Vlaamse verkiezingen Visie lokale besturen omtrent af valbeheer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vlaamse verkiezingen Visie lokale besturen omtrent af valbeheer"

Transcriptie

1 Vlaamse verkiezingen 2014 i nter a f va l Visie lokale besturen omtrent af valbeheer

2 i n t e r a f v a l In 1996 werd Interafval opgericht als samenwerkingsverband tussen de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en de Vlaamse afvalintercommunales. Doel was om sterker informatie uit te wisselen en ervaringen te delen in verband met actuele dossiers binnen het lokale afvalbeleid. Intussen is Interafval uitgegroeid tot aanspreekpunt en kenniscentrum voor alle organisaties en overheden die bij het lokale afvalbeleid betrokken zijn. Alle afvalintercommunales in Vlaanderen en één gemeentelijke concessiehouder voor afvalbeheer zijn lid van Interafval. In 2011 hadden de leden van Interafval samen VTE in dienst. Samen hebben de leden van Interafval een omzet van meer dan 470 miljoen euro. Een belangrijk deel van deze omzet gebeurt in samenwerking met private bedrijven. Contact Interafvalmedewerkers Lieselot Decalf lieselot.decalf@vvsg.be T Piet Coopman piet.coopman@vvsg.be T Christof Delatter christof.delatter@vvsg.be T

3 Gemeenten blijven de regisseur van een succesvol afvalbeheer Vlaanderen kan prima resultaten voorleggen inzake beheer van huishoudelijk afval. Iedereen in binnen- en buitenland is het eens dat dit het gevolg is van volgende kenmerken van het beleid dat de afgelopen jaren is ontwikkeld: Heldere planning op Vlaams niveau; Uitvoerende verantwoordelijkheid op het niveau van de gemeenten en dit zowel operationeel, politiek als financieel; Een goede samenwerking tussen deze beide overheidsniveau s via overleg, subsidies en de milieuconvenant; Een beleid dat economische, sociale en juridische instrumenten combineert. De centrale rol van gemeenten bestaat er in dat zij binnen het Vlaamse kader beslissen over de wijze van inzamelen van het huishoudelijk afval en de uitvoering ervan. Dit kunnen ze zelf doen, in samenwerking met andere gemeenten of in samenwerking met private bedrijven. Die laatste keuzemogelijkheid helpt om de kwaliteit en de kostprijs van de verschillende vormen van dienstverlening te kunnen vergelijken. Lidstaten zoals Polen en Estland, waar men probeerde het afvalbeleid te organiseren op basis van marktprincipes, en waarbij de lokale besturen geen centrale konden spelen, faalden in hun opzet. De centrale bestuursrol van gemeenten is de afgelopen jaren stilletjes uitgehold: Private bedrijven negeren de juridische verantwoordelijkheid van gemeenten en proberen op agressieve wijze de recyclingkrenten uit de pap te halen. Derden ondernemen regelmatig een poging afval in te zamelen dat een positieve marktwaarde heeft. Dit gebeurt buiten de zorgplicht van de gemeenten om. Hierdoor komt de efficiëntie van de gemeentelijke infrastructuur in het gedrang. De opbrengsten gaan naar een kleine groep bedrijven, maar de kosten voor het afvalbeheer blijven afgewenteld op de hele bevolking. Als de prijs terug zakt, drogen de private initiatieven snel terug op. Dergelijke situaties maken de organisatie en de financiering van het beheer van huishoudelijk afval op termijn onhoudbaar.

4 Gemeenten moeten zelf kunnen kiezen hoe ze hun zorgplicht voor het lokaal afvalbeleid vorm geven. Ze kunnen dit zelf doen in eigen beheer, samenwerken met andere gemeenten binnen een intercommunale met publiekrechtelijk statuut of uitbesteden aan private bedrijven. Het verplicht opleggen van één welbepaald statuut, of dat nu publiek- of privaatrechtelijk is, zou een verarming betekenen van het Vlaamse afvalbeleid. De verschillende keuzemogelijkheden leggen andere accenten op elementen als kostprijs, kwaliteit en flexibiliteit van de dienstverlening en de sociale en ecologische doelstellingen. Verhalen over vermeende oneerlijke concurrentie door intercommunales zijn een valse voorstelling van de feiten. Wat hun fiscaal statuut betreft, kunnen gemeenten bepaalde voordelen hebben. Maar daar staan evengoed bepaalde nadelen tegenover die de voordelen uitvlakken. De keuze over de wijze van uitvoering moet bij de gemeenten blijven liggen en wordt door veel meer bepaald dan louter de kostprijs. Het Vlaamse afvalbeleid kent traditioneel een gezond ambitieniveau. De omschakeling naar materialenbeheer legt de lat opnieuw hoger. Gemeenten en intercommunales blijven bereid daarin hun verantwoordelijkheid op te nemen, maar hebben hiervoor de nodige financiële ruimte én ondersteuning nodig. Structurele en blijvende subsidiëring vanuit Vlaanderen getuigt van het feit dat het Vlaamse overheidsniveau de inspanningen van de lokale besturen erkent. Tekstvoorstel voor beleidsnota s Voor de organisatie van de uitvoering van het Vlaamse afval- en materialenbeheer, kiezen we voor de verderzetting van een beleid met duidelijke Vlaamse planning. Daarbij hebben de gemeenten en hun verenigingen een centrale rol in de organisatie van inzameling en verwerking van het afval. Ze dragen hiervoor de juridische, operationele en financiële verantwoordelijkheid. Gemeenten kiezen voor de uitvoering uit de verschillende beheersopties die hen ter beschikking staan: zelf doen, samenwerken met private bedrijven, of in samenwerking met andere gemeenten in publiekrechtelijke structuren. Vlaanderen steunt de gemeenten daarbij structureel, zowel op inhoudelijk als op financieel gebied.

