Dossier: Samen voor verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dossier: Samen voor verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit"

Transcriptie

1 Dossier: Samen voor verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit Verkeersveiligheid en vlotte duurzame mobiliteit zijn politieke keuzes. Na drie dodelijk verkeersongevallen en de golf van verontwaardiging die hierop volgde, is het nu tijd voor actie. Samen lanceert vandaag een drietrapsraket. We presenteren vooreerst een reeks concrete en haalbare voorstellen om op korte termijn de verkeersveiligheid te verhogen. Er is immers geen tijd te verliezen. Samen presenteert ook haar richting om op langere termijn tot echte veilige en duurzame mobiliteit in de stad te komen. Maar bovenal vindt Samen het belangrijk om burgers, experts én actiegroepen die ijveren voor meer verkeersveiligheid aan het woord te laten. De politiek alleen zal nooit alles kunnen waarmaken. Er is draagvlak nodig en samenwerking met alle levende krachten in de stad. Daarom starten we vandaag de weg naar een mobiliteitspact. Verkeersdeskundige en mobiliteitsexpert Dirk Lauwers zal de komende weken op vraag van Samen een team van experts rond zich verzamelen om dit verder uit te werken. Dat er nu stappen worden gezet om de verkeersveiligheid te verhogen is meer dan nodig. Sinds 2013 vielen er maar liefst 53 verkeersdoden in Antwerpen. Het aantal letselongevallen bij voetgangers en fietsers is sinds 2012 met bijna een kwart (23%) toegenomen. Verkeersongevallen zijn geen wetmatigheden of collateral damage. We kunnen er wel degelijk iets aan doen, mits de bevoegde overheden hun verantwoordelijkheid opnemen om de kans op ernstige conflicten in het verkeer zo beperkt mogelijk te houden en mits alle verkeersdeelnemers willen bijdragen aan een verkeersveiligheidscultuur. Concreet zal Dirk Lauwers de komende weken samen met andere experten zoeken naar de meest gepaste aanpak om tot meer verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit te komen in Antwerpen. Daarna volgt een publieke consultatieronde met mobiliteitsverenigingen en de Antwerpenaar die zich dagelijks in Antwerpen verplaatst. Of het nu te voet, met de fiets, het openbaar vervoer of de wagen is. Ook alle democratische politieke partijen zijn uitgenodigd om hieraan mee te werken. Dit zal uitmonden in een set concrete maatregelen die voor iedereen haalbaar zijn met als doel: samen het aantal verkeersongevallen in Antwerpen drastisch verminderen en dit op een duurzame manier, en het respect tussen verkeersgebruikers onderling verbeteren. Het mobiliteitspact streeft ernaar alle neuzen in dezelfde richting te krijgen om tot meer verkeersveiligheid te komen in Antwerpen. Het overstijgt dan ook de partijpolitiek. Alle democratische politieke partijen in Antwerpen zullen uitgenodigd worden om zich mee te scharen achter het duurzame mobiliteitspact dat zal uitgetekend worden door experten, mobiliteitsverenigingen en Antwerpenaren. De resultaten van deze oefening zullen midden januari 2018 worden voorgesteld.

2 De voorstellen van SAMEN op korte termijn De ambitie van SAMEN vertrekt van de vaststelling dat onmiddellijk actie nodig en mogelijk is om de kruispunten en schoolroutes in de stad veel veiliger te maken voor fietsers en voetgangers. Daarvoor moeten we niet wachten op een wijziging van de wegcode. Wat onmiddellijk kan en moet: - Lichtenregeling om kruispunten maximaal conflictvrij te maken (als de regeling van de afgelopen jaren aangepast kon worden in functie van de doorstroming, dan moet dat ook kunnen in het belang van veiligheid - Opstelstrook of stopstreep op fietspad voor de auto's met waar mogelijk vroeger groen licht voor fietsers en voetgangers - Venstertijden voor vrachtwagens tijdens de spitsuren van het fietsverkeer, te beginnen met de gevaarlijkste fietsroutes - Politiecontrole en snelheidshandhaving in de ZONE 30's 1. Conflictvrije kruispunten Antwerpen telt 309 lichtengeregelde kruispunten. 132 daarvan zijn in het beheer van de stad Van de 132 kruispunten in het beheer van de stad zijn er slechts 3 volledig conflictvrij. 59 kruispunten in stadsbeheer kunnen op eenvoudige wijze en op korte termijn volledig conflictvrij gemaakt worden, volgens de directeur van de Mobiliteitsdienst. Wij stellen voor versneld werk te maken van het conflictvrij maken van de verkeerslichten voor fietsers en voetgangers. Kruispunt Plantin en Moretuslei Simonsstraat én kruispunt Sint- Bernardsesteenweg Hendriklei onmiddellijk volledig conflictvrij maken, door aanpassing van de lichtenregeling en/of afslagbewegingen verbieden Studie kruispunt Sint-Bernardsesteenweg Hendriklei onmiddellijke starten, nog volgend jaar aanbesteden voor herinrichting Oplijsten van de kruispunten die conflictvrij voor fietsers en voetgangers kunnen gemaakt worden met de bestaande verkeerslichten en kruispuntinrichting. Dit zijn de kruispunten waar enkel de verkeerslichtenfasering moet aangepast worden. Aanpassen van de lichtenregeling binnen de 6 maanden Jaarlijks 20 kruispunten in beheer van de stad conflictvrij maken. De kostprijs hiervan bedraagt euro per jaar voor de stad

