N Beroepsreglementeringen A08 Brussel, MH/BL/LC A D V I E S. over

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "N Beroepsreglementeringen A08 Brussel, MH/BL/LC A D V I E S. over"

Transcriptie

1 N Beroepsreglementeringen A08 Brussel, MH/BL/LC A D V I E S over HET ONTWERP VAN KADERWET BETREFFENDE HET VOEREN VAN DE BEROEPSTITEL VAN EEN AMBACHTELIJK BEROEP ***

2 2 In haar brief van 19 december 2005 vroeg Mevr. S. Laruelle, Minister van Middenstand en Landbouw, het advies van de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO over een ontwerp van kaderwet betreffende het voeren van de beroepstitel van een ambachtelijk beroep. Na meermaals de commissie Beroepsreglementeringen en zijn bureau te hebben geraadpleegd en na de toelichting door het kabinet van de Minister over zijn bedoelingen en oogmerken te hebben gehoord, brengt de Hoge Raad tijdens zijn algemene vergadering van 16 februari 2006 volgend advies uit. ALGEMEEN STANDPUNT 1. De Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO is steeds voorstander van evenwichtige beroepsreglementeringen waarbij tegelijkertijd enerzijds de degelijke uitoefening van het beroep en de kwaliteit en veiligheid van de aan de consument geleverde producten en diensten worden verzekerd en anderzijds een gezond concurrentieel en sociaal klimaat wordt bewaard dat iedereen ten goede komt. In dit verband is de Hoge Raad reeds lang vragende partij voor een actualisering en modernisering van de bestaande beroepsreglementeringen. Tegelijk waakt de Hoge Raad erover dat de administratieve lasten van die reglementeringen tot een minimum beperkt blijven en geen problemen qua toegankelijkheid stellen (diploma s, praktijken, enz.). Niet alle beroepen vereisen immers hetzelfde opleidingsniveau, hetzelfde bekwaamheidsniveau of dezelfde praktijkervaring. Hiermee herbevestigt de Hoge Raad zijn vroegere standpunten met betrekking tot de diverse beroepsreglementeringen en vraagt hij de Minister spoedig gevolg te willen geven aan de adviezen in dit verband. 2. In deze context verwelkomt de Hoge Raad het initiatief van de Minister om via een bescherming van de beroepstitel bepaalde beroepen te willen promoten. Een beperking tot ambachtelijke beroepen is niet wenselijk omdat dit slechts een klein aantal vaak zeer specifieke beroepsactiviteiten zou omvatten. De Hoge Raad beschouwt dat het ambacht bovenal gekenmerkt wordt door een manier van werken of een manier van doen in de praktijk van bepaalde beroepen. Zonder de kwaliteiten van die beroepsactiviteiten te willen onderschatten refereert het begrip ambachtelijk naar handwerk dat moet aangeleerd worden of met vakmanschap gemaakt wordt en dat van oude degelijkheid 1 is. In het juridisch taalgebruik wordt met het woord ambachtsman de persoon aangeduid die een manueel beroep uitoefent voor eigen rekening, alleen of bijgestaan door zijn familie en door een beperkt aantal arbeiders of leerjongens 2 1 Van Dale, Groot Woordenboek Der Nederlandse Taal 2 Vrije vertaling van Gérard CORNU : vocabulaire juridique (Association «Henri Capitant»)

3 3 In het gewoon taalgebruik worden onder ambachten 3 de beroepen verstaan zoals smid, schoenmaker, wever en boekbinder. In deze betekenis tellen de ambachtelijke beroepen te weinig beroepsbeoefenaars om de behoefte aan een kaderwet voor ambachtelijke beroepen te kunnen verantwoorden. De Hoge Raad meent dat het begrip ambachtelijk beroep een te eng keurslijf is voor een groot aantal hedendaagse beroepen die slechts gedeeltelijk, of zelfs zeer gedeeltelijk, gekenmerkt worden door het manueel aspect van hun activiteiten. Bovendien dreigt in het Belgisch recht verwarring te ontstaan met het zeer beperkt begrip van ambachtelijke onderneming, zoals omschreven in de wet van 16 januari , in die zin met name dat die activiteit niet vergezeld gaat van levering van goederen, hetgeen zelden het geval is. Ook de verwijzing naar Franse situatie is niet dienstig omdat ambachtelijke beroepen in Frankrijk een totaal andere traditie kennen en over een specifiek wettelijk kader beschikken dat veel ruimer is. Het Franse systeem omvat het geheel van de professionele activiteiten. De Hoge Raad pleit er daarom voor om het toepassingsgebied van de kaderwet zo ruim mogelijk te bepalen opdat zoveel mogelijk beroepen van deze wet gebruik zouden kunnen maken. In principe zouden alle bestaande (en toekomstige) beroepen die ressorteren onder volgende sectoren (conform de indeling van de sectorcommissies 1 tot en met 11 op basis van de wetten betreffende de organisatie van de middenstand en de uitvoeringsbesluiten ervan) in aanmerking moeten kunnen komen om onder het toepassingsgebied opgenomen te worden: - voeding, - textiel en leder, - metaal en hout, - diverse handelsactiviteiten, - bouw, - land- en tuinbouwgebonden activiteiten, - ambulante handel, - horeca, toerisme en ontspanning, - transport en voertuigen, - technologie, - en personenzorg. 3. De Hoge Raad is van oordeel dat een kaderwet een goed instrument is om een titelbescherming wettelijk te organiseren. Het biedt een modern kader voor de bestaande beroepen én de mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Het is een dynamisch middel dat de bevoegde minister en de sectoren mogelijkheden biedt om beroepstitels duidelijk te omschrijven en te beschermen. 3 Lexis Larousse, Dictionnaire de la langue Française 4 Art. 2, 5 van de wet van 16 januari 2003 tot oprichting van een Kruispuntbank van Ondernemingen, tot modernisering van het handelsregister, tot oprichting van erkende ondernemingsloketten en houdende diverse bepalingen (B.S. d.d. 5 februari 2003).

