Utrecht Hart van Gezondheidszorg: van praten naar samen doen!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Utrecht Hart van Gezondheidszorg: van praten naar samen doen!"

Transcriptie

1 Utrecht Hart van Gezondheidszorg: van praten naar samen doen! Utrecht heeft een unieke en centrale positie op het gebied van gezondheidszorg. Op donderdag 6 maart kwamen meer dan 100 directeuren en bestuurders van diverse organisaties in het St. Antonius Ziekenhuis bijeen op het symposium Utrecht: Hart van Gezondheidszorg. Zij praatten over de grote (economische) kansen voor gezondheidszorg in de regio Utrecht. Een initiatief van de gemeente Utrecht, het St. Antonius Ziekenhuis, Mediq en de Economic Board Utrecht (EBU). Wat begon als noaberschap tussen de buren Mediq en St. Antonius, is al snel uitgegroeid tot een initiatief waarbij verschillende partijen aanhaken. Terwijl voormalig Burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen, Douwe Biesma, voorzitter van de Raad van Bestuur van het St. Antonius ziekenhuis, en Marc van Gelder van Mediq met elkaar in de lift stonden van het Mediq-gebouw, ontstond het idee voor meer samenwerking in de regio op het gebied van gezondheidszorg. Een concentratie van organisaties, waar alle bedrijvigheid rondom gezondheidszorg in Utrecht samenkomt. Het ligt voor de hand: Utrecht heeft een unieke en centrale positie op het gebied van de gezondheidszorg met verschillende ziekenhuizen, landelijke koepelorganisaties, bedrijven die zich richten op gezondheidszorg en andere partijen op het gebied van onderzoek en opleiding. En dat biedt kansen! Burgemeester van de gemeente Utrecht Jan van Zanen verwoordde het tijdens de bijeenkomst als volgt: Nergens in Nederland is de gezondheidszorg zo groot en omvangrijk vertegenwoordigd als in de regio Utrecht. Utrecht als centrum van de gezondheidszorg biedt kansen op het gebied van werk, creativiteit, ondernemerschap en goede zorg. Samenwerken is nodig om de kansen te verzilveren. Om de samenwerking kracht bij te zetten en om de samenwerking te verbreden organiseerden Mediq, St. Antonius, de gemeente Utrecht en de Economic Board Utrecht op 6 maart 2014 een symposium getiteld Utrecht: Hart van Gezondheidszorg.

2 Het publiek luisterde naar de trends die Paul Schnabel liet zien Trends Dagvoorzitter Paul Schnabel, voormalig directeur van het Sociaal en Cultureel en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, trakteerde het publiek in de volle zaal op een reeks trends en ontwikkelingen op het gebied van gezondheidszorg in de regio Utrecht. Er is volgens Schnabel nog ruimte genoeg in Leidse Rijn; ruimte voor de gezondheidszorg om samen nieuwe activiteit tot stand te brengen, ondanks de bezuinigingen in de zorg. Er is niet alleen letterlijk ruimte in de zin van vrije grond, maar ook maatschappelijke ruimte en financiële ruimte. Het idee is om in de regio met minder meer levenskwaliteit te genereren met innovaties.

3 RUIMTE VOOR GEZONDHEIDSZORG Paul Schnabel, Universiteit Utrecht Leidsche Rijn 6 maart 2014 (klik voor de gehele presentatie van Paul Schnabel op de afbeelding hierboven of zie ) Schnabel startte zijn presentatie met de troonrede van 2011, waarin al werd aangekondigd dat er 15 miljard extra nodig is voor de zorg. Daarna haalde hij de misschien wel meest geciteerde zin uit alle troonredes aan: De klassieke verzorgingsstaat zal langzaam maar zeker plaatsmaken voor een participatiesamenleving. Of de verzorgingsstaat inderdaad verdwijnt, is nog de vraag, maar er zijn wel veranderingen gaande. Zo is er meer sprake van zelfzorg en zorg aan anderen (mantelzorg). Er is steeds meer particuliere zorg: mensen maken zelf keuzes, maar dat houdt tegelijkertijd in dat er meer eigen risico bij de burgers ligt en dat er meer eigen bijdragen gevraagd worden. Het gaat verder de kant op van evidence based medicine. Er is steeds meer aandacht voor effectiviteit en efficiëntie. Ook ketenzorg wordt steeds meer gemeengoed, maar dat op zichzelf maakt de zorg zeker niet goedkoper, aldus Schnabel.

4 Dagvoorzitter Paul Schnabel aan het woord Meer aandacht voor preventie is ook een belangrijke beweging, maar de vraag is nog wie dat moet bieden: de overheid? Of is de burger zelf verantwoordelijk om beter op zijn gezondheid te letten? Uiteindelijk komt er meer maatwerk in de gezondheidszorg. Dat geeft meer ongelijkheid, volgens Schnabel. Tussen gemeentes bijvoorbeeld, maar het heeft voor de burger ook voordelen, namelijk meer keuzevrijheid. Voor burgers rijst daarmee ook de vraag: ben ik voldoende verzekerd? Heb ik aanvullende verzekering nodig? Zorg is een geldstofzuiger De zorg is een geldstofzuiger, vertelde Schnabel het publiek. In de begroting van de overheid is het budget voor de gezondheidszorg altijd te laag en het is bovendien de grootste post in de begroting (80 tot 85 miljard op een totaalbegroting van 260 miljard). Er wordt in de praktijk ook niet bezuinigd. Er wordt slechts getracht om de groei te remmen, terwijl het beeld is dat er flink bezuinigd wordt. De verzorgingsstaat is nog niet voorbij, vindt Schnabel, die blijft bestaan, maar moet in groei geremd worden. Volgens Schnabel verloopt het volgens de wet van Baumol. Hetzelfde werk wordt steeds duurder, vooral door kosten van het hoogopgeleide personeel. Daarbij is men gewend aan luxe en nieuwe mogelijkheden moeten ook allemaal gebruikt worden.

5 HOE RIJKER HET LAND HOE DUURDER DE ZORG 18 Zorguitgaven per land (% BBP) NL 1953: 3% Nu: 12% BBP Br on: OECD (2013) Hoe rijker het land, hoe duurder de zorg, stelde Schnabel. De VS kennen helemaal dure zorg (marktwerking is dus niet de oplossing), maar wordt gevolgd door Nederland (14% van het BBP). Dat komt ook doordat ouderenzorg, wonen in verpleeghuizen in Nederland ook tot gezondheidszorg behoort en in veel andere landen niet. Juist die ouderenzorg is met ziekenhuiszorg in Nederland het duurst. De toenemende zorgkosten drukken op ons huishoudbudget (van 22% nu tot bijna 40% in 2040). Veel care-instellingen zullen mensen moeten ontslaan en die mensen komen wel weer aan het werk, maar wel voor minder geld. Dat gaat echt gebeuren, gaf Schnabel aan. Nederland heeft een grote langdurige zorg (mede doordat ouderenzorg in Nederland onder de gezondheidszorg valt). Naarmate de leeftijden stijgen (vergrijzing), stijgen de kosten aanzienlijk. We rommelen volgens Schnabel het leven uit.

6 ZORGKOSTEN PER LEEFTIJDSGROEP Bron: CPB Toekomst De toekomst brengt volgens Schnabel nog meer uitdagingen. Er komen meer ouderen, meer mensen met chronische aandoeningen. Een second opinion aanvragen wordt steeds gewoner. Het EPD komt er dan toch eindelijk en ondernemerschap in de zorg gaat zich ontwikkelen. Eigen verantwoordelijkheid wordt ook een belangrijk aspect. De vraag is of de zorg met deze ontwikkelingen kleiner en goedkoper kan. Ja en Nee, gaf Schnabel aan. Nee, want de zorg blijft uitbreiden, de groei zal altijd hoger zijn dan de groei van het BBP. De gezondheid wordt steeds belangrijker. Ook als land; je wilt toch tot de beste landen behoren. Het kan wel kleiner en goedkoper, omdat de zorg en de bijbehorende bijdragen en risico s meer naar de gebruiker worden geschoven in plaats van de overheid. De indicatiestelling wordt ook verzwaard, waardoor minder snel zorg wordt gegeven. En zorg wordt gedemedicaliseerd (men kan veel thuis, zelf). Er komt verder nadruk op de effectiviteit en efficiëntie. En wanneer, net als in veel andere landen, wonen naar care wordt verplaatst, zal dit ook een kleinere, goedkopere zorg opleveren, waren de woorden van Schnabel. We moeten slimmer met de zorg omgaan tegen zo laag mogelijke kosten (dat iets anders is dan de laagste kosten).