3 2. Voorstart voor fietsers en voetgangers of fietsopstelstroken Op sommige plaatsen is het nuttig om met een fietsopstelstrook of fietsopstelvak te werken. Dat is een wegmarkering aan kruispunten waar fietsers zich opstellen voor de auto s, bussen en vrachtwagens. Zo zijn ze duidelijk zichtbaar voor de andere weggebruikers en kunnen ze als eerste vertrekken, als het verkeerslicht op groen springt. Waar mogelijk dienen de fietsers en voetgangers een voorstart te krijgen van minimaal 2 seconden op het autoverkeer. Op alle kruispunten die niet conflictvrij zijn een check doorvoeren of fietsers en voetgangers een voorstart kunnen krijgen ten opzichte van auto s Waar dit niet het geval is de lichtenfasering aanpassen of fietsopstelstroken aanbrengen binnen de zes maanden 3. Invoeren van venstertijden Zowel voor de start als na het einde van de schooltijd worden schoolomgevingen verboden terrein voor zware vrachtwagens. Hier worden afspraken over gemaakt tussen de stad, transportfirma s, de Bouwunie en de Confederatie Bouw. Zowel in intra muros als in alle schoolomgevingen extra muros komt een verbod op zwaar vrachtverkeer tussen 7.30 en 9u en tussen 15 en 17u 4. Zone 30 Een snelheidsvermindering van 1 kilometer per uur resulteert in een gemiddelde daling van de letselongevallen met 2 procent. Lagere snelheden zijn bovendien beter voor de leefbaarheid van de stad: hoe lager de snelheid, hoe lager het geproduceerde geluid. Daarom zullen we de zones 30 verder uitbreiden. Op 67 van de 156 plaatsen (in zone 30) waar snelheidsmetingen gedaan werden, werd er veel te vaak, veel te snel gereden. Het wegprofiel is niet aangepast aan zone 30 en er gebeurt geen handhaving. Alle districtskernen en de volledige kernstad (de zone binnen Singel) worden zone 30, met uitzondering van de invalswegen. Deze straten worden stelselmatig infrastructureel aangepast volgens de ontwerpsnelheid van 30 km/u, zodat het wegprofiel niet uitnodigt om te snel te rijden. Een zone 30 kan maar werken als er ook aan handhaving wordt gedaan. Samen pleit voor extra politiecontroles op de naleving van de maximumsnelheid en een handhavingsplan met rapportering op de gemeenteraad van het vervolgingsbeleid.

4 De voorstellen van SAMEN op langere termijn 1. Modal shift 50/50 In de hele discussie over de Antwerpse mobiliteit wordt de draagkracht en het perspectief van de Antwerpenaar al te vaak vergeten. Willen we echt naar een modal shift van 50/50 dan moeten we als stad fors inzetten op alternatieven. Dat maakt het verkeer in heel de stad ook veiliger. Op iets meer dan tien jaar komen tot een aandeel van 20% minder autoverplaatsingen betekent dat er tegen 2030 in de avondspits auto s minder op de Antwerpse wegen moeten rijden. Het gaat daarbij om ongeveeer auto s die er nu al rijden en die het gevolg zijn van de verwachte groei van de automobiliteit. Vooral in de wijken en districten buiten het centrum ontbreekt het vaak aan aantrekkelijke alternatieven voor de auto. We willen dus vooral inzetten op een betere bereikbaarheid vanuit de districten naar het centrum, tussen de districten rond de kernstad, en op meer ruimte voor bewoners. Op die manier winnen de districten aan comfort, en wint ook de mobiliteit in Antwerpen. Dat doen we door extra in te zetten op het openbaar vervoer en fietsers. De Noorderlijn wordt weliswaar uitgevoerd, maar waar blijven de trams naar Ekeren (en verder), Wilrijk, Kontich, Edegem, Schilde en Brasschaat? En zelfs de tram naar Malle stond ooit ingeschreven in het Masterplan 2020 voor een betere bereikbaarheid van Antwerpen. Al deze projecten zijn vergeten door de huidige minister en het stadsbestuur. Samen wil de vergeten tramprojecten van onder het stof halen. Ook van de opwaardering van de weinig- of ongebruikte treinstations wil Samen werk maken. Samen zet in op de bereikbaarheid van het centrum en de districten met de fiets. Alle districten liggen op 20 minuten van het centrum door fietsassen en fietscorridors. Samen wil werk maken van een Singeltram.

5 2. Circulatieplan Een goed uitgewerkt circulatieplan zorgt voor minder autoverkeer en meer ruimte voor voetgangers en fietsers. In het stadscentrum voeren we in goed overleg met de drie betrokken districten, net als alle andere moderne steden, een circulatieplan in. De kernstad wordt hierbij opgedeeld in verschillende zones. We gaan voor een autoluwe zone van Schelde tot Opera en een autoluwe as van daar tot de Turnhoutsepoort. Met een knip ter hoogte van de Kaaien, de Meirbrug, Operaplein (verkeer door tunnel) en de straatverbindingen tussen Turnhoutsebaan en Plantin&Moretuslei. De Turnhoutsebaan wordt een echte boulevard, een verlengstuk van Meir en Keyserlei met ondergronds tramverkeer, en alle ruimte voor fiets, voetganger en lokaal verkeer. 3. Duurzame stadsdistributie Venstertijden voor vrachtwagens blijven een oplapmaatregel. Grote vrachtwagens in een middeleeuwse stad zijn sowieso geen goede match. Beter kan er gewerkt worden aan duurzame systemen van stadsdistributie. Oprichting van grote stadsdistributiezones aan de rand van de stad: Havanasite voor het noorden van de stad en Blue Gate voor het zuiden van de stad. Micro-hubs in stedelijk gebied waar goederenstromen kunnen worden overgeslagen en gebundeld. Leveringen van pakjesdiensten bundelen per wijk en deze per wijk aanbesteden. Het aantal ritten van bestelwagens of lichte vrachtwagens in stedelijke centra en in andere kernen en woongebieden wordt beperkt, door het slim beheren van verkeersstromen en bundelen van leveringen, en dat zowel in het kader van de e- commerce als voor het beleveren van winkels of horeca.

6 4. Fiets- en woonstraten In smalle woonstraten, ook in de districten, willen we ons niet beperken tot het plaatsen van zone 30 borden. We willen een stap verder gaan: woonstraten teruggegeven aan de bewoners. De auto is er te gast. Waar nodig wordt bewonersparkeren ingevoerd: hier mogen enkel nog de bewoners hun auto stallen. Het openbaar domein wordt opgewaardeerd. De verloedering van pleinen en straten met te veel hindernissen en opgebroken en half heraangelegde voetpaden wordt een halt toegeroepen. Waar mogelijk wordt het autoverkeer bij het begin en einde van de school gebannen in de schoolstraten. In samenwerking met schooldirecties en ouders wordt gezocht hoe de schoolomgeving veilig kan. Waar dat nog niet is gebeurd worden schoolroutes in kaart gebracht.

