Sessie 1: Naar een 21 e eeuws ICT-competentieprofiel voor lerarenopleiders.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sessie 1: Naar een 21 e eeuws ICT-competentieprofiel voor lerarenopleiders."

Transcriptie

1 Sessie 1: Naar een 21 e eeuws ICT-competentieprofiel voor lerarenopleiders. 13u.45-15u.15 Paarse Projectiezaal Sprekers (anderhalf uur): Nancy Verliefde (nancy-verliefde@ugent.be) en Luk Vanlanduyt luk.vanlanduyt@ugent.be Wanneer men de vraag stelt of afstuderende leraren voldoende ICT-vaardig en mediawijs zijn, komt men nogal snel uit bij de lerarenopleiding. In welke mate zijn de lerarenopleiders zelf ICT-vaardig en mediawijs? De ICT-experten van de lerarenopleidingen van het ENW AUGent werken reeds geruime tijd samen om na te gaan over welke ICT-competenties een lerarenopleider moet beschikken. Ook in Nederland worden de ICT-bekwaamheidseisen van leerkrachten en lerarenopleiders grondig herdacht... In deze sessie geven we een overzicht van het proces en de resultaten van het vele denk- en overlegwerk dat binnen het ENW AUGent is gebeurd, ook op inter-enw niveau en met internationale experten. Het resultaat hiervan - een ICT-competentieprofiel voor lerarenopleiders - bieden we u aan voor een laatste toetsing. We gaan tevens in op de strategie en de diverse ontwikkelde tools om dit profiel op een ontwikkelingsgerichte manier binnen een team van lerarenopleiders te implementeren. Er vonden inmiddels diverse workshops plaats en daarvan geven we de eerste ervaringen mee. Ten slotte gaan we in groepjes na wat dit alles kan betekenen voor de eigen lerarenopleiding m.b.t. ICT-leerlijn, ICT-didactiek en competenties van een lerarenopleider. Dit project wordt van t.e.m uitgewerkt onder begeleiding van Nancy Verliefde en Luk Vanlanduyt van het ENW AUGent in samenwerking met alle partnerinstellingen van het ENW AUGent.

2 Sessie 2: Meerwaarde van digitaal beeldmateriaal voor de lerarenopleiding. 13u.45-15u.15 Gele Zaal 2.1 Project Ontwikkeling van een digitale beeldbank met didactische handleiding voor gebruik in de opleidingen Bachelor in het onderwijs: kleuter onderwijs en Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs. Spreker: Geert Kraeye (45 minuten) In het kader van project Digitale beeldbank wisselden Hogeschool Gent, Hogeschool West- Vlaanderen en Arteveldehogeschool expertise uit rond de aanmaak en het gebruik van digitaal videomateriaal binnen een lerarenopleiding. Welke hardware en software geniet de voorkeur? Hoe kan het bestaande videomateriaal didactisch geïntegreerd worden? Welke rol kan de student en de docent spelen bij deze integratie? Naast het delen van expertise binnen deze denktank werd ook nieuw videomateriaal aangemaakt op basis van gemeenschappelijke noden. Er werden relevante klassikale lesmomenten gefilmd in het basisonderwijs. Dit videomateriaal wordt samen met een didactische handleiding online geplaatst. Docenten zullen de studenten hierdoor competentiegerichter kunnen opleiden en beter voorbereiden op de stage- en praktijkopdrachten. Vanuit dit project zijn spontaan verdere initiatieven gegroeid m.b.t. het gebruik van filmopnames als reflectie- en begeleidingstool binnen het opleidingsonderdeel praktijk en stage. Dit project werd van t.e.m gerealiseerd onder leiding van Geert Kraeye (Arteveldehogeschool) samen met de medewerkers Stefaan Decock en Tom Ollieuz (Arteveldehogeschool), Julie Van de Veire (HoWest) en Wis Geysen (HoGent). 2.2 Project Film en/als geletterdheid. Spreker: Lieselot Leuridan (45 minuten) In het project Film en/als Geletterdheid stond de uitvoering van filmdidactisch onderzoek centraal. De focus lag daarbij op de kennisgebieden 'Geschiedenis' en 'Nederlands'. Daarnaast werd onderzoek gevoerd naar de reële meerwaarde van filmeducatie en de specificiteit van de kennis- en betekenisconstructie die tot stand komt via de confrontatie met film. In het kader van dit project werden nieuwe en makkelijk toepasbare filmdidactische werkwijzen, leermiddelen en onderwijsmaterialen ontwikkeld, geïmplementeerd in diverse lerarenopleidingen, geëvalueerd, bijgestuurd en bewerkt tot didactische modules voor de websites: en Dit project werd van t.e.m uitgevoerd door drie onderzoekers: dr. Ive Verdoodt en Steven Vanhooren voor het luik Nederlands, Lieselot Leuridan voor het luik Geschiedenis; in nauw overleg met de docenten van de lerarenopleidingen Geschiedenis en Nederlands van Universiteit Gent, Hogeschool Gent, Arteveldehogeschool en Hogeschool West- Vlaanderen.

