Anesthesie voor de cardiovasculair belaste patiënt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Anesthesie voor de cardiovasculair belaste patiënt"

Transcriptie

1 Anesthesie voor de cardiovasculair belaste patiënt 1. Inleiding De cardiovasculair belaste patiënt is voor de anesthesist een hele uitdaging gezien cardiovasculaire pathologie op elk orgaansysteem zijn invloed zal hebben, wat dan ook gepaard gaat met een hoge incidentie van comorbiditeit in deze oudere populatie. In het perioperatief anesthetisch beleid is het, zoals bij elke andere anesthesie, van groot belang de vitale functies optimaal te behouden. Meer dan bij andere pathologieën is myocarddysfunctie de belangrijkste oorzaak van morbiditeit, hoe klein de heelkundige procedure ook lijkt te zijn. In geval van vasculaire heelkunde hebben deze patiënten bovendien een uitgesproken graad van atherosclerose, dewelke een progressieve systeemaandoening is. Dit zal gradueel de arteriële flow belemmeren tot er nagenoeg geen compensatiemechanismen meer over zijn. Belangrijke risicofactoren voor atherosclerose zijn: leeftijd, mannelijke geslacht, diabetes, roken, arteriële hypertensie en hypercholesterolemie. Een andere groep van patiënten heeft eerder een cardiale problematiek, zijnde klepdysfuncties of hartfalen. Als naslagwerk kunt u gebruik maken van het volgende artikel: Kristensen SD, Knuuti J, Saraste A, Anker S, Bøtker HE, Hert SD, et al ESC/ESA Guidelines on noncardiac surgery: cardiovascular assessment and management: The Joint Task Force on non-cardiac surgery: cardiovascular assessment and management of the European Society of Cardiology (ESC) and the European Society of Anaesthesiology (ESA). Vol. 35, European heart journal. The Oxford University Press; pp Identificatie van de risicopatiënt Een zeer belangrijk aspect in het anesthetisch beleid is het vroegtijdig identificeren van de risicopatiënt. Er zijn verschillende instrumenten hiervoor beschikbaar, waarbij de Revised Cardiac Risk Index zeer geschikt is om de kans op majeure cardiale complicaties te evalueren. In deze score zijn er 6 onafhankelijke risicofactoren beschreven: 1/ Hoog risico chirurgie; 2/ Voorgeschiedenis van ischemische hartziekte; 3/ Voorgeschiedenis van congestief hartfalen; 4/ Voorgeschiedenis van CVA; 5/ IDDM; 6/ Serum creatinine >2 mg/dl. Hoe meer risicofactoren de patiënt heeft (0 = 0.5%, 1 = 1.3%, 2 = 3.6% en >3 = 9.1%), hoe hoger de kans op een majeure cardiale complicatie is. Het bepalen van de inspanningstolerantie (functional capacity) is bij deze patiëntengroep ook van groot belang. Dit drukt men uit in metabole equivalenten (METs) waarbij 1 MET het metabool verbruik in rust is, 4 METs komt overeen met 2 verdiepingen de trap op gaan en intensief sporten is >10 METs. Een slechte inspanningstolerantie duidt op een verminderde reserve, wat de outcome negatief kan beïnvloeden. 3. De preoperatieve evaluatie Voor een uitgebreide uiteenzetting over de preoperatieve evaluatie en optimale cardiale oppuntstelling van de patiënt verwijs ik naar de lessen van preoperatieve anesthesie.

2 4. Carotisheelkunde Inleiding Er bestaat een sterk verband tussen het optreden van cerebrovasculaire accidenten en een (gedeeltelijke) occlusie van de arteria carotis. De belangrijkste oorzaak van arteria carotis occlusie is atherosclerose. De klinische manifestaties van carotisaantasting kunnen variëren van een asymptomatische aantasting, een transient ischemic attack (TIA), monoculaire blindheid tot een cerebrovasculair accident met cerebraal infarct en zelfs dood. Een carotisendarterectomie kan zowel de symptomen van een gedeeltelijke carotis occlusie reduceren en een CVA voorkomen. Er bestaat al lange tijd enige controverse over de specifieke indicaties voor carotisheelkunde. Er bestaat consensus dat de carotisendarterectomie geïndiceerd is in patiënten met symptomatische carotis aantasting, patiënten met een occlusie meer dan 70% en patiënten met een occlusie boven de 50% met een duidelijk afwijkende oculaire pletysmografie. Pathofysiologie Om het bloeddrukbeleid bij carotisheelkunde te bespreken, loont het de moeite de fysiologie van de cerebrale perfusie van naderbij te bekijken. De cerebrale bloedflow wordt bepaald door volgende factoren: Zenuwcelactiviteit (adenosine) Cerebrale Perfusiedruk (MAP ICP) & cerebrale autoregulatie PaCO2 ph van extracellulair hersenvocht PaO2 Lokale neurogene factoren (nitric oxide) De hersenen zijn afhankelijk van een aeroob metabolisme en kunnen slecht tegen hypoperfusie. Ze vragen dan ook een groot deel van de cardiac output (50 ml/100g/minuut). Cerebrale ischemie ontstaat wanneer de cerebrale bloedflow minder dan 20 ml/100g/minuut bedraagt. Gezien de perfusie drukafhankelijk is en de schedel een rigide box is, zal een volume toename van het ene compartiment ten koste gaan van een ander. Het normale concept van cerebrale autoregulatie is bij patiënten met een chronisch ischemisch gebied niet werkzaam. De poststenotische zone heeft reeds een maximale vasodilatie waardoor de flow recht evenredig is met de cerebrale perfusie druk. Verder zal eventuele cerebrale vasodilatatie een steal fenomeen veroorzaken, waardoor de flow in de bedreigde zone nog verder zal dalen. Inverse steal zal het tegenovergestelde effect kunnen geven met een flow toename in deze ischemische zone.

3 Anesthetische aandachtspunten tijdens carotisheelkunde Het anesthetisch beleid tijdens een carotisendarterectomie behelst het beschermen van het hart en de hersenen tegen ischemie, hartritme- en bloeddrukcontrole en het onderdrukken van pijn en de chirurgische stressrespons. - Embolen 60-95% van de gevallen (chirurgische etiologie) - Hypoperfusie perfusiedruk behouden, collaterale flow? - Ritme afwijkingen mogelijk door glomus caroticum/vagus manipulatie lokale infiltratie en atropine - Hyperglycemie zal neurologische schade verergeren - Normoventilatie cave steal fenomeen Ondanks de slechts geringe chirurgische manipulatie zijn, mede door de pathofysiologische veranderingen in het arterieel vaatbed door de wijdverspreide atherosclerose, bloeddrukschommelingen zeer frequent. Het behouden van een adequate perfusiedruk is zeer belangrijk, dit betekent een bloeddruk in de hoog normale range (= preoperatieve bloeddruk %). Hiervoor kan men verschillende sympathomimetica gebruiken, doch cave de toename van cardiaal zuurstofdemand. Zowel regionale/lokale anesthesie als ook algemene anesthesie zijn mogelijk. Er zijn voor- en nadelen voor elk van deze technieken. Patiënten selectie zal essentieel zijn. Er is tot op heden geen prospectieve gerandomiseerde studie uitgevoerd die de outcome heeft vergeleken. Monitoring - Carotis stompdruk (weinig specifiek) - EEG/transcraniële doppler/ssep/nirs weinig sensitief gezien evaluatie van klein gebied - Wakker optimale neurologische evaluatie, selectie patiënt, anesthesist en chirurg - Bloeddruk - Standaard monitoring (saturatie/ ) Postoperatief Neurologische evaluatie is essentieel gezien er een kans is op zowel transiënte als permanente neurologische complicaties (epilepsie, zenuwschade, TIA, CVA). Een adequate hemodynamische follow-up in de eerste uren is aangewezen omdat er enerzijds een baroreceptor dysfunctie kan bestaan, maar ook anderzijds een reëel gevaar op een hyperperfusie syndroom bestaat. Dit laatste kan door de acute flowtoename, in een voordien ischemische zone met verstoorde autoregulatie, aanleiding geven tot hoofdpijn, stuipen, neurologische symptomen als ook intracraniële overdruk. Daarom moet men postoperatieve hypertensie agressief behandelen in deze patiëntenpopulatie. Deze patiëntenpopulatie heeft ook een verhoogd risico op cardiale complicaties. Een eventuele postoperatieve bloeding in de hals kan aanleiding geven tot een moeilijke luchtweg en kan fataal aflopen voor deze patiënten gezien de zwelling de luchtweg zelfs volledig kan dicht duwen.

