N HANDELSPR-kleinhandel A 04 Brussel, MH/JC/LC A D V I E S. betreffende DE OPENINGSTIJDEN IN DE DETAILHANDEL ***

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "N HANDELSPR-kleinhandel A 04 Brussel, MH/JC/LC A D V I E S. betreffende DE OPENINGSTIJDEN IN DE DETAILHANDEL ***"

Transcriptie

1 N HANDELSPR-kleinhandel A 04 Brussel, MH/JC/LC A D V I E S betreffende DE OPENINGSTIJDEN IN DE DETAILHANDEL ***

2 2 In haar brief dd vroeg mevrouw Sabine Laruelle, Minister van Middenstand en Landbouw, het advies van de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO over de problematiek van de openingstijden in de detailhandel. Na een schriftelijke raadpleging van de erkende professionele en interprofessionele organisaties en na besprekingen in de commissie reglementeringen op 30 april en 6 mei 2004, bracht de Hoge Raad eenparig volgend advies uit tijdens de algemene vergadering d.d. 14 mei CONTEXT Er zijn verschillende wetten en koninklijke besluiten die de verplichte avondsluiting, de wekelijkse rustdag en het zondagswerk regelen. De basiswetgeving vindt men terug in: - Wet van 24 juli 1973 tot instelling van een verplichte avondsluiting in handel, ambacht en dienstverlening (B.S. 1 september 1973) - Wet van 22 juni 1960 tot invoering van een wekelijkse rustdag in nering en ambacht (B.S. 24 juni 1960) - Arbeidswet 16 maart 1971 (B.S. 30 maart 1971, err. B.S. 12 oktober 1971) Deze wetten bevatten een groot aantal uitzonderingen die kunnen beantwoorden aan specifieke noodzakelijkheden. In het verleden heeft de Hoge Raad reeds verscheidene keren advies gegeven betreffende deze problematiek. Het advies van de Hoge Raad van 28 september 2000 over de voorstellen tot aanpassing van de wet tot instelling van een verplichte avondsluiting in handel, ambacht en dienstverlening is het meest recente. STANDPUNTEN 1. Het behoud van de bestaande regelgeving De bestaande regelgeving betreffende de avondsluiting, de wekelijkse rustdag en het zondagswerk kan rekenen op een grote instemming vanwege de zelfstandigen en de KMO die de Hoge Raad vertegenwoordigt. Om die reden wenst de Hoge Raad in eerste orde het behoud van deze reglementeringen. Hiertoe steunt hij op volgende argumenten: (a) Sociaal en familiaal leven De bestaande wetgeving biedt zowel de zelfstandige ondernemer als zijn personeel een minimumgarantie voor een gezond evenwicht tussen werk, gezin en vrije tijd. De bestaande wetgeving voorziet in voldoende vrijheid om binnen het opgelegde tijdskader zelf de openingstijden te kiezen. Door een versoepeling van de openingsuren zal de zelfstandige ondernemer in navolging van zijn concurrenten commercieel verplicht worden meer uren open te zijn. Een versoepeling van de reglementering betekent daarom in de praktijk niet meer vrijheid maar een inperking van zijn vrijheid.

3 3 De zelfstandige ondernemer moet buiten zijn openingsuren bovendien nog heel wat tijd besteden aan voorbereidende activiteiten, bedrijfsbeheer en opleiding. Een versoepeling zou het reeds zwaar belast sociaal en familiaal leven nog meer aantasten. (b) Klantgerichtheid en consumententevredenheid De bestaande feitelijke én wettelijk voorziene openingstijden zijn reeds erg ruim; ook in vergelijking met de andere Europese lidstaten (zie ook punt e). Bovendien zijn er tal van uitzonderingen voorzien om zo goed mogelijk aan de consumentenbehoeften te beantwoorden. Een consumentenonderzoek uitgevoerd door Test-Aankoop in januari 2003 bevestigt dit standpunt. Gemiddeld 87% van de Belgische bevolking is tevreden met de openingsuren van de winkels. Daar waar het onderzoek uitwijst dat consumenten wél vragende partij zijn voor nog ruimere openingsuren dan diegene die vandaag reeds worden ingevuld, biedt de geldende wet daartoe de mogelijkheden. Winkels kunnen bijvoorbeeld tot 20u (vrijdag tot 21u) of op zondagvoormiddag open blijven. (c) Wettelijke versus feitelijke openingstijden De wettelijk toegelaten openingstijden zijn momenteel ruimer dan de feitelijke openingstijden. Indien er daadwerkelijk een belangrijke vraag zou bestaan naar ruimere openingstijden zouden de ondernemers nu reeds de voorziene wettelijke openingstijden ten volle benutten. (d) Het evenwicht in de distributiesector Een versoepeling van de openingsuren leidt binnen de detailhandel tot een verschuiving van de omzet van de kleine naar de grote ondernemingen omdat deze laatste groep gemakkelijker haar openingsuren kan verruimen daar ze over meer personeel beschikt. Aangezien de kleine winkels in tegenstelling tot de grote winkels nu reeds niet in staat zijn ten volle gebruik te maken van de wettelijk toegelaten openingsuren, dreigt een versoepeling van de openingstijden dit deel van de distributiesector nog meer te verdringen. In het verleden hebben zij reeds een groot marktaandeel moeten inleveren. Door een versoepeling van de openingstijden zouden dus heel wat kleine ondernemers uit de markt geduwd worden met een daling van de diversiteit van het productaanbod, een vermindering van de kwaliteit en een teloorgang van ambachtelijke bekwaamheid tot gevolg. (e) Vergelijking met andere Europese landen Met een gemiddelde feitelijke wekelijkse openingstijd van 67 uur in de detailhandel behoort België in Europees perspectief tot de top. Belgische consumenten beschikken m.a.w. over de ruimste openingstijden.