3 Sessie 3: Elektronische leeromgevingen. Locatie: Zaal Project ELO s in het Secundair Onderwijs. Spreker: Tammy Schellens (30 minuten) tammy.schellens@ugent.be Elektronische Leeromgevingen (ELO) worden steeds vaker ingezet in het onderwijs. Toch wijst onderzoek uit dat een geïntegreerd en integraal gebruik van ELO s in het onderwijs achterblijft. Het hoofddoel van dit project was het ontwikkelen, implementeren en evalueren van een professionaliseringspakket voor leerkrachten secundair onderwijs en lectoren en studenten in de lerarenopleidingen. Dit pakket bestaat uit concrete richtlijnen voor het gebruik van ELO s. Er werd een website opgezet waarop het professionaliseringspakket en de daarbij horende video-based good practices, het digitaal leermateriaal en de handleidingen terug te vinden zijn. Dit project werd van t.e.m gerealiseerd door Prof. Martin Valcke, Prof. Tammy Schellens, Prof. Bram De Wever (UGent), Gilbert Van Den Abbeele (HoGent) en Elke Denys (HoWest). 3.2 Project ELO s voor stagescholen. Spreker: Toon Van Hoecke (30 minuten) toon.vanhoecke@ugent.be Elektronische leeromgevingen zijn niet meer weg te denken in het hedendaagse onderwijs. Voor vele scholen kan een elektronische leeromgeving (ELO) naast het gangbare schoolportaal, waar algemene informatie op te vinden is, een nuttige uitbreiding zijn. Al vanaf de opstart van het ENW AUGent wil het een voortrekkersrol spelen door de stagescholen van de respectieve instellingen kosteloos de mogelijkheden aan te bieden om hun ELO en schoolportaal uit te bouwen via de website Het ENW-ELO project wordt tijdens deze sessie in detail toegelicht. Dit project wordt van 2008 t.e.m onder begeleiding van Toon Van Hoecke (UGent) uitgewerkt door Kurt Van Wijnsberghe binnen het ENW AUGent in samenwerking met alle partnerinstellingen van het ENW AUGent.

4 3.3 Project Ontwikkelen van didactische materiaal voor professionele ontwikkeling van leraren en beroepsleraren. Spreker: Leen Haerens (30 minuten) In het project Ontwikkelen van didactische materiaal voor professionele ontwikkeling van leraren en beroepsleraren werkten de Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen en de Vakgroep Ontwikkelings- Persoonlijkheid- en Sociale Psychologie van de Universiteit Gent samen met de lerarenopleidingen Lichamelijke Opvoeding van Hogeschool West-Vlaanderen, Arteveldehogeschool en Hogeschool Gent om een workshop voor leerkrachten te ontwikkelen rond het motiveren van leerlingen voor de les Lichamelijke Opvoeding. Het doel van de workshop is het trainen van beroepsleerkrachten LO uit het secundair onderwijs om op een meer motiverende manier les te geven. Daarnaast wordt de workshop ook geïntegreerd in de lerarenopleiding van de verschillende partnerinstellingen. De workshop bestaat uit drie grote delen: 1) een theoretisch luik, 2) een praktisch luik waarin 9 concrete motivatiestrategieën worden toegelicht en 3) een concrete toepassing onder de vorm van microteaching. De workshop werd ontwikkeld samen met 35 leerkrachten Lichamelijke Opvoeding uit vier verschillende secundaire scholen in Vlaanderen. Bij iedere motivatiestrategie wordt de haalbaarheid en toepasbaarheid aangetoond door gebruik te maken van illustraties aan de hand van filmfragmenten uit authentieke lessen LO. Verschillende motivatiestrategieën worden ingeleid met een casestudy, waarbij leerkrachten de vrijheid krijgen om zelf input te geven en voorbeelden uit de eigen lespraktijk aan bod te laten komen. Op die manier worden waardevolle ervaringen gedeeld en leren leerkrachten van elkaar. Dit project werd van t.e.m gerealiseerd door Prof. Greet Cardon, Prof. Leen Haerens, Prof. Maarten Vansteenkiste (UGent), Stefanie Verstraete (HoWest), Regine Lannoo (Arteveldehogeschool) en Veerle Permentier (HoGent).

