Specifiek ondersteuningsplan OG Vorselaar jeugdopleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Specifiek ondersteuningsplan OG Vorselaar jeugdopleiding"

Transcriptie

1 Specifiek ondersteuningsplan OG Vorselaar jeugdopleiding Auteur: Sportieve Cel OG Vorselaar Auteursrechten: Het reproduceren van deze publicatie van OG Vorselaar is niet toegestaan, tenzij met schriftelijke machtiging vanwege de sportieve cel van OG Vorselaar. Het gebruik van de inhoud van deze publicatie - als toelichting of bewijsvoering in een artikel, boekbespreking of boek - is toegestaan mits de bron (Sportieve cel OG Vorselaar) duidelijk en nauwkeurig wordt vermeld.

2 Doel van het opleidingsplan OG Vorselaar staat voor een duidelijke voetbalfilosofie. We willen onze jonge spelers via aanvallend, technisch verzorgd en intelligent voetbal laten evalueren tot volwassen voetballers die de basis van het voetbalspel beheersen. Daarbij zorgen we voor zo veel mogelijk spelplezier en dat in een kader waarbinnen ze respect tonen voor anderen, voor de accommodatie en voor de voetbalsport in het algemeen. Ons doel is enerzijds om de doorstroom naar ons eerste elftal te verzekeren en anderzijds de sociale en recreatieve factor niet uit het oog te verliezen. Spelers en ouders die voor onze club kiezen, moeten dan ook een correct en concreet beeld krijgen van hoe er wordt gewerkt. Hun keuze voor OG Vorselaar wordt zo heel bewust. Dit kan enkel als we doorheen de hele jeugdwerking voor een herkenbare, uniforme opleiding zorgen waarin dezelfde principes en waarden terugkomen. Hiervoor willen we beroep doen op trainers die weten waarmee ze bezig zijn en die indien mogelijk over een trainersdiploma beschikken of ervaring hebben als jeugdtrainer. Wij willen ook nieuwe, jonge trainers ondersteunen met dit opleidingsplan. Deze trainers krijgen ondersteuning van een sportieve cel, die per leeftijdscategorie concrete richtlijnen en hulp verschaft.

3 Missie OG Vorselaar jeugd Jeugdvoetbal is in de eerste plaats het opleiden van jonge spelers tot zo compleet mogelijke voetballers. Wij willen ook het sociale aspect benadrukken. Het woord respect staat hierbij centraal, respect voor anderen, voor accommodaties en voor de voetbalsport. Algemene doelstellingen OG Vorselaar Alle spelers maximale kansen gunnen om zich te ontwikkelen als voetballer Een maximale doorstroming creëren naar de A-kern. 2-3 jongeren per jaar laten doorstromen naar de A-kern. Een bezetting van 70 % spelers uit de eigen opleiding in de A-kern Voetbalplezier gunnen aan alle spelers uit Vorselaar en omgeving. Voetballers de kans geven om op hun eigen niveau te voetballen (provinciaal regionaal). Een herkenbare, aanvallende voetbalstijl spelen. Een vereniging zijn waar mensen graag lid van zijn. Spelers sociale waarden bijbrengen(respect) Nieuwe, jonge trainers de kans geven om zich te ontwikkelen in het trainersvak

4 Visie op jeugdvoetbal Wij als club willen de jeugdspeler maximale kansen geven om zich te ontplooien, als voetballer en als persoon. Sportiviteit, verdraagzaamheid, vriendschap, respect, doorzettingsvermogen en teamspirit dragen wij hoog in het vaandel. Dit uit zich in de 10 clubafspraken, die gekend zijn doorheen heel de club en die door alle leden gerespecteerd worden. Het doel van onze opleiding is absoluut niet om zo veel mogelijk wedstrijden te winnen, wel om jeugdspelers stappen te laten zetten in hun ontwikkeling. De wedstrijd is een middel om dit te realiseren en zeker geen doel op zich. We zijn ervan overtuigd dat we dit het best kunnen verwezenlijken door techniek als sleutelwoord te hanteren. Hieraan willen we werken door jeugdspelers zo veel mogelijk balcontacten te gunnen. 1-1 duels en individuele technische oefeningen vormen de basis hiervoor. Het is eveneens cruciaal om dit zo vaak mogelijk in wedstrijdsituaties aan te bieden, ook op training of tijdens de opwarming naar een wedstrijd. Plezier beleven door zo veel mogelijk speelse oefeningen met de bal is ons uitgangspunt. Een enthousiaste trainer die spelers uitdaagt en stimuleert speelt een belangrijke rol. Om tot een herkenbare manier van spelen te komen, zullen bepaalde principes altijd hetzelfde zijn. Zo spelen onze elftallen steeds zonevoetbal. Dat is ons spelconcept waarbinnen meerdere spelsystemen mogelijk zijn. De jeugdtrainer is de belangrijkste persoon in heel deze visie. We willen trainers stimuleren om de trainerscursus te volgen en we willen ze ondersteunen vanuit een sportieve cel. De trainer heeft oog voor de totale ontwikkeling van de speler en is ervan bewust dat klassementen van ondergeschikt belang zijn.

5 Algemene trainersrichtlijnen Sportiviteit is een belangrijke waarde voor onze spelers! Handel hier ook als trainer naar! Toon interesse in je spelers, ook naast het voetbal. Maak duidelijke afspraken met je ouders voor het seizoen. Sta er als trainer ook op dat deze worden nageleefd. Let er op dat je spelers het juiste formaat van bal hebben(3-4- 5) Probeer je spelers zo veel mogelijk uit te dagen! Herhaal geregeld je oefeningen. Herhaal dezelfde oefeningen maar doe ook varianten waarin toch een herhalingselement zit. Bied zoveel mogelijk balcontacten aan op training aan je spelers. Als trainer is het belangrijk dat je blijvend werkt aan de doelstellingen van de categorieën lager. Probeer tijdens je trainingen zo veel mogelijk spelers individueel te begeleiden. Je kan dit bijvoorbeeld doen door kleine groepjes tijdelijk af te zonderen van de groep Probeer tijdens je trainingen wedstrijdgerichte situaties te creëren. Biedt deze situaties aan met zo mogelijk de juiste aantallen. Uiteraard sluit dit niet uit dat kleine partijtjes een meerwaarde kunnen betekenen voor je training. Stel je training op in functie van 1 of meerdere doelen. Besteed voldoende aandacht aan basistechniek in ALLE leeftijdscategorieën. Blijf in ALLE leeftijdscategorieën voldoende aandacht besteden aan coördinatie. De basis van het voetbal dat we brengen is dat we steeds zoeken naar een voetballende oplossing. We proberen ten allen tijden van achteruit te voetballen. Daag je spelers ook thuis uit! Geef hen huiswerk mee en controleer ook of spelers daar aan gewerkt hebben tijdens de volgende trainingen

6 Coachingswoorden Door heel onze opleiding werken we met vaste coachingswoorden. Spelers weten zo op elke manier hoe ze elkaar moeten coachen en wat de medespelers bedoelt. Ook de integratie van nieuwe spelers gebeurt hierdoor op een vlottere manier. Deze uniforme manier van coaching gebeurt door onze spelers op het veld maar voor die specifieke handelingen ook door de trainer naast het veld. Volgende coachingswoorden komen in elke categorie aan bod: Kaats: De bal terugtikken naar een medespeler (kort). Draai: Er zit niemand in je rug, draai om! Rug: Er zit wel iemand in je rug. speel: Ik sta vrij, geef een pass. Sjot: je hebt een doelkans, trap op doel! Moedig je spelers ook op training zo veel mogelijk aan om deze woorden aan te leren. De eerste woordjes(speel, sjot) kunnen reeds aangeleerd worden vanaf U8. Daarna worden deze stelselmatig opgebouwd.

7 Onderbouw - Duiveltjes Debutantjes U6 en U7 Duiveltjes U8 en U9

8 Debutantjes - U6/U7 (1) Kernlijnen Spelers al spelend zo veel mogelijk baltoetsen aanbieden met beide voeten. Spelers spelen zo veel mogelijk 1-1, waarbij ze de bal leiden, dribbelen en trappen. Technische Doelstellingen Balgevoel, balgewenning kweken Basisoefeningen uitvoeren Coördinatie: werpen, vangen, trappen verbeteren Spelers beheersen aanvallend en verdedigend de 1-1 situatie Aanvallend: leiden, dribbelen en trappen Verdedigend: scoren beletten Fysieke doelstellingen Geen oefenvormen op kracht, lenigheid of fysiek Reactiesnelheid verbeteren door reactiespelen uit te voeren: zowel visueel als auditief.

9 Debutantjes - U6/U7 (2) Mentale doelstellingen Spelplezier ontwikkelen De spelers ontwikkelen een eerste vorm van sportiviteit De spelers ontwikkelen bepaalde waarden: beleefdheid, respect en luisterbereidheid Tactische doelstellingen Spelers kennen hun posities: staart, linker en rechtervleugel en piloot. De spelers spelen niet op een hoop De spelers kunnen een aftrap geven op een goede manier Training Training in deze categorie staat vooral in het teken van spelers vertrouwd maken met de bal. Eerste simpele vormen van balvaardigheidoefeningen komen hier zeer vaak in terug. Hiernaast komen ook de obligate reactie- en coördinatiespellen vaak terug. De speler kennis laten maken met voetbal en ondertussen zijn motorische ontwikkeling stimuleren is het doel. Persoonlijke acties zijn in deze leeftijdscategorie veel belangrijker dan vlot combinatiespel. Op de trainingen komt dan ook veel vaker een 1-1 of een 2-2 situatie voor in wedstrijdvormen dan een 5-5 situaties. De meeste van deze spelers hebben nog niet het vermogen om een 5-5 situatie in te schatten. Dit is voor hen geen leermoment, zij overzien het veld niet en hebben geen besef van hun medespelers.

