INFORMATIE VOOR OUDERS. De actieve start van een leven lang zwemmen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INFORMATIE VOOR OUDERS. De actieve start van een leven lang zwemmen"

Transcriptie

1 De actieve start van een leven lang zwemmen

2 1 Veilig zwemmen is belangrijk voor kinderen. Daar is iedereen het over eens. Toch leven er vaak veel vragen bij ouders over de manier waarop kinderen leren zwemmen. De KNZB geeft graag, vanuit haar visie op zwemles, antwoord op de tien meest gestelde vragen. Vanaf welke leeftijd kan een kind op zwemles? De ideale leeftijd om te starten met het aanleren van de zwemslagen is volgens de KNZB tussen de vierenhalf en vijf jaar. De KNZB ziet dat kinderen in deze leeftijdsfase beschikken over de grove motorische vaardigheden die nodig zijn voor het beheersen van de eerste zwemtechnieken. Kinderen van deze leeftijd vinden het leuk om te leren en te oefenen. Zo leren ze spelenderwijs zichzelf te redden in het water. Dat is wel zo veilig. LEERTRAJECT Tijdens de zwemles staat allereerst het wennen aan het water centraal. Denk hierbij aan het verdragen van spetters, de beperkte ademhaling en de druk op het lichaam onder water. Dit gebeurt allemaal spelenderwijs. Zwemmen is leuk! Dat moeten kinderen zelf beleven en ervaren. De KNZB maakt zich daar sterk voor. VOORTRAJECT Ouders kunnen er voor kiezen om hun kind al op jongere leeftijd te laten beginnen met het voortraject van de zwemles. Peuterzwemmen is erop gericht om kinderen te laten wennen aan het water. Tijdens deze lessen spelen ze in een groep. Zo raken ze vertrouwd met water en leren ze drijven. In dit voortraject leert de zweminstructeur de kinderen nog geen zwemslagen aan. Teveel nieuwe indrukken zoals starten op school of een grote prestatiedruk tijdens het zwemmen kan het plezier van kinderen tijden de zwemles negatief beïnvloeden. Het kan daarom verstandig zijn al eerder met het voortraject van het zwemmen te beginnen, zodat een kind niet teveel nieuwe indrukken tegelijkertijd te verwerken krijgt. Zwemmen is leuk. Dat willen we graag zo houden. Kinderen starten tijdens het leerproces met de borstcrawl en rugcrawl. Deze zwemslagen sluiten het best aan op de natuurlijke bewegingsvormen. Bij kinderen van ongeveer vijfenhalf à zes jaar is de fi jne motoriek ook ontwikkeld, zodat zweminstructeurs kunnen starten met het aanleren van de schoolslag.

3 2 Hoe lang duurt een zwemles? De adviestijd van de KNZB voor een zwemles is 35 minuten. Dit is de tijd dat de kinderen daadwerkelijk bezig zijn met de les. CONCENTRATIE De KNZB adviseert bewust een lestijd van 35 minuten, vanwege de korte concentratieboog van kinderen. Jonge schoolkinderen kunnen zich ongeveer tien minuten achter elkaar richten op een taak. Daarna neemt de concentratie af en raken de kinderen afgeleid. De zwemles volgens de KNZB-normen vraagt twee keer tien minuten concentratie van een kind. Deze twee onderdelen worden afgewisseld met andere speelse activiteiten à vijf minuten. Dit is geen verloren tijd, want spelen is leren. Zo bereiken we spelenderwijs het gewenste leereffect. AFKOELING Ook speelt het afkoelingsproces een rol bij de lestijden. Bij een langere zwemles krijgen kinderen het te koud en kunnen ze eerder vatbaar worden voor infecties. Tijdens een zwemles van 35 minuten blijft het afkoelingsproces beperkt en belemmert de kou de concentratie van de kinderen niet. Hoeveel keer per week kan een kind zwemles volgen? De KNZB adviseert twee zwemlessen van 35 minuten zwemtijd per week. Zo volgen leermomenten elkaar snel genoeg op om kinderen maximaal te laten profi teren van het herhalingseffect van de zwemles. MEER OF MINDER Is er slechts één keer per week les, dan is het leereffect van de voorgaande zwemles minimaal. Bij teveel lessen per week leert een kind wel snel de vaardigheden, maar maakt ze niet goed eigen. Dit zorgt voor een onrustige en onstabiele leerweg. Het effect hiervan is dat kinderen die na het behalen van het zwemdiploma langere tijd niet zwemmen, een deel van de vaardigheden weer verliezen. STABIELE LEERWEG Een zwemles volgens de KNZB-normen staat voor een rustige en stabiele leerweg die rekening houdt met de aanwezige vaardigheden en ontwikkeling van een kind. Hierbij staat plezier tijdens de zwemles voorop.

4 3 Hoe groot zijn de lesgroepen? De KNZB adviseert zwemlessen aan kleine groepen kinderen van een vergelijkbaar niveau. Het voordeel van werken met kleine groepen is dat er meer persoonlijke aandacht is per kind. De lesstof kan eenvoudig worden aangepast. PER NIVEAU De grootte van de groep is afhankelijk van het niveau van de kinderen. De KNZB geeft de voorkeur aan groepen van vier tot zes kinderen per instructeur tijdens de fase watergewenning en zes tot acht kinderen per instructeur bij kinderen zonder diploma. Kinderen met minimaal een A-diploma zitten in groepen van acht tot tien kinderen per instructeur. IDEALE GROEPSGROOTTE De ideale groepsgrootte is moeilijk vast te stellen. Dit hangt immers ook af van het niveau van de groep. Hoe groter de niveauverschillen, hoe kleiner de groep. Uiteraard spelen hierbij de ervaring van de zwemdocent, de beschikbare ruimte en de drukte van de kinderen ook een rol.

5 4 Hoe lang duurt het voordat kinderen een diploma halen? Gemiddeld duurt het halen van het hele zwempaspoort volgens de KNZB-normen twee zwemseizoenen. Deze periode is vergelijkbaar met twee schooljaren. Het gaat dan om ongeveer 150 zwemlessen. HET ZWEM-ABC De KNZB gaat uit van het zwem-abc van het Nationaal Platform Zwembaden NRZ. Deze instantie geeft jaarlijks ruim nationale zwemdiploma s uit. Het zwem-abc bestaat uit drie aparte diploma s. Het is belangrijk dat kinderen alle drie de zwemdiploma s halen. De KNZB ziet het volledige zwem-abc als een paspoort voor een leven lang veilig zwem- en waterplezier. AFZWEMMEN Het aantal afzwemmogelijkheden per zweminstantie is wel verschillend. Sommige organisaties bieden elke zes weken de mogelijkheid om af te zwemmen. Terwijl anderen dat slechts vier keer per jaar doen. Dit mag en kan een zwemorganisatie zelf beslissen. Waar kunnen kinderen op zwemles? In Nederland bestaan veel verschillende organisaties waar kinderen zwemles kunnen volgen. Onder de aanbieders van zwemles zijn er gemeentelijke zwembaden en particuliere zwemscholen. Daarnaast bieden veel zwemverenigingen zwemlessen aan. Het branche-instituut Nationaal Platform Zwembaden NRZ certifi ceerde ruim organisaties voor het organiseren van examens voor de nationale zwemdiploma s. Op de website staan alle aanbieders overzichtelijk per provincie op een rij. DE ZWEMVERENIGING Een belangrijk voordeel van zwemles bij een zwemvereniging is dat kinderen tijdens de zwemles kennismaken met de verschillende zwemsporten en zo moeiteloos kunnen doorstromen naar een van de zwemsporten. Daarnaast ervaren kinderen al op jonge leeftijd het verenigingsgevoel. Dit stimuleert de sociale ontwikkeling van een kind. Het lidmaatschap van een zwemvereniging kan prima gecombineerd worden met andere sporten. VERSCHILLENDE ZWEMBADEN Zwembaden waarin zwemexamens worden afgenomen moeten aan bepaalde afmetingen voldoen. Vooral de minimale wateroppervlakte is hierbij van belang. Particuliere zwemscholen maken tijdens de zwemles vaak gebruik van zwembaden die niet aan deze eisen voldoen. Dit betekent dat kinderen bij het examen in een vreemd bad moeten afzwemmen. De zwembaden waar de meeste zwemverenigingen gebruik van maken, voldoen wel aan deze eis. Zo kunnen kinderen in hun eigen bad afzwemmen en verloopt het examen soepeler en minder stressvol.