Nieuwe mobiliteit voor Antwerpen

Nieuwe mobiliteit voor Antwerpen Nieuwe mobiliteit voor Antwerpen Duidelijk engagement van Groen voor de volgende bestuursperiode Iedere stad heeft grote projecten nodig. Eén van de grote projecten voor Antwerpen voor de komende jaren

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

HET SPORENOFFENSIEF. Een ambitieus maar noodzakelijk plan om de modal shift te bereiken

HET SPORENOFFENSIEF. Een ambitieus maar noodzakelijk plan om de modal shift te bereiken HET SPORENOFFENSIEF Een ambitieus maar noodzakelijk plan om de modal shift te bereiken 1. DOELSTELLING: MEER DUURZAAM VERKEER 2. TREINSPOREN 3. TRAMSPOREN 4. WATERSPOOR 5. SAMEN DEKKEND 6. MEER AANBOD

Nadere informatie

PIJLER 2 Veiligere verkeerslichten verkeerslichtenregeling (Fiche 13)

PIJLER 2 Veiligere verkeerslichten verkeerslichtenregeling (Fiche 13) Pagina 55 van 126 PIJLER 2 Veiligere verkeerslichten verkeerslichtenregeling (Fiche 13) Een moderne afstelling van verkeerslichten, die meer rekening houdt met de situatie op het terrein en kwetsbare weggebruikers

Nadere informatie

Mobiliteitsplan Aartselaar Verslag Velddag

Mobiliteitsplan Aartselaar Verslag Velddag Mobiliteitsplan Aartselaar Verslag Velddag 10-3-2016 Ronde 1 Openbaar vervoer GROEP 1 Thema 1: aanbod Vraag naar groter aanbod, meer diversiteit en teveel lijnen op hetzelfde traject. Betere aansluiting

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Woning en straat: veilig, stil en aangenaam Bij woningen geluid beperkt tot af en toe een auto. Stroomwegen (50 km/uur

Nadere informatie

Heraanleg. Herentalsebaan

Heraanleg. Herentalsebaan Heraanleg Herentalsebaan Inhoud Situering en analyse Situering Aanleiding Ambitie Mobiliteitsvoorwaarden Inspraak Concept Inleiding Ι aanleiding slechte staat van het wegdek inrichting is slecht aangepast

Nadere informatie

Memo. Verhouding auto-fiets 2015

Memo. Verhouding auto-fiets 2015 Uit de verkeerstellingen van de gemeente blijkt dat op deel twee op een werkdag gemiddeld 1.400 1 motorvoertuigen rijden waarvan 4% a 5% vrachtverkeer betreft. Op deel drie rijden gemiddeld per werkdag

Nadere informatie

SchiermonnikOOG OP MOBILITEIT

SchiermonnikOOG OP MOBILITEIT SchiermonnikOOG OP MOBILITEIT 1 Inhoud 1. Ander beleid o.b.v. onderzoek en evaluaties Beleidsnotitie 2002 Onderzoek en evaluaties 2. SchiermonnikOOG OP MOBILITEIT Visie Maatregelen: bereikbaarheid & verkeersveiligheid

Nadere informatie

Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede

Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede 2012-2020 Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede 2012-2020 Welkom Hans van Agteren wethouder verkeer, milieu,

Nadere informatie

Verkeersplan Open Vld Wervik- Geluwe

Verkeersplan Open Vld Wervik- Geluwe Verkeersplan Open Vld Wervik- Geluwe Voor een veilige en bereikbare stad. Uit de bevraging van de laatste maanden in de straten en wijken van Wervik, Geluwe en Kruiseke blijkt dat inwoners veel belang

Nadere informatie

HERAANLEG KRUISPUNT GROENENDAALLAAN

HERAANLEG KRUISPUNT GROENENDAALLAAN HERAANLEG KRUISPUNT GROENENDAALLAAN Beste bewoner, De werken aan de trambaan op de Noorderlaan zijn nu meer dan een half jaar bezig. De komende weken gaan we een belangrijke nieuwe fase in waarbij het

Nadere informatie

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan Hoe moeten de fietstaken uitgevoerd worden? 1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan mindert snelheid en kijkt voor zich uit. kijkt om : nadert er verkeer? vertraagt of versnelt,

Nadere informatie

Verkeersongevallen in de zone 30 met 14% gedaald tussen 2014 en 2016

Verkeersongevallen in de zone 30 met 14% gedaald tussen 2014 en 2016 Persnota 28 februari 2017 Verkeersongevallen in de zone 30 met 14% gedaald tussen 2014 en 2016 Vanaf maart 2017 ook snelheidscontroles zone 30 1. Plan Nieuw Kortrijk in het ruime centrum van Kortrijk 2.

Nadere informatie

Mobiliteit. Voetgangers en fietsers. Openbaar vervoer. Brugge

Mobiliteit. Voetgangers en fietsers. Openbaar vervoer. Brugge Voetgangers en fietsers Openbaar vervoer Auto Verkeersarme binnenstad Open VLD wil de binnenstad verkeersarmer maken. Nu zijn enkel de Jan Breydelstraat en de Sint-Amandstraat verkeersvrij. Het laden en

Nadere informatie

De Bist projectdefinitie & concept. September 2016

De Bist projectdefinitie & concept. September 2016 De Bist projectdefinitie & concept September 2016 Inhoud inleiding analyse algemene randvoorwaarden mobiliteitsvoorwaarden ambitie ontwerpend onderzoek concept Inleiding Inleiding Ι situering Inleiding

Nadere informatie

College van Burgemeester en Schepenen

College van Burgemeester en Schepenen College van Burgemeester en Schepenen GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 10 augustus 2018 ORGANISATIE EN GRONDGEBIEDSZAKEN 55 2018_CBS_01266 Tijdelijk aanvullend politiereglement - Omgeving Nederhem evaluatie

Nadere informatie

MOBILITEIT: WERFBEZOEK BRAVOKO & KUIPERSKAAI

MOBILITEIT: WERFBEZOEK BRAVOKO & KUIPERSKAAI Academiejaar 2015-2016 Faculteit Natuur en Techniek Valentin Vaerwyckweg 1 9000 Gent MOBILITEIT: WERFBEZOEK BRAVOKO & KUIPERSKAAI Seppe De Meyer Bachelor in het Vastgoed: Landmeten DOCENT: Vandenhende

Nadere informatie

Gemeentelijk verkeer- en vervoersplan

Gemeentelijk verkeer- en vervoersplan Gemeentelijk verkeer- en vervoersplan Themabijeenkomst 20 juli 2016 Ing. Bart van Kruisbergen : Even voorstellen Agenda 1. Opening wethouder (5 min) 2. Toelichting doel, werkwijze en proces (5 min) 3.