10 Debutantjes - U6/U7 (3) Wedstrijden Fun moment voor de spelers. Laat spelers zo veel mogelijk genieten van het spelen van wedstrijden. U6: weinig richtlijnen qua tactiek of veldbezetting, probeer de spelers er alleen af en toe op te wijzen dat ze niet allemaal op een hoopje moeten lopen. Stimuleer de spelers tot dribbelen, eerder dan tot samenspel(zie bij training: dit heeft toch geen effect omdat 90% van de spelers het veld niet kan inschatten). We spelen hierbij nooit met een vaste keeper! Elke speler wordt keeper en elke keeper wordt speler! U7: eerste beginselen van opbouw van achteruit: laat je keeper zo weinig mogelijk uittrappen uit zijn handen. Stimuleer hen om kort de bal te rollen naar een ploegmaat. Een extra optie hierbij is dat je de keeper de bal aan zijn voet laat leggen en zo gaat fungeren als extra veldspeler. Dit is misschien nog wel moeilijk en zal eerder bij U8 en U9 aan bod komen. Dit kunnen ouders verwachten van onze trainers 1 x training in de week Elke training komen volgende onderdelen op een bepaalde manier aan bod Balbeheersing Reactie en coördinatiespelen Duelvormen 1-1 of 2-2 Wedstrijden: trainers blijven altijd positief ten opzichte van spelers, nooit negatieve reacties. Wedstrijden: trainers laten iedereen even veel spelen Wedstrijden: er wordt niet gespeeld met een vaste doelman

11 Debutantjes - U6/U7 (4) Hints voor de trainer Het spelplezier van de spelertjes staat altijd voorop Aanmoedigen in plaats van af te breken Kind-zijn stimuleren: spelertjes laten spelen Spelvormen aanbieden op training In de kleedkamer is 1 begeleider per speler voldoende, zo voorkom je dat er een onoverzichtelijke situatie ontstaat Geef je spelers huiswerk mee na de training(1 oefening) en vraag hun hiernaar de volgende training, stimuleer dus ook het voetballen buiten de club. Moedig individuele acties aan bij je spelers De opwarming voor de wedstrijd is geen klassieke opwarming. Hier hebben spelers op deze leeftijd geen enkele behoefte aan. Doe oefeningen met de bal, zie deze opwarming als een extra training, dit is veel nuttiger voor je spelers.

12 Duiveltjes - U8/U9 (1) Kernlijnen Balvaardigheid en balgevoel zo veel mogelijk optimaliseren. Spelers leren passvormen en voeren deze uit in wedstrijden. Technische doelstellingen Korte pass onder de knie krijgen Balcontrole op lage bal Doelpoging vanop korte afstand(tot 10m). Doelpoging op lage voorzet. De spelers leren enkele dribbel en passeerbewegingen. De doelman kan een gerichte spelhervatting uitvoeren. De verdediger kan een doelpoging afblokken. De verdediger laat zicht niet passeren. De spelers leren de eerste coerveroefeningen Fysieke doelstellingen De spelers kunnen lenigheidbevorderende oefeningen uitvoeren. De spelers kunnen een duel 1-1 aangaan. Reactie- en startsnelheid verhogen. De spelers beheersen de basisprincipes van een juiste looptechniek.

13 Duiveltjes - U8/U9 (2) Mentale doelstellingen De spelers evolueren naar een teamspeler. De spelers durven een individuele actie aan te gaan, ze tonen lef. Tactische doelstellingen De spelers kunnen zich vrijlopen/aanspeelbaar maken. De spelers kunnen zich opstellen tussen de tegenstrever en de goal bij een verdedigende actie. De spelers trachten steeds vooruit te verdedigen, zonder hierbij de voetballende oplossing uit het oog te verliezen (vooruit verdedigen bal wegtrappen). De spelers proberen zo veel mogelijk verschillende posities te beheersen(minstens 2) De doelman kan zijn positie kiezen in functie van de positie van de bal. Training In deze leeftijdscategorie is het belangrijk dat de spelers volledig baas worden over de bal. Hiervoor wordt er elke training een groot deel besteed aan balbeheersingsoefeningen(coerver). Verder blijven de coördinatie en reactieoefeningen belangrijk. Evenals het 1-1 duel en 2-2 wedstrijdvormen. Deze spelers krijgen al een beter beeld van hun ploegmakkers zodat er meer de nadruk kan gelegd worden op samenspelen. Eenvoudige passvormen kunnen reeds ingeoefend worden. Bij voorkeur wordt er gewerkt met een doorschuifsysteem waarbij trainer A een bepaald deel geeft, trainer B een ander deel, etc... Keepers worden gestimuleerd om mee te voetballen op training!

14 Duiveltjes - U8/U9 (3) Wedstrijden De spelers ontwikkelen stilaan een beeld van tactiek binnen 5v5. Ze kennen de verschillende posities en lopen niet meer op een hoopje. Spelers leren zich aan hun positie houden. De spelstijl in deze categorieën is vaak afhankelijk van wat de keeper met de bal doet. OGV opteert in deze leeftijdscategorieën nooit voor de uittrap uit de handen, maar altijd voor een opbouw van achteruit. Dit kan op volgende wijzen: Bal is over: doeltrap voor de keeper Indien er onmiddellijk iemand vrij staat is het altijd beter om deze speler zo snel mogelijk, verzorgd aan te spelen. Korte opbouw naar centrale verdediger of flankspeler De centrale verdediger biedt zich altijd schuin achteruit aan De flankverdediger aan zijn kant schuift op. De flankverdediger aan de andere kant zakt in zodat ook hij zich aanbiedt. Halflange opbouw naar spits Door het afhaken van de centrale verdediger komt er ook centraal ruimte voor de spits om de bal te vragen. Deze komt in de bal en wordt aangespeeld door de keeper.

15 Duiveltjes - U8/U9 (4) Wedstrijden De keeper heeft de bal in zijn handen Indien er onmiddellijk iemand vrij staat is het altijd beter om deze speler zo snel mogelijk, verzorgd aan te spelen of aan te gooien. De keeper trapt nooit uit zijn handen uit. Dit kan getraind worden op keeperstraining of op training maar wordt niet in de wedstrijden toegepast. Deze training zou dan enkel zijn met het oog op de toekomst. De keeper legt de bal aan zijn voeten en komt met de bal in het spel. Op deze manier ontstaat er altijd een meerderheidssituatie. Waardoor er een speler van de tegenpartij altijd de doelman moet aanvallen en er een andere speler loskomt. De opbouw volgt wel dezelfde principes als in de situaties waarbij de bal stilligt voor een uittrap van de keeper. Als is er nu uiteraard sneller de mogelijkheid om de diepste flank aan te spelen.

16 Duiveltjes - U8/U9 (5) Dit kunnen ouders verwachten van de trainers 1-2 keer training in de week Elke training komen volgende onderdelen op een bepaalde manier aan bod Balbeheersing Reactie- en Coördinatietraining Samenspel trainen Op zeer regelmatige basis komen ook nog de duelvormen 1-1, 2-2 aan bod. Iedereen krijgt evenveel speeltijd De trainers stimuleren het voetballen van achteruit en laten hun keeper niet uittrappen uit hun handen. Trainers zijn altijd positief als de spelers proberen op te bouwen van achteruit, ook al leidt dit tot tegendoelpunten en eventueel verlies. Dit principe wordt in geen geval verloochent ten bate van het resultaat! Nooit! Spelers worden aangemoedigd om lef te tonen op het veld: DURF actie maken De doelman wordt ook in de veldtraining geïntegreerd. Hints voor de trainer De richtlijnen van de debutantjes blijven zeer belangrijk. Wedstrijdgerichte passvormen integreren in de training. Besteed tijdens de training voldoende aandacht aan de basistechniek voor het passen en het trappen op doel.

17 O G Vo r s e l a a r j e u g d o p l e i d i n g s p l a n Middenbouw - U11/U13 Preminiemen U11 Miniemen U13

18 Preminiemen - U11 (1) Kernlijnen Verfijning van basistechnische vaardigheden zowel met als zonder bal. Beginnende aandacht voor enkele tactische aspecten van het zonevoetbal Technische doelstellingen Spelers beheersen een pass tot 15m. Spelers kunnen een controle uitvoeren op een lage of halfhoge bal. Spelers kunnen een gerichte doelpoging doen tot ongeveer 15 m. Spelers kunnen een doelpoging doen op een lage of halfhoge voorzet. Spelers beheersen zo veel mogelijk(minstens 5) dribbel- en schijnbewegingen. De spelers kunnen hun steunbeen correct plaatsen bij trap en pass. De doelman kan meevoetballen. De verdediger kan een bal recupereren door interceptie Verdere verfijning van de coerver technieken.

19 Preminiemen - U11 (2) Fysieke doelstellingen Aan kracht winnen in speelse duelvormen, hierbij wordt nooit gebruik gemaakt van extra gewichten. Spelers kunnen lenigheidbevorderende oefeningen uitvoeren. De reactiesnelheid en startsnelheid van de spelers moet speels verbeterd worden. De spelers hun looptechniek moet verfijnd worden. Spelers besteden aandacht aan een correcte ademhaling. Coördinatie: lichaamscoördinatie, oog-hand coördinatie en oog-voet coördinatie optimaliseren. Mentale doelstellingen Spelers kunnen eigen prestatie kritisch beoordelen. Spelers kunnen medespelers sturen tijdens een wedstrijd. Spelers kunnen opmerkingen van medespelers en trainer aanvaarden. Spelers durven bal te vragen/op te eisen, maar kunnen evenzeer aanvaarden dat ze de bal niet krijgen. Spelers kunnen in team een doel nastreven en kunnen het ploegbelang boven het eigenbelang stellen.