7 Dagvoorzitter Schnabel en het publiek Burgemeester van Zanen: Utrecht heeft veel Na Schnabel nam de burgemeester van de gemeente Utrecht, Jan van Zanen, het woord. Hij gaf aan het niet eens te zijn met de opmerking van Schnabel dat we het leven uitrommelen en refereerde daarbij aan foto uit de presentatie van Schnabel zelf. Deze mensen lijken het leven helemaal niet uit te rommelen, maar nog veel plezier te hebben.

8 Van Zanen noemde het slim, verstandig en wijs om juist nu dit symposium te organiseren en benadrukte de kracht van de regio nog eens. Amsterdam is een sterk internationaal merk. Rotterdam heeft de haven. Den Haag de regering en Eindhoven high tech. En Utrecht? Utrecht heeft heel veel, volgens Van Zanen. Utrecht is steeds nummer één in de Regional Competitive Index. Utrecht scoort op een combinatie van veel verschillende factoren goed: goede gezondheid, centrale ligging en infrastructuur, hoger onderwijs, zakelijke dienstverlening etc. Burgemeester van Zanen aan het woord Verder is 17% van alle banen in de regio Utrecht zorggerelateerd. Het palet van aanwezige bedrijven is breed in Utrecht: toeleveringsbedrijven en farmaceuten (o.a. Mediq), hoger onderwijs en onderzoek, beleids- en belangenorganisaties (RIVM, KNMG, Trimbos, VVAA etc.), zorgverzekeraars etc. De eerste lijn is in de regio goed vertegenwoordigd en daarnaast zijn er ijzersterke ziekenhuizen en klinieken met ook een landelijke en internationale functie. Zoals het St. Antonius Ziekenhuis op het gebied van Hart, Vaat en Longen. Met de komst van het Maxima Oncologisch Kinderziekenhuis en de uitgebreide samenwerking met het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis met het UMCU wordt de regio nog sterker.

9 Twee gebieden uit de regio lichtte Van Zanen eruit: het Sciencepark in de Uithof en De Wetering Zuid in Leidse Rijn. Het wetenschaps- en onderzoekbolwerk Sciencepark Utrecht wordt volgens de burgemeester steeds completer en grootstedelijker. Zeker als in 2017 de sneltram gaat rijden. Utrecht: Hart van Gezondheidszorg Sciencepark Utrecht ademt leven UU, HU, UMCU, WKZ..en studenten wetenschappers en medewerkers 60 bedrijven; Nieuwe Nutricia-research, regel tekst Genmab Life Sciences = belangrijkste speerpunt Projecten: RIVM, samenwerking UMCU met Antonie Leeuwenhoekcentr., Pr. Maxima Centrum Perfect bereikbaar met HOV-lijn, sneltram (2017) aansluiting A28 met nieuwe P+R (2013) Volop ruimte voor wetenschappelijke organisaties De Wetering Zuid, waar ook Mediq en het St. Antonius Ziekenhuis gevestigd zijn, is volgens van Zanen wat ligging betreft erg goed. Het is bovendien een gebied dat aangewezen is voor medisch gerichte bedrijven en bedrijvigheid.

10 Burgemeester Van Zanen sprak over alles wat Utrecht te bieden heeft Van Zanen sloot af met het belang van en de wil om samen te werken. Van de 74 aanwezigen die een enquête invulden, geeft 96% aan dat samenwerken in de regio zinvol is. Daarom dit symposium, gaf Van Zanen aan. Er is van alles mogelijk in deze regio, we moeten het samen doen!

11 Utrecht: Hart van Gezondheidszorg De Wetering-zuid Nieuwe St. Antonius Ziekenhuis Strategische ligging, aan de oprit snelweg A2, naast NS station Leidsche Rijn met inwoners Leidsche Rijn Centrum voorzieningen Top-medische bedrijven zoals: Mediq, Simed, Meekers Samenwerking tussen ziekenhuis en medische bedrijven Bestemming is gereed voor nieuwe medische organisaties en bedrijven (klik voor de volledige presentatie op de slide hierboven of zie hier: ) Toegepaste zorg Als derde spreker kwam de voorzitter van de Raad van Bestuur van het St. Antonius ziekenhuis Douwe Biesma aan het woord. Hij gaf aan Utrecht Health City te willen neerzetten. Ook Biesma ging in op de waarde van enkele gebieden binnen de regio Utrecht. De Uithof ( daar gebeuren veel mooie dingen ) en Papendorp, waar veel koepels gevestigd zijn. Wat moet er dan nog gebeuren?, vroeg hij zich hard op af. Toegepaste zorg, was zijn antwoord. Dat kan in de regio Leidse Rijn. Als organisaties in de zorg moeten we onze verantwoordelijkheid pakken, aldus Biesma. Het St. Antonius ziekenhuis is bijvoorbeeld van oudsher sterk in hart- en vaatbehandeling en ook op het gebied van oncologie is het ziekenhuis groot.

12 Biesma (St. Antonius ziekenhuis) aan het woord over taakherschikking en zelfmanagement Het denken in zuilen van eerste, tweede en derde lijn, academische ziekenhuizen, algemene ziekenhuizen etc.) moet volgens Biesma over zijn. Biesma gaf in dat licht ook het voorbeeld van het Slaapcentrum waarin St. Antonius en Mediq al samenwerken. Het grootste deel van het monitoren van slaap kan gewoon thuis, daar hoeft iemand niet meer voor naar het ziekenhuis. Herschikking van taken en zelfmanagement Zelfmanagement heeft volgens Biesma voordelen voor alle partijen en biedt de regio kansen. Het neemt wel taakherschikking met zich mee, maar dat is een mooie uitdaging. Zelfmanagement gaat in de ogen van Biesma verder dan meebeslissen. De patiënt moet voldoende informatie en kennis ter beschikking hebben om te kunnen monitoren. De patiënt moet daarbij zijn eigen verantwoordelijkheid nemen. Ook als het gaat over voorbereiding op en zorg na een operatie. Het gaat dan om voedsel, medicijntrouw etc. Dat vraagt een verandering in gedrag. Als dit lukt, dan wordt de patiënt wordt ook echt medebehandelaar, die veel vanuit de thuissituatie kan doen.

13 Zelfmanagement heeft voordelen voor alle partijen Lagere kosten Overheid Patiënt Zelf aan het stuur Zelfmanagement Zorg Beter behandelresultaat Hogere patiënttevredenheid Utrecht: Hart van Gezondheidszorg (klik voor de volledige presentatie op de slide hierboven of zie hier: ) Hobbels Biesma gaf aan nog wel wat hobbels te zien, die genomen moeten worden. Zo moet aan de zelfdiscipline en motivatie van mensen nog wel wat gebeuren. Zelfregie kan ook niet iedereen, maar samen met de omgeving misschien wel. Onzekerheid kan een rol gaan spelen (neem ik wel de juiste beslissing?). Wet- en regelgeving zijn vaak ook nog een drempel (hoe is zelfmanagement te declareren?). Support bij zelfmanagement, en vooral het coachen van de patiënt en de omgeving, is van belang, volgens Biesma. Er zijn wel wat support-initiatieven, maar we zijn er nog niet. Welke partij gaat het support oppakken? Welke partij kan dat het beste? Om dat te doen, moeten de handen in een geslagen worden, vindt Biesma. Ook wetenschappelijk onderzoek is belangrijk, want er is behoefte aan evidence based middelen.

