PLAN VAN AANPAK BIJLAGE 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PLAN VAN AANPAK BIJLAGE 1"

Transcriptie

1 BIJLAGE BIJ AANVRAAG TL-Netwerk TECHNIEK LEERWERKPLEINEN EN STRATEN NETWERK NOORD-HOLLAND-NOORD JANUARI 2018 PLAN VAN AANPAK BIJLAGE 1 RIFMBO TL-Netwerk / Bijlage Plan van Aanpak

2 Bijlage 1 Uitwerking van programmalijnen TL Netwerk Programmalijnen 1 t/m 4 Programmalijn 1 - Kiezen voor techniek Onderwerp Bedrijfsleven & Overheid 4 vo-scholen ROC/ Tetri/Installatiewerk/Espeq Hogeschool Inholland Activiteiten Resultaten Wie Fascineren voor techniek van bb-en kb-leerlingen uit de onderbouw van het vmbo, op de eigen school binnen het eigen leerplein. Oriëntatie voor de mogelijkheden van het primair onderwijs. Fascineren voor techniek van bb- en kb-leerlingen uit de onderbouw van het vmbo, op de Techniek Campus & Nautisch College. Oriëntatie voor de mogelijkheden van het primair onderwijs. Fascineren voor techniek van vmbo-tl en havoleerlingen uit het vo, op de Techniek Campus/ Nautisch College. Ontwikkelen oriëntatietrajecten ten behoeve van het vmbo- onderbouw en fascinatieprogramma voor po. Opstellen plan van eisen m.b.t. de leeromgeving en de benodigde faciliteiten. Implementatieplan opstellen Uitvoeren programma s. Ontwikkelen oriëntatietrajecten ten behoeve van het vmbo- onderbouw en fascinatieprogramma voor de po. Opstellen plan van eisen m.b.t. de leeromgeving en de benodigde faciliteiten. Implementatieplan opstellen. Ontwikkelen oriëntatietrajecten ten behoeve van vmbo-tl en havoleerlingen. Opstellen plan van eisen m.b.t. de leeromgeving en de benodigde faciliteiten. Implementatieplan opstellen Oriëntatieprogramma Plan van eisen leeromgeving/ faciliteiten Implementatieplan Oriëntatieprogramma Plan van eisen leeromgeving/ faciliteiten Implementatieplan Oriëntatieprogramma Plan van eisen leeromgeving/ faciliteiten Implementatieplan Projectgroep 1 Kiezen voor techniek o.l.v..

3 Oriënteren van mboleerlingen op de technische en nautische opleidingen. Ontwikkelen oriëntatietrajecten ten behoeve van mbo-leerlingen. Opstellen plan van eisen m.b.t. de leeromgeving en de benodigde faciliteiten. Implementatieplan Oriëntatieprogramma Plan van eisen leeromgeving/ faciliteiten Implementatieplan Projectgroep 2 Kiezen voor techniek o.l.v. Professionaliseren binnen vo & mbo op het terrein van Studieloopbaanbegeleiding. Inventariseren behoefte aan deskundigheidsbevordering. Opstellen deskundigheidsplan. Uitvoeren deskundigheidsplan. - Inventarisatie - Deskundigheidsplan Projectgroep 1 en 2 Kiezen voor techniek o.l.v. Toelichting - Programmalijn 1 Kiezen voor techniek Het TL-Netwerk moet bijdragen aan het versterken van de interesse voor techniek bij leerlingen van het vo. Het TL-Netwerk wordt gevormd door een mbo-leerplein binnen de Techniek Campus als het centrum van het TL-Netwerk. Daarnaast bestaat het TL-Netwerk uit de praktijkvoorzieningen binnen de vo-scholen zelf en de voorzieningen vanuit het Beroepshuis (= samenwerking mbo-vo in Schagen). De branches Maritiem Marine, Duurzaamheid en Energie, Bouw, Wind on- offshore Olie en Gas zijn eveneens vertegenwoordigd binnen het TL-Netwerk. De bedrijven denken mee over de oriëntatie en fascinatie voor techniek door eigen voorzieningen en mensen beschikbaar te stellen. Binnen Programmalijn 1 worden oriëntatieprogramma s ontwikkeld en een implementatieplan geschreven voor de organisatie en de uitvoering van het onderwijs. Er zijn onder leiding van de twee projectgroepen actief enerzijds gericht op de oriëntatie van de leerlingen vanuit het vo en anderzijds gericht op de oriëntatie van de keuzevakken en differentiaties binnen het mbo. Iedere projectgroep heeft een voorzitter. De voorzitter van de projectgroep 1 is afkomstig uit het vo, projectgroep 2 uit het mbo. Voor wat betreft de praktijkfaciliteiten wordt onder regie van de een plan van eisen opgesteld voor wat betreft de investeringen op de diverse locaties van het TL- Netwerk. Hierbij vormt de Techniek Campus het hart van het TL-Netwerk. Met betrekking tot professionalisering wordt onder regie van de in samenspraak met de HR-managers van de scholen en Tetri Bedrijfsopleidingen, Installatiewerk Noord- Holland, Espeq en Hogeschool Inholland een professionaliseringsplan opgesteld waarbij gezamenlijk wordt gekeken naar de aard en het onderwerp van de deskundigheidsbevordering en waarbij met elkaar (vanuit het TL-Netwerk) de deskundigheidsprogramma s worden uitgevoerd. Hiermee realiseren we op termijn dat docenten vanuit de verschillende (bedrijfs)scholen aan elkaar worden verbonden en er ook uitwisseling van docenten kan ontstaan voor het uitvoeren van de diverse opleidingsprogramma s.

4 Programmalijn 2. Leren in de techniek Onderwerp Bedrijfsleven & Overheid 4 vo-scholen ROC/ Tetri/Installatiewerk/Espeq Hogeschool Inholland Activiteiten Resultaten Wie Aanbieden van basiskeuzevakken binnen het eigen leerplein van het vmbo. Aanbieden van etra verdieping op de Techniek Campus/ Nautisch College. Uitvoeren van de doorlopende leerlijn bestemd voor de bovenbouw vmbo in aansluiting op de onderbouw mbo. Uitvoeren van de doorlopende loopbaanoriëntatie/studieloopba an- begeleiding leerlijn voor de bovenbouw vmbo in aansluiting op de onderbouw mbo. - Vaststellen basiskeuzedelen - Vaststellen benodigde leeromgeving - Ontwikkelen basiskeuzedelen - Uitvoeren basiskeuzedelen - Vaststellen etra keuzedelen - Vaststellen benodigde leeromgeving - Ontwikkelen basiskeuzedelen - Uitvoeren basiskeuzedelen - Ontwikkelen doorlopende programmatische leerlijnen - Vaststellen benodigde leeromgeving - Ontwikkelen doorlopende loopbaanoriëntatie/studieloopbaan begeleiding leerlijnen. - Vaststellen benodigde leeromgeving - Basiskeuzedelen aanbod - Contetrijke leeromgeving - Onderwijsprogramma s - Planning en inzet - Etra keuzedelen aanbod - Beschrijving contetrijke leeromgeving - Onderwijsprogramma s - Planning Beschrijving en inzet doorlopende programmatische leerlijnen - Beschrijving contetrijke - Beschrijving doorlopende loopbaanoriëntatie/ studieloopbaanbegeleiding leerlijnen - Beschrijving contetrijke leeromgeving Projectgroep 1 Leren in de techniek o.l.v.

