HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO"

Transcriptie

1 HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Osteopaten A 04 Brussel, MH/BL/LC A D V I E S over het VERZOEKSCHRIFT TOT BESCHERMING VAN DE TITEL VAN OSTEOPAAT ***

2 2 Door middel van zijn brief van 14 november 2007 die de Raad ontvangen heeft op 19 november, heeft de Directeur-generaal van het KMO-beleid van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie aan de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO een adviesvraag overgemaakt over een verzoekschrift tot bescherming van de beroepstitel van osteopaat. Het dossier van die adviesvraag werd aangevuld door de verzending op 29 november 2007 van de ontbrekende elementen en op die datum startte dus de raadplegingprocedure van de Hoge Raad, zoals voorzien in artikel 4, 3 van de kaderwet van 24 september 2006 betreffende het voeren van de beroepstitel van een dienstverlenend intellectueel beroep en het voeren van de beroepstitel van een ambachtelijk beroep (Hierna: KW). Na raadpleging van sectorcommissie nr Medische en paramedische beroepen samen met de commissie Vrije beroepen, brengt de Hoge Raad tijdens zijn algemene vergadering op 20 maart 2008 eenparig volgend advies uit. BEMERKING OVER DE PROCEDURE Zoals hij reeds verklaarde in zijn advies van 28 september 2007 over de verzoekschriften tot bescherming van de titel van interieurarchitect, is de Hoge Raad van mening dat wanneer ten gevolge van specifieke omstandigheden de adviesvragen rechtstreeks worden geformuleerd door de diensten van een administratie, deze adviesvragen, opdat ze geldig zouden worden ingediend, ten minste moeten vergezeld zijn van een formele overdracht van bevoegdheid door de bevoegde Minister. Dit is opnieuw niet gebeurd in het kader van deze lopende procedure en de Hoge Raad herinnert dan ook aan zijn statuut van adviesorgaan van de federale regering waarbij het vragen van advies aan de Raad wettelijk is georganiseerd. ALGEMENE BEMERKINGEN De Hoge Raad stelt vast dat er nergens rekening wordt gehouden met de wet van 29 april 1999 betreffende de niet-conventionele praktijken inzake de geneeskunde, de artsenijbereidkunde, de kinesitherapie, de verpleegkunde en de paramedische beroepen (de zogeheten wet Colla ). Weliswaar moet deze wet, die minstens stilzwijgend het beroep van onder andere osteopaat erkent, nog aangevuld worden met een reeks koninklijke uitvoeringsbesluiten waarvan sommige reeds genomen werden maar men kan die wet niet eenvoudigweg als onbestaand beschouwen. Die situatie leidt ertoe dat de osteopaten, waarvan de benaming erkend is, nog steeds niet beschikken over een gevestigde beroepsreglementering. De procedure van de KW voorziet enkel de bescherming van een titel. In dit specifieke geval is er dus een mogelijk conflict tussen deze twee wetgevingen. Het is dan ook de concrete uitvoering van de wet betreffende de niet-conventionele praktijken inzake de geneeskunde die oplossingen kan aanbrengen voor de betrokken beroepen waaronder de osteopaten. Maar dit opent een breder debat dat niet beperkt is tot het gebruik van de kaderwet betreffende de bescherming van titels.

3 3 In dezelfde gedachtegang deelt de Hoge Raad de mening van de Raad voor het Verbruik wanneer die stelt dat het opportuun is om, buiten de wettelijk voorziene adviezen ook de adviezen te vragen van de Minister(s) bevoegd voor volksgezondheid en sociale zaken. In dit dossier noopt het momenteel uitblijven van enige reactie van die twee departementen tot voorzichtigheid. Het bezwaar van een bevoegdheidsconflict zou nog kunnen opgeworpen worden. De kwestie van het exclusieve gebruik van de kaderwet Middenstand die enkel de titelbescherming regelt, kan tot problemen inzake adequaatheid leiden bij het nastreven van de doelstelling om bepaalde beroepen, met name deze uit de gezondheidssector, te beschermen. De Hoge Raad voegt hieraan toe dat hij objectief gezien geen rekening kan houden met de petitie die de verzoekers hebben georganiseerd bij patiënten die beweren dat zij tevreden zijn. Ten slotte moet vastgesteld worden dat alle officiële adviezen die werden uitgebracht radicaal negatief zijn (Orde der geneesheren, Raad voor het Verbruik). De bemerkingen van de erkende beroepsfederaties, met name de medische en paramedische, zijn ook negatief. Zelfs indien de Hoge Raad abstractie maakt van bepaalde protectionistische tendensen die hij ook bestrijdt, moet hij vaststellen dat het merendeel van de uitgebrachte kritieken gegrond zijn, wat wordt aangetoond in de specifieke bemerkingen hieronder. SPECIFIEKE BEMERKINGEN Representativiteit Artikel 2, vijfde streepje van de KW van 24 september 2006 bepaalt dat om geldig een verzoekschrift tot bescherming van een titel in te dienen de beroepsfederatie moet erkend zijn in toepassing van artikel 6 van de wetten betreffende de organisatie van de Middenstand, gecoördineerd op 28 mei Dit ongeacht elke andere vorm van erkenning. Het verzoekschrift werd ingediend door een recent opgerichte groepering (GNRPO) die zelf niet die erkenning geniet. Deze groepering groepeert zes verschillende beroepsverenigingen van osteopaten waarvan er slechts twee erkend zijn zoals bepaald in de KW en deel uitmaken van de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO en aldus beantwoorden aan de criteria inzake representativiteit opgelegd door de KW. Zelfs indien de twee erkende beroepsorganisaties die als representatief worden aanzien elk volstaan om een verzoekschrift in te dienen, heeft de Hoge Raad vragen bij deze werkwijze die weinig belang hecht aan de criteria inzake representativiteit die moeten gerespecteerd worden door de beroepsorganisaties die representatief beweren te zijn. Hij ziet daarin ook een risico voor de indiening van heel wat ongepaste verzoekschriften.