14 De volle zaal in het St. Antonius ziekenhuis Biesma riep ook op om niet steeds weer het wiel opnieuw uit te vinden, maar om echt te gaan samenwerken. Zeker in de regio. Tussen eerste, tweede en derde lijn, overheid, bedrijfsleven, koepels, wetenschap; iedereen heeft een rol en een verantwoordelijkheid. Op die manier kunnen we toe naar meer transparantie, doelmatige zorg, zelfmanagement (waar specialisten waar nodig invliegen), toegankelijke zorg etc. Dit is een droom, gaf Biesma aan, maar zonder droom is het leven betrekkelijk saai. Douwe Biesma, voorzitter RvB St. Antonius Ziekenhuis: We gaan hier in Utrecht op zoek naar de invulling van taakherschikking en zelfmanagement. We gaan zorg op een andere manier invullen, waardoor we de zorg uiteindelijk doelmatiger en kwalitatief goed voor de patiënt kunnen vormgeven. Netwerktafels In alle presentaties kwam het belang van samenwerken terug. De bijeenkomst bleek een goede manier om elkaar in de regio te vinden en elkaar te leren kennen om zo samenwerking mogelijk te maken. De wil om samen te werken kwam na het plenaire deel ook duidelijk tot uitdrukking in de netwerktafels, waar in kleine groepen gediscussieerd werd over de thema s Zelfmanagement, Zorg - Medisch & Life Science en Co-creatie, Bedrijfsleven & Zorg.

15 Discussie tijdens een van de netwerktafels In de netwerktafels kwamen verschillende zaken naar voren. Er werd opgemerkt dat er vaak gelijk een nationale en internationale focus is, maar dat de eigen achtertuin vergeten wordt. Juist door samenwerking in de regio kan internationale excellentie bereikt worden. Netwerktafel over zelfmanagement

16 Ook moet kleinschalige bedrijvigheid gestimuleerd worden en moeten er snel experimenten kunnen worden uitgevoerd en opgeschaald, waarbij wet- en regelgeving niet steeds in de weg zitten. Zorg en ICT werd daarbij aangemerkt als iets waar de regio Utrecht sterk in is. De silovorming in de zorg, het denken in zuilen kwam ook verschillende keren naar voren als een drempel die moet worden weggewerkt. Dan valt er een hele wereld te winnen. Daarnaast valt er veel te leren van andere industrieën, bijvoorbeeld de vliegtuigindustrie. Die lijkt in eerste instantie niets gezamenlijks met de zorg te hebben, maar toch zijn er leerpunten over en weer. Er werden verschillende concrete ideeën geopperd. Denk aan pilots, het inrichten van een regelvrije zone, 1,5-lijnzorg en er waren veel ideeën voor en over zelfmanagement. Men stelde bijvoorbeeld voor om van gezondheidszorg naar gezond gedrag te gaan ( van GZ naar GG ). Van praten naar doen, werd tijdens de netwerktafels verschillende keren genoemd. Men wil aan de slag! Co-creatie Bedrijfsleven en Zorg

17 Paneldiscussie In een levendige paneldiscussie werden de uitkomsten van de netwerktafels vervolgens besproken en vanuit verschillende perspectieven belicht door EBU, de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) en Mediq. Frank Miedema (EBU/UMCU), Mirjam van t Veld (EBU), Marc van Gelder (Mediq) en Wilna Wind (NPCF) in het panel Wilna Wind zat namens de NPCF in het panel. Zij startte met de opmerking dat pensioenen nooit alleen betaald moeten worden door gepensioneerden, de WW niet alleen door werklozen en de zorg niet alleen door patiënten. Marc van Gelder van Mediq zat ook aan de paneltafel. Hij gaf aan dat Mediq zich als eerste gevestigd had aan de zorgboulevard in Leidse Rijn en dat hij er veel van verwacht. Mirjam van t Veld van de EBU gaf aan dat de EBU werkgelegenheid wil creëren en innovatieve oplossingen wil stimuleren. E-health, zelfmanagement en life sciences spelen allemaal een rol daarin. Er moet echt iets gaan gebeuren, gaf Van t Veld aan, en de EBU wil zich daarvoor sterk maken. Ook Frank Miedema van de EBU en het UMCU schoof aan bij het panel. Hij gaf aan dat het UMCU geen ivoren toren is, maar juist de verbinding zoekt: Wij zijn er voor de regio.hij

18 nodigde iedereen ook uit om te kijken naar een goed regionaal voorbeeld project voor de ouderenzorg, NuZo. Regelvrije zone voor pilots en initiatieven Volgens Marc van Gelder is het belangrijk om te bepalen wat anderhalvelijnszorg nu echt is. Utrecht gaat een anderhalvelijnszorginstituut starten, maar hoe kan dat betaald worden? Van Gelder pleitte daarom ook voor een regelvrije zone, waarin snel gehandeld kan worden, experimenten kunnen worden uitgevoerd, zonder hinder van wet- en regelgeving. Anders gebeurt er niets. Een concreet voorbeeld dat in de netwerktafels naar voren kwam was beeldbellen. Beeldbellen op afstand werkt, maar hoe zit het bijvoorbeeld met juridische aansprakelijkheid en privacy? Dat zijn direct de drempels die worden opgeworpen om iets niet te doen. De regelvrije zone kan deze drempels wegnemen. Van Gelder en Wind tijdens de paneldiscussie Vanuit de zaal werd hier positief op gereageerd. De onderzoeks- en incubatorfunctie van Utrecht werd als interessant gezien. Nieuwegein kwam naar voren als plek waar al een incubator zorgtechnologie is ontstaan, waar pilots worden uitgevoerd. Van t Veld merkte op dat het regionale denken nu ook bij gemeentes gaat ontstaan. Dat is mooi, want zo ontstaat ook samenwerking met buurtgemeentes. Integreren Verder gaf Van Gelder aan dat het bedrijfsleven al heel actief is, maar dat het allemaal op kleine stukjes plaatsvindt. Daarom moeten we integreren, was het geluid van Van Gelder.

19 Het bedrijfsleven wil er ook rendement uit krijgen uiteraard. Wind haakte daarop in met de opmerking dat als je echt iets hebt dat werkt, dat bedrijven en verzekeraars dan wel geïnteresseerd zijn. EPD/PGD Het EPD (elektronisch patiënten dossier) of PGD (persoonlijk gezondheidsdossier) werd volgens verschillende aanwezigen ook genoemd als voorwaarde voor efficiënte en effectieve zorg. Belangrijk is daarbij dat er gewerkt wordt met landelijke standaarden, want de zorg is vanuit patiëntenperspectief nu eenmaal niet regionaal. Opleidingen De opleidingen zijn op dit moment nog niet (voldoende) ingericht voor zelfmanagement. Miedema gaf aan dat de Hogeschool Utrecht dit al goed oppakt, maar het blijkt nog wel een uitdaging. Het UMCU werkt daarin ook zoveel mogelijk samen met de HU om te bekijken wat er nodig is in dit kader, zoals veranderingen in het curriculum. Marieke Schuurmans van de HU gaf vanuit de zaal aan dat ICT in de zorg ook heel andere competenties vraagt. Dat is soms nog lastig voor opleidingen. Opleiden moet voor de zorg van morgen, maar met de kennis van gisteren. Ook hier is samenwerking, bijvoorbeeld met verpleegopleidingen weer belangrijk. Van t Veld vulde aan dat het ROC in de regio ook de opleidingen gaat inrichten op nieuwe ontwikkelingen. Wind gaf aan meer te zien in Leven Lang Leren, waar heel Nederland het over heeft, maar in de zorg heeft men het over de opleiding. Zij adviseerde: richt je op bijscholing, niet alleen op de opleiding die vaak maar tot het 20 ste levensjaar is. Gedragsverandering Verandering in gedrag is nodig, werd geconcludeerd uit de gesprekken rondom de netwerktafels. Dat is niet eenvoudig, maar het moet wel om zelfmanagement bijvoorbeeld goed te laten slagen. Schnabel vroeg zich af of het St. Antonius dat wel wil: er is net een nieuw ziekenhuis, maar we willen gezond gedrag om mensen uit dat ziekenhuis te houden. Biesma is er niet bang voor. Er zijn volgens hem teveel te grote algemene en academische ziekenhuizen en instellingen. Het zal als zelfmanagement goed vaart krijgt wel wat minder worden voor ziekenhuizen en huisartsen waarschijnlijk. Maar dat is wel waar het heen zal moeten gaan, volgens Biesma.

