N Div Regl. Aard van de arbeidsrelaties A07 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S. over

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "N Div Regl. Aard van de arbeidsrelaties A07 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S. over"

Transcriptie

1 N Div Regl. Aard van de arbeidsrelaties A07 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KADERWET BETREFFENDE DE AARD VAN DE ARBEIDSRELATIES ***

2 2 In hun brief van 25 juli 2006 vroegen Mevr. S. Laruelle, Minister van Middenstand en Landbouw, en de heer R. Demotte, Minister van Sociale Zaken, het advies van de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO over het ontwerp van kaderwet betreffende de aard van de arbeidsrelaties. Na bespreking in de commissie Algemeen KMObeleid op 23 en 31 augustus 2006, brengt de Hoge Raad tijdens zijn algemene vergadering van 14 september 2006 volgend advies uit. ALGEMENE BEMERKINGEN De Hoge Raad verwelkomt in principe dit ontwerp van kaderwet dat, rekening houdend met de voorgeschiedenis van dit moeilijke dossier, een positieve evolutie betekent. Hij is verheugd over de titel van het ontwerp waar het woord schijnzelfstandigen niet meer in voorkomt aangezien dit begrip een pejoratieve bijklank heeft en niet de feitelijk beoogde situatie weergeeft. Hij keurt eveneens goed dat voor het bepalen van de aard van de arbeidsrelaties wordt afgestapt van de mechanische en systematische indiciële methode gebaseerd op een lijst van specifieke criteria. De Raad onderschrijft het principe van de autonomie van de wil van de partijen, hetgeen overeenstemt met de jurisprudentie van het Hof van Cassatie. De Hoge Raad is van oordeel dat dit aspect versterkt moet worden. Eveneens stemt hij in met de invoering van een procedure van sociale ruling die bijdraagt tot een grotere rechtszekerheid voor de verschillende economische actoren. Hij is evenwel van oordeel dat men niet uit het oog mag verliezen dat de voorgestelde procedure slechts een relatieve rechtszekerheid biedt, rekening houdend met de mogelijkheden om de beslissingen van de administratieve afdeling van de Commissie ter regeling van de arbeidsrelatie in vraag te stellen. Het behoud van de soevereine macht van de hoven en rechtbanken beschouwt hij als een evidentie. Naast deze positieve vaststellingen, onderkent de Hoge Raad eveneens een aantal negatieve elementen in het ontwerp van kaderwet: 1. Het hernemen van specifieke criteria met socioeconomische en juridische elementen in het ontwerp van kaderwet (in artikel 8, 3) is niet opportuun omdat het Hof van Cassatie herhaaldelijk en zeer duidelijk stelde dat zij noch afzonderlijk, noch gezamenlijk voldoende zijn om tot herkwalificatie over te gaan. 2. Als officieel adviesorgaan richt de Hoge Raad zijn adviezen steeds rechtstreeks tot de bevoegde ministers. Het is bijgevolg niet opportuun om de Kamer van de Normatieve Afdeling van de Commissie als tussenschakel te voorzien in de consultatieprocedure en zeker niet om de genoemde Kamer te gelasten met de synthese van uiteenlopende adviezen. 3. De rol van de Kamer van de normatieve afdeling van de Commissie is te uitgebreid en zou beter beperkt worden tot het verslag uitbrengen aan de bevoegde ministers over problemen betreffende de aard van de arbeidsrelatie in een sector of in een of meerdere beroepen.

3 3 4. De instellingen van sociale zekerheid die de aard van een arbeidsrelatie betwisten, moeten niet alleen voorafgaand de Kamer raadplegen, doch zouden eveneens de beslissingen van de Kamer dwingend moeten respecteren. 5. De Hoge Raad pleit er voor dat een sociale ruling alleen voor de toekomst zou gelden. Indien de kaderwet ook met terugwerkende kracht zou gelden, vreest de Hoge Raad dat de draagwijdte van dit ontwerp aanzienlijk wordt uitgehold. Wanneer beslissingen tot herkwalificatie van de arbeidsrelatie ook gevolgen hebben voor het verleden zal dit een rem betekenen voor het opstarten van dossiers. Daarom moet er een overgangsperiode voorzien worden. Tot slot wenst de Hoge Raad volgende bemerkingen te formuleren die betrekking hebben op meerdere artikels of het gehele ontwerp: 1. De Hoge Raad dringt er op aan dat dit ontwerp van kaderwet niet zou leiden tot een te rigide reglementering. Het is absoluut noodzakelijk een zekere flexibiliteit te bewaren om te vermijden dat de economische ontwikkeling wordt afgeremd. 2. Met het oog op een coherente structuur en een betere leesbaarheid stelt de Hoge Raad voor dat het hoofdstuk II zou voorafgegaan worden door de hoofdstukken III en IV alsook door artikel 8. Het is immers beter in een eerste fase de principes, de algemene criteria en de basis van de specifieke criteria vast te leggen alvorens in te gaan op de Commissie opgericht door dit ontwerp van kaderwet. Tenslotte zou de procedure vervat in de artikels 9 tot en met 11 in een afzonderlijk hoofdstuk kunnen opgenomen worden. 3. Omwille van de leesbaarheid hanteert de Hoge Raad dezelfde terminologie als in het wetsontwerp, ook al is deze niet altijd duidelijk of geschikt. De Hoge Raad stelt diverse verschillen vast tussen de Nederlandstalige en Franstalige tekst; de overeenstemming tussen beide teksten dient hersteld. 4. Het verdient aanbeveling om bepaalde algemene bemerkingen van de artikelsgewijze bespreking in de Memorie van toelichting te integreren in het ontwerp van kaderwet. 5. Het voorliggende ontwerp van kaderwet voorziet de uitgestelde inwerkingtreding van een aantal artikels. De Hoge Raad hecht er veel belang aan dat de wet zo snel als mogelijk coherent wordt toegepast. Om de doelstelling van het geheel van het ontwerp van kaderwet te bereiken, dient dan ook het nodige gedaan te worden opdat de opgerichte Commissie zo snel als mogelijk effectief aan het werk gaat. In dat kader wenst de Hoge Raad de aandacht te vestigen op artikel 14 van dit ontwerp dat in werking treedt één maand na de verschijning van deze reglementering in het Belgisch Staatsblad. Voor bepaalde hypotheses van herkwalificatie voorziet artikel 14 gevolgen inzake rechtzetting, terwijl de Kamers van de administratieve afdeling zich niet zullen kunnen uitspreken over een eventuele herkwalificatie vermits zij nog niet zullen bestaan aangezien hun verwezenlijking is uitgesteld.

