Met deze brief sturen wij u de adviesaanvraag toe met betrekking tot de voorgenomen huurverhoging per 1 juli Aanvullend het volgende.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Met deze brief sturen wij u de adviesaanvraag toe met betrekking tot de voorgenomen huurverhoging per 1 juli 2015. Aanvullend het volgende."

Transcriptie

1 Postbus AC Grave Handelsregister KvK NL B01 De heer W. Spenke Pachterwaard ET Arnhem Onderwerp : adviesaanvraag huurverhoging 2015 Contactpersoon : Annelieke Steenbergen Telefoonnummer : Grave, 30 januari 2015 Geachte heer Spenke, Met deze brief sturen wij u de adviesaanvraag toe met betrekking tot de voorgenomen huurverhoging per 1 juli Aanvullend het volgende. Vooraf Voorafgaand aan deze adviesaanvraag heb ik telefonisch gesproken met u. Hierbij zijn de afwegingen vanuit Mooiland voor het voorgenomen besluit toegelicht. Deze afwegingen staan met toelichting in de bijlage weergegeven. Belangrijke uitgangspunten zijn: het overheidsbeleid we voorkomen dat een huurder geen toeslag meer ontvangt huren hoeven niet overal maximaal te stijgen en we begrenzen de huurverhoging het verschil tussen de twee voormalige woonbedrijven in prijs-kwaliteitniveau van de sociale huurwoningen groeit geleidelijk naar elkaar toe we bevorderen uitstroom van hoge inkomens uit de sociale huurwoningen. Vervolgens heeft de KMAS, op hun verzoek, op 22 januari een gesprek gehad met mij over het voorgenomen besluit. In dit gesprek heeft KMAS verzocht te onderzoeken of de huurverhoging van 5% bij sociale huurwoningen voormalig Woonbedrijf Amersfoort voor hoge inkomens (hoger dan ), gematigd kan worden. In het gesprek heb ik aangegeven niet zomaar korting aan de hoge inkomensgroep te willen verlenen, mede omdat vanuit de Overheid ook druk wordt uitgeoefend op het bedienen van de primaire doelgroep. Echter wanneer er inhoudelijk sterke argumenten zijn om deze huurverhoging van 5 % te matigen wil Mooiland dit overwegen. Uit onze voorlopige gegevens blijkt dat in veel gevallen de huren van huurwoningen van voormalig Woonbedrijf Amersfoort dicht bij de markthuren liggen. Een huurverhoging van 5% zou in deze gevallen een stijging tot boven de markthuur veroorzaken. Alleen in die gevallen rechtvaardigt het naar onze mening om aan het verzoek van KMAS te voldoen en deze huren af te toppen op de markthuur. Daarmee ontvangt slechts 1% van de huurders van voormalig Woonbedrijf Amersfoort, een huurverhoging van effectief 5%. Bij de overige 99% wordt de huurverhoging dus minder dan 5%. Huurverhoging in relatie tot de betaalbaarheid van onze woningen Onderzoek toont aan dat zeer specifieke doelgroepen een te dure huurwoning van ons huren en betaalbaarheidsproblemen (kunnen) krijgen. Het overheidsbeleid geeft onvoldoende ruimte om met de huurverhoging heel gericht voor deze specifieke doelgroepen structureel iets te doen aan hun woonlasten. In het nieuwe huurbeleid willen we instrumenten ontwikkelen, waardoor de huur van een huurwoning beter past bij het inkomen en de gezinssituatie van de huurder. Dit beleid wordt dit jaar ontwikkeld en daar worden de Koepels uiteraard bij betrokken.

2 Tijdspad De aanzegging tot huurverhoging-2015 moet uiterlijk vóór 1 mei 2015 door de huurders ontvangen zijn. Uw formele reactietermijn is zes weken na ontvangst van onderhavig voorgenomen besluit, dus uiterlijk 13 maart De tijd en capaciteit die nodig is binnen onze organisatie om de huurverhoging administratief voor te bereiden, heeft een aanzienlijke impact. Daarom doen wij, gezien de eerdere overleggen, een klemmend beroep op u om zoveel eerder als mogelijk te reageren op onze adviesaanvraag. Advies Mooiland stelt door deze brief de Koepel Grave evenals de Koepel Mooiland Allen Samen graag in de gelegenheid om over het voorgenomen besluit tot uitvoering van de huurverhoging per 1 juli 2015 advies uit te brengen. Deze adviesaanvraag wordt tegelijkertijd uitgezonden aan beide Koepels. Het staat u uiteraard vrij om een gezamenlijk advies uit te brengen. Bij voorbaat dank voor uw reactie. Met vriendelijke groet, Mooiland Anne Wilbers Bestuurder Bijlage: Toelichting adviesaanvraag huurverhoging 2015

3 31 januari 2015 Bijlage: Toelichting adviesaanvraag huurverhoging 2015 Met dit document informeert Mooiland de Koepels van voormalig Woonbedrijf Grave en Woonbedrijf Amersfoort over de huurverhoging per 1 juli We vragen aan de Koepels om over dit voornemen een advies te verstrekken. Het overheidsbeleid Mooiland mag de huren verhogen binnen de ruimte die het ministerie van Binnenlandse zaken biedt in de circulaire Huurprijsbeleid voor de periode 1 juli 2015 t/m 30 juni Deze circulaire geeft evenals vorig jaar de mogelijkheid de huren van sociale huurwoningen inkomensafhankelijk te verhogen (de sociale huurprijsgrens in 2015 is 710,68). De percentages, waarmee woningcorporaties de huren maximaal mogen verhogen, zijn 1,5% lager dan van vorig jaar. In onderstaand kader ziet u de maximumpercentages die het ministerie toestaat. De maximale huren stijgen met 1,0%, conform inflatie. Inkomen van huishouden Maximale verhoging per t/m ,5% (inflatie 1,0% plus 1,5%) hoger dan t/m ,0% (inflatie 1,0% plus 2,0%) hoger dan ,0% (inflatie 1,0% plus 4,0%) Voorgenomen besluit Mooiland over huurverhoging 2015 Voor wat betreft de huurverhoging 2015 is Mooiland voornemens het volgende besluit door te voeren: 1. De huurverhoging voor alle huurders van sociale huurwoningen met een huishoudensinkomen t/m a. 1% voor voormalig Woonbedrijf Amersfoort; b. 2,5% voor voormalig Woonbedrijf Grave; 2. De huurverhoging voor alle huurders met een huishoudensinkomen hoger dan van sociale huurwoningen is 5,0% (bij voormalig Woonbedrijf Amersfoort en bij voormalig Woonbedrijf Grave), dit voor zover de Belastingdienst de inkomensgegevens aan Mooiland verstrekt. Huurders van deze inkomensgroep waarvan géén inkomensgegevens -tijdigbeschikbaar komen, krijgen de huurverhoging van een huishouden met een inkomen t/m (zie punt 1). 3. De huren van geliberaliseerde huurwoningen worden verhoogd met 2,5%, behalve in die gevallen waar in de Algemene Voorwaarden de huurverhoging beperkt wordt tot het inflatie percentage (1,0%). Geliberaliseerde huurwoningen zijn niet onderhevig aan de methodiek van inkomensafhankelijke huurverhoging. 4. De huren van onzelfstandige woonruimten, woonwagens en standplaatsen verhogen we met 2,5%. Ook deze verhuurbare eenheden zijn niet onderhevig aan de methodiek van inkomensafhankelijke huurverhoging. De maximale huurgrens zoals bepaald door het WWS-puntensysteem geldt als bovengrens bij de sociale huurwoningen. De huurverhoging mag er niet voor zorgen dat de huur van sociale huurwoningen boven deze grens komt te liggen. Het huurverhogingspercentage wordt hierop afgestemd.

