Je doel behalen met NLP.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Je doel behalen met NLP."

Transcriptie

1 Je doel behalen met NLP. NLP werkt het beste als al je neurologische niveaus congruent zijn. Met andere woorden: congruent zijn betekent wanneer je acties en woorden op 1 lijn zijn met je doelen, overtuigingen, normen en waarden. Allereerst moet je precies weten wat je doel is. Wat wil je bereiken? De 5 voorwaarden waaraan je doel moet voldoen: 1.Formuleer je doel in positieve termen. Zeg wat je wilt dat er gebeurt, niet wat Je niet wilt dat er gebeurt. 2. Wees zo specifiek mogelijk: hoe ziet je doel eruit,hoe klinkt voelt, hoort smaakt het? Stel al je zintuigen in dienst van het beschrijven van je gewenste doel, hoe rijker de zintuiglijke weergave is hoe meer je je hersenen bekrachtigt om je wens(en) te realiseren. Zorg ook voor het vaststellen van een einddatum. 3. Zorg voor een testprocedure. Weet hoe je eruit zult zien, hoe je je zult voelen en wat je in de buitenwereld zult zien horen en voelen als je je doel hebt bereikt. 4. Hou de zaken in eigen hand. Je uitkomst moet door jou geïnitieerd en Behouden worden. Die mag niet afhankelijk zijn van anderen die moeten veranderen om jou gelukkig te laten worden. Zorg ervoor dat je doel inhoudt dat je die dingen moet doen die je zelf rechtstreeks kunt beïnvloeden. 5. Verifieer dat je uitkomst ecologisch verantwoord en wenselijk is. Projecteer in de toekomst de consequenties van je doel, je uitkomst moet iets zijn wat jezelf en anderen ten goede komt.

2 Gregory Bateson ( ) heeft een model ontwikkeld genaamd: neurologische niveaus. Dit model is erg krachtig wanneer het wordt gebruikt om te veranderen. Robert Dilts heeft dit verder uitgewerkt. Deze neurologische niveaus zijn: 1.Je omgeving; het ligt aan jou wat de juiste tijd en juiste plaats is voor jouw gewenst doel. 2. Gedrag: Je gedachten en acties. 3. Vaardigheden : Ons kunnen zijn onze vaardigheden. Vaardigheden zijn in je en daarom manifesteert het zich in je gedrag. 4. Normen, waarden en overtuigingen: Overtuigingen zijn de principes die ons leiden en zijn niet zo zeer degene waardoor we ons laten leiden maar meer die waar we op reageren. 5.Identiteit: Jouw identiteit is gevormd door je hoofd overtuiging en normen en waardes die jou dwingen tot actie. 6. Spiritualiteit en visie oftewel Missie: Dit is je hogere zelf, het gedeelte van jou die boven je identiteit uitstijgt.

3 Je kunt door te luisteren naar anderen beoordelen op welk niveau iemand zich bevindt, of waar jij je bevindt door te analyseren wat je denkt. Deze neurologische niveaus zijn erg bruikbaar wanneer je dus een doel wilt stellen en behalen. -Je kunt besluiten welke omgeving je wilt. -De vaardigheid die je nodig hebt. -Welke houding en overtuiging je wilt benutten. - Hoe je wilt handelen. -Wat voor persoon je wilt worden. Bij het denken van de gewenste uitkomst of doel werk je achterste voren en dit is heel krachtig voor het behalen van alles wat je wilt. Denken in uitkomsten is een vaardigheid op zich die je kunt gebruiken bij al je beslissingen die je moet nemen. Het ligt op lijn met je normen en waarden wanneer je ondervindt hoe goed dit werkt en deel gaat uitmaken van je identiteit wanneer je je beweegt naar de richting van wat je wilt in je leven. Dit is beter dan wanneer je je leven overlaat aan het lot of andere mensen. Je kunt neurologische niveaus gebruiken wanneer je een probleem probeert aan te pakken en je niet weet hoe. Vind uit op wat voor niveau je vast zit en dan is het een kwestie van welke hulpbronnen je nodig hebt. Om uit te vinden op welk niveau je vast loopt, stel je zelf dan de volgende vragen:

4 Heb je meer informatie nodig over de situatie? (Omgeving) Weet je niet wat je moet doen?(gedrag) Ben je onzeker dat je het kan doen? (vaardigheden) Als je weet dat je het kan doen, wil je het dan niet doen of geloof je dat het niet belangrijk is? (overtuigingen, normen en waarden) Als je wel gelooft dat het belangrijk is, voel je misschien dat het iets is dat je persoonlijk niet zou doen? (identiteit) Het is heel belangrijk om te weten te komen op welk niveau je bent anders schep je verwarring en kunnen er problemen komen. De kracht van neurologische niveaus ligt in de bekwaamheid van het scheiden van de daad en de persoon. Nu begrijp je dat Jij niet je gedrag bent! Wat als je niveaus niet op 1 lijn zitten? Je functioneert het beste wanneer je neurologische niveaus op 1 lijn zitten. In deze staat ben je congruent en kun je gemakkelijk je gewenste doel behalen. Als je niveaus niet op 1 lijn zitten voel je dat je vast bent komt te zitten. Gebruik dan je hulpbronnen die je voorhanden hebt zodat je vooruit kunt gaan in je leven, veel beter dan doorgaan bij gratie Gods of het lot.

5 De volgende oefening is een makkelijke NLP oefening om je neurologische niveaus op 1 lijn te krijgen. Je Neurologische niveaus in overeenstemming brengen. Kies een plek groot genoeg waar je 5 stappen achteruit kunt zetten. Bedenk een uitkomst die je wilt bereiken. Dit kan een situatie zijn waarin je voelt dat je vast zit en je graag vooruit wilt. Of het kan een situatie zijn waarvan je voelt dat je niet optimaal gebruik maakt van je hulpbronnen. 1. Begin te denken aan de omgeving waar je het probleem ondervindt. (huis, werk of een sociale situatie). Waar ben je, wat zie je, hoe voel je je, beschrijf alles zo uitgebreid mogelijk gebruik makend van al je zintuigen. 2. Doe nu een stap achteruit. Nu ben je op het gedragsniveau. Wat zijn je bewegingen gedachten en acties. Wat doe je? Wat voor impact heeft je gedrag voor je omgeving? Hoe past wat je doet in je omgeving? Voel zie en hoor dit alles en beschrijf het hardop. 3. Zet een volgende stap achteruit. Dit is het niveau van vaardigheden. Denk aan de vaardigheden die je bezit, hoeveel van deze vaardigheden gebruik je voor het probleem waar je in zit? Denk aan al je andere vaardigheden die je hebt zowel mentaal als fysiek. Wat voor denk vaardigheden heb je? Wat voor communicatievaardigheden heb je? Welke creatieve vaardigheden? Denk aan hoe goed je met mensen kunt omgaan. Denk aan deze kwaliteiten. Welke van deze komen je het best van pas? Ben je eerlijk, betrouwbaar, ijverig, nauwkeurig of extrovert? Wat doe je het best in iedere situatie. Welke van deze vaardigheden kunnen je gemakkelijk naar je gewenste uitkomst leiden? 4. Zet weer een stap terug. Nu ben je in het niveau van vertuigingen. Denk aan wat belangrijk voor je is. Welke overtuigingen heb je die jou bekrachtigen? Wat voor principes heb je, wat voor moreel kompas? Wat voor positieve overtuigingen heb je over jezelf? Welke over anderen? Zeg deze overtuigingen hardop. Welke van deze overtuigingen helpen je om je gewenste uitkomst te behalen? 5. Weer een stap terug. Niveau van Identiteit. Denk aan wat jou uniek maakt, wat maakt jou anders dan anderen? Wat voor persoon ben je? Wat is je missie in het leven? Wat wil je bereiken in deze wereld? Is dit in overeenstemming met je gewenste doel? Kun je een symbool bedenken die jouw identiteit uitdrukt? Als je een logo had, hoe zou die eruit zien? Is wie je bent in overeenstemming met je andere niveaus en je gewenste doel?