5 Uitvoeren programmatische leerlijnen (mbo)gericht op de uitstroomkwalificaties gerelateerd aan de specifieke branches binnen het TL-Netwerk. Uitvoeren van branche gerichte keuzedelen binnen het mbo. Organisatie en uitvoering van onderwijsprogramma s en maatwerktrajecten. Uitvoering van specifiek op de branche gerichte praktijkopdrachten ten behoeve van vmbo als mbo. Ontwikkelen van een stageplein binnen de Techniek Campus voor leerlingen van het vo en mbo, georganiseerd door de opleidingsscholen. Participatie van bedrijven binnen het uitvoeren van de programmatische lijn binnen vmbo en mbo. Participatie van het hbo binnen het uitvoeren van de programmatische lijn binnen vmbo en mbo. - Bepalen van de uitstroomkwalificaties - Ontwikkelen leerlijn uitstroomkwalificaties - Uitvoeren leerlijn uitstroomkwalificaties - Bepalen van de branchegerichte keuzedelen Ontwikkelen leerlijn branchegerichte keuzedelen - Uitvoeren leerlijn branchegerichte keuzedelen - Opstellen plan van aanpak met betrekking tot operationalisering van de uitvoering van onderwijsprogramma s en maatwerktrajecten. (waaronder planning en roostering) - Uitvoeren onderwijsprogramma s en - Opstellen branchegerichte praktijkopdrachten - Inbedden in doorlopende leerlijnen - Plan van aanpak stageplein - Stagewerkplan stageplein (stageopdrachten in samenwerking met bedrijfsleven en opleidingsbedrijven) - Organisatie van het stageplein afgestemd op de onderwijsplanning binnen vo en mbo. - Vaststellen hoe het bedrijfsleven kan participeren, waaronder praktijkopdrachten, gastlessen en ecursies. - Opstellen uitvoeringsplan met diverse activiteiten. - Uitvoeren Vaststellen participatie. hoe het hbo kan participeren, waaronder praktijkopdrachten, gastlessen en ecursies. - Opstellen uitvoeringsplan met diverse activiteiten. - Uitvoeren participatie. - Aanbod uitstroomkwalificaties - Uitvoeringsplan - Aanbod branchegerichte keuzedelen - Uitvoeringsplan - Plan van aanpak operationalisering - Databank praktijkopdrachten - Plan van aanpak stageplein. - Participatieplan bedrijven Projectgroep 2 Leren in de techniek o.l.v. Projectgroep 3 Leren in de techniek o.l.v. - Participatieplan hbo Projectgroep 3 Leren in de techniek o.l.v.

6 Ontwikkelen doorlopende leerlijn mbo-hbo. Gezamenlijk ontwikkelen praktijk- en onderzoeksopdrachten i.s.m. het bedrijfsleven. Ontwikkelen van een AD-traject. - Doorlopende leerlijn - Databank praktijk en onderzoeksopdrachten - AD-traject, plan van aanpak en overleg met bedrijfsleven om behoefte te bepalen. - Doorlopende leerlijn - Gevulde databank - AD-traject Professionaliseren op het terrein van kennisdeling, bedrijfsleven en onderwijs. - Inventariseren behoefte aan deskundigheidsbevordering. - Opstellen deskundigheidsplan - Uitvoeren deskundigheidsplan - Inventarisatie - Deskundigheidsplan Projectgroep 1,2 en 3 Leren in de techniek o.l.v. Toelichting Programmalijn 2 Leren in de techniek Het opleidingsaanbod van het TL-Netwerk wordt gevormd door de basiskeuzevakken binnen het vmbo en de (etra) keuzedelen (welke vastgesteld worden). \Het opleidingsaanbod van het mbo richt zich op generalistische technische en Nautische opleidingen op mbo-niveau 2,3 en 4. Voor techniek zijn dat de opleidingen Installeren en Elektrotechniek, Metaalbewerken, Mechatronica en Middenkader Engineering, Bouw Timmerman en Allround Timmerman. Voor het Nautisch College zijn dat VeVa Maritiem, Logistiek, Visserij en Handelsvaart. Naast de generalistische opleidingen wordt, in samenspraak met het bedrijfsleven (vertegenwoordigers uit de drie branches) het keuzedeel aanbod bepaald. Voor de aansluiting van het volledige opleidingsaanbod vo en mbo geldt dat de opleidingsprogramma s worden ontwikkeld en afgestemd met het bedrijfsleven. Ook voor de keuzedelen geldt dat \hier onderwijsprogramma s worden ontwikkeld. Naast de vakinhoudelijke opleidingsprogramma met de daarbij te ontwikkelen doorlopende leerlijn (vo mbo hbo) wordt ook de loopbaanontwikkeling ontwikkeld. In het kader van voorbereiding op de arbeidsmarkt van de leerling die stageloopt en de beginnend beroepsbeoefenaar wordt de input van het bedrijfsleven meegewogen in het bepalen van 21st century skills In samenwerking tussen mbo-hbo en bedrijfsleven wordt een databank gevuld met praktijk- en onderzoeksopdrachten. Daarnaast wordt een doorlopende leerlijn mbo-hbo ontwikkeld. In samenwerking wordt onderzocht welk AD (associate degree) traject kan worden ontwikkeld Binnen deze Programmalijn wordt een stageplein ontwikkeld en ingericht waarbij leerlingen uit het vo een maatschappelijke stage kunnen invullen en waarbij mbo-leerlingen delen van stage kunnen invullen. Voor het leren in de techniek is het van belang dat er een ruime keuze ontstaat in de praktijkopdrachten, ecursies, gastlessen, projectopdrachten vanuit de praktijk, maatwerktrajecten. Onder aansturing van de zijn projectgroepen actief om bovengenoemde doelstellingen te realiseren en te komen tot een uitvoeringsplan van het ontwikkelde onderwijs. Iedere projectgroep heeft een voorzitter. De voorzitter van de projectgroep 1 is afkomstig uit het vo, projectgroep 2 en 3 uit het mbo Voor wat betreft de praktijkfaciliteiten (binnenschools en binnen het bedrijfsleven) wordt onder regie van de een plan van eisen opgesteld voor wat betreft de investeringen op de diverse locaties van het TL-Netwerk. Hierbij vormt de Techniek Campus het hart van het TL-Netwerk. Met betrekking tot professionalisering wordt onder regie van de in samenspraak met de HR-managers van de scholen en Tetri Bedrijfsopleidingen een professionaliseringsplan opgesteld waarbij gezamenlijk wordt gekeken naar de aard en het onderwerp van de deskundigheidsbevordering en waarbij met elkaar (vanuit het TL-Netwerk) de deskundigheidsprogramma s worden uitgevoerd. Hiermee realiseren we op termijn dat docenten vanuit de verschillende scholen en Tetri Bedrijfsopleidingen aan elkaar worden verbonden en er ook uitwisseling van docenten kan ontstaan voor het uitvoeren van de diverse opleidingsprogramma s.

7 Programmalijn 3. Werken in de techniek Onderwerp Bedrijfsleven & Overheid 4 vo-scholen ROC/Tetri/Installatiewerk/Espeq Uitvoeren van een makelaarsfunctie afstemming onderwijs en arbeidsmarkt/overheid. Uitvoering van maatwerkprogramma s (mbo gekwalificeerd) ten behoeve van medewerkers uit het bedrijfsleven voor door- en uitstroom. Uitvoeren van maatwerkprogramma s (mbo gekwalificeerd)ten behoeve van de overheid voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Uitvoeren van certificeringsprogramma s ten behoeve van het bedrijfsleven en overheid. Hogeschool Inholland - Ophalen opleidingsvraag bij het bedrijfsleven. - Matchen onderwijsvraag en onderwijsaanbod. Activiteiten - Ontwikkelen en verzorgen van sectorgerichte om-, bij- door scholingsprogramma s met modulaire opzet voor werknemers van bedrijven. - Ontwikkelen en verzorgen van sectorgerichte om-, bij- door scholingsprogramma s met modulaire opzet voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. - Ontwikkelen en (laten) verzorgen van sectorgerichte om-, bij- door certificeringsprogramma s met modulaire opzet voor het bedrijfsleven en overheid. Resultaten Inventarisatie van opleidingsvragen Maatwerktrajecten Maatwerktrajecten Certificeringsprogramma s Wie Projectgroep 1 Werken in de techniek o.l.v. accountmanager Bedrijfsopleiding en Projectleider Projectgroep 2 Werken in de techniek o.l.v. Professionaliseren op het terrein van kennisdeling, bedrijfsleven en onderwijs. - Inventariseren behoefte aan deskundigheidsbevordering. - Opstellen deskundigheidsplan. - Uitvoeren deskundigheidsplan. Inventarisatie Deskundigheidsplan Projectgroep 1 en 2 Werken in de techniek o.l.v.