6 5 Kinderen lijken alleen maar te spelen tijdens de les. Hoe komt dit? In de eerste fase van het leerproces bevat een zwemles volgens KNZB-normen extra veel speelse opdrachten. Denk hierbij aan verschillende spelletjes. Zo worden kinderen spelenderwijs vriendje van het water en ontdekken wat water met ze doet en wat zij met water kunnen doen. WATERGEWENNING Het is belangrijk dat een kind eerst went aan het water, voordat de zwemslagen aan bod komen. Wanneer een kind angst heeft voor het water en de eigenschappen van water onvoldoende kent, zorgt dit in een latere fase voor verkrampte zwemslagen. Zo verdwijnt het plezier in het zwemmen snel. Daarom adviseert de KNZB eerst te investeren in het vertrouwen van kinderen in het water. SPELEN IS LEREN Onderdelen van watergewenning zijn o.a. drijven, verplaatsen en onder water zwemmen. De kinderen groeien zo ongemerkt naar het einddoel toe. Spelen is leren. De KNZB leidt zweminstructeurs op die tijdens het hele leerproces werken aan lesplanningen die optimaal aansluiten op deze doelstelling. Kunnen ouders meekijken tijdens de zwemles van de kinderen? De KNZB adviseert zwemlessen niet open te stellen voor ouders, net zoals dat op de meeste basisscholen het geval is. De aanwezigheid van ouders beïnvloedt de concentratie van kinderen. Kinderen zijn sneller afgeleid als zij weten dat er een bekende meekijkt. Daarnaast is voor ouders niet altijd zichtbaar welke vorderingen kinderen maken. Dit kan vragen oproepen bij ouders. CONTACT MET OUDERS Communicatie tussen ouders en de zweminstructeur is erg belangrijk. Daarom mogen ouders erop rekenen dat de instructeur contact met hen opneemt als er vragen of problemen zijn. Ouders die vragen hebben of de zweminstructeur graag willen leren kennen, kunnen buiten de les om contact met hem of haar opnemen. Zwemorganisaties die zwemlessen geven volgens de KNZB-normen, verzorgen meestal vier tot zes keer per jaar kijklessen voor ouders.

7 6 Kan een kind leren zwemmen zonder kurkje of bandjes? In de KNZB-visie start het leerproces met watergewenning. Kinderen leren in deze fase het water kennen in het ondiepe bad zonder drijfmiddelen. Zo ontdekken kinderen wat wel en niet mogelijk is in het water zonder dat ze daarbij geholpen worden. Kinderen leren afzetten en (uit)drijven. Hierbij maken ze gebruik van hun natuurlijk drijfvermogen. Goed kunnen drijven en uitdrijven is een voorwaarde om zwemslagen aan te leren. HULPMIDDEL In een latere fase worden de drijfmiddelen wel ingezet. Niet als drijfmiddel, maar als hulpmiddel. De kinderen beheersen het drijven, maar kunnen dankzij een hulpmiddel alle concentratie richten op het uitvoeren van een zwemslag. Een kurk, bal of drijfbuis is dan een prachtig hulpmiddel. Kunnen ouders het zwemmen zelf oefenen met hun kinderen? Samen met kinderen zwemmen is altijd leuk. Plezier maken in het water is hierbij het belangrijkste. Beperk het samen zwemmen tot spelen in het water. Kinderen die met plezier naar het zwembad gaan, gaan ook met plezier naar zwemles. ZWEMSLAGEN OEFENEN Het oefenen van zwemslagen kunnen ouders beter overlaten aan de zweminstructeur. Probeer het kind geen nieuwe technieken aan te leren. De instructeur werkt met termen die bekend zijn voor het kind en volgt een bepaalde lesmethode. Vraagt de zweminstructeur toch om bepaalde aandachtspunten te oefenen met kinderen, doe dit dan in nauw overleg. Plezier in het zwembad staat altijd voorop! VEILIGHEID Bij het zwemmen met kinderen in het diepe zonder diploma, is het belangrijk altijd te zorgen voor een veilige situatie. Maak daarom als ouder wel altijd gebruik van drijfmiddelen. Let op! Ook bandjes of kurken bieden geen garantie voor de veiligheid van kinderen. De KNZB pleit voor een zwemtraject waarin ouders en de instructeur samen zorgen voor plezier. Terwijl de zweminstructeur garant staat voor een rustige en stabiele leerweg. BEHOORT UW VRAAG NIET TOT DE TIEN MEEST GESTELDE VRAGEN, OF WILT U EEN EXTRA TOELICHTING OP DE ANTWOORDEN VAN DE KNZB? DAN KUNT U UW VRAAG ALTIJD STELLEN AAN ÉÉN VAN ONZE SPECIALISTEN.

8 KONINKLIJKE NEDERLANDSE ZWEMBOND Wattbaan ML Nieuwegein Postbus JE Nieuwegein T: F:

INFORMATIE VOOR VERENIGINGEN. Leren zwemmen doe je bij de zwemvereniging

INFORMATIE VOOR VERENIGINGEN. Leren zwemmen doe je bij de zwemvereniging Leren zwemmen doe je bij de zwemvereniging 1 Leren zwemmen is in ons waterrijke land voor iedereen belangrijk. Daarom volgt bijna elk kind zwemles. Een mooie gelegenheid voor uw zwemvereniging om kinderen

Nadere informatie

Zwemschool. Instituut voor Sportstudies

Zwemschool. Instituut voor Sportstudies Zwemschool Instituut voor Sportstudies Inhoudsopgave Woord vooraf 3 1. Kinderen opleiden voor het Zwem-ABC 4 2. Het voortraject 5 3. Aanleren van de zwemslagen 6 4. Perfectioneren zwemslagen, aanleren

Nadere informatie

Zwemschool Instituut voor Sportstudies

Zwemschool Instituut voor Sportstudies Zwemschool Instituut voor Sportstudies Inhoudsopgave Woord vooraf 3 1. Kinderen opleiden voor het Zwem-ABC 4 2. Het voortraject/ spettertraject 5 3. Aanleren van de zwemslagen 6 4. Perfectioneren van zwemslagen,

