N Interieurarchitect A 04 Brussel, MH/BL/JP A D V I E S. over

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "N Interieurarchitect A 04 Brussel, 28.09.2007 MH/BL/JP A D V I E S. over"

Transcriptie

1 N Interieurarchitect A 04 Brussel, MH/BL/JP A D V I E S over TWEE VERZOEKSCHRIFTEN TOT BESCHERMING VAN DE TITEL VAN INTERIEURARCHITECT VOORGESTELD DOOR DE ASSOCIATIE VAN INTERIEURARCHITECTEN VAN BELGIE EN DOOR DE UNIE DER DESIGNERS VAN BELGIE ***

2 2 In zijn brief van 12 juni 2007 heeft de Directeur-generaal van het KMO-beleid van de FOD Economie het advies van de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO gevraagd over een verzoekschrift tot bescherming van de titel van INTERIEURARCHITECT ingediend op 26 januari 2007 door de Associatie van interieurarchitecten van België (AInB), gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 22 maart De Hoge Raad heeft vastgesteld dat hierna een tweede verzoekschrift werd ingediend door de Unie der Designers van België (UDB) en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 14 mei De Hoge Raad vond het nodig beide verzoekschriften betreffende hetzelfde onderwerp gezamenlijk te onderzoeken teneinde een samenhangend en enig advies uit te brengen over de bescherming van een enige beroepstitel. In zijn brief van 25 juli 2007 heeft de voornoemde Directeur-generaal ook het advies van de Hoge Raad over dit tweede verzoekschrift gevraagd. Deze twee verzoekschriften worden onderzocht binnen de context en de procedures van de kaderwet van 24 september 2006 betreffende het voeren van de beroepstitel van een dienstverlenend intellectueel beroep (hierna K.W.). Na veelvuldige besprekingen met de twee verzoekende beroepsfederaties en de interprofessionele federaties, raadpleegde de Hoge Raad op 28 augustus 2007 zijn Commissie Vrije beroepen evenals zijn Sectorcommissie nr Technische beroepen. Tijdens de algemene vergadering van 28 september 2007 brengt de Hoge Raad eenparig volgend advies uit. PROCEDUREOPMERKINGEN De Hoge Raad vindt dat indien de adviesaanvragen rechtstreeks worden geformuleerd door de Administratie en opdat ze geldig zouden worden ingediend, ze minstens vergezeld moeten zijn van een formele overdracht van bevoegdheid van de bevoegde Minister. Voor deze twee aanvragen is dit niet het geval. De procedure van de kaderwet voorziet in het voorafgaand advies van de Raad voor het Verbruik. In het kader van het verzoekschrift van de AInB, werd dit advies gegeven op 10 april In het kader van het verzoekschrift van de UDB, werd dit advies gegeven op 2 juli 2007 (K.W. art. 4, 2). Deze twee adviezen werden niet aan de door de Administratie overgemaakte dossiers toegevoegd. Hoewel het niet om een verplichting gaat, heeft de Minister de mogelijkheid het advies te vragen van een Beroepsorde of een Beroepsinstituut ingesteld bij wet, indien hij oordeelt dat de overeenkomst met de bestaande reglementering of andere aspecten van het verzoekschrift dit advies opportuun maken. In casu vindt de Hoge Raad dat de Orde van Architecten officieel kon worden geraadpleegd. De Hoge Raad vraagt bijgevolg dat in de toekomst de dossiers volledig toekomen en dat, indien dit niet het geval is, de bevoegde Minister bij zijn aanvraag een verklarend verslag voegt, ter bevestiging dat het dossier ten minste voldoet aan de verschillende voorschriften van de kaderwet van 24 september 2006.

3 3 OPMERKINGEN OVER HET GEBRUIK VAN DE KADERWET De kaderwet tot bescherming van de beroepstitel van een dienstverlenend intellectueel beroep sluit niet meerdere verschillende verzoekschriften tot bescherming van één en dezelfde titel uit. De gerechtigde beroeps- en interprofessionele federaties kunnen elk een eigen verzoekschrift indienen in het kader van het artikel 3 van de voornoemde wet. De Hoge Raad stelt evenwel voor dat de bevoegde Minister, die te maken krijgt met meerdere min of meer gelijktijdige verzoekschriften tot bescherming van eenzelfde beroepstitel, met zorg de mogelijkheid onderzoekt ze te verenigen in één enkele, na eventueel overleg. Zo moedigt de Hoge Raad ook de interprofessionele federaties die representatief zijn voor de vrije beroepen en andere zelfstandige intellectuele beroepen die de aanvragen van de beroepsfederaties mee moeten ondertekenen aan de haalbaarheid van de inhoud van de verzoekschriften te onderzoeken die ze gezamenlijk indienen. Een voorafgaand onderzoek naar de opportuniteit van de bescherming van een titel of het indienen van een verzoekschrift is nergens voorzien. Het is bijgevolg moeilijk de interprofessionele federaties in de feiten te verplichten deze rol waar te nemen, want het verloop van de procedure van de kaderwet maakt van hen op een bepaald ogenblik rechter en partij. Op dit punt verwijst de Hoge Raad naar zijn advies van 14 december 2004 betreffende het ontwerp van kaderwet, dat niet werd gevolgd. De Hoge Raad vraagt opnieuw dat een wetswijziging aan artikel 3 van de kaderwet zou worden aangebracht om dit probleem op te lossen. GEMEENSCHAPPELIJKE OPMERKINGEN OVER DE TEKSTEN VAN DE VERZOEKSCHRIFTEN Naar de vorm De kaderwet bepaalt dat, om geldig te zijn, een verzoekschrift moet worden ingediend door gerechtigde federaties die representatief zijn (K.W. art. 2, 4 e en 5 e streepje en art. 3). Dit is het geval voor de twee voorgelegde verzoekschriften. De kaderwet bepaalt tevens dat een verzoekschrift om volledig te zijn minstens volgende elementen moet bevatten : de te beschermen titel, de beschrijving van de activiteit, eventueel de uitbreiding tot andere statuten dan het statuut van zelfstandige, een motivering die rekening houdt met het algemeen belang, de vereiste diploma s met eventueel een beroepspraktijk en de basiselementen van de deontologische voorschriften waaronder in ieder geval de informatie en de bescherming van de verbruiker en de onverenigbaarheden teneinde de nodige onafhankelijkheid te waarborgen (K.W. art. 4, 1). De twee verzoekschriften voldoen formeel in verschillende mate aan al de vereiste criteria.

4 4 Toch stelt de Hoge Raad vast dat de twee verzoekschriften talrijke taalkundige en vertaallacunes vertonen. Bovendien kan uit de tekst van de twee verzoekschriften geen duidelijke beschrijving van de door de titel gedekte activiteit worden opgemaakt, noch de noodzakelijke deontologische elementen worden gesitueerd. Er wordt ook geen melding gemaakt van de elementen die het Europese recht oplegt, inzonderheid betreffende de gelijkwaardigheid van de diploma s. Naar de inhoud 1 De te beschermen beroepstitel en het toepassingsgebied De Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO treedt de bezorgdheid van de verzoekende federaties en de redenen van algemeen belang die ze aanhalen volledig bij. De titel "Architecte d intérieur" - "Interieurarchitect" - "Innenarchitekt" wordt duidelijk vermeld in de drie landstalen. Teneinde elke verwarring uit te sluiten, is het noodzakelijk in het Nederlands het gebruik van de term " binnenhuisarchitect " te verbieden. Ook moet het reglementerend koninklijk besluit erop toezien dat de wetgeving tot reglementering van de Architecten wordt nageleefd. 1 De kaderwet beoogt slechts de gewone bescherming van het gebruik van een titel en beoogt niet de uitoefening zelf van de beroepsactiviteiten gedekt door deze titel. Welnu, de titel EN de beroepsactiviteiten van de Architecten worden elders gereglementeerd. De Hoge Raad dringt erop aan dat er geen enkele verwarring mogelijk zou zijn met de activiteiten van de architecten waarvan sommige van openbare orde zijn, met inbegrip van het gebruik van afkortingen in de beroepstitel. De verzoekende federaties willen dat de bescherming van de overwogen titel wordt uitgebreid tot zij die voldoen aan de voorwaarden door de uitoefening van het beroep onder het statuut van loontrekkende in de privé- of de overheidssector. Het koninklijk besluit tot bescherming moet deze uitbreiding voorzien en regelen zoals dit reeds het geval is voor andere intellectuele beroepen in andere wetgevingen. 2 De beschrijving van de activiteit De Hoge Raad stelt vast dat de beschrijvingen van de activiteit in de twee verzoekschriften te vaag zijn en talrijke activiteiten dekken die niet specifiek onder het beroep van interieurarchitect vallen. Zoals hiervoor reeds vermeld moet rekening worden gehouden met de wetgeving die het beroep van architect regelt. 1 Art. 10 lid 1 en 2 van de wet van 20 februari 1939 op de bescherming van den titel en van het beroep van architect stelt : "wie zich, zonder daartoe gerechtigd te zijn, in het openbaar den titel van architect toekent, wordt gestraft met een geldboete van 200 tot frank. Wordt gestraft met een geldboete van 100 tot 500 frank, hij die in het openbaar den door hem gevoerden titel verandert door een schrapping of toevoeging van woorden".