20 Mirjam van t Veld over de kansen en de rol van de EBU Kansen identificeren en samen aan de slag Wat zou een volgende stap kunnen zijn?, vroeg Schnabel het panel. Van t Veld gaf aan dat dat het nu tijd is om echt aan de slag te gaan. Kijk waar de kansen liggen voor de regio, zoek de juiste partners, ook in het bedrijfsleven en ga samen aan de slag. Miedema vulde aan dat vergaderingen niets oplossen, maar dat ontmoeten wel heel belangrijk is, dus eigenlijk konden de aanwezigen volgens hem niet de zaal verlaten zonder twee of drie visitekaartjes van partijen, waar je echt iets mee gaat doen. Het silodenken in de zorg moet worden doorbroken en men moet komen tot totaaldenken en samenwerken. Wind gaf aan dat de eerste stap moet zijn om te bepalen wat je precies wilt als regio. Er kan namelijk zoveel. De stem van de patiënt naar de gemeente is vervolgens heel belangrijk en nog niet altijd voldoende aanwezig. Wat je ook kiest, ga aan de slag samen met de patiënt, overheid, verzekeraar en instellingen. EBU doet het ook met al die partijen, vulde Van t Veld aan.

21 In de pauze en na afloop werd er veel uitgewisseld met elkaar Wordt vervolgd. Aan het eind van de dag was men nog lang niet uitgepraat. Maar er moet niet alleen meer gepraat worden, maar betrokkenen in de regio moeten ook meer samen gaan dóén. Marc van Gelder, Mediq: We moeten samen een concreet project formuleren en we moeten van praten naar doen! Ook patiënten moeten bij dit doen een rol krijgen en er moet niet alleen op bestuurlijk niveau, maar artsen en patiënten moeten op projectniveau ook worden betrokken, werd vanuit de zaal opgemerkt. De EBU heeft als belangrijk doel om de verbinding en economische activiteit in de regio Utrecht te versterken op het gebied van de gezondheidszorg. De EBU pakt dit initiatief daarom samen met betrokkenen en geïnteresseerden verder op en zorgt voor een vervolg.

22 Meer informatie: EBU Yolanda Gagliardi Freek van Muiswinkel Gemeente Utrecht Klaas Beerda De presentaties van de bijeenkomst zijn hier te vinden:

RUIMTE VOOR GEZONDHEIDSZORG. Paul Schnabel, Universiteit Utrecht Leidsche Rijn 6 maart 2014

RUIMTE VOOR GEZONDHEIDSZORG. Paul Schnabel, Universiteit Utrecht Leidsche Rijn 6 maart 2014 RUIMTE VOOR GEZONDHEIDSZORG Paul Schnabel, Universiteit Utrecht Leidsche Rijn 6 maart 2014 15 MILJARD EURO MEER TOT 2015 Een dergelijke stijging van de uitgaven is op termijn echter onhoudbaar Troonrede

Nadere informatie

Utrecht: Hart van Gezondheidszorg Kansen voor samenwerking

Utrecht: Hart van Gezondheidszorg Kansen voor samenwerking Kansen voor samenwerking Prof. dr. Douwe Biesma Voorzitter Raad van Bestuur St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein Allereerst welkom in ons nieuwe ziekenhuis St. Antonius altijd dichtbij Ziekenhuis

Nadere informatie

ZO WERKT DE NEDERLANDSE GEZONDHEIDSZORG. Santpoort

ZO WERKT DE NEDERLANDSE GEZONDHEIDSZORG. Santpoort ZO WERKT DE NEDERLANDSE GEZONDHEIDSZORG Santpoort 7.10.2016 15 MILJARD EURO MEER TOT 2015 Een dergelijke stijging van de uitgaven is op termijn echter onhoudbaar Troonrede 2011 NIEUWE RAMINGEN CPB Zorgkosten

Nadere informatie

Integrale en Nabije Zorg

Integrale en Nabije Zorg Integrale en Nabije Zorg Dirk Ruwaard Nederlands Congres VGZ Amsterdam, 11 april 2012 Health Services Research Focusing on Chronic Care and Ageing Health Services Research Focusing on Chronic Care and

Nadere informatie

Zorg om de zorg. Paul Schnabel. Amsterdam, 9 oktober 2013 Universiteit Utrecht

Zorg om de zorg. Paul Schnabel. Amsterdam, 9 oktober 2013 Universiteit Utrecht Zorg om de zorg Paul Schnabel Amsterdam, 9 oktober 2013 Universiteit Utrecht Hoe rijker het land Hoe duurder de zorg! 16-18% BBP VS! 13-14% BBP Nederland! 10-12% BBP BRD, Frankrijk, Canada, Zwitserland,

Nadere informatie

NIVEL Panels. Gezondheidszorgonderzoek. vanuit het perspectief van. de Nederlander. Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg

NIVEL Panels. Gezondheidszorgonderzoek. vanuit het perspectief van. de Nederlander. Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL Panels Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Gezondheidszorgonderzoek vanuit het perspectief van de Nederlander nivel panels Het Nivel onderzoekt met behulp van een aantal panels

Nadere informatie

Nictiz en het NIVEL brengen jaarlijks de ehealth-monitor uit, die de stand van zaken van ehealth in Nederland in kaart brengt.

Nictiz en het NIVEL brengen jaarlijks de ehealth-monitor uit, die de stand van zaken van ehealth in Nederland in kaart brengt. Nictiz en het NIVEL brengen jaarlijks de ehealth-monitor uit, die de stand van zaken van ehealth in Nederland in kaart brengt. Deze presentatie, gegeven op een bijeenkomst over patiëntportalen van Nictiz

Nadere informatie

VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens

VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens Wat? In december 2011 zijn de organisaties van huisartsen(posten), apothekers en ziekenhuizen met de NPCF tot een akkoord gekomen

Nadere informatie

Ondersteuning bij implementatie zelfmanagement

Ondersteuning bij implementatie zelfmanagement Ondersteuning bij implementatie zelfmanagement Implementatie ondersteunde zelfzorg opschalen Chronische zieke mensen helpen aan hun eigen gezondheid te werken, ondersteund door de zorgverlener, ehealth,

Nadere informatie

ICT in de gezondheidszorg

ICT in de gezondheidszorg pagina 1 van 6 ICT in de gezondheidszorg Met behulp van de computer is veel mogelijk. Ook in de gezondheidszorg. Voor u als patiënt kan het gebruik van computers ervoor zorgen dat u meer informatie heeft.

Nadere informatie

Zeg nou zelf! Wat zeggen burgers over de gezondheidszorg?

Zeg nou zelf! Wat zeggen burgers over de gezondheidszorg? Zeg nou zelf! Wat zeggen burgers over de gezondheidszorg? Josje den Ridder 1 Zeg nou zelf! Praat mee over burgers en gezondheid! Wat zouden burgers zeggen als ze zelf mee zouden praten? Houdt het onderwerp

Nadere informatie

Opbouw. Zorgverzekeringswet 2006 Redenen voor hervorming. De kern van Zvw. Privaat zorgstelsel met veel publieke randvoorwaarden

Opbouw. Zorgverzekeringswet 2006 Redenen voor hervorming. De kern van Zvw. Privaat zorgstelsel met veel publieke randvoorwaarden Opbouw De visie van zorgverzekeraars Jaarcongres V&VN, 10 april 2015 Marianne Lensink Het stelsel en de rol van zorgverzekeraars Opgaven voor de toekomst: - minder meer zorguitgaven - transparantie over

Nadere informatie

Het persoonlijk gezondheidsdossier. Geef mij mijn medische gegevens!

Het persoonlijk gezondheidsdossier. Geef mij mijn medische gegevens! Het persoonlijk gezondheidsdossier Geef mij mijn medische gegevens! 2 Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie 3 Een persoonlijk gezondheidsdossier voor iedereen die dit wil Cijfers 68% Nederlanders

Nadere informatie

Goede zorg van groot belang. Nederlanders staan open voor private investeringen

Goede zorg van groot belang. Nederlanders staan open voor private investeringen Goede zorg van groot belang Nederlanders staan open voor private investeringen Index 1. Inleiding p. 3. Huidige en toekomstige gezondheidszorg in Nederland p. 6 3. Houding ten aanzien van private investeerders

Nadere informatie

Grande Conference 2014. Het Huisartsenperspectief

Grande Conference 2014. Het Huisartsenperspectief Grande Conference 2014 Het Huisartsenperspectief Het Huisartsenperspectief Toekomstvisie huisartsgeneeskunde 2022 kleinschalige, persoonsgerichte zorg dicht bij de patiënt ambities Het Huisartsenperspectief

Nadere informatie

Integrale gezondheidszorg

Integrale gezondheidszorg Integrale gezondheidszorg Sprekers Discussie Impressie CIO-platformbijeenkomst M&I/Partners Verantwoordelijk zijn over de grenzen heen M&I/Partners organiseerde op woensdag 12 oktober 2016 een CIO-platformbijeenkomst,

Nadere informatie

De patiënt wil één aanspreekpunt, de huisarts lagere. werkdruk en de verzekeraar goede zorg voor het geld.