Nadere informatie

ZWEMLESPLAN ZWEMPARADIJS CALLUNA

ZWEMLESPLAN ZWEMPARADIJS CALLUNA ZWEMLESPLAN ZWEMPARADIJS CALLUNA In dit les plan zullen wij duidelijk maken op welke manier er wordt gewerkt richting de eindtermen van het Zwem-ABC. Door middel van dit plan maken wij onze werkwijze inzichtelijk

Nadere informatie

Introductie SuperSpetters. Inhoud. Aanleiding. Vragen. Beleidsplan Waterkracht Licentiesysteem NPZ NRZ. Traject VODW Marketing

Introductie SuperSpetters. Inhoud. Aanleiding. Vragen. Beleidsplan Waterkracht Licentiesysteem NPZ NRZ. Traject VODW Marketing Introductie SuperSpetters passie voor water Inhoud Totstandkoming SuperSpetters Inhoud SuperSpetters Hoe te werken met SuperSpetters Vragen Aanleiding Beleidsplan Waterkracht 2008-2012 Licentiesysteem

Nadere informatie

Ikleer zwemmen! informatie ABC zwemmen

Ikleer zwemmen! informatie ABC zwemmen Ikleer zwemmen! informatie ABC zwemmen ZUIDERPOORTBAD 2018-201 Welkom bij het ZuiderpoortBad Uw kind gaat leren zwemmen bij het zuiderpoortbad. Dat is een belangrijk moment voor uw kind en natuurlijk ook

Nadere informatie

www.duikerdel.nl Wegwijs in Diplomaland Oostelijke Randweg 15 1723 LH Noord-Scharwoude 0226-31 21 66

www.duikerdel.nl Wegwijs in Diplomaland Oostelijke Randweg 15 1723 LH Noord-Scharwoude 0226-31 21 66 www.duikerdel.nl Wegwijs in Diplomaland Oostelijke Randweg 15 1723 LH Noord-Scharwoude 0226-31 21 66 Voorwoord Het team van Duikerdel heet u van harte welkom in onze accommodatie. De komende tijd bent

Nadere informatie

Inhoud. Aanleiding. Introductie SuperSpetters. Vragen. Beleidsplan Waterkracht Licentiesysteem NPZ NRZ. Traject VODW Marketing

Inhoud. Aanleiding. Introductie SuperSpetters. Vragen. Beleidsplan Waterkracht Licentiesysteem NPZ NRZ. Traject VODW Marketing Introductie SuperSpetters passie voor water Inhoud Totstandkoming SuperSpetters Inhoud SuperSpetters Hoe te werken met SuperSpetters Vragen Aanleiding Beleidsplan Waterkracht 2008-2012 Licentiesysteem

Nadere informatie

Informatieboekje. Zwem-ABC. Zwembad De Zijl Vijf Meibad

Informatieboekje. Zwem-ABC. Zwembad De Zijl Vijf Meibad Informatieboekje Zwem-ABC Zwembad De Zijl Vijf Meibad www.leidswater.nl Beste ouder/verzorger, Welkom! Wij zijn blij dat jullie hebben gekozen voor een van de zwembaden van Leids water. In dit boekje vind

Nadere informatie

Nieuwsbrief 30 september 2016

Nieuwsbrief 30 september 2016 Nieuwsbrief 30 september 2016 In dit nummer 1 Kijk lessen 2016 2017 2 Lesmethode 3 Vakantie lessen Tolbrug 4 Vakantie lessen Heeswijk 5 Versneld traject 6 Vakantie turbo 7 Evenementen & vrije dagen seizoen

Nadere informatie

Lesplan elementair Zwemmen / Zwem ABC

Lesplan elementair Zwemmen / Zwem ABC Lesplan elementair Zwemmen / Zwem ABC Commissie: AB Kenmerk: Lesplan elementair zwemmen / zwem abc Datum: 2018-02-14 ReddingsBrigade Boxtel is een vrijwilligers organisatie. Naast het opleiden voor zwemmend

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT KIDS AKTIEF AQUA

INFORMATIE DOCUMENT KIDS AKTIEF AQUA INFORMATIE DOCUMENT KIDS AKTIEF AQUA 2016-2017 D A T U M : 26-8-2016 Inhoudsopgave Blz. Inhoudsopgave 2 Visie 3 Kids Aktief Aqua 4 Visie Kids Aktief Aqua 5 Zwemtraject 6 Zwemtijden 8 Prijzen 9 Zwemdiploma

Nadere informatie

ABC-zwemlessen. Dé basis voor een leven lang zwemplezier!

ABC-zwemlessen. Dé basis voor een leven lang zwemplezier! ABC-zwemlessen Dé basis voor een leven lang zwemplezier! ABC-zwemlessen In zwembad Hoornse Vaart kun je je A-, B- en C-zwemdiploma halen. Naast kwaliteit staat plezier voor het kind hierbij voorop. Tijdens

Nadere informatie

Voorbeeldtekst SuperSpetters website

Voorbeeldtekst SuperSpetters website Voorbeeldtekst SuperSpetters website Januari 2018 Totaalvoorbeeld van een SuperSpetters-pagina Leren zwemmen is in ons waterrijke land van levensbelang. Wij wonen niet alleen in de buurt van water, maar

Nadere informatie

KIDS AKTIEF AQUA Zwemkampen

KIDS AKTIEF AQUA Zwemkampen KIDS AKTIEF AQUA Zwemkampen Algemene informatie Kids Aktief Aqua, de gecertificeerde zwemschool van Kids Aktief, organiseert elke vakantie een 5-daags turbozwemkamp. We zwemmen in kleine groepjes in het

Nadere informatie

Informatieboekje. Zwem-ABC. Zwembad De Zijl Vijf Meibad

Informatieboekje. Zwem-ABC. Zwembad De Zijl Vijf Meibad Informatieboekje Zwem-ABC Zwembad De Zijl Vijf Meibad www.leidswater.nl maart 2019 Beste ouder/verzorger, Welkom! Wij zijn blij dat jullie hebben gekozen voor een van de zwembaden van Leids water. In dit

Nadere informatie

Zwemles Informatie Diploma A

Zwemles Informatie Diploma A Zwemles Informatie Diploma A Uw kind gaat starten met de zwemlessen voor diploma A. In dit boekje treft u uitleg en regels omtrent de zwemlessen. Wij raden u aan dit boekje te bewaren of uit te printen

Nadere informatie

INFORMATIEDOCUMENT KIDS AKTIEF AQUA Dé zwemschool waar je op een kwalitatief en gedegen wijze je zwemdiploma(s) kan halen!

