A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 2 mei

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 2 mei"

Transcriptie

1 A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 2 mei Generatiepact - Financiering gezondheidszorg x x x 2.162/6-1 Blijde Inkomstlaan, Brussel Tel: Fax: griffie@nar-cnt.be - Website:

2 A D V I E S Nr Onderwerp : Generatiepact Financiering gezondheidszorg Bij brief van 27 februari 2006 heeft de heer R. DEMOTTE, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, het advies van de Nationale Arbeidsraad gevraagd over een wetsontwerp tot wijziging van de wet van 23 december 2005 betreffende het Generatiepact met het oog op de invoering van een nieuw systeem voor de gezondheidszorg. Het onderzoek van deze kwestie werd toevertrouwd aan de gemengde commissie Individuele Arbeidsverhoudingen en Sociale Zekerheid. uitgebracht. Op verslag van die commissie heeft de Raad op 2 mei 2006 navolgend advies x x x

3 - 2 - ADVIES VAN DE NATIONALE ARBEIDSRAAD I. INLEIDING Bij brief van 27 februari 2006 heeft de heer R. DEMOTTE, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, het advies van de Nationale Arbeidsraad gevraagd over een wetsontwerp tot wijziging van de wet van 23 december 2005 betreffende het Generatiepact met het oog op de invoering van een nieuw systeem voor de financiering van de gezondheidszorg. Dit wetsontwerp geeft uitvoering aan punt van het Generatiepact waarin een aantal nieuwe financieringspistes worden naar voren geschoven om de last op arbeid te verminderen en het behoud van het evenwicht in de sociale zekerheid te verzekeren. Zo is ondermeer voorzien dat de regering vanaf 2008 via een verbreding van de financieringsbronnen zal instaan voor de financiering van de begrotingsdoelstelling van de gezondheidszorg indien deze sterker stijgen dan de sociale bijdragen. In die optiek bepaalt het voorgelegde wetsontwerp dat de tegemoetkoming van de globale beheren van het werknemers- en zelfstandigenstelsel vanaf 2008 zal worden beperkt wanneer de begrotingsdoelstellingen voor de gezondheidszorg sterker stijgen dan de ontvangsten uit de sociale bijdragen. In dat geval zal de overheid het saldo voor zijn rekening nemen. II. STANDPUNT VAN DE RAAD De Raad heeft een onderzoek gewijd aan het wetsontwerp. Hij wijst erop dat uit het rapport nr. 66 van 12 juli 2005 is gebleken dat de uitgaven voor de gezondheidszorg de voorbije jaren exponentieel zijn gestegen en voortdurend hoger lagen dan de wettelijke groeinorm en de groei van het BBP. Daarom heeft hij er, ondermeer in genoemd rapport, op gewezen dat de groei van de gezondheidsuitgaven moet worden beheerst, omdat een jaarlijkse groei van de uitgaven zoals gekend tussen onmogelijk kan worden gehandhaafd.

4 - 3 - Gezien de te verwachten budgettaire kost van de vergrijzing, is de Raad dan ook bijzonder aandachtig voor die ontwikkeling. Gelet hierop, meent hij, hoewel hij vindt dat de regering op het vlak van de gezondheidsuitgaven doortastend is opgetreden in 2005, dat de mechanismen die een beheersing waarborgen van de groei van de uitgaven voor gezondheidszorg in de toekomst moeten worden gehandhaafd. Met betrekking tot de financiering van die stijgende uitgaven, heeft hij in genoemd rapport ook gesteld dat het niet mogelijk is de groei van de gezondheidsuitgaven alleen te betalen vanuit de sociale bijdragen op de lonen. In die zin onderschrijft hij het principe van onderhavig wetsontwerp, namelijk dat de overheid vanaf 2008 het saldo zal ten laste nemen wanneer de uitgaven voor de gezondheidszorg sterker stijgen dan de ontvangsten uit de sociale bijdragen. Wel vestigt hij er de aandacht op dat een budgetoverschrijding of een buitengewone groei van de uitgaven, bijvoorbeeld op basis artikel 56 van de gecoördineerde wet van 14 juli 1994 betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, dit nieuwe financieringsmechanisme zou kunnen ondergraven. Temeer omdat ook het wetsontwerp bepaalt dat het nieuwe financieringsmechanisme niet zal worden toegepast wanneer de begrotingsdoelstellingen worden overschreden en dat in dat geval aan de globale beheren een bijkomende bijdrage zal worden gevraagd om het tekort te dekken. De Raad meent evenwel dat noch budgetoverschrijdingen noch een buitengewone groei van de uitgaven ten laste van de globale beheren of van de sociale partners mag worden gelegd, omdat dit macro-economisch niet gunstig is noch voor de concurrentiekracht van de ondernemingen noch voor de koopkracht van de werknemers. Dergelijk risico is reëel omwille van de huidige beslissingsmechanismen in de Algemene Raad van het RIZIV waar de regeringsdelegatie een vetorecht heeft. Gelet hierop, is de Raad van oordeel dat die verantwoordelijkheid moet worden uitgebreid tot alle andere betrokken actoren.