5 5 Daartoe stelt de Hoge Raad, in overleg met de verzoekende beroepsfederaties, een duidelijkere en meer concrete definitie voor die als volgt luidt: "De beroepsactiviteit van interieurarchitect omvat hoofdzakelijk het ontwerpen en vormgeven van installaties op maat van bewoonde openbare of private, handels- of culturele ruimten, binnen een bestaande of te creëren architecturale omgeving, met een hoge toegevoegde technische, creatieve of artistieke waarde en met naleving van de Belgische en Europese wetgeving betreffende de toegang tot en de uitoefening van de architectuur". 3 De vereiste diploma s De twee verzoekende beroepsfederaties en de bevoegde interprofessionele federaties menen dat het competentieniveau moet worden gebracht op het hoger onderwijs van het lange type (universitair), hetzij MASTER. Deze vraag kan worden verantwoord en de Hoge Raad herinnert eraan dat de opleiding voor het bekomen van de overwogen diploma s moet kunnen worden verworven in de door het Rijk, de Gemeenschappen of de Gewesten georganiseerde, erkende of gesubsidieerde inrichtingen. De interpretatie die niet officiële getuigschriften van niet officieel erkende privé-inrichtingen automatisch op een gelijk niveau stelt onder het voorwendsel dat een officiële parallelle opleidingsmogelijkheid zou bestaan, is voor de Hoge Raad volledig verkeerd. Vermits de mogelijkheid een officieel diploma te bekomen via een jury van de Staat of de Gemeenschap voornamelijk samengesteld uit beroepsbeoefenaars nog steeds bestaat, moet men het voorzien in het koninklijk besluit, evenals de voorschriften van het Europees recht over de gelijkwaardigheid van de diploma s die voortaan deel moeten uitmaken van de Belgische reglementeringen. De Hoge Raad stelt dus een gemeenschappelijke opmaak van de vereiste diploma s voor: "1. Een diploma van het hoger onderwijs van het lange type (tweede cyclus) dat overeenstemt met het niveau van Master in interieurarchitectuur. 2. Een universitair diploma of van gelijkwaardig universitair niveau en verenigbaar met de uitoefening van het beroep van interieurarchitect, erkend door de Koning, na advies van de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO. 3. Een universitair diploma of van gelijkwaardig niveau dat toegang geeft tot het beroep van architect. 4. Een diploma dat overeenstemt met één van de voornoemde titels en uitgereikt door een Staats- of gemeenschapsjury. De diploma s waarvan sprake hiervoor moeten worden uitgereikt door onderwijsof opleidingsinstellingen die georganiseerd, erkend of gesubsidieerd zijn door de Staat of de gemeenschappen.

6 6 5. Een diploma voorgeschreven door een andere lidstaat van de Europese Gemeenschap of een andere Staat die deel uitmaakt van het akkoord over de Europese Economische Ruimte, hierna " Staat " genoemd om tot het beroep van interieurarchitect te worden toegelaten op zijn grondgebied of om er dat beroep uit te oefenen. Wordt verstaan onder diploma, alle diploma s, getuigschriften of andere titels : - afgegeven door een bevoegde overheid in een lidstaat, aangewezen overeenkomstig de wettelijke, reglementaire of administratieve bepalingen van deze Staat ; - waaruit blijkt dat de houder met succes een postsecundaire studiecyclus van ten minste vier jaar of een gelijkwaardige deeltijdstudie heeft gevolgd aan een universiteit of een andere instelling voor hoger onderwijs of een andere instelling van gelijkwaardig opleidingsniveau, en in het voorkomend geval, dat hij met succes de beroepsopleiding heeft gevolgd die in aanvulling op de postsecundaire studiecyclus wordt vereist ; - waaruit blijkt dat de houder de vereiste beroepskwalificaties bezit om tot het gereglementeerd beroep van interieurarchitect in die Staat te worden toegelaten of om dat beroep uit te oefenen, wanneer de met het diploma, getuigschrift of de andere titel afgesloten opleiding overwegend in de Europese Gemeenschap of de Europese Economische Ruimte is genoten of wanneer de houder ervan een vierjarige beroepservaring heeft opgedaan, gewaarmerkt door de Staat die een diploma, getuigschrift of een andere titel van een derde land heeft erkend. Alle diploma s, getuigschriften en andere titels, dan welk elk geheel van dergelijke diploma s, getuigschriften en andere titels die door een bevoegde overheid in die Staat zijn afgegeven, worden gelijkgesteld met een diploma indien een in de Europese Gemeenschap of de Europese Economische Ruimte gevolgde opleiding wordt afgesloten welke door een bevoegde overheid in die Staat als gelijkwaardig wordt erkend, en daaraan dezelfde rechten inzake toegang tot of de uitoefening van het beroep van interieurarchitect zijn verbonden. 6. Indien de betrokkene het beroep van interieurarchitect gedurende vijf jaar tijdens de voorafgaande tien jaren voltijds heeft uitgeoefend in een andere Staat waar het beroep niet gereglementeerd is, een diploma : - afgegeven door een bevoegde overheid in een Staat ; - waaruit blijkt dat de houder met succes een postsecundaire studiecyclus van ten minste vier jaar of een gelijkwaardige deeltijdstudie heeft gevolgd aan een universiteit of een instelling van hoger onderwijs of een andere instelling van gelijkwaardig opleidingsniveau in een Staat, en in het voorkomend geval, dat hij met succes de beroepsopleiding heeft gevolgd, die in aanvulling op de postsecundaire studiecyclus wordt vereist ; - en die hem op de uitoefening van dit beroep heeft voorbereid.

7 7 De beroepservaring van vijf jaar mag echter niet worden geëist wanneer het diploma van de aanvrager een opleiding afsluit die rechtstreeks gericht is op de uitoefening van het beroep van interieurarchitect. Alle titels, dan wel elk geheel van dergelijke titels die door een bevoegde overheid in een Staat zijn afgegeven, worden met een diploma gelijkgesteld, indien daarmee een in de Europese Gemeenschap of de Europese Economische Ruimte gevolgde opleiding wordt afgesloten welke door de Staat als gelijkwaardig is erkend, mits de andere Staten en de Europese Commissie van deze erkenning op de hoogte zijn gesteld." 4 De elementen van de deontologie De kaderwet stelt dat ten minste de basisregels van de deontologie met betrekking tot de informatie en de bescherming van de verbruiker, evenals de regels die de onverenigbaarheden regelen worden ingeschreven in het verzoekschrift. De Raad voor het Verbruik dringt aan op het in aanmerking nemen van de bijscholing van de beroepsmensen. Op deze vlakken zijn de teksten van de twee verzoekschriften zowel te algemeen als te vaag. Om een overbelasting van de koninklijke besluiten tot bescherming van een titel te vermijden en rekening houdend dat het enkel gaat om deze bescherming en niet de uitoefening van de activiteit, vraagt de Hoge Raad dat de opmaak van het toekomstige koninklijk besluit zich toespitst op de essentiële aspecten van de deontologie. Het komt er ook op aan een opsomming van regels die vanzelfsprekend zijn in het gemeen recht te vermijden. De kaderwet moet immers een verlichte procedure blijven die niet tot doel heeft telkens een exhaustieve deontologische code te bepalen. Hiertoe stelt de Hoge Raad voor dat ten minste onderstaande deontologische regels zouden worden opgesomd: "I. Informatie en bescherming van de verbruiker 1. De interieurarchitect zal zich onthouden van opdrachten en daden die de beroepsethiek en de waardigheid van de titel kunnen schaden. 2. Vóór elke opdracht wordt een schriftelijke overeenkomst opgesteld met vermelding van de wederzijdse rechten en verplichtingen van de partijen. De desiderata van de opdrachtgever dienen er duidelijk in beschreven. 3. Het bedrag van de erelonen of de methode om ze te berekenen wordt er eveneens in vermeld in functie van het belang en de omvang van de opdracht, evenals de mogelijkheid tot een eventuele herziening in functie van in onderling overleg bepaalde omstandigheden. 4. Alle gekende omstandigheden die de kostprijs van de werken of de kwaliteit ervan kunnen beïnvloeden of die een weerslag kunnen hebben op de rechten en verplichtingen van de klant moeten hem ter kennis worden gebracht.

