OPBOUW BALBALTRAINING ( vanaf preminiemen miniemen tot )

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OPBOUW BALBALTRAINING ( vanaf preminiemen miniemen tot )"

Transcriptie

1 OPBOUW BALBALTRAINING ( vanaf preminiemen miniemen tot )

2 VERTREKPUNT Een balbaltraining heeft altijd een rode draad of een afgebakend thema. Een training bestaat dus niet uit een aaneenschakeling van losse oefenvormen, die er op het eerste zicht leuk en goed uit zien. In het jeugdvoetbal is er al zo weinig trainingstijd, we proberen daarom maximale kwaliteit af te leveren. We hebben de spelers iets te vertellen en gaan niet zomaar wat in het wilde weg gaan voetbal onderrichten. Vertrekpunt is dus een thema, waarop we aansluitend oefenstof gaan bedenken en dus niet anders om!!! Je kan vertrekken van een vrij gekozen afgebakend thema, een spelprobleem die zich in een wedstrijd stelde, W A.d.h.v. de 4 w s kan je perfect je thema gaan afbakenen. Enkele voorbeelden van thema s : -Het uitvoetballen van achteruit verloopt heel moeizaam, onprecies en traag wie : de verdedigers waar : op de eigen helft wanneer : in balbezit wat : het inspelen op een medespeler ( passing = speltechnisch element ) -speler aan de bal heeft heel weinig aanspeelmogelijkheden omdat medespelers onvoldoende de ruimtes gebruiken wie : flankspelers in het algemeen ( zowel verdedigers, middenvelders als aanvallers ) waar : over het gehele speelveld wanneer : in balbezit wat : speelveld groot en breed maken / snel uitwaaieren speltactisch element -aanvallers missen heel wat kansen wie : aanvallers waar : in de zone van de waarheid wanneer : in balbezit wat : doelpogingen van dichtbij / vanop afstand ( finishing = speltechnisch element ) -we lopen en dribbelen ons vaak onnodig vast met balverlies als gevolg wie : speler aan de bal waar : over het hele veld wanneer : in balbezit wat : keuze leren maken tussen individuele dribbelactie en het samenspel ( individueel speltactisch element )

3 SCHRIFTELIJKE VOORBEREIDING Een schriftelijke voorbereiding is eigenlijk een must, maar let wel het hoeft geen boek te worden. Ik gebruik altijd een standaard documentje waarop snel enkele tekeningetjes en woorden komen en mijn training is klaar. Achteraf heb je op die manier een fantastisch naslagwerk waar je later nog veel kan uithalen.

4 BALBALTRAINING SEIZOEN Datum : Nummer : Trainer : Thema v/d training : 1. INGANGZETTING 2. KERN 3. COOLING DOWN

5 De ingangzetting

6 onderdeel 1 : ball mastery In de ingangzetting starten we altijd met ball mastery, dwz. coördinatie -en balgevoelsoefeningen. In de oefenstofmodule vind je tal van voorbeelden. Iets wat dan altijd terugkeert is het jongleren ( heel wat varianten mogelijk zie oefenstof module). Er bestaan tal van mogelijkheden om daar rond iets te doen : organiseer een jongleercompetitie, geef de spelers de opdracht om thuis te oefenen ( resultaten bijhouden in jongleerboekje voorbeeld op de site van de balbalschool ), spreek bijvoorbeeld af als ze thuis hun record verbroken hebben dat ze dan de trainer mogen bellen, mailen of sms en, je kan de jongleerresultaten in de kantine of kleedkamer bekend maken, onderdeel 2 : huiswerk Een tweede onderdeel wat ook altijd terugkeert is de terugblik op het meegegeven huiswerk. Het is de bedoeling dat spelers iedere week huiswerk meekrijgen om thuis te oefenen. Dit kan een passeerbeweging zijn, oefeningen met de soccerpal, de spelers de opdracht geven om te kijken naar een wedstrijd op tv en laat ze uitvissen wie op hun positie speelde, het balbalhalfuurtje ( een halfuur lang, overal waar je gaat en staat een bal aan de voet hebben ). Op de site van de balbalschool vindt u ook nog tal van voorbeelden.

7 onderdeel 3 : knipoog naar het thema Een derde onderdeel is al een eerste aanzet mbt het thema van de training. Het liefst proberen we meteen al een spelvorm te lanceren waarmee je de spelers onmiddellijk vast hebt. Zonder dat ze het weten zijn ze aan het werken rond het thema. Dit is een niet zo n makkelijk onderdeel. Probeer hier wat creatief te zijn. Een mogelijkheid bestaat er bijvoorbeeld ook in om gewoon een wedstrijdvorm te plannen waar je al of niet geforceerd tracht het thema ( spelprobleem ) naar voor te laten komen. Dus geen uitgebreide praatjes want een plaatje ( het visuele ) zegt veel meer dan een praatje. Opmerking : het rondjes lopen en alle varianten daarvan + het stretchen komen dus niet aan de orde in een balbaltraining.

8 Enkele voorbeelden van een balbal ingangzetting : Vb1 : thema = de spelers slagen er niet in om de bal lang in de ploeg te houden omdat de balbezitter heel weinig steun krijgt van medespelers Wie : spelers rond de bal Waar : over het hele veld Wanneer : balbezit Wat : probeer in de speelhoek van de balbezitter te komen Onderdeel 1 : ball mastery ( zie oefenstof module ) Onderdeel 2 : huiswerk ( zie website en oefenstof module ) Onderdeel 3 : link naar kerngedeelte waar thema uitgebreid behandeld wordt Hier kan bijvoorbeeld een spelletje handbal gespeeld worden ( maximum 5/5 ) waarbij er geprobeerd wordt om de bal zolang mogelijk in de ploeg te houden. Aanvankelijk starten zonder veel coaching, daarna een spelsituatie bevriezen als er zich een foutieve spelsituatie voordoet waarbij medespelers onvoldoende steun verlenen aan balbezitter. Dan coaching opvoeren en de spelers vragen om iets meer de vrije ruimte te benutten. Je kan zelfs een beperking van 3 seconden opleggen voor de balbezitter zodat medespelers verplicht zijn om snel in de speelhoek te komen. Fun elementen en varianten : -aantal onafgebroken passen tellen ( vrij of ballen moet onder schouderhoogte gegooid worden of ballen moeten boven schouderhoogte gegooid worden, ) -enkel botspass -enkel rollen naar medespeler, die dan de bal optilt tot in zijn handen -de vijfde pass moet een pass zijn met het hoofd -bij de oudste jeugd wordt er vanuit de handen met de voeten gespeeld -probeer enkele kegels om te gooien -probeer de bal op een denkbeeldige lijn te leggen ( principe van lijnvoetbal ) -