5 Sessie 4: Onderzoekscompetenties. Blauwe Zaal 4.1 Project Onderzoeksgericht onderwijs in het Lager Onderwijs. Spreker: Katrijn Pools (45 minuten) Uit literatuurgegevens en observaties in basisscholen blijkt dat leraren lager onderwijs vaak te sterk het handelen en denken van kinderen sturen. Hierdoor komen leerlingen zelf niet tot oplossingen en gaan ze niet echt onderzoekend te werk. Kansen om zelf kennis te 'construeren' evenals het geloof in eigen kunnen, blijven daarbij (te) vaak onbenut, dit zowel bij leerlingen als leerkrachten. Onderzoekend leren ('inquiry-based education') legt het accent op eigen exploratie en onderzoek, een meer zelfstandige aanpak van nieuwe problemen, creativiteit en reflectie. In het voorliggende onderzoek vormt 'onderzoekend leren' als aanpak, het onderwerp van een professionaliseringstraject voor leraren lager onderwijs. Dit project werd van t.e.m uitgewerkt door Katrijn Pools en Thomas Remerie (Arteveldehogeschool), Kris Hulsen (HoWest) en Lieve Maeseele (HoGent). 4.2 Project Onderzoekscompetent in de lessen wetenschappen van het Secundair Onderwijs Spreker: John De Poorter (45 minuten) De onderzoekscompetentie vormt het hart van de lessen wetenschappen en wordt centraal gesteld tijdens allerlei evaluaties van het onderwijsgebeuren. Probleem is evenwel dat voor de vertaling van deze competentie naar de klaspraktijk, leraren dikwijls aan hun lot worden overgelaten. Met een goed uitgebalanceerd opleidingsprogramma willen we deze lacune invullen en het abstracte concept onderzoekscompetentie vertalen naar praktische hulpmiddelen voor de leraren wetenschappen en hun klaspraktijk. Tijdens deze presentatie bespreken we de resultaten van een vooronderzoek bij Vlaamse leerkrachten wetenschappen, de belangrijkste componenten van het ontwikkelde opleidingsprogramma en de evaluatieresultaten van het reeds lopende programma. Dit project wordt van t.e.m uitgewerkt door John De Poorter (Arteveldehogeschool), Prof. Katrien Strubbe, Binke D Haese en Hans Vanhoe (UGent).

6 Sessie 5: Kunst- en Cultuureducatie. Groene zaal 5.1 Project Artatouille: Cultuureducatie: instrumenten voor implementatie. Sprekers (45 minuten): Tom Ollieuz & Eef Thoen Het project Artatouille onderzoekt de invulling van cultuureducatie in het regulier onderwijs en Deeltijds Kunstonderwijs. Er wordt een rapport ontwikkeld dat het begrip cultuureducatie in de praktijk verduidelijkt. De output van dit project zal een bijdrage leveren tot implementatie van cultuureducatie in de lespraktijk. In deze sessie verkennen we het begrip cultuureducatie en maken we kennis met de bevindingen van het ENW-project Artatouille. Dit project wordt van t.e.m uitgewerkt door Tom Ollieuz en Eef Thoen (Arteveldehogeschool), André Lefèvre (HoGent KASK) en Prof. Ronald Soetaert (UGent). 5.2 Project De nieuwe leescultuur. Uitdagingen voor de literatuurdidactiek in de lerarenopleiding. Sprekers (45 minuten): André Mottart & Dicky Antoine Met de komst van audiovisuele en digitale media moet het boek nieuwe dragers van het verhaal naast zich dulden: graphic novels, videogames, weblogs Hoewel deze nieuwe vormen van literatuur deel zijn gaan uitmaken van de leefwereld van jongeren, hebben ze nauwelijks een plek in het hedendaagse literatuuronderwijs. Ook in de lerarenopleiding wordt er vaak niet bij stilgestaan, waardoor (jonge) leraren met onvoldoende kennis over deze nieuwe vormen van literatuur voor de klas komen te staan. Hierdoor ontstaat een spanning tussen enerzijds een traditioneel literatuuronderwijs en anderzijds een snel veranderende literaire realiteit. Naar aanleiding daarvan werkte de vakgroep onderwijskunde (Universiteit Gent), in opdracht van het ENW AUGent en in samenwerking met de lerarenopleidingen van Hogeschool Gent, Hogeschool West-Vlaanderen en PCVO Het Perspectief aan een lespakket voor de lerarenopleidingen, bestaande uit vier (digitale) modules waarin telkens wordt stilgestaan bij minstens één nieuw literair genre. Elke module bestaat uit een theoretisch luik, een kant-en-klare les en een bijbehorende materialenbank. Tijdens deze sessie wordt het lespakket toegelicht en gedemonstreerd via de website Dit project werd van t.e.m uitgewerkt door Prof. André Mottart, Prof. Ronald Soetaert, Steven Vanhooren (UGent), Dicky Antoine (HoWest) en Mireille Verween (HoGent).