4 4 De Hoge Raad is van oordeel dat dergelijke kaderwet duidelijk te onderscheiden moet blijven van: - de programmawet van 10 februari 1998 tot bevordering van het zelfstandig ondernemerschap (de zogenaamde vestigingswet), - de kaderwet van 1 maart 1976 tot reglementering van de bescherming van de beroepstitel en van de uitoefening van de dienstverlenende intellectuele beroepen, - en het ontwerp van kaderwet betreffende het voeren van de beroepstitel van een dienstverlenend intellectueel beroep. Omwille van de verschillende inhoud van de reglementeringen en de wezenlijke verschillen met dienstverlenende intellectuele beroepen pleit de Hoge Raad voor een aparte behandeling van dit wetgevend initiatief. 4. De Hoge Raad onderlijnt dat het in het kader van een titelbescherming essentieel is dat een meerwaarde objectief kan aangetoond worden zowel voor de consument als voor de sector. Bovendien en opdat deze kaderwet succesvol toegepast zou kunnen worden vereist dit een aangepast communicatieplan van de overheid om zowel de consumenten als beroepsbeoefenaars van de onderscheiden sectoren goed te informeren. SPECIFIEKE BEMERKINGEN BETREFFENDE HET ONTWERP VAN KADERWET Titel van het ontwerp Deze titel is te beperkt omdat hij meer moet omvatten dan enkel de ambachtelijke beroepen die te restrictief dreigen beschouwd te worden. Een aangepaste titel moet de beoogde lading zo goed mogelijk dekken. Artikel 2, 3 de streepje (diploma) Naast diploma, getuigschrift of andere titel is voor de beoogde beroepen ook de beroepservaring een element dat men in dit verband niet mag negeren. Een overeenstemming met de bepaling van art. 5, 1 is bijgevolg vereist. In die optiek meent de Hoge Raad dat de definitie van de beroepspraktijk toegevoegd moet worden aan de opsomming in artikel 2. Tevens moet ieder bewijsmiddel, waarvan de bewijswaarde volgt uit internationale verplichtingen, aanvaard worden. Artikel 2, 4 de streepje (definitie van het ambachtelijk beroep) De centrale vraag is deze van een zo nauwkeurig mogelijke en ondubbelzinnige definitie van wat men beoogt. Op dat vlak is de beperking tot de ambachtelijke beroepen zoals beschreven in het ontwerp ontoereikend. De definitie dient uitgebreid te worden in overeenstemming met bovenvermeld algemeen standpunt 2. De Hoge Raad is van oordeel dat de definitie in dit artikel niet strookt met de bepaling van artikel 3. In zijn huidige vorm laat de definitie niet toe om een onderscheid te maken tussen wat een ambachtelijk beroep is en een ander beroep dat gereglementeerd wordt door de programmawet van 10 februari 1998 ter bevordering van het zelfstandig ondernemerschap.

5 5 Voortgaand op de voorgestelde definitie zouden heel wat ondernemingen die momenteel onderworpen zijn aan de regels opgelegd door de programmawet van 1998 op grond van hun grootte (minder dan 10 werknemers) beschouwd kunnen worden als zijnde ambachtelijk. Bovendien vormt de voorgestelde definitie een mogelijke bron van discriminatie tussen de beroepsbeoefenaars naargelang de grootte van de onderneming (meer of minder dan 10 werknemers) en stelt zich het probleem van het statuut van een onderneming in expansie. De Hoge Raad stelt daarom voor om het gebruikelijke criterium van 50 werknemers te hanteren, naar analogie met de bovenvermelde programmawet. Artikel 2, 5 de streepje (de betrokken beroepsfederaties) In de Nederlandstalige tekst dient overal het begrip beroepsfederaties in plaats van beroepsverbonden gehanteerd te worden conform de terminologie van de geciteerde wetgeving. Artikel 3 (verzoekers) Het verzoek van één of meer beroepsfederaties moet ontvankelijk zijn zonder peterschap van een interprofessionele federatie. Gezien de mogelijkheid dat sommige ambachtelijke beroepen niet over een beroepsvertegenwoordiging beschikken zou het verzoek ook moeten kunnen uitgaan van één of meerdere interprofessionele organisaties. Een gecombineerd verzoek ingediend door beroeps- en interprofessionele federaties kan ook overwogen worden maar de voogdij van de laatste moet vermeden worden. In dit verband gelden volgende argumenten: 1 De beroepsfederaties zijn even verantwoordelijk als de interprofessionele federaties. 2 Dit verzwaart de procedure van voorafgaand verzoek en is dus tegengesteld aan de na te streven administratieve vereenvoudiging. 3 De interprofessionele federaties zijn lid van de Hoge Raad en hebben een invloed op de tekst van de adviezen van deze laatste. Het is niet wenselijk dat een interprofessionele organisatie als rechter én partij zou optreden in dergelijke procedure. De Raad moet zijn verantwoordelijkheid als laatste scheidsrechter behouden. In de tekst van het artikel 3 moet bijgevolg op verzoek van één of meer belanghebbende beroepsfederaties OF (in plaats van EN) minstens één nationale interprofessionele federatie vermeld worden. De uitsluiting van de beroepen die gereglementeerd zijn in uitvoering van de programmawet van 10 februari 1998 tot bevordering van het zelfstandig ondernemerschap, zou beter op haar plaats zijn aan het begin van het ontwerp waar sprake is van het toepassingsgebied (definitie) en van de uitsluitingen. Tenslotte dient de Nederlandstalige vertaling in overeenstemming met de Franstalige tekst gebracht te worden. Artikel 4 (procedure) Voor wat de te volgen procedure voor de aanvraag tot bescherming van een beroepstitel betreft, pleit de Hoge Raad voor een maximaal vereenvoudigde procedure naar analogie met zijn advies van 25 maart 2004 (cf. bijlage).

6 Daarnaast formuleert de Hoge Raad in dit verband tevens volgende bemerkingen: 6 Artikel 4, 1 (verzoekschrift) De Nederlandstalige tekst van 1, a, derde lid dient verbeterd te worden: Het verzoekschrift vermeldt de diploma s en/of de beroepspraktijk die vereist De opleiding moet kunnen verworven worden via door het Rijk, de Gemeenschappen of de Gewesten erkende of gesubsidieerde opleidingen. Na onderafdeling a) zoekt men tevergeefs naar onderafdeling b). Artikel 4, 2 (advies van de Raad voor het Verbruik) De Hoge Raad is van oordeel dat de overwogen procedure niet moet verzwaard worden door de bijkomende raadpleging van de Raad voor het Verbruik voor een materie die essentieel de zelfstandigen en de KMO aanbelangt. Die raadpleging is trouwens niet vereist in de reeds bestaande procedures betreffende de beroepsreglementeringen. De eerste alinea van paragraaf 2 is bijgevolg overbodig. Artikel 4, 3 (advies van de Hoge Raad) Er is evenmin een valabele reden om ter zake de vaste commissie Vrije beroepen van de Hoge Raad te raadplegen. Het einde van de tweede zin van alinea 1 moet na de woorden een met redenen omkleed advies geschrapt worden. Artikel 5 (voorwaarden om de titel te voeren) De tekst van dit artikel laat niet toe het onderscheid te maken tussen een zelfstandige en een loontrekkende beroepsbeoefenaar. De Nederlandstalige tekst van dit artikel moet in overeenstemming gebracht worden met de Franstalige tekst. Artikel 12 (controle) De strafbepalingen vervat in het ontwerp zijn klassiek, doch de Hoge Raad is van oordeel dat ze in de praktijk weinig doeltreffend zijn voor de controle op het voeren van een titel. Hij vraagt zich af of een alternatief van andere soorten sancties niet doeltreffender is. BESLUIT De Hoge Raad onderschrijft de doelstelling die de Minister met de besproken kaderwet beoogt, doch is van oordeel dat de doelstelling van de bescherming van een beroepstitel van een ambachtelijk beroep te beperkt is. De definitie van het toepassingsveld dient verruimd te worden opdat beroepen uit diverse sectoren in aanmerking kunnen komen voor een beschermde beroepstitel voorzover dit een betekenisvolle toegevoegde waarde heeft voor de consument en de uitoefenaar van het beroep. Als norm voor het aantal tewerkgestelde personeelsleden voor de bepaling van het toepassingsgebied verkiest de Hoge Raad de gebruikelijke KMO-norm van 50 werknemers te hanteren.