9 Vb2 : thema = de aanvallers worden heel onnauwkeurig en slap ingespeeld Wie : balbezitter Waar : meestal vanop het middenveld Wanneer : balbezit Wat : het inspelen moet krachtiger en preciezer ( lage passing = speltechnisch element ) Onderdeel 1 : ball mastery ( zie oefenstof module ) Onderdeel 2 : huiswerk ( zie website en oefenstof module ) Onderdeel 3 : link naar kerngedeelte waar thema uitgebreid behandeld wordt Hier kan bijvoorbeeld een pass en kaatsvorm gepland worden met aandacht voor de speltechnische accenten van de passing ( o.a. hard, vlak, inspelen op de juiste voet, tweevoetigheid, binnenkant schoen, voor de oudere jeugd vlakke passing binnenkant wreef, ) Hierbij 2 varianten ( maar tientallen varianten zijn mogelijk )

10 KERN

11 wedstrijdvormen/positiespelletjes & technische balbaltussenvormen Waarom vooral wedstrijdvormen? A. Het oefenen van een balcontrole kan bijvoorbeeld perfect lopen als 2 spelers tegenover mekaar de bal afwisselend gooien en de bal controleren, maar de meest ideale situatie is toch wel dat diezelfde spelers in wedstrijdomstandigheden gepaste controles uitvoeren omdat er dan weerstanden van tijd, ruimte, en tegenstanders zijn. Of het inspelen met de binnenkant van de voet lukt perfect in een pass-en kaatsvorm maar is nog lang niet hetzelfde als het geven van een pass in wedstrijdomstandigheden. B. Jeugdspelers komen juist trainen om te voetballen in de ware betekenis van het woord. Ze willen sjotten, scoren, voetbal spelen in plaats van per 2 de bal naar mekaar toe te spelen of in lange rijen te wachten om aan de beurt te komen, Waarom technische tussenvormen? Op de website van de balbalschool vindt u heel wat redenen waarom de techniek de rode draad is doorheen het balbalgebeuren. Tussenvormen zijn een prima afwisseling voor de wedstrijdvormen en ideaal om eventjes af te dalen en technisch wat explicieter en intensiever te werken.

12 COACHING Let op het feit dat die wedstrijdvormen niet vervallen in : zomaar een wedstrijdje spelen. Om dat tegen te gaan probeer je als trainer kort op die wedstrijdvorm te zitten met heel gerichte COACHING. Enkele aandachtspunten bij dat coachen : *wat coachen? -niet alles kan gecoacht worden : enkel coachen naar het thema van de training laat dus andere zaken verkeerd lopen niet te veel ineens! -jeugdspelers hebben niets aan : kom op, doe maar, harder, gebruik heel gerichte, duidelijke en bruikbare begrippen. *wanneer? -probeer niet te coachen tijdens de spelactie zelf laat de spelers eerst de keuze maken en verbeter hen indien nodig achteraf *hoe? -plaatje zegt meer dan een praatje gebruik een fluitje waarmee je onmiddellijk de aandacht van de spelers vast hebt spelsituatie bevriezen en opnieuw herspelen ( vb. bal rolt traag spelers bewegen traag ) -probeer indien mogelijk bevragend te coachen inbreng van de spelers niet onbelangrijk aandacht van de spelers is op die manier hoger *onderlinge coaching -niet onbelangrijk is ook de spelers aan te moedigen om de onderlinge coaching te verzorgen. Enkele veel gebruikte coachingsbegrippen : alleen, los+naam, geef ( balbezitter moet inspelen ), kaats, rug, wissel ( spel verleggen ), vast, druk, diep, schuiven

13 Enkele voorbeelden van een balbal kern Vb : thema = de spelers slagen er niet in om de bal lang in de ploeg te houden omdat de balbezitter heel weinig steun krijgt van medespelers ( 12 spelers ) Wie : spelers rond de bal Waar : over het hele veld Wanneer : balbezit Wat : probeer in de speelhoek van de balbezitter te komen A. Wedstrijdvorm/positiespel 1 7/4+K ( d.i. meerderheid/minderheid waarbij de ploeg in overtal ideale speelomstandigheden krijgt ( 3 spelers extra ) om de bal in de ploeg te houden B. balbal tussenvorm ( technisch accent : vooractie is een hulpmiddel om in de speelhoek te komen eerste optie : weg van de bal en dan explosief hoekig naar de bal ) -coach vooral de vooractie van de spits, ( progressieve opbouw mogelijk : weg van kegel, weg van een passieve verdediger, weg van een actieve verdediger) -let er ook steeds op dat de zich aanbiedende speler in een hoekje aanspeelbaar wordt ( indraaien ) -na georiënteerde balcontrole een doeltrap of eerst een move en dan een doeltrap Starten : leiden - afkappen afkappen en inspelen

14 C. wedstrijdvorm/positiespel 2 Er kan enkel gescoord worden nadat een kaatser op de doellijn werd ingespeeld. K+3/3+K -de speler die op de kaatser speelde en scoren = 1 punt -een derde speler scoort = 2 punten D.balbal tussenvorm ( technisch accent : vooractie is een hulpmiddel om in de speelhoek te komen tweede optie : naar de bal en dan explosief diep in de vrijgekomen ruimte ) In de speelhoek Vooractie optie 2 E. wedstrijdvorm /positiespel 3 6/6 ( coaching naar thema heel belangrijk )

15 AFLSLUITING ( cooling down )

16 Enkele balbal aandachtspunten : 1. Ik ben niet zozeer voorstander van het zgn loslopen en bijstretchen, maar ik probeer wel af te sluiten met een spelvorm ( enkele voorbeelden : jongleerwedstrijdje, penaltycup, 16m trappen, latje of paaltje raken, voetbaltennis, voetbalsquash, ) 2. Er wordt altijd eens teruggeblikt op de training : wat kwam er aan bod, wat waren de belangrijkste aandachtspunten, ook de inbreng van de spelers niet verwaarlozen ( wat ging er goed/minder goed wat was leuk/minder leuk ) 3. Laat de spelers zelf het materiaal opruimen 4. Na een training / wedstrijd vind ik het leuk om een kwartiertje in de kleedkamer te blijven hangen. Op die manier krijg je fantastische info ( observeren ). Er kan al eens gedold en gelachen worden, je kan bijkomende tips geven over hygiëne ( vb. douchen met badslippers ), orde/netheid, voeding ( bijv. naar aanleiding van het feit dat een speler snoep bij zich heeft ), 5. Na iedere training probeer ik in mijn kleedkamer ook eventjes kort terug te blikken op de training ( spelersgroep en de training zelf ) en vul daartoe een simpel evaluatieformulier in die ik bij mijn trainingsvoorbereiding bewaar.