5 - 4 - Tenslotte wenst de Raad nog een aantal beschouwingen te formuleren met betrekking tot de concretisering van het principe vervat in voorgelegd wetsontwerp. A. Met betrekking tot de formule De Raad stelt vast dat het wetsontwerp bepaalt dat het bedrag, verschuldigd door het globaal beheer voor een bepaald boekjaar (N), gelijk is aan het bedrag dat verschuldigd was op dezelfde wijze, tijdens het voorgaande boekjaar, maar waarop het percentage van de stijging van de bijdragen geïnd tijdens de boekjaren N-1 en N-2 wordt toegepast. Om de impact hiervan te kunnen inschatten en zich met kennis van zaken te kunnen uitspreken, heeft de Raad aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid gevraagd om voor het verleden simulaties te maken uitgaande van die formule alsook van een aantal andere scenario s, met name: - het scenario 1 voorzien in het wetsontwerp waarbij wordt uitgegaan van het stijgingspercentage van de bijdragen geïnd tijdens de boekjaren N-1 en N-2; - het scenario 2 waarbij wordt uitgegaan van het stijgingspercentage van de bijdragen geïnd tijdens de boekjaren N-1, N-2 en N-3; - het scenario 3 waarbij wordt uitgegaan van het stijgingspercentage van de bijdragen geïnd tijdens de boekjaren N en N-1; - het scenario 4 waarbij wordt uitgegaan van het gemiddelde stijgingspercentage van de bijdragen geïnd tijdens enerzijds de boekjaren N en N-1 en anderzijds de boekjaren N-1 en N-2. De resultaten van die simulaties toonden aan dat het scenario waarbij wordt uitgegaan van het stijgingspercentage van de bijdragen geïnd tijdens de boekjaren N en N-1, het meest aansluit bij de realiteit (zie bijlagen). De andere scenario s vertoonden soms significante verschillen tussen het berekende en het werkelijke stijgingspercentage. Nadeel van scenario 3 is dat het definitief resultaat pas gekend is in het jaar N+1. Het moet worden gemaakt op basis van ramingen, met aanzienlijke niveauverschillen tot gevolg wanneer de cijfers worden aangepast aan de definitieve ontvangsten van het lopende jaar N. Bij de andere scenario s zijn de niveauverschillen wel kleiner.