7 7 Verder vraagt de Hoge Raad dat de bevoegde Ministers een sensibiliseringsactie zouden opzetten teneinde de nieuwe kaderwet bekend te maken. De Hoge Raad is voorstander om een aparte kaderwet voor de titelbescherming van de beoogde beroepen duidelijk te onderscheiden van andere wetgevingen. Aangezien het ontwerp tal van aanpassingen vereist, verzoekt de Hoge Raad hierover opnieuw geconsulteerd te worden op basis van een volledige tekst, met inbegrip van een memorie van toelichting, die rekening houdt met de geformuleerde bemerkingen.

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KADERWET BETREFFENDE HET VOEREN VAN DE BEROEPSTITEL VAN EEN DIENSTVERLENEND INTELLECTUEEL BEROEP ***

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KADERWET BETREFFENDE HET VOEREN VAN DE BEROEPSTITEL VAN EEN DIENSTVERLENEND INTELLECTUEEL BEROEP *** N Kaderwet A06 Brussel, 14.12.2004 MH/BL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KADERWET BETREFFENDE HET VOEREN VAN DE BEROEPSTITEL VAN EEN DIENSTVERLENEND INTELLECTUEEL BEROEP *** 2 In haar brief van 20

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Kaderwet A 03 Brussel, 16 december 2008 MH/BL/LC ADVIES OP EIGEN INITIATIEF met VOORSTELLEN TOT VERBETERING VAN DE KADERWET VAN 24 SEPTEMBER 2006 BETREFFENDE

Nadere informatie

RVV 377 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RVV 377 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RVV 377 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES over het verzoekschrift met het oog op het bekomen van de bescherming van de beroepstitel van interieurarchitect. Brussel, 10 april 2007 SAMENVATTING A. Algemene opmerkingen

Nadere informatie

N Vastgoedmakelaar A06 Brussel, MH/BL/LC A D V I E S. over

N Vastgoedmakelaar A06 Brussel, MH/BL/LC A D V I E S. over N Vastgoedmakelaar A06 Brussel, 11.10.2005 MH/BL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT WIJZIGING VAN ARTIKEL 4, 1 VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 6 SEPTEMBER 1993 TOT BESCHERMING VAN

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N BEROEPSREGL - Onthaalouders A08 Brussel, 25.06.2009 MH/BL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE UITSLUITING VAN DE BEROEPSACTIVITEIT

Nadere informatie

Vest. V. Beroepen A04 Brussel, BL/LC A D V I E S. over DE REGLEMENTERING VAN DE TITEL EN HET BEROEP VAN LANDMETER-EXPERT ***

Vest. V. Beroepen A04 Brussel, BL/LC A D V I E S. over DE REGLEMENTERING VAN DE TITEL EN HET BEROEP VAN LANDMETER-EXPERT *** Vest. V. Beroepen A04 Brussel, 31.5.2002 BL/LC A D V I E S over DE REGLEMENTERING VAN DE TITEL EN HET BEROEP VAN LANDMETER-EXPERT *** 2 Op 22 februari 2002 werd aan de Ministerraad een voorontwerp van

Nadere informatie

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE REGLEMENTERING VAN TATOEAGES EN PIERCINGS

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE REGLEMENTERING VAN TATOEAGES EN PIERCINGS N tatoeages&piercings A 05 Brussel, 18.5.2005 MH/SL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE REGLEMENTERING VAN TATOEAGES EN PIERCINGS (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de

Nadere informatie

N Beroepsregl. bouw A05 Brussel, MH/JC/LC A D V I E S. over

N Beroepsregl. bouw A05 Brussel, MH/JC/LC A D V I E S. over N Beroepsregl. bouw A05 Brussel, 1.06.2006 MH/JC/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE BEROEPSBEKWAAMHEID VOOR DE UITOEFENING VAN DIVERSE ZELFSTANDIGE BEROEPSWERKZAAMHEDEN

Nadere informatie

N Versoepeling A2 Brussel, 29 april 2015 MH/EDJ/AS ADVIES. over

N Versoepeling A2 Brussel, 29 april 2015 MH/EDJ/AS ADVIES. over N Versoepeling A2 Brussel, 29 april 2015 MH/EDJ/AS 726-2015 ADVIES over ARTIKEL 4 VAN HET MINISTERIEEL BESLUIT VAN 22 MAART 2013 BETREFFENDE DE VERSOEPELING VAN DE TOEPASSINGSMODALITEITEN VAN DE AUTOCONTROLE

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES. Over het verzoek tot bescherming van de beroepstitel van interieurarchitect van de Unie van Designers van België (UDB).

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES. Over het verzoek tot bescherming van de beroepstitel van interieurarchitect van de Unie van Designers van België (UDB). RVV 383 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over het verzoek tot bescherming van de beroepstitel van interieurarchitect van de Unie van Designers van België (UDB). Brussel, 2 juli 2007 1 De Raad voor het Verbruik

Nadere informatie

N HANDELSPR Fin. diensten A 03 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S. betreffende

N HANDELSPR Fin. diensten A 03 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S. betreffende N HANDELSPR Fin. diensten A 03 Brussel, 18.05.2005 MH/SL/LC A D V I E S betreffende DE OMZETTING IN BELGISCH RECHT VAN TWEE EUROPESE RICHTLIJNEN INZAKE FINANCIËLE DIENSTEN OP AFSTAND (bekrachtigd door

Nadere informatie

Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO

Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO De Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO is een federale adviesraad die alle erkende interprofessionele en beroepsorganisaties samenbrengt. Als overlegforum

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Org. Middenst. - Beroepsorg. A02 Brussel, 17 december 2009 MH/BL/JDH A D V I E S over DE VERTEGENWOORDIGING VAN DE BEROEPSORGANISMEN IN DE HOGE RAAD VOOR DE

Nadere informatie

Doc. nr. N Vest.wet HA&AMB A06 Brussel, 28.6.2001 MH/FD/LC A D V I E S. betreffende

Doc. nr. N Vest.wet HA&AMB A06 Brussel, 28.6.2001 MH/FD/LC A D V I E S. betreffende Doc. nr. N Vest.wet HA&AMB A06 Brussel, 28.6.2001 MH/FD/LC A D V I E S betreffende EEN VOORONTWERP VAN WET TOT WIJZIGING VAN DE PROGRAMMAWET VAN 10 FEBRUARI 1998 TOT BEVORDERING VAN HET ZELFSTANDIG ONDERNEMERSCHAP

Nadere informatie

N Beroepsregl bouw 2018 A2 Brussel, 18 december 2018 MH/JC/AS ADVIES. over DE BEROEPSREGLEMENTERINGEN IN DE BOUWSECTOR

N Beroepsregl bouw 2018 A2 Brussel, 18 december 2018 MH/JC/AS ADVIES. over DE BEROEPSREGLEMENTERINGEN IN DE BOUWSECTOR N Beroepsregl bouw 2018 A2 Brussel, 18 december 2018 MH/JC/AS 799-2018 ADVIES over DE BEROEPSREGLEMENTERINGEN IN DE BOUWSECTOR (goedgekeurd door het bureau op 15 oktober 2018, bekrachtigd door de algemene

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Conservators A 06 Brussel, 20.03.2008 MH/BL/LC A D V I E S over HET VERZOEKSCHRIFT TOT BESCHERMING VAN DE BEROEPSTITEL VAN CONSERVATOR-RESTAURATEUR VAN KUNSTVOORWERPEN