20 Preminiemen - U11 (3) Tactische doelstellingen Spelers kunnen een loopactie uitvoeren, met of zonder bal, om zichzelf of een ander vrij te spelen. Steun bieden aan speler die het dichts bij de bal is, zowel in balbezit als bij balverlies. Spelers proberen een 1-2 op te zetten(give&go). Spelers beheersen zo veel mogelijk posities(minstens 2). Spelers kiezen, afhankelijk van de situatie, of ze vooruit of wijkend verdedigen. De doelman kan de verdediging sturen/richtlijnen geven. Doelman kan positie kiezen in functie van de bal en durft hierbij als het nodig is zijn doellijn te verlaten.

21 Preminiemen - U11 (4) Trainingen Deze leeftijdscategorie wordt de gouden leeftijd genoemd. Spelers hierin zijn enorm vatbaar als het aankomt op ontwikkeling van hun basismotorische vaardigheden. Het is dus de uitgelezen leeftijd om de balbehandeling te optimaliseren, maar ook om te werken aan coördinatie en ritmegevoel. In deze categorie komen de balbeheersing-(coerver) en coördinatieoefeningen dus ook heel veel voor. Verder krijgen de spelers een groter veld toegewezen en staan ze met 8 in plaats van 5 op een veld. Dit maakt de passvormen complexer. Op training krijgen de spelers aan de hand van wedstrijdvormen en passvormen ook combinatieoefeningen mee. Op deze manier komt er ook een eerste vorm van tactische trainingen aan te pas. Al blijft dit steeds beperkt en ligt de nadruk steeds op de technische uitvoering.

22 Preminiemen - U11 (5) Wedstrijden OG Vorselaar wil staan voor een voetballende aanvallende stijl van voetballen. Het voetballende, opbouwende is reeds ingepast in de categorie U8/U9 met de duidelijke opbouw van achteruit en steeds op zoek gaan naar de voetballende oplossing. Dit wordt hier verder vertaald naar een 8 tegen 8 situatie. De keeper tracht telkens vanachter uit gericht op te bouwen. Dit kan kort en halflang. Spelers zoeken ook telkens de combinerende oplossing zonder dat de bal in het wilde weg naar voor wordt getrapt.

23 Preminiemen - U11 (6) Wedstrijden Bal is over, keeper legt de bal op klaar voor uittrap Indien er onmiddellijk iemand vrij staat is het altijd beter om deze speler zo snel mogelijk, verzorgd aan te spelen. a) Indien er niet onmiddellijk iemand vrij staat dient de centrale verdediger schuin achteruit de bal op te eisen bij de doelman. beweging is vergelijkbaar met U9 De flankspeler aan de kant van de verediger schuift op om ruimte te maken en de andere flankspeler zakt een beetje in. b) Wanneer de centrale verdediger in balbezit is heeft hij verschillende afspeelmogelijkheden. diep aanspelen van 10, 9 of 7(11) een andere mogelijkheid is het aanspelen van 2 of 5 waarbij het heel belangrijk is dat zij de bal ingedraaid aannemen. een laatste mogelijkheid is de bal terugkaatsen naar de keeper indien hij er een voetballend vervolg aan kan geven. In eerste instantie wordt er getracht om een oplossing te zoeken bij 10, 9 of 7. Belangrijk hierbij is dat de speler die de bal toegespeeld krijgt altijd goed opendraait en een gerichte aanname doet!

24 Preminiemen - U11 (7) Wedstrijden Het is uiteraard mogelijk dat onze centrale verdediger geen ruimte vind om zich aanspeelbaar te maken en dat de keeper de bal niet naar hem gespeeld krijgt zonder een te groot risico op balverlies. Op dat moment probeert de keeper de halflange oplossing te zoeken bij 7,9,10 of 11. Zij proberen zich vrij te lopen zodat de keeper toch gericht kan uitvoetballen. 10 en 9 maken tegenovergestelde looplijn(rechts links) nooit achter elkaar staan en altijd uit de dekking komen. De keeper heeft de bal in zijn handen Dezelfde principes en methodes blijven van kracht. De keeper kan de bal snel uitrollen of uitgooien of gericht uittrappen. Indien er niet direct iemand vrij staat heeft de keeper ook weer bovenvermelde keuzes. Hij kan de bal aan zijn voet meenemen en zo de aanval op gang brengen. Verder wil OG Vorselaar altijd staan voor een aanvallende stijl van voetballen. Dit betekent dat we in de categorie U11 altijd in dezelfde dubbele ruit formatie spelen. In balverlies wordt er van de spelers gevraagd om hoog druk te zetten op de tegenstander om zo snel mogelijk de bal te veroveren. Het speelveld wordt kleiner gemaakt en de tegenstander aan de bal wordt ingesloten door de dichtstbijzijnde spelers. Dit gecombineerd met het telkens zoeken naar de voetballende oplossing moet leiden tot een creatieve, aanvallende speelstijl waarbij spelers ook nog steeds gestimuleerd worden om het 1v1 duel aan te gaan.

25 Preminiemen - U11 (8) Dit kunnen ouders verwachten van de trainers keer training in de week Provinciaal jeugdvoetbal: 3e extra coördinatietraining Elke week komen volgende onderdelen op een bepaalde manier aan bod Balbeheersing Reactie- en Coördinatietraining Samenspel trainen Evolutie van 1-1/2-2 naar grotere partijvormen De trainers stimuleren de gerichte opbouw van achteruit Trainers zijn altijd positief als de spelers proberen op te bouwen van achteruit, ook al leidt dit tot tegendoelpunten en eventueel verlies. Dit principe wordt in geen geval verloochent ten bate van het resultaat! Nooit! Spelers worden aangemoedigd om lef te tonen op het veld: DURF actie maken De doelman wordt ook in de veldtraining geïntegreerd Hints voor de trainers... Preminiemen hebben de gouden leeftijd om basistechniek te verwerven, oefen zo veel mogelijk 2-voetige balcontacten. Integreer wedstrijdgerichte passvormen in de trainingen. Besteed veel aandacht aan coördinatieoefeningen met en zonder bal. Integreer zo veel mogelijk verschillende wedstrijdvormen, zowel grotere partijen als kleine wedstrijdjes. Besteed extra aandacht aan het plaatsen van het steunbeen

26 11 v 11 Vanaf de U13 spelen alle ploegen in een 11 tegen 11 situatie. Deze ploegen hanteren binnen OG Vorselaar allemaal dezelfde spelstijl en principes. Deze principes, gebaseerd op zonevoetbal en de creatieve aanvallende stijl uit de vorige categorieën worden op het einde van dit opleidingsplan toegelicht. Eerst zullen er per categorie de doelstellingen en kernlijnen weergeven worden. Volgende zaken kunnen ouders echter zeker verwachten van al onze trainers in deze leeftijden. Alle spelers halen minstens 50% van de speeltijd. De coaching van de trainers is zoveel mogelijk positief. Een verlies wedstrijd of tegendoelpunt is geen reden om de ploeg of speler af te breken. De trainer gedraagt zich steeds sportief naar scheidsrechter en tegenstander. Op training wordt er aandacht besteed aan het technische, tactische en fysieke aspect van het voetbalspel. De trainer toont interesse in de spelers, ook naast het voetbal. Er wordt minstens 2 maal per week getraind.

27 Miniemen - U13 (1) Kernlijnen Optimaliseren van basistechnische vaardigheden zowel met als zonder bal. Steeds meer aandacht besteden aan de tactische aspecten van het zonevoetbal in situaties Technische vaardigheden Spelers beheersen een goede pass tot op een afstand van 20 m, zowel in de loop als in de voet. Het team kan een snelle balcirculatie aanhouden. De spelers kunnen een gerichte doelpoging doen tot op een afstand van 15m. De spelers kunnen een doelpoging doen op een lage of halhoge voorzet. De spelers plaatsen bij een trap op doel of een pass hun steunbeen op de juiste plaats Spelers kunnen een strakke trap los van de grond trappen. Spelers beheersen 10 schijn- of kapbewegingen. Keeper kan, zowel van op de grond als vanuit zijn handen, een goede uittrap uitvoeren. De keeper kan gericht uitgooien en uitrollen. Keeper duwt een bal die hij niet klemvast kan houden weg van doel/naar de buitenkant. Verdedigers kunnen een voorzet beletten. Spelers nemen een bal ingedraaid aan met hun gezicht naar het doel van de tegenstander.

28 Miniemen - U13 (2) Fysieke doelstellingen Aan kracht winnen op een speelse manier, nooit met extra gewichten. Spelers voeren lenigheidbevorderende oefeningen uit. De spelers verbeteren hun reactie- en startsnelheid op een speelse manier. De looptechniek van de spelers optimaliseren. De speler besteed aandacht aan een correcte ademhaling. Spelers beheersen een correcte houding na de inspanning(niet vooroverbuigen). Coördinatie: lichaamscoördinatie, oog-hand coördinatie en oog-voet coördinatie optimaliseren. Mentale doelstellingen Spelers kunnen op een correcte manier hun eigen mening geven. Spelers kunnen hun eigen prestatie en de teamprestatie beoordelen(wedstrijdbespreking). Spelers geven elkaar richtlijnen tijdens de training en de wedstrijden op een goede manier en aanvaarden deze ook van elkaar.

29 Miniemen - U13 (3) Tactische doelstellingen Spelers kunnen de buitenspelval omzeilen. Spelers kunnen een 1-2(give&go) uitvoeren en eventueel een derde persoon hierbij betrekken. Spelers proberen zo veel mogelijk vooruit te voetballen(pass naar voor zonder bal blind weg te trappen). Spelers kunnen ruimte creëren voor zichzelf en anderen door in de diepte te lopen en eventueel door een plaatswissel uit te voeren. De spelers maken bij balverlies het veld zo klein mogelijk. De spelers maken het speelveld groter bij balbezit. Bij balverlies blijven de spelers in hun zone, ze kruisen dus niet met een medespeler. De zones zijn continu bezet. De defensieve T blijft zowel in balbezit als bij balverlies continu behouden. De keeper probeert zo snel mogelijk op een goede manier het spel te hervatten.(best opbouw van achteruit) Hints voor de trainers...

