In dit boekje staat alle relevante informatie met betrekking tot onze zwemlessen vermeld.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In dit boekje staat alle relevante informatie met betrekking tot onze zwemlessen vermeld."

Transcriptie

1 Vivax Bewaarblad 2017/2018

2 VOORWOORD Welkom bij zwem- en polovereniging Vivax! Wij hopen dat uw kind met veel plezier bij ons mag zwemmen. In dit boekje staat alle relevante informatie met betrekking tot onze zwemlessen vermeld. Tevens wil ik u er ook op wijzen om de data van het gekleed zwemmen en het diplomazwemmen in de agenda te noteren, deze staan allemaal vermeld in het jaaroverzicht in dit boekje. Bij deze wens ik u namens mijn team iedereen veel sportief zwemplezier. Patrick Kraan INHOUD Tarieven en voorwaarden 2 - Ledenadministratie 2 - Lidmaatschap opzeggen 3 - Adres- en/of telefoonnummerwijziging 3 - Lesgeldbetaling bij ziekte 3 Leszwemcommissie 3 Huishoudelijke mededelingen 4 Jaarprogramma 6 Gekleed zwemmen, eisen 8 Informatie zwemopleidingen 9 Snorkeluitrusting, eisen 15 Vivax Brevet 16 Trim-/conditiezwemmen voor volwassenen 16 Contactpersonen, overzicht 17 1.

3 TARIEVEN EN VOORWAARDEN SEIZOEN 2016/2017 Contributie leszwemmen (alle diploma s) 30,00 per maand (losse les 7,50) Het inschrijfgeld bedraagt 12,50 eenmalig Postbankrekeningnr. NL26INGB t.n.v. Zwem- en Polovereniging VIVAX Oegstgeest Het lesgeld dient per 2 maanden vooraf te worden voldaan middels toegezonden factuur per . Er is geen lesgeld verschuldigd over de maanden juli en augustus. Diplomazwemmen, kosten: Voor het diploma A, B of C 15,00 Kikkerdiploma per onderdeel 6,00 Zwemvaardigh. 1,2,3 basispakketdiploma 15,00 Zwemvaardigh. 1,2,3 balvaardigheid/plank 15,00 Zwemvaardigh. 1,2,3 snorkelen/survival 15,00 Vivaxbrevet per onderdeel 6,00 Deze kosten dienen voor het begin van het diplomazwemmen voldaan te worden aan de Vivaxtafel in de hal van het zwembad. Tevens dient aldaar het inschrijfformulier diplomazwemmen volledig ingevuld te worden ingeleverd. Diplomagarantie Voor kinderen die opgeleid worden voor het A-diploma geeft Vivax diplomagarantie. De regeling is als volgt: A-leskinderen zijn na 24 contributiemaanden contributievrij tot zij in het bezit zijn van het A-diploma. De maanden waarover geen contributie is betaald (juli, augustus en eventueel uitgevallen maanden door ziekte) tellen niet mee. Contributieachterstand Bij een contributieachterstand mag het betrokken lid niet afzwemmen voor het diploma. De achterstand kan contant voldaan worden, voor het begin van het diplomazwemmen, in de hal van het zwembad aan de tafel. Het tonen van een bank- of giroafschrift ter bewijs dat de contributie is voldaan kan ook volstaan. Ledenadministratie van de afdeling leszwemmen Patrick Kraan, voorzitter afd. leszwemmen vivax.leszwemmen@kpnmail.nl 2.

4 Lidmaatschap opzeggen Op het aanmeldingsformulier voor het diplomazwemmen kunt u aangeven of de leerling doorgaat voor het volgende diploma of stopt met het volgen van zwemles. Tussentijds opzeggen: uitsluitend schriftelijk of per bij de ledenadministratie afd. leszwemmen (adres zie deze blz.). Dit kan niet worden gedaan bij de lesmedewerkers. Het lesgeld dient echter wel te worden voldaan tot het einde van de betalingstermijn. Het lesseizoen bestaat uit vijf tweemaandelijkse betalingstermijnen. Voorbeeld: leerling stopt in november, dus in de betalingsperiode november-december, u dient dan contributie te voldoen tot eind december. Adres- en/of telefoonnummerwijziging Deze moeten zo spoedig mogelijk, uitsluitend schriftelijk, worden doorgegeven aan de ledenadministratie (adres zie vorige blz). Lesgeldbetaling bij ziekte Bij ziekte, langer dan 1 maand, is er over deze periode geen lesgeld verschuldigd. U dient echter wel schriftelijk danwel per contact op te nemen met de ledenadministratie (zie blz. 2) als het vermoeden bestaat dat uw kind door letsel en/of ziekte langer dan 1 maand niet zal kunnen zwemmen. De contributie kan pas stop gezet worden vanaf de datum van ontvangst van uw schrijven. Neemt u geen contact op dan is lesgeldteruggave niet mogelijk. N.B. Het is niet nodig uw kind af te melden als het een of enkele lessen niet kan volgen! Kinderen met extra zorg Als uw kind een bepaalde ziekte heeft zoals bijvoorbeeld epilepsie, astma of suikerziekte, maar ook als uw kind fysiotherapie volgt vanwege motorische problemen, geef dit dan door aan diegene die uw kind lesgeeft. Deze aandoeningen zouden invloed kunnen hebben op de vorderingen van uw kind en ook de veiligheid speelt een grote rol. Het is ook verstandig om tijdens kijklessen met de lesgever van uw kind te praten over de vorderingen van uw kind. Ook kunt u dan eventuele nieuwe ontwikkelingen doorgeven. LESZWEMCOMMISSIE, leiding van de afdeling leszwemmen Voorzitter: Patrick Kraan p.kraan@kpnmail.nl Diplomazwemmen: Petra van Stijn tel Secretaris Corinne Kraan cckraan@hotmail.com Lid Miranda Lutz LESMEDEWERKERSTEAM Het lesmedewerkersteam van Vivax bestaat op dit moment uit zo'n 15 vrijwilligers, die het leuk vinden om naast hun werk of studie een paar uur per week zwemles te geven of te helpen in de organisatie. Ongeveer de helft van het team bestaat uit gediplomeerde kaderleden; zwemonderwijzers en zwemleiders. De andere teamleden zijn enthousiaste mensen, die tijdens de zwemlessen de gediplomeerde lesmedewerkers assisteren. Binnen de vereniging krijgen deze mensen een opleiding, door theorie-, praktijkbijeenkomsten en stagebegeleiding. Denkt u het team te kunnen/willen ondersteunen, spreek een van ons dan aan, bel ons op of naar vivax.leszwemmen@kpnmail.nl 3.

5 HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN -Over bijzondere activiteiten ontvangt u t.z.t. informatie. Let bijvoorbeeld op aanplakbiljetten op de toegangsdeuren naar de kleedruimten. -Bij alle aankondigingen in de hal wordt uitdrukkelijk vermeld dat het gaat om informatie voor Vivax-leden. Alle andere aankondigingen, betreffende kijklessen, gekleed zwemmen etc. gelden dus niet voor Vivax-leden, maar voor zwembad Poelmeer. -Het is, om hygiënische redenen, niet toegestaan de garderobe, doucheruimte en zwemzaal met straatschoeisel te betreden. -De kinderen kunnen zich 10 minuten voor het begin van de lessen omkleden en daarna wachten bij de doucheruimte. Na het douchen worden de kinderen opgehaald door hun lesgever of gaan zelf naar hun groep. -Om de andere lessen niet te verstoren mogen de kinderen niet in de zwemzaal voordat de lessen beginnen. Wij verzoeken de ouders vóór de doucheruimte te blijven bij het wegbrengen en ophalen van de kinderen. Er ontstaat een onoverzichtelijke en dus gevaarlijke situatie wanneer ouders bij de schuifwand of in de zwemzaal staan. - De kleine kleedhokjes in de garderobe zijn bedoeld als wisselcabines. Na het omkleden kunt u kleding, aan de daarvoor bestemde kledinghaken, in de garderobe hangen of gebruik maken van de 'lockers' ( 1,00 statiegeld). Zo kunnen anderen ook gebruik maken van deze wisselcabines. - Op verzoek van de oudere leden, die vaak direct na de kleintjes trainen, vragen wij vaders hun kind om te kleden in de herenkleedruimte en moeders in de dameskleedruimte. - Om de lessen niet te verstoren is het niet mogelijk zaken met de lesgever tijdens, of voor het begin van de lessen te bespreken. Alleen zeer dringende zaken kunnen de laatste 5 minuten van de zwemles worden besproken. Zie verder kijklessen. - Zwemmen met een zwemshort wordt sterk afgeraden: het is zwaar en hindert de bewegingsvrijheid en belemmert het zicht van de lesmedewerkers op de beentechniek. - Wij raden u aan om sieraden thuis te laten. In het zwembad zoek geraakte sieraden worden meestal niet teruggevonden. - De vereniging kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventueel zoekgeraakte kleding e.d. - Indien uw kind last heeft van geïrriteerde ogen en/of luchtwegen, meldt u dit dan aan de lesmedewerker en/of de zwembadreceptie. - Alleen zwembadpersoneel en lesmedewerkers bedienen de knop voor de groepsdouches. 4.

6 Schoenen Het warme, vochtige klimaat in zwembaden is een goede omgeving voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Infecties en ontstekingen aan de voeten kunnen hierdoor gemakkelijk ontstaan. Om dit zoveel mogelijk te beperken is het niet toegestaan om binnen de garderobe, de doucheruimte en de zwemzaal met straatschoenen te komen. Door het personeel van het zwembad wordt er regelmatig schoon gemaakt en gedesinfecteerd. Uiteraard is het niet mogelijk om al het vuil uit deze schone ruimten te houden. Wel kunt u als bezoeker een steentje bijdragen door in de ruimten waar dit staat aangegeven geen straatschoenen te dragen. Badslippers of overschoenen zijn wel toegestaan. Overschoenen zijn verkrijgbaar bij de balie in de zwemzaal ( 0,40/paar). Als zwemmer kunt u risico s beperken door: - de voeten na het zwemmen goed af te drogen (ook tussen de tenen). - droog schoeisel te dragen - te douchen voor en na het zwemmen. - eventueel badslippers te dragen. We rekenen op uw medewerking! 5.

