Pedagogisch beleidsplan 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pedagogisch beleidsplan 2018"

Transcriptie

1 Pedagogisch beleidsplan 2018 Dit pedagogisch beleidsplan hoort bij BSO Den Hartog en beschrijft de dagelijkse gang van zaken. BSO Den Hartog is een kleinschalige opvang gelegen bij ons melkveebedrijf. Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdagmiddag van uur tot uur zijn er in de basisgroep 8 kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar ( totdat het basisonderwijs voor deze kinderen eindigt) van harte welkom. Het totale aantal kindplaatsen per dag is 10 zodat er incidentele opvang mogelijk is. In de vakantie is het mogelijk om per vakantieweek 2 dagen opvang af te nemen; dit gebeurt in overleg. De kinderen brengen bij de BSO samen met andere kinderen een deel van hun vrije tijd door. Vrije tijd betekent dat de kinderen zelf kunnen bepalen wat ze gaan doen, hoe zij dat doen en met wie. Daarnaast is er een gezamenlijk eet- en drinkmoment. Een wandeling, bezoek aan de boerderij of het bos of iets dergelijks doen we met zijn allen. De BSO onderscheidt zich van een andere BSO door de unieke mogelijkheid tot samenwerking met het agrarische bedrijf. Hierdoor bieden wij een veelzijdige en natuurlijke speel-, leer-, en leefomgeving waar kinderen lekker kind kunnen zijn, hun energie kwijt kunnen, samen of in hun uppie spelen, vies worden en hun fantasie gebruiken. Bij de BSO is er volop gelegenheid om gebruik te maken van de ruimte en vrijheid die het platteland biedt en aan te sluiten bij de (seizoens-) activiteiten op de boerderij. We gaan iedere dag naar buiten, want wij vinden het belangrijk dat de kinderen hun energie kwijt kunnen en dat er een frisse wind door het hoofd waait. Afhankelijk van het weer zal dat de ene keer langer dan de andere keer zijn. Dit past goed in de huidige trend om kinderen achter de schermen vandaan te halen en meer naar buiten te laten gaan. Voor het buitenspelen is er een omheinde buitenspeelplaats voorzien van een speeltoestel, gras, verharde ruimte en zandbak ed. Af en toe brengen wij een bezoek aan de stallen. De kinderen kunnen hier dan onder begeleiding naar de dieren kijken,

2 ze aaien en voeren met de aanwezige natuurlijke materialen als hooi, kuilgras en maïs. Voor vertrek wordt de toegangsweg afgesloten met een hek. Bij aankomst wordt de ruimte afgesloten met hekken van de rest van het bedrijf, zodat er en omheinde ruimte ontstaat. De BSO heeft een GD Keurmerk Zoönosen. Dit houdt in dat we maatregelen nemen om zoönosen te voorkomen en de kans op besmetting te beperken. Ook maken we uitstapjes naar het bos of wandelingen door de weilanden. Van de activiteiten worden foto s gemaakt en in de BSO opgehangen. De rust van het platteland zorgt voor een prikkelarme omgeving waardoor de behoeften van elk kind aan bod kunnen komen. Het vanzelfsprekende contact met de natuurlijke elementen als zon, wind en regen en het ervaren van de seizoenen biedt de kinderen een natuurlijk en afwisselend speel en leefritme. Door aan te sluiten bij de diverse activiteiten en werkzaamheden die op het agrarische bedrijf plaatsvinden, komen de kinderen spelenderwijs in aanraking met dieren, planten en het dagelijkse leven op en rondom de boerderij. Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat een kind zich thuis voelt bij ons. De binnenruimte is zodanig ingericht dat het een huiselijke sfeer heeft en is een levendige, veelzijdige, uitdagende speel en leeromgeving. De buitenruimte is aantrekkelijk voor kinderen maar tevens veilig. De buitenruimte nodigt uit tot diverse soorten spel, prikkelt de fantasie van de kinderen en daagt ze uit tot ontdekken en bewegen. Kinderen ervaren bij ons een gevoel van vrijheid door de landelijke omgeving en de vrij te gebruiken buitenruimte. Ze gaan daarom ook zo veel mogelijk naar buiten. Bij een bezoek aan de stallen gelden natuurlijk altijd de regels van de veiligheid. Zonder toestemming van de boer of houdster mag er geen bezoek aan de stallen worden gebracht. Voor vertrek naar de stallen wordt de toegangsweg afgesloten met een hek. Er is bekend of er vrachtverkeer, zoals de tankwagen of de loonwerker, komt, scherp gereedschap is opgeruimd en bij aankomst wordt de ruimte afgesloten met hekken zodat er een omheinde ruimte is. De kinderen wordt geleerd naar het gedrag van de dieren te kijken zodat de verwonding door bijten/krabben/trappen van een dier verkleind wordt.