Nadere informatie

Vlaams actieplan voor veiligere verkeerslichten

Vlaams actieplan voor veiligere verkeerslichten Vlaams actieplan voor veiligere verkeerslichten Vlaams Congres Verkeersveiligheid 2017 Stanny Van Herzeele/Humerto Van Nunen 1 Agenda Waarom een actieplan verkeerslichten? Visie op slimmere verkeerslichten

Nadere informatie

scenario 1: De Leefstraat

scenario 1: De Leefstraat scenario 1: De Leefstraat De Rozenstraat en Palmstraat vormen vandaag een belangrijke levensader voor de Heilig-Hartwijk. Ze verbinden het sportcentrum Alverberg, de Heilig-Hartkerk, de Daltonschool en

Nadere informatie

herinrichting stationsgebied

herinrichting stationsgebied herinrichting stationsgebied ambities, opties & afwegingen verkeer in omgeving consequenties en gevolgen schapen kamp stations straat aansluiten en verlevendigen centrum welkom in onze stad! stations plein

Nadere informatie

Het digitale stadspanel over bereikbaarheid

Het digitale stadspanel over bereikbaarheid Het digitale stadspanel over bereikbaarheid Enkele resultaten uit de digitale enquête onder het Nijmeegse stadspanel over het thema bereikbaarheid 1. Inleiding Eind augustus / begin september jl. is het

Nadere informatie

THEMA 1 VERKEERSSTROMEN EN OVERSTEEKBAARHEID. Tafel 1, ronde 1

THEMA 1 VERKEERSSTROMEN EN OVERSTEEKBAARHEID. Tafel 1, ronde 1 Tafel 1, ronde 1 Voorstraat als gedeelde ruimte, want het is het beste voor voetgangers en oversteekbaarheid Binnenstadstraat, want veel ruimte voor iedereen. Past bij binnenstadkarakter Mits snelheid

Nadere informatie

Inspraakvergadering Bergstraat 18 mei 2016

Inspraakvergadering Bergstraat 18 mei 2016 Inspraakvergadering Bergstraat 18 mei 2016 Huidige éénrichtingsverkeer - Werken van de school ongeveer afgerond. - In kader van werken aan Bergstraat 6 - In beslagname deel openbaar domein - Hinder door

Nadere informatie

Veilig naar links via keerbewegingen

Veilig naar links via keerbewegingen Veilig naar links via keerbewegingen Na de heraanleg van de sesteenweg (N8) is het niet meer mogelijk om linksaf te slaan. Daarom zijn er drie keerpunten voorzien waar het verkeer veilig kan keren. Dankzij

Nadere informatie

Dordtenaren over mobiliteit

Dordtenaren over mobiliteit Dordtenaren over mobiliteit Uitkomsten Omnibusonderzoek 2016 Inhoud De gemeente Dordrecht gaat een nieuw mobiliteitsplan opstellen. In dat verband wil de gemeente graag weten wat er onder de bevolking

Nadere informatie

Naar een fietsvriendelijke herinrichting van de omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom

Naar een fietsvriendelijke herinrichting van de omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom Naar een fietsvriendelijke herinrichting van de omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom De omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom is op dit moment in volle ontwikkeling. Bij de (her)aanleg wordt

Nadere informatie

WIJKRAAD VLEUTEN DE MEERN (thema-avond Verkeer, 17 november 2014) Utrecht.nl

WIJKRAAD VLEUTEN DE MEERN (thema-avond Verkeer, 17 november 2014) Utrecht.nl WIJKRAAD VLEUTEN DE MEERN (thema-avond Verkeer, 17 november 2014) 1 Inhoud 1) Kruispunt Schoolstraat Thematerweg 2) Fietspad Ockhuizerweg Polderweg 3) Herinrichting Meernbrug 4) Aansluiting fietspad kleine

Nadere informatie

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Woning en straat: veilig, stil en aangenaam Geluid beperkt tot af en toe een auto. Stroom van auto s met 50 km/uur of meer

Nadere informatie

Fietspad Harold Rosherstraat. Projectdefinitie & concept 07/07/2014

Fietspad Harold Rosherstraat. Projectdefinitie & concept 07/07/2014 Fietspad Harold Rosherstraat Projectdefinitie & concept 07/07/2014 Inleiding Inleiding Ι situering Polderstad nieuwe fietstunnel Groen zuid Hoboken centrum Inleiding Ι situering nieuwe fietstunnel Inleiding

Nadere informatie

TUSSEN DE TORENS VAN DE MIDDELEEUWSE STAD

TUSSEN DE TORENS VAN DE MIDDELEEUWSE STAD Vooraf De ideale stad is veelzijdig en evenwichtig. In de ideale stad is het verkeer geen doel op zich, maar een middel om verschillende doelen te bereiken: de woning, de werkplek, het theater, het terras,

Nadere informatie

GECOMOVE. Schoolomgeving Sint-Michiel Ferdinand van Baelstraat. Onderwerp: tum: 31 maart Datum

GECOMOVE. Schoolomgeving Sint-Michiel Ferdinand van Baelstraat. Onderwerp: tum: 31 maart Datum Schoolomgeving Sint-Michiel Ferdinand van Baelstraat Datum tum: 31 maart 2017, Geert Demeulemeester, Directeur Sint-Michiel Jean Vanhaeren vraagt als coördinator van de gemachtigde opzichters in Sint Michiel

Nadere informatie

EEN VERKEERSVEILIG BOOM DAAR GAAN WIJ VOOR!

EEN VERKEERSVEILIG BOOM DAAR GAAN WIJ VOOR! EEN VERKEERSVEILIG BOOM DAAR GAAN WIJ VOOR! 10 puntenplan voor meer verkeersveiligheid én een veilig schoolbegin JONGCD&V BOOM ZET VERKEERSVEILIGHEID IN DE KIJKER! Elk dag sterven 2 mensen in het verkeer.