INFORMATIEDOCUMENT KIDS AKTIEF AQUA Dé zwemschool waar je op een kwalitatief en gedegen wijze je zwemdiploma(s) kan halen! INFORMATIEDOCUMENT KIDS AKTIEF AQUA 2017-2018 Dé zwemschool waar je op een kwalitatief en gedegen wijze je zwemdiploma(s) kan halen! D A T U M : 7-8-2017 INHOUDSOPGAVE Blz. Inhoudsopgave 2 Kids Aktief

Nadere informatie

ZWEMLESSEN. in het Geusseltbad

ZWEMLESSEN. in het Geusseltbad ZWEMLESSEN in het Geusseltbad ZWEMLESSEN IN HET GEUSSELTBAD Zwemles moet actief, leerzaam, maar vooral plezierig zijn voor kinderen. Om deze ingrediënten van de zwemles te garanderen hanteert het Geusseltbad

Nadere informatie

Informatieboekje Diplomazwemmen

Informatieboekje Diplomazwemmen VOORWOORD Informatieboekje Diplomazwemmen U heeft een informatieboekje van de Zwem en Polo Club Hoofddorp in handen. Dit informatieboekje is bedoeld voor alle ouders/verzorgers van kinderen die zwemmen

Nadere informatie

Informatieboek zwemlessen bij de ZPCH. Commissie Diplomazwemmen ZPCH

Informatieboek zwemlessen bij de ZPCH. Commissie Diplomazwemmen ZPCH 2017 Informatieboek zwemlessen bij de ZPCH Commissie Diplomazwemmen ZPCH 1. Leren zwemmen met de superspettersmethode en het behalen van het KNZB-Zwemdiploma. 2. Verder zwemmen met vaardigheid of binnen

Nadere informatie

quasports Zwemles Plezierig leren zwemmen. Doelgericht en met persoonlijke aandacht.

quasports Zwemles Plezierig leren zwemmen. Doelgericht en met persoonlijke aandacht. quasports Zwemles Plezierig leren zwemmen. Doelgericht en met persoonlijke aandacht. quasports Zwemles Efficiënt en effectief zwemonderwijs in een veilige omgeving, waarin uw kind zich prettig voelt en

Nadere informatie

Welkomsboekje voor Pappa en Mamma

Welkomsboekje voor Pappa en Mamma 1 Welkomsboekje Zwemschool Wetterwille Welkomsboekje voor Pappa en Mamma Zwemschool Wetterwille www.zwemschoolwetterwille.nl info@zwemschoolwetterwille.nl 0297 776033 06 143 143 42 Gosewijn van Aemstelstraat

Nadere informatie

Zwemles Informatie Diploma A

Zwemles Informatie Diploma A Uw kind gaat starten met de zwemlessen voor diploma A. In dit boekje treft Au uitleg en regels omtrent de zwemlessen. Wij raden u aan dit boekje te bewaren of uit te printen omdat het veel informatie bevat

Nadere informatie

Doelstellingen van Zwem-ABC (basiselementen)

Doelstellingen van Zwem-ABC (basiselementen) Doelstellingen van Zwem-ABC (basiselementen) Het eerste doel van zwemlessen is zwemveiligheid. Zwemonderwijs is bedoeld om de kans op verdrinking te minimaliseren. Maar het zwemonderwijs doet meer. Het

Nadere informatie

Alle informatie van A tot C.

Alle informatie van A tot C. Alle informatie van A tot C. Het enige officiële ABC-zwemdiploma Bij Delta Sportcentrum zwemmen kinderen voor het Zwem-ABC. Dit is het enige officiële ABC-zwemdiploma van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Nadere informatie

Zwemlessen. Aqua Mini. Aqua Club. Zwem-ABC

Zwemlessen. Aqua Mini. Aqua Club. Zwem-ABC Zwemlessen Aqua Mini Zwem-ABC Aqua Club Algemeen Bij Aquadrome, Het Slagman en De Brug bieden wij lessen aan voor het Zwem-ABC in diverse varianten. Daarnaast organiseren we Aqua Club voor kinderen die

Nadere informatie

Wegwijs in diplomaland

Wegwijs in diplomaland Wegwijs in diplomaland Voorwoord Het team van Duikerdel heet u van harte welkom. De komende tijd bent u onze gast, samen met uw kind(eren) in één van de warmste baden in de omgeving. Graag willen wij u

Nadere informatie

Lesplan Zwemmend Redden: junior redder, zwemmend redder, lifesaver.

Lesplan Zwemmend Redden: junior redder, zwemmend redder, lifesaver. Lesplan Zwemmend Redden: junior redder, zwemmend redder, lifesaver. Commissie: AB Kenmerk: Lesplan zwemmend redden Datum: 2018-07-11 ReddingsBrigade Boxtel is een vrijwilligers organisatie. Naast het opleiden

Nadere informatie

Handboek Website SuperSpetters

Handboek Website SuperSpetters Handboek Website Januari 2018 Beste -aanbieders, Wanneer je aanbiedt en dit ook actief wil promoten is het belangrijk dat er op je website voldoende informatie te vinden is over. Om jullie te ondersteunen

Nadere informatie

Wegwijs in diplomaland

Wegwijs in diplomaland Wegwijs in diplomaland Voorwoord Het team van Duikerdel heet u van harte welkom. De komende tijd bent u onze gast, samen met uw kind(eren) in één van de warmste baden in de omgeving. Graag willen wij u

Nadere informatie

Leerlijn zwemmen: van watergewenning tot zwemmen. Nathalie Hens

Leerlijn zwemmen: van watergewenning tot zwemmen. Nathalie Hens Leerlijn zwemmen: van watergewenning tot zwemmen Nathalie Hens Waarom zwemmen in het onderwijs? Veiligheid Eindtermen lager onderwijs Ontwikkelen van motorische basiseigenschappen, een positief zelfbeeld

Nadere informatie

Watergewenning. Een lessenreeks bestaat uit 8 lessen waarin je leert wat je best doet en vooral niet doet in het water.

Watergewenning. Een lessenreeks bestaat uit 8 lessen waarin je leert wat je best doet en vooral niet doet in het water. Watergewenning Bij watergewenning wordt een stevige basis gelegd voor latere zwemvaardigheden, waarbij het accent ligt op de zelfredzaamheid van de kinderen. De echte zwemtechnieken komen hier nog niet

Nadere informatie

Watergewenning. Een lessenreeks bestaat uit 8 lessen waarin je leert wat je best doet en vooral niet doet in het water.

Watergewenning. Een lessenreeks bestaat uit 8 lessen waarin je leert wat je best doet en vooral niet doet in het water. Watergewenning Bij watergewenning wordt een stevige basis gelegd voor latere zwemvaardigheden, waarbij het accent ligt op de zelfredzaamheid van de kinderen. De echte zwemtechnieken komen hier nog niet

Nadere informatie

WELKOM IN DE WATERWERELD

WELKOM IN DE WATERWERELD WELKOM IN DE WATERWERELD ZWEMMEN RECREATIEF ZWEMMEN Zwemmen voor jong & oud! 12.00-13.00 uur* 14.00-15.30 uur (speciaal tarief) 12.00-13.00 uur* Zondag 14.00-16.00 uur Er is voldoende speel- en drijfmateriaal

Nadere informatie

TRAINER/INSTRUCTEUR 2. voor alle zwemdisciplines. Het FUNdament voor het geven van trainingen

TRAINER/INSTRUCTEUR 2. voor alle zwemdisciplines. Het FUNdament voor het geven van trainingen TRAINER/INSTRUCTEUR 2 voor alle zwemdisciplines Het FUNdament voor het geven van trainingen TRAINER/INSTRUCTEUR 2 WAAROM EEN OPLEIDING VOLGEN? Al 125 jaar zet de KNZB zich samen met verenigingen in om

Nadere informatie

A l g e m e n e v o o r w a a r d e n

A l g e m e n e v o o r w a a r d e n A l g e m e n e v o o r w a a r d e n Hartelijk welkom bij De Hoekse Dolfijn. U heeft gekozen voor een bedrijf dat streeft naar een hoge kwaliteit. Duidelijkheid is ook een vorm van kwaliteit. Daarom hebben

Nadere informatie

Inleiding. Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben dan kunt u terecht bij een van onze medewerkers.