5 Een sterke Vlaamse overheid kiest voor een sterk afvalbeleid Het Vlaamse materialen- en afvalbeleid moet op lange termijn mikken op een versterking van de afvaldriehoek : het uitbouwen van een versterkte dienstverlening aan lagere kostprijs met als doel betere milieuresultaten. Elke beleidsmaatregel moet daarom getoetst worden aan deze drie factoren, en heeft de ambitie goed te scoren op alle drie. Het spreekt voor zich dat ambitieuze beleidsdoelstellingen vereisen dat de Vlaamse overheid duidelijke keuzes moet maken. Houtafval kan een belangrijke grondstof zijn voor de spaanderplaatindustrie en tegelijkertijd een brandstof voor de productie van hernieuwbare energie. Ofwel riskeer je in twee beleidsdomeinen de vooropgestelde doelstellingen te missen, ofwel wordt het behalen van die doelstellingen nodeloos duur omdat er concurrentie ontstaat tussen beide toepassingen. Er is met andere woorden nood aan duidelijke en stabiele keuzes op middellange termijn. Een teveel aan verbrandingscapaciteit kan op dezelfde manier een obstakel vormen voor het behalen van recyclagedoelstellingen. Als het Vlaanderen menens blijft om hoge recyclage na te streven, dan moet Vlaanderen resoluut blijven kiezen voor een krap geplande, voldoende optimaal gespreide en door de overheid beperkte verwerkingscapaciteit voor afval. Vlaanderen moet dumpingpraktijken door export van afval naar goedkope alternatieven in het buitenland blijven bestreden. Het Europese wettelijke kader laat dat ook toe. Vlaanderen speelt de rol van smeerolie in het geheel van het afval- en materialenbeleid. Het is duidelijk dat de markt op zich onvoldoende in staat is om de gewenste resultaten te behalen. Lokale coördinatie van die markt, binnen door Vlaanderen gecreëerde randvoorwaarden, brengt ons wél bij de beoogde doelstellingen. Voor Vlaanderen blijft het een uitdaging om voldoende heldere wetgeving uit te werken, zonder daarbij al te veel in details te vallen. Tekstvoorstel voor beleidsnota s Vlaanderen streeft een duurzaam materialenbeheer na. Dat impliceert dat beleidsdoelstellingen binnen het afvalbeleid maar ook in andere beleidsdomeinen, in functie van dat materialenbeheer verstandig moeten worden gekozen. Daarenboven is deze ambitie slechts waar te maken als Vlaanderen de sturing van het afvalbeheer voldoende in handen houdt. Vlaanderen kiest resoluut voor het beperken van de verwerkingscapaciteit en het tegengaan van economische dumping van Vlaams afval in de ons omringende landen.

6 Met z n allen werken aan een proper Vlaanderen Gemeenten worden als burgernabij bestuur rechtstreeks geconfronteerd met kleine vormen van afvalgerelateerde overlast zoals zwerfvuil en sluikstorten. Toch is de bestrijding van die vormen van overlast en het realiseren van een nette omgeving niet enkel een opdracht van de lokale besturen. De problematiek moet in een zo breed mogelijke, integrale context geplaatst worden: van voorkoming, handhaving tot en met opruimen, vanuit het oogpunt van dader en slachtoffer, en in samenwerking met alle betrokken actoren. Bij een integrale aanpak nemen lokale besturen een coördinerende rol op zich. Lokaal maatwerk is immers een noodzakelijke voorwaarde voor het welslagen van een netheidsbeleid. De Vlaamse overheid zorgt voor geschikte randvoorwaarden in de vorm van beleidsondersteunende maatregelen. Het verderzetten van de materiële en financiële ondersteuning van lokale projecten via de campagne indevuilbak en de uitbouw van het Netheidsnetwerk bij OVAM blijft essentieel. De producenten dragen financieel hun steentje bij voor het zwerfvuil dat hun producten kan veroorzaken. De betrokkenheid van Fost Plus als vertegenwoordiger van de Tekstvoorstel voor beleidsnota s verpakkingsindustrie bij het indevuilbak -initiatief en hun bijdrage via het halve euro - budget moet dus bestendigd worden. Van de sigaretten- en kauwgomproducenten moet de betrokkenheid en financiële input verhoogd worden. Als laatste spelen natuurlijk ook burgers een belangrijke rol in de integrale aanpak. Individuele burgers moeten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid en die ook opnemen. De aanpak van afvalgerelateerde overlast past in een integrale aanpak waar de omgeving als één geheel wordt beschouwd. Die aanpak is niet enkel de opdracht van lokale besturen maar vereist samenwerking met alle betrokken actoren over de gehele keten van preventie, opruiming en handhaving.

7 Eén afvaldienstverlening voor huishoudelijk en vergelijkbaar bedrijfsafval De wetgeving maakt vandaag een onderscheid tussen afval van gezinnen, en afval van bedrijfsmatige activiteiten. Voor grote bedrijven is dat evident. Daar gaat het over hele typische afvalstromen, vaak afkomstig van productieprocessen. Veel andere kleinschalige bedrijfsactiviteiten produceren echter afval dat naar aard en samenstelling visueel niet te onderscheiden is van huishoudelijk afval. Toch benadert de wetgeving dit afval op een andere manier. Hierbij gaat ze aan de realiteit voorbij. Uit OVAM-onderzoek blijkt dat zelfstandigen en KMO s hun afval vaak onvoldoende sorteren, omdat een aparte commerciële selectieve ophaling van dat afval te duur is. De te kleine hoeveelheden zorgen namelijk voor een te hoge logistieke kost per eenheid afval. Een snelle en eenvoudige wijze om deze doelgroep wél dienstverlening op maat te bieden onder de vorm van een rendabel inzamelsysteem is dat afval terug integreren in het inzamelcircuit voor huishoudelijk afval, en dit onder dezelfde voorwaarden als deze die gelden voor dat huishoudelijk afval. Zo vermijden we dat verschillende vrachtwagens rondrijden in in de stadsen dorpskernen. Het organiseren van een geïntegreerde ronde voor huishoudelijk en bedrijfsafval heeft een meerwaarde inzake mobiliteit en milieu en werkt kostenverlagend. Tekstvoorstel voor beleidsnota s Het integreren van bedrijfsafval dat naar aard en samenstelling vergelijkbaar is aan huishoudelijk afval in het inzamelcircuit van dat huishoudelijk afval, kan op korte termijn zorgen voor economische en milieuwinst door een meer efficiënte logistiek en betere selectieve inzameling. De juridische belemmeringen daarvoor worden weg gewerkt.

