STICHTING DE BROODTROMMEL. Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STICHTING DE BROODTROMMEL. Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang"

Transcriptie

1 STICHTING DE BROODTROMMEL Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang

2 Inleiding Tijdens de TSO (tussenschoolse opvang) houden wij rekening met het beleid van de basisschool St. Joseph. Om verwarring te voorkomen, vinden wij het belangrijk dat de kinderen tijdens de TSO met dezelfde normen en waarden om gaan als zij gewend zijn tijdens schooltijd, met dien verstande dat TSO vrije tijd is. Zij verblijven in hetzelfde gebouw en dan zijn duidelijke afspraken en samenwerking tussen school en TSO essentieel. De school staat open voor iedereen met respect voor ieders culturele en/of levensbeschouwelijke achtergrond. De school streeft ernaar als ontmoetingsplaats voor ouders, kinderen en leerkrachten, een plek te zijn waar iedereen zich prettig kan voelen, zich gerespecteerd weet en zich geaccepteerd kan voelen. Een plek waar rekening wordt gehouden met ieders achtergrond en individuele kwaliteiten. Samen proberen wij een goed sociaal-pedagogisch klimaat te kweken, waarin iedereen zich thuis kan voelen en zich mede daardoor zo optimaal mogelijk kan ontwikkelen. Daarom besteden we naast aandacht aan de verstandelijke en emotionele ontwikkeling, vooral aandacht aan de sociale vaardigheden. Hierbij wordt de zelfredzaamheid bevorderd. Pedagogische visie van Stichting De Broodtrommel Ons uitgangspunt is dat ieder kind: - Een uniek wezen is, met eigen mogelijkheden en een eigen wil en een natuurlijke drang heeft tot ontwikkeling, om zowel lichamelijk als geestelijk te groeien; - in vrijheid zijn mogelijkheden zo optimaal mogelijk kan ontwikkelen; - de nodige vaardigheden wil verwerven om zich op zijn/haar gemak te kunnen voelen in de samenleving;

3 - gericht is op interactie met zijn/haar omgeving. Wij willen hieraan bijdragen door: - Kinderen serieus te nemen; - rekening te houden met en in te spelen op de behoeftes van ieder kind afzonderlijk; - kinderen te stimuleren tot zelfstandigheid, zodat een kind zelfvertrouwen kan opbouwen; - geduldig en begripvol om te gaan met gevoelens en reacties van kinderen; - een vertrouwensband met de kinderen op te bouwen in een gezellige en veilige omgeving door te zorgen voor rust, regelmaat, duidelijkheid, orde en zo consequent mogelijk te zijn; - een pedagogisch klimaat te bieden waarin zij verantwoordelijkheid dragen voor zichzelf, de anderen en de omgeving ervaren en zich eigen leren maken; - kinderen te leren een eigen mening te vormen in wisselwerking met hun omgeving. Wij zijn ervan overtuigd dat groepsopvang tijdens de TSO kan dienen als verbreding en aanvulling op de opvoeding thuis en op school. Onderstaand is aangegeven hoe Stichting De Broodtrommel deze uitgangspunten vertaalt naar de activiteiten van alle dag.

4 HYGIËNE Zelfredzaamheid Tijdens de TSO worden kinderen gestimuleerd zoveel mogelijk zelf te doen. Kleuters wordt gevraagd voor het eten naar het toilet te gaan, maar ze beslissen uiteindelijk zelf of en wanneer ze gaan. De oudere kinderen bepalen dat helemaal zelf. Onder het eten mogen ze echter niet van tafel, dus ook niet voor toiletbezoek. Bij een ongelukje wordt het kind door de TSO-medewerker zonodig getroost en verzorgd. Er is altijd reservekleding voor de kinderen op school. Eventuele negatieve reacties van andere kinderen worden niet getolereerd. De TSO-medewerker leert kinderen begrip en respect voor elkaar te hebben. Handen wassen Goede lichamelijke verzorging en hygiëne zijn belangrijk voor de gezondheid van het kind. De kinderen wordt geleerd dat hygiëne hoort bij bepaalde activiteiten en op vaste momenten, zodat het een gewoonte wordt. Bijvoorbeeld handen wassen na gebruik van het toilet.

5 DE MIDDAGPAUZE Tijdens de TSO streven de TSO-medewerkers ernaar een gezellige sfeer te scheppen waarin kinderen zich veilig en vertrouwd voelen en waar kinderen zelf kunnen kiezen waarmee ze spelen, zowel binnen als buiten. Voor het eten krijgen de kinderen de gelegenheid om te bidden. Voor de kleuters is er extra aandacht, zij worden voor, tijdens en na het eten begeleid en gestimuleerd door de TSO-medewerker. De TSO-medewerker is er alert op, ieder kind voldoende aandacht te geven, door hun verhalen aan te horen en ze serieus te nemen. Bij drukke kinderen wordt getracht de aandacht niet al teveel op het negatieve gedrag te vestigen, maar ze te belonen als ze gewenst gedrag gaan vertonen. We proberen hen te bereiken door positieve aandacht. Op deze manier hopen wij dat ze geleidelijk aan minder ongewenst gedrag gaan vertonen. Wangedrag en pesten wordt absoluut niet getolereerd tijdens de TSO. Kinderen worden hierop altijd aangesproken en er wordt duidelijk gemaakt dat dit gedrag niet geaccepteerd wordt. Bij pesten wordt gehandeld volgens de afspraken binnen school. De TSO-leidinggevende zal altijd contact opnemen met de ouders en leerkracht van het slachtoffer. Bij discriminerende houding in gedrag en taalgebruik zal op dezelfde manier worden opgetreden. Bij ernstig of herhaaldelijk wan- en/of pestgedrag kunnen wij in overleg besluiten een kind toegang tot de TSO te weigeren.