4 5. Aortachirurgie Chirurgie van de thoracoabdominale aorta wordt doorgaans beschouwd als de meest uitdagende chirurgische procedure wat betreft het anesthetisch en perioperatief beleid. Het spectrum van aandoeningen aan de aorta die heelkundige behandeling vereist, varieert van aneurysmata, acute en chronische aortadissectie, traumatische aortascheur en progressieve occlusie van de arteriën van de onderste ledematen. Anesthesie voor aortachirurgie vereist voldoende begrip van de fysiologie en pathofysiologie, kennis van de chirurgische procedure, mogelijkheid tot interpretatie van verschillende hemodynamische gegevens, farmacologische manipulatie en controle van de hemodynamiek. De aortaklem heeft in functie van het niveau verschillende uitgesproken effecten op: - Hemodynamisch (impedantie, afterload, preload, volumestatus, catecholamines) - Myocardiaal (reserves in myocardiale contractiliteit en coronaire flow bepalen gevaar op LV falen en subendocardiale ischemie, impedantie) - Metabool (intracellulaire acidose) - Renaal (reëel gevaar op acute nierinsufficiëntie door de klem ondanks behouden diurese) - Pulmonaal (respiratoire complicaties door release van toxines en fluids) - Spinaal (gevaar op paraplegie door spinale hypoperfusie, spinale perfusie pressure) Bij het lossen van de aortaklem treden opnieuw heel wat hemodynamische en metabole veranderingen op. De uitgebreidheid van deze effecten zijn opnieuw afhankelijk van de duur en niveau van de klem, de volumestatus van de patiënt en de aanwezigheid van een shunt. 6. Vasculaire heelkunde op het onderste lidmaat Heelkunde op de kleinere bloedvaten lijkt weliswaar mineure heelkunde. Dit gaat echter gepaard met een hoog risico op cardiovasculaire complicaties. Het is dan ook van groot belang er rekening mee te houden dat de morbiditeit en mortaliteit van deze patiënten overeenkomt met een abdominaal aorta aneurysma herstel. De ingrepen kunnen zowel inflow (obstructie oplossen door een stent, ballon of thrombectomie) of met een outflow procedure (overbrugging met bypass, femoro-popliteale bypass) gebeuren. Er zijn zeker mogelijkheden voor regionale anesthesie. Dit kan voordelen hebben op respiratoire complicaties en vroege patency van deze grafts. Het grote probleem voor neuraxiale technieken is echter de anti-aggregatie en antistollingstherapie die deze patiëntenpopulatie veelal neemt. Dit is echter van veel minder belang voor perifere zenuwblokkades. Gezien de uitgesproken co morbiditeit in deze typische patiëntenpopulatie, blijft een preoperatieve oppuntstelling essentieel. 7. Endovasculair herstel

5 Meer en meer open vasculaire ingrepen worden vervangen door het endovasculair plaatsen van al dan niet gecoverde stents, zowel op abdominaal als op thoracaal niveau. Belangrijke voordelen van deze aanpak zijn het beduidend kleinere chirurgische trauma en de slechts kortdurend noodzakelijke aortaklem (hier verwezenlijkt door het opblazen van een intra-aorta ballon). Hoewel deze endovasculaire benadering duidelijk minder bloeding, hemodynamische veranderingen en stollingsdefecten veroorzaakt, met dus een lagere operatieve morbiditeit en mortaliteit, blijft de lange termijn oudkomer nog altijd hetzelfde. Een typische bijkomende verantwoordelijkheid voor de anesthesist bij dit type operaties is het peroperatief uitvoeren van een TEE waar specifiek informatie verzameld kan worden in verband met het niveau van een aortadissectie, de evaluatie van de flow in de grote arteries, de positie van guidewires in de grote bloedvaten of het al dan niet aanwezig zijn van endovasculaire lekken. 8. Cardiale pathologie Klep lijden Een hartklep kan zowel sclerotisch/stenotisch zijn, wat een verhoogde flow weerstand geeft of insufficiënt, waardoor er een lek is en er een omgekeerde flow ontstaat. In dit stuk zullen we enkel de aortastenose bespreken gezien dit het meest frequent voorkomt in de westerse maatschappij. In geval van een aortastenose zal er een gradiënt ontstaan over de klep en deze druk moet overwonnen worden om een forward flow te generen. Het linker ventrikel zal deze drukgradiënt en ook de bloeddruk moeten genereren en deze drukoverbelasting zal op termijn aanleiding geven tot linkerventrikelhypertrofie. De ernst van aortastenose zal men berekenen op basis van klepoppervlakte of drukgradiënt. Enkele anesthetische goals zijn: - Behoud van afterload - Sinusritme - Voorkomen van extreme bradycardie of tachycardie - Invasieve monitoring Coronair lijden In geval van coronair lijden zal een zone van het hart onvoldoende bloedtoevoer hebben. Ook hier gelden de principes van hierboven. Zorg voor een adequate perfusie druk zodat de supply voldoende is. Daarnaast moet men hier ook rekening houden met demand, ofwel verbruik van het hart.

6 9. Besluit Het blijft, zoals bij elke patiënt, belangrijk om een stabiele anesthesie na te streven. Deze patiëntenpopulatie heeft een verminderde reserve en kan dan ook minder goed hemodynamische instabiliteit opvangen. Zorg dus dat u de basisprincipes leert kennen van de pathologie in kwestie en dat u ook de producten met hun farmacokinetiek en dynamiek kent.