8 8 5. Onverminderd de informatie opgelegd door andere wettelijke of reglementaire bepalingen, bevatten alle beroepsdocumenten van de interieurarchitect: namen en voornamen, de vermelding van de titel van interieurarchitect en de indicatie van zijn inschrijving op de lijst van houders beoogd in het artikel 3 van de wet van 13 juli 2006 betreffende de commissies en beroepscommissies die bevoegd zijn inzake het voeren van de beroepstitel van een dienstverlenend intellectueel beroep. 6. De interieurarchitect wendt de middelen en mogelijkheden die hij ter beschikking heeft aan om zijn vakkennis bij te sturen en te vervolledigen. 7. De interieurarchitect neemt persoonlijk zijn beroepsaansprakelijkheid op overeenkomstig het gemeen recht en zijn contractuele aansprakelijkheid. Hij neemt ook deze verantwoordelijkheid op voor elke beroepshandeling gesteld in het kader van de activiteiten van één of meerdere rechtspersonen. II. Onverenigbaarheden 1. Behoudens de gevallen voorzien bij wet, is de interieurarchitect gehouden alle informatie verkregen in het kader van zijn beroepsuitoefening vertrouwelijk te behandelen en zich te houden aan het artikel 458 van het strafwetboek. Hij zal erop toezien dat zijn medewerkers zich aan die regels houden. 2. Voor elk hem toevertrouwde opdracht, moet de dienstverlening van de interieurarchitect duidelijk worden gescheiden van alle andere commerciële activiteiten ongeacht het statuut waaronder deze laatste worden uitgeoefend. 3. De interieurarchitect zal geen enkele daad stellen die valt onder de activiteiten die exclusief voorbehouden zijn aan de architecten. 5 Overgangsbepalingen Sancties Bewijsmiddelen Elk van de twee verzoekschriften bevat een lijst met titels, diploma s en andere middelen om toegelaten te worden tot de bescherming van de titel zonder over de vereiste diploma s te beschikken bij het in voege treden van het toekomstige koninklijk besluit. Op dit vlak vertonen de twee verzoekschriften een aantal verschillen en bepaalde van hun respectieve voorstellen riskeren onuitvoerbaar te zijn. De Hoge Raad acht het niet verstandig specifieke onderwijsinstellingen, al dan niet privé of erkend, bij naam te noemen, noch de geldigheid van bepaalde diploma s te beperken tot bepaalde data of periodes. Deze aangelegenheid behoort trouwens tot de bevoegdheden van de gemeenschappen en/of gewesten. Als men ervan uitgaat dat diploma s van een lagere graad dan de diploma s vereist door de reglementering aanvaard kunnen worden om toegang te hebben tot dezelfde rechten, laat de kaderwet toe ze in voorkomend geval te vervolledigen door de vereiste van een periode van beroepspraktijk (K.W. art. 4, 1, lid 2). In het geval van de interieurarchitecten stelt de Hoge Raad een periode van 2 jaar beroepsuitoefening voor.

9 9 De Hoge Raad vestigt evenwel de aandacht op het mogelijk geval van personen die hun diploma (in een van de opleidingen die opgenomen zijn in de overgangsmaatregelen) zouden bekomen hebben minder dan twee jaar voor de inwerkingtreding van de nieuwe reglementering. De kaderwet voorziet immers geen stagevereiste en legt al evenmin een duurtijd voor de beroepspraktijk vast. In voorkomend geval zal de Koning er voor moeten zorgen dat de personen die nog een opleiding volgen die leidt tot een van de aangeduide diploma s op het moment dat de nieuwe reglementering van kracht wordt over dezelfde rechten beschikken als diegenen die hun opleidingen al beëindigd hebben en over de mogelijkheid beschikten om het beroep uit te oefenen tijdens de toegestane tijd. Voor de bescherming van de beroepstitels van de intellectuele beroepen, vereist de kaderwet nog steeds een diploma facultatief aangevuld met een periode van beroepspraktijk (K.W. art. 18, 1, lid 1). De Koning kan evenwel bij gebrek aan een diploma bepalen of en aan welke voorwaarden de personen die het beroep uitoefenden gedurende een bepaalde periode en rekening houdend met de verworven beroepservaring ook de titel mogen voeren (K.W. art. 18, 1, lid 2). 2 De overgangsmaatregelen hebben immers tot doel te vermijden dat een persoon een recht ontzegd wordt dat die legitiem uitoefende tot de inwerkingtreding van het koninklijk besluit tot reglementering. In dat geval is het dus de taak van de Koning om waar nodig tegemoet te komen aan de gevallen waarin de personen een beroepspraktijk van een bepaalde duur uitoefenden zonder te beschikken over de vereiste diploma s. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de personen die op wettige wijze geregistreerd staan als interieurarchitect. Om de voorstellen van de twee verzoekschriften te verduidelijken en zo dicht mogelijk bij de wensen van de verzoekers te blijven, stelt de Hoge Raad de onderstaande nieuwe opmaak voor: "Mogen de titel van interieurarchitect voeren en ingeschreven zijn op de lijst van de houders, de personen die op datum van het in voege treden van onderhavig koninklijk besluit, houder zijn van één van de onderstaande diploma s : - diploma Binnenhuisarchitectuur of Binnenhuiskunst van het Artistiek Hoger Onderwijs van het korte type met volledig leerplan van de Vlaamse Gemeenschap ; - diploma Binnenhuisarchitectuur van het Hoger Kunstonderwijs met volledig leerplan van de Vlaamse Gemeenschap ; - diploma Binnenhuiskunst, Binnenhuisarchitectuur, Binnenhuisontwerpen of Binnenhuisontwerper van het Hoger Onderwijs met volledig leerplan van de Vlaamse Gemeenschap ; 2 Terzake vraagt de Hoge Raad een zeer belangrijke verduidelijking van de interpretatie die moet gegeven worden aan het gebrek aan een diploma. Gaat het over het gebrek aan een diploma in hoofde van de aanvrager of gaat het over het gebrek aan een diploma dat te wijten is aan de afwezigheid van een officiële opleiding in België?