3 Bij de BSO komt het kind in een andere situatie dan thuis. Het komt in een omgeving waar het te maken krijgt met leeftijdgenootjes, met andere volwassenen en met andere speel- en ontwikkelingsmogelijkheden. Er zullen andere regels gelden dan thuis. Ook zijn er andere gewoontes en gebruiken. De ervaring leert dat kinderen heel goed in staat zijn onderscheid te maken tussen thuis en de BSO. Om te bereiken dat ouders en leidster begrip hebben voor en duidelijkheid over elkaars situatie, zijn er een aantal vaste momenten waarop er overleg is tussen ouders en leidster. De overlegmomenten beginnen al bij het kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek worden de ouders geïnformeerd over de gang van zaken binnen onze BSO. Onderwerpen zoals de dagindeling, hoe wordt er gewerkt en welke regels worden er gehanteerd komen hierbij aan de orde. De leidster krijgt dan ook informatie van de ouder over het kind. De verzorging, eet- en andere gewoontes worden besproken. Tevens worden er wenmomenten afgesproken. Afhankelijk van wat het kind nodig heeft mogen ze 2 à 3x een deel van een BSO-middag komen spelen. De eerste keer evt. met een ouder, de volgende keer brengt de ouder het kind bij de BSO en haalt het later weer op. Mocht er een keer door bv. ziekte geen gebruik worden gemaakt van de BSO, dan wordt deze middag niet in rekening gebracht. Er zijn dus geen inhaaldagen. Wel is het mogelijk, als er plek is, incidenteel een extra middag af te nemen. Tijdens het haalmoment aan het eind van de middag zal er tijd zijn om over en weer te vertellen hoe het thuis of in de groep is gegaan. Het is ook altijd mogelijk om hiervoor een afspraak te maken. Zelfstandigheid en zelfvertrouwen Op de BSO wordt veel aandacht besteed aan de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen van de kinderen. Bij binnenkomst zijn de kinderen vrij om te bepalen wat ze willen doen. Ze kunnen bv. knutselen, met de lego, met de poppen spelen, naar buiten of even lekker niks. Na ongeveer een half uur is er een gezamenlijk eet- en drinkmoment aan tafel. De kinderen wordt gevraagd of ze hun spel willen afronden, evt. naar de wc te gaan, handen te wassen en aan tafel te gaan zitten. De leidster begeleidt ze hier zo nodig bij.

4 Zelfstandigheid speelt ook een rol in het contact met anderen. Als een kind bv. iets van een ander kind wil, stimuleren we het om dat zelf te vragen in plaats van naar de leidster toe te komen. Zelfstandig dingen proberen en laten slagen zoals zelf naar de wc gaan, je overall/jas/schoenen ed. aandoen laat het kind ontdekken dat hij/zij het zelf kan en dat geeft zelfvertrouwen. De leidster laat het kind zoveel mogelijk vrij in dit proberen en ontdekken. Zij stimuleert dit door het geven van tips of het bieden van uitdagingen. Zo leert het kind zijn persoonlijke kwaliteiten kennen en ontwikkelen. Wanneer de ontdekkingen ten koste gaan van de veiligheid of wanneer de ontwikkeling van het kind zelf of van andere kinderen in gevaar komt, zal de leidster de grens aangeven. Zij zal het kind uitleggen waarom dit gedrag niet gepast/gewenst is en biedt vervolgens een alternatief aan. De sociale ontwikkeling Binnen de BSO wordt onder een veilige omgeving een kindvriendelijke omgeving verstaan. In een veilige omgeving kunnen de kinderen leerervaringen opdoen. Dit bevordert hun zelfvertrouwen en biedt uitdaging tot spel. Er is daarom voldoende ruimte, veilig speelgoed en spelmateriaal wat is aangepast aan de leeftijd van de kinderen. Het speelgoed heeft een vaste plek zodat de kinderen weten waar ze wat kunnen vinden. Ook is de omgeving bekend en voorspelbaar als het gaat om regels, gedrag en inrichting. Als we een bezoek aan de stal brengen hebben de kinderen, ter bescherming van hun kleren, overall en laarzen aan. (Bij warm weer alleen laarzen omdat een overall dan te warm is en doordat de omgeving dan droog is, is de kans gering dat de kinderen vies worden). Vanuit de tuin lopen we, nadat het hek over de toegangsweg is gesloten, gezamenlijk naar de stal. Vervolgens worden daar de hekken gesloten. Binnen de groep is de omgang met elkaar heel belangrijk. De kinderen worden gestimuleerd om elkaar te waarderen, te respecteren en rekening te houden met elkaar. Door dit samen leven, samen spelen, dingen delen, elkaar helpen en van elkaar leren, leert het kind zijn sociale kwaliteiten kennen en te ontwikkelen.