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Osteopaten A 04 Brussel, 20.03.2008 MH/BL/LC A D V I E S over het VERZOEKSCHRIFT TOT BESCHERMING VAN DE TITEL VAN OSTEOPAAT *** 2 Door middel van zijn brief

Nadere informatie

N Beroepsregl. voeding A07 Brussel, MH/JC/LC A D V I E S. over

N Beroepsregl. voeding A07 Brussel, MH/JC/LC A D V I E S. over N Beroepsregl. voeding A07 Brussel, 26.04.2007 MH/JC/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE BEROEPSBEKWAAMHEID VOOR DE UITOEFENING VAN ZELFSTANDIGE ACTIVITEITEN OP HET GEBIED

Nadere informatie

Doc. KMO-POL A 03 Brussel, Actieplan Middenstand-Kleinbedrijf A D V I E S. over

Doc. KMO-POL A 03 Brussel, Actieplan Middenstand-Kleinbedrijf A D V I E S. over Doc. KMO-POL A 03 Brussel, 13.09.2001 Actieplan Middenstand-Kleinbedrijf 2001-2003 A D V I E S over HET ACTIEPLAN MIDDENSTAND - KLEINBEDRIJF 2001-2003 2 De heer Rik Daems, Minister van Telecommunicatie

Nadere informatie

N Financiële planners A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/SL-EDJ/AS 717-2014 ADVIES. over

N Financiële planners A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/SL-EDJ/AS 717-2014 ADVIES. over N Financiële planners A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/SL-EDJ/AS 717-2014 ADVIES over EEN ONTWERP VAN WET INZAKE HET STATUUT VAN EN HET TOEZICHT OP DE ONAFHANKELIJK FINANCIËLE PLANNERS EN INZAKE HET VERSTREKKEN

Nadere informatie

N Vastgoedexpert A2 Brussel, 29 april 2015 MH/BL/AS 727-2015 ADVIES. over EEN VERZOEKSCHRIFT TOT BESCHERMING VAN DE BEROEPSTITEL VAN DE VASTGOEDEXPERT

N Vastgoedexpert A2 Brussel, 29 april 2015 MH/BL/AS 727-2015 ADVIES. over EEN VERZOEKSCHRIFT TOT BESCHERMING VAN DE BEROEPSTITEL VAN DE VASTGOEDEXPERT N Vastgoedexpert A2 Brussel, 29 april 2015 MH/BL/AS 727-2015 ADVIES over EEN VERZOEKSCHRIFT TOT BESCHERMING VAN DE BEROEPSTITEL VAN DE VASTGOEDEXPERT (goedgekeurd door het bureau op 17 februari 2015, bekrachtigd

Nadere informatie

Doc. nr. Th gez. en veiligheid zelfst A07 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. over een

Doc. nr. Th gez. en veiligheid zelfst A07 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. over een Doc. nr. Th gez. en veiligheid zelfst A07 Brussel, 03.12.2002 MH/FD/LC A D V I E S over een VOORSTEL VOOR EEN AANBEVELING VAN DE RAAD BETREFFENDE DE TOEPASSING VAN DE WETGEVING INZAKE GEZONDHEID EN VEILIGHEID

Nadere informatie

N Auto-experts A04 Brussel, MH/JC/LC

N Auto-experts A04 Brussel, MH/JC/LC N Auto-experts A04 Brussel, 14.05.2004 MH/JC/LC A D V I E S betreffende HET WETSVOORSTEL TOT ERKENNING VAN HET BEROEP VAN AUTO-EXPERT EN TOT OPRICHTING VAN EEN INSTITUUT VAN DE AUTO-EXPERTS (bekrachtigd

Nadere informatie

Doc. nr. N2:10052C09 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. over het

Doc. nr. N2:10052C09 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. over het Doc. nr. N2:10052C09 Brussel, 29.6.2000 MH/FD/LC A D V I E S over het ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT OPHEFFING VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 27 APRIL 1999 TOT BEPALING VAN DE UITOEFENINGSVOORWAARDEN

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RVV 389 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES over het verzoekschrift met het oog op het bekomen van de bescherming van de beroepstitel van "conservatorrestaurateur van kunstvoorwerpen en cultureel erfgoed" Brussel,

Nadere informatie

N Interieurarchitect A 04 Brussel, 28.09.2007 MH/BL/JP A D V I E S. over

N Interieurarchitect A 04 Brussel, 28.09.2007 MH/BL/JP A D V I E S. over N Interieurarchitect A 04 Brussel, 28.09.2007 MH/BL/JP A D V I E S over TWEE VERZOEKSCHRIFTEN TOT BESCHERMING VAN DE TITEL VAN INTERIEURARCHITECT VOORGESTELD DOOR DE ASSOCIATIE VAN INTERIEURARCHITECTEN

Nadere informatie

N Landmeters A05 Brussel, 29.9.2005 MH/BL/LC A D V I E S. over DE GELIJKWAARDIGHEID VAN DIPLOMA'S VOOR HET BEKOMEN VAN DE TITEL VAN LANDMETER-EXPERT

N Landmeters A05 Brussel, 29.9.2005 MH/BL/LC A D V I E S. over DE GELIJKWAARDIGHEID VAN DIPLOMA'S VOOR HET BEKOMEN VAN DE TITEL VAN LANDMETER-EXPERT N Landmeters A05 Brussel, 29.9.2005 MH/BL/LC A D V I E S over DE GELIJKWAARDIGHEID VAN DIPLOMA'S VOOR HET BEKOMEN VAN DE TITEL VAN LANDMETER-EXPERT (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de Zelfstandigen

Nadere informatie

N DIV REGL ambulante handel A04 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over

N DIV REGL ambulante handel A04 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over N DIV REGL ambulante handel A04 Brussel, 1.06.2006 MH/AB/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE UITOEFENING EN DE ORGANISATIE VAN KERMISACTIVITEITEN EN DE AMBULANTE ACTIVITEITEN

Nadere informatie

N Vert ambachten A Brussel, 13 december 2016 MH/JC/AS ADVIES. inzake

N Vert ambachten A Brussel, 13 december 2016 MH/JC/AS ADVIES. inzake N Vert ambachten A Brussel, 13 december 2016 MH/JC/AS 757-2016 ADVIES inzake DE INTEGRATIE VAN DE VERTEGENWOORDIGING VAN DE AMBACHTELIJKE BEROEPEN IN DE HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO Hoge Raad

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Handelspraktijken Voorv. Prod. A03 Brussel, 23.09.2008 MH/AB/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT OMZETTING VAN DE RICHTLIJN 2007/45/EG

Nadere informatie

N Programmawet art. 6 A06 Brussel, 26 april 2007 MH/BL/LC A D V I E S. over

N Programmawet art. 6 A06 Brussel, 26 april 2007 MH/BL/LC A D V I E S. over N Programmawet art. 6 A06 Brussel, 26 april 2007 MH/BL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP TOT WIJZIGING VAN ARTIKEL 6 VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 21 OKTOBER 1998 TOT UITVOERING VAN HOOFDSTUK I VAN TITEL

Nadere informatie

A D V I E S Nr

A D V I E S Nr A D V I E S Nr. 1.371 ------------------------------ Onderwerp : Ontwerp van koninklijk besluit betreffende het stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en vermindering van de arbeidsprestaties tot