Inleiding. Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben dan kunt u terecht bij een van onze medewerkers. Inleiding Bij zwembad "Het Anker", leert uw kind volgens het Zwem ABC zwemmen. De leerweg voldoet aan de landelijk gestelde exameneisen die zijn vastgelegd in de BREZ 2.0 Het Zwem-ABC is in de loop der

Nadere informatie

Zwemlesplan Amstelbad 2019

Zwemlesplan Amstelbad 2019 Zwemlesplan Amstelbad 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Uitgangspunten 3 2.1 Visie en Doelstelling 3 2.2 Methode 3 2.2.1 Planmatige aanpak 3 2.2.2 Accenten in de uitvoering 4 2.2.3 Zwemonderwijzers

Nadere informatie

Hoera, kleurtje blauw

Hoera, kleurtje blauw Hoera, kleurtje blauw Ik,... heb op. kleurtje blauw behaald en dat wil zeggen dat ik: in het water durf springen en even mijn gezicht onder water kan houden. even op de buik durf drijven met hulpmiddelen.

Nadere informatie

ABC-zwemlessen. Dé basis voor een leven lang zwemplezier!

ABC-zwemlessen. Dé basis voor een leven lang zwemplezier! ABC-zwemlessen Dé basis voor een leven lang zwemplezier! ABC-zwemlessen In zwembad Hoornse Vaart kun je je A-, B- en C-zwemdiploma halen. Naast kwaliteit staat plezier voor het kind hierbij voorop. Tijdens

Nadere informatie

Versie: 1.1 Februari 2015

Versie: 1.1 Februari 2015 Versie: 1.1 Februari 2015 Betalen van de zwemles U koopt een lespas waar 4 lessen op komen te staan. Als deze aanééngesloten 4 lessen voorbij zijn verlengt u de pas weer met 4 lessen/ weken. Het leertraject

Nadere informatie

Geraardsbergsestraat 31, 9660 Brakel

Geraardsbergsestraat 31, 9660 Brakel Zwemlessen 1. Inhoudelijk 2. Praktisch zwembad Poseidon Brakel, zwembad@brakel.be 1. Inhoudelijk Tijdens de zwemlessen wordt gebruik gemaakt van de nieuwe leerlijn zwemmen. De nieuwe leerlijn is een stappenplan

Nadere informatie

Speech Mervyn Stegers, kick-off Week van het Zwemonderwijs mei 2009

Speech Mervyn Stegers, kick-off Week van het Zwemonderwijs mei 2009 Speech Mervyn Stegers, kick-off Week van het Zwemonderwijs 2009 11 mei 2009 Toelichting Deze speech is uitgesproken door Mervyn Stegers, voorzitter van het Nationaal Platform Zwembaden NRZ, tijdens de

Nadere informatie

Def Zwemlijnfolder.indd 2 7/11/15 08:07

Def Zwemlijnfolder.indd 2 7/11/15 08:07 n j i l wem Z Def Zwemlijnfolder.indd 1 7/11/15 08:07 Def Zwemlijnfolder.indd 2 7/11/15 08:07 ZWEMLIJN SPORTDIENST NIJLEN Algemene informatie Wie kan zwemmen, doet met veel plezier mee aan alle mogelijk

Nadere informatie

Leren zwemmen bij de Tilburgse Zwemschool

Leren zwemmen bij de Tilburgse Zwemschool Leren zwemmen bij de Tilburgse Zwemschool Uw kind gaat leren zwemmen. In ons waterrijke land is het ontzettend belangrijk om al op jonge leeftijd te kunnen zwemmen. Ook in Tilburg en omgeving is veel water

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Het ZwemABC bij Zwembad de Stok Hoofdstuk 2: Zwemlespakketten Hoofdstuk 3: Eindnormen diploma zwemmen Hoofdstuk 4: Algemene informatie

Hoofdstuk 1: Het ZwemABC bij Zwembad de Stok Hoofdstuk 2: Zwemlespakketten Hoofdstuk 3: Eindnormen diploma zwemmen Hoofdstuk 4: Algemene informatie Informatie Zwem ABC Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Het ZwemABC bij Zwembad de Stok 3 Wat is ZwemABC? 3 Leeftijd aanvang zwemles 4 Duur zwemlessen 4 Niveau en afzwemmen 5 Hoofdstuk 2: Zwemlespakketten 6 Wat

Nadere informatie

ZWEMEISEN PER NIVEAU,STICKERVERDELING EN DIPLOMA EISEN

ZWEMEISEN PER NIVEAU,STICKERVERDELING EN DIPLOMA EISEN NIVEAU 1 Sticker 1 t/m 4 Te water gaan: Met voetsprong van de bassinrand afspringen in diepwater 0.50-1.10 meter Onder water: Onder of door een B.v. hoepel, flexi-beam of surfmat. Zink figuurtjes van de

Nadere informatie

Informatiegids Leszwemmen

Informatiegids Leszwemmen Informatiegids Leszwemmen ief s u l Inc g uitle olg v g lin leer em e t s sy Beste ouder(s)/verzorger(s), Leren zwemmen is één van de activiteiten waar je kind mee te maken krijgt in zijn leven. Het is

Nadere informatie

Informatiefolder Zwem ABC. Zwemcomplex t Zuiderdiep Zuiderdiepstraatweg 4 3251 LW Stellendam 0187-491543 info@zuiderdiep.nl www.zuiderdiep.

Informatiefolder Zwem ABC. Zwemcomplex t Zuiderdiep Zuiderdiepstraatweg 4 3251 LW Stellendam 0187-491543 info@zuiderdiep.nl www.zuiderdiep. Informatiefolder Zwem ABC Zwemcomplex t Zuiderdiep Zuiderdiepstraatweg 4 3251 LW Stellendam 0187-491543 info@zuiderdiep.nl www.zuiderdiep.nl Fijn dat u geïnteresseerd bent in de zwemlessen van Zwemcomplex

Nadere informatie

Leren zwemmen. De Mini-Orka s: leren overleven voor kleutertjes vanaf 4 jaar die in het bezit zijn van een ISB diploma zeehond of waterschildpad

Leren zwemmen. De Mini-Orka s: leren overleven voor kleutertjes vanaf 4 jaar die in het bezit zijn van een ISB diploma zeehond of waterschildpad Leren zwemmen De Mini-Orka s: leren overleven voor kleutertjes vanaf 4 jaar die in het bezit zijn van een ISB diploma zeehond of waterschildpad 1x 1/2u per week Deze module is bestemd voor kinderen die

Nadere informatie

Leren zwemmen. De Mini-Orka s: leren overleven voor kleutertjes vanaf 4 jaar die in het bezit zijn van een ISB diploma zeehond of waterschildpad

Leren zwemmen. De Mini-Orka s: leren overleven voor kleutertjes vanaf 4 jaar die in het bezit zijn van een ISB diploma zeehond of waterschildpad Leren zwemmen De Mini-Orka s: leren overleven voor kleutertjes vanaf 4 jaar die in het bezit zijn van een ISB diploma zeehond of waterschildpad 1x 1/2u per week Deze module is bestemd voor kinderen die

Nadere informatie

Rapportage Schoolzwemmen. samenvatting. Colofon Uitgave Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Sector Sport Productgroep Binnensport

Rapportage Schoolzwemmen. samenvatting. Colofon Uitgave Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Sector Sport Productgroep Binnensport Gemeente Den Haag Colofon Uitgave Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Sector Sport Productgroep Binnensport Ontwerp en productie Gemeente Den Haag Intern Dienstencentrum Website www.denhaag.nl/zwemmen

Nadere informatie

Leren zwemmen met JIP! Inleiding. 1. Het kind staat centraal. Water, het leukste speelgoed dat er is!