30 Miniemen - U13 (4) Hints voor de trainers Miniemen hebben de gouden leeftijd om basistechnische vaardigheden te verwerven. Bied op training zo veel mogelijk 2-voetige balcontacten aan. Moedig actie naar voor aan(pass en dribbel) bij balbezit en balverlies. Breek dus niet elke mislukte actie af! Moedig speler niet aan om altijd de makkelijkste oplossing te kiezen. Besteed veel aandacht aan coördinatieoefeningen met en zonder bal. Integreer zo veel mogelijk wedstrijdvormen in de training. Zowel de partijtjes 2-2 als 8-8(grote en kleine aantallen) moeten aan bod komen. Moedig je spelers aan om een doelpoging te ondernemen bij een werkelijke kans zonder echter egoïstisch te spelen.

31 Bovenbouw - U15- U23 Knapen U15 Scholieren U17 Juniors U23

32 Knapen - U15 (1) Kernlijnen Veel aandacht besteden aan traptechniek op langere afstand, zonder hierbij kort combinatiespel te verwaarlozen. Spelers maken zich het systeem eigen. Technische doelstellingen Spelers kunnen een lange pass trappen(tot 30m) zowel hoog als laag. Spelers kunnen een lage en hoge strakke voorzet trappen. Spelers kunnen een gerichte doelpoging doen tot een afstand van 20m. Spelers kunnen een directe vrije trap gericht op doel trappen. Spelers kunnen een indraaiende hoekschop trappen. Spelers kunnen een gerichte controle uitvoeren op een hoge bal. Spelers kunnen een goede, gerichte ingooi doen met coaching. Spelers nemen een bal ingedraaid aan met hun gezicht naar doel. Spelers kunnen hun schijn/kapbewegingen integreren in wedstrijden Keeper kan een gerichte lange spelhervatting uitvoeren, zowel van op de grond, als een uitrap of uitgooi. Keepers kunnen gepast uitkomen in 1-1 situaties en op voorzetten. Spelers kunnen correct 1-1 verdedigen: schuine opstelling + blok zetten.

33 Knapen - U15 (2) Fysieke doelstellingen Aan kracht winnen op een speelse manier, nooit met extra gewichten. Spelers voeren lenigheidsbevorderende oefeningen uit. De spelers verbeteren hun reactie- en startsnelheid op een speelse manier. De looptechniek van de spelers optimaliseren. De speler besteed aandacht aan een correcte ademhaling. Spelers beheersen een correcte houding na de inspanning(niet vooroverbuigen). Coördinatie: lichaamscoördinatie, oog-hand coördinatie en oogvoet coördinatie optimaliseren. Mentale doelstellingen Spelers durven met problemen naar de trainer of afgevaardigde stappen. Spelers ontwikkelen een winnaarmentaliteit op training en in de wedstrijden. Spelers coachen elkaar.

34 Knapen - U15 (3) Tactische doelstellingen Spelers drijven een aanval van de tegenstander naar buiten en kunnen op die manier een doorsteekpass door het centrum beletten. Spelers geven altijd korte dekking op lange pass en een inworp. Spelers verzorgen schuine onderlinge dekking. Spelers kunnen een gepaste doorsteekpass geven. Spelers beheersen het schuiven en kantelen van het blok. Spelers zoeken altijd een voetballende oplossingen en voetballen hierbij zo veel mogelijk vooruit, zonder de bal blind weg te trappen. Hints voor de trainers... De voorbeeldfunctie van de trainer wordt steeds belangrijker. De basisvaardigheden die in de vorige categorieën moeten meer en meer geïntegreerd worden in wedstrijdvormen. OG speelt in de jeugd altijd het systeem. Dit systeem wordt niet aangepast aan het resultaat. Hou er als trainer rekening mee dat je spelers zich volop in de puberteit bevinden. Deze leeftijd is een belangrijke leeftijd om coördinatie en lenigheid te verbeteren.

35 Scholieren - U17 (1) Kernlijnen Basisvaardigheden optimaliseren op training en kunnen toepassen in wedstrijden systeem perfect beheersen en uitvoeren Technische vaardigheden De spelers optimaliseren hun traptechniek. De spelers kunnen de basisvaardigheden zo snel mogelijk uitvoeren. Spelers kunnen een gerichte kopbal uitvoeren, zowel in balbezit als in balverlies. Spelers kunnen goede defensieve kopbal uitvoeren in duel met de tegenstander: afstand nemen van de aanvaller alvorens het duel aan te gaan. Fysieke doelstellingen Spelers proberen verschillende spiergroepen te versterken, de beenspieren dienen hierbij niet extra getraind te worden omdat deze voldoende getraind worden tijdens het voetballen zelf. De lenigheid van de spelers dient onderhouden te worden en kan nog verbeterd worden. De uithouding van de spelers vergroten. Reactie en startsnelheid vergroten.

36 Scholieren - U17 (2) Mentale doelstellingen Het zelfvertrouwen van de spelers dient gestimuleerd en vergroot te worden. Spelers ontwikkelen een winnaarmentaliteit. Spelers behouden hun eigen identiteit. Spelers beseffen dat er kleine opofferingen nodig zijn als voetballer. Spelers ontwikkelen een clubgevoel. Tactische doelstellingen Spelers voeren een goede, snelle flankwissel uit. Er is een efficiënte bezetting voor doel(1 e paal, 2 e paal en 11- meter) zonevoetbal perfect beheersen. De spelers kunnen collectieve pressing voeren op signaal. Hints voor de trainers... Probeer een band te creëren met je spelers. De voorbeeldfunctie wordt steeds belangrijker. Probeer je spelers te motiveren en vertrouwen te geven. Wees je bewust van de kwaliteiten van je spelers en hun toekomstmogelijkheden op een bepaalde positie.

37 Juniores/beloften - U23 Voor de U23 zijn er geen aparte doelstellingen beschikbaar. Dit betekent echter niet dat deze categorie door OG Vorselaar als niet belangrijk geacht wordt. Integendeel... In deze categorie is het de bedoeling om een 17-tal beloftevolle jongeren tussen de 17 en 20 jaar klaar te stomen om de overstap te maken naar de A-kern. De taak van de trainer bestaat er hierin om verder te schaven aan alle technische, tactische, mentale en fysieke doelstellingen die aan bod komen in dit jeugdplan om de jonge speler de laatste stappen te zetten richting het seniorenvoetbal. Voor sommige spelers zal deze stap gebeuren op 17-jarige leeftijd richting A-kern, andere zullen een langere periode nodig hebben in de U23 categorie of een tussenstap via reservenvoetbal. Voor elke speler in deze leeftijdscategorie wil OG Vorselaar echter een valabel spelaanbod aanbieden. Dit kan onder het motto van U23 wedstrijden maar evengoed door een overstap naar provinciale of gewestelijke reserven of eerste elftal. Uiteraard rekening houdend met ieders niveau en toekomstperspectief.

38 Spelstijl 11 v 11 Het is onze filosofie dat OG Vorselaar zijn spelers het beste klaarstoomt door ze vanaf U13 te laten spelen in een opstelling met zoneprincipes. Deze zoneprincipes worden uitgebreid uitgelegd in bijlage 1. Binnen deze opstelling heeft de trainer de vrijheid om te spelen met de driehoek in het middenveld zoals hij dat zelf wenst. Het zonevoetbal is wel een vast uitgangspunt binnen onze opleiding, de basisprincipes hiervan worden in dit onderdeel verder uitgelegd. Onze ploegen 11 v 11 zullen ook altijd de spelstijl doortrekken die we uitbouwen en aanleren in de 5v5 en 8v8 fase. Dit betekent concreet dat we kiezen voor verzorgd, creatief en aanvallend voetbal waarbinnen elke speler op elke positie de kans krijgt om uit te blinken.

39 Opbouwen van achteruit 11 v 11 Ook bij de ploegen die 11v11 spelen proberen we steeds vanachter uit op te bouwen volgens enkele vaste principes. Centrale verdedigers schuiven eerst hoog op, daarna bieden ze zich snel schuin achteruit aan. De spits moet op deze manier kiezen tussen één van de 2 verdedigers. 2 en 5 schuiven ook een beetje op zodat hun rechtstreekse tegenstander wordt weggetrokken uit de zonen waar 3 en 4 zich aanbieden 6 komt ingezakt en kan eventueel halflang aangespeeld worden tussen de centrale verdedigers Halflange opbouw kan ook naar de opschuivende backs Lange, gerichte opbouw kan in de oudere categorieën ook naar de andere spelers, er moet echter altijd een bedoeling achter zitten. Een bal zo maar naar voor trappen is geen opbouw. Na het kort opbouwen is het uiteraard van belang dat de andere spelers zich steeds aanbieden.

40 Bijlage 1: zonevoetbal Binnen OG Vorselaar spelen al onze teams zonevoetbal. Deze bijlage geeft een uitgebreide uitleg over onze zonevoetbalfilosofie.

41 Bijlage 2: De Coerver methode De beste manier om onze jonge spelers technische bagage en de nodige vaardigheden te bezorgen is volgens ons gebaseerd op de coerver methode. De uitwerking van deze methode is grotendeels te zien op het beeldmateriaal. De basisbalbehandeling is een groot onderdeel van onze onderbouw en middenbouw opleiding. In de bovenbouw komen er echter heel wat nuttige en leerrijke oefeningen uit deze methode.

42 Bijlage 3: B & M methode B & M = body & mind B & M = ball & mastery Spelers die nadenken leren sneller... De bedoeling van deze methode ontwikkelt door Michel Bruyninckx is om spelers te laten nadenken op een voetbalveld. Op deze manier gaan spelers hun vista verbeteren en sneller handelen. Met deze methode wordt bij OG Vorselaar intensief gewerkt vanaf U11, echter bepaalde eenvoudige vormen komen ook aan bod bij de onderbouw. Deze methode is perfect combineerbaar met de coerver methode. Om snel te kunnen handelen op een veld is er uiteraard een zeer goede basistechniek nodig. Hoe sterker de technische vaardigheden(coerver), hoe sneller het denkproces(blm) kan uitgevoerd worden.