De patiënt wil één aanspreekpunt, de huisarts lagere. werkdruk en de verzekeraar goede zorg voor het geld. Discussie zorgverleners over ontwikkeling eerstelijns spoedzorg : De patiënt wil één aanspreekpunt, de huisarts lagere werkdruk en de verzekeraar goede zorg voor het geld. De inwoner van Noord-Nederland

Nadere informatie

Eigen Regie Maakt Zorg Beter

Eigen Regie Maakt Zorg Beter Eigen Regie Maakt Zorg Beter 31 maart 2011 Siska de Rijke Beleidsmedewerker Zorg CG-Raad Termen Zelfmanagement Eigen regie Eigen verantwoordelijkheid Deelnemer in plaats van afnemer Verbindende schakel

Nadere informatie

Van goede zorg verzekerd. Zorgverzekering. Oegstgeest 27 september 2014

Van goede zorg verzekerd. Zorgverzekering. Oegstgeest 27 september 2014 1 Van goede zorg verzekerd Zorgverzekering Oegstgeest 27 september 2014 Volksgezondheid Toekomst Verkenningen VTV 2013 Uitgangspunten zorgverzekeraars Zorgverzekeraars: Hanteren solidariteit en voor iedereen

Nadere informatie

Hart voor je patiënt, goed in je vak, trots op je werk

Hart voor je patiënt, goed in je vak, trots op je werk Visie Verpleging & Verzorging VUmc 2015 Preventie Zorg plannen Pro-actief State-of-the-art zorg Samen Zorg uitvoeren Gezamenlijk verant wo or de lijk Screening & diagnostiek Efficiënt Zinvolle ontmoeting

Nadere informatie

ZORG 2019 en verder.

ZORG 2019 en verder. ZORG 2019 en verder. Vergrijzing in Nederland. 2 Zorgkosten per inwoner 2018. 3 Wat werd per volwassene per jaar in 2018 voor de zorg betaald? Nominale premie zorgverzekering 1320 - Zorgverzekeraar Inkomensafhankelijke

Nadere informatie

ICT en Zorg (ehealth)

ICT en Zorg (ehealth) ICT en Zorg (ehealth) Op weg naar Warme en Slimme Zorg in Den Haag Dienst OCW S. Santokhi, projectleider ehealth Wat is ehealth? Inzetten van ICT middelen ter versterking van gezondheid en zorg Accent

Nadere informatie

Datum. Donderdag 31 januari 2013. Locatie Slot Zeist, Zeist PROGRAMMA. 12.00 uur Ontvangst. 12.30 uur Opening dagvoorzitter/ uitgever/ hoofdredacteur

Datum. Donderdag 31 januari 2013. Locatie Slot Zeist, Zeist PROGRAMMA. 12.00 uur Ontvangst. 12.30 uur Opening dagvoorzitter/ uitgever/ hoofdredacteur Datum Donderdag 31 januari 2013 Locatie Slot Zeist, Zeist PROGRAMMA 12.00 uur Ontvangst 12.30 uur Opening dagvoorzitter/ uitgever/ hoofdredacteur 12.35 uur Árpád Gerecsey (SocialPeople) Hij schept op dit

Nadere informatie

TRANSITIE LANGDURIGE ZORG VERGT INVESTERING IN SAMENWERKING

TRANSITIE LANGDURIGE ZORG VERGT INVESTERING IN SAMENWERKING ZORGVERZEKERAARS NEDERLAND - ZN DIALOOG NR 6-9 OKTOBER 2014 1 TRANSITIE LANGDURIGE ZORG VERGT INVESTERING IN SAMENWERKING Hoe geef je in het licht van de transitie langdurige zorg optimaal vorm aan de

Nadere informatie

JuMP-scan landelijke resultaten

JuMP-scan landelijke resultaten 23 april 2019 Leiderschap Eén van de belangrijkste lessen is dat de beweging naar juiste zorg op de juiste plek (JZOJP) niet vanzelf op gang komt. Dit vraagt om stevig leiderschap en een zichtbaar leidende

Nadere informatie

Niet alles verandert in de zorg

Niet alles verandert in de zorg Over wat blijft en wat er verandert in de zorg 15 september 2014, Hercules Diessen Niet alles verandert in de zorg. Gelukkig maar! Er gaat veel veranderen in de zorg. Maar er blijft gelukkig ook veel hetzelfde;

Nadere informatie

Internationaal onderzoek naar de relatie tussen medische technologie en zorguitgaven. FHI Symposium Medische technologie; gouden ei of kostenpost?

Internationaal onderzoek naar de relatie tussen medische technologie en zorguitgaven. FHI Symposium Medische technologie; gouden ei of kostenpost? Internationaal onderzoek naar de relatie tussen medische technologie en zorguitgaven FHI Symposium Medische technologie; gouden ei of kostenpost? 26 september 2013 Paul Besseling Programmaleider Zorg Inhoud

Nadere informatie

Hoe kies ik een zelfzorgtool die bij mij past?

Hoe kies ik een zelfzorgtool die bij mij past? Hoe kies ik een zelfzorgtool die bij mij past? Een bijdrage van de werkgroep tooling, gebaseerd op de kennis, ervaring en feedback opgedaan tijdens de werkzaamheden van september 2013 t/m december 2014,

Nadere informatie

Symposium Grenzen aan de betaalbaarheid van de zorg 6 september 2013

Symposium Grenzen aan de betaalbaarheid van de zorg 6 september 2013 Symposium Grenzen aan de betaalbaarheid van de zorg 6 september 2013 VERONIQUE ESMAN DIRECTEUR CURATIEVE ZORG MINISTERIE VAN VWS WE MOGEN BEST TROTS ZIJN Commonwealth Fund 2010 In vergelijking met 7 westerse

Nadere informatie

Beleid & regelgeving. Innovatie Kwaliteit Motivatie

Beleid & regelgeving. Innovatie Kwaliteit Motivatie Beleid & regelgeving => Innovatie Kwaliteit Motivatie Disclaimer En nog wat verwarring: Zorguitgaven volgens VWS: circa 74 mld Zorguitgaven volgens CBS: circa 94 mld Achtergrond Edwin Brugman directeur

Nadere informatie

Eveline Castelijns Annick van Kollenburg Luddo Oh. Second opinion ziekenhuisstrategieën tegen het licht

Eveline Castelijns Annick van Kollenburg Luddo Oh. Second opinion ziekenhuisstrategieën tegen het licht Eveline Castelijns Annick van Kollenburg Luddo Oh Second opinion ziekenhuisstrategieën tegen het licht Second opinion Ziekenhuisstrategieën tegen het licht Eveline Castelijns Annick van Kollenburg Luddo

Nadere informatie

studenten die gekozen hebben voor een studie aan deze Universiteit.

studenten die gekozen hebben voor een studie aan deze Universiteit. Dames en heren, Graag heet ik u van harte welkom bij de opening van het Academisch Jaar 2013/2014. Met uw aanwezigheid vandaag geeft u nog eens blijk van uw bijzondere verbondenheid aan deze Universiteit,

Nadere informatie

Betaalt preventie zichzelf terug? FysioCongres 2014 Preventie, goed voor iedereen

Betaalt preventie zichzelf terug? FysioCongres 2014 Preventie, goed voor iedereen Betaalt preventie zichzelf terug? FysioCongres 2014 Preventie, goed voor iedereen 14 juni 2014 Wat vandaag aan bod komt Voorstellen, wie ben ik om iets te mogen zeggen? Wat is preventie? Anders denken

Nadere informatie

Evaluatie Kennissessie met en bij Philips Healthcare 25 november 2014

Evaluatie Kennissessie met en bij Philips Healthcare 25 november 2014 Evaluatie Kennissessie met en bij Philips Healthcare 25 november 2014 Verwachting en aanbeveling Heeft de bijeenkomst aan jouw verwachting voldaan? Toelichting: Erg goede sprekers, zoals gebruikelijk.