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Kruispuntbank voertuigen A04 Brussel, 29 september 2010 MH/MG/AS ADVIES OP EIGEN INITIATIEF over HET WETSONTWERP HOUDENDE DE OPRICHTING VAN DE KRUISPUNTBANK

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N HANDELSPRAT - Fitness A04 Brussel, 29 september 2010 MH/SL/AS A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE FITNESS- EN WELLNESSCONTRACTEN

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N EUROPA - ADR A2 Brussel, 26 mei 2011 MH/SL/AS A D V I E S over DE RAADPLEGING VAN DE EUROPESE COMMISSIE OVER HET GEBRUIK VAN ALTERNATIEVE GESCHILLENBESLECHTING

Nadere informatie

Doc. nr. E2:1005bC04 Brussel, A D V I E S. over een

Doc. nr. E2:1005bC04 Brussel, A D V I E S. over een Doc. nr. E2:1005bC04 Brussel, 18.05.1998 MH/AB/LC A D V I E S over een ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT UITVOERING VAN HOOFDSTUK II VAN TITEL II VAN DE PROGRAMMAWET VAN 10 FEBRUARI 1998 TOT BEVORDERING

Nadere informatie

Doc. nr. E7:80005C09 Brussel, A D V I E S. over de PROBLEMATIEK BIJ DE OPRICHTING VAN EEN BEROEPSINSTITUUT VAN GEZWOREN LANDMETERS-EXPERTEN

Doc. nr. E7:80005C09 Brussel, A D V I E S. over de PROBLEMATIEK BIJ DE OPRICHTING VAN EEN BEROEPSINSTITUUT VAN GEZWOREN LANDMETERS-EXPERTEN Doc. nr. E7:80005C09 Brussel, 15.12.1998 MH/BL/GVB/LC A D V I E S over de PROBLEMATIEK BIJ DE OPRICHTING VAN EEN BEROEPSINSTITUUT VAN GEZWOREN LANDMETERS-EXPERTEN *** 2 INLEIDING In een brief van 14 juli

Nadere informatie

N Beroepsreglementeringen OA07 Brussel, 18.05.2005 MH/AB/LC A D V I E S. over

N Beroepsreglementeringen OA07 Brussel, 18.05.2005 MH/AB/LC A D V I E S. over N Beroepsreglementeringen OA07 Brussel, 18.05.2005 MH/AB/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT OPHEFFING VAN EISEN TOT UITOEFENING VAN ZELFSTANDIGE BEROEPSWERKZAAMHEDEN IN HANDEL EN

Nadere informatie

ADVIES. 24 april 2019

ADVIES. 24 april 2019 ADVIES Voorontwerp van ordonnantie betreffende de invoering van een impactanalyse van het gewestelijke beleid op kleine, middelgrote en micro-ondernemingen («KMO-test») 24 april 2019 Economische en Sociale

Nadere informatie

N openingsuren A 04 Brussel, MH/JC/LC

N openingsuren A 04 Brussel, MH/JC/LC N openingsuren A 04 Brussel, 11.10.2005 MH/JC/LC A D V I E S over EEN WETSONTWERP BETREFFENDE DE OPENINGSUREN IN HANDEL, AMBACHT EN DIENSTVERLENING *** 2 In haar brief van 8 september 2005 vroeg mevrouw

Nadere informatie

Diverse Reglementeringen Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over

Diverse Reglementeringen Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over Diverse Reglementeringen Brussel, 19.01.2001 MH/AB/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE HET GEBRUIK VAN LPG VOOR HET AANDRIJVEN VAN AUTO S, EEN ONTWERP VAN MINISTERIEEL BESLUIT

Nadere informatie

N Uitzwerming A2 Brussel, 25 november 2014 MH/BL/AS 722-2014 ADVIES. over DE TECHNIEK VOOR OPRICHTING VAN ONDERNEMINGEN, UITZWERMING GENAAMD

N Uitzwerming A2 Brussel, 25 november 2014 MH/BL/AS 722-2014 ADVIES. over DE TECHNIEK VOOR OPRICHTING VAN ONDERNEMINGEN, UITZWERMING GENAAMD N Uitzwerming A2 Brussel, 25 november 2014 MH/BL/AS 722-2014 ADVIES over DE TECHNIEK VOOR OPRICHTING VAN ONDERNEMINGEN, UITZWERMING GENAAMD (goedgekeurd door het bureau op 10 juni 2014, bekrachtigd door

Nadere informatie

N BEROEP SREGL. - Def. ambachtsman A Brussel, 3 oktober 2012 MH/BL/AS ADVIES OP EIGEN INITIATIEF. over

N BEROEP SREGL. - Def. ambachtsman A Brussel, 3 oktober 2012 MH/BL/AS ADVIES OP EIGEN INITIATIEF. over N BEROEP SREGL. - Def. ambachtsman A Brussel, 3 oktober 2012 MH/BL/AS 687-2012 ADVIES OP EIGEN INITIATIEF over EEN VOORONTWERP VAN WET HOUDENDE WETTELIJKE DEFINITIE VAN DE AMBACHTSMAN Hoge Raad voor de

Nadere informatie

FOD ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND EN ENERGIE ALGEMENE DIRECTIE «K.M.O.-BELEID» (E5) TABEL VOOR HET BEHEER VAN DE ARCHIEVEN

FOD ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND EN ENERGIE ALGEMENE DIRECTIE «K.M.O.-BELEID» (E5) TABEL VOOR HET BEHEER VAN DE ARCHIEVEN FOD ECONOMIE, K.M.O., MIDDSTAND ERGIE ALGEME DIRECTIE «K.M.O.-BELEID» (E5) TABEL VOOR HET BEHEER VAN DE Versie : 1.00 Statuut : GOEDGEKEURD 1 Tabel voor het beheer van de archieven van de AD «K.M.O.-Beleid»

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RvV 392 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over het verzoekschrift van 6 beroepsfederaties (GNRPO, UBO, SBO, ABRO-ROB, ABOC- BAKO, UVO) tot bescherming van de titel van osteopaat, osteopaat D.O. en osteopaat

Nadere informatie

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid artikel 15;

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid artikel 15; SCSZ/06/025 1 BERAADSLAGING NR. 06/010 VAN 14 FEBRUARI 2006 MET BETREKKING TOT DE RAADPLEGING VAN HET PERSONEELSBESTAND DOOR DE DIENST ONDERNEMINGSLOKETTEN VAN DE ALGEMENE DIRECTIE KMO-BELEID VAN DE FEDERALE

Nadere informatie

N HANDELSPR Oneerlijke handelspraktijken A06 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S. over een

N HANDELSPR Oneerlijke handelspraktijken A06 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S. over een N HANDELSPR Oneerlijke handelspraktijken A06 Brussel, 1.03.2007 MH/SL/LC A D V I E S over een VOORONTWERP VAN WET TOT WIJZIGING VAN DE WET VAN 14 JULI 1991 BETREFFENDE DE HANDELSPRAKTIJKEN EN DE VOORLICHTING

Nadere informatie

Boek I, titel 2 van het Wetboek van economisch recht Hoofdstuk 5. Definities eigen aan boek XIV:

Boek I, titel 2 van het Wetboek van economisch recht Hoofdstuk 5. Definities eigen aan boek XIV: Vrij beroep 1/ België Wet van 15 mei 2014 houdende invoeging van Boek XIV "Marktpraktijken en consumentenbescherming betreffende de beoefenaars van een vrij beroep" in het Wetboek van economisch recht

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N EU - Contractenrecht A03 Brussel, 9 december 2010 MH/SL/AS A D V I E S over DE CONSULTATIE VAN DE EUROPESE COMMISSIE OVER HET EUROPEES CONTRACTENRECHT VOOR CONSUMENTEN

Nadere informatie

N Limosa2018 A2 Brussel, 10 oktober 2018 MH/JC/AS ADVIES. betreffende

N Limosa2018 A2 Brussel, 10 oktober 2018 MH/JC/AS ADVIES. betreffende N Limosa2018 A2 Brussel, 10 oktober 2018 MH/JC/AS 788-2018 ADVIES betreffende DE AFBAKENING VAN DE RISICOSECTOREN VOOR DE VERPLICHTE LIMOSA-AANGIFTE VOOR ZELFSTANDIGEN (goedgekeurd door het bureau op 19

Nadere informatie

N openingsuren A04 Brussel, MH/JC/LC A D V I E S. over

N openingsuren A04 Brussel, MH/JC/LC A D V I E S. over N openingsuren A04 Brussel, 1.3.2007 MH/JC/LC A D V I E S over DE CRITERIA EN DE PROCEDURE TOT ERKENNING ALS TOERISTISCH CENTRUM TOT UITVOERING VAN ARTIKEL 17, TWEEDE LID VAN DE WET VAN 10 NOVEMBER 2006

Nadere informatie

N BEROEPSREGL-Overgangsbepalingen A06 Brussel, MH/BL/LC A D V I E S. over een

N BEROEPSREGL-Overgangsbepalingen A06 Brussel, MH/BL/LC A D V I E S. over een N BEROEPSREGL-Overgangsbepalingen A06 Brussel, 18.12.2007 MH/BL/LC A D V I E S over een ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT WIJZIGING VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 21 DECEMBER 2006 BETREFFENDE DE BEROEPSBEKWAAMHEID

Nadere informatie

N Div Regl. Aard van de arbeidsrelaties A07 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S. over

N Div Regl. Aard van de arbeidsrelaties A07 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S. over N Div Regl. Aard van de arbeidsrelaties A07 Brussel, 14.09.2006 MH/SL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KADERWET BETREFFENDE DE AARD VAN DE ARBEIDSRELATIES *** 2 In hun brief van 25 juli 2006 vroegen

Nadere informatie

N HANDELSPR-kleinhandel A 04 Brussel, MH/JC/LC A D V I E S. betreffende DE OPENINGSTIJDEN IN DE DETAILHANDEL ***

N HANDELSPR-kleinhandel A 04 Brussel, MH/JC/LC A D V I E S. betreffende DE OPENINGSTIJDEN IN DE DETAILHANDEL *** N HANDELSPR-kleinhandel A 04 Brussel, 14.05.2004 MH/JC/LC A D V I E S betreffende DE OPENINGSTIJDEN IN DE DETAILHANDEL *** 2 In haar brief dd. 31.03.2004 vroeg mevrouw Sabine Laruelle, Minister van Middenstand

Nadere informatie

N Aard arbeidsrelaties laatste drie ontwerpen A1 Brussel, 4 juli 2013 MH/JC/AS 707-2013 ADVIES. over

N Aard arbeidsrelaties laatste drie ontwerpen A1 Brussel, 4 juli 2013 MH/JC/AS 707-2013 ADVIES. over N Aard arbeidsrelaties laatste drie ontwerpen A1 Brussel, 4 juli 2013 MH/JC/AS 707-2013 ADVIES over DE ONTWERPEN VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT INVOERING VAN SPECIFIEKE CRITERIA VOOR HET BEOORDELEN VAN DE

Nadere informatie

ADVIES Nr 04 / 2003 van 10 februari 2003

ADVIES Nr 04 / 2003 van 10 februari 2003 ADVIES Nr 04 / 2003 van 10 februari 2003 O. Ref. : 10 / A / 2002 / 046 BETREFT : Ontwerp van koninklijk besluit tot bepaling van de bijzondere aanwervingsvoorwaarden van het statutaire en het contractuele

Nadere informatie

J.-P. Snappe, E. Derycke, T. Merckx-Van Goey, P. Nihoul en R. Leysen

J.-P. Snappe, E. Derycke, T. Merckx-Van Goey, P. Nihoul en R. Leysen Grondwettelijk Hof 15 oktober 2015 Voorzitters: Rechters: Advocaten: A. Alen en J. Spreutels J.-P. Snappe, E. Derycke, T. Merckx-Van Goey, P. Nihoul en R. Leysen N. Maes Grondwet gelijkheid en niet-discriminatie

Nadere informatie

Doc. N C05 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. betreffende

Doc. N C05 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. betreffende Doc. N0 51009C05 Brussel, 19.1.2001 MH/FD/LC A D V I E S betreffende DE ERKENNINGSREGLEMENTERINGVAN AANNEMERS VAN WERKEN (ontwerp van K.B. tot wijziging van het K.B. van 26 september 1991 tot vaststelling

Nadere informatie

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT INZAKE DE PLICHTENLEER VAN DE ZELFSTANDIGE LANDMETER-EXPERT ***

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT INZAKE DE PLICHTENLEER VAN DE ZELFSTANDIGE LANDMETER-EXPERT *** N Landmeters A04 Brussel, 25.03.2004 BL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT INZAKE DE PLICHTENLEER VAN DE ZELFSTANDIGE LANDMETER-EXPERT *** 2 In haar brief van 19 december 2003, die

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Beroepsregl. - vergoeding examinatoren A04 Brussel, 22.10.2009 MH/JC/JP ADVIES OP EIGEN INITIATIEF over DE VERGOEDING VAN DE EXAMINATOREN VAN DE CENTRALE EXAMENCOMMISSIES

Nadere informatie

A ESR. Aanvrager. Minister Fremault Aanvraag ontvangen op 12 mei 2016 Aanvraag behandeld door

A ESR. Aanvrager. Minister Fremault Aanvraag ontvangen op 12 mei 2016 Aanvraag behandeld door ADVIES Voorontwerp van besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering houdende wijziging van meerdere uitvoeringsbesluiten van de ordonnantie van 2 mei 2013 houdende het Brussels Wetboek van Lucht,

Nadere informatie

N HAND PRAK - Biociden A2 Brussel, 26 juli 2013 MH/AB/AS 709-2013 ADVIES. over

N HAND PRAK - Biociden A2 Brussel, 26 juli 2013 MH/AB/AS 709-2013 ADVIES. over N HAND PRAK - Biociden A2 Brussel, 26 juli 2013 MH/AB/AS 709-2013 ADVIES over EEN VOORONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE HET OP DE MARKT AANBIEDEN EN HET GEBRUIKEN VAN BIOCIDEN (goedgekeurd door

Nadere informatie

Doc. nr. E2:31001C32 Brussel, A D V I E S. over de SOLDENREGLEMENTERING ***

Doc. nr. E2:31001C32 Brussel, A D V I E S. over de SOLDENREGLEMENTERING *** 1 Doc. nr. E2:31001C32 Brussel, 10.3.1998 A D V I E S over de SOLDENREGLEMENTERING *** 2 INLEIDING De heer K. PINXTEN, Minister van Landbouw en de Kleine en Middelgrote Ondernemingen, vroeg op 21 januari

Nadere informatie

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 16 DECEMBER 2010.

