Kerst- en nieuwjaarswens

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kerst- en nieuwjaarswens"

Transcriptie

1 jaargang 18 nr. 6 december 2014 Colofon KoepelRond is het infoblad van de vereniging Kerkraadse Huurdersfederatie De Koepel KoepelRond verschijnt 6 keer per jaar en wordt verspreid onder de kaderleden van het Kerkraadse huurderswerk. adres redactie Postbus 355, 6460 AJ Kerkrade telefoon (045) (tijdens spreekuren) koepel_96@hetnet.nl site De redactie beslist over plaatsing van ingezonden stukken. redactieleden Regina Leue Wim Pekel Leo Crousen Marianne Plag Frans Tiggelman Jan van Weert Ank van den Berg vormgeving Karin Veldkamp oplage 280 stuks In dit nummer o.a. Zacht weer zorgt voor lagere energierekening 3 Daadwerkelijke zeggenschap gloort voor huurders 5 Federatieberichten 6 Bewoner aan het woord: Mevrouw Goetheer 7 Wat verandert er voor huurders in 2015? 9 Werkgroep huurders PvdA wil behoud huurbescherming 11 Kerst- en nieuwjaarswens We zitten weer midden in de donkere dagen voor Kerst. Ook donkere dagen voor hurend Nederland? Letterlijk natuurlijk wel, maar figuurlijk klaart het voor huurders al iets op. Naar aanleiding van de Parlementaire Enquête Woningcorporaties zijn de ogen van onze bestuurders in Den Haag geopend en zien zij in, dat er iets moet veranderen in corporatieland. Huurders moeten meer te zeggen krijgen, hun invloed moet groter worden. Een positieve ontwikkeling! Kijken we iets dichter bij huis, dan zien wij een ontwikkeling waarbij de invloed van huurders in het gedrang komt. Beleid wordt al lang niet meer lokaal gemaakt, maar op Parkstad- en provinciaal niveau. Meedenken op dat niveau vergt nogal wat van de huurdersorganisaties: alertheid, op tijd van plannen kennis nemen, adviseren wanneer het nog kan en vooral met kennis van zaken adviseren. Daarbij niet uit het oog verliezend, dat de huren betaalbaar moeten blijven, dat er voldoende woningvoorraad voor de doelgroep is en dat er ook gekozen kan worden. Samenwerken wordt steeds belangrijker. Samenwerken met je zusterorganisaties, maar ook met de corporatie, de gemeente. Samen de schouders eronder zetten. Huurdersfederatie de Koepel staat alle Kerkraadse huurders daarbij graag met raad en daad terzijde. Wanneer de donkere dagen langzaamaan weer overgaan in steeds lichtere dagen wordt ook weer nieuwe wetgeving van kracht. De volkshuisvesting blijft in beweging, zeker nu men in het jaar dat bijna ten einde is vaststelde, dat het zo niet verder kan. De redactie van KoepelRond wenst alle huurdersorganisaties, dat zij in het komende jaar hun werkzaamheden in het belang van de huurders die zij vertegenwoordigen met succes kunnen voortzetten. Dat zij in goed overleg met hun verhuurder datgene bereiken, waarvoor zij er zijn: betaalbare en bereikbare woningen voor de huurders, waarvan zij de belangen behartigen. Wij wensen u prettige kerstdagen en een succesvol 2015!

2 2 Koepelrond Alle goede dingen zijn drie... In Duitsland kent men het gezegde: Wenn einer eine Reise tut, dann kann er viel erzählen. Nou, als de leden van huurdersorganisaties een reis maken, kunnen zij ook veel vertellen. Op 11 oktober ging het van start op het Old Hickoryplein in Kerkrade. De bus stond om zeven uur klaar en iedereen was er, zodat wij precies vijftien minuten later konden vertrekken richting Maastricht - Urmond - Eindhoven - Ede, waar de Landelijke Huurdersdag plaatsvond. Het parkeerterrein in Urmond is nogal krap en parkeren met een bus is daar echt een kunststukje. De buschauffeur moest uitwijken om het parkeerterrein te kunnen verlaten en dacht dat via de berm te kunnen doen. Dat ging mis, want de wielen van de bus slipten in het gras van de berm. Diverse pogingen om de bus vlot te trekken mislukten. Een heel uur moest gewacht worden op een vervangende bus. Toen de verlossing kwam werd iedereen overgeheveld naar deze nieuwe, met pluche gestoffeerde bus en ging het richting Eindhoven. Maar ach... na een kwartier rijden werd een persoon gemist! Die was even naar de wc in het hotel te Urmond geweest en gewoon vergeten! Dus reed de bus retour naar Urmond om de vermiste op te halen. Nu dan eindelijk naar Eindhoven, waar een grote groep huurders zich bij het gezelschap voegde en vervolgens naar Ede. De begroeting door dagvoorzitter Cees Grimbergen was hartelijk bedoeld, maar wij hadden inmiddels wel minister Blok gemist, die de aftrap voor de week van de energie had gegeven. De rest van het programma was meer dan interessant. Er werden verschillende masterclasses gehouden, waaraan men deel kon nemen. Zoals: gezond wonen, wonen in zelfbeheer, energiezuinig wonen, zonnig wonen, wonen met zorg en wonen & ventileren. Ook kon een kort toneelstukje bezocht worden, dat opgevoerd werd in de energiecamper. Na de afsluiting door een cabaretgezelschap ging het tegen uur weer richting thuishaven. Bij vertrek kwam de regen met bakken uit de hemel en hield ook onderweg nog enige tijd aan. En wat gebeurde er tot onze verbazing... het regende ook in de bus! Sommige deelnemers moesten met de paraplu open in de bus zitten. Zoals aan het begin gezegd; alle goede dingen zijn drie, maar de deelnemers aan de Landelijke Huurdersdag hebben ervaren dat dat ook geldt voor de minder goede dingen. Toch kwam iedereen gezond, heelhuids en een stuk wijzer naar huis..

3 Zacht weer zorgt voor lagere energierekening Koepelrond 3 Goed nieuws voor onze portemonnee: we kunnen een lagere energierekening verwachten door het zachte weer. Een gemiddeld huishouden heeft dit jaar tot nu toe ongeveer 20 procent minder gas verbruikt dan normaal. Bij een gemiddeld verbruik van 1600 kubieke meter levert dat een voordeel op van 178 euro over de periode van januari tot en met oktober. Dat blijkt uit een berekening van energiebedrijf Essent. dit jaar: toen verbruikte de klant maar liefst 36 procent minder dan normaal in deze maand. Dat leverde een besparing van bijna 40 euro op. Overheidsheffingen Een besparing van 178 euro over de afgelopen tien maanden is natuurlijk een leuke meevaller, maar niet baanbrekend. Dit komt doordat een groot deel van de energierekening bestaat uit belasting. Bijna 40 procent van de energierekening bestaat hieruit. Dit geld wordt onder andere geïnd voor investeringen in duurzame energie, zoals de aanleg van windmolenparken. Daarnaast weten we niet wat voor strenge wintermaanden we nog krijgen. Structureel lagere energierekening Voor consumenten die niet afhankelijk willen zijn van het weer en structureel een lagere energierekening willen, adviseert Essent om het voordeel te investeren in het energiezuiniger maken van hun huis. Nog een tip om structureel te besparen: zet de verwarming een graadje lager en ga ieder jaar overstappen van energiecontract of leverancier. Gasverbruik in afgelopen oktober 32 procent lager In de afgelopen zachte oktobermaand was het gasverbruik 32 procent lager dan gemiddeld in deze maand. Daardoor bespaarde een Essent-klant ruim 30 euro op zijn energierekening, becijferde de energieleverancier. Het verschil met het langjarig gemiddelde was het grootst in april woonruimteverdeling in kerkrade Corporatiewoningen in Kerkrade worden aangeboden via de website Wanneer u op zoek bent naar een huurwoning kunt u zich gratis en vrijblijvend inschrijven. Via de site kunt u op maximaal 5 woningen tegelijk reageren. Wanneer u niet beschikt over een computer met internet kunt u contact opnemen met of een bezoek brengen aan de desbetreffende kantoren. De adressen: Wonen Zuid Lindenhof 1, Kerkrade/Chevremont Alleen s morgens tussen 8.30 en uur telefoon (045) Hoofdvestiging Geerstraat 103a, 6411 NP Heerlen Heemwonen (v/h Hestiagroep en WS Land van Rode Markt 52, 6461 ED Kerkrade Postbus 135, 6460 AC Kerkrade telefoon (045) Wonen Limburg Grasbroekerweg 16, Heerlen telefoon (045) Geïnteresseerden voor een aanleunwoning kunnen contact opnemen met: > Meander Wonen St. Pieterstraat 143, Kerkrade telefoon (045) In de particuliere huursector verhuren enkele beleggers in Kerkrade woningen. De kantooradressen: VB&T Boschstraat 21d, 6211 AS Maastricht telefoon (043) Postbus 412, 5600 AK Eindhoven info@vbtgroep.nl Vesteda Plein , Maastricht Postbus BE Maastricht telefoon (043)