17 TRAININGSEVALUATIE Trainingsnummer : Evaluatie van de training zelf Opwarming : Kern : Cooling Down : Evaluatie van de spelersgroep : Zelfevaluatie van de trainer

DE OPBOUW VAN EEN JEUGDVOETBALTRAINING

DE OPBOUW VAN EEN JEUGDVOETBALTRAINING DE OPBOUW VAN EEN JEUGDVOETBALTRAINING Een voorbeeld uit de praktijk Meestal is een jeugdvoetbaltraining... een aaneenschakeling van losstaande oefenvormen omdat ze goed of leuk lijken, maar *Geen onderling

Nadere informatie

Plaats van de techniek in het jeugdvoetbal

Plaats van de techniek in het jeugdvoetbal www.balbalschool.be Plaats van de techniek in het jeugdvoetbal Balbalschool Kristof Mortier Jeugdvoetbal is TAKTIEK FYSIEK TECHNIEK LOPEN ZONDER BAL DOELLOOS LOPEN MET BAL STRETCHING LOOPTECHNIEK LENIGHEID

Nadere informatie

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander 1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander naar balbezit eigen team. 3 e Periode: Completeren van

Nadere informatie

Probleem (tekening en beschrijving) Oplossing (tekening en beschrijving)

Probleem (tekening en beschrijving) Oplossing (tekening en beschrijving) Leeftijd : C jeugd. Aantal spelers :. Doelstelling : verbeteren van de balcirculatie. Thema : Het omschakelen van balverlies naar balbezit. Materiaal : zie organisatie. Probleem (tekening en beschrijving)

Nadere informatie

Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen

Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Trainingsprogramma C-junioren

Trainingsprogramma C-junioren Trainingsprogramma C-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw

vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw Algemene Voetbalvisie 8 tegen 8 Mo11 en Jo11 en Jo12 Toegepaste (basis)principes binnen 8 tegen 8 De jeugd van vv Bergambacht speelt in dubbel ruit met accent

Nadere informatie

FEDERALE TRAINERSSCHOOL CENTRUM : WAREGEM CYCLUS 1 : JAAR 2 UEFA B DIPLOMA : (- JEUGDOPLEIDER -)

FEDERALE TRAINERSSCHOOL CENTRUM : WAREGEM CYCLUS 1 : JAAR 2 UEFA B DIPLOMA : (- JEUGDOPLEIDER -) FEDERALE TRAINERSSCHOOL CENTRUM : WAREGEM CYCLUS : JAAR UEFA B DIPLOMA : (- JEUGDOPLEIDER -) - TRAINING TIJDENS STAGEDAG TEAMTACTICS - Kandidaat: De Smet Günther .. Training tijdens opleidingsdag - INLICHTINGEN

Nadere informatie

2. Vaststelling : zonevoetbal populair binnen het jeugdvoetbal?

2. Vaststelling : zonevoetbal populair binnen het jeugdvoetbal? Zonevoetbal, geen spelsysteem maar een functionele opleidingsfilosofie 1. Inleiding We hebben allemaal wel eens iets gehoord over zonevoetbal, Wanneer we naar voetbal op tv kijken, horen we de commentatoren

Nadere informatie

HET POSITIE- EN PARTIJSPEL

HET POSITIE- EN PARTIJSPEL HET POSITIE- EN PARTIJSPEL Inleiding: Bij dit onderdeel worden de geleerde technieken in praktijk gebracht. De partijtjes moeten klein gehouden worden om zoveel mogelijk balbezit te garanderen en dat de

Nadere informatie

Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen

Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Trainingsprogramma B-junioren

Trainingsprogramma B-junioren Trainingsprogramma B-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander.

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. e periode: balbezit e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1 e Periode: Herhalen van taakgericht en teamgericht Training 1: Wat zijn de taken

Nadere informatie

Maandthema'sU5 - U6. Maand Omschrijving Opmerkingen Klemtoon bij wedstrijdvormen. Leer de spelers hoe een bal aanvoelt

Maandthema'sU5 - U6. Maand Omschrijving Opmerkingen Klemtoon bij wedstrijdvormen. Leer de spelers hoe een bal aanvoelt Maandthema'sU5 - U6 Maand Omschrijving Opmerkingen Klemtoon bij wedstrijdvormen Augustus Balgewenning - Oog-Voet coordinatie - Oog-Hand coordinatie Leer de spelers hoe een bal aanvoelt Veel K+1 vs 1+K

Nadere informatie

Naam: Jeugdwerking KSAV St. Dimpna Duur: 1u 30min. Thema: B- Speelhoeken afsluiten. Aantal: K Categorie/niveau: u15 u21

Naam: Jeugdwerking KSAV St. Dimpna Duur: 1u 30min. Thema: B- Speelhoeken afsluiten. Aantal: K Categorie/niveau: u15 u21 Naam: Jeugdwerking KSAV St. Dimpna Duur: 1u 30min Thema: B- Speelhoeken afsluiten Materiaal: 14 ballen 12 hesjes 2 duiveltjes doelen (+ verankering) 1 groot doel (indien niet beschikbaar 1 extra duiv.

Nadere informatie

Opwarming U19. Opwarming 1. Passing in carrousel Beschrijving: - Doelmannen apart bij de KT gedurende volledige opwarming.

Opwarming U19. Opwarming 1. Passing in carrousel Beschrijving: - Doelmannen apart bij de KT gedurende volledige opwarming. Opwarming U19 Opwarming 1 Passing in carrousel - Doelmannen apart bij de KT gedurende volledige opwarming. Veldspelers gedurende 10 cardiovasculaire ingangzetting zonder bal bij T2. - Passing: a speelt

Nadere informatie

Trainingscyclus. verwijzing van alle tekens: - te coachen spelers. - tegenstander. - kaatser. - pion, petje. - bal. - keeper. - balbaan.