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 16 DECEMBER 2010. ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 16 DECEMBER 2010 inzake het ontwerp van besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke

Nadere informatie

Richtlijn 98/59/EG van de Raad van 20 juli 1998 betreffende de aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake collectief ontslag

Richtlijn 98/59/EG van de Raad van 20 juli 1998 betreffende de aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake collectief ontslag Richtlijn 98/59/EG van de Raad van 20 juli 1998 betreffende de aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake collectief ontslag Publicatieblad Nr. L 225 van 12/08/1998 blz. 0016-0021 DE RAAD VAN

Nadere informatie

Doc. nr. E2:91001C04 Brussel, A D V I E S. over EEN VOORONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE BESTELBON VAN NIEUWE AUTOVOERTUIGEN

Doc. nr. E2:91001C04 Brussel, A D V I E S. over EEN VOORONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE BESTELBON VAN NIEUWE AUTOVOERTUIGEN Doc. nr. E2:91001C04 Brussel, 15.12.1998 MH/AB/LC A D V I E S over EEN VOORONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE BESTELBON VAN NIEUWE AUTOVOERTUIGEN *** In zijn brief van 6 juli 1998 vroeg de Vice-Eerste

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N BEROEPSREGL - wijziging beroepsregl. bouw A06 Brussel, 29 september 2010 MH/JC/AS A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT WIJZIGING VAN HET KONINKLIJK

Nadere informatie

Analyse van de algemene commentaren ontvangen tijdens de openbare raadpleging die door het IBR werd georganiseerd en standpunt van het IBR

Analyse van de algemene commentaren ontvangen tijdens de openbare raadpleging die door het IBR werd georganiseerd en standpunt van het IBR ONTWERP VAN NORM MET BETREKKING TOT DE CONTRACTUELE CONTROLE VAN KMO S EN KLEINE (I)VZW S EN STICHTINGEN EN DE GEDEELDE WETTELIJK VOORBEHOUDEN OPDRACHTEN BIJ KMO S EN KLEINE (I)VZW S EN STICHTINGEN Analyse

Nadere informatie

ADVIES. 10 maart 2014

ADVIES. 10 maart 2014 ADVIES Voorontwerp van besluit tot wijziging van het besluit van 17 december 2009 tot vaststelling van de lijst van de risicoactiviteiten en Voorontwerp van besluit betreffende de akten van familiale aard

Nadere informatie

VLAAMSE RAAD VOOR RECLAME EN SPONSORING OP RADIO EN TELEVISIE. Advies nr. 1997/04 dd. 13/10/1997

VLAAMSE RAAD VOOR RECLAME EN SPONSORING OP RADIO EN TELEVISIE. Advies nr. 1997/04 dd. 13/10/1997 VLAAMSE RAAD VOOR RECLAME EN SPONSORING OP RADIO EN TELEVISIE Advies nr. 1997/04 dd. 13/10/1997 Gelet op de decreten betreffende de radio-omroep en de televisie, gecoördineerd op 25 januari 1995, inzonderheid

Nadere informatie

Doc. nr. E2:90---C36 Brussel, 30.3.1999 A D V I E S. over

Doc. nr. E2:90---C36 Brussel, 30.3.1999 A D V I E S. over Doc. nr. E2:90---C36 Brussel, 30.3.1999 MH/AB/IG/LC A D V I E S over EEN VOORONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE ETIKETTERING VAN VOORVERPAKTE VOEDINGSMIDDELEN (bekrachtigd door de Hoge Raad

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van de regelgeving

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 23 oktober

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 23 oktober A D V I E S Nr. 1.425 Zitting van woensdag 23 oktober 2002 --------------------------------------------------- Onderwerping aan de sociale zekerheid - federale autonome overheidsbedrijven x x x 1.958-1

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N HANDELSPR.- Jeugdige werknemers A04 Brussel, 17 december 2009 MH/EDJ/JDH ADVIES OP EIGEN INITIATIEF over de TEWERKSTELLING VAN JEUGDIGE WERKNEMERS OP ZON- EN

Nadere informatie

Doc. N C44 Brussel, MH/GVB/LC A D V I E S. betreffende

Doc. N C44 Brussel, MH/GVB/LC A D V I E S. betreffende Doc. N2 90---C44 Brussel, 19.1.2001 MH/GVB/LC A D V I E S betreffende EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE HET BESCHIKBAAR STELLEN VAN INFORMATIE OVER NIEUWE PERSONENAUTO S OM DE CONSUMENTEN

Nadere informatie

A D V I E S. betreffende DE PROBLEMATIEK VAN DE MUNTSTUKKEN VAN 1 EN 2 EUROCENT

A D V I E S. betreffende DE PROBLEMATIEK VAN DE MUNTSTUKKEN VAN 1 EN 2 EUROCENT N Th-Eurocent A05 Brussel, 18.11.2004 MH/SL/LC A D V I E S betreffende DE PROBLEMATIEK VAN DE MUNTSTUKKEN VAN 1 EN 2 EUROCENT (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO op 18 november

Nadere informatie

N DIV REG Kruispuntbank A 07 Brussel, MH/FD/LC ADVIES. betreffende

N DIV REG Kruispuntbank A 07 Brussel, MH/FD/LC ADVIES. betreffende N DIV REG Kruispuntbank A 07 Brussel, 31.05.2002 MH/FD/LC ADVIES betreffende EEN WETSONTWERP TOT OPRICHTING VAN EEN KRUISPUNTBANK VAN ONDERNEMINGEN, TOT MODERNISERING VAN HET HANDELSREGISTER EN TOT OPRICHTING

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RVV- 509 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over het ontwerp van koninklijk besluit houdende oprichting van de bijzondere raadgevende commissie Verbruik binnen de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven en tot

Nadere informatie

ADVIES. Voorontwerp van ordonnantie betreffende de stages voor werkzoekenden. 16 juni 2015

ADVIES. Voorontwerp van ordonnantie betreffende de stages voor werkzoekenden. 16 juni 2015 ADVIES Voorontwerp van ordonnantie betreffende de stages voor werkzoekenden 16 juni 2015 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000 Brussel Tel : 02 205

Nadere informatie

Rolnummers 6797 en Arrest nr. 160/2018 van 22 november 2018 A R R E S T

Rolnummers 6797 en Arrest nr. 160/2018 van 22 november 2018 A R R E S T Rolnummers 6797 en 6800 Arrest nr. 160/2018 van 22 november 2018 A R R E S T In zake : de prejudiciële vragen betreffende artikel III.26 van het Wetboek van economisch recht, gesteld door de Vrederechter

Nadere informatie

Administratieve schikking voor de toepassing van de overeenkomst over de sociale zekerheid tussen België en Canada van 10 mei 1984

Administratieve schikking voor de toepassing van de overeenkomst over de sociale zekerheid tussen België en Canada van 10 mei 1984 Administratieve schikking voor de toepassing van de overeenkomst over de sociale zekerheid tussen België en Canada van 10 mei 1984 (Inwerking getreden op 1 januari 1987 Belgisch Staatsblad: 10 februari