Leren zwemmen met JIP! Inleiding. 1. Het kind staat centraal. Water, het leukste speelgoed dat er is! Leren zwemmen met JIP! Inleiding Levenslang zwemplezier, zwemveiligheid en toerusting Leren zwemmen is binnen de zwembaden De Steur en Sonnenberch gericht op het bereiken van zwemveiligheid en toerusting.

Nadere informatie

Suomi activiteiten. schooljaar 2014-2015. Sport Wanneer? Hoe laat? Waar? SportXtra

Suomi activiteiten. schooljaar 2014-2015. Sport Wanneer? Hoe laat? Waar? SportXtra Suomi activiteiten schooljaar 2014-2015 Zoals de laatste schooljaren bij jullie bekend is, worden er ook dit schooljaar weer naschoolse sportactiviteiten georganiseerd vanuit de schoolsportvereniging Suomi.

Nadere informatie

Leren zwemmen. De Mini-Orka s: leren overleven voor kleutertjes vanaf 4 jaar die in het bezit zijn van een ISB diploma zeehond of waterschildpad

Leren zwemmen. De Mini-Orka s: leren overleven voor kleutertjes vanaf 4 jaar die in het bezit zijn van een ISB diploma zeehond of waterschildpad Leren zwemmen De Mini-Orka s: leren overleven voor kleutertjes vanaf 4 jaar die in het bezit zijn van een ISB diploma zeehond of waterschildpad 1x 1/2u per week Deze module is bestemd voor kinderen die

Nadere informatie

! " $

!      $ INFO 014 61 47 24 www.uitinbeerse.be/sport sport@beerse.be! www.facebook.com/sportbeerse " www.twitter.com/sportbeerse $ www.instagram.com/sportbeerse download GRATIS onze app Sport Beerse AANBOD APRIL

Nadere informatie

Aan alle (pleeg)ouders/verzorgers van een kind dat zwemles heeft bij MNC Dordrecht.

Aan alle (pleeg)ouders/verzorgers van een kind dat zwemles heeft bij MNC Dordrecht. Aan alle (pleeg)ouders/verzorgers van een kind dat zwemles heeft bij MNC Dordrecht. Inleiding Wat fijn dat u voor de zwemles voor MNC Dordrecht hebt gekozen. Wij zijn een zwemclub met jarenlange ervaring,

Nadere informatie

Voorbeeld E-books. Leren zwemmen voor volwassenen. Oefeningen met en zonder materialen. Handig lesschema van 52 weken

Voorbeeld E-books. Leren zwemmen voor volwassenen. Oefeningen met en zonder materialen. Handig lesschema van 52 weken Leren zwemmen voor volwassenen Oefeningen met en zonder materialen Handig lesschema van 52 weken De belangrijkste zwemslagen uitgebreid beschreven Zwemdiploma s van zowel de NRZ, als ENVOZ en KNZB 1 Voorwoord

Nadere informatie

Algemene informatie over het Nationaal Platform Zwembaden/de Nationale Raad Zwemdiploma s

Algemene informatie over het Nationaal Platform Zwembaden/de Nationale Raad Zwemdiploma s Inleiding Wij zijn blij dat u één van onze zwembaden hebt gekozen om uw kind te leren zwemmen. Zwembad De Peppel in Beilen en zwembad De Smelte in Smilde staan garant voor een gedegen zwemopleiding en

Nadere informatie

Voorbereidingsopdrachten Keuzedeel Lesgever Zwem ABC. Naam student:

Voorbereidingsopdrachten Keuzedeel Lesgever Zwem ABC. Naam student: Voorbereidingsopdrachten Keuzedeel Lesgever Zwem ABC CE3 van de beroepsopleiding Allround zwembadmedewerker Naam student: Opdracht: 1 e kans 2 e kans Cijfer Cijfer 3A 3B 3C 3D NPZ Cijfer (gemiddelde van

Nadere informatie

Voorbereiding Zwem4daagse. Training 1: schoolslag. Doel Verbeteren ligging bij de schoolslag

Voorbereiding Zwem4daagse. Training 1: schoolslag. Doel Verbeteren ligging bij de schoolslag Voorbereiding Zwem4daagse Training 1: schoolslag Verbeteren ligging bij de schoolslag 50 meter schoolslag, 30 seconden rust na elke 50 meter Afzetten en lang maken. Jezelf zo lang mogelijk maken is erg

Nadere informatie

De kern is ervaren wat water met je doet.

De kern is ervaren wat water met je doet. Gesprek met Ton Weber, zwembad de Heerenduinen in IJmuiden Het kind staat centraal in het ErvaringsGericht ZwemOnderwijs De kern is ervaren wat water met je doet. Ton: Met de overgang naar het nieuwe zwembad,

Nadere informatie

INFORMATIE Zwem-ABC. Duckie Duikel gaat naar zwemles jan In het Polderbad kunt u terecht voor:

INFORMATIE Zwem-ABC. Duckie Duikel gaat naar zwemles jan In het Polderbad kunt u terecht voor: INFORMATIE Zwem-ABC In het Polderbad kunt u terecht voor: Zonnebank Aquasporten Recreatief zwemmen Banen zwemmen Zwemlessen Peutersurvival Polderbad Parkzoomhal Iersestraat 15 Postbus 111 2912 TH NIEUWERKERK

Nadere informatie

Dit document is bestemd voor de ouders/verzorgers van de kinderen bij Kids Lodge zwemles volgen.

Dit document is bestemd voor de ouders/verzorgers van de kinderen bij Kids Lodge zwemles volgen. Welkom Dit document is bestemd voor de ouders/verzorgers van de kinderen bij Kids Lodge zwemles volgen. Kids Lodge geeft de zwemdiploma s A+, B+ en C+ uit. Hiermee gaat Kids Lodge verder dan andere zwembaden

Nadere informatie

Versie: 1.0 November 2014

Versie: 1.0 November 2014 Versie: 1.0 November 2014 Betalen van de zwemles U koopt een lespas waar 4 lessen op komen te staan. Als deze aanééngesloten 4 lessen voorbij zijn verlengt u de pas weer met 4 lessen/ weken. Het leertraject

Nadere informatie

Sport- en recreatiebad Dol-fijn Sportlaan 8 3141 XN Maassluis Tel: (010) 591 28 76 zwembad@dol-fijn.nl www.dol-fijn.nl

Sport- en recreatiebad Dol-fijn Sportlaan 8 3141 XN Maassluis Tel: (010) 591 28 76 zwembad@dol-fijn.nl www.dol-fijn.nl Sport- en recreatiebad Dol-fijn Sportlaan 8 3141 XN Maassluis Tel: (010) 591 28 76 zwembad@dol-fijn.nl www.dol-fijn.nl Wij zijn te bereiken met bus 126. Eigen vervoer: via A20, afslag 7. Copyright Sportfondsen

