School. Basisonderwijs 2014 2015. www.ontdekdebieb.nl. NoordWest Fryslân

Bibliotheek & School. Basisonderwijs 2014 2015. www.ontdekdebieb.nl. NoordWest Fryslân Bibliotheek & School Basisonderwijs 2014 2015 www.ontdekdebieb.nl NoordWest Fryslân Vooraf 4 De Bibliotheek op School 6 Aanbod groep 1 en 2 9 Aanbod groep 3 en 4 15 Aanbod groep 5 en 6 21 Aanbod groep

Nadere informatie

Schrijfpalet. Denk goed na! 9. Het geheim van kapitein Klein

Schrijfpalet. Denk goed na! 9. Het geheim van kapitein Klein 9. Het geheim van kapitein Klein Creatief schrijven: ontcijferen Schrijfpalet Kapitein Klein is misschien niet erg groot, maar wel heel dapper. Hij heeft vele prachtige schatten, vol met goud en juwelen,

Nadere informatie

HUISWERKGIDS SCHOOLJAAR 2011-2012

HUISWERKGIDS SCHOOLJAAR 2011-2012 HUISWERKGIDS SCHOOLJAAR 2011-2012 1 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk bladzijde 1. Inleiding De huiswerkgids 3 2. Hoe maak en leer je huiswerk? 4 3. Het leren van woorden (spelling/engels) 5 4. Het leren van topografie

Nadere informatie

De Bibliotheek op school

De Bibliotheek op school De Bibliotheek op school voor het basisonderwijs Lezen is leuk! 2015-2016 Pagina2 Het de Bibliotheek op school pakket bestaat uit: Schoolwise, inclusief helpdesk pagina 4 Teaminstructie Schoolwise pagina

Nadere informatie

Uitwerking kerndoel 9 Nederlandse taal

Uitwerking kerndoel 9 Nederlandse taal Uitwerking kerndoel 9 Nederlandse taal Tussendoelen en leerlijnen Nederlandse taal Primair onderwijs In samenwerking met het expertisecentrum Nederlands Enschede, 1 juni 2006 Nederlands kerndoel 9 Stichting

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Peuters 3. Schoolteam 7. Tarieven 8. Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Peuters 3. Schoolteam 7. Tarieven 8. Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek Inhoudsopgave Voorwoord 2 Peuters 3 Schoolteam 7 Tarieven 8 Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek 1 Voorwoord Wie Peuters Nationale Voorleesdagen Het Voorleesontbijt vormt de

Nadere informatie

Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven.

Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven. Informatie groep 6 De Gouden weken: Aan het begin van groep 6 starten we met het project de Gouden weken. We zullen veel groepsspelletjes doen om elkaar beter te leren kennen. We vinden het belangrijk

Nadere informatie

educatief rogramma ducatief Jeugd 12-18 jaar

educatief rogramma ducatief Jeugd 12-18 jaar educatief rogramma ducatief rogramma 1 Jeugd 12-18 jaar Inhoud educatief programma jeugd 12-18 sprojecten Whodunnit? Bezoek aan de bibliotheek Verfilmde boeken Bekijk t maar Voorleeswedstrijd Read2Me!

Nadere informatie

Logeer boeken. Groep 1-2

Logeer boeken. Groep 1-2 Logeer boeken Groep 1-2 INHOUD 1 Inleiding... 1 1.1 Doelstelling... 1 2 Logeerboeken... 2 2.1 Organisatie... 2 2.2 Voorbereiding... 4 2.3 Algemene Lessuggesties... 5 3 Bijlagen... 8 3.1 Informatiebrief

Nadere informatie

Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven.

Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven. Informatie groep 6 De Gouden weken: Aan het begin van groep 6 starten we met het project de Gouden weken. We zullen veel groepsspelletjes doen om elkaar beter te leren kennen. We vinden het belangrijk

Nadere informatie

Jaaraanbod Bibliotheek voor het basisonderwijs LEZEN IS LEUK

Jaaraanbod Bibliotheek voor het basisonderwijs LEZEN IS LEUK Jaaraanbod Bibliotheek voor het basisonderwijs LEZEN IS LEUK 2013-2014 1 voor groep 1-2 Leesbevordering Kinderboekenweek: Klaar voor de start! Thema: Sport en spel - 2 t/m 13 oktober 2013 Al spelende leren

Nadere informatie

HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school

HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school Beste leesconsulent, Jan Paul Schutten onze enige echte kinderboekenambassadeur- heeft een geweldige

Nadere informatie

Uitdager van de maand. Rekenen Wiskunde, Groep 8. Algemeen

Uitdager van de maand. Rekenen Wiskunde, Groep 8. Algemeen Uitdager van de maand Geheimschrift Rekenen Wiskunde, Groep 8 Algemeen Titel Geheimschrift Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen Weten wat de caesar-code inhoudt (letter/letter vervanging

Nadere informatie

HANDLEIDING HANDLEIDING. Inleiding. 4 e leerjaar groep 6

HANDLEIDING HANDLEIDING. Inleiding. 4 e leerjaar groep 6 Schrijfpalet HANDLEIDING Inleiding HANDLEIDING 4 e leerjaar groep 6 In het onderwijs heeft het traditionele schrijven van een opstel steeds meer plaats gemaakt voor een meer gestructureerde activiteit.

Nadere informatie

Docentenhandleiding Cultuurmenules. Haags Historisch Museum. Help de grote Den Haag Man Groennie Gele

Docentenhandleiding Cultuurmenules. Haags Historisch Museum. Help de grote Den Haag Man Groennie Gele Docentenhandleiding Cultuurmenules Haags Historisch Museum Help de grote Den Haag Man Groennie Gele 1 Beste Leerkracht, Binnenkort bezoekt u met uw leerlingen van groep 3 het Haags Historisch Museum. De

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum onder andere

Nadere informatie

BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!-

BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!- -! BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!- Lezen? ja graag! Kinderen lezen tegenwoordig veel minder, vinden lezen lastig of beginnen er niet eens aan. Misschien lijkt het lezen van een boek teveel op een schoolopdracht,

Nadere informatie