4 4 6. De complexiteit van deze kaderwet onderstreept de noodzaak om deze reglementering toegankelijk te maken voor de betrokkenen. Dit ontwerp is namelijk bestemd om toegepast te worden op elke zelfstandige en elke werknemer die onzeker is over de aard van zijn arbeidsrelatie. De Hoge Raad vraagt dat de overheid voor een goed begrip en een correcte toepassing van de kaderwet de geschikte informatiemiddelen zou inzetten. ARTIKELSGEWIJZE BEMERKINGEN Artikel 2 De Hoge Raad vraagt dat de begrippen sectoren en beroepscategorie die meermaals in het ontwerp gebruikt worden ook in dit artikel zouden worden gedefinieerd. Artikel 3, 2 De Hoge Raad meent dat het beter zou zijn de leden van de Kamer van de normatieve afdeling op dezelfde wijze te benoemen als de leden van de Kamers van de administratieve afdeling zoals omschreven in artikel 3, 3, teneinde het principe van de paritaire samenstelling consequent toe te passen. Deze paragraaf voorziet dat de Koning de leden van de Kamer van de normatieve afdeling benoemt, met uitzondering van de voorzitter. De Hoge Raad vraagt dat de modaliteiten voor de benoeming en de aanduiding van de voorzitter ook vermeld zouden worden. Artikel 3, 4 De Hoge Raad neemt akte van deze bepaling die een meer onpartijdige behandeling verzekert omdat zij elke persoon uitsluit die zich in een situatie van belangenconflict zou kunnen bevinden. Artikel 4 Volgens de Hoge Raad is het takenpakket van de Kamer van de normatieve afdeling te uitgebreid. Hij stelt in eerste orde voor het te beperken tot één enkele taak, namelijk alleen verslag uit te brengen aan de bevoegde ministers wanneer zij een probleem betreffende de aard van de arbeidsrelaties in een sector of in één of meerdere beroepen vaststelt. Indien dit voorstel niet gevolgd wordt, wenst de Raad in tweede orde volgende bemerkingen te formuleren: Artikel 4, 1 Het is aangewezen te preciseren wat dient verstaan te worden onder een pertinent advies. In de artikelsgewijze bespreking is er sprake van de representativiteit van de personen die het advies verstrekken. Dit aspect moet ook verduidelijkt worden. Artikel 4, 4 In dit punt wordt de voornaamste taak van de Kamer van de normatieve afdeling vermeld. Omwille van de leesbaarheid van de tekst, zou het beter zijn dit onder 1 te plaatsen.

5 5 Artikel 5 Vermits de Hoge Raad voorstander is van het principe van de autonome wil van de partijen, geniet dit artikel dan ook zijn volledige instemming. Artikel 6 De Hoge Raad onderlijnt het belang van het behoud van een evenwichtige verhouding tussen de sociale zekerheid van de werknemers en deze van de zelfstandigen. Hij wil absoluut vermijden dat door middel van vermoedens over de hoedanigheid waarin bepaalde beroepen worden uitgeoefend, het overwicht van het ene naar het andere zou verschuiven. Zo dient vermeden te worden dat een persoon louter op basis van vermoedens onder de toepassing van het ene of andere statuut wordt gebracht. Artikel 7, 1 De Hoge Raad verwelkomt de vier algemene criteria die gebruikt worden om voor elke arbeidsrelatie het eventuele bestaan van een gezagsrelatie te beoordelen en die vastgelegd zijn in overeenstemming met de huidige jurisprudentie waaronder die van het Hof van Cassatie, voor zover zij niet te restrictief worden geïnterpreteerd. Die criteria moeten immers begrepen worden zoals zij uiteengezet worden in de artikelsgewijze bespreking. Volgens de Raad is het dan ook aangewezen de interpretatie van deze criteria zoals die in de artikelsgewijze bespreking is opgenomen, in wettelijke bepalingen ter vertalen en als dusdanig in het wetsontwerp op te nemen. Artikel 7, 3 De Hoge Raad meent dat de formaliteiten waarnaar in deze paragaaf wordt verwezen meestal niet lichtzinnig worden vervuld gezien de gevolgen en verplichtingen die zij meebrengen. Bijgevolg onderschrijft hij de zienswijze niet waarbij die elementen geneutraliseerd worden maar toch kan hij genoegen nemen met de optie die in het ontwerp gekozen wordt en waardoor die elementen in overweging kunnen worden genomen in combinatie met andere aanwijzingen over de wil van de partijen. Artikel 8 De Hoge Raad vestigt de aandacht op het gevaar van een extreme differentiatie tussen de sectoren die kan voortvloeien uit een te vergaand gebruik van de mogelijkheid die dit artikel biedt. De Hoge Raad is zich bewust van de nood aan een zekere differentiatie maar hij is tevens van mening dat deze differentiatie binnen de perken moet blijven. Er dient kost wat kost vermeden te worden dat men door middel van specifieke criteria in een situatie belandt waar eenzelfde functie beschouwd zou worden als een loontrekkende activiteit in een bepaalde sector en als een zelfstandige activiteit in een andere. De rol van de specifieke criteria moet dan ook beperkt blijven tot het preciseren of verduidelijken in de gevallen waar het echt nodig is. Artikel 8, 3 Deze paragraaf somt een reeks potentiële specifieke criteria op en dit terwijl het Hof van Cassatie reeds herhaaldelijk gesteld heeft dat zij, noch afzonderlijk, noch gezamenlijk, voldoende zijn om tot een herkwalificatie over te gaan. De Hoge Raad vindt deze opsomming bijgevolg niet opportuun.

6 6 Artikel 9, 2 de alinea In de Nederlandstalige tekst moet het einde van de zin waar sprake is van de termijn verplaatst worden tussen de woorden zodat deze en een verslag omdat de tekst in zijn huidige vorm toelaat te denken dat het misschien het bestaan van de onzekerheid is die gelinkt is aan een zekere termijn in plaats van het uitbrengen van het verslag dat in werkelijkheid bedoeld wordt. Artikel 10, 1, einde van de 1 ste alinea De formulering zou verbeterd moeten worden door expliciet te vermelden dat het de taak is van de Nationale Arbeidsraad en van de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO om in hun respectieve adviezen een lijst op te stellen van specifieke criteria. Artikel 10, 1, 2 de alinea Vermits de raadpleging van de Hoge Raad reeds gedetailleerd bepaald wordt door de wetten betreffende de organisatie van de middenstand (gecoördineerd op 28 mei 1979 en meermaals gewijzigd), is het niet wenselijk dat dit ontwerp hierin interfereert. De Hoge Raad is van mening dat hij over een voldoende wettelijke basis en over voldoende beoordelingsvermogen beschikt opdat dit wetsontwerp geen nieuwe specifieke regels voor de organisatie van de werkzaamheden van de Hoge Raad dient te voorzien. Daarenboven blijkt uit de artikelsgewijze bespreking dat het niet duidelijk is welke beroepsorden en instituten men al dan niet beoogt. In het verleden heeft de Hoge Raad steeds de betrokken beroepsorden en instituten bij de totstandkoming van zijn adviezen betrokken indien die betrokkenheid bijdroeg tot een goed onderbouwd en representatief advies. Ook in de toekomst is dat volgens de Raad de best werkbare optie. Indien de regering afzonderlijke adviezen van de betrokken beroepsorden en instituten wenst te bekomen, zou het logischer zijn dat hij de orden en instituten wiens advies hij wenst te bekomen zelf selecteert en rechtstreeks om een advies vraagt. Indien de tekst niet gewijzigd zou worden moeten in de Nederlandstalige tekst de woorden volgens de modaliteiten die door de Koning worden bepaald na het woord raadplegen verplaatst worden, vermits de hier bedoelde modaliteiten verband houden met de raadpleging. Artikel 10, 3, alinea s 1 en 2 Dit artikel impliceert dat indien de adviezen van de geraadpleegde instellingen niet eenparig zijn, de Kamer van de normatieve afdeling niet eens verplicht is die adviezen aan de Ministers over te maken. Zij zal er genoegen mee nemen hen de lijst toe te sturen met specifieke criteria die zij eruit heeft kunnen distilleren. De Hoge Raad wijst deze tussenkomst in elk geval af. Zowel de Nationale Arbeidsraad als de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO zijn immers officiële adviesorganen die hun adviezen rechtstreeks aan de bevoegde Minister overmaken. Artikel 11 Gezien de meerderheid waarbij het advies van de Kamer van de normatieve afdeling wordt uitgebracht een essentiële rol speelt en gezien de ideologische verscheidenheid van de leden van die Kamer, wijst de Hoge Raad erop dat bij het opstellen van de uitvoeringsbesluiten aandacht zal besteed moeten worden aan het vastleggen van quorums die de representativiteit moeten verzekeren van de strekkingen waarvoor in artikel 3 de pariteit als principe wordt vastgesteld.