8 Toelichting Programmalijn 3 Werken in de techniek Op basis van de vraag vanuit het bedrijfsleven worden maatwerktrajecten ontwikkeld en uitgevoerd. Hierbij wordt de makelaarsrol vanuit het onderwijs naar het bedrijfsleven geënt op de ontwikkelingen binnen het bedrijfsleven. In het kader van ontwikkeling van bedrijven zal er continu aandacht blijven voor de ontwikkeling het kwalificeren en certificeren van medewerkers. Dat kan zij in het kader van de vervangingsvraag en ook in het kader van doorstroom (hogere kwalificatie en/of certificering) en/of in het kader van uitstroom (ander bedrijf of bedrijfstak). In samenspraak met de accountmanagers van ROC, Tetri Bedrijfsopleidingen, en twee projectgroepen wordt continu bekeken welke opleidingsvragen vanuit de branche aan de orde zijn en worden deze ontwikkeld en uitgevoerd. Daarnaast zijn zowel de bestaande opleidingsprogramma s uit Programmalijn leren in de techniek als ook de ontwikkelde maatwerkprogramma s uit te voeren voor de doelgroep mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Binnen Programmalijn 3 worden maatwerkopleidingen verkocht (door Bedrijfsopleidingen) aan het bedrijfsleven. Inkomsten hieruit worden meegenomen in de borging van het model nadat de subsidie periode is verlopen. Iedere projectgroep heeft een voorzitter, afkomstig uit het mbo Met betrekking tot professionalisering wordt onder regie van de in samenspraak met de HR-managers vanuit het bedrijfsleven een professionaliseringsplan opgesteld waarbij gezamenlijk wordt gekeken naar de aard en het onderwerp van de deskundigheidsbevordering en waarbij met elkaar (vanuit het TL-Netwerk) de deskundigheidsprogramma s worden uitgevoerd. Hiermee realiseren we op termijn dat docenten vanuit de verschillende scholen en Tetri Bedrijfsopleidingen en medewerkers vanuit het bedrijfsleven aan elkaar worden verbonden en er ook uitwisseling van docenten/medewerkers kan ontstaan voor het uitvoeren van de diverse opleidingsprogramma s. De inzet vanuit het mbo in deze programmalijn is niet gekoppeld aan de reguliere bekostiging vanuit MINOCW!

9 Programmalijn 4. Innoveren in de techniek Onderwerp Gestructureerd en constructief overleg tussen onderwijs en bedrijfsleven doormiddel van een Bedrijfsadviescommissie voor de branche On- en Offshore Wind, Gas en Olie. Bedrijfsleven & Overheid 4 VO Scholen ROC/Tetri/Installatiewerk/Espeq Hogeschool Inholland Activiteiten - Installeren BAC (Bedrijfadviescommissie) On- en Offshore Wind, Gas en Olie. Resultaten - vier keer per jaar een BACoverleg Wie Gestructureerd en constructief overleg tussen onderwijs en bedrijfsleven doormiddel van een Bedrijfsadviescommissie voor de branche Maritiem en Marine. Gestructureerd en constructief overleg tussen onderwijs en bedrijfsleven doormiddel van een Bedrijfsadviescommissie voor de branche Energie en duurzaamheid. Gestructureerd en constructief overleg tussen onderwijs en bedrijfsleven doormiddel van een Bedrijfsadviescommissie voor de branche Bouw - Installeren BAC (Bedrijfadviescommissie) Maritiem en Marine. - Installeren BAC (Bedrijfadviescommissie) Energie en duurzaamheid. - Installeren BAC (bedrijfsadviescommissie) Bouw - vier keer per jaar een BACoverleg - vier keer per jaar een BACoverleg - vier keer per jaar een BACoverleg Project groep Innoveren in de techniek o.l.v.

10 Professionaliseren op het terrein van kennisdeling, bedrijfsleven, onderwijs en onderzoeksinstellingen. - Bijblijven ontwikkeling bedrijfsleven - Innoveren van onderwijs (Blended Learning & Afstandsleren). Samenwerking met de Kenniswerkplaats NHN: - Onderwijsinnovatie - Verhogen kwaliteit - Verbinding regionaal bedrijfsleven Toelichting - Programmalijn 4 Innoveren in de techniek - Inventariseren behoefte aan deskundigheidsbevordering. - Opstellen deskundigheidsplan - Uitvoeren deskundigheidsplan - Onderzoek naar de effecten van activiteiten die worden uitgezet binnen deze aanvraag - Faciliteren van de contacten naar bedrijven en instanties. - Inventarisatie - Deskundigheidsplan - Inventarisatie en onderzoek Naast de vakinhoudelijke ontwikkeling en innovatie vanuit het bedrijfsleven is er ook sprake van innovatie van onderwijs. Technologie maakt het mogelijk om het opleidingsaanbod met meer variatie in werkvormen aan te bieden. Concepten als Blended Learning en afstandsleren kunnen voor de diverse opleidingen en trajecten worden ingezet. Voor het bijblijven vanuit het perspectief van onderwijs is het van belang dat er een structureel overleg plaatsvindt tussen onderwijsinstellingen en (georganiseerd) bedrijfsleven om ontwikkelingen en trends te kunnen volgen. Vanuit het perspectief van het bedrijfsleven is het van belang dat er structureel overleg plaatsvindt tussen onderwijsinstellingen en (georganiseerd) bedrijfsleven om zicht te houden op de opleidingsprogramma s in al; zijn diversiteit en ook de wijze waarop de opleidingsprogramma s worden uitgevoerd. Met daar waar mogelijk het bedrijfsleven betrokken is. Onder regie van de worden drie bedrijfsadvies commissies samengesteld op de branches binnen het TL-Netwerk. Vier keer per jaar zal een bijeenkomst worden georganiseerd. Binnen Programmalijn 4 wordt samengewerkt met de kenniswerkplaats Noord-Holland Noord. De Kenniswerkplaats is gericht op onderwijsinnovatie, verhoging van onderwijskwaliteit en de verbinding met het regionaal bedrijfsleven. Door de inzet van de Kenniswerkplaats kunnen de volgende doelstellingen worden gerealiseerd: Bedrijven helpen met de zoektocht naar toekomstig talent door inhoudelijke (projecten) kennismaking tijdens de opleiding. Bedrijven krijgen nieuwe diverse inzichten door fris kijkende en dwarsdenkende studenten. De schakel Kenniswerkplaats zorgt uitvoeringskracht tussen onderwijs en bedrijfsleven in de regio Noord-Holland Noord (bedrijven naar binnen en studenten/docenten naar buiten door middel van gastcolleges, bedrijfsbezoeken, docentstages) en draagt daarmee bij aan de professionalisering van het onderwijs(personeel). Het netwerk van de Kenniswerkplaats maakt het zowel in opdrachten als in samenwerking met andere onderwijsinstellingen mogelijk om crossovers voor andere sectoren te organiseren. Iedere projectgroep heeft een voorzitter, afkomstig uit het mbo. Met betrekking tot professionalisering wordt onder regie van de in samenspraak met de HR-managers vanuit het bedrijfsleven een professionaliseringsplan opgesteld waarbij gezamenlijk wordt gekeken naar de aard en het onderwerp van de deskundigheidsbevordering en waarbij met elkaar (vanuit het TL-Netwerk) de deskundigheidsprogramma s worden uitgevoerd. Hiermee realiseren we op termijn dat docenten vanuit de verschillende scholen en Tetri Bedrijfsopleidingen en medewerkers vanuit het bedrijfsleven aan elkaar worden verbonden en er ook uitwisseling van docenten/medewerkers kan ontstaan voor het uitvoeren van de diverse opleidingsprogramma s.