8 I nterafval leden EcoWerf (23) Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant HAVILAND (19) HORIZON NET nv (4) IBOGEM CVBA (16) Opdrachthoudende Vereniging voor duurzaam afvalbeheer voor regio Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht IDM (14) Intercommunale voor Huisvuilverwerking en Milieuzorg Durme-Moervaart INCOVO (20) Intergemeentelijk samenwerkingsverband INCOVO - opdrachthoudende vereniging INTERRAND (22) Intercommunale Vereniging voor de Ophaling van Afvalstoffen in de Gemeenten van de Vroegere Randfederatie Tervuren INTERZA (21) Intercommunale voor Afvalbeheer INTERZA IOK Afvalbeheer (25) IGEAN milieu & veiligheid (24) Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen ILvA i.g.s. (12) ISVAG (17) Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor milieu Land van Aalst IMOG (10) Intergemeentelijke Maatschappij voor Openbare Gezondheid in Zuid-WestVlaanderen Intercommunale voor Slib- en Vuilverwijdering van Antwerpse Gemeenten IVAGO (9) Intergemeenteljke Vereniging voor Afvalbeheer voor Gent en Omstreken IVAREM (18) Intergemeentelijke Vereniging voor Duurzaam Afvalbeheer Regio Mechelen IVBO (3) IVVO (1) Intercommunale voor Vuilverwijdering en Verwerking voor de sector Veurne en Ommeland Intergemeentelijk Samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering en -verwerking in Brugge en Ommeland Limburg.net (26) IVIO (7) MIROM Roeselare (5) Intergemeentelijke Vereniging voor Duurzaam Milieubeheer in Izegem en Ommeland IVLA (11) Intergemeentelijke Verenging voor beheer van afvalstoffen Vlaamse Ardennen IVM (8) MIROM Menen (6) Milieuzorg Roeselare en Menen Milieuzorg Roeselare en Menen MIWA (15) Opdrachthoudende Vereniging voor Huisvuilverwerking Midden-Waasland VERKO (13) Verenigde Kompostbedrijven Intergemeentelijke Opdrachthoudende Vereniging voor Huisvuilverwerking Meetjesland IVOO (2) Intergemeentelijke Vereniging voor het afvalbeheer voor Oostende en Ommeland VVSG Paviljoenstraat Brussel

Europese verkiezingen Visie lokale besturen omtrent af valbeheer

Europese verkiezingen Visie lokale besturen omtrent af valbeheer Europese verkiezingen 2014 i nter a f va l Visie lokale besturen omtrent af valbeheer i n t e r a f v a l In 1996 werd Interafval opgericht als samenwerkingsverband tussen de Vereniging van Vlaamse Steden

Nadere informatie

Federale verkiezingen 2014. Visie lokale besturen omtrent af valbeheer

Federale verkiezingen 2014. Visie lokale besturen omtrent af valbeheer Federale verkiezingen 2014 i nter a f va l Visie lokale besturen omtrent af valbeheer i n t e r a f v a l In 1996 werd Interafval opgericht als samenwerkingsverband tussen de Vereniging van Vlaamse Steden

Nadere informatie

Het nieuwe Vlaamse afvalplan Uw lokaal afvalbeheer mee met zijn tijd?

Het nieuwe Vlaamse afvalplan Uw lokaal afvalbeheer mee met zijn tijd? Het nieuwe Vlaamse afvalplan Uw lokaal afvalbeheer mee met zijn tijd? Ronde van Vlaanderen VVSG Wat is het Uitvoeringsplan Huishoudelijke Afvalstoffen en Gelijkaardig Bedrijfsafval Geldt als uitvoeringsbesluit

Nadere informatie

Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval Commissie leefmilieu 13 december 2016

Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval Commissie leefmilieu 13 december 2016 Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval Commissie leefmilieu 13 december 2016 Ann De Boeck, OVAM Inhoudstafel Context Globale doelstellingen Doelstelling restafval Ondersteuning

Nadere informatie

De overeenkomst tussen het Vlaams Gewest en het. bedrijfsleven over de aanpak van zwerfvuil

De overeenkomst tussen het Vlaams Gewest en het. bedrijfsleven over de aanpak van zwerfvuil RVB 2016_14 Overeenkomst tussen het Vlaams Gewest en het bedrijfsleven over de aanpak van zwerfvuil Standpunt Raad van Bestuur VVSG Dit document is bestemd voor Het betreft Gewenste beslissing van de RVB

Nadere informatie

gemaakt worden tussen de scholen onderling, volgens het principe van de gelijke behandeling uit het Schoolpact.

gemaakt worden tussen de scholen onderling, volgens het principe van de gelijke behandeling uit het Schoolpact. gemaakt worden tussen de scholen onderling, volgens het principe van de gelijke behandeling uit het Schoolpact. 4 Doelstellingen Zoals vastgelegd beoogt het regeerakkoord 2014-2019 met dit uitvoeringsplan

Nadere informatie

Gemeentelijke afvaltarieven: harmonisering en mogelijkheid tot intergemeentelijke inning

Gemeentelijke afvaltarieven: harmonisering en mogelijkheid tot intergemeentelijke inning Gemeentelijke afvaltarieven: harmonisering en mogelijkheid tot intergemeentelijke inning VVSG-Ronde van Vlaanderen Piet Coopman, stafmedewerker afvalbeleid VVSG-Interafval Structuur Algemeen kader Mogelijkheid

Nadere informatie

Vacature bij de OVAM. 2 beleidsmedewerkers Vlaamse partners Vlaanderen Mooi

Vacature bij de OVAM. 2 beleidsmedewerkers Vlaamse partners Vlaanderen Mooi Vacature bij de OVAM 2 beleidsmedewerkers Vlaamse partners Vlaanderen Mooi Afdeling: Team: Niveau: Graad: Contract: Standplaats: Afval- en Materialenbeheer (AMB) Vlaanderen Mooi Niveau A Adjunct van de

Nadere informatie

Nieuwe spelregels voor gemeentelijk afvalbeheer en afvalbelastingen

Nieuwe spelregels voor gemeentelijk afvalbeheer en afvalbelastingen studiedag Nieuwe spelregels voor gemeentelijk afvalbeheer en afvalbelastingen antwerpen dinsdag 19 juni 2012 studiedag vvsg in samenwerking met de ovam Studiedag voor lokale besturen over het nieuwe materialendecreet

Nadere informatie

Gemeentelijke afvalbelastingen: hoe zet u de wettelijke spelregels om in de praktijk?

Gemeentelijke afvalbelastingen: hoe zet u de wettelijke spelregels om in de praktijk? Gemeentelijke afvalbelastingen: hoe zet u de wettelijke spelregels om in de praktijk? De eerste honderd dagen van de lokale bestuurder Piet Coopman Stafmedewerker afvalbeleid VVSG 1 - 2 - Gemeentelijke

Nadere informatie

inzamelen, sorteren en recycleren

inzamelen, sorteren en recycleren Alles wat u moet weten over inzamelen, sorteren en recycleren van huishoudelijk verpakkingsafval Samen Goed sorteren Beter recycleren Correct sorteren, we hebben er alles bij te winnen... De Belgen staan

Nadere informatie

Belgen doen het slimmer en goedkoper Wat is de toverformule van Vlaanderen?