6 - 5 - Ondanks de nadelen van het 3de scenario waarbij wordt uitgegaan van het stijgingspercentage van de bijdragen geïnd tijdens het boekjaar N en het boekjaar N-1, opteert de Raad ervoor. Hij is immers van oordeel dat het beter is de tegemoetkoming van de globale beheren vast te stellen op basis van een berekening die het nauw aansluit bij de werkelijke stijging van de bijdragen van het lopende jaar (N). Om het hoofd te bieden aan dat probleem van niveauverschillen, zou eventueel bij de begrotingscontroles al een correctiemechanisme kunnen worden voorzien om de globale financiële stabiliteit te waarborgen. In dat kader stelt hij ook voor dat de berekening zou worden gemaakt op basis van de dagontvangsten van de RSZ, want dit gegeven is vlug beschikbaar en gemakkelijk controleerbaar. In de dagontvangsten wordt rekening gehouden met alle bijdragen die de werkgevers tijdens het jaar hebben gestort, terwijl in het wetsontwerp een aantal bijdragen worden uitgesloten. De bijdragen voor de jaarlijkse vakantie en de Fondsen voor Bestaanszekerheid kunnen eventueel van de berekening worden uitgesloten omdat zij geen band hebben met de financiering van het globaal beheer. B. Met betrekking tot de eindafrekening De Raad is van oordeel dat in het wetsontwerp duidelijk zou moeten worden ingeschreven wanneer de eindafrekening gebeurt. Hij is van mening dat de gelden jaarlijks op een vast tijdstip, bijvoorbeeld op de laatste dag van het trimester na de afsluiten van de rekeningen, zouden moeten worden gestort. C. Met betrekking tot het neutraliseren van de specifieke bijdrageverhogingen De Raad is van oordeel dat de in het wetsontwerp voorziene mogelijkheid van neutralisering van specifieke bijdrageverhogingen, bijvoorbeeld met het oog op de financiering van nieuwe noden of behoeften, of om structurele begrotingstekorten te dekken, best consequent wordt gebruikt, en dit zowel in het zelfstandigen- als in het werknemersstelsel. Wanneer er geen neutralisering is, zou de bijdrageverhoging de sector van de gezondheidszorg financieren terwijl ze voor een heel ander doel was opgevat.

7 - 6 - D. Met betrekking tot het zelfstandigenstelsel De leden die de werkgeversorganisaties vertegenwoordigen stellen vast dat vanaf 2008 alle zelfstandigen zullen verzekerd zijn voor de kleine gezondheidsrisico s, wat in feite betekent dat er vanaf dan een universeel stelsel van gezondheidszorg bestaat. Gelet hierop, zijn zij van oordeel dat er ook inzake het voorgelegde systeem van financiering een volledig parallellisme moet zijn tussen het stelsel voor werknemers en dat voor zelfstandigen. Zij wijzen er echter op dat de door de Raad voorgestelde berekeningsformule niet zomaar kan worden overgenomen in het stelsel van de zelfstandigen, omdat daar niet wordt gewerkt met dagontvangsten en de geïnde bijdragen berekend zijn op de inkomsten van 3 jaar geleden. Nochtans vinden zij het ook voor dat stelsel essentieel dat de bijdrage die wordt gevraagd vanuit het globaal beheer nauw aansluit bij de economische realiteit. Daarom stellen zij voor dat het resultaat dat op basis van de voorgestelde formule wordt verkregen in het werknemersstelsel automatisch zou worden toegepast voor het zelfstandigenstelsel. De leden die de werknemersorganisaties vertegenwoordigen gaan ermee akkoord dat er tussen het werknemers- en zelfstandigenstelsel een parallellisme moet zijn inzake de financiering van de uitgaven voor gezondheidszorg, maar menen dat wetsontwerp reeds in dergelijk parallellisme voorziet. Zij kunnen dan ook instemmen met het mechanisme voorzien in het wetsontwerp waarbij elk stelsel bijdraagt naargelang zijn ontvangsten en ontwikkeling. Wel vinden zij dat bepaalde bijdrageverhogingen, zoals bijvoorbeeld de invoering van de verzekering van de kleine risico s, kan worden geneutraliseerd. x x x

8 - 7 - Ten slotte wenst de Raad dat de door hem voorgestelde formule, de evolutie van de bijdrage en de daarmee gepaard gaande ontwikkelingen in het zelfstandigenstelsel en werknemersstelsels om de 5 jaar zou worden geëvalueerd en een eerste keer tegen

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 2 mei

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 2 mei A D V I E S Nr. 1.556 ----------------------------- Zitting van dinsdag 2 mei 2006 ----------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 30 maart

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 30 maart A D V I E S Nr. 1.598 ----------------------------- Zitting van vrijdag 30 maart 2007 ------------------------------------------ Koninklijk besluit tot vaststelling van de toekenningsmodaliteiten van de

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 3 oktober

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 3 oktober A D V I E S Nr. 1.570 ----------------------------- Zitting van dinsdag 3 oktober 2006 ----------------------------------------------- Welvaartsvastheid - Uitvoering van het Generatiepact - Aanpassing

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli A D V I E S Nr. 1.860 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2013 ------------------------------------------ Schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst of regeling van gedeeltelijke

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 20 oktober

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 20 oktober A D V I E S Nr. 1.496 ------------------------------- Zitting van woensdag 20 oktober 2004 --------------------------------------------------- Vereenvoudiging en modernisering van de sociale administratie