KRAAMTALENT KNELPUNTEN BEDRIJVEN DOELSTELLINGEN PROJECTPLAN KNELPUNTEN ROC'S GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE

KRAAMTALENT KNELPUNTEN BEDRIJVEN DOELSTELLINGEN PROJECTPLAN KNELPUNTEN ROC'S GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE KRAAMTALENT GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE donderdag 7 juni 2012 - dia 2 KNELPUNTEN BEDRIJVEN ONDERTEKENING CONVENANT 27-01-2010 Verouderd personeelsbestand Afname animo bij jongeren voor de Kraamzorg Door

Nadere informatie

Stappenplan invoering vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo

Stappenplan invoering vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo Stappenplan invoering vernieuwing programma s vmbo Regelmatig wordt de vraag gesteld of er een stappenplan is waarin zaken staan die geregeld moeten zijn voor de nieuwe examenprogramma s in school van

Nadere informatie

Voordat begonnen kan worden met de praktische voorbereiding voor de lessen moet er eerst een schoolvisie op het nieuwe programma zijn

Voordat begonnen kan worden met de praktische voorbereiding voor de lessen moet er eerst een schoolvisie op het nieuwe programma zijn Stappenplan invoering vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo Recentelijk werd de vraag gesteld door docenten of er een stappenplan is van zaken die geregeld moeten zijn voor je van start kunt gaan

Nadere informatie

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en samenleving Stel hogere eisen aan het arbeidsmarktperspectief Handhaaf het startkwalificatieniveau met extra aandacht aan studiekeuze mbo niveau 2 studenten. Biedt

Nadere informatie

VAN KORTSLUITING NAAR CONTACT BETA CHALLENGE PROGRAMMA EEN LEERROUTE MAVO-MBO-HBO

VAN KORTSLUITING NAAR CONTACT BETA CHALLENGE PROGRAMMA EEN LEERROUTE MAVO-MBO-HBO VAN KORTSLUITING NAAR CONTACT BETA CHALLENGE PROGRAMMA EEN LEERROUTE MAVO-MBO-HBO April 2014 Kenschets 1963 Ons onderwijsbestel 1963 (opmaat voor Mammoetwet ) Van Mammoet 1968 Industriële vormgeving: lineair

Nadere informatie

De kracht van samenwerking. Brainport Development, 2014

De kracht van samenwerking. Brainport Development, 2014 1 De kracht van samenwerking Brainport Development, 2014 2 De kracht van samenwerking Brainport Development, 2014 VAN KORTSLUITING NAAR CONTACT BETA CHALLENGE PROGRAMMA EEN LEERROUTE MAVO-MBO-HBO Henk

Nadere informatie

TAK Centrum wil innovatieve onderwerpen, vermeld in onze regiovisie, gebruiken om lesmateriaal te ontwikkelen voor het vak Science.

TAK Centrum wil innovatieve onderwerpen, vermeld in onze regiovisie, gebruiken om lesmateriaal te ontwikkelen voor het vak Science. INLEIDING Om het technisch talent van mavoleerlingen zo goed mogelijk te benutten en de doorstroom naar een technische vervolgopleiding te bevorderen, voert het Platform Bèta Techniek, in opdracht van

Nadere informatie

HANDLEIDING MELDFORMULIER KEUZEDEEL

HANDLEIDING MELDFORMULIER KEUZEDEEL HANDLEIDING MELDFORMULIER KEUZEDEEL Handleiding bij Meldformulier keuzedeel bestemd voor onderwijsinstellingen, brancheorganisaties, HBO-instellingen, werkgevers en andere partijen ten behoeve van het

Nadere informatie

Genderscan mbo Techniek

Genderscan mbo Techniek Genderscan mbo Techniek Doelen Pamflet Meer meisjes in mbo Techniek Aandacht voor gender in Techniek- en ICT-opleidingen wordt een vaste waarde binnen mbo-scholen Voorlichtingsactiviteiten die een brede

Nadere informatie

CONVENANT ASSOCIATE DEGREE

CONVENANT ASSOCIATE DEGREE CONVENANT ASSOCIATE DEGREE 3 juli 2018 Partijen: 1. de vereniging MBO Raad, statutair gevestigd en kantoorhoudend te (3447 GM) Woerden aan het adres Houttuinlaan 6, rechtsgeldig vertegenwoordigd door de

Nadere informatie

Platform Mobiliteit en Transport

Platform Mobiliteit en Transport Platform Mobiliteit en Transport Docentennetwerkbijeenkomst 13 november 2014 Programma 09.30 Inloop 10.00 Opening en toelichting programma 10.15 Ontwikkelingen vernieuwing beroepsgerichte programma s 11.00

Nadere informatie

CIV Welzijn en Zorg. Samenvatting van de uitwerkingen. Werkconferentie 6 Maart Datum: 12/3/2018 Versie: 1.0

CIV Welzijn en Zorg. Samenvatting van de uitwerkingen. Werkconferentie 6 Maart Datum: 12/3/2018 Versie: 1.0 CIV Welzijn en Zorg Werkconferentie 6 Maart 2018 Samenvatting van de uitwerkingen Datum: 12/3/2018 Versie: 1.0 Kijkend naar de inbreng van deelnemers zijn onderstaande vraagstukken de belangrijkste aangedragen

Nadere informatie

Toptechniek en Techniekpact. Een duurzame route

Toptechniek en Techniekpact. Een duurzame route Toptechniek en Techniekpact Een duurzame route Toptechniek en Techniekpact Een duurzame route In, door en uitstroom in de Techniek Techniekpact 3 Actielijnen: Kiezen voor techniek Leren in de techniek

Nadere informatie

Excellente docent in de mbo-praktijk

Excellente docent in de mbo-praktijk Excellente docent in de mbo-praktijk Uitwisseling scholen HU 7 maart 2014 ROCMN P&O 5-3-2014 1 ROC Midden Nederland Profiel: Kwaliteit, kleinschaligheid en persoonlijk contact Nauwe verbinding met regionale

Nadere informatie

Aanbevelingen en Actieprogramma. Naar versterking van het VMBO; Bedrijfsleven over VMBO beroepsgericht

Aanbevelingen en Actieprogramma. Naar versterking van het VMBO; Bedrijfsleven over VMBO beroepsgericht Aanbevelingen en Actieprogramma Naar versterking van het VMBO; Bedrijfsleven over VMBO beroepsgericht 2 Aanbevelingen ter verbetering van (de aantrekkelijkheid van) het VMBO naar aanleiding van het VMBO

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK SUBSIDIE REGIONAAL PROGRAMMA 2012-2015

PLAN VAN AANPAK SUBSIDIE REGIONAAL PROGRAMMA 2012-2015 PLAN VAN AANPAK SUBSIDIE REGIONAAL PROGRAMMA 2012-2015 Betreft maatregel:coachvoorziening Activiteit: Uitvoerder/regie: ROC Mondriaan Reeds aanwezige documentatie: ingevulde format in aanvraag Contactgegevens

Nadere informatie

Toptechniek in Bedrijf Programmalijn 1

Toptechniek in Bedrijf Programmalijn 1 Toptechniek in Bedrijf Programmalijn 1 Samenwerking van vijf Gelderse ROC s Organisatiestructuur Overlegstructuur Prestatie indicatoren 1 oktober 2012 Organisatiestructuur RxH Functie: Stuurgroep/klankbord

Nadere informatie

Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland

Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland BIJLAGE: Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland Pagina 1: Effecten bij leerlingen Effecten bedrijven - onderwijs Toelichting: De percentages onder het kopje Nul zijn de uitersten

Nadere informatie

HAN en duurzame energie

HAN en duurzame energie Beroepsonderwijs tijdens de energie transitie HAN en duurzame energie Van buiten naar binnen. Tinus Hammink programma-manager SEECE Hogeschool van Arnhem en Nijmegen HBO en topsectoren; keuze van HAN 1.