5 De emotionele ontwikkeling We vinden het belangrijk dat de kinderen de gelegenheid krijgen om hun gevoelens zoals boosheid, angst, verdriet en vreugde te uiten. Emoties horen immers bij het dagelijkse leven. De leidster zorgt daarom dat zij er is voor het kind, dat er ruimte en ook tijd is om te luisteren naar deze emoties. We nemen de gevoelens van de kinderen serieus. Goed leren omgaan met hun emoties draagt bij tot de ontwikkeling van een eigen identiteit. Het kind moet zichzelf kunnen zijn maar we leren het kind ook wat de grens is, zodat ze zichzelf of anderen geen pijn doen. Bv. je mag boos zijn maar je mag niet slaan. Het is belangrijk dat de leidster luistert en begrip toont maar ook duidelijke grenzen aangeeft in de groep. Bij gedragsverandering wordt er altijd eerst naar een oorzaak gezocht. Als de leidster op de hoogte is van veranderingen in de thuissituatie zoals de komst van een broertje of zusje of het overlijden van een huisdier, dan kan ze daar op in spelen en er aandacht aan schenken. Goede oudercontacten zijn hierbij van groot belang. De motorische ontwikkeling Bij allerlei activiteiten worden de fijne en grove motoriek geoefend. De fijne motoriek wordt geoefend bij bv. knutselen, verven, puzzelen en/of spelen met constructiemateriaal en eten en drinken. Ook buiten komt de fijne motoriek aan bod; bv. bij het plukken van bloemen, het oppakken van beestjes of sprietjes hooi. De grove motoriek wordt geoefend bij het springen op de trampoline, rennen, fietsen, klimmen op het hooi en bij het voer aanvegen. Het speelgoed is afgestemd op de leeftijdsgroep die daar gebruik van maakt. We hebben een grote omheinde tuin waar de kinderen zich kunnen uitleven en doordat we iedere dag naar buiten gaan kunnen de kinderen ervaren dat bv. lopen in de modder, door het lange gras of door de plassen heel anders is dan lopen op droge grond.

6 De creatieve ontwikkeling Wij stimuleren de creatieve ontwikkeling van de kinderen door ze allerlei verschillende materialen en activiteiten aan te bieden en ze te laten ontdekken wat je daarmee kunt doen. Er wordt gewerkt met thema s zoals de jaargetijden, Sinterklaas, Kerst enz. Dit biedt veel leuke aanknopingspunten om met de genoemde vormen bezig te zijn. Een voorbeeld van wat ze kunnen maken is aanwezig maar willen ze met hetzelfde materiaal iets anders ontwerpen dan zijn ze daar vrij in. Het gaat er vooral om dat de kinderen vol enthousiasme met het aangeboden materiaal aan de slag gaan. Ook wordt er met de kinderen samen gekookt en gebakken, wat dan gezamenlijk wordt opgegeten. Omgaan met normen en waarden Voor ons belangrijke normen en waarden: * Waarderen en respecteren van jezelf en van anderen * Sociaal zijn * Eerlijk zijn * Zorgvuldig omgaan met spullen * Respect voor privacy De meeste van deze normen en waarden worden spelenderwijs aan de kinderen meegegeven. Tijdens het eet- en drinkmoment blijft iedereen aan tafel zitten en pakt om de beurt een stukje van de fruitschaal. We doen een spelletje en iedereen die wil mag meedoen. Ook door het geven van het goede voorbeeld leren kinderen veel. Toch moeten wij soms grenzen stellen aan wat kinderen mogen en blijft corrigeren nodig. Deze grenzen moeten duidelijk zijn voor iedereen en ook uitgelegd worden. Wanneer dingen gevaar opleveren voor kinderen zal de boodschap kort en duidelijk zijn: Dit mag niet! In minder gevaarlijke situaties zal de leidster het kind aanspreken en duidelijk maken waarom iets wel of niet mag/kan. Verder zullen de kinderen gestuurd worden door het belonen van gewenst gedrag en het negeren van ongewenst gedrag.

7 Bij onenigheid tussen de kinderen wordt gestimuleerd dat de kinderen dit eerst zelf proberen op te lossen. Natuurlijk houdt de leidster in de gaten of haar hulp hierbij nodig is. De leidster kent de kinderen en weet wie ze hierin moet stimuleren of juist moet afremmen. Gedrag dat gevaar/pijn oplevert voor het kind zelf of voor anderen wordt door de leidster niet geaccepteerd. Net als niet luisteren, dingen kapot maken en ander storend gedrag. Wordt dit gedrag herhaaldelijk vertoond dan kan het desbetreffende kind even buiten de groep worden geplaatst. Door het kind uit de situatie te halen en een andere activiteit aan te bieden hopen we dat het leert inzien dat dat gedrag niet getolereerd wordt. Diversen De kinderen worden van school gehaald door Minka. Zij is de vaste leidster en in het bezit van een diploma Pedagogisch Werker niveau 3 en een VOG-verklaring. Als er meer dan 6 kinderen van school moeten worden gehaald, assisteert Hans, echtgenoot van Minka of Rosanne, de dochter. Zij zijn beiden in het bezit van een VOG-verklaring. Hans is tevens de vaste achterwacht. Dit betekent dat als er iets zou gebeuren en we bv. naar de dokter moeten, er altijd iemand bij de kinderen achter blijft. Wordt het kind door iemand anders dan normaal opgehaald, graag van te voren doorgeven. Elk jaar voert de GGD een inspectie uit. De GGD adviseert de gemeente, zij zijn verantwoordelijk voor toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang. De kinderen krijgen voedingsmiddelen die zoveel mogelijk gezond en zo min mogelijk zoet zijn. Maar bij warm weer of een verjaardag is er natuurlijk ook ruimte voor een ijsje of traktatie. Na het fruit en sap/water krijgen ze een koekje. Aan het eind van de middag krijgen ze een soepstengel met worst en/of smeerkaas aangeboden.