Nadere informatie

Fietsactieplan - D66 Den Haag. Liefde voor de fiets. D66 krijgt het voor elkaar

Fietsactieplan - D66 Den Haag. Liefde voor de fiets. D66 krijgt het voor elkaar Fietsactieplan - D66 Den Haag Liefde voor de fiets D66 krijgt het voor elkaar 20180222161527_447.adpro.indd 1 2/22/2018 4:15:40 PM Investeren in de fiets 1 Als fractievoorzitter en lijsttrekker heb ik

Nadere informatie

Duurzaam Veilig(e) Wegen

Duurzaam Veilig(e) Wegen Duurzaam Veilig(e) Wegen Categoriseringskaart (2015) Kaart met de belangrijkste wegen in onze provincie. Dit is het wensbeeld van de wegcategorisering zoals wij dat graag zien. Provinciale wegen Duurzaam

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad. Geachte leden van de raad,

Aan de gemeenteraad. Geachte leden van de raad, Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 14 030 www.utrecht.nl Aan de gemeenteraad Behandeld door M. Kikkert Doorkiesnummer 030-28 61151 E-mail margreet.kikkert@utrecht.nl Onderwerp Verkeersroute

Nadere informatie

Naar een masterplan voor. stationsomgeving Berchem infomoment 28 juni 2012.

Naar een masterplan voor. stationsomgeving Berchem infomoment 28 juni 2012. Naar een masterplan voor stationsomgeving Berchem infomoment 28 juni 2012. Naar een masterplan voor stationsomgeving Berchem infomoment 28 juni 2012. Inleiding Güler Turan, schepen voor stedelijk wijkoverleg

Nadere informatie

ONGEZONDE SITUATIE GEZONDERE SITUATIE. Creëert een ongezonde situatie: slechte lucht door uitlaatgassen

ONGEZONDE SITUATIE GEZONDERE SITUATIE. Creëert een ongezonde situatie: slechte lucht door uitlaatgassen In een zone 30 verplaatsen mensen zich vaak over een korte afstand. Kies daarom voor meer ruimte waarin de burger zich actief kan verplaatsen (zoals met de fiets of te voet). Creëer ook een aangename omgeving

Nadere informatie

Snelheid van blauwe brommers op fietspaden in 2012

Snelheid van blauwe brommers op fietspaden in 2012 Snelheid van blauwe brommers op fietspaden in 2012 Update bij eerder verschenen rapportage Blauwe brommers op fietspaden 2011 Samenvatting Snorfietsen rijden op de fietspaden in Amsterdam massaal nog steeds

Nadere informatie

Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel

Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel 2 Onderzoek Het is te druk op de fietspaden in de grote steden. Oorzaak? Steeds meer fietsers en snelheidsverschillen door de komst van e-bikes,

Nadere informatie

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen.

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen. Inleiding Parallelweg Zeeweg Vraag van de gemeenteraad: Kan de voorgestelde fietsroutestructuur nog verder geoptimaliseerd worden? Wij achten het noodzakelijk om de door belanghebbenden en raadsleden gedane

Nadere informatie

Amsterdam 2025 Stad van fietsers. Visie voor een leefbare en mobiele stad door goed fietsen

Amsterdam 2025 Stad van fietsers. Visie voor een leefbare en mobiele stad door goed fietsen Amsterdam 2025 Stad van fietsers Visie voor een leefbare en mobiele stad door goed fietsen 2018 In 2025 willen wij een stad: met volop ruimte voor fietsen, lopen, spelen en groen met schone lucht, verkeersveilig

Nadere informatie

Informatiebulletin verkeersveiligheid Brede School Spoorzone Noord

Informatiebulletin verkeersveiligheid Brede School Spoorzone Noord Informatiebulletin verkeersveiligheid Brede School Spoorzone Noord Inleiding Op 27 februari 2012 werd het bouwplan voor de nieuwe brede school Spoorzone Noord aan ouders, omwonenden en belangstellenden

Nadere informatie

Mobiliteit en ondernemen. N-VA Stabroek

Mobiliteit en ondernemen. N-VA Stabroek Mobiliteit en ondernemen N-VA Stabroek Impact mobiliteit op ondernemen Goede basismobiliteit vormt een hoeksteen voor een gezond ondernemingskader Goede basismobiliteit = Vlotte bereikbaarheid van de handelaars

Nadere informatie

De geschiktheid van een aantakkingstraject wordt vastgesteld door toepassing van een puntensysteem.

De geschiktheid van een aantakkingstraject wordt vastgesteld door toepassing van een puntensysteem. Bijlage. De methode voor de berekening van het puntensysteem, vermeld in artikel 10, tweede lid van het besluit van de Vlaamse Regering van XX XX 2017 betreffende de bescherming van de verkeersinfrastructuur

Nadere informatie

Kinderen op de fiets

Kinderen op de fiets Kinderen op de fiets Kinderen vervoeren met de fiets 1. HET FIETSZITJE Vanaf ongeveer 1 jaar Van 9 tot 15 of tot 25 kg Uitgerust met : - gordeltjes - voetsteuntjes (verstelbaar in hoogte) - hoge rugsteun

Nadere informatie

GECOMOVE. Onderwerp: Mobiliteitsmeting Frankendijk / Kruisstraat. Datum: 11 juni 2015

GECOMOVE. Onderwerp: Mobiliteitsmeting Frankendijk / Kruisstraat. Datum: 11 juni 2015 : Guy Legein : Benoit Folens Mobiliteitsmeting Frankendijk / Kruisstraat 1. Frankendijk: Het college van burgemeester en schepenen heeft op advies van de Gecomove beslist om het kruispunt van De Scheuten

Nadere informatie

Project K-06-042 Herinrichting N14 fase 2 te Zandhoven

Project K-06-042 Herinrichting N14 fase 2 te Zandhoven Project K-06-042 Herinrichting N14 fase 2 te Zandhoven contactpersonen Bouwheer Medeopdrachtgevers Aannemer Werfleider van de aannemer Agentschap Wegen en Verkeer Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111-113

Nadere informatie

Reconstructie kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat

Reconstructie kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat Nieuwsbrief november 205 Reconstructie kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat Met deze nieuwsbrief informeren wij u over de stand van zaken rondom de verbetering van het kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat.