Nadere informatie

Integrale zorg voor chronisch zieken; het spel en de knikkers

Integrale zorg voor chronisch zieken; het spel en de knikkers Integrale zorg voor chronisch zieken; het spel en de knikkers uitnodiging 12 april 2011 ZonMw programmadag 2011 Diseasemanagement chronische ziekten gecombineerd met inspiratiemiddag Vilans Programmadag

Nadere informatie

Project CanBetter. Patiëntveiligheid. Doelmatigheid. Ouderenzorg. Medisch Leiderschap 01-04-2014 2

Project CanBetter. Patiëntveiligheid. Doelmatigheid. Ouderenzorg. Medisch Leiderschap 01-04-2014 2 Medisch Leiderschap Prof.dr. Margriet Schneider Loes Nissen, aios MDL Jessica Vogel, Bedrijfsleider MDL Judith Voogt, student geneeskunde, onderzoeker V & V Project CanBetter Patiëntveiligheid Doelmatigheid

Nadere informatie

Wie betaalt de dure pil? Erwin Kok

Wie betaalt de dure pil? Erwin Kok Wie betaalt de dure pil? Erwin Kok Op woensdag 31 mei organiseerden Healthwise (Rijksuniversiteit Groningen) en het Universitair Medisch Centrum Groningen een symposium rondom het thema Dure medicijnen.

Nadere informatie

Toenemende zorgvraag versus bezuinigingen Bieden private investeerders soelaas?

Toenemende zorgvraag versus bezuinigingen Bieden private investeerders soelaas? Toenemende zorgvraag versus bezuinigingen Bieden private investeerders soelaas? Onderzoeksvragen Hoe scoort gezondheidszorg in een maatschappelijke issue-ranking? Waaraan dankt de zorg zijn bijzondere

Nadere informatie

De patiënt centraal van meldpunt naar mijlpaal

De patiënt centraal van meldpunt naar mijlpaal De patiënt centraal van meldpunt naar mijlpaal Ir. Titia Lekkerkerk oktober 2011 Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie Een koepel van patiëntenorganisaties 2 Wat doen we? Samen met lidorganisaties

Nadere informatie

Innovatie in Beweegzorg! Cindy Veenhof Professor in Physical therapy Sciences

Innovatie in Beweegzorg! Cindy Veenhof Professor in Physical therapy Sciences Innovatie in Beweegzorg! Cindy Veenhof Professor in Physical therapy Sciences Cindy Veenhof UMC Utrecht Master Fysiotherapiewetenschap Hogeschool Utrecht: Fysiotherapie Dia patiënt Gebruik technologie

Nadere informatie

Doelen, randvoorwaarden een eerste stappen voor het financieren van preventieve interventies via populatie gebonden bekostiging

Doelen, randvoorwaarden een eerste stappen voor het financieren van preventieve interventies via populatie gebonden bekostiging Doelen, randvoorwaarden een eerste stappen voor het financieren van preventieve interventies via populatie gebonden bekostiging Lezing op 21 november 2013 op de Preventieconfrentie te Den Haag, door prof.

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

Zorg in perspectief. Nieuwe Zorg Bijeenkomst Haga Ziekenhuis 26 september Albert van der Horst

Zorg in perspectief. Nieuwe Zorg Bijeenkomst Haga Ziekenhuis 26 september Albert van der Horst Zorg in perspectief Nieuwe Zorg Bijeenkomst Haga Ziekenhuis Albert van der Horst 10 8 6 4 2 0 Zorguitgaven stijgen sneller dan ons inkomen... share gdp 14% 13% 12% 11% 10% 9% 8% 7% 1972 1976 1980 1984

Nadere informatie

13 juni 2014. Onderzoek: Goedkopere zorgpolis zonder vrije artsenkeuze?

13 juni 2014. Onderzoek: Goedkopere zorgpolis zonder vrije artsenkeuze? 13 juni 2014 Onderzoek: Goedkopere zorgpolis zonder vrije artsenkeuze? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis

Nadere informatie

Welkom. Stichting Zeldzame Ziekten Nederland. Uitslag enquete Nationaal Plan. 15 maart 2012

Welkom. Stichting Zeldzame Ziekten Nederland. Uitslag enquete Nationaal Plan. 15 maart 2012 Welkom Stichting Nederland Uitslag enquete Nationaal Plan 15 maart 2012 Agenda 1. Doel van de bijeenkomst 2. Overzicht reacties op de enquête 3. Conclusies uit de enquête t.b.v. Nationaal Plan 4. Plannen

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Transformatie in de zorg met ICT

Transformatie in de zorg met ICT CIO-platformbijeenkomst Sprekers Discussie Impressie Transformatie in de zorg met ICT Transformaties in de zorg met ICT: patiënt neemt de regie M&I/Partners organiseerde op woensdag 16 maart 2016 een CIO-platformbijeenkomst,

Nadere informatie

ZiN en kwaliteitsbeleid

ZiN en kwaliteitsbeleid ZiN en kwaliteitsbeleid Ineen Werkconferentie kwaliteit 24 april 2014 Prof Niek J de Wit, huisarts Lid advies commissie kwaliteit achtergrond Agenda Organisatie ZiN Visie op kwaliteit Kwaliteitsregister

Nadere informatie

No show in de zorg. Voorstel om verspilling in de gezondheidszorg aan te pakken. Pia Dijkstra Tweede Kamerlid D66.

No show in de zorg. Voorstel om verspilling in de gezondheidszorg aan te pakken. Pia Dijkstra Tweede Kamerlid D66. No show in de zorg Voorstel om verspilling in de gezondheidszorg aan te pakken. Notitie Juli 2012 Pia Dijkstra Tweede Kamerlid D66 Inleiding De kosten van de gezondheidzorg stijgen hard. Dat komt voornamelijk

Nadere informatie

Zaken die niet meer zo zeker zijn

Zaken die niet meer zo zeker zijn Een goed gesprek over Zaken die niet meer zo zeker zijn Met u praten wij vaak over zekerheid. Dat is namelijk ons vak: het organiseren van uw zekerheid. Dat kan op vele manieren. Bijvoorbeeld door verstandig

Nadere informatie

Zozijn en de Stelselwijzigingen. Zozijn participeert!

Zozijn en de Stelselwijzigingen. Zozijn participeert! Zozijn en de Stelselwijzigingen Zozijn participeert! Doel van deze bijeenkomst Informeren over belangrijke veranderingen De impact hiervan op de dienstverlening en cliënten De aanpak van Zozijn Vragen

Nadere informatie

Tineke Boudewijns VERSTAG

Tineke Boudewijns VERSTAG Tineke Boudewijns VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen

Nadere informatie

Ontwikkelingen in Zorg, Welzijn en Wonen

Ontwikkelingen in Zorg, Welzijn en Wonen Ontwikkelingen in Zorg, Welzijn en Wonen Voorzitter commissie Zorg, Welzijn en Wonen NVOG/KNVG Vereniging van DSM gepensioneerden s-hertogenbosch, 11 april 2017 Vergrijzing in Nederland Bevolkingsopbouw

Nadere informatie

Verslag. Invitational Conference op 24 juni Met leefstijlprogramma SLIMMER kunnen we samen diabetes verminderen

Verslag. Invitational Conference op 24 juni Met leefstijlprogramma SLIMMER kunnen we samen diabetes verminderen Invitational Conference op 24 juni 2016 Met leefstijlprogramma SLIMMER kunnen we samen diabetes verminderen Geniet van gezond eten en lekker bewegen Samen met anderen Verslag Diabetes voorkomen en de verschijnselen

Nadere informatie

Zelfdiagnose & -management Hoe de smart phone u Raakt

Zelfdiagnose & -management Hoe de smart phone u Raakt Zelfdiagnose & -management Hoe de smart phone u Raakt FutureFlock Consulting 5 juli 2012 Zelfdiagnose & -management Hoe de Iphone u raakt Colofon in opdracht van: Door: Drs. Bart Götte MBA Business Futurist

Nadere informatie

perspectief zorgverzekeraar Jeroen Crasborn Senior adviseur zorgstrategie Rvb & Directie Zilverenkruis Achmea

perspectief zorgverzekeraar Jeroen Crasborn Senior adviseur zorgstrategie Rvb & Directie Zilverenkruis Achmea perspectief zorgverzekeraar Jeroen Crasborn Senior adviseur zorgstrategie Rvb & Directie Zilverenkruis Achmea 1 2 3 Zorgkostenstijging is van alle jaren maar extra waakzaamheid geboden Ontwikkeling zorguitgaven