8 Tijdens de opvang in de vakantie is er de ene keer bruinbrood met kaas, smeerkaas, worst, appelstroop, pindakaas ed., en een andere keer een pannenkoek of broodje knakworst. Hierbij drinken we dan melk of karnemelk. Als extraatje mogen de kinderen, die hier zin in hebben, nog een beschuitje of rijstwafel. Voor ieder kind is er een mandje om persoonlijke spullen in te bewaren. Contact met de ouders verloopt via de mail, de app of mondeling. Doordat BSO Den Hartog een kleinschalige opvang is met minder dan 50 kinderen per week, heeft de houdster gekozen voor een alternatieve ouderraadpleging. Dit houdt in dat er geen oudercommissie is maar dat er jaarlijks een ouderbijeenkomst is waar de volgende punten besproken worden: het Pedagogisch beleidsplan; voedingsaangelegenheden van algemene aard; het algemene beleid op het gebied van opvoeding, veiligheid of gezondheid; de openingstijden; de vaststelling of wijziging van een regeling inzake de behandeling van klachten en de wijziging van de prijs van de kinderopvang. BSO Den Hartog beschikt over een ouderreglement, deze is in te zien via de website.

9

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch Beleidsplan 1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan 2017

Pedagogisch beleidsplan 2017 Pedagogisch beleidsplan 2017 Dit pedagogisch beleidsplan hoort bij BSO Den Hartog en beschrijft de dagelijkse gang van zaken. BSO Den Hartog is een kleinschalige opvang gelegen bij ons melkveebedrijf.

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID BSO

PEDAGOGISCH BELEID BSO PEDAGOGISCH BELEID BSO PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN BUITENSCHOOLSE OPVANG (BSO) INHOUDSOPGAVE INLEIDING 1. HET CREËREN VAN EEN VEILIGE EN VERTROUWDE OMGEVING 2. ZELFSTANDIGHEID EN ZELFVERTROUWEN 3. DE SOCIALE

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Inhoud: 1. Inleiding 2. Indeling van de groepen 3. Dagindeling 4. Het team 5. Emotionele veiligheid 6. Persoonlijke competentie 7. Sociale competentie 8. Waarden en

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan 1: Inleiding 2: De Visie 3: Doelstelling 4: Uitgangspunten 5: Hygiëne en verzorging 6: Activiteiten 7: communicatie met ouders. 8: Feesten 1 1. Inleiding: Het pedagogische beleidsplan

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS Blub, zegt de vis zijn gezellige, kleinschalige en huiselijke kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven bestaan uit groepen die opvang en verzorging bieden aan kinderen

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele ontwikkeling 6

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo!

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! In het pedagogisch werkplan komt tot uitdrukking hoe ik met de kinderen omga en waarom ik dat zo doe. Als christelijke gastouder draag ik ook christelijke

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Het Piraatje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Het Piraatje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Juli 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Piraatje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Inleiding. BSO Vrij Spel

Pedagogisch beleidsplan. Inleiding. BSO Vrij Spel Pedagogisch beleidsplan Inleiding U heeft gekozen voor Vrij Spel en mag erop vertrouwen dat wij goed voor uw kind zullen zorgen. Uw kind zal in uw afwezigheid liefdevol en veilig worden opgevangen. Wij

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie

Pedagogische werkwijze op de locatie Locatie: BSO De Vijf Sterren opgemaakt d.d.: juni 2014 door: Ineke van der Haak Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Vijf

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO de Driesprong Zichthof 10, 1445 HC Purmerend Operationeel manager Cobie Westmaas

Pedagogisch werkplan BSO de Driesprong Zichthof 10, 1445 HC Purmerend Operationeel manager Cobie Westmaas Pedagogisch werkplan BSO de Driesprong Zichthof 10, 1445 HC Purmerend Operationeel manager Cobie Westmaas Over het pedagogisch werkplan Onze algemene werkwijze is gebaseerd op het pedagogisch beleid 4-12

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang Sterrenschool De Bongerd

werkplan buitenschoolse opvang Sterrenschool De Bongerd werkplan L buitenschoolse opvang Bso Sterrenschool de Bongerd Datum: 28-12-2017 Sterrenschool De Bongerd gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO De Toermalijin het Rooster

Pedagogisch werkplan BSO De Toermalijin het Rooster Pedagogisch werkplan BSO De Toermalijin het Rooster 1. De locatie BSO De Toermalijn het Rooster bevindt zich in de wijk Zuidbroek in Apeldoorn. De locatie heeft 2 basisgroepen waar kinderen in de leeftijd

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Kinderopvang Polly Inleiding 2. Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Kinderopvang Polly Inleiding 2. Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Kinderopvang Polly 2016 Inleiding 2 Pedagogisch beleidsplan Algemeen 3 Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving 3 Zelfstandigheid en zelfvertrouwen 3 De sociale ontwikkeling

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO Johanna Margaretha, februari 2016 Ellen Hemmelder, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO Johanna Margaretha, februari 2016 Ellen Hemmelder, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO Johanna Margaretha De samenstelling van de groepen: Naam van de basisgroep Johanna Margaretha

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

De Buitenschoolse opvang van Stichting Kinderopvang t Planzoentje.