4 4 De Hoge Raad meent dat het de taak is van de Administratie erover te waken dat de criteria inzake representativiteit gerespecteerd worden. De representatieve interprofessionele federaties zijn niet belast met deze controle. Verder blijkt dat er andere (evenmin erkende) groeperingen bestaan die niet werden geraadpleegd wat een bijkomend risico inhoudt voor het opduiken van betwistingen. Peterschap Eén enkele interprofessionele organisatie die de vrije en intellectuele beroepen vertegenwoordigt, steunt krachtens artikel 3 van de kaderwet het verzoekschrift. Hoewel het om een aspect gaat dat eerder verband houdt met de werking van de kaderwet en dat de Hoge Raad van in het begin aan de kaak heeft gesteld, herhaalt hij dat het moeilijk is de interprofessionele federaties in feite te dwingen zich garant te stellen voor de opportuniteit van de bescherming van een titel of voor de indiening van een verzoekschrift want de procedure plaatst hen zo in een situatie waarin ze zowel rechter als partij zijn. Titel (artikel 1) De titel van het verzoekschrift beoogt de bescherming van de titel van osteopaat. Maar in hun motivering beogen de verzoekers bovendien de bescherming van de titel van osteopaat D.O. en osteopaat DO. Verder wordt noch in de motivering noch in de tekst van het verzoekschrift een definitie of enige uitleg bij die afkortingen gegeven. Het verzoekschrift preciseert al evenmin het onderscheid tussen die drie titels. De beoogde titel is gericht op bepaalde scholen of opleidingen (D.O. = doctor in osteopathy Angelsaksische benaming), wat tot verwarring dreigt te leiden met andere reeds beschermde benamingen (dokter). De uitleg die stelt dat de letters D en O zouden staan voor diploma of degree in de osteopatie is overbodig. Het zou een bijkomende reden zijn om ze niet te vermelden. Meer algemeen gesteld is het, wanneer het er om gaat een titel te beschermen, aangewezen zich te beperken tot heldere, duidelijke en precieze benamingen zonder toevoeging van allerlei bijvoegsels. Beschrijving van de activiteit (artikel 2) Zoals talrijke andere partijen in dit dossier, herinnert de Hoge Raad eraan dat de osteopaten momenteel geen gezondheidsberoep vormen dat onder het toepassingsgebied valt van het koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen. De omschrijving van de activiteit van osteopatie in het verzoekschrift mist precisie en staat op talrijke punten in directe contradictie met bepaalde praktijken en handelingen die tot het exclusieve domein van de geneeskunst behoren. Voorts is de inhoud van bepaalde aspecten van de omschrijving nergens uitdrukkelijk omschreven.

5 5 Verder zal het, gezien de huidige vereisten van de KW, gemakkelijker zijn de activiteiten van de osteopaten nauwkeuriger te beschrijven van zodra er een officiële opleiding wordt ingericht. Opleiding (artikel 4, 1) De Hoge Raad wijst erop dat artikel 4, 1, 2 de lid, in fine van de KW duidelijk bepaalt, zonder enige juridische interpretatiemarge, dat de opleiding moet kunnen verworven worden in door het Rijk, de gemeenschappen of de gewesten erkende of gesubsidieerde inrichtingen. De Raad voor het Verbruik en de betrokken administraties delen ook dat standpunt. De Hoge Raad stelt vast dat er nog niet overal specifiek onderwijs wordt georganiseerd (N/F) en dat er evenmin overal overeenstemmende diploma s worden uitgereikt. Er bestaan enkel zeer uiteenlopende en vaak buitenlandse privéopleidingen. Buiten het feit dat die opleidingen onmogelijk als officieel kunnen worden beschouwd, tenzij ze als dusdanig erkend worden door de bevoegde instanties, is het ook zo dat er geen enkele officiële controle wordt uitgeoefend op de cursussen en de leerstof en dit in tegenstelling tot andere medische of paramedische opleidingen die strikt worden gecontroleerd. De vereiste van voorkennis, die door het verzoekschrift niet wordt gepreciseerd en die uitsluitend door de verzoekers bepaald en gecontroleerd zal worden, is onwettelijk. Bovendien hoort het hen niet toe om op hun eentje te bepalen welke opleiding als geldig wordt erkend en om de criteria voor die geldigheid te bepalen. Zo is ook de opname in de tekst van elke nieuw opgerichte onderwijsinstelling die de toelatingscriteria van de GNRPO respecteert volstrekt onaanvaardbaar. Voorwaarde om lid te zijn van een federatie (artikel 4, 2) Die voorwaarde is eenvoudigweg ongrondwettelijk en druist in tegen de vrijheid van vereniging. Zij schendt niet enkel artikel 27 van de Belgische Grondwet maar ook artikel 11 van het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens. Plichtenleer (Hoofdstuk IV) Hoewel in het verzoekschrift veel deontologische regels worden opgesomd, stelt de Hoge Raad vast dat een groot aantal ervan volkomen vaag zijn en dat bepaalde ervan niets te maken hebben met een plichtenleer in de ruime zin. Meerdere punten zijn zelfs strijdig met de regels die de geneeskunst regelen (voorbehouden handelingen). Bovendien beantwoordt het verzoekschrift niet aan artikel 4, 1, al. 3 en 4 van de KW die bepalen dat een verzoekschrift de basiselementen moet bevatten van de deontologische voorschriften en dat die voorschriften ten minste moeten betrekking hebben op: 1 de informatie en de bescherming van de verbruiker en 2 de onverenigbaarheden, teneinde de nodige onafhankelijkheid te waarborgen. Overgangsbepalingen (Hoofdstuk VI) De voorrang van de verworven rechten, vermeld in artikel 11 van het verzoekschrift, die automatisch, uitsluitend en enkel en alleen op basis van het lidmaatschap wordt voorbehouden aan de leden van de verzoekende beroepsorganisaties is onwettig.

6 6 Alinea 1 van artikel 12 van het verzoekschrift stelt dat zij die het vereiste diploma niet bezitten, de titel niet mogen dragen. Dit is zodanig evident dat het nutteloos is dit te herhalen. Alinea 2 van hetzelfde artikel 12 waarin voorzien wordt dat enkel de opleidingen die erkend worden door de verzoekers geldig zijn, kan niet van openbare orde zijn. Wat alinea 4 van dit artikel betreft, waarin voorzien wordt dat geval per geval de situatie wordt geëvalueerd volgens de gegevens die de aanvrager bezorgt, verwijst de Hoge Raad naar de analyse die de Raad voor het Verbruik maakte in punt 2.6 van zijn advies RV 392 van 25 oktober 2007 waarin hij stelt dat dit volkomen onmogelijk is en volledig tegengesteld aan de intrinsieke bedoeling van een overgangsregime. Verder missen die overgangsbepalingen elke duidelijkheid: een bepaalde periode sommige gevallen een aantal enzovoort. Met betrekking tot het voorrecht van de gelijkstelling met de titel op voorwaarde dat men lid wordt van de verzoekende beroepsgroepering, gelden tenslotte dezelfde bemerkingen als hierboven betreffende de grondwettelijke vrijheid van vereniging. BESLUIT De noodzaak om de titel van osteopaat te beschermen en de inhoud van de beroepsbeoefening van die praktijk te bepalen, wordt niet in vraag gesteld. Maar het blijkt in dit geval meer opportuun om deze reglementering van een beroep dat met gezondheid verband houdt, uit te werken in een breder en meer aangepast kader dan in enkel dat van de wetgevingen van de Middenstand. Tenslotte brengt de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO een ongunstig advies uit over het verzoekschrift tot bescherming van de beroepstitel van osteopaat dat werd ingediend door de groepering, nationaal en representatief voor de professionele osteopaten (GNRPO) en verscheen in het Belgisch Staatsblad van , omdat hij meent dat er voldoende bezwaren zijn, zowel op vormelijk als inhoudelijk vlak, om het te verwerpen.