4 Aangezien de huren van woningen van voormalig Woonbedrijf Amersfoort een hoog prijskwaliteitniveau hebben, letten we er ook op dat de huur van deze woningen niet boven de markthuur ligt. Ook hierop stemmen we het huurverhogingspercentage af. Het minimumpercentage van de huurverhoging is 1,0%, conform inflatie en stijging van maximale huren. In onderstaand schema ziet u het voorgenomen besluit samengevat. Voormalig Woonbedrijf Sociale huurwoningen Geliberaliseerde huurwoningen Inkomen < Inkomen > vm. Woonbedrijf Amersfoort 1,0% 5,0%* 2,5% vm. Woonbedrijf Grave** 2,5% 5,0%* 1,0%** / 2,5% * mits inkomensgegevens beschikbaar van Belastingdienst; indien géén gegevens beschikbaar van Belastingdienst: 1,0% (voormalig Woonbedrijf Amersfoort) of 2,5% (voormalig Woonbedrijf Grave) ** in geval van Algemene vooraarden 2005 of 2012; anders 2,5% Ten slotte; op bovengenoemd huurverhogingsvoorstel geldt een tweetal uitzonderingen in welke situaties géén verhoging wordt doorgevoerd: 1. Woningen binnen een herstructureringsproject waarvoor een sociaal plan is vastgesteld. 2. Woningen waarop een uitspraak van de Huurcommissie van toepassing is. Toelichting Aan de huurverhoging liggen de volgende uitgangspunten ten grondslag. Overheidsbeleid: geen huursombenadering, maar inkomensafhankelijke huurverhoging Er komt dit jaar nog geen huursombenadering, maar een inkomensafhankelijke huurverhoging zoals in De overheid bepaalt het maximum voor de huurverhoging afhankelijk van of een huurder een laag, midden of hoog huishoudensinkomen heeft. Huurder met recht op huurtoeslag moet huurtoeslag houden We voorkomen dat door een huurverhoging een huurder per 1 juli 2015 geen huurtoeslag meer ontvangt. Huren hoeven niet overal maximaal te stijgen De huren bij Mooiland hoeven niet overal maximaal te stijgen. Mooiland neemt flinke stappen om kosten te verlagen. We doen dingen anders, zodat we met minder personeel toch een goede dienstverlening aan onze huidige en nieuwe huurders bieden. Prijskwaliteitniveau van Woonbedrijf Amersfoort en Woonbedrijf Grave groeien naar elkaar toe Het prijskwaliteitniveau van de huurwoningen van voormalig Woonbedrijf Amersfoort loopt niet synchroon met het niveau van de woningen van voormalig Woonbedrijf Grave. Per saldo betaalt een huurder bij voormalig Woonbedrijf Amersfoort meer, dan een huurder bij voormalig Woonbedrijf Grave voor een vergelijkbare woning. We willen dat dat verschil geleidelijk naar elkaar toegroeit. Daarom vragen we aan huurders van sociale huurwoningen van voormalig Woonbedrijf Grave met een inkomen tot en met een huurverhoging van 2,5% en aan huurders van sociale huurwoningen van voormalig Woonbedrijf Amersfoort met een inkomen tot en met een huurverhoging die inflatievolgend is (1%).

5 Meer uitstroom van hoge inkomens uit sociale huurwoningen Net als vorig jaar, kiezen we ervoor om aan huurders van een sociale huurwoning met een hoog huishoudensinkomen (meer dan ) de maximale huurverhoging te vragen. Daarmee willen we de doorstroming in de sociale huurwoningvoorraad bevorderen. Meer doorstroming leidt ertoe dat we meer sociale huurwoningen kunnen aanbieden aan de doelgroep (huishoudens met een inkomen tot en met per 1 juli 2015). In een enkel geval geeft de Belastingdienst niet aan of de huurder van een sociale huurwoning een laag, midden of hoog huishoudensinkomen heeft. In dat geval gaan we er van uit dat de huurder een laag huishoudensinkomen heeft. Bovengrenzen aan de huurverhoging Uiteraard komen de huren van de sociale huurwoningen niet te liggen boven de maximale huur die het woningwaarderingsstelsel toestaat. Vanwege het hoge prijs-kwaliteitniveau van de huurwoningen bij voormalig Woonbedrijf Amersfoort, letten we erop dat de huren bij deze woningen ook niet boven de markthuur komen. Als nodig, stellen we de huurverhoging hiervoor naar beneden bij. Ondergrens aan de huurverhoging De ondergrens van de huurverhoging is gekoppeld aan de inflatie, te weten 1,0%. Ook de maximale huren stijgen met de inflatie mee. De inflatie en de stijging van de maximale huren heeft de minister vastgesteld in de MG-circulaire Huurprijsbeleid voor de periode 1 juli 2015 t/m 30 juni Bij de geliberaliseerde huurwoningen volgen we de lijn van vorig jaar De huurverhoging bij de geliberaliseerde huurwoningen lag vorig jaar op 4%. Aangezien de inflatie 1,5% lager ligt ten opzichte van vorig jaar, vragen we dit jaar een huurverhoging van 2,5% bij de geliberaliseerde huurwoningen. Bij de geliberaliseerde huurwoningen van voormalig Woonbedrijf Grave, waar de Algemene voorwaarden van 2005 of 2012 van toepassing zijn, staat in de voorwaarden dat de huur stijgt met de inflatie. In het nieuwe huurbeleid komen methodes voor betaalbare woonlasten voor specifieke doelgroepen Voor het nieuwe Mooiland huurbeleid willen we instrumenten ontwikkelen, waarmee de huur van een huurwoning beter past bij het inkomen en de gezinssituatie van de huurder. De betaalbaarheid van onze huurwoningen en de beschikbaarheid van betaalbare huurwoningen staat bij enkele specifieke doelgroepen onder druk, bijvoorbeeld gezinnen die tot de primaire doelgroep (huurtoeslagontvangers) horen. Dat blijkt uit onderzoek van Atrivé, maar ook uit landelijke onderzoeken. Een deel van hen woont te duur. Diezelfde onderzoeken laten ook zien dat andere specifieke doelgroepen juist weer te goedkoop wonen in een sociale huurwoning. Bij de huurverhoging kunnen we echter geen onderscheid maken naar zulke specifieke doelgroepen. Bij mutatie van een huurwoning kan dit wel. We willen in het nieuwe huurbeleid instrumenten hiervoor ontwikkelen. Dit beleid wordt dit jaar ontwikkeld en daar worden de Koepels bij betrokken.