Anesthesie voor vasculaire heelkunde

Anesthesie voor vasculaire heelkunde Anesthesie voor vasculaire heelkunde Dr. Carlo Missant Anesthesiologie UZ Leuven 1. Inleiding Het peri-operatief anesthesiologisch beleid van patiënten voor vasculaire heelkunde is een hele uitdaging door

Nadere informatie

Carotischirurgie, een halszaak. BRV jaarcongres Reehorst, Ede 12-03-2016

Carotischirurgie, een halszaak. BRV jaarcongres Reehorst, Ede 12-03-2016 Carotischirurgie, een halszaak BRV jaarcongres Reehorst, Ede 12-03-2016 Anatomie Carotis pathologie Stenoserend vaatlijden Dilaterend vaatlijden Dissectie Carotis pathologie Dilaterend Zeldzaam Atherosclerose,

Nadere informatie

Fysiologie van de aortaklem. Gert Poortmans Adj-kliniekhoofd Anesthesie UZ Leuven

Fysiologie van de aortaklem. Gert Poortmans Adj-kliniekhoofd Anesthesie UZ Leuven Fysiologie van de aortaklem Gert Poortmans Adj-kliniekhoofd Anesthesie UZ Leuven Aorta = autosnelweg In geval van probleem onstaat er een file: Eigenschappen van de autosnelweg Bestaande problemen Eigenschappen

Nadere informatie

Anesthesiologisch beleid bij heupfracturen. Vrijdagochtendkrans 26/09/2014 Sarah Cornelis DrP Van Loon

Anesthesiologisch beleid bij heupfracturen. Vrijdagochtendkrans 26/09/2014 Sarah Cornelis DrP Van Loon Anesthesiologisch beleid bij heupfracturen Vrijdagochtendkrans 26/09/2014 Sarah Cornelis DrP Van Loon Anesthesie en heupfracturen Inleiding Pre-operatieveaandachtspunten Pre-operatiefmanagement Intra-operatief

Nadere informatie

Basisbegrippen in de anesthesie tijdens verdiepende stage (groep 2 - startend 8 april 2019):

Basisbegrippen in de anesthesie tijdens verdiepende stage (groep 2 - startend 8 april 2019): Basisbegrippen in de anesthesie tijdens verdiepende stage (groep 2 - startend 8 april 2019): Aanpassingen op 19/03/2019 in t groen Aanpassingen op 25/03/2019 in t rood Maandag 8 april leslokaal 1 (1400-1830)

Nadere informatie

Perioperatieve Cardiale Complicaties. BJ Amsel 12 januari 2008

Perioperatieve Cardiale Complicaties. BJ Amsel 12 januari 2008 Perioperatieve Cardiale Complicaties BJ Amsel 12 januari 2008 Simple ideas for the simple-minded De patiënt moet een [naam ingreep] ondergaan Cardiale Complicaties Preoperatieve screening Preventie Postoperatieve

Nadere informatie

De Carotis (halsvaat OK) WJ Schuiling Anja van Schelven

De Carotis (halsvaat OK) WJ Schuiling Anja van Schelven De Carotis (halsvaat OK) WJ Schuiling Anja van Schelven Oorzaken van het herseninfarct 1. artherosclerose grote vaten 2. aantasting kleine bloedvaten (lacunes) 3. cardiaal embool 4. niet-atherosclerotische

Nadere informatie

Hartfalen. in een notendop. Dr. Riet Dierckx 22/05/2018

Hartfalen. in een notendop. Dr. Riet Dierckx 22/05/2018 Hartfalen in een notendop Dr. Riet Dierckx 22/05/2018 Hartfalen definitie en classificatie Hartfalen is een klinisch syndroom gekarakteriseerd door symptomen en/of tekenen van congestie objectieve vaststelling

Nadere informatie

Anesthesie voor vasculaire heelkunde. Prof dr Carlo Missant Dienst Anesthesiologie Universitaire Ziekenhuizen Leuven

Anesthesie voor vasculaire heelkunde. Prof dr Carlo Missant Dienst Anesthesiologie Universitaire Ziekenhuizen Leuven Anesthesie voor vasculaire heelkunde Prof dr Carlo Missant Dienst Anesthesiologie Universitaire Ziekenhuizen Leuven Atherosclerose: systeemaandoening Inflammatoire aandoening van het arterieel bloedvatenstelsel

Nadere informatie

Cardiale implicaties bij slaapapnoe

Cardiale implicaties bij slaapapnoe Cardiale implicaties bij slaapapnoe Dr Valck 02-06-2015 CAMPUS HENRI SERRUYS Inleiding OSA: repititieve episodes van apnoe tijdens slaap gedaalde inspiratoire airflow obstructie bovenste luchtweg OSAS

Nadere informatie

Anesthesie voor de cardiaal belaste patiënt

Anesthesie voor de cardiaal belaste patiënt Anesthesie voor de cardiaal belaste patiënt Dr. Carlo Missant Anesthesiologie UZ Leuven Inleiding Het peri-operatief beleid van een patiënt met ischemische hartziekte is voor elke anesthesist een belangrijke

Nadere informatie

Postoperatieve complicaties. Dr.Dewinter UZ Leuven

Postoperatieve complicaties. Dr.Dewinter UZ Leuven Postoperatieve complicaties Dr.Dewinter UZ Leuven Overzicht 1. Postoperatieve pijn 2. Cardiovaculaire complicaties 3. Respiratoire complicaties 4. Renale complicaties 5. Metabole complicacties 6. andere

Nadere informatie

Coarctatie. Catheter behandeling. dr TJF ten Cate Radboudumc/ErasmusMC, Interventie cardioloog. Tuesday 10 April 18

Coarctatie. Catheter behandeling. dr TJF ten Cate Radboudumc/ErasmusMC, Interventie cardioloog. Tuesday 10 April 18 Coarctatie Catheter behandeling dr TJF ten Cate Radboudumc/ErasmusMC, Interventie cardioloog Tuesday 10 April 18 Achtergrond Incidentie: 5-8% van de congenitale hart afwijkingen prevalentie: 4 per 10 000

Nadere informatie

Obesitas op de recovery

Obesitas op de recovery Obesitas op de recovery Marlous Huijzer AIOS anesthesiologie UMC Utrecht Inzichten Toegenomen arbeid hart en longen Verhoogde kans metabool syndroom Verhoogde kans op DVT of longembolie Obesitas hypoventilatie

Nadere informatie

Preoperatieve onderzoeken

Preoperatieve onderzoeken Preoperatieve onderzoeken Dr.Veerle Dirckx Anesthesie mariaziekenhuis.be Mensen zorgen voor mensen Preoperatieve evaluatie: overzicht Voorgeschiedenis medisch en chirurgisch KOZ Medicatie Allergie met

Nadere informatie

Staken antihypertensiva bij ouderen. Groot Haags Geriatrie Referaat oktober 2016 Marielle Hofman, aios geriatrie

Staken antihypertensiva bij ouderen. Groot Haags Geriatrie Referaat oktober 2016 Marielle Hofman, aios geriatrie Staken antihypertensiva bij ouderen Groot Haags Geriatrie Referaat oktober 2016 Marielle Hofman, aios geriatrie 2 Vragen Zou u antihypertensiva staken bij een geriatrische patiënt met hypertensie en een

Nadere informatie

Transient neurological attacks. Schoppen tegen een heilig huisje?

Transient neurological attacks. Schoppen tegen een heilig huisje? Transient neurological attacks Schoppen tegen een heilig huisje? Frank van Rooij 18 april 2019 Transient ischemic attack (TIA) Transient ischemic attack (TIA) Transient ischemic attack (TIA) TIA? TIA?

Nadere informatie

Gender differences in heart disease. Dr Danny Schoors

Gender differences in heart disease. Dr Danny Schoors Gender differences in heart disease Dr Danny Schoors Women are meant to be loved, not to be understood Oscar Wilde (1854-1900) 2 05/01/16 Inleiding Cardiovasculaire ziekte 7 tot 10 jaar later dan bij mannen

Nadere informatie

Zorgpad Atriumfibrilleren (AF)

Zorgpad Atriumfibrilleren (AF) Zorgpad Atriumfibrilleren (AF) Highlights Ziekenhuizen 2017 Hans Ros, ziekenhuisapotheker Inhoud Wat is AF? Hoe ontstaat een CVA (beroerte)? Behandeling AF: 4 peilers Orale antistolling 1 2016 ESC Guidelines

Nadere informatie

Exotische bypass. Vaatsymposium Emmen J.W. Drouven

Exotische bypass. Vaatsymposium Emmen J.W. Drouven Exotische bypass Vaatsymposium Emmen J.W. Drouven Bypass Omleiding Bloed van A naar B Outflow traject Veelvoorkomend: Fem-pop SG of IG CABG Omleidings Axillo(bi)femorale bypass Carotis-subclavia

Nadere informatie

TAVI (Un) limited. transcatheter aorta valve implantation. NVVC 1 April 2016. Anjo van Staaveren Verpleegkundig specialist TAVI team

TAVI (Un) limited. transcatheter aorta valve implantation. NVVC 1 April 2016. Anjo van Staaveren Verpleegkundig specialist TAVI team TAVI (Un) limited transcatheter aorta valve implantation NVVC 1 April 2016 Anjo van Staaveren Verpleegkundig specialist TAVI team Disclosure (potentiële) belangenverstrengeling geen Zijn er grenzen aan

Nadere informatie

Atherotrombose. Fig. 1: Vorming van de trombus op de plaque. Fig. 2: Dilatatie. Fig. 3: Stenting. Fig.

Atherotrombose.  Fig. 1: Vorming van de trombus op de plaque. Fig. 2: Dilatatie. Fig. 3: Stenting. Fig. Atherotrombose Fig. 1: Vorming van de trombus op de plaque Fig. 2: Dilatatie Fig. 3: Stenting Fig. 4: Endoprothese SABE.ENO.17.06.0273 Fig. 5: Bypass Atherotrombose Hebt u een hartaanval gehad? Heeft uw

Nadere informatie

PATHOFYSIOLOGIE VAN ISCHEMIE EN VOETULCUS DR. M.C. MARTENS

PATHOFYSIOLOGIE VAN ISCHEMIE EN VOETULCUS DR. M.C. MARTENS PATHOFYSIOLOGIE VAN ISCHEMIE EN VOETULCUS DR. M.C. MARTENS Avondsymposium VOET2013 23 april 2013 Inhoud Deel 1: pathofysiologie van ischemie... 2 Deel 2: Pathofysiologie van het voetulcus... 4 Deel 1:

Nadere informatie

Patiëntenbetrokkenheid bij medische beslissingen. Vragenlijst bij inclusie.

Patiëntenbetrokkenheid bij medische beslissingen. Vragenlijst bij inclusie. FACULTEIT GENEESKUNDE EN FARMACIE Gelieve de onderstaande vragen samen met de patiënt in te vullen (sommige zaken zijn waarschijnlijk opgenomen in het medisch dossier, maar gelieve toch even te overlopen

Nadere informatie

Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens V-III Claudicatio intermittens Inleiding Deze richtlijnen betreffen alleen de arteriële claudicatio intermittens en niet de veneuze en neurogene claudicatio intermittens. Ze zijn gebaseerd op de consensus

Nadere informatie

Deze grafiek geeft de volume en drukveranderingen weer tijdens een cardiale cyclus. De aldus gegenereerde curves geven preload en compliance van het

Deze grafiek geeft de volume en drukveranderingen weer tijdens een cardiale cyclus. De aldus gegenereerde curves geven preload en compliance van het 1 Deze grafiek geeft de volume en drukveranderingen weer tijdens een cardiale cyclus. De aldus gegenereerde curves geven preload en compliance van het hart mee. De relatie tussen de eindsystolische punten

Nadere informatie

Richtlijnen voor de behandeling van voorkamerfibrillatie. Dr E Raymenants Cardiologie St Maarten

Richtlijnen voor de behandeling van voorkamerfibrillatie. Dr E Raymenants Cardiologie St Maarten Richtlijnen voor de behandeling van voorkamerfibrillatie Dr E Raymenants Cardiologie St Maarten Inhoud o Epidemiologie Prevalentie Prognose Associatie met CV en andere aandoeningen o Definities & types

Nadere informatie

Obesitas bij ortopedische ingrepen: challenge of contra-indicatie? Co-assistent: Philippe Leire Promotor: Dr. A. Kumar

Obesitas bij ortopedische ingrepen: challenge of contra-indicatie? Co-assistent: Philippe Leire Promotor: Dr. A. Kumar Obesitas bij ortopedische ingrepen: challenge of contra-indicatie? Co-assistent: Philippe Leire Promotor: Dr. A. Kumar Kaart toenemende demografie obesitas The influence of obesity on total joint arthroplasty.

Nadere informatie

Nederlanse Samenvatting. Nederlandse Samenvatting

Nederlanse Samenvatting. Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting 197 198 Samenvatting In het proefschrift worden diverse klinische aspecten van primaire PCI (Primaire Coronaire Interventie) voor de behandeling van een hartinfarct onderzocht.

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/42799 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Haeck, M.L.A. Title: Right ventricular function assessment in cardiopulmonary

Nadere informatie

Peer Review. Hartrevalidatie

Peer Review. Hartrevalidatie Peer Review Hartrevalidatie Inhoudstafel Inleiding Inleidende kennistest Toelichting Intercollegiaal overleg INLEIDENDE KENNISTEST 1. Welke van onderstaande eigenschappen is geen cardiovasculaire risicofactor?

Nadere informatie

Fysiologie en Pathofysiologie van het cardiovasculaire systeem. Gert Poortmans

Fysiologie en Pathofysiologie van het cardiovasculaire systeem. Gert Poortmans Fysiologie en Pathofysiologie van het cardiovasculaire systeem Gert Poortmans BD = CO x SVR CO = HR x SV SV = EDV - ESV 4 determinanten van cardiovasculaire performantie Preload Afterload Contractiliteit

Nadere informatie

Grenzen stellen bij hartfalen patienten. Anne van Vegchel Sportarts

Grenzen stellen bij hartfalen patienten. Anne van Vegchel Sportarts Grenzen stellen bij hartfalen patienten Anne van Vegchel Sportarts cv 2000-2006 geneeskunde 2007-2011 sportgeneeskunde 2008-heden bondsarts KNKV 2011-heden sportarts Bravis 2015-heden sportarts Sportsclinic

Nadere informatie

Appendix 2. Nederlandse samenvatting. Jeroen Slikkerveer

Appendix 2. Nederlandse samenvatting. Jeroen Slikkerveer Appendix 2 Nederlandse samenvatting Jeroen Slikkerveer Appendix 2 In de afgelopen tientallen jaren heeft de echo zich ontwikkeld tot een ruim beschikbaar en makkelijk toepasbaar diagnosticum voor de dagelijkse

Nadere informatie

5-jaars Follow-up van de FAME studie

5-jaars Follow-up van de FAME studie 5-jaars Follow-up van de FAME studie WCN Congres 2015, Amsterdam 20-11-2015 Drs. L.X. van Nunen namens de FAME studiegroep Potential conflicts of interest Ik, Lokien X. van Nunen, heb GEEN conflicts of

Nadere informatie

Hemodynamische op/malisa/e op de IC. Jasper van Bommel Intensive Care - Erasmus MC Rotterdam

Hemodynamische op/malisa/e op de IC. Jasper van Bommel Intensive Care - Erasmus MC Rotterdam Hemodynamische op/malisa/e op de IC Jasper van Bommel Intensive Care - Erasmus MC Rotterdam Circulatoir falen Definitie SHOCK! Levensbedreigende toestand waarin te weinig bloed met zuurstof naar de organen

Nadere informatie

Hart: ischemie en kleppen. Prof. Paul Herijgers

Hart: ischemie en kleppen. Prof. Paul Herijgers Hart: ischemie en kleppen Prof. Paul Herijgers Coronary artery disease Pathofysiologie Maximaal onttrekken zuurstof aan coronair bloed Toename enkel via coronaire vasodilatatie en vooral door openen van

Nadere informatie

Cardiale problemen op de PAZA. Dr. Decoster Schockaert Bernard

Cardiale problemen op de PAZA. Dr. Decoster Schockaert Bernard Cardiale problemen op de PAZA Dr. Decoster Schockaert Bernard Inleiding Complicaties op de PAZA (incidentie 23,7%) (1) PONV (9,8%) Bovenste luchtweg problematiek (6,9%) Hypotensie (2,7%) Dysritmie (1,4%)

Nadere informatie

De behandeling van osteoporotische heupfracturen: een uitdaging voor de chirurg

De behandeling van osteoporotische heupfracturen: een uitdaging voor de chirurg De behandeling van osteoporotische heupfracturen: een uitdaging voor de chirurg Prof. Dr. A. Sermon Traumatologische Heelkunde UZ Gasthuisberg, Leuven Probleemstelling Probleemstelling Epidemiologie Specifieke

Nadere informatie

CAROTISENDARTERECTOMIE

CAROTISENDARTERECTOMIE CAROTISENDARTERECTOMIE BEHANDELING VAN VERNAUWDE HALSSLAGADERS - Patiëntinformatie - Inleiding Welkom op de dienst Vaatheelkunde. Bij u werd een vernauwing van één of beide halsslagaders vastgesteld.

Nadere informatie

OPNAMECRITERIA INTENSIEVE ZORGEN Pediatrie ( IZP) UZ GENT*

OPNAMECRITERIA INTENSIEVE ZORGEN Pediatrie ( IZP) UZ GENT* OPNAMECRITERIA INTENSIEVE ZORGEN Pediatrie ( IZP) UZ GENT* * Dit document werd aan de hand van de AAP policy statement guidelines. Doelgroep o Kinderen vanaf de leeftijd van 28 dagen en/of > 2, 5 kg tot

Nadere informatie

Massief luchtemboolbij ERCP. Morbidity & Mortality krans 31 aug 2012 Frederik De Buck

Massief luchtemboolbij ERCP. Morbidity & Mortality krans 31 aug 2012 Frederik De Buck Massief luchtemboolbij ERCP Morbidity & Mortality krans 31 aug 2012 Frederik De Buck De patiënt Vrouw, 44 jaar Medische voorgeschiedenis 2008 : diagnose HCC 2009 : linker hemihepatectomie 29/12/2010 :

Nadere informatie

Academiejaar PREOPERATIEVE OPPUNTSTELLING VAN CARDIALE PATIENTEN BIJ NIET-CARDIALE CHIRURGIE. Sanne CASIER. Promotor: Prof. dr. T.

Academiejaar PREOPERATIEVE OPPUNTSTELLING VAN CARDIALE PATIENTEN BIJ NIET-CARDIALE CHIRURGIE. Sanne CASIER. Promotor: Prof. dr. T. Academiejaar 2010-2011 PREOPERATIEVE OPPUNTSTELLING VAN CARDIALE PATIENTEN BIJ NIET-CARDIALE CHIRURGIE Sanne CASIER Promotor: Prof. dr. T. Gillebert Scriptie voorgedragen in de 2de Master in het kader

Nadere informatie

De behandeling van hartfalen bij de oudere patiënt. Loes Klieverik WES 11-03-2010

De behandeling van hartfalen bij de oudere patiënt. Loes Klieverik WES 11-03-2010 De behandeling van hartfalen bij de oudere patiënt Loes Klieverik WES 11-03-2010 Wat is oud?? Definitie Hartfalen Tekortschieten van de pompwerking van het hart en veranderingen in de neurohumorale activatie

Nadere informatie

(Cardio- en cerebrovasculair systeem) Analyse Rapport

(Cardio- en cerebrovasculair systeem) Analyse Rapport (Cardio- en cerebrovasculair systeem) Analyse Rapport Naam: John Doe Geslacht: Mannelijk Leeftijd: 74 Lichaamsgewicht: 170cm, 90kg Test datum: 29-9-2017 09:50 Column Werkelijke testresultaten Testonderwerp

Nadere informatie

Dissectie van de A. carotis door een stomp trauma. Fanny Vuik Keuze Coassistent IC

Dissectie van de A. carotis door een stomp trauma. Fanny Vuik Keuze Coassistent IC Dissectie van de A. carotis door een stomp trauma Fanny Vuik Keuze Coassistent IC 17-09-2014 Inhoud. Casus Epidemiologie Indeling Pathofysiologie Kliniek Diagnostiek Therapie Conclusie Casus Man, 32 jaar.

Nadere informatie

Kent u de cijfers van uw hart?

Kent u de cijfers van uw hart? Kent u de cijfers van uw hart? CHOLESTEROL? GEWICHT/ BUIKOMTREK? UW? BLOEDDRUK? SUIKERGEHALTE? V.U.: Dr Freddy Van de Casseye - Elyzeese-Veldenstraat 63-1050 Brussel Belgische Cardiologische Liga www.cardiologischeliga.be

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties document D043528/02 Annex.

Hierbij gaat voor de delegaties document D043528/02 Annex. Raad van de Europese Unie Brussel, 8 maart 2016 (OR. en) 6937/16 ADD 1 TRANS 72 BEGELEIDENDE NOTA van: de Europese Commissie ingekomen: 7 maart 2016 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: het secretariaat-generaal

Nadere informatie

hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3

hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Patiënten met arterieel vaatlijden hebben een grotere kans om nieuwe symptomen te ontwikkelen en hebben een grotere sterftekans dan gezonde mensen. Hersenschade als gevolg van arterieel vaatlijden ontstaat

Nadere informatie

Hieronder vindt u een overzicht van de nieuw toegevoegde vragen. De reeds bestaande patiënten records zullen dus open velden bevatten.

Hieronder vindt u een overzicht van de nieuw toegevoegde vragen. De reeds bestaande patiënten records zullen dus open velden bevatten. WIJZIGINGSDOCUMENT DSAA januari 2016 In dit document staan alle wijzigingen, die de DSAA heeft ondergaan. Alle wijzigingen in de dataset zijn kortgesloten met de wetenschappelijke commissie. Tot op heden

Nadere informatie

De stelling dat ik niet aan uw uitzending wil meewerken is onjuist. Ik heb u laten weten dat ik bereid ben om

De stelling dat ik niet aan uw uitzending wil meewerken is onjuist. Ik heb u laten weten dat ik bereid ben om Mevrouw H. Nietsch VARA Sumatralaan 49 1217 GP Hilversum Rotterdam, 22 januari 2015 Geachte Mw. Nietsch, De stelling dat ik niet aan uw uitzending wil meewerken is onjuist. Ik heb u laten weten dat ik

Nadere informatie

Respiratoire complicaties bij thoraxchirurgie. Bart van Silfhout Ventilation Practitioner

Respiratoire complicaties bij thoraxchirurgie. Bart van Silfhout Ventilation Practitioner Respiratoire complicaties bij thoraxchirurgie Bart van Silfhout Ventilation Practitioner Doel & inhoud Het uitwisselen van ideeën, kennis en gedachten en vooral een leuke voordracht!!! Gasuitwisseling

Nadere informatie

Samen vatting en conclusies

Samen vatting en conclusies Samen vatting en conclusies SAMENVATTING In dit proefschrift worden MRI technieken beschreven om eind-orgaan schade te bestuderen, en wordt de relatie tussen eind-orgaan schade en de polsgolfsnelheid

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING NEDERLNDSE SMENVTTING Het doel van het onderzoek dat beschreven staat in dit proefschrift, was het verkrijgen van meer inzicht in de veranderingen die optreden in de doorbloeding van de hartspier tijdens

Nadere informatie

Cardiale oorzaken CVA

Cardiale oorzaken CVA CVA Up to Date in RZ Tienen 2/2017 Cardiale oorzaken CVA Opening STROKE-Unit 2/2017 Dr DE WOLF Axel, Cardiologie Is er een cardio-emboligene bron? Voorkamerfibrillatie Endocarditis Myocardinfarct + akinesie

Nadere informatie

Fysiologie en Pathofysiologie van het cardiovasculaire systeem. Gert Poortmans

Fysiologie en Pathofysiologie van het cardiovasculaire systeem. Gert Poortmans Fysiologie en Pathofysiologie van het cardiovasculaire systeem Gert Poortmans BD = CO x SVR CO = HR x SV SV = EDV - ESV 4 determinanten van cardiovasculaire performantie Preload Afterload Contractiliteit

Nadere informatie

Lange termijn follow up van coarctatio aorta

Lange termijn follow up van coarctatio aorta Diagnostiek en chirurgie in de levensloop van een patiënt met een aangeboren hart-afwijking. Coarctatio Aortae Lange termijn follow up van coarctatio aorta Toon (A.L.) Duijnhouwer, cardioloog Take home

Nadere informatie

Samenvatting 9 122 Chapter 9 Diabetes mellitus is geassocieerd met langzaam progressieve veranderingen in het brein, een complicatie die diabetische encefalopathie genoemd wordt. Eerdere studies laten

Nadere informatie

Vasculaire urgenties. Karen Peeters, Wen Wen, Stefanie Pecceu o.l.v. moderator prof. Dr. I. Fourneau

Vasculaire urgenties. Karen Peeters, Wen Wen, Stefanie Pecceu o.l.v. moderator prof. Dr. I. Fourneau Vasculaire urgenties Karen Peeters, Wen Wen, Stefanie Pecceu o.l.v. moderator prof. Dr. I. Fourneau CVA beroerte attaque 1,1 miljoen doden / jaar in Europa 50% overlevenden -> hulp nodig voor ADL Kost

Nadere informatie

Hypertensie. Huug van Duijn Spiegelavond 15 april 2013

Hypertensie. Huug van Duijn Spiegelavond 15 april 2013 Hypertensie Huug van Duijn Spiegelavond 15 april 2013 Waarom bloeddruk? Bloeddruk: niet te laag Bloeddruk: niet te hoog Het verband tussen bloeddruk en cardiovasculaire complicaties heeft als drempel

Nadere informatie

Reanimatie bij Fontan. Kim Cortenbach Keuze coassistent IC 7 november 2017

Reanimatie bij Fontan. Kim Cortenbach Keuze coassistent IC 7 november 2017 Reanimatie bij Fontan Kim Cortenbach Keuze coassistent IC 7 november 2017 Inhoud Casus Fysiologie van reanimeren Fontancirculatie Reanimatie bij Fontan Vervolg casus Casus Vrouw, 29 jaar RVO/ OHCA bij

Nadere informatie

A N E S T H E S I E V A A T H E E L K U N D E I. F O U R N E A U

A N E S T H E S I E V A A T H E E L K U N D E I. F O U R N E A U AORTACHIRURGIE A N E S T H E S I E V A A T H E E L K U N D E I. F O U R N E A U ABDOMINALE AORTACHIRURGIE A N E S T H E S I E V A A T H E E L K U N D E I. F O U R N E A U TEAMWORK Overzicht Pathologie

Nadere informatie

Minimaal invasieve aortaklepchirurgie NVHVV Het hart in handen, van klein tot groot

Minimaal invasieve aortaklepchirurgie NVHVV Het hart in handen, van klein tot groot Minimaal invasieve aortaklepchirurgie NVHVV Het hart in handen, van klein tot groot Idserd Klop Arts-onderzoeker Cardio-Thoracale Chirurgie St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein 9 April 2019 2 Anatomie 3

Nadere informatie

Document aorta aneurysmata Een expertrapport voor doelmatig gebruik

Document aorta aneurysmata Een expertrapport voor doelmatig gebruik Document aorta aneurysmata Een expertrapport voor doelmatig gebruik Bijlage A bij deel 1; detaillering thoraco(abdominale) aortapathologie (segment A en/of B). Eigenaar Bestuur NVvV Email; NVvV @nvvh.knmg.nl

Nadere informatie

Cardiopulmonale consequen1es van neurologische aandoeningen Eva Verweij Fellow IC

Cardiopulmonale consequen1es van neurologische aandoeningen Eva Verweij Fellow IC Cardiopulmonale consequen1es van neurologische aandoeningen Eva Verweij Fellow IC N.a.v. casus van jonge vrouw met blanco VG en SAB g 1, 20.00 uur Dag 2, 00.30 uur Echo cor (fellow): LVF lijkt redelijk

Nadere informatie

UNIVERSITAIRE ZIEKENHUIZEN LEUVEN I NFORMATIE VOOR PATIËNTEN VERNAUWDE HALSSLAGADER CAROTIS- ENDARTERECTOMIE DIENST VAATHEELKUNDE

UNIVERSITAIRE ZIEKENHUIZEN LEUVEN I NFORMATIE VOOR PATIËNTEN VERNAUWDE HALSSLAGADER CAROTIS- ENDARTERECTOMIE DIENST VAATHEELKUNDE UNIVERSITAIRE ZIEKENHUIZEN LEUVEN I NFORMATIE VOOR PATIËNTEN VERNAUWDE HALSSLAGADER CAROTIS- ENDARTERECTOMIE DIENST VAATHEELKUNDE 2 3 INLEIDING Welkom op onze afdeling. Bij u werd een ernstige vernauwing

Nadere informatie

hoofdstuk 3 Hoofdstuk 5

hoofdstuk 3 Hoofdstuk 5 Samenvatting Patiënten met een vernauwing of afsluiting van de voorste halsslagader lopen een verhoogd risico op het krijgen van een herseninfarct, ook wel cerebrale ischemische beroerte genoemd. Hierdoor

Nadere informatie

Hartlijden en zwangerschap. Dr. Alexander Van De Bruaene

Hartlijden en zwangerschap. Dr. Alexander Van De Bruaene Hartlijden en zwangerschap Dr. Alexander Van De Bruaene Belangenconflicten Belangenconflicten Doel van de presentatie Casus Vrouw 27 jaar A0G1P0, 6 weken zwanger Geen klachten, hartgeruis Casus Vrouw 24

Nadere informatie

ICU - Medium Care. Type B dissectie. Ineke van de Pol Circulation practitioner i.o. Maart 2011

ICU - Medium Care. Type B dissectie. Ineke van de Pol Circulation practitioner i.o. Maart 2011 ICU - Medium Care Type B dissectie Ineke van de Pol Circulation practitioner i.o. Maart 2011 Inhoud Uitleg type B dissectie Casus Beloop Laboratotium Hemodynamiek Gebruikte medicatie Compartimentsyndroom

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/39153 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/39153 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/39153 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Hommes, M. Title: The injured liver : management and hepatic injuries in the traumapatient

Nadere informatie

Opvang van beroerte op de spoedgevallen Status praesens 2016

Opvang van beroerte op de spoedgevallen Status praesens 2016 Opvang van beroerte op de spoedgevallen Status praesens 2016 Voortgezette opleiding Urgentiegeneeskunde Ann De Smedt Neurologie, UZ Brussel Overzicht 1. Inleiding 2. Time = brain 3. Competence = brain

Nadere informatie

Bijlage behorende bij de Regeling eisen geschiktheid 2000 (paragraaf 3.3, paragraaf 5.2, hoofdstuk 6, paragraaf 7.

Bijlage behorende bij de Regeling eisen geschiktheid 2000 (paragraaf 3.3, paragraaf 5.2, hoofdstuk 6, paragraaf 7. Appendix A Bijlage behorende bij de Regeling eisen geschiktheid 2000 (paragraaf 3.3, paragraaf 5.2, hoofdstuk 6, paragraaf 7.6 en hoofdstuk 9) Hoofdstuk 3. Stoornissen van het gezichtsorgaan 3.3 Beperkte

Nadere informatie

Samenvatting en conclusies

Samenvatting en conclusies en conclusies Samenvatting De behandeling van het myocard infarct (MI) is tegenwoordig gericht op verkorting van ischemie-tijd door herstel van de coronair flow ( open arterie theorie ). Hoewel vroegtijdige

Nadere informatie

Nieuwe Richtlijn Herseninfarct en Hersenbloeding: wat verandert er in de zorg vanuit neurologisch perspectief?

Nieuwe Richtlijn Herseninfarct en Hersenbloeding: wat verandert er in de zorg vanuit neurologisch perspectief? Nieuwe Richtlijn Herseninfarct en Hersenbloeding: wat verandert er in de zorg vanuit neurologisch perspectief? Dr. R.M. van den Berg-Vos, neuroloog Vergroot endovasculaire behandeling de kans op een goed

Nadere informatie

Pre-hospital chest pain triage by paramedics using the HEART score (1 x hs-ctnt).

Pre-hospital chest pain triage by paramedics using the HEART score (1 x hs-ctnt). Pre-hospital chest pain triage by paramedics using the HEART score (1 x hs-ctnt). D. Ali, MJ. Fokkert, RJ. Slingerland, R. Tolsma, A. Mosterd, M. Ishak, F. Van Eenennaam, K. Bruheim, J.M. ten Berg, A.

Nadere informatie

Urinezuur en het hart

Urinezuur en het hart Urinezuur en het hart Stephanie Cuypers Co-assistent anesthesie KU Leuven 2011-2012 Prof. Dr. E Vandermeulen, promotor Urinezuur en het hart Inleiding Materialen en methode Discussie Stabiele angor: definitie

Nadere informatie

vertigo beoordeling op de SEH Bart van der Worp

vertigo beoordeling op de SEH Bart van der Worp vertigo beoordeling op de SEH Bart van der Worp disclaimer geen duizeligheidsexpert geen belangenverstrengeling oorzaken duizeligheid vestibulair centraal cardiovasculair intoxicatie metabool BPPD neuritis

Nadere informatie

Perioperatief beleid. van patiënten behandeld met bloedverdunners

Perioperatief beleid. van patiënten behandeld met bloedverdunners Perioperatief beleid van patiënten behandeld met bloedverdunners Perioperatief beleid van patiënten behandeld met plaatjesremmers Aspirine en/of ADP receptor inhibitor (Plavix of clopidogrel, Efient of

Nadere informatie

Samenvatting. Chapter 10

Samenvatting. Chapter 10 Chapter 10 SAMENVATTING Het functioneren van patiënten met een ischemische cardiomyopathie (pompfunctiestoornis van het hart door chronisch zuurstofgebrek) kan verbeteren door revascularisatie van disfunctionele,

Nadere informatie

1.3.4 Fysiologie en pathofysiologie van het veneuze systeem 15

1.3.4 Fysiologie en pathofysiologie van het veneuze systeem 15 Woord vooraf V Personalia XVII 1 Anatomie en fysiologie van het vaatstelsel 1 1.1 Inleiding 1 1.2 Anatomie 1 1.2.1 Het arteriële systeem (figuur 1.1) 1 1.2.2 Het veneuze systeem 5 1.2.3 Anatomische varianten

Nadere informatie

Arteriële bloeddruk meting. J.G. van der Hoeven

Arteriële bloeddruk meting. J.G. van der Hoeven Arteriële bloeddruk meting J.G. van der Hoeven Voordelen zijn duidelijk Nauwkeurig Onmiddellijke vaststelling van bloeddrukveranderingen Bloedafname Wat gaan we bespreken Algemene fysiologische principes

Nadere informatie

Definitie van infarct. Klinische diagnose. Uitgebreidheid van necrose bepaalt de onmiddellijke en laattijdige prognose!

Definitie van infarct. Klinische diagnose. Uitgebreidheid van necrose bepaalt de onmiddellijke en laattijdige prognose! Acuut Myocardinfarct I Dieter Nuyens Cardiologie Definitie van infarct Klinische diagnose Anamnese Cardiale enzymes ECG veranderingen Uitgebreidheid van necrose bepaalt de onmiddellijke en laattijdige

Nadere informatie

Valorisatie addendum

Valorisatie addendum 169 Valorisatie addendum Een aneurysma van de abdominale aorta (AAA) is een lokale verwijding van de buikslagader. We spreken van een AAA indien de diameter ten minste 1.5 maal groter is dan de verwachte

Nadere informatie

Anesthesie en Ouderen

Anesthesie en Ouderen Dr B T Veering Afd Anesthesiologie LEIDS UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM Rembrandt 1606-1669 1890 2005 I. Inleiding II. Peri-operatief risico III. Intraoperatief IV. Postoperatieve periode verkoeverkamer

Nadere informatie

Neurotraumatologie. Prof. Dr. J.G. van der Hoeven UMC ST Radboud Nijmegen 12.05-12.50