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RvV 392 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over het verzoekschrift van 6 beroepsfederaties (GNRPO, UBO, SBO, ABRO-ROB, ABOC- BAKO, UVO) tot bescherming van de titel van osteopaat, osteopaat D.O. en osteopaat

Nadere informatie

RVV 377 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RVV 377 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RVV 377 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES over het verzoekschrift met het oog op het bekomen van de bescherming van de beroepstitel van interieurarchitect. Brussel, 10 april 2007 SAMENVATTING A. Algemene opmerkingen

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES. Over het verzoek tot bescherming van de beroepstitel van interieurarchitect van de Unie van Designers van België (UDB).

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES. Over het verzoek tot bescherming van de beroepstitel van interieurarchitect van de Unie van Designers van België (UDB). RVV 383 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over het verzoek tot bescherming van de beroepstitel van interieurarchitect van de Unie van Designers van België (UDB). Brussel, 2 juli 2007 1 De Raad voor het Verbruik

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Kaderwet A 03 Brussel, 16 december 2008 MH/BL/LC ADVIES OP EIGEN INITIATIEF met VOORSTELLEN TOT VERBETERING VAN DE KADERWET VAN 24 SEPTEMBER 2006 BETREFFENDE

Nadere informatie

N Vastgoedmakelaar A06 Brussel, MH/BL/LC A D V I E S. over

N Vastgoedmakelaar A06 Brussel, MH/BL/LC A D V I E S. over N Vastgoedmakelaar A06 Brussel, 11.10.2005 MH/BL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT WIJZIGING VAN ARTIKEL 4, 1 VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 6 SEPTEMBER 1993 TOT BESCHERMING VAN

Nadere informatie

N Interieurarchitect A 04 Brussel, 28.09.2007 MH/BL/JP A D V I E S. over

N Interieurarchitect A 04 Brussel, 28.09.2007 MH/BL/JP A D V I E S. over N Interieurarchitect A 04 Brussel, 28.09.2007 MH/BL/JP A D V I E S over TWEE VERZOEKSCHRIFTEN TOT BESCHERMING VAN DE TITEL VAN INTERIEURARCHITECT VOORGESTELD DOOR DE ASSOCIATIE VAN INTERIEURARCHITECTEN

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Org. Middenst. - Beroepsorg. A02 Brussel, 17 december 2009 MH/BL/JDH A D V I E S over DE VERTEGENWOORDIGING VAN DE BEROEPSORGANISMEN IN DE HOGE RAAD VOOR DE

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RVV 389 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES over het verzoekschrift met het oog op het bekomen van de bescherming van de beroepstitel van "conservatorrestaurateur van kunstvoorwerpen en cultureel erfgoed" Brussel,

Nadere informatie

Vest. V. Beroepen A04 Brussel, BL/LC A D V I E S. over DE REGLEMENTERING VAN DE TITEL EN HET BEROEP VAN LANDMETER-EXPERT ***

Vest. V. Beroepen A04 Brussel, BL/LC A D V I E S. over DE REGLEMENTERING VAN DE TITEL EN HET BEROEP VAN LANDMETER-EXPERT *** Vest. V. Beroepen A04 Brussel, 31.5.2002 BL/LC A D V I E S over DE REGLEMENTERING VAN DE TITEL EN HET BEROEP VAN LANDMETER-EXPERT *** 2 Op 22 februari 2002 werd aan de Ministerraad een voorontwerp van

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Conservators A 06 Brussel, 20.03.2008 MH/BL/LC A D V I E S over HET VERZOEKSCHRIFT TOT BESCHERMING VAN DE BEROEPSTITEL VAN CONSERVATOR-RESTAURATEUR VAN KUNSTVOORWERPEN

Nadere informatie

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KADERWET BETREFFENDE HET VOEREN VAN DE BEROEPSTITEL VAN EEN DIENSTVERLENEND INTELLECTUEEL BEROEP ***

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KADERWET BETREFFENDE HET VOEREN VAN DE BEROEPSTITEL VAN EEN DIENSTVERLENEND INTELLECTUEEL BEROEP *** N Kaderwet A06 Brussel, 14.12.2004 MH/BL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KADERWET BETREFFENDE HET VOEREN VAN DE BEROEPSTITEL VAN EEN DIENSTVERLENEND INTELLECTUEEL BEROEP *** 2 In haar brief van 20

Nadere informatie

N Beroepsreglementeringen A08 Brussel, MH/BL/LC A D V I E S. over

N Beroepsreglementeringen A08 Brussel, MH/BL/LC A D V I E S. over N Beroepsreglementeringen A08 Brussel, 16.02.2006 MH/BL/LC A D V I E S over HET ONTWERP VAN KADERWET BETREFFENDE HET VOEREN VAN DE BEROEPSTITEL VAN EEN AMBACHTELIJK BEROEP *** 2 In haar brief van 19 december

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : Koninklijk besluit van 15 februari 2005 betreffende de uitoefening van het beroep van erkend boekhouder en erkend boekhouder-fiscalist in het kader van een rechtspersoon Bron : Koninklijk besluit van 15

Nadere informatie

BS 20/05/2014. HOOFDSTUK 3. - Psychotherapie. Afdeling 1. - Uitoefening van de psychotherapie

BS 20/05/2014. HOOFDSTUK 3. - Psychotherapie. Afdeling 1. - Uitoefening van de psychotherapie 4 APRIL 2014. Wet tot regeling van de geestelijke gezondheidszorgberoepen en tot wijziging van het koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen

Nadere informatie

Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO

Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO De Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO is een federale adviesraad die alle erkende interprofessionele en beroepsorganisaties samenbrengt. Als overlegforum