Nadere informatie

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen.

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. Opstappen en wegrijden 7 kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. kijkt uit hoe het veilig en zonder het verkeer te hinderen de startplaats kan bereiken. stapt met de fiets aan de hand

Nadere informatie

Wauters. Hoe geeft u volmacht?

Wauters. Hoe geeft u volmacht? 2 An Wauters 42 jaar Emiel Opdebeecklaan 39, Keerbergen an.wauters@telenet.be 0484 67 11 19 tekent, droomt en geniet van de natuur Er is nog zoveel meer mogelijk in Keerbergen Na een periode van ziekte

Nadere informatie

München. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec. 2017

München. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec. 2017 83 Stadsperimeter Brussel München 84 Visitekaart o Bevolking: " Stad: 1.400.000 (sterke groei verwacht tegen 2030) " Grootstedelijk gebied: 5.500.000 o Netwerk " Regionale treinen: 14 lijnen " Metro: 6

Nadere informatie

Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt

Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt 1) Openbaar vervoer 2) Park en Ride Signalisatie 3) Doorgaand verkeer 4) Binnen de grote ring 5) Sluipverkeer 6) Alternatieve vervoersmiddelen De Situatie

Nadere informatie

BOOM» DE WEG VOORUIT. Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Boom.»

BOOM» DE WEG VOORUIT. Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Boom.» BOOM DE WEG VOORUIT Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Boom. Wie lokaal shopt, schopt leven in de buurt! Boom, een bruisende handelskern in het hart van de Rupelstreek. Waar Bomenaars

Nadere informatie

Inloopavond Verkeersstructuurplan Lochem. 27 oktober 2016

Inloopavond Verkeersstructuurplan Lochem. 27 oktober 2016 Inloopavond Verkeersstructuurplan Lochem 27 oktober 2016 Aanleiding opstellen VSP Lochem Samen toewerken naar een goed bereikbaar en aantrekkelijk centrumgebied in Lochem. Of je nu per fiets, te voet,

Nadere informatie

ENFORCEMENT ALS SLUITSTUK. Jan Bonneure

ENFORCEMENT ALS SLUITSTUK. Jan Bonneure ENFORCEMENT ALS SLUITSTUK Jan Bonneure ENFORCEMENT ALS SLUITSTUK - van een integrale aanpak van verkeersonveiligheid, - kan rekenen op een draagvlak bij weggebruikers èn bij politie ENFORCEMENT ALS SLUITSTUK

Nadere informatie

Informatieavond circulatieplan stad Gent

Informatieavond circulatieplan stad Gent Informatieavond circulatieplan stad Gent Intro Strategische keuze om van een vraag volgend mobiliteitsbeleid te evolueren naar een sturend mobiliteitsbeleid. Visie: creëren van een vlot bereikbare stad,

Nadere informatie

Afwaarderen (minder aantrekkelijk maken voor doorgaand verkeer) van de Boerendijk tussen de Hoge Rijndijk en de Chrysantstraat

Afwaarderen (minder aantrekkelijk maken voor doorgaand verkeer) van de Boerendijk tussen de Hoge Rijndijk en de Chrysantstraat Scenario 1: Optimalisering huidige verkeersnetwerk woerden West Aanpassen van kruispunt Hollandbaan Waardsebaan verkeerslichtenregelinstallatie (VRI), Boerendijk Chrysantstraat (VRI), Boerendijk Hoge Rijndijk(rotonde).

Nadere informatie

Niet alleen de bouw van een nieuw station!

Niet alleen de bouw van een nieuw station! Niet alleen de bouw van een nieuw station! Maar ook de heropwaardering van de stationsbuurt 1. Het optimaliseren van de mobiliteit in de stationsomgeving 2. Creëren van een aangename levendige stationsbuurt

Nadere informatie

Verslag van inspraak

Verslag van inspraak Verslag van inspraak Project : Herinrichting Koedijk Lochem Aanleiding : Opstellen schetsontwerp Datum: 1 juli 2016 2 Inleiding Op 8 juni 2016 werd een inloopavond gehouden waarop werd gepresenteerd dat

Nadere informatie

Stanleystraat - Cuperusstraat Voorontwerp en concept

Stanleystraat - Cuperusstraat Voorontwerp en concept Waarom De Stanleystraat en de Cuperusstraat zijn een onderdeel van de fietsostrade Antwerpen-Mechelen. Deze fietsostrade zorgt voor een snelle, veilige en comfortabele fietsverbinding tussen Antwerpen

Nadere informatie

Ontwerpsessie herinrichting Kerkstraat

Ontwerpsessie herinrichting Kerkstraat Ontwerpsessie herinrichting Kerkstraat Wat gaan we vanavond doen? Samenvatting proces Samenvatting van de uitgangspunten en kaders Samenvatting van de opgehaalde input In groepen aan de slag met 5 thema

Nadere informatie

Een kruispunt. is geen jungle

Een kruispunt. is geen jungle Een kruispunt is geen jungle Bebouwde kommen bevatten allerhande kruispunten waar verschillende types weggebruikers elkaar ontmoeten. Door de drukte en de verscheidenheid van het verkeer is het gevaar

Nadere informatie

BURGERPANEL LANSINGERLAND

BURGERPANEL LANSINGERLAND BURGERPANEL LANSINGERLAND Resultaten peiling Uitgangspunten Verkeersbeleid januari 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de peiling met het burgerpanel van Lansingerland over de

Nadere informatie

Breda Duurzaam Bereikbaar

Breda Duurzaam Bereikbaar Masterplan Mobiliteit Breda Duurzaam Bereikbaar D66 krijgt het voor elkaar Inhoud Aanleiding 3 Visie 4 Fietsen en wandelen 5 Openbaar vervoer 6 Autoverkeer 7 Aanleiding 3 Breda slibt dicht. Niet alleen

Nadere informatie

Verkeers- en parkeerproblematiek in de Opvoedingstraat

Verkeers- en parkeerproblematiek in de Opvoedingstraat Verkeers- en parkeerproblematiek in de Opvoedingstraat Smalle straat, parking aan beide kanten moeilijke doorgang Veel schade aan auto s door doorgaand verkeer (vrachtwagens ) Weinig plaats voor fietsers,

Nadere informatie

Ook de wijk rond Pierstraat wacht al jaren op een volwaardige busverbinding. Die vraag wordt dan ook opgenomen in het mobiliteitsplan.