7 JAARPROGRAMMA SEIZOEN 2016/2017 Vakanties en feestdagen Het lesseizoen loopt van september tot en met juni. In de maanden juli en augustus zijn er dus geen lessen. Tijdens korte schoolvakanties (herfstvakantie, voorjaarsvakantie etc.) gaan de zwemlessen gewoon door (m.u.v. de periode rond kerst en oudjaarsdag). OVERZICHT LESUREN Woensdagavond uur A-les (alle) B-les C-les uur Zwemvaardigheid 1,2,3 Brevet Zaterdagochtend :45 uur Trim-/conditiezwemmen 08:45-09:30 uur C-les Zwemvaardigheid 1,2,3 Brevet 09:30-10:15 uur A-les diepe bad B-les 10:15-10:55 uur A-les-combinatie 10:55-11:35 uur A-les-beenslag 11:35-12:15 uur A-les-watergewenning Tijdens het diplomazwemmen vervallen de zwemlessen in het diepe bassin hiervoor zijn inhaallessen georganiseerd, zie voor de data de pagina hiernaast. Let op: deze lessen zijn alleen bedoeld voor kinderen die in het diepe bad zwemmen. 6.

8 BELANGRIJKE DATA kijkles/gekleed zwemmen kijkles/gekleed zwemmen afzwemmen Survival om 8.00 uur en Vivaxbrevet 8.45 uur afzwemmen Vivaxbrevet uur diplomazwemmen; lessen in diepe bad vervallen, inhaalles diepe bad nsdag 18 oktober kijkles/gekleed zwemmen kijkles/gekleed zwemmen geen les (kerstvakantie) geen les (kerstvakantie) geen les (kerstvakantie) afzwemmen Vivaxbrevet uur kijles/gekleed zwemmen afzwemmen Survival om 8.00 uur en Vivaxbrevet 8.45 uur kijkles/gekleed zwemmen diplomazwemmen; lessen in diepe bad vervallen kijkles/gekleed zwemmen kijkles/gekleed zwemmen afzwemmen Vivaxbrevet uur afzwemmen Survival om 8.00 uur en Vivaxbrevet 8.45 uur diplomazwemmen; lessen in diepe bad vervallen, inhaalles diepe bad nsdag 28 februari kijkles/gekleed zwemmen kijkles/gekleed zwemmen afzwemmen Survival om 8.00 uur en Vivaxbrevet 8.45 uur afzwemmen Vivaxbrevet uur diplomazwemmen; lessen in diepe bad vervallen, inhaalles diepe bad nsdag 25 april ouders mogen meedoen met de zwemles (1 ouder per kind) ouders mogen meedoen met de zwemles (1 ouder per kind) Begintijden diplomazwemmen Op nsdagen: A-, B- en C-diploma Zwemvaardigheidsdiploma s Keuzepakketten Op erdagen: Zwemvaardigheidsdiploma s Keuzepakketten A-, B- en C-diploma 18:00 uur 18:45 uur 19:10 uur uur uur uur (10 minuten voor aanvang mogen de kinderen zich gaan omkleden. De zwemzaal mag pas 5 minuten voor het begin worden betreden.) Survival Het examineren van het keuzepakket survival duurt zo lang, dat er geen ruimte voor is tijdens het reguliere diplomazwemmen. Dit pakket wordt daarom afgezwommen tijdens de erdagkijklessen om 8.00 uur. 7.

9 Kijklessen en gekleed zwemmen De kijklessen zijn bedoeld om u de mogelijkheid te geven de vorderingen van uw kind te bekijken en daar vragen over te stellen. U kunt dan, na afloop van de kijkles, de vragen direct stellen aan degene van wie uw kind les krijgt. Tijdens de kijklessen wordt met kleding geoefend door alle leszwemmers m.u.v. Brevetzwemmers en instructiebadzwemmers. Inhaallessen Er zijn 3 inhaallessen, namelijk op nsdag 18 oktober, 28 maart en 25 april, zie voor lestijden blz.7 Deze inhaallessen zijn vanwege het aantal data lesuitval op erdag, op deze manier zijn het aantal zwemlessen op nsdag en erdag gelijk. De eisen waaraan de kleding moet voldoen zijn: Zwemdiploma A: badkleding, T-shirt, hemd of blouse met korte mouwen, korte broek (Leggings zijn niet toegestaan), schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan. Schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan). I.p.v. broek/blouse mag een jurk of rok/blouse worden gedragen. Daarbij moet rekening gehouden worden met: korte en lange mouw, de jurk of rok moet minstens tot de knie reiken Zwemdiploma B en Zwemvaardigheid 1,2,3: badkleding, shirt, hemd of blouse met lange mouwen, lange broek (leggings zijn niet toegestaan), schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan). I.p.v. broek/blouse mag een jurk met lange mouwen of rok/blouse met lange mouwen worden gedragen. De jurk of rok moet minstens tot de knie reiken. Zwemdiploma C: badkleding, regen/windjack (zonder voering zodat er geen luchtbellen in de jas komen), shirt, hemd of blouse met lange mouwen, lange broek (Leggings zijn niet toegestaan), schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan. Schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan) I.p.v. broek/blouse mag een jurk met lange mouwen of rok/blouse met lange mouwen worden gedragen. De jurk of rok moet minstens tot de knie reiken. 8.

10 INFORMATIE ZWEMOPLEIDINGEN Zwem-ABC Het Zwem-ABC: Leren zwemmen is geen kunst, goed leren zwemmen wel! Deze uitspraak geldt ook voor de zwemlessen bij VIVAX. Wij volgen een eigentijdse opleidingsweg, die gebaseerd is op de volgende 10 gouden regels voor het Zwem-ABC, waarvoor alle kinderen in Nederland worden opgeleid. 1.Centraal staat het spelend en ontdekkend leren. Dit leidt tot veel bewegingservaring, veel zelfvertrouwen en een veilige zwemomgeving. Succeservaringen voor de leerlingen zijn daarbij erg belangrijk. Negatieve ervaringen worden daarmee veelal voorkomen. Kinderen gaan op steeds jongere leeftijd op zwemles. Bij het leren zwemmen proberen wij zoveel mogelijk aan te sluiten bij de leef- en denkwereld van het jonge kind. U zult dan ook door de hele opleiding het spelelement terugzien in ons aanbod van oefenstof. 2. Het Zwem-ABC vormt een ongedeelde opleidingsweg en bestaat uit drie diploma s: A, B en C. In deze opleiding zwemmen kinderen eerst af voor het A-diploma, dan voor het B-diploma en tenslotte voor het C-diploma. Het A- en B-diploma zijn als het ware opstapjes en met het C-diploma wordt het Zwem-ABC afgerond. Pas na het behalen van het hele Zwem-ABC kan je zeggen dat uw kind echt zwemveilig is. 3. De kleuter dient voldoende positieve, individuele aandacht te krijgen door belangstelling te tonen en de aandacht eerlijk over alle leerlingen te verdelen. 4. We willen een sfeer creëren waarin kleuters op eigen niveau en in een eigen tempo zichzelf kunnen zijn vanuit de aangeboden bewegings-situatie. Deze wisselt veelvuldig, al naar gelang de behoefte van de kleuter, die zich maar beperkt kan concentreren en snel afgeleid is. 5. We houden een vaste structuur aan in de lessituatie. Leerlingen hebben namelijk graag houvast. 6. Kinderen zijn concreet en visueel ingesteld. Voordoen-nadoen is een effectieve methode. De lesgever is dan ook veel in het water en doet voor en doet mee, zodat de leerlingen kunnen imiteren. 7.De lessen worden op een moderne en speelse manier gegeven en zijn gericht op de belevingswereld van het kind. Voorop staat dat de kinderen plezier moeten hebben. Het is belangrijk dat het kind een vriend van het water wordt, of nog beter vrienden voor het leven. We maken in onze aanbiedingsvormen gebruik van de fantasie van de kleuter. We gebruiken materiaal die de fantasie stimuleren. Bewegingssituaties moeten uitnodigen tot bewegen, waarbij lange wachttijden zoveel mogelijk voorkomen moeten worden. We geven veel bewegingsruimte, om zo tegemoet te komen aan de grote bewegingsdrang van de kleuter. Open opdrachten zijn daarom geschikte werkvormen voor de kleuter. 8. We spreken de taal van de kleuter. We gebruiken eenvoudige, bekende woorden en begrippen. We instrueren zoveel mogelijk doelgecentreerd, zodat het voor de kleuter heel concreet is wat er van hem verlangd wordt.

11 9. We gaan uit van totaalbewegingen en zorgen voor haalbare opdrachten voor ieder kind zodat succeservaringen beleefd kunnen worden. Negatieve ervaringen proberen we te voorkomen. Het zelfvertrouwen van de kleuter neemt daarmee toe en hij/zij voelt zich veilig in de zwemomgeving. 10. Fijn-motorische vaardigheden zijn nog zeer moeilijk. Daarom verlangen we nog geen precisie in de bewegingsuitvoering. Hoe meer en veelzijdiger de ervaringen zijn, hoe makkelijker de vaardigheid gecoördineerd uitgevoerd gaat worden. Langzaam beginnen moeilijkere bewegingen vanzelf te lukken, als er maar veel klittenband is aangebracht. Hiervoor wordt voldoende zwemvaardigheid ontwikkeld. (bronvermelding: KNZB Werkboek Zwem-ABC) Kinderen die het Zwem-ABC gevolgd hebben zijn zwemveilig en vaardig genoeg om op een verantwoorde wijze te genieten van de vele vormen van vrijetijdsbesteding in, op, onder en aan het water. Laten we hierbij natuurlijk de hogere zwemvaardigheidsdiploma s, wedstrijdzwemmen en waterpolo niet vergeten. Ook hiervoor kunt u bij Vivax terecht A-DIPLOMA Op weg naar het A-diploma oefenen de kinderen in diverse niveaugroepen, waar ze 3 Kikkerbrevetten kunnen halen. Op het moment dat een kind er aan toe is, zal het doorstromen naar een volgende niveaugroep. Voor de Kikkerdiploma s moeten de kinderen bijvoorbeeld onder een mat door zwemmen, door een hoepel kruipen of zwemmen, een voorwerp van de bodem pakken etc. Allemaal onderdelen waarbij het kind kan laten zien dat het vertrouwd is geraakt met het water. Deze Kikkerserie is bedoeld als extra stimulans en beloning voor hetgeen geleerd is. Bij de drie Kikkerbrevetten hoort een badge, die op de poster geplakt kan worden. Wanneer uw kind een Kikkerbrevet verdiend heeft, krijgt het een groen kikker-briefje mee. Dit briefje kunt u de volgende les, volledig ingevuld, samen met 6 één van onze medewerkers inleveren. Let Op: De kikker-briefjes en het geld kunnen alleen worden ingeleverd op nsdag om uur en op erdag om uur. Uw kind ontvangt dan het brevet en de badge van één van onze medewerkers. Het zwemmen met drijfmiddelen (kurken) wordt zoveel mogelijk vermeden. Kinderen hebben van nature voldoende drijfvermogen om zonder hulpmiddelen te kunnen drijven. In de eerste fase van het leren zwemmen, de watergewenning, wordt veel aandacht besteed aan het drijven op de buik en de rug. Kinderen die goed kunnen drijven zullen de zwemtechnieken vaak beter en sneller aanleren. In een enkel geval zal een kurkje nodig zijn om de ligging in het water van de leerling te corrigeren. 10.