DIR/SdB/ALG Adviesaanvraag huurverhoging per 1 juli 2018

DIR/SdB/ALG Adviesaanvraag huurverhoging per 1 juli 2018 Huurdersplatform KleurrijkWonen Secretariaat Kon.Wilhelminalaan 39 4247 EM KEDICHEM Kenmerk Onderwerp DIR/SdB/ALG056953 Adviesaanvraag huurverhoging per 1 juli 2018 Datum Bijlage: Wettelijk kader Huurprijsbeleid

Nadere informatie

MEMO (vertrouwelijk) In 2017 zijn de huren als volgt verhoogd:

MEMO (vertrouwelijk) In 2017 zijn de huren als volgt verhoogd: MEMO (vertrouwelijk) Aan : leden Koepel Grave en KMAS Van : directie Mooiland Onderwerp : Adviesaanvraag huurverhoging en huurverlaging 1 juli 2018 Datum : 30 januari 2018 Voorgenomen besluit huurverhoging

Nadere informatie

DIR/SdB/ Adviesaanvraag huurverhoging per 1 juli 2015

DIR/SdB/ Adviesaanvraag huurverhoging per 1 juli 2015 Huurdersplatform KleurrijkWonen Secretariaat Kon.Wilhelminalaan 39 4247 EM KEDICHEM Kenmerk Onderwerp DIR/SdB/ Adviesaanvraag huurverhoging per 1 juli 2015 Datum Bijlage: Wettelijk kader Huurprijsbeleid

Nadere informatie

Wij verzoeken u ons uw advies te geven binnen de termijn van zes weken, dat wil zeggen uiterlijk op maandag 16 maart2015.

Wij verzoeken u ons uw advies te geven binnen de termijn van zes weken, dat wil zeggen uiterlijk op maandag 16 maart2015. Aan het bestuur van de Bewonersraad Rochdale Postbus 56659 1040AR Amsterdam Amsterdam, 2 februari 2015 Ons kenmerk: RvB/HvB/mdv/15.005 Onderwerp: Huurverhoging 2015 Geachte Bestuur, Hierbij ontvangt u

Nadere informatie

Voorlopig Advies Huurbeleid en huurverhoging 2014

Voorlopig Advies Huurbeleid en huurverhoging 2014 Voorlopig Advies Huurbeleid en huurverhoging 2014 Leiden, 25 februari 2014, Geachte mevrouw van den Berg, Hartelijk dank voor de adviesaanvraag op uw voorgenomen huurbeleid. We hebben hierin met instemming

Nadere informatie

Inkomensafhankelijke huurverhoging: Veel gestelde vragen en antwoorden Versie 1 februari 2014

Inkomensafhankelijke huurverhoging: Veel gestelde vragen en antwoorden Versie 1 februari 2014 Inkomensafhankelijke huurverhoging: Veel gestelde vragen en antwoorden Versie 1 februari 2014 VRAGEN OVER HUURVERHOGING Geldt de inkomensafhankelijke huurverhoging ook voor huurders van onzelfstandige

Nadere informatie

HUURBELEID 2015 Maart 2015

HUURBELEID 2015 Maart 2015 HUURBELEID 2015 Maart 2015 Inhoud 1. Inleiding 2. Politieke gebeurtenissen 3. Betaalbaarheid 4. Uitgangspunten voor het 5. Huurbeleid Brederode Wonen 2015 2 1. Inleiding Voor u ligt het. Op 12 maart 2013

Nadere informatie

Samen thuis in d e buurt. F&C Annemieke van Berkel adviesaanvraag huuraanpassing 2019

Samen thuis in d e buurt. F&C Annemieke van Berkel adviesaanvraag huuraanpassing 2019 Samen thuis in d e buurt Themawerkgroep huurverhoging uw brief datum 7 februari 2019 nummer behandeld door telefoonnummer onderwerp F&C.02.2019 Annemieke van Berkel 0317-47 16 56 adviesaanvraag huuraanpassing

Nadere informatie

de huurders van verschillende inkomensgroepen met het rninimale huishoudbudget rond kunnen

de huurders van verschillende inkomensgroepen met het rninimale huishoudbudget rond kunnen Woningstichting Rochdale Raad van Bestuur Mevrouw H. van Buren Postbus 56659 1040 AR Amsterdam AM STERDAM ONSKENMERK 12 maart 2015 COSM/15.005 UW KEKMERK BEHANOEIO DOOR Dagelijks Bestuur ONDERV/ERP TELEFOON

Nadere informatie

Huurverhoging 2015 Adviesaanvraag

Huurverhoging 2015 Adviesaanvraag Huurverhoging 2015 Adviesaanvraag Amsterdam 16 februari 2015 1. Inleiding Voor u ligt het voorstel voor de jaarlijkse huurverhoging van Eigen Haard voor de periode 1 juli 2015 tot 30 juni 2016. Dit voorstel

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli 2015

Veel gestelde vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli 2015 Veel gestelde vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli 2015 Algemeen Hierna zijn veel gestelde vragen gerubriceerd in de volgende vijf categorieën: a. Huurverhoging b.

Nadere informatie

Géén huurverhoging per 1 juli Waarom krijg ik per 1 juli 2018 géén huurverhoging?... 6

Géén huurverhoging per 1 juli Waarom krijg ik per 1 juli 2018 géén huurverhoging?... 6 Huuraanpassing 2018 Vragen en antwoorden Inhoud Algemeen... 3 1. Waarom verhoogt Mooiland ieder jaar de huur (meer/minder)?... 3 2. Hoeveel mag de huur maximaal stijgen per 1 juli 2018?... 3 3. Hoe bepaalt

Nadere informatie

Huurverhoging 2019 Vragen en antwoorden

Huurverhoging 2019 Vragen en antwoorden Huurverhoging 2019 Vragen en antwoorden Inhoud Algemeen... 3 1. Waarom verhoogt Mooiland ieder jaar de huur (meer/minder)?... 3 2. Hoeveel mag de huur maximaal stijgen per 1 juli 2019?... 3 3. Hoe bepaalt

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering van de. Huurdersvereniging De Stroken

Algemene Ledenvergadering van de. Huurdersvereniging De Stroken Algemene Ledenvergadering van de Huurdersvereniging De Stroken PRESENTATIE HUURBELEID 2016-2017 Tekst: Powerpoint: Richard Leentvaar Tom van Agen Huurbeleid over de periode 1 juli 2016 tot en met 30 juni