4 4 Koepelrond Huurders Engerhof blij met aanpassingen cv-installatie In 2011 nam de toenmalige eigenaar WS Land van Rode van het complex Engerhof in het centrum van Kerkrade, het besluit om de CV- en afzuiginstallatie in dit complex te vervangen. Er kwam een geheel nieuw systeem. De oude balansventilatie werd verwijderd, er werden nieuwe ketels geplaatst en radiatoren werden vervangen door convectors. Verse lucht werd via een gat in de buitenmuur achter de convector in de woonkamer aangezogen. Vanaf het moment dat de eerste woningen voorzien waren van het nieuwe systeem werd geklaagd bij Meander Wonen, de verhuurder van de woningen. Klachten over kou langs de grond, geen stralingswarmte, koude keukens, het niet op temperatuur krijgen van de woning, hogere stookkosten dan voorheen, e.d. Tijdens elk overleg met de verhuurder agendeerde het bestuur van de HBV dit onderwerp. Omdat de verhuurder de klachten niet verhielp, zocht het bestuur zelf contact met de eigenaar van het complex, inmiddels WS HEEMwonen. Na veel gesprekken, mail- en briefuitwisselingen en metingen in de woningen besloot de eigenaar deze zomer om het systeem aan te passen. Begin november is men begonnen: het gat in de buitenmuur wordt gedicht, de convector wordt vervangen door een radiator en er wordt een bovenlicht in een woonkamerraam geplaatst om voldoende te kunnen ventileren. De bewoners, waarbij de aanpassingen al zijn gedaan, zijn tevreden en daarmee is ook het bestuur van de HBV tevreden. De bestuursleden zijn blij dat zij volhard hebben in het iedere keer opnieuw agenderen van de klachten van de bewoners. HBV Atrium schakelt pers in Het bestuur van de HBV Atriumflat voert enkele malen per jaar overleg met de verhuurder van het complex, Meander Wonen. Al enkele jaren staat op de agenda de vochtoverlast, die sommige bewoners hebben. Door het vocht laat muurverf en behang los, zitten muren vol gele vlekken en heeft 1 bewoonster zelfs constant emmers en teiltjes op de kleerkast staan, omdat het water anders op de kast druppelt. Het complex wordt verhuurd door Meander Wonen, maar is eigendom van Vestum Invest uit Roosteren. De eigenaar is verantwoordelijk voor het onderhoud aan het gebouw. Volgens Meander Wonen is het probleem bekend bij de eigenaar en kan het ook opgelost worden. Omdat Meander Wonen tijdens het overleg van begin november met het bestuur van de HBV weer niet kon vertellen wat de eigenaar aan het probleem zou gaan doen, nam het bestuur het besluit om de pers in te schakelen. In een artikel in het Limburgs Dagblad van 22 november j.l. werd aandacht besteed aan de onhoudbare situatie in dit complex in Kerkrade-centrum. Een vertegenwoordiger van Vestum Invest heeft volgens het artikel aangegeven, dat beide partijen (eigenaar en verhuurder) overleggen over mogelijke oplossingen. Het bestuur van de HBV hoopt dat deze oplossingen gauw komen. Anders gaat men over tot acties. Inmiddels informeerde de voorzitster van de HBV ons, dat op 1 december een overleg heeft plaatsgevonden over de situatie. Voor welke oplossing is gekozen, kon zij ons nog niet meedelen.

5 Daadwerkelijk meer zeggenschap gloort voor huurders Koepelrond 5 We hebben goud in handen, maar het moet nog wel verzilverd worden. Zo vatte Woonbonddirecteur Ronald Paping op 5 november jl. op een themabijeenkomst voor de achterban de aanbevelingen samen die de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties heeft geformuleerd over zeggenschap voor huurders. Volgens de Woonbonddirecteur worden de komende twee maanden cruciaal. Begin december zal tijdens de Kamerbehandeling van het eindrapport van de commissie, én van de herziene Woningwet ( Novelle ), duidelijk worden of het bij mooie woorden blijft of dat de politiek daadwerkelijk spijkers met koppen gaat slaan. Kortom; komt er eindelijk boter bij de vis als het gaat om meer zeggenschap voor huurders? Op de geanimeerde avond in Utrecht, waar zo n zestig vertegenwoordigers van huurdersorganisaties aanwezig waren, werd het rapport van de enquêtecommissie, en vooral de aanbevelingen over zeggenschap, tegen het licht gehouden. Iedereen was het erover eens dat de tijd rijp is voor een aanzienlijke verbetering van de positie van huurders bijvoorbeeld door een uitbreiding van het advies- en instemmingsrecht. Zo zouden huurders echt zeggenschap moeten krijgen over de financiële middelen en investeringen van corporaties. Te veel risico s en onvoldoende tegenkrachten De Woonbond had Rudy de Jong, oudcorporatiedirecteur en schrijver van het Aedes-rapport De Balans Verstoord, uitgenodigd om het rapport van de commissie samen te vatten en zijn reactie te geven. Wat er in corporatieland de afgelopen twintig jaar is misgegaan laat zich volgens De Jong globaal in twee zinnen samenvatten: Er werden te veel risico s genomen en er waren onvoldoende tegenkrachten. Bijna iedereen, van raden van toezicht tot aan de Tweede Kamer, draagt er schuld aan dat er zoveel misging, op de huurders na. Die valt niets te verwijten, maar ze mogen nu wel de miljardenrekening betalen. Huurders stap voor stap buitenspel De Jong analyseerde hoe de huurders sinds de jaren tachtig stap voor stap naar buiten werden gedrukt en uiteindelijk nagenoeg geheel buitenspel kwamen te staan. Hij is het eens met de aanbevelingen van de enquêtecommissie dat huurders(organisaties) moeten gaan functioneren als een derde laag met grotere bevoegdheden (gekwalificeerd adviesrecht en instemmingsrecht). Essentieel voor het krijgen van meer (tegen)macht is dat huurders zeggenschap krijgen over financiële middelen van investeringen van corporaties. Zonder die prikkels lukt het niet. Gekwalificeerd adviesrecht Ronald Paping constateerde dat het gekwalificeerd adviesrecht dat de enquêtecommissie huurdersorganisaties op een aantal terreinen (fusies, verbindingen, investeringen, benoeming bestuurders en beoordeling prestaties) wil geven, aanzienlijk verder gaat dan wat er in de Overlegwet is geregeld. Gekwalificeerd adviesrecht betekent dat advies moet worden overgenomen tenzij het onaanvaardbare gevolgen heeft aldus de commissie op pagina 185 van het hoofdrapport. Meer middelen Meer zeggenschap betekent volgens Paping ook dat op landelijk niveau Woonbond en Aedes een gelijkwaardige stem krijgen ( gelijke monniken, gelijke kappen ) en dat er veel meer financiële middelen en faciliteiten komen voor huurdersorganisaties, zoals een sectorfonds voor participatie, onderzoek, experimenten e.d. Ook zou er veel (wettelijke) ruimte moeten komen voor bijvoorbeeld wooncoöperaties en andere vormen van zelfbeheer. Uitdaging Maar zo voegde hij eraan toe: Meer rechten en faciliteiten betekenen ook hogere verwachtingen. Dat is de uitdaging. Daarvoor is een actieplan participatie nodig, dat huurdersorganisaties in staat stelt om zich te professionaliseren en te vernieuwen. Het gaat uiteindelijk allemaal om vrijwilligerswerk en dat moet wel leuk zijn. Vanuit de zaal werd opgeroepen om daarbij vooral de spotlights te zetten op de goede voorbeelden, op de huurdersorganisaties die hun werk uitstekend doen. Particuliere huursector Ten slotte riep de Woonbonddirecteur op om de huurders in de particuliere huursector niet te vergeten. Ze zijn officieel geen onderwerp van de aanbevelingen van de enquêtecommissie, maar juist in de particuliere huursector valt nog heel veel te verbeteren op het gebied van zeggenschap. De redactie vraagt de huurdersbelangenverenigingen om materiaal te sturen, dat eventueel gebruikt kan worden voor KoepelRond. Tevens vragen wij u adreswijzigingen door te geven aan de redactie van KoepelRond. Bij voorbaat dank

6 6 Koepelrond f b e e d r e i r c a h t t i e e n In deze rubriek van KoepelRond houden wij u op de hoogte van belangrijke aanpassingen en wijzigingen binnen de Federatie. Wij informeren u verder over op handen zijnde vergaderingen, symposia, etcetera. Deadline volgende editie KoepelRond: 5 februari 2015 Kopij dient uiterlijk op die datum in bezit!te zijn van de redactie. KOPIËREN BIJ De Koepel Iedere dinsdag- en donderdagmorgen is er een kantoorbezetting van tot uur. Daarnaast bestaat donderdag tussen en uur gelegenheid tot kopiëren. Verder volgens telefonische afspraak. Indien niemand op het kantoor aanwezig is, bellen met de heer W. Pekel, telefoon (045) De kosten bedragen voor enkelzijdig A4 0,07 dubbelzijdig A4 0,13 enkelzijdig A3 0,13 dubbelzijdig A3 0,18 Kopiëren op dikker papier en/of in kleur is tegen meerprijs ook mogelijk. Voor kopieerwerk in aantallen groter dan 200 stuks kunnen over de kostprijs afspraken gemaakt worden. De mogelijkheid voor sorteren bestaat ook. HBV d r LAAF TREEDT UIT STICHTING BEWONERSORGANISATIES SHO Eind jaren 90 zijn de HBV-en in complexen van Meander Wonen (toentertijd nog SHO) ondergebracht in een stichting, de Stichting Bewonersorganisaties SHO. Het betrof in eerste instantie de HBV-en Atriumflat, d r Laaf, Hoog en Klein Anstel en Smidshof. Later zijn daar de HBV-en Engerhof en Klein Winselen bijgekomen. Deze stichting is onderdeel van het Samenwerkingsverband Particuliere Huursector, één van de lidorganisaties van de Koepel. Het bestuur van de HBV d r Laaf (aanleunwoningen Vroenhof) heeft in de loop van dit jaar te kennen gegeven, dat deze HBV per 1 januari 2015 uit de Stichting Bewonersorganisaties SHO treedt. Daarmee is deze HBV ook niet meer aangesloten bij de Koepel of bij de Nederlandse Woonbond. Reden voor uittreden was met name een financiële: men vond dat er een te hoog bedrag aan contributie voor de Koepel en de Woonbond uitgegeven moest worden. AGENDA Vergaderingen woensdag 21 januari donderdag 22 januari Algemeen bestuursvergadering van HF de Koepel Themabijeenkomst over huurbeleid en huurverhoging, georganiseerd door Woonbond Regio Zuid te Geleen Cursussen De volgende cursussen worden door het Woonbond Kennis- en Adviescentrum in Utrecht gegeven: dinsdag 20 januari Cursus De overlegwet vrijdag 23 januari Cursus Afspraken over servicekosten dinsdag 3 februari Cursus Beoordeel uw verhuurder met vergelijkingscijfers dinsdag 10 februari Cursus Het woningwaarderingsstelsel woensdag 11 februari Cursus Woonlasten dinsdag 3 maart Cursus Wonen en zorg: nieuwe vormen van combineren vrijdag 6 maart Cursus Huurcontracten: flexibel of niet? Citaat De enorme opgave om de bestaande woningvoorraad te beheren, aan te passen en duurzamer te maken kan niet zonder echte deelname van de bewoners André Thomsen, hoogleraar wonen, in Tijdschrift voor de Volkshuisvesting van oktober 2014, waarin hij zijn visie geeft op hoe het verder moet met de corporatiesector na de Parlementaire Enquête Woningcorporaties.