Belgen doen het slimmer en goedkoper Wat is de toverformule van Vlaanderen? 1 Belgen doen het slimmer en goedkoper Wat is de toverformule van Vlaanderen? Danny Wille Ingenieur - OVAM Inhoud 2 Inleiding; Vlaams afvalstoffenbeleid; Statistieken Vlaanderen-Nederland; diftar in het

Nadere informatie

Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vrijdag 16 april 2010 Bezoek Deceuninck (Hooglede-Gits) - duurzaam materialenbeheer Geachte aanwezigen, Dames en heren,

Nadere informatie

Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval samenvatting

Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval samenvatting Vlaanderen is materiaalbewust Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval samenvatting SAMEN MAKEN WE MORGEN MOOIER OVAM WWW.OVAM.BE 1 UITVOERINGSPLAN HUISHOUDELIJK AFVAL EN GELIJKAARDIG

Nadere informatie

INDEVUILBAK DE VLAAMSE AANPAK. Els Gommeren januari 2017

INDEVUILBAK DE VLAAMSE AANPAK. Els Gommeren januari 2017 INDEVUILBAK DE VLAAMSE AANPAK Els Gommeren januari 2017 INFOSESSIES 2017 Agenda : verwelkoming + voorstelling netheidsnetwerk toelichting camera s ( commissaris Vercaigne Ieper) beloningssystemen pauze

Nadere informatie

Start zwerfvuilcampagne Indevuilbak - Zelzate

Start zwerfvuilcampagne Indevuilbak - Zelzate Dinsdag 31 mei 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Start zwerfvuilcampagne Indevuilbak - Zelzate Dames en heren, Beste aanwezigen, Mevrouw De Baets, Mijnheer

Nadere informatie

RVB 2015_33 Vennootschapsbelasting op intergemeentelijke samenwerkingsverbanden verweer bij het Grondwettelijk Hof

RVB 2015_33 Vennootschapsbelasting op intergemeentelijke samenwerkingsverbanden verweer bij het Grondwettelijk Hof RVB 2015_33 Vennootschapsbelasting op intergemeentelijke samenwerkingsverbanden verweer bij het Grondwettelijk Hof Principiële beslissing tot mede aanvechten van de programmawet van eind 2014 Dit document

Nadere informatie

AFVALVERBRANDING IN VLAANDEREN

AFVALVERBRANDING IN VLAANDEREN AFVALVERBRANDING IN VLAANDEREN Pleidooi voor een hernieuwd moratorium Dit document werd goedgekeurd op Het betreft Gewenste beslissing van de Raad van Bestuur Verantwoordelijke stafleden Andere relevante

Nadere informatie

Beleid en ondersteuning t.a.v. gft-verwerking Luc Vanacker (OVAM/ere-voorzitter Vlaco) Ann Braekevelt (OVAM) Kristel Vandenbroek (Vlaco)

Beleid en ondersteuning t.a.v. gft-verwerking Luc Vanacker (OVAM/ere-voorzitter Vlaco) Ann Braekevelt (OVAM) Kristel Vandenbroek (Vlaco) Beleid en ondersteuning t.a.v. gft-verwerking 19.04.2013 Luc Vanacker (OVAM/ere-voorzitter Vlaco) Ann Braekevelt (OVAM) Kristel Vandenbroek (Vlaco) Evolutie in beleidsdoelstellingen Afvalstoffenplan (1991-1995)

Nadere informatie

Vlaamse bedrijven produceren minder afval en sorteren voortaan ook pmd

Vlaamse bedrijven produceren minder afval en sorteren voortaan ook pmd Persmededeling JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Dinsdag 13 november 2012 Vlaamse bedrijven produceren minder afval en sorteren voortaan ook pmd Vlaams minister van Leefmilieu

Nadere informatie

Plaatsingslijst van het archief van de afdeling Interlokale Samerwerking en Lokale Openbare Bedrijven. Overdracht 2004 ( ) / G.

Plaatsingslijst van het archief van de afdeling Interlokale Samerwerking en Lokale Openbare Bedrijven. Overdracht 2004 ( ) / G. BE-A0512_105262_103507_DUT Plaatsingslijst van het archief van de afdeling Interlokale Samerwerking en Lokale Openbare Bedrijven. Overdracht 2004 (1986-2001) / G. Leloup Het Rijksarchief in België Archives

Nadere informatie

1. Ja, internaliseer die kost

1. Ja, internaliseer die kost STELLING 1: Kauwgomproducenten moeten opdraaien voor de kosten van verwijdering van kauwgom van stoepen en straten 12 1. Ja, internaliseer die kost 14 15 9 2. Neen, handhaving en boetes is het antwoord

Nadere informatie

Analyse van de markt voor inzameling en verwerking van huishoudelijk afval Jaar 2012

Analyse van de markt voor inzameling en verwerking van huishoudelijk afval Jaar 2012 FEBEM vzw Federatie van Bedrijven voor Milieubeheer FEGE asbl Fédération des Entreprises de Gestion de L'Environnement Analyse van de markt voor inzameling en verwerking van huishoudelijk afval Jaar 2012

Nadere informatie

Donderdag 14 juni Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Volvo Trucks Oostakker

Donderdag 14 juni Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Volvo Trucks Oostakker Donderdag 14 juni 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Lancering eerste Volvo Hybride (26 ton) vrachtwagen Volvo Trucks Oostakker Geachte heer Sid (directeur

Nadere informatie

IVAGO laat sinds oprichting kinderen bewust met afval omspringen

IVAGO laat sinds oprichting kinderen bewust met afval omspringen Gent, 21 november 2012 PERSTEKST o ref.: Comm/KVC/121121 contact: Koen Van Caimere afdelingshoofd communicatie tel.: 09 240 81 09 0478 25 85 94 e-mail: koen.van.caimere@ivago.be IVAGO laat sinds oprichting

Nadere informatie

ECONOMISCH BELANG VAN NETAANSLUITING VOOR IVBO. Geert Dooms Unit Manager Verwerking

ECONOMISCH BELANG VAN NETAANSLUITING VOOR IVBO. Geert Dooms Unit Manager Verwerking ECONOMISCH BELANG VAN NETAANSLUITING VOOR IVBO Geert Dooms Unit Manager Verwerking IVBO Wie zijn we? Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering en verwerking in Brugge en Ommeland IVBO

Nadere informatie

MEER en BETERE selectieve inzameling bij BEDRIJVEN

MEER en BETERE selectieve inzameling bij BEDRIJVEN MATERIALENDECREET & VLAREMA Isabelle Van de Populiere Sales & Data Manager MEER en BETERE selectieve inzameling bij BEDRIJVEN NoonTalk@Elexys 28.06.2012 Nieuw wetgevend kader Europese kaderrichtlijn afvalstoffen

Nadere informatie

Bijlage 4: Berekening van de restafvaldoelstelling

Bijlage 4: Berekening van de restafvaldoelstelling Bijlage 4: Berekening van de restafvaldoelstelling Voor elke Belfius-cluster werd de mediaan bepaald van het huishoudelijk restafval per inwoner. De mediaan vormt de basis voor de doelstelling, zodat zeer

Nadere informatie

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO Advies Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling 1. Inleiding Op 8 juni 2009 werd de SERV om advies gevraagd over de fiches ter invulling

Nadere informatie

Jaarbericht Interafval

Jaarbericht Interafval Jaarbericht 2011 Interafval Het Interafval Jaarbericht 2011 wil de hechte band tussen de gemeenten en hun intergemeentelijke samenwerkingsverbanden voor afvalbeheer in de verf zetten. Als gemeentelijke

Nadere informatie

In 2016 doen we opnieuw een open oproep aan alle lokale besturen om in te tekenen voor deze projecten.