Nadere informatie

Districtsactiviteitenplan 2014 district Zuid-Holland

Districtsactiviteitenplan 2014 district Zuid-Holland Districtsactiviteitenplan 2014 district Zuid-Holland Basisprincipe DAP 2014 Bij het Districtsactiviteitenplan 2014, hierna DAP 2014, zijn de volgende aspecten van belang: Centrale thema s 2014 Kansen grijpen

Nadere informatie

ITTL. Informatietechnologie voor de Theoretische Leerweg van het VMBO

ITTL. Informatietechnologie voor de Theoretische Leerweg van het VMBO ITTL. Informatietechnologie voor de Theoretische Leerweg van het VMBO Het vak Informatietechnologie voor de Theoretische Leerweg van het VMBO ITTL is een algemeen vormend vak dat zich richt op de beroepspraktijk

Nadere informatie

WELKOM BIJ HET ONDERNEMERSONTBIJT Thema: beroepspraktijkoriëntatie

WELKOM BIJ HET ONDERNEMERSONTBIJT Thema: beroepspraktijkoriëntatie WELKOM BIJ HET ONDERNEMERSONTBIJT 2016 Thema: beroepspraktijkoriëntatie Beroepspraktijkoriëntatie Verschillende vormen van beroepspraktijkoriëntatie bij het Markland College Oudenbosch. Belang voor onderwijs

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant

Samenwerkingsovereenkomst Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant Samenwerkingsovereenkomst Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant Samenwerkingsovereenkomst tussen ROC Koning Willem I College, ROC De Leijgraaf, Baanderherencollege, Bossche Vakschool, Cambium College,

Nadere informatie

FIGURES, FACTS & TRENDS

FIGURES, FACTS & TRENDS FIGURES, FACTS & TRENDS Scholingstrajecten voor immigranten, groep gemotiveerde, vaak hoog opgeleide statushouders INSTROOM VANUIT MEERDERE PERSPECTIEVEN Reguliere instroom vanuit VMBO naar BOL-opleidingen

Nadere informatie

Aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt; kan dat wel?

Aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt; kan dat wel? Aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt; kan dat wel? 1 Waar wil ik het over hebben? Het MBO De arbeidsmarkt Jongeren Waar hebben wij het over als we het hebben over aansluiting? Mijn conclusies 2 Het MBO

Nadere informatie

Rapportage onderzoek vmbo. Marlou Slaghuis Mei, 2014

Rapportage onderzoek vmbo. Marlou Slaghuis Mei, 2014 Rapportage onderzoek vmbo Marlou Slaghuis Mei, 2014 Inhoud Voorwoord Conclusies Resultaten Responsverantwoording 2 Voorwoord In 2016 start een nieuw examenprogramma voor het vmbo. Zoals u weet vraagt het

Nadere informatie

Initiatieven onderwijs & arbeidsmarkt. Inhoud

Initiatieven onderwijs & arbeidsmarkt. Inhoud Een goede samenwerking tussen Ondernemers, Onderwijs en Overheid draagt bij aan een sterke lokale economie. Gelukkig zijn heel veel Molenwaardse ondernemers bereid om hun steentje bij te dragen. Er zijn

Nadere informatie

Mbo & Stages. Nieuwegein, 10 februari 2015

Mbo & Stages. Nieuwegein, 10 februari 2015 Mbo & Stages Nieuwegein, 10 februari 2015 Doel bijeenkomst Informeren over ontwikkelingen in mbo onderwijs Inventariseren gebruik stagiaires (niveau en soort) Inventariseren wensen ten aanzien van stagiaires

Nadere informatie

Ontwikkel een platform dat de lokale samenwerking(en) tussen onderwijs en bedrijfsleven in Amstelveen viert én versterkt

Ontwikkel een platform dat de lokale samenwerking(en) tussen onderwijs en bedrijfsleven in Amstelveen viert én versterkt DE VRAAG / OPDRACHT Ontwikkel een platform dat de lokale samenwerking(en) tussen onderwijs en bedrijfsleven in Amstelveen viert én versterkt Zorg voor een concept dat 1) Zorgt voor herkenning, trots en

Nadere informatie

AALTEN/OUDE IJSSELSTREEK

AALTEN/OUDE IJSSELSTREEK Uitwerking flap-overs regiogroep Sterk Beroepsonderwijs 12 oktober 2018 AALTEN/OUDE IJSSELSTREEK Almende College Schaersvoorde Azora AALTEN/OUDE IJSSELSTREEK uitwerking samenwerking m.b.t hybride leren

Nadere informatie

Datum: 2 april 2015 Onderwerp: beleidskader regionale doorlopende leerlijn plus doelen 2015 kerngroep Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant

Datum: 2 april 2015 Onderwerp: beleidskader regionale doorlopende leerlijn plus doelen 2015 kerngroep Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant Datum: 2 april 2015 Onderwerp: beleidskader regionale doorlopende leerlijn plus doelen 2015 Van: kerngroep Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant 1 Beleidskader regionale doorlopende leerlijn plus doelen

Nadere informatie

Greenport Horti Campus. Burgemeester Sjaak van der Tak 16 december 2011

Greenport Horti Campus. Burgemeester Sjaak van der Tak 16 december 2011 Greenport Horti Campus Burgemeester Sjaak van der Tak 16 december 2011 1 Internationaal kenniscentrum in het hart van de Greenport 2 Doel en ambitie Versterken internationale concurrentiekracht van de

Nadere informatie

Nieuwjaarsontbijt Vernieuwing VMBO G/T

Nieuwjaarsontbijt Vernieuwing VMBO G/T Nieuwjaarsontbijt Vernieuwing VMBO G/T 23 januari 2015 Lenie van Lieverloo, Wilma Roijackers, Edith Vissers en Marionette Vogels Programma 09.30 Opening 09.45 Actuele ontwikkelingen GL 10.15 Praktijkcasussen

Nadere informatie

technologieroute Hooghuis, Locatie Mondriaan College Oss

technologieroute Hooghuis, Locatie Mondriaan College Oss technologieroute Hooghuis, Locatie Mondriaan College Oss De technologieroute volgens Kotter Duurzame samenwerking in de regio door het binnen Toptechniek verder ontwikkelen en implementeren van doorlopende

Nadere informatie

De waarde(n) van weten

De waarde(n) van weten De waarde(n) van weten STRATEGISCHE AGENDA HOGER ONDERWIJS 2015-2025 9 oktober 2015 De HO tour Waarom veranderen? Leven en werken in een in toenemende mate onvoorspelbare, complexe en geglobaliseerde wereld.

Nadere informatie

Verslag MBO conferentie Betere zorg, minder uitval

Verslag MBO conferentie Betere zorg, minder uitval Verslag MBO conferentie Betere zorg, minder uitval Lunteren, 22 april 09 Presentatieronde 1: Flex College het Nijmeegse model in de strijd tegen voortijdig schoolverlaten. Presentator Jeroen Rood, directeur

Nadere informatie

Activiteitenplan TechniekRaad Noord Holland

Activiteitenplan TechniekRaad Noord Holland Activiteitenplan TechniekRaad Noord Holland 10 mei 2013 Bouwend Nederland FME-CWM Koninklijke Metaalunie UNETO-VNI 1 Inhoudsopgave pagina 1. De TechniekRaad: belangenbehartiger en aanspreekpunt voor de

Nadere informatie

Verzoek tot ondersteuning van de verbinding M-Tech en TIB in de regio Haaglanden

Verzoek tot ondersteuning van de verbinding M-Tech en TIB in de regio Haaglanden Verzoek tot ondersteuning van de verbinding M-Tech en TIB in de regio Haaglanden Aan: Henno van Horssen, Platform Bèta techniek Betreft: Verzoek tot ondersteuning van de verbinding M-Tech en TIB in de

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Samenwerken aan LOB Jongeren beter toerusten voor het maken van passende keuzes in de eigen loopbaan door bewust

Nadere informatie

Verbindersproject Provincie Drenthe

Verbindersproject Provincie Drenthe Verbindersproject Provincie Drenthe VO Bedrijfsleven Jan de Morrée / Ronald Zanen Probleemstelling: Samenwerking met bedrijven verloopt wisselend. Onderwijs en bedrijven zijn verschillende type organisaties.