7 Koepelrond 7 BEWONER AAN HET WOORD Mevrouw Goetheer In 2011 heeft Woningstichting Wonen Limburg in Eygelshoven 6 zogenaamde MIMI-woningen gebouwd. MIMI staat voor Minder Installatie Meer Isolatie. Het betrof drie verschillende concepten met de bedoeling om deze met elkaar te vergelijken. De woningstichting dacht daarbij aan een vast nieuw woonconcept voor nog te bouwen huurwoningen, wanneer de verwachting uit zou komen, dat de MIMI-woning een lager energieverbruik zal hebben dan een woning, waarbij de onderhoudskosten voor de installatie beperkter zullen zijn. Mevrouw Goetheer: geen informatie over hoe zij deze installatie goed diende te gebruiken bij intrek in de woning. Wij waren nieuwsgierig naar de woonervaring in zo n MIMI-woning en gingen op bezoek bij mevrouw Goetheer aan de Kommerveldlaan 52. Mevrouw Goetheer komt oorspronkelijk uit Zeeland en kwam in de jaren 80 naar Limburg. Zij woonde jarenlang in Heerlen, maar ging na haar pensionering op zoek naar een andere woning. Haar dochter woonde destijds om de hoek en maakte haar attent op de woningen aan de Kommerveldlaan. Zij had geluk; de woning was al toegewezen aan een huurder, maar deze trok zich terug, zodat zij in aanmerking kwam. Zij woont sinds medio 2011 in deze woning. Dit huis behoort tot één van de testwoningen met passiefhuistechnologie. Het hele huis is voorzien van vloerverwarming en balansventilatie. Zij hoeft in feite nooit een raam te openen of de deur naar haar mooie terras. In de zomer doet zij dit echter wel om te genieten van haar leuke tuintje. Vloerverwarming is het schoonste en beste verwarmingssysteem, omdat ook overal filters voor fijnstof geplaatst zijn. Het ventilatiesysteem werkt op buitenlucht, die via de grond aangezogen wordt, opgewarmd en vervolgens door het huis geleid. Haar gasverbruik is gemiddeld 600 m³ per jaar. Dit is circa 1/3 van het jaarlijks verbruik van een gemiddeld huishouden. Recentelijk zijn de filters schoon gemaakt en vervangen. Mevrouw Goetheer vertelt, dat zij bij intrek in de woning geen informatie kreeg over hoe zij deze installatie goed diende te gebruiken. Geen uitleg door Wonen Limburg over de ingewikkelde installatie en ook geen informatiemateriaal waarin zij het een en ander kon opzoeken. Zij was daarom blij met de komst van de monteur, die de filters kwam vervangen en haar uitgebreid tekst en uitleg over de installatie heeft gegeven. Nu weet zij ook dat zij zonnepanelen op het dak heeft. Zo heeft zij ook zelf moeten ontdekken, dat de op een bewegingsmelder functionerende buitenverlichting over een aparte meter in haar woning gaat. De verlichting is bedoeld voor de parkeerplaats naast/achter haar woning. Omdat dit niet op een andere manier was te realiseren, heeft men voor deze oplossing gekozen. Zij ontvangt wel een tegemoetkoming voor het verbruik via deze meter. De lage energielasten zijn zeer welkom, vooral omdat de huur van de woning inmiddels boven de huurtoeslaggrens ligt. De beginhuur lag daar net onder, maar door de jaarlijkse huurverhogingen ligt de huur nu boven 700 per maand. Mevrouw Goetheer woont echter nog steeds heel graag in deze woning, die zij gezellig heeft ingericht. Zij maakt zich echter zorgen over het huidige toewijzingsbeleid van de corporatie. De MIMIwoningen zijn levensloopbestendige woningen, waarvoor de doelgroep 55-plus is. Onlangs is een woning toegewezen aan een jong gezin met 1 kind. Zij weet te vertellen, dat vlakbij eengezinswoningen zijn toegewezen aan vrijgezellen. Voor een doorsnee-huurder is dit onbegrijpelijk beleid van de woningcorporatie. Naar aanleiding van wat mevrouw Goetheer ons vertelde, hebben wij contact opgenomen met Wonen Limburg. Onze vragen zijn echter bij het drukken van deze editie van KoepelRond nog niet door Wonen Limburg beantwoord. Wij hopen hier t.z.t. op terug te kunnen komen.

8 8 Koepelrond het spreekuur van Heemwonen knapt deel van bezit in Terwinselen op De Koepel houdt elke donderdagmiddag van uur tot uur een spreekuur voor huurders. Dit spreekuur vindt plaats aan de Hoofdstraat 41a te Kerkrade-centrum. Voor leden van de aangesloten huurdersorganisaties is het advies en, indien nodig, de ondersteuning geheel gratis. Huurders, die niet lid (kunnen) zijn van een Huurdersbelangenvereniging, kunnen een individueel lidmaatschap bij de Koepel afsluiten voor 6,00 per jaar. Ook zij krijgen dan gratis advies en ondersteuning. Noot van de redactie: We vragen de huurdersorganisaties om het huurdersspreekuur in hun eigen info te vermelden, zodat het breed bekend wordt onder de huurders. De Kerkraadse Huurdersverenigingen houden spreekuren voor hun eigen huurders. Huurders van HEEMwonen (v/h Hestia Woonmaatschappij): kunnen terecht op de open spreekuren op de dinsdagen 4 maart, 20 mei, 29 juli, 7 oktober en 2 december van uur tot uur. Op die dagen is er ook op afspraak een avondspreekuur van tot uur. Locatie Kampstraat 69, 6466 BR Kerkrade. Tel. kantoor Huurders van HEEMwonen (v/h WS Land van Rode) kunnen iedere donderdag van tot uur terecht op locatie Hoofdstraat 41b, 6461 CM Kerkrade. Tel. kantoor Huurdersvereniging St. Pietersrade (WS Wonen Zuid): Op locatie Koestraat 64, 6463 XK Kerkrade wordt geen spreekuur meer gehouden. Desgewenst kan telefonisch een afspraak worden gemaakt via telefoonnummer (dhr. Sulman). Woningstichting HEEMwonen is gestart met planmatig onderhoud en energiebesparende maatregelen aan haar 81 woningen aan de Daslook, Caumerstraat en Kaardebol in Terwinselen. Kozijnen, ramen en deuren worden vervangen, asbest wordt gesaneerd en bij een aantal woningen aan de Kaardebol wordt ook de gevelbekleding vernieuwd. Over de plannen is vooraf enkele malen overleg geweest met het bestuur van de Bewonersbelangenvereniging Terwinselen en het Centraal Huurdersplatform van HEEMwonen. Er is gestart met 2 proefwoningen. Deze dienen desgewenst ook als tijdelijk verblijf voor huurders die hun woning (overdag) moeten verlaten, omdat daar asbest wordt verwijderd. Voor de werkzaamheden is een volgorde bepaald. Men is begonnen aan de Daslook. Vervolgens is de Caumerstraat aan de beurt en de grote woningen aan de Kaardebol en als laatste worden de kleine woningen aan de Kaardebol aangepakt. Genoemde maatregelen vallen onder planmatig onderhoud. De huurders betalen daarvoor geen extra huurverhoging. Wil men echter extra energiebesparende maatregelen, zoals spouwmuur- en kruipruimte-isolatie, dan wordt hiervoor wel een (kleine) huurverhoging gevraagd ( 4,55 tot 5,45 per maand afhankelijk van het type woning). Men verwacht dat de stookkosten gemiddeld met 12 per maand zullen dalen, waardoor de huurder er financieel op vooruit gaat. Voordat men met de werkzaamheden start krijgen de bewoners een informatiebrochure en bezoek van een medewerker van HEEMwonen. Tijdens dit huisbezoek wordt uitleg gegeven over de maatregelen, worden vragen beantwoord, kunnen bewoners een keuze maken uit de verschillende voordeuren en vensterbanken en de eventueel gewenste extra energiebesparende maatregelen. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in mei 2015 afgerond. Woningeigenaren In de bovengenoemde straten zijn diverse woningen in de afgelopen jaren verkocht. De eigenaren kunnen meeliften met het project, d.w.z. tegen een gunstige prijs de zelfde werkzaamheden laten uitvoeren dan wanneer zij dit individueel zouden regelen. Dit kan vanaf mei 2015, wanneer de huurwoningen klaar zijn. Bij eigenaren zal HEEMwonen echter niet op huisbezoek gaan noch bemoeit de woningstichting zich met de werkzaamheden. Kleine woningen Kaardebol krijgen naast nieuwe kozijnen en deuren ook nieuwe gevelbekleding