12 Veel ouders willen graag weten hoe lang het duurt voordat hun kind kan deelnemen aan diplomazwemmen. Een richtlijn voor het behalen van het A-diploma, wanneer er 1 maal in de week 40 minuten wordt gezwommen, is ongeveer 2 jaar. Uitzonderingen komen voor. In sommige gevallen duurt het langer voordat het A-diploma behaald wordt. Een jonge motoriek, een jonge startleeftijd, watervrees en pressie van de ouders kunnen hiervan de oorzaak zijn. Wat kunt u zelf doen? Een positieve instelling van de ouders heeft een positieve uitwerking op de kinderen. Wij adviseren daarom om tijdig voor de aanvang van de zwemlessen aanwezig te zijn en de kinderen positief te benaderen bij elke vordering. Belonen en stimuleren is goed. Dat doen wij ook. Belonen kan bijv. door een extra zwembadbezoek. Zo'n bezoek aan het zwembad kan een extra bijdrage leveren aan de zwemvaardigheid van uw zoon/ dochter. Wij zijn natuurlijk ook altijd bereid u aanwijzingen te geven als u zelf met uw kind gaat oefenen, bijvoorbeeld in de zomervakantie. Speelgroep: watergewenning Leren zwemmen volgens het Zwem-ABC is meer dan het leren van een kunstje om vooruit te komen. Al vanaf het begin van de zwemlessen wordt er veel tijd besteed aan het vertrouwd raken met het water. Dat gebeurt op allerlei manieren, die soms de indruk wekken dat er in de zwemles alleen maar gespeeld wordt. Het tegendeel is waar. Alle oefeningen en spelletjes zijn erop gericht kinderen zoveel mogelijk bewegingservaringen op te laten doen in het water. Het plezier in het oefenen is daarbij heel belangrijk. Voordat de echte zwemtechnieken worden aangeleerd, worden er in de speelgroep oefeningen gedaan zoals verplaatsen in het water, verdragen van spetters in het gezicht en drijven op de buik en op de rug. In deze eerste groep leren de kinderen alle eigenschappen van het water kennen. In deze fase is het essentieel dat de kinderen helemaal vertrouwd raken met het water. Pas wanneer een kind helemaal watervrij is en het zelfstandig kan drijven op de buik en op de rug worden de zwemslagen aangeleerd in de techniek-groep. Bij het doorgaan naar de techniekgroep, ontvangt uw kind de Kikker-poster, waarop de badges, die bij de Kikkerbrevetten horen, geplakt kunnen worden. Techniekgroepen in het instructiebad Pas als de kinderen zich echt prettig en veilig voelen, wordt begonnen met het aanleren van de rugslag en de rugcrawl waarna de borstcrawl en de schoolslag volgen. In de eerste techniek groep worden de beenslagen aangeleerd, eerst op de rug en later op de buik. Wanneer de kinderen dit beheersen, gaan ze door naar de tweede techniekgroep, waar o.a. de combinatie schoolslag wordt aangeleerd, eerst met het hoofd in het water en later boven het water. Het eerste Kikkerbrevet en de bijbehorende badge worden uitgereikt als uw kind wordt doorgestuurd van het ondiepe instructiebad naar het ondiepe gedeelte van het grote bassin. Ondiepe bad - tussenbad In het ondiepe gedeelte van het grote bassin worden de zwemslagen geperfectioneerd en wordt er aan de zwemconditie gewerkt. Het Kikker-Zilver-Brevet ontvangen de kinderen als ze worden doorgestuurd naar de groep in het diepe gedeelte van dit bad. 11.

13 Diepe bad In dit bad wordt er in één of twee niveaugroepen geoefend voor het afzwemmen. Naast de zwemslagen moeten de kinderen ook een aantal behendigheden beheersen om mee te kunnen doen met het diplomazwemmen. De leerlingen moeten o.a. door een gat in een scherm duiken. De nadruk ligt niet alleen op het beheersen van de techniek van de zwemslagen, maar zeker ook op veiligheid, oriëntatie en vrijheid in het diepe zwemwater. De kinderen ontvangen het Kikker-Goud-Brevet als ze oefenen in de diploma-groep. Dit gebeurt meestal als voor de eerste keer is gezwommen met kleren in het diepe bad. Om het Zwem-A diploma te halen moeten de kinderen de volgende oefeningen voldoende uitvoeren: Gekleed zwemmen Van, een startblok of 1-meter springplank te water gaan met een voetsprong (helemaal onder water gaan), na het boven komen aansluitend 15 seconden watertrappen met gebruik van armen en benen, gevolgd door 12,5 meter schoolslag, onder een lijn door duiken, 1/2 draai om de lengte-as en 12,5 meter rugslag (armen mogen actief worden gebruikt), proef afronden met zelfstandig (eventueel via trapje) uit het water op de kant klimmen. In Badkleding Van de kant of startblok te water gaan met een sprong (een kopsprong heeft de voorkeur), direct gevolgd door (zonder boven komen) onder water oriënteren en onder water zwemmen door een gat in een verticaal in het water hangend zeil dat zich op 3 meter van de (start-)kant bevindt, na het boven komen aansluitend 50 meter schoolslag, proef afmaken met 50 meter enkelvoudige rugslag (armen passief). Naar keuze te water gaan van de kant met kopsprong of in het water afzetten van de kant, direct gevolgd door 10 seconden uitdrijven op de borst, aansluitend enkele meters schoolslag, waarna 5 seconden drijven op de borst, waarna enkele meters schoolslag. Afzetten van de kant en 10 seconden uitdrijven op de rug, waarna enkele meters enkelvoudige rugslag, daarna 10 seconden drijven op de rug, proef afmaken met enkele meters enkelvoudig rugslag. Van de kant of startblok te water gaan met een sprong (een kopsprong heeft de voorkeur), aansluitend 8 meters beginners-borstcrawl. In het water, afzetten van de wand, aansluitend 8 meter beginners-rugcrawl. Van de kant te water gaan met een sprong naar keuze, gevolgd door 60 seconden watertrappen met gebruik van armen en benen, waarin tevens 2 keer, al watertrappend, een hele draai om de lengte-as voorkomt. 12

14 B-DIPLOMA Het B-diploma bevat ook weer onderdelen die gericht zijn op oriëntatie, conditie en vaardigheid. Door het gevarieerde pakket worden de lessen meer afwisselend. De techniek van o.a. de borstcrawl wordt verder uitgebouwd. Om het Zwem-B-diploma te halen moeten de kinderen de volgende oefeningen voldoende uitvoeren: Gekleed zwemmen Van een startblok of 1-meter springplank te water gaan met een voetsprong voorwaarts met (minimaal) een halve draai om de lengte-as (helemaal onder water gaan), na het boven komen, aansluitend 30 seconden watertrappen met gebruik van armen en benen, gevolgd door 25 meter schoolslag, onderbroken door 1 keer onder een vlot door zwemmen en 1 keer hele draai om de lengte as en 25 meter enkelvoudige rugslag (armen mogen actief worden gebruikt), proef afronden met bij voorkeur zelfstandig (niet via trapje) uit het water op de kant klimmen. In Badkleding Van de kant of startblok te water gaan met een kopsprong, direct gevolgd door (zonder boven komen) onder water oriënteren en onder water zwemmen door een gat in een verticaal in het water hangend zeil dat zich op 6 meter van de (start-)kant bevindt, na het boven komen aansluitend 75 meter schoolslag, onderbroken door 3 keer voetwaarts richting bodem zakken met gestrekte armen boven het hoofd, tot de vingertoppen onder water zijn, proef afmaken met 75 meter enkelvoudige rugslag (armen passief). Naar keuze te water gaan van de kant met kopsprong of in het water afzetten van de kant, direct gevolgd door 10 seconden uitdrijven op de borst, aansluitend enkele meters schoolslag, waarna 7 seconden drijven op de borst, waarna enkele meters schoolslag. Afzetten van de kant en 10 seconden uitdrijven op de rug, waarna enkele meters enkelvoudige rugslag, daarna 15 seconden drijven op de rug, proef afmaken met enkele meters enkelvoudig rugslag. Van de kant of startblok te water gaan met een kopsprong, aansluitend 10 meter borstcrawl. In het water, afzetten van de wand, aansluitend 10 meter rugcrawl. Van de kant te water gaan met een sprong naar keuze, gevolgd door 30 seconden watertrappen met gebruik van armen en benen, aansluitend 30 seconden watertrappen met de benen, armen passief (in de zij). C-DIPLOMA De eisen voor het C-diploma zijn gericht op zelfredzaamheid en oriëntatie. Doordat ook diverse behendigheidsvormen geleerd worden zal dit diploma prima aansluiten als kinderen door willen gaan voor het eerste zwemvaardigheidsdiploma. Met het C-diploma wordt het Zwem-ABC afgerond, want met het diploma C op zak, kun je zeggen dat je echt zwemveilig bent. Om het Zwem-C-diploma te halen moeten de kinderen de volgende oefeningen voldoende uitvoeren: 13.