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 19 maart 2003

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 19 maart 2003 A D V I E S Nr. 1.440 Zitting van woensdag 19 maart 2003 Voorontwerp van wet tot wijziging van artikel 30 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten - verlenging van het rouwverlof

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli A D V I E S Nr. 1.858 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2013 ------------------------------------------ Regelgeving inzake betaald educatief verlof Ontwerp van koninklijk besluit

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 november

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 november A D V I E S Nr. 1.575 ----------------------------- Zitting van dinsdag 21 november 2006 -------------------------------------------------- Sluitingsvergoeding - Uitbreiding van het toepassingsgebied tot

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 april

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 april A D V I E S Nr. 1.608 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 ------------------------------------------ Uitvoering van het interprofessioneel akkoord voor de periode 2007-2008

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 19 maart 2003

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 19 maart 2003 A D V I E S Nr. 1.435 Zitting van woensdag 19 maart 2003 Aanpassing van de bedragen inzake toegestane arbeid van gepensioneerde werknemers, gepensioneerde zelfstandigen en invaliditeitspensioengerechtigde

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 24 maart

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 24 maart A D V I E S Nr. 1.507 ---------------------------- Zitting van donderdag 24 maart 2005 -------------------------------------------------- Bedrijfsvoertuigen - solidariteitsbijdrage x x x 2.114-1 Blijde

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 maart

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 maart A D V I E S Nr. 1.460 ----------------------------- Zitting van dinsdag 16 maart 2004 ---------------------------------------------- Wetsvoorstel van de heer P. VANKRUNKELSVEN c.s. tot wijziging van de

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 13 juli

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 13 juli A D V I E S Nr. 1.774 ----------------------------- Zitting van woensdag 13 juli 2011 ---------------------------------------------- Gelegenheidswerk in de landbouwsector en de tuinbouwsector Eenparig

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 20 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 20 december A D V I E S Nr. 1.789 ----------------------------- Zitting van dinsdag 20 december 2011 ---------------------------------------------------- Tijdelijke werkloosheid voor bedienden Financiering door het

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 6 mei

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 6 mei A D V I E S Nr. 1.687 --------------------------------- Zitting van woensdag 6 mei 2009 ------------------------------------------------ Vlottende feestdag naar keuze van de werknemer. x x x 2.367-1 Blijde

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 februari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 februari A D V I E S Nr. 2.121 ------------------------------ Zitting van dinsdag 26 februari 2019 ----------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van artikel 19, 2

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 10 juli

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 10 juli A D V I E S Nr. 1.414 -------------------------------- Zitting van woensdag 10 juli 2002 --------------------------------------------- Centralisatie van de geld- en informatiestromen met betrekking tot

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 4 april

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 4 april A D V I E S Nr. 1.798 ----------------------------- Zitting van woensdag 4 april 2012 -------------------------------------------- Wet van 29 maart 2012 houdende diverse bepalingen (I) - Aanpassing van

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 17 december

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 17 december A D V I E S Nr. 1.453 --------------------------- Zitting van woensdag 17 december 2003 ------------------------------------------------------ Aanpassing van de bedragen inzake toegestane arbeid van gepensioneerde

Nadere informatie

A D V I E S NR Zitting van dinsdag 29 januari

A D V I E S NR Zitting van dinsdag 29 januari A D V I E S NR. 2.118 -------------------------------- Zitting van dinsdag 29 januari 2019 ------------------------------------------------- Adviesaanvraag betreffende het koninklijk besluit van 28 augustus

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 20 maart

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 20 maart A D V I E S Nr. 1.394 ------------------------------- Zitting van woensdag 20 maart 2002 --------------------------------------------------- Wetsontwerp tot wijziging van het PWA-stelsel x x x 1.925-1

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 maart

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 maart A D V I E S Nr. 1.733 ----------------------------- Zitting van dinsdag 16 maart 2010 ---------------------------------------------- Brugpensioen - Canada dry - Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 23 oktober

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 23 oktober A D V I E S Nr. 1.425 Zitting van woensdag 23 oktober 2002 --------------------------------------------------- Onderwerping aan de sociale zekerheid - federale autonome overheidsbedrijven x x x 1.958-1