De Buitenschoolse opvang van Stichting Kinderopvang t Planzoentje. De Buitenschoolse opvang van Stichting Kinderopvang t Planzoentje. Voorwoord In dit pedagogisch beleidsplan wordt weergegeven wat onze visie is ten aanzien van het werken met kinderen in de betreffende

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften Informatieboekje van Peuterspeelschool Haaften - 2 Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Haaften Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Juli 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Piraatje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking, wennen en

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN Juli 2018 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze

Pedagogische werkwijze Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 50 kinderen per dag worden opgevangen op BSO Het Luchtkasteel. De samenstelling van de groep: Naam van de basisgroep Maximaal aantal

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Inleiding Kinderopvang Nynke is een organisatie die zich richt op kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Kinderopvang Nynke is een professionele, kleinschalige organisatie waarin uw kind centraal staat.

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO Uniek

Pedagogisch werkplan BSO Uniek 1 Pedagogisch werkplan BSO Uniek April 2019 2 Pedagogisch werkplan van BSO Uniek In het pedagogische werkplan wordt omschreven hoe de pedagogisch medewerkers aan de hand van het pedagogisch beleidsplan

Nadere informatie

Activiteitenbeleid 2013

Activiteitenbeleid 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoofdstuk 3: Hoofdstuk 4: Hoofdstuk 5: Hoofdstuk 6: Pedagogisch beleid TintelTuin De 6 competenties Visie Activiteitenbeleid binnen het (dag)programma Laat zien

Nadere informatie

Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura

Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura Inleiding Gastouderbureau via Laura biedt kinderen een fijne en vertrouwde opvang waar zij kunnen groeien en de wereld om hen heen kunnen ontdekken. Terwijl

Nadere informatie

Ouderbeleid van BSO De Bosuil

Ouderbeleid van BSO De Bosuil Ouderbeleid van BSO De Bosuil BSO De Bosuil vindt het belangrijk dat de ouders van de kinderen die in onze opvang zitten actief worden betrokken. Het is belangrijk dat ouders zich op hun gemak voelen,

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO de Achthoek Hoefsmidhof 2, 1445 RA Purmerend Operationeel manager Cobie Westmaas

Pedagogisch werkplan BSO de Achthoek Hoefsmidhof 2, 1445 RA Purmerend Operationeel manager Cobie Westmaas Pedagogisch werkplan BSO de Achthoek Hoefsmidhof 2, 1445 RA Purmerend Operationeel manager Cobie Westmaas Over het pedagogisch werkplan Onze algemene werkwijze is gebaseerd op het pedagogisch beleid 4-12

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Aldenhove

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Aldenhove Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Aldenhove Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Annita Jorritsma-de Vries Natuurschoonweg PK Nietap (0594) PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN THUISHUIS KNOFJE

Annita Jorritsma-de Vries Natuurschoonweg PK Nietap (0594) PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN THUISHUIS KNOFJE Annita Jorritsma-de Vries Natuurschoonweg 23 9312 PK Nietap (0594)519891 PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN THUISHUIS KNOFJE Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Visie 4 3. Opvoedingsdoelen 5 3.1 Emotionele veiligheid

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN Thea en Priscilla Pompert Boterzwin 3435 1788 WH Julianadorp Inhoudsopgave 1. Visie 2. 2. Pedagogische uitgangpunten 3. 2.1 Welbevinden 3. 2.2 Identiteit 4. 2.3 Uitdaging en veiligheid

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze

Pedagogische werkwijze Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Capelle Wij bieden opvang aan de kinderen van De Capelle De samenstelling van de

Nadere informatie

Het pedagogisch beleidsplan zorgt ervoor dat vraagouders de gastouder kunnen aanspreken op haar beloften.

Het pedagogisch beleidsplan zorgt ervoor dat vraagouders de gastouder kunnen aanspreken op haar beloften. Pedagogisch beleid Kinderopvang is een kwestie van vertrouwen. Vraagouders vertrouwen de gastouders en het gastouderbureau hun allerliefste bezit toe. Zij moeten de zekerheid hebben dat hun kind ook in

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. Opgemaakt

Pedagogisch beleid. Opgemaakt Pedagogisch beleid Opgemaakt 18-01-2018 Inleiding Voor u ligt het pedagogisch beleidsplan van Jeugdhulp de Knapzak. Dit is geschreven voor ouders die al gebruik maken van onze hulpverlening, ouders de

Nadere informatie

STICHTING DE BROODTROMMEL. Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang

STICHTING DE BROODTROMMEL. Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang STICHTING DE BROODTROMMEL Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang Inleiding Tijdens de TSO (tussenschoolse opvang) houden wij rekening met het beleid van de basisschool St. Joseph. Om verwarring te voorkomen,

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Capelle, februari 2019 Renate Piet, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO De Capelle, februari 2019 Renate Piet, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Capelle. Wij bieden opvang voor kinderen van De Buikslotermeer en Het Wespennest.