15 Gekleed zwemmen Van de kant of van een startblok of 1-meter springplank te water gaan en met een rol voorover (uitgangshouding vrij), aansluitend 30 seconden watertrappen met gebruik van armen en benen en 30 seconden blijven drijven (HELP-houding) met gebruik van hulpmiddel (bal of lesplank), gevolgd door 50 meter schoolslag, onderbroken door 1 keer onder een vlot door zwemmen en 1 keer over een vlot heen klimmen en 50 meter enkelvoudige rugslag (armen mogen actief worden gebruikt), proef afronden met bij voorkeur zelfstandig uit het water (niet via trapje) op de kant klimmen. In Badkleding Van de kant of startblok te water gaan met een kopsprong, direct gevolgd door(zonder boven komen) onder water oriënteren en onder water zwemmen door een gat in een verticaal in het water hangend zeil dat zich op 9 meter van de (start-)kant bevindt, na het boven komen, aansluitend 125 meter schoolslag, onderbroken door 2 keer een koprol voorover en 2 keer hoofdwaarts recht naar beneden richting de bodem duiken, met de benen gestrekt naar boven, tot de benen helemaal onder water zijn, proef afmaken met 100 meter enkelvoudig rugslag (armen passief). - Lang haar? Elastiekje dan maar! Leerlingen met lang haar dienen een elastiekje in het haar te doen tijdens de zwemlessen. Naar keuze te water gaan van de kant met kopsprong of in het water afzetten van de kant, direct gevolgd door 10 seconden uitdrijven op de borst, aansluitend enkele meter schoolslag, waarna 10 seconden drijven op de borst, waarna enkele meters schoolslag. Afzetten van de kant en 10 seconden uitdrijven op de rug, waarna enkele meters enkelvoudige rugslag, daarna 20 seconden drijven op de rug, proef aansluitend enkele meters enkelvoudige rugslag, gevolgd door 5 meter wrikken in de richting van het hoofd; proef afmaken met enkele slagen enkelvoudige rugslag. Van de kant of startblok te water gaan met een kopsprong (startsprong heeft de voorkeur), aansluitend 15 meter borstcrawl. In het water, afzetten van de kant, aansluitend 15 meter rugcrawl. Van de kant te water gaan met een hurksprong, gevolgd door 30 seconden watertrappen met verplaatsen in meerdere richtingen, met gebruik van armen en benen, en 30 seconden (verticaal) blijven drijven met gebruik van armen (benen passief). Zwemvaardigheid 1, 2 en 3 en keuzepakketten De lessen voor deze diploma's bestaan uit twee delen, een basispakket en een keuzepakket. Het basispakket bestaat uit verplichte oefenstof waarvan de moeilijkheidsgraad per diploma oploopt. Bij Vivax kan naast het basispakket gekozen worden uit één van de volgende keuzepakketten: snorkelen, plankspringen, balvaardigheid en survival. Voor elk keuzepakket kunnen drie stickers, oplopend in moeilijkheidsgraad, worden gehaald. Er wordt telkens voor één sticker van het keuzepakket geoefend. Wisselen van keuzepakket is pas mogelijk na het behalen van een sticker. Iedere les begint met basispakketoefeningen. Halverwege de les gaan de kinderen naar hun keuzepakketgroep en oefenen hun keuzeonderdeel. Tijdens het diplomazwemmen worden het keuzepakket en het basispakket apart (of bij uitzondering tegelijk) geëxamineerd. 14.

16 - De zwemvaardigheidsdiploma s bestaan uit: - drie basisdiploma s (zwemvaardigheid 1, 2 en 3) - maximaal 12 stickers: per basisdiploma één keuzesticker voor snorkelen, balvaardigheid, plankspringen of zwemmend redden. Deze stickers kan je op het keuzepakketdiploma plakken Om het Zwemvaardigheidsdiploma 1 te behalen moeten onder andere de volgende oefeningen (summier weergegeven) voldoende worden uitgevoerd: Gekleed zwemmen Te water gaan van het startblok, gevolgd door het maken van een drijfmiddel met behulp van een plastic zak 30 seconden. Te water gaan van het startblok, gevolgd door 9 meter onder water zwemmen door een gat en onder een vlot door zwemmen. In Badkleding Te water gaan van het startblok, gevolgd door 150 meter schoolslag, waarbij minimaal 2 keer een correct keerpunt wordt gemaakt. Starten in het water, gevolgd door 25 meter samengestelde rugslag, 8 meter vlinderslag en 10 meter polocrawl zwemmen. In tweetallen de bal werpen in het water en 30 seconden ongelijkzijdig watertrappen. Om het Zwemvaardigheidsdiploma 2 te behalen moeten onder andere de volgende oefeningen (summier weergegeven) voldoende worden uitgevoerd: Gekleed zwemmen Te water gaan van het startblok, gevolgd door 9 meter onder water zwemmen door een gat, waarna ( zonder bovenkomen ) een pilon op 12 meter wordt aangetikt. In tweetallen over elkaar heen zwemmen en de ander redden met een hulpmiddel. Om het Zwemvaardigheidsdiploma 3 te behalen moeten onder andere de volgende oefeningen (summier weergegeven) voldoende worden uitgevoerd: Gekleed zwemmen Te water gaan van het startblok, gevolgd door 50 meter schoolslag onderbroken door een hoekduik, onder water door een hoepel heen, halve draai om de lengte-as maken naar rugligging en zo boven komen. In Badkleding Te water gaan van het startblok, gevolgd door 75 meter borstcrawl en 75 meter rugcrawl, waarbij zowel bij de borstcrawl als bij de rugcrawl minimaal 1 tuimelkeerpunt wordt gemaakt. Te water gaan van startblok, gevolgd door een hoekduik en daarna onder water op 2 meter diepte een hoepel van de bodem optillen en er doorheen gaan. In tweetallen zwemmend de bal overwerpen. De Nationale Raad Zwemdiploma s Voor het Zwem-ABC en de Zwemvaardigheidsdiploma s gelden de eisen van de Nationale Raad Zwemdiploma s (N.R.Z.). De NRZ is de instantie die de Nationale Zwemdiploma s uitgeeft. De NRZ houdt ook toezicht op de examens en is verantwoordelijk voor de inhoud van de zwemdiploma s. Snorkeluitrusting, eisen Nodig voor het keuzeonderdeel Snorkelen. Bij de aanschaf van een basisuitrusting voor het snorkelen dient u op de volgende punten te letten: 15.

17 De duikbril - de rand is van rubber of siliconenrubber. Dit materiaal zorgt dat de bril goed op het gezicht past en niet gaat lekken. - de bril moet voorzien zijn van veiligheidsglas of 'tempered glass. Dit voor bescherming van de ogen en het gezicht bij plotseling breken. - de bril moet voorzien zijn van een neusknijper. - de bril moet voorzien zijn van een verstelbare en gespleten hoofdband. De snorkel - de lengte van het pijpje mag max. 40 cm. lang zijn en een doorsnede hebben van 1,8 cm. - de bovenkant is open, dus geen balletje. - het mondstuk is draaibaar, voorzien van bijtnokken en moet makkelijk in de mond passen. De zwemvliezen - het rubber moet soepel zijn. - de schoen is bij de teen open en bij de hiel gesloten. Oordoppen zijn tijdens het snorkelen gevaarlijk i.v.m. de druk die op de oren komt bij het duiken naar de bodem in diep water. Te kleine zwemvliezen? Laat ze niet ongebruikt in de kast liggen! Wij willen graag uw te kleine zwemvliezen hebben om te kunnen gebruiken als hulpmiddel bij het aanleren van de borstcrawl en de vlinderslag. U kunt ze bij één van onze medewerkers inleveren. Het Vivax Brevet Wil je doorgaan met diplomazwemmen na Zwemvaardigheid 3? Dan is het Vivax Brevet iets voor jou! Het absolute neusje van de zalm op zwemgebied leer je voor dit diploma. Dit diploma bestaat uit 5 vaardigheidsonderdelen: - snelheidsbrevet (4 afstanden binnen een bepaalde tijd zwemmen), - Coopertest (conditietest), - kilometerdiploma (lange afstandszwemmen) en - speciale vaardigheden (onder water zwemmen door hoepels e.d.). - waterpolo Als je voor al de onderdelen hebt afgezwommen krijg je het Vivax Brevet Trim- en Conditiezwemmen voor volwassenen Begin het weekend gezond en zwem u fit. Op erdag van 8.00 tot 8.45 uur. U kunt op eigen gelegenheid in het diepe bassin banen zwemmen of gebruik maken van de aanwezige zweminstructeur, die enkele banen zal begeleiden. Kinderen, die na het behalen van hun diploma s willen blijven zwemmen zijn ook welkom. Lidmaatschap per 2 maanden Geef u op via vivax.leszwemmen@kpnmail.nl of kom gewoon meedoen! 16.

18 OVERZICHT CONTACTPERSONEN Adreswijziging/lidmaatschap opzeggen/ziekte melden: Patrick Kraan, voorzitter afd. leszwemmen Inschrijven: Corinne Kraan Via internet: Diplomazwemmen: Petra van Stijn tel.nr: Internetsite: 17.

Afzem- en kledingeisen Nationale Raad Zwemveiligheid diploma ABC

Afzem- en kledingeisen Nationale Raad Zwemveiligheid diploma ABC Diploma A Afzem- en kledingeisen Nationale Raad Zwemveiligheid diploma ABC Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma A laat je kind zien een basisconditie te hebben en de basisvaardigheden te beheersen

Nadere informatie

EISEN ZWEMDIPLOMA A (per 1 september 2010) Gekleed zwemmen: In badkleding:

EISEN ZWEMDIPLOMA A (per 1 september 2010) Gekleed zwemmen: In badkleding: EISEN ZWEMDIPLOMA A (per 1 september 2010) Door GZC DONK zijn de eisen voorzien van een toelichting. De toelichting is vooral gebaseerd op de BREZ. Zie ook de BREZ (www.npz-nrz.nl of www.zwemwiki.org)

Nadere informatie

Doelstellingen van Zwem-ABC (basiselementen)

Doelstellingen van Zwem-ABC (basiselementen) Doelstellingen van Zwem-ABC (basiselementen) Het eerste doel van zwemlessen is zwemveiligheid. Zwemonderwijs is bedoeld om de kans op verdrinking te minimaliseren. Maar het zwemonderwijs doet meer. Het

Nadere informatie

Wijzigingen Examenregeling Nationale Zwemdiploma s t.o.v. BREZ 2.0

Wijzigingen Examenregeling Nationale Zwemdiploma s t.o.v. BREZ 2.0 Wijzigingen Examenregeling Nationale Zwemdiploma s t.o.v. BREZ 2.0 Onderdeel A/B/C BREZ 2.0 Examenregeling Nationale Zwemdiploma s Kledingvoorschriften A T-shirt, hemd of blouse met korte mouwen. Korte

Nadere informatie

EISEN ZWEMVAARDIGHEIDSDIPLOMA I. Gekleed zwemmen: zwembad DE JOFFER Voerendaal

EISEN ZWEMVAARDIGHEIDSDIPLOMA I. Gekleed zwemmen: zwembad DE JOFFER Voerendaal I EISEN ZWEMVAARDIGHEIDSDIPLOMA I Gekleed zwemmen: 1.1. Te water gaan van de bassinrand of een startblok met sprong naar keuze (helemaal onder water gaan); na het boven water komen aansluitend 1.2. al

Nadere informatie

Alle informatie van A tot C.