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.844 ------------------------------ Zitting van donderdag 28 maart 2013 ------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.844 ------------------------------ Zitting van donderdag 28 maart 2013 ------------------------------------------------ A D V I E S Nr. 1.844 ------------------------------ Zitting van donderdag 28 maart 2013 ------------------------------------------------ Lastenverlaging Sociale Werkbonus x x x 2.599 2.614 Blijde Inkomstlaan,

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 januari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 januari A D V I E S Nr. 1.971 ------------------------------- Zitting van dinsdag 26 januari 2016 ----------------------------------------------- Flexi-jobs Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 27 februari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 27 februari A D V I E S Nr. 2.081 ------------------------------ Zitting van dinsdag 27 februari 2018 -------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit houdende gelijkstelling, inzake

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 19 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 19 juli A D V I E S Nr. 1.989 ------------------------------- Zitting van dinsdag 19 juli 2016 ---------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering van de wet van 16 november

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli A D V I E S Nr. 2.139 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2019 -------------------------------------------- Fonds voor sluiting van ondernemingen - Wijziging van het koninklijk besluit

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 31 januari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 31 januari A D V I E S Nr. 1.545 ----------------------------- Zitting van dinsdag 31 januari 2006 ----------------------------------------------- Verruiming van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 13 juli

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 13 juli A D V I E S Nr. 1.773 ----------------------------- Zitting van woensdag 13 juli 2011 ---------------------------------------------- Verzoek om verlenging van de maatregelen inzake seizoenarbeid in de

Nadere informatie

nationale arbeidsraad

nationale arbeidsraad nationale arbeidsraad A D V I E S Nr. 1.348 ------------------------------ Zitting van dinsdag 15 mei 2001 Loon waarop socialezekerheidsbijdragen moeten worden betaald - vrijstelling eurominikit x x x

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 21 februari

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 21 februari A D V I E S Nr. 2.077 ------------------------------ Zitting van woensdag 21 februari 2018 ------------------------------------------------------ Verhoging van de bedragen van geschenken die zijn vrijgesteld

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 februari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 februari A D V I E S Nr. 1.927 ------------------------------- Zitting van dinsdag 24 februari 2015 ------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 20 december

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 20 december A D V I E S Nr. 1.627 ------------------------------ Zitting van donderdag 20 december 2007 ----------------------------------------------------- Uitvoering van het Generatiepact en het Interprofessioneel

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.653 ------------------------------ Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 ---------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.653 ------------------------------ Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 --------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.653 ------------------------------ Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 --------------------------------------------- Gevolgen van de verhoging op 1 oktober 2008 van het gemiddeld gewaarborgd

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 25 september

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 25 september A D V I E S Nr. 1.814 ----------------------------- Zitting van dinsdag 25 september 2012 --------------------------------------------------- Relancestrategie Voorontwerp van wet houdende het tewerkstellingsplan

Nadere informatie

nationale arbeidsraad

nationale arbeidsraad nationale arbeidsraad A D V I E S Nr. 1.336 ------------------------------ Zitting van dinsdag 6 februari 2001 Uitvoering van het interprofessioneel akkoord van 22 december 2000 jaarlijkse vakantie x x

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van maandag 19 juli

A D V I E S Nr Zitting van maandag 19 juli A D V I E S Nr. 1.490 ------------------------------- Zitting van maandag 19 juli 2004 ----------------------------------------- Gelegenheidsarbeid in land- en tuinbouw - Ontwerp van koninklijk besluit

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 30 januari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 30 januari A D V I E S Nr. 1.594 ----------------------------- Zitting van dinsdag 30 januari 2007 ----------------------------------------------- Stelsel van de gelegenheidswerknemers in de sector van de witlofteelt

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 9 maart

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 9 maart A D V I E S Nr. 1.551 ----------------------------- Zitting van donderdag 9 maart 2006 ----------------------------------------------- Uitvoering van het Generatiepact - Ontwerpen van koninklijke besluiten

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 20 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 20 december A D V I E S Nr. 1.788 ----------------------------- Zitting van dinsdag 20 december 2011 ---------------------------------------------------- Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 23 oktober

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 23 oktober A D V I E S Nr. 2.102 ------------------------------ Zitting van dinsdag 23 oktober 2018 ------------------------------------------------- Arbeidsdeal Versoepeling van de voorwaarden voor de vrijstelling