10 10 - diploma "Aménagement intérieur-mobilier" van het Artistiek Hoger Onderwijs met volledig leerplan van de Franse Gemeenschap ; - diploma " Ensemblier décorateur " van het Artistiek Hoger Onderwijs met volledig leerplan van de Franse Gemeenschap ; - diploma "Gradué en Architecture d intérieur" of "Gradué en Arts Plastiques- Architecture d intérieur-spécialité ameublement" van het Artistiek Hoger Onderwijs van het korte type van de Franse Gemeenschap ; - diploma interieurarchitectuur van een gelijkwaardig niveau als deze opgesomd hiervoor, afgegeven in een lidstaat van de Europese Unie. Deze diploma s worden enkel in aanmerking genomen indien hun houders de beroepsactiviteit van interieurarchitect gedurende ten minste twee jaar hebben uitgeoefend ongeacht het statuut." Bovendien mag de inschrijving als lid van een beroepsvereniging, een interprofessionele vereniging of enige andere vereniging in geen enkel geval een criterium zijn dat toegang geeft tot een recht. Dit zou in strijd zijn met de Grondwet. Voor het overige zal het koninklijk besluit rekening houden met de bepalingen voorzien in het art. 18, 1 van de kaderwet inzake de bewijsmiddelen, de inschrijvingsprocedure, enz. en de artikelen 15, 16 en 17 van de voornoemde wet inzake de sancties. BESLUIT De Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO staat heel gunstig tegenover het principe van een bescherming van de titel van INTERIEURARCHITECT. De Hoge Raad stelt vast dat de hem voorgelegde twee verzoekschriften de nodige elementen bevatten voor de opmaak van de reglementering maar ook verkeerde of onhaalbare elementen die niet kunnen worden gekozen. Daartoe stelt de Hoge Raad, in overleg met alle partijen, concrete oplossingen over deze punten voor. Voor het overige is het aan de Uitvoerende macht een reglementeringsbesluit op te stellen rekening houdend met de voorschriften van de kaderwet betreffende het voeren van de beroepstitel van een dienstverlenend intellectueel beroep en rekening houdend met de bevoegdheden eigen aan de gemeenschappen en gewesten.

6 SEPTEMBER 1993. - Koninklijk besluit tot bescherming van de beroepstitel en van de uitoefening van het beroep van vastgoedmakelaar.

6 SEPTEMBER 1993. - Koninklijk besluit tot bescherming van de beroepstitel en van de uitoefening van het beroep van vastgoedmakelaar. 6 SEPTEMBER 1993. - Koninklijk besluit tot bescherming van de beroepstitel en van de uitoefening van het beroep van vastgoedmakelaar. Gelet op de kaderwet van 1 maart 1976 tot reglementering van de bescherming

Nadere informatie

RVV 377 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RVV 377 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RVV 377 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES over het verzoekschrift met het oog op het bekomen van de bescherming van de beroepstitel van interieurarchitect. Brussel, 10 april 2007 SAMENVATTING A. Algemene opmerkingen

Nadere informatie

11 MEI 2003. - Wet tot bescherming van de titel en van het beroep van landmeter-expert.

11 MEI 2003. - Wet tot bescherming van de titel en van het beroep van landmeter-expert. 11 MEI 2003. - Wet tot bescherming van de titel en van het beroep van landmeter-expert. HOOFDSTUK I. - Algemene bepaling. Art. 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet.

Nadere informatie

Vest. V. Beroepen A04 Brussel, BL/LC A D V I E S. over DE REGLEMENTERING VAN DE TITEL EN HET BEROEP VAN LANDMETER-EXPERT ***

Vest. V. Beroepen A04 Brussel, BL/LC A D V I E S. over DE REGLEMENTERING VAN DE TITEL EN HET BEROEP VAN LANDMETER-EXPERT *** Vest. V. Beroepen A04 Brussel, 31.5.2002 BL/LC A D V I E S over DE REGLEMENTERING VAN DE TITEL EN HET BEROEP VAN LANDMETER-EXPERT *** 2 Op 22 februari 2002 werd aan de Ministerraad een voorontwerp van

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES. Over het verzoek tot bescherming van de beroepstitel van interieurarchitect van de Unie van Designers van België (UDB).

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES. Over het verzoek tot bescherming van de beroepstitel van interieurarchitect van de Unie van Designers van België (UDB). RVV 383 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over het verzoek tot bescherming van de beroepstitel van interieurarchitect van de Unie van Designers van België (UDB). Brussel, 2 juli 2007 1 De Raad voor het Verbruik

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Osteopaten A 04 Brussel, 20.03.2008 MH/BL/LC A D V I E S over het VERZOEKSCHRIFT TOT BESCHERMING VAN DE TITEL VAN OSTEOPAAT *** 2 Door middel van zijn brief

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : Koninklijk besluit van 15 februari 2005 betreffende de uitoefening van het beroep van erkend boekhouder en erkend boekhouder-fiscalist in het kader van een rechtspersoon Bron : Koninklijk besluit van 15

Nadere informatie

N Landmeters A05 Brussel, 29.9.2005 MH/BL/LC A D V I E S. over DE GELIJKWAARDIGHEID VAN DIPLOMA'S VOOR HET BEKOMEN VAN DE TITEL VAN LANDMETER-EXPERT

N Landmeters A05 Brussel, 29.9.2005 MH/BL/LC A D V I E S. over DE GELIJKWAARDIGHEID VAN DIPLOMA'S VOOR HET BEKOMEN VAN DE TITEL VAN LANDMETER-EXPERT N Landmeters A05 Brussel, 29.9.2005 MH/BL/LC A D V I E S over DE GELIJKWAARDIGHEID VAN DIPLOMA'S VOOR HET BEKOMEN VAN DE TITEL VAN LANDMETER-EXPERT (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de Zelfstandigen

Nadere informatie

Advies van 10 maart 2014 met betrekking tot de wijziging van het koninklijk besluit van 22 november 1990

Advies van 10 maart 2014 met betrekking tot de wijziging van het koninklijk besluit van 22 november 1990 Advies van 10 maart 2014 met betrekking tot de wijziging van het koninklijk besluit van 22 november 1990 betreffende de diploma's van de kandidaat-accountants en de kandidaat-belastingconsulenten Ontwerp

Nadere informatie

N Vastgoedmakelaar A06 Brussel, MH/BL/LC A D V I E S. over

N Vastgoedmakelaar A06 Brussel, MH/BL/LC A D V I E S. over N Vastgoedmakelaar A06 Brussel, 11.10.2005 MH/BL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT WIJZIGING VAN ARTIKEL 4, 1 VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 6 SEPTEMBER 1993 TOT BESCHERMING VAN

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : Koninklijk besluit van 15 februari 2005 betreffende de uitoefening van het beroep van erkend boekhouder en erkend boekhouder-fiscalist in het kader van een rechtspersoon Bron : Koninklijk besluit van 15

Nadere informatie

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KADERWET BETREFFENDE HET VOEREN VAN DE BEROEPSTITEL VAN EEN DIENSTVERLENEND INTELLECTUEEL BEROEP ***

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KADERWET BETREFFENDE HET VOEREN VAN DE BEROEPSTITEL VAN EEN DIENSTVERLENEND INTELLECTUEEL BEROEP *** N Kaderwet A06 Brussel, 14.12.2004 MH/BL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KADERWET BETREFFENDE HET VOEREN VAN DE BEROEPSTITEL VAN EEN DIENSTVERLENEND INTELLECTUEEL BEROEP *** 2 In haar brief van 20

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RvV 392 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over het verzoekschrift van 6 beroepsfederaties (GNRPO, UBO, SBO, ABRO-ROB, ABOC- BAKO, UVO) tot bescherming van de titel van osteopaat, osteopaat D.O. en osteopaat

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N BEROEPSREGL - Onthaalouders A08 Brussel, 25.06.2009 MH/BL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE UITSLUITING VAN DE BEROEPSACTIVITEIT

Nadere informatie

8 NOVEMBER 1993. - Wet tot bescherming van de titel van psycholoog.

8 NOVEMBER 1993. - Wet tot bescherming van de titel van psycholoog. 8 NOVEMBER 1993. - Wet tot bescherming van de titel van psycholoog. BS 31/05/1994 in voege 10/06/1994 Gewijzigd door: KB 24/01/1997 BS 20/02/1997 Wet 09/07/2004 BS 15/07/2004 KB BS Blz 20/01/2005 16/02/2005

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 230 Wet van 12 juni 2008 tot wijziging van de Wet op de architectentitel (uitvoering van de richtlijn nr. 2005/36/EG van het Europees Parlement

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RVV 389 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES over het verzoekschrift met het oog op het bekomen van de bescherming van de beroepstitel van "conservatorrestaurateur van kunstvoorwerpen en cultureel erfgoed" Brussel,