6 ETEN EN DRINKEN Eten is een sociaal gebeuren waarbij een gezellige sfeer aan tafel stimulerend werkt. Kinderen mogen in alle rust en in hun eigen tempo eten. Op de TSO wordt de kinderen geleerd basale tafelmanieren in acht te nemen zoals: tijdens het eten aan tafel blijven zitten, niet met volle mond praten, niet boeren, geen tassen op tafel, enz. Sommige kinderen hebben moeite met eten. De TSO-medewerker probeert het kind te stimuleren door het eten bijvoorbeeld in kleinere porties te verdelen. Soms is positieve aandacht voldoende, maar als het nodig is worden er ook grenzen gesteld. Tijdens de TSO letten de TSO-medewerkers erop dat de kinderen drinken en minstens één boterham opeten, tenzij met de ouders anders is afgesproken. Het kan best een keer gebeuren dat een kind zich niet zo lekker voelt en daarom niet wil eten. In dat geval zal de TSO-medewerker een briefje in de broodtrommel achterlaten voor de ouders. Is een kind echt ziek, dan zal de TSO- medewerker contact zoeken met de ouders en de leerkracht. Het is belangrijk dat we weten waar de ouders te bereiken zijn. Het invullen en actueel houden van oudergegevens is daarom noodzakelijk. Om de zelfredzaamheid en de verantwoordelijkheid te stimuleren ruimen kinderen zoveel mogelijk zelf op als ze geknoeid hebben. Ook ruimen ze zelf hun eigen spullen op en doen die in de tas die ze vervolgens aan de kapstok hangen of in de tassenmand doen.

7 WENNEN Om vooral de kleuters de mogelijkheid te bieden om te wennen, zal de TSO-medewerker van de kleuters, de eerste paar keer een extra oogje in het zeil houden. Voor de ouders is het een prettig en gerust idee te weten dat hun kind de eerste keren even wat extra aandacht krijgt. Ouders zijn met hun kinderen altijd welkom om kennis te komen maken. Nieuwe kinderen proberen we altijd aan een klasgenootje te koppelen, zodat ze een vertrouwd iemand bij zich hebben. Kinderen gaan op deze manier sociaal met elkaar om en ze vinden het nog leuk ook. Voorwaarden voor een goede begeleiding bij het wenproces zijn verder: - zoveel mogelijk een vaste TSO-medewerker; - vertrouwde, gezellige en uitdagende omgeving; - speelgoed dat aansluit bij de behoefte van het kind; - extra aandacht van de TSO-medewerker.

8 ACTIVITEITEN De tijd die kinderen op de TSO doorbrengen wordt door Stichting De Broodtrommel beschouwd als vrije tijd voor de kinderen. De kinderen bepalen in principe zelf wat ze willen gaan doen en met wie. Wel wordt gestimuleerd dat kinderen samen spelen en soms moeten ze ook dingen met elkaar delen. Als er activiteiten aangeboden worden door de TSO-medewerker zijn de kinderen vrij in hun keuze of ze wel of niet mee willen doen. Het aanbieden gebeurt op een ongedwongen, niet schoolse manier, waarbij de nieuwsgierigheid en creativiteit van de kinderen worden geprikkeld. Door goed naar de kinderen te luisteren en ze serieus te nemen is het mogelijk de activiteiten (zowel de individuele als de groepsgerichte) af te stemmen op de wensen en mogelijkheden van het kind. Activiteiten kunnen zich zowel binnen als buiten afspelen. Individuele activiteiten zijn erop gericht het kind met plezier te laten spelen en tegelijkertijd de creatieve ontwikkeling van het kind te stimuleren. Door het werken in een groep leren kinderen spelenderwijs om samen te werken met anderen, elkaar te helpen, zich aan regels te houden en te wachten op hun beurt. Ook worden ze gestimuleerd in hun eigen zelfstandigheid door zoveel mogelijk zelf een oplossing te zoeken voor eventuele conflicten. Dit vergroot het zelfvertrouwen. Een belangrijk punt hierbij is het helpen verwoorden. Van gevoelens en emoties. De TSO-medewerker stuurt, corrigeert of bemiddelt als dit nodig is en ziet er op toe dat er geen kinderen buitengesloten worden. Tijdens de TSO kunnen we ook inspelen op eventuele thema s of projecten van de school. Het is belangrijk dat kinderen leren omgaan met materialen van anderen, in dit geval de TSO. Hierbij gaat het niet alleen om het gebruik ervan maar ook het opruimen en eventueel schoonmaken. Zo

9 deelt ieder kind mee in de verantwoordelijkheid voor de verzorging van de materialen. Kinderen worden ook aangesproken op hun verantwoordelijkheden. Aan de afspraak Eerst zelf je speelgoed opruimen voordat je iets anders gaat doen, moet iedereen zich houden.