K. Excelsior Zedelgem. Jeugdopleidingsplan 5-5

K. Excelsior Zedelgem. Jeugdopleidingsplan 5-5 K. Excelsior Zedelgem Jeugdopleidingsplan 5-5 Voorwoord Naar aanleiding van een aantal voorvallen op tornooien en op wedstrijden (onderbouw => debutantjes en duiveltjes) heb ik gemeend dat het uitvoetballen,

Nadere informatie

FC Landen. Jeugdopleidingsvisie MIDDENBOUW (U10 tot U13) Ontwikkelingsfase 8 tegen 8 = LEERPLAN

FC Landen. Jeugdopleidingsvisie MIDDENBOUW (U10 tot U13) Ontwikkelingsfase 8 tegen 8 = LEERPLAN Jeugdopleidingsvisie MIDDENBOUW (U10 tot U13) Ontwikkelingsfase 8 tegen 8 = LEERPLAN 1. Opleidingsvisie Vanaf U10 wordt er gewerkt met een jaarprogramma. Op basis van de basiscompetenties techniek, fysiek,

Nadere informatie

K. Excelsior Zedelgem Jeugd

K. Excelsior Zedelgem Jeugd K. Excelsior Zedelgem Jeugd Werkmethode: Spelersindeling - talenontwikkeling Debutantjes Pagadders U6-U7 (2009-2010 ) Kernlijnen jeugdplan: Spelers al spelend zo veel mogelijk baltoetsen aanbieden met

Nadere informatie

FC Landen. Ontwikkelingsfase 5 tegen 5 = LEERPLAN

FC Landen. Ontwikkelingsfase 5 tegen 5 = LEERPLAN 1. Opleidingsvisie FC Landen Jeugdopleidingsvisie ONDERBOUW (U7 tot U9) Ontwikkelingsfase 5 tegen 5 = LEERPLAN Vanaf U6 wordt er gewerkt met jaarprogramma s. Spelertjes moeten zich GOED voelen door : -

Nadere informatie

Opleidingsvisie KVK Ninove

Opleidingsvisie KVK Ninove Opleidingsvisie KVK Ninove 1. STANDPUNTEN OPLEIDINGSVISIE VAN DE CLUB: Plezier: Plezier voor iedereen, ook voor de mindere spelers Aanmoedigingen door de coach (positieve coaching) Luisteren en bereikbaar

Nadere informatie

VZW Jeugdvoetbal Kampenhout. Talent Ontwikkeling Plan Jeugdopleiding K Kampenhout SK Training boek U 6 tot U 21

VZW Jeugdvoetbal Kampenhout. Talent Ontwikkeling Plan Jeugdopleiding K Kampenhout SK Training boek U 6 tot U 21 VZW Jeugdvoetbal Kampenhout Talent Ontwikkeling Plan Jeugdopleiding K Kampenhout SK Training boek U 6 tot U 21 Talent ontwikkeling plan U 6 September week 2: Funtraining September week 4: balgewenning

Nadere informatie

BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING

BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING Opleidingsplan 2: U7 - U9 Opleidingsplan 2: Collectief spel: dichtbij * De ontwikkelingsfase 5 tegen 5: U7, U8 en U9 K+4/K+4 (duiveltjes) U7 Toepassing 2-2 U8 Uitbreiding naar kort spel U9 Football as

Nadere informatie

U8 U9 NOOIT DRIBBELS EN INDIVIDUELE ACTIES BERISPEN NOOIT OF TE NOOIT OP HET RESULTAAT SPELEN STEEDS OPBOUW VAN ACHTERUIT

U8 U9 NOOIT DRIBBELS EN INDIVIDUELE ACTIES BERISPEN NOOIT OF TE NOOIT OP HET RESULTAAT SPELEN STEEDS OPBOUW VAN ACHTERUIT MAANDPLAN U6-U7 : Fun en straatvoetbal. Spelen met tennisballen.u7 vooral de 1-1 laten spelen en dribbels aanmoedigen.technische oefeningen met kleinere ballen regelmatig inlassen U8 U9 NOOIT DRIBBELS

Nadere informatie

Sportieve jaarplanning

Sportieve jaarplanning Sportieve jaarplanning 2013-2014 Patro Hoevenen en KVV streven ernaar om elke speler 50% speeltijd te geven in alle jeugdreeksen, Spelvreugde krijgt steeds voorrang op het resultaat!!! - Pupillen: Spelertjes

Nadere informatie

3 3. TALENTIDENTIFICATIE- EN OPLEIDING

3 3. TALENTIDENTIFICATIE- EN OPLEIDING 3 3. TALENTIDENTIFICATIE- EN OPLEIDING VOETBALSPECIFIEKE (OPLEIDINGS)VISIE VOETBALVISIE VAN DE CLUB(EERSTE ELFTAL EN JO) A.SPEELSTIJL:HUISSTIJL/CULTUUR K Hove Sport streeft er naar om aanvallend en attractief

Nadere informatie

Ontwikkelingsmodel 8v8 U10/U11/U12/U13

Ontwikkelingsmodel 8v8 U10/U11/U12/U13 Ontwikkelingsmodel 8v8 U10/U11/U12/U13 Ontwikkelingsmodel 8v8 => U10/U11/U12/U13 Pagina 1 Balbezit: Halflange passing Controle op halfhoge bal Doelpoging op halfhoge voorzet Steunen Vrijlopen om zelf aanspeelbaar

Nadere informatie

De samenwerking tussen de plaatselijke scholen en jeugdverenigingen opbouwen en onderhouden. Met clubs uit de omgeving.

De samenwerking tussen de plaatselijke scholen en jeugdverenigingen opbouwen en onderhouden. Met clubs uit de omgeving. MISSIE We zijn een club gelegen op de grens Oost Vlaanderen Henegouwen West Vlaanderen waardoor we de kans hebben jongeren op te leiden in een sfeer van openheid, waar verschillende etnische groepen samenkomen

Nadere informatie

U10-U11. Kenmerken. Spelomgeving Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 20 meter

U10-U11. Kenmerken. Spelomgeving Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 20 meter U10-U11 Spelomgeving Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 20 meter Kenmerken Basics halflange passing controle op halfhoge bal doelpoging vanop 15 à 20m (half ver)

Nadere informatie

Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO

Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO Woordje vooraf In ons specifiek opleidingsplan van de club, hebben we in grote lijnen al neergeschreven wat we juist verwachten van onze keepers. Omdat een goede opleiding

Nadere informatie

Pupillen 6-7 en 8 jaar 1 OSSMI JEUGD LEERPLAN

Pupillen 6-7 en 8 jaar 1 OSSMI JEUGD LEERPLAN Pupillen 6-7 en 8 jaar 1 OSSMI JEUGD LEERPLAN Speelvorm 1 tegen 1 Omschakeling B- naar B+ 3 tegen 1 Overtal 4 tegen 4 Positiespel Doelstelling Spelomgeving Ervoor zorgen dat het kind geen angst voor de

Nadere informatie

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander 1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander naar balbezit eigen team. 3 e Periode: Completeren van

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers (Mini, F en E pupillen) Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je

Nadere informatie

FC Landen. Jeugdopleidingsvisie BOVENBOUW (U14 tot U17) Ontwikkelingsfase 11 tegen 11 = LEERPLAN

FC Landen. Jeugdopleidingsvisie BOVENBOUW (U14 tot U17) Ontwikkelingsfase 11 tegen 11 = LEERPLAN Jeugdopleidingsvisie BOVENBOUW (U14 tot U17) Ontwikkelingsfase 11 tegen 11 = LEERPLAN 1. Opleidingsvisie Er wordt gewerkt met een jaarprogramma Op basis van de basiscompetenties techniek, fysiek, fun,

Nadere informatie

Teamtactics : B+ & B- U7 tot U9: Duiveltjes 6 tot 8 jaar. Voetbaltechnische/tactische vorming :

Teamtactics : B+ & B- U7 tot U9: Duiveltjes 6 tot 8 jaar. Voetbaltechnische/tactische vorming : Teamtactics : B+ & B- U7 tot U9: Duiveltjes 6 tot 8 jaar Voetbaltechnische/tactische vorming : Op een speelse manier kunnen omgaan met dribbelen, drijven, kappen, draaien, passen, trappen en inwerpen.

Nadere informatie

Jaarplanning SCHOLIEREN

Jaarplanning SCHOLIEREN Jaarplanning SCHOLIEREN Augustus fysieke opbouw Gewenning aan balsnelheid / loopsnelheid (extensieve uithouding) Pas- en trapvormen om het gehele veld te bestrijken (pasvormen van binnen naar buiten en

Nadere informatie

JEUGDBELEIDSPLAN KFC MOL

JEUGDBELEIDSPLAN KFC MOL JEUGDBELEIDSPLAN KFC MOL 2018-2021 Inleiding: Dit is het jeugdbeleidsplan voor de periode 2018-2021. Het heeft als doel een duidelijke en gestructureerde opleiding te voorzien voor alle jeugdspelers, met

Nadere informatie

HET LEERPLAN VAN EEN VELDSPELER (9-11 jaar) doelstellingen richtlijnen BALBEZIT POSITIESPEL BALBEZIT PASSING

HET LEERPLAN VAN EEN VELDSPELER (9-11 jaar) doelstellingen richtlijnen BALBEZIT POSITIESPEL BALBEZIT PASSING BALBEZIT POSITIESPEL 1. Doelstellingen Vrijlopen Steunen 2. Richtlijnen Vrijlopen Steunen B1. Speler kan zich aanspeelbaar opstellen op het ogenblik dat speler aan de bal kan passen. B4. Speler kan een