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 december A D V I E S Nr. 1.759 ----------------------------- Zitting van dinsdag 21 december 2010 --------------------------------------------------- Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 januari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 januari A D V I E S Nr. 1.722 ----------------------------- Zitting van dinsdag 26 januari 2010 ---------------------------------------------- Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 15 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 15 juli A D V I E S Nr. 1.909 ------------------------------- Zitting van dinsdag 15 juli 2014 ------------------------------------------ Veralgemening van de elektronische aangifte van sociaal risico Ontwerp

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 4 februari

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 4 februari A D V I E S Nr. 1.666 ------------------------------ Zitting van woensdag 4 februari 2009 -------------------------------------------------- Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 4 mei

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 4 mei A D V I E S Nr. 1.511 ---------------------------- Zitting van woensdag 4 mei 2005 ------------------------------------------- Verslaggevingsverplichtingen van de sectoren x x x 2.090-1 Blijde Inkomstlaan,

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 29 april

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 29 april A D V I E S Nr. 1.905 ------------------------------ Zitting van dinsdag 29 april 2014 ----------------------------------------------- Systeem van de werkgeversgroepering Koninklijk besluit tot uitvoering

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 13 november

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 13 november A D V I E S Nr. 1.448 ----------------------------- Zitting van donderdag 13 november 2003 ------------------------------------------------------- Vereenvoudiging en modernisering van de sociale administratie

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.606 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 -------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.606 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 ------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.606 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 ------------------------------------------- Uitvoering van het interprofessioneel akkoord voor de periode 2007-2008

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 30 maart

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 30 maart A D V I E S Nr. 1.595 ----------------------------- Zitting van vrijdag 30 maart 2007 -------------------------------------------- Gevolgen van de verhoging van het minimumloon voor de werkgevers- en werknemersbijdragen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 mei

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 mei A D V I E S Nr. 1.940 ------------------------------- Zitting van dinsdag 26 mei 2015 ---------------------------------------------- Voorontwerp van wet tot wijziging van de Loonbeschermingswet van 12

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 22 november

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 22 november A D V I E S Nr. 2.005 ------------------------------- Zitting van dinsdag 22 november 2016 --------------------------------------------------- Regelgeving betaald educatief verlof Ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 17 december

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 17 december A D V I E S Nr. 1.455 --------------------------- Zitting van woensdag 17 december 2003 ------------------------------------------------------- Harmonisering en vereenvoudiging van de regelingen inzake

Nadere informatie

~LGEMEEN lliseheers~omite

~LGEMEEN lliseheers~omite ~LGEMEEN lliseheers~omite VOOR HET SOCIAAL STATUUT DER ZELFSTANDIGEN Opgericht bij de w et van 30 december 1992 Jan Jacobsplein, 6 1 000 Brussel Tel. :02 546 43 40 Fax : 02 546 2 1 53 ABC Verslag 2009/002

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 19 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 19 december A D V I E S Nr. 1.589 ----------------------------- Zitting van dinsdag 19 december 2006 ---------------------------------------------------- Voorontwerp van wet tot wijziging van de wet van 5 maart 2002

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 januari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 januari A D V I E S Nr. 1.725 ----------------------------- Zitting van dinsdag 26 januari 2010 ---------------------------------------------- Brugpensioen - Canada dry - Ontwerpen van koninklijk besluit tot uitvoering

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 18 juli 2017

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 18 juli 2017 A D V I E S Nr. 2.046 ------------------------------ Zitting van dinsdag 18 juli 2017 ----------------------------------------- Regelgeving betaald educatief verlof Ontwerp van koninklijk besluit Schooljaar

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 15 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 15 december A D V I E S Nr. 1.719 ----------------------------- Zitting van dinsdag 15 december 2009 -------------------------------------------------- Verlenging van de tijdelijke crisismaatregelen ingevoerd bij

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.438 ------------------------------- Zitting van woensdag 19 maart 2003

A D V I E S Nr. 1.438 ------------------------------- Zitting van woensdag 19 maart 2003 A D V I E S Nr. 1.438 ------------------------------- Zitting van woensdag 19 maart 2003 Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van artikel 19 van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 31 mei