Nadere informatie

Huurverhoging 2016 Adviesaanvraag

Huurverhoging 2016 Adviesaanvraag Huurverhoging 2016 Adviesaanvraag Amsterdam 15 februari 2016 1. Inleiding Voor u ligt het voorstel voor de jaarlijkse huurverhoging van Eigen Haard voor de periode 1 juli 2016 tot 1 juli 2017. Dit voorstel

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Huurverhoging 2017

Veel gestelde vragen Huurverhoging 2017 Veel gestelde vragen Huurverhoging 2017 GroenWest heeft de antwoorden op een aantal veel gestelde vragen voor u op een rij gezet. De vragen zijn onderverdeeld in de volgende onderwerpen: Algemeen Inkomensverklaring

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Huurverhoging 2018

Veel gestelde vragen Huurverhoging 2018 Veel gestelde vragen Huurverhoging 2018 GroenWest heeft de antwoorden op een aantal veel gestelde vragen voor u op een rij gezet. De vragen zijn onderverdeeld in de volgende onderwerpen: Algemeen Inkomensverklaring

Nadere informatie

Uitleg over het hoe en waarom van de jaarlijkse huuraanpassing.

Uitleg over het hoe en waarom van de jaarlijkse huuraanpassing. 1 Huuraanpassing 2017 Uitleg over het hoe en waarom van de jaarlijkse huuraanpassing. Huuraanpassing 2017 Deze brochure hoort bij de brief met het voorstel voor aanpassing van de huur voor uw woning. Inhoud

Nadere informatie

HUURBELEIDSPLAN 2015

HUURBELEIDSPLAN 2015 HUURBELEIDSPLAN 2015 Stichting Jongeren Huisvesting Twente Vastgesteld door de directeur d.d. 17 februari 2015 Behandeld door de Raad van Toezicht d.d. 2 maart 2015 1 Inhoudsopgave 1. ALGEMEEN... 3 2.

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurverhoging 2015. 1. Huurverhoging algemeen

Veel gestelde vragen huurverhoging 2015. 1. Huurverhoging algemeen Naar aanleiding van de huurverhoging per 1 juli 2015 en vragen daaromtrent hebben wij de veel gestelde vragen onderstaand weergegeven en voorzien van een beantwoording. Hierbij hebben we de volgende indeling

Nadere informatie

Adviesaanvraag. Landelijke kaders en uitgangspunten

Adviesaanvraag. Landelijke kaders en uitgangspunten Adviesaanvraag Onderwerp: Aan: Van: Huurbeleid 2017 (uitwerking) Huurdersbelangenorganisatie Samen Eén Veluwonen Datum: 18 januari 2017 ontvangen 30 januari 2017 Samenvatting Per 1 juli worden de huren

Nadere informatie

Namens Arjen Jongstra leg ik u de adviesaanvraag voor de jaarlijkse huurverhoging voor.

Namens Arjen Jongstra leg ik u de adviesaanvraag voor de jaarlijkse huurverhoging voor. Memo Aan : Ons Woongoed en HOG Van : Ons Huis/Emma Gossink Datum : februari 2018 Betreft : adviesaanvraag jaarlijkse huurverhoging 2018 Geacht bestuur van Ons Woongoed en de HOG, Namens Arjen Jongstra

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke

Vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke Vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging 2013 22 april 2013 HUURVERHOGING Na jaren van inflatievolgend huurbeleid wordt de huurverhoging dit jaar op een andere manier vastgesteld.

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over de huurverhoging per 1 juli 2016

Veel gestelde vragen en antwoorden over de huurverhoging per 1 juli 2016 Veel gestelde vragen en antwoorden over de huurverhoging per 1 juli 2016 INHOUD VRAGEN OVER HUURVERHOGING 2016 1. Hoe hoog mag de maximale huurverhoging per 1 juli 2016 zijn voor huurders van een zelfstandige

Nadere informatie

Inkomensafhankelijke huurverhoging 2016 Veel gestelde vragen en antwoorden (bron: Rijksoverheid, Aedes en SSW )

Inkomensafhankelijke huurverhoging 2016 Veel gestelde vragen en antwoorden (bron: Rijksoverheid, Aedes en SSW ) Inkomensafhankelijke huurverhoging 2016 Veel gestelde vragen en antwoorden (bron: Rijksoverheid, Aedes en SSW ) Hoe hoog mag de huurverhoging zijn voor huurders van een zelfstandige woning? Voor zelfstandige

Nadere informatie

1. Huurprijsverhoging zelfstandige woningen onder de liberalisatiegrens

1. Huurprijsverhoging zelfstandige woningen onder de liberalisatiegrens Aan de besturen van CHAB, HBV E-L en HAR Per email verzonden Roosendaal, 12 maart 2018 Kenmerk Onderwerp PvH Adviesaanvraag huurverhoging AlleeWonen 2018 Postbus 3522 4800 DM Breda www.alleewonen.nl info@alleewonen.nl

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke

Vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke Vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging 2013 22 april 2013 HUURVERHOGING Na jaren van inflatievolgend huurbeleid wordt de huurverhoging dit jaar op een andere manier vastgesteld.

Nadere informatie

Inkomensafhankelijke huurverhoging 2015 Veel gestelde vragen en antwoorden (bron: Aedes en SSW )

Inkomensafhankelijke huurverhoging 2015 Veel gestelde vragen en antwoorden (bron: Aedes en SSW ) Inkomensafhankelijke huurverhoging 2015 Veel gestelde vragen en antwoorden (bron: Aedes en SSW ) Hoe hoog mag de huurverhoging zijn voor huurders van een zelfstandige woning? Voor zelfstandige woningen

Nadere informatie

Huurprijsbeleid voor de periode 1 juli 2011 tot en met 30 juni 2012

Huurprijsbeleid voor de periode 1 juli 2011 tot en met 30 juni 2012 > Retouradres Postbus 30941 2500 GX Den Haag de Aan: colleges van burgemeester & wethouders, de besturen colleges van burgemeester de toegelaten & instellingen wethouders, Aedes. besturen de Vereniging

Nadere informatie

Huurprijsbeleid voor de periode 1 juli 2012 tot en met 30 juni 2013

Huurprijsbeleid voor de periode 1 juli 2012 tot en met 30 juni 2013 > Retouradres Postbus 30941 2500 GX Den Haag de Aan: colleges van burgemeester & wethouders, de besturen colleges van burgemeester de toegelaten & instellingen wethouders, Aedes, besturen van de toegelaten

Nadere informatie

Wij maken een uitzondering voor de groep huurders in Amsterdam met een langdurig laag inkomen, zij krijgen geen huurverhoging.