4 4 Grafiek : Gemiddelde openingsuren per week (1999) in de detailhandel in de Europese Unie B F IRL El UK NL D S I DK P E A EU Bron : European Economy, Business and Consumer Survey Results, n 5 May 2000 Naast de uren dat de handelaars hun winkel daadwerkelijk openhouden, kunnen ook de door de wet toegelaten maar de daarom nog niet benutte openingstijden vergeleken worden. Hoewel het specifieke karakter en het groot aantal uitzonderingen van elke nationale regelgeving een eenduidige vergelijking zeer moeilijk maakt, mogen we toch concluderen dat België in vergelijking met de andere Europese landen een vergelijkbare of flexibelere wettelijke regeling inzake de openingstijden kent. (f) Economische gevolgen Volgens de Hoge Raad leidt een verruiming van de openingsuren niet tot een significante toename van de omzet in de sector van de detailhandel. Er is immers geen toename van het bestedingsvermogen van de consumenten. Verruiming van de openingsuren zal daarentegen leiden tot een lager rendement voor de handelaars. De verruiming van de openingsuren brengt namelijk extra kosten (personeelskosten, energiekosten, etc.) met zich mee voor de handelaars. (g) Tewerkstelling Aangezien de totale consumentenbestedingen en dus de detailomzet bij een versoepeling van de openingsuren niet toenemen, is de Hoge Raad van oordeel dat de tewerkstelling niet zal stijgen. Men moet immers de totale activiteitsgraad in de sector, zijnde zowel de tewerkstelling van werknemers als zelfstandigen, beschouwen. Naast een mogelijke lichte toename van het aantal werknemers in bepaalde bedrijven, moet eveneens de negatieve impact op het aantal zelfstandigen verrekend worden ingevolge het verdringen van kleinere winkels door grotere ondernemingen. Daarnaast zullen ruimere openingsuren ook een spreiding van de werkdruk met zich meebrengen waardoor ook de tewerkstelling meer gespreid wordt. Tot slot impliceert een verschuiving van voltijdse naar meer deeltijdse jobs niet noodzakelijk meer tewerkstelling.

5 5 De versoepeling van de openingsuren zal bovendien de aantrekkelijkheid van bepaalde beroepen en het aantal kandidaten ervoor nog doen verminderen. Terwijl de overheid streeft naar een toename van het aantal startende ondernemers zullen onaantrekkelijke werkvoorwaarden de potentiële starters nog meer ontraden. (h) Maatschappelijke en ruimtelijke context Via het wettelijk kader bepaalt de overheid niet alleen de aard van de distributiesector, maar heeft ze ook een impact op andere facetten zoals de ruimtelijke inplanting, de mobiliteit en de veiligheid. Ongewenste effecten moeten daarbij maximaal vermeden worden. Doordat de grote winkels de kleinere uit de markt duwen, dreigt de handelsbedrijvigheid in de stadscentra en dorpen nog meer te verdwijnen. Dit heeft een negatieve impact op de maatschappelijke dynamiek en de sociale cohesie in de steden en dorpen. Tenslotte speelt een vaste wekelijkse rustdag in de meeste culturen een belangrijke rol in de ordening van de samenleving. Door een versoepeling van de openingstijden dreigt dit referentiepunt voor een groot aantal mensen binnen onze samenleving te verwateren. De Hoge Raad meent dat de bestaande wetgeving een belangrijke bijdrage biedt tot de versterking van het sociale weefsel van onze samenleving. (i) Voorkeur van de zelfstandigen en de KMO Uit verschillende enquêtes die de interprofessionele organisaties gedurende de voorbije jaren onder hun leden hebben georganiseerd, blijkt dat een grote meerderheid van de zelfstandigen voorstander is van het behoud van de bestaande principes inzake de openingstijden. 2. De vereenvoudiging van de bestaande regelgeving Het pleidooi voor het behoud van de bestaande regelgeving belet niet dat de regels op bepaalde punten kunnen vereenvoudigd worden. De Hoge Raad formuleert volgende concrete voorstellen: - De regelgevingen inzake de wekelijkse rustdag en het zondagswerk moeten met betrekking tot de tijdstippen waarop het personeel moet stoppen met werken en de winkel moet gesloten worden op zondagmiddag, geharmoniseerd worden. De handelaar kan zijn wekelijkse rustdag zo kiezen dat hij zondagvoormiddag zijn winkel tot 13u mag open houden. De wetgeving inzake het zondagswerk voorziet voor de detailhandel ook de mogelijkheid om personeel te werk te stellen op zondagvoormiddag tot 12u. Met het oog op de harmonisering van de bepalingen zou het logisch zijn het in de arbeidswetgeving voorziene tijdstip van 12u aan te passen tot 13u.

6 6 - De regelgevingen inzake de verplichte avondsluiting, de wekelijkse rustdag en het zondagswerk bevatten uiteenlopende bepalingen met betrekking tot de toeristische centra. De verschillende erkenningvoorwaarden en procedures voor een toeristisch centrum alsook de verschillende draagwijdtes van de erkenning moeten geharmoniseerd worden zodat men kan komen tot één enkele lijst van toeristische centra. De Hoge Raad merkt op dat de erkenning als toeristisch centrum voor wat betreft het zondagswerk nu reeds heel ruim ingevuld wordt. Bovendien stelt de Hoge Raad vast dat de beslissing een autonome en politieke beslissing is van de bevoegde Ministers en dat de partijen die de directe invloed van de erkenning ondergaan niet bij die beslissing betrokken worden. Daarom pleit de Hoge Raad ervoor de erkenningvoorwaarden en procedures te objectiveren en van bij het begin de betrokken actoren, waaronder de zelfstandigenorganisaties, bij deze problematiek te betrekken. Het resultaat moet alleszins een transparante procedure zijn. De erkenningen als toeristisch centrum moeten bovendien periodiek opgevolgd worden teneinde na te gaan of ze nog aan de voorwaarden voldoen. Geenszins mogen de bestaande erkenningvoorwaarden versoepeld worden. 3. De naleving van de bestaande regelgeving De Hoge Raad acht het essentieel dat een passende controle de naleving van de geldende reglementering, in het bijzonder deze inzake de nachtwinkels en de opening en tewerkstelling in bepaalde sectoren op zondagnamiddag, waarborgt. 4. De raadpleging van de betrokken sectoren De Hoge Raad wenst verder geraadpleegd te worden over ieder concreet voorstel dat gevolg wil geven aan dit advies.