7 Sessie 6: Taal- en Diversiteitsbeleid. Rode Zaal 6.1 Project Bruggen bouwen voor Gelijke Onderwijskansen. Sprekers (1 uur): Piet Van Avermaet & Eva Verstraete Kunnen omgaan met diversiteit in de alledaagse omgeving wordt vandaag de dag meer en meer gezien als een algemene competentie voor burgers in een hyperdiverse samenleving. In een onderwijscontext komt leren voor diversiteit het meest tot zijn recht in leeromgevingen waar dialoog en betekenisvol leren centraal staan. Omgaan met diversiteit heeft echter evenzeer te maken met het scheppen van gelijke leerkansen in omgevingen waar lerenden vanuit sociale en culturele milieus met een ongelijke status diverse perspectieven in het leerproces inbrengen. We focussen hier op het benutten van diversiteit in het leerproces of leren in diversiteit. Vanuit deze twee doelen willen we in deze bijdrage een referentiekader schetsen voor lerarenopleiders en toekomstige leraren voor het omgaan met diversiteit in onderwijs. Waarom moet diversiteit in de opleiding verankerd worden? Er wordt nagegaan hoe de verschillende actoren in een opleiding een sleutelrol kunnen spelen in de implementatie van een diversiteitsbeleid. Centraal staat de implementatie van de diversiteitscompetenties op het niveau van de betrokken instelling als op het niveau van de lerarenopleiders en studenten toekomstige leerkrachten- in het curriculum van zowel de specifieke als de geïntegreerde lerarenopleidingen. In kader van het project Bruggen bouwen voor gelijke onderwijskansen werd o.a. een actieinstrument omgaan met diversiteit binnen de lerarenopleiding ontwikkeld. Het instrument biedt enerzijds een handvat om maatregelen en acties die genomen worden in kader van een diversiteitsplan, te screenen op hun diversiteitsgehalte en is anderzijds een inspiratiebron om een diversiteitsplan vorm te geven. Dit project werd van t.e.m uitgewerkt onder begeleiding van Piet Van Avermaet van Steunpunt Diversiteit & Leren in samenwerking met het ENW AUGent en de partnerinstellingen UGent, HoGent, HoWest, Arteveldehogeschool en PCVO Het Perspectief. 6.2 Project Naar een taalgerichte lerarenopleiding. Sprekers (30 minuten): Esther Bloch & Nele Debaene In het kader van het project Naar een taalgerichte lerarenopleiding werd een screenings- en remediëringstool voor Nederlandse taalvaardigheid ontwikkeld die studenten uit de lerarenopleidingen van eender welk talig niveau de mogelijkheid biedt om op individuele basis en over een lange termijn te werken aan de specifieke lacunes in zijn/haar taalbeheersing. Bij het ontwerpen en ontwikkelen van de tool werden twee essentiële criteria in acht genomen: de gebruiksvriendelijkheid enerzijds en het adaptieve karakter anderzijds. Tijdens deze sessie stellen we graag de ontwikkeling en werking van deze tools aan u voor. Dit project werd van t.e.m gerealiseerd onder begeleiding van Bert De Bisschop en Esther Bloch van HoGent in samenwerking met alle partnerinstellingen van het ENW AUGent.

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs 1 ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs Prof. dr. T. Schellens Leen Casier Veerle Lagaert Prof. dr. B. De Wever Prof. dr. M. Valcke 2 ENW-project Professionaliseringspakket

Nadere informatie

Taal, expressie en communicatie ondersteund met ICT-tools in de lerarenopleiding

Taal, expressie en communicatie ondersteund met ICT-tools in de lerarenopleiding Ronde 1 Geert Kraeye en Barbara Linsen Arteveldehogeschool, Gent Contact: geert.kraeye@arteveldehs.be barbara.linsen@arteveldehs.be Taal, expressie en communicatie ondersteund met ICT-tools in de lerarenopleiding

Nadere informatie

De brug over naar Gelijke Onderwijskansen

De brug over naar Gelijke Onderwijskansen De brug over naar Gelijke Onderwijskansen Procesbeschrijving van een intern zoekproces, een mooie samenwerking en uitwisseling van uitkomsten Studiedag novelle Oriëntatie op divers talent in de lerarenopleiding

Nadere informatie

de huidige generatie jongeren leest minder dan vroeger (Heesters e.a. 2007)

de huidige generatie jongeren leest minder dan vroeger (Heesters e.a. 2007) Uitdagingen voor de literatuurdidactiek in de lerarenopleiding de huidige generatie jongeren leest minder dan vroeger (Heesters e.a. 2007) 1 Vlaanderen (2011) OIVO: 60% van de jongeren (10-17 jaar) leest

Nadere informatie

HOE STEM OPTIMAAL INZETTEN IN DE LERARENOPLEIDING?