Nadere informatie

Technisch jeugdbeleidsplan. Voetbalvereniging; FC Meppel

Technisch jeugdbeleidsplan. Voetbalvereniging; FC Meppel CHRISTELIJKE SPORTVERENIGING FC MEPPEL OPGERICHT 24-2-1930 KONINKLIJK GOEDGEKEURD 20-7-1972 Clubhuis, sportpark Ezinge Telefoon 0522-255252 www.fcmeppel.nl, e-mail: fcmeppel@fcmeppel.nl Technisch jeugdbeleidsplan

Nadere informatie

vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw

vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw Algemene Voetbalvisie 8 tegen 8 Mo11 en Jo11 en Jo12 Toegepaste (basis)principes binnen 8 tegen 8 De jeugd van vv Bergambacht speelt in dubbel ruit met accent

Nadere informatie

HET LEERPLAN VAN EEN VELDSPELER (11-13 jaar) doelstellingen richtlijnen BALBEZIT POSITIESPEL

HET LEERPLAN VAN EEN VELDSPELER (11-13 jaar) doelstellingen richtlijnen BALBEZIT POSITIESPEL BALBEZIT POSITIESPEL 1. Doelstellingen Vrijlopen Steunen 2. Richtlijnen Vrijlopen Steunen B1. Speler kan zich aanspeelbaar opstellen op het ogenblik dat speler aan de bal kan passen. B4. Speler kan een

Nadere informatie

S P O R T I E F B E L E I D K O N. V L I M M E R E N S P O R T V Z W

S P O R T I E F B E L E I D K O N. V L I M M E R E N S P O R T V Z W S P O R T I E F B E L E I D K O N. V L I M M E R E N S P O R T V Z W Versie: seizoen 2011-2012 VISIE VAN DE CLUB KON. VLIMMEREN SPORT VZW IS EEN SPELERSGERICHTE VERENIGING, D.W.Z.: - Alles wordt in het

Nadere informatie

OPLEIDINGSPLAN JEUGDKEEPERS. KFC Gavere Asper

OPLEIDINGSPLAN JEUGDKEEPERS. KFC Gavere Asper OPLEIDINGSPLAN JEUGDKEEPERS KFC Gavere Asper 1 Inhoud Inleiding Rol van de keeper in de ploeg Taak van de moderne keeper Verschillende spelsituaties balbezit balverlies Specifieke keepertechnieken zonder

Nadere informatie

Missie & visie jeugdopleiding Standaard Denderleeuw.

Missie & visie jeugdopleiding Standaard Denderleeuw. Missie & visie jeugdopleiding Standaard Denderleeuw. Missie en visie. Wij Standaard Denderleeuw jeugdopleiding hun hebben als doel om zoveel mogelijk spelers uit eigen jeugdwerking te laten doorstromen

Nadere informatie

Trainingsinfo.eu. Ontwikkelingsmodel. Ontwikkelingsmodel 11v11 => U15/U17/U21. Pagina 1

Trainingsinfo.eu. Ontwikkelingsmodel. Ontwikkelingsmodel 11v11 => U15/U17/U21. Pagina 1 Ontwikkelingsmodel 11v11 U15/U17/U21 Ontwikkelingsmodel 11v11 => U15/U17/U21. Pagina 1 Balbezit: Lange passing Controle op halfhoge/hoge bal Doelpoging op hoge voorzet Doelpoging van afstand > 20 meter

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers D pupillen Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je aan de slag gaat

Nadere informatie

U10 Toepassing 2/2 & 5/5 U11 Uitbreiding naar halflang spel BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING

U10 Toepassing 2/2 & 5/5 U11 Uitbreiding naar halflang spel BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING Opleidingsplan fase 3: U10 U13 Fase 3: Collectief spel 2 de graad * De ontwikkelingsfase 8 tegen 8 (1) : U10 enu11 K+7/K+7 preminiemen U10 Toepassing 2/2 & 5/5 U11 Uitbreiding naar halflang spel Football

Nadere informatie

Jaarplan. Beleving is de belangrijkste voorwaarde om te leren en te ontwikkelen.

Jaarplan. Beleving is de belangrijkste voorwaarde om te leren en te ontwikkelen. Jaarplan Beleving is de belangrijkste voorwaarde om te leren en te ontwikkelen. Een goede sfeer is onmisbaar om een goed resultaat te bereiken; spelers moeten het naar hun zin hebben. Spel en wedstrijdvormen

Nadere informatie

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen Hockey : Versie maart 2006 Bron: KNHB / A.Cox / B.Bams Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen Het verbeteren van tactische vaardigheden van jeugdspelers d.m.v. partijvormen. Door Alexander Cox

Nadere informatie

Opleidingsvisie: Leerplan - Teamtactics

Opleidingsvisie: Leerplan - Teamtactics Opleidingsvisie: Leerplan - Teamtactics Balbezit (TT+) Opbouwzone beheersen Aanspeelbaarheid Progressieve balcirculatie Infiltratie naar de waarheidszone De offensieve waarheidszone beheersen Offensieve

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers B junioren Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je aan de slag gaat

Nadere informatie

* De trainers beslissen in samenspraak wie en wanneer er doorgeschoven moet worden en niet de ouders.

* De trainers beslissen in samenspraak wie en wanneer er doorgeschoven moet worden en niet de ouders. Technisch Jeugdplan * Een belangrijk speerpunt is het blijven verbeteren van de jeugdopleiding met het uiteindelijke doel om het aantal jeugdspelers die naar het eerste elftal doorstromen te verhogen.

Nadere informatie

Opleidingsplan WS Linkhout U6-U21

Opleidingsplan WS Linkhout U6-U21 Opleidingsplan WS Linkhout U6-U21 U6 * FUN!!! * Veel spelletjes en wedstrijdvormen * Wedstrijdvorm 1/1 op mini-doelen : Tornooivormen * Doelpogingen op duiveltjesdoel na dribbel, leiden, mikken, loop coördinatie

Nadere informatie

WELKOM. pupillen-trainers cursus. DEEL 1: Oooow.. zit het zo! (de RODE lijn uitleg)

WELKOM. pupillen-trainers cursus. DEEL 1: Oooow.. zit het zo! (de RODE lijn uitleg) WELKOM pupillen-trainers cursus DEEL 1: Oooow.. zit het zo! (de RODE lijn uitleg) * Koffie en thee: gratis voor deelnemers * Svp F/mini gesplitst van E aan tafel (zie bordjes) Deze avond is bedoeld voor:

Nadere informatie

SPORTIEVE VISIE JEUGDOPLEIDING V.C. HERENTALS. Sportieve visie jeugdopleiding augustus 2012 Pagina 1

SPORTIEVE VISIE JEUGDOPLEIDING V.C. HERENTALS. Sportieve visie jeugdopleiding augustus 2012 Pagina 1 SPORTIEVE VISIE JEUGDOPLEIDING V.C. HERENTALS Sportieve visie jeugdopleiding augustus 2012 Pagina 1 VOORWOORD Het sportief jeugdbeleid van V.C. Herentals werd uitgewerkt om een duidelijk beeld te schetsen

Nadere informatie

2. VISIE EN MISSIE. Jong KVK Tienen wil bekendstaan voor haar uitstekende jeugdopleiding met zowel een sociaal als sportief oogmerk.

2. VISIE EN MISSIE. Jong KVK Tienen wil bekendstaan voor haar uitstekende jeugdopleiding met zowel een sociaal als sportief oogmerk. 2. VISIE EN MISSIE Jong KVK Tienen wil bekendstaan voor haar uitstekende jeugdopleiding met zowel een sociaal als sportief oogmerk. Het doel van de Jeugdopleiding van KVK Tienen is in de eerste plaats

Nadere informatie

Algemene Opleidingsvisie

Algemene Opleidingsvisie Algemene Opleidingsvisie Polyvalente spelers opleiden die het zonevoetbal beheersen De jeugdopleiding van E. Termien probeert alle ploegen met dezelfde spelopvatting =zonevoetbal op te leiden en dit in

Nadere informatie

ASV GEEL. Stamnummer KBVB Allemaal Samen Verbroedering Geel vzw. ASV Geel Missie en Visie van de Jeugdopleiding

ASV GEEL. Stamnummer KBVB Allemaal Samen Verbroedering Geel vzw. ASV Geel Missie en Visie van de Jeugdopleiding ASV Geel Missie en Visie van de Jeugdopleiding Missie ASV Geel wenst getalenteerde jonge spelers met de beste mensen en middelen kwaliteitsvol te omringen. Hierdoor krijgen zij maximale kansen om zich

Nadere informatie

Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier

Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier Herk Sport is een club die dag in dag uit drijft op de inzet van vrijwilligers, voetballers en begeleiders, kortom mensen met een hart voor de club. Daarom willen

Nadere informatie

TAKEN VAN DE SPELERS in het team tijdens de wedstrijd

TAKEN VAN DE SPELERS in het team tijdens de wedstrijd TAKEN VAN DE SPELERS in het team tijdens de wedstrijd POSITIE 1 = KEEPER (K) OF DOELVERDEDIGER (DV) indien mogelijk, de bal op de grond leggen voor de opbouw te starten ver uit het eigen doel durven spelen

Nadere informatie

FEDERALE TRAINERSSCHOOL CENTRUM : WAREGEM CYCLUS 1 : JAAR 2 UEFA B DIPLOMA : (- JEUGDOPLEIDER -)

FEDERALE TRAINERSSCHOOL CENTRUM : WAREGEM CYCLUS 1 : JAAR 2 UEFA B DIPLOMA : (- JEUGDOPLEIDER -) FEDERALE TRAINERSSCHOOL CENTRUM : WAREGEM CYCLUS : JAAR UEFA B DIPLOMA : (- JEUGDOPLEIDER -) - TRAINING TIJDENS STAGEDAG TEAMTACTICS - Kandidaat: De Smet Günther .. Training tijdens opleidingsdag - INLICHTINGEN

Nadere informatie

Onderbouw MODULE 1 Periode A

Onderbouw MODULE 1 Periode A Onderbouw MODULE 1 Periode A BALBEZIT : ACCENT OPBOUWEN Speelveld breed maken Speelveld diep maken Zich vrij lopen Nauwkeurige passing 1:1:2:1 balbezit Leiden en dribbelen Korte passing Controle op lage

Nadere informatie

Voetbalontwikkelingsmodel en het spelsysteem 11 vs 11

Voetbalontwikkelingsmodel en het spelsysteem 11 vs 11 Voetbalontwikkelingsmodel en het spelsysteem 11 vs 11 1) Algemeen : Jeugdopleidingsplan : voetbalvisie van de club (A-elftal + JO) met speelstijl en spelconcept/-wijze De voetbalvisie van SKV Oostakker

Nadere informatie

SDOB Jeugdopleiding. SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken.