In 2016 doen we opnieuw een open oproep aan alle lokale besturen om in te tekenen voor deze projecten. 1. Situering Sinds 2011 selecteert 'indevuilbak' jaarlijks een beperkt aantal integrale proefprojecten die financiële ondersteuning en begeleiding van de medewerkers van het Netheidsnetwerk krijgen. Dit

Nadere informatie

Toelichting afvalcijfers 2017

Toelichting afvalcijfers 2017 Toelichting afvalcijfers 2017 ALGEMEEN IVAREM is de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer in de regio Mechelen. Het is haar doelstelling om een vooruitstrevend duurzaam en integraal afvalbeleid

Nadere informatie

Masterclass Afval en Grondstof. Het Nederlandse Afvalbeleid in vogelvlucht, gemeenten in de circulaire economie

Masterclass Afval en Grondstof. Het Nederlandse Afvalbeleid in vogelvlucht, gemeenten in de circulaire economie Masterclass Afval en Grondstof Het Nederlandse Afvalbeleid in vogelvlucht, gemeenten in de circulaire economie Gemeentelijk Afvalcongres, 19 maart 2015 AGENDA 1. 2. 3. 4. 5. Afvalmanagement Ladder van

Nadere informatie

74% van het Vlaamse bedrijfsafval krijgt tweede leven

74% van het Vlaamse bedrijfsafval krijgt tweede leven Mechelen, 11 juni 214 74% van het Vlaamse bedrijfsafval krijgt tweede leven Nieuwe studie zet economisch effect en belang van de afval- en materialensector in de verf De Vlaamse bedrijven produceerden

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 1. Situering De Openbare Vlaamse

Nadere informatie

Circulaire Economie in de bouwsector. Veerle Labeeuw (Team Vlaams Materialenprogramma, OVAM) Jiska Verhulst (Directeur Plan C vzw) 15 maart 2016

Circulaire Economie in de bouwsector. Veerle Labeeuw (Team Vlaams Materialenprogramma, OVAM) Jiska Verhulst (Directeur Plan C vzw) 15 maart 2016 Circulaire Economie in de bouwsector Veerle Labeeuw (Team Vlaams Materialenprogramma, OVAM) Jiska Verhulst (Directeur Plan C vzw) 15 maart 2016 WIE? Sinds 2012 Historiek van afvalbeleid naar Kleine regio,

Nadere informatie

Opties voor een vernieuwd verpakkingenbeleid Krachtlijnen eindverwerking

Opties voor een vernieuwd verpakkingenbeleid Krachtlijnen eindverwerking Opties voor een vernieuwd verpakkingenbeleid Krachtlijnen eindverwerking John Wante Vlaams parlement, 17 april 2018 Uitdagingen en knelpunten Toename wegwerpverpakkingen, vooral plastic nietdrankverpakkingen

Nadere informatie

IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen.

IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. TOELICHTING AFVALCIJFERS IVAREM 2015 ALGEMEEN IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. Het is haar doelstelling om een vooruitstrevend duurzaam en integraal

Nadere informatie

Lijst met namen en afkortingen

Lijst met namen en afkortingen Lijst met namen en afkortingen AEEA CEMR Copidec FANC FEBEM Fost Plus gft MWE NVRD Ovam pmd Recupel Recytyre Valorfrit Valorlub VVSG Afgedankte elektrische en elektronische apparaten Council of European

Nadere informatie

Toekomst van bermgrasvergisting in Vlaanderen Studie- en demodag Bermg(r)as

Toekomst van bermgrasvergisting in Vlaanderen Studie- en demodag Bermg(r)as Toekomst van bermgrasvergisting in Vlaanderen Studie- en demodag Bermg(r)as Nico Vanaken OVAM Inhoud Algemeen Bermmaaisel in het bestaande afval- en materialenbeleid Enkele aandachtspunten Bermmaaisel

Nadere informatie

Naar een asbestveilig Vlaanderen. Woord van de voorzitter. De grenzen van het recyclagepark

Naar een asbestveilig Vlaanderen. Woord van de voorzitter. De grenzen van het recyclagepark Colofon Inhoud Woord van de voorzitter 4 Naar een asbestveilig Vlaanderen 18 De grenzen van het recyclagepark 7 Waarheen met de 20 uitgebreide producentenverantwoordelijkheid? Tekst en realisatie: Lieselot

Nadere informatie

NAAM POSTCODE GEMEENTE INWONERS 2016 Beschikbaar Quota Quota IC IVM 9880 AALTER IVM 9960 ASSENEDE IVM 9840 DE PINTE IVM

NAAM POSTCODE GEMEENTE INWONERS 2016 Beschikbaar Quota Quota IC IVM 9880 AALTER IVM 9960 ASSENEDE IVM 9840 DE PINTE IVM NAAM POSTCODE GEMEENTE INWONERS 2016 Beschikbaar Quota Quota IC IVM 9880 AALTER 20 218 5 IVM 9960 ASSENEDE 14 083 3 IVM 9840 DE PINTE 10 367 3 IVM 9800 DEINZE 30 667 7 IVM 9900 EEKLO 20 561 5 IVM 9940

Nadere informatie

NAAM POSTCODE GEMEENTE INWONERS 2016 Beschikbaar Quota Quota IC IVM 9880 AALTER IVM 9960 ASSENEDE IVM 9840 DE PINTE IVM

NAAM POSTCODE GEMEENTE INWONERS 2016 Beschikbaar Quota Quota IC IVM 9880 AALTER IVM 9960 ASSENEDE IVM 9840 DE PINTE IVM NAAM POSTCODE GEMEENTE INWONERS 2016 Beschikbaar Quota Quota IC IVM 9880 AALTER 20 218 10 IVM 9960 ASSENEDE 14 083 10 IVM 9840 DE PINTE 10 367 10 IVM 9800 DEINZE 30 667 10 IVM 9900 EEKLO 20 561 10 IVM

Nadere informatie

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren,

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren, Vrijdag 10 september 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Comité van de Regio s Resource Efficient Europa Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau,

Nadere informatie

Lokale besturen en milieubedrijven: spelverdelers of aan de zijlijn van de circulaire economie?