Ook de wijk rond Pierstraat wacht al jaren op een volwaardige busverbinding. Die vraag wordt dan ook opgenomen in het mobiliteitsplan. Kontich gaat voor een beter aanbod van openbaar vervoer Dat het gemeentebestuur een voorstander is van de tramdoortrekking naar de park & ride aan de E19 is ondertussen wel bekend. Die visie wordt ook

Nadere informatie

Je plaats op de weg SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van alle graden

Je plaats op de weg SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van alle graden David Legreve Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Je plaats op de weg Doelgroep Leerlingen van alle graden VOET'en Gemeenschappelijke stam: 12, 13 Context 1: 13, 14 Lesthema De

Nadere informatie

Met CD&V/WIJRanst werken WIJ aan leefbare dorpen.

Met CD&V/WIJRanst werken WIJ aan leefbare dorpen. RANST DE WEG VOORUIT Met CD&V/WIJRanst werken WIJ aan leefbare dorpen. CD&V/ WIJRanst, wie zijn WIJ? CD&V is naast een politieke partij een brede beweging die actief is in Ranst om er een goede leefomgeving

Nadere informatie

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen Vraag 1a Welke plek in Theresia en Spoorzone vindt u voor de fietser qua verkeer het gevaarlijkst. Kunt u ook aangeven waarom? Vraag 1b

Nadere informatie

BIJLAGE 1: Frequentietabellen

BIJLAGE 1: Frequentietabellen BIJLAGE 1: Frequentietabellen UW VERVOERMIDDELEN 1. Geef aan hoe vaak u de volgende vervoermiddelen gebruikt. 1.1 Auto als bestuurder Aantal Gewogen Nooit of minder dan één keer per jaar 1.144 8,8 9,1

Nadere informatie

N631 Oosterhout Gilze-Rijen

N631 Oosterhout Gilze-Rijen N631 Oosterhout Gilze-Rijen Op 13 juni vond een inloopavond plaats over de plannen voor de N631 Rijen- Oosterhout (Vijf Eikenweg Oosterhoutseweg). Hier werden onderstaande varianten voor de weg gepresenteerd:

Nadere informatie

Bestuursakkoord Turnhout: mobiliteit

Bestuursakkoord Turnhout: mobiliteit Bestuursakkoord Turnhout: mobiliteit Turnhout: een gezond financieel beleid Turnhout: een sterke en efficiënte netwerkorganisatie Turnhout: een dynamische centrumstad Turnhout: het ondernemend hart van

Nadere informatie

kloktijd vs.belevingstijd

kloktijd vs.belevingstijd kloktijd vs.belevingstijd Binnenstadsring van s-hertogenbosch: 30km/u in 2020 Ir Adriaan Walraad MBA Vmlg. coordinator verkeersplanologie gemeente s-hertogenbosch Docent Windesheim Flevoland Opleiding

Nadere informatie

Conceptnota voor nieuwe regelgeving. betreffende maatregelen om de fietsveiligheid te verhogen

Conceptnota voor nieuwe regelgeving. betreffende maatregelen om de fietsveiligheid te verhogen ingediend op 1689 (2017-2018) Nr. 1 19 september 2018 (2017-2018) Conceptnota voor nieuwe regelgeving van Lode Ceyssens, Martine Fournier, Dirk de Kort, Karin Brouwers, Orry Van de Wauwer en An Christiaens

Nadere informatie

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Dielde Romte 1. Ontwikkelingen in verkeersbeleid Jarenlang is in het verkeerskundig denken voorrang gegeven aan de doorstroming van het gemotoriseerd

Nadere informatie

vrienden van heverleebos en meerdaalwoud vzw regionale milieu - en natuurvereniging

vrienden van heverleebos en meerdaalwoud vzw regionale milieu - en natuurvereniging vrienden van heverleebos en meerdaalwoud vzw regionale milieu - en natuurvereniging Waversebaan 66 Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening 3001 Heverlee p/a Dienst ruimtelijk beleid : 016 23

Nadere informatie

Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Kevin Clijmans

Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Kevin Clijmans Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Kevin Clijmans Meldingen + advies Meldingen Aantal ontvangen meldingen: 25 Aantal dubbele meldingen: 7 Aantal unieke meldingen: 18 Type meldingen Type Aantal

Nadere informatie

Uitwerking thema avond verkeer Huis ter Heide 3 juni 2019

Uitwerking thema avond verkeer Huis ter Heide 3 juni 2019 Uitwerking thema avond verkeer Huis ter Heide 3 juni 09 Inhoudsopgave:. Zorgpunten. Samenvatting 3. Samenvatting voor en nadelen in tabel verwerkt 4. Bijlage : bijdrage per groepje. Aan het begin van de

Nadere informatie

PERSTEKST De kroonstraat als hefboom voor een leefbaar Antwerpen

PERSTEKST De kroonstraat als hefboom voor een leefbaar Antwerpen PERSTEKST De kroonstraat als hefboom voor een leefbaar Antwerpen Buurtscholen en bewoners zetten vandaag de Kroonstraat in Borgerhout af om te pleiten voor meer veiligheid voor jongere en oudere kwetsbare

Nadere informatie

OPLOSSINGS- VOORKEUREN BEWONERS & BEDRIJVEN

OPLOSSINGS- VOORKEUREN BEWONERS & BEDRIJVEN druk. Als we niets doen, wordt dat waarschijnlijk OPLOSSINGS- VOORKEUREN BEWONERS & BEDRIJVEN DE GEMENE DELER Hoogwaardig OV-corridor 9x (Schiphol-Hilversum) a. OV-knooppunt Loenersloot b. Vrije OV-infrastructuur

Nadere informatie

Kleinesteenweg Concept en Aangepast concept

Kleinesteenweg Concept en Aangepast concept Kleinesteenweg Concept en Aangepast concept 17-02-2016 Inhoud inleiding analyse algemene randvoorwaarden mobiliteitsvoorwaarden ambitie concept Inleiding Inleiding Ι situering KLEINE STEENWEG BIST SCHOLEN

Nadere informatie

De visie voor de Zandweg

De visie voor de Zandweg Zandweg 2.0 Agenda Aftrap door de wethouder. Presentatie van de visie, uitgangspunten en algemene maatregelen. Uitleg van het shared space concept. Het groenplan. Een animatie van de nieuwe inrichting.