Wij maken een uitzondering voor de groep huurders in Amsterdam met een langdurig laag inkomen, zij krijgen geen huurverhoging. Woonstichting De Key Hoogte Kadijk 179 1018 BK Amsterdam Postbus 2643 1000 CP Amsterdam T (020) 621 43 33 www.dekey.nl Bijlage 1a De Key geeft gelegenheid tot overleg en advies over het volgende: Staffel

Nadere informatie

Huurverhoging 2017 Adviesaanvraag

Huurverhoging 2017 Adviesaanvraag Huurverhoging 2017 Adviesaanvraag Amsterdam 08 februari 2017 1. Inleiding Voor u ligt het voorstel voor de jaarlijkse huurverhoging van Eigen Haard voor de periode 1 juli 2017 tot 1 juli 2018. Dit voorstel

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de huurverhoging 2014

Veelgestelde vragen over de huurverhoging 2014 Veelgestelde vragen over de huurverhoging 2014 Wat is de 'inkomensafhankelijke huurverhoging'? De regering wil graag dat de woningmarkt beter doorstroomt en dat er minder mensen scheefwonen (mensen met

Nadere informatie

Leden Huurders Participatieraad

Leden Huurders Participatieraad Leden Huurders Participatieraad Datum: 30 maart 2016 Behandeld door: De heer Edwin Ouwens Kenmerk: KAS/EO Bijlage(n): Geen Onderwerp: Onze reactie op uw gekwalificeerd advies over de jaarlijkse huurverhoging

Nadere informatie

Inkomensafhankelijke huurverhoging 2018 Veel gestelde vragen en antwoorden (bron: Rijksoverheid, Aedes en SSW )

Inkomensafhankelijke huurverhoging 2018 Veel gestelde vragen en antwoorden (bron: Rijksoverheid, Aedes en SSW ) Inkomensafhankelijke huurverhoging 2018 Veel gestelde vragen en antwoorden (bron: Rijksoverheid, Aedes en SSW ) Hoe hoog mag de huurverhoging zijn voor huurders van een zelfstandige woning? Voor zelfstandige

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de huurverhoging 2016

Veelgestelde vragen over de huurverhoging 2016 Veelgestelde vragen over de huurverhoging 2016 Wat is de 'inkomensafhankelijke huurverhoging'? De regering wil graag dat de woningmarkt beter doorstroomt en dat er minder mensen scheefwonen (mensen met

Nadere informatie

Huurverhoging 2016. Uitleg over het hoe en waarom van de jaarlijkse huurverhoging.

Huurverhoging 2016. Uitleg over het hoe en waarom van de jaarlijkse huurverhoging. 1 Huurverhoging 2016 Uitleg over het hoe en waarom van de jaarlijkse huurverhoging. Huurverhoging 2016 Met behulp van deze informatie, kunt u nagaan hoe het huurverhogingspercentage voor uw woning is bepaald.

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke

Vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke Vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging 2013 22 april 2013 Sociale huur HUURVERHOGING Na jaren van inflatievolgend huurbeleid wordt de huurverhoging dit jaar op een andere manier

Nadere informatie

Beste leden van de Huurderskoepels,

Beste leden van de Huurderskoepels, Beste leden van de Huurderskoepels, Op maandag 16 maart heb ik u het definitieve huurverhogingsvoorstel voor 2015 gedaan. Dit naar aanleiding van onze discussie op 9 maart jl. waarin wij een concept-voorstel

Nadere informatie

Meer huur voor minder huis. Gereguleerde huren in de commerciële sector

Meer huur voor minder huis. Gereguleerde huren in de commerciële sector Meer huur voor minder huis Gereguleerde huren in de commerciële sector Gereguleerde huren in de commerciële sector Meer huur voor minder huis AANLEIDING Corporaties en commerciële verhuurders bieden beiden

Nadere informatie

Inflatie Huuropslag Totaal. Inkomen lager dan ,- 2,5% 1,5% 4% - 4% Inkomen tussen ,- en ,-

Inflatie Huuropslag Totaal. Inkomen lager dan ,- 2,5% 1,5% 4% - 4% Inkomen tussen ,- en ,- Vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging 2014 17 april 2014 HUURVERHOGING (SOCIALE HUURWONINGEN) Inleiding Na jaren van inflatievolgend huurbeleid wordt de huurverhoging sinds 2013

Nadere informatie

HUURBELEIDSPLAN 2016

HUURBELEIDSPLAN 2016 HUURBELEIDSPLAN 2016 Stichting Jongeren Huisvesting Twente Vastgesteld door de directeur d.d. 24 februari 2016 Behandeld door de Raad van Toezicht d.d. 7 maart 2016 1 Inhoudsopgave 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Nadere informatie

Uitspraak van de Huurcommissie

Uitspraak van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Wet op het overleg huurders verhuurder (WOHV) Woonruimte Verzonden op 2 december 2013 Verzoeker Naam: Hierna te noemen: Vertegenwoordigd door: Huurdersvereniging

Nadere informatie

FAQ jaarlijkse huurverhoging 2013

FAQ jaarlijkse huurverhoging 2013 Algemeen V Welke regels gelden er bij de huurverhoging? A De huur mag maar 1 keer per jaar worden verhoogd en daarbij niet boven de maximale huurprijs uitkomen. Ook moet de verhuurder u minstens 2 maanden

Nadere informatie

Huurbeleid. Verandert mijn huurprijs in 2016? Uitleg over ons huurbeleid

Huurbeleid. Verandert mijn huurprijs in 2016? Uitleg over ons huurbeleid Huurbeleid Verandert mijn huurprijs in 2016? Uitleg over ons huurbeleid Voor een groot deel van de huurders van Wonen Zuid verandert de huurprijs per 1 juli 2016. Hierover willen wij u goed informeren.

Nadere informatie

HUURBELEIDSPLAN WOONPARTNERS MIDDEN-HOLLAND

HUURBELEIDSPLAN WOONPARTNERS MIDDEN-HOLLAND HUURBELEIDSPLAN WOONPARTNERS MIDDEN-HOLLAND 2019-2020 Waddinxveen, 28 maart 2019 Inhoudsopgave 1. Vooraf... 3 2. Beleidsvarianten... 3 2.1 Marktsituatie... 3 2.2 Uitgangspunten... 3 2.3 Beleidskeuzes...

Nadere informatie

Huur beleid Ru t te II. Een overzicht van de impact. van het huidige huurbeleid op huurders, woningzoekenden en de huursector.

Huur beleid Ru t te II. Een overzicht van de impact. van het huidige huurbeleid op huurders, woningzoekenden en de huursector. Huur beleid Ru t te II Een overzicht van de impact van het huidige huurbeleid op huurders, woningzoekenden en de huursector. Januari 2015 Inleiding De huren zijn de afgelopen twee jaar fors gestegen.