6 6. Zet nu een laatste stap terug. Nu ben je in het niveau van spiritualiteit en visie. Denk aan hoe je verbonden bent met ieder ander wezen op deze planeet. Overdenk dat je overtuigingen en je essentie bestaan buiten jou zelf en je leven. Heb je enig geloofsovertuiging of persoonlijke filosofie? Zo ja, welke zijn dat? En zijn deze congruent aan je gewenste uitkomst? Dit is het pure niveau van jou, hoe je als individueel persoon omgaat met anderen. Denk hierover na en over de kwaliteit van de verbinding die je met anderen hebt. Kun je dit zien, horen en voelen? Hoe voel je je hierbij?wat voor symbool of metafoor zou dit gevoel het beste weergeven? Zou het zoeken van dit symbool de verbinding verhogen met anderen? Denk hier een tijdje over na totdat je dit symbool gevonden hebt. 7. Doe nu een stap voorwaarts in je identiteit niveau, neem wat je geleerd hebt in het niveau van spiritualiteit mee. Wat voor impact heeft dat in dit niveau? Wat voor verschil maakt dit gevoel? Voel je je meer jezelf? Heb je een nieuw symbool of metafoor dat dit uitdrukt? Geef je zelf de tijd om te voelen wie je bent en wie je kunt zijn. 8. Houdt dit symbool of metafoor in je gedachten en neem het verbeterde gevoel van jezelf mee naar de volgende stap, het niveau van je overtuigingen, normen en waardes. Wat is nu belangrijk voor je? Wat zijn nu je overtuigingen? Wat zijn de positieve overtuigingen die je helpen je doel te behalen? Welke overtuigingen en waardes drukken jouw identiteit uit? Heb je weer een symbool die dit uitdrukt? 9. Blijf het gevoel van jezelf zijnde met je nieuwe overtuigingen behouden en stap nu in het niveau van vaardigheden. Nu dat je een nieuw gevoel van je innerlijke hebt, hoe transformeert zich dit naar je vaardigheden? Welke van je hulpbronnen, vaardigheden, kennis, informatie en mensen heb je nodig om je uitkomst te bereiken? Hoe kun je deze hulpbronnen en vaardigheden zo effectief mogelijk gebruiken? 10. Neem nu weer een stap, je bent nu in het niveau van gedrag. Je hebt nu het inzicht van het niveau van vaardigheden in je. Wat kun je nu doen in overeenstemming met het gevoel van de andere niveaus? Wat kun je in dit niveau doen om je naar je uitkomst te brengen? 11. Neem de laatste stap naar je werkelijke huidige omgeving. Hoe voelt het met al die niveaus van overeenstemming die je hebt meegenomen naar dit huidige niveau? Hoe voelt je omgeving nu met je gevoel van connectie met je hogere zelf? Hoe ziet en voelt dat? Ervaar de helderheid van het gevoel van overeenstemming van je normen, waarden, doel en connectie. Geniet van de positieve gevoelens die hierdoor ontstaan. Weet dat als je deze helderheid naar je probleem overbrengt dat alles zal veranderen.

7 Neem nu nog 1 stap voorwaarts, vanuit je huidige omgeving naar de toekomst. Neem al je nieuwe inzichten mee. Projecteer je problemen voor je en zie jezelf het te lijf gaan met al je nieuwe inzichten, je nieuwe hulpbronnen, vaardigheden en kracht. Helemaal in overeenstemming en congruent zodat je gemakkelijk naar je gewenste uitkomst gaat van wat je maar wilt. Zie jezelf dit doen en let op de omgeving, de mensen die bij je zijn, hoe ziet het eruit, wat hoor je, wat ruik je en voel je geweldig!

Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl

Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl 1. Bewust en onbewust gedrag De meeste mensen houden hun voornemens niet vol, en zeker niet

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

E-BOOK VERANDEREN GAAT SNELLER DAN JE DENKT! EXPRESS YOUR INNER POWER

E-BOOK VERANDEREN GAAT SNELLER DAN JE DENKT! EXPRESS YOUR INNER POWER E-BOOK VERANDEREN GAAT SNELLER DAN JE DENKT! EXPRESS YOUR INNER POWER INLEIDING Iedereen ervaart problemen in zijn dagelijkse bezigheden. Vaak gaat er veel tijd en energie zitten in het proberen op te

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu

Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu HOOFDSTUK 1 Superheld? Herken jij jezelf in de volgende uitspraken? Ik ben afgestudeerd, klaar voor een uitdaging en opzoek

Nadere informatie

Lekker in je vel in 7 stappen. Life Balance

Lekker in je vel in 7 stappen. Life Balance Lekker in je vel in 7 stappen Welkom bij deze E-cursus Dank je wel voor het aanschaffen van deze E-cursus. Ik ga jou helpen zodat jij weer lekker in je vel komt te zitten. Wat ik zelf heb ervaren en waar

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

WERKBOEK DROMEN DURVEN DOEN. Het managen van de lastigste persoon op aarde: jezelf