SDOB Jeugdopleiding. SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken. Missie, Visie & Doelstellingen Missie SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken. SDOB is vooruitstrevend op het gebied van: Trainingsmethodes

Nadere informatie

Spelomgeving Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 20 meter.

Spelomgeving Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 20 meter. Opleidingsplan 8vs8 U10 & U11 Spelomgeving Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 20 meter. Kenmerken Basics B+ halflange passing controle op halfhoge bal doelpoging

Nadere informatie

Ontwikkelingsfasen in de jeugdopleiding: Preminiemen U10 - U11

Ontwikkelingsfasen in de jeugdopleiding: Preminiemen U10 - U11 Ontwikkelingsfasen in de jeugdopleiding: Preminiemen U10 - U11 1. Ontwikkelingspsychologische kenmerken: Preminiemen hebben een grote bewegingsdrang. Het inoefenen van vaardigheden gebeurt veel bewuster

Nadere informatie

Het opleiden van 9- tot 11-jarige voetballers vereenvoudigen / leren / herhalen. Thomas Vlaminck

Het opleiden van 9- tot 11-jarige voetballers vereenvoudigen / leren / herhalen. Thomas Vlaminck Het opleiden van 9- tot 11-jarige voetballers vereenvoudigen / leren / herhalen Thomas Vlaminck Inhoud Doel Enkele bedenkingen Trainingen - organisatorisch - inhoudelijk - oefenstof Wedstrijden - belang

Nadere informatie

Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen

Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen 1. Technisch-tactische ontwikkelingsdoelen 2. Mentale ontwikkelingsdoelen 3. Fysische ontwikkelingsdoelen 4. Algemeen overzicht leerplandoelstellingen per ontwikkelingsfase

Nadere informatie

Voetbalvisie D.O.S. Kampen

Voetbalvisie D.O.S. Kampen Voetbalvisie D.O.S. Kampen Algemeen: D.O.S. Kampen is een ambitieuze voetbalvereniging waar leden met veel plezier actief of passief bezig zijn met het voetbalspelletje. Deze voetbalvisie gaat over de

Nadere informatie

Naam: Jeugdwerking KSAV St. Dimpna Duur: 1u 30min. Thema: B- Speelhoeken afsluiten. Aantal: K Categorie/niveau: u15 u21

Naam: Jeugdwerking KSAV St. Dimpna Duur: 1u 30min. Thema: B- Speelhoeken afsluiten. Aantal: K Categorie/niveau: u15 u21 Naam: Jeugdwerking KSAV St. Dimpna Duur: 1u 30min Thema: B- Speelhoeken afsluiten Materiaal: 14 ballen 12 hesjes 2 duiveltjes doelen (+ verankering) 1 groot doel (indien niet beschikbaar 1 extra duiv.

Nadere informatie

Eindtermen categorie Onderbouw

Eindtermen categorie Onderbouw Eindtermen categorie Onderbouw Leeftijdscategorie U5 Geen eindtermen. Voetbal is pure fun en de bal wordt ontdekt. Werken op oog-hand/oogvoetcoördinatie en oefenen op basistechniek: leiden bal. Voornamelijk

Nadere informatie

Eigenschappen per positie

Eigenschappen per positie M Eigenschappen per positie De doelverdediger De keeper is een belangrijk sluitstuk in het elftal. Hij kan in zijn eentje wedstrijden winnen of verliezen. De belangrijkste taak is ballen pakken en tegendoelpunten

Nadere informatie

Opwarmingen U17. Opwarming 1. Opwarming 2. Beschrijving:Laatste van groep wordt eerste.

Opwarmingen U17. Opwarming 1. Opwarming 2. Beschrijving:Laatste van groep wordt eerste. Opwarmingen U17 Opwarming 1 Laatste van groep wordt eerste. Spelers geven om beurt een oefening aan. Samba opwarming. Beweeg ritmisch. Kort contact met de grond. Loop goed recht op, kijk schuin voor je

Nadere informatie

Uitgangspunt: plezier en ontwikkelen staan bovenaan. Daarna komt het winnen. Hoe bereiken we dit?

Uitgangspunt: plezier en ontwikkelen staan bovenaan. Daarna komt het winnen. Hoe bereiken we dit? Technisch jeugdplan Met plezier leren voetballen. Plezier en spelvreugde staan voorop, maar we willen spelers beter leren voetballen, waarbij het principe dat techniek de basis van het voetbalspel is,

Nadere informatie

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander.

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. e periode: balbezit e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1 e Periode: Herhalen van taakgericht en teamgericht Training 1: Wat zijn de taken

Nadere informatie

groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva

groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva 0 20 30 40 WU 3.1 1 tegen 1 lijnvoetbal 0 0 20 30 40 WU 3.4 dribbeltikspel 20 beide spelers kunnen scoren door over de doellijn van

Nadere informatie

Zonevoetbal binnen het jeugdvoetbal. Kristof Mortier

Zonevoetbal binnen het jeugdvoetbal. Kristof Mortier Zonevoetbal binnen het jeugdvoetbal Kristof Mortier www.balbalschool.be Het begrip zone is redelijk bekend, -bijdrages over zonevoetbal in tijdschriften -specifieke boeken & video s in alle talen -commentaar

Nadere informatie

Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen

Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

VC. JONG. LEDE OPLEIDINGSVISIE

VC. JONG. LEDE OPLEIDINGSVISIE VC. JONG. LEDE OPLEIDINGSVISIE Competentie (swot) In wat waren of zijn we goed: Accommodatie en financiën. Ook trouwheid van de mensen. Doorstroming en kansen voor de jeugd Wat hebben of hadden wij niet:

Nadere informatie

C L U B V I S I E

C L U B V I S I E C L U B V I S I E Doelstelling en missie K.F.C.M.D. HALEN wil aan zijn jeugdspelers een gezond alternatief aanbieden als vrije tijdsbesteding in 2 niveaus (Provinciaal/Bijzondere reeks of gewestelijk),

Nadere informatie

2. Vaststelling : zonevoetbal populair binnen het jeugdvoetbal?

2. Vaststelling : zonevoetbal populair binnen het jeugdvoetbal? Zonevoetbal, geen spelsysteem maar een functionele opleidingsfilosofie 1. Inleiding We hebben allemaal wel eens iets gehoord over zonevoetbal, Wanneer we naar voetbal op tv kijken, horen we de commentatoren

Nadere informatie

JEUGDWERKING FC ZWANEVEN

JEUGDWERKING FC ZWANEVEN JEUGDWERKING FC ZWANEVEN JEUGDOPLEIDINGSPLAN 1.1 Algemene principes De doelstelling van het opleidingsplan is een kwalitatief goede opleiding verzorgen. Elk kind is hierbij even belangrijk. Wij willen

Nadere informatie

groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4

groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4 groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4 DIGEN VERDE WU 4.1 2 (+k) tegen 1 (+k) breed veld - grote doelen WU 4.2 2 tegen 1 (+k) groot doel - lijn 6 9 9 12 7 8 k beide teams

Nadere informatie

Jeugd beleidsplan SGO. Seizoen

Jeugd beleidsplan SGO. Seizoen Jeugd beleidsplan SGO Seizoen 2018 2019 Introductie Sinds 2014 heeft SGO weer jeugdvoetballers binnen zijn vereniging. Met de introductie van kaboutervoetbal is het gelukt om in 2014 met deze spelers competitie

Nadere informatie

Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen

Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen 1. Technisch-tactische ontwikkelingsdoelen 2. Mentale ontwikkelingsdoelen 3. Fysische ontwikkelingsdoelen 4. Algemeen overzicht leerplandoelstellingen per ontwikkelingsfase

Nadere informatie

Visie & eindtermen Middenbouw.

Visie & eindtermen Middenbouw. Visie & eindtermen Middenbouw. Algemeen De jeugdwerking is gestoeld op deze van de Belgische Voetbalbond. 15 sleutels voor een jeugdcompetitie op de maat van het kind KBVB 2014-2015 Het beleven van voetbalplezier

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers C junioren Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je aan de slag gaat

Nadere informatie

TALENT ONTWIKKELINGSPLAN SK KAMPENHOUT

TALENT ONTWIKKELINGSPLAN SK KAMPENHOUT TALENT ONTWIKKELINGSPLAN SK KAMPENHOUT Talentontwikkelingsplan SK Kampenhout Teneinde onze spelers optimaal te onwikkelen werken we binnen SK Kampenhout met ons TOP (Talent Ontwikkelings Plan) programma

Nadere informatie

KFC Turnhout Techniektraining

KFC Turnhout Techniektraining WAT IS FUNCTIONEEL TECHNIEKTRAINEN? Om functioneel te trainen gaan we dus wedstrijdechte situaties trainen. Naast het aanbieden van droge technieken maken we de echte realiteit nl. het bewust maken in

Nadere informatie

Technisch beleid HVV Tubantia Visie op talent, spelprincipes, coachen en trainen

Technisch beleid HVV Tubantia Visie op talent, spelprincipes, coachen en trainen Technisch beleid HVV Tubantia Visie op talent, spelprincipes, coachen en trainen Motivatie Lerend vermogen Goede bewegers Gedrag Ruimtelijk georiënteerd Vrijspelen Dwingend verdedigen Sturen op ontwikkeling