Nadere informatie

8 NOVEMBER 1993. - Wet tot bescherming van de titel van psycholoog.

8 NOVEMBER 1993. - Wet tot bescherming van de titel van psycholoog. 8 NOVEMBER 1993. - Wet tot bescherming van de titel van psycholoog. HOOFDSTUK I. - Beroepstitel. Artikel 1. Niemand mag de titel van psycholoog dragen, indien hij niet aan de volgende voorwaarden voldoet

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Conservators A 06 Brussel, 20.03.2008 MH/BL/LC A D V I E S over HET VERZOEKSCHRIFT TOT BESCHERMING VAN DE BEROEPSTITEL VAN CONSERVATOR-RESTAURATEUR VAN KUNSTVOORWERPEN

Nadere informatie

TOEGANG TOT BEROEP VAN BOEKHOUDER OF BOEKHOUDER-FISCALIST DOOR EEN ONDERDAAN VAN EEN ANDERE LIDSTAAT VAN DE EUROPSESE UNIE 2. Richtlijn 2005/36/EU

TOEGANG TOT BEROEP VAN BOEKHOUDER OF BOEKHOUDER-FISCALIST DOOR EEN ONDERDAAN VAN EEN ANDERE LIDSTAAT VAN DE EUROPSESE UNIE 2. Richtlijn 2005/36/EU BEROEPSINSTITUUT VAN ERKENDE BOEKHOUDERS EN FISCALISTEN (Wet van 22 april 1999 1 ) Legrandlaan, 45-1050 BRUSSEL Tel.: 02/626.03.80 - Fax : 02/626.03.90 E-MAIL : INFO@BIBF.BE - URL : HTTP://WWW.BIBF.BE

Nadere informatie

BETREFT : Gebruik van het fiscaal identificatienummer in de betrekkingen met de buitenlandse fiscale administraties.

BETREFT : Gebruik van het fiscaal identificatienummer in de betrekkingen met de buitenlandse fiscale administraties. ADVIES Nr 29 / 1997 van 5 november 1997 O. Ref. : 10 / A / 1997 / 014 BETREFT : Gebruik van het fiscaal identificatienummer in de betrekkingen met de buitenlandse fiscale administraties. De Commissie voor

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Org. Middenst. - Beroepsorg. A02 Brussel, 17 december 2009 MH/BL/JDH A D V I E S over DE VERTEGENWOORDIGING VAN DE BEROEPSORGANISMEN IN DE HOGE RAAD VOOR DE

Nadere informatie

Coordinatie--Rechten--patient--Samenstelling-werking--KB doc

Coordinatie--Rechten--patient--Samenstelling-werking--KB doc 1 APRIL 2003. - Koninklijk besluit tot regeling van de samenstelling en de werking van de Federale Commissie Rechten van de Patiënt ingesteld bij artikel 16 van de wet van 22 augustus 2002 betreffende

Nadere informatie

BS 20/05/2014. HOOFDSTUK 3. - Psychotherapie. Afdeling 1. - Uitoefening van de psychotherapie

BS 20/05/2014. HOOFDSTUK 3. - Psychotherapie. Afdeling 1. - Uitoefening van de psychotherapie 4 APRIL 2014. Wet tot regeling van de geestelijke gezondheidszorgberoepen en tot wijziging van het koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 31 / 96 van 13 november 1996 ------------------------------------------- O. ref. : A / 96 / 028 BETREFT : Ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE REGLEMENTERING VAN TATOEAGES EN PIERCINGS

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE REGLEMENTERING VAN TATOEAGES EN PIERCINGS N tatoeages&piercings A 05 Brussel, 18.5.2005 MH/SL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE REGLEMENTERING VAN TATOEAGES EN PIERCINGS (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N HANDELSPRAT - Fitness A04 Brussel, 29 september 2010 MH/SL/AS A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE FITNESS- EN WELLNESSCONTRACTEN

Nadere informatie

STAGEREGLEMENT KONINKLIJK BESLUIT VAN 13 MEI 1965 TOT GOEDKEURING VAN HET DOOR DE NATIONALE RAAD VAN DE ORDE DER ARCHITECTEN VASTGESTELD

STAGEREGLEMENT KONINKLIJK BESLUIT VAN 13 MEI 1965 TOT GOEDKEURING VAN HET DOOR DE NATIONALE RAAD VAN DE ORDE DER ARCHITECTEN VASTGESTELD KONINKLIJK BESLUIT VAN 13 MEI 1965 TOT GOEDKEURING VAN HET DOOR DE NATIONALE RAAD VAN DE ORDE DER ARCHITECTEN VASTGESTELD - OVERZICHT Toepassingsveld Inschrijving op de lijst van de stagiairs Organisatie

Nadere informatie

Rolnummer 786. Arrest nr. 14/95 van 7 februari 1995 A R R E S T

Rolnummer 786. Arrest nr. 14/95 van 7 februari 1995 A R R E S T Rolnummer 786 Arrest nr. 14/95 van 7 februari 1995 A R R E S T In zake : het beroep tot gedeeltelijke vernietiging van artikel 10 van het decreet van de Franse Gemeenschap van 5 september 1994 tot regeling

Nadere informatie

N Vastgoedexpert A2 Brussel, 29 april 2015 MH/BL/AS 727-2015 ADVIES. over EEN VERZOEKSCHRIFT TOT BESCHERMING VAN DE BEROEPSTITEL VAN DE VASTGOEDEXPERT

N Vastgoedexpert A2 Brussel, 29 april 2015 MH/BL/AS 727-2015 ADVIES. over EEN VERZOEKSCHRIFT TOT BESCHERMING VAN DE BEROEPSTITEL VAN DE VASTGOEDEXPERT N Vastgoedexpert A2 Brussel, 29 april 2015 MH/BL/AS 727-2015 ADVIES over EEN VERZOEKSCHRIFT TOT BESCHERMING VAN DE BEROEPSTITEL VAN DE VASTGOEDEXPERT (goedgekeurd door het bureau op 17 februari 2015, bekrachtigd

Nadere informatie

AANVRAAG TOT INSCHRIJVING OP HET TABLEAU VAN DE INTERNE BOEKHOUDERS BIBF

AANVRAAG TOT INSCHRIJVING OP HET TABLEAU VAN DE INTERNE BOEKHOUDERS BIBF PASFOTO (geen nietjes) Ik, ondergetekende: vraag in toepassing van artikel 52 ter van de Wet van 22 april 1999 mijn inschrijving op het tableau van de interne boekhouders, zoals bijgehouden door het Beroepsinstituut

Nadere informatie

Boek I, titel 2 van het Wetboek van economisch recht Hoofdstuk 5. Definities eigen aan boek XIV:

Boek I, titel 2 van het Wetboek van economisch recht Hoofdstuk 5. Definities eigen aan boek XIV: Vrij beroep 1/ België Wet van 15 mei 2014 houdende invoeging van Boek XIV "Marktpraktijken en consumentenbescherming betreffende de beoefenaars van een vrij beroep" in het Wetboek van economisch recht

Nadere informatie

BS 05/03/2018. In voege vanaf 05/03/2018, tenzij anders bepaald (cf. art. 9)

BS 05/03/2018. In voege vanaf 05/03/2018, tenzij anders bepaald (cf. art. 9) 28 FEBRUARI 2018. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de regels voor de medische verkiezingen zoals bedoeld in artikel 211, 1, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : Koninklijk besluit van 20 januari 2003 betreffende het programma, de voorwaarden en de examenjury voor het praktisch bekwaamheidsexamen van de erkende boekhouders en erkende boekhouders-fiscalisten Bron

Nadere informatie

N Financiële planners A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/SL-EDJ/AS 717-2014 ADVIES. over

N Financiële planners A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/SL-EDJ/AS 717-2014 ADVIES. over N Financiële planners A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/SL-EDJ/AS 717-2014 ADVIES over EEN ONTWERP VAN WET INZAKE HET STATUUT VAN EN HET TOEZICHT OP DE ONAFHANKELIJK FINANCIËLE PLANNERS EN INZAKE HET VERSTREKKEN

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Kaderwet A 03 Brussel, 16 december 2008 MH/BL/LC ADVIES OP EIGEN INITIATIEF met VOORSTELLEN TOT VERBETERING VAN DE KADERWET VAN 24 SEPTEMBER 2006 BETREFFENDE