N openingsuren A 04 Brussel, MH/JC/LC

N openingsuren A 04 Brussel, MH/JC/LC N openingsuren A 04 Brussel, 11.10.2005 MH/JC/LC A D V I E S over EEN WETSONTWERP BETREFFENDE DE OPENINGSUREN IN HANDEL, AMBACHT EN DIENSTVERLENING *** 2 In haar brief van 8 september 2005 vroeg mevrouw

Nadere informatie

N openingsuren A04 Brussel, MH/JC/LC A D V I E S. over

N openingsuren A04 Brussel, MH/JC/LC A D V I E S. over N openingsuren A04 Brussel, 1.3.2007 MH/JC/LC A D V I E S over DE CRITERIA EN DE PROCEDURE TOT ERKENNING ALS TOERISTISCH CENTRUM TOT UITVOERING VAN ARTIKEL 17, TWEEDE LID VAN DE WET VAN 10 NOVEMBER 2006

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N HANDELSPR.- Jeugdige werknemers A04 Brussel, 17 december 2009 MH/EDJ/JDH ADVIES OP EIGEN INITIATIEF over de TEWERKSTELLING VAN JEUGDIGE WERKNEMERS OP ZON- EN

Nadere informatie

Doc. nr. Th gez. en veiligheid zelfst A07 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. over een

Doc. nr. Th gez. en veiligheid zelfst A07 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. over een Doc. nr. Th gez. en veiligheid zelfst A07 Brussel, 03.12.2002 MH/FD/LC A D V I E S over een VOORSTEL VOOR EEN AANBEVELING VAN DE RAAD BETREFFENDE DE TOEPASSING VAN DE WETGEVING INZAKE GEZONDHEID EN VEILIGHEID

Nadere informatie

Doc. nr. N2:55000C16 Brussel, 28 september 2000 MH/AB/JP A D V I E S OVER

Doc. nr. N2:55000C16 Brussel, 28 september 2000 MH/AB/JP A D V I E S OVER Doc. nr. N2:55000C16 Brussel, 28 september 2000 MH/AB/JP A D V I E S OVER DE VOORSTELLEN TOT AANPASSING VAN DE WET TOT INSTELLING VAN EEN VERPLICHTE AVONDSLUITING IN HANDEL, AMBACHT EN DIENSTVERLENING

Nadere informatie

N HANDELSPR Oneerlijke handelspraktijken A06 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S. over een

N HANDELSPR Oneerlijke handelspraktijken A06 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S. over een N HANDELSPR Oneerlijke handelspraktijken A06 Brussel, 1.03.2007 MH/SL/LC A D V I E S over een VOORONTWERP VAN WET TOT WIJZIGING VAN DE WET VAN 14 JULI 1991 BETREFFENDE DE HANDELSPRAKTIJKEN EN DE VOORLICHTING

Nadere informatie

N Uitzwerming A2 Brussel, 25 november 2014 MH/BL/AS 722-2014 ADVIES. over DE TECHNIEK VOOR OPRICHTING VAN ONDERNEMINGEN, UITZWERMING GENAAMD

N Uitzwerming A2 Brussel, 25 november 2014 MH/BL/AS 722-2014 ADVIES. over DE TECHNIEK VOOR OPRICHTING VAN ONDERNEMINGEN, UITZWERMING GENAAMD N Uitzwerming A2 Brussel, 25 november 2014 MH/BL/AS 722-2014 ADVIES over DE TECHNIEK VOOR OPRICHTING VAN ONDERNEMINGEN, UITZWERMING GENAAMD (goedgekeurd door het bureau op 10 juni 2014, bekrachtigd door

Nadere informatie

A D V I E S. betreffende DE PROBLEMATIEK VAN DE MUNTSTUKKEN VAN 1 EN 2 EUROCENT

A D V I E S. betreffende DE PROBLEMATIEK VAN DE MUNTSTUKKEN VAN 1 EN 2 EUROCENT N Th-Eurocent A05 Brussel, 18.11.2004 MH/SL/LC A D V I E S betreffende DE PROBLEMATIEK VAN DE MUNTSTUKKEN VAN 1 EN 2 EUROCENT (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO op 18 november

Nadere informatie

Doc. nr. N2:10052C09 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. over het

Doc. nr. N2:10052C09 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. over het Doc. nr. N2:10052C09 Brussel, 29.6.2000 MH/FD/LC A D V I E S over het ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT OPHEFFING VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 27 APRIL 1999 TOT BEPALING VAN DE UITOEFENINGSVOORWAARDEN

Nadere informatie

N Limosa2018 A2 Brussel, 10 oktober 2018 MH/JC/AS ADVIES. betreffende

N Limosa2018 A2 Brussel, 10 oktober 2018 MH/JC/AS ADVIES. betreffende N Limosa2018 A2 Brussel, 10 oktober 2018 MH/JC/AS 788-2018 ADVIES betreffende DE AFBAKENING VAN DE RISICOSECTOREN VOOR DE VERPLICHTE LIMOSA-AANGIFTE VOOR ZELFSTANDIGEN (goedgekeurd door het bureau op 19

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Hervorming WHPC A04 Brussel, 20.03 2008 MH/SL/LC ADVIES OP EIGEN INITIATIEF over HET EVALUATIEVERSLAG OVER DE WET VAN 14 JULI 1991 BETREFFENDE DE HANDELSPRAKTIJKEN