Nadere informatie

De erkenning als beroepsorganisatie

De erkenning als beroepsorganisatie De erkenning als beroepsorganisatie In deze brochure leggen we u uit wat het belang is van een erkenning als beroepsorganisatie en welke procedure u moet volgen om die erkenning te krijgen. Hieronder vindt

Nadere informatie

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE REGLEMENTERING VAN TATOEAGES EN PIERCINGS

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE REGLEMENTERING VAN TATOEAGES EN PIERCINGS N tatoeages&piercings A 05 Brussel, 18.5.2005 MH/SL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE REGLEMENTERING VAN TATOEAGES EN PIERCINGS (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de

Nadere informatie

N Landmeters A05 Brussel, 29.9.2005 MH/BL/LC A D V I E S. over DE GELIJKWAARDIGHEID VAN DIPLOMA'S VOOR HET BEKOMEN VAN DE TITEL VAN LANDMETER-EXPERT

N Landmeters A05 Brussel, 29.9.2005 MH/BL/LC A D V I E S. over DE GELIJKWAARDIGHEID VAN DIPLOMA'S VOOR HET BEKOMEN VAN DE TITEL VAN LANDMETER-EXPERT N Landmeters A05 Brussel, 29.9.2005 MH/BL/LC A D V I E S over DE GELIJKWAARDIGHEID VAN DIPLOMA'S VOOR HET BEKOMEN VAN DE TITEL VAN LANDMETER-EXPERT (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de Zelfstandigen

Nadere informatie

Diverse Reglementeringen Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over

Diverse Reglementeringen Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over Diverse Reglementeringen Brussel, 19.01.2001 MH/AB/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE HET GEBRUIK VAN LPG VOOR HET AANDRIJVEN VAN AUTO S, EEN ONTWERP VAN MINISTERIEEL BESLUIT

Nadere informatie

ADVIES. 24 april 2019

ADVIES. 24 april 2019 ADVIES Voorontwerp van ordonnantie betreffende de invoering van een impactanalyse van het gewestelijke beleid op kleine, middelgrote en micro-ondernemingen («KMO-test») 24 april 2019 Economische en Sociale

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : Koninklijk besluit van 15 februari 2005 betreffende de uitoefening van het beroep van erkend boekhouder en erkend boekhouder-fiscalist in het kader van een rechtspersoon Bron : Koninklijk besluit van 15

Nadere informatie

In artikel 23 van dezelfde wet, worden de onderdelen b), c), d) en f) opgeheven.

In artikel 23 van dezelfde wet, worden de onderdelen b), c), d) en f) opgeheven. HOOFDSTUK 1 Geestelijke gezondheidszorg-beroepen Afdeling 1 Wijziging van de wet van 4 april 2014 tot regeling van de geestelijke gezondheidszorgberoepen en tot wijziging van het koninklijk besluit nr.78

Nadere informatie

De erkenning als interprofessionele organisatie

De erkenning als interprofessionele organisatie De erkenning als interprofessionele organisatie In deze brochure leggen we uit wat het belang is van een erkenning als interprofessionele organisatie en welke procedure u moet volgen om die erkenning te

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N HANDELSPRAT - Fitness A04 Brussel, 29 september 2010 MH/SL/AS A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE FITNESS- EN WELLNESSCONTRACTEN

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Handelspraktijken Voorv. Prod. A03 Brussel, 23.09.2008 MH/AB/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT OMZETTING VAN DE RICHTLIJN 2007/45/EG

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU einde eerste woord laatste woord Publicatie : 2016-07-29 Numac : 2016024159 FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 10 JULI 2016. - Wet tot wijziging van

Nadere informatie

N Vastgoedexpert A2 Brussel, 29 april 2015 MH/BL/AS 727-2015 ADVIES. over EEN VERZOEKSCHRIFT TOT BESCHERMING VAN DE BEROEPSTITEL VAN DE VASTGOEDEXPERT

N Vastgoedexpert A2 Brussel, 29 april 2015 MH/BL/AS 727-2015 ADVIES. over EEN VERZOEKSCHRIFT TOT BESCHERMING VAN DE BEROEPSTITEL VAN DE VASTGOEDEXPERT N Vastgoedexpert A2 Brussel, 29 april 2015 MH/BL/AS 727-2015 ADVIES over EEN VERZOEKSCHRIFT TOT BESCHERMING VAN DE BEROEPSTITEL VAN DE VASTGOEDEXPERT (goedgekeurd door het bureau op 17 februari 2015, bekrachtigd

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N EU - Contractenrecht A03 Brussel, 9 december 2010 MH/SL/AS A D V I E S over DE CONSULTATIE VAN DE EUROPESE COMMISSIE OVER HET EUROPEES CONTRACTENRECHT VOOR CONSUMENTEN

Nadere informatie

N DIV REGL ambulante handel A04 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over

N DIV REGL ambulante handel A04 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over N DIV REGL ambulante handel A04 Brussel, 1.06.2006 MH/AB/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE UITOEFENING EN DE ORGANISATIE VAN KERMISACTIVITEITEN EN DE AMBULANTE ACTIVITEITEN

Nadere informatie

N Vert ambachten A Brussel, 13 december 2016 MH/JC/AS ADVIES. inzake

N Vert ambachten A Brussel, 13 december 2016 MH/JC/AS ADVIES. inzake N Vert ambachten A Brussel, 13 december 2016 MH/JC/AS 757-2016 ADVIES inzake DE INTEGRATIE VAN DE VERTEGENWOORDIGING VAN DE AMBACHTELIJKE BEROEPEN IN DE HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO Hoge Raad

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU 29 APRIL 1999. - Wet betreffende de niet-conventionele praktijken inzake de geneeskunde, de artsenijbereidkunde, de kinesitherapie, de verpleegkunde

Nadere informatie

N Apothekers A03 Brussel, MH/BL/LC ADVIES OP EIGEN INITIATIEF. over EEN VOORSTEL VAN ADMINISTRATIEVE VEREENVOUDIGINGEN VOOR DE APOTHEKERS

N Apothekers A03 Brussel, MH/BL/LC ADVIES OP EIGEN INITIATIEF. over EEN VOORSTEL VAN ADMINISTRATIEVE VEREENVOUDIGINGEN VOOR DE APOTHEKERS N Apothekers A03 Brussel, 01.06.2006 MH/BL/LC ADVIES OP EIGEN INITIATIEF over EEN VOORSTEL VAN ADMINISTRATIEVE VEREENVOUDIGINGEN VOOR DE APOTHEKERS *** 2 In het kader van de inspanningen voor de administratieve