Nadere informatie

Verzoekschrift tot reglementering van de beroepstitel van de vastgoedexpert

Verzoekschrift tot reglementering van de beroepstitel van de vastgoedexpert FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND EN ENERGIE BEKENDMAKING Verzoekschrift tot reglementering van de beroepstitel van de vastgoedexpert Bekendmaking van het verzoekschrift tot bescherming

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RvV 486 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES over een ontwerp van koninklijk besluit tot invoering van elektronische ecocheques en tot vaststelling van de erkenningsvoorwaarden en erkenningsprocedure voor uitgevers

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 29 januari 1998 tot goedkeuring van het stagereglement van het Beroepsinstituut van Boekhouders

Koninklijk besluit van 29 januari 1998 tot goedkeuring van het stagereglement van het Beroepsinstituut van Boekhouders Koninklijk besluit van 29 januari 1998 tot goedkeuring van het stagereglement van het Beroepsinstituut van Boekhouders Bron : Koninklijk besluit van 29 januari 1998 tot goedkeuring van het stagereglement

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 29.5.2017 COM(2017) 265 final 2017/0105 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het namens de Unie in te nemen standpunt in het subcomité voor sanitaire en fytosanitaire

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 18 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 18 juli A D V I E S Nr. 1.564 ----------------------------- Zitting van dinsdag 18 juli 2006 ----------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot vervanging van het koninklijk besluit van

Nadere informatie

Doc. nr. N7:90001C05 Brussel, 16.11.2000 MH/BL/HdG/LC A D V I E S. over een

Doc. nr. N7:90001C05 Brussel, 16.11.2000 MH/BL/HdG/LC A D V I E S. over een Doc. nr. N7:90001C05 Brussel, 16.11.2000 MH/BL/HdG/LC A D V I E S over een WETSONTWERP TOT OMZETTING IN BELGISCH RECHT VAN EUROPESE RICHTLIJNEN BETREFFENDE DE VRIJE BEROEPEN *** 1 Richtlijn 97/7/EG van

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 1 van 18 november 1996 met betrekking tot het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging

Nadere informatie

Dit voorontwerp van wet is door het BIBF meegedeeld aan de Minister van Middenstand en heeft tot doel het voeren

Dit voorontwerp van wet is door het BIBF meegedeeld aan de Minister van Middenstand en heeft tot doel het voeren HOGE RAAD VOOR DE ECONOMISCHE BEROEPEN North Gate III - 6e verdieping Koning Albert II-laan 16-1000 Brussel Tel. 02/277.64.11 Fax 02/201.66.19 E-mail : CSPEHREB@skynet.be www.cspe-hreb.be Advies van 28

Nadere informatie

Art. 33 van de WZW verplicht elke WG een IDPBW op te richten, waarin minstens één PAwerknemer

Art. 33 van de WZW verplicht elke WG een IDPBW op te richten, waarin minstens één PAwerknemer Nr. 910 Brussel, 12 januari 2010 BETREFT: MOGELIJKHEID VOOR MEERDERE WERKGEVERS TOT OPRICHTING VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJKE INTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK (GIDPBW). 1. Wetgeving

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N HANDELSPR. - territoriale bevoegdheid A2 Brussel, 26 mei 2011 MH/AB/AS A D V I E S over EEN WETSVOORSTEL TOT WIJZIGING VAN DE WET VAN 6 APRIL 2010 BETREFFENDE

Nadere informatie

Doc. nr. E2:90004C04 Brussel, A D V I E S. over

Doc. nr. E2:90004C04 Brussel, A D V I E S. over Doc. nr. E2:90004C04 Brussel, 20.3.1997 RG/GVB/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DRANKWATER EN AUTONOME WATERDISTRIBUTIE-APPARATEN *** MOTIVATIE In een brief, gedateerd

Nadere informatie

Doc. nr. E2:31011C05 Brussel, ADVIES VAN HET BUREAU. betreffende

Doc. nr. E2:31011C05 Brussel, ADVIES VAN HET BUREAU. betreffende Doc. nr. E2:31011C05 Brussel, 9.11.1999 MH/GVB/LC ADVIES VAN HET BUREAU betreffende EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT UITVOERING VAN HET ARTIKEL 83 1, 3 VAN DE WET VAN 14 JULI 1991 BETREFFENDE DE

Nadere informatie

!f0.lgemeen ~EHEERSCÇ:OMITE

!f0.lgemeen ~EHEERSCÇ:OMITE !f0.lgemeen ~EHEERSCÇ:OMITE VOOR HET SOCIAAL STATUUT DER ZELFSTANDIGEN Opgericht bij de wet van 30 december 1992 Jan Jacobsplein, 6 1 000 Brussel Tei.:025464340 Fax :02 546 21 53 ABC ADVIES 2010/04 Brussel,

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Thema's - Activiteitencoöperaties A 03 Brussel, 16.12.2008 MH/SL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT BEPALING VAN HET STATUUT VAN KANDIDAAT-ONDERNEMER

Nadere informatie

Kruispuntbank van ondernemingen : het ondernemingsnummer

Kruispuntbank van ondernemingen : het ondernemingsnummer Kruispuntbank van ondernemingen : het ondernemingsnummer 1. Wat is het ondernemingsnummer? Het ondernemingsnummer, dat sedert 1 juli 2003 werd ingevoerd, is een uniek identificatienummer (bestaande uit

Nadere informatie

Lijst met regelgevingen waarin een adviesbevoegdheid voor de brc Verbruik is voorgeschreven

Lijst met regelgevingen waarin een adviesbevoegdheid voor de brc Verbruik is voorgeschreven Lijst met regelgevingen waarin een adviesbevoegdheid voor de brc Verbruik is voorgeschreven 1 Algemeen Koninklijk besluit van 13 december 2017 houdende oprichting van de bijzondere raadgevende commissie

Nadere informatie

N Beroepsregl - AREI - ARAB A Brussel, 15 december 2015 MH/EDJ/AS 737-2015 ADVIES. over

N Beroepsregl - AREI - ARAB A Brussel, 15 december 2015 MH/EDJ/AS 737-2015 ADVIES. over N Beroepsregl - AREI - ARAB A Brussel, 15 december 2015 MH/EDJ/AS 737-2015 ADVIES over DE PROBLEMEN M.B.T. HET GELIJKVORMIGHEIDSONDERZOEK EN HET CONTROLEBEZOEK VAN LAAGSPANNINGSINSTALLATIES (ARTIKEL 270

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 31 mei

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 31 mei A D V I E S Nr. 1.613 ----------------------------- Zitting van donderdag 31 mei 2007 ----------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering van de artikelen 5 tot

Nadere informatie

In artikel 23 van dezelfde wet, worden de onderdelen b), c), d) en f) opgeheven.

In artikel 23 van dezelfde wet, worden de onderdelen b), c), d) en f) opgeheven. HOOFDSTUK 1 Geestelijke gezondheidszorg-beroepen Afdeling 1 Wijziging van de wet van 4 april 2014 tot regeling van de geestelijke gezondheidszorgberoepen en tot wijziging van het koninklijk besluit nr.78

Nadere informatie