Nadere informatie

Verzoekschrift tot reglementering van de beroepstitel van de vastgoedexpert

Verzoekschrift tot reglementering van de beroepstitel van de vastgoedexpert FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND EN ENERGIE BEKENDMAKING Verzoekschrift tot reglementering van de beroepstitel van de vastgoedexpert Bekendmaking van het verzoekschrift tot bescherming

Nadere informatie

ADVIES. 10 maart 2014

ADVIES. 10 maart 2014 ADVIES Voorontwerp van besluit tot wijziging van het besluit van 17 december 2009 tot vaststelling van de lijst van de risicoactiviteiten en Voorontwerp van besluit betreffende de akten van familiale aard

Nadere informatie

VR DOC.0389/1BIS

VR DOC.0389/1BIS VR 2019 2903 DOC.0389/1BIS VR 2019 2903 DOC.0389/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit

Nadere informatie

BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST

BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST 1) Omschrijving van de arbeidsovereenkomst Artikel 3 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, KONINKRIJK BELGIE 1000 Brussel, Postadres : Ministerie Waterloola Kantoren : Regentsch Tel. : 02 Fax : 02 / COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 30 / 97 van 5 november

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten

Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten Bron : Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten

Nadere informatie

PROTOCOLAKKOORD. 1. Het Instituut voor bedrijfsjuristen, hier rechtsgeldig vertegenwoordigd door de Voorzitter, Pierre Schaubroeck,

PROTOCOLAKKOORD. 1. Het Instituut voor bedrijfsjuristen, hier rechtsgeldig vertegenwoordigd door de Voorzitter, Pierre Schaubroeck, PROTOCOLAKKOORD TUSSEN 1. Het Instituut voor bedrijfsjuristen, hier rechtsgeldig vertegenwoordigd door de Voorzitter, Pierre Schaubroeck, Hierna genoemd "het Instituut"; EN 2. De Nederlandse Orde van advocaten

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/6 Advies nr 09/2010 van 17 maart 2010 Betreft: Advies betreffende het ontwerp van Koninklijk besluit houdende uitvoering van artikel 3, 5, 3 van de Wet tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer

Nadere informatie

Organisatie van het beroep van vastgoedmakelaar

Organisatie van het beroep van vastgoedmakelaar Organisatie van het beroep van vastgoedmakelaar FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be 1 Inleiding Afzonderlijke

Nadere informatie

VR 2016 DOC.0943/1BIS

VR 2016 DOC.0943/1BIS VR 2016 DOC.0943/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling Vlaamse Regering over het ontwerp

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Federale adviesverleningsprocedure inzake het voorontwerp van wet betreffende

Nadere informatie

Advies van 4 maart 2010 omtrent een ontwerp van koninklijk besluit betreffende de inschrijving van auditors

Advies van 4 maart 2010 omtrent een ontwerp van koninklijk besluit betreffende de inschrijving van auditors North Gate III 6 e verdieping Koning Albert II laan 16 1000 Brussel Tel. 02/277.64.11 Fax 02/201.66.19 E-mail : CSPEHREB@skynet.be Internet : www.cspe-hreb.be Advies van 4 maart 2010 omtrent een ontwerp

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 29 januari 1998 tot goedkeuring van het stagereglement van het Beroepsinstituut van Boekhouders

Koninklijk besluit van 29 januari 1998 tot goedkeuring van het stagereglement van het Beroepsinstituut van Boekhouders Koninklijk besluit van 29 januari 1998 tot goedkeuring van het stagereglement van het Beroepsinstituut van Boekhouders Bron : Koninklijk besluit van 29 januari 1998 tot goedkeuring van het stagereglement

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, KONINKRIJK BELGIE 1000 Brussel, Zetel : Ministerie van Justitie Poelaertplein 3 Tel. : 02/504.66.21 tot 23 Fax : 02/504.70.00 COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER O. ref. : 10

Nadere informatie

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER BERAADSLAGING Nr 02 / 2004 van 15 maart 2004

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER BERAADSLAGING Nr 02 / 2004 van 15 maart 2004 KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hallepoortlaan 5-8, B-1060 Brussel Tel. : +32(0)2/542.72.00 Email : commission@privacy.fgov.be Fax.: : +32(0)2/542.72.12 http://www.privacy.fgov.be/ COMMISSIE VOOR DE

Nadere informatie

12 DECEMBER Wet tot vaststelling van de arbeidsduur. van de geneesheren, de tandartsen, de dierenartsen,

12 DECEMBER Wet tot vaststelling van de arbeidsduur. van de geneesheren, de tandartsen, de dierenartsen, 12 DECEMBER 2010. - Wet tot vaststelling van de arbeidsduur van de geneesheren, de tandartsen, de dierenartsen, kandidaat-geneesheren in opleiding, kandidaat-tandartsen in opleiding en studenten-stagiairs

Nadere informatie

Analyse van de algemene commentaren ontvangen tijdens de openbare raadpleging die door het IBR werd georganiseerd en standpunt van het IBR

Analyse van de algemene commentaren ontvangen tijdens de openbare raadpleging die door het IBR werd georganiseerd en standpunt van het IBR ONTWERP VAN NORM MET BETREKKING TOT DE CONTRACTUELE CONTROLE VAN KMO S EN KLEINE (I)VZW S EN STICHTINGEN EN DE GEDEELDE WETTELIJK VOORBEHOUDEN OPDRACHTEN BIJ KMO S EN KLEINE (I)VZW S EN STICHTINGEN Analyse

Nadere informatie

CENTRAAL COLLEGE SPECIALISTEN FARMACIE BESLUIT NO.8

CENTRAAL COLLEGE SPECIALISTEN FARMACIE BESLUIT NO.8 CENTRAAL COLLEGE SPECIALISTEN FARMACIE BESLUIT NO.8 INSCHRIJVING VAN APOTHEKERS MET EEN IN HET BUITENLAND VERKREGEN OPLEIDINGSTITEL IN HET REGISTER VAN ZIEKENHUISAPOTHEKERS Vastgesteld op 9 juni 2004.

Nadere informatie

BOEKHOUDKUNDIGE BEDIENDE KAN NU OOK LID VAN HET BIBF WORDEN

BOEKHOUDKUNDIGE BEDIENDE KAN NU OOK LID VAN HET BIBF WORDEN BOEKHOUDKUNDIGE BEDIENDE KAN NU OOK LID VAN HET BIBF WORDEN Na bijna tien jaar is het eindelijk zover : een boekhouder die uitsluitend in loondienst of die in overheidsdienst werkt, kan voortaan ook op

Nadere informatie

CIRCULAIRE. Kwalificatieprocedures voor het certificeringpersoneel in de erkende onderhoudsbedrijven voor luchtvaartuigen.

CIRCULAIRE. Kwalificatieprocedures voor het certificeringpersoneel in de erkende onderhoudsbedrijven voor luchtvaartuigen. KONINKRIJK BELGIE MINISTERIE VAN VERKEER EN INFRASTRUCTUUR Bestuur van de Luchtvaart CIRCULAIRE CIR/AIRW-19 Datum : 11/05/01 Editie : 1 Betreft : Kwalificatieprocedures voor het certificeringpersoneel

Nadere informatie

Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de mededeling van informaties in het wachtregister. (A/2009/034)

Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de mededeling van informaties in het wachtregister. (A/2009/034) 1/6 Advies nr 05/2010 van 3 februari 2010 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de mededeling van informaties in het wachtregister. (A/2009/034) De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse Regering over het ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

Diverse Reglementeringen Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over

Diverse Reglementeringen Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over Diverse Reglementeringen Brussel, 19.01.2001 MH/AB/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE HET GEBRUIK VAN LPG VOOR HET AANDRIJVEN VAN AUTO S, EEN ONTWERP VAN MINISTERIEEL BESLUIT

Nadere informatie

Fidias Awards 2015: wedstrijdreglement

Fidias Awards 2015: wedstrijdreglement Fidias Awards 2015: wedstrijdreglement Algemeen: Organisatie Initiatiefnemer van de Fidias Award is het AiNB, de beroepsvereniging van Interieurarchitecten van België en zijn partners. Doelstellingen De

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT DECREET. houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat. van Kinderrechtencommissaris. Artikel 1

VLAAMS PARLEMENT DECREET. houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat. van Kinderrechtencommissaris. Artikel 1 VLAAMS PARLEMENT DECREET houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat en instelling van het ambt van Kinderrechtencommissaris Artikel 1 Dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid.