9 Koepelrond 9 Wat verandert er voor huurders in 2015? Op 1 januari 2015 worden er diverse wetten en regels aangepast waarmee huurders en woningzoekenden te maken kunnen krijgen. Het gaat om de huur- en inkomensgrenzen voor de huurtoeslag, voor de inkomensafhankelijke huurverhoging (gluurverhoging) en voor de toewijzing van sociale huurwoningen. De nieuwe maximumpercentages voor de huurverhoging per 1 juli worden begin 2015 bekendgemaakt. De maximale huurprijs waarvoor een sociale huurwoning aan een nieuwe huurder mag worden verhuurd (de zogeheten liberalisatiegrens) wordt in 2015 verhoogd van 699,48 naar 710,68. Er ligt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer om deze grens vanaf 2016 voor drie jaar te bevriezen. Zelfstandige woningen die voor een lager bedrag worden verhuurd, zijn niet geliberaliseerd en vallen onder het woningwaarderingsstelsel (het puntenstelsel). Op dit moment ligt er ook een voorstel bij de Tweede Kamer om het woningwaarderingsstelsel aan te passen. In het vernieuwde puntenstelsel gaat de WOZwaarde gemiddeld voor een kwart meetellen. De WOZ-waarde vervangt de huidige WWS-onderdelen woonvorm en woonomgeving (de overige onderdelen blijven gehandhaafd). Donnerpunten In het nieuwe stelsel zijn ook de zogeheten Donnerpunten, die voormalige minister Donner invoerde om in schaarstegebieden de maximale huurprijs te verhogen, meegesmokkeld en over het hele land uitgesmeerd. Dat betekent dat in een aantal gebieden (vooral in de regio Rotterdam, Den Haag, Arnhem/Nijmegen en in een aantal populaire wijken in Amsterdam) de maximale huurprijs fors kan stijgen. In andere regio s kan hij dalen (Utrecht en Eindhoven) zodat huurders die nu de maximaal redelijke huur betalen, huurverlaging kunnen vragen. Huurtoeslaggrenzen Voor woningen met een huur onder de liberalisatiegrens kunt u huurtoeslag krijgen. Of en hoeveel, hangt af van uw huur, uw inkomen, uw leeftijd en uw huishoudenssituatie. De basishuur (de huur die huurtoeslagontvangers minimaal zelf moeten betalen) bedraagt in ,64 voor huishoudens jonger dan 65 jaar, 227,82 voor oudere alleenstaanden en 226,01 voor oudere meerpersoonshuishoudens. De kwaliteitskortingsgrens gaat met 3,6 procent omhoog naar 403,06. Over de huur boven deze grens (tot de aftoppingsgrens ) krijgt u nog maar 65 procent huurtoeslag. Deze grens geldt ook als maximale huurgrens voor huurtoeslag voor jongeren (zonder handicap) onder 23 jaar. De aftoppingsgrens gaat ook met 3,6 procent omhoog, naar 576,87 voor éénen tweepersoonshuishoudens en naar 618,24 voor huishoudens die uit drie of meer mensen bestaan. Het deel van de huur dat boven de aftoppingsgrens uitkomt, wordt bij meerpersoonshuishoudens niet meegenomen voor de hoogte van de huurtoeslag. Ouderen, alleenstaanden en gehandicapten krijgen van het huurdeel boven de aftoppingsgrens (tot de liberalisatiegrens van 710,68 euro) 40 procent vergoed. De maximum inkomensgrens (verzamelinkomen) om in aanmerking te komen voor huurtoeslag, wordt in 2015 met 1,6 procent verhoogd. Voor alleenstaanden (onder 65 jaar) bedraagt de nieuwe grens ,-, voor meerpersoonshuishoudens (onder 65 jaar) ,-, voor oudere alleenstaanden ,- en voor oudere meerpersoonshuishoudens ,-. Gluurverhoging De inkomensafhankelijke huurverhoging (gluurverhoging) blijft ook in 2015 nog van kracht. Verdiende u in 2013 tussen ,- en ,- (verzamelinkomen) dan mag uw verhuurder de huur per 1 juli 2015 met 0,5 procent extra verhogen (boven het maximale basispercentage). Lag uw inkomen boven ,- dan mag de huur met maximaal 2,5 procent extra omhoog. De precieze percentages van de maximale huurverhoging in 2015 zijn nog niet bekend. Die hangen af van de inflatie en worden begin 2015 bekendgemaakt. De inflatie zal dit jaar naar schatting 1 procent bedragen. In 2014 bedroeg de maximale basishuurverhoging 4 procent (2,5 procent inflatie + 1,5 procent opslag) voor inkomens tot ,-, 4,5 procent voor inkomens tussen ,- en ,- en 6 procent voor hogere inkomens. Inkomensgrens sociale huurwoning Het maximale inkomen waarbij nieuwe huurders nog in aanmerking kunnen komen voor een sociale huurwoning van een woningcorporatie is verhoogd naar ,- (was in ,-). Dit is de zogeheten Brusselgrens. Wel mogen corporaties 10 procent van de woningen met een huur tot 710,68 toewijzen aan huishoudens met een (iets) hoger inkomen. Er ligt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer (onderdeel van de gewijzigde Woningwet) om de regeling iets te verruimen. Er mag dan nog 10 procent van de vrijkomende woningen extra worden toegewezen aan huishoudens met een inkomen tot ,- (prijspeil 2012).

10 10 Koepelrond Kamer stemt in met nieuwe woningwet Op de valreep voor het drukken van deze editie van KoepelRond kwam voor huurders in Nederland het grote nieuws: de Tweede Kamer heeft op 11 december ingestemd met de nieuwe woningwet. Groot nieuws voor huurders, want met deze wet krijgen zij meer te vertellen, meer invloed. De verwachtingen waren hoog gespannen. Diverse partijen op de woningmarkt waren van mening dat er (met name naar aanleiding van de parlementaire enquête) ingrijpend iets moest veranderen en uiteindelijk vond ook de hele Kamer dat. De wet wordt begin volgend jaar in de Eerste Kamer goedgekeurd, een goedkeuring waar eigenlijk niemand aan twijfelt. Wat gaat er veranderen? Welnu, de belangrijkste veranderingen zijn: meente en de corporatie niet uit komen. dat huurdersverenigingen het recht krijgen om een derde van de leden van de raad van commissarissen te leveren. dat er meer geld komt om huurdersvertegenwoordigers te scholen en te ondersteunen. dat er één onafhankelijke toezichthouder komt: de Autoriteit Woningcorporaties. Wij kijken met belangstelling uit naar de verdere uitwerking van de wet. De toekomst zal leren, of meer invloed van huurders en gemeente op de corporatiesector debacles als in de afgelopen jaren, kan voorkomen. Huurders met geschillen warmtekosten naar huurcommissie Huurders die warmte afnemen van hun verhuurder, bijvoorbeeld via blokverwarming, kunnen voor geschillen over de kosten van warmte terecht bij de Huurcommissie. Dat liet het ministerie van Economische Zaken begin december weten naar aanleiding van vragen van de Nederlandse Woonbond. Sinds de invoering van de Warmtewet begin dit jaar, is er onduidelijkheid ontstaan over waar huurders terecht kunnen met geschillen over warmtekosten. De Woonbond vond de Huurcommissie hiervoor de logische plek en nu blijkt dat het ministerie dit standpunt deelt, waardoor een einde is gekomen aan die onduidelijkheid. Huurders, die aangesloten zijn op blokverwarming, stadsverwarming of een warmte-koude installatie, kunnen niet simpelweg overstappen naar een andere leverancier. Het is daarom belangrijk dat dat de taak van corporatiedirecteuren veel nauwkeuriger wordt vastgelegd. In principe moeten corporaties zich alleen bezig houden met het bouwen en beheren van sociale huurwoningen voor mensen met lage en middeninkomens. Leefbaarheid zal nog slechts in geringe mate tot het takenpakket gaan horen. dat wethouders via het maken van prestatieafspraken een grotere invloed krijgen op de corporaties. dat huurders in de toekomst per gemeente samen met wethouders en corporatiedirecteuren bepalen hoeveel de verhuurders moeten bouwen en renoveren. dat huurders de benoeming van nieuwe bestuurders of een fusie kunnen blokkeren. dat huurders in beroep kunnen bij het ministerie, wanneer zij er met de gezij bij problemen met de kosten de Huurcommissie kunnen inschakelen. De Woonbond wil dat huurders ook met geschillen over de leveringsvoorwaarden en compensatie bij storingen terecht kunnen bij de Huurcommissie. Hiervoor moeten echter de bevoegdheden van de Huurcommissie worden uitgebreid. Wanneer ook dit geregeld kan worden, is er voor huurders één duidelijke plek waar ze met geschillen over warmtelevering door de verhuurder terecht kunnen.

11 Werkgroep Huurders PvdA wil behoud van huurbescherming Koepelrond 11 De Werkgroep Huurders van de PvdA heeft alarm geslagen binnen hun partij omdat de Tweede Kamerfractie van de PvdA op verschillende manieren de huurbescherming wil afschaffen. Een motie van de Kamerleden Monasch (PvdA) en Van der Linde (VVD) is de druppel die de emmer bij de Werkgroep doet overlopen. komt er nu ook voor vrijwel elke huurder huisonzekerheid. Is dat wat wij van de PvdA huurders te bieden hebben? vraagt de Werkgroep haar partijgenoten om vervolgens over te gaan tot een opsomming van recente maatregelen die schadelijk zijn voor huurders en woningzoekenden. Bij de behandeling van de begroting voor Wonen hebben Monasch en Van der Linde een motie ingediend met een plan dat eigenaren van leegstaande kantoren ertoe moet verleiden om in deze panden woningen te realiseren. Dat zullen met name woningen voor eenen tweepersoonshuishoudens zijn. De Werkgroep Huurders van de PvdA wijst er in een brief aan hun partijgenoten in de Tweede Kamer (en daarbuiten) op dat zulke woningen vrijwel altijd zo klein zijn dat ze op grond van het woningwaarderingsstelsel onder de huurprijsbescherming vallen. Huurders van zulke woningen kunnen huurtoeslag aanvragen en een beroep doen op de huurcommissie om bijvoorbeeld een te hoge huurprijs aan te vechten. Kantoorwoningen De motie Monasch/Van der Linde wil woningen in verbouwde kantoren expliciet uitsluiten van het woningwaarderingsstelsel en van de huurtoeslag. Is dat waar wij van de PvdA voor staan? vraagt de Werkgroep zich in de brief aan hun partijgenoten af. Beginnen we met de huurders van kantoorwoningen en volgen straks de overige huurders, zoals in het regeerakkoord staat? Hoe lang komen wij van de PvdA nog op voor de huurtoeslag? Wet tijdelijke huur Al eerder deze maand reageerde de Werkgroep fel op een wetsvoorstel ter bevordering van tijdelijke huur dat ter consultatie online stond. De Werkgroep is tegen dat wetsvoorstel, maar constateert dat het met instemming van de PvdA in het kabinet is voorgesteld. Ook al beweren de Ministers Blok en Opstelten dat huren voor onbepaalde tijd de norm blijft; uit de Wet tijdelijke huur zelf blijkt dat dat niet waar is. Er staan zo veel verschillende groepen in waarvoor een tijdelijk contract mag gaan gelden, dat één ding zeker wordt; naast baanonzekerheid Liberalisatiegrenzen Het komt bovenop het PvdA plan om de liberalisatiegrenzen te bevriezen. Daardoor krimpt de omvang van de sociale huursector. Het komt bovenop de met steun van de PvdA ingevoerde inkomensafhankelijke huurverhogingen waardoor de doorstroming juist stokt en armoede en huisuitzettingen toenemen. Het komt bovenop de truc om de Donnerpunten voor schaarstegebieden af te schaffen maar tegelijkertijd de overige woningwaarderingspunten duurder te maken in heel Nederland. Het effect van de Donnerpunten blijft dus bestaan en wordt zelfs uitgebreid. Is dat hoe wij een belofte aan de kiezers inlossen? Helft Nederlanders is huurder Bijna de helft van alle Nederlanders woont in een huurwoning. Wanneer mogen zij weer rekenen op steun van de PvdA? De Werkgroep Huurders van de PvdA zal via hun website informeren over reacties van Kamerleden op hun brief.