Nadere informatie

Doc. N C05 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. betreffende

Doc. N C05 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. betreffende Doc. N0 51009C05 Brussel, 19.1.2001 MH/FD/LC A D V I E S betreffende DE ERKENNINGSREGLEMENTERINGVAN AANNEMERS VAN WERKEN (ontwerp van K.B. tot wijziging van het K.B. van 26 september 1991 tot vaststelling

Nadere informatie

N Programmawet art. 6 A06 Brussel, 26 april 2007 MH/BL/LC A D V I E S. over

N Programmawet art. 6 A06 Brussel, 26 april 2007 MH/BL/LC A D V I E S. over N Programmawet art. 6 A06 Brussel, 26 april 2007 MH/BL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP TOT WIJZIGING VAN ARTIKEL 6 VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 21 OKTOBER 1998 TOT UITVOERING VAN HOOFDSTUK I VAN TITEL

Nadere informatie

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.12.2017 SWD(2017) 479 final WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING bij Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement

Nadere informatie

N Beroepsregl bouw 2018 A2 Brussel, 18 december 2018 MH/JC/AS ADVIES. over DE BEROEPSREGLEMENTERINGEN IN DE BOUWSECTOR

N Beroepsregl bouw 2018 A2 Brussel, 18 december 2018 MH/JC/AS ADVIES. over DE BEROEPSREGLEMENTERINGEN IN DE BOUWSECTOR N Beroepsregl bouw 2018 A2 Brussel, 18 december 2018 MH/JC/AS 799-2018 ADVIES over DE BEROEPSREGLEMENTERINGEN IN DE BOUWSECTOR (goedgekeurd door het bureau op 15 oktober 2018, bekrachtigd door de algemene

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.661 ------------------------------ Zitting van woensdag 5 november 2008 ------------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.661 ------------------------------ Zitting van woensdag 5 november 2008 ------------------------------------------------------ A D V I E S Nr. 1.661 ------------------------------ Zitting van woensdag 5 november 2008 ------------------------------------------------------ Mobiele werknemers die interoperabele grensoverschrijdende

Nadere informatie

N Th EU Groenboek A07 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over HET GROENBOEK OVER ONDERNEMERSCHAP IN EUROPA

N Th EU Groenboek A07 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over HET GROENBOEK OVER ONDERNEMERSCHAP IN EUROPA N Th EU Groenboek A07 Brussel, 22.10.2003 MH/AB/LC A D V I E S over HET GROENBOEK OVER ONDERNEMERSCHAP IN EUROPA (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO op 22 oktober 2003) *** 2

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 13 april

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 13 april A D V I E S Nr. 1.978 ------------------------------- Zitting van woensdag 13 april 2016 ------------------------------------------------- Zondagsarbeid Wetsvoorstel tot wijziging van de arbeidswet van

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 42 VAN 2 JUNI 1987 BETREF- FENDE DE INVOERING VAN NIEUWE ARBEIDSREGELINGEN IN DE

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 42 VAN 2 JUNI 1987 BETREF- FENDE DE INVOERING VAN NIEUWE ARBEIDSREGELINGEN IN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 42 VAN 2 JUNI 1987 BETREF- FENDE DE INVOERING VAN NIEUWE ARBEIDSREGELINGEN IN DE ONDERNEMINGEN, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 42 BIS VAN 10 NOVEMBER

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RvV 486 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES over een ontwerp van koninklijk besluit tot invoering van elektronische ecocheques en tot vaststelling van de erkenningsvoorwaarden en erkenningsprocedure voor uitgevers

Nadere informatie

N HANDELSPR Fin. diensten A 03 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S. betreffende

N HANDELSPR Fin. diensten A 03 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S. betreffende N HANDELSPR Fin. diensten A 03 Brussel, 18.05.2005 MH/SL/LC A D V I E S betreffende DE OMZETTING IN BELGISCH RECHT VAN TWEE EUROPESE RICHTLIJNEN INZAKE FINANCIËLE DIENSTEN OP AFSTAND (bekrachtigd door

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Org. Middenst. - Beroepsorg. A02 Brussel, 17 december 2009 MH/BL/JDH A D V I E S over DE VERTEGENWOORDIGING VAN DE BEROEPSORGANISMEN IN DE HOGE RAAD VOOR DE

Nadere informatie

FOD ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND EN ENERGIE ALGEMENE DIRECTIE «K.M.O.-BELEID» (E5) TABEL VOOR HET BEHEER VAN DE ARCHIEVEN

FOD ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND EN ENERGIE ALGEMENE DIRECTIE «K.M.O.-BELEID» (E5) TABEL VOOR HET BEHEER VAN DE ARCHIEVEN FOD ECONOMIE, K.M.O., MIDDSTAND ERGIE ALGEME DIRECTIE «K.M.O.-BELEID» (E5) TABEL VOOR HET BEHEER VAN DE Versie : 1.00 Statuut : GOEDGEKEURD 1 Tabel voor het beheer van de archieven van de AD «K.M.O.-Beleid»

Nadere informatie

A D V I E S. over het GROENBOEK BETREFFENDE VERTICALE AFSPRAKEN IN HET CONCURRENTIEBELEID VAN DE EUROPESE UNIE ***

A D V I E S. over het GROENBOEK BETREFFENDE VERTICALE AFSPRAKEN IN HET CONCURRENTIEBELEID VAN DE EUROPESE UNIE *** Doc. nr. E2:14007C04bis Brussel, 13.11.1997 MH/GVB/LC A D V I E S over het GROENBOEK BETREFFENDE VERTICALE AFSPRAKEN IN HET CONCURRENTIEBELEID VAN DE EUROPESE UNIE *** 2 VERANTWOORDING De heer Karel Pinxten,

Nadere informatie

ADVIES. 24 april 2019

ADVIES. 24 april 2019 ADVIES Voorontwerp van ordonnantie betreffende de invoering van een impactanalyse van het gewestelijke beleid op kleine, middelgrote en micro-ondernemingen («KMO-test») 24 april 2019 Economische en Sociale