Nadere informatie

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE NATUURLIJK MINERAAL WATER EN BRONWATER

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE NATUURLIJK MINERAAL WATER EN BRONWATER Doc. nr. E2:90005C04 Brussel, 30.3.1999 MH/GVB/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE NATUURLIJK MINERAAL WATER EN BRONWATER (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de Middenstand

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N EUROPA - ADR A2 Brussel, 26 mei 2011 MH/SL/AS A D V I E S over DE RAADPLEGING VAN DE EUROPESE COMMISSIE OVER HET GEBRUIK VAN ALTERNATIEVE GESCHILLENBESLECHTING

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de wet betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen, gecoördineerd op 10 mei 2015, artikel 56, 61 en 88;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de wet betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen, gecoördineerd op 10 mei 2015, artikel 56, 61 en 88; Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de erkenning van de bijzondere beroepstitels en bijzondere beroepsbekwaamheden voor de beoefenaars van de verpleegkunde en de registratie als zorgkundige DE

Nadere informatie

BS 05/03/2018. In voege vanaf 05/03/2018, tenzij anders bepaald (cf. art. 9)

BS 05/03/2018. In voege vanaf 05/03/2018, tenzij anders bepaald (cf. art. 9) 28 FEBRUARI 2018. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de regels voor de medische verkiezingen zoals bedoeld in artikel 211, 1, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige

Nadere informatie

A D V I E S. over de

A D V I E S. over de Doc. nr. E2:90---C20 Brussel, 13.11.1997 MH/AB/LC A D V I E S over de ONTWERPEN VAN MINISTERIELE BESLUITEN BETREFFENDE DE VERMELDING VAN HET ENERGIEVERBRUIK EN HET VERBRUIK VAN ANDERE HULPBRONNEN OP DE

Nadere informatie

N Financiële planners A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/SL-EDJ/AS 717-2014 ADVIES. over

N Financiële planners A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/SL-EDJ/AS 717-2014 ADVIES. over N Financiële planners A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/SL-EDJ/AS 717-2014 ADVIES over EEN ONTWERP VAN WET INZAKE HET STATUUT VAN EN HET TOEZICHT OP DE ONAFHANKELIJK FINANCIËLE PLANNERS EN INZAKE HET VERSTREKKEN

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N BEROEPSREGL - Onthaalouders A08 Brussel, 25.06.2009 MH/BL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE UITSLUITING VAN DE BEROEPSACTIVITEIT

Nadere informatie

11 FEBRUARI Koninklijk besluit tot vaststelling. van de regels voor de medische verkiezingen. zoals bedoeld in artikel 211, 1,

11 FEBRUARI Koninklijk besluit tot vaststelling. van de regels voor de medische verkiezingen. zoals bedoeld in artikel 211, 1, 11 FEBRUARI 2010. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de regels voor de medische verkiezingen zoals bedoeld in artikel 211, 1, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige

Nadere informatie

N HANDELSPR Fin. diensten A 03 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S. betreffende

N HANDELSPR Fin. diensten A 03 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S. betreffende N HANDELSPR Fin. diensten A 03 Brussel, 18.05.2005 MH/SL/LC A D V I E S betreffende DE OMZETTING IN BELGISCH RECHT VAN TWEE EUROPESE RICHTLIJNEN INZAKE FINANCIËLE DIENSTEN OP AFSTAND (bekrachtigd door

Nadere informatie

Advies van 10 maart 2014 met betrekking tot de wijziging van het koninklijk besluit van 22 november 1990

Advies van 10 maart 2014 met betrekking tot de wijziging van het koninklijk besluit van 22 november 1990 Advies van 10 maart 2014 met betrekking tot de wijziging van het koninklijk besluit van 22 november 1990 betreffende de diploma's van de kandidaat-accountants en de kandidaat-belastingconsulenten Ontwerp

Nadere informatie

Brussel, Wij wensen U onze bezorgdheid dienaangaande mee te delen, in het belang van de gezondheidszorg en van elke patiënt.

Brussel, Wij wensen U onze bezorgdheid dienaangaande mee te delen, in het belang van de gezondheidszorg en van elke patiënt. Aan Mevrouw Laurette Onkelinx Minister Van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Hertogstraat, 61 1000 Brussel Brussel, 07.03.2013 Mevrouw de Minister, Op 23 januari 2013 heeft de voorzitter van de paritaire

Nadere informatie

N Auto-experts A04 Brussel, MH/JC/LC

N Auto-experts A04 Brussel, MH/JC/LC N Auto-experts A04 Brussel, 14.05.2004 MH/JC/LC A D V I E S betreffende HET WETSVOORSTEL TOT ERKENNING VAN HET BEROEP VAN AUTO-EXPERT EN TOT OPRICHTING VAN EEN INSTITUUT VAN DE AUTO-EXPERTS (bekrachtigd

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse Regering over het ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

Doc. nr. E2:90004C04 Brussel, A D V I E S. over

Doc. nr. E2:90004C04 Brussel, A D V I E S. over Doc. nr. E2:90004C04 Brussel, 20.3.1997 RG/GVB/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DRANKWATER EN AUTONOME WATERDISTRIBUTIE-APPARATEN *** MOTIVATIE In een brief, gedateerd

Nadere informatie

Vertrouwen in een erkend psycholoog. Informatie voor cliënten of patiënten van psychologen werkzaam binnen de (geestelijke) gezondheidszorg

Vertrouwen in een erkend psycholoog. Informatie voor cliënten of patiënten van psychologen werkzaam binnen de (geestelijke) gezondheidszorg Psychologencommissie Vertrouwen in een erkend psycholoog Informatie voor cliënten of patiënten van psychologen werkzaam binnen de (geestelijke) gezondheidszorg Deze brochure is bestemd voor cliënten of

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van de regelgeving

Nadere informatie

Coordinatie--Bijzondere-Beroepstitel-verpleegk -Intensieve--Spoed--MB doc

Coordinatie--Bijzondere-Beroepstitel-verpleegk -Intensieve--Spoed--MB doc 19 APRIL 2007. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de criteria voor erkenning waarbij de beoefenaars van de verpleegkunde gemachtigd worden de bijzondere beroepstitel van verpleegkundige gespecialiseerd

Nadere informatie

A R R E S T. samengesteld uit voorzitter F. Debaedts en de rechters-verslaggevers L.P. Suetens en P. Martens, bijgestaan door de griffier L.