Alle informatie van A tot C. Alle informatie van A tot C. Het enige officiële ABC-zwemdiploma Bij Delta Sportcentrum zwemmen kinderen voor het Zwem-ABC. Dit is het enige officiële ABC-zwemdiploma van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Nadere informatie

Eisen zwemvaardigheidsdiploma 1. Gekleed zwemmen:

Eisen zwemvaardigheidsdiploma 1. Gekleed zwemmen: Eisen zwemvaardigheidsdiploma 1 Te water gaan van de bassinrand of een startblok met sprong naar keuze (helemaal onder water gaan); na het boven water komen aansluitend hiermee 30 seconden blijven drijven;

Nadere informatie

ZWEMEISEN PER NIVEAU,STICKERVERDELING EN DIPLOMA EISEN

ZWEMEISEN PER NIVEAU,STICKERVERDELING EN DIPLOMA EISEN NIVEAU 1 Sticker 1 t/m 4 Te water gaan: Met voetsprong van de bassinrand afspringen in diepwater 0.50-1.10 meter Onder water: Onder of door een B.v. hoepel, flexi-beam of surfmat. Zink figuurtjes van de

Nadere informatie

Informatieboekje. Zwem-ABC. Zwembad De Zijl Vijf Meibad

Informatieboekje. Zwem-ABC. Zwembad De Zijl Vijf Meibad Informatieboekje Zwem-ABC Zwembad De Zijl Vijf Meibad www.leidswater.nl Beste ouder/verzorger, Welkom! Wij zijn blij dat jullie hebben gekozen voor een van de zwembaden van Leids water. In dit boekje vind

Nadere informatie

DE ZWEMLESSEN IN HET GROENEWOUD

DE ZWEMLESSEN IN HET GROENEWOUD DE ZWEMLESSEN IN HET GROENEWOUD Leren zwemmen is geen kunst, goed leren zwemmen wel! In t Groenewoud is goed leren zwemmen het uitgangspunt, waarbij wij een geheel eigentijdse opleidingsweg hanteren. Leren

Nadere informatie

Zwemles informatie. Januari 2019

Zwemles informatie. Januari 2019 Zwemles informatie Januari 2019 Beste ouder/verzorger, Zwembad de Wellen Schenkeltje 7b s-gravendeel 3295 KK s-gravendeel tel.: (078) 673 30 64 info@zwembaddewellen.nl www.zwembaddewellen.nl Hartelijk

Nadere informatie

Bezoek regelmatig onze website:

Bezoek regelmatig onze website: 1 Inhoudsopgave 1 Zwemvereniging RZV-Excelsior 3 2 Opzet van het Zwem-ABC 4 2.1 Stap 1 Badje 1 5 2.2 Stap 2 Badje 2 5 2.3 Stap 3 Badje 3 5 2.4 Stap 4 Badje 4 5 2.5 Stap 5 Ik ga voor mijn A diploma zwemmen

Nadere informatie

Lesplan zwemlessen sportcentrum de Trits.

Lesplan zwemlessen sportcentrum de Trits. Lesplan zwemlessen sportcentrum de Trits. Zwembad de Trits werkt in groepjes van 8 kinderen met een leeftijd vanaf 4 jaar en 3 maanden, deze lessen worden bij voorkeur door 1 docent tijdens dit traject

Nadere informatie

Standaard examenprogramma Nationaal Zwemdiploma A

Standaard examenprogramma Nationaal Zwemdiploma A Standaard examenprogramma Nationaal Zwemdiploma A Dit zijn de proeven van het standaard examenprogramma uit de Examenregeling Nationale Zwemdiploma s. De proeven die hier beschreven staan vormen samen

Nadere informatie

Geen diploma: doelgroepen bad 1 zweminstructeur 1 of meerdere diploma s: diepe bad 2 zweminstructeurs

Geen diploma: doelgroepen bad 1 zweminstructeur 1 of meerdere diploma s: diepe bad 2 zweminstructeurs Schoolzwemwerkplan Bosbad-Putten. Hierbij treft u het schoolzwemwerkplan aan voor het schooljaar 2012-2013. Schoolzwemmen in Putten valt onder bewegingsonderwijs en is voor de groepen 4 en 5. De groepen

Nadere informatie

Het ZwemABC. Zeg maar dag tegen die bandjes!

Het ZwemABC. Zeg maar dag tegen die bandjes! 2 3 Zeg maar dag tegen die bandjes! Het ZwemABC Bij Sportbedrijf Rotterdam leert je kind zwemmen volgens het ZwemABC: van Aanleren en Beter worden, naar Complete zwemvaardigheid. In de zwembaden van Sportbedrijf

Nadere informatie

Watervrij/buikdrijven Van niets naar geel. De kinderen moeten de volgende dingen kunnen om naar het volgende groepje te gaan.

Watervrij/buikdrijven Van niets naar geel. De kinderen moeten de volgende dingen kunnen om naar het volgende groepje te gaan. Watervrij/buikdrijven Van niets naar geel. 1. Bellen blazen. 2. Zich in het water laten vallen zowel voorover als achterover en weer opstaan. 3. Iets oppakken van de bodem op circa 40 cm waarbij gezicht

Nadere informatie

INFORMATIEMAP PARTICULIERE LESSEN

INFORMATIEMAP PARTICULIERE LESSEN INFORMATIEMAP PARTICULIERE LESSEN RECREATIE- INSTRUCTIEBAD HET KOGGENBAD DE GOORN A Inhoudsopgave Pagina C Routebeschrijving. Pagina D Algemene informatie. Lesregels Pagina E Begeleiding ouders Mijn kind

Nadere informatie

Lesplan elementair Zwemmen / Zwem ABC

Lesplan elementair Zwemmen / Zwem ABC Lesplan elementair Zwemmen / Zwem ABC Commissie: AB Kenmerk: Lesplan elementair zwemmen / zwem abc Datum: 2018-02-14 ReddingsBrigade Boxtel is een vrijwilligers organisatie. Naast het opleiden voor zwemmend

Nadere informatie

1. Voorwoord 1. 2. Doelstellingen zwemonderwijs 2 2.1 Algemeen 2 2.2 Doelstellingen 2

1. Voorwoord 1. 2. Doelstellingen zwemonderwijs 2 2.1 Algemeen 2 2.2 Doelstellingen 2 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 1 2. Doelstellingen zwemonderwijs 2 2.1 Algemeen 2 2.2 Doelstellingen 2 3. Zakelijke gegevens 3 3.1 De accommodatie 3 3.2 Het materiaal 3 3.3 Groepsgrootte en niveaugroepen 3

Nadere informatie

Ikleer zwemmen! informatie ABC zwemmen

Ikleer zwemmen! informatie ABC zwemmen Ikleer zwemmen! informatie ABC zwemmen ZUIDERPOORTBAD 2018-201 Welkom bij het ZuiderpoortBad Uw kind gaat leren zwemmen bij het zuiderpoortbad. Dat is een belangrijk moment voor uw kind en natuurlijk ook

Nadere informatie

Informatieboekje. Zwem-ABC. Zwembad De Zijl Vijf Meibad

Informatieboekje. Zwem-ABC. Zwembad De Zijl Vijf Meibad Informatieboekje Zwem-ABC Zwembad De Zijl Vijf Meibad www.leidswater.nl maart 2019 Beste ouder/verzorger, Welkom! Wij zijn blij dat jullie hebben gekozen voor een van de zwembaden van Leids water. In dit

Nadere informatie

Niveau 1. Duur van de les. 45 minuten

Niveau 1. Duur van de les. 45 minuten Niveau 1 1 Springen Diverse voetwaartse sprongen: voorwaarts/achterwaarts/met draai en aansluitend geheel onder water gaan. In diep water met Easyswim 2 Onder water zijn en blijven Geheel onder water zijn

Nadere informatie

Informatiefolder Zwem ABC. Zwemcomplex t Zuiderdiep Zuiderdiepstraatweg 4 3251 LW Stellendam 0187-491543 info@zuiderdiep.nl www.zuiderdiep.

Informatiefolder Zwem ABC. Zwemcomplex t Zuiderdiep Zuiderdiepstraatweg 4 3251 LW Stellendam 0187-491543 info@zuiderdiep.nl www.zuiderdiep. Informatiefolder Zwem ABC Zwemcomplex t Zuiderdiep Zuiderdiepstraatweg 4 3251 LW Stellendam 0187-491543 info@zuiderdiep.nl www.zuiderdiep.nl Fijn dat u geïnteresseerd bent in de zwemlessen van Zwemcomplex

Nadere informatie

1. Vrij zwemmen maandagavond

1. Vrij zwemmen maandagavond Inhoud 1. Vrij zwemmen maandagavond... 2 2. De technische commissie... 3 3. Badkleding, haar en duikbril... 4 4. Vragen en/of opmerkingen... 4 5. Kijkdagen... 4 6. Hoe ziet een les eruit... 4 7. Lestijden...