10 SPEL EN SPEELGOED Kinderen kunnen door middel van spel (spelenderwijs) veel leren. Op de school is een diversiteit aan speelgoed aanwezig. Dat maakt de omgeving voor het kind aantrekkelijk en kan een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen. Het is hierbij belangrijk dat: - een kind zich prettig en veilig voelt; - er voldoende en gevarieerd speelgoed is voor alle leeftijden; - het kind de vrijheid heeft om zelf te kiezen; - het speelgoed veilig, compleet en kwalitatief goed is; - het speelgoed overzichtelijk is opgeborgen; - er een TSO-medewerker is die goed kan inspelen op de behoefte van een kind, waarbij creativiteit, fantasie, kennis en geduld belangrijke vaardigheden zijn. De kinderen die van de TSO gebruik maken hebben vaak behoefte aan bewegen. Ze moeten kunnen rennen, klimmen en klauteren, waarmee de grove motoriek gestimuleerd wordt. Andere kinderen hebben juist behoefte aan rust. Voor hen zijn er activiteiten als plakken, kleuren (fijne motoriek). Stichting De Broodtrommel wil echt vrije tijd zijn voor de kinderen en streeft geen speciale leerdoelen na. Stichting De Broodtrommel geeft echter wel de mogelijkheid om door spel de ontwikkeling van kennis en inzicht op een speciale manier te stimuleren. Te denken valt hierbij aan puzzels, constructiemateriaal, boeken, e.d. De taalontwikkeling wordt naast verschillende spelletjes en boeken hoofdzakelijk gestimuleerd door dagelijkse contacten tussen kinderen onderling en de TSO-medewerker, waarbij de TSOmedewerker een duidelijke voorbeeldfunctie heeft. Grof taalgebruik wordt niet getolereerd en, zonder dit extra veel aandacht te geven, gecorrigeerd.

11 COMMUNICATIE Stichting De Broodtrommel hecht veel waarde aan een goede communicatie tussen de TSO-medewerker(s), kinderen, ouders, MR, OR en leerkrachten. Goede communicatie is sfeerbepalend. Door duidelijke grenzen en regels weten kinderen waar ze aan toe zijn. Voor de TSO-medewerkers onderling en de TSO-medewerker met de leerkrachten is een goede overdracht van belang. Dit gebeurt dagelijks door overlegmomenten, mondeling en schriftelijk en door werkbijeenkomsten. Ook een goede communicatie tussen de TSO-medewerker en de ouders is essentieel voor een optimale opvang van het kind. Bij problemen neemt de TSO-leidinggevende contact op met de ouders. Ook is het erg belangrijk dat ouders contact opnemen met de TSOleidinggevende van Stichting De Broodtrommel als er vragen of problemen van hun kant zijn. Ouders hebben altijd de mogelijkheid tot een persoonlijk gesprek. Zowel TSO-medewerkers als ouders zijn verantwoordelijk voor het nakomen van afspraken. Te denken valt bijvoorbeeld aan het op tijd verstrekken van relevante informatie etc. Mochten zich problemen voordoen met kinderen dan zal de TSOmedewerker met zijn/haar collega s en met de leerkracht overleggen en zal de TSO-leidinggevende daarna contact zoeken met de ouders om zo samen een oplossing te zoeken.

12 DE RUIMTE Tijdens de TSO wordt gebruik gemaakt van de schoollokalen en het schoolplein. Spullen die voor de kinderen bedoeld zijn, liggen zoveel mogelijk binnen handbereik en er wordt voortdurend gelet op de veiligheid binnen de ruimte.

13 TOT SLOT De communicatie met kinderen, ouders, TSO-medewerker, leerkrachten, schoolleiding, TSO-leidinggevende, MR en OR moet bijdragen aan optimalisering van de tussenschoolse opvang. Goed overleg is belangrijk en bevordert een prettig werkklimaat. De volgorde van handelen door TSO-medewerker in bepaalde situaties staat beschreven in diverse procedures, werkinstructies en reglementen. Te denken valt dan aan: ongevallen, pesten etc. Stichting De Broodtrommel hecht veel waarde aan de privacy van ouders van ouders en hun kinderen. De TSO-medewerkers gaan daarom zorgvuldig om met gegevens. De TSO-medewerkers volgen de aangeboden deskundigheidsbevordering zodat Stichting De Broodtrommel verantwoord en bij de tijd blijft.

Pedagogisch beleid. Broodje Over -Tussenschoolse opvang

Pedagogisch beleid. Broodje Over -Tussenschoolse opvang Pedagogisch beleid Broodje Over -Tussenschoolse opvang Doetinchem, Maart 2005 O.b.s. de Huet Wolborgenmate 2 7006 DG Doetinchem Tel: 0314-391160 e-mail: info@broodjeover.nl site: www.broodjeover.nl Broodje

Nadere informatie

Bijlage 7: Pedagogisch beleid van de Tussenschoolse Opvang Surplus

Bijlage 7: Pedagogisch beleid van de Tussenschoolse Opvang Surplus Openbare basisschool De Marske Irisstraat 2 1777 XP Hippolytushoef Tel. 0227 592043 Bijlage 7: Pedagogisch beleid van de Tussenschoolse Opvang Surplus 1. Inleiding Wij vinden het belangrijk dat de TSO

Nadere informatie

Overblijven op de Regenboogschool. Informatie Tussenschoolse Opvang TSO 2015-2016

Overblijven op de Regenboogschool. Informatie Tussenschoolse Opvang TSO 2015-2016 Overblijven op de Regenboogschool Informatie Tussenschoolse Opvang TSO 2015-2016 Christelijke Basisschool De Regenboog Hobbemastraat 1 3372 XG Hardinxveld-Giessendam Telefoon 0184-612345 Informatie TSO

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE. tussenschoolse opvang. R.K. Basisschool Andreas

INFORMATIEBOEKJE. tussenschoolse opvang. R.K. Basisschool Andreas INFORMATIEBOEKJE tussenschoolse opvang R.K. Basisschool Andreas De Speelbrug Postbus 31~ 2215 ZG VOORHOUT Tel:0252-533943 Fax: 0252-235439 e-mail: overblijven@speelbrug.nl Pedagogisch beleid Tijdens de

Nadere informatie

Pedagogisch beleids- en werkplan overblijf Maerten van den Velde Versiedatum:

Pedagogisch beleids- en werkplan overblijf Maerten van den Velde Versiedatum: Pedagogisch beleids- en werkplan overblijf Maerten van den Velde Versiedatum: 28-10-2016 A. Pedagogisch beleidsplan overblijf Inleiding Dit pedagogisch beleidsplan maakt onderdeel uit van het pedagogisch

Nadere informatie

Tussen Schoolse Opvang K.B.S. Panta Rhei te Almere

Tussen Schoolse Opvang K.B.S. Panta Rhei te Almere Tussen Schoolse Opvang K.B.S. Panta Rhei te Almere Een enthousiast overblijfteam verzorgt al meer dan 20 jaar het overblijven op k.b.s. Panta Rhei te Almere. In die 20 jaar is er veel veranderd en is de

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang

Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang Introductie Introductie Het pedagogisch beleid van de tussenschoolse opvang SKN s Eetclub biedt een kader dat de overblijfkrachten en de coördinatoren tussenschoolse

Nadere informatie

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch Beleidsplan 1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat

Nadere informatie

Aanmelden:... 4. Afmelden:... 5. Aanwezigheidsregistratie:... 5. Aanmeldingsformulier:... 5. Kosten TSO... 6. Betaling... 7

Aanmelden:... 4. Afmelden:... 5. Aanwezigheidsregistratie:... 5. Aanmeldingsformulier:... 5. Kosten TSO... 6. Betaling... 7 inhoudsopgave: Aanmelden:... 4 Afmelden:... 5 Aanwezigheidsregistratie:... 5 Aanmeldingsformulier:... 5 Kosten TSO... 6 Betaling... 7 Pedagogische visie van het overblijven... 8 Overblijfhulpen:... 9 Overblijfcoördinator:...

Nadere informatie

Visie en reglement van de tussenschoolse opvang

Visie en reglement van de tussenschoolse opvang Visie en reglement van de tussenschoolse opvang visie en reglement T.S.O. de Caegh vastgesteld door MZR dd. 22 mei 2006 1 Doelstelling De tussenschoolse opvang van de R.K. basisschool de Caegh te Obdam

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Inhoud: 1. Inleiding 2. Indeling van de groepen 3. Dagindeling 4. Het team 5. Emotionele veiligheid 6. Persoonlijke competentie 7. Sociale competentie 8. Waarden en

Nadere informatie

Visie en Praktische uitwerking TSO obs Heuvellaan Opgesteld 2009-2010

Visie en Praktische uitwerking TSO obs Heuvellaan Opgesteld 2009-2010 Openbare basisschool Heuvellaan - Burglaan 44-7314 BM Apeldoorn tel. 055-5790668 - e-mail: heuvellaan@leerplein055.nl website: www.heuvellaan.nl Visie en Praktische uitwerking TSO obs Heuvellaan Opgesteld

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele

Nadere informatie

Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332

Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332 Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332 Dit boekje heeft u als ouder van onze school ontvangen

Nadere informatie

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Inleiding Wij vinden het belangrijk dat u uw kind met een gerust hart naar één van onze kindercentra brengt. In deze brochure laten wij u zien dat wij

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS Blub, zegt de vis zijn gezellige, kleinschalige en huiselijke kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven bestaan uit groepen die opvang en verzorging bieden aan kinderen

Nadere informatie

Tussenschoolse opvang

Tussenschoolse opvang SBO DE HAAGSE BEEK Openbare speciale school voor basisonderwijs Tussenschoolse opvang Mei 2007 (versie 2) A. ALGEMEEN Alle leerlingen blijven tussen de middag op school. Tijdens het eten en het buitenspelen

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

Visie en reglement van de tussenschoolse opvang

Visie en reglement van de tussenschoolse opvang Visie en reglement van de tussenschoolse opvang visie en reglement T.S.O. de Caegh, september 2016 1 Doelstelling De tussenschoolse opvang van de R.K. basisschool de Caegh te Obdam heeft als doel, tussenschoolse

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn 1 Inhoud Inleiding... 3 Visie Kinderdagverblijf de Harlekijn... 4 Een gevoel van emotionele veiligheid en geborgenheid bieden... 5 Veiligheid en geborgenheid... 5 Persoonlijke competentie... 7 Ieder kind

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK Voor u ligt het Pedagogisch beleid van Kinderdagverblijf HUMMELTJESHOEK. Intern beschrijven wij wat wij kinderen bieden in een veilige omgeving. Wij bieden 4 basisdoelen:

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele ontwikkeling 6

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Inleiding. BSO Vrij Spel

Pedagogisch beleidsplan. Inleiding. BSO Vrij Spel Pedagogisch beleidsplan Inleiding U heeft gekozen voor Vrij Spel en mag erop vertrouwen dat wij goed voor uw kind zullen zorgen. Uw kind zal in uw afwezigheid liefdevol en veilig worden opgevangen. Wij

Nadere informatie

SLO PILOT VVE/PO Utrecht

SLO PILOT VVE/PO Utrecht Van observatie naar overdracht (Kijk op ontwikkeling) Tussen voorschoolse instelling en basisschool Kindgegevens Voornaam... Achternaam... Geslacht... Geboortedatum... - geboorteplaats... - geboorteland...