HOE STEM OPTIMAAL INZETTEN IN DE LERARENOPLEIDING? HOE STEM OPTIMAAL INZETTEN IN DE LERARENOPLEIDING? INSPIRATIE OP BASIS VAN DE LEERGEMEENSCHAP STEM VOOR DE BASIS EN STEM+ VLOR-Studiedag Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs: de lerarenopleidingen

Nadere informatie

ICT-competenties van lerarenopleiders: van een ontwikkelingsprofiel via ICT design teams naar meer ICT-competente lerarenopleiders

ICT-competenties van lerarenopleiders: van een ontwikkelingsprofiel via ICT design teams naar meer ICT-competente lerarenopleiders 26-2-2015 VELOV Symposium Teacher Design Teams ICT-competenties van lerarenopleiders: van een ontwikkelingsprofiel via ICT design teams naar meer ICT-competente lerarenopleiders Presentatoren: Bram Pynoo,

Nadere informatie

Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs Praktijkvoorbeeld

Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs Praktijkvoorbeeld Een onderzoek in kader van de opleiding Bachelor in het onderwijs: Kleuteronderwijs Departement Onderwijs en Pedagogie Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs Praktijkvoorbeeld Kenniscentrum Urban Coaching

Nadere informatie

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 1. Persoonlijke gegevens Naam school:.. Provincie school: o Antwerpen o Limburg o Oost- Vlaanderen o Vlaams- Brabant o West- Vlaanderen Wat is je functie?

Nadere informatie

Project diversiteit en kansarmoede Kick-off LKO en LLO 11 maart 2016

Project diversiteit en kansarmoede Kick-off LKO en LLO 11 maart 2016 Project diversiteit en kansarmoede Kick-off LKO en LLO 11 maart 2016 PXL dpt. Education - Vildersstraat 5 3500 Hasselt fb.com/pxleducation #pxleducation Programma 13.30 u Verwelkoming 13.45 u Toelichting

Nadere informatie

ICT-competenties van lerarenopleiders - Visievormende studiedag - Studiedag 24/05/2012 1 okt 2011 1 okt 2013,

ICT-competenties van lerarenopleiders - Visievormende studiedag - Studiedag 24/05/2012 1 okt 2011 1 okt 2013, ICT-competenties van lerarenopleiders - Visievormende studiedag - Studiedag 24/05/2012 1 okt 2011 1 okt 2013, Projectcontext & voorstelling De sneltrein van technologische evolutie, 21 STE EEUW! Een totaalaanpak

Nadere informatie

Betreft: Praktijk 3 de jaar Bachelor Lager Onderwijs. Beste mentor

Betreft: Praktijk 3 de jaar Bachelor Lager Onderwijs. Beste mentor Groep lerarenopleiding - Kleuter- en lager onderwijs Campus Oude Luikerbaan, Oude Luikerbaan 79, 3500 Hasselt - T 011 18 05 00 Betreft: Praktijk 3 de jaar Bachelor Lager Onderwijs Het is eind mei. Het

Nadere informatie

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Inhoud 3 Vooraf 5 Een andere kijk op spijbelen 6 Over de diepere betekenis van kinderspel 7 Kinderen hebben zo hun kijk op quality time 8 Plan

Nadere informatie

SYMPOSIUM 2015 ENW AUGENT

SYMPOSIUM 2015 ENW AUGENT SYMPOSIUM 2015 ENW AUGENT TOOLS VAN, VOOR EN DOOR LERARENOPLEIDINGEN www.augent.be/enw Maandagnamiddag 11 mei 2015 van 13u00 tot 18u00 Zebragebouw - Zebrastraat 32-9000 Gent Dit symposium richt zich tot

Nadere informatie

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-Fiche opleidingsonderdeel: VAKDIDACTISCHE STUDIE Code: 10377 Academiejaar: 2017-2018 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 a 90 uur Deliberatie: Mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

Samenwerking over lerarenopleidingen heen:

Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Hoe aspirant-leraren voorbereiden op inclusief lesgeven? Debbie De Neve, Ellen Vandervieren Overzicht Context Doel van het inclusietraject Verloop van het inclusietraject

Nadere informatie

Buitengewoon onderwijs - Bijkomende of gespecialiseerde opleidingen voor leerkrachten

Buitengewoon onderwijs - Bijkomende of gespecialiseerde opleidingen voor leerkrachten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 163 van KATHLEEN HELSEN datum: 21 januari 2016 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Buitengewoon onderwijs - Bijkomende

Nadere informatie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk oriëntatie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk oriëntatie ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Specifieke lerarenopleiding Module Praktijk oriëntatie Code E1 Lestijden 40 Studiepunten 3 Ingeschatte totale 50 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot NEEN

Nadere informatie

RESULTATEN PROPEDEUTISCHE FASE

RESULTATEN PROPEDEUTISCHE FASE Beste Frans Peeters, Je hebt met behulp van de pabotool aangegeven hoe jij jouw ict-competenties inschat. Deze resultaten kun je opslaan in je POP/portfolio. Door middel van de handreikingen in de tool

Nadere informatie

Praktijkvoorbeelden kunst- en cultuureducatie, geïnspireerd op actuele tendensen.