7 7 Artikel 11, 2 de alinea Teneinde de leesbaarheid te vergroten stelt de Hoge Raad voor om in de Franstalige versie de woorden dans un délai de 4 mois in te lassen tussen le Roi établit en sur proposition des Ministres. Artikel 11, laatste alinea In deze alinea wordt als principe de rechtsregel van de toepassing van de meest specifieke norm vastgelegd. De Hoge Raad vraagt met aandrang dat de sectoren hierover correct geïnformeerd worden zodat zij er zich van bewust zijn dat ingeval van conflict de specifieke criteria vastgelegd voor een beroep het halen op de specifieke criteria per sector. De Hoge Raad herhaalt hier zijn waarschuwing voor een overdreven differentiatie (zie art. 8). In het Nederlands stelt het gebruik van het begrip beroepscategorie hier enkele problemen want algemeen wordt aanvaard dat de beroepscategorie een breder begrip is dan het beroep. Hoofdstuk VI De procedure voor de Kamers van de administratieve afdeling wordt niet omschreven in dit ontwerp van kaderwet. De Hoge Raad wenst geraadpleegd te worden over de reglementering waarin die procedure wordt vastgelegd. Artikel 12 De Kamers van de administratieve afdeling kaderen niet in een rechtsmacht. De Hoge Raad vraagt zich af wat de aard is van hun beslissingen. Artikel 12, 2 De Hoge Raad vraagt zich af of alle mogelijke hypothesen daadwerkelijk gedekt zijn door deze opsomming. De persoon die een probleem heeft terwijl hij zich reeds in een arbeidsrelatie bevindt, kan geen beroep doen op de Kamers van de administratieve afdeling maar moet zijn zaak rechtstreeks aanhangig maken bij de hoven en rechtbanken. De Hoge Raad is van mening dat een persoon die zich reeds in een arbeidsrelatie bevindt wel beroep moet kunnen doen op de Kamer van de administratieve afdeling. Indien deze optie niet bijkomend zou voorzien worden, vraagt de Hoge Raad dat deze essentiële informatie correct wordt meegedeeld teneinde bepaalde situaties van onzekerheid of van een ondoordachte aanhangigmaking bij de administratieve Kamers te vermijden. Artikel 12, 3, 1 De Hoge Raad verzoekt de draagwijdte van deze bepaling nader te onderzoeken, meer specifiek met betrekking tot de administratieve kamers van de Commissie die niet gevat kunnen worden tijdens onderzoeken van de instellingen van de sociale zekerheid. Artikel 12, 4 De Hoge Raad wijst erop dat hij onder de bedoelde instellingen alle diensten verstaat die afhangen van degene opgenomen in artikel 3. Hij wenst absoluut een strikte interpretatie te vermijden waardoor bepaalde afdelingen zich zouden kunnen onttrekken aan de kracht van die beslissingen, hetgeen trouwens een factor van rechtsonzekerheid voor de partijen zou betekenen. De Hoge Raad denkt dan in het bijzonder aan de inspectiediensten.

8 8 Artikel 12, 4, 2 Zoals vermeld wordt in de artikelsgewijze bespreking, beoogt dit artikel de essentiële elementen voor de kwalificatie van de arbeidsrelatie. Om dan ook elk probleem van interpretatie te vermijden, is de Hoge Raad er voorstander van om het bijvoeglijk naamwoord essentiële toe te voegen. Artikel 12, 5 Met het oog op een correct woordgebruik moet de derde alinea in de Nederlandstalige tekst vervangen worden door volgende zin: Onder rechtsvordering wordt verstaan in eerste aanleg, in beroep en in cassatie. Artikel 13, 2 de alinea Wanneer zij de aard van een arbeidsrelatie betwisten, moeten de instellingen voor sociale zekerheid voorafgaand de rechtspraak raadplegen van de Kamer van de administratieve afdeling van de Commissie opgericht door dit ontwerp van kaderwet. De Hoge Raad heeft evenwel vragen bij de concrete praktijk want er wordt geen enkele waarborg gegeven over de houding van die instelling ten opzichte van het standpunt van de administratieve Kamers. Artikel 14 Alhoewel de Hoge Raad voorstander is van de invoering van een sociale ruling, vreest hij dat het retroactieve effect waarvoor in het ontwerp van kaderwet gekozen wordt in belangrijke mate de initiatieven om er beroep op te doen zal afremmen. Bovendien onderlijnt de Hoge Raad dat dit artikel alleen handelt over de gevolgen van een herkwalificatie voor de bijdragen terwijl heel wat andere individuele rechten er ook gevolgen van ondervinden, met name de reeds vereffende verplichtingen, de opgebouwde rechten zoals pensioenrechten, enz. De Hoge Raad vraagt dat ter zake uitleg wordt verstrekt, waarbij in ieder geval de verschillende actoren correcte informatie ontvangen. Artikel 14, 6 Om de leesbaarheid te verbeteren, vindt de Hoge Raad dat die paragraaf die de hypotheses bepaalt die in dit artikel bedoeld worden, 1 zou moeten worden. Het is immers niet praktisch eerst de laatste paragraaf van het artikel te moeten raadplegen om de bedoelde situaties te kennen. De artikelsgewijze bespreking, die tot doel heeft uitleg te verstrekken, volgt trouwens die volgorde. Artikel 16 Gezien de omvang van het voorgestelde ontwerp vreest de Hoge Raad dat zich bepaalde problemen kunnen voordoen bij de uitwerking ervan. Hij dringt er op aan dat de voorziene evaluatie ook daadwerkelijk zal plaatsvinden.