Nadere informatie

Versie: 1.1 Februari 2015

Versie: 1.1 Februari 2015 Versie: 1.1 Februari 2015 Betalen van de zwemles U koopt een lespas waar 4 lessen op komen te staan. Als deze aanééngesloten 4 lessen voorbij zijn verlengt u de pas weer met 4 lessen/ weken. Het leertraject

Nadere informatie

Watervriendennieuws. Nieuwe voorzitter

Watervriendennieuws. Nieuwe voorzitter Watervriendennieuws Website: www.watervriendenschagen.nl Facebook: www.facebook.com/watervriendenschagen Nieuwe voorzitter Wij kunnen u met trots mededelen dat wij een nieuwe voorzitter hebben, Edith van

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE ZWEM-ABC

INFORMATIEBROCHURE ZWEM-ABC INFORMATIEBROCHURE ZWEM-ABC Versie 092015.2 1 Inleiding Welkom bij zwembad "De Waterdam" één van de grootste en gezelligste zwemcomplexen van Nederland, gelegen in de gemeente Edam-Volendam. Hartelijk

Nadere informatie

Zwemlesplan Amstelbad 2019

Zwemlesplan Amstelbad 2019 Zwemlesplan Amstelbad 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Uitgangspunten 3 2.1 Visie en Doelstelling 3 2.2 Methode 3 2.2.1 Planmatige aanpak 3 2.2.2 Accenten in de uitvoering 4 2.2.3 Zwemonderwijzers

Nadere informatie

Informatieboekje Diplomazwemmen

Informatieboekje Diplomazwemmen VOORWOORD Informatieboekje Diplomazwemmen U heeft een informatieboekje van de Zwem en Polo Club Hoofddorp in handen. Dit informatieboekje is bedoeld voor alle ouders/verzorgers van kinderen die zwemmen

Nadere informatie

Geen diploma: doelgroepen bad 1 zweminstructeur 1 of meerdere diploma s: diepe bad 2 zweminstructeurs

Geen diploma: doelgroepen bad 1 zweminstructeur 1 of meerdere diploma s: diepe bad 2 zweminstructeurs Schoolzwemwerkplan Bosbad-Putten. Hierbij treft u het schoolzwemwerkplan aan voor het nieuwe schooljaar. Schoolzwemmen in Putten valt onder bewegingsonderwijs en is voor de groepen 4 en 5. De groepen zwemmen

Nadere informatie

ZWEMMEN KWALITATIEF & VEILIG LEREN WWW.ZWEMBADSTAPHORST.NL. Zwemles. bij de Broene eugte:

ZWEMMEN KWALITATIEF & VEILIG LEREN WWW.ZWEMBADSTAPHORST.NL. Zwemles. bij de Broene eugte: KWALITATIEF & VEILIG LEREN ZWEMMEN Zwemles bij de Broene eugte: ABC-ZWEMMEN EASYSWIM 4 Het kind staat centraal 4 Gratis vrijzwemmen tijdens de zwemlessen 4 Gediplomeerde en ervaren zwemonderwijzers 4 Individueel

Nadere informatie

Van een startblok of 1-meter springplank te water gaan met een voetsprong voorwaarts (helemaal onder water gaan); na het bovenkomen aansluitend

Van een startblok of 1-meter springplank te water gaan met een voetsprong voorwaarts (helemaal onder water gaan); na het bovenkomen aansluitend Werkstuk door een scholier 2633 woorden 21 april 2001 6,2 356 keer beoordeeld Vak LO INLEIDING Het zwemmen, één van de oudste menselijk activiteiten, is terechte uitgegroeid tot een wezenlijk deel van

Nadere informatie

www.duikerdel.nl Wegwijs in Diplomaland Oostelijke Randweg 15 1723 LH Noord-Scharwoude 0226-31 21 66

www.duikerdel.nl Wegwijs in Diplomaland Oostelijke Randweg 15 1723 LH Noord-Scharwoude 0226-31 21 66 www.duikerdel.nl Wegwijs in Diplomaland Oostelijke Randweg 15 1723 LH Noord-Scharwoude 0226-31 21 66 Voorwoord Het team van Duikerdel heet u van harte welkom in onze accommodatie. De komende tijd bent

Nadere informatie

ZWEMLESPLAN ZWEMPARADIJS CALLUNA

ZWEMLESPLAN ZWEMPARADIJS CALLUNA ZWEMLESPLAN ZWEMPARADIJS CALLUNA In dit les plan zullen wij duidelijk maken op welke manier er wordt gewerkt richting de eindtermen van het Zwem-ABC. Door middel van dit plan maken wij onze werkwijze inzichtelijk

Nadere informatie

INFORMATIEMAP PARTICULIERE LESSEN RECREATIE- INSTRUCTIEBAD HET KOGGENBAD DE GOORN

INFORMATIEMAP PARTICULIERE LESSEN RECREATIE- INSTRUCTIEBAD HET KOGGENBAD DE GOORN INFORMATIEMAP PARTICULIERE LESSEN RECREATIE- INSTRUCTIEBAD HET KOGGENBAD DE GOORN 1 Inhoudsopgave Pagina 3 Pagina 4-5 Routebeschrijving. Algemene informatie. Lesregels Pagina 5 Begeleiding ouders Mijn

Nadere informatie

Algemene informatie over het Nationaal Platform Zwembaden/de Nationale Raad Zwemdiploma s

Algemene informatie over het Nationaal Platform Zwembaden/de Nationale Raad Zwemdiploma s Inleiding Wij zijn blij dat u één van onze zwembaden hebt gekozen om uw kind te leren zwemmen. Zwembad De Peppel in Beilen en zwembad De Smelte in Smilde staan garant voor een gedegen zwemopleiding en

Nadere informatie

Leren zwemmen! Zwemles informatie Sport- en Evenementencomplex Merwestein

Leren zwemmen! Zwemles informatie Sport- en Evenementencomplex Merwestein 1 Leren zwemmen! Zwemles informatie Sport- en Evenementencomplex Merwestein 2 Inhoudsopgave Pagina Inleiding 3 Zwemles bij Merwestein 4 Inschrijven 4 Tijden en tarieven 5 Leskaart 5 Gratis zwemmen 6 Proefzwemmen

Nadere informatie

Informatieboek zwemlessen bij de ZPCH. Commissie Diplomazwemmen ZPCH

Informatieboek zwemlessen bij de ZPCH. Commissie Diplomazwemmen ZPCH 2017 Informatieboek zwemlessen bij de ZPCH Commissie Diplomazwemmen ZPCH 1. Leren zwemmen met de superspettersmethode en het behalen van het KNZB-Zwemdiploma. 2. Verder zwemmen met vaardigheid of binnen

Nadere informatie

Ontdek meer over de zwemles van Sportbedrijf Oosterhout

Ontdek meer over de zwemles van Sportbedrijf Oosterhout Ontdek meer over de zwemles van Sportbedrijf Oosterhout Welkom bij recreatieoord de Warande. Leren zwemmen is niet alleen leuk, maar ook afwisselend, spannend en veilig. In dit zwemlesinformatieboekje

Nadere informatie

Jip s WaterWereld en Jip s WaterWereld logo zijn handelsnamen van Sportfondsen Nederland B.V.

Jip s WaterWereld en Jip s WaterWereld logo zijn handelsnamen van Sportfondsen Nederland B.V. Copyright Sportfondsen Nederland B.V. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotocopy, microfilm, geluidsband, elektronisch of op welke andere

Nadere informatie

Zwemles. nieuws. nieuws Najaar 2014 1. Zwemtips Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD

Zwemles. nieuws. nieuws Najaar 2014 1. Zwemtips Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD GROENHOVENBAD Zwemles nieuws nieuws Najaar 2014 1 Zwemtips Meest gestelde vragen De diploma s Tel. Groenhovenbad 0182 694 969 Email info@sportpuntgouda.nl www.sportpuntgouda.nl Voorwoord Kom je ook gezellig

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Het ZwemABC bij Zwembad de Stok Hoofdstuk 2: Zwemlespakketten Hoofdstuk 3: Eindnormen diploma zwemmen Hoofdstuk 4: Algemene informatie

Hoofdstuk 1: Het ZwemABC bij Zwembad de Stok Hoofdstuk 2: Zwemlespakketten Hoofdstuk 3: Eindnormen diploma zwemmen Hoofdstuk 4: Algemene informatie Informatie Zwem ABC Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Het ZwemABC bij Zwembad de Stok 3 Wat is ZwemABC? 3 Leeftijd aanvang zwemles 4 Duur zwemlessen 4 Niveau en afzwemmen 5 Hoofdstuk 2: Zwemlespakketten 6 Wat

Nadere informatie

ENVOZ DIPLOMA A-B-C. Bijzonderheden: 1. Minimaal 50% van de af te leggen afstand moet in voor de kandidaat diep water afgelegd worden.

ENVOZ DIPLOMA A-B-C. Bijzonderheden: 1. Minimaal 50% van de af te leggen afstand moet in voor de kandidaat diep water afgelegd worden. ENVOZ DIPLOMA A-B-C Doel / intentie: Aanleren van de elementaire zwem- en veiligheidstechnieken. 1. Minimaal 50% van de af te leggen afstand moet in voor de kandidaat diep water afgelegd worden. 2. Als

Nadere informatie

Introductie SuperSpetters. Inhoud. Aanleiding. Vragen. Beleidsplan Waterkracht Licentiesysteem NPZ NRZ. Traject VODW Marketing

Introductie SuperSpetters. Inhoud. Aanleiding. Vragen. Beleidsplan Waterkracht Licentiesysteem NPZ NRZ. Traject VODW Marketing Introductie SuperSpetters passie voor water Inhoud Totstandkoming SuperSpetters Inhoud SuperSpetters Hoe te werken met SuperSpetters Vragen Aanleiding Beleidsplan Waterkracht 2008-2012 Licentiesysteem

Nadere informatie

Dit document is bestemd voor de ouders/verzorgers van de kinderen die bij Kids Lodge zwemles volgen.

Dit document is bestemd voor de ouders/verzorgers van de kinderen die bij Kids Lodge zwemles volgen. Welkom Dit document is bestemd voor de ouders/verzorgers van de kinderen die bij Kids Lodge zwemles volgen. Kids Lodge geeft de zwemdiploma s A+, B+ en C+ uit. Hiermee gaat Kids Lodge verder dan andere

Nadere informatie

Aan alle (pleeg)ouders/verzorgers van een kind dat zwemles heeft bij MNC Dordrecht.

Aan alle (pleeg)ouders/verzorgers van een kind dat zwemles heeft bij MNC Dordrecht. Aan alle (pleeg)ouders/verzorgers van een kind dat zwemles heeft bij MNC Dordrecht. Inleiding Wat fijn dat u voor de zwemles voor MNC Dordrecht hebt gekozen. Wij zijn een zwemclub met jarenlange ervaring,

Nadere informatie

Inleiding. In het Sportfondsenbad Amsterdam-Oost leren wij u kind volgens het Nationale zwemleskompas en het zwem ABC zwemmen.