Praktijkvoorbeelden kunst- en cultuureducatie, geïnspireerd op actuele tendensen. Algemene realisaties: Door het complementair inzetten van de expertise van de Arteveldehogeschool, Hogeschool Gent en Universiteit Gent werd samenwerking en uitwisseling bevorderd. De uiteindelijke output

Nadere informatie

ECTS- FICHE. L.Fret, H. Hicketick, S. Van Schoubroeck

ECTS- FICHE. L.Fret, H. Hicketick, S. Van Schoubroeck Specifieke lerarenopleiding ECTS- FICHE ECTS-Fiche Communicatievaardigheid Code: COMM Cluster: 1 Academiejaar: 2017-2018 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 à 90 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken:

ECTS- FICHE. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken: Specifieke lerarenopleiding ECTS- FICHE ECTS-Fiche opleidingsonderdeel Onderwijspsychologie Code: 10372 Academiejaar: 2015 2016 Aantal studiepunten: 6 Studietijd: 150 à 180 uur Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

Symposium 2015 ENW AUGent

Symposium 2015 ENW AUGent Symposium 2015 ENW AUGent Tools van, voor en door lerarenopleidingen Maandagnamiddag 11 mei 2015 Zebragebouw - Zebrastraat 32-9000 Gent Schrijf u hier in! Datum en locatie: Op maandagnamiddag 11 mei 2015

Nadere informatie

Positief omgaan met meertaligheid in het basisonderwijs en in de buitenschoolse opvang

Positief omgaan met meertaligheid in het basisonderwijs en in de buitenschoolse opvang Ronde 4 Ayse Isçi Onderwijscentrum, Gent Contact: ayse.isci@gent.be Positief omgaan met meertaligheid in het basisonderwijs en in de buitenschoolse opvang Meertaligheid in het onderwijs en in de opvang

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Interactieve werkvormen in de klaspraktijk. Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk

Nieuwsbrief. Interactieve werkvormen in de klaspraktijk. Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk Interactieve werkvormen in de klaspraktijk Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk Lia Blaton, medewerker Onderzoek naar onderwijspraktijk In het kader van de opdracht van het Steunpunt Gelijke Onderwijskansen

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN het onderwijs. Ondersteuning op maat van. onderwijs initiatieven

DIVERSITEIT IN het onderwijs. Ondersteuning op maat van. onderwijs initiatieven DIVERSITEIT IN het onderwijs Ondersteuning op maat van onderwijs initiatieven Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid

Nadere informatie

Gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid, Departement Inburgering in het kader van Managers van diversiteit. Taalgericht naar werk Inhoud I

Gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid, Departement Inburgering in het kader van Managers van diversiteit. Taalgericht naar werk Inhoud I taalgericht naar werk Over het belang van geïntegreerd vakonder wijs voor beroepsgerichte opleidingen Publicatie ontwikkeld door Linguapolis, Instituut voor Taal en Communicatie Universiteit Antwerpen

Nadere informatie

Dossier Mediacoach 2015

Dossier Mediacoach 2015 Dossier Mediacoach 2015 Mediacoach is een opleiding voor professionelen die werken met jongeren en/of volwassenen en die mediawijsheid willen integreren in hun eigen beroepspraktijk. Mediawijsheid is onontbeerlijk

Nadere informatie

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING INHOUD Voor wie? Waar staan wij voor? Opleidingsstructuur en diploma Inhoud van de modules Studiepunten Studieduur en modeltraject Flexibiliteit Waar en wanneer

Nadere informatie

Enquête noden van de scholen. Eerste verwerking

Enquête noden van de scholen. Eerste verwerking Enquête noden van de scholen Eerste verwerking Verwerking van formulieren ingediend op 27/9/16 46 enquêtes werden ingediend/verwerkt Achtergrond mooi verspreid over de 4 componenten van STEM Man/vrouw

Nadere informatie

DOCENTEN LEREN TOL-LEN IN DE LERARENOPLEIDINGEN VAN HUB-KAHO. EEN GOOD PRACTICE OP HET VLAK VAN TAALBELEID

DOCENTEN LEREN TOL-LEN IN DE LERARENOPLEIDINGEN VAN HUB-KAHO. EEN GOOD PRACTICE OP HET VLAK VAN TAALBELEID Leerlingen verdienen excellente leraren Studenten verdienen excellente docenten DOCENTEN LEREN TOL-LEN IN DE LERARENOPLEIDINGEN VAN HUB-KAHO. EEN GOOD PRACTICE OP HET VLAK VAN TAALBELEID An De Moor (taalbeleidcoördinator

Nadere informatie

Volledige projectaanvraag Expertisenetwerk Lerarenopleidingen AUGent

Volledige projectaanvraag Expertisenetwerk Lerarenopleidingen AUGent Volledige projectaanvraag Expertisenetwerk Lerarenopleidingen AUGent Titel project Open ramen vakdidactiek voor praktijkonderwijs hout Penvoerende instelling Kisp Volwassenenonderwijs Projectverantwoordelijke

Nadere informatie

Gedifferentieerde leertrajecten

Gedifferentieerde leertrajecten Studiedag: Het volwassenenonderwijs en levenslang leren: een krachtige synergie VERSLAG WORKSHOP PCA / 4 februari 2015 Gedifferentieerde leertrajecten Dit verslag is een beknopte weergave van de gevoerde

Nadere informatie

De cursist moet geen opleidingsonderdelen afgewerkt hebben of gelijktijdig volgen.