Nadere informatie

Ruimte voor duurzame innovatie in de zorg

Ruimte voor duurzame innovatie in de zorg Ruimte voor duurzame innovatie in de zorg De Doelen 22 november 2012 Kim Putters Erasmus Universiteit Rotterdam Koen Harms Achmea Programma Opening Kim Putters: Innoveren in een meervoudige omgeving Presentatie

Nadere informatie

Beter sturen, sneller plannen

Beter sturen, sneller plannen Beter sturen, sneller plannen Ziekenhuiszorg in Nederland 83 algemene ziekenhuizen 8 academische ziekenhuizen > 180.000 medewerkers Het Amphia Ziekenhuis: de feiten (1) Eén van de drie grootste niet academische

Nadere informatie

ecoaches Winst voor patiënten en hun zorgverleners

ecoaches Winst voor patiënten en hun zorgverleners ecoaches Winst voor patiënten en hun zorgverleners Voorsorteren.. want ook in de zorg wordt het steeds drukker Visie op zorg met ehealth Sananet helpt mensen hun leven lang vitaal te leven. Zelf werken

Nadere informatie

Gezondheidszorg in 2020

Gezondheidszorg in 2020 Gezondheidszorg in 2020 Een transitieproces Ida Spelt huisarts in Wassenaar kwaliteitsfunctionaris bij ELZHA Leerdoelen Inzicht in de zorgkosten tussen nu en 2020 Inzicht in organisatie van zorg in het

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 1624 Vragen van het lid

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de Zorg voor Ouderen

Ontwikkelingen in de Zorg voor Ouderen Ontwikkelingen in de Zorg voor Ouderen Belangenvereniging pensioengerechtigden Politie 21 november 2012 Joop Blom, voorzitter commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG. Belangenvereniging Pensioengerechtigden

Nadere informatie

Zelfmanagement bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden door verstandelijke beperkingen

Zelfmanagement bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden door verstandelijke beperkingen Zelfmanagement bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden door verstandelijke beperkingen Een speciale uitdaging voor het huisartsenteam en het steunnetwerk Dr. Jany Rademakers, NIVEL Drs. Jeanny

Nadere informatie

Verslag en conclusie conferentie positieve gezondheid 4 april 2016

Verslag en conclusie conferentie positieve gezondheid 4 april 2016 Verslag en conclusie conferentie positieve gezondheid 4 april 2016 Op de conferentie waren vertegenwoordigers aanwezig van verschillende ketenpartners in de zorg: Adelante (revalidatie), Cohesie (huisartsen),

Nadere informatie

De AWBZ en de VVT (verpleging, verzorging en thuiszorg) na de verkiezingen van september 2012.

De AWBZ en de VVT (verpleging, verzorging en thuiszorg) na de verkiezingen van september 2012. De AWBZ en de VVT (verpleging, verzorging en thuiszorg) na de verkiezingen van september 2012. Savant-Zorg Regionale gecertificeerde organisatie voor verpleging en verzorging. Wij bieden verpleging en

Nadere informatie

Toekomstvisie zorgverzekeraars. 27 september 2017

Toekomstvisie zorgverzekeraars. 27 september 2017 Toekomstvisie zorgverzekeraars 27 september 2017 1.400 1.350 1.300 1.250 1.200 1.150 1.100 1.050 1.000 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 6.000 5.500 5.000 4.500

Nadere informatie

Zorg voor innovatie! Sneller Beter - Innovatie en ICT in de curatieve zorg

Zorg voor innovatie! Sneller Beter - Innovatie en ICT in de curatieve zorg Zorg voor innovatie! Bijlage Sneller Beter - Innovatie en ICT in de curatieve zorg Bijlage eindrapportage KPN juni 2006 Dit is een bijlage bij het rapport Zorg voor innovatie! Innovatie en ICT in de curatieve

Nadere informatie

Utrecht modelregio voor zelfmanagement

Utrecht modelregio voor zelfmanagement Utrecht modelregio voor zelfmanagement Jaap Trappenburg Kwartiermakers: Dr. Jaap Trappenburg (UMCU, HU) Uzelf kernteam UMC Utrecht Hogeschool Utrecht Universiteit Utrecht EBU Gemeente Utrecht U CREATE

Nadere informatie

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland VERBINDT VERSTERKT VERTEGENWOORDIGT BRABANT ZEELAND IS HET STERKSTE ONDERNEMINGSNETWERK VAN UW REGIO. We hebben een voortrekkersrol in vernieuwing en innovatie,

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin en voorzitter RvT Energy Valley Max van den Berg, inspiratiemiddag Enexis, Dwingeloo, 7 september 2012

Speech van commissaris van de koningin en voorzitter RvT Energy Valley Max van den Berg, inspiratiemiddag Enexis, Dwingeloo, 7 september 2012 Speech van commissaris van de koningin en voorzitter RvT Energy Valley Max van den Berg, inspiratiemiddag Enexis, Dwingeloo, 7 september 2012 Dames en heren, [Inleiding] Mensen die op inspiratie wachten

Nadere informatie

Visie op verpleegkundige professionaliteit

Visie op verpleegkundige professionaliteit Visie op verpleegkundige professionaliteit Verpleegkundige professionaliteit en trots Verpleegkundigen zijn van cruciaal belang voor het leveren van kwalitatief hoogstaande zorg in het MCL. De afgelopen

Nadere informatie

DO NOT COPY. Chronische ziekten. Inhoud. De maatschappelijke opgave. Wat is er aan de hand? Wat doen we er aan? Rol overheid. Preventie in de zorg

DO NOT COPY. Chronische ziekten. Inhoud. De maatschappelijke opgave. Wat is er aan de hand? Wat doen we er aan? Rol overheid. Preventie in de zorg Chronische ziekten De maatschappelijke opgave Inhoud Wat is er aan de hand? Wat doen we er aan? Rol overheid Preventie in de zorg Aanpak diabetes 25 oktober 2007 Eric Koster Toename chronische aandoeningen

Nadere informatie

Healthy Ageing: van wenselijkheid naar werkelijkheid

Healthy Ageing: van wenselijkheid naar werkelijkheid Healthy Ageing: van wenselijkheid naar werkelijkheid Symposium Centre of Expertise Healthy Ageing 13 november 2014, Hanzehogeschool Groningen - Henk Nies, Raad van Bestuur Vilans Vrije Universiteit, Zonnehuis

Nadere informatie

Decentralisaties Servicepunt71/HRM ondersteunt bij veranderende eisen aan ambtenaren

Decentralisaties Servicepunt71/HRM ondersteunt bij veranderende eisen aan ambtenaren Decentralisaties Servicepunt71/HRM ondersteunt bij veranderende eisen aan ambtenaren Door: Martine van Dijk A+O fonds Gemeenten / Fotografie: Kees Winkelman Net zoals bij alle gemeenten, raken de decentralisaties

Nadere informatie

Gewoon lekker leven in Vitaal Vechtdal

Gewoon lekker leven in Vitaal Vechtdal Gewoon lekker leven in Vitaal Vechtdal Populatiemanagement in de praktijk HIMSS Las Vegas, 1 maart 2016 Karin Zwager, Medisch Specialist 1 De aanleiding Doelen en overwegingen Doel: Een gezonde bevolking

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Post-hbo opleiding seksuologie

Post-hbo opleiding seksuologie Post-hbo opleiding seksuologie mensenkennis Plezierige overdracht, de docent spreekt uit ervaring en brengt veiligheid en openheid in de groep door haar respectvolle wijze van benaderen. Top! Post-hbo

Nadere informatie

Piet Voorbeeld MIJN PROFIEL. Voornaam. Achternaam. Dienst. Schaal Tot schaal 8. Piet. Voorbeeld. Stadswerken

Piet Voorbeeld MIJN PROFIEL. Voornaam. Achternaam. Dienst. Schaal Tot schaal 8. Piet. Voorbeeld. Stadswerken MIJN PROFIEL Voornaam Piet Achternaam Voorbeeld Dienst Stadswerken Schaal Tot schaal 8 1 DIT BEN IK Wanneer heb je een goede werkdag gehad? Waarom? Als ik alles gedaan heb dat ik wilde doen en er ook onverwachte