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging

Veel gestelde vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging Veel gestelde vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging Mijn huishoudinkomen was in 2015 lager dan in 2014, kan ik bezwaar maken? U kunt bezwaar maken als uw huishoudinkomen in 2015

Nadere informatie

Nieuwsflits 2 februari 2018

Nieuwsflits 2 februari 2018 reacties@hbvzflats.nl Nieuwsflits 2 februari 2018 Vandaag zond de Minister Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een 35 pagina s tellende circulaire (MG 2018-1) over het Huurprijsbeleid voor de periode

Nadere informatie

Geacht college, geacht bestuur,

Geacht college, geacht bestuur, DGWWI Beleidsontwikkeling Woonlasten Rijnstraat 8 Postbus 20951 2500 EZ Den Haag de colleges van burgemeester & wethouders Interne postcode 220 de besturen van de toegelaten instellingen Aedes, de Vereniging

Nadere informatie

Huurprijsbeleid voor de periode 1 juli 2010 tot en met 30 juni 2011

Huurprijsbeleid voor de periode 1 juli 2010 tot en met 30 juni 2011 > Retouradres Postbus 30941 2500 GX Den Haag Aan: de colleges van burgemeester & wethoud de besturen colleges van burgemeester de toegelaten & instellingen wethouders, de Vereniging besturen van van de

Nadere informatie

====================================================== Hoe hoog mag dit jaar de huurverhoging zijn van een sociale huurwoning?

====================================================== Hoe hoog mag dit jaar de huurverhoging zijn van een sociale huurwoning? INHOUD Vragen over huurverhoging 1 Vragen over inkomensverklaringen 3 Vragen over bezwaarmogelijkheden 4 Vragen over huurverlaging 5 ====================================================== VRAGEN OVER HUURVERHOGING

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 september 2015

Nieuwsflits 16 september 2015 reacties@hbvzflats.nl Gisteren, op de derde dinsdag van september maakte het Kabinet zijn beleidsvoornemens voor het komende jaar (en de jaren daarna) bekend. In de Rijksbegroting 2016 is over (de te sturen

Nadere informatie

vraag- en antwoordlijst HUURVERHOGING 2016

vraag- en antwoordlijst HUURVERHOGING 2016 vraag- en antwoordlijst HUURVERHOGING 2016 1. Waarom verhoogt Zayaz de huren? Met de inkomsten uit de huurverhoging kunnen we blijven investeren in onze woningen en wijken. Zo houden we ze veilig en leefbaar.

Nadere informatie

Woningstichting Eigen Haard t.a.v.: mw. E. Heidrich Postbus JB Amsterdam. Betreft: Notitie Betaalbaarheid Huren. Amsterdam, 3 december 2014

Woningstichting Eigen Haard t.a.v.: mw. E. Heidrich Postbus JB Amsterdam. Betreft: Notitie Betaalbaarheid Huren. Amsterdam, 3 december 2014 Woningstichting Eigen Haard t.a.v.: mw. E. Heidrich Postbus 67065 1060 JB Amsterdam Betreft: Notitie Betaalbaarheid Huren Amsterdam, 3 december 2014 Geachte mevrouw Heidrich/Beste Elke, Bijgaand ontvang

Nadere informatie

Toelichting standpunt In uw advies geeft u een toelichting op uw standpunt. Per onderdeel geven wij nog graag een korte reactie

Toelichting standpunt In uw advies geeft u een toelichting op uw standpunt. Per onderdeel geven wij nog graag een korte reactie Kenmerk BS/el Datum 10 april 2014 Aan het GOH Geachte leden van het Gezamenlijk Overleg Huurderorganisaties, Wij danken u voor uw advies inzake de huurverhoging 2014 d.d. 31 maart 2014. Onderstaand reageren

Nadere informatie

Veelgestelde vragen huurverhoging 2016

Veelgestelde vragen huurverhoging 2016 Veelgestelde vragen huurverhoging 2016 1. Wat is de door Plavei vastgestelde huurverhoging voor sociale huurwoningen? 2. Wat is wettelijk gezien de maximale huurverhoging? 3. De huurverhoging is voor een

Nadere informatie

Huurverhoging 2018 Adviesaanvraag

Huurverhoging 2018 Adviesaanvraag Huurverhoging 2018 Adviesaanvraag Amsterdam 5 februari 2018 1. Inleiding Voor u ligt het voorstel voor de jaarlijkse huurverhoging van Eigen Haard voor de periode 1 juli 2018 tot 1 juli 2019. Dit voorstel

Nadere informatie

Huurprijsbeleid voor de periode 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2014 Informatie

Huurprijsbeleid voor de periode 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2014 Informatie Aan: de colleges van burgemeester & wethouders, de besturen van toegelaten instellingen, Aedes, Vastgoed Belang en de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland Directoraat-Generaal

Nadere informatie

Huurbeleid Veel gestelde vragen en antwoorden INHOUD. Versie april 2016

Huurbeleid Veel gestelde vragen en antwoorden INHOUD. Versie april 2016 Huurbeleid Veel gestelde vragen en antwoorden Versie april 2016 INHOUD VRAGEN OVER HUURVERHOGING 2016 3 Hoe hoog mag de maximale huurverhoging per 1 juli 2016 zijn voor huurders van een zelfstandige woning?.

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging 2014

Veel gestelde vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging 2014 Veel gestelde vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging 2014 HUURVERHOGING Mag u deze huurverhoging wel doorvoeren? Den Haag heeft afspraken gemaakt over de inkomensafhankelijke huurverhoging

Nadere informatie

Huurverhoging 2015. Over het hoe en waarom van de huurverhoging

Huurverhoging 2015. Over het hoe en waarom van de huurverhoging Huurverhoging 2015 Over het hoe en waarom van de huurverhoging 2 3 Inhoud 1 Spelregels 4 2 Wat doet Rochdale met de huuropbrengst? 8 3 Bezwaar tegen de huurverhoging 10 4 Huurtoeslag en inkomensdaling

Nadere informatie

CONCEPT T.B.V. INTERNETCONSULTATIE MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMEEN DEEL. 1. Aanleiding

CONCEPT T.B.V. INTERNETCONSULTATIE MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMEEN DEEL. 1. Aanleiding CONCEPT T.B.V. INTERNETCONSULTATIE MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMEEN DEEL 1. Aanleiding Aanleiding voor dit wetsvoorstel is het Sociaal Huurakkoord 2018 dat Aedes en Woonbond hebben gesloten op 21 december

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag DG Bestuur en Wonen www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum 15 december

Nadere informatie

Toelichting op de huurverhoging 2014

Toelichting op de huurverhoging 2014 Toelichting op de huurverhoging 2014 Onlangs hebt u als huurder de aanzeggingsbrief voor de huurverhoging ontvangen. Bij veel huurders leven er vragen over deze huurverhoging. Hieronder geven wij u enige