9 9 BESLUIT De Hoge Raad onderkent een positieve evolutie in de totstandkoming van dit ontwerp van kaderwet. Het erkennen van het principe van de wilsautonomie van de partijen en het afstappen van de mechanische en systematische indiciële methode voor het bepalen van de aard van de arbeidsrelatie beoordeelt de Hoge Raad als essentieel. Tevens is hij voorstander van de invoering van een procedure van sociale ruling. Om deze redenen is hij vragende partij voor een doeltreffend wetgevend initiatief. Met het oog op het operationeel maken van deze kaderwet, pleit de Hoge Raad voor volgende aanpassingen: de rol van de specifieke criteria te beperken; het beperken van de opdrachten van de Kamer van de Normatieve Afdeling van de Commissie; het respecteren van de opdrachten en de bevoegdheden van de officiële adviesorganen door het niet laten interfereren van de Kamer van de Normatieve Afdeling van de Commissie in hun adviezen; het respecteren van de beslissingen van de Kamer door de instellingen van sociale zekerheid die de aard van een arbeidsrelatie betwisten; het opheffen van de terugwerkende kracht van het ontwerp van kaderwet

A A N B E V E L I N G Nr AANBEVELING AAN DE PARITAIRE COMITES OVER DE INVOERING VAN

A A N B E V E L I N G Nr AANBEVELING AAN DE PARITAIRE COMITES OVER DE INVOERING VAN A A N B E V E L I N G Nr. 23 ----------------------------------------- AANBEVELING AAN DE PARITAIRE COMITES OVER DE INVOERING VAN SPECIFIEKE CRITERIA OM DE AARD VAN EEN ARBEIDSRELATIE IN SOMMIGE RISICOSECTOREN

Nadere informatie

N HANDELSPR Oneerlijke handelspraktijken A06 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S. over een

N HANDELSPR Oneerlijke handelspraktijken A06 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S. over een N HANDELSPR Oneerlijke handelspraktijken A06 Brussel, 1.03.2007 MH/SL/LC A D V I E S over een VOORONTWERP VAN WET TOT WIJZIGING VAN DE WET VAN 14 JULI 1991 BETREFFENDE DE HANDELSPRAKTIJKEN EN DE VOORLICHTING

Nadere informatie

25 AUGUSTUS 2012. - Wet tot wijziging van Titel XIII van de programmawet (I) van 27 december 2006, wat de aard van de arbeidsrelaties betreft

25 AUGUSTUS 2012. - Wet tot wijziging van Titel XIII van de programmawet (I) van 27 december 2006, wat de aard van de arbeidsrelaties betreft FEDERALE OVERHEIDSDIENST KANSELARIJ VAN DE EERSTE MINISTER 25 AUGUSTUS 2012. - Wet tot wijziging van Titel XIII van de programmawet (I) van 27 december 2006, wat de aard van de arbeidsrelaties betreft

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N EUROPA - ADR A2 Brussel, 26 mei 2011 MH/SL/AS A D V I E S over DE RAADPLEGING VAN DE EUROPESE COMMISSIE OVER HET GEBRUIK VAN ALTERNATIEVE GESCHILLENBESLECHTING

Nadere informatie

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE REGLEMENTERING VAN TATOEAGES EN PIERCINGS

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE REGLEMENTERING VAN TATOEAGES EN PIERCINGS N tatoeages&piercings A 05 Brussel, 18.5.2005 MH/SL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE REGLEMENTERING VAN TATOEAGES EN PIERCINGS (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de

Nadere informatie

N HANDELSPR Fin. diensten A 03 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S. betreffende

N HANDELSPR Fin. diensten A 03 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S. betreffende N HANDELSPR Fin. diensten A 03 Brussel, 18.05.2005 MH/SL/LC A D V I E S betreffende DE OMZETTING IN BELGISCH RECHT VAN TWEE EUROPESE RICHTLIJNEN INZAKE FINANCIËLE DIENSTEN OP AFSTAND (bekrachtigd door

Nadere informatie

N Financiële planners A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/SL-EDJ/AS 717-2014 ADVIES. over

N Financiële planners A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/SL-EDJ/AS 717-2014 ADVIES. over N Financiële planners A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/SL-EDJ/AS 717-2014 ADVIES over EEN ONTWERP VAN WET INZAKE HET STATUUT VAN EN HET TOEZICHT OP DE ONAFHANKELIJK FINANCIËLE PLANNERS EN INZAKE HET VERSTREKKEN

Nadere informatie

N DIV REGL ambulante handel A04 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over

N DIV REGL ambulante handel A04 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over N DIV REGL ambulante handel A04 Brussel, 1.06.2006 MH/AB/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE UITOEFENING EN DE ORGANISATIE VAN KERMISACTIVITEITEN EN DE AMBULANTE ACTIVITEITEN

Nadere informatie

Art <Opgeheven bij W /07, art. 16, 015; Inwerkingtreding : >

Art <Opgeheven bij W /07, art. 16, 015; Inwerkingtreding : > pagina 1 van 8 TITEL XIII. - Aard van de arbeidsrelaties. HOOFDSTUK I.- Algemene bepalingen. Art. 328. Voor de toepassing van deze titel dient te worden verstaan onder : 1 " wet van 27 juni 1969 " : wet

Nadere informatie

N Limosa2018 A2 Brussel, 10 oktober 2018 MH/JC/AS ADVIES. betreffende

N Limosa2018 A2 Brussel, 10 oktober 2018 MH/JC/AS ADVIES. betreffende N Limosa2018 A2 Brussel, 10 oktober 2018 MH/JC/AS 788-2018 ADVIES betreffende DE AFBAKENING VAN DE RISICOSECTOREN VOOR DE VERPLICHTE LIMOSA-AANGIFTE VOOR ZELFSTANDIGEN (goedgekeurd door het bureau op 19

Nadere informatie

Vest. V. Beroepen A04 Brussel, BL/LC A D V I E S. over DE REGLEMENTERING VAN DE TITEL EN HET BEROEP VAN LANDMETER-EXPERT ***

Vest. V. Beroepen A04 Brussel, BL/LC A D V I E S. over DE REGLEMENTERING VAN DE TITEL EN HET BEROEP VAN LANDMETER-EXPERT *** Vest. V. Beroepen A04 Brussel, 31.5.2002 BL/LC A D V I E S over DE REGLEMENTERING VAN DE TITEL EN HET BEROEP VAN LANDMETER-EXPERT *** 2 Op 22 februari 2002 werd aan de Ministerraad een voorontwerp van

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 9 juli

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 9 juli A D V I E S Nr. 1.645 ------------------------------ Zitting van woensdag 9 juli 2008 ------------------------------------------ Artikel 30 quater van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

N Vastgoedmakelaar A06 Brussel, MH/BL/LC A D V I E S. over

N Vastgoedmakelaar A06 Brussel, MH/BL/LC A D V I E S. over N Vastgoedmakelaar A06 Brussel, 11.10.2005 MH/BL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT WIJZIGING VAN ARTIKEL 4, 1 VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 6 SEPTEMBER 1993 TOT BESCHERMING VAN

Nadere informatie

Doc. nr. Th gez. en veiligheid zelfst A07 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. over een

Doc. nr. Th gez. en veiligheid zelfst A07 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. over een Doc. nr. Th gez. en veiligheid zelfst A07 Brussel, 03.12.2002 MH/FD/LC A D V I E S over een VOORSTEL VOOR EEN AANBEVELING VAN DE RAAD BETREFFENDE DE TOEPASSING VAN DE WETGEVING INZAKE GEZONDHEID EN VEILIGHEID

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N EU - Contractenrecht A03 Brussel, 9 december 2010 MH/SL/AS A D V I E S over DE CONSULTATIE VAN DE EUROPESE COMMISSIE OVER HET EUROPEES CONTRACTENRECHT VOOR CONSUMENTEN