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 31 mei A D V I E S Nr. 1.615 ----------------------------- Zitting van donderdag 31 mei 2007 ----------------------------------------------- Motieven voor de afwijking van de normale arbeidsduur in de cao tot

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 31 mei

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 31 mei A D V I E S Nr. 1.613 ----------------------------- Zitting van donderdag 31 mei 2007 ----------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering van de artikelen 5 tot

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 7 december

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 7 december A D V I E S Nr. 2.010 ------------------------------- Zitting van woensdag 7 december 2016 ---------------------------------------------------- Harmonisering en verhoging van de bedragen van de doelgroepvermindering

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 25 november

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 25 november A D V I E S Nr. 1.709 --------------------------------- Zitting van woensdag 25 november 2009 ---------------------------------------------------- Ontwerp van ministerieel besluit tot vaststelling van

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 oktober 2017

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 oktober 2017 A D V I E S Nr. 2.057 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 oktober 2017 ---------------------------------------------------- Aanpassing lage- en hogeloongrens van categorie 2 structurele

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 5 mei

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 5 mei A D V I E S Nr. 1.464 ----------------------------- Zitting van woensdag 5 mei 2004 ------------------------------------------- Vereenvoudiging van de sociale administratie bij te houden door de werkgevers

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli A D V I E S Nr. 1.857 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2013 ----------------------------------------- Huispersoneel: Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 4 mei

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 4 mei A D V I E S Nr. 1.512 ----------------------------- Zitting van woensdag 4 mei 2005 -------------------------------------------- - Resolutie inzake de invoering van sport- en cultuurcheques 3-706, aangenomen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 maart

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 maart A D V I E S Nr. 2.026 ------------------------------ Zitting van dinsdag 21 maart 2017 ----------------------------------------------- Verlenging bestaande afspraken voor de periode 2017-2018 x x x 2.901-1

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van maandag 27 april

A D V I E S Nr Zitting van maandag 27 april A D V I E S Nr. 1.936 ------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ---------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit Verhoging van het plafond van de niet-recurrente

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 28 januari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 28 januari A D V I E S Nr. 1.889 ------------------------------ Zitting van dinsdag 28 januari 2014 ------------------------------------------------ Opleidingen tijdens periodes van economische werkloosheid Ontwerp

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 september 2017

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 september 2017 A D V I E S Nr. 2.051 ------------------------------ Zitting van dinsdag 26 september 2017 ---------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering van een aantal

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 20 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 20 december A D V I E S Nr. 2.014 ------------------------------ Zitting van dinsdag 20 december 2016 ---------------------------------------------------- Ouderschapsverlof Wetsvoorstel tot wijziging van de wet van

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van maandag 29 januari

A D V I E S Nr Zitting van maandag 29 januari A D V I E S Nr. 2.069 ------------------------------ Zitting van maandag 29 januari 2018 ------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit Afschaffing van de dubbele indexering

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 13 november

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 13 november A D V I E S Nr. 2.106 ------------------------------ Zitting van dinsdag 13 november 2018 ----------------------------------------------------- Regelgeving betaald educatief verlof Ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 6 mei

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 6 mei A D V I E S Nr. 1.684 ----------------------------------- Zitting van woensdag 6 mei 2009 -------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 18 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 18 december A D V I E S Nr. 1.828 -------------------------------- Zitting van dinsdag 18 december 2012 ------------------------------------------------------ IAO Voorlegging, aan het Parlement, van de instrumenten

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 4 februari

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 4 februari A D V I E S Nr. 1.668 ------------------------------ Zitting van woensdag 4 februari 2009 ---------------------------------------------------- Moederschapsbescherming - Ontwerp van koninklijk besluit tot

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 juli A D V I E S Nr. 2.093 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 juli 2018 ------------------------------------------- Aanpassing van de wet van 16 november 2015 houdende diverse bepalingen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 29 juni

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 29 juni A D V I E S Nr. 1.487 ------------------------------- Zitting van dinsdag 29 juni 2004 ------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 december A D V I E S Nr. 1.504 ---------------------------- Zitting van dinsdag 21 december 2004 -------------------------------------------------- Betaalde feestdagen - Wetsvoorstel : vaststelling van de eerste