Lokale besturen en milieubedrijven: spelverdelers of aan de zijlijn van de circulaire economie? zesde afval- en materialencongres Lokale besturen en milieubedrijven: spelverdelers of aan de zijlijn van de circulaire economie? Van Gansewinkel LEUVEN PHILIPSSITE - SPORTOASE donderdag 16 november 2017

Nadere informatie

Ondergrondse inzamelsystemen. Griet Bossaerts Stafmedewerker IOK Afvalbeheer

Ondergrondse inzamelsystemen. Griet Bossaerts Stafmedewerker IOK Afvalbeheer Ondergrondse inzamelsystemen Griet Bossaerts Stafmedewerker IOK Afvalbeheer Agenda IOK Afvalbeheer waarom afval ondergronds knelpunten uit het verleden rol van de intercommunale opmaak verordening en stedenbouwkundige

Nadere informatie

I nter a f va l. Jaarbericht 2009

I nter a f va l. Jaarbericht 2009 I nter a f va l Jaarbericht 2009 De voorzitter aan het woord 3 Naar een nieuw afvalstoffendecreet 5 Overcapaciteit 6 Op zoek naar energie uit hernieuwbare bronnen 7 Een regiefunctie voor de composteerders

Nadere informatie

DUURZAAMHEIDS- VERSLAG 2017

DUURZAAMHEIDS- VERSLAG 2017 DUURZAAMHEIDS- VERSLAG 2017 Over dit rapport Dit duurzaamheidsverslag gaat over de leden van Interafval, het samenwerkingsverband van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), alle Vlaamse

Nadere informatie

Zaterdag 26 juni 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening vernieuwd containerpark Erpe-Mere

Zaterdag 26 juni 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening vernieuwd containerpark Erpe-Mere Zaterdag 26 juni 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening vernieuwd containerpark Erpe-Mere Dames en heren, Beste aanwezigen, Vandaag voelen we niet

Nadere informatie

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad Waarom we allen een rol spelen Brugge, 13 oktober 2016 Ashley Hennekam, Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten VVSG Vereniging van Vlaamse

Nadere informatie

inhoud 17 Biomassa 17 Afzet compost 17 Groenafval als groene energie 5 Woord vooraf 5 Dankwoord

inhoud 17 Biomassa 17 Afzet compost 17 Groenafval als groene energie 5 Woord vooraf 5 Dankwoord inhoud 5 Woord vooraf 5 Dankwoord 7 De Europese Unie doet ertoe 7 Europa ziet intergemeentelijke samenwerking wel zitten 7 Herziening van de kaderrichtlijn roept vragen op 7 Een richtlijn voor elektrisch

Nadere informatie

VVSG Raad van Bestuur van 6 mei 2015

VVSG Raad van Bestuur van 6 mei 2015 Inzameling van verpakkingsafval RVB 2015_32 Overzicht van een aantal recente evoluties Dit document werd goedgekeurd op Het betreft VVSG Raad van Bestuur van 6 mei 2015 een overzicht van heel wat evoluties

Nadere informatie

WELKOM. Jeugdwerk in de Stad

WELKOM. Jeugdwerk in de Stad WELKOM op het startmoment van het traject Jeugdwerk in de Stad Stedelijkheid? Heel breed! Stedelijkheid beperkt zich niet tot de kern van steden, maar lekt naar randgebieden Het Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

Overlast en GAS: een geslaagd huwelijk?

Overlast en GAS: een geslaagd huwelijk? Overlast en GAS: een geslaagd huwelijk? Studiedag CPS Beheren van de publieke ruimte 19 november, Mechelen Koen Van Heddeghem Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) Historiek GAS VVSG onderzoek

Nadere informatie

Wat ik thuis sorteer, kan ik in mijn bedrijf evenzeer

Wat ik thuis sorteer, kan ik in mijn bedrijf evenzeer Wat ik thuis sorteer, kan ik in mijn bedrijf evenzeer OVAM Dimitri Strybos Nieuw Duurzaam Materialenbeleid Een eerste grote stap is gezet grondstoffen productie distributie burgers afvalverwerking 2011

Nadere informatie

FAQ. Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

FAQ. Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden FAQ Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden cjm.vlaanderen.be INHOUD 1 Wie kan aanvragen?... 3 1.1 Moet een projectvereniging voor een IGS opgericht zijn

Nadere informatie

2beeld cover: Ophaling van grofvuil aan huis door IDM. Van zakken naar bakken: inzameling aan huis door IDM

2beeld cover: Ophaling van grofvuil aan huis door IDM. Van zakken naar bakken: inzameling aan huis door IDM 2beeld cover: Ophaling van grofvuil aan huis door IDM Van zakken naar bakken: inzameling aan huis door IDM INHOUD Voorwoord 5 Decreet intergemeentelijke samenwerking aangepast 7 Fiscaal statuut van de

Nadere informatie

Naar een sterker lokaal sociaal beleid Organisatie van het sociaal beleid na integratie gemeente-ocmw

Naar een sterker lokaal sociaal beleid Organisatie van het sociaal beleid na integratie gemeente-ocmw Naar een sterker lokaal sociaal beleid Organisatie van het sociaal beleid na Hoorzitting Vlaams parlement 12 mei 2015 Mark Suykens, Piet Van Schuylenbergh Inhoud 1. VVSG neemt akte van Vlaamse keuzes 2.

Nadere informatie

FAQ. Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

FAQ. Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden FAQ Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden cjm.vlaanderen.be INHOUD 1 Wie kan aanvragen?... 3 1.1 Moet een projectvereniging voor een IGS opgericht zijn

Nadere informatie

Openbare reinheid in Vlaanderen

Openbare reinheid in Vlaanderen Openbare reinheid in Vlaanderen Adjunct van de directeur Beleidsmedewerker OVAM Stationsstraat 110 2800 Mechelen tel: 015 284 284 info@ovam.be www.ovam.be 3 Situering openbare reinheid Definities Zwerfvuil

Nadere informatie

Woord van de voorzitter. Nieuw uitvoeringsplan: meer maatwerk voor minder afval. Fiscaal statuut van de intergemeentelijke samenwerking

Woord van de voorzitter. Nieuw uitvoeringsplan: meer maatwerk voor minder afval. Fiscaal statuut van de intergemeentelijke samenwerking Colofon Inhoud Woord van de voorzitter 4 Subsidiebesluit 14 Nieuw uitvoeringsplan: meer maatwerk voor minder afval 6 De producent is verantwoordelijk voor zijn product 16 Fiscaal statuut van de intergemeentelijke