Nadere informatie

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 66%.

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 66%. Samenvatting mobiliteit, 4-meting 2014 Het Delft Internet Panel (DIP) is ingezet om een beeld te krijgen van de door Delftenaren gebruikte vervoersmiddelen voor verplaatsingen binnen de stad en de regio.

Nadere informatie

Senioren op Straat Onderzoeksformulier voor seniorenverenigingen

Senioren op Straat Onderzoeksformulier voor seniorenverenigingen Senioren op Straat Onderzoeksformulier voor seniorenverenigingen Gemeente Naam vereniging Contactpersoon Formulier terugbezorgen (adres) Terugbezorgen tegen (datum) 1 Algemene informatie 1. In welke straat

Nadere informatie

My Bikeworld 2017: 10 Quick wins voor het Brussels Gewest

My Bikeworld 2017: 10 Quick wins voor het Brussels Gewest My Bikeworld 2017: 10 Quick wins voor het Brussels Gewest Met My Bikeworld wil de Fietsersbond fietsers actief een stem geven. Het project werd gerealiseerd met de steun van het Brussels Gewest, de Nationale

Nadere informatie

Rapport IS 30 HET NIEUWE 50? Een peiling naar het draagvlak voor 30 km/u als nieuwe snelheidsnorm binnen de bebouwde kom Mei

Rapport IS 30 HET NIEUWE 50? Een peiling naar het draagvlak voor 30 km/u als nieuwe snelheidsnorm binnen de bebouwde kom Mei Rapport IS 30 HET NIEUWE 50? Een peiling naar het draagvlak voor 30 km/u als nieuwe snelheidsnorm binnen de bebouwde kom Mei 2019 www.ioresearch.nl Fietsers willen 30 km/u in de bebouwde kom, automobilisten

Nadere informatie

Sessie 2: WENSEN VERKEER

Sessie 2: WENSEN VERKEER Sessie 2: WENSEN VERKEER FIETSEN 17x 3,5x 53x 13x 3x : Autovrij! 7,5x Toelichting: Gedeeld gebruik van de straat Shared space kan net niet Gedeeld gebruik: o Meer balans voet/fiets Fijn: straat 1 niveau,

Nadere informatie

Infodossier Noorderlaanbrug

Infodossier Noorderlaanbrug Infodossier Noorderlaanbrug DEEL 1: PROJECTINFORMATIE Laatste update: 9/0/08 Inhoudstafel Inleiding Pagina 3 Situering Noorderlaanbrug 4 Onderdeel van het project Bruggen Albertkanaal 5 Huidige situatie

Nadere informatie

Aan de ouders / verzorgers van de toekomstige leerlingen van Basisschool Schinveld

Aan de ouders / verzorgers van de toekomstige leerlingen van Basisschool Schinveld Aan de ouders / verzorgers van de toekomstige leerlingen van Basisschool Schinveld Geachte ouders/verzorgers, In de bijlage treft uw een vragenlijst aan omtrent de verkeersveiligheid in de nabijheid van

Nadere informatie

Herinrichting Beusichemseweg. Binnen bebouwde kom t Goy

Herinrichting Beusichemseweg. Binnen bebouwde kom t Goy Binnen bebouwde kom t Goy Programma 19.45 Inloop 20.00 Opening door Wethouder Kees van Dalen 20.15 Toelichting verkeerskundigen 20.45 Kosten 20.50 Informatie aan tafels en invullen formulieren 21.25 Slotwoord

Nadere informatie

Resultaten korte verkeersenquête - juni 2016 Sint-Annaschool - wijkschool Nobelstraat Baal

Resultaten korte verkeersenquête - juni 2016 Sint-Annaschool - wijkschool Nobelstraat Baal Sint-Annaschool - wijkschool Nobelstraat 134 3128 Baal Opgemaakt door de mobiliteitsdienst van de gemeente Tremelo November 2016 Inhoudstafel Doelstelling van de enquête... 3 Vragen en respons... 4 Deel

Nadere informatie

Snelfietsroute Arnhem - Wageningen. Oosterbeek

Snelfietsroute Arnhem - Wageningen. Oosterbeek Snelfietsroute Arnhem - Wageningen Oosterbeek Programma van de avond Opening door wethouder J. Verstand Voorstelronde Presentatie doel en tracé snelfietsroute door mw. A. Stienstra projectleider Provincie

Nadere informatie

Verkeer en Verkeersveiligheid. Herziening dorpsplan Eric van Berkum

Verkeer en Verkeersveiligheid. Herziening dorpsplan Eric van Berkum Verkeer en Verkeersveiligheid Herziening dorpsplan Eric van Berkum Keuzes in Dorpsplan 1. Economisch Belang (bereikbaarheid) 2. Leefbaarheid (veiligheid, geluid, trillingen, oversteekbaarheid, ) Doelstelling

Nadere informatie

De Haagse D66 Fietsagenda: Bewegen naar morgen!

De Haagse D66 Fietsagenda: Bewegen naar morgen! De Haagse D66 Fietsagenda: Bewegen naar morgen! D66 zet in op Den Haag als 'Fietsstad van de toekomst'. En daar moet Den Haag snel mee aan de slag! D66 gaat daarom ook voor Den Haag als Fietsstad van het

Nadere informatie

Binnenstad Tienen wordt zone 30

Binnenstad Tienen wordt zone 30 Binnenstad Tienen wordt zone 30 Na de paasvakantie wordt de hele binnenstad van Tienen een zone 30. Een zone 30 is een gebied waar je nergens sneller mag rijden dan 30 km/uur. Waarom gaan we voor deze

Nadere informatie

Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Resultaten: Stabroek - GO De Stappe

Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Resultaten: Stabroek - GO De Stappe Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Resultaten: Stabroek - GO De Stappe Info deelnemers Aantal deelnemers: 20 6% Vrouw 28% 1% 6% Leerling Ouder Man Leerkracht 94% 67% Ander Meldingen Meldingen

Nadere informatie