12 12 Koepelrond Woonbondcursussen bij De Koepel CURSUS Werkplan & begroting Dinsdag 18 november 2014 heeft een aantal leden van de huurdersverenigingen die zijn aangesloten bij De Koepel te Kerkrade de cursus Werkplan & begroting gevolgd. Deze werd zeer deskundig gegeven door een docent van het Woonbond Kennisen Adviescentrum. Het doel van deze cursus is om te leren hoe je het beste een werkplan kunt maken. Een plan dat voor de leden van de huurders vereniging en de verhuurder een overzichtelijk plan is, geschikt voor 1 of meer activiteiten. Ook zie je in dat plan wat de kosten zijn die bij de activiteit horen. De verhuurders waaronder HEEMwonen in Kerkrade en Landgraaf faciliteren de huurders- organisaties. Die financiën moeten goed worden besteed, waarbij bijscholing een belangrijk onderdeel is van de te besteden gelden. De verhuurders verwachten van de huurdersorganisaties dat zij mee kunnen praten over bijvoorbeeld huurverhoging, servicekosten, renovaties, etcetera. Dat meepraten kan nu eenmaal niet zonder bijscholing. CURSUS Invloed op het onderhoudsbeleid Op dinsdag 2 december 2014 werd opnieuw een cursus bij De Koepel gegeven: Invloed op het onderhoudsbeleid. Deze werd door nagenoeg dezelfde personen gevolgd en door dezelfde docent gegeven. Hier werd ingegaan op bijvoorbeeld het kijken naar de opbouw van een serviceabonnement en welk onderhoud door de verhuurder en welk door de huurder betaald moet worden. Ook werd gekeken naar de afschrijvingstermijnen van o.a. een badkamer en een keuken, naar welke kosten voor de huurder of verhuurder zijn als de ramen moeten worden gewassen in een appartementencomplex, etcetera. Kortom, veel zaken die ook allemaal wettelijk omschreven zijn, maar waarmee je het als huurdersorganisatie niet altijd eens hoeft te zijn. De wet kan regelend van aard zijn, maar ook dwingend of of semi-dwingend en je moet soms verder kijken naar mogelijkheden om het voor de huurders zo goed mogelijk te doen, zowel qua comfort als financieel. Al met al hebben de deelnemers die dagen weer het nodige bijgeleerd en kunnen zij met die kennis goed beslagen ten ijs komen wanneer zij met hun verhuurders aan de overlegtafel plaatsnemen.

Back to the future. Goed Wonen Special Woningwet 2015

Back to the future. Goed Wonen Special Woningwet 2015 Back to the future Goed Wonen Special Woningwet 2015 De Woningwet 2015 geeft duidelijke spelregels voor de sociale huursector. In deze special van Goed Wonen leggen we uit wat er verandert, wat we als

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 september 2015

Nieuwsflits 16 september 2015 reacties@hbvzflats.nl Gisteren, op de derde dinsdag van september maakte het Kabinet zijn beleidsvoornemens voor het komende jaar (en de jaren daarna) bekend. In de Rijksbegroting 2016 is over (de te sturen

Nadere informatie

Bijlage veelgestelde vragen Passend Toewijzen

Bijlage veelgestelde vragen Passend Toewijzen Bijlage veelgestelde vragen Passend Toewijzen A) WONINGWET: ALGEMEEN 1. Wat is de nieuwe Woningwet? De nieuwe Woningwet geeft nieuwe regels voor de sociale huursector. Met de herziening wil de overheid

Nadere informatie

Minister Blok bracht op 8 januari 2014 een werkbezoek aan de Bestaande Wijk van Morgen

Minister Blok bracht op 8 januari 2014 een werkbezoek aan de Bestaande Wijk van Morgen jaargang 18 nr. 1 februari 2014 Colofon KoepelRond is het infoblad van de vereniging Kerkraadse Huurdersfederatie De Koepel KoepelRond verschijnt 6 keer per jaar en wordt verspreid onder de kaderleden

Nadere informatie

Huur beleid Ru t te II. Een overzicht van de impact. van het huidige huurbeleid op huurders, woningzoekenden en de huursector.

Huur beleid Ru t te II. Een overzicht van de impact. van het huidige huurbeleid op huurders, woningzoekenden en de huursector. Huur beleid Ru t te II Een overzicht van de impact van het huidige huurbeleid op huurders, woningzoekenden en de huursector. Januari 2015 Inleiding De huren zijn de afgelopen twee jaar fors gestegen.

Nadere informatie

HBC Holz HBC Theaterpassage

HBC Holz HBC Theaterpassage JAARVERSLAG 2014 DE ORGANISATIE De lidorganisaties Per 1 januari 2014 waren bij de Huurdersfederatie aangesloten: - de Huurdersvereniging Land van Rode - totaal 3173woningen - de Huurdersraad Kerkrade

Nadere informatie

Huurders belang bij WOZ-waarde woning

Huurders belang bij WOZ-waarde woning jaargang 19 nr. 4 AUGUSTUS 2015 Colofon KoepelRond is het infoblad van de vereniging Kerkraadse Huurdersfederatie De Koepel KoepelRond verschijnt 6 keer per jaar en wordt verspreid onder de kaderleden

Nadere informatie

Koepel alleen verder met woonlastenmonitor

Koepel alleen verder met woonlastenmonitor jaargang 18 nr. 3 augustus 2014 Colofon KoepelRond is het infoblad van de vereniging Kerkraadse Huurdersfederatie De Koepel KoepelRond verschijnt 6 keer per jaar en wordt verspreid onder de kaderleden

Nadere informatie

Huurders in Parkstad onderzoeken regionale samenwerking

Huurders in Parkstad onderzoeken regionale samenwerking jaargang 20 nr. 2 april 2016 Colofon KoepelRond is het infoblad van de vereniging Kerkraadse Huurdersfederatie De Koepel KoepelRond verschijnt 6 keer per jaar en wordt verspreid onder de kaderleden van

Nadere informatie

Huurdersraadpleging. Huurdersvereniging Accio. Versie 2 16 november 2018 Jurriën Schuurman. Huurdersraadpleging Huurdersvereniging Accio

Huurdersraadpleging. Huurdersvereniging Accio. Versie 2 16 november 2018 Jurriën Schuurman. Huurdersraadpleging Huurdersvereniging Accio Huurdersraadpleging Huurdersvereniging Accio Versie 2 16 november 2018 Jurriën Schuurman 1 uitgever Woonbond Kennis- en Adviescentrum Postbus 17789 1001 AD Amsterdam 020-551 77 00 info@wka-centrum.nl www.wka-centrum.nl.nl

Nadere informatie

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Boxmeer Herzieningswetproof Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Programma Deel 1: Informatie: Woningwet en ontwikkelingen in de volkshuisvesting Deel 2: Discussie: Verkennen

Nadere informatie

MEMO HERZIENING WONINGWET

MEMO HERZIENING WONINGWET MEMO HERZIENING WONINGWET Nieuwe corporatiebestel van kracht op 1 juli 2015 Op 17 maart 2015 heeft de Eerste Kamer unaniem ingestemd met de gewijzigde Woningwet 1 die tot doel heeft het functioneren van

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Beckerman (SP) over te hoge huurprijzen in de vrije sector.

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Beckerman (SP) over te hoge huurprijzen in de vrije sector. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA S GRAVENHAGE Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Werkgroep Wonen van start

Werkgroep Wonen van start jaargang 19 nr. 2 april 2015 Colofon KoepelRond is het infoblad van de vereniging Kerkraadse Huurdersfederatie De Koepel KoepelRond verschijnt 6 keer per jaar en wordt verspreid onder de kaderleden van

Nadere informatie

Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst

Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst Op 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet ingegaan. U leest hier wat deze nieuwe wet mogelijk voor u betekent. We hebben de

Nadere informatie

In deze editie o.a.: voorwoord voorzitter, kerstattentie bewonerscommissies, prestatieafspraken 2018, begrip huurtoeslag, foto impressie 25 jarig

In deze editie o.a.: voorwoord voorzitter, kerstattentie bewonerscommissies, prestatieafspraken 2018, begrip huurtoeslag, foto impressie 25 jarig In deze editie o.a.: voorwoord voorzitter, kerstattentie bewonerscommissies, prestatieafspraken 2018, begrip huurtoeslag, foto impressie 25 jarig bestaan van appartementencomplex t Overloo Beste huurders,

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Schedeldoekshaven 200 Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Om de woonlastenmonitor op te kunnen stellen, was een inventarisatie van kerngegevens

Om de woonlastenmonitor op te kunnen stellen, was een inventarisatie van kerngegevens jaargang 15 nr. 5 oktober 2011 Colofon KoepelRond is het infoblad van de vereniging Kerkraadse Huurdersfederatie De Koepel KoepelRond verschijnt 6 keer per jaar en wordt verspreid onder de kaderleden van

Nadere informatie

Meer huur voor minder huis. Gereguleerde huren in de commerciële sector

Meer huur voor minder huis. Gereguleerde huren in de commerciële sector Meer huur voor minder huis Gereguleerde huren in de commerciële sector Gereguleerde huren in de commerciële sector Meer huur voor minder huis AANLEIDING Corporaties en commerciële verhuurders bieden beiden