Nadere informatie

Water 38,8 M. 1,3 miljoen. inwoners waarvan afvalwater gezuiverd werd. 102 miljoen m3. Gezuiverd water. 112 miljoen. m3 gezuiverd afvalwater

Water 38,8 M. 1,3 miljoen. inwoners waarvan afvalwater gezuiverd werd. 102 miljoen m3. Gezuiverd water. 112 miljoen. m3 gezuiverd afvalwater BELGIË EN LUXEMBURG De milieu- uitdagingen van onze klanten aangaan Omdat onze beslissingen, keuzes en acties van vandaag de wereld van morgen zullen beïnvloeden, zet Veolia Belgium & Luxembourg zich in

Nadere informatie

Wallonië Samenwerking tussen de Vlaamse en Brusselse openbare crematoria

Wallonië Samenwerking tussen de Vlaamse en Brusselse openbare crematoria Verslag van de Raad van Bestuur van 7 oktober 2014 inzake het belang van de deelneming van IGS WESTLEDE aan het Verenigd Netwerk van Openbare Crematoria vzw Inleiding De Vlaamse en Brusselse intergemeentelijke

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 september 2013 Toelichting Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/4 Provinciale initiatieven. Dienstverlenende vereniging IGEAN.

Nadere informatie

Welkom bij de afvalintercommunale

Welkom bij de afvalintercommunale Welkom bij de afvalintercommunale JAARBERICHT 2018 1 INTERAFVAL welkom FOTO: IVAGO 2 Beste bestuurder, Op 1 januari 2019 is de nieuwe gemeentelijke bestuursperiode gestart. Hiermee zetten ook de intergemeentelijke

Nadere informatie

EcoWerf staat open voor dialoog en wil verdere informatie geven. We willen dit graag verder en meer in detail met u bespreken.

EcoWerf staat open voor dialoog en wil verdere informatie geven. We willen dit graag verder en meer in detail met u bespreken. Memorandum gemeenteraadsverkiezingen 2018 EcoWerf heeft een duidelijke missie voor ogen: EcoWerf voert voor én met haar gemeenten een duurzaam en integraal afvalbeleid, dat vernieuwt en vooruitdenkt om

Nadere informatie

AFVAL- EN MATERIALENBELEID VAN 7 TOT 9 SEPTEMBER 2015 IN ANTWERPEN

AFVAL- EN MATERIALENBELEID VAN 7 TOT 9 SEPTEMBER 2015 IN ANTWERPEN WERELDCONGRES AFVAL- EN MATERIALENBELEID VAN 7 TOT 9 SEPTEMBER 2015 IN ANTWERPEN ISWA, de International Solid Waste Association, is de belangrijkste overkoepelende non-profit vereniging die wereldwijd

Nadere informatie

Weekdagen. Art Art 250 Acc 50 Acc 100 Acc 150 Acc 2 Acc 3 Ap 50 Ap 100 Ap 200 Ap 400

Weekdagen. Art Art 250 Acc 50 Acc 100 Acc 150 Acc 2 Acc 3 Ap 50 Ap 100 Ap 200 Ap 400 Nationale tarieven 2016 Art 1 000 Art 250 50 2 3 Ap 50 Ap Ap Ap 400 Width x heigth in mm 255 x 385 142 x 255 x 50 255 x 255 x 94 x 385 142 x 385 45 x 50 94 x 50 94 x 191 x Width in columns 5 col 3 col

Nadere informatie

Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Animatie over afval voor de kleinsten

Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Animatie over afval voor de kleinsten Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Animatie over afval voor de kleinsten Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Wat is er aan de hand in Viesvuilland? is een educatieve workshop op maat van de allerkleinsten,

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Resultaten bevraging van de Logo s. Suggesties voor een betere lokale samenwerking

Resultaten bevraging van de Logo s. Suggesties voor een betere lokale samenwerking Inleiding Resultaten bevraging van de Logo s Ondersteuning Logo s door de provincies Ondersteuning Logo s door de lokale besturen Suggesties voor een betere lokale samenwerking Bevraging in opdracht van

Nadere informatie

Uitvoeringsplan huishoudelijk

Uitvoeringsplan huishoudelijk Vlaanderen is materiaalbewust Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval. Verslag inspraaken adviesreacties SAMEN MAKEN WE MORGEN MOOIER OVAM WWW.OVAM.BE 1 Documentbeschrijving

Nadere informatie

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Welke uitdagingen liggen er? Een samenleving neemt zorg op voor en biedt bescherming aan haar kinderen. Ze biedt ondersteuning aan de diversiteit van gezinnen die

Nadere informatie

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Dienst: Publieke ruimte. Functienaam: hulptechnicus openbare netheid

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Dienst: Publieke ruimte. Functienaam: hulptechnicus openbare netheid Functie Graadnaam: hulptechnicus Functienaam: hulptechnicus openbare netheid Functiegroep: technisch medewerkers Functionele loopbaan: E1-E3 Afdeling: Wonen en Omgeving Dienst: Publieke ruimte Subdienst:

Nadere informatie

Reguleringsimpactanalyse voor Pendelfonds: ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering

Reguleringsimpactanalyse voor Pendelfonds: ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering Reguleringsimpactanalyse voor Pendelfonds: ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering Gebruik de RIA-leidraad en de RIA-checklist om deze RIA in te vullen. 1 Gegevens van het advies 1.1 Gegevens van de

Nadere informatie

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 16 DECEMBER 2010.

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 16 DECEMBER 2010. ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 16 DECEMBER 2010 inzake het ontwerp van besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke

Nadere informatie

Het beheer van huishoudelijk verpakkingsafval in België

Het beheer van huishoudelijk verpakkingsafval in België Het beheer van huishoudelijk verpakkingsafval in België Context Verpakkingsafval: het topje van de ijsberg 4500 kg/inw./jaar 450 kg/inw./jaar 75 kg/inw./jaar Afval Huishoudelijk afval Huishoudelijk verpakkingsafval

Nadere informatie

Lokale besturen en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Halle, 20 maart 2018 Algemene Overlegcommissie

Lokale besturen en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Halle, 20 maart 2018 Algemene Overlegcommissie Lokale besturen en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen Halle, 20 maart 2018 Algemene Overlegcommissie SDGs Inleiding tot de SDGs 3 - SDG's Een terugblik T O E N N U 4 - SDG's MDGs vs SDGs MDGs SDGs

Nadere informatie

VR DOC.0997/3BIS

VR DOC.0997/3BIS VR 2016 1609 DOC.0997/3BIS Verslag inspraak- en adviesreacties over het ontwerp Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Inleiding... 4 1.1 Informatieverstrekking...

