Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang Joppe Marije baak

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang Joppe Marije baak"

Transcriptie

1 KINDEROPVANG GRAAF JANTJE Kinderpvang K Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang Joppe Marije baak 2014

2 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Visie 3. Pedagogische doelen bso 4. Wenbeleid 5. Dagindeling 6. Halen en brengen 7. Ruilen van dagen 7.1 Extra opvang 8. Spel en activiteit 9. De leefomgeving en de buitenruimte 10. Omvang en het verlaten van de groep 11. Achterwachtregeling 12. Samenwerking met ouders 13. Pedagogisch medewerkers

3 1.Inleiding. Graaf Jantje is een particuliere organisatie voor kinderopvang. Graaf jantje Joppe heeft 1 groep van 1 groep van 4-13 jaar voor maximaal 20 kinderen. In Kinderen die naar de basisschool gaan, kunnen voor en na schooltijd en in de vakanties bij ons terecht. Dit pedagogisch beleid geeft ouders een indruk van het pedagogische klimaat op graaf Jantje. Wel zijn we van mening dat, om werkelijk een indruk te krijgen van graaf Jantje, u de sfeer moet komen proeven. U bent daarom altijd van harte welkom. Wij maken graag tijd vrij voor een rondleiding.dit beleidsplan geeft weer wat u van ons mag verwachten. Voor onze medewerkers vormt dit beleidsplan het uitgangspunt van hun beroepshouding en hun handelen.

4 2.Visie De kinderopvang is een plaats voor kinderen, naast het gezin en de school. Het biedt een opvoedingsmilieu waarin de belangen en de behoefte van kinderen centraal staan. Kinderopvang Graaf Jantje wil een algemeen toegankelijke instelling zijn, waarin ruimte en respect is voor de verschillen die er tussen mensen bestaan.ruimte en respect voor diversiteit in cultuur en in opvattingen over opvoeding. De kinderen staan centraal. Ieder kind is uniek, die wij met respect tegemoet treden. Het goed observeren van de kinderen en hierop inspelen vormt de basis van het pedagogisch handelen. Hierdoor groeit bij het kind een gevoel van vertrouwen in zichzelf en zijn omgeving. Vanuit dit gevoel van welbevinden gaat het kind op onderzoek uit en leert zijn/haar persoonlijke competenties te ontwikkelen. De kerntaak van de groepsleiding is om kinderen een gevoel van veiligheid en voldoende uitdaging te bieden. Naast kennis en ervaring speelt de persoon van de leidster hierbij een belangrijke rol.de groep zelf is van grote waarde voor de kinderen: kinderen ontmoeten elkaar en delen belangrijke ervaringen met elkaar. Zo ontwikkelen kinderen hun sociale competenties. De groepsleiding hanteert regels en rituelen binnen de groep om zo een gevoel van veiligheid en saamhorigheid te creëren. Kinderen leren niet alleen de regels van de groep, maar ook de algemene waarden en normen. De inrichting van de groepsruimte is van grote invloed op het gedrag en het welbevinden van de kinderen. Goed ingerichte groepsruimte bieden kinderen veiligheid en vrijheid om uit verschillende activiteiten te kiezen. In de groepsruimte zijn hoeken met materialen om verschillende uitdagingen te bieden. Groepsleiding biedt ook in de buitenruimte verschillende activiteiten aan. De buitenschoolse opvang is een voorziening waar schoolkinderen een deel van hun tijd doorbrengen. Het gaat om tijd die ze vrij zijn van school, om vrije tijd; Kinderen mogen op de buitenschoolse opvang de wijze waarop ze hun vrije tijd besteden zelf bepalen. Het kind is vrij om wel of niet mee te doen aan een bepaald spel of activiteit. Samenwerking tussen ouders en groepsleiding is onmisbaar bij het vervullen van de opvoedende taken van het kindercentrum. Openheid, respect en vertrouwen vormen hiervoor de basis.

5 3. Pedagogische doelen buitenschoolse opvang a.persoonlijke competenties Het is belangrijk dat kinderen de mogelijkheid krijgen persoonlijkheidskenmerken als zelfstandigheid,zelfredzaamheid,zelfvertrouwen,flexibiliteit en creativiteit te ontwikkelen. Dit stelt hun namelijk in staat allerlei problemen adequaat aan te pakken, en zich goed aan te passen aan veranderde omstandigheden. In principe gebeurt het ontwikkelen van de persoonlijke competentie vanuit het kind zelf, door spel en door ontdekken van de wereld om hem heen. We vinden het belangrijk kinderen te stimuleren dingen zelf te doen om ze op die manier te laten ervaren dat ze al veel dingen zelf kunnen. Dit geeft het kind zelfvertrouwen en kan een kans zijn tot verdere ontwikkeling. Dit doen we o.a. op de volgende manieren: We laten de kinderen zoveel mogelijk doen wat ze al zelf kunnen.denk hierbij aan dagelijkse handelingen zoals het strikken van veters, het dichtritsen van de jas, maar ook het leren fietsen of bouwen met constructiemateriaal. Door het kind te stimuleren, aan te moedigen, samen naar oplossingen te zoeken en te complimenteren wanneer het goed gaat proberen we het kind te helpen. Dit stimuleert het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van het kind. Ook bij onderlinge ruzies grijpen we niet direct in: we vinden het belangrijk niet direct met een oplossing te komen, maar eerst te kijken of de kinderen er samen uit komen. Uiteraard houden we wel in de gaten wanneer kinderen er zelf niet uit komen, en bieden dan hulp. Kinderen kunnen zelf spel- en knutselmateriaal pakken. We laten kinderen zoveel mogelijk zelf verzinnen hoe een spel gespeeld moet worden, of wat en hoe er geknutseld wordt. We laten de kinderen zelf kiezen welke activiteit ze willen doen. En bieden daarbij nieuwe mogelijkheden en materialen aan. Als kinderen niet weten wat ze moeten doen of zich vervelen kunnen we ze een paar activiteiten voorstelen. Als ze hier geen zin in hebben mogen ze zich even gaan vervelen dat stimuleert de kinderen zelf een oplossing te bedenken voor hun probleem. En daarmee dus de creativiteit. Er is voldoende spelmateriaal aanwezig dat de persoonlijke competentie van kinderen stimuleert. Zo zijn er spelletjes waarbij kinderen oefenen in tactisch spel, kennis van cijfers, motoriek en geduld. Door het spelen van spelletjes leren de kinderen(naast sociale vaardigheden) bovendien incasseren of verliezen.

6 b.emotionele veiligheid We zorgen ervoor dat het kind zich emotioneel veilig voelt. Oftewel dat het kind het naar z n zin heeft, lekker in zijn vel zit. Dit zorgt er niet alleen voor dat het kind zich prettig voelt, het is ook een voorwaarde voor het kind om zich verder te kunnen ontwikkelen. Dit doen we o.a. op de volgende manieren: We vinden het belangrijk dat er op de bso een ongedwongen, vrije sfeer is. Kinderen mogen daarom zelf invulling geven aan wat ze willen doen, en met wie. er is een bso hoek ingericht waarin de bso kinderen zich kunnen terug trekken. Kinderen kunnen er voor kiezen of ze in of juist uit het zicht van de pedagogisch medewerker gaat spelen. Door dit te bepalen ontstaat er een veilig gevoel. Toch is niet alles vrijblijvend. Er is een zekere mate van structuur(regels, regelmaat en gewoontes) omdat dit de kinderen duidelijkheid biedt. Het kind waar het aan toe is en wat hem te wachten staat. Het herkenbare, terugkerende geeft een gevoel van veiligheid en vertrouwen en bij jonge kinderen een tijdsgevoel waardoor de dag overzichtelijk wordt. De kinderen komen binnen bij graaf Jantje. Aan tafel gaan we dan wat met de groep drinken. De kinderen kennen elkaar en dat geeft een gevoel van veiligheid. Om een relatie op te bouwen tussen kind en pedagogisch medewerker is het belangrijk dat er regelmatig onderling contact is. We gaan serieus om met de emoties van de kinderen. Hierdoor leren we het kind beter kennen en het geeft het kind een gevoel van veiligheid. Het kind wordt geaccepteerd in het uiten van zijn blijheid,angst, boosheid enz.en leert met die emoties omgaan. Wij willen het leren zijn emoties te uiten zonder anderen te kwetsen of pijn te doen. Het contact met de ouders van het kind is heel belangrijk. Zo leer je de thuissituatie van het kind kennen en kun je dit met hem bespreken.

7 c.sociale competenties en waarden en normen. Het omgaan met andere leeftijdsgenootjes is een belangrijke manier om sociale competenties te ontwikkelen. Hieronder verstaan we o.a. zich in een ander kunnen verplaatsen, kunnen communiceren, samenwerken, anderen helpen, conflicten voorkomen en oplossen, het ontwikkelen van sociale verantwoordelijkheid. Dit geeft kinderen kansen zich te ontwikkelen als personen die goed functioneren in de samenleving. Dit stimuleren wij op de volgende manieren: In de dagelijkse omgang is het noodzakelijk kinderen te stimuleren samen te spelen, te delen, op elkaar te wachten en samen op te ruimen. De oudere kinderen stimuleren we samen een activiteit te organiseren. We geven kinderen complimenten als ze zich prettig gedragen. Dit is een goed stimulerende beloning. Om alles zo goed mogelijk te laten verlopen zijn er verschillende regels. Als een kind zich niet aan de regels houdt wordt hij/zij hierop aangesproken. Er is voldoende spelmateriaal aanwezig dat de sociale competentie van de kinderen stimuleert. Buitenspeelgoed als een voetbal, springtouw zorgt er voor dat de kinderen met elkaar gaan spelen. Binnen zijn er verschillende spelletjes die de kinderen samen kunnen doen. Ook zijn er hoeken ingericht bijvoorbeeld als huis, waardoor de kinderen het echte leven na kunnen bootsen en hierdoor leren op een passende manier met elkaar om te gaan. Kinderen moeten de kans krijgen om zich waarden en normen van de samenleving waarvan zij deel uitmaken, eigen te maken. Het is van belang dat kinderen leren op een passende manier met andere kinderen en volwassenen om te gaan. De bso wordt gezien als aanvulling op de eigen gezinssituatie. Het gedrag van volwassenen speelt een belangrijke rol bij de morele ontwikkeling van kinderen. Door hun reacties ervaren kinderen de grenzen van goed of slecht, van anders, van mogen en moeten. Wij bieden de kinderen o.a. op de volgende manieren kans om zich waarden en normen eigen te maken.: Een kind leert respect voor anderen en zijn omgeving te hebben als het zelf met respect wordt behandeld. Dit willen wij bereiken door ons te verplaatsen in het gedrag van het kind en door duidelijk met het kind te raten over zijn gedrag. Wij geven als pedagogisch medewerkers zoveel mogelijk het goede voorbeeld. Dit betekent dat de pedagogisch medewerkers ook met respect met elkaar omgaan, en met de kinderen.hierbij hanteren we normaal taalgebruik en houden we ons aan de regels die gezamenlijk afgesproken zijn. Van de kinderen verwachten we ook dat zich houden aan de regels. En dat ze aardig tegen elkaar en de pedagogisch medewerkers zijn.

8 4.wenbeleid We vinden het erg belangrijk dat een kind eerst een wenperiode krijgt voordat het naar de bso komt. Zo krijgt het de kans om op een geleidelijke maar toch structurele wijze vertrouwd te raken met de nieuwe omgeving, pedagogisch medewerkers en kinderen. Ook voor de ouders is het prettig om vertrouwd te raken met de situatie en de zorg voor het kind geleidelijk uit handen te geven. De groepsleiding heeft tevens door deze momenten extra de tijd om een kind beter te leren kennen. Voor de plaatsing van een nieuw kind vindt er eerst een kennismakingsgesprek(intake) plaats. Het kind kan met verzorgers en/of ouders het kinderdagverblijf en de groep waar ze komen bekijken en afspraken maken over de wenperiode. Ook vragen we door middel van een formulier specifieke gegevens over het kind. Deze wenperiode vindt ongeveer 2 keer plaats voordat het kind op de bso komt. 5.Dagindeling u Kinderen worden gebracht u kinderen worden naar school gebracht u kinderen worden uit school gehaald. 15:30u we eten fruit en drinken wat en nemen de dag door u Kinderen kunnen deelnemen aan activiteiten / Vrije tijd / Buitenspelen. Vanaf 16.30u Kinderen mogen opgehaald worden u We eten een koekje en drinken sap u Pedagogisch medewerk(st)ers gaan naar huis.. 6.Brengen en halen U kunt uw kind tussen en uur weer ophalen. Wilt u eerder komen, overleg dit dan met de pedagogisch medewerk(st)er. Als een kind wordt gehaald vindt er overdracht plaats met de pedagogisch medewerk(st)er. Belangrijk: Indien uw kind opgehaald wordt door iemand anders of iemand die wij niet kennen dan moet u dit tijdig aan ons doorgeven. Als u van tevoren niets aan ons heeft doorgegeven dan geven wij uw kind niet mee aan derden.

9 7.Ruilen van dagen Een dag ruilen kan binnen dezelfde week, mits er voldoende plaats is op de groep op de desbetreffende dag. Voor het aanvragen van een ruildag kunt u mailen naar info@graafjantje.com of vragen aan de pedagogisch medewerker. Het kan voorkomen dat er op andere dagen geen plaats is en de ruildag dan niet mogelijk is. Voor het ruilen van dagen worden geen extra kosten in rekening gebracht. 7.1 Extra opvang U kunt bij de pedagogisch medewerk(st)er extra dagen aanvragen of via de mail, info@graafjantje.com. U ontvangt achteraf een factuur. Het kan voorkomen dat er op andere dagen geen plaats is en de extra opvang dan niet mogelijk is. 8.Spel en activiteit De activiteiten die worden aangeboden vinden dagelijks plaats, aangepast aan de kinderen, het moment en de mogelijkheden van die dag. Hieronder volgt in, een overzicht van de activiteiten die wij aanbieden. Buiten spelen De kinderen zijn vrij in hun keuze om binnen of buiten te gaan spelen. Wij stimuleren ze wel om naar buiten te gaan. Ze hebben op school al de hele dag binnen gezeten. Alleen met toestemming van de ouders, mogen kinderen van 4 en 5 jaar alleen op het schoolplein. Anders is er altijd een pedagogisch medewerker aanwezig. Als de kinderen buiten spelen, mogen ze zelf kiezen wat ze willen gaan doen. Daarbij hanteren wij regels zoals: - niet met fietsen tegen iemand aan rijden - geen zand naar elkaar gooien Sporthal: De kinderen kunnen gebruik maken van de gymzaal. Hier kunnen zij vrij spelen met de gymmaterialen(ballen, hoepels enz.) Of er wordt een spel gedaan. Dit spel kan bedacht zijn door de pedagogisch medewerkster of door de kinderen zelf.

10 TV-kijken en computer Kinderen mogen tv kijken, Maar er wordt wel opgelet dat dit niet de hele middag gebeurt. Kinderen worden gestimuleerd om andere activiteiten te bedenken. Als de kinderen TV willen kijken, is dat een dvd, een film of iets dat bij het thema van die week past. Op de gang bij de BSO zijn computers van de school die door de BSO gebruikt mogen worden, daar mogen kinderen een kwartier per dag mee spelen. Bij het aanbieden van activiteiten laten we ons inspireren door de jaargetijden, feestdagen en interesses van de kinderen. Dit kunnen muzikale activiteiten zijn zoals: zingen, dansen en spelen op instrumenten. Tekenen, schilderen en plakken geeft de kinderen de mogelijkheid om zich uit te drukken. Kinderen beleven veel plezier aan het maken van een tekening of schilderij. De thema s worden bedacht door zowel de kinderen als de pedagogisch medewerkers. In de schoolvakanties zijn de kinderen van de BSO de gehele dag aanwezig. Er kunnen dan leuke uitstapjes worden gemaakt. Die de BSO kinderen ook zelf kunnen voorstellen. Ze kunnen hutten bouwen, meedoen aan de knutselopdrachten en eten bereiden met de pedagogisch medewerkers. Naast de reguliere activiteiten kunnen bij voldoende belangstelling workshops gevolgd worden.kinderopvang werkt samen met sociaal cultureel werk, maar de pedagogisch medewerksters bedenken ook zelf workshops en bereiden deze voor. Een aantal workshops worden bij kinderopvang Graaf Jantje Joppe gegeven. De BSO kinderen kunnen zo makkelijk meedoen, ook op de dagen dat ze naar de BSO moeten. Vriendjes en vriendinnetjes van school komen dan naar de BSO om ook de workshops te volgen.

11 9.leefomgeving en buitenruimte Binnenruimte: De groepsruimte is geschikt voor optimale ontwikkeling en aangepast aan de leeftijd van de groep. De BSO bestaat uit 1 groepsruimte, in deze ruimte mogen maximaal 10 kinderen opgevangen worden. Bij meerdere aanmeldingen kan er uitgeweken worden naar de gymzaal. In de groepsruimte worden hoeken gecreëerd zodat kinderen tot eigen spel kunnen komen. Zo wordt het kind op het juiste niveau gestimuleerd in zijn ontwikkeling. In de zithoek is gelegenheid zich na schooltijd te kunnen ontspannen. In de BSO wordt speelgoed en materiaal aangeboden voor hun niveau. In het bijzonder na school is het fijn dat de BSO kinderen een eigen ruimte hebben. Aan de grote tafel in het midden van het lokaal kan worden geknutseld of een spelletje worden gedaan. In de constructiehoek kan gebouwd worden met Kapla of met lego. buitenruimte: De BSO maakt gebruik van het schoolplein van de Joppeschool. kinderen hebben hier de mogelijkheid te fietsen/voetballen enz. De dieren aaien die bij de school wonen. De pedagogisch medewerksters gaan regelmatig met ze naar het bos aan de overkant van de school.

12 10. De groep Maximale omvang groep : Voor alle groepen hebben wij duidelijk omschreven welke kinderen er op welke dag zijn en welke pedagogisch medewerk(st)ers op welke dagen werken. De BSO heeft ruimte voor maximaal 20 kinderen. In het BSO lokaal mogen maximaal 10 kinderen opgevangen worden. Zodra er meer kinderen van de opvang gebruik maken kan er gebruik gemaakt worden van de gymzaal. Het verlaten van de groep : Als de kinderen bij (spel) activiteiten de groep verlaten, is de leidster-kind-ratio op de BSO maatgevend. Hieronder worden de situaties beschreven waarin de kinderen de groep verlaten. Als het weer het toelaat gaan de kinderen naar de buitenspeelplaats om te spelen. Dit kan op het speelplein van de Joppeschool. BSO kinderen kunnen er voor kiezen om in de gymzaal te spelen. De kinderen kunnen de BSO verlaten voor activiteiten buiten de BSO voor bijvoorbeeld een wandeling in het bos aan de overkant van de BSO. Bezoek naar andere BSO voor gezamenlijke activiteiten. uitstapjes naar ballorig, zwembad of speeltuin in de buurt Voor deze uitstapjes wordt bij aanvang van de kinderopvang, ouders gevraagd hiervoor een toestemmingsformulier te tekenen. 11. Achterwacht regeling Wij hanteren een achterwachtregeling op de BSO. Op de BSO zijn meestal een leidster aanwezig. In dit geval geldt de regeling achterwacht. Een achterwacht is iemand die in geval van nood te allen tijde ingeschakeld kan worden. Een achterwacht moet duidelijk geregeld zijn zodat een leidster hierop terug kan vallen in geval van calamiteiten binnen op de BSO. In de school zijn gedurende de BSO uren altijd leraren in de school aanwezig. Bij afwezigheid van een leerkracht is het mogelijk een collega van Graaf Jantje Gorssel te bellen. Deze kan binnen 5 Minuten aanwezig zijn.

13 12.Samenwerken met ouders Ouders moeten het gevoel hebben dat hun kind bij Graaf Jantje in goede handen is,waardoor ze de verantwoordelijkheid met een gerust hart bij de BSO kunnen laten. Alles binnen de BSO gebeurt vanuit de gedachte dat de verantwoordelijkheid voor de kinderen bij de ouders ligt in eerste instantie, maar dat tijdens het verblijf op Graaf Jantje sprake is van gedeelde verantwoordelijkheid. De relatie tussen ouders en pedagogisch medewerkers is een gelijkwaardige relatie. Beide hebben hun eigen deskundigheid. Hierbij is het goed mogelijk, dat door de pedagogische medewerker adviezen gegeven worden over de kinderen. Deze adviezen worden gegeven vanuit de ervaring die de pedagogische medewerker heeft. De ouders kunnen van hun kant hun ervaringen van thuis doorgeven, waarmee de leiding weer haar voordeel kan doen. Wij zien ouder als belangrijke samenwerkingspartner in de opvoeding. Zij maken hun vragen en wensen t.a.v. de opvoeding kenbaar. We proberen de ouders hierin zoveel mogelijk tegemoet te komen. Ouders kunnen een actieve rol spelen binnen het centrum. Door zitting te nemen in de oudercommissie kunnen zij daadwerkelijk invloed uitoefenen op het beleid van het dagverblijf.zo heeft zij een verzwaard adviesrecht betreffende het pedagogisch beleidsplan, voedingsaangelegenheden, risico inventarisatie veiligheid en gezondheid, openingstijden. De oudercommissie kan als aanspreekpunt tussen ouders en leiding van het dagverblijf aangeven aan welke zaken aandacht gegeven kan worden en wat er georganiseerd zou kunnen worden. Hierbij kan zijzelf een belangrijke rol vervullen door bepaalde activiteiten op zich te nemen, zoals de organisatie van een feest, een ouderavond enz. Er zijn diverse vormen van oudercontact: het intakegesprek: in dit gesprek ontvangen ouders informatie over de gang van zaken op de groep. Het intakegesprek wordt afgenomen voor plaatsing. de vaste contacten die de ouders dagelijks met de pedagogische medewerker hebben bij het halen en brengen van hun kind, Ouderavond, een aantal keer per jaar wordt er een ouder avond georganiseerd waar verschillende thema s aan de orde kunnen komen. Oudercommissie: De taak van de oudercommissie is het behartigen van de belangen van de ouders. Minimaal 2 ouders van kinderen die op het kdv en de bso geplaatst zijn, maken deel uit van de oudercommissie. De oudercommissie; Denkt mee over het pedagogisch beleidsplan van het kdv en de bso. Kan, gevraagd of ongevraagd, advies geven aan de leiding of het bestuur. Heeft een beslissingsbevoegdheid, maar geen verzwaard adviesrecht op diverse punten.

14 Vergadert minimaal 4 keer per jaar. Stelt in samenwerking met leiding een nieuwsbrief samen, welke tenminste drie keer per jaar uit komt, Organiseert mede de ouderavonden. Ouders kunnen te allen tijde vragen of suggesties kwijt aan de oudercommissie. Klachtenprocedure: Regels, afspraken en procedures kunnen helaas niet voorkomen dat ouders soms een klacht hebben. Klachten zijn altijd bespreekbaar, zullen professioneel behandeld worden en indien mogelijk verholpen. Graaf jantje staat ingeschreven bij stichting klachtcommissie kinderopvang, deze is te benaderen via 13.pedagogisch medewerkers De kinderen worden opgevangen door deskundige medewerkers die vanuit de pedagogische visie van graaf Jantje op persoonlijke wijze een relatie aangaan met de kinderen. Het is de taak van de pedagogisch medewerker een klimaat te scheppen waarbinnen ieder kind tot zijn recht komt en de zorg en aandacht krijgt die hij nodig heeft. Met goed opgeleide medewerkers wordt professionaliteit gewaarborgd. De pedagogisch medewerkers hebben een pedagogische beroepsopleiding gevolgd in het middelbaar of hoger beroepsonderwijs. Zij beschikken over de vaardigheden die nodig zijn om de kinderen zowel individueel als in groepsverband te verzorgen en te begeleiden. Er werken twee vaste medewerkers op de BSO. Bij een groep van maximaal tien kinderen, werkt een medewerker. De medewerkers werken volgens een vast rooster. Mocht er een van de twee pedagogisch medewerker afwezig zijn wegens ziekte of vakantie, dan wordt de andere medewerker ingezet. Graaf Jantje werkt met vaste krachten, zij zijn bekend met de visie, de werkwijze en de meeste kinderen. Om aankomende beroepskrachten een kans te geven ervaring op te doen binnen de kinderopvang, zijn er jaarlijks een aantal stagiaires in Graaf Jantje. Alle activiteiten die de stagiaire uitvoert, gebeuren onder begeleiding van ervaren beroepskrachten. Gedurende de stage worden de stagiaires boventallig ingezet.

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Inhoud: 1. Inleiding 2. Indeling van de groepen 3. Dagindeling 4. Het team 5. Emotionele veiligheid 6. Persoonlijke competentie 7. Sociale competentie 8. Waarden en

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde

Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde Inhoud: 1. Inleiding 2. Dagindeling / werkwijze peuterspeelzaal 3. Emotionele veiligheid 4. Persoonlijke competentie 5. Sociale

Nadere informatie

Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang

Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang INLEIDING Algemeen: Om tegemoet te komen aan de vraag van ouders vervullen wij op dezelfde locatie ook een BSO functie. Zij dit wel in beperkte

Nadere informatie

De vier pedagogische opvoedingsdoelen die in de Wet kinderopvang genoemd worden, zijn uitgangspunt bij het opstellen van dit pedagogisch beleidsplan.

De vier pedagogische opvoedingsdoelen die in de Wet kinderopvang genoemd worden, zijn uitgangspunt bij het opstellen van dit pedagogisch beleidsplan. 1. Inleiding Voor u ligt het pedagogisch beleidsplan van NSO Satu. Met het pedagogisch beleidsplan Naschoolse Opvang (NSO) willen wij richting geven aan het handelen van de pedagogisch medewerksters in

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. Buitenschoolse opvang. De Groene Weide

Pedagogisch beleid. Buitenschoolse opvang. De Groene Weide Pedagogisch beleid Buitenschoolse opvang De Groene Weide 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch beleid van de buitenschoolse opvang De Groene Weide, onderdeel van kinderdagverblijf De Groene Weide. Dit

Nadere informatie

het bieden van gelegenheid tot het ontwikkelen van persoonlijke competentie het bieden van gelegenheid tot het ontwikkelen van sociale competentie het

het bieden van gelegenheid tot het ontwikkelen van persoonlijke competentie het bieden van gelegenheid tot het ontwikkelen van sociale competentie het 1. Inleiding Voor u ligt het pedagogisch beleidsplan van NSO Dua. Met het pedagogisch beleidsplan Naschoolse Opvang (NSO) willen wij richting geven aan het handelen van de pedagogisch medewerksters in

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

Februari Pedagogisch beleid BSO de Acrobaat

Februari Pedagogisch beleid BSO de Acrobaat Februari 2013 1 Inhoud Inleiding... 3 Visie BSO de Acrobaat... 4 Visie op kinderen... 4 Een gevoel van emotionele veiligheid en geborgenheid bieden... 5 Veiligheid en geborgenheid... 5 Vaste en sensitieve

Nadere informatie

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Inleiding Wij vinden het belangrijk dat u uw kind met een gerust hart naar één van onze kindercentra brengt. In deze brochure laten wij u zien dat wij

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Wilgenboom, versie december 2015 Vera Snelle, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO De Wilgenboom, versie december 2015 Vera Snelle, locatiemanager Omvang van De BSO en de samenstelling van de en Er worden momenteel op maandag, dinsdag en donderdag niet meer dan 20 kinderen opgevangen op BSO De Wilgenboom. Op vrijdag worden er momenteel niet meer

Nadere informatie

Ouderbeleid van BSO De Bosuil

Ouderbeleid van BSO De Bosuil Ouderbeleid van BSO De Bosuil BSO De Bosuil vindt het belangrijk dat de ouders van de kinderen die in onze opvang zitten actief worden betrokken. Het is belangrijk dat ouders zich op hun gemak voelen,

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Inleiding. BSO Vrij Spel

Pedagogisch beleidsplan. Inleiding. BSO Vrij Spel Pedagogisch beleidsplan Inleiding U heeft gekozen voor Vrij Spel en mag erop vertrouwen dat wij goed voor uw kind zullen zorgen. Uw kind zal in uw afwezigheid liefdevol en veilig worden opgevangen. Wij

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn 1 Inhoud Inleiding... 3 Visie Kinderdagverblijf de Harlekijn... 4 Een gevoel van emotionele veiligheid en geborgenheid bieden... 5 Veiligheid en geborgenheid... 5 Persoonlijke competentie... 7 Ieder kind

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten Algemene pedagogische visie Ons algemene pedagogisch beleid, dat onderschreven en uitgevoerd wordt op al onze dagverblijven, is gebaseerd

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleid buitenschoolse opvang maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleidsplan 1.1 Visie 1.2 Missie 1.3 Uitgangspunten 1.4 Pedagogische doelen 1.4.1. Emotionele en lichamelijke veiligheid

Nadere informatie

Algemeen Om tegemoet te komen aan de vraag van ouders vervullen wij op twee locaties ook een BSO functie.

Algemeen Om tegemoet te komen aan de vraag van ouders vervullen wij op twee locaties ook een BSO functie. Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang Versie maart 2017 INLEIDING Algemeen Om tegemoet te komen aan de vraag van ouders vervullen wij op twee locaties ook een BSO functie. Om

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan van BSO de Strandjutter

Pedagogisch werkplan van BSO de Strandjutter Pedagogisch werkplan van BSO de Strandjutter In het pedagogische werkplan wordt per BSO de locatie omschreven hoe de pedagogisch medewerkers aan de hand van het pedagogisch beleidsplan werken in hun groep.

Nadere informatie

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch Beleidsplan 1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Hoek, versie januari 2018 Vera Snelle, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO De Hoek, versie januari 2018 Vera Snelle, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 30 kinderen per dag worden opgevangen op De Hoek De samenstelling van de groepen: Naam van de basisgroep Sprinkhanen geopend op maandag,

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Beleidsplannen BSO

Pedagogisch beleidsplan. Beleidsplannen BSO Pedagogisch beleidsplan Beleidsplannen BSO BSO ABBW 31 5 2011 Inleiding Voor u ligt het Pedagogisch Beleid van Buitenschoolse opvang Arshak Body & Budo World. Het pedagogische beleidsplan is opgesteld

Nadere informatie

Betrokken, flexibel én betaalbaar

Betrokken, flexibel én betaalbaar voor het hele gezin Betrokken, flexibel én betaalbaar Kinderopvang via Zowiezo Als u aan het werk bent wilt u natuurlijk dat uw kinderen veilig en professioneel worden opgevangen. Bij Zowiezo heeft u de

Nadere informatie

D.2.1.1 PEDAGOGISCH BELEID BUITENSCHOOLSE OPVANG

D.2.1.1 PEDAGOGISCH BELEID BUITENSCHOOLSE OPVANG D.2.1.1 PEDAGOGISCH BELEID BUITENSCHOOLSE OPVANG 1. Inleiding Met het pedagogisch beleid Buitenschoolse Opvang (BSO) willen wij richting geven aan het handelen van de pedagogisch medewerksters in het belang

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO Uniek

Pedagogisch werkplan BSO Uniek 1 Pedagogisch werkplan BSO Uniek April 2019 2 Pedagogisch werkplan van BSO Uniek In het pedagogische werkplan wordt omschreven hoe de pedagogisch medewerkers aan de hand van het pedagogisch beleidsplan

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. De Avonturiers BSO

Pedagogisch beleidsplan. De Avonturiers BSO Pedagogisch beleidsplan De Avonturiers BSO Goirle, Juli 2005 Herzien Januari 2007 Inhoudsopgave 1. Beschrijving van de organisatie 2. Doel van de organisatie 3. Visie 4. Pedagogische doelstelling 5. Pedagogisch

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Oranje Nassau Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. Ingangsdatum: April 2016.

Ruimte om te groeien. Oranje Nassau Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. Ingangsdatum: April 2016. Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan Buitenschoolse Opvang Oranje Nassau 2016 2018 Pagina 1 van 7 OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: BSO De Korenaar opgemaakt d.d.: 2-12-2013 door: Maaike van Egdom Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Korenaar.

Nadere informatie

Info voor u vanuit Kindercentrum WiekenKids

Info voor u vanuit Kindercentrum WiekenKids Info voor u vanuit Kindercentrum WiekenKids versie: juli 2013 Info over het kindercentrum...wiekenkids Startjaar van centrum: November 2006 Adres: De Wildestraat 65 Postcode/Plaats: 3119 LP Schiedam 1.

Nadere informatie

Informatieboekje. BSO Met Juf Buiten (onderdeel van Bij Juf Thuis )

Informatieboekje. BSO Met Juf Buiten (onderdeel van Bij Juf Thuis ) Informatieboekje BSO Met Juf Buiten (onderdeel van Bij Juf Thuis ) Welkom bij onze buiten BSO Met Juf Buiten In september 2014 is onze BSO Bij Juf Thuis gestart met een buiten BSO Met Juf Buiten. Na een

Nadere informatie

Stichting Kinderopvang Alkmaar. Protocol Tussenschoolse opvang

Stichting Kinderopvang Alkmaar. Protocol Tussenschoolse opvang Stichting Kinderopvang Alkmaar Protocol Tussenschoolse opvang Inhoudsopgave 1. Algemene informatie 3 Tijden en locatie TSO 3 Locatie TSO 3 Naar de TSO 3 Als uw kind niet komt 3 2. Inschrijven en betalen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO De Toermalijin het Rooster

Pedagogisch werkplan BSO De Toermalijin het Rooster Pedagogisch werkplan BSO De Toermalijin het Rooster 1. De locatie BSO De Toermalijn het Rooster bevindt zich in de wijk Zuidbroek in Apeldoorn. De locatie heeft 2 basisgroepen waar kinderen in de leeftijd

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Het pedagogisch beleidsplan is bedoeld als leidraad bij de opvang van de kinderen van Chr. Kinderopvang Natuurlijk. Alle medewerkers van het kinderdagverblijf

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Flexkidz

Pedagogisch beleid Flexkidz Pedagogisch beleid Flexkidz Voor u ligt het verkorte pedagogisch beleidsplan van Flexkidz. Hier beschrijven we in het kort de pedagogische visie en uitgangspunten. In dit pedagogisch beleidsplan beschrijven

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan gastouder

Pedagogisch Werkplan gastouder Pedagogisch Werkplan gastouder Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. PERSOONLIJKE GEGEVENS GASTOUDER... 3 2. EMOTIONELE VEILIGHEID... 3 2.1. Vertrouwen... 3 2.2. Veilige opvangomgeving... 3 2.3. Spel, speelgoed

Nadere informatie

Coole Kikkers Buitenschoolse opvang

Coole Kikkers Buitenschoolse opvang Pedagogisch Beleidsplan Groepsbijlage Coole Kikkers Buitenschoolse opvang Versiedatum : 30 augustus 2018 Documentbeheer : Afdeling Beleid & Kwaliteit Welkom Bambino heet u van harte welkom bij Coole Kikkers

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO Bussloo

Pedagogisch werkplan BSO Bussloo Pedagogisch werkplan BSO Bussloo 1. De locatie Onze buitenschoolse opvang biedt opvang aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. BSO Bussloo is gelegen in het gelijknamige dorp Bussloo(gemeente Voorst).

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Naschoolse Opvang Wolkewietje

Pedagogisch beleidsplan Naschoolse Opvang Wolkewietje Pedagogisch beleidsplan Naschoolse Opvang Wolkewietje Goedgekeurd door team : Goedgekeurd door oudercommissie : Goedgekeurd door directeur : Naschoolse opvang Wolkewietje Januari 2009. Inhoudsopgave Pedagogisch

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

Beknopt pedagogisch beleidsplan bso s van Kinderopvang Oldambt. De volledige versie kunt u krijgen bij de pedagogisch medewerksters

Beknopt pedagogisch beleidsplan bso s van Kinderopvang Oldambt. De volledige versie kunt u krijgen bij de pedagogisch medewerksters Beknopt pedagogisch beleidsplan bso s van Kinderopvang Oldambt. De volledige versie kunt u krijgen bij de pedagogisch medewerksters 2017 BESCHRIJVING VAN DE ORGANISATIE. Kinderopvang Oldambt verzorgt de

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Buitenschoolse Opvang Goirle

Pedagogisch beleidsplan. Buitenschoolse Opvang Goirle Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Goirle Juli 2005 Inhoudsopgave 1. Beschrijving van de organisatie 2. Doel van de organisatie 3. Visie 4. Pedagogische doelstelling 5. Pedagogisch klimaat veiligheid

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Akkoord leidsters april 2012 Vastgesteld door OWG juni 2012 Geëvalueerd juli 2014 Aangepast april 2015 Wenbeleid dagopvang en buitenschoolse opvang Het wenbeleid

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID BSO

PEDAGOGISCH BELEID BSO PEDAGOGISCH BELEID BSO PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN BUITENSCHOOLSE OPVANG (BSO) INHOUDSOPGAVE INLEIDING 1. HET CREËREN VAN EEN VEILIGE EN VERTROUWDE OMGEVING 2. ZELFSTANDIGHEID EN ZELFVERTROUWEN 3. DE SOCIALE

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: BSO De Kimme opgemaakt d.d.: 24 mei 2013 door: Dita Langenberg Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Kimme. De

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: KDV Het Kleine Woud Datum: 11-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Kwaliteit & pedagogiek

Kwaliteit & pedagogiek Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang Kwaliteit & pedagogiek Bij de rakkers is kwaliteit een continu verbeterproces;. Dit houdt in dat wij ons (pedagogisch) beleid en werkwijzen periodiek evalueren,

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO de Driesprong Zichthof 10, 1445 HC Purmerend Operationeel manager Cobie Westmaas

Pedagogisch werkplan BSO de Driesprong Zichthof 10, 1445 HC Purmerend Operationeel manager Cobie Westmaas Pedagogisch werkplan BSO de Driesprong Zichthof 10, 1445 HC Purmerend Operationeel manager Cobie Westmaas Over het pedagogisch werkplan Onze algemene werkwijze is gebaseerd op het pedagogisch beleid 4-12

Nadere informatie

Info voor u vanuit kindercentrum AleidaKids

Info voor u vanuit kindercentrum AleidaKids Info voor u vanuit kindercentrum AleidaKids versie: januari 2016 Info over het kindercentrum: Onderdeel van de Kidslocaties. Startjaar van centrum: 2007 Adres: Oostsingel 9 Postcode/Plaats: 3112 GC Schiedam

Nadere informatie

Koters&Ko Bso De Speelkamer

Koters&Ko Bso De Speelkamer Pedagogisch Beleidsplan Groepsbijlage Koters&Ko Bso De Speelkamer Versiedatum : 27 september 2018 Documentbeheer : Afdeling Beleid & Kwaliteit Welkom Bambino heet u van harte welkom bij Koters&Ko, Buitenschoolse

Nadere informatie

Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang (BSO) Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang. Kindercentra De Roef

Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang (BSO) Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang. Kindercentra De Roef (BSO) Naar de buitenschoolse opvang Het team van Kindercentra De Roef doet enorm zijn best om het uw kind naar de zin te maken. Waar niets hoeft en bijna alles mag. Uw kind kan knutselen, vrij spelen,

Nadere informatie

De Buitenschoolse opvang van Stichting Kinderopvang t Planzoentje.

De Buitenschoolse opvang van Stichting Kinderopvang t Planzoentje. De Buitenschoolse opvang van Stichting Kinderopvang t Planzoentje. Voorwoord In dit pedagogisch beleidsplan wordt weergegeven wat onze visie is ten aanzien van het werken met kinderen in de betreffende

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Concept Pedagogisch beleidsplan Beleidsplannen BSO BSO ABBW 31-5-2011 Inleiding Voor u ligt het concept pedagogisch beleid van Buitenschoolse opvang Arshak Body & Budo World. Het pedagogische beleidsplan

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel BSO PH

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel BSO PH Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel BSO PH Algemene pedagogische visie Ons algemene pedagogisch beleid, dat onderschreven en uitgevoerd wordt in al onze buitenschoolse-opvang voorzieningen, is

Nadere informatie

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang.

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Het Kinderpaleis biedt hele dagopvang

Nadere informatie

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid Op REIS met Kids2b Kids2b Kids2b is zeer verheugd dat u uw kind aan ons toevertrouwd. Wij begrijpen dat het voor S I E R u als ouder een grote stap is om een deel van de zorg en opvoeding van uw kind te

Nadere informatie

Pedagogisch Beleid. Nanny Association

Pedagogisch Beleid. Nanny Association Pedagogisch Beleid Nanny Association Rijen, juni 2006 Inhoud Inleiding 1. Nanny Association 2. Profiel nanny 3. Functie- en taakomschrijving 4. Accommodatie en materiaal 5. Ouderbeleid 6. Pedagogische

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Lunchkids

Pedagogisch beleid Lunchkids Pedagogisch beleid Lunchkids 1 Inleiding Voor u ligt het pedagogisch beleid van Lunchkids onderdeel van De Kinderkoepel. Het pedagogisch beleid geeft aan ouders, scholen, medewerkers en andere betrokkenen

Nadere informatie

Pedagogisch locatiebeleid van kdv Cuneradal

Pedagogisch locatiebeleid van kdv Cuneradal Pedagogisch locatiebeleid van kdv Cuneradal Naam locatie: Cuneradal Adres: Cuneradal 17 5551 BP Dommelen Telefoonnummer: Algemeen mailadres: Website: Openingstijden: 040-2041471, paarse zon 040-2047230,

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN Thea en Priscilla Pompert Boterzwin 3435 1788 WH Julianadorp Inhoudsopgave 1. Visie 2. 2. Pedagogische uitgangpunten 3. 2.1 Welbevinden 3. 2.2 Identiteit 4. 2.3 Uitdaging en veiligheid

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN. Thea en Priscilla Pompert Boterzwin WH Julianadorp

PEDAGOGISCH WERKPLAN. Thea en Priscilla Pompert Boterzwin WH Julianadorp PEDAGOGISCH WERKPLAN Thea en Priscilla Pompert Boterzwin 3435 1788 WH Julianadorp Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. 1. Inleiding 2. 2. Visie 3. 3. Algemene informatie 4. 3.1 Groepssamenstelling 4. 3.2 Dagritme

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang

Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang Introductie Introductie Het pedagogisch beleid van de tussenschoolse opvang SKN s Eetclub biedt een kader dat de overblijfkrachten en de coördinatoren tussenschoolse

Nadere informatie

Omdat de voorschoolse opvang een korte opvangtijd kent, komen kinderen hier in principe niet wennen.

Omdat de voorschoolse opvang een korte opvangtijd kent, komen kinderen hier in principe niet wennen. Welkom in ons kindercentrum! Algemeen In kindercentrum Bij ONS vindt u een voorschoolse opvang ( VSO ) een peuterspeelzaal ( PSZ ) en een buitenschoolse opvang ( BSO ). Ons kindercentrum is gevestigd in

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Auteur: Ingeborg van der Zanden Bartels Datum: 05 januari 2015 Plaats: Kerkdriel Versie: 0.1 Pedagogisch beleidsplan BSO VillaDriel 12 april 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang

werkplan buitenschoolse opvang werkplan L buitenschoolse opvang Locatie: BSO De Diamant Beemte Datum: 20 december 2017 gl Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben bij

Nadere informatie

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Locatie de Kleurencirkel Algemeen 2 Doelstelling 2 Openingstijden 2 Haaltijden 2 Vakanties 3 Groepsindeling en dagindeling 3 Hele dag opvang op vrijdag 4 Activiteiten

Nadere informatie

kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar

kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar educatief centrum Educatief centrum de Bongerd is een plek waar kinderen van 0 tot 13 jaar de hele dag kunnen leren,

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Concept

Pedagogisch beleidsplan. Concept Pedagogisch beleidsplan Concept 23 augustus 2011 Inhoud Voorwoord... 3 Wat is JimpyPlay?... 4 Visie en missie... 5 Activiteiten... 5 Pedagogische uitgangspunten... 6 Opvang... 6 De groepen... 6 Vrije tijd...

Nadere informatie

www.kinderopvangfunnykids.nl. E: contact@kinderopvangfunnykids.nl Adres: Scheepmakersstraat 4,2515VC Den Haag T: +31 (0)70 737 11 86. KVK: 57281297.

www.kinderopvangfunnykids.nl. E: contact@kinderopvangfunnykids.nl Adres: Scheepmakersstraat 4,2515VC Den Haag T: +31 (0)70 737 11 86. KVK: 57281297. INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Visie en missie van Kinderopvang Funny Kids 3. Visie op kinderen (hoe kijken wij naar kinderen) 4. Visie op opvoeden/ Pedagogische uitgangspunten 5. Voeding en verzorging

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie

Pedagogische werkwijze op de locatie Locatie: BSO De Wagemaker opgemaakt d.d.: februari 2015 door: Ineke van der Haak, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de en BSO De Wagemaker is gevestigd in OBS de Wagemaker te Landsmeer.

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID KINDERDAGVERBLIJF HOJPIEPELOJ TE BREDA

PEDAGOGISCH BELEID KINDERDAGVERBLIJF HOJPIEPELOJ TE BREDA PEDAGOGISCH BELEID KINDERDAGVERBLIJF HOJPIEPELOJ TE BREDA Breda, september 2005 INLEIDING: In de wet kinderopvang wordt o.a. aangegeven wat de overheid verstaat onder kwaliteit in de kinderopvang: verantwoorde

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze

Pedagogische werkwijze Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 50 kinderen per dag worden opgevangen op BSO Het Luchtkasteel. De samenstelling van de groep: Naam van de basisgroep Maximaal aantal

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN De functie van buitenschoolse opvang Buitenschoolse opvang is opvang buiten de schooluren. Deze opvang is bedoeld voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Het gaat om een opvangaanbod voor en na schooltijd, op

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO de Achthoek Hoefsmidhof 2, 1445 RA Purmerend Operationeel manager Cobie Westmaas

Pedagogisch werkplan BSO de Achthoek Hoefsmidhof 2, 1445 RA Purmerend Operationeel manager Cobie Westmaas Pedagogisch werkplan BSO de Achthoek Hoefsmidhof 2, 1445 RA Purmerend Operationeel manager Cobie Westmaas Over het pedagogisch werkplan Onze algemene werkwijze is gebaseerd op het pedagogisch beleid 4-12

Nadere informatie

Ouderfolder Buitenschoolse opvang

Ouderfolder Buitenschoolse opvang Ouderfolder Buitenschoolse opvang 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2. Het Pedagogisch beleid.... 3 3. De groep.... 3 4. Stagiaires.... 3 5. Oudercontacten.... 3 6. Oudercommissie.... 4 7. Veiligheid en

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Het SchatRijk, Februari 2019 Anouk Aafjes, Locatiemanager

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Het SchatRijk, Februari 2019 Anouk Aafjes, Locatiemanager Omvang van de peuterspeel Er kunnen maximaal 14 kinderen per dagdeel worden opgevangen. De samenstelling van de en Naam van de Maximaal aantal kinderen op de Horizontale/ verticale/ flexibele Leeftijdsindeling

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID LOCATIE AMSTELVEEN

PEDAGOGISCH BELEID LOCATIE AMSTELVEEN PEDAGOGISCH BELEID LOCATIE AMSTELVEEN Algemene gegevens Naam locatie: School of Understanding Amstelveen Adres: Pandora 4a-5, 1183 KK Amstelveen Telefoonnummer: 06 29075172 E-mailadres: amstelveen@schoolofunderstanding.nl

Nadere informatie

STICHTING DE BROODTROMMEL. Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang

STICHTING DE BROODTROMMEL. Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang STICHTING DE BROODTROMMEL Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang Inleiding Tijdens de TSO (tussenschoolse opvang) houden wij rekening met het beleid van de basisschool St. Joseph. Om verwarring te voorkomen,

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Capelle, februari 2019 Renate Piet, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO De Capelle, februari 2019 Renate Piet, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Capelle. Wij bieden opvang voor kinderen van De Buikslotermeer en Het Wespennest.

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kidscasa

Pedagogisch beleid Kidscasa Pedagogisch beleid Kidscasa Doel van Kidscasa. Het zorg dragen voor een zo breed mogelijk aanbod van professionele kinderopvang. Het aanbod is gericht op kinderen van 0 tot 12 jaar (of zolang zij de basisschool

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over Kindercentrum Zeester Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en 4-12 jaar Pagina 1 van 6 De locatie van Kindercentrum

Nadere informatie

Buitenschoolse opvang De speelark is onderdeel van kinderopvang Robbedoes. Informatieboekje. Buitenschoolse opvang. De Speelark Heel.

Buitenschoolse opvang De speelark is onderdeel van kinderopvang Robbedoes. Informatieboekje. Buitenschoolse opvang. De Speelark Heel. Buitenschoolse opvang De speelark is onderdeel van kinderopvang Robbedoes Informatieboekje Buitenschoolse opvang De Speelark Heel. Doelgroep: De buitenschoolse opvang is bedoeld voor kinderen in de leeftijd

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze

Pedagogische werkwijze Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Capelle Wij bieden opvang aan de kinderen van De Capelle De samenstelling van de

Nadere informatie

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Locatie D n Dulper Algemeen Stichting kinderopvang Le Papillon is gespecialiseerd in buitenschoolse en naschoolse opvang voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar.

Nadere informatie

Omdat de voorschoolse opvang een korte opvangtijd kent, komen kinderen hier in principe niet wennen.

Omdat de voorschoolse opvang een korte opvangtijd kent, komen kinderen hier in principe niet wennen. Welkom in ons kindercentrum! Algemeen In kindercentrum Bij ONS vindt u een voorschoolse opvang ( VSO ) een peuterspeelzaal ( PSZ ) en een buitenschoolse opvang ( BSO ). Ons kindercentrum is gevestigd in

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Inhoudsopgave Inleiding... 3 Pedagogische visie... 4 o Mijn doelstelling... 4 Emotionele veiligheid... 4 Persoonlijke competentie... 5 Sociale competentie... 6 Overdracht van normen

Nadere informatie

Flexibel NATUUR BEWEGEN INFORMATIEBOEKJE. inderhaven KINDEROPVANG 0-12 JAAR

Flexibel NATUUR BEWEGEN INFORMATIEBOEKJE. inderhaven KINDEROPVANG 0-12 JAAR Flexibel NATUUR BEWEGEN INFORMATIEBOEKJE De inderhaven KINDEROPVANG 0-12 JAAR 1 INHOUD VOORWOORD.... 5 FLEXIBEL... 6 Flexibele opvanggroepen.... 6 Ontzorgen van ouders.... 6 NATUUR.... 7 Natuurcoaches....

Nadere informatie

Afspraken rondom vierogen principe KDV KieKeBoe en BSO Kids & Go

Afspraken rondom vierogen principe KDV KieKeBoe en BSO Kids & Go Afspraken rondom vierogen principe KDV KieKeBoe en BSO Kids & Go Vier-ogen principe Naar aanleiding van een zedenzaak bij een kinderdagverblijf in Amsterdam heeft de commissie Gunning in haar onderzoeksrapport

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op locatie BSO Baloe Weremere, Kameelstraat 24,1531 EK Wormer juni Locatie: BSO Baloe Weremere

Pedagogische werkwijze op locatie BSO Baloe Weremere, Kameelstraat 24,1531 EK Wormer juni Locatie: BSO Baloe Weremere Locatie: BSO Baloe Weremere Inleiding Deze locatie wordt ook wel De Spil genoemd (multifunctionele accommodatie) en grenst aan basisschool Weremere. Hier worden voornamelijk kinderen opgevangen van deze

Nadere informatie

Pedagogische visie. Welkom bij Op Stoom. Zin in taart? Altijd wat te doen

Pedagogische visie. Welkom bij Op Stoom. Zin in taart? Altijd wat te doen Welkom bij Op Stoom Kwaliteit en service zijn belangrijke kenmerken van Op Stoom zodat ouders hun kinderen met een gerust hart achterlaten bij de medewerkers. We bieden liefdevolle zorg en inspiratie aan

Nadere informatie

HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK. kinderen

HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK. kinderen HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK kinderen Soms heeft een gezin extra begeleiding nodig. Bijvoorbeeld als uw kind een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke,

Nadere informatie

Pedagogische Visie en Beleid

Pedagogische Visie en Beleid Pedagogische Visie en Beleid Inleiding Voor ouders, medewerkers en alle anderen die betrokken zijn bij, en geïnteresseerd zijn in onze kinderopvang. Voor verantwoorde kinderopvang is veel nodig, om te

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO Johanna Margaretha, februari 2016 Ellen Hemmelder, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO Johanna Margaretha, februari 2016 Ellen Hemmelder, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO Johanna Margaretha De samenstelling van de groepen: Naam van de basisgroep Johanna Margaretha

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. (Groen van Prinsterer) Ingangsdatum: April Pagina 1 van 7

Ruimte om te groeien. Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. (Groen van Prinsterer) Ingangsdatum: April Pagina 1 van 7 Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan Buitenschoolse Opvang (Groen van Prinsterer) Pagina 1 van 7 OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018 1 Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster November 2018 2 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 4 3. Kennismaking en wennen... 5 4.

Nadere informatie

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2 1 Observeerbare Termen Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid Leeftijdscategorie De kinderen worden opgevangen in een schone en veilige omgeving. 2 4 jaar 1. De leidster instrueert kind

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Colofon

Inhoudsopgave. Colofon welkom bij Colofon Inhoudsopgave Tekst Vlietkinderen Vormgeving Dare to Design Kantoor Vlietkinderen, maatwerk in kinderopvang Bucaillestraat 6 2273 CA Voorburg Tel (070) 317 59 59 Fax (070) 327 53 69

Nadere informatie

Algemene informatie kinderdagverblijf DE COMPANY

Algemene informatie kinderdagverblijf DE COMPANY Algemene informatie kinderdagverblijf DE COMPANY De organisatie DE COMPANY is een organisatie die meehelpt en -denkt om voor taakcombineerders het leven makkelijker te maken. Een doelstellig van onze organisatie

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen

Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen Voor u ligt het samengevatte pedagogisch beleidsplan van de kinderdagverblijven van Trias Kinderopvang. Doelstellingen

Nadere informatie