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N EU - Contractenrecht A03 Brussel, 9 december 2010 MH/SL/AS A D V I E S over DE CONSULTATIE VAN DE EUROPESE COMMISSIE OVER HET EUROPEES CONTRACTENRECHT VOOR CONSUMENTEN

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 30 oktober

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 30 oktober A D V I E S Nr. 1.821 ----------------------------- Zitting van dinsdag 30 oktober 2012 --------------------------------------------------- Onderscheid tussen werknemer en zelfstandige Criteria voor vervoer

Nadere informatie

Datum: 24/05/1994 B.S.: 21/07/1994

Datum: 24/05/1994 B.S.: 21/07/1994 Datum: 24/05/1994 B.S.: 21/07/1994 24 MEI 1994. - Wet tot oprichting van een wachtregister voor vreemdelingen die zich vluchteling verklaren of die vragen om als vluchteling te worden erkend. ALBERT ll,

Nadere informatie

Wet van 2 oktober 2017 vergunning voor het exploiteren van een onderneming voor camerasystemen.

Wet van 2 oktober 2017 vergunning voor het exploiteren van een onderneming voor camerasystemen. Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Veiligheid en Preventie Directie Private Veiligheid Aan de ondernemingen voor camerasystemen Uw contactpersoon T Uw referentie Bijlagen 02

Nadere informatie

Wet van 13 juni 1999 betreffende de controlegeneeskunde (B.S Ed. 3)

Wet van 13 juni 1999 betreffende de controlegeneeskunde (B.S Ed. 3) Wet van 13 juni 1999 betreffende de controlegeneeskunde (B.S. 13.7.1999 Ed. 3) Hoofdstuk I. Algemene bepaling Artikel 1.- Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet. Hoofdstuk

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, KONINKRIJK BELGIE 1000 Brussel, Postadres : Ministerie van Justitie Waterloolaan 115 Kantoren : Regentschapsstraat 61 Tel. : 02 / 542.72.00 Fax : 02 / 542.72.12 COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE

Nadere informatie

OFFERTEFORMULIER. AANLEG VAN HET VICTORIA REGIAPARK IN GENTBRUGGE/GENT Besteknummer GD 09/2016. open aanbesteding

OFFERTEFORMULIER. AANLEG VAN HET VICTORIA REGIAPARK IN GENTBRUGGE/GENT Besteknummer GD 09/2016. open aanbesteding AANLEG VAN HET VICTORIA REGIAPARK IN GENTBRUGGE/GENT Besteknummer GD 09/2016 open aanbesteding OFFERTEFORMULIER Belangrijk: dit offerteformulier dient volledig te worden ingevuld.. Het totaalbedrag (excl.

Nadere informatie

Publicatie KB omtrent zorgkundige

Publicatie KB omtrent zorgkundige Publicatie KB omtrent zorgkundige Op 3 februari 2006 verscheen in het Staatsblad het KB van 12 januari 2006 omtrent de verpleegkundige activiteiten die zorgkundigen mogen uitvoeren en de voorwaarden waaronder

Nadere informatie

Arbitragecommissie. Wet van 19 december 2005 betreffende de precontractuele informatie bij commerciële samenwerkingsovereenkomsten

Arbitragecommissie. Wet van 19 december 2005 betreffende de precontractuele informatie bij commerciële samenwerkingsovereenkomsten Advies nr 2008/01 van 8 september 2008 Arbitragecommissie Wet van 19 december 2005 betreffende de precontractuele informatie bij commerciële samenwerkingsovereenkomsten Advies over de verplichting om een

Nadere informatie

Doc. nr. E7:80005C09 Brussel, A D V I E S. over de PROBLEMATIEK BIJ DE OPRICHTING VAN EEN BEROEPSINSTITUUT VAN GEZWOREN LANDMETERS-EXPERTEN

Doc. nr. E7:80005C09 Brussel, A D V I E S. over de PROBLEMATIEK BIJ DE OPRICHTING VAN EEN BEROEPSINSTITUUT VAN GEZWOREN LANDMETERS-EXPERTEN Doc. nr. E7:80005C09 Brussel, 15.12.1998 MH/BL/GVB/LC A D V I E S over de PROBLEMATIEK BIJ DE OPRICHTING VAN EEN BEROEPSINSTITUUT VAN GEZWOREN LANDMETERS-EXPERTEN *** 2 INLEIDING In een brief van 14 juli

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.605 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 -------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.605 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 ------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.605 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 ------------------------------------------- Uitvoering van het interprofessioneel akkoord 2007-2008 Outplacement Ontwerp

Nadere informatie

N Beroepsreglementeringen A08 Brussel, MH/BL/LC A D V I E S. over

N Beroepsreglementeringen A08 Brussel, MH/BL/LC A D V I E S. over N Beroepsreglementeringen A08 Brussel, 16.02.2006 MH/BL/LC A D V I E S over HET ONTWERP VAN KADERWET BETREFFENDE HET VOEREN VAN DE BEROEPSTITEL VAN EEN AMBACHTELIJK BEROEP *** 2 In haar brief van 19 december

Nadere informatie

Q&A - KB 28 MEI 2013 EN OMZENDBRIEF NR 601

Q&A - KB 28 MEI 2013 EN OMZENDBRIEF NR 601 Q&A - KB 28 MEI 2013 EN OMZENDBRIEF NR 601 1. Welke procedure moet gevolgd worden om zich als lokale contactpersoon aan te melden bij het fagg en aan welke vereisten moet de contactpersoon voldoen? In

Nadere informatie

OrthoptisteN. alles wat u wilt weten over uw erkenning

OrthoptisteN. alles wat u wilt weten over uw erkenning OrthoptisteN alles wat u wilt weten over uw erkenning Inhoudsopgave De erkenning of de toelating om het beroep uit te oefenen... 3 De orthoptist volgens de wet... 4 De voordelen van een erkenning... 5

Nadere informatie

Omzendbrief tot wijziging van de omzendbrief van 15 september 1998 betreffende het verblijf van vreemdelingen die in België wensen te komen studeren

Omzendbrief tot wijziging van de omzendbrief van 15 september 1998 betreffende het verblijf van vreemdelingen die in België wensen te komen studeren Datum: 01/09/2005 B.S.: 06/10/2005 Omzendbrief tot wijziging van de omzendbrief van 15 september 1998 betreffende het verblijf van vreemdelingen die in België wensen te komen studeren I. Inleiding : Krachtens

Nadere informatie

NATIONALE KAMER VAN NOTARISSEN

NATIONALE KAMER VAN NOTARISSEN NATIONALE KAMER VAN NOTARISSEN Deontologische Code inzake notariële bemiddeling Aangenomen door de algemene vergadering op 7 oktober 2003 Gewijzigd door de algemene vergadering op 24 oktober 2006) Art.