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.908 ------------------------------- Zitting van dinsdag 15 juli 2014 ------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.908 ------------------------------- Zitting van dinsdag 15 juli 2014 ------------------------------------------ A D V I E S Nr. 1.908 ------------------------------- Zitting van dinsdag 15 juli 2014 ------------------------------------------ Regelgeving inzake betaald educatief verlof Ontwerp van koninklijk besluit

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 16 januari

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 16 januari A D V I E S Nr. 1.628 ------------------------------ Zitting van woensdag 16 januari 2008 ------------------------------------------------- Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 30 september

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 30 september A D V I E S Nr. 1.912 ------------------------------- Zitting van dinsdag 30 september 2014 ------------------------------------------------------ Voorontwerp van samenwerkingsakkoord tussen de Federale

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 23 februari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 23 februari A D V I E S Nr. 1.973 ------------------------------- Zitting van dinsdag 23 februari 2016 ------------------------------------------------- Het systeem van de werkgeversgroepering Follow-up van de adviezen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli A D V I E S Nr. 1.863 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2013 ------------------------------------------ Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van artikel 8bis van het koninklijk

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 november

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 november A D V I E S Nr. 1.580 ----------------------------- Zitting van dinsdag 21 november 2006 ---------------------------------------------------- - Betaald educatief verlof Ontwerp van wettelijke bepalingen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 10 oktober

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 10 oktober A D V I E S Nr. 1.656 ------------------------------ Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 ----------------------------------------------- Wetsvoorstel om korte bedrijfsstages te gebruiken als middel om

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 77 SEXIES

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 77 SEXIES COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 77 SEXIES -------------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 15 december 2009 ---------------------------------------------------

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 17 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 17 december A D V I E S Nr. 1.886 ------------------------------ Zitting van dinsdag 17 december 2013 ----------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 19 maart Vaderschaps- en adoptieverlof - Gelijkstelling inzake jaarlijkse vakantie.

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 19 maart Vaderschaps- en adoptieverlof - Gelijkstelling inzake jaarlijkse vakantie. A D V I E S Nr. 1.439 Zitting van woensdag 19 maart 2003 Vaderschaps- en adoptieverlof - Gelijkstelling inzake jaarlijkse vakantie x x x 1.942-1 2.013-1 Blijde Inkomstlaan, 17-21 - 1040 Brussel Tel: 02

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 30 oktober

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 30 oktober A D V I E S Nr. 1.818 ----------------------------- Zitting van dinsdag 30 oktober 2012 ------------------------------------------------ Relancestrategie Uniforme onderwerping van de stagiairs aan de sociale

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 23 mei

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 23 mei A D V I E S Nr. 2.034 ------------------------------ Zitting van dinsdag 23 mei 2017 ------------------------------------------ Wetsvoorstel betreffende de samenlevingsdienst x x x 2.856-1 Blijde Inkomstlaan,

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 december A D V I E S Nr. 1.505 ---------------------------- Zitting van dinsdag 21 december 2004 ------------------------------------------------- Evaluatie van de gelegenheidsarbeid in de horecasector x x x 2.107-1

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 18 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 18 juli A D V I E S Nr. 1.564 ----------------------------- Zitting van dinsdag 18 juli 2006 ----------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot vervanging van het koninklijk besluit van

Nadere informatie

A D V I E S NR Zitting van dinsdag 18 december

A D V I E S NR Zitting van dinsdag 18 december A D V I E S NR. 2.112 ------------------------------ Zitting van dinsdag 18 december 2018 ---------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit - Artikel 3 van de wet van

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 27 maart

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 27 maart A D V I E S Nr. 2.125 ------------------------------ Zitting van woensdag 27 maart 2019 -------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van diverse bepalingen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 30 oktober

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 30 oktober A D V I E S Nr. 1.821 ----------------------------- Zitting van dinsdag 30 oktober 2012 --------------------------------------------------- Onderscheid tussen werknemer en zelfstandige Criteria voor vervoer

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 1 april

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 1 april A D V I E S Nr. 1.682 ------------------------------ Zitting van woensdag 1 april 2009 --------------------------------------------- Transportkosten voor outplacement x x x 2.370-1 Blijde Inkomstlaan,

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 1 april

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 1 april A D V I E S Nr. 1.681 ------------------------------ Zitting van woensdag 1 april 2009 --------------------------------------------- Vereenvoudiging en modernisering van de sociale administratie bij te

Nadere informatie