Nadere informatie

de gemeenten in de regio Alkmaar Woonwaard, Kennemer Wonen, Van Alckmaer, Wooncompagnie en Ymere

de gemeenten in de regio Alkmaar Woonwaard, Kennemer Wonen, Van Alckmaer, Wooncompagnie en Ymere Alkmaar, juni 2014 Aan: Van: de gemeenten in de regio Alkmaar Woonwaard, Kennemer Wonen, Van Alckmaer, Wooncompagnie en Ymere Met deze notitie bieden wij u het rapport Betaalbaar Wonen in de regio Alkmaar

Nadere informatie

Grote zorgen aanbod betaalbare huurwoningen

Grote zorgen aanbod betaalbare huurwoningen jaargang 19 nr. 5 oktober 2015 Colofon KoepelRond is het infoblad van de vereniging Kerkraadse Huurdersfederatie De Koepel KoepelRond verschijnt 6 keer per jaar en wordt verspreid onder de kaderleden van

Nadere informatie

HUURDERS BELANGEN ORGANISATIE DE PEEL

HUURDERS BELANGEN ORGANISATIE DE PEEL HUURDERS BELANGEN ORGANISATIE DE PEEL Wat verandert er voor huurders in 2019 Een hogere liberalisatiegrens. Geïndexeerde grenzen voor de toewijzing van sociale huurwoningen en de huurtoeslag. Hogere kosten

Nadere informatie

> Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 200 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag DG Bestuur en Wonen www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum 15 december

Nadere informatie

Nieuwe Woningwet. Wat verandert er in de sociale huursector?

Nieuwe Woningwet. Wat verandert er in de sociale huursector? Nieuwe Woningwet Wat verandert er in de sociale huursector? NIEUWE WONINGWET Maart 2015 Nederlandse Woonbond Samenstelling Nederlandse Woonbond Voor de tekst in deze brochure is gebruikt gemaakt van gegevens

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 2016Z01227

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER NIEUWSBRIEF SEPTEMBER Een nieuw Sociaal Huurakkoord Na weken intensief onderhandelen hebben corporatiekoepel Aedes en de Woonbond de onderhandelingen over een Sociaal Huurakkoord afgebroken. Het eindbod

Nadere informatie

Huurverhoging 2019 Vragen en antwoorden

Huurverhoging 2019 Vragen en antwoorden Huurverhoging 2019 Vragen en antwoorden Inhoud Algemeen... 3 1. Waarom verhoogt Mooiland ieder jaar de huur (meer/minder)?... 3 2. Hoeveel mag de huur maximaal stijgen per 1 juli 2019?... 3 3. Hoe bepaalt

Nadere informatie

SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN. TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS

SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN. TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS Colofon Meer informatie over mogelijke ondersteuning op de verschillende onderwerpen: Ieke Benschop, NMU (i.benschop@nmu.nl;

Nadere informatie

Kerst- en Nieuwjaarswens

Kerst- en Nieuwjaarswens jaargang 19 nr. 6 december 2015 Colofon KoepelRond is het infoblad van de vereniging Kerkraadse Huurdersfederatie De Koepel KoepelRond verschijnt 6 keer per jaar en wordt verspreid onder de kaderleden

Nadere informatie

Op naar 2016 samen met U!

Op naar 2016 samen met U! UITGAVE DECEMBER 2015 NUMMER 25 Het jaar 2015 gaat en 2016 komt er aan. Graag maak ik van de mogelijkheid gebruik om eenieder een in alle opzichten goed en gezond 2016 toe te wensen! Wat komt er in 2016

Nadere informatie

Nieuwsbrief najaar 2015

Nieuwsbrief najaar 2015 Nieuwsbrief najaar 2015 Velen van u zullen gemerkt hebben dat de woningen aan de Purmerlaan een metamorfose hebben ondergaan. In de vorige nieuwsbrief hebben we hier bij stilgestaan. Ondertussen zijn de

Nadere informatie

Tips voor huurdersorganisaties

Tips voor huurdersorganisaties Huurbeleid 2016 Tips voor huurdersorganisaties Inhoud 1. Inleiding 3 2. Overleg en onderhandeling 5 3. In acht stappen naar het nieuwe huurbeleid 2016 7 4. Huurbeleid 2017 en volgende jaren 18 5. Aanbod

Nadere informatie

Géén huurverhoging per 1 juli Waarom krijg ik per 1 juli 2018 géén huurverhoging?... 6

Géén huurverhoging per 1 juli Waarom krijg ik per 1 juli 2018 géén huurverhoging?... 6 Huuraanpassing 2018 Vragen en antwoorden Inhoud Algemeen... 3 1. Waarom verhoogt Mooiland ieder jaar de huur (meer/minder)?... 3 2. Hoeveel mag de huur maximaal stijgen per 1 juli 2018?... 3 3. Hoe bepaalt

Nadere informatie

SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN. TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS

SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN. TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS Colofon Meer informatie over mogelijke ondersteuning op de verschillende onderwerpen: Ieke Benschop, NMU (i.benschop@nmu.nl;

Nadere informatie

ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE?

ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE? ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE? WWW.AEDES.NL MAART 2015 DE NIEUWE ONINGWET Vanaf 1 juli 2015 gelden nieuwe regels voor woningcorporaties. De invoering van de nieuwe Woningwet betekent dat ook

Nadere informatie

O.a. de status van het overleg, de samenstelling

O.a. de status van het overleg, de samenstelling jaargang 19 nr. 1 februari 2015 Colofon KoepelRond is het infoblad van de vereniging Kerkraadse Huurdersfederatie De Koepel KoepelRond verschijnt 6 keer per jaar en wordt verspreid onder de kaderleden

Nadere informatie

Voor wie geldt de Warmtewet eigenlijk? Waarom wordt de Warmtewet ingevoerd? Waarom komt de informatie zo laat? Wie is mijn warmteleverancier?

Voor wie geldt de Warmtewet eigenlijk? Waarom wordt de Warmtewet ingevoerd? Waarom komt de informatie zo laat? Wie is mijn warmteleverancier? Sinds 1 januari 2014 is de Warmtewet van kracht. De Warmtewet heeft voor iedereen die geen eigen cv-installatie heeft gevolgen in de afrekening van de servicekosten. De invoering van de Warmtewet is veel

Nadere informatie

Digitaal Panel Energiebesparing en betaalbaarheid

Digitaal Panel Energiebesparing en betaalbaarheid Digitaal Panel Energiebesparing en betaalbaarheid Huurdersplatform Palladion Gerard Jager Jurriën Schuurman Oktober 2014 1 Inhoudsopgave Achtergrond en doel onderzoek (3) Conclusies en aanbevelingen (4)

Nadere informatie

Voorwoord Deze nieuwsbrief bevat weer een aantal zeer belangrijke zaken die recentelijk maar ook in de nabije toekomst om aandacht vragen.

Voorwoord Deze nieuwsbrief bevat weer een aantal zeer belangrijke zaken die recentelijk maar ook in de nabije toekomst om aandacht vragen. Jaargang 8, nummer 1 Voorwoord Deze nieuwsbrief bevat weer een aantal zeer belangrijke zaken die recentelijk maar ook in de nabije toekomst om aandacht vragen. Twee leden van het bestuur van het LHP zijn

Nadere informatie

Vraag en Antwoord over de Warmtewet

Vraag en Antwoord over de Warmtewet Vraag en Antwoord over de Warmtewet Vraag Antwoord 1 Wat is de Warmtewet? De Warmtewet is er om huurders te beschermen tegen het betalen van te hoge kosten voor energieverbruik en meer inzicht te geven

Nadere informatie

Achterbanraadpleging. Huurdersvereniging Fijn Wonen. 8 februari 2019 Jurriën Schuurman. Achterbanraadpleging Huurdersvereniging Fijn Wonen

Achterbanraadpleging. Huurdersvereniging Fijn Wonen. 8 februari 2019 Jurriën Schuurman. Achterbanraadpleging Huurdersvereniging Fijn Wonen Achterbanraadpleging Huurdersvereniging Fijn Wonen 8 februari 2019 Jurriën Schuurman 1 uitgever Woonbond Kennis- en Adviescentrum Postbus 17789 1001 AD Amsterdam 020-551 77 00 info@wka-centrum.nl www.wka-centrum.nl.nl

Nadere informatie

VOORBEELD. Woningwaarderingsstelsel 2015. Tekst en uitleg voor huurdersorganisaties. over het vernieuwde Puntenstelsel. Eerste druk, oktober 2015

VOORBEELD. Woningwaarderingsstelsel 2015. Tekst en uitleg voor huurdersorganisaties. over het vernieuwde Puntenstelsel. Eerste druk, oktober 2015 Woningwaarderingsstelsel 2015 Tekst en uitleg voor huurdersorganisaties over het vernieuwde Puntenstelsel Eerste druk, oktober 2015 WONINGWAARDERINGSSTELSEL 2015 Eerste druk, oktober 2015 2015 Nederlandse

Nadere informatie

22 maart 2017 HUURDERS BELANGEN VERENING NOORD -KENNEMERLAND (HBV) Werkplan/jaarplan 2017/2018

22 maart 2017 HUURDERS BELANGEN VERENING NOORD -KENNEMERLAND (HBV) Werkplan/jaarplan 2017/2018 22 maart 2017 HUURDERS BELANGEN VERENING NOORD -KENNEMERLAND (HBV) Werkplan/jaarplan 2017/2018 Voorwoord Het bestuur van de HBV heeft tezamen met haar vaste commissieleden de keuzes voor een toekomstig

Nadere informatie

Nieuwsbrief editie

Nieuwsbrief editie Nieuwsbrief editie 23-2018 Elk jaar maken de gemeente, Woonservice, Lefier en de huurdersorganisatie samen afspraken over de investeringen die worden gedaan in de sociale huisvesting. Lefier was al vroeg

Nadere informatie

Passend wonen. 'Van foto naar film'

Passend wonen. 'Van foto naar film' Passend wonen 'Van foto naar film' Passend wonen, samengevat in vijf punten Van foto naar film De volkshuisvesting is nog erg gericht op een voorspelbaar leven. Bij het verhuren van een sociale huurwoning