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 september 2017

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 september 2017 A D V I E S Nr. 2.051 ------------------------------ Zitting van dinsdag 26 september 2017 ---------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering van een aantal

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering; Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering, het koninklijk besluit van 11 maart 2003 tot vaststelling van

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van de regelgeving

Nadere informatie

A A N B E V E L I N G Nr AANBEVELING AAN DE PARITAIRE COMITES OVER DE INVOERING VAN

A A N B E V E L I N G Nr AANBEVELING AAN DE PARITAIRE COMITES OVER DE INVOERING VAN A A N B E V E L I N G Nr. 23 ----------------------------------------- AANBEVELING AAN DE PARITAIRE COMITES OVER DE INVOERING VAN SPECIFIEKE CRITERIA OM DE AARD VAN EEN ARBEIDSRELATIE IN SOMMIGE RISICOSECTOREN

Nadere informatie

AANVRAAG TOT INSCHRIJVING OP DE LIJST VAN STAGIAIRS - BEROEPSERVARING

AANVRAAG TOT INSCHRIJVING OP DE LIJST VAN STAGIAIRS - BEROEPSERVARING BIV - STAGIAIR-beroepservaring / 2013 - Pagina 1 / 5 Luxemburgstraat 16 B - 1000 BRUSSEL - Tel. 02/505.38.50 - Fax 02/503.42.23 - www.biv.be AANVRAAG TOT INSCHRIJVING OP DE LIJST VAN STAGIAIRS - BEROEPSERVARING

Nadere informatie

INSTITUUT VAN DE ACCOUNTANTS EN DE BELASTINGCONSULENTEN

INSTITUUT VAN DE ACCOUNTANTS EN DE BELASTINGCONSULENTEN INSTITUUT VAN DE ACCOUNTANTS EN DE BELASTINGCONSULENTEN AANVRAAG TOT TOEGANG TOT HET BEKWAAMHEIDSEXAMEN OP BASIS VAN TEN MINSTE ZEVEN JAAR ERVARING MET HET OOG OP DE VERKRIJGING VAN DE HOEDANIGHEID VAN

Nadere informatie

A. Inleiding. beroepen. 2 Hervorming verschenen in het Publicatieblad van de Europese Unie L158 van 27 mei 2014.

A. Inleiding. beroepen. 2 Hervorming verschenen in het Publicatieblad van de Europese Unie L158 van 27 mei 2014. Advies van 7 september 2017 over het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 november 2012 met betrekking tot de beheervennootschappen van instellingen voor collectieve

Nadere informatie

Doc. nr. E2:1005bC04 Brussel, A D V I E S. over een

Doc. nr. E2:1005bC04 Brussel, A D V I E S. over een Doc. nr. E2:1005bC04 Brussel, 18.05.1998 MH/AB/LC A D V I E S over een ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT UITVOERING VAN HOOFDSTUK II VAN TITEL II VAN DE PROGRAMMAWET VAN 10 FEBRUARI 1998 TOT BEVORDERING

Nadere informatie

Dit besluit regelt een aangelegenheid bedoeld in artikel 128 van de Grondwet krachtens artikel 138 van de Grondwet.

Dit besluit regelt een aangelegenheid bedoeld in artikel 128 van de Grondwet krachtens artikel 138 van de Grondwet. 11 JUNI 1998. Besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie betreffende de toepassing van het decreet van 18 juli 1996 houdende erkenning van de instellingen die bemiddelen bij schulden (VERTALING).

Nadere informatie

A. Inleiding. De Hoge Raad had zijn advies uitgebracht op 7 september 2017.

A. Inleiding. De Hoge Raad had zijn advies uitgebracht op 7 september 2017. Advies van 20 december 2017 over het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 november 2012 met betrekking tot de beheervennootschappen van instellingen voor collectieve

Nadere informatie

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid op artikel 15;

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid op artikel 15; SCSZ/07/043 1 BERAADSLAGING NR. 07/015 VAN 27 MAART 2007 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS BETREFFENDE GEDETACHEERDE WERKNEMERS, ZELFSTANDIGEN EN STAGIAIRS AAN DE RIJKSDIENST VOOR SOCIALE

Nadere informatie

OCMW POPERINGE. Deel 11 : Los Meubilair Algemene Offerteaanvraag.

OCMW POPERINGE. Deel 11 : Los Meubilair Algemene Offerteaanvraag. OCMW POPERINGE BOUWEN SOCIAAL HUIS Deel 11 : Los Meubilair Algemene Offerteaanvraag. INSCHRIJVINGSBILJET / OFFERTE De ondergetekende: (naam en voornamen) Hoedanigheid of beroep:.. Nationaliteit:. Woonplaats

Nadere informatie

ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet. 23.06.2017 16 MAART 2009 Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden voor de toelating tot het luchtverkeer aan bepaalde luchtvaartuigen die niet beschikken over een bewijs van luchtwaardigheid

Nadere informatie

In België geldt er voortaan een nieuwe beroepsnorm Wat en waarom? Frequently Asked Questions

In België geldt er voortaan een nieuwe beroepsnorm Wat en waarom? Frequently Asked Questions Norm met betrekking tot de contractuele controle van KMO s en kleine (i)vzw s en stichtingen en de gedeelde wettelijk voorbehouden opdrachten bij KMO s en kleine (i)vzw s en stichtingen In België geldt

Nadere informatie

VR DOC.0850/1BIS

VR DOC.0850/1BIS VR 2017 0809 DOC.0850/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

15 DECEMBER Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorschriften inzake de plichtenleer van de landmeter-expert.

15 DECEMBER Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorschriften inzake de plichtenleer van de landmeter-expert. 15 DECEMBER 2005. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorschriften inzake de plichtenleer van de landmeter-expert. HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen. Art. 1. Voor de toepassing van dit besluit

Nadere informatie

BESLUIT van de VLAAMSE REGERING van 15 SEPTEMBER 1998 betreffende de adviserende beroepscommissie inzake gezins- en welzijnsaangelegenheden

BESLUIT van de VLAAMSE REGERING van 15 SEPTEMBER 1998 betreffende de adviserende beroepscommissie inzake gezins- en welzijnsaangelegenheden BESLUIT van de VLAAMSE REGERING van 15 SEPTEMBER 1998 betreffende de adviserende beroepscommissie inzake gezins- en welzijnsaangelegenheden (B.S. 19.II.1999) Art. 1. HOOFDSTUK I. DEFINITIES Voor de toepassing

Nadere informatie

(B.S, 10/06/2003, p ) Tekst geconsolideerd door het coördinatiebureau: versie toepasselijk vanaf 02/04/2014

(B.S, 10/06/2003, p ) Tekst geconsolideerd door het coördinatiebureau: versie toepasselijk vanaf 02/04/2014 1 KONINKLIJK BESLUIT VAN 15 MEI 2003 TOT REGELING VAN DE VERSNELDE PROCEDURE IN GEVAL VAN BEROEP BIJ DE RAAD VAN STATE TEGEN SOMMIGE BESLISSINGEN VAN DE [AUTORITEIT VOOR FINANCIËLE DIENSTEN EN MARKTEN

Nadere informatie

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Hebben Wij besloten en besluiten Wij : 21 DECEMBER 1974 - Koninklijk besluit tot bepaling van de eisen tot uitoefening van de beroepswerkzaamheid van installateur-frigorist in de kleine en middelgrote handelsen ambachtsondernemingen. Gelet

Nadere informatie

INSTITUUT VAN DE ACCOUNTANTS EN DE BELASTINGCONSULENTEN

INSTITUUT VAN DE ACCOUNTANTS EN DE BELASTINGCONSULENTEN INSTITUUT VAN DE ACCOUNTANTS EN DE BELASTINGCONSULENTEN AANVRAAG TOT TOEGANG TOT HET BEKWAAMHEIDSEXAMEN OP BASIS VAN TEN MINSTE ZEVEN JAAR ERVARING MET HET OOG OP DE VERKRIJGING VAN DE HOEDANIGHEID VAN

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.386 ------------------------------ Zitting van dinsdag 29 januari 2002 --------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.386 ------------------------------ Zitting van dinsdag 29 januari 2002 -------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.386 ------------------------------ Zitting van dinsdag 29 januari 2002 -------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van de artikelen 7, 3

Nadere informatie

Aansprakelijkheid voor producten met gebreken

Aansprakelijkheid voor producten met gebreken FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND & ENERGIE KWALITEIT EN VEILIGHEID Afdeling Veiligheid Dienst Productveiligheid Aansprakelijkheid voor producten met gebreken Versie 07/02/2003 VERSIE

Nadere informatie

Coordinatie--MB Lijst-van-opleidingstitels--GENEESHEER-SPECIALIST--EU-lidstaten

Coordinatie--MB Lijst-van-opleidingstitels--GENEESHEER-SPECIALIST--EU-lidstaten 31 JANUARI 2008. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de lijst van opleidingstitels van geneesheer-specialist afgeleverd door de lidstaten van de Europese Unie BS 25/04/2008 gdp 1 / 53 Artikel 1.

Nadere informatie