Nadere informatie

Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing

Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing Ronald Kox, hoofd Cultuureducatie Nieuwegein, 17 maart 2017 ronaldkox@lkca.nl Waarom kunst en cultuur? Artistiek-creatief proces Iteratief proces Universeel

Nadere informatie

Project Initiatie Document Leerwerkbedrijf KOMPAS

Project Initiatie Document Leerwerkbedrijf KOMPAS De geaccrediteerde Stichting Kompas Nederland en ROC Leeuwenborgh Opleidingen hebben samen het initiatief genbomen om te komen tot een gemeenschappelijk leerwerkbedrijf concept. Dit leerwerkbedrijf wil

Nadere informatie

Vmbo. Wat je als professional moet weten over kunst en cultuur in het vmbo.

Vmbo. Wat je als professional moet weten over kunst en cultuur in het vmbo. Vmbo Wat je als professional moet weten over kunst en cultuur in het vmbo. Kunst en cultuur onderbouw De onderbouw in het vmbo omvat de eerste twee leerjaren. Kunst en cultuur komen aan de orde in het

Nadere informatie

Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst. Groen is overal en voor iedereen

Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst. Groen is overal en voor iedereen Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst Groen is overal en voor iedereen AOC s geven een breed scala aan opleidingen op het gebied van voedsel, natuur en leefomgeving. Zij verzorgen vmbo, mbo en

Nadere informatie

TL-NETWERK TECHNIEK LEERWERKPLEINEN EN STRATEN NETWERK NOORD-HOLLAND-NOORD JANUARI 2018 REGIOVISIE

TL-NETWERK TECHNIEK LEERWERKPLEINEN EN STRATEN NETWERK NOORD-HOLLAND-NOORD JANUARI 2018 REGIOVISIE TL-NETWERK TECHNIEK LEERWERKPLEINEN EN STRATEN NETWERK NOORD-HOLLAND-NOORD JANUARI 2018 REGIOVISIE 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding...4 2 Kerncijfers bedrijvigheid...6 2.1 Bedrijvigheid... 6 2.2 Werkgelegenheid...

Nadere informatie

CIV SMART TECHNOLOGY

CIV SMART TECHNOLOGY CIV SMART TECHNOLOGY Uitgebreide managementsamenvatting Plan van Aanpak Centrum voor Innovatief Vakmanschap Smart Technology Ten behoeve van subsidie aanvraag Regionaal Investeringsfonds door de partners

Nadere informatie

Professionalisering Beroepsbevolking ; uw bijdrage? Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Curaçao Bijeenkomst Decanen 13 november 2013

Professionalisering Beroepsbevolking ; uw bijdrage? Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Curaçao Bijeenkomst Decanen 13 november 2013 Professionalisering Beroepsbevolking ; uw bijdrage? Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Curaçao Bijeenkomst Decanen 13 november 2013 Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Curaçao Afstemming

Nadere informatie

LOB als voorbereiding op Participatie. Bernadette Bartelings Loopbaan coördinator VSO detaalbrug Vitus Zuid

LOB als voorbereiding op Participatie. Bernadette Bartelings Loopbaan coördinator VSO detaalbrug Vitus Zuid LOB als voorbereiding op Participatie Bernadette Bartelings Loopbaan coördinator VSO detaalbrug Vitus Zuid Als we denken aan Participatie. Dan denken we waaraan o.a. gewerkt dient te worden. Optimaliseren

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo De actoren in een doorlopende leerlijn LOB LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo gaat onder andere over het

Nadere informatie

Jacqueline Kerkhoffs Jaarcongres vmbo, 20 januari 2015 Ede (1) Rob Abbenhuis

Jacqueline Kerkhoffs Jaarcongres vmbo, 20 januari 2015 Ede (1) Rob Abbenhuis Jacqueline Kerkhoffs Jaarcongres vmbo, 20 januari 2015 Ede (1) Rob Abbenhuis r.abbenhuis@slo.nl De presentatie Introductie nieuwe beroepsgerichte programma's vmbo Vernieuwing beroepsgerichte programma's

Nadere informatie

Initiatieven onderwijs & arbeidsmarkt

Initiatieven onderwijs & arbeidsmarkt Initiatieven onderwijs & arbeidsmarkt Een goede samenwerking tussen Ondernemers, Onderwijs en Overheid draagt bij aan een sterke lokale economie. Gelukkig zijn heel veel Giessenlandse en Molenwaardse ondernemers

Nadere informatie

Sectorplannen. 2 6 j u n i

Sectorplannen. 2 6 j u n i Sectorplannen Resultaatafspraken en begroting 2 6 j u n i 2 0 1 8 Bestuursopdracht: Aansluiting Onderwijs Arbeidsmarkt Bestuurlijk trekker: Wethouder Theo Meskers Programmamanager: Desiré Peters Projectleiders:

Nadere informatie

B&W besluit Publicatie

B&W besluit Publicatie B&W besluit Publicatie Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst met opleiding Sport & Bewegen van Hogeschool Inholland Collegebesluit Besluitpunten college 1. Het college stelt de samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

28 mei: BIJEENKOMST OVER HET HOGER BEDRIJFSDIPLOMA

28 mei: BIJEENKOMST OVER HET HOGER BEDRIJFSDIPLOMA LEIDO Academy 28 mei: BIJEENKOMST OVER HET HOGER BEDRIJFSDIPLOMA Voor de bijeenkomst op donderdagmorgen 28 mei is hier een aantal stukken bij elkaar gezet zoals deze in de afgelopen maanden zijn verschenen.

Nadere informatie

Platform voor vmbo scholen. Bouwen Wonen Interieur

Platform voor vmbo scholen. Bouwen Wonen Interieur Platform voor vmbo scholen Bouwen Wonen Interieur Inhoudsopgave Wie zijn wij? 4 Professionalisering en Advies 6 Deskundigheidsbevordering 7 Netwerkbijeenkomsten, landelijk en regionaal 7 Lidmaatschap Platform

Nadere informatie

SAMEN WERKEN AAN ONDERWIJS IN WESTLAND TOEKOMSTVISIE ISW

SAMEN WERKEN AAN ONDERWIJS IN WESTLAND TOEKOMSTVISIE ISW 1 SAMEN WERKEN AAN ONDERWIJS IN WESTLAND SAMEN WERKEN AAN ONDERWIJS IN WESTLAND 1 We nodigen iedereen van harte uit met ons mee te denken en mee te doen 2 Onderwijs doe je samen INLEIDING Op 1 september

Nadere informatie

! Mijn goede idee over keuzedelen vo-mbo

! Mijn goede idee over keuzedelen vo-mbo ! Mijn goede idee over keuzedelen vo-mbo Goed overleg tussen VO-MBO voor het ontwikkelen van een keuzedeel. Als docent een dag meelopen op het MBO als inspiratie voor de invulling van een keuzedeel. Samenwerking

Nadere informatie

Projectplan verbinden technologieroutes en technologie en techniek in de Mavo

Projectplan verbinden technologieroutes en technologie en techniek in de Mavo Projectplan verbinden technologieroutes en technologie en techniek in de Mavo Datum: 10 juni 2016 In opdracht van TechForce Jolanda Buwalda Fred Spiering Adrie Krielaart Inhoud 1. Projectplan TechForce

Nadere informatie

De Boris zelftest Uitstroom Arbeid Bedrijvennetwerk Regionale samenwerking

De Boris zelftest Uitstroom Arbeid Bedrijvennetwerk Regionale samenwerking De Boris zelftest De Boris zelftest geeft u inzicht in welke mate de school al opereert als werkend leren organisatie en de Borismethode uitvoert. Kruis bij alle tien de vragen de tekst aan die het beste

Nadere informatie

Inleiding MCN. Cees van Duyvendijk, Voorzitter Bestuur MCN Maritime Maintenance Conferentie, Den Helder 28 november 2013. www.maritimecampus.

Inleiding MCN. Cees van Duyvendijk, Voorzitter Bestuur MCN Maritime Maintenance Conferentie, Den Helder 28 november 2013. www.maritimecampus. Inleiding MCN Cees van Duyvendijk, Voorzitter Bestuur MCN Maritime Maintenance Conferentie, Den Helder 28 november 2013 Missie: Het duurzaam aanwenden van de zee en haar omgeving ten behoeve van het langdurig

Nadere informatie

Stichting Ieder mbo een practoraat. Elvira Coffetti, Flora van Eck, Jorick Scheerens Woensdag 23 november 2016 BTG ZWS, Ede

Stichting Ieder mbo een practoraat. Elvira Coffetti, Flora van Eck, Jorick Scheerens Woensdag 23 november 2016 BTG ZWS, Ede Stichting Ieder mbo een practoraat Elvira Coffetti, Flora van Eck, Jorick Scheerens Woensdag 23 november 2016 BTG ZWS, Ede Wat is het Practoraat Sociale Media? Drie deelprojecten (Amsterdamse Mbo-agenda):

Nadere informatie

Techniek College Rotterdam

Techniek College Rotterdam Samenwerking Albeda / Zadkine Op weg naar: Techniek College Rotterdam Kwartaallezing 26 november 2015 1 overview: Waarom Techniek College Rotterdam? en de weg tot nu toe. Beleid Focus op Vakmanschap van

Nadere informatie

Het Leukste Vmbo. Haalt je beste binnenste buiten. Van ALMELO. Open dagen

Het Leukste Vmbo. Haalt je beste binnenste buiten. Van ALMELO. Open dagen ar ol ja Scho 2020 / 2019 Het Leukste Vmbo Open dagen Van ALMELO Woensdag 28 november 2018 van 15.00 tot 20.00 uur Woensdag 16 januari 2019 van 15.00 tot 20.00 uur Haalt je beste binnenste buiten. informatie

Nadere informatie

Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa

Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa Vastgesteld door het college van bestuur op 4 januari 2016 Positief advies beleidsoverleg 13 oktober 2015 Goedgekeurd door de raad van toezicht 18 december 2015

Nadere informatie

Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt

Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt Van losse projecten naar een samenhangend programma Presentatie taakgroep arbeidstoeleiding Lecso 2 december 2015 Jose Houben & Ruud van de Rakt Aanleiding

Nadere informatie

September Een eerste inventarisatie van de positie van loopbaanoriëntatie op het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs.

September Een eerste inventarisatie van de positie van loopbaanoriëntatie op het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. Een eerste inventarisatie van de positie van loopbaanoriëntatie op het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. September 2017 Inleiding Voor u ligt de notitie Een eerste inventarisatie van

Nadere informatie

V I S I E D O C U M E N T E X P E R T I S E C E N T R U M M E U B E L

V I S I E D O C U M E N T E X P E R T I S E C E N T R U M M E U B E L V I S I E D O C U M E N T E X P E R T I S E C E N T R U M M E U B E L H E T E X P E R T I S E C E N T R U M M E U B E L I S H É T C E N T R U M I N N E D E R L A N D V O O R L E R E N, W E R K E N E N

Nadere informatie

Inductietraject koppelen aan werkplekleren

Inductietraject koppelen aan werkplekleren Inductietraject koppelen aan werkplekleren Marcelle Hobma Kwaliteitsreeks opleidingsscholen Praktijk In-Zicht STEUNPUNT OPLEIDINGSSCHOLEN PO-R A AD VO-R A AD Inhoudsopgave Inleiding 5 1. Werkgroepen 6

Nadere informatie

Praktijkopleider agrotechniek

Praktijkopleider agrotechniek Associate degree Deeltijd 2018-2019 Praktijkopleider agrotechniek Ontwikkel uw vaardigheden als praktijkopleider in de agrotechnische sector met deze tweejarige opleiding 2 De agrarische sector is continu

Nadere informatie

Je maakt t op het Vakcollege Noordoostpolder

Je maakt t op het Vakcollege Noordoostpolder Je maakt t op het Vakcollege Noordoostpolder Schooljaar 16/17 Onderwijs voor jongeren met gouden handen die aan een gouden toekomst willen werken. Dat is het Vakcollege Noordoostpolder. Leerlingen die

Nadere informatie

Professionele leeromgeving. Inleiding

Professionele leeromgeving. Inleiding Professionele leeromgeving Het onderwijs aan studenten is gebaat bij betrokken en professionele onderwijsteams. Het bieden van professionele ruimte geeft teams de gelegenheid om het onderwijs op een optimale

Nadere informatie

Naar een gezamenlijke aanpak voor. en op basis daarvan het opstellen van een subsidieaanvraag voor Toptechniek in Bedrijf

Naar een gezamenlijke aanpak voor. en op basis daarvan het opstellen van een subsidieaanvraag voor Toptechniek in Bedrijf Naar een gezamenlijke aanpak voor techniekpromotie en techniekopleidingen in 2015 en op basis daarvan het opstellen van een subsidieaanvraag voor Toptechniek in Bedrijf Aanleidingen Regio Haaglanden actieagenda

Nadere informatie

Avans Academie Associate Degrees Den Bosch

Avans Academie Associate Degrees Den Bosch Avans Academie Associate Degrees Den Bosch Robin Pereboom Adviseur Connect, verbindt bedrijfsleven en onderwijs Meet up Agrifood Capital, Oss 7 februari 2019 Workshop 8 Onderwijs en Bedrijfsleven, hoe

Nadere informatie

Update Naar een veerkrachtige arbeidsmarkt

Update Naar een veerkrachtige arbeidsmarkt Update Naar een 2016-2019 Met het uitvoeringsprogramma Naar een maken we de provinciale ambitie concreet: zoveel mogelijk Brabanders aan de slag. We werken aan vitale werknemers en vitale bedrijven die

Nadere informatie

Techniekketen NM-Limburg Op maat naar innovatief onderwijs 2020

Techniekketen NM-Limburg Op maat naar innovatief onderwijs 2020 Techniekketen NM-Limburg Op maat naar innovatief onderwijs 2020 Waarom? Economische ontwikkelingen Roep om technisch personeel Demografisch Samenstelling (beroeps)bevolking Technische ontwikkelingen Innovaties

Nadere informatie

CENTRUM VOOR INNOVATIEF VAKMANSCHAP (CIV) SMART TECHNOLOGY. Ria van Oosterhout Bijeenkomst raadsleden Midden Holland 15 mei 2017

CENTRUM VOOR INNOVATIEF VAKMANSCHAP (CIV) SMART TECHNOLOGY. Ria van Oosterhout Bijeenkomst raadsleden Midden Holland 15 mei 2017 CENTRUM VOOR INNOVATIEF VAKMANSCHAP (CIV) SMART TECHNOLOGY Ria van Oosterhout Bijeenkomst raadsleden Midden Holland 15 mei 2017 1 NEXT ECONOMY NEXT PROFESSIONAL NEXT EDUCATION 2 HET CIV IS OP 1 FEBRUARI

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Centrum voor Top Techniek Terneuzen

Beleidsplan Stichting Centrum voor Top Techniek Terneuzen Beleidsplan 2019-2021 Stichting Centrum voor Top Techniek Terneuzen Inhoudsopgave Inleiding... 3 Doelstellingen... 4 Uitgangspunten en ambities... 4 Duurzaam... 4 Innovatief technisch beroepsonderwijs...

Nadere informatie

Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Waarom een techniekpact in Twente? Programmalijnen

Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Waarom een techniekpact in Twente? Programmalijnen Jaarverslag 2016 Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Techniekpact Twente klinkt steeds meer mensen bekend in de oren. Maar wat is het ook alweer? Techniekpact Twente is een uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

MCN en Efro Rotterdam, 28 mei 2013

MCN en Efro Rotterdam, 28 mei 2013 MCN en Efro Rotterdam, 28 mei 2013 MCN is een koepel waarbinnen de vier O s samenwerken op het gebied van marien, maritiem & milieu en zich bezig houden met oa: duurzame offshore energie: olie & gas, arctic

Nadere informatie

Voor vakmensen voor de toekomst

Voor vakmensen voor de toekomst Voor vakmensen voor de toekomst D66 Gelderland wil een klimaatneutrale en toekomstbestendige provincie zijn. Dat betekent windmolens plaatsen, zonneweides aanleggen en elk huis in Gelderland energieneutraal

Nadere informatie

EEN DUURZAAM EN DEKKEND HET KAN DUS WEL! TECHNIEKAANBOD VORMGEVEN ONDANKS DALENDE LEERLINGENAANTALLEN? Sheet 1

EEN DUURZAAM EN DEKKEND HET KAN DUS WEL! TECHNIEKAANBOD VORMGEVEN ONDANKS DALENDE LEERLINGENAANTALLEN? Sheet 1 EEN DUURZAAM EN DEKKEND TECHNIEKAANBOD VORMGEVEN ONDANKS DALENDE LEERLINGENAANTALLEN? HET KAN DUS WEL! Sheet 1 Han van Helmond programmaleider Sheet 2 DOELSTELLINGEN TECHNIEKKETEN BEVORDEREN INSTROOM TECHNIEKONDERWIJS

Nadere informatie

Professional Engineering Programme TU Delft De stap terug naar de techniek

Professional Engineering Programme TU Delft De stap terug naar de techniek 1 Professional Engineering Programme TU Delft De stap terug naar de techniek Jan de Kreij/Ellard Groenewegen Programmamanagers 2 De TU Delft in het kort 3 Volwassenenonderwijs op de TUD 4 Professional

Nadere informatie

Accent en de opleidingsschool Versie maart 2013. ACCENT en de opleidingsschool

Accent en de opleidingsschool Versie maart 2013. ACCENT en de opleidingsschool 1 ACCENT en de opleidingsschool Visie op opleiden Accentscholen staan midden in een dynamische samenleving. Van de medewerkers in de scholen wordt verwacht dat ze blijvend inzetbaar zijn. Accent voert

Nadere informatie

Bruggen Bouwen! verbinden! VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt! SITS subsidie en subsidieonderzoek A2!!! Presentatie 19 april 2016! Trudy Sijbers!!

Bruggen Bouwen! verbinden! VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt! SITS subsidie en subsidieonderzoek A2!!! Presentatie 19 april 2016! Trudy Sijbers!! Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt SITS subsidie en subsidieonderzoek A2 Presentatie 19 april 2016 Trudy Sijbers Partnerschap Bruggen bouwen: Gemeente Roermond: Centrumgemeente. Aloysius:

Nadere informatie

ACTIEPLAN TECHNIEKPACT GOOI & VECHTSTREEK 2020 SAMEN WERKEN AAN TECHNIEK & ICT VOOR DE TOEKOMST

ACTIEPLAN TECHNIEKPACT GOOI & VECHTSTREEK 2020 SAMEN WERKEN AAN TECHNIEK & ICT VOOR DE TOEKOMST ACTIEPLAN TECHNIEKPACT GOOI & VECHTSTREEK 2020 SAMEN WERKEN AAN TECHNIEK & ICT VOOR DE TOEKOMST 2 WAAROM EEN TECHNIEKPACT? Nederland staat bekend om zijn concurrentiekracht, innovatief vermogen en benutting

Nadere informatie

Welkom op de netwerkbijeenkomstvan MCN

Welkom op de netwerkbijeenkomstvan MCN Welkom op de netwerkbijeenkomstvan MCN Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling 20 september 2012 Enys House (NLDA/KIM)

Nadere informatie

Startdocument strategie Anticiperen, innoveren & blijven leren Summa, volop in ontwikkeling

Startdocument strategie Anticiperen, innoveren & blijven leren Summa, volop in ontwikkeling Startdocument strategie 2019-2022 Anticiperen, innoveren & blijven leren Summa, volop in ontwikkeling Versie: maart 2019 2 Vraagstuk#1 Hoe zorgen we ervoor dat we de beste mensen aantrekken en behouden

Nadere informatie

Toptechniek in Bedrijf Gooi & Vechtstreek

Toptechniek in Bedrijf Gooi & Vechtstreek Toptechniek in Bedrijf Gooi & Vechtstreek 1. Aanvraag programmalijn 1: VMBO en MBO techniek voor Gooi & Vechtstreek Gemeente Hilversum MBO College Hilversum Schoolbestuur VO Gooi & Vechtstreek Stuurgroep

Nadere informatie

Contact. particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs. bezoekadres Handelskade 75. postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer

Contact. particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs. bezoekadres Handelskade 75. postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer Contact bezoekadres Handelskade 75 postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer telefoon 0570-60 30 83 fax 0570-60 37 05 e-mail info.next@saxion.nl particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs Hbo Tweedegraadslerarenopleiding

Nadere informatie

Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het veranderen

Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het veranderen 19 JUNI 2014 Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het veranderen van de bestaande situatie Flexibilisering

Nadere informatie

BASISGGEVENS. Naam Functie

BASISGGEVENS. Naam Functie 1 BASISGGEVENS Soort aanvraag:: Nieuwe opleiding De startdatum van de Ad opleiding is gepland per 1 september 2018. Hiermee is te verwachten dat deze nieuwe opleiding valt onder de nieuwe wetgeving rond

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Almelo. Het Groene Lyceum

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Almelo. Het Groene Lyceum Doe mee in onze groene wereld Almelo vmbo groen Het Groene Lyceum 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw talent en interesse. Zet

Nadere informatie

MAVO-BREED- PUBERBREIN LEERJAAR 3. Project Meubels van steigerplanken voor Hockeyclub Liberty CONTACTGEGEVENS PARTICIPANTEN:

MAVO-BREED- PUBERBREIN LEERJAAR 3. Project Meubels van steigerplanken voor Hockeyclub Liberty CONTACTGEGEVENS PARTICIPANTEN: PLANNING 2011-2012 MAVO-BREED- PUBERBREIN LEERJAAR 3 Project Meubels van steigerplanken voor Hockeyclub Liberty ONDERNEMEND ONDERWIJSKUNDIG /SAMENWERKINGSVERBAND : CONTACTGEGEVENS PARTICIPANTEN: F.M.G.

Nadere informatie

Onderstaand treft u de resultaten aan van de vragenlijst over ondernemend onderwijs.

Onderstaand treft u de resultaten aan van de vragenlijst over ondernemend onderwijs. De behoefte aan het delen van kennis en ervaring is groot! Samenwerking door kennis te delen en ervaringen uit te wisselen is essentieel om de verdere implementatie van ondernemend onderwijs efficiënt

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Techniek Pact Zeeland 1.0

Voortgangsrapportage Techniek Pact Zeeland 1.0 Voortgangsrapportage Techniek Pact Zeeland 1.0 Voorjaar 2017 heeft het 3O-overleg het Techniek Pact Zeeland vastgesteld. Huis van de Techniek is gevraagd om de in het Techniek Pact Zeeland (TPZ) beschreven

Nadere informatie

Programma 2012-2013. 1. Wegwijs in het MBO (MBO-gids) Inclusief dvd s Nieuwe film over intakeprocedure. 2. Bekijkjetoekomstnu

Programma 2012-2013. 1. Wegwijs in het MBO (MBO-gids) Inclusief dvd s Nieuwe film over intakeprocedure. 2. Bekijkjetoekomstnu Programma 2012-2013 Coaching Monitoring Monitoring ontwikkeling ontwikkeling taal en taal rekenen en Overdracht Overdracht van leerlinggegevens van Ondersteuning/scholing vmbo vmbo - - mbo taal en rekenen

Nadere informatie

Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting

Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting Achtergrond Aansluitend op de strategische doelstelling van Noorderlink 'Mobiliteit tussen Noorderlink organisaties bevorderen' gaan we de kracht van het netwerk

Nadere informatie

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte Leerwegen: BBL, KBL, TL Welkom Als er sprake is van leer- en/of gedragsproblemen, waarbij meer ondersteuning nodig is dan het reguliere

Nadere informatie

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte Leerwegen: BBL, KBL, TL Bij De Rotonde werkt een jong team in de onderbouw. Onze docenten staan daarom dicht bij de leerlingen. Ze

Nadere informatie

Plan van aanpak: Mobiliteit in de AMR Noord-Holland Noord

Plan van aanpak: Mobiliteit in de AMR Noord-Holland Noord Plan van aanpak: Mobiliteit in de AMR Noord-Holland Noord Kaders van het sectorplan Doelstelling Het sectorplan beoogt een bijdrage te leveren aan de gesignaleerde knelpunten op de arbeidsmarkt Knelpunten

Nadere informatie