Nadere informatie

Zwemles informatie. Januari 2019

Zwemles informatie. Januari 2019 Zwemles informatie Januari 2019 Beste ouder/verzorger, Zwembad de Wellen Schenkeltje 7b s-gravendeel 3295 KK s-gravendeel tel.: (078) 673 30 64 info@zwembaddewellen.nl www.zwembaddewellen.nl Hartelijk

Nadere informatie

Zwemles in De Meerkamp

Zwemles in De Meerkamp Zwemles in De Meerkamp Kwaliteit en plezier gaan hand in hand! informatiebrochure voor ouders/verzorgers januari 2015 Inhoudsopgave Welkom!... 3 Waarom kost leren zwemmen tegenwoordig meer tijd?... 3 Wat

Nadere informatie

ZWEM LESSEN. Zwem-ABC Aqua Club Aqua Mini

ZWEM LESSEN. Zwem-ABC Aqua Club Aqua Mini ZWEM LESSEN Zwem-ABC Aqua Club Aqua Mini Bij Aquadrome, Het Slagman en De Brug bieden wij lessen aan voor het Zwem-ABC in diverse varianten. Daarnaast organiseren we Aqua Club voor kinderen die in het

Nadere informatie

Leren zwemmen! Zwemles informatie Sport- en Evenementencomplex Merwestein

Leren zwemmen! Zwemles informatie Sport- en Evenementencomplex Merwestein 1 Leren zwemmen! Zwemles informatie Sport- en Evenementencomplex Merwestein 2 Inhoudsopgave Pagina Inleiding 3 Zwemles bij Merwestein 4 Inschrijven 4 Tijden en tarieven 5 Leskaart 5 Gratis zwemmen 6 Proefzwemmen

Nadere informatie

INFORMATIE ENVOZ zwem-abc

INFORMATIE ENVOZ zwem-abc INFORMATIE ENVOZ zwem-abc Duckie Duikel gaat naar zwemles Mei 2016 Aan de kinderen Hoera, je gaat leren zwemmen! Op dit moment sta je op de inschrijflijst om te starten met zwemles. Er staat je een leuke

Nadere informatie

Videofeedback bij Techniektraining. Trainer / instructeur 3

Videofeedback bij Techniektraining. Trainer / instructeur 3 Videofeedback bij Techniektraining Trainer / instructeur 3 1 KNZB 2007 Opleiding Trainer / Instructeur 3 2 Colofon Deze reader is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Zwembond Wattbaan 31 49, 3439

Nadere informatie

ZWEMLESPLAN. Behorende bij: Beslisdocument Plan 2521 Verenigingen Zwembad

ZWEMLESPLAN. Behorende bij: Beslisdocument Plan 2521 Verenigingen Zwembad ZWEMLESPLAN Behorende bij: Beslisdocument Plan 2521 Verenigingen Zwembad Datum Door Status 02.05.2014 Gebruikersplatform Zwemmend Culemborg (GPZC) 1.0 / DEFINITIEF 2019 Het is februari 2019. Zojuist zijn

Nadere informatie

Zwemlesplan Molenkoog voor het A-, B- en C-diploma

Zwemlesplan Molenkoog voor het A-, B- en C-diploma Zwemlesplan Molenkoog voor het A-, B- en C-diploma In dit zwemlesplan zullen wij duidelijk maken op welke manier er wordt gewerkt richting de eindtermen van het Zwem-ABC. Door middel van dit lesplan maken

Nadere informatie

ZWEMMEN KWALITATIEF & VEILIG LEREN WWW.ZWEMBADSTAPHORST.NL. Zwemles. bij de Broene eugte:

ZWEMMEN KWALITATIEF & VEILIG LEREN WWW.ZWEMBADSTAPHORST.NL. Zwemles. bij de Broene eugte: KWALITATIEF & VEILIG LEREN ZWEMMEN Zwemles bij de Broene eugte: ABC-ZWEMMEN EASYSWIM 4 Het kind staat centraal 4 Gratis vrijzwemmen tijdens de zwemlessen 4 Gediplomeerde en ervaren zwemonderwijzers 4 Individueel

Nadere informatie

Sporten voor mensen met een beperking. Lesplan Zwem ABC. Stichting DSO Weert. (i.s.m. ReddingsBrigade Weert)

Sporten voor mensen met een beperking. Lesplan Zwem ABC. Stichting DSO Weert. (i.s.m. ReddingsBrigade Weert) Sporten voor mensen met een beperking Lesplan Zwem ABC Stichting DSO Weert (i.s.m. ReddingsBrigade Weert) Datum vastgesteld door bestuur DSO : September 2017 Inhoudsopgave H1 Inleiding... 2 H2 Visie van

Nadere informatie

Ontdek meer over de zwemles van Sportbedrijf Oosterhout

Ontdek meer over de zwemles van Sportbedrijf Oosterhout Ontdek meer over de zwemles van Sportbedrijf Oosterhout Welkom bij recreatieoord de Warande. Leren zwemmen is niet alleen leuk, maar ook afwisselend, spannend en veilig. In dit zwemlesinformatieboekje

Nadere informatie

Leren zwemmen. De Mini-Orka s: leren overleven voor kleutertjes vanaf 4 jaar die in het bezit zijn van een ISB diploma zeehond of waterschildpad

Leren zwemmen. De Mini-Orka s: leren overleven voor kleutertjes vanaf 4 jaar die in het bezit zijn van een ISB diploma zeehond of waterschildpad Leren zwemmen De Mini-Orka s: leren overleven voor kleutertjes vanaf 4 jaar die in het bezit zijn van een ISB diploma zeehond of waterschildpad 1x 1/2u per week Deze module is bestemd voor kinderen die

Nadere informatie

Welkom bij Bad Hesselingen Informatiebijeenkomst EasySwim Diploma

Welkom bij Bad Hesselingen Informatiebijeenkomst EasySwim Diploma www.easyswim.com Welkom bij Bad Hesselingen Informatiebijeenkomst EasySwim Diploma De voorgeschiedenis Zwemplezierles tot de keuze voor op z n het best! EasySwim diploma (1) Zwemplezierles op z n best!

Nadere informatie

JIPPIE, ik leer zwemmen!! Informatiebrochure over de zwemles

JIPPIE, ik leer zwemmen!! Informatiebrochure over de zwemles JIPPIE, ik leer zwemmen!! Informatiebrochure over de zwemles Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Uitgangspunten zwemles...4 3. Hoe zien de zwemlessen eruit?... 5 4. Wat leren de kinderen?... 8 5. Het zwemexamen...