Nadere informatie

A D V I E S Nr

A D V I E S Nr A D V I E S Nr. 1.371 ------------------------------ Onderwerp : Ontwerp van koninklijk besluit betreffende het stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en vermindering van de arbeidsprestaties tot

Nadere informatie

N Aard van de arbeidsrelaties A Brussel, 5 juni 2012 MH/SL/AS ADVIES. over

N Aard van de arbeidsrelaties A Brussel, 5 juni 2012 MH/SL/AS ADVIES. over N Aard van de arbeidsrelaties A Brussel, 5 juni 2012 MH/SL/AS 682-2012 ADVIES over EEN VOORONTWERP VAN WET BETREFFENDE HET ONDERSCHEID TUSSEN WERKNEMER EN ZELFSTANDIGE Hoge Raad voor de Zelfstandigen en

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 30 oktober

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 30 oktober A D V I E S Nr. 1.821 ----------------------------- Zitting van dinsdag 30 oktober 2012 --------------------------------------------------- Onderscheid tussen werknemer en zelfstandige Criteria voor vervoer

Nadere informatie

ADVIES. 24 april 2019

ADVIES. 24 april 2019 ADVIES Voorontwerp van ordonnantie betreffende de invoering van een impactanalyse van het gewestelijke beleid op kleine, middelgrote en micro-ondernemingen («KMO-test») 24 april 2019 Economische en Sociale

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.581 ----------------------------- Zitting van dinsdag 21 november 2006 ----------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.581 ----------------------------- Zitting van dinsdag 21 november 2006 ---------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.581 ----------------------------- Zitting van dinsdag 21 november 2006 ---------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering van de wet van

Nadere informatie

N Uitzwerming A2 Brussel, 25 november 2014 MH/BL/AS 722-2014 ADVIES. over DE TECHNIEK VOOR OPRICHTING VAN ONDERNEMINGEN, UITZWERMING GENAAMD

N Uitzwerming A2 Brussel, 25 november 2014 MH/BL/AS 722-2014 ADVIES. over DE TECHNIEK VOOR OPRICHTING VAN ONDERNEMINGEN, UITZWERMING GENAAMD N Uitzwerming A2 Brussel, 25 november 2014 MH/BL/AS 722-2014 ADVIES over DE TECHNIEK VOOR OPRICHTING VAN ONDERNEMINGEN, UITZWERMING GENAAMD (goedgekeurd door het bureau op 10 juni 2014, bekrachtigd door

Nadere informatie

Doc. nr. N Vest.wet HA&AMB A06 Brussel, 28.6.2001 MH/FD/LC A D V I E S. betreffende

Doc. nr. N Vest.wet HA&AMB A06 Brussel, 28.6.2001 MH/FD/LC A D V I E S. betreffende Doc. nr. N Vest.wet HA&AMB A06 Brussel, 28.6.2001 MH/FD/LC A D V I E S betreffende EEN VOORONTWERP VAN WET TOT WIJZIGING VAN DE PROGRAMMAWET VAN 10 FEBRUARI 1998 TOT BEVORDERING VAN HET ZELFSTANDIG ONDERNEMERSCHAP

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 september 2017

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 september 2017 A D V I E S Nr. 2.051 ------------------------------ Zitting van dinsdag 26 september 2017 ---------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering van een aantal

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.438 ------------------------------- Zitting van woensdag 19 maart 2003

A D V I E S Nr. 1.438 ------------------------------- Zitting van woensdag 19 maart 2003 A D V I E S Nr. 1.438 ------------------------------- Zitting van woensdag 19 maart 2003 Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van artikel 19 van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Handelspraktijken Voorv. Prod. A03 Brussel, 23.09.2008 MH/AB/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT OMZETTING VAN DE RICHTLIJN 2007/45/EG

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RvV 516 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 februari 1994 betreffende het bewaren, het op de markt brengen en het gebruiken

Nadere informatie

De boekhoudkundige ruling. Congres IEC - IAB 5 oktober 2017

De boekhoudkundige ruling. Congres IEC - IAB 5 oktober 2017 De boekhoudkundige ruling Congres IEC - IAB 5 oktober 2017 1 Audio = kanaal: 1 I. De Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) 3 De CBN - 1/3 1. De CBN is een autonome instelling met rechtspersoonlijkheid

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 5 mei

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 5 mei A D V I E S Nr. 1.464 ----------------------------- Zitting van woensdag 5 mei 2004 ------------------------------------------- Vereenvoudiging van de sociale administratie bij te houden door de werkgevers

Nadere informatie

ADVIES 2012/01. Aard van de arbeidsrelaties

ADVIES 2012/01. Aard van de arbeidsrelaties !ALGEMEEN ~EHEERS(ÇOMITE VOOR HET SOCIAAL STATUUT DER ZELFSTANDIGEN Opgericht bij de wet van 30 december 1992 Jan Jacobsplein, 6 1 000 Brussel Tei.:02 54645 96 Fax :02 546 47 34 ABC ADVIES 2012/01 Brussel,

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Thema's - Activiteitencoöperaties A 03 Brussel, 16.12.2008 MH/SL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT BEPALING VAN HET STATUUT VAN KANDIDAAT-ONDERNEMER

Nadere informatie

Doc. nr. E2:31001C32 Brussel, A D V I E S. over de SOLDENREGLEMENTERING ***

Doc. nr. E2:31001C32 Brussel, A D V I E S. over de SOLDENREGLEMENTERING *** 1 Doc. nr. E2:31001C32 Brussel, 10.3.1998 A D V I E S over de SOLDENREGLEMENTERING *** 2 INLEIDING De heer K. PINXTEN, Minister van Landbouw en de Kleine en Middelgrote Ondernemingen, vroeg op 21 januari

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N BEROEPSREGL - Onthaalouders A08 Brussel, 25.06.2009 MH/BL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE UITSLUITING VAN DE BEROEPSACTIVITEIT

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk.

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 143 van 19 juni 2009 over het ontwerp van koninklijk besluit

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 15 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 15 december A D V I E S Nr. 1.717 ----------------------------- Zitting van dinsdag 15 december 2009 -------------------------------------------------- Outplacement - werknemers van beschutte en sociale werkplaatsen

Nadere informatie

Advies van 4 maart 2010 omtrent een ontwerp van koninklijk besluit betreffende de inschrijving van auditors

Advies van 4 maart 2010 omtrent een ontwerp van koninklijk besluit betreffende de inschrijving van auditors North Gate III 6 e verdieping Koning Albert II laan 16 1000 Brussel Tel. 02/277.64.11 Fax 02/201.66.19 E-mail : CSPEHREB@skynet.be Internet : www.cspe-hreb.be Advies van 4 maart 2010 omtrent een ontwerp

Nadere informatie

Wet van 22 april 1999 betreffende de beroepstucht voor accountants en belastingconsulenten

Wet van 22 april 1999 betreffende de beroepstucht voor accountants en belastingconsulenten Wet van 22 april 1999 betreffende de beroepstucht voor accountants en belastingconsulenten Bron : Wet van 22 april 1999 betreffende de beroepstucht voor accountants en belastingconsulenten (Belgisch Staatsblad,