Nadere informatie

RESULTATEN ENQUÊTE ZONDAGSOPENING

RESULTATEN ENQUÊTE ZONDAGSOPENING RESULTATEN ENQUÊTE ZONDAGSOPENING INLEIDING Naar aanleiding van het toenemend aantal lokale stadsbesturen (o.a. Antwerpen, Kortrijk, Gent, Luik, ) dat zijn centrum wil laten erkennen als toeristische zone

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 25 september

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 25 september A D V I E S Nr. 1.812 ----------------------------- Zitting van dinsdag 25 september 2012 --------------------------------------------------- Omzetting van het moederschapsverlof in vaderschapsverlof bij

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 6 december

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 6 december A D V I E S Nr. 1.584 ----------------------------- Zitting van woensdag 6 december 2006 ---------------------------------------------------- Voorontwerp van wet tot invoering van het stelsel plus minus

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 oktober 2001

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 oktober 2001 A D V I E S Nr. 1.374 -------------------------------- Zitting van dinsdag 16 oktober 2001 Stages leerling-stagiairs - Vraag om afwijkingen op het verbod op zondagsarbeid en op het verbod op nachtarbeid

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Handelspraktijken Voorv. Prod. A03 Brussel, 23.09.2008 MH/AB/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT OMZETTING VAN DE RICHTLIJN 2007/45/EG

Nadere informatie

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE REGLEMENTERING VAN TATOEAGES EN PIERCINGS

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE REGLEMENTERING VAN TATOEAGES EN PIERCINGS N tatoeages&piercings A 05 Brussel, 18.5.2005 MH/SL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE REGLEMENTERING VAN TATOEAGES EN PIERCINGS (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de

Nadere informatie

Beleidsdomein economie in de gemeente. Pieter Van Sande Stafmedewerker VVSG

Beleidsdomein economie in de gemeente. Pieter Van Sande Stafmedewerker VVSG Beleidsdomein economie in de gemeente Pieter Van Sande Stafmedewerker VVSG 24.09.2009 Dienst lokale economie? Welke gemeente heeft een dienst lokale economie? Wat doet die dienst lokale economie? Lokale

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Kruispuntbank voertuigen A04 Brussel, 29 september 2010 MH/MG/AS ADVIES OP EIGEN INITIATIEF over HET WETSONTWERP HOUDENDE DE OPRICHTING VAN DE KRUISPUNTBANK

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N BEROEPSREGL - Onthaalouders A08 Brussel, 25.06.2009 MH/BL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE UITSLUITING VAN DE BEROEPSACTIVITEIT

Nadere informatie

Fair Tourism BELEIDSNOTA. Grant Agreement No.: UK01-KA

Fair Tourism BELEIDSNOTA. Grant Agreement No.: UK01-KA Fair Tourism BELEIDSNOTA Grant Agreement No.: 2014-1-UK01-KA200-000057 Inleiding Toerisme is de derde belangrijkste economische sector in de EU. Hoewel toerisme een positieve impact heeft op economische

Nadere informatie

A D V I E S Nr

A D V I E S Nr A D V I E S Nr. 1.371 ------------------------------ Onderwerp : Ontwerp van koninklijk besluit betreffende het stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en vermindering van de arbeidsprestaties tot

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Duurzame overheidsopdrachten A05 Brussel, 16 december 2008 MH/MG/LC A D V I E S over HET VOORONTWERP TOT FEDERAAL ACTIEPLAN DUURZAME OVERHEIDSOPDRACHTEN VOOR

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N KMO-beleid - studentenarbeid A04 Brussel, 25.06.2009 MH/MG/LC ADVIES OP EIGEN INITIATIEF over EEN UITBREIDING VAN DE BESTAANDE REGELING INZAKE STUDENTENARBEID

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 21 december

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 21 december A D V I E S Nr. 1.539 ----------------------------- Zitting van woensdag 21 december 2005 ------------------------------------------------------- Ontwerp van samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat,

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N KMO beleid - BVBA Starter A04 Brussel, 22.10.2009 MH/MG/JDH ADVIES OP EIGEN INITIATIEF over EEN WETSONTWERP TOT WIJZIGING VAN HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N EU - Contractenrecht A03 Brussel, 9 december 2010 MH/SL/AS A D V I E S over DE CONSULTATIE VAN DE EUROPESE COMMISSIE OVER HET EUROPEES CONTRACTENRECHT VOOR CONSUMENTEN

Nadere informatie

*** ONTWERPAANBEVELING

*** ONTWERPAANBEVELING Europees Parlement 2014-2019 Commissie internationale handel 2016/0383(E) 9.6.2017 *** ONTWERPAANBEVELING over het ontwerp van besluit van de Raad betreffende de sluiting van de Overeenkomst tussen de

Nadere informatie

Doc. nr. E3:13002C03 Brussel, TUSSENTIJDS ADVIES. betreffende DE DIENSTENCHEQUES ***

Doc. nr. E3:13002C03 Brussel, TUSSENTIJDS ADVIES. betreffende DE DIENSTENCHEQUES *** Doc. nr. E3:13002C03 Brussel, 12.10.1999 MH/FD/LC TUSSENTIJDS ADVIES betreffende DE DIENSTENCHEQUES *** 2 Na bespreking in de vaste commissie Reglementeringen dd. 22.9.1999, brengt de Hoge Raad voor de

Nadere informatie

N HAND PRAK - Biociden A2 Brussel, 26 juli 2013 MH/AB/AS 709-2013 ADVIES. over

N HAND PRAK - Biociden A2 Brussel, 26 juli 2013 MH/AB/AS 709-2013 ADVIES. over N HAND PRAK - Biociden A2 Brussel, 26 juli 2013 MH/AB/AS 709-2013 ADVIES over EEN VOORONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE HET OP DE MARKT AANBIEDEN EN HET GEBRUIKEN VAN BIOCIDEN (goedgekeurd door