Nadere informatie

Geacht college, geacht bestuur,

Geacht college, geacht bestuur, Directoraat-Generaal Wonen Beleidsontwikkeling Woonlasten Rijnstraat 8 Postbus 20951 2500 EZ Den Haag de colleges van burgemeester & wethouders Interne postcode 220 de besturen van de toegelaten instellingen

Nadere informatie

euro. Voor de huishoudens met een inkomen boven de 43.602 euro, kan de huur door de liberalisatiegrens heen stijgen.

euro. Voor de huishoudens met een inkomen boven de 43.602 euro, kan de huur door de liberalisatiegrens heen stijgen. Gezamenlijke Huurdersorganisaties Portaal t.a.v. het secretariaat ASW / Team Wonen Hooigracht 12 2312 KS Leiden Datum 24-1-2014 Betreft Adviesaanvraag Jaarlijkse huurverhoging 2014 Ons kenmerk 140124 Behandeld

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 2016Z01227

Nadere informatie

Thema Huurbeleid. Algemene Ledenvergadering HBO HUURBELEID. Jaarlijkse ledenvergadering. Aanleiding

Thema Huurbeleid. Algemene Ledenvergadering HBO HUURBELEID. Jaarlijkse ledenvergadering. Aanleiding Algemene Ledenvergadering HBO HUURBELEID Thema Huurbeleid Aanleiding Op de jaarlijkse ledenvergadering is het thema Huurbeleid besproken. Ook TBV-wonen was uitgenodigd om hun huurbeleid toe te lichten.

Nadere informatie

Inkomensafhankelijke huurverhoging: Veel gestelde vragen en antwoorden Versie april 2017

Inkomensafhankelijke huurverhoging: Veel gestelde vragen en antwoorden Versie april 2017 Inkomensafhankelijke huurverhoging: Veel gestelde vragen en antwoorden Versie april 2017 INHOUD Vragen over huurverhoging: 1 t/m12 Vragen over huishoudverklaringen: 13 t/m 18 Vragen over bezwaarmogelijkheden:

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over Passend Toewijzen

Veel gestelde vragen over Passend Toewijzen Veel gestelde vragen over Passend Toewijzen Waar heeft u als woningzoekende met een inkomen tot 36.798 recht op? Voorbeeld 1 Kees is 28 jaar en wil gaan samenwonen met zijn vriendin. Samen verdienen ze

Nadere informatie

HUURPRIJSBELEID. Wonen Midden-Delfland. Maasland, februari 2019

HUURPRIJSBELEID. Wonen Midden-Delfland. Maasland, februari 2019 HUURPRIJSBELEID 2019 Wonen Midden-Delfland Maasland, februari 2019 1 2 Inleiding In het najaar van 2016 is het huurbeleid 2016-2017 vastgesteld. Voor het huurbeleid 2018-2019 gelden dezelfde uitgangspunten

Nadere informatie

Samenvatting en conclusies Het huurbeleid van Woningbouwvereniging Langedijk voor 2017 tot en met 2019 bestaat uit de volgende onderdelen:

Samenvatting en conclusies Het huurbeleid van Woningbouwvereniging Langedijk voor 2017 tot en met 2019 bestaat uit de volgende onderdelen: MEMO Aan : Raad van Commissarissen Van : Tim van Ruiten Memonr : 7-002 Datum : 9 januari 207 Betreft : Notitie Huurbeleid 207 Inleiding In 206 is wet- en regelgeving van kracht geworden, die grote invloed

Nadere informatie

Huishoudinkomen Overheid Woongoed GO. Tot en met ,5 % 1,5% Meer dan en minder dan % 2% Meer dan 43.

Huishoudinkomen Overheid Woongoed GO. Tot en met ,5 % 1,5% Meer dan en minder dan % 2% Meer dan 43. Huurverhoging in het algemeen De huurverhoging wordt altijd berekend over de netto huur. Dit is de huur die u voor de woning betaalt zonder de servicekosten. Deze huur mag Woongoed GO elk jaar met een

Nadere informatie

Uitleg over het hoe en waarom van de jaarlijkse huuraanpassing

Uitleg over het hoe en waarom van de jaarlijkse huuraanpassing 1 Huuraanpassing 2019 Uitleg over het hoe en waarom van de jaarlijkse huuraanpassing Huuraanpassing 2019 Deze informatie staat op de website www.rochdale.nl/huuraanpassing Inhoud 1 Spelregels 2 2 De huuraanpassing

Nadere informatie

Vraag- en antwoordlijst huurverhoging 2018

Vraag- en antwoordlijst huurverhoging 2018 Vraag- en antwoordlijst huurverhoging 2018 1. Waarom verhoogt Zayaz de huren? Net als bij andere corporaties is de huur onze belangrijkste bron van inkomsten. De inkomsten uit de huurverhoging investeren

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Schedeldoekshaven 200 Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Circulaire Huurprijsbeleid periode 1 juli 2006 tot 1 januari 2007

Circulaire Huurprijsbeleid periode 1 juli 2006 tot 1 januari 2007 VROM Circulaire Huurprijsbeleid periode tot 1 januari 2007 Directie: Beleidsontwikkeling Registratienummer: MG 2006-2 Datum: 13 april 2006 Datum van ingang: Strekking: Informatie en verzoek om medewerking

Nadere informatie

Tips voor huurdersorganisaties

Tips voor huurdersorganisaties Huurbeleid 2016 Tips voor huurdersorganisaties Inhoud 1. Inleiding 3 2. Overleg en onderhandeling 5 3. In acht stappen naar het nieuwe huurbeleid 2016 7 4. Huurbeleid 2017 en volgende jaren 18 5. Aanbod

Nadere informatie

Ét* wonen limburg. WHA/Phu/2013-036. Aan het GOH. Bergweg 4 5801 EG VENRAY

Ét* wonen limburg. WHA/Phu/2013-036. Aan het GOH. Bergweg 4 5801 EG VENRAY Kenmerk WHA/Phu/2013-036 Ét* Aan het GOH t.a.v. Mevrouw W. Traa Bergweg 4 5801 EG VENRAY Geachte leden van het Gezamenlijk overleg Huurderorganisaties, Wij danken u voor uw adviezen inzake de wijziging

Nadere informatie

Uitspraak van de Huurcommissie

Uitspraak van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Wet op het overleg huurders verhuurder (Wohv) Woonruimte Huurwoningen xxxxxxxxxxxxxx Zaaknummer Verzonden op 14 april 2014 Verzoeker Naam: Hierna te noemen: Vertegenwoordigd

Nadere informatie

Uitspraak van de Huurcommissie

Uitspraak van de Huurcommissie Zaakummer WOHV 0023 Verzonden op 31 oktober 2013 Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Wet op het overleg huurders verhuurder (WOHV) Woonruimte xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Verzoeker Naam: Hierna te noemen:

Nadere informatie

uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Wet op het overleg huurders verhuurder (WOHV)

uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Wet op het overleg huurders verhuurder (WOHV) uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Wet op het overleg huurders verhuurder (WOHV) Woonruimte Flatgebouwen Vogelwijk, complex Koolmeesstraat 1-70, Leiderdorp Verzoeker Naam: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Nadere informatie

Uitspraak van de Huurcommissie

Uitspraak van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzonden op Verzoek Wet op het overleg huurders verhuurder (Wohv) Woonruimte Hierna te noemen: het Complex Verzoeker Naam: Hierna te noemen: Vertegenwoordigd door: Wederpartij

Nadere informatie

Huurbeleid Mooiland. Terugblik op 2017, vooruitblik naar 2018

Huurbeleid Mooiland. Terugblik op 2017, vooruitblik naar 2018 Huurbeleid Mooiland Terugblik op 2017, vooruitblik naar 2018 Inhoud Inleiding Wat hebben we gedaan in 2017? Vooruitblik 2018 Vervolg 4 december 2017 2 Inleiding Terugblik 2017 Onderscheid gemaakt in uitgangspunten

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2018-2019 34 940 Wijzing van de Wet op de huurtoeslag in verband met het laten vervallen van de bepaling dat de eigen bijdrage in de huurtoeslag wordt geïndexeerd

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 augustus 2016 Beantwoording Kamervragen 2016Z12883

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 augustus 2016 Beantwoording Kamervragen 2016Z12883 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Uitspraak van de Huurcommissie

Uitspraak van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Wet op het overleg huurders verhuurder (Wohv) Woonruimte Woningen xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx. (hierna te noemen: het Complex) Verzoeker Naam: Vertegenwoordigd door:

Nadere informatie

Huurconvenant 2012 2022

Huurconvenant 2012 2022 Huurconvenant 2012 2022 Trudo heeft al vele jaren een overeenkomst met het Klantenplatform over haar huurprijsbeleid. In het zogenaamde huurconvenant zijn duidelijke afspraken vastgelegd over zaken als

Nadere informatie

samen met huurders voor een krachtig huurbeleid

samen met huurders voor een krachtig huurbeleid De Nieuwe Wind BEWEEGT Adviesdocument Huurbeleid 2017 samen met huurders voor een krachtig huurbeleid Nu en in de toekomst, huren met een glimlach in Zoeterwoude Adviesvoorstel Huurbeleid 2017 Onderwerp

Nadere informatie

Inkomensafhankelijke huurverhoging. Veel gestelde vragen

Inkomensafhankelijke huurverhoging. Veel gestelde vragen Inkomensafhankelijke huurverhoging Veel gestelde vragen Veel gestelde vragen Waarom verhoogt Kennemer Wonen de huur? Wij passen jaarlijks de huren aan met de inflatie. Daarnaast verhogen we de huur om

Nadere informatie

Nieuws. Jaarlijkse uitgave. Huurverhoging. Uitleg en achtergronden Wat betekent het voor u? Zo werkt het De meest gestelde vragen En meer...

Nieuws. Jaarlijkse uitgave. Huurverhoging. Uitleg en achtergronden Wat betekent het voor u? Zo werkt het De meest gestelde vragen En meer... Nieuws Jaarlijkse uitgave Huurverhoging Uitleg en achtergronden Wat betekent het voor u? Zo werkt het De meest gestelde vragen En meer... Info Algemeen Postbus 1502 320 BA Oud-Beijerland Lamborghinilaan

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN ALLES RONDOM PASSEND TOEWIJZEN

VEELGESTELDE VRAGEN ALLES RONDOM PASSEND TOEWIJZEN VEELGESTELDE VRAGEN ALLES RONDOM PASSEND TOEWIJZEN Passend toewijzen 1. WAT IS PASSEND TOEWIJZEN? Passend toewijzen betekent dat wij bij de toewijzing van een huurwoning rekening houden met uw inkomen,

Nadere informatie

Feiten en achtergronden van het huurbeleid 2013

Feiten en achtergronden van het huurbeleid 2013 Directoraat-Generaal Wonen en Bouwen Feiten en achtergronden van het huurbeleid 2013 22 oktober 2013 DATUM 22 oktober 2013 TITEL Feiten en achtergronden van het huurbeleid 2013 ONDERTITEL OPDRACHTGEVER

Nadere informatie

DIR/SdB/ALG Adviesaanvraag huurverhoging per 1 juli 2019

DIR/SdB/ALG Adviesaanvraag huurverhoging per 1 juli 2019 Huurdersplatform KleurrijkWonen Secretariaat Kon.Wilhelminalaan 39 4247 EM KEDICHEM Kenmerk Onderwerp DIR/SdB/ALG067041 Adviesaanvraag huurverhoging per 1 juli 2019 Datum 8 februari 2019 Bijlagen: - Sociaal

Nadere informatie

meestgestelde vragen huurverhoging

meestgestelde vragen huurverhoging HOE HOOG MAG DE HUURVERHOGING ZIJN? WAAROM IS DE HUURVERHOGING VAN MERCATUS AFHANKELIJK VAN HET INKOMEN? WAAROM IS DE HUURVERHOGING NIET VOOR IEDEREEN GELIJK? HOE KAN HET DAT DE HUURPRIJS VOOR DEZELFDE

Nadere informatie

Huurinformatie Bijlage bij de huuraanzegging van 2014

Huurinformatie Bijlage bij de huuraanzegging van 2014 Huurinformatie Bijlage bij de huuraanzegging van 2014 Deze bijlage Huurinformatie is een uitgave van Dunavie. In deze bijlage staat informatie over de huurverhoging, huurtoeslag en servicekosten. Meer

Nadere informatie

Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst

Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst Op 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet ingegaan. U leest hier wat deze nieuwe wet mogelijk voor u betekent. We hebben de

Nadere informatie

Woningstichting Rochdale T.a.v. de Raad van Bestuur Mevrouw M.H.W. van Buren. Postbus AR AMSTERDAM. Geachte mevrouw Van Buren,

Woningstichting Rochdale T.a.v. de Raad van Bestuur Mevrouw M.H.W. van Buren. Postbus AR AMSTERDAM. Geachte mevrouw Van Buren, Woningstichting Rochdale T.a.v. de Raad van Bestuur Mevrouw M.H.W. van Buren Postbus 56659 1040 AR AMSTERDAM AMSTERDAM ONS KENMERK 1 maart 2019 19.006\VAV/ UW KENMERK RvB/hvb/19.004 ONDERWERP BEHANDELD

Nadere informatie

Op de voordracht van Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van..., nr..., Directie Constitutionele Zaken en Wetgeving;

Op de voordracht van Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van..., nr..., Directie Constitutionele Zaken en Wetgeving; Besluit van tot wijziging van het Besluit huurprijzen woonruimte (aanpassing woningwaarderingsstelsel) Op de voordracht van Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van..., nr...., Directie

Nadere informatie