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleid buitenschoolse opvang maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleidsplan 1.1 Visie 1.2 Missie 1.3 Uitgangspunten 1.4 Pedagogische doelen 1.4.1. Emotionele en lichamelijke veiligheid

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Thuishuis Droomland

Pedagogisch beleidsplan Thuishuis Droomland Pedagogisch beleidsplan Thuishuis Droomland Thuishuis Droomland Vrijheidslaan 8 9901 GR Appingedam info@thuishuisdroomland.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Visie 4 3. Opvoedingsdoelen 5 3.1 Emotionele

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang Joppe Marije baak

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang Joppe Marije baak KINDEROPVANG GRAAF JANTJE Kinderpvang K Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang Joppe Marije baak 2014 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Visie 3. Pedagogische doelen bso 4. Wenbeleid 5. Dagindeling

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK Voor u ligt het Pedagogisch beleid van Kinderdagverblijf HUMMELTJESHOEK. Intern beschrijven wij wat wij kinderen bieden in een veilige omgeving. Wij bieden 4 basisdoelen:

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters Informatieboekje van Peuterspeelzaal M!eters Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal M!ETERS. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u een

Nadere informatie

Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang (BSO) Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang. Kindercentra De Roef

Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang (BSO) Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang. Kindercentra De Roef (BSO) Naar de buitenschoolse opvang Het team van Kindercentra De Roef doet enorm zijn best om het uw kind naar de zin te maken. Waar niets hoeft en bijna alles mag. Uw kind kan knutselen, vrij spelen,

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan Gastouder

Pedagogisch Werkplan Gastouder Pedagogisch Werkplan Gastouder Versie Januari 2016 Pedagogisch werkplan gastouder De Wet Kinderopvang stelt als eis dat één keer per jaar het pedagogisch beleid met de gastouder wordt besproken. Het Pedagogisch

Nadere informatie

Kwaliteit & pedagogiek

Kwaliteit & pedagogiek Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang Kwaliteit & pedagogiek Bij de rakkers is kwaliteit een continu verbeterproces;. Dit houdt in dat wij ons (pedagogisch) beleid en werkwijzen periodiek evalueren,

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje JULI 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang t Wakertje) p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde

Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde Inhoud: 1. Inleiding 2. Dagindeling / werkwijze peuterspeelzaal 3. Emotionele veiligheid 4. Persoonlijke competentie 5. Sociale

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN KOBA

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN KOBA PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN KOBA versie 4, februari 2010 Inleiding Eén van de kwaliteitseisen in de Wet Kinderopvang is dat een gastouderbureau een pedagogisch beleidsplan heeft. In dit plan staan de uitgangspunten

Nadere informatie

Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang

Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang INLEIDING Algemeen: Om tegemoet te komen aan de vraag van ouders vervullen wij op dezelfde locatie ook een BSO functie. Zij dit wel in beperkte

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO Bussloo

Pedagogisch werkplan BSO Bussloo Pedagogisch werkplan BSO Bussloo 1. De locatie Onze buitenschoolse opvang biedt opvang aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. BSO Bussloo is gelegen in het gelijknamige dorp Bussloo(gemeente Voorst).

Nadere informatie

Het Pedagogisch Beleidsplan

Het Pedagogisch Beleidsplan 2015 BSO de Bosplaats M Moura MSvan Wijnen Het Pedagogisch Beleidsplan 1 Inleiding Voor u ligt het pedagogisch beleidsplan van BSO de Bosplaats. Dit pedagogisch beleidsplan is een leidraad van waaruit

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie

Pedagogische werkwijze op de locatie Locatie: BSO De Torenmolen opgemaakt d.d.: 1 februari 2015 door: Selma Schalkwijk, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie Juli 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Kweenie p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang

werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang Locatie: BSO Het Regenwoud Datum: December 2017 agogisch beleidsplan Doo Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: BSO De Kimme opgemaakt d.d.: 24 mei 2013 door: Dita Langenberg Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Kimme. De

Nadere informatie

2Kabouters. 1. Adresgegevens Kindercentrum 2Kabouters van der Spiegelstraat 23a 2547AE Den Haag Telefoon:

2Kabouters. 1. Adresgegevens Kindercentrum 2Kabouters van der Spiegelstraat 23a 2547AE Den Haag Telefoon: 2Kabouters 2Kabouters is een knus en gezellig kindercentrum, gelegen in de kleurrijke en actieve wijk Zeeheldenkwartier, nabij het centrum van Den Haag. Aan de achterzijde van het gebouw ligt een grote

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Wilgenboom, versie december 2015 Vera Snelle, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO De Wilgenboom, versie december 2015 Vera Snelle, locatiemanager Omvang van De BSO en de samenstelling van de en Er worden momenteel op maandag, dinsdag en donderdag niet meer dan 20 kinderen opgevangen op BSO De Wilgenboom. Op vrijdag worden er momenteel niet meer