A R R E S T. samengesteld uit voorzitter F. Debaedts en de rechters-verslaggevers L.P. Suetens en P. Martens, bijgestaan door de griffier L. Rolnummer 520 Arrest nr. 31/93 van 1 april 1993 A R R E S T In zake : het beroep tot gehele of gedeeltelijke vernietiging van de wet van 12 juni 1992 tot bekrachtiging van het Wetboek van de inkomstenbelastingen

Nadere informatie

Doc. N C70 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. betreffende AMBULANTE HANDEL ***

Doc. N C70 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. betreffende AMBULANTE HANDEL *** Doc. N2 32000C70 Brussel, 19.1.2001 MH/AB/LC A D V I E S betreffende AMBULANTE HANDEL *** 2 Het interfederaal bureau nr. 12 besprak op 21 december 1999, 10 mei en 21 november 2000 een aantal problemen

Nadere informatie

Psychologencommissie. Vertrouwen in een erkend psycholoog. Informatie voor cliënten of patiënten van psychologen werkzaam binnen de gezondheidszorg

Psychologencommissie. Vertrouwen in een erkend psycholoog. Informatie voor cliënten of patiënten van psychologen werkzaam binnen de gezondheidszorg Psychologencommissie Vertrouwen in een erkend psycholoog Informatie voor cliënten of patiënten van psychologen werkzaam binnen de gezondheidszorg Deze brochure is bestemd voor cliënten of patiënten* van

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VLAAMSE TOEZICHTCOMMISSIE VOOR HET ELEKTRONISCHE BESTUURLIJKE GEGEVENSVERKEER

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VLAAMSE TOEZICHTCOMMISSIE VOOR HET ELEKTRONISCHE BESTUURLIJKE GEGEVENSVERKEER HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VLAAMSE TOEZICHTCOMMISSIE VOOR HET ELEKTRONISCHE BESTUURLIJKE GEGEVENSVERKEER Titel I. ALGEMENE BEPALINGEN Art. 1. De Vlaamse toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 4 APRIL 2014. - Wet tot regeling van de geestelijke gezondheidszorgberoepen en tot wijziging van het koninklijk besluit

Nadere informatie

Doc. nr. E2:1005bC04 Brussel, A D V I E S. over een

Doc. nr. E2:1005bC04 Brussel, A D V I E S. over een Doc. nr. E2:1005bC04 Brussel, 18.05.1998 MH/AB/LC A D V I E S over een ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT UITVOERING VAN HOOFDSTUK II VAN TITEL II VAN DE PROGRAMMAWET VAN 10 FEBRUARI 1998 TOT BEVORDERING

Nadere informatie

ADVIES. 10 februari 2014

ADVIES. 10 februari 2014 ADVIES Voorontwerp van ordonnantie betreffende het beleid inzake beroepskrediet van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de werking van het Participatiefonds 10 februari 2014 Economische en Sociale Raad

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/5 Advies nr 49/2015 van 25 november 2015 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit bepalende dat sommige uitwisselingen van persoonsgegevens geen toelating van het Sectoraal Comité voor de Federale Overheid

Nadere informatie

Coordinatie--Bijzondere-beroepstitel-verpleegk -gespecialiseerd--geriatrie--mb-19-04-2007.doc

Coordinatie--Bijzondere-beroepstitel-verpleegk -gespecialiseerd--geriatrie--mb-19-04-2007.doc 19 APRIL 2007. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de criteria voor erkenning waarbij de beoefenaars van de verpleegkunde gemachtigd worden de bijzondere beroepstitel te dragen van verpleegkundige

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : Koninklijk besluit van 20 januari 2003 betreffende het programma, de voorwaarden en de examenjury voor het praktisch bekwaamheidsexamen van de erkende boekhouders en erkende boekhouders-fiscalisten Bron

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, KONINKRIJK BELGIE 1000 Brussel, Postadres : Ministerie van Justitie Waterloolaan 115 Kantoren : Regentschapsstraat 61 Tel. : 02 / 542.72.00 Fax : 02 / 542.72.12 COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE

Nadere informatie

Doc. nr. Th gez. en veiligheid zelfst A07 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. over een

Doc. nr. Th gez. en veiligheid zelfst A07 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. over een Doc. nr. Th gez. en veiligheid zelfst A07 Brussel, 03.12.2002 MH/FD/LC A D V I E S over een VOORSTEL VOOR EEN AANBEVELING VAN DE RAAD BETREFFENDE DE TOEPASSING VAN DE WETGEVING INZAKE GEZONDHEID EN VEILIGHEID

Nadere informatie

ADVIES. 10 maart 2014

ADVIES. 10 maart 2014 ADVIES Voorontwerp van besluit tot wijziging van het besluit van 17 december 2009 tot vaststelling van de lijst van de risicoactiviteiten en Voorontwerp van besluit betreffende de akten van familiale aard

Nadere informatie

Rolnummer 2338. Arrest nr. 8/2003 van 22 januari 2003 A R R E S T

Rolnummer 2338. Arrest nr. 8/2003 van 22 januari 2003 A R R E S T Rolnummer 2338 Arrest nr. 8/2003 van 22 januari 2003 A R R E S T In zake : het beroep tot vernietiging van het decreet van de Vlaamse Gemeenschap van 18 mei 2001 tot wijziging van het decreet van 30 maart

Nadere informatie

Boek I, titel 2 van het Wetboek van economisch recht Hoofdstuk 5. Definities eigen aan boek XIV:

Boek I, titel 2 van het Wetboek van economisch recht Hoofdstuk 5. Definities eigen aan boek XIV: Vrij beroep 1/ België Wet van 15 mei 2014 houdende invoeging van Boek XIV "Marktpraktijken en consumentenbescherming betreffende de beoefenaars van een vrij beroep" in het Wetboek van economisch recht

Nadere informatie

VR 2016 DOC.0943/1BIS

VR 2016 DOC.0943/1BIS VR 2016 DOC.0943/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling Vlaamse Regering over het ontwerp

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer 1/6 Advies 30/2016 van 8 juni 2016 Betreft: Advies uit eigen beweging over de mededeling door de Kruispuntbank van Ondernemingen van gegevens betreffende de functies die een persoon uitoefent binnen een

Nadere informatie

ERKENNING VAN DE PARAMEDISCHE BEROEPEN

ERKENNING VAN DE PARAMEDISCHE BEROEPEN ERKENNING VAN DE PARAMEDISCHE BEROEPEN DIËTISTEN Inhoudsopgave Waarom worden de diëtisten erkend?...3 Wat verstaat de wet onder een diëtist?...4 Waarom een erkenning aanvragen?...5 De erkenningscriteria...6