De cursist moet geen opleidingsonderdelen afgewerkt hebben of gelijktijdig volgen. Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-fiche opleidingsonderdeel: COMMUNICATIEVAARDIGHEID Code: 10368 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 à 90 uur Deliberatie: mogelijk

Nadere informatie

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel Expertopleiding Cultuur in de Spiegel 2019-2020 Muzische lessen, schoolvoorstellingen, mediaprojecten, erfgoeduitstappen, rondleidingen in musea, culturele reizen, kunstenaars in de klas, artistieke workshops,

Nadere informatie

SCHADUW-stage: lerarenopleiders leren over diversiteit in de klas

SCHADUW-stage: lerarenopleiders leren over diversiteit in de klas SCHADUW-stage: lerarenopleiders leren over diversiteit in de klas Indra Beunckens, CVO STEP Liesbeth Dierckx, Hogeschool PXL Greet Van Doren, CVO Limlo Samenvatting Het NOvELLe-project SCHADUW-stage (stage

Nadere informatie

De bijdrage van praktijkgerichte literatuurstudies onderwijsonderzoek (PGO-project Vlaamse Onderwijsraad)

De bijdrage van praktijkgerichte literatuurstudies onderwijsonderzoek (PGO-project Vlaamse Onderwijsraad) DIA 1 Vakdidactische STEM-competenties van schoolteams, docenten en lerarenopleiders versterken De bijdrage van praktijkgerichte literatuurstudies onderwijsonderzoek (PGO-project Vlaamse Onderwijsraad)

Nadere informatie

(Gedeeltelijk) afstandsonderwijs in SLO.

(Gedeeltelijk) afstandsonderwijs in SLO. (Gedeeltelijk) afstandsonderwijs in SLO. 05 doelgroep BaKO BaLO BaSO SLO tijdperspectief : week maand semester opleiding traject regulier werk opleidingsonderdeel: vak p e d stage Uitdaging Doel Aanpak/oplossing

Nadere informatie

Didactische werkvormen in het hoger onderwijs. Sandra Heleyn, Isabelle Claeys, Ann Verdonck

Didactische werkvormen in het hoger onderwijs. Sandra Heleyn, Isabelle Claeys, Ann Verdonck Didactische werkvormen in het hoger onderwijs Sandra Heleyn, Isabelle Claeys, Ann Verdonck HoGent, een mix van werkvormen Uitgangspunten: Elk talent telt>>maatwerk gezien diversiteit in instroom Vraag

Nadere informatie

Diversiteit, gelijke kansen en taalbeleid. Lenteconferentie NDN 13 mei 2011 Hilde Imberechts Xios Hogeschool Limburg

Diversiteit, gelijke kansen en taalbeleid. Lenteconferentie NDN 13 mei 2011 Hilde Imberechts Xios Hogeschool Limburg Diversiteit, gelijke kansen en taalbeleid in de lerarenopleiding l Lenteconferentie NDN 13 mei 2011 Hilde Imberechts Xios Hogeschool Limburg Kader en doelstellingen Netwerk voor de Ontwikkeling van Expertise

Nadere informatie

1 en 2 oktober 2013. Bezoek aan Groningen

1 en 2 oktober 2013. Bezoek aan Groningen 1 en 2 oktober 2013 Bezoek aan Groningen programma 1-2 oktober 2013 www.cultuurindespiegel.be 1. Stavaza van CIS Nederland 2. Emiel Copini (14-18jaar) en Theisje van Dorsten (4-10 jaar) 3. Astrid Rass

Nadere informatie

Een lerarenopleiding en studenten in kansarmoede: de krachten gebundeld!