Trainingscyclus. verwijzing van alle tekens: - te coachen spelers. - tegenstander. - kaatser. - pion, petje. - bal. - keeper. - balbaan. Trainingscyclus verwijzing van alle tekens: - te coachen spelers - tegenstander - kaatser - pion, petje - bal - keeper - balbaan - looplijn - dribbel warming-up: met bal voorafgaand aan elke training *

Nadere informatie

C. Het opbouwen van achteruit

C. Het opbouwen van achteruit C. Het opbouwen van achteruit Het valt voor D-pupillen niet mee om zonder risico de bal vanaf de keeper in het veld te brengen en vervolgens via de laatste linie het middenveld te bereiken. Vaak zie je

Nadere informatie

Trainingvoorbereiding formulier Trainer Coach Veldvoetbal

Trainingvoorbereiding formulier Trainer Coach Veldvoetbal Trainingvoorbereiding formulier Trainer Coach Veldvoetbal Training plannen op middellange termijn. COACH TEAM TEAMFUNCTIE TEAMTAAK SPEELVELDGEDEELTE ROL TEGENPARTIJ DOELSTELLING Mitchel Valkhof B Aanvallen

Nadere informatie

www. voetbaltrainer.be

www. voetbaltrainer.be www. voetbaltrainer.be Leidraad leeftijdscategorie 9- jarigen trainingscursus deel seizoensgebonden trainingen trainingssessies Leden Voetbaltrainer = gratis De cursus zal op de website staan Niet leden

Nadere informatie

Training 1. 1) Warming-up

Training 1. 1) Warming-up Training 1 1) Warming-up Spelvorm * 3 tikkers - ca. 5-6 ballen * gedurende 1 min. zoveel mogelijk spelers zonder bal tikken * men kan elkaar 'verlossen' door elkaar 1 bal toe te gooien 20 x 25 meter 2)

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers (Mini, F en E pupillen) Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je

Nadere informatie

PROBLEEM (tekening + beschrijving)

PROBLEEM (tekening + beschrijving) 2.4. Training tijdens opleidingsdag ( Afsluiten speelhoeken ) AANTAL SPELERS : 12 + 2 doelmannen MATERIAAL : 16 kegels, 6 ballen, 2 doelen, 4 reserveballen PROBLEEM (tekening + beschrijving) WHO (wie)

Nadere informatie

H. De samenwerking tussen de linies

H. De samenwerking tussen de linies H. De samenwerking tussen de linies D-pupillen spelen voor het eerst met 3 linies. De samenwerking tussen deze linies is heel belangrijk voor de opbouw van het spel en het creëren van kansen. h. De samenwerking

Nadere informatie

D. Aansluiting tussen de linies

D. Aansluiting tussen de linies D. Aansluiting tussen de linies Het veld is voor de D-pupillen nog erg lang en het valt dus niet mee om de ruimte tussen de linies klein te houden, zodat er voldoende afspeelmogelijkheden blijven. Ook

Nadere informatie

1. Woord vooraf Ten geleide Opbouw van training Filosofie Indeling van warming-up: voetbalscholing 17

1. Woord vooraf Ten geleide Opbouw van training Filosofie Indeling van warming-up: voetbalscholing 17 Inhoud 1. Woord vooraf 9 2. Ten geleide 13 3. Opbouw van training Filosofie 15 4. Indeling van warming-up: voetbalscholing 17 Fase 1: observatie 17 Fase 2: balgevoel + oefenstof 19 Fase 3: ezelspelen 32

Nadere informatie

Trainingsprogramma 2 e jaars E-pupillen

Trainingsprogramma 2 e jaars E-pupillen Trainingsprogramma 2 e jaars E-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

RKSV WEC Aron van Balveren RKSV WEC

RKSV WEC Aron van Balveren RKSV WEC RKSV WEC Aron van Balveren RKSV WEC Voor de creatieve speler kom je kijken! Met de eerste trainingen weer in zicht wil ik het seizoen graag aftrappen met een stukje over een niet te onderschatten vaardigheid

Nadere informatie

Kristof Mortier cyclus 1 jaar 2 Federale Trainersschool KBVB Stage 1999-2000 ( type 1 )

Kristof Mortier cyclus 1 jaar 2 Federale Trainersschool KBVB Stage 1999-2000 ( type 1 ) Trainingsvoorbereiding 1 volgens de progressieve methode ristof Mortier cyclus 1 jaar 2 Federale Trainersschool V Stage 1999-2000 ( type 1 ) LEEFTIJDSGROEP : TL SPELERS : DUUR : MTERIL : kleuren ) EIDDOELSTELLIGE

Nadere informatie

Jaarplanning SCHOLIEREN

Jaarplanning SCHOLIEREN Jaarplanning SCHOLIEREN Augustus fysieke opbouw Gewenning aan balsnelheid / loopsnelheid (extensieve uithouding) Pas- en trapvormen om het gehele veld te bestrijken (pasvormen van binnen naar buiten en

Nadere informatie

www. voetbaltraining.be

www. voetbaltraining.be www. voetbaltraining.be Leidraad Duiveltjes trainingscursus Deel asistechnieken. Dribbelen. Passing 3. alcontrole trainingssessies 50 blz Groetjes Freddy voetbaltrainer copyright www.voetbaltrainer.be

Nadere informatie

THEMA: Aftrappen: opstelling en speel/opbouw mogelijkheden

THEMA: Aftrappen: opstelling en speel/opbouw mogelijkheden THEMA: Aftrappen: opstelling en speel/opbouw mogelijkheden Spelers staan te statisch na aftrap en houden veld niet breed WAARDOOR tegenstrever met wat eenvoudige druk snel en makkelijk in balbezit komt

Nadere informatie

1 e Periode: Balcontrole (passen, trappen, dribbelen en aannemen). 2 e Periode: Positieverkenning (verdediging, middenveld en aanvallers).