Nadere informatie

INFORMATIE ZWEMLES OPLEIDING ABC

INFORMATIE ZWEMLES OPLEIDING ABC Inschrijfdatum Bonnummer Startdatum INFORMATIE ZWEMLES OPLEIDING ABC ALGEMEEN De zwemcursus voor de opleiding voor het ABC diploma is een logische opleidingsweg tot en met het diploma C. Sinds de invoering

Nadere informatie

Alles over zwemles in Sportcentrum De Koploper

Alles over zwemles in Sportcentrum De Koploper Van eerste zwemles tot afzwemmen voor het Zwem-ABC Alles over zwemles in Sportcentrum De Koploper Sportbedrijf Lelystad Badweg 21 0320 285 385 klantenservice@sportbedrijf.nl www.sportbedrijf.nl SportinLelystad

Nadere informatie

DE ZWEMLESSEN IN HET GROENEWOUD

DE ZWEMLESSEN IN HET GROENEWOUD DE ZWEMLESSEN IN HET GROENEWOUD Leren zwemmen is geen kunst, goed leren zwemmen wel! In t Groenewoud is goed leren zwemmen het uitgangspunt, waarbij wij een geheel eigentijdse opleidingsweg hanteren. Leren

Nadere informatie

Certificeerbare eenheid 2 en 3

Certificeerbare eenheid 2 en 3 Certificeerbare eenheid 2 en 3 Certificeerbare eenheid 2 is de Begeleider recreatieve zwemactiviteiten (Activity & leisure host) en certificeerbare eenheid 3 is de Lesgever Zwem-ABC (Water safety instructor).

Nadere informatie

Lesplan zwemlessen sportcentrum de Trits.

Lesplan zwemlessen sportcentrum de Trits. Lesplan zwemlessen sportcentrum de Trits. Zwembad de Trits werkt in groepjes van 8 kinderen met een leeftijd vanaf 4 jaar en 3 maanden, deze lessen worden bij voorkeur door 1 docent tijdens dit traject

Nadere informatie

Ontdek meer over de zwemles van Sportbedrijf Oosterhout

Ontdek meer over de zwemles van Sportbedrijf Oosterhout Ontdek meer over de zwemles van Sportbedrijf Oosterhout Welkom bij recreatieoord de Warande. Leren zwemmen is niet alleen leuk, maar ook afwisselend, spannend en veilig. In dit zwemlesinformatieboekje

Nadere informatie

Inhoudsopgave Pagina

Inhoudsopgave Pagina Inhoudsopgave Pagina 1 Inhoudsopgave 2 2 voorwoord 3 3 uitleg zwemles 4 - aanmelden / wachtlijst 4 - Ouder & kindzwemmen 4 - Eerste zwemles 5 - Kijkles 5 - Welke spullen moet ik meenemen? 6 - De verschillende

Nadere informatie

Inhoud informatiebrochure

Inhoud informatiebrochure ZWEM LESSEN In het zwembad van Nijlen leer je zwemmen! Inhoud informatiebrochure BASISINFORMATIE ZWEMLESSEN - Hoe moet ik mij inschrijven? 4 - Welke informatie geef ik door? 4 - Op welke data gaan de

Nadere informatie

SCHOOLZWEMKAMPIOENSCHAPPEN: SPORTIEVE WATERPRET

SCHOOLZWEMKAMPIOENSCHAPPEN: SPORTIEVE WATERPRET SCHOOLZWEMKAMPIOENSCHAPPEN: SPORTIEVE WATERPRET HOE ORGANISEER JE EEN SCHOOLZWEMKAMPIOENSCHAP? HET WAS EEN GRANDIOOS SUCCES Het Schoolzwemkampioenschap is een sportief, leuk en spannend evenement, waarbij

Nadere informatie

waterveiligheid als doelstelling Overlegplatform Leerlijn Zwemmen ISB Baan 4 gezamenlijke richting voor de aanpak van het zwemonderricht

waterveiligheid als doelstelling Overlegplatform Leerlijn Zwemmen ISB Baan 4 gezamenlijke richting voor de aanpak van het zwemonderricht no 2014 Historiek In 2012 werd voor het eerst gesproken over een nieuwe leerlijn zwemmen met een verschuiving in het zwemonderricht van een accent op het aanleren van zwemslagen naar het accent op waterveiligheid

Nadere informatie

Competentie-opdrachten

Competentie-opdrachten Competentie-opdrachten Deel 3 B: Lesgever Zwem-ABC van de beroepsopleiding Allround zwembadmedewerker (Aqua & Leisure Host) Opdracht 1: Lesopbouw. Observeer een willekeurige les voor het Zwem-abc en maak

Nadere informatie

Geen diploma: doelgroepen bad 1 zweminstructeur 1 of meerdere diploma s: diepe bad 2 zweminstructeurs

Geen diploma: doelgroepen bad 1 zweminstructeur 1 of meerdere diploma s: diepe bad 2 zweminstructeurs Schoolzwemwerkplan Bosbad-Putten. Hierbij treft u het schoolzwemwerkplan aan voor het schooljaar 2012-2013. Schoolzwemmen in Putten valt onder bewegingsonderwijs en is voor de groepen 4 en 5. De groepen

Nadere informatie

1. Voorwoord 1. 2. Doelstellingen zwemonderwijs 2 2.1 Algemeen 2 2.2 Doelstellingen 2

1. Voorwoord 1. 2. Doelstellingen zwemonderwijs 2 2.1 Algemeen 2 2.2 Doelstellingen 2 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 1 2. Doelstellingen zwemonderwijs 2 2.1 Algemeen 2 2.2 Doelstellingen 2 3. Zakelijke gegevens 3 3.1 De accommodatie 3 3.2 Het materiaal 3 3.3 Groepsgrootte en niveaugroepen 3

Nadere informatie

INFORMATIEBOEK ZWEMLES ABC

INFORMATIEBOEK ZWEMLES ABC INFORMATIEBOEK ZWEMLES ABC Leren zwemmen is niet alleen leuk, maar ook afwisselend, spannend en veilig. In dit informatieboek wordt uitgelegd hoe te zwemlessen van sportbedrijf Oosterhout in De Warande

Nadere informatie

Meest gestelde vragen Wij hebben, voor u als ouder, de antwoorden op de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.

Meest gestelde vragen Wij hebben, voor u als ouder, de antwoorden op de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. DE ZWEMLESGIDS Welkom bij Het Zwemcentrum, Het zwemcentrum probeert u middels deze gids een beeld te geven van de manier van zwemles en de bijbehorende regels/afspraken. Mocht u na het lezen van deze gids

Nadere informatie

Sportfondsen Kampen B.V. Zwem- en Vergadercentrum De Steur Broedersingel 1 8261 GH Kampen Tel: 038-3316884 info@desteur.nl www.desteur.

Sportfondsen Kampen B.V. Zwem- en Vergadercentrum De Steur Broedersingel 1 8261 GH Kampen Tel: 038-3316884 info@desteur.nl www.desteur. Sportfondsen Kampen B.V. Zwem- en Vergadercentrum De Steur Broedersingel 1 8261 GH Kampen Tel: 038-3316884 info@desteur.nl www.desteur.nl Introductie en informatieboekje Sportfondsen Kampen B.V. Zwembad

Nadere informatie

Zwemvereniging Zoetermeer (ZVZ) Commissie Elementair Zwemmen (CEZ) Jaarverslag 2005

Zwemvereniging Zoetermeer (ZVZ) Commissie Elementair Zwemmen (CEZ) Jaarverslag 2005 Zwemvereniging Zoetermeer (ZVZ) Commissie Elementair Zwemmen (CEZ) Jaarverslag 2005 De CEZ ziet er eind 2005 als volgt uit: Sylvia Trijsburg - Verwoerd Voorzitter + leiding zaterdagochtend Jan Boelhouwer

Nadere informatie