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 31 mei

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 31 mei A D V I E S Nr. 1.613 ----------------------------- Zitting van donderdag 31 mei 2007 ----------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering van de artikelen 5 tot

Nadere informatie

N HAND PRAK - Biociden A2 Brussel, 26 juli 2013 MH/AB/AS 709-2013 ADVIES. over

N HAND PRAK - Biociden A2 Brussel, 26 juli 2013 MH/AB/AS 709-2013 ADVIES. over N HAND PRAK - Biociden A2 Brussel, 26 juli 2013 MH/AB/AS 709-2013 ADVIES over EEN VOORONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE HET OP DE MARKT AANBIEDEN EN HET GEBRUIKEN VAN BIOCIDEN (goedgekeurd door

Nadere informatie

N Beroepsreglementeringen A08 Brussel, MH/BL/LC A D V I E S. over

N Beroepsreglementeringen A08 Brussel, MH/BL/LC A D V I E S. over N Beroepsreglementeringen A08 Brussel, 16.02.2006 MH/BL/LC A D V I E S over HET ONTWERP VAN KADERWET BETREFFENDE HET VOEREN VAN DE BEROEPSTITEL VAN EEN AMBACHTELIJK BEROEP *** 2 In haar brief van 19 december

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 15 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 15 december A D V I E S Nr. 1.965 ----------------------------- Zitting van dinsdag 15 december 2015 ---------------------------------------------------- Wijziging van het grensbedrag voor de aanwezigheidsregistratie

Nadere informatie

ADVIES. Voorontwerp van ordonnantie houdende de oprichting van een «stedelijke vrijhandelszone» 17 april 2013

ADVIES. Voorontwerp van ordonnantie houdende de oprichting van een «stedelijke vrijhandelszone» 17 april 2013 ADVIES Voorontwerp van ordonnantie houdende de oprichting van een «stedelijke vrijhandelszone» 17 april 2013 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 17 december

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 17 december A D V I E S Nr. 1.456 --------------------------- Zitting van woensdag 17 december 2003 ------------------------------------------------------- Dienstencheques - Ontwerp van programmawet x x x 2.052-1

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 25 november

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 25 november A D V I E S Nr. 1.708 --------------------------------- Zitting van woensdag 25 november 2009 ---------------------------------------------------- Vrijwilligerswerk - Vergoedingen voor vrijwilligerswerk

Nadere informatie

A D V I E S Nr

A D V I E S Nr A D V I E S Nr. 1.391 ---------------------------------- Raadszitting van woensdag 20 februari 2002 -------------------------------------------------------------- Behoud van het recht van sommige oudere

Nadere informatie

Diverse Reglementeringen Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over

Diverse Reglementeringen Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over Diverse Reglementeringen Brussel, 19.01.2001 MH/AB/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE HET GEBRUIK VAN LPG VOOR HET AANDRIJVEN VAN AUTO S, EEN ONTWERP VAN MINISTERIEEL BESLUIT

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 20 oktober

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 20 oktober A D V I E S Nr. 1.496 ------------------------------- Zitting van woensdag 20 oktober 2004 --------------------------------------------------- Vereenvoudiging en modernisering van de sociale administratie

Nadere informatie

Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de mededeling van informaties in het wachtregister. (A/2009/034)

Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de mededeling van informaties in het wachtregister. (A/2009/034) 1/6 Advies nr 05/2010 van 3 februari 2010 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de mededeling van informaties in het wachtregister. (A/2009/034) De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 18 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 18 juli A D V I E S Nr. 1.564 ----------------------------- Zitting van dinsdag 18 juli 2006 ----------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot vervanging van het koninklijk besluit van

Nadere informatie

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 17 DECEMBER 2009

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 17 DECEMBER 2009 ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 17 DECEMBER 2009 inzake het ontwerpbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering

Nadere informatie

Wijziging van de wet betreffende de aard van de arbeidsrelaties: een stap verder in de strijd tegen schijnzelfstandigen

Wijziging van de wet betreffende de aard van de arbeidsrelaties: een stap verder in de strijd tegen schijnzelfstandigen Wijziging van de wet betreffende de aard van de arbeidsrelaties: een stap verder in de strijd tegen schijnzelfstandigen N E W S L E T T E R, 1 9 S E P T E M B E R 2 0 1 2 I N H O U D : Herhaling van de

Nadere informatie

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 16 DECEMBER 2010.

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 16 DECEMBER 2010. ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 16 DECEMBER 2010 inzake het ontwerp van besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 23 april

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 23 april A D V I E S Nr. 1.849 ------------------------------ Zitting van dinsdag 23 april 2013 -------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit

Nadere informatie

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KADERWET BETREFFENDE HET VOEREN VAN DE BEROEPSTITEL VAN EEN DIENSTVERLENEND INTELLECTUEEL BEROEP ***

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KADERWET BETREFFENDE HET VOEREN VAN DE BEROEPSTITEL VAN EEN DIENSTVERLENEND INTELLECTUEEL BEROEP *** N Kaderwet A06 Brussel, 14.12.2004 MH/BL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KADERWET BETREFFENDE HET VOEREN VAN DE BEROEPSTITEL VAN EEN DIENSTVERLENEND INTELLECTUEEL BEROEP *** 2 In haar brief van 20

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 2 mei

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 2 mei A D V I E S Nr. 1.559 ----------------------------- Zitting van dinsdag 2 mei 2006 ---------------------------------------- Generatiepact - Financiering gezondheidszorg x x x 2.162/6-1 Blijde Inkomstlaan,

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Hervorming WHPC A04 Brussel, 20.03 2008 MH/SL/LC ADVIES OP EIGEN INITIATIEF over HET EVALUATIEVERSLAG OVER DE WET VAN 14 JULI 1991 BETREFFENDE DE HANDELSPRAKTIJKEN

Nadere informatie

A D V I E S. betreffende DE PROBLEMATIEK VAN DE MUNTSTUKKEN VAN 1 EN 2 EUROCENT

A D V I E S. betreffende DE PROBLEMATIEK VAN DE MUNTSTUKKEN VAN 1 EN 2 EUROCENT N Th-Eurocent A05 Brussel, 18.11.2004 MH/SL/LC A D V I E S betreffende DE PROBLEMATIEK VAN DE MUNTSTUKKEN VAN 1 EN 2 EUROCENT (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO op 18 november

Nadere informatie

nationale arbeidsraad

nationale arbeidsraad nationale arbeidsraad A D V I E S Nr. 1.336 ------------------------------ Zitting van dinsdag 6 februari 2001 Uitvoering van het interprofessioneel akkoord van 22 december 2000 jaarlijkse vakantie x x

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.950 ------------------------------- Zitting van dinsdag 14 juli 2015 -------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.950 ------------------------------- Zitting van dinsdag 14 juli 2015 ------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.950 ------------------------------- Zitting van dinsdag 14 juli 2015 ------------------------------------------- Programmawet van 2015 Adviesaanvraag over twee ontwerpen van koninklijk

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RvV 466 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over een ontwerp van koninklijk besluit tot opheffing van het koninklijk besluit van 2 maart 1992 betreffende de prijsaanduidingen van kappersdiensten. Brussel, 10