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Thema's - Activiteitencoöperaties A 03 Brussel, 16.12.2008 MH/SL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT BEPALING VAN HET STATUUT VAN KANDIDAAT-ONDERNEMER

Nadere informatie

FOD ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND EN ENERGIE ALGEMENE DIRECTIE «K.M.O.-BELEID» (E5) TABEL VOOR HET BEHEER VAN DE ARCHIEVEN

FOD ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND EN ENERGIE ALGEMENE DIRECTIE «K.M.O.-BELEID» (E5) TABEL VOOR HET BEHEER VAN DE ARCHIEVEN FOD ECONOMIE, K.M.O., MIDDSTAND ERGIE ALGEME DIRECTIE «K.M.O.-BELEID» (E5) TABEL VOOR HET BEHEER VAN DE Versie : 1.00 Statuut : GOEDGEKEURD 1 Tabel voor het beheer van de archieven van de AD «K.M.O.-Beleid»

Nadere informatie

A-2015-033-ESR. Minister Gosuin. Aanvrager. Aanvraag ontvangen op 18 mei 2015. Aanvraag behandeld door

A-2015-033-ESR. Minister Gosuin. Aanvrager. Aanvraag ontvangen op 18 mei 2015. Aanvraag behandeld door ADVIES Voorontwerp van besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering tot wijziging van het koninklijk besluit van 7 juni 2007 betreffende het opleidingsfonds dienstencheques 16 juni 2015 Economische

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de samenstelling en de werking van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de samenstelling en de werking van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de samenstelling en de werking van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming

Nadere informatie

OrthoptisteN. alles wat u wilt weten over uw erkenning

OrthoptisteN. alles wat u wilt weten over uw erkenning OrthoptisteN alles wat u wilt weten over uw erkenning Inhoudsopgave De erkenning of de toelating om het beroep uit te oefenen... 3 De orthoptist volgens de wet... 4 De voordelen van een erkenning... 5

Nadere informatie

Doc. nr. E7:80005C09 Brussel, A D V I E S. over de PROBLEMATIEK BIJ DE OPRICHTING VAN EEN BEROEPSINSTITUUT VAN GEZWOREN LANDMETERS-EXPERTEN

Doc. nr. E7:80005C09 Brussel, A D V I E S. over de PROBLEMATIEK BIJ DE OPRICHTING VAN EEN BEROEPSINSTITUUT VAN GEZWOREN LANDMETERS-EXPERTEN Doc. nr. E7:80005C09 Brussel, 15.12.1998 MH/BL/GVB/LC A D V I E S over de PROBLEMATIEK BIJ DE OPRICHTING VAN EEN BEROEPSINSTITUUT VAN GEZWOREN LANDMETERS-EXPERTEN *** 2 INLEIDING In een brief van 14 juli

Nadere informatie

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Afdeling openbaarheid van bestuur 14 januari 2019 ADVIES 2019-13 met betrekking tot het verkrijgen van toegang tot documenten met

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk.

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 125 van 18 april 2008 over het ontwerp van koninklijk besluit

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Energiedecreet van 8 mei 2009, artikel 14/1.1.1 en 14/1.1.2, ingevoegd bij het decreet van 16 november 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Energiedecreet van 8 mei 2009, artikel 14/1.1.1 en 14/1.1.2, ingevoegd bij het decreet van 16 november 2018; Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het Energiebesluit van 19 november 2010, wat betreft de erkenning van regelluwe zones voor energie DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Energiedecreet

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Gezondheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Gezondheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Gezondheid SCSZ/09/149 BERAADSLAGING NR 09/081 VAN 15 DECEMBER 2009 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE

Nadere informatie

~aam.e Regering ~ door de toezichthouder met betrekking tot de toewijzing van de woning gelegen naast zich neer te leggen.

~aam.e Regering ~ door de toezichthouder met betrekking tot de toewijzing van de woning gelegen naast zich neer te leggen. ~aam.e Regering ~ Ministeriële uitspraak in de beroepsprocedure met toepassing van artikel 47, 1, van de Vlaamse Wooncode betreffende de beslissing van de sociale huisvestingsmaatschappij o'm de beoordeling

Nadere informatie

24 APRIL 2013. - Ministerieel besluit. tot vaststelling van de criteria voor erkenning. waarbij de beoefenaars van de verpleegkunde

24 APRIL 2013. - Ministerieel besluit. tot vaststelling van de criteria voor erkenning. waarbij de beoefenaars van de verpleegkunde 24 APRIL 2013. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de criteria voor erkenning waarbij de beoefenaars van de verpleegkunde gemachtigd worden de bijzondere beroepstitel te dragen van verpleegkundige

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 163 van 16 december 2011 over het ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

Ons kenmerk KW/dna/ Telefoon 02/ /

Ons kenmerk KW/dna/ Telefoon 02/ / Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Mdeling Economisch Ondersteuningsbeleid ;\larkiesstraat 1, 1000 BRUSSEL Instituut der Bedrijfsrevisoren Arenbergstraat, 13 1000 Brussel Tel(02)553 35 11 Fax (02)553

Nadere informatie

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Afdeling openbaarheid van bestuur 13 augustus 2012 ADVIES 2012-68 met betrekking tot de toegang tot documenten met betrekking tot

Nadere informatie

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 16 DECEMBER 2010.

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 16 DECEMBER 2010. ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 16 DECEMBER 2010 inzake het ontwerp van besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke

Nadere informatie

N Programmawet art. 6 A06 Brussel, 26 april 2007 MH/BL/LC A D V I E S. over

N Programmawet art. 6 A06 Brussel, 26 april 2007 MH/BL/LC A D V I E S. over N Programmawet art. 6 A06 Brussel, 26 april 2007 MH/BL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP TOT WIJZIGING VAN ARTIKEL 6 VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 21 OKTOBER 1998 TOT UITVOERING VAN HOOFDSTUK I VAN TITEL

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER «ARTIKEL 146» - BIJZONDERE VRIJSTELLINGEN VOOR DE UITOEFENING VAN ZEKERE DELEN VAN DE GENEESKUNDE

AANVRAAGFORMULIER «ARTIKEL 146» - BIJZONDERE VRIJSTELLINGEN VOOR DE UITOEFENING VAN ZEKERE DELEN VAN DE GENEESKUNDE AANVRAAGFORMULIER «ARTIKEL 146» - BIJZONDERE VRIJSTELLINGEN VOOR DE UITOEFENING VAN ZEKERE DELEN VAN DE GENEESKUNDE PERSOONLIJKE GEGEVENS VAN DE AANVRAGER Naam : Voornaam : Nationaliteit : Geboortedatum