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Beroepsregl. - vergoeding examinatoren A04 Brussel, 22.10.2009 MH/JC/JP ADVIES OP EIGEN INITIATIEF over DE VERGOEDING VAN DE EXAMINATOREN VAN DE CENTRALE EXAMENCOMMISSIES

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli A D V I E S Nr. 2.136 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2019 -------------------------------------------- Ecocheques Evaluatie van de lijst Nieuwe aanvragen om toevoeging/interpretatievragen

Nadere informatie

Doc. nr. E2:1005bC04 Brussel, A D V I E S. over een

Doc. nr. E2:1005bC04 Brussel, A D V I E S. over een Doc. nr. E2:1005bC04 Brussel, 18.05.1998 MH/AB/LC A D V I E S over een ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT UITVOERING VAN HOOFDSTUK II VAN TITEL II VAN DE PROGRAMMAWET VAN 10 FEBRUARI 1998 TOT BEVORDERING

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.952 ------------------------------- Zitting van dinsdag 14 juli 2015 -------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.952 ------------------------------- Zitting van dinsdag 14 juli 2015 ------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.952 ------------------------------- Zitting van dinsdag 14 juli 2015 ------------------------------------------- Elektronische ecocheques Follow-up en monitoring Ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.917 ----------------------------- Zitting van dinsdag 25 november 2014 -----------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.917 ----------------------------- Zitting van dinsdag 25 november 2014 ----------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.917 ----------------------------- Zitting van dinsdag 25 november 2014 ----------------------------------------------------- Nationaal profiel voor veiligheid en gezondheid op het werk

Nadere informatie

ADVIES. Ontwerp van Schema voor Handelsontwikkeling september 2018

ADVIES. Ontwerp van Schema voor Handelsontwikkeling september 2018 ADVIES Ontwerp van Schema voor Handelsontwikkeling 2018 20 september 2018 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000 Brussel Tel : 02 205 68 68 Fax :

Nadere informatie

N Versoepeling A2 Brussel, 29 april 2015 MH/EDJ/AS ADVIES. over

N Versoepeling A2 Brussel, 29 april 2015 MH/EDJ/AS ADVIES. over N Versoepeling A2 Brussel, 29 april 2015 MH/EDJ/AS 726-2015 ADVIES over ARTIKEL 4 VAN HET MINISTERIEEL BESLUIT VAN 22 MAART 2013 BETREFFENDE DE VERSOEPELING VAN DE TOEPASSINGSMODALITEITEN VAN DE AUTOCONTROLE

Nadere informatie

N Landmeters A05 Brussel, 29.9.2005 MH/BL/LC A D V I E S. over DE GELIJKWAARDIGHEID VAN DIPLOMA'S VOOR HET BEKOMEN VAN DE TITEL VAN LANDMETER-EXPERT

N Landmeters A05 Brussel, 29.9.2005 MH/BL/LC A D V I E S. over DE GELIJKWAARDIGHEID VAN DIPLOMA'S VOOR HET BEKOMEN VAN DE TITEL VAN LANDMETER-EXPERT N Landmeters A05 Brussel, 29.9.2005 MH/BL/LC A D V I E S over DE GELIJKWAARDIGHEID VAN DIPLOMA'S VOOR HET BEKOMEN VAN DE TITEL VAN LANDMETER-EXPERT (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de Zelfstandigen

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 118 ----------------------------------------------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ---------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

VR 2016 DOC.0943/1BIS

VR 2016 DOC.0943/1BIS VR 2016 DOC.0943/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling Vlaamse Regering over het ontwerp

Nadere informatie

N HANDELSPR-Reisbemiddeling A04 Brussel, MH/SL/LC

N HANDELSPR-Reisbemiddeling A04 Brussel, MH/SL/LC N HANDELSPR-Reisbemiddeling A04 Brussel, 29.9.2005 MH/SL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE AANDUIDING VAN DE TARIEVEN VAN BEPAALDE DIENSTEN VAN REISBEMIDDELING (bekrachtigd

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 22 oktober

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 22 oktober A D V I E S Nr. 1.870 ------------------------------ Zitting van dinsdag 22 oktober 2013 -------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit betreffende het op de markt brengen

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 127 ----------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 21 maart 2017 ---------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

WACHTKOSTEN EN DE. Dr. Wim Marneffe Universiteit Hasselt 1 maart 2012

WACHTKOSTEN EN DE. Dr. Wim Marneffe Universiteit Hasselt 1 maart 2012 WACHTKOSTEN EN DE DIENSTENRICHTLIJN Dr. Wim Marneffe Universiteit Hasselt 1 maart 2012 Overzicht presentatie Inleiding Europese Dienstenrichtlijn: Algemeen Vergunningen Wachtkosten: Wat? Hoe meten? Economische

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES. Over het verzoek tot bescherming van de beroepstitel van interieurarchitect van de Unie van Designers van België (UDB).

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES. Over het verzoek tot bescherming van de beroepstitel van interieurarchitect van de Unie van Designers van België (UDB). RVV 383 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over het verzoek tot bescherming van de beroepstitel van interieurarchitect van de Unie van Designers van België (UDB). Brussel, 2 juli 2007 1 De Raad voor het Verbruik

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 10 NOVEMBER 2014 S.13.0100.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.13.0100.N MISS POLLY nv, met zetel te 2000 Antwerpen, Arenbergstraat 12-14, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Willy van Eeckhoutte,

Nadere informatie

Doc. nr. N Vest.wet HA&AMB A06 Brussel, 28.6.2001 MH/FD/LC A D V I E S. betreffende