Nadere informatie

nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK s)

nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK s) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK

Nadere informatie

Lokaal Multidisciplinair Netwerk NOORDERKEMPEN

Lokaal Multidisciplinair Netwerk NOORDERKEMPEN Lokaal Multidisciplinair Netwerk NOORDERKEMPEN Inhoud LMN? Functie? Website Wat is een LMN? Opgestart in 2009 Opgericht ter ondersteuning van zorgverleners bij het aangaan van zorgtrajecten Initiatief

Nadere informatie

Gft en groenafval: waardevolle grondstoffen. Kristel Vandenbroek Studiedag VVSG

Gft en groenafval: waardevolle grondstoffen. Kristel Vandenbroek Studiedag VVSG Gft en groenafval: waardevolle grondstoffen Kristel Vandenbroek Studiedag VVSG 19.06.2012 Vlarema Afdeling 4.3. Afzonderlijke inzameling van afvalstoffen Art. 4.3.1. Ten minste de volgende huishoudelijke

Nadere informatie

Onderzoek Afvalsamenwerking Twente

Onderzoek Afvalsamenwerking Twente Waarderweg 33B-10 haarlem, postbus 2016 2002 la haarlem, t 023 5319141, e info@iprnormag.nl. Onderzoek Afvalsamenwerking Twente Nadere informaties in de aanloop naar het Symposium op 4april 2013 20 februari

Nadere informatie

nr. 237 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 2 januari 2017 aan LIESBETH HOMANS Lokale besturen - Financieringsmogelijkheden

nr. 237 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 2 januari 2017 aan LIESBETH HOMANS Lokale besturen - Financieringsmogelijkheden SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 237 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 2 januari 2017 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN,

Nadere informatie

LABO LEREN AFVAL BEHEREN OP SCHOOL

LABO LEREN AFVAL BEHEREN OP SCHOOL LABO LEREN AFVAL BEHEREN OP SCHOOL LEREN AFVAL BEHEREN OP SCHOOL Kinderen bewust leren omgaan met afval Leren Afval Beheren Op school (LABO) is een educatieve workshop die leerlingen uit de tweede en derde

Nadere informatie

Overeenkomst openbare netheid

Overeenkomst openbare netheid Open overeenkomst tussen het Vlaamse Gewest en het bedrijfsleven betreffende het engagement van het bedrijfsleven in de strijd voor een properder Vlaanderen. (Hierna 'de Overeenkomst') Tussen: Het Vlaamse

Nadere informatie

Impactanalyse statiegeld

Impactanalyse statiegeld Impactanalyse statiegeld Effecten van het invoeren van statiegeld op eenmalige drankverpakkingen in Vlaanderen An Van Pelt Situering impactanalyse Vlaams Regeerakkoord 2015 2019 (...) Tegen 2015 laten

Nadere informatie

Verloop. Quiz. Rollenspel. Debat. U kunt verschillende werkvormen kiezen:

Verloop. Quiz. Rollenspel. Debat. U kunt verschillende werkvormen kiezen: Da' s proper Wat is Da s proper!? Da s proper! is een educatieve workshop voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs. De workshop maakt hen bewust van afvalbeheer, zwerfvuil en duurzame consumptie en

Nadere informatie

IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen.

IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. TOELICHTING AFVALCIJFERS IVAREM 2016 ALGEMEEN IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. Het is haar doelstelling om een vooruitstrevend duurzaam en integraal

Nadere informatie

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s In een globaliserende economie moeten regio s en ondernemingen internationaal concurreren. Internationalisatie draagt bij tot de economische

Nadere informatie

2. Hoeveel budget werd daartoe uitgetrokken uit de Vlaamse begroting per begrotingsjaar? Graag een overzicht sinds de invoering van de maatregel.

2. Hoeveel budget werd daartoe uitgetrokken uit de Vlaamse begroting per begrotingsjaar? Graag een overzicht sinds de invoering van de maatregel. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 722 van ANN SOETE datum: 7 september 2018 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Steden en gemeenten - Premiestelsels Eén van de meest hinderlijke

Nadere informatie

Brussel, 10 september _AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen. Advies. Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen

Brussel, 10 september _AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen. Advies. Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen Brussel, 10 september 2003 091003_AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen Advies Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding...3 2. Krachtlijnen van het advies... 3 3. Advies...4 3.1.

Nadere informatie

Huizen van het Kind. Gezinnen ondersteunen in hun kracht

Huizen van het Kind. Gezinnen ondersteunen in hun kracht Huizen van het Kind Gezinnen ondersteunen in hun kracht Een noodzakelijke, natuurlijke evolutie ondersteund door een nieuwe regelgeving www.huizenvanhetkind.be Doelstelling Hoe Regels Doelstelling Hoe

Nadere informatie

Op de specifieke deelvragen luidt het antwoord als volgt:

Op de specifieke deelvragen luidt het antwoord als volgt: FREYA VAN DEN BOSSCHE VLAAMS MINISTER VAN ENERGIE, WONEN, STEDEN EN SOCIALE ECONOMIE ANTWOORD ANTWOORD op vraag nr. 612 van 4 juli 2012 van FILIP DEWINTER De wachtlijsten in de sociale huisvestingssector

Nadere informatie

Naar een organisatie van de Preventieve Gezinsondersteuning in Gent krijtlijnen voor de realisatie van de Huizen van het Kind

Naar een organisatie van de Preventieve Gezinsondersteuning in Gent krijtlijnen voor de realisatie van de Huizen van het Kind Naar een organisatie van de Preventieve Gezinsondersteuning in Gent krijtlijnen voor de realisatie van de Huizen van het Kind Inhoud Inleiding... 1 Aansturing en overleg... 2 Doelstellingen en doelgroep...

Nadere informatie

zittingsjaar 2011-2012 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie

zittingsjaar 2011-2012 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie vergadering C214 WON20 zittingsjaar 2011-2012 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie van 3 mei 2012 2 Commissievergadering nr. C214 WON20 (2011-2012) 3

Nadere informatie

Transparante vertegenwoordiging bij intercommunales

Transparante vertegenwoordiging bij intercommunales Transparante vertegenwoordiging bij intercommunales Het gemeentebestuur van Zaventem heeft een transparant en democratisch systeem dat enerzijds afgevaardigden in intercommunales aanstelt en anderzijds

Nadere informatie

Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed!

Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed! Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed! Gent Samen voor een lokaal gezinsbeleid Introductie (Re)organisatie aan de gang op vlak van zorg EVA, AGB OCMW-verenigingen (bv. zorgbedrijf ) Privatiseringen

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 8e Directie Dienst 81 Planning en Natuurbehoud Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0713224 betreft verslaggever KRINGLOOPCENTRA Herziening subsidiereglement ter ondersteuning van de kringloopcentra

Nadere informatie