1 e Periode: Balcontrole (passen, trappen, dribbelen en aannemen). 2 e Periode: Positieverkenning (verdediging, middenveld en aanvallers). 1 e Periode: Balcontrole (passen, trappen, dribbelen en aannemen). 2 e Periode: Positieverkenning (verdediging, middenveld en aanvallers). 3 e Periode: Samenspelen met de bal. 1 e Periode: Balcontrole

Nadere informatie

F. Het verbeteren van het samenspelen

F. Het verbeteren van het samenspelen F. Het verbeteren van het samenspelen Samenspelen is bij D-pupillen niet perfect. Ze raken de bal nog steeds snel kwijt. Een tekort aan techniek, maar vaak ook een tekort aan goede communicatie. In de

Nadere informatie

U8 U9 NOOIT DRIBBELS EN INDIVIDUELE ACTIES BERISPEN NOOIT OF TE NOOIT OP HET RESULTAAT SPELEN STEEDS OPBOUW VAN ACHTERUIT

U8 U9 NOOIT DRIBBELS EN INDIVIDUELE ACTIES BERISPEN NOOIT OF TE NOOIT OP HET RESULTAAT SPELEN STEEDS OPBOUW VAN ACHTERUIT MAANDPLAN U6-U7 : Fun en straatvoetbal. Spelen met tennisballen.u7 vooral de 1-1 laten spelen en dribbels aanmoedigen.technische oefeningen met kleinere ballen regelmatig inlassen U8 U9 NOOIT DRIBBELS

Nadere informatie

FUN WEDSTRIJD EN TUSSEN VORMEN. Initiator Voetbal (Getuigschrift C)

FUN WEDSTRIJD EN TUSSEN VORMEN. Initiator Voetbal (Getuigschrift C) FUN WEDSTRIJD EN TUSSEN VORMEN FUN - WEDSTRIJDVORM 1 TITEL : 3+K / 2+K TOPSCORER Golven : 2 x 3 spelers en 3 x 2 spelers Golf tot bal uit het spel is Elk 3tal 10x de kans om aan te vallen en dan wisselen

Nadere informatie

1e periode: positieverkenning. 2e periode: positie en taakgericht voetballen. 3e periode: teamgericht handelen. 4e periode: taakgericht en

1e periode: positieverkenning. 2e periode: positie en taakgericht voetballen. 3e periode: teamgericht handelen. 4e periode: taakgericht en 1e periode: positieverkenning. 2e periode: positie en taakgericht voetballen. 3e periode: teamgericht handelen. 4e periode: taakgericht en teamgericht voetballen. 1 e Periode: Positieverkenning Training

Nadere informatie

Opleidingsplan 2vs2 en 3vs3

Opleidingsplan 2vs2 en 3vs3 Opleidingsplan 2vs2 en 3vs3 2vs2 Spelomgeving 1ste fase: kinderen spelen met de bal naast elkaar. 2de fase: kinderen spelen tegen elkaar d.w.z leiden en dribbelen met accent op scoren Kenmerken Psychomotoriek

Nadere informatie

BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING

BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING Opleidingsplan 2: U7 - U9 Opleidingsplan 2: Collectief spel: dichtbij * De ontwikkelingsfase 5 tegen 5: U7, U8 en U9 K+4/K+4 (duiveltjes) U7 Toepassing 2-2 U8 Uitbreiding naar kort spel U9 Football as

Nadere informatie

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP!

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Datum: 27-2-2013 Auteur: Herman Pasman, Technisch Jeugd Coördinator Voetbal Voetbal is een complex spel doordat er

Nadere informatie

SAMENSPELEN/POSITIESPEL

SAMENSPELEN/POSITIESPEL D-pupillen SAMENSPELEN/POSITIESPEL Ter herinnering: Doelstellingen voor D-pupillen - datgene wat geleerd moet worden Verder ontwikkelen van de techniek in basisvormen en wedstrijdechte situaties. o Passen

Nadere informatie

Opwarmingen U17. Opwarming 1. Opwarming 2. Beschrijving:Laatste van groep wordt eerste.

Opwarmingen U17. Opwarming 1. Opwarming 2. Beschrijving:Laatste van groep wordt eerste. Opwarmingen U17 Opwarming 1 Laatste van groep wordt eerste. Spelers geven om beurt een oefening aan. Samba opwarming. Beweeg ritmisch. Kort contact met de grond. Loop goed recht op, kijk schuin voor je

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers B junioren Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je aan de slag gaat

Nadere informatie

Het kind in de jeugdvoetballer,

Het kind in de jeugdvoetballer, Het kind in de jeugdvoetballer, In de tijd dat straatvoetbal nog éen van de meest gespeelde spelletjes ter wereld was, was de invloed van volwassenen, die zich bemoeiden met het voetbalproces van onze

Nadere informatie

Kristof Mortier, Balbal Vista coach, met een voorbeeld van een Balbal Vista training

Kristof Mortier, Balbal Vista coach, met een voorbeeld van een Balbal Vista training Ik krijg vaak de vraag, kan u me een aantal Balbal Vista trainingen voor 10 jarigen bezorgen?. Voor mij een lastige vraag. Om dit te illustreren heb ik gepoogd om mijn laatste Balbal Vista training te

Nadere informatie

Het creëren van kansen en het scoren. Uiteindelijk moet er gescoord worden. Hoe creëer je kansen en wat is van belang bij het benutten van kansen?

Het creëren van kansen en het scoren. Uiteindelijk moet er gescoord worden. Hoe creëer je kansen en wat is van belang bij het benutten van kansen? Het creëren van kansen en het scoren Uiteindelijk moet er gescoord worden. Hoe creëer je kansen en wat is van belang bij het benutten van kansen? i. Het creëren van kansen en het scoren Duel 1 tegen 1

Nadere informatie

Opleidingsvisie KVK Ninove

Opleidingsvisie KVK Ninove Opleidingsvisie KVK Ninove 1. STANDPUNTEN OPLEIDINGSVISIE VAN DE CLUB: Plezier: Plezier voor iedereen, ook voor de mindere spelers Aanmoedigingen door de coach (positieve coaching) Luisteren en bereikbaar

Nadere informatie

Opwarming U21. Opwarming 1

Opwarming U21. Opwarming 1 Opwarming U21 Opwarming 1 Spelersgroep verdelen in 2. Oefening naar 2 doelen uitvoeren. - de 2 (de 5) speelt in naar de 6 (de 8) - de 6 (de 8) kaatst terug naar de 2 (de 5) - de 2 (de 5) speelt door naar

Nadere informatie

Integratietraining voor doelmannen

Integratietraining voor doelmannen Leeftijd : A-B-C jeugd Aantal spelers : Doelstelling : zie training Thema : Integratietraining doelman. Materiaal : zie training. Integratietraining voor doelmannen Thema: Integratietraining doelman: Lage,

Nadere informatie

Het opleiden van 9- tot 11-jarige voetballers vereenvoudigen / leren / herhalen. Thomas Vlaminck

Het opleiden van 9- tot 11-jarige voetballers vereenvoudigen / leren / herhalen. Thomas Vlaminck Het opleiden van 9- tot 11-jarige voetballers vereenvoudigen / leren / herhalen Thomas Vlaminck Inhoud Doel Enkele bedenkingen Trainingen - organisatorisch - inhoudelijk - oefenstof Wedstrijden - belang