Een lerarenopleiding en studenten in kansarmoede: de krachten gebundeld! Een lerarenopleiding en studenten in kansarmoede: de krachten gebundeld! Ann Van Hooste, Liesbeth Spanjers, Bernadette Meeus, Kelly Jacobs UCLL Campus Comenius Een student in kansarmoede vertelt Het was

Nadere informatie

PROFESSIONALISEREN VOOR ONLINE EN BLENDED LEREN

PROFESSIONALISEREN VOOR ONLINE EN BLENDED LEREN PROFESSIONALISEREN VOOR ONLINE EN BLENDED LEREN VOLWASSENENONDERWIJS Brent Philipsen WIE IS WIE Brent Philipsen Doctoraatsstudent VUB WP 5 Teacher professional development for online and blended learning

Nadere informatie

Werkveld en lerarenopleiding een krachtig team

Werkveld en lerarenopleiding een krachtig team Werkveld en lerarenopleiding een krachtig team Lieve Oosterlinck Gent docent pedagogische wetenschappen coördinator praktijk Ria Rombouts Antwerpen docent natuurwetenschappen coördinator praktijk Vlaamse

Nadere informatie

Professionaliseringstraject Kansarmoede in het curriculum van de lerarenopleiding kleuteronderwijs

Professionaliseringstraject Kansarmoede in het curriculum van de lerarenopleiding kleuteronderwijs Professionaliseringstraject Kansarmoede in het curriculum van de lerarenopleiding kleuteronderwijs Beginsituatie-analyse Screening van de competentiematrix (Marien Laeremans en Griet Maes) DOMEINEN & INDICATOREN

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod W&T TOEGELICHT

Professionaliseringsaanbod W&T TOEGELICHT Introductie De vijf verdiepingsmodules bestaan uit minimaal 3 en maximaal 6 bijeenkomsten en hieronder vind u een toelichting bij elke module omtrent de inhoud en bijeenkomsten. Verdiepingsmodule 1: Rekenen

Nadere informatie

ICT & Beginnende geletterdheid: Richtlijnen voor het pabo-curriculum

ICT & Beginnende geletterdheid: Richtlijnen voor het pabo-curriculum ICT & Beginnende geletterdheid: Richtlijnen voor het pabo-curriculum Nelleke Belo, Susan McKenney & Joke Voogt 08/01/15 VELON Conferentie 11-03-2014 1 ICT & Onderwijs Trends en discussies in Nederland

Nadere informatie

Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid

Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid Workshop 14 mei 2014 Marie Seghers & Piet Van Avermaet (SDL) Wat mag u verwachten? Principes van breed evalueren Aan de slag

Nadere informatie

VACATURE: projectmedeweker specifieke vakdidactiek voor praktijkvakken

VACATURE: projectmedeweker specifieke vakdidactiek voor praktijkvakken VACATURE: projectmedeweker specifieke vakdidactiek voor praktijkvakken Volwassenenonderwijs Kisp, cvo IVO Brugge, cvo De Vlaamse Ardennen, cvo Panta Rhei en PCVO Het Perspectief werken samen binnen het

Nadere informatie

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS CONFERENTIE STEUNPUNT GOK: De lat hoog voor iedereen!, Leuven 18 september STROOM KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

Uitbouw van een digitaal platform ter ontsluiting van onderzoek voor lerarenopleiders

Uitbouw van een digitaal platform ter ontsluiting van onderzoek voor lerarenopleiders Uitbouw van een digitaal platform ter ontsluiting van onderzoek voor lerarenopleiders Kristof Van De Keere, Stephanie Vervaet, Thomas Smets, Katrine Patteet, Renaat Frans en Job De Meyere Waarom Edurama?

Nadere informatie

Verdere professionalisering van lerarenopleiders op het vlak van ICT-competenties.

Verdere professionalisering van lerarenopleiders op het vlak van ICT-competenties. Realisaties in 2014: Er is een draagvlak gecreëerd voor het reeds in 2012 ontwikkelde ICTcompetentieprofiel bij de partnerinstellingen van het ENW AUGent en bij de andere ENW s/rp s. Opleidingsverantwoordelijken,

Nadere informatie

2. In functie van implementatie van onderzoekscompetenties in de lerarenopleiding

2. In functie van implementatie van onderzoekscompetenties in de lerarenopleiding Gebruikswijzer P- Reviews: Hoe kunnen de Reviews op een nuttige manier geïntegreerd worden in de lerarenopleiding? In deze gebruikswijzer bekijken we eerst een aantal mogelijkheden tot implementatie van

Nadere informatie

Klaar voor redelijke aanpassingen

Klaar voor redelijke aanpassingen Klaar voor redelijke aanpassingen Stad Antwerpen, inspiratiedag Exclusief Inclusief 17 maart 2015 Marijke Wilssens docent en onderzoeker Arteveldehogeschool Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon

Nadere informatie

De specifieke lerarenopleiding

De specifieke lerarenopleiding geëngageerd onderzoekend communicatief talent ontwikkelend vakdeskundig leerling gericht samenwerkend De specifieke lerarenopleiding dynamisch leergierig master Jij bent... inspirerend creatief toekomstgericht

Nadere informatie

Congres VELOV Elementen voor de toespraak van Pascal Smet Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel Mechelen, 26 maart 2014

Congres VELOV Elementen voor de toespraak van Pascal Smet Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel