Inleiding in de communicatieleer en gespreksvaardigheden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inleiding in de communicatieleer en gespreksvaardigheden"

Transcriptie

1 Inleiding in de communicatieleer en gespreksvaardigheden drs. Raj Gainda, docent communicatie bij Hogeschool Rotterdam Rotterdam, 1992 Het belangrijkste middel dat een hulpverlener gebruikt is het hulpverleningsgesprek. Vandaar dat kennis, inzicht, vaardigheden en beroepshouding inzake gespreksvoering voor een begeleider noodzakelijk zijn. De student kan boodschappen analyseren en verbeteren, kent de communicatie vaardigheden en kan daarmee verder oefenen. De student kan de hoofdregels van de behandelde gespreksvormen toepassen. Gelet op de geringe contacttijd krijgt de student veel theorie, vooral op papier uitgewerkt, aangereikt en krijgt hij handvatten en richtlijnen hoe hij met de theorie zelf kan oefenen en zo communicatief vaardig worden. Inhoud van de les: Inleiding in gespreksvaardigheden Inleiding in de communicatieleer Basisregels van agogische of hulpverleningsgesprekken Het communicatiemodel van Schulz von Thun Inleiding in gespreksvaardigheden Hoe kan ik beter luisteren? Welke? Hoe kan ik beter spreken? Welke? Hoe kan ik het gesprek beter laten verlopen? Welke? Met luistervaardigheden. Met zendervaardigheden. Met regulerende vaardigheden. Luistervaardigheden Effectieve gespreksvoering is alleen mogelijk als we goed luisteren naar de ander. Goed luisteren is niet alleen horen wat iemand zegt, maar vooral begrijpen wat er bedoeld wordt. Luisteren is een actief proces waarin het gehoorde wordt bewerkt en geïnterpreteerd tot een betekenisvol geheel. De luisteraar bewerkt dus de uitgezonden signalen. Hierdoor is een groot verschil mogelijk tussen de uitgezonden en de ontvangen boodschap. Communicatie is het zoeken naar een gemeenschappelijke betekenis. Goed en actief luisteren is hierbij een essentiële schakel. Leren goed te luisteren is het bewust worden van de eigen slechte luistergewoonten en die actief vervangen door goede, effectieve luistervaardigheden.

2 Enkele slechte luistergewoonten zijn: 1. Teveel met jezelf bezig zijn: met name in gedachten(hoe zal ik hierop reageren?). 2. Inadequaat selectief luisteren: dingen selecteren die voor jezelf interessant zijn. 3. Leemtes zelf opvullen: een onduidelijk verhaal zelf aanvullen (beter doorvragen of parafraseren). 4. Assimilatie van boodschappen: de boodschap wordt verdraaid om in het eigen referentiekader in te passen. 5. Defensief luisteren: de luisteraar voelt zichzelf(ten onrechte) aangevallen door de verteller. A. Luistervaardigheden 1. Aandachtgevend gedrag stimuleert de ander om door te gaan met zijn verhaal door: - non verbaal gedrag: stimulerend oogcontact, goede lichaamspositie (bijv. 10 voor 2), open lichaamshouding, stimulerende gebaren. - verbaal gedrag: kleine aanmoedigingen(aha, zozo, ik luister, ga door): die neutraal zijn, meegaan met de natuurlijke pauzes van de spreker. Let op: pre-mack = premature acknowledgement = bevestiging voordat de spreker zijn verhaal heeft afgemaakt; dit jaagt de spreker op. Stiltes juist interpreteren Stiltes goed beheersen een korte stilte is aanmoedigend, te snel opgevulde stilte getuigt van weinig aandacht, te lange stiltes zijn pijnlijk in een beheerste stilte kiest de luisteraar de stilte, een onbeheerste stilte ontstaat omdat de luisteraar niets weet te zeggen 2. Het stellen van vragen Toont aandacht voor het verhaal van de ander. Open vragen bieden de ander de ruimte om zijn verhaal kwijt te kunnen Gesloten(gerichte) vragen impliceren korte beperkte antwoorden Handig voor het verkrijgen van specifiekere informatie of om te checken of je het verhaal goed hebt begrepen. Nadeel: deze vragen zijn snel suggestief en de korte antwoorden kunnen het gesprek stokken. Doorvragen: vragen die aansluiten bij wat iemand al gezegd heeft voor meer duidelijkheid Deze vragen kunnen zowel gesloten of open zijn (hoe bedoelt u precies?, zoals wat?) of het laatste deel van de zin van de ander herhalen. Belangrijk: - De vragen moeten aansluiten bij het vertelde verhaal. - Suggestieve vragen vermijden; ze wekken irritatie op en de antwoorden hierop zijn minder betrouwbaar.

3 3. Parafraseren van de inhoud parafrase: een korte, in eigen bewoordingen gestelde herhaling van wat de ander net gezegd heeft om vast te stellen of de geïnterpreteerde boodschap juist is. Voorleggen aan de verteller aan het eind van zijn verhaal. 4. Samenvatten samenvatting: een in eigen bewoordingen gestelde weergave van de belangrijkste elementen uit meerdere voorafgaande spreekbeurten functie: het aanbrengen van structuur door hoofdzaken te ordenen en met elkaar in verband te brengen of sturen van het gesprek door die elementen samen te vatten die relevant zijn voor het gesprek wanneer: bij veel (ongestructureerde) informatie afronding van (een deel) van het gesprek als check of alles goed begrepen is belangrijk: de samenvatting moet kloppen en alle essentiële informatie bevatten moet niet te vroeg en niet te laat in het gesprek worden gemaakt moet tentatief gesteld worden zodat de ander kan aanvullen en corrigeren 5. Het reflecteren van gevoelens In eigen bewoordingen de belangrijkste gevoelens weergeven die in de woorden(en non verbaal) van de ander doorklinken. Afzonderlijk of geïntegreerd in een parafrase of samenvatting. Is noodzakelijk bij een boodschap die uitdrukking geeft aan emoties. Functie: De verteller voelt zich begrepen en gestimuleerd om zijn gevoelens verder te uiten. Als controle of de gevoelens juist getaxeerd worden. Belangrijk: De luisteraar moet de (ook non verbale) gevoelssignalen van de luisteraar herkennen. Om de juiste woorden te kiezen zodat het gevoel zowel qua aard als intensiteit juist word weergegeven. Ook tegenstrijdige gevoelens moeten onderkend, geaccepteerd en verwoord worden (aan de ene kant voel je je, maar aan de andere kant). Een goede luisteraar is actief en op de ander gericht Een slechte luisteraar is passief en interpreteert en stuurt vanuit zichzelf. B. Regulerende vaardigheden Het gesprek heeft een duidelijk doel (bijv. problemen oplossen of informatie inwinnen). Om dit doel te bereiken maken we gebruik van regulerende vaardigheden 1. Openen van het gesprek en vaststellen van het doel Gesprekspartner op zijn gemak stellen Gezamenlijke doelen vaststellen doelen dienen als richtpunt waardoor het gesprek richting en structuur krijgt. Gesprekspunten vaststellen een agenda van punten die kunnen worden afgewerkt

4 Beschikbare tijd bepalen hoeveel tijd per gesprekspunt; bij tijdsgebrek tijdig beslissen om het gesprek te verlengen of een vervolgafspraak te maken. 2. Terugkoppelen naar de begindoelen Doelen en gesprekspunten gebruiken om tussentijds de vordering van het gesprek vast te Stellen. Het besprokene samenvatten en kijken of het beoogde resultaat bereikt is. Deze structuur moet wel flexibel toegepast worden. 3. Situatie verduidelijken De vaardigheid om tijdens het gesprek ontstane onduidelijkheden(misverstanden) te onderkennen en tijdens het gesprek aan de orde te stellen. Er ontstaat een gesprek over het gesprek = een metagesprek. In 7 stappen: 1 parafraseren 2 meta communicatie; de onduidelijkheid benoemen 3 wat wilt je niet en waarom 4 wat wilt je wel 5 opvangen van een evt. teleurstelling (bijv. door een gevoelsreflectie) 6 afspraak maken 7 terug naar het gesprek 4. Hardop denken Gedachten die je op dat moment hebt hardop uitspreken.omdat het gesprek alle kanten opgaat of juist omdat het gesprek vast dreigt te lopen. Functie Werkt ontspannend voor beide gesprekpartners(voorkomt blokkades). Door samen hardop te denken word de kans op het vinden van oplossingen groter. Wanneer Om een te stellen vraag inzichtelijker te maken. Om een stokkend gesprek verder te helpen. Aks eigen gedachten het luisteren verstoren. 5. Afsluiten van het gesprek Samenvattend evalueren om te kijken of het doel bereikt is. Afspraken en besluiten verwoorden en evt. vastleggen. Indien nodig verder praten of een vervolgafspraak maken. C. Zendervaardigheden advies of voorlichting geven zodat een ander er wat mee kan door: een overzichtelijke en ordelijke structuur aan te brengen in het verhaal vooraf bedenken en vertellen welke informatie je in welke volgorde gaat geven. Informatie evt. op schrift stellen en meegeven. Advanced organizers = stukjes informatie over de structuur die je toepast. Welke punten ga je in welke volgorde behandelen. Is een punt klaar dan samenvatten en zeggen dat het volgende punt begint. Ruimte bieden voor vragen of opmerkingen.

5 Als het niet mogelijk is vooraf te ordenen de techniek van het hardop denken gebruiken om te laten zien hoe je je advies wilt ordenen. 1. Een eenvoudige stijl Een eenvoudige stijl van vertellen gebruiken die aansluit bij het referentiekader van de ontvanger (wat weet u al over dit onderwerp?) Blijven controleren of de ontvanger de informatie goed oppikt. Voorzichtig met Abstracte termen Waardeoordelen Stellige uitspraken Afstandelijk taalgebruik Wat vind je ervan Henk De ik vorm hanteren De ander laten samenvatten of laten parafraseren woorden die niet direct observeerbaar zijn Concretiseren met voorbeelden. eerst feiten schetsen dan een (waarde) oordeel geven in de ikvorm. het is beter om feiten, oordelen en waarderingen als hypothesen (tentatief) te presenteren (niet als vaste waarheden). de relatie onderhouden door je persoonlijk en direct op de ander te richten wij, ons en ik Houd de informatie bondig; beperk je tot de hoofdpunten Maak je verhaal aantrekkelijk d.m.v. concrete voorbeelden en door spreektaal te gebruiken. 2. Uiting geven aan persoonlijke gedachten en gevoelens Wanneer functioneel: -Als persoonlijke gedachten en gevoelens (van binnen of van buiten het gesprek) belemmerend werken. (blokkades). -Je standpunt of gevoel toetsen aan dat van de ander. -Om je argumenten kracht bij te zetten. -Om de ander als spiegel te gebruiken om je zelfinzicht te vergroten (geeft zicht op je blinde zelf). [Johari Window; open zelf, verborgen zelf, blinde zelf en onbekende zelf] Moeilijk vanwege De westerse maatschappelijke normen Het maakt je kwetsbaar. Gevolg gevoelens verstoren de communicatie zonder dat men dit weet te verhelpen. Richtlijnen Eigen situatie analyseren Probeer eigen gevoelens te begrijpen Beslis of je gevoelens en zo ja welke je hier en nu wilt uiten Wanneer en bij wie uiten Het uitten van de gevoelens Het gevoel zo concreet mogelijk beschrijven Gevoelens in de context plaatsen waarin ze zijn ontstaan Ik-formulering (Het is jouw interpretatie, zo kan de ander jouw interpretatie ook weerleggen) De ander weet nu precies welk gedrag jou geraakt heeft en kan dit nu evt. veranderen.

6 D. Assertieve vaardigheden Assertiviteit Voor jezelf durven opkomen als de situatie dat verlangt zonder anderen nodeloos te kwetsen. Subassertiviteit Niet voor jezelf op durven komen Agressiviteit Teveel en vaak op een vervelende manier voor jezelf opkomen zonder rekening te houden met anderen Zijn geen vaststaande eigenschappen maar vertonen zich afhankelijk van de situatie. Uitten zich in gedrag, gedachten en gevoelens. Waarom ontstaat assertiviteit of subassertiviteit? Mensen leren van directe ervaringen en van voorbeelden. Hieruit onsstaat assertiviteit of subassertiviteit die zichzelf dan als een vicieuze cirkel in stand houdt. Verzoeken doen en opdrachten geven - Van tevoren bedenken welk verzoek je precies wilt doen. - Het goede moment kiezen om opdracht te geven. - Eerst aankondigen dat je iets wilt zeggen. - Goed luisteren naar de reactie van de ander. - Maak een zo concreet mogelijke afspraak. Reageren op een verzoek of opdracht - Luister rustig naar het verzoek. - Doorvragen voor duidelijkheid. - Rustig en duidelijk zeggen dat je niet op het verzoek kunt of wilt ingaan. - Vertel de reden waarom het niet kan. - Blijf bij aandringen je weigeren met de argumenten daarvoor herhalen. Bezwaar maken\kritiek geven\ reageren op kritiek Bezwaar maken: commentaar op iemands mening - actief luisteren naar iemands mening - de andere parafraseren - bezwaar onmiddellijk, helder en eerlijk verwoorden - richt je bezwaar op de inhoud van iemands mening en niet op de persoon. Reageren op bezwaren - concentreren op de inhoud(niet op je ego) - korte parafrase van het bezwaar geven - probeer het bezwaar om te zetten in een positieve toevoeging - bij onduidelijkheid doorvragen - neem reële bezwaren mee in het verdere betoog (constructieve) Kritiek geven: commentaar op iemands gedrag - over actueel gedrag(hier en nu) - kritiek betreft het gedrag en niet de persoon - ik vorm gebruiken(het betreft jouw interpretatie) - gaat over veranderbaar gedrag(bevat een wens) - op een goed moment( wel zo snel mogelijk)

7 kritiek geven voorkomt een niet op te lossen conflict. Reageren op kritiek - Luister goed en blijf rustig. - Vraag door voor meer duidelijkheid. - Zeg waarmee je het eens bent en wat je daaraan zult doen. - Zeg waar je het niet mee eens bent en waarom - Let goed op de reacties evt. herhalen of doorvragen Het communicatiemodel van Schulz von Thun Een spreker zendt een boodschap met de volgende 4 onderdelen of aspecten naar de luisteraar: 1. zakelijk aspect inhoud van de boodschap 2. expressief aspect zegt iets over de zender 3. relationeel aspect hoe ziet zender ontvanger [macht, waardering, sturing] 4. appellerend aspect wat de ontvanger moet doen Schematisch weergegeven: zakelijke aspect (zender) expressieve aspect boodschap appellerende (ontvanger) aspect relationele aspect (zender) ontvanger) feedback de zender legt de nadruk (accent) op 1 aspect hij verwacht feedback (reactie) op dat aspect de kunst van communicatie is: zender: vertel alle 4 aspecten,

8 zend alle 4 aspecten zo duidelijk mogelijk, benadruk zo duidelijk mogelijk je accent en controleer of je bedoeling duidelijk genoeg overgekomen is. ontvanger: hoor alle 4 aspecten ga accent na reageer op accent vraag bij twijfel of je de bedoeling juist begrepen hebt dus: actief luisteren! gezamenlijk: doe aan metacommunicatie (praten over praten)

9 Het communicatiemodel Prof Von Thun onderscheidt dus vier aspecten aan een boodschap die van de ene mens naar de andere gaat: 1- het zakelijke aspect: de inhoud van de boodschap, de 'feiten' 2- het expressieve aspect: informatie over de zender van de boodschap 3- het relationele aspect: informatie over hoe de zender tegenover de ontvanger staat, 4- het appellerende aspect: de invloed die de zender wil uitoefenen op de ontvanger. De relatie van deze aspecten kan schematisch als volgt worden weergegeven: Een voorbeeld: (Situatie: echtpaar in een rijdende auto, vrouw rijdt) man zegt: Dat stoplicht staat op groen inhoud (man) Ik heb haast "Het licht staat Geef eens gas! (vrouw) expressie op groen!" appèl Zonder mij rij je niet goed. Zonder mij ben je een hopeloos geval. relatiedefinitie Mogelijke antwoorden van de vrouw (feedback): Weet je het zeker? Ik weet dat je haast hebt Ik mag hier niet harder rijden. Ik weet dat jij beter rijdt dan ik. Zit stil of stap maar uit. Deze 4 aspecten zijn in alle boodschappen aanwezig! Veel communicatie problemen ontstaan door het zich niet bewust zijn van deze aspecten. Een zelfde boodschap kan in andere omstandigheden, met een andere intonatie, totaal anders uitgelegd worden! Of de zender geeft een totaal andere uitleg dan de ontvanger, al of niet bewust.

10 Het zakelijke (inhoudelijke) aspect 1. zakelijkheid: a. kwantiteitseis: niet teveel en niet te weinig informatie geven b. kwaliteitseis: relevante info geven 2. begrijpelijkheid a. eenvoudige stijl gebruiken korte zinnen, bekende woorden, duidelijk en begrijpelijk b. structuur in betoog overzichtelijk, logisch, rode draad i.t.t. chaos c. bondigheid het belangrijke kort en krachtig zeggen, i.t.t. wijdlopig d. aantrekkelijkheid directe rede, vragen stellen, beeldig vertellen, humor: ontvanger blijven motiveren en boeien. Dus bij het zakelijke aspect gaat het om de inhoud van de boodschap, de 'feiten'. Prof Von Thun raadt aan om voor de inhoud van de boodschap vooral te letten op 'zakelijkheid' en 'begrijpelijkheid'. Zakelijk wil zeggen het doorgeven van feiten en argumenten gericht op een zakelijk doel, en vrij van menselijke gevoelens en ambities. Dus geen: gelijk willen hebben, wraak willen nemen, een hak willen zetten, etc. Hierbij een kanttekening: als blijkt dat dergelijke gevoelens er wel zijn, dan is het aan te raden de zakelijkheid even opzij te zetten en de gevoelens als onderwerp bij de kop te pakken. Als je dat niet doet krijg je heilloze schijndiscussies die nergens naar toe leiden of alleen maar frustraties opleveren. De begrijpelijkheid wordt bevorderd door: - eenvoud (gewone woorden, korte zinnen) - een duidelijke structuur - bondigheid (hierbij oppassen dat je niet te kortaf wordt, dat werkt niet) - aantrekkelijkheid (een voorbeeld of anekdote doet wonderen, maar teveel voorbeelden of uitwijdingen werken storend) Het expressieve aspect Angst om jezelf bloot te geven. Hoe kom ik bij de ontvanger over? [bewuste of onbewuste vraag]

11 Hoe ontstaat deze angst? Middels socialisatie: laat alleen goede kanten zien. Presentatietechnieken: a. imponeertechnieken: - aanstellen, pronken, opscheppen, indruk maken, shouwen, jezelf bewieroken [verbaal, non-verbaal] - zeer positieve dingen over jezelf als bijzaak zeggen - een thuiswedstrijd uitlokken, spelen b. façade technieken - negatieve aspecten verbergen, camoufleren - zwijgen, - geen zwakheden en gevoelens laten zien Effecten van deze technieken: - gevaar voor het zakelijk rendement - barrière voor de menselijke solidariteit - je kan geestelijk, lichamelijk ziek worden. Wat is beter? - gewoon jezelf zijn; niet teveel acteren; ken jezelf - je referentiekaders (houdingsaspecten) verkennen - congruentie van referentiekaders nastreven - denken, doen en praten zo congruent mogelijk houden - assertief zijn en feedback vragen - blijven investeren in communicatieve vaardigheden. Dus bij het expressieve aspect gaat het om informatie die naar voren komt over de zender zelf. Je zegt altijd iets over jezelf. De ontvanger gaat je beoordelen op wat je laat zien. Dit voel je bijvoorbeeld aan je eigen zenuwachtigheid voor een belangrijk gesprek of een presentatie. Als je vaak bekritiseerd of veroordeeld bent, dan krijg je een minderwaardigheidsgevoel, en ga je proberen om zelfexpressie te vermijden. Het vermijden van zelfexpressie kan m.b.v. imponeertechnieken (dure woorden gebruiken, het vermelden van niet ter zake doende positieve mededelingen over jezelf "mijn oom die naast premier Balkenende woont", je beperken tot onderwerpen waar je thuis in bent) of façadetechnieken (zwijgen, overdreven zakelijk zijn, te vriendelijk zijn, stoer doen, etc). Gevolgen: doel van het gesprek wordt niet bereikt, er ontstaat geen band, je gaat er zelf aan ten onder. Wat je met woorden nog kan verbergen, verraadt je lichaam.

12 Advies: wees gewoon jezelf, met al je sterke en zwakke kanten. Het relationele aspect of betrekkingsniveau Hierbij gaat het er om hoe de zender zijn relatie, verhouding, betrekking met de ontvanger ziet en hoe de ontvanger de relatie met de zender ervaart. Hierbij kunnen we twee hoofdkenmerken van de relatie onderscheiden: 1 waardering tegenover geringschatting en 2 sturen en bevoogden tegenover beslissingsvrijheid toekennen. Bij waardering laat de zender duidelijk merken dat hij de ontvanger aanziet voor een respectabele, achtenswaardige, volwaardige, gelijkberechtigde, sympathieke persoon. Dus positief en aardig en assertief. De ontvanger is okay. Bij geringschatting behandelt de zender de ontvanger afwijzend, afkeurend, minachtend, discriminerend, vernederend, koel, afstandelijk of neerkijkend. Dus negatief, onaardig en agressief. De ontvanger is niet okay. (Denk hierbij aan de 4 basishoudingen uit de Transactionele Analyse) Bij sturen en bevoogden speelt de zender de baas door regels, geboden en verboden, manipulatie, dominantie enz. Hij behandelt de ontvanger betuttelend en directief, door veel gebruik te maken van macht en controle middelen. Deze houding, dit gedrag van de zender roept vaak weerstand op bij de ontvanger waardoor de communicatie verslechtert. Dus bij het relationele aspect gaat het om hoe de zender tegenover de ontvanger staat, wat hij van hem vindt. Twee zaken blijken met name van belang: hoeveel waardering c.q. minachting blijkt uit de boodschap en hoeveel sturing c.q. vrijlating wordt gegeven. Als dit niet goed zit, dan heeft het eigenlijk geen zin om door te praten ('storingsvuur van onderaf'). Een zin die begint met "Ik begrijp niet hoe..." zegt bijvoorbeeld eigenlijk "ik vind jou stom, rund". "Ik heb toch duidelijk gezegd dat..." impliceert "jij hebt niet zitten luisteren, koe". Advies: als het relationeel uit de hand loopt, stel de relatie dan expliciet aan de orde ("Waarom reageren wij zo ongeduldig op elkaar?". Of "Ik voel mij nu onder druk gezet...") Een minderwaardigheidsgevoel bij de ontvanger kan leiden tot overgevoeligheid voor vermeende 'aanvallen'. Het appellerende aspect Met dit aspect geeft de zender aan wat de ontvanger met de inhoud van de boodschap moet doen of laten. In de zin ga weg is de inhoud van de boodschap hetzelfde als het appèl. Dit is een expliciet appellerende boodschap. Tot deze categorie behoren ook bevelen, instructies, wetten, reclameboodschappen, geboden en verboden. In de communicatie leidt vooral het verborgen appellerende aspect tot misverstanden en problemen. De natuurlijke neiging is dan aandacht te

13 schenken aan het expressieve aspect omdat dit schijnbaar, zichtbaar de boventoon voert. Beter is in dit geval je af te vragen wat het doelperspectief van de zender is. Bijvoorbeeld bij huilende kinderen, pogingen tot zelfdoding, overmatig gevoelig reagerende mensen, onhebbelijkheden van kinderen, allerlei vormen van hulpeloosheid en onbekwaamheid. Je vraagt je dan af wat de zender bij de ontvanger wil bereiken. Dus het appellerende aspect gaat over de invloed die de zender wil uitoefenen op de ontvanger. De etiquette schrijft vaak voor dat het appèl verborgen moet blijven. Je zegt "wat smaakt dat heerlijk" en bedoelt "mag ik nog een stukje" of bedoelt geef mij nog een stuk. Je zegt "ik vraag me af of we niet eens naar de teamsamenstelling moeten kijken" en bedoelt "baas, haal aub de vervelende X uit het team". Je zegt: "Familie Ramdas heeft dit jaar al 7 keren hawan gedaan" en bedoelt: "Ik wil nou eens eindelijk ook een keer hawan doen". Als zender en ontvanger elkaar niet goed aanvoelen of geen open communicatie hebben, ontstaat er een raadspel om de juiste bedoelingen te achterhalen en gaat het vaak goed fout. Het woordgebruik speelt een belangrijke rol in het hinten naar een bedoeld appèl. Je zegt: "Heeft Jan weer lopen bedelen om geld?" en je bedoelt: "Ik wil dat je Jan geen geld meer geeft". Je vraagt: "Moeten wij ons laten uitbuiten door Hans?" en bedoelt: "Ik wil dat we ons verzetten tegen Hans". Redenen om het appèl te verhullen kunnen zijn: minderwaardigheidsgevoel, angst voor afwijzing, familiegewoonten, onzekerheid over de goedwillendheid van de ontvanger, geen druk uit willen oefenen, geen verantwoordelijkheid willen nemen. Een zender is zich vaak onvoldoende bewust van het appèl dat hij doet uitgaan. Advies aan de zender: zorg dat je weet wat je wil, breng dit duidelijk naar voren en geef de ontvanger de ruimte om nee te zeggen. Advies aan de ontvanger: als het appèl onduidelijk is, stel dit dan aan de orde. B.v. "Dus jij wil dat ik... doe". Bij veel discussies gaat het er niet om wie (gelet op de inhoud van de discussie) gelijk heeft (als je weet dat je het al hebt, waarom moet je het dan alsnog krijgen?) maar om wie het moet krijgen. Dus om het appellerend niveau: geef mij gelijk.

14 Discussies zijn vaak heftig wanneer de ene gelijk wil hebben en de andere dat niet wil geven. Niet wat iemand zegt is belangrijk, maar wat hij bedoelt. Hoe weet ik dan wat iemand bedoelt? Door actief te luisteren of het gewoon aan hem te vragen! De mens is een economisch wezen. Dit komt ook in zijn taalgebruik en communicatie tot uiting. We kennen bij voorbeeld het verschijnsel van verkorting en vervlakking van zinnen en woorden. Tuberculose t.b.c. t.b. Goede morgen morgen mogge. We vragen: hoe laat is het? En bedoelen: hoe laat is het nu in Nederland. Naast de economische sturing wordt de communicatie, vooral het begrijpen en interpreteren, door de cultuur en met name codes bepaald. Mensen die tot 1 cultuur behoren, hanteren dezelfde codes. Bijvoorbeeld: Ik kom een goede vriend tegen die in gezelschap is van een vriend van hem die ik niet ken. Ik nodig mijn vriend uit voor een verjaardagsfeestje bij mij thuis. De Hindostaanse beleefdheid eist, althans in mijn subcultuur, dat ik ook die andere persoon uitnodig. Als die persoon mijn code kent, dan weet hij dat hij uit beleefdheid uitgenodigd is en dat van hem verwacht wordt dat hij niet komt opdraven. Ik kom gauw langs tegen een vriend die je lang niet gezien hebt, betekent bij Surinamers echt niet dat je langs zal gaan maar betekent dat de relatie nog gewoon goed is. Terugkoppeling of feedback Voor de zender van de boodschap is het belangrijk om te weten of de boodschap aangekomen is bij de ontvanger zoals hij heeft bedoeld. Dit kan hij te weten komen door een reactie van de ontvanger. Als de ontvanger naar hem kijkt, en knikt, mag hij aannemen dat de ontvanger luistert. Maar om te weten of de ontvanger werkelijk heeft begrepen wat hij heeft willen overbrengen, zou hij bijvoorbeeld kunnen vragen of de ontvanger in zijn eigen woorden de boodschap wil herhalen. Als er reactie wordt gegeven op de boodschap spreekt men over terugkoppeling of feedback. We kunnen onderscheid maken tussen verbale en non-verbale feedback. Non-verbale feedback is bijvoorbeeld een frons, demonstratief balen, een klap met een vuist op tafel, terugdeinzen, of een diepe zucht bij het horen van een vervelende mededeling. De non-verbale feedback is analoog, d.w.z. deze wordt constant uitgezonden en kan niet gestopt worden zolang de communicatie doorgaat. De zender kan hierdoor weten dat de lading van

15 zijn boodschap is overgekomen. Feedback kan zowel bewust als onbewust worden gegeven. Veel non-verbale signalen worden onbewust gezonden. Met feedback laat je de ander weten hoe je zijn boodschap ontvangt, interpreteert, waardeert en wat je ervan vindt. In de omgang laten we constant merken wat we van de ander, zijn gedrag en communicatie vinden. Voor de omgang is dat voor beide partijen belangrijk. Door middel van feedback regelen we de omgang met elkaar, stemmen we ons gedrag op de ander af. Functies van feedback: Door feedback wordt negatief en ongewenst gedrag gecorrigeerd Door feedback wordt positief en gewenst gedrag bevestigd en bevorderd Feedback verduidelijkt de relatie tussen ons. Feedback wordt op verschillende manieren gegeven: Verbaal of non-verbaal Bewust of onbewust Spontaan of op verzoek Formeel of informeel. De effectiviteit van feedback hangt af van de kwaliteit van de feedback en de acceptatie ervan door de ontvanger. Wie niet geleerd heeft (vooral in de kinderjaren) om van prettige, leuke opmerkingen te genieten, zal moeite hebben met het accepteren en verwerken van positieve feedback. Die heeft dan de neiging om die feedback af te wijzen of af te zwakken. Je hebt vandaag een extra mooie pak aan Heb ik van mijn zus geleend Knap van je om een 10 voor die toets te halen O, maar die toets was zo makkelijk, stelde niks voor Veel Hindostanen kennen nog steeds een bevelshouding i.p.v. een onderhandelingshuishouden. In de jaren 60 was dit in Suriname heel duidelijk zichtbaar. Je kreeg als kind constant bevelen, van een ieder. Haast nooit werd er iets aan jou gevraagd. Terwijl Haal mijn sigaretten en Wil je mijn sigaretten alsjeblieft even halen hetzelfde resultaat hebben. En dank je wel kreeg je ook niet te horen. Negatief gedrag werd altijd bestraft en positief gedrag werd haast nooit beloond, althans niet expliciet en niet verbaal. Natuurlijk waren de ouders hartstikke gelukkig met en trots op hun kinderen, alleen zeiden ze nooit dat ze dat waren.

16 Als je met je schoolrapport thuis kwam waarin alles behalve 1 vak voldoende was, dan werd er op de onvoldoende gereageerd en niet op de vele voldoendes. Vaak is het zo dat degene die de neiging heeft om zich bij positieve feedback bescheiden op te stellen, bij negatieve feedback gelijk overspannen wordt of defensief gedrag gaat vertonen. Die gaat zich heftig verdedigen. Verbaal gegeven feedback is gewoon een uitgesproken boodschap. Dus je kan de kwaliteit van feedback voor een deel verbeteren door de boodschap te verbeteren. Feedback reguleert ons gedrag en onze communicatie. Daarom is het kunnen geven en kunnen ontvangen van feedback heel erg belangrijk in de communicatie. Je kan gerust zeggen dat het heel belangrijke communicatieve vaardigheden zijn. Daarom geef ik nu wat regels die je bij feedback kan gebruiken. Ook hier geldt: niet het weten van de regels is belangrijk, maar het kunnen toepassen en toepassen er van. Eigenlijk zou je deze regels t.z.t. automatisch moeten toepassen. En dat is pas het geval als je systematisch en voldoende geoefend hebt in het toepassen van de regels. In geval van miscommunicatie kan je de regels gebruiken om het gesprek te analyseren. Deze regels worden in het bijzonder toegepast wanneer je onprettige feedback geeft. Regels voor het geven van feedback Beschrijf het concrete gedrag waarop je reageert Vertel erbij wat die boodschap of dat gedrag jou doet Voorbeeld: Mijnheer Ramdas, ik zie dat u vandaag voor de 3 e keer te laat bent bij de les. Ik vind dat erg vervelend omdat ik dan mijn concentratie verlies. Ik denk dat u expres te laat komt om mijn les te verstoren. Ik vind dat uitermate vervelend. Ik heb graag dat u voortaan of op tijd komt of helemaal wegblijft. Wat vindt u er van? Geef zo snel mogelijk feedback, wanneer iets aan de gang is Je geeft feedback om de ander te helpen Wees niet alleen negatief, vertel ook de positieve dingen Doe suggesties voor verbeteringen Geef bruikbare feedback Zeg i.p.v. je bent je doet (of: ik zie) Als je veel feedback hebt, doseer dan Houd rekening met het incasseringsvermogen van de ontvanger

17 Vraag om een reactie op je feedback Let bij feedback geven extra scherp op het non-verbale gedrag van de ontvanger Wees, duidelijk, concreet en zo kort mogelijk Regels voor het ontvangen van feedback Luister actief, geduldig en onbevangen Ga er van uit dat de ander je wil helpen Ga na of je de ander goed begrijpt Vraag door en reageer niet voorbarig Vraag aan anderen of zij jou ook zo ervaren Vraag wat de consequenties van jouw gedrag voor de ander zijn Vraag wat jouw gedrag voor de ander betekent Laat eerlijk blijken wat de feedback jou doet Accepteren van feedback is wat anders dan er mee eens zijn Tenslotte bepaal je zelf wat je met de feedback gaat doen. Enkele oefeningen 1. Ga voor jezelf na in welke situatie aan welke persoon je feedback zou willen geven, maar het toch niet doet. Probeer de oorzaken en redenen van dit gedrag te achterhalen. 2. Hoe geef je en ontvang je zelf meestal feedback? Probeer jezelf te karakteriseren. 3. Hoe verklaar je het feit dat Hindostaanse echtelieden relatief weinig feedback aan elkaar geven? (Dit is volgens mij zo, of het ook zo is, weet ik niet). 4. Maakt het bij het geven en ontvangen van feedback verschil of je te maken hebt met een kind van 10 jaar of een volwassene van 30 jaar? Of tussen man en vrouw?

18 Gesprekstechnieken voor agogische gesprekken De zender gebruikt de technieken om zijn boodschap zo duidelijk en volledig mogelijk over te laten komen, te zenden, door te dringen in het hoofd van de ontvanger. De ontvanger gebruikt de technieken om de boodschap zo duidelijk en volledig mogelijk te ontvangen, door te dringen in het hoofd van de zender. De gesprekstechnieken zijn hulpmiddelen, ze worden gebruikt om het agogische gesprek te verbeteren. Het agogische gesprek heeft op zich geen doel; het is een hulpmiddel bij de geestelijke hulpverlening. Het doel van een geestelijk gesprek is vaak het helpen oplossen van een probleem. Een probleem is het verschil tussen een bestaande en een gewenste situatie. Communicatie is een doorlopend proces waarin een persoon via verbale en/of non-verbale symbolen (zinnen en gebaren), met een bepaalde bedoeling informatie geeft aan een andere persoon die de informatie waarneemt, interpreteert en vertaalt in een gedrag. Hoe kan ik mijn agogische gesprekken beter voeren? Ik geef hier een (beperkte) opsomming van problemen die in de communicatie voor kunnen komen. Maak voor jezelf een lijst van aandachtspunten waarvan je vindt dat je daar nog zwak in bent en oefen daarin systematisch in de gewone, dagelijkse gesprekken die je voert. Gedrag of gewoonte waarmee de zender effectieve communicatie moeilijk maakt: Heeft zich niet voorbereid voor het gesprek. Zender organiseert zijn gedachten niet (is onlogisch en chaotisch) Hij drukt zich vaag en onduidelijk uit. Hij spreekt zichzelf tegen. Probeert teveel ineens te zeggen. Diskwalificeert zichzelf, de boodschap, de ontvanger of de context. Let niet op de signalen van de ontvanger of op de omgeving. Leeft zich niet in in zijn gesprekspartner. Heeft of toont geen empathie. Hij praat te lang achter elkaar door. Luistert niet naar zijn gesprekspartner: voert geen dialoog maar een monoloog. Spreekt in stelligheden: maakt discussie en overleg onmogelijk. Zijn non-verbale communicatie is niet uitnodigend. Zijn verbale en non-verbale boodschappen spreken elkaar tegen. Praat niet luid en duidelijk genoeg. Vraagt niet om reactie of feedback.

19 Gedrag of gewoonte waarmee de ontvanger effectieve communicatie moeilijk maakt: Hij heeft zich niet voorbereid. Luistert niet actief, doet geen moeite te begrijpen. Kan of wil de bedoeling, de onderliggende boodschap niet achterhalen. Heeft eigenlijk geen tijd, zin en energie of wil hierin niet investeren. Leeft zich niet in in de zender, weinig empathie. Luistert bevooroordeeld, luistert naar zijn eigen gedachten in zijn hoofd. Zijn non-verbale boodschappen zijn afwijzend. Discongruentie tussen verbale en non-verbale boodschappen. Is te passief, laat niet merken dat hij iets wel of niet begrijpt. Geeft geen reactie of feedback (volgens de regels). Vraagt niet door naar gedachten, gevoelens en betekenissen. Diskwalificeert. Maakt geen gebruik van gesprekstechnieken. Maakt geen gebruik van metacommunicatie. Straalt een ongeïnteresseerde luisterhouding uit. Begint geforceerd een eigen verhaal te vertellen. Is met zijn gedachten ergens anders. Reageert voorbarig en impulsief. Adviseert veel te snel. Komt te snel met waardering en waarde oordelen. Uit te vroeg veronderstellingen, trekt voorbarige conclusies. (en nog meer van dit soort onhebbelijkheden) Hoe kan luisteren beter verlopen? Luister als je op dat moment voldoende tijd, zin en energie hebt of maak een afspraak want luistergedrag vraagt bij geestelijke verzorging als agogisch werk om een actieve inzet. Luistergedrag moet voortkomen uit een oprechte luisterintentie (doelgerichtheid) en interesse en wordt gedragen door acceptatie, respect en verdraagzaamheid. Accepteer de ander zoals hij zich presenteert (je kent hem nog niet goed genoeg). Heb respect voor de gedragingen, gedachten en gevoelens van de ander. Tolerant zijn ten aanzien van iemands eigenaardigheden (bijvoorbeeld individuele normen en waarden, zijn persoonlijkheid, zijn uniekheid) Dit zijn eigenlijk principes of voorwaarden voor goed luisteren of actief luisteren. Let er op dat respect, acceptatie en verdraagzaamheid niet betekent dat je met de ander eens bent! Ik kan begrip hebben voor jou met jouw mening terwijl ik met die mening helemaal niet eens ben.

20 Coöperatief luistergedrag kan je bevorderen Maak en onderhoud oogcontact. Neem een geïnteresseerde houding aan, toon inzet. Moedig de verteller aan om meer te vertellen; motiveer hem. Vraag verduidelijking als je iets niet begrijpt, stel je actief op. Vraag door totdat dingen concreet, helder en duidelijk genoeg zijn. Houd je eigen emoties onder controle. Jaag de ander niet op. Straal kalmte en rust uit (past bij de houding van Hindoe geestelijke). Wees niet bang voor stiltes: ga niet geforceerd stiltes zinloos invullen. Vat af en toe samen of parafraseer. Laat eigen associaties en opvattingen achterwege of bewaar ze voorlopig. Een veel voorkomende fout die de luisteraar maakt is dat hij tijdens het ontvangen van de boodschap i.p.v. geconcentreerd en actief te luisteren alvast gefocust is op het antwoord dat hij zal geven. Hij denkt alvast, bij voorbaat na over zijn reactie. Vaak met in zijn achterhoofd de vraag: hoe kan ik de zender klem zetten, hoe kan ik hem tegenspreken, hoe kan ik zeggen dat hij ongelijk heeft? Eigenlijk worstelt hij, min of meer onbewust, met de vraag: hoe kan ik laten merken dat ik beter ben? De ontvanger luistert maar voor een deel en hoort eigenlijk alleen voor een deel wat er gecommuniceerd wordt. Hij mist vaak de hele non-verbale communicatie; hij merkt vooral de begeleidende signalen niet op. Merkt ook weinig tot niets van het relationele, het expressieve en het appèllerende aspect. Van het inhoudsaspect hoort hij ook maar een deel. Hij hoort eigenlijk alleen dat waarvan hij denkt dat hij gebruik kan maken om de zender vast te zetten. Of onderuit te kunnen halen. Omdat de ontvanger heel weinig van de totale boodschap opvangt, zal zijn reactie uiteraard zeer gebrekkig zijn. Dat mag voor zichzelf spreken. Deze veel voorkomende luisterhouding is voor de dagelijkse gesprekken wel functioneel: je krijgt dagelijks een heleboel onzin te horen waar je bitter weinig aan hebt. Als je 7 X 24 uur per week alleen maar zeer geconcentreerd en actief gaat luisteren, dan zal je heel snel overspannen raken en je hersens zullen in een mum van tijd vol zijn met waardeloze, nutteloze en onzinnige gegevens. Dat lijkt me nou ook niet erg handig en verstandig. Als geestelijk verzorger zal je zo af en toe ook van deze algemene passieve luisterhouding gebruik maken. Vaak zijn dat gesprekken waarbij je als geestelijk verzorger alleen een luisterend oor hoeft te bieden. Dat is dan ook

21 alles wat de cliënt van jou verwacht, van jou nodig heeft. Dat is eigenlijk ook het appèl wat op je gedaan wordt: mond houden en luisteren. Maar er zullen vaker gevallen, situaties zijn waarbij je zeker actief zal moeten luisteren. Vaak gaat het dan om complexe problemen, achterhalen van de oorzaken van problemen, meedenken aan mogelijke oplossingen enzovoort. Zeg maar, de echte langdurige agogische gesprekken. Of denk maar aan gespreksvormen als het adviesgesprek, het slecht-nieuws gesprek of conflicthantering. In die situaties is het verstandig om actief te luisteren. De algemene communicatieve houding, of communicatieve vaardigheid die in dat soort situaties effectief is ziet er als volgt uit: Luister actief, hoor dus alle 4 aspecten en achterhaal accenten. Ontvang dus de hele boodschap. Hoor het hele verhaal aan. Ontvang dus alle informatie over de kwestie die de zender heeft. Stel vragen om een helder en duidelijk beeld te krijgen van het verhaal. Probeer hetzelfde beeld of inzicht te krijgen dat de zender heeft. Pas wanneer je over de kwestie alle relevante informatie en voldoende inzicht hebt ga je nadenken. Als je voldoende nagedacht hebt, formuleer in jezelf, in je hoofd de antwoorden. Reageer pas dan. Dus: actief luisteren weten begrijpen nadenken praten. Communicatietechnieken die hulpverleningsgesprekken verbeteren (wat is die techniek, wanneer en hoe pas je die toe en de bijdrage ervan) Ordenen, structureren (b.v. in tijd, plaats, belangrijkheid van gebeurtenis) Samenvatten Parafraseren Concretiseren Vragen stellen Omgaan met stiltes Reflecteren van inhoud, relatie, expressie en appèl Spiegelen Aanmoedigen, motiveren (verbaal en non-verbaal) Positief labelen en heretiketteren Confronteren Omgaan met communicatiestoringen Ruis (geen techniek, wel aandachtspunt)

22 Ontwikkelen en tonen van empathie Communiceren is helpen Omgaan met emoties van jezelf en je gesprekspartner Emoties leren reguleren Openen en afsluiten van gesprekken (trits: kop romp staart) Voorbereiden van gesprekken (trits: voorbereiding uitvoering evaluatie) Afspraken voor vervolggesprekken Evalueren van gesprekken. De samenvatting Zowel de zender als de ontvanger doen er goed aan om in lange gesprekken regelmatig een samenvatting te geven van wat net gecommuniceerd is. Een samenvatting is een beknopte weergave van een gedeelte van een gesprek. Zij geeft die informatie zo accuraat en samenhangend mogelijk weer. De ontvanger ordent de gekregen informatie en spiegelt deze naar de zender. De zender krijgt een indruk hoe zijn boodschap ontvangen is. Een samenvatting kan een gesprek ordenen, correcties, aanvullingen en nuanceringen uitlokken en motiveren tot verdere exploratie. Het regelmatig samenvatten draagt bij tot een ordelijk, efficiënt en prettig verloop van een gesprek en bevordert diepgang. Functies van de samenvatting Ordening brengen in het gesprek De rode draad en accenten zijn gemakkelijk te volgen Stimuleren tot verdere exploratie Emotionele uitspraken tot het inhoudsniveau terugbrengen Schept rust De ontvanger laat blijken dat hij nog geïnteresseerd is Controle mogelijkheid voor de ontvanger of hij de boodschap goed ontvangt Remt veelpraters af Inzicht krijgen in overeenkomsten en verschillen tussen zender en ontvanger Mogelijkheid om zakelijk aspect en expressief aspect uit elkaar te halen. Aandachtspunten Vat beknopt en volledig samen Voeg nooit nieuwe informatie toe in de samenvatting Vat regelmatig samen Motiveer de ontvanger om ook samen te vatten Vat samen in eigen woorden Vat samen in ik-termen

23 Niet beoordelen, waarderen of concluderen in de samenvatting Vraag expliciet of jouw samenvatting klopt Laat merken dat je samen gaat vatten Valkuilen (veel voorkomende fouten) Te veel of te weinig samenvatten Geen onderscheid maken tussen de verschillende aspecten van de boodschap Papegaaien Informatie toevoegen Selectief en sturend samenvatten Altijd zelf samenvatten Klakkeloos aannemen dat je samenvatting juist is Eigen conclusies en waarderingen toevoegen.

Luisteren en samenvatten

Luisteren en samenvatten Luisteren en samenvatten Goede communicatie, het voeren van een goed gesprek valt of staat met luisteren. Vaak denk je: Dat doe ik van nature. Maar schijn bedriegt: luisteren is meer dan horen. Vaak luister

Nadere informatie

Observatie- en oefenlijst voor de 'algemene gespreksvaardigheden'

Observatie- en oefenlijst voor de 'algemene gespreksvaardigheden' Observatie- en oefenlijst voor de 'algemene gespreksvaardigheden' Instructie Je treft hier een observatie- en oefenlijst aan voor het observeren van de algemene gespreksvaardigheden. Er zijn dertien clusters

Nadere informatie

Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk?

Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk? Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk? Zodra er twee of meer mensen in 1 ruimte zijn is er sprake van communicatie, ook al wordt er niet gesproken. Het is

Nadere informatie

Luisteren, doorvragen en feedback geven

Luisteren, doorvragen en feedback geven Luisteren, doorvragen en feedback geven Rogier Guns P-GIS 23 April 2007 Doelstelling presentatie LSD methode Actief Luisteren Doorvragen Feedback geven Let op: Sommige technieken lijken (theoretisch) heel

Nadere informatie

Communicatie op de werkvloer

Communicatie op de werkvloer Communicatie op de werkvloer Voor een goede communicatie op de werkvloer is het noodzakelijk dat we letterlijk dezelfde taal spreken. Een goede kennis van het vakjargon is dan ook erg belangrijk. Net zo

Nadere informatie

Communicatie. ontvanger. zender. boodschap. kanaal. feedback

Communicatie. ontvanger. zender. boodschap. kanaal. feedback FEEDBACK GEVEN EN ONTVANGEN Communicatie coderen decoderen zender boodschap kanaal ontvanger feedback - interpretatiekader Communicatie LSD Techniek - Luisteren - Samenvatten - Doorvragen LSD Techniek

Nadere informatie

Observatieformulieren bij oefeningen

Observatieformulieren bij oefeningen Observatieformulieren bij oefeningen Observatieformulier 1 Gespreksvaardigheden: open vragen * Het stellen van open vragen Opmerkingen / voorbeelden De vragen zijn: begrijpelijk niet te kort niet te lang

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie

In gesprek gaan met ouders in verband met een vermoeden van kindermishandeling

In gesprek gaan met ouders in verband met een vermoeden van kindermishandeling In gesprek gaan met ouders in verband met een vermoeden van kindermishandeling 1. Aandachtspunten voor een gesprek met ouders i.v.m. een vermoeden van kindermishandeling: Als je je zorgen maakt over een

Nadere informatie

Reflectief luisteren bij psychische problematiek? Léon van Woerden, MNSc Docent IVS, Trainer MI HAN

Reflectief luisteren bij psychische problematiek? Léon van Woerden, MNSc Docent IVS, Trainer MI HAN Reflectief luisteren bij psychische problematiek? Léon van Woerden, MNSc Docent IVS, Trainer MI HAN Introductie van de workshop Voorstellen, connectie met MGV Korte theoretische inleiding over reflectie

Nadere informatie

Wat het effect van een vraag is, hangt sterk af van het soort vraag. Hieronder volgen enkele soorten vragen, geïllustreerd met voorbeelden.

Wat het effect van een vraag is, hangt sterk af van het soort vraag. Hieronder volgen enkele soorten vragen, geïllustreerd met voorbeelden. Actief luisteren Om effectief te kunnen communiceren en de boodschap van een ander goed te begrijpen, is het belangrijk om de essentie te achterhalen. Je bent geneigd te denken dat je een ander wel begrijpt,

Nadere informatie

Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren.

Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren. FEEDBACK WAT IS FEEDBACK EIGENLIJK? Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren. Hiermee is feedback een belangrijk middel

Nadere informatie

18-9-2014. Pedagogische opleiding theorie. Doelstellingen. Doelstellingen. Hoofdstuk 1 Communicatie en feedback. De kennis over de begrippen:

18-9-2014. Pedagogische opleiding theorie. Doelstellingen. Doelstellingen. Hoofdstuk 1 Communicatie en feedback. De kennis over de begrippen: Pedagogische opleiding theorie Hoofdstuk 1 Communicatie en feedback Doelstellingen De kennis over de begrippen:, feedback, opleiden en leren kunnen uitdrukken en verfijnen Doelstellingen De voornaamste

Nadere informatie

GEVEN EN ONTVANGEN VAN FEEDBACK

GEVEN EN ONTVANGEN VAN FEEDBACK GEVEN EN ONTVANGEN VAN FEEDBACK De manier waarop je met collega s omgaat, roept effecten op bij hen. De manier waarop je je gedraagt, dingen zegt, doet of juist laat, maakt dus op anderen een bepaalde

Nadere informatie

Reader Gespreksvoering

Reader Gespreksvoering Reader Gespreksvoering Achtergrondinformatie Soorten vragen Actief Luisteren Slecht nieuws Gesprek Fasen in het gesprek Soorten Vragen In een gesprek kun je verschillende soorten vragen stellen. Al je

Nadere informatie

Feedback ontvangen. Feedback ontvangen is moeilijk. Hoe gaan we om met feedback?

Feedback ontvangen. Feedback ontvangen is moeilijk. Hoe gaan we om met feedback? 2 7 Feedback ontvangen Feedback kun je zien als een cadeau. Je kunt het aannemen, uitpakken en er je voordeel mee doen. Of je neemt het cadeau aan, bedankt de gever en legt het vervolgens in een kast om

Nadere informatie

Positieve communicatie

Positieve communicatie Positieve communicatie Annemie Pachen Inleiding. Communicatie is een doorlopend proces waarin een individu via verbale en/of non-verbale symbolen met een bepaalde bedoeling, informatie geeft aan een ander

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Accuraat communiceren

Accuraat communiceren Accuraat communiceren Erna Pluym Senior Trainer Consultant/ Business Development Manager erna.pluym@acerta.be 0472 92 11 66 Communicatie, waarom zo belangrijk? Communicatie, waarom zo belangrijk? Had ik

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Mijn collega (of leidinggevende) hoort mij niet. En de werksfeer zou ook beter kunnen

Mijn collega (of leidinggevende) hoort mij niet. En de werksfeer zou ook beter kunnen Mijn collega (of leidinggevende) hoort mij niet. En de werksfeer zou ook beter kunnen Uitnodiging: focus op het webinar en leer hoe je met goede communicatie bereikt wat je graag wilt. Hoe doe je dat?.

Nadere informatie

Basistraining Voorlichting geven Hand-out

Basistraining Voorlichting geven Hand-out Basistraining Voorlichting geven Hand-out Welkom bij de basistraining Voorlichting geven. Leuk dat je je hebt opgegeven om meer te weten te komen over voorlichting geven, voorlichtingen voorbereiden en

Nadere informatie

Luisteren is geen trucje

Luisteren is geen trucje Luisteren is geen trucje Luisteren is geen vaardigheid, al wordt er wel vaak zo over gesproken. Luisteren is veel meer een kwestie van houding, zelfs van zijn. Dat klinkt je wellicht zweverig in de oren,

Nadere informatie

1Communicatie als. containerbegrip

1Communicatie als. containerbegrip 1Communicatie als containerbegrip Als medisch specialist is communiceren onlosmakelijk verbonden met het uitoefenen van uw professie. Niet alleen hebt u contact met uw patiënten, maar ook met diverse professionals

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Feedback geven en ontvangen

Feedback geven en ontvangen Feedback geven en ontvangen 1 Inleiding In het begeleiden van studenten zul je regelmatig feedback moeten geven en ontvangen: feedback is onmisbaar in de samenwerking. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen

Nadere informatie

Om te beginnen Maak je niet DIK. 15 Wees een HELD. Laat je OMA wat vaker thuis. ANNA mag daarentegen vaker mee. Wees een OEN.

Om te beginnen Maak je niet DIK. 15 Wees een HELD. Laat je OMA wat vaker thuis. ANNA mag daarentegen vaker mee. Wees een OEN. luisterwijzer 1 7 Laat je OMA wat vaker thuis 8 ANNA mag daarentegen vaker mee 9 Wees een OEN 10 Gebruik LSD 12 Maak je niet DIK 13 Smeer NIVEA Om te beginnen... Communiceren doen de we de hele dag door.

Nadere informatie

21 Niveaus van interveniëren in groepen 22

21 Niveaus van interveniëren in groepen 22 21 Niveaus van interveniëren in groepen 22 ASPECTEN VAN COMMUNICATIE IN GROEPEN In iedere relatie en in elk relatienetwerk waar mensen net elkaar communiceren zijn er vier aspecten te onderscheiden. De

Nadere informatie

Relaties Hanteren. Leesteksten bij het onderdeel Samenvatten. Pagina 1 van 6

Relaties Hanteren. Leesteksten bij het onderdeel Samenvatten. Pagina 1 van 6 Relaties Hanteren Leesteksten bij het onderdeel Samenvatten Pagina 1 van 6 Responscategorieën Hulpverleners kunnen op verschillende manieren leiding geven aan een gesprek. Deze vormen van reacties van

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

www.rkdiaconie.nl/ er zijn/ specifieke activiteit uitvoeren

www.rkdiaconie.nl/ er zijn/ specifieke activiteit uitvoeren BEGRIJP JE WAT IK ZEG? Over communicatie, luisteren en vooroordelen Situering Om op een zinvolle manier met elkaar te communiceren, heb je veel vaardigheden nodig. De doelstellingen van deze trainingsachtige

Nadere informatie

Communicatie. Opleiding Kanker Beauty Professional Wendy Druyts Psychologische dienst AZTurnhout

Communicatie. Opleiding Kanker Beauty Professional Wendy Druyts Psychologische dienst AZTurnhout Communicatie Opleiding Kanker Beauty Professional Wendy Druyts Psychologische dienst AZTurnhout Even voorstellen Zoek een prent uit. Stel jezelf kort voor aan de hand van deze prent. Wat verwacht je van

Nadere informatie

Feedback. Wat is feedback?

Feedback. Wat is feedback? Feedback Wat is feedback? Letterlijk vertaald is feedback terugvoeding. Het is het proces waarin informatie teruggevoerd wordt in een informatieverwerkend systeem, in dit geval de mens. Als het om mensen

Nadere informatie

E-BOOK FEEDBACK GEVEN IS EEN KUNST EXPRESS YOUR INNER POWER

E-BOOK FEEDBACK GEVEN IS EEN KUNST EXPRESS YOUR INNER POWER E-BOOK FEEDBACK GEVEN IS EEN KUNST EXPRESS YOUR INNER POWER INLEIDING Het geven van feedback is een kunst. Het is iets anders dan het uiten van kritiek. Het verschil tussen beide ligt in de intentie. Bij

Nadere informatie

Hoe word je succesvol in sales

Hoe word je succesvol in sales Hoe word je succesvol in sales Verkopen gaat niet vanzelf. Zeker niet in deze tijd. Toch zijn nog steeds veel verkopers erg succesvol. Dat komt niet door het product of de dienst die ze aanbieden, maar

Nadere informatie

Motiverende gespreksvoering

Motiverende gespreksvoering Motiverende gespreksvoering Naam Saskia Glorie Student nr. 500643719 SLB-er Yvonne Wijdeven Stageplaats Brijder verslavingszorg Den Helder Stagebegeleider Karin Vos Periode 04 september 2013 01 februari

Nadere informatie

Effectief Communiceren NPZ-NRZ

Effectief Communiceren NPZ-NRZ Hand-out Workshop Effectief Communiceren NPZ-NRZ De kracht van aandacht 10 mei 2011 Nu vind ik mezelf wel aardig Als je eenmaal ziet dat het zelfbeeld van een kind positiever wordt, zul je al gauw zien

Nadere informatie

Derks & Derks B.V. Derks & Derks Interviewkalender Interviewtips met humor belicht. Tel. 033-472 80 87 www.derksenderks.nl. adviseurs in human talent

Derks & Derks B.V. Derks & Derks Interviewkalender Interviewtips met humor belicht. Tel. 033-472 80 87 www.derksenderks.nl. adviseurs in human talent 2012 Derks & Derks Interviewkalender Interviewtips met humor belicht. Derks & Derks Interviewkalender Weet wat je wil meten Voor een goed interview is een scherp functiebeeld noodzakelijk. Zorg ervoor

Nadere informatie

STIJLEN VAN BEÏNVLOEDING. Inleiding

STIJLEN VAN BEÏNVLOEDING. Inleiding STIJLEN VAN BEÏNVLOEDING Inleiding De door leidinggevenden gehanteerde stijlen van beïnvloeding kunnen grofweg in twee categorieën worden ingedeeld, te weten profileren en respecteren. Er zijn twee profilerende

Nadere informatie

Blok 3. Gesprekstechnieken, 2 uur

Blok 3. Gesprekstechnieken, 2 uur Blok 3. Gesprekstechnieken, 2 uur Wat is communicatie LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen) Open vragen stellen Waarderend gesprek Hoe geef je feedback (doorlopend proces) Oefenen d.m.v. rollenspellen

Nadere informatie

FEED BACK COMMENTAAR GEVEN EN ONTVANGEN MARIETA KOOPMANS

FEED BACK COMMENTAAR GEVEN EN ONTVANGEN MARIETA KOOPMANS FEED BACK COMMENTAAR GEVEN EN ONTVANGEN MARIETA KOOPMANS INHOUD Inleiding 7 1 Zelfonderzoek feedback geven en ontvangen 9 Checklist feedback geven en ontvangen 11 2 Communicatie en feedback 15 Waarnemen,

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Diversiteit en beroepsvaardigheden Leer jezelf kennen Basishouding en diversiteit Discriminatie Gedrag bij diversiteit Pesten. Hoofdstuk 2: werken

Diversiteit en beroepsvaardigheden Leer jezelf kennen Basishouding en diversiteit Discriminatie Gedrag bij diversiteit Pesten. Hoofdstuk 2: werken Diversiteit en beroepsvaardigheden Leer jezelf kennen Basishouding en diversiteit Discriminatie Gedrag bij diversiteit Pesten Hoofdstuk 2: werken Werkwijze en opdrachten Boek en laptop nodig voor iedere

Nadere informatie

Opleiders in de school: Els Hagebeuk elshagebeuk@de-gouw.nl Sjef Langedijk sjeflangedijk@de-gouw.nl. Begeleiden van pabostudenten

Opleiders in de school: Els Hagebeuk elshagebeuk@de-gouw.nl Sjef Langedijk sjeflangedijk@de-gouw.nl. Begeleiden van pabostudenten Opleiders in de school: Els Hagebeuk elshagebeuk@de-gouw.nl Sjef Langedijk sjeflangedijk@de-gouw.nl Begeleiden van pabostudenten Dit stuk geeft je handvatten bij de begeleiding van een pabostudent. Als

Nadere informatie

OBSERVATIEFOCUS Oordeel observator

OBSERVATIEFOCUS Oordeel observator OBSERVATIEFOCUS Oordeel observator. Structuur gesprek 6. Specifieke modellen. Non-verbale. Informeren. Emoties hanteren. Verbale Geef een globaal oordeel over elke dimensie op een -puntenschaal waarbij

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Informatie en tips voor het voeren van goede gesprekken 1

Informatie en tips voor het voeren van goede gesprekken 1 Informatie en tips voor het voeren van goede gesprekken 1 De manier waarop je met elkaar omgaat en hoe je met elkaar in gesprek gaat is belangrijk in het dagelijks werk. Het helpt je elkaar beter te begrijpen

Nadere informatie

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf Ideeën presenteren aan sceptische mensen Inleiding Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat het moeilijk kan zijn om gehoor te vinden voor informatie of een voorstel. Sommige mensen lijken er uisluitend

Nadere informatie

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. OPDRACHTFORMULIER Gesprekken voeren 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. 2 Kijk in de bronnen welke informatie

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

ogen en oren open! Luister je wel?

ogen en oren open! Luister je wel? ogen en oren open! Luister je wel? 1 Verbale communicatie met jonge spelers Communiceren met jonge spelers is een vaardigheid die je van nature moet hebben. Je kunt het of je kunt het niet. Die uitspraak

Nadere informatie

Assertiviteit. BOL 1 e jaars AG studenten

Assertiviteit. BOL 1 e jaars AG studenten BOL 1 e jaars AG studenten In de beroepspraktijk verwacht men van je dat je kunt opkomen voor jezelf en voor je opvattingen over je stage, de hulpverlening etc. Men verwacht tegelijkertijd dat je dit op

Nadere informatie

o Gericht op verleden o Focus op oordelen o Eenrichtingsverkeer o Passieve bijdrage van de medewerker o Gericht op formele consequenties

o Gericht op verleden o Focus op oordelen o Eenrichtingsverkeer o Passieve bijdrage van de medewerker o Gericht op formele consequenties Het zorgen voor een goede basis. Elk bedrijf wil een goed resultaat halen. Dat lukt beter als u regelmatig met uw medewerkers bespreekt hoe het gaat, hoe dingen beter zouden kunnen en wat daarvoor nodig

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

DE KERSTNIEUWSBRIEF 2008 JOKE BORST INBALANCE

DE KERSTNIEUWSBRIEF 2008 JOKE BORST INBALANCE DE KERSTNIEUWSBRIEF 2008 JOKE BORST INBALANCE D E C E M B E R O N T M O E TI N G S M A A N D De maand december is voor mij een maand van ontmoeten: het vieren van het Sinterklaas- en Kerstfeest en natuurlijk

Nadere informatie

Inleiding 2. Wie is Christine? 4. Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5. Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6

Inleiding 2. Wie is Christine? 4. Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5. Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6 Inhoudsopgave Inleiding 2 Wie is Christine? 4 Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5 Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6 Tip 3: Geef feedback over uw waarneming en vermijd interpretaties

Nadere informatie

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Effectief communiceren met mijn medewerkers Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Welkom Afspraken en verwachtingen: - Telefoon uit - We respecteren elkaar - We klappen niet uit de

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Luisteren Niet luisteren Belang van luisteren Luisterdoelen Luistervaardigheden

Luisteren Niet luisteren Belang van luisteren Luisterdoelen Luistervaardigheden Les 7 Luisteren Niet luisteren Belang van luisteren Luisterdoelen Luistervaardigheden Je kan verschillende soorten gesprekken hebben. Bijvoorbeeld: Formeel Gepland en met een bepaald doel; voorbereiding!

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Vaardigheidsmeter Communicatie

Vaardigheidsmeter Communicatie Vaardigheidsmeter Communicatie Persoonlijke effectiviteit Teamvaardigheden Een goede eerste indruk Zelfempowerment Communiceren binnen een team Teambuilding Assertiviteit Vergaderingen leiden Anderen beïnvloeden

Nadere informatie

5 Assertiviteit. 1 Inleiding

5 Assertiviteit. 1 Inleiding DC 5 Assertiviteit 1 Inleiding Als SAW er zul je regelmatig in situaties terecht komen waarin je duidelijk moeten maken wat je wel of niet wilt. Bijvoorbeeld omdat een cliënt op een activiteitenafdeling

Nadere informatie

Oefenvragen Management Assistent A - Communicatie

Oefenvragen Management Assistent A - Communicatie Oefenvragen Management Assistent A - Communicatie 1. De meeste mensen zijn primair: A. visueel ingesteld. B. kinesthetisch ingesteld. C. socialistisch ingesteld. D. auditief ingesteld. 2. Wat is het belangrijkste

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Huiselijk geweld tussen zussen

Huiselijk geweld tussen zussen Huiselijk geweld tussen zussen Motiverende gespreksvoering: Casus huiselijk geweld tussen zussen Door drs. Sergio van der Pluijm Een tijd terug had ik een jonge vrouw (18) van allochtone afkomst in begeleiding

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR DE TABAKOLOOG BEGELEIDER VAN DE STAGE TABAKOLOGIE

INFORMATIE VOOR DE TABAKOLOOG BEGELEIDER VAN DE STAGE TABAKOLOGIE INFORMATIE VOOR DE TABAKOLOOG BEGELEIDER VAN DE STAGE TABAKOLOGIE Prof. S. Schol,VRGT, 2012 1. INLEIDING Na 10 jaren cursus tabakologie en evenveel evaluaties van cursisten was vooral de vraag naar meer

Nadere informatie

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Effectief communiceren met mijn medewerkers Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Welkom Afspraken en verwachtingen: - Telefoon uit - We respecteren elkaar - We klappen niet uit de

Nadere informatie

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten Tot een geloofsgesprek komen I Ontmoeten Het geloofsgesprek vindt plaats in een ontmoeting. Allerlei soorten ontmoetingen. Soms kort en eenmalig, soms met mensen met wie je meer omgaat. Bij de ontmoeting

Nadere informatie

Toetsopdracht. Communicatieve vaardigheden 2 de stage(cova 2S) Naam: Sanne Terpstra. Studentnummer: 500646500. Klas: 2B2

Toetsopdracht. Communicatieve vaardigheden 2 de stage(cova 2S) Naam: Sanne Terpstra. Studentnummer: 500646500. Klas: 2B2 Toetsopdracht Communicatieve vaardigheden 2 de stage(cova 2S) Naam: Sanne Terpstra Studentnummer: 500646500 Klas: 2B2 Datum: 15 januari 2013 Reflectieverslag bijeenkomst 1,2 en 3 Zingevingsgesprekken Dit

Nadere informatie

Door te luisteren kan je soms heel veel zeggen

Door te luisteren kan je soms heel veel zeggen Les 6 Door te luisteren kan je soms heel veel zeggen Luisteren is het bewust en doelgericht waarnemen, begrijpen, selecteren en verwerken van informatie De docent fluistert een zin in het oor van een van

Nadere informatie

Het gedragmodel. 1. Inleiding

Het gedragmodel. 1. Inleiding Het gedragmodel 1. Inleiding Het gedragmodel is een NLP-techiek, ontwikkeld door Peter Dalmeijer (zie www.vidarte.nl) en Paul Lenferink. Het model leert ons feedback te geven waarbij we anderen op hun

Nadere informatie

Luisteren is: erkenning geven

Luisteren is: erkenning geven enuit nuit Luisteren is: erkenning geven it Luisteren is: erkenning geven Onze dagen zitten vol prikkels. Waar vinden we de ruimte om stil te zijn en rustig te luisteren naar wat er in ons omgaat? En als

Nadere informatie

Communiceren kan je leren?!

Communiceren kan je leren?! Communiceren kan je leren?! Communiceren is spreken met iemand, in dialoog gaan. Maar hoe doe je dat juist? En stopt communiceren bij de overdracht van woorden of communiceren we met gans ons lichaam?

Nadere informatie

Tekst: structuursheet van de introductie. - Doel. verhelderende woorden: het leren sturen, ander een stap verder helpen, spiegel op gedrag.

Tekst: structuursheet van de introductie. - Doel. verhelderende woorden: het leren sturen, ander een stap verder helpen, spiegel op gedrag. KENNISCLIP FEEDBACK GEVEN EN ONTVANGEN FACULTEIT DER RECHTSGELEERDHEID (DOCENT: H.E. VAN ROSSUM) Hester vertelt de theorie van feedback geven en ontvangen (niet geacteerd o.i.d.). Het verhaal wordt ondersteund

Nadere informatie

Assertiviteitstest: kom jij op voor jezelf?

Assertiviteitstest: kom jij op voor jezelf? 1 Assertiviteitstest: kom jij op voor jezelf? Zet een kruisje bij het antwoord dat voor jou passend is - eerder juist indien je meestal op die manier handelt - eerder onjuist indien je slechts zelden op

Nadere informatie

Samen werken = samenwerken bij De Belvertshoeve

Samen werken = samenwerken bij De Belvertshoeve Themabundel Samen werken = samenwerken bij De Belvertshoeve Assistent medewerker Dit project is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Europees Sociaal Fonds Voorwoord Deze themabundel is bedoeld

Nadere informatie

Kan ik het wel of kan ik het niet?

Kan ik het wel of kan ik het niet? 1 Kan ik het wel of kan ik het niet? Hieronder staan een aantal zogenaamde kan ik het wel, kan ik het niet-schalen. Deze hebben betrekking op uw taalvaardigheid in zowel het Nederlands als het Engels.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Blok 3 Blok 3: We hebben oor voor elkaar Blok 3: Algemeen: In dit blok stimuleren we de kinderen om oor voor elkaar te hebben. De lessen gaan over communicatie, over praten

Nadere informatie

CoachWijzer Houvast bij het vormgeven van effectieve begeleiding

CoachWijzer Houvast bij het vormgeven van effectieve begeleiding Houvast bij het vormgeven van effectieve begeleiding Naam: Datum: Bert van Rossum 9 december 2013 Inhoudsopgave Inleiding... De uitslag van Bert van Rossum... Toelichting coach- en begeleidingsvoorkeur...

Nadere informatie

De kracht van reflecteren

De kracht van reflecteren 28 test en techniek in beeld Motivational Interviewing deel 5 De kracht van reflecteren Speciaal voor Fysiopraxis schrijven Stijn van Merendonk, Mirjam Hulsenboom en Albertina Poelgeest een vijfdelige

Nadere informatie

Motiverende gesprekstechnieken. zelf. redzaamheid

Motiverende gesprekstechnieken. zelf. redzaamheid Motiverende gesprekstechnieken zelf redzaamheid Motiverende gesprekstechnieken Wat is motiverende gespreksvoering? Motiverende gespreksvoering is een cliëntgerichte, directieve methode om te bevorderen

Nadere informatie

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL KINDEREN LEKKER IN HUN VEL 1. Welkom wij zijn Karin Hallegraeff en Noelle van Delden van Praktijk IKKE Karin stelt zich voor en er komt een foto van Karin in beeld. Noelle stelt zich voor en er komt een

Nadere informatie

Drijfveren. Een belangrijke (on)bewuste drijfveer is dat ZELF beter wil zijn dan de ANDER

Drijfveren. Een belangrijke (on)bewuste drijfveer is dat ZELF beter wil zijn dan de ANDER Inleiding Kennis over het tot stand komen van gedrag Bewustwording van de invloed van ons eigen gedrag op onze omgeving? Ervaren wat JIJ kan doen om je eigen gedrag en dat van anderen te verbeteren Drijfveren

Nadere informatie

Je doel behalen met NLP.

Je doel behalen met NLP. Je doel behalen met NLP. NLP werkt het beste als al je neurologische niveaus congruent zijn. Met andere woorden: congruent zijn betekent wanneer je acties en woorden op 1 lijn zijn met je doelen, overtuigingen,

Nadere informatie

ADHD en lessen sociale competentie

ADHD en lessen sociale competentie ADHD en lessen sociale competentie Geeft u lessen sociale competentie én heeft u een of meer kinderen met ADHD in de klas, dan kunt u hier lezen waar deze leerlingen tegen aan kunnen lopen en hoe u hier

Nadere informatie

1 SITUATIE 2 TEST. Als ik luister denk ik niet aan andere zaken. Ik laat mensen uitpraten. Ik plaats wat ik hoor in een duidelijk kader

1 SITUATIE 2 TEST. Als ik luister denk ik niet aan andere zaken. Ik laat mensen uitpraten. Ik plaats wat ik hoor in een duidelijk kader LUISTEREN drs. W. Bontenbal 1 SITUATIE Wanneer u naar een lied luistert, luistert u dan naar de tekst of naar de muziek? Stelt u zich voor dat u zojuist bij een enerverende vergadering vandaan komt, u

Nadere informatie

Traject Welzijn; Communicatie MZ. Inhoudsopgave (concept)

Traject Welzijn; Communicatie MZ. Inhoudsopgave (concept) Traject Welzijn; Communicatie MZ Inhoudsopgave (concept) 1 Traject Welzijn; Communicatie MZ Inhoudsopgave (concept) THEMA 1 Communicatie Hoofdstuk 1 Aspecten van communicatie 1.1 Inleiding 1.2 Communicatie

Nadere informatie

Coaching en zorg. coaching als vorm van methodische werkbegeleiding. Gesprekken. Strategie en technieken. Theoretische kaders

Coaching en zorg. coaching als vorm van methodische werkbegeleiding. Gesprekken. Strategie en technieken. Theoretische kaders Coaching en zorg Uitzetten van sessie: vraag/aanbod Onze kijk: van een montuur met verschillende glazen naar diverse lenzen Benoemen van deelvaardigheden Aan de slag met reflectiegesprekken Oefenen coaching

Nadere informatie

Assertiviteit. e-book

Assertiviteit. e-book Assertiviteit e-book Opkomen voor jezelf Welkom in dit E-book. We willen je informeren over het onderwerp: opkomen voor jezelf. Hierin komt naar voren hoe je dat makkelijker kunt maken voor jezelf. Hoe

Nadere informatie

SPREKEN VOOR EEN GROEP

SPREKEN VOOR EEN GROEP SPREKEN VOOR EEN GROEP John Hallaert 2018-2019 Inhoud 1. Bereid je goed voor 2. Steek structuur in je betoog 3. Verbale en non-verbale aspecten 4. Wat met spreekangst? 5. Omgaan met vragen en onverwachte

Nadere informatie

Thema. Kernelementen. Oplossingsgericht taalgebruik Voorbeeld van communiceren 10 communicatie-tips

Thema. Kernelementen. Oplossingsgericht taalgebruik Voorbeeld van communiceren 10 communicatie-tips Thema Kernelementen Oplossingsgericht taalgebruik Voorbeeld van communiceren 10 communicatie-tips Tips voor de trainer: Doseer je informatie: less is more. Beoordeel wat je gymnasten doen, niet wie ze

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT INHOUD

ASSERTIVITEIT INHOUD ASSERTIVITEIT INHOUD Fight, Flight, Freeze of assertiviteit? De communicatiestijlen De spelregels van assertiviteit 3 situaties waarin assertief communiceren nuttig is Je wilt feedback geven en ontvangen

Nadere informatie

Communiceren met de achterban

Communiceren met de achterban 1 Communiceren met de achterban Je wilt weten hoe je het beste communiceert met de achterban. Je wilt direct aan de slag en snel resultaten. Je hebt een hoe-vraag. Zoals iedereen. Maar als je werkelijk

Nadere informatie

Ken jezelf, dan leer je de ander beter kennen!

Ken jezelf, dan leer je de ander beter kennen! Ken jezelf, dan leer je de ander beter kennen! Workshop NEVI Inkoopdag, 25 juni 2015 Joost van Eijk Remco Kramers Agenda Even voorstellen Wat is Het NIC? Wat zijn jullie verwachtingen? Jouw grondhouding

Nadere informatie

Mijn kind heeft een LVB

Mijn kind heeft een LVB Mijn kind heeft een LVB Wat betekent een licht verstandelijke beperking nu precies? Informatie voor ouders van kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 6 tot 23 jaar

Nadere informatie

Gespreksvaardigheden Naam: Nathalie Kombolitis Klas: VD-1H2 Docent: Osiriscode: VD-A240-07 Inleverdatum: 20-01-2011

Gespreksvaardigheden Naam: Nathalie Kombolitis Klas: VD-1H2 Docent: Osiriscode: VD-A240-07 Inleverdatum: 20-01-2011 Gespreksvaardigheden Naam: Nathalie Kombolitis Klas: VD-1H2 Docent: Osiriscode: VD-A240-07 Inleverdatum: 20-01-2011 Reflectieverslag eindpresentatie Handelen Gespreksvaardigheden Ik wilde door de geleerde

Nadere informatie