Nadere informatie

Verslag van het overleg Huurdersvereniging Brummen - Woningstichting Brummen d.d. 15 november 2012

Verslag van het overleg Huurdersvereniging Brummen - Woningstichting Brummen d.d. 15 november 2012 Verslag van het overleg Huurdersvereniging Brummen - Woningstichting Brummen d.d. 15 november 2012 Aanwezig: Huurdersvereniging Brummen: De heer B. van Boven, mevrouw E. Groot, mevrouw B. ten Hoeve, de

Nadere informatie

Maakt uw bezwaarschrift kans? Doe de huurverhogingscheck

Maakt uw bezwaarschrift kans? Doe de huurverhogingscheck jaargang 18 nr. 2 april 2014 Colofon KoepelRond is het infoblad van de vereniging Kerkraadse Huurdersfederatie De Koepel KoepelRond verschijnt 6 keer per jaar en wordt verspreid onder de kaderleden van

Nadere informatie

Publicaties Stadsdeelbestuur 2010

Publicaties Stadsdeelbestuur 2010 Publicaties Stadsdeelbestuur 2010 Stadsdeelraad Vergaderstukken/raadsvoorstellen 28 september 2010-r Voorstel van Raadsleden Van Lissum en De Meij (VVD) over Effecten van Europese maatregel voor huishoudens

Nadere informatie

Thema Huurbeleid. Algemene Ledenvergadering HBO HUURBELEID. Jaarlijkse ledenvergadering. Aanleiding

Thema Huurbeleid. Algemene Ledenvergadering HBO HUURBELEID. Jaarlijkse ledenvergadering. Aanleiding Algemene Ledenvergadering HBO HUURBELEID Thema Huurbeleid Aanleiding Op de jaarlijkse ledenvergadering is het thema Huurbeleid besproken. Ook TBV-wonen was uitgenodigd om hun huurbeleid toe te lichten.

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke

Vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke Vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging 2013 22 april 2013 Sociale huur HUURVERHOGING Na jaren van inflatievolgend huurbeleid wordt de huurverhoging dit jaar op een andere manier

Nadere informatie

VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld

VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld 12 november 2015 19.30 uur tot ca. 21.00 uur Aanwezig: Bestuur Huurdersvereniging Domesta Hoogeveen - Alya Assen - Karin Koers (Domesta) - Huurders: dhr.

Nadere informatie

Woonruimteverdeling in Breda

Woonruimteverdeling in Breda RIGO Research en Advies BV De bewoonde omgeving www.rigo.nl EINDRAPPORT Woonruimteverdeling in Breda De verantwoordelijkheid voor de inhoud berust bij RIGO Research en Advies. Het gebruik van cijfers en/of

Nadere informatie

Doelgroepen TREND A variant

Doelgroepen TREND A variant Doelgroepen TREND A variant Kleidum Socrates 2013 Doelgroepen 3 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 1.1 Doelgroepen en Socrates... 5 1.2 Werkgebieden... 6 2 Doelgroepen en bereikbare voorraad... 7 2.1 Ontwikkeling

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Het Huurcollege 2015. Ontwikkelingen in het huurbeleid Landelijke huurdersdag, 10 oktober 2015 Door: Henk Stegink, opleider WKA.

Het Huurcollege 2015. Ontwikkelingen in het huurbeleid Landelijke huurdersdag, 10 oktober 2015 Door: Henk Stegink, opleider WKA. Het Ontwikkelingen in het huurbeleid Landelijke huurdersdag, 10 oktober 2015 Door: Henk Stegink, opleider WKA : inhoud 1. Hoe ging het? 2. Het sociaal huurakkoord 3. Nieuwe regelgeving 4. ParJculiere sector

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE HUURDERSRAADPLEGING. 27 oktober Raadhuis (burgerzaal) Gemeente Hilversum. (Aantal aanwezigen huurders 125)

VERSLAG VAN DE HUURDERSRAADPLEGING. 27 oktober Raadhuis (burgerzaal) Gemeente Hilversum. (Aantal aanwezigen huurders 125) VERSLAG VAN DE HUURDERSRAADPLEGING 27 oktober 2016 Raadhuis (burgerzaal) Gemeente Hilversum (Aantal aanwezigen huurders 125) 1. Welkom namens de drie HBV s van de Alliantie, Dudok Wonen en Gooi & Omstreken

Nadere informatie

9,65 x 15,8 mm. Sluisweg. 4,9 x 5,25 mm. verslag 2015-01-27

9,65 x 15,8 mm. Sluisweg. 4,9 x 5,25 mm. verslag 2015-01-27 9,65 x 15,8 mm Sluisweg 4,9 x 5,25 mm verslag 2015-01-27 Verslag van de bijeenkomst met de bewoners van de Sluisweg op dinsdag 27 januari 2015 om 19.30 uur in het EMS gebouw aan de Sluisweg 67 E. Aanwezigen:

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING. Algemeen. 1. Inleiding

MEMORIE VAN TOELICHTING. Algemeen. 1. Inleiding Wijziging van de Wet op de huurtoeslag in verband met het laten vervallen van de bepaling dat de eigen bijdrage in de huurtoeslag wordt geïndexeerd met het percentage van de netto-bijstandsontwikkeling

Nadere informatie

Themabijeenkomst betaalbaarheid & beschikbaarheid

Themabijeenkomst betaalbaarheid & beschikbaarheid verslag van vergaderdatum 6 februari 2019 Themabijeenkomst betaalbaarheid & beschikbaarheid 1. Opening Nathalie opent om 19.00 uur de bijeenkomst en heet iedereen welkom. Ze licht ieders rol kort toe.

Nadere informatie

Woningwet Tekst en uitleg voor huurdersorganisaties. Tweede druk, februari 2016

Woningwet Tekst en uitleg voor huurdersorganisaties. Tweede druk, februari 2016 Woningwet 2015 Tekst en uitleg voor huurdersorganisaties Tweede druk, februari 2016 WONINGWET 2015 Tweede druk, februari 2016 2016 Nederlandse Woonbond Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Wonen in Gouda. Hoe vind je in Gouda een huis?

Wonen in Gouda. Hoe vind je in Gouda een huis? Hoe vind je in Gouda een huis? In deze brochure beantwoorden we de meest gestelde vragen over het kopen of huren van een huis in Gouda. Staat uw vraag er niet bij? Neem voor een sociale huurwoning contact

Nadere informatie

Nieuwsflits 30 augustus 2017

Nieuwsflits 30 augustus 2017 Nieuwsflits 30 augustus 2017 Wat we eigenlijk al wisten!/? Inkomensafhankelijke huurverhoging heeft weinig effect 29 augustus 2017 - Doorstroming huurmarkt onder druk De inkomensafhankelijke huurverhogingen

Nadere informatie

A L E R T E N P O S I T I E F K R I T I S C H. info@breedwisselspoor.nl

A L E R T E N P O S I T I E F K R I T I S C H. info@breedwisselspoor.nl nummer 4 juli-september 2014 jaargang 31 Secretariaat : Breedspoor 41, 2908 AB Capelle aan den IJssel A L E R T E N P O S I T I E F K R I T I S C H website : www.breedwisselspoor.nl info@breedwisselspoor.nl

Nadere informatie

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 11 12 www.utrecht.nl /twitter @PaulusJansenSP Aan de leden van de commissie Stad en Ruimte Behandeld door B.J. Brijder Doorkiesnummer 030-28 64408

Nadere informatie

Annuleringsvoorwaarden

Annuleringsvoorwaarden Studiedagen 2015 In deze folder vindt u het cursusaanbod van het Woonbond Kennis- en Adviescentrum (wka) in 2015. Alle cursussen zijn gebaseerd op de volgende drie uitgangspunten: Inhoudelijke kennis van

Nadere informatie

Parlementaire enquête: Meer rechten voor de huurder

Parlementaire enquête: Meer rechten voor de huurder Parlementaire enquête: Meer rechten voor de huurder Negende peiling Huurderspanel Woonwaard Woonwaard december 2014 Inleiding Aanleiding en doel onderzoek Woonwaard peilt periodiek de mening van de huurders

Nadere informatie

Huurverhoging 2016. Uitleg over het hoe en waarom van de jaarlijkse huurverhoging.

Huurverhoging 2016. Uitleg over het hoe en waarom van de jaarlijkse huurverhoging. 1 Huurverhoging 2016 Uitleg over het hoe en waarom van de jaarlijkse huurverhoging. Huurverhoging 2016 Met behulp van deze informatie, kunt u nagaan hoe het huurverhogingspercentage voor uw woning is bepaald.

Nadere informatie

Gewoon goed wonen! waar we voor staan! waar we voor gaan! Ondernemingsplan

Gewoon goed wonen! waar we voor staan! waar we voor gaan! Ondernemingsplan Gewoon goed wonen! Ondernemingsplan 2016-2020 waar we voor staan! waar we voor gaan! Woningbouwvereniging Hoek van Holland (WVH) heeft een nieuwe koers! Daar zijn we trots op. Wij laten u in deze samenvatting

Nadere informatie

Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst

Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst Op 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet ingegaan. U leest hier wat deze nieuwe wet mogelijk voor u betekent. We hebben de

Nadere informatie

Hoofdvraag. A.1 Blijf bij de rand weg, maar zoek een beter balans in die veiligheid en te hoge lastenstijging voor huurders.

Hoofdvraag. A.1 Blijf bij de rand weg, maar zoek een beter balans in die veiligheid en te hoge lastenstijging voor huurders. Hoofdvraag A.1 Blijf bij de rand weg, maar zoek een beter balans in die veiligheid en te hoge lastenstijging voor huurders Deelvragen B.1 Huren laag houden. Dan de komende jaren maar minder investeren.