Doc. nr. N Vest.wet HA&AMB A06 Brussel, 28.6.2001 MH/FD/LC A D V I E S. betreffende Doc. nr. N Vest.wet HA&AMB A06 Brussel, 28.6.2001 MH/FD/LC A D V I E S betreffende EEN VOORONTWERP VAN WET TOT WIJZIGING VAN DE PROGRAMMAWET VAN 10 FEBRUARI 1998 TOT BEVORDERING VAN HET ZELFSTANDIG ONDERNEMERSCHAP

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 10 oktober

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 10 oktober A D V I E S Nr. 1.656 ------------------------------ Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 ----------------------------------------------- Wetsvoorstel om korte bedrijfsstages te gebruiken als middel om

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 137 ----------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 23 april 2019 --------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

Onderwerp Evaluatie Verordening winkeltijden gemeente Heerenveen 2014 Voorstel

Onderwerp Evaluatie Verordening winkeltijden gemeente Heerenveen 2014 Voorstel Onderwerp Evaluatie Verordening winkeltijden gemeente Heerenveen 2014 Voorstel Portefeuillehouder van der Laan Datum collegebesluit 31 maart 2015 Opsteller de heer G. van der Veer Registratie GF15.20024

Nadere informatie

Diverse Reglementeringen Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over

Diverse Reglementeringen Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over Diverse Reglementeringen Brussel, 19.01.2001 MH/AB/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE HET GEBRUIK VAN LPG VOOR HET AANDRIJVEN VAN AUTO S, EEN ONTWERP VAN MINISTERIEEL BESLUIT

Nadere informatie

Doc. nr. E2:91001C04 Brussel, A D V I E S. over EEN VOORONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE BESTELBON VAN NIEUWE AUTOVOERTUIGEN

Doc. nr. E2:91001C04 Brussel, A D V I E S. over EEN VOORONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE BESTELBON VAN NIEUWE AUTOVOERTUIGEN Doc. nr. E2:91001C04 Brussel, 15.12.1998 MH/AB/LC A D V I E S over EEN VOORONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE BESTELBON VAN NIEUWE AUTOVOERTUIGEN *** In zijn brief van 6 juli 1998 vroeg de Vice-Eerste

Nadere informatie

A D V I E S Nr

A D V I E S Nr A D V I E S Nr. 1.391 ---------------------------------- Raadszitting van woensdag 20 februari 2002 -------------------------------------------------------------- Behoud van het recht van sommige oudere

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 1 april

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 1 april A D V I E S Nr. 1.681 ------------------------------ Zitting van woensdag 1 april 2009 --------------------------------------------- Vereenvoudiging en modernisering van de sociale administratie bij te

Nadere informatie

PUBLIC RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 20 september 2004 (22.09) (OR. en) 12294/04 Interinstitutioneel dossier: 2003/0252 (COD) LIMITE

PUBLIC RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 20 september 2004 (22.09) (OR. en) 12294/04 Interinstitutioneel dossier: 2003/0252 (COD) LIMITE Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 20 september 2004 (22.09) (OR. en) 12294/04 Interinstitutioneel dossier: 2003/0252 (COD) LIMITE PUBLIC TRANS 282 CODEC 989 VERSLAG van: het secretariaat-generaal

Nadere informatie

ADVIES. Ontwerpbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering houdende uitvoering van de ordonnantie van XXX betreffende vrije vloot fietsdelen

ADVIES. Ontwerpbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering houdende uitvoering van de ordonnantie van XXX betreffende vrije vloot fietsdelen ADVIES Ontwerpbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering houdende uitvoering van de ordonnantie van XXX betreffende vrije vloot fietsdelen 5 juli 2018 Economische en Sociale Raad voor het Brussels

Nadere informatie

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 16 DECEMBER 2010.

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 16 DECEMBER 2010. ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 16 DECEMBER 2010 inzake het ontwerp van besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N EUROPA - ADR A2 Brussel, 26 mei 2011 MH/SL/AS A D V I E S over DE RAADPLEGING VAN DE EUROPESE COMMISSIE OVER HET GEBRUIK VAN ALTERNATIEVE GESCHILLENBESLECHTING

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 4 mei

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 4 mei A D V I E S Nr. 1.511 ---------------------------- Zitting van woensdag 4 mei 2005 ------------------------------------------- Verslaggevingsverplichtingen van de sectoren x x x 2.090-1 Blijde Inkomstlaan,

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van de regelgeving

Nadere informatie

nationale arbeidsraad

nationale arbeidsraad nationale arbeidsraad A D V I E S Nr. 1.341 ------------------------------ Zitting van donderdag 15 maart 2001 Vereenvoudiging en modernisering van de sociale administratie bij te houden door de werkgevers

Nadere informatie

ADVIES. 15 september 2016

ADVIES. 15 september 2016 ADVIES Voorontwerp van besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering dat het gebruik van pesticiden, die fipronil of neonicotinoïden bevatten, verbiedt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 15 september

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het koninklijk

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli A D V I E S Nr. 1.857 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2013 ----------------------------------------- Huispersoneel: Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk

Nadere informatie

Artikel 110, 1 van de wet van 30 december 1992 houdende sociale en diverse bepalingen

Artikel 110, 1 van de wet van 30 december 1992 houdende sociale en diverse bepalingen Advies nr. 2016/04 Uitgebracht op vraag van de minister voor Zelfstandigen Artikel 110, 1 van de wet van 30 december 1992 houdende sociale en diverse bepalingen Brussel, 25 februari 2016 Wijzigingen in

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 17 december

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 17 december A D V I E S Nr. 1.455 --------------------------- Zitting van woensdag 17 december 2003 ------------------------------------------------------- Harmonisering en vereenvoudiging van de regelingen inzake

Nadere informatie

N Vrije beroepen A Brussel, 10 oktober 2018 MH/SL/AS ADVIES. over

N Vrije beroepen A Brussel, 10 oktober 2018 MH/SL/AS ADVIES. over N Vrije beroepen A Brussel, 10 oktober 2018 MH/SL/AS 797-2018 ADVIES over DE ANALYSE VAN DE MARKTWERKING VOOR JURIDISCHE DIENSTEN, BOEKHOUDKUNDIGE DIENSTEN, DIENSTEN VAN ARCHITECTEN EN DIENSTEN VAN INGENIEURS