WERKBOEK DROMEN DURVEN DOEN. Het managen van de lastigste persoon op aarde: jezelf WERKBOEK bij de nieuwe editie van DROMEN DURVEN DOEN Het managen van de lastigste persoon op aarde: jezelf dr. Ben Tiggelaar DROMEN DURVEN DOEN WERKBOEK BEN TIGGELAAR 1 OVER GEDRAG EN VERANDERING HOOFDSTUK

Nadere informatie

Veerkracht in je werk. Werkboek voor zelfonderzoek en actie

Veerkracht in je werk. Werkboek voor zelfonderzoek en actie Veerkracht in je werk Werkboek voor zelfonderzoek en actie Welkom Veerkracht in je werk Werkboek voor zelfonderzoek en actie Leren heeft een persoonlijk karakter. Wij vinden dat daar een persoonlijke aanspreekvorm

Nadere informatie

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas:

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas: Ik geloof, geloof ik Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw Mijn naam en klas: Bezinningsmomenten In de godsdienstlessen stonden de afgelopen jaren verhalen centraal en de verschillende

Nadere informatie

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen.

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen. D.O.E.N. Oefening D.O.E.N. is de afkorting voor Doelen Opstellen en Effectief bereiken via je Netwerk. Met deze oefening ga je het fundament leggen van je LinkedIn strategieën. Ze vraagt maar 10 minuten

Nadere informatie

Afschakelen, de overgang van werk naar privé

Afschakelen, de overgang van werk naar privé Afschakelen, de overgang van werk naar privé 1 Inleiding: waarom heb ik dit gemodelleerd? Ik mag mezelf gelukkig prijzen, ik heb naast een heerlijke privé situatie ook fantastisch werk. Toch merkte ik

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inleiding Hoe werkt dit boek? Stap 1. Waar droom je over? Oefeningen Wat is jouw droom? Alles kan! Jouw droomleven.

INHOUDSOPGAVE. Inleiding Hoe werkt dit boek? Stap 1. Waar droom je over? Oefeningen Wat is jouw droom? Alles kan! Jouw droomleven. INHOUDSOPGAVE Inleiding Hoe werkt dit boek? 5 7 Stap 1 Waar droom je over? Oefeningen Wat is jouw droom? Alles kan! Jouw droomleven 9 11 12 13 Stap 2 Energie Oefeningen Waar krijg jij energie van? Dit

Nadere informatie

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen:

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen: Sollicitatiegesprek De uitnodiging En dan is het zover: je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je bent nu door de eerste selectie heen en dat betekent in ieder geval dat je brief, CV en eventueel

Nadere informatie

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk Werkboek Creëer meer plezier in je werk Schouten en Nelissen ontwikkelde, samen met de universiteit van Utrecht, een training die medewerkers bewust maakt van de ruimte die zij zelf hebben om het werk

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Wat kan ik? Wat doe ik graag?

Hoofdstuk 2 Wat kan ik? Wat doe ik graag? Hoofdstuk 2 Wat kan ik? Wat doe ik graag? De ware ontdekkingsreis is geen speurtocht naar nieuwe landschappen, maar het waarnemen met nieuwe ogen. (Marcel Proust) Nederigheid betekent een juiste inschatting

Nadere informatie

Tijd beheersen. Afdwalen van de dynamiek van tijd

Tijd beheersen. Afdwalen van de dynamiek van tijd Het goed gebruik maken van tijd geeft richting en energie aan onze bezigheden, zodat we ons volledig kunnen inzetten en het meeste terugkrijgen voor onze investeringen. Werken wordt heilzaam en productief

Nadere informatie

Marta, Maria en Jezus (NBV Lucas 10: 38-42) 38 Toen ze verder trokken ging hij een dorp in, waar hij gastvrij werd ontvangen door een vrouw die Marta heette. 39 Haar zuster, Maria, ging aan de voeten van

Nadere informatie

Leef je Passie! Voor iedereen die zijn Passies wil ontdekken en leven. Dit handboek gidst je in het leven vanuit Hart en Ziel. Martijn Raaijmakers

Leef je Passie! Voor iedereen die zijn Passies wil ontdekken en leven. Dit handboek gidst je in het leven vanuit Hart en Ziel. Martijn Raaijmakers Leef je Passie! Voor iedereen die zijn Passies wil ontdekken en leven. Dit handboek gidst je in het leven vanuit Hart en Ziel. Martijn Raaijmakers Ieder mens kan op ieder moment in z n leven volop Passie