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RVV- 509 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over het ontwerp van koninklijk besluit houdende oprichting van de bijzondere raadgevende commissie Verbruik binnen de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven en tot

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Kruispuntbank voertuigen A04 Brussel, 29 september 2010 MH/MG/AS ADVIES OP EIGEN INITIATIEF over HET WETSONTWERP HOUDENDE DE OPRICHTING VAN DE KRUISPUNTBANK

Nadere informatie

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE NATUURLIJK MINERAAL WATER EN BRONWATER

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE NATUURLIJK MINERAAL WATER EN BRONWATER Doc. nr. E2:90005C04 Brussel, 30.3.1999 MH/GVB/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE NATUURLIJK MINERAAL WATER EN BRONWATER (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de Middenstand

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.891 ------------------------------ Zitting van woensdag 12 februari 2014 --------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.891 ------------------------------ Zitting van woensdag 12 februari 2014 -------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.891 ------------------------------ Zitting van woensdag 12 februari 2014 -------------------------------------------------- Harmonisering van het statuut arbeider/bediende Motivering

Nadere informatie

N Programmawet art. 6 A06 Brussel, 26 april 2007 MH/BL/LC A D V I E S. over

N Programmawet art. 6 A06 Brussel, 26 april 2007 MH/BL/LC A D V I E S. over N Programmawet art. 6 A06 Brussel, 26 april 2007 MH/BL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP TOT WIJZIGING VAN ARTIKEL 6 VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 21 OKTOBER 1998 TOT UITVOERING VAN HOOFDSTUK I VAN TITEL

Nadere informatie

Doc. nr. N2:10052C09 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. over het

Doc. nr. N2:10052C09 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. over het Doc. nr. N2:10052C09 Brussel, 29.6.2000 MH/FD/LC A D V I E S over het ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT OPHEFFING VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 27 APRIL 1999 TOT BEPALING VAN DE UITOEFENINGSVOORWAARDEN

Nadere informatie

N Aard arbeidsrelatie kinderopvang A2 Brussel, 28 oktober 2015 MH/JC/AS ADVIES. over

N Aard arbeidsrelatie kinderopvang A2 Brussel, 28 oktober 2015 MH/JC/AS ADVIES. over N Aard arbeidsrelatie kinderopvang A2 Brussel, 28 oktober 2015 MH/JC/AS 730-2015 ADVIES over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT UITBREIDING VAN HET WEERLEGBAAR VERMOEDEN BETREFFENDE DE AARD VAN DE

Nadere informatie

ADVIES VAN DE HOGE RAAD VOOR VRIJWILLIGERS OP HET WETSVOORSTEL VAN GOOL-DE MEYER BETREFFENDE DE RECHTEN VAN DE VRIJWILLIGERS (Doc.51/0455/001).

ADVIES VAN DE HOGE RAAD VOOR VRIJWILLIGERS OP HET WETSVOORSTEL VAN GOOL-DE MEYER BETREFFENDE DE RECHTEN VAN DE VRIJWILLIGERS (Doc.51/0455/001). ADVIES VAN DE HOGE RAAD VOOR VRIJWILLIGERS OP HET WETSVOORSTEL VAN GOOL-DE MEYER BETREFFENDE DE RECHTEN VAN DE VRIJWILLIGERS (Doc.51/0455/001). Vooreerst verheugt de Hoge Raad voor Vrijwilligers (H.R.V.)

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 21 december

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 21 december A D V I E S Nr. 1.539 ----------------------------- Zitting van woensdag 21 december 2005 ------------------------------------------------------- Ontwerp van samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat,

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N HANDELSPRAT - Fitness A04 Brussel, 29 september 2010 MH/SL/AS A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE FITNESS- EN WELLNESSCONTRACTEN

Nadere informatie

Ook de Memorie van Toelichting moet in die richting worden aangepast.

Ook de Memorie van Toelichting moet in die richting worden aangepast. ADVIES NR 44 VAN 22 MEI 2001 VAN DE VASTE COMMISSIE ARBEID VAN DE RAAD VAN DE GELIJKE KANSEN VOOR MANNEN EN VROUWEN OMTRENT HET VOORONTWERP VAN WET BETREFFENDE DE BESCHERMING VAN DE WERKNEMERS TEGEN GEWELD,

Nadere informatie

nationale arbeidsraad

nationale arbeidsraad nationale arbeidsraad A D V I E S Nr. 1.349 ------------------------------ Zitting van dinsdag 15 mei 2001 Onderwerping aan de sociale zekerheid, van de personen die vervoer van personen verrichten x x

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 januari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 januari A D V I E S Nr. 2.021 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 januari 2017 ----------------------------------------------- Gevolggeving aan het advies nr. 1.713 van 25 november 2009 over

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van maandag 19 juli

A D V I E S Nr Zitting van maandag 19 juli A D V I E S Nr. 1.490 ------------------------------- Zitting van maandag 19 juli 2004 ----------------------------------------- Gelegenheidsarbeid in land- en tuinbouw - Ontwerp van koninklijk besluit

Nadere informatie

Doc. nr. E2:1005bC04 Brussel, A D V I E S. over een

Doc. nr. E2:1005bC04 Brussel, A D V I E S. over een Doc. nr. E2:1005bC04 Brussel, 18.05.1998 MH/AB/LC A D V I E S over een ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT UITVOERING VAN HOOFDSTUK II VAN TITEL II VAN DE PROGRAMMAWET VAN 10 FEBRUARI 1998 TOT BEVORDERING

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.917 ----------------------------- Zitting van dinsdag 25 november 2014 -----------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.917 ----------------------------- Zitting van dinsdag 25 november 2014 ----------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.917 ----------------------------- Zitting van dinsdag 25 november 2014 ----------------------------------------------------- Nationaal profiel voor veiligheid en gezondheid op het werk

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 27 juni

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 27 juni A D V I E S Nr. 1.801 ----------------------------- Zitting van woensdag 27 juni 2012 ------------------------------------------- Wetsvoorstel tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 augustus 1998

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES. nr. 15. de dato. 7 december 2006

COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES. nr. 15. de dato. 7 december 2006 COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 15 de dato 7 december 2006 Gelet dat de commissie voor aanvullende pensioenen, samengesteld krachtens art. 53 van de Wet van 28 april 2003 betreffende de

Nadere informatie

BIJLAGE AAN DE ALGEMENE VOORWAARDEN HDI-GLOBAL102016SF-NL TITEL V - RECHTSBIJSTAND

BIJLAGE AAN DE ALGEMENE VOORWAARDEN HDI-GLOBAL102016SF-NL TITEL V - RECHTSBIJSTAND BIJLAGE AAN DE ALGEMENE VOORWAARDEN HDI-GLOBAL102016SF-NL TITEL V - RECHTSBIJSTAND Deze Titel - die geacht wordt een afzonderlijke polis te vormen - waarborgt de rechtsbijstand van Verzekerde. Art. 28

Nadere informatie

ADVIES. Voorontwerp van ordonnantie betreffende bouwplaatsen op de openbare weg. 21 september 2017

ADVIES. Voorontwerp van ordonnantie betreffende bouwplaatsen op de openbare weg. 21 september 2017 ADVIES Voorontwerp van ordonnantie betreffende bouwplaatsen op de openbare weg 21 september 2017 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000 Brussel Tel