Nadere informatie

Zo werk ik! Mijn pedagogisch werkplan

Zo werk ik! Mijn pedagogisch werkplan Zo werk ik! Mijn pedagogisch werkplan Naam: Lilya de Vries-Shatunova Datum: 11 december 2017 Inhoud 1. Welkom - Emotionele veiligheid - Persoonlijke competentie - Sociale competentie - Normen en waarden

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Montessori Nijmegen Oost

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Montessori Nijmegen Oost Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Montessori Nijmegen Oost Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische

Nadere informatie

2. Opvangvormen en openingstijden Kinderdagverblijf Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur.

2. Opvangvormen en openingstijden Kinderdagverblijf Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur. 2Lepelaars 2Lepelaars heeft een mooi pand gelegen in de Vogelwijk in Den Haag. Wij bieden voor kinderen van 0 tot 13 jaar opvang in zes verschillende groepen. Op de begane grond hebben wij drie babygroepen,

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: BSO De Kapitein opgemaakt d.d.: 23 juli 2013 door: Jolanda Beffers, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen

Nadere informatie

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid. Buitenschoolse opvang Ay. Eifel HH Utrecht

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid. Buitenschoolse opvang Ay. Eifel HH Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Ay Eifel 26 3524 HH Utrecht 06 42549179 bsoay@ludens.nl Bedankt voor je interesse in Ludens. In deze vestigingsbijlage vind je

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Buitenschoolse Opvang Goirle

Pedagogisch beleidsplan. Buitenschoolse Opvang Goirle Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Goirle Juli 2005 Inhoudsopgave 1. Beschrijving van de organisatie 2. Doel van de organisatie 3. Visie 4. Pedagogische doelstelling 5. Pedagogisch klimaat veiligheid

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Het kinderdagverblijf en buitenschoolsopvang De Bosuil is een opvang in de natuur. Onze opvang is gevestigd op een mooie locatie aan de rand van het bos in Amerongen, waar de kinderen

Nadere informatie

Informatieboekje. Kinderopvang Flakkee BSO 4-12 jaar

Informatieboekje. Kinderopvang Flakkee BSO 4-12 jaar Informatieboekje Kinderopvang Flakkee BSO 4-12 jaar Van harte welkom bij Kinderopvang Flakkee. In dit boekje kunt u lezen wat de belangrijkste afspraken zijn: de openingstijden, de groepsindeling, de activiteiten,

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan van. Kinderopvang Pippi Langkous

Pedagogisch beleidsplan van. Kinderopvang Pippi Langkous Pedagogisch beleidsplan van Kinderopvang Pippi Langkous De werkwijze Kinderopvang Pippi Langkous is een veilige opvang voor kinderen. Er wordt gestreefd naar een warme, open en gemoedelijke sfeer, waarin

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN G.O.B. DE DUIVENTIL. Gastouderbureau De Duiventil

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN G.O.B. DE DUIVENTIL. Gastouderbureau De Duiventil PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN G.O.B. DE DUIVENTIL INHOUD 1. Inleiding... 3 2. Pedagogische visie van De Duiventil... 4 3. De praktijk: een veilige en vertrouwde opvang... 6 4. Respect en aandacht... 6 5. Stimuleren

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Hoek, versie januari 2018 Vera Snelle, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO De Hoek, versie januari 2018 Vera Snelle, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 30 kinderen per dag worden opgevangen op De Hoek De samenstelling van de groepen: Naam van de basisgroep Sprinkhanen geopend op maandag,

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen peutergroep Drakenfort

Ons pedagogisch handelen peutergroep Drakenfort Ons pedagogisch handelen peutergroep Drakenfort Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Pedagogische Visie

Inhoudsopgave Pedagogische Visie Inhoudsopgave Pedagogische Visie 1. Pedagogische visie 1.1 Persoonlijke competentie 1.2 Emotionele veiligheid 1.3 Sociale competentie 1.4 Overdracht van normen en waarden 2. Persoonlijke competentie 2.1

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelopvang Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 4 3. kennismaking en wennen 5 4. dagindeling

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal t Klinkertje Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Klinkertje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019 1 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Februari 2019 2 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 5 3. kennismaking en wennen en mentorschap

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Inhoudsopgave Inleiding... 3 Pedagogische visie... 4 o Mijn doelstelling... 4 Emotionele veiligheid... 4 Persoonlijke competentie... 5 Sociale competentie... 6 Overdracht van normen

Nadere informatie

Werkplan De Schatkamer

Werkplan De Schatkamer De Schatkaart is gevestigd in een voormalig woonhuis. Dit geeft het pand een huiselijke uitstraling. Op schooldagen vindt er voor en na schooltijd opvang plaats op de Schatkaart. Ontspanning na een lange

Nadere informatie

Buitenschoolse opvang BSO Kikkersloot. Louis Couperrusstraat CX Utrecht

Buitenschoolse opvang BSO Kikkersloot. Louis Couperrusstraat CX Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang BSO Kikkersloot Louis Couperrusstraat 85 3532 CX Utrecht 06-34550253 bsokikkersloot@ludens.nl Pag 1 van 9 Bedankt voor je interesse

Nadere informatie

werkplan Peuterspeelgroep Trompie

werkplan Peuterspeelgroep Trompie werkplan Peuterspeelgroep Trompie Locatie:Trompie Datum: 29-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie

Omdat de voorschoolse opvang een korte opvangtijd kent, komen kinderen hier in principe niet wennen.