Nadere informatie

'Ik kan me nergens toe zetten' Werk aan je motivatie

'Ik kan me nergens toe zetten' Werk aan je motivatie 6 'Ik kan me nergens toe zetten' Werk aan je motivatie Jennifer zat alleen thuis en kon zichzelf niet motiveren om ook maar iets te doen. Sinds ze depressief was geworden, bracht ze steeds meer tijd thuis

Nadere informatie

WAT JE MOET DOEN ALS JE NIET MEER WEET WAT JE MOET DOEN door Wieke Veenstra

WAT JE MOET DOEN ALS JE NIET MEER WEET WAT JE MOET DOEN door Wieke Veenstra WAT JE MOET DOEN ALS JE NIET MEER WEET WAT JE MOET DOEN door Wieke Veenstra Allen die hem aanroepen is de Heer nabij, die Hem roepen in vast vertrouwen. Hij vervult het verlangen van wie Hem eren, Hij

Nadere informatie

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken.

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken. Wolf Peppmeier is hoofdredacteur van het kappersvakblad Top Hair Benelux en geeft workshops en lezingen op het gebied van zelfvertrouwen, uitstraling en balans. Sommige mensen hebben uitstraling. Maar

Nadere informatie

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL KINDEREN LEKKER IN HUN VEL 1. Welkom wij zijn Karin Hallegraeff en Noelle van Delden van Praktijk IKKE Karin stelt zich voor en er komt een foto van Karin in beeld. Noelle stelt zich voor en er komt een

Nadere informatie

( Wat? ) Deze opdracht kan je helpen om je goede voornemens in praktijk te brengen.

( Wat? ) Deze opdracht kan je helpen om je goede voornemens in praktijk te brengen. Veranderen? Dat kan! ( Wat? ) Deze opdracht kan je helpen om je goede voornemens in praktijk te brengen. ( Waarom? ) Datgene doen wat je jezelf hebt voorgenomen, is dikwijls niet makkelijk om ook effectief

Nadere informatie

1 e HULP BIJ ONGEWENSTE RESULTATEN

1 e HULP BIJ ONGEWENSTE RESULTATEN Trefwoorden Gedragsverandering Verandermanagement Communicatie PIM BOUWMAN EN LOES WOUTERSON 1 e HULP BIJ ONGEWENSTE RESULTATEN Effectiever leidinggeven door reflecteren op eigen handelen Pim Bouwman richtte

Nadere informatie

HOE PRAAT IK MET MIJN PUBER?

HOE PRAAT IK MET MIJN PUBER? HOE PRAAT IK MET MIJN PUBER? 2 Hoe praat ik met mijn puber? Hoe praat ik met mijn puber? Ouders willen graag een goede relatie met hun kind maar met opgroeiende tieners krijgen ze dikwijls te maken met

Nadere informatie

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN De meeste mensen, en dus ook leerlingen, praten niet alleen met anderen, maar voeren ook gesprekken met en in zichzelf. De manier waarop leerlingen over, tegen en in zichzelf

Nadere informatie

Ondersteunen bij werk, scholing en vrije tijd

Ondersteunen bij werk, scholing en vrije tijd thema 70 Ondersteunen bij werk, scholing en vrije tijd 1 Inleiding Als pedagogisch medewerker jeugdzorg ondersteun je jongeren bij werk, scholing en vrije tijd. Bij de uitvoering kun je een aantal hulpmiddelen

Nadere informatie

Waarom niet iedereen mij leuk hoeft te vinden

Waarom niet iedereen mij leuk hoeft te vinden Waarom niet iedereen mij leuk hoeft te vinden De mythe van de lovejunk Bert van Dijk Thema, uitgeverij van Schouten & Nelissen 1 de lovejunk: kracht en zwakte Vier heldere uitgangspunten Het verhaal van

Nadere informatie

Hoe eenvoudig het kan zijn

Hoe eenvoudig het kan zijn Hoe eenvoudig het kan zijn De Traveler Serie door Ken Page Clear Light Arts, ADL USA Oorspronkelijke Titel: Nederlandse Vertaling: The Way It Works Yvonne Marée gecertificeerd HSH Practitioner www.yvonnemaree.nl

Nadere informatie