Nadere informatie

Huurverhoging 2015 Adviesaanvraag

Huurverhoging 2015 Adviesaanvraag Huurverhoging 2015 Adviesaanvraag Amsterdam 16 februari 2015 1. Inleiding Voor u ligt het voorstel voor de jaarlijkse huurverhoging van Eigen Haard voor de periode 1 juli 2015 tot 30 juni 2016. Dit voorstel

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2017

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2017 NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2017 In Memoriam Ons bereikte het trieste bericht dat Henk van der Burch, Voorzitter van Bewonerscommissie Timpaan is overleden op 25 September Het bestuur van VH De Boog wenst de

Nadere informatie

Huurdersorganisatie bijeenkomst Huurders betrekken bij het beleid van Vecht en Omstreken Loenen, 31 oktober

Huurdersorganisatie bijeenkomst Huurders betrekken bij het beleid van Vecht en Omstreken Loenen, 31 oktober Huurdersorganisatie bijeenkomst Huurders betrekken bij het beleid van Vecht en Omstreken Loenen, 31 oktober Programma 1. Inleiding 2. Korte terugblik op 16 oktober 3. De structuur van de huurdersorganisatie

Nadere informatie

Participatie en zelfbeheer. ALV STOK Trevor James 31 mei 2016

Participatie en zelfbeheer. ALV STOK Trevor James 31 mei 2016 Participatie en zelfbeheer ALV STOK Trevor James 31 mei 2016 Woningwet 2015 Woonvisie & prestatieafspraken Verandering in relatie huurdersorganisatie, woningcorporatie en gemeente Woonvisie en prestatieafspraken:

Nadere informatie

Huurverhoging 2015. Over het hoe en waarom van de huurverhoging

Huurverhoging 2015. Over het hoe en waarom van de huurverhoging Huurverhoging 2015 Over het hoe en waarom van de huurverhoging 2 3 Inhoud 1 Spelregels 4 2 Wat doet Rochdale met de huuropbrengst? 8 3 Bezwaar tegen de huurverhoging 10 4 Huurtoeslag en inkomensdaling

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JANUARI 2019

NIEUWSBRIEF JANUARI 2019 NIEUWSBRIEF JANUARI 2019 Wat verandert er voor huurders in 2019? Het komende jaar verandert er weer veel voor huurders en woningzoekenden. Zo stijgen de inkomensgrenzen en de huurprijs tot waar huurders

Nadere informatie

Informatie voor huurders over onze plannen

Informatie voor huurders over onze plannen Informatie voor huurders over onze plannen Onze plannen 2019-2022 Vaak is het druk en hollen we van de ene activiteit naar de andere. Dat is prima, maar zo af en toe is het belangrijk om stil te staan

Nadere informatie

Op de voordracht van Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van..., nr..., Directie Constitutionele Zaken en Wetgeving;

Op de voordracht van Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van..., nr..., Directie Constitutionele Zaken en Wetgeving; Besluit van tot wijziging van het Besluit huurprijzen woonruimte (aanpassing woningwaarderingsstelsel) Op de voordracht van Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van..., nr...., Directie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 27 926 Huurbeleid Nr. 247 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR WONEN EN RIJKSDIENST Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 3

Nadere informatie

Maximale huurverhogingen sociale huur bekend

Maximale huurverhogingen sociale huur bekend jaargang 21 nr. 1 februari 2017 Colofon KoepelRond is het infoblad van de vereniging Kerkraadse Huurdersfederatie De Koepel KoepelRond verschijnt 6 keer per jaar en wordt verspreid onder de kaderleden

Nadere informatie

HUURBELEID 2015 Maart 2015

HUURBELEID 2015 Maart 2015 HUURBELEID 2015 Maart 2015 Inhoud 1. Inleiding 2. Politieke gebeurtenissen 3. Betaalbaarheid 4. Uitgangspunten voor het 5. Huurbeleid Brederode Wonen 2015 2 1. Inleiding Voor u ligt het. Op 12 maart 2013

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering van de. Huurdersvereniging De Stroken

Algemene Ledenvergadering van de. Huurdersvereniging De Stroken Algemene Ledenvergadering van de Huurdersvereniging De Stroken PRESENTATIE HUURBELEID 2016-2017 Tekst: Powerpoint: Richard Leentvaar Tom van Agen Huurbeleid over de periode 1 juli 2016 tot en met 30 juni

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

VOORBEELD. Woningwet 2015. Tekst en uitleg voor huurdersorganisaties. Eerste druk, mei 2015

VOORBEELD. Woningwet 2015. Tekst en uitleg voor huurdersorganisaties. Eerste druk, mei 2015 Woningwet 2015 Tekst en uitleg voor huurdersorganisaties Eerste druk, mei 2015 WONINGWET 2015 Eerste druk, mei 2015 2015 Nederlandse Woonbond Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Viveste en HuurdersAdviesRaad

Samenwerkingsovereenkomst Viveste en HuurdersAdviesRaad Samenwerkingsovereenkomst Viveste en HuurdersAdviesRaad VESTE 21 maart 2017 Samenwerkingsovereenkomst Viveste en HuurdersAdvlesRaad Partijen Verhuurder Stichting Viveste, hierna te noemen de verhuurder,

Nadere informatie

Werkplan Huurders Organisatie Patrizia

Werkplan Huurders Organisatie Patrizia Werkplan Huurders Organisatie Patrizia 2016-2017 Een stichting VAN HUURDERS VOOR HUURDERS van alle complexen van Patrizia. Heden & toekomst INLEIDING Wij willen de belangen van alle huurders behartigen.

Nadere informatie

Huurprijsbeleid voor de periode 1 juli 2011 tot en met 30 juni 2012

Huurprijsbeleid voor de periode 1 juli 2011 tot en met 30 juni 2012 > Retouradres Postbus 30941 2500 GX Den Haag de Aan: colleges van burgemeester & wethouders, de besturen colleges van burgemeester de toegelaten & instellingen wethouders, Aedes. besturen de Vereniging

Nadere informatie

Jaarverslag HuurdersBelangenvereniging Van Alckmaer 2016

Jaarverslag HuurdersBelangenvereniging Van Alckmaer 2016 Jaarverslag HuurdersBelangenvereniging Van Alckmaer 2016 1. De vereniging 1.1 Algemeen De HuurdersBelangenvereniging (HBV) Van Alckmaer komt op voor de belangen van de mensen die een huis huren bij de

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag. Datum Betreft

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag. Datum Betreft > Retouradres Postbus 30941 2500 GX Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat - Generaal Wonen, Bouwen en Integrat ie Rijnstraat 8 Den Haag

Nadere informatie

Flexibilisering huurmarkt gaat veel te ver

Flexibilisering huurmarkt gaat veel te ver jaargang 18 nr. 3 juni 2014 Colofon KoepelRond is het infoblad van de vereniging Kerkraadse Huurdersfederatie De Koepel KoepelRond verschijnt 6 keer per jaar en wordt verspreid onder de kaderleden van

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN ALLES RONDOM PASSEND TOEWIJZEN

VEELGESTELDE VRAGEN ALLES RONDOM PASSEND TOEWIJZEN VEELGESTELDE VRAGEN ALLES RONDOM PASSEND TOEWIJZEN Passend toewijzen 1. WAT IS PASSEND TOEWIJZEN? Passend toewijzen betekent dat wij bij de toewijzing van een huurwoning rekening houden met uw inkomen,

Nadere informatie

Herzieningswet/novelle. 10 december 2014

Herzieningswet/novelle. 10 december 2014 Herzieningswet/novelle 10 december 2014 1 december 2014 Wat gebeurde er na het zomer reces? 4 september: Tweede Kamer commissie: rondetafelgesprek Aedes: publicatie rapport De Gaay Fortman (studie naar

Nadere informatie

Beste netwerkpartner,

Beste netwerkpartner, Beste netwerkpartner, Vorig jaar, op 17 november tijdens onze belanghoudersbijeenkomst, spraken wij met u over de koers van Woningstichting Bergh. Centraal stonden de vragen of wij de juiste dingen doen

Nadere informatie

Gezamenlijke reactie Aedes en Woonbond op internetconsultatie Wetsvoorstel Huur en inkomensgrenzen

Gezamenlijke reactie Aedes en Woonbond op internetconsultatie Wetsvoorstel Huur en inkomensgrenzen Gezamenlijke reactie Aedes en Woonbond op internetconsultatie Wetsvoorstel Huur en inkomensgrenzen Datum 10 juli 2019 Onderwerp Gezamenlijke reactie Aedes en Woonbond op internetconsultatie Wetsvoorstel

Nadere informatie

Met deze brief sturen wij u de adviesaanvraag toe met betrekking tot de voorgenomen huurverhoging per 1 juli 2015. Aanvullend het volgende.

Met deze brief sturen wij u de adviesaanvraag toe met betrekking tot de voorgenomen huurverhoging per 1 juli 2015. Aanvullend het volgende. Postbus 140 5360 AC Grave www.mooiland.nl Handelsregister KvK 31036365 NL0034.24.650B01 De heer W. Spenke Pachterwaard 60 6846 ET Arnhem Onderwerp : adviesaanvraag huurverhoging 2015 Contactpersoon : Annelieke

Nadere informatie

Veelgestelde vragen huurverhoging 2016

Veelgestelde vragen huurverhoging 2016 Veelgestelde vragen huurverhoging 2016 1. Wat is de door Plavei vastgestelde huurverhoging voor sociale huurwoningen? 2. Wat is wettelijk gezien de maximale huurverhoging? 3. De huurverhoging is voor een

Nadere informatie

Nieuwsflits 13 oktober 2018

Nieuwsflits 13 oktober 2018 reacties@hbvzflats.nl Nieuwsflits 13 oktober 2018 Sociale huurwoningen verdwijnen, waarschuwen wethouders GESCHREVEN DOOR Flip de Jong 13 oktober 2018 ECONOMIE HTTPS://NOS.NL/ARTIKEL/2254577-SOCIALE-HUURWONINGEN-VERDWIJNEN-WAARSCHUWEN-WETHOUDERS.HTML

Nadere informatie

Huurbeleid. Verandert mijn huurprijs in 2016? Uitleg over ons huurbeleid

Huurbeleid. Verandert mijn huurprijs in 2016? Uitleg over ons huurbeleid Huurbeleid Verandert mijn huurprijs in 2016? Uitleg over ons huurbeleid Voor een groot deel van de huurders van Wonen Zuid verandert de huurprijs per 1 juli 2016. Hierover willen wij u goed informeren.

Nadere informatie