Nadere informatie

Jeugdopleiding Onderbouw Debutantjes

Jeugdopleiding Onderbouw Debutantjes Jeugdopleiding Onderbouw Debutantjes Jeugdcoordinator: Verstraeten Steven Jeugdplan 1. Bedoeling: - Dat wij samen als trainers en coördinator een bepaalde visie creeeren die eigen is voor de club en zo

Nadere informatie

Structuur jeugdopleiding A.S.C. Waterwijk: Onderbouw Seizoen 2009/ 2010 versie 1.1

Structuur jeugdopleiding A.S.C. Waterwijk: Onderbouw Seizoen 2009/ 2010 versie 1.1 Structuur jeugdopleiding A.S.C. Waterwijk: Onderbouw Seizoen 2009/ 2010 versie 1.1 F Pupillen: Een speler bij de F pupillen moet op meerdere posities inzetbaar zijn. 1. Dribbelen: 1.1 Elke stap de bal

Nadere informatie

groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen

groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen Oefenvorm 3.1 4 tegen 4 lijnvoetbal 0 10 20 30 40 9 Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door over de doellijn te dribbelen via positiespel spelers

Nadere informatie

Trainingsprogramma C-junioren

Trainingsprogramma C-junioren Trainingsprogramma C-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

Jeugdopleiding WSV 1930 onderbouw info avond selectieteams. O14-D1-O12-E1-E2-O101-O102-F1-O8. 2015/2016

Jeugdopleiding WSV 1930 onderbouw info avond selectieteams. O14-D1-O12-E1-E2-O101-O102-F1-O8. 2015/2016 Jeugdopleiding WSV 1930 onderbouw info avond selectieteams. O14-D1-O12-E1-E2-O101-O102-F1-O8. 2015/2016 Technisch jeugdplan onderbouw WSV 1930 Kleine terugblik presentatie technisch jeugdplan onderbouw

Nadere informatie

Speelwijze E- en F-jeugd

Speelwijze E- en F-jeugd Speelwijze E- en F-jeugd 1. Algemeen Er wordt gespeeld in een vaste opstelling. 2. Balbezit Opbouw van achteruit. Bij balbezit speelveld optimaal benutten. Dit betekent dat de spelers aan de buitenkant

Nadere informatie

Ksk Wavria LEERPLAN. Leerplan U6. Het is belangrijk op te leiden vanuit één gedachte, één visie.

Ksk Wavria LEERPLAN. Leerplan U6. Het is belangrijk op te leiden vanuit één gedachte, één visie. Ksk Wavria LEERPLAN Leerplan U6 Het is belangrijk op te leiden vanuit één gedachte, één visie. Algemeen De ontwikkeling van de spelers is belangrijker dan het resultaat van het team. Positief coachen is

Nadere informatie

GiGa Bewegingsonderwijs Leerlijn

GiGa Bewegingsonderwijs Leerlijn Groep 1 & 2 De leerlingen gaan dribbelen in het vak en gaan proberen de bal aan de voet te houden. Hierbij moeten ze de bal dicht bij houden zodat ze de bal niet verliezen. A Dribbelen met de bal aan de

Nadere informatie

www. voetbaltrainer.be

www. voetbaltrainer.be www. voetbaltrainer.be Leidraad leeftijdscategorie 9- jarigen trainingscursus deel seizoensgebonden trainingen trainingssessies Leden Voetbaltrainer = gratis De cursus zal op de website staan Niet leden

Nadere informatie

OPLEIDINGSVISIE KBVB 3. ZONEFILOSOFIE

OPLEIDINGSVISIE KBVB 3. ZONEFILOSOFIE OPLEIDINGSVISIE KBVB 3. ZONEFILOSOFIE ZONEVOETBAL ALS OPLEIDINGSFILOSOFIE Zone Individuele mandekking! Een spelconcept en geen spelsysteem! Zoneprincipes bij balverlies (B- ) maar ook bij balbezit (B+

Nadere informatie

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Deel 2 Wat is voetballen? Mark Boterman Versie 1.0 (oktober 2014) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Voetballen... 2 2 Spelbedoeling... 2 3 Structuur van het voetballen...

Nadere informatie

Trainingsprogramma B-junioren

Trainingsprogramma B-junioren Trainingsprogramma B-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

Opleidingsplan FC Maasland NO

Opleidingsplan FC Maasland NO Opleidingsplan FC Maasland NO (Veldbezetting en spelconcepten) Woordje vooraf Als uitgangspunt vertrekken we van de algemene voetbalvisie van de KBVB. Deze visie is de laatste jaren enorm uitgewerkt en

Nadere informatie

OPLEIDINGSVISIE specifieke taken per categorie

OPLEIDINGSVISIE specifieke taken per categorie OPLEIDINGSVISIE specifieke taken per categorie De opleidingsfases - In het verlengde van de opleidingsvisie van Voetbal Vlaanderen onderscheiden we in ons opleidingstraject de volgende opleidingsfases:

Nadere informatie

Probleem (tekening en beschrijving) Oplossing (tekening en beschrijving)

Probleem (tekening en beschrijving) Oplossing (tekening en beschrijving) Leeftijd : C jeugd. Aantal spelers :. Doelstelling : verbeteren van de balcirculatie. Thema : Het omschakelen van balverlies naar balbezit. Materiaal : zie organisatie. Probleem (tekening en beschrijving)

Nadere informatie

Informatie Voetbalschool v.v. Kollum

Informatie Voetbalschool v.v. Kollum Informatie Voetbalschool v.v. Kollum De Voetbalvereniging Kollum start een voetbalschool om haar jongste jeugdspelers te helpen om een completere voetballer te worden. De clubmensen achter deze voetbalschool

Nadere informatie

DE OPBOUW VAN EEN JEUGDVOETBALTRAINING

DE OPBOUW VAN EEN JEUGDVOETBALTRAINING DE OPBOUW VAN EEN JEUGDVOETBALTRAINING Een voorbeeld uit de praktijk Meestal is een jeugdvoetbaltraining... een aaneenschakeling van losstaande oefenvormen omdat ze goed of leuk lijken, maar *Geen onderling

Nadere informatie

COACHING Het planmatig beïnvloeden van spelers. Met als doel de speler en het team beter te maken.

COACHING Het planmatig beïnvloeden van spelers. Met als doel de speler en het team beter te maken. COACHING = Het planmatig beïnvloeden van spelers. Met als doel de speler en het team beter te maken. Wat is coachen? Coachen is het beïnvloeden van het voetballen of van de spelers We houden ons bezig

Nadere informatie

Opwarming U21. Opwarming 1

Opwarming U21. Opwarming 1 Opwarming U21 Opwarming 1 Spelersgroep verdelen in 2. Oefening naar 2 doelen uitvoeren. - de 2 (de 5) speelt in naar de 6 (de 8) - de 6 (de 8) kaatst terug naar de 2 (de 5) - de 2 (de 5) speelt door naar

Nadere informatie

Jeugdopleiding VV Holten. Trainingscyclus

Jeugdopleiding VV Holten. Trainingscyclus Jeugdopleiding VV Holten Inhoudsopgave Bladzijde Verklaring van de symbolen... 3 Warming Up... 4 Week 1... 6 Training 1... 6 Training 2... 8 Week 2... 10 Training 1... 10 Training 2... 12 Week 3... 14

Nadere informatie

Kaderavond E & F pupillen

Kaderavond E & F pupillen Kaderavond E & F pupillen Het gaat niet om winnen maar om winst boeken ksvbwo oktober 2012 1 Doelstelling Leren voetballen met plezier Trainen en coachen geschieden op opvoedkundig verantwoorde wijze Pupillentrainer

Nadere informatie

Oefening 1. Druk zetten

Oefening 1. Druk zetten Legenda: Oefening 1. Druk zetten beide teams kunnen scoren op twee kleine doeltjes bij een achterbal of hoekschop in het midden tussen de twee eigen doeltjes starten na verloop van tijd wisselen team A

Nadere informatie

Nieuwerkerkse Hockey Club De IJssel. Coach tips Tactische uitgangspunten

Nieuwerkerkse Hockey Club De IJssel. Coach tips Tactische uitgangspunten Tactische uitgangspunten te gebruiken bij trainingspartijen en wedstrijden Hieronder vind je de tactische principes die je bij het coachen kunt gebruiken. Door deze principes ook tijdens de training/afsluitende

Nadere informatie

OPLEIDINGSVISIE. TK. Meldert. Competentie (swot) Accommodatie en financiën. Ook trouwheid van de mensen. Ervaren of gediplomeerde trainers

OPLEIDINGSVISIE. TK. Meldert. Competentie (swot) Accommodatie en financiën. Ook trouwheid van de mensen. Ervaren of gediplomeerde trainers OPLEIDINGSVISIE TK. Meldert Competentie (swot) In wat waren of zijn we goed: Accommodatie en financiën. Ook trouwheid van de mensen. Doorstroming en kansen voor de jeugd Ervaren of gediplomeerde trainers

Nadere informatie

Opleidingsplan K Humbeek FC

Opleidingsplan K Humbeek FC 1 Opleidingsplan K Humbeek FC 2016-2017 1. Uitgangspunten Het moderne voetbal stelt hoge eisen aan elke voetballer die niveau wenst te halen. Een moderne voetballer moet beschikken over : Een goede baltechniek

Nadere informatie

KSK OOSTHOVEN JEUGDBELEIDSPLAN. Onze jeugd, de toekomst van onze club! O N D E R B O U W M I D D E N B O U W B O V E N B O U W

KSK OOSTHOVEN JEUGDBELEIDSPLAN. Onze jeugd, de toekomst van onze club! O N D E R B O U W M I D D E N B O U W B O V E N B O U W KSK OOSTHOVEN JEUGDBELEIDSPLAN Onze jeugd, de toekomst van onze club! O N D E R B O U W M I D D E N B O U W B O V E N B O U W Inhoudstabel INLEIDING... 3 VISIE... 4 Lidgeld... 4 Fun... 4 Resultaatgericht

Nadere informatie