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Uzelf. Samenwerken aan Utrecht gezond. Dr. Jaap Trappenburg (UMCU, HU) Uzelf kernteam

Uzelf. Samenwerken aan Utrecht gezond. Dr. Jaap Trappenburg (UMCU, HU) Uzelf kernteam Uzelf Samenwerken aan Utrecht gezond Dr. Jaap Trappenburg (UMCU, HU) Uzelf kernteam UMC Utrecht Hogeschool Utrecht Universiteit Utrecht EBU Gemeente Utrecht U CREATE Rabobank Raedelijn Thinc. One Shoe

Nadere informatie

Weerbaarheidsnieuws. Thema: duurzame inzetbaarheid. Nr. 17 NIEUWSBRIEF. Inhoudsopgave: Weerbaarheidsnieuws

Weerbaarheidsnieuws. Thema: duurzame inzetbaarheid. Nr. 17 NIEUWSBRIEF. Inhoudsopgave: Weerbaarheidsnieuws Programma Versterking Professionele Weerbaarheid NIEUWSBRIEF Nr. 17 juli 2015 Weerbaarheidsnieuws Eind 2015 stopt het programma. De onderzoek-portefeuille gaat over naar de Politieacademie. Tijdens het

Nadere informatie

Twee high-tech centra voor behandeling kanker op komst

Twee high-tech centra voor behandeling kanker op komst Een kankerpatiënt wordt bestraald in de bestralingsruimte ANP Twee high-tech centra voor behandeling kanker op komst Nederland krijgt in elk geval twee nieuwe centra voor de behandeling van kanker met

Nadere informatie

Programmalijnen. Stichting izovator:

Programmalijnen. Stichting izovator: Programmalijnen Stichting izovator 2014 Stichting izovator, 27 november Stichting izovator: Oude Amersfoortseweg 121 1212 AA Hilversum E-mailadres: info@izovator.nl Website: www.izovator.nl 1 1. Context

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR DE VERBINDING TUSSEN PRAKTIJK, ONDERZOEK EN ONDERWIJS

OP ZOEK NAAR DE VERBINDING TUSSEN PRAKTIJK, ONDERZOEK EN ONDERWIJS OP ZOEK NAAR DE VERBINDING TUSSEN PRAKTIJK, ONDERZOEK EN ONDERWIJS Susanne Smorenburg, programmamanager Ben Sajetcentrum Marjon van Rijn, docent / onderzoeker HvA / AMC Symposium HBO-V van de Toekomst

Nadere informatie

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013.

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage.

Nadere informatie

ZKN Academie Workshop Zorgverkoop; besturen met invloedstijlen

ZKN Academie Workshop Zorgverkoop; besturen met invloedstijlen ZKN Academie Workshop Zorgverkoop; besturen met invloedstijlen 11 september 2014 Programma van deze ochtend Tijd Wat 09.00 09.20 inloop 09.20 09.30 Welkom door ZKN 09.30-10.30 Presentatie Waar kijk een

Nadere informatie

Opleiden voor Public Health. Prof dr Gerhard Zielhuis Epidemiologie, UMC St Radboud

Opleiden voor Public Health. Prof dr Gerhard Zielhuis Epidemiologie, UMC St Radboud Opleiden voor Public Health Prof dr Gerhard Zielhuis Epidemiologie, UMC St Radboud Public Health = alles wat we doen om de volksgezondheid te verbeteren Cellen > individuen -> maatschappij Preventie Effectiviteit

Nadere informatie

Gratis advies van jongeren aan gemeenten

Gratis advies van jongeren aan gemeenten Gratis advies van jongeren aan gemeenten 1 Voorwoord In november 2013 vond de achtste Week van de Jeugdzorg plaats, waarin het hele Utrechtse Jeugdzorgveld elkaar weer ontmoette. De week stond in het teken

Nadere informatie

Focus op gedrag & gezondheid

Focus op gedrag & gezondheid Focus op gedrag & gezondheid Twentse Expertmeeting Gezonde Leefstijl 7 februari 2011 Pascale Voermans, Menzis Inhoud Even voorstellen De meningen in Nederland Menzis & preventie Missie & Strategie Activiteiten

Nadere informatie

Kennis van verpleegkundigen een probleem?

Kennis van verpleegkundigen een probleem? Kennis van verpleegkundigen een probleem? Jeroen Dikken Msc, BN jeroen.dikken@hu.nl Lectoraat Verpleegkundige en Paramedische Zorg voor Mensen met Chronische Aandoeningen Prof. dr. Marieke Schuurmans dr.

Nadere informatie

Innovatie in de Zorg en in de farmacie

Innovatie in de Zorg en in de farmacie Innovatie in de Zorg en in de farmacie niets nieuws onder de horizon, wel bitter noodzakelijk Patrick Edgar Senior Manager Zorginkoop Is innovatie in de zorg nodig? Het gaat toch goed? Nederlanders leven

Nadere informatie

Doelmatigheid als panacee, makkelijker gezegd dan gedaan

Doelmatigheid als panacee, makkelijker gezegd dan gedaan Doelmatigheid als panacee, makkelijker gezegd dan gedaan Laura van Geest Overzicht 1. Historische trends 2. Toekomstscenario s CPB overzicht is meer zorg een probleem? meer zorg en meer solidariteit? 3.

Nadere informatie

Big Data innovatie in de Zorg

Big Data innovatie in de Zorg Big Data innovatie in de Zorg Verhogen Big Data leervermogen Point Break 13:00 Opening Eric van Tol, aanjager ICT doorbraakproject Big Data en Jacqueline Baardman, Adjunct directeur Patiëntenfederatie

Nadere informatie

Goede onderwijsondersteuning is een professionele tak van sport die veel effect heeft op onderwijsinstellingen, kwalitatief opzicht.

Goede onderwijsondersteuning is een professionele tak van sport die veel effect heeft op onderwijsinstellingen, kwalitatief opzicht. Goede onderwijsondersteuning is een professionele tak van sport die veel effect heeft op onderwijsinstellingen, zowel in financieel als kwalitatief opzicht. 30 magazine september 2016 De droom van... Dr.

Nadere informatie

Betaalbaarheid van toekomstige ouderenzorg. Symposium Ietje de Rooij

Betaalbaarheid van toekomstige ouderenzorg. Symposium Ietje de Rooij Betaalbaarheid van toekomstige ouderenzorg Symposium Ietje de Rooij 28 september 2012 Inhoudsopgave Wat komt er op ons af? Wat doet de huidige situatie voor zorgvrager en zorgaanbieder? Hoe kunnen de we

Nadere informatie

Preventie en gezondheidsbevordering in 2025: Welke rol speelt de medisch specialist?

Preventie en gezondheidsbevordering in 2025: Welke rol speelt de medisch specialist? Preventie en gezondheidsbevordering in 2025: Welke rol speelt de medisch specialist? Jan van Wijngaarden, cardioloog Deventer Ziekenhuis, lid commissie Medisch Specialist 2025 Francoise Klessens, internist

Nadere informatie

ScaleUp Dashboard 2015

ScaleUp Dashboard 2015 Rapportage ScaleUp Dashboard 2015 ScaleUp Dashboard 2015 Prof. dr. Justin Jansen Lotte de Vos Rotterdam School of Management Erasmus Centre for Entrepreneurship Conclusies Nederland staat aan de Europese

Nadere informatie

De Raad van Europa is een internationale organisatie met 47 lidstaten. Haar werk beïnvloedt 150 miljoen kinderen en jongeren.

De Raad van Europa is een internationale organisatie met 47 lidstaten. Haar werk beïnvloedt 150 miljoen kinderen en jongeren. Kindvriendelijke Gezondheidszorg- Kinderen en Jongeren: zeg ons wat je denkt! De Raad van Europa is een internationale organisatie met 47 lidstaten. Haar werk beïnvloedt 150 miljoen kinderen en jongeren.

Nadere informatie

E-health in verschillende snelheden

E-health in verschillende snelheden E-health in verschillende snelheden Myrah Wouters Programmaleider ehealth-monitor 8 februari 2019 Over het onderzoek Feiten & cijfers Zorgconsumenten Zorgverleners 580 artsen medisch specialisten en huisartsen

Nadere informatie