Neurotraumatologie. Prof. Dr. J.G. van der Hoeven UMC ST Radboud Nijmegen 12.05-12.50 Neurotraumatologie Prof. Dr. J.G. van der Hoeven UMC ST Radboud Nijmegen 12.05-12.50 1 Primair letsel A-B-C-D-E Uitsluiten chirurgisch letsel Voorkomen secundaire schade Beperken O2 verbruik hersenen Normo-/hypothermie

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR HUISARTS Preoperatieve Consultatie AZ Jan Portaels

INFORMATIE VOOR HUISARTS Preoperatieve Consultatie AZ Jan Portaels 1 Geachte Collega, Uw patient wordt op geopereerd en wordt hiervoor op. opgenomen. Aard van de ingreep.. De patiënt vulde zelf reeds een vragenlijst in, welke hij/zij u zal voorleggen. Gelieve deze lijst

Nadere informatie

Bronchoscopie: voorbereiding en nazorg. Ingel Demedts, MD, PhD Longarts, Dienst Longziekten UZ Gent Eindejaarsmeeting BVP La Hulpe, 30 november 2008

Bronchoscopie: voorbereiding en nazorg. Ingel Demedts, MD, PhD Longarts, Dienst Longziekten UZ Gent Eindejaarsmeeting BVP La Hulpe, 30 november 2008 Bronchoscopie: voorbereiding en nazorg Ingel Demedts, MD, PhD Longarts, Dienst Longziekten UZ Gent Eindejaarsmeeting BVP La Hulpe, 30 november 2008 Inleiding 1. Wat is bronchoscopie? 2. Evidentie 3. Veiligheid

Nadere informatie

Nieuwe technieken in minimaal invasieve en open aortachirurgie

Nieuwe technieken in minimaal invasieve en open aortachirurgie Nieuwe technieken in minimaal invasieve en open aortachirurgie In dit proefschrift worden nieuwe technieken besproken voor de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de aorta. Het doel van deze technieken

Nadere informatie

Waar staat de afkorting PiCCO voor?

Waar staat de afkorting PiCCO voor? Waar staat de afkorting PiCCO voor? Pulse Contour Cardiac Output..en de i..die is verzonnen Hemodynamische monitoring d.m.v. PiCCO is a) Invasief b) Minimaal invasief c) Niet invasief Antwoord: B CVL PULSIOCATH

Nadere informatie

Ilse van Langeveld ANIOS IC. ELD-plaatsing bij thoracale aorta chirurgie

Ilse van Langeveld ANIOS IC. ELD-plaatsing bij thoracale aorta chirurgie Ilse van Langeveld ANIOS IC ELD-plaatsing bij thoracale aorta chirurgie Casus: Patient 69 jr RvO/ TAAA III ivm vals aneurysma. Stenten nierarteriën en inhechten intercostaal arterie. Pre-op ELD gekregen.

Nadere informatie

Leidraad voor artsen voor het beoordelen en monitoren van cardiovasculaire risico bij het voorschrijven van Atomoxetine

Leidraad voor artsen voor het beoordelen en monitoren van cardiovasculaire risico bij het voorschrijven van Atomoxetine Leidraad voor artsen voor het beoordelen en monitoren van cardiovasculaire risico bij het voorschrijven van Atomoxetine Atomoxetine is geïndiceerd voor de behandeling van aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit

Nadere informatie

APR-DRG Ernst Lf Gemid ligdbenedengrens bovengrens II bovengrens I Beschrijving 001 1 L 001 LEVERTRANSPLANTATIE 001 2 L 18,1042 5 37 53 001

APR-DRG Ernst Lf Gemid ligdbenedengrens bovengrens II bovengrens I Beschrijving 001 1 L 001 LEVERTRANSPLANTATIE 001 2 L 18,1042 5 37 53 001 APR-DRG Ernst Lf Gemid ligdbenedengrens bovengrens II bovengrens I Beschrijving 001 1 L 001 LEVERTRANSPLANTATIE 001 2 L 18,1042 5 37 53 001 LEVERTRANSPLANTATIE 001 3 A 20,0709 5 44 64 001 LEVERTRANSPLANTATIE

Nadere informatie

boven grens boven APR- DRG Ernst Lf Gemid ligd benede

boven grens boven APR- DRG Ernst Lf Gemid ligd benede APR- DRG Ernst Lf Gemid ligd benede ngrens boven grens boven II grens I Beschrijving 001 1 L.... 001 LEVERTRANSPLANTATIE 001 2 L 18,9355 4 43 63 001 LEVERTRANSPLANTATIE 001 3 A 19,4 6 39 55 001 LEVERTRANSPLANTATIE

Nadere informatie

Fysiologie en Pathofysiologie van het cardiovasculaire systeem:

Fysiologie en Pathofysiologie van het cardiovasculaire systeem: Fysiologie en Pathofysiologie van het cardiovasculaire systeem: Gert Poortmans Adj-kliniekhoofd anesthesie. De 4 determinanten van cardiovasculaire performantie: Elke hemodynamische situatie bij een patiënt

Nadere informatie

vernauwde halsslagader

vernauwde halsslagader patiënteninformatie vernauwde halsslagader (arteria carotis) Uw arts heeft bij u een vernauwde halsslagader (arteria carotis in het Latijn) vastgesteld. Een tijdige behandeling kan mogelijk een beroerte

Nadere informatie

De medicamenteuze behandeling van VKF. Do s & Don ts. Dr. Guy Lenders, MD Cardioloog Interventiecardioloog Afdelingshoofd cathlab AZ Monica

De medicamenteuze behandeling van VKF. Do s & Don ts. Dr. Guy Lenders, MD Cardioloog Interventiecardioloog Afdelingshoofd cathlab AZ Monica De medicamenteuze behandeling van VKF Do s & Don ts Dr. Guy Lenders, MD Cardioloog Interventiecardioloog Afdelingshoofd cathlab AZ Monica 1 Voorkamerfibrillatie 2 Meest voorkomende aritmie wereldwijd Immense

Nadere informatie

Hartfalen. Manon van der Meer AIOS cardiologie

Hartfalen. Manon van der Meer AIOS cardiologie Hartfalen Manon van der Meer AIOS cardiologie Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium

Nadere informatie

Bloeddrukregeling: hoger? lager?

Bloeddrukregeling: hoger? lager? www.hhzhlier.be 1 h.-hartziekenhuis vzw Bloeddrukregeling: hoger? lager? Dr. L. Nestor Geriater www.hhzhlier.be 2 To fall or not to fall HYPERTENSIE BIJ BEJAARDEN: How to treat? That s the question! Bloeddrukregeling

Nadere informatie

Your snow shovel is killing you! A winter wonderland horror story. Sander Wout AIOS Anesthesiologie 15 december 2017

Your snow shovel is killing you! A winter wonderland horror story. Sander Wout AIOS Anesthesiologie 15 december 2017 Your snow shovel is killing you! A winter wonderland horror story Sander Wout AIOS Anesthesiologie 15 december 2017 Casus: Reanimatie na sneeuwscheppen Patient, 1950 Buiten sneeuwscheppen, onwelwording

Nadere informatie

Transfusie indicatie op de intensive care

Transfusie indicatie op de intensive care Transfusie indicatie op de intensive care Floris Kranenburg MD/PhD-student Sanquin Research, Centrum voor Klinisch Transfusiegeneeskundig Onderzoek, Leiden Leids Universitair Medisch Centrum, Klinische

Nadere informatie