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Kid@home

Pedagogisch beleidsplan. Kid@home Pedagogisch beleidsplan Kid@home Pedagogisch beleidsplan Inhoud: 1. Inleiding 2. Pedagogische visie 3. Verzorging 4. Emotionele veiligheid 5. Persoonlijke competenties 6. Sociale competenties 7. Normen

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan 1: Inleiding 2: De Visie 3: Doelstelling 4: Uitgangspunten 5: Hygiëne en verzorging 6: Activiteiten 7: communicatie met ouders. 8: Feesten 1 1. Inleiding: Het pedagogische beleidsplan

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Lunchkids

Pedagogisch beleid Lunchkids Pedagogisch beleid Lunchkids 1 Inleiding Voor u ligt het pedagogisch beleid van Lunchkids onderdeel van De Kinderkoepel. Het pedagogisch beleid geeft aan ouders, scholen, medewerkers en andere betrokkenen

Nadere informatie

Overblijfprotocol Mariaschool

Overblijfprotocol Mariaschool Overblijfprotocol Mariaschool De wet op het primair onderwijs (WPO) voorziet in de mogelijkheid dat kinderen op school onder toezicht kunnen overblijven. De directie van basisschool Mariaschool heeft voor

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde

Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde Inhoud: 1. Inleiding 2. Dagindeling / werkwijze peuterspeelzaal 3. Emotionele veiligheid 4. Persoonlijke competentie 5. Sociale

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf Pedagogisch beleid kinderdagverblijf maatwerk kinderopvang voor elk gezin Voorwoord Dit pedagogisch beleid is met het doel geschreven om duidelijkheid te geven aan de inhoud van een pedagogisch beleidsplan.

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

RICHTLIJNEN TSO. Pedagogisch Beleid, Taakverdeling en Regels Tussen Schoolse Opvang Kon. Julianaschool: Pedagogisch Beleid

RICHTLIJNEN TSO. Pedagogisch Beleid, Taakverdeling en Regels Tussen Schoolse Opvang Kon. Julianaschool: Pedagogisch Beleid Pedagogisch Beleid, Taakverdeling en Regels Tussen Schoolse Opvang Kon. Julianaschool: Pedagogisch Beleid Tijdens de TSO (Tussen Schoolse Opvang) houden wij rekening met het beleid van de school. Om verwarring

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Het pedagogisch beleidsplan is bedoeld als leidraad bij de opvang van de kinderen van Chr. Kinderopvang Natuurlijk. Alle medewerkers van het kinderdagverblijf

Nadere informatie

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Onderdeel van: Pagina 1 van 5 Inleiding In het pedagogisch kader staan onze uitgangspunten en basisdoelen die ten grondslag liggen aan ons pedagogisch handelen.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Inhoudsopgave Inleiding... 3 Pedagogische visie... 4 o Mijn doelstelling... 4 Emotionele veiligheid... 4 Persoonlijke competentie... 5 Sociale competentie... 6 Overdracht van normen

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN KOBA

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN KOBA PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN KOBA versie 4, februari 2010 Inleiding Eén van de kwaliteitseisen in de Wet Kinderopvang is dat een gastouderbureau een pedagogisch beleidsplan heeft. In dit plan staan de uitgangspunten

Nadere informatie

GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL

GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL Inleiding GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL Goede leerprestaties kunnen bereikt worden als leerlingen en leerkrachten met plezier naar school gaan. Respect en zorg voor elkaar, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan gastouder

Pedagogisch Werkplan gastouder Pedagogisch Werkplan gastouder Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. PERSOONLIJKE GEGEVENS GASTOUDER... 3 2. EMOTIONELE VEILIGHEID... 3 2.1. Vertrouwen... 3 2.2. Veilige opvangomgeving... 3 2.3. Spel, speelgoed

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau) Voor u ligt het pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau). Hierin wordt beschreven

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. De Avonturiers BSO

Pedagogisch beleidsplan. De Avonturiers BSO Pedagogisch beleidsplan De Avonturiers BSO Goirle, Juli 2005 Herzien Januari 2007 Inhoudsopgave 1. Beschrijving van de organisatie 2. Doel van de organisatie 3. Visie 4. Pedagogische doelstelling 5. Pedagogisch

Nadere informatie

T.S.O. OVERBLIJFPROTOCOL. Tussenschoolse Opvang Organisatie De Leeuwerik

T.S.O. OVERBLIJFPROTOCOL. Tussenschoolse Opvang Organisatie De Leeuwerik T.S.O. OVERBLIJFPROTOCOL Tussenschoolse Opvang Organisatie De Leeuwerik 1.Inleiding Wij hanteren op onze school een continurooster, wat inhoudt dat alle leerlingen tussen de middag op school blijven om

Nadere informatie

PESTPROTOCOL CBS De Borgh

PESTPROTOCOL CBS De Borgh PESTPROTOCOL CBS De Borgh Doel van dit pestprotocol: -Dat alle kinderen zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. -Door regels en afspraken

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. Opgemaakt

Pedagogisch beleid. Opgemaakt Pedagogisch beleid Opgemaakt 18-01-2018 Inleiding Voor u ligt het pedagogisch beleidsplan van Jeugdhulp de Knapzak. Dit is geschreven voor ouders die al gebruik maken van onze hulpverlening, ouders de

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: De gehele periode van wennen 6

Hoofdstuk 4: De gehele periode van wennen 6 Wenbeleid Inhoud 2 Hoofdstuk 1: Inleiding 3 Hoofdstuk 2: Eerste kennismaking 4 Hoofdstuk 3: Het afscheid 5 Hoofdstuk 4: De gehele periode van wennen 6 Bijlage 1: Wenschema 2 1. Inleiding Pedagogische medewerkers

Nadere informatie

Activiteitenbeleid 2013

Activiteitenbeleid 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoofdstuk 3: Hoofdstuk 4: Hoofdstuk 5: Hoofdstuk 6: Pedagogisch beleid TintelTuin De 6 competenties Visie Activiteitenbeleid binnen het (dag)programma Laat zien

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders

Nadere informatie

Identiteit van de Koos Meindertsschool

Identiteit van de Koos Meindertsschool Identiteit van de Koos Meindertsschool 1. Identiteit - het karakter van de school Wij zijn een open school waarin een ieder gelijkwaardig is. Wij heten elk kind welkom op de Koos Meindertsschool, ongeacht