Omdat de voorschoolse opvang een korte opvangtijd kent, komen kinderen hier in principe niet wennen. Welkom in ons kindercentrum! Algemeen In kindercentrum Bij ONS vindt u een voorschoolse opvang ( VSO ) een peuterspeelzaal ( PSZ ) en een buitenschoolse opvang ( BSO ). Ons kindercentrum is gevestigd in

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan gastouder

Pedagogisch Werkplan gastouder Pedagogisch Werkplan gastouder Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. PERSOONLIJKE GEGEVENS GASTOUDER... 3 2. EMOTIONELE VEILIGHEID... 3 2.1. Vertrouwen... 3 2.2. Veilige opvangomgeving... 3 2.3. Spel, speelgoed

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang

werkplan buitenschoolse opvang werkplan L buitenschoolse opvang Locatie: BSO De Diamant Beemte Datum: 20 december 2017 gl Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben bij

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Oké-formulier. Overdrachtsformulier voorschoolse voorziening- basisonderwijs in de gemeente Deventer

Oké-formulier. Overdrachtsformulier voorschoolse voorziening- basisonderwijs in de gemeente Deventer Oké-formulier Overdrachtsformulier voorschoolse voorziening- basisonderwijs in de gemeente Deventer In te vullen door de voorschoolse voorziening Gegevens voorschoolse voorziening Bezocht het kind een

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Draak

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Draak Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Draak Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Ot en Sien September 2016 1 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien p. 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. Kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Zevensprong, Weezenhof 30

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Zevensprong, Weezenhof 30 Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Zevensprong, Weezenhof 30 Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN De functie van buitenschoolse opvang Buitenschoolse opvang is opvang buiten de schooluren. Deze opvang is bedoeld voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Het gaat om een opvangaanbod voor en na schooltijd, op

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan BSO

Pedagogisch beleidsplan BSO Pedagogisch beleidsplan BSO Westerbracht 15 7821 CD Emmen www.huizehopsasa.nl 0591 377 475 info@huizehopsasa.nl Versie 2015.01 Inhoud Voorwoord 3 Inleiding 4 Toegankelijkheid 4 Doelstellingen Kinderdagverblijf

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Gastouder Laura

Pedagogisch werkplan. Gastouder Laura Pedagogisch werkplan Gastouder Laura Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 6 Hoofdstuk 7 Hoofdstuk 8 Hoofdstuk 9 Inleiding Mijn visie Dagindeling Pedagogisch

Nadere informatie

Informatieboekje van

Informatieboekje van Informatieboekje van Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal M!ETERS. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u een fijne tijd op onze peuterspeelzaal

Nadere informatie

Werkplan De Schatkamer

Werkplan De Schatkamer De Schatkaart is gevestigd in een voormalig woonhuis. Dit geeft het pand een huiselijke uitstraling. Op schooldagen vindt er voor en na schooltijd opvang plaats op de Schatkaart. Ontspanning na een lange

Nadere informatie

Voorschoolse opvang Eben Haëzer

Voorschoolse opvang Eben Haëzer Pedagogisch Werkplan Voorschoolse opvang Eben Haëzer 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk bladzijde 1. Inleiding 3 Groepsopbouw Opvangtijden Dagindeling Backup 2. Ontwikkelingsgebieden 4 Lichamelijke ontwikkeling

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Concept

Pedagogisch beleidsplan. Concept Pedagogisch beleidsplan Concept 23 augustus 2011 Inhoud Voorwoord... 3 Wat is JimpyPlay?... 4 Visie en missie... 5 Activiteiten... 5 Pedagogische uitgangspunten... 6 Opvang... 6 De groepen... 6 Vrije tijd...

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan van BSO de Strandjutter

Pedagogisch werkplan van BSO de Strandjutter Pedagogisch werkplan van BSO de Strandjutter In het pedagogische werkplan wordt per BSO de locatie omschreven hoe de pedagogisch medewerkers aan de hand van het pedagogisch beleidsplan werken in hun groep.

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen Informatieboekje van Peuterspeelschool Opijnen Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Opijnen. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u

Nadere informatie

Pedagogische Visie en Beleid

Pedagogische Visie en Beleid Pedagogische Visie en Beleid Inleiding Voor ouders, medewerkers en alle anderen die betrokken zijn bij, en geïnteresseerd zijn in onze kinderopvang. Voor verantwoorde kinderopvang is veel nodig, om te

Nadere informatie

Voor Kinderen. b. In de omgang met het kind wordt rekening gehouden met het feit dat ieder kind uniek is en zich ontwikkelt naar eigen aard en aanleg.

Voor Kinderen. b. In de omgang met het kind wordt rekening gehouden met het feit dat ieder kind uniek is en zich ontwikkelt naar eigen aard en aanleg. Voor Kinderen Gastouderbureau PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN GASTOUDERBUREAU VOOR KINDEREN Inleiding Gastouderbureau Voor Kinderen is een gastouderbureau dat samen met vraag- en gastouders wil werken vanuit de

Nadere informatie