Inleiding. In het Sportfondsenbad Amsterdam-Oost leren wij u kind volgens het Nationale zwemleskompas en het zwem ABC zwemmen. Inleiding In het Sportfondsenbad Amsterdam-Oost leren wij u kind volgens het Nationale zwemleskompas en het zwem ABC zwemmen. Uw kind is echt zwemveilig als hij/zij het C-diploma heeft behaald. De diploma-eisen

Nadere informatie

Informatiefolder Zwem-ABC. Recreatiecentrum de Staver Olympiaweg DL Sommelsdijk

Informatiefolder Zwem-ABC. Recreatiecentrum de Staver Olympiaweg DL Sommelsdijk Informatiefolder Zwem-ABC Recreatiecentrum de Staver Olympiaweg 32 3245 DL Sommelsdijk 0187-483306 info@destaver.nl www.destaver.nl Fijn dat u geïnteresseerd bent in de zwemlessen van Recreatiecentrum

Nadere informatie

Alles over zwemles in Sportcentrum De Koploper

Alles over zwemles in Sportcentrum De Koploper Van eerste zwemles tot afzwemmen voor het Zwem-ABC Alles over zwemles in Sportcentrum De Koploper Sportbedrijf Lelystad Badweg 21 0320 285 385 klantenservice@sportbedrijf.nl www.sportbedrijf.nl SportinLelystad

Nadere informatie

Alles over zwemles in Sportcentrum De Koploper

Alles over zwemles in Sportcentrum De Koploper Van eerste zwemles tot afzwemmen voor het Zwem-ABC Alles over zwemles in Sportcentrum De Koploper Sportbedrijf Lelystad Badweg 21 0320 285 385 klantenservice@sportbedrijf.nl www.sportbedrijf.nl SportinLelystad

Nadere informatie

INFORMATIE ENVOZ zwem-abc

INFORMATIE ENVOZ zwem-abc INFORMATIE ENVOZ zwem-abc Duckie Duikel gaat naar zwemles Mei 2016 Aan de kinderen Hoera, je gaat leren zwemmen! Op dit moment sta je op de inschrijflijst om te starten met zwemles. Er staat je een leuke

Nadere informatie

Informatie boekje. Zwem A B C. Sportcentrum Papendrecht

Informatie boekje. Zwem A B C. Sportcentrum Papendrecht Informatie boekje Zwem A B C Sportcentrum Papendrecht Inhouds opgave Inhoudsopgave blz. 2 Algemene informatie blz. 3 Huisregels zwemles Sportcentrum Papendrecht. blz. 4 Betalen en opzeggen van de zwemlessen.

Nadere informatie

Reddingsbrigade Nederland IJmuiden, september Examenprotocol Junior Redder

Reddingsbrigade Nederland IJmuiden, september Examenprotocol Junior Redder Reddingsbrigade Nederland IJmuiden, september 2018 Examenprotocol Junior Redder Reddingsbrigade Nederland Dokweg 149 1976CA IJmuiden +31 (0)255 54 58 58 info@reddingsbrigade.nl www.reddingsbrigade.nl 2018

Nadere informatie

Inleiding. Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben dan kunt u terecht bij een van onze medewerkers.

Inleiding. Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben dan kunt u terecht bij een van onze medewerkers. Inleiding Bij zwembad "Het Anker", leert uw kind volgens het Zwem ABC zwemmen. De leerweg voldoet aan de landelijk gestelde exameneisen die zijn vastgelegd in de BREZ 2.0 Het Zwem-ABC is in de loop der

Nadere informatie

Informatiemap zwemlessen

Informatiemap zwemlessen Informatiemap zwemlessen Sportcentrum de Lunet Amersfoortsestraatweg 16 1411HD Naarden Telefoon: 035-6940620 Website: www.sportcentrumdelunet.nl Informatie zwemlessen: info.zwemlessen@sportfondsen.nl 2014

Nadere informatie

Informatiebrochure Zwemlessen Bollenbad

Informatiebrochure Zwemlessen Bollenbad Informatiebrochure Zwemlessen Bollenbad Contactgegevens: Bollenbad Nieuwe Zeeweg 65 2201 TM Noordwijk Tel: 071-3613333 www.bollenbad.nl Mail: bollenbad@sportfondsen.nl Mail zwemzaken: w.vandervlugt@sportfondsen.nl

Nadere informatie

Versie: 1.0 November 2014

Versie: 1.0 November 2014 Versie: 1.0 November 2014 Betalen van de zwemles U koopt een lespas waar 4 lessen op komen te staan. Als deze aanééngesloten 4 lessen voorbij zijn verlengt u de pas weer met 4 lessen/ weken. Het leertraject

Nadere informatie

Wegwijs in diplomaland

Wegwijs in diplomaland Wegwijs in diplomaland Voorwoord Het team van Duikerdel heet u van harte welkom. De komende tijd bent u onze gast, samen met uw kind(eren) in één van de warmste baden in de omgeving. Graag willen wij u

Nadere informatie

Wegwijs in diplomaland

Wegwijs in diplomaland Wegwijs in diplomaland Voorwoord Het team van Duikerdel heet u van harte welkom. De komende tijd bent u onze gast, samen met uw kind(eren) in één van de warmste baden in de omgeving. Graag willen wij u

Nadere informatie

INFORMATIE Zwem-ABC. Duckie Duikel gaat naar zwemles jan In het Polderbad kunt u terecht voor:

INFORMATIE Zwem-ABC. Duckie Duikel gaat naar zwemles jan In het Polderbad kunt u terecht voor: INFORMATIE Zwem-ABC In het Polderbad kunt u terecht voor: Zonnebank Aquasporten Recreatief zwemmen Banen zwemmen Zwemlessen Peutersurvival Polderbad Parkzoomhal Iersestraat 15 Postbus 111 2912 TH NIEUWERKERK

Nadere informatie

Voorbeeldtekst SuperSpetters website

Voorbeeldtekst SuperSpetters website Voorbeeldtekst SuperSpetters website Januari 2018 Totaalvoorbeeld van een SuperSpetters-pagina Leren zwemmen is in ons waterrijke land van levensbelang. Wij wonen niet alleen in de buurt van water, maar

Nadere informatie

Zwemles. nieuws. nieuws. Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD

Zwemles. nieuws. nieuws. Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD GROENHOVENBAD Zwemles nieuws nieuws Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s Tel. Groenhovenbad 0182 694 969 Email info@sportpuntgouda.nl www.sportpuntgouda.nl Voorwoord Geachte ouder/verzorger,

Nadere informatie

Dit document is bestemd voor de ouders/verzorgers van de kinderen bij Kids Lodge zwemles volgen.

Dit document is bestemd voor de ouders/verzorgers van de kinderen bij Kids Lodge zwemles volgen. Welkom Dit document is bestemd voor de ouders/verzorgers van de kinderen bij Kids Lodge zwemles volgen. Kids Lodge geeft de zwemdiploma s A+, B+ en C+ uit. Hiermee gaat Kids Lodge verder dan andere zwembaden

Nadere informatie

Leren zwemmen met JIP! Inleiding. 1. Het kind staat centraal. Water, het leukste speelgoed dat er is!

Leren zwemmen met JIP! Inleiding. 1. Het kind staat centraal. Water, het leukste speelgoed dat er is! Leren zwemmen met JIP! Inleiding Levenslang zwemplezier, zwemveiligheid en toerusting Leren zwemmen is binnen de zwembaden De Steur en Sonnenberch gericht op het bereiken van zwemveiligheid en toerusting.

Nadere informatie

A diploma Zwemsurvival

A diploma Zwemsurvival A diploma Zwemsurvival Met extra kleding: sokken, hemd, korte broek, t- shirt met korte mouw en waterschoenen 1. Spring in het water met een rechtstandige sprong en ga vervolgens 15 tellen watertrappen

Nadere informatie

ABC-zwemlessen. Dé basis voor een leven lang zwemplezier!

ABC-zwemlessen. Dé basis voor een leven lang zwemplezier! ABC-zwemlessen Dé basis voor een leven lang zwemplezier! ABC-zwemlessen In zwembad Hoornse Vaart kun je je A-, B- en C-zwemdiploma halen. Naast kwaliteit staat plezier voor het kind hierbij voorop. Tijdens

Nadere informatie

Zwemlesplan Molenkoog voor het A-, B- en C-diploma

Zwemlesplan Molenkoog voor het A-, B- en C-diploma Zwemlesplan Molenkoog voor het A-, B- en C-diploma In dit zwemlesplan zullen wij duidelijk maken op welke manier er wordt gewerkt richting de eindtermen van het Zwem-ABC. Door middel van dit lesplan maken

Nadere informatie

ABC-zwemlessen. Dé basis voor een leven lang zwemplezier!

ABC-zwemlessen. Dé basis voor een leven lang zwemplezier! ABC-zwemlessen Dé basis voor een leven lang zwemplezier! ABC-zwemlessen In zwembad Hoornse Vaart kun je je A-, B- en C-zwemdiploma halen. Naast kwaliteit staat plezier voor het kind hierbij voorop. Tijdens

Nadere informatie

INFORMATIEDOCUMENT KIDS AKTIEF AQUA Dé zwemschool waar je op een kwalitatief en gedegen wijze je zwemdiploma(s) kan halen!

INFORMATIEDOCUMENT KIDS AKTIEF AQUA Dé zwemschool waar je op een kwalitatief en gedegen wijze je zwemdiploma(s) kan halen! INFORMATIEDOCUMENT KIDS AKTIEF AQUA 2017-2018 Dé zwemschool waar je op een kwalitatief en gedegen wijze je zwemdiploma(s) kan halen! D A T U M : 7-8-2017 INHOUDSOPGAVE Blz. Inhoudsopgave 2 Kids Aktief

Nadere informatie

Hoera, kleurtje blauw

Hoera, kleurtje blauw Hoera, kleurtje blauw Ik,... heb op. kleurtje blauw behaald en dat wil zeggen dat ik: in het water durf springen en even mijn gezicht onder water kan houden. even op de buik durf drijven met hulpmiddelen.