Nadere informatie

Opleiding FUN in het voetbal

Opleiding FUN in het voetbal FUN in het voetbal Opleiding FUN in het voetbal VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Actiemiddelen om de training aantrekkelijk te maken Een meerderheidssituatie creëren, zodat de ene ploeg makkelijker

Nadere informatie

Jeugdopleiding VV Holten. Trainingscyclus

Jeugdopleiding VV Holten. Trainingscyclus Jeugdopleiding VV Holten Inhoudsopgave Bladzijde Verklaring van de symbolen... 3 Warming Up... 4 Week 1... 6 Training 1... 6 Training 2... 8 Week 2... 10 Training 1... 10 Training 2... 12 Week 3... 14

Nadere informatie

Naam: KSAV St. Dimpna Thema: Vrijlopen Totale duur: 1u 30min. Materiaal: 14 ballen. 12 hesjes. 2 duiveltjes doelen (+ verankering)

Naam: KSAV St. Dimpna Thema: Vrijlopen Totale duur: 1u 30min. Materiaal: 14 ballen. 12 hesjes. 2 duiveltjes doelen (+ verankering) Naam: KSAV St. Dimpna Thema: Vrijlopen Totale duur: 1u 30min Materiaal: 14 ballen 12 hesjes 2 duiveltjes doelen (+ verankering) 1 groot doel (indien niet beschikbaar 1 extra duiv. doel) 2 kleuren maarkeerhoedjes

Nadere informatie

Kaderavond E & F pupillen

Kaderavond E & F pupillen Kaderavond E & F pupillen Het gaat niet om winnen maar om winst boeken ksvbwo oktober 2012 1 Doelstelling Leren voetballen met plezier Trainen en coachen geschieden op opvoedkundig verantwoorde wijze Pupillentrainer

Nadere informatie

TRAININGEN ZOALS HET HOORT DEEL 3

TRAININGEN ZOALS HET HOORT DEEL 3 TRAININGEN ZOALS HET HOORT DEEL 3 INHOUD DEEL 1 Training Onderwerp Categorie 11 Vrijlopen bij balbezit scholieren-knapen 2 Inschuiven van een speler in een hogere linie juniors-scholieren-knapen 3 Verzorgde

Nadere informatie

Doel van de warming-up oefeningen is het trainen van de basistechnieken zoals aannames, passen, lopen met de bal en passeerbewegingen.

Doel van de warming-up oefeningen is het trainen van de basistechnieken zoals aannames, passen, lopen met de bal en passeerbewegingen. Trainingsoefenstof bijeenkomst Starten met training geven in de zaal Warming-up Tekening 1: warming-up vormen met 2-tallen (a) en 4-tallen (b) Doel van de warming-up oefeningen is het trainen van de basistechnieken

Nadere informatie

Speelwijze E- en F-jeugd

Speelwijze E- en F-jeugd Speelwijze E- en F-jeugd 1. Algemeen Er wordt gespeeld in een vaste opstelling. 2. Balbezit Opbouw van achteruit. Bij balbezit speelveld optimaal benutten. Dit betekent dat de spelers aan de buitenkant

Nadere informatie

Trainingsprogramma A-junioren

Trainingsprogramma A-junioren Trainingsprogramma A-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen Hockey : Versie maart 2006 Bron: KNHB / A.Cox / B.Bams Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen Het verbeteren van tactische vaardigheden van jeugdspelers d.m.v. partijvormen. Door Alexander Cox

Nadere informatie

Visie op de manier van voetballen (speelstijl/speelwijze)

Visie op de manier van voetballen (speelstijl/speelwijze) Visie op de manier van voetballen (speelstijl/speelwijze) De speelstijl/speelwijze die vv Bargeres nastreeft is hieronder beschreven. Deze speelstijl/speelwijze geeft aan waar het opleiden van jeugdspelers

Nadere informatie

Teamfunctie: Aanvallen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamfunctie: Aanvallen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Teamtaak: Het verbeteren van het creëren van kansen 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien

Nadere informatie

FC Landen. Jeugdopleidingsvisie MIDDENBOUW (U10 tot U13) Ontwikkelingsfase 8 tegen 8 = LEERPLAN

FC Landen. Jeugdopleidingsvisie MIDDENBOUW (U10 tot U13) Ontwikkelingsfase 8 tegen 8 = LEERPLAN Jeugdopleidingsvisie MIDDENBOUW (U10 tot U13) Ontwikkelingsfase 8 tegen 8 = LEERPLAN 1. Opleidingsvisie Vanaf U10 wordt er gewerkt met een jaarprogramma. Op basis van de basiscompetenties techniek, fysiek,

Nadere informatie

2.BASISPRINCIPE IN B- positie kiezen in functie van de bal

2.BASISPRINCIPE IN B- positie kiezen in functie van de bal 2.BASISPRINCIPE IN B- positie kiezen in functie van de bal De doelstelling van een ploeg in balverlies is zo snel mogelijk in balbezit komen. Aan de hand van het zoneprincipe kan dit op een heel efficiënte

Nadere informatie

Circuit training

Circuit training Circuit training 2017-2018 Olympia 18 JO10 / JO11 Blok 1 Locatie en tijdstip Spel 1 Spel 2 Spel 3 Spel 4 De circuittrainingen van blok 1 vinden plaats op maandagavond van 18:00 uur tot 19:00 uur op: 11

Nadere informatie

kaatsen en positiespel

kaatsen en positiespel Partijspel met omschakeling! Twee veldjes gebruiken, veld A van 30-40 met op beide achterlijnen twee kleine goals. veld B 15-20 met op elke achterlijn een kleine goal en bal op de middenlijn. We spelen

Nadere informatie

Warming-up: Jagerbal. Partij: 6 : 6 op 2 grote doelen + keepers

Warming-up: Jagerbal. Partij: 6 : 6 op 2 grote doelen + keepers Thema: Passen en Trappen E-pupillen Training: 1 Warming-up: Jagerbal Er worden drie groepen gemaakt Het veld is verdeeld in drie vakken De konijnen dribbelen in het middelste vak. De jagers moeten vanuit

Nadere informatie

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: opbouwen; het verbeteren van het positiespel door het goed uitspelen van een overtal situatie Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Nadere informatie

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het uitspelen van een 4:3 situatie van achteruit Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas

Nadere informatie

Club: vv Sweel. Tijd: 60 min. Aantal spelers: 8. Organisatie (tekening en accenten):

Club: vv Sweel. Tijd: 60 min. Aantal spelers: 8. Organisatie (tekening en accenten): Dribbelen en kappen Club: vv Sweel Aantal spelers: 8 Tijd: 60 min Tijd: Activiteiten trainer en spelers: Didactische aanwijzingen, aandachtspunten of accenten: 5 min Warming-up 1: (standaard wedstrijd

Nadere informatie

Ontwikkelingsmodel 8v8 U10/U11/U12/U13

Ontwikkelingsmodel 8v8 U10/U11/U12/U13 Ontwikkelingsmodel 8v8 U10/U11/U12/U13 Ontwikkelingsmodel 8v8 => U10/U11/U12/U13 Pagina 1 Balbezit: Halflange passing Controle op halfhoge bal Doelpoging op halfhoge voorzet Steunen Vrijlopen om zelf aanspeelbaar

Nadere informatie

Circuit training

Circuit training Circuit training 2017-2018 Olympia 18 JO-08 / JO-09 Blok 1 Locatie en tijdstip Spel 1 Spel 2 Spel 3 Spel 4 De circuittrainingen van blok 1 vinden plaats op maandagavond van 18:00 uur tot 19:00 uur op:

Nadere informatie

In deze paragraaf wordt in grote lijnen aangegeven wat deze speelwijze inhoudt. Daarvoor worden hier vier momenten onderscheiden:

In deze paragraaf wordt in grote lijnen aangegeven wat deze speelwijze inhoudt. Daarvoor worden hier vier momenten onderscheiden: 8 De speelwijze 1:4:3:3 Alle trainingen zijn het uiteindelijke doel om op het veld een zo optimale prestatie te leveren. Dit alles met een bepaalde visie in een systeem. Hieronder zal in grote lijnen worden

Nadere informatie

KBVB. Provinciale Opleiding. Thematrainingen

KBVB. Provinciale Opleiding. Thematrainingen KBVB Koninklijke Belgische Voetbalbond Houba de Strooperlaan 00 BRUSSEL Provinciale Opleiding Thematrainingen Technisch centrum Uitgegeven op 0 januari 00 Nadruk verboden Alle rechten voorbehouden THEMA

Nadere informatie

1) 2. 3 : 1 in een afgebakende ruimte = 12 12 meter

1) 2. 3 : 1 in een afgebakende ruimte = 12 12 meter Thema: Positie- en Partijspel E/D-pupillen Oefening 1 1. Warming-up: Dribbelen door doeltjes van pilonnen Organisatie - We maken van pilonnen maken we in een afgebakende ruimte doeltjes van ongeveer 2

Nadere informatie

Kapstokken aanreiken voor beginnende trainers FORMAFOOT

Kapstokken aanreiken voor beginnende trainers FORMAFOOT Kapstokken aanreiken voor beginnende trainers FORMAFOOT Wat is het doel van deze sessie? Kapstokken aanbieden Betere opleiding Betere trainers Trainingsopbouw Trainingsopbouw Hoe beginnen we hieraan 1.

Nadere informatie

Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 2:1 Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 2:1 Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 2:1 Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit ongelijk, - 1x terug armen zwaaien tegelijk

Nadere informatie

OPLEIDINGSVISIE KBVB. 5. WEDSTRIJD- en TUSSENvormen

OPLEIDINGSVISIE KBVB. 5. WEDSTRIJD- en TUSSENvormen PLEIDINGSVISIE KBVB 5. WEDSTRIJD- en TUSSENvormen WEDSTRIJD- en TUSSENvormen «Teambuilding als route naar succes» Rinus MICHELS (2000) STRAATVETBAL was en is de belangrijkste natuurlijke opleidingsvorm.

Nadere informatie

Jeugdopleiding Onderbouw Debutantjes

Jeugdopleiding Onderbouw Debutantjes Jeugdopleiding Onderbouw Debutantjes Jeugdcoordinator: Verstraeten Steven Jeugdplan 1. Bedoeling: - Dat wij samen als trainers en coördinator een bepaalde visie creeeren die eigen is voor de club en zo

Nadere informatie

2 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 lang smal veld. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 2.1-2.8

2 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 lang smal veld. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 2.1-2.8 2 Basisvorm: 4 tegen 4 lang smal veld Vereenvoudigingen Oefenvormen 2.1-2.8 DVD D-pupillen oefenvormen Oefenvorm 2.1 4 tegen 4 lang smal veld 2 kleine doeltjes Inhoud - Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek:

Nadere informatie

1. INSPE E LPASS VAN ACHTE RU IT

1. INSPE E LPASS VAN ACHTE RU IT @ cdj"'ga 1. INSPE E LPASS VAN ACHTE RU IT POSITIE(5): hele elftal, te beginnen met de centrale verdedigers, de keeper en de centrale spits NIVEAU(S): vanaf de C/D-jeugd. Voor de oudere groepen: ruimtel

Nadere informatie

Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd

Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd De trainingen voor de periode Start tweede trainingsblok van 4 weken 29 maart F-teams / 01 april 2016 E-teams 05 april F-teams / 08 april

Nadere informatie

E-pupillen Circuit-model Training 10

E-pupillen Circuit-model Training 10 Onderstaand de trainingen van dinsdag 8 november 2011. Op trainingsveld 2 (Kunstgras) spelen E5 t/m E10 4 oefenvormen van

Nadere informatie

S P O R T I E F B E L E I D K O N. V L I M M E R E N S P O R T V Z W

S P O R T I E F B E L E I D K O N. V L I M M E R E N S P O R T V Z W S P O R T I E F B E L E I D K O N. V L I M M E R E N S P O R T V Z W Versie: seizoen 2011-2012 VISIE VAN DE CLUB KON. VLIMMEREN SPORT VZW IS EEN SPELERSGERICHTE VERENIGING, D.W.Z.: - Alles wordt in het

Nadere informatie

Warming-Up/Techniekoefeningen

Warming-Up/Techniekoefeningen Legenda: Warming-Up/Techniekoefeningen Oefening 1: Door elkaar dribbelen en zo vaak mogelijk de bal raken Niet botsen, over de bal kijken en vrije ruimtes zoeken stimuleren Naar zijkant dribbelen en afkappen

Nadere informatie

COACHING Het planmatig beïnvloeden van spelers. Met als doel de speler en het team beter te maken.