Nadere informatie

Verdere evolutie van de geharmoniseerde werkloosheid in ruime zin

Verdere evolutie van de geharmoniseerde werkloosheid in ruime zin Verdere evolutie van de geharmoniseerde werkloosheid in ruime zin ruime zin in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland in 2014 Directie Statistieken, Begroting en Studies stat@rva.be Inhoudstafel: 1

Nadere informatie

N Beroepsreglementeringen A08 Brussel, MH/BL/LC A D V I E S. over

N Beroepsreglementeringen A08 Brussel, MH/BL/LC A D V I E S. over N Beroepsreglementeringen A08 Brussel, 16.02.2006 MH/BL/LC A D V I E S over HET ONTWERP VAN KADERWET BETREFFENDE HET VOEREN VAN DE BEROEPSTITEL VAN EEN AMBACHTELIJK BEROEP *** 2 In haar brief van 19 december

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 4 februari

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 4 februari A D V I E S Nr. 1.668 ------------------------------ Zitting van woensdag 4 februari 2009 ---------------------------------------------------- Moederschapsbescherming - Ontwerp van koninklijk besluit tot

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van maandag 19 juli

A D V I E S Nr Zitting van maandag 19 juli A D V I E S Nr. 1.490 ------------------------------- Zitting van maandag 19 juli 2004 ----------------------------------------- Gelegenheidsarbeid in land- en tuinbouw - Ontwerp van koninklijk besluit

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RvV 466 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over een ontwerp van koninklijk besluit tot opheffing van het koninklijk besluit van 2 maart 1992 betreffende de prijsaanduidingen van kappersdiensten. Brussel, 10

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Doc. nr. E2:31011C05 Brussel, ADVIES VAN HET BUREAU. betreffende

Doc. nr. E2:31011C05 Brussel, ADVIES VAN HET BUREAU. betreffende Doc. nr. E2:31011C05 Brussel, 9.11.1999 MH/GVB/LC ADVIES VAN HET BUREAU betreffende EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT UITVOERING VAN HET ARTIKEL 83 1, 3 VAN DE WET VAN 14 JULI 1991 BETREFFENDE DE

Nadere informatie

RVV 377 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RVV 377 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RVV 377 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES over het verzoekschrift met het oog op het bekomen van de bescherming van de beroepstitel van interieurarchitect. Brussel, 10 april 2007 SAMENVATTING A. Algemene opmerkingen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 17 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 17 december A D V I E S Nr. 1.886 ------------------------------ Zitting van dinsdag 17 december 2013 ----------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 september 2017

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 september 2017 A D V I E S Nr. 2.051 ------------------------------ Zitting van dinsdag 26 september 2017 ---------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering van een aantal

Nadere informatie

A ESR. Aanvrager. Minister Fremault Aanvraag ontvangen op 12 mei 2016 Aanvraag behandeld door

A ESR. Aanvrager. Minister Fremault Aanvraag ontvangen op 12 mei 2016 Aanvraag behandeld door ADVIES Voorontwerp van besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering houdende wijziging van meerdere uitvoeringsbesluiten van de ordonnantie van 2 mei 2013 houdende het Brussels Wetboek van Lucht,

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.653 ------------------------------ Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 ---------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.653 ------------------------------ Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 --------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.653 ------------------------------ Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 --------------------------------------------- Gevolgen van de verhoging op 1 oktober 2008 van het gemiddeld gewaarborgd

Nadere informatie

Doc. nr. E4:23000C03 Brussel, A D V I E S. betreffende DE JAARLIJKSE BETALING VAN HET EUROVIGNET VOOR VRACHTWAGENS ***

Doc. nr. E4:23000C03 Brussel, A D V I E S. betreffende DE JAARLIJKSE BETALING VAN HET EUROVIGNET VOOR VRACHTWAGENS *** Doc. nr. E4:23000C03 Brussel, 12.10.1999 MH/GVB/LC A D V I E S betreffende DE JAARLIJKSE BETALING VAN HET EUROVIGNET VOOR VRACHTWAGENS *** 2 Op 22 september 1999 heeft het Interfederaal bureau nr. 10 en

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 13 juli

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 13 juli A D V I E S Nr. 1.774 ----------------------------- Zitting van woensdag 13 juli 2011 ---------------------------------------------- Gelegenheidswerk in de landbouwsector en de tuinbouwsector Eenparig

Nadere informatie

nationale arbeidsraad

nationale arbeidsraad nationale arbeidsraad A D V I E S Nr. 1.342 ------------------------------ Zitting van donderdag 15 maart 2001 Richtlijn 1999/70/EG van de Raad van 28 juni 1999 betreffende de door het EVV, de UNICE en

Nadere informatie

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités;

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités; COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 137 VAN 23 APRIL 2019 TOT VASTSTELLING VOOR 2019-2020 VAN HET INTERPROFESSIONEEL KADER VOOR DE VERLAGING VAN DE LEEFTIJDSGRENS, VOOR WAT DE TOEGANG TOT HET RECHT OP

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 18 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 18 juli A D V I E S Nr. 1.564 ----------------------------- Zitting van dinsdag 18 juli 2006 ----------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot vervanging van het koninklijk besluit van

Nadere informatie

nationale arbeidsraad

nationale arbeidsraad nationale arbeidsraad A D V I E S Nr. 1.336 ------------------------------ Zitting van dinsdag 6 februari 2001 Uitvoering van het interprofessioneel akkoord van 22 december 2000 jaarlijkse vakantie x x

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 15 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 15 juli A D V I E S Nr. 1.909 ------------------------------- Zitting van dinsdag 15 juli 2014 ------------------------------------------ Veralgemening van de elektronische aangifte van sociaal risico Ontwerp

Nadere informatie