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE TUSSENSCHOOLSE OPVANG

INFORMATIEBOEKJE TUSSENSCHOOLSE OPVANG INFORMATIEBOEKJE TUSSENSCHOOLSE OPVANG Inhoud 1. Inleiding 2. De SKH 3. Onze pedagogische uitgangspunten 4. Wat is tussenschoolse opvang? 5. De medewerkers 6. Samenwerking met de scholen 7. Aanmelding

Nadere informatie

Stichting Kinderopvang Alkmaar. Protocol Tussenschoolse opvang

Stichting Kinderopvang Alkmaar. Protocol Tussenschoolse opvang Stichting Kinderopvang Alkmaar Protocol Tussenschoolse opvang Inhoudsopgave 1. Algemene informatie 3 Tijden en locatie TSO 3 Locatie TSO 3 Naar de TSO 3 Als uw kind niet komt 3 2. Inschrijven en betalen

Nadere informatie

SchoolOverblijfPlan CBS de Schakel. Vondellaan EH Harderwijk

SchoolOverblijfPlan CBS de Schakel. Vondellaan EH Harderwijk Vondellaan 26 3842 EH Harderwijk Inhoudsopgave Organisatie 3 Overblijfprotocol Eten en spelen 3 Slecht weer plan 6 Regels en afspraken 6 Top 5 afspraken 7 Taken van de overblijfmedewerkers 7 Communicatie

Nadere informatie

Verkorte versie van de pedagogische visie en beleid van Happy Kids kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang.

Verkorte versie van de pedagogische visie en beleid van Happy Kids kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Verkorte versie van de pedagogische visie en beleid van Happy Kids kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Kinderen worden beschermd en gekoesterd door hun ouder(s) of verzorgers. Daar wordt de basis

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Buitenschoolse Opvang Goirle

Pedagogisch beleidsplan. Buitenschoolse Opvang Goirle Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Goirle Juli 2005 Inhoudsopgave 1. Beschrijving van de organisatie 2. Doel van de organisatie 3. Visie 4. Pedagogische doelstelling 5. Pedagogisch klimaat veiligheid

Nadere informatie

Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang

Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang Surplus Kinderopvang Juli 2010 03-01-2011 Versie 6 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Woord vooraf... 3 1. Pedagogisch beleid... 4 1.1 Doelstelling Tussenschoolse

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Goed toegerust op ontdekkingsreis

Pedagogisch beleidsplan. Goed toegerust op ontdekkingsreis Pedagogisch beleidsplan Goed toegerust op ontdekkingsreis Inhoudsopgave Inleiding Welkom! 5 Colofon Uitgangspunten Met alle respect 9 Tekst Vlietkinderen Allemaal anders 11 Op weg naar een zelfstandig

Nadere informatie

Schoolkind Tips voor ouders

Schoolkind Tips voor ouders Schoolkind voor ouders Inleiding In de basisschoolperiode verandert een kind van een afhankelijke kleuter in een zelfstandige 12-jarige aan het begin van de puberteit. Ouders merken dat hun kind zich steeds

Nadere informatie

Voedingsbeleid ASKA. Inhoudsopgave: 1 Inleiding blz 2. 2 Doel blz 2. 3 Uitgangspunten: Wat vinden we belangrijk? blz 3

Voedingsbeleid ASKA. Inhoudsopgave: 1 Inleiding blz 2. 2 Doel blz 2. 3 Uitgangspunten: Wat vinden we belangrijk? blz 3 Voedingsbeleid ASKA Inhoudsopgave: 1 Inleiding blz 2 2 Doel blz 2 3 Uitgangspunten: Wat vinden we belangrijk? blz 3 4 Pedagogische basisdoelen en onze uitgangspunten blz 5 A018 Voedingsbeleid 030812 1/5

Nadere informatie

Beleid Kanjertraining op De Meeander

Beleid Kanjertraining op De Meeander Beleid Kanjertraining op De Meeander Voor u ligt het beleidsstuk Kanjertraining. We hopen dat het zicht geeft op wat we doen op school en waar we voor staan. Kanjertraining is meer dan een lesmethode.

Nadere informatie

De organisatie. Visie op kinderen en opvoeden

De organisatie. Visie op kinderen en opvoeden De organisatie Kinderopvang de Kaboutertjes verzorgd de dagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar. We zijn gevestigd aan de stationsstraat in Scheemda op een zeer groot perceel met veel mogelijkheden waaronder

Nadere informatie

Veiligheid en gezondheidsbeleid

Veiligheid en gezondheidsbeleid Veiligheid en gezondheidsbeleid Versie: Januari 2018 1 Missie en visie Wij streven op ons kinderdagverblijf en BSO naar de ontwikkeling van het kind optimaal te stimuleren en de kinderen te begeleiden

Nadere informatie

SchoolOverblijfPlan CBS Halverwege. Schoolstraat 5 Halfweg

SchoolOverblijfPlan CBS Halverwege. Schoolstraat 5 Halfweg Schoolstraat 5 Halfweg Inhoudsopgave Organisatie 3 Overblijfprotocol Eten en spelen 4/5 Slecht weer plan 6 Regels en afspraken 6 Top 5 afspraken 7 Taken van de overblijfmedewerkers 7/8 Communicatie 8 Afspraken

Nadere informatie

PEDAGOGISCH GROEPSPLAN VAN :

PEDAGOGISCH GROEPSPLAN VAN : PEDAGOGISCH GROEPSPLAN VAN : versie 1/ februari 2011 1 Inleiding Pedagogisch groepsplan Binnen Peuterspeelgroep Heisa Hop wordt er gewerkt t.a.v. het pedagogisch beleid. De doelstellingen van het pedagogisch

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID BSO

PEDAGOGISCH BELEID BSO PEDAGOGISCH BELEID BSO PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN BUITENSCHOOLSE OPVANG (BSO) INHOUDSOPGAVE INLEIDING 1. HET CREËREN VAN EEN VEILIGE EN VERTROUWDE OMGEVING 2. ZELFSTANDIGHEID EN ZELFVERTROUWEN 3. DE SOCIALE

Nadere informatie

Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang

Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang INLEIDING Algemeen: Om tegemoet te komen aan de vraag van ouders vervullen wij op dezelfde locatie ook een BSO functie. Zij dit wel in beperkte

Nadere informatie

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen.