COACHING Het planmatig beïnvloeden van spelers. Met als doel de speler en het team beter te maken. COACHING = Het planmatig beïnvloeden van spelers. Met als doel de speler en het team beter te maken. Wat is coachen? Coachen is het beïnvloeden van het voetballen of van de spelers We houden ons bezig

Nadere informatie

Training van het positiespel

Training van het positiespel Training van het positiespel Voorwoord In de wedstrijd gaat het om het maken van de juiste keuze. Het creëren van de technische mogelijkheden door techniek training is de eerste fase in het trainingsproces.

Nadere informatie

Allemaal naast elkaar op de lange zijde van het veld aan de kant van het korfbalveld. Oefeningen tot aan de helft van het veld

Allemaal naast elkaar op de lange zijde van het veld aan de kant van het korfbalveld. Oefeningen tot aan de helft van het veld Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Aanvallen; het verbeteren van het afwerken op doel en het oefenen van vaste patronen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Heen en

Nadere informatie

SKILL GAMES JO10 & JO11 BLOK 2

SKILL GAMES JO10 & JO11 BLOK 2 SKILL GAMES JO10 & JO11 BLOK 2 SKILL GAMES TRAINING De FIFA18 SKILL GAMES training is de opvolger van de circuittraining. Om beter aan te sluiten op de belevingswereld van de kinderen hebben we ervoor

Nadere informatie

Training E-pupillen Woensdag 28 september 2011

Training E-pupillen Woensdag 28 september 2011 Training E-pupillen Woensdag 28 september 2011 Zodra de kinderen op het veld komen, de 1 e en 2 e jaars splitsen en 4 tegen 4 spelen op de klaarstaande veldjes. Dit is gelijk de warming up. Oefenvorm duurt

Nadere informatie

HET LEERPLAN VAN EEN VELDSPELER (11-13 jaar) doelstellingen richtlijnen BALBEZIT POSITIESPEL

HET LEERPLAN VAN EEN VELDSPELER (11-13 jaar) doelstellingen richtlijnen BALBEZIT POSITIESPEL BALBEZIT POSITIESPEL 1. Doelstellingen Vrijlopen Steunen 2. Richtlijnen Vrijlopen Steunen B1. Speler kan zich aanspeelbaar opstellen op het ogenblik dat speler aan de bal kan passen. B4. Speler kan een

Nadere informatie

Circuittraining voetbal:

Circuittraining voetbal: Circuittraining voetbal: Organisatie Circuittraining: Teams: Aantal Spelers: Stations: Tijd per Station: 5 teams. tot maximum 50 spelers 5 Stations. 12 Minuten Algemeen: Alle oefeningen komen vanuit de

Nadere informatie

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Aspecten per teamfunctie Opleiding Aspecten per teamfunctie en coaching VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Aanvallen opbouwen om kansen te creëren en bijgevolg doelpunten te maken Speelruimte groot maken

Nadere informatie

D-pupillen. Leeftijdskenmerken

D-pupillen. Leeftijdskenmerken D-pupillen Leeftijdskenmerken Een (eerstejaars) D-pupil heeft ideale lichaamsverhoudingen. Dit zorgt voor een probleemloze coördinatie. Anders wordt het voor sommige (tweedejaars) D-pupillen. Zij kunnen

Nadere informatie

WEEK 5 - HET SCOREN (SCHIETEN)

WEEK 5 - HET SCOREN (SCHIETEN) WEEK 5 - HET SCOREN (SCHIETEN) DOELSCHIETSPEL MET KEEPER Organisatie Regels: spelers kunnen scoren door de bal stil te leggen op 8 meter van het doel en te scoren lukt dit 2x achter elkaar dan gaan ze

Nadere informatie

Doelstelling. Leeftijdscategorie Jeugd Aantal Spelers Ongeveer 12 Oefen/Leerfase

Doelstelling. Leeftijdscategorie Jeugd Aantal Spelers Ongeveer 12 Oefen/Leerfase Verbeteren van het passen/trappen in (hoog) tempo; Aanspelen op het 'juiste' been en in de loop; Verbeteren v/h dribbelen / kaatsen. Passen (BalBezit) Passen en Trappen in een stroomvorm Passen/Trappen

Nadere informatie

VZW Jeugdvoetbal Kampenhout. Talent Ontwikkeling Plan Jeugdopleiding K Kampenhout SK Training boek U 6 tot U 21

VZW Jeugdvoetbal Kampenhout. Talent Ontwikkeling Plan Jeugdopleiding K Kampenhout SK Training boek U 6 tot U 21 VZW Jeugdvoetbal Kampenhout Talent Ontwikkeling Plan Jeugdopleiding K Kampenhout SK Training boek U 6 tot U 21 Talent ontwikkeling plan U 6 September week 2: Funtraining September week 4: balgewenning

Nadere informatie

KFCT jeugdwerking. Opwarmingstechnieken

KFCT jeugdwerking. Opwarmingstechnieken U7, U8 en U9 Naam auteur: Bram Van Aelst en Paul Franken Thema: Wedstrijdopwarming Richtlijnen en coaching woorden - Laat u horen als je bal wilt ( SPEEL) - Controleer bal met de juiste voet (CONTROLEER)

Nadere informatie

JEUGDOPLEIDING IN DE PRAKTIJK

JEUGDOPLEIDING IN DE PRAKTIJK JEUGDOPLEIDING IN DE PRAKTIJK TRAINERSHANDBOEK MET OEFENSTOF VOOR JEUGDTRAINERS VAN KMSK DEINZE De Smet Günther JC Bovenbouw KMSK Deinze - 2 - Verbeteren van de passing en de traptechniek d.m.v. pass-

Nadere informatie

WEEK 5 - HET SCOREN (SCHIETEN WREEF)

WEEK 5 - HET SCOREN (SCHIETEN WREEF) WEEK 5 - HET SCOREN (SCHIETEN WREEF) DOELSCHIETSPEL MET KEEPER spelers kunnen scoren door de bal stil te leggen op 8 meter van het doel en te scoren lukt dit 2x achter elkaar dan gaan ze naar de volgende

Nadere informatie

Aan alle trainers van SV Venray afdeling F - E jeugd

Aan alle trainers van SV Venray afdeling F - E jeugd Aan alle trainers van SV Venray afdeling F - E jeugd Bij deze de trainingen voor de periode 4 september t/m 18 september. VELD 11 VELD 12 JO9-3 JO9-4 Mini F Mini F Oef. 1 Oef. 2 Oef. 1 Oef. 2 JO9-5 Mini

Nadere informatie