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 146/2018 van 19 december 2018

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 146/2018 van 19 december 2018 1/6 Advies nr. 146/2018 van 19 december 2018 Betreft: Ontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen van titel X van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 mei

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 mei A D V I E S Nr. 1.939 ------------------------------- Zitting van dinsdag 26 mei 2015 ---------------------------------------------- Aanpassing van de wet van 12 april 1965 betreffende de bescherming van

Nadere informatie

R A P P O R T Nr

R A P P O R T Nr R A P P O R T Nr. 95 ------------------------------- IAO Rapport uitgebracht ter aanvulling van de rapporten uitgebracht door de Belgische regering overeenkomstig de bepalingen van artikel 19 van het Statuut

Nadere informatie

ADVIES Nr 04 / 2003 van 10 februari 2003

ADVIES Nr 04 / 2003 van 10 februari 2003 ADVIES Nr 04 / 2003 van 10 februari 2003 O. Ref. : 10 / A / 2002 / 046 BETREFT : Ontwerp van koninklijk besluit tot bepaling van de bijzondere aanwervingsvoorwaarden van het statutaire en het contractuele

Nadere informatie

Doc. N C05 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. betreffende

Doc. N C05 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. betreffende Doc. N0 51009C05 Brussel, 19.1.2001 MH/FD/LC A D V I E S betreffende DE ERKENNINGSREGLEMENTERINGVAN AANNEMERS VAN WERKEN (ontwerp van K.B. tot wijziging van het K.B. van 26 september 1991 tot vaststelling

Nadere informatie

LSLGEMEEN E3EHEERSCOMITE VOOR HET SOCIAAL STATUUT DER ZELFSTANDIGEN

LSLGEMEEN E3EHEERSCOMITE VOOR HET SOCIAAL STATUUT DER ZELFSTANDIGEN LSLGEMEEN E3EHEERSCOMITE VOOR HET SOCIAAL STATUUT DER ZELFSTANDIGEN Opgericht bij de wet van 30 december 1992 Brussel, 6 februari 2019 Advies 2019102 Uitgebracht op eigen initiatief Artikel 109 van de

Nadere informatie

N Vert ambachten A Brussel, 13 december 2016 MH/JC/AS ADVIES. inzake

N Vert ambachten A Brussel, 13 december 2016 MH/JC/AS ADVIES. inzake N Vert ambachten A Brussel, 13 december 2016 MH/JC/AS 757-2016 ADVIES inzake DE INTEGRATIE VAN DE VERTEGENWOORDIGING VAN DE AMBACHTELIJKE BEROEPEN IN DE HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO Hoge Raad

Nadere informatie

N Th EU Groenboek A07 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over HET GROENBOEK OVER ONDERNEMERSCHAP IN EUROPA

N Th EU Groenboek A07 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over HET GROENBOEK OVER ONDERNEMERSCHAP IN EUROPA N Th EU Groenboek A07 Brussel, 22.10.2003 MH/AB/LC A D V I E S over HET GROENBOEK OVER ONDERNEMERSCHAP IN EUROPA (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO op 22 oktober 2003) *** 2

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RvV 506 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over een voorontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 8 mei 2014 betreffende het op de markt aanbieden en het gebruiken van biociden

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Org. Middenst. - Beroepsorg. A02 Brussel, 17 december 2009 MH/BL/JDH A D V I E S over DE VERTEGENWOORDIGING VAN DE BEROEPSORGANISMEN IN DE HOGE RAAD VOOR DE

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RvV 491 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over een ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 19 maart 2013 ter verwezenlijking van een duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 6 december

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 6 december A D V I E S Nr. 1.584 ----------------------------- Zitting van woensdag 6 december 2006 ---------------------------------------------------- Voorontwerp van wet tot invoering van het stelsel plus minus

Nadere informatie

TOELICHTING WIJZIGING VAN DE STATUTEN EN VAN HET

TOELICHTING WIJZIGING VAN DE STATUTEN EN VAN HET 1 TOELICHTING WIJZIGING VAN DE STATUTEN EN VAN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT - BGWF RvB april 2015 De inwerkingtreding van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen vereist een aanpassing van

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 14 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 14 juli A D V I E S Nr. 1.953 ------------------------------- Zitting van dinsdag 14 juli 2015 ------------------------------------------- Verplichting tot inschrijving als werkzoekende Kennisgeving van deze verplichting

Nadere informatie

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 20 SEPTEMBER 2001

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 20 SEPTEMBER 2001 ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 20 SEPTEMBER 2001 inzake het voorontwerp van ordonnantie tot wijziging van de ordonnantie

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 9 november

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 9 november A D V I E S Nr. 1.528 ----------------------------- Zitting van woensdag 9 november 2005 ----------------------------------------------------- Uitvoering van het Europese vrijwillige kaderakkoord van 16

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 66.091/3 van 27 mei 2019 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de retributies voor prestaties inzake het certificeren en het meten van

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving VR 2017 2104 DOC.0360/3 RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 61.027/1 van 27 maart 2017 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de wijziging van diverse bepalingen van het koninklijk

Nadere informatie

N Evaluatie ARW A Brussel, 15 december 2015 MH/JC/AS ADVIES. inzake DE EVALUATIE VAN DE ARBEIDSRELATIEWET

N Evaluatie ARW A Brussel, 15 december 2015 MH/JC/AS ADVIES. inzake DE EVALUATIE VAN DE ARBEIDSRELATIEWET N Evaluatie ARW A Brussel, 15 december 2015 MH/JC/AS 738-2015 ADVIES inzake DE EVALUATIE VAN DE ARBEIDSRELATIEWET Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO WTC III (17 e verd.) - Simon Bolivarlaan 30-1000

Nadere informatie

N Landmeters A05 Brussel, 29.9.2005 MH/BL/LC A D V I E S. over DE GELIJKWAARDIGHEID VAN DIPLOMA'S VOOR HET BEKOMEN VAN DE TITEL VAN LANDMETER-EXPERT

N Landmeters A05 Brussel, 29.9.2005 MH/BL/LC A D V I E S. over DE GELIJKWAARDIGHEID VAN DIPLOMA'S VOOR HET BEKOMEN VAN DE TITEL VAN LANDMETER-EXPERT N Landmeters A05 Brussel, 29.9.2005 MH/BL/LC A D V I E S over DE GELIJKWAARDIGHEID VAN DIPLOMA'S VOOR HET BEKOMEN VAN DE TITEL VAN LANDMETER-EXPERT (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de Zelfstandigen

Nadere informatie

Artikel 13b, eerste lid Eveneens onder verwijzing naar het voorgaande: of 75 en onderscheidenlijk de Hoge Raad' dient te vervallen.

Artikel 13b, eerste lid Eveneens onder verwijzing naar het voorgaande: of 75 en onderscheidenlijk de Hoge Raad' dient te vervallen. Excellentie, Met uw brief van 23 april 2008 hebt u ons ter consultatie toegezonden het conceptwetsvoorstel Evaluatiewet modernisering rechterlijke organisatie. Het conceptwetsvoorstel geeft ons aanleiding

Nadere informatie