Nadere informatie

ADVIES Nr 89 / 082 van 21 augustus 1989

ADVIES Nr 89 / 082 van 21 augustus 1989 RAADGEVENDE COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 89 / 082 van 21 augustus 1989 ---------------------------------------------------------------- O. ref. : 10527 / L /

Nadere informatie

VERZOEK AAN DE MINISTER VAN ECONOMIE

VERZOEK AAN DE MINISTER VAN ECONOMIE KONINKRIJK BELGIE FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND EN ENERGIE ALGEMENE DIRECTIE ECONOMISCHE REGLEMENTERING DIENST VOOR DE INTELLECTUELE EIGENDOM VERZOEK TOT VERLENING VAN EEN OCTROOI

Nadere informatie

N Aard arbeidsrelaties laatste drie ontwerpen A1 Brussel, 4 juli 2013 MH/JC/AS 707-2013 ADVIES. over

N Aard arbeidsrelaties laatste drie ontwerpen A1 Brussel, 4 juli 2013 MH/JC/AS 707-2013 ADVIES. over N Aard arbeidsrelaties laatste drie ontwerpen A1 Brussel, 4 juli 2013 MH/JC/AS 707-2013 ADVIES over DE ONTWERPEN VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT INVOERING VAN SPECIFIEKE CRITERIA VOOR HET BEOORDELEN VAN DE

Nadere informatie

A A N B E V E L I N G Nr AANBEVELING AAN DE PARITAIRE COMITES OVER DE INVOERING VAN

A A N B E V E L I N G Nr AANBEVELING AAN DE PARITAIRE COMITES OVER DE INVOERING VAN A A N B E V E L I N G Nr. 23 ----------------------------------------- AANBEVELING AAN DE PARITAIRE COMITES OVER DE INVOERING VAN SPECIFIEKE CRITERIA OM DE AARD VAN EEN ARBEIDSRELATIE IN SOMMIGE RISICOSECTOREN

Nadere informatie

Doc. nr. E2:90---C36 Brussel, 30.3.1999 A D V I E S. over

Doc. nr. E2:90---C36 Brussel, 30.3.1999 A D V I E S. over Doc. nr. E2:90---C36 Brussel, 30.3.1999 MH/AB/IG/LC A D V I E S over EEN VOORONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE ETIKETTERING VAN VOORVERPAKTE VOEDINGSMIDDELEN (bekrachtigd door de Hoge Raad

Nadere informatie

Betreft: Advies op eigen initiatief inzake het decreet betreffende de Vlaamse sociale bescherming

Betreft: Advies op eigen initiatief inzake het decreet betreffende de Vlaamse sociale bescherming Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Advies VTC nr. 07/2012 van 26 september 2012 Betreft: Advies op eigen initiatief inzake het decreet betreffende de Vlaamse

Nadere informatie

STAGEREGLEMENT KONINKLIJK BESLUIT VAN 13 MEI 1965 TOT GOEDKEURING VAN HET DOOR DE NATIONALE RAAD VAN DE ORDE DER ARCHITECTEN VASTGESTELD

STAGEREGLEMENT KONINKLIJK BESLUIT VAN 13 MEI 1965 TOT GOEDKEURING VAN HET DOOR DE NATIONALE RAAD VAN DE ORDE DER ARCHITECTEN VASTGESTELD KONINKLIJK BESLUIT VAN 13 MEI 1965 TOT GOEDKEURING VAN HET DOOR DE NATIONALE RAAD VAN DE ORDE DER ARCHITECTEN VASTGESTELD - OVERZICHT Toepassingsveld Inschrijving op de lijst van de stagiairs Organisatie

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 30 oktober

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 30 oktober A D V I E S Nr. 1.821 ----------------------------- Zitting van dinsdag 30 oktober 2012 --------------------------------------------------- Onderscheid tussen werknemer en zelfstandige Criteria voor vervoer

Nadere informatie

Medisch laboratoriumtechnologen

Medisch laboratoriumtechnologen Medisch laboratoriumtechnologen alles wat u wilt weten over uw erkenning Inhoudsopgave De erkenning of de toelating om het beroep uit te oefenen... 3 De Medisch Laboratoriumtechnoloog volgens de wet...

Nadere informatie

16 FEBRUARI Ministerieel besluit. tot vaststelling van de criteria voor erkenning

16 FEBRUARI Ministerieel besluit. tot vaststelling van de criteria voor erkenning 16 FEBRUARI 2012. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de criteria voor erkenning waarbij de beoefenaars van de verpleegkunde gemachtigd worden de bijzondere beroepstitel te dragen BS 13/03/2012

Nadere informatie

Audiologen en audiciens

Audiologen en audiciens Audiologen en audiciens Alles wat u wilt weten over uw erkenning 2 Audiologen en audiciens Inhoudsopgave De erkenning of de toelating om het beroep uit te oefenen...5 De audioloog en de audicien volgens

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de erkenning van beoefenaars van paramedische beroepen

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de erkenning van beoefenaars van paramedische beroepen Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de erkenning van beoefenaars van paramedische beroepen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, gewijzigd

Nadere informatie

N Limosa2018 A2 Brussel, 10 oktober 2018 MH/JC/AS ADVIES. betreffende

N Limosa2018 A2 Brussel, 10 oktober 2018 MH/JC/AS ADVIES. betreffende N Limosa2018 A2 Brussel, 10 oktober 2018 MH/JC/AS 788-2018 ADVIES betreffende DE AFBAKENING VAN DE RISICOSECTOREN VOOR DE VERPLICHTE LIMOSA-AANGIFTE VOOR ZELFSTANDIGEN (goedgekeurd door het bureau op 19

Nadere informatie

MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN, MINISTERIE VAN FINANCIEN EN MINISTERIE VAN MIDDENSTAND EN LANDBOUW

MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN, MINISTERIE VAN FINANCIEN EN MINISTERIE VAN MIDDENSTAND EN LANDBOUW MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN, MINISTERIE VAN FINANCIEN EN MINISTERIE VAN MIDDENSTAND EN LANDBOUW 27 NOVEMBER 1998. - Koninklijk besluit betreffende normen voor de energie-efficiëntie van huishoudelijke

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk ------ Advies nr. 16 van 16 oktober 1998 met betrekking tot een ontwerp van koninklijk besluit betreffende

Nadere informatie