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen. Onderbouwrapport In het onderbouwrapport waarderen wij alle genoemde aspecten ten opzichte van de leeftijd. Een waardering wordt uitgedrukt in een cijfer. U kunt via de beknopte omschrijvingen in het rapport

Nadere informatie

Welschap Kinderopvang Lauraplein GP Heemskerk T Pedagogisch Beleid Tussenschoolse opvang

Welschap Kinderopvang Lauraplein GP Heemskerk T Pedagogisch Beleid Tussenschoolse opvang Welschap Kinderopvang Lauraplein 1 1961 GP Heemskerk T 025245464 www.welschapkinderopvang.nl Pedagogisch Beleid Tussenschoolse opvang Inhoud Inleiding 2 1. Visie op kinderopvang 3 2. Pedagogische werkwijze

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan Inleiding Kinderopvang is een kwestie van vertrouwen. Ouders moeten de zekerheid hebben dat hun kind ook bij hun afwezigheid op een veilige en verantwoorde

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleid buitenschoolse opvang maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleidsplan 1.1 Visie 1.2 Missie 1.3 Uitgangspunten 1.4 Pedagogische doelen 1.4.1. Emotionele en lichamelijke veiligheid

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen Informatieboekje van Peuterspeelschool Opijnen Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Opijnen. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u

Nadere informatie

PEDAGOGISCH Beleid Gastouderbureau van Twente

PEDAGOGISCH Beleid Gastouderbureau van Twente PEDAGOGISCH Beleid Gastouderbureau van Twente Inleiding Met dit Pedagogisch beleid willen wij u graag informeren over onze visie op opvoeden, welke voorwaarden worden gesteld en welke afspraken gemaakt

Nadere informatie

Pedagogisch beleid TSO Trias Kinderopvang

Pedagogisch beleid TSO Trias Kinderopvang Pedagogisch beleid TSO Trias Kinderopvang Locatie: Basisschool De Rank Kinderopvang en Buitenschoolse opvang gericht op natuur en bewegen Versie 2, Datum: nov. 2013, Pagina 1 van 8 Inhoud Voorwoord: 3

Nadere informatie

SchoolPleinwachtPlan De Triangel in Lunteren. Kerkhoflaan 29 6741 CH Lunteren

SchoolPleinwachtPlan De Triangel in Lunteren. Kerkhoflaan 29 6741 CH Lunteren Kerkhoflaan 29 6741 CH Lunteren Inhoudsopgave Organisatie 3 Pleinwacht en Spelen 3 Slecht weer plan 5 Regels 6 Taken van de pleinwachtmedewerkers 6 De groep 7 Spelmateriaal 7 Communicatie naar de kinderen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo!

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! In het pedagogisch werkplan komt tot uitdrukking hoe ik met de kinderen omga en waarom ik dat zo doe. Als christelijke gastouder draag ik ook christelijke

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften Informatieboekje van Peuterspeelschool Haaften - 2 Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Haaften Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en

Nadere informatie

Het kind centraal. Pedagogisch beleidsplan van kinderdagverblijf Small

Het kind centraal. Pedagogisch beleidsplan van kinderdagverblijf Small Het kind centraal Het kind centraal 1 Kinderdagverblijf Small Apeldoornselaan 294-304, 2573 XL Den Haag E info@kinderdagverblijfsmall.nl I www.kinderdagverblijfsmall.nl 2 Het kind centraal 4 Inleiding

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters Informatieboekje van Peuterspeelzaal M!eters Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal M!ETERS. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u een

Nadere informatie

Gedragscode Prof.Dr.R.Casimirschool

Gedragscode Prof.Dr.R.Casimirschool Gedragscode Prof.Dr.R.Casimirschool Inleiding Een gedragscode? Is het iets nieuws? Moet dat zonodig? Iets nieuws: nee, eigenlijk niet. Wij hanteren al lang bepaalde afspraken die te maken hebben met onze

Nadere informatie

Oké-formulier. Overdrachtsformulier voorschoolse voorziening- basisonderwijs in de gemeente Deventer

Oké-formulier. Overdrachtsformulier voorschoolse voorziening- basisonderwijs in de gemeente Deventer Oké-formulier Overdrachtsformulier voorschoolse voorziening- basisonderwijs in de gemeente Deventer In te vullen door de voorschoolse voorziening Gegevens voorschoolse voorziening Bezocht het kind een

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan gastouderbureau Kind-Zijn

Pedagogisch beleidsplan gastouderbureau Kind-Zijn Pedagogisch beleidsplan gastouderbureau Kind-Zijn Kind zijn in de wereld van vandaag, waarin ouders ook werken en studeren. Wij zorgen voor kleinschalige en flexibele opvang in een gezinssituatie. Onze

Nadere informatie

Lucebertschool. Overblijfprotocol. TSO Zakedijkje 38ª 1862 HB BERGEN

Lucebertschool. Overblijfprotocol. TSO Zakedijkje 38ª 1862 HB BERGEN Lucebertschool Overblijfprotocol TSO Zakedijkje 38ª 1862 HB BERGEN Hierbij ontvangt u informatie met betrekking tot de Tussen Schoolse Opvang. Hierin komen o.a. aan de orde hoe aanmelden, waar en hoe kunnen

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID. C.B.S. De Westerkim Ooievaarstraat 45, 1506 XL Zaandam

PEDAGOGISCH BELEID. C.B.S. De Westerkim Ooievaarstraat 45, 1506 XL Zaandam PEDAGOGISCH BELEID C.B.S. De Westerkim Ooievaarstraat 45, 1506 XL Zaandam 1 Voorwoord We vinden het als school belangrijk dat er op een goede opvoedkundige manier met kinderen wordt omgegaan. Ons beleid

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vreedzame School

Nieuwsbrief De Vreedzame School Nieuwsbrief De Vreedzame School Blok 1 We horen bij elkaar Algemeen Onze school werkt met het programma van de Vreedzame School. Dit programma wil een bijdrage leveren aan een positief sociaal klimaat

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan Gastouder

Pedagogisch Werkplan Gastouder Pedagogisch Werkplan Gastouder Versie Januari 2016 Pedagogisch werkplan gastouder De Wet Kinderopvang stelt als eis dat één keer per jaar het pedagogisch beleid met de gastouder wordt besproken. Het Pedagogisch

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

Pedagogische visie. Welkom bij Op Stoom. Zin in taart? Altijd wat te doen

Pedagogische visie. Welkom bij Op Stoom. Zin in taart? Altijd wat te doen Welkom bij Op Stoom Kwaliteit en service zijn belangrijke kenmerken van Op Stoom zodat ouders hun kinderen met een gerust hart achterlaten bij de medewerkers. We bieden liefdevolle zorg en inspiratie aan

Nadere informatie

Het pedagogisch beleidsplan zorgt ervoor dat vraagouders de gastouder kunnen aanspreken op haar beloften.

Het pedagogisch beleidsplan zorgt ervoor dat vraagouders de gastouder kunnen aanspreken op haar beloften. Pedagogisch beleid Kinderopvang is een kwestie van vertrouwen. Vraagouders vertrouwen de gastouders en het gastouderbureau hun allerliefste bezit toe. Zij moeten de zekerheid hebben dat hun kind ook in

Nadere informatie

Beleid Kanjertraining

Beleid Kanjertraining Beleid Kanjertraining Inleiding Op de Gertrudisschool werken we sinds januari 2012 met de kanjertraining. Voor u ligt het beleidsstuk Kanjertraining. We hopen dat het zicht geeft op wat we doen op school

Nadere informatie

Reglement Tussenschoolse Opvang Interconfessionele Basisschool Toermalijn te Wormerveer.

Reglement Tussenschoolse Opvang Interconfessionele Basisschool Toermalijn te Wormerveer. Reglement Tussenschoolse Opvang Interconfessionele Basisschool Toermalijn te Wormerveer. 1. Wettelijk geregeld De volgende zaken zijn bij wet geregeld (verkorte weergave): Het bestuur van de school is

Nadere informatie

Pedagogische Visie en Beleid

Pedagogische Visie en Beleid Pedagogische Visie en Beleid Inleiding Voor ouders, medewerkers en alle anderen die betrokken zijn bij, en geïnteresseerd zijn in onze kinderopvang. Voor verantwoorde kinderopvang is veel nodig, om te

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders kinderopvang van

Nadere informatie

Gezinssituatie: - woont bij... - broers... - zussen...

Gezinssituatie: - woont bij... - broers... - zussen... Observatieformulier (Kijk op ontwikkeling) Voorschoolse voorziening Kindgegevens Voornaam... Achternaam... Straat... Woonplaats... Telefoon... Geslacht... Geboortedatum... - geboorteplaats... - geboorteland...

Nadere informatie

Goed toegerust op ontdekkingsreis

Goed toegerust op ontdekkingsreis PE DAGO G I S C H B E L E I D S PL A N Goed toegerust op ontdekkingsreis Inhoudsopgave INLEIDING Voor alle duidelijkheid 5 Colofon SAMENVATTING Goed toegerust op ontdekkingsreis 7 TEKST Vlietkinderen UITGANGSPUNTEN

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

Welkom bij Op Stoom. Pedagogische visie. Lieve actieve medewerkers

Welkom bij Op Stoom. Pedagogische visie. Lieve actieve medewerkers Welkom bij Op Stoom Kwaliteit en service zijn belangrijke kenmerken van Op Stoom zodat ouders hun kinderen met een gerust hart achterlaten bij de medewerkers. We bieden liefdevolle zorg en inspiratie aan

Nadere informatie

De Organisatie. Visie op kinderen en opvoeden

De Organisatie. Visie op kinderen en opvoeden De Organisatie Kinderopvang Bommes verzorgd de dagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar. We zijn gevestigd aan de Huningaweg in Oostwold en maken onderdeel uit van de Brede school. Het is een groot gebouw

Nadere informatie

Informatie tussenschoolse opvang Burgemeester Amersfoordtschool

Informatie tussenschoolse opvang Burgemeester Amersfoordtschool Informatie tussenschoolse opvang Burgemeester Amersfoordtschool INFORMATIE TUSSENSCHOOLSE OPVANG BAS Inhoud 1. Inleiding 2. SKH 3. Onze pedagogische uitgangspunten 4. Wat is tussenschoolse opvang? 5. De

Nadere informatie

Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool.

Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool. Pestprotocol 1 Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool. In deze verklaring is vastgelegd dat

Nadere informatie