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR OUDERS. De actieve start van een leven lang zwemmen

INFORMATIE VOOR OUDERS. De actieve start van een leven lang zwemmen De actieve start van een leven lang zwemmen 1 Veilig zwemmen is belangrijk voor kinderen. Daar is iedereen het over eens. Toch leven er vaak veel vragen bij ouders over de manier waarop kinderen leren

Nadere informatie

Zwemles. nieuws. nieuws. Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD. Najaar 2015 3

Zwemles. nieuws. nieuws. Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD. Najaar 2015 3 GROENHOVENBAD Zwemles nieuws nieuws Najaar 2015 3 Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s Tel. Groenhovenbad 0182 694 969 Email info@sportpuntgouda.nl www.sportpuntgouda.nl Voorwoord

Nadere informatie

Inhoud. Aanleiding. Introductie SuperSpetters. Vragen. Beleidsplan Waterkracht Licentiesysteem NPZ NRZ. Traject VODW Marketing

Inhoud. Aanleiding. Introductie SuperSpetters. Vragen. Beleidsplan Waterkracht Licentiesysteem NPZ NRZ. Traject VODW Marketing Introductie SuperSpetters passie voor water Inhoud Totstandkoming SuperSpetters Inhoud SuperSpetters Hoe te werken met SuperSpetters Vragen Aanleiding Beleidsplan Waterkracht 2008-2012 Licentiesysteem

Nadere informatie

Reddingsbrigade Nederland IJmuiden, september Examenprotocol Zwemmend Redder

Reddingsbrigade Nederland IJmuiden, september Examenprotocol Zwemmend Redder Reddingsbrigade Nederland IJmuiden, september 2018 Examenprotocol Zwemmend Redder Reddingsbrigade Nederland Dokweg 149 1976CA IJmuiden +31 (0)255 54 58 58 info@reddingsbrigade.nl www.reddingsbrigade.nl

Nadere informatie

HET MARNIX 1a beschrijving accommodatie 1b organisatorische aandachtspunten

HET MARNIX 1a beschrijving accommodatie 1b organisatorische aandachtspunten HET MARNIX 1a beschrijving accommodatie Het Marnix bestaat uit een wedstrijdbad van 25 meter en een instructie van 2o meter lang, met beide een beweegbare bodem. Het wedstrijdbad en het instructiebad worden

Nadere informatie

Leren zwemmen bij de Tilburgse Zwemschool

Leren zwemmen bij de Tilburgse Zwemschool Leren zwemmen bij de Tilburgse Zwemschool Uw kind gaat leren zwemmen. In ons waterrijke land is het ontzettend belangrijk om al op jonge leeftijd te kunnen zwemmen. Ook in Tilburg en omgeving is veel water

Nadere informatie

INFORMATIE ELEMENTAIR ZWEMONDERWIJS. Het Zwem-ABC

INFORMATIE ELEMENTAIR ZWEMONDERWIJS. Het Zwem-ABC INFORMATIE ELEMENTAIR ZWEMONDERWIJS Het Zwem-ABC TC Elementair, maart 2017 Inhoudsopgave informatieboekje Zeester-Meerval algemeen... 3 Secretariaat elementair zwemonderwijs... 3 Activiteiten van de vereniging...

Nadere informatie

Aangesloten bij de Nederlandse Culturele Sportbond Erkend door de Nationale Raad Zwemdiploma s Opgericht: 19 april Mw. S.

Aangesloten bij de Nederlandse Culturele Sportbond Erkend door de Nationale Raad Zwemdiploma s Opgericht: 19 april Mw. S. SV De Watervrienden Amstelveen Postbus 2116 1180 EC Amstelveen Email: info@dewatervrienden.nl Girorekening nummer: 6991291 Aangesloten bij de Nederlandse Culturele Sportbond Erkend door de Nationale Raad

Nadere informatie

Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma's Zwem ABC

Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma's Zwem ABC BREZ Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma's Zwem ABC Inhoudsopgave Colofon Uitgever Nationaal Platform Zwembaden NRZ Adresgegevens Postbus 119 3970 AC Driebergen tel. 0343-518118 fax 0343-531080

Nadere informatie

Zwemles. nieuws. nieuws. Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD

Zwemles. nieuws. nieuws. Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD GROENHOVENBAD Zwemles nieuws nieuws Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s Tel. Groenhovenbad 0182 694 969 Email info@sportpuntgouda.nl www.sportpuntgouda.nl Voorwoord Beste ouder/verzorger,

Nadere informatie

Informatie Boekje D.J.K.-ZAR

Informatie Boekje D.J.K.-ZAR Informatie Boekje D.J.K.-ZAR September 2016 Karin Ketelaars Dagelijks Bestuur en commissies Functie Naam Adres Telefoonnr. Voorzitter P. Izeboud 020-4485031 Secretaris I. Willersen Spakenburgstraat 29

Nadere informatie

Examenregeling Nationale Zwemdiploma s

Examenregeling Nationale Zwemdiploma s Examenregeling Nationale Zwemdiploma s 2017 Nationale Raad Zwemveiligheid Deze uitgave is auteursrechtelijk beschermd en is intellectueel eigendom van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE. over het LESZWEMMEN

INFORMATIEBOEKJE. over het LESZWEMMEN GOUDSCHE ZWEMCLUB DONK INFORMATIEBOEKJE over het LESZWEMMEN Commissie Elementair Zwemmen (CEZ) November 2013 Voor nog meer informatie zie onze website www.gzcdonk.nl VOORWOORD Met dit boekje informeren

Nadere informatie

Zwemles. Zwemles. magazine. Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD

Zwemles. Zwemles. magazine. Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD GROENHOVENBAD Zwemles Zwemles Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s Tel. Groenhovenbad 0182 694 969 Email zwemles@sportpuntgouda.nl www.sportpuntgouda.nl Voorwoord Hoi, ik ben

Nadere informatie

Zwemschool Instituut voor Sportstudies

Zwemschool Instituut voor Sportstudies Zwemschool Instituut voor Sportstudies Inhoudsopgave Woord vooraf 3 1. Kinderen opleiden voor het Zwem-ABC 4 2. Het voortraject/ spettertraject 5 3. Aanleren van de zwemslagen 6 4. Perfectioneren van zwemslagen,

Nadere informatie

Zed en Sop Sticker 1. Zed en Sop sticker 2 Dolfijn. Zed en Sop sticker 3 Springen en duik vormen. Voortraject. Verdragen van spetters

Zed en Sop Sticker 1. Zed en Sop sticker 2 Dolfijn. Zed en Sop sticker 3 Springen en duik vormen. Voortraject. Verdragen van spetters Voortraject Verdragen van spetters Ik kan al een beetje spetters verdragen Springen en klimmen Ik durf van de lage kant te springen en klim er zelf uit Springen met gezicht in het water Ik spring met mijn

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE. over het LESZWEMMEN

INFORMATIEBOEKJE. over het LESZWEMMEN GOUDSCHE ZWEMCLUB DONK INFORMATIEBOEKJE over het LESZWEMMEN Commissie Elementair Zwemmen (CEZ) Juni 2018 3 Voor nog meer informatie zie onze website www.gzcdonk.nl VOORWOORD Met dit boekje informeren wij

Nadere informatie

Ik leer zwemmen Zwem-ABC

Ik leer zwemmen Zwem-ABC Ik leer zwemmen Zwem-ABC Informatie 1 Inhoudsopgave Welkom bij bv SPORT...3 Zwem-ABC...3 Licentie zwem-abc...3 Zwemonderwijzers...4 Lessysteem...4 Leerlingvolgsysteem...5 Kijklessen...6 Oefenzwemmen...6

Nadere informatie

ZWEMLESSEN. in het Geusseltbad

ZWEMLESSEN. in het Geusseltbad ZWEMLESSEN in het Geusseltbad ZWEMLESSEN IN HET GEUSSELTBAD Zwemles moet actief, leerzaam, maar vooral plezierig zijn voor kinderen. Om deze ingrediënten van de zwemles te garanderen hanteert het Geusseltbad

Nadere informatie

Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma's Zwem ABC voor licentiehouders

Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma's Zwem ABC voor licentiehouders BREZ Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma's Zwem ABC voor licentiehouders Colofon Uitgever Nationaal Platform Zwembaden NRZ Adresgegevens Postbus 357 6710 BJ Ede tel. 0318-830250 fax 0318-830274

Nadere informatie

Watervriendennieuws. Belangrijk!

Watervriendennieuws. Belangrijk! Watervriendennieuws Website: www.watervriendenschagen.nl Facebook: www.facebook.com/watervriendenschagen Bovenstaande foto is van de knutselclub die eens in de maand op woensdag wordt gegeven. Hierbij

Nadere informatie

Ik leer zwemmen! Informatie over het ZwemABC bij bv SPORT voor leerlingen en hun ouders

Ik leer zwemmen! Informatie over het ZwemABC bij bv SPORT voor leerlingen en hun ouders Ik leer zwemmen! Informatie over het ZwemABC bij bv SPORT voor leerlingen en hun ouders 1 Inhoudsopgave Welkom bij bv SPORT...3 ZwemABC... 3 Zwemonderwijzers... 3 Lessysteem... 4 Leerlingvolgsyteem...

Nadere informatie

Examenreglement Reddingsbrigade Nederland ZWEMMEND REDDER 1 GEKLEED UIT TE VOEREN

Examenreglement Reddingsbrigade Nederland ZWEMMEND REDDER 1 GEKLEED UIT TE VOEREN ZWEMMEND REDDER 1 GEKLEED UIT TE VOEREN (zie voor kledingeisen het ER) Ond. 1 Op het droge de handelingen toepassen ter bevrijding uit 10 : A. de dubbele polsgreep. Ond. 2 Een droge redding uitvoeren met

Nadere informatie

Tot slot nog enkele praktische tips:

Tot slot nog enkele praktische tips: Beste ouder, Tijdens het schooljaar 2016-2017 zal uw zoon/dochter op regelmatige basis komen zwemmen bij S&R De Meerminnen. Met deze brief willen wij u graag enkele praktische afspraken meegeven en u ook

Nadere informatie

Onze visie op het leren zwemmen Meest gestelde vragen De diploma s

Onze visie op het leren zwemmen Meest gestelde vragen De diploma s Onze visie op het leren zwemmen Meest gestelde vragen De diploma s Tel. Groenhovenbad 0182 694 969 Email info@sportpuntgouda.nl www.sportpuntgouda.nl Voorwoord Kom je ook gezellig bij mij in Het Groenhovenbad

Nadere informatie

Meest gestelde vragen Wij hebben, voor u als ouder, de antwoorden op de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.

Meest gestelde vragen Wij hebben, voor u als ouder, de antwoorden op de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. DE ZWEMLESGIDS Welkom bij Het Zwemcentrum, Het zwemcentrum probeert u middels deze gids een beeld te geven van de manier van zwemles en de bijbehorende regels/afspraken. Mocht u na het lezen van deze gids

Nadere informatie

Wij hebben het genoegen u het schoolwerkplan van het schooljaar 2015/2016 aan te bieden.

Wij hebben het genoegen u het schoolwerkplan van het schooljaar 2015/2016 aan te bieden. Wij hebben het genoegen u het schoolwerkplan van het schooljaar 2015/2016 aan te bieden. Doelstellingen van het schoolzwemmen Een zwemles, die voorziet in een stuk herhalen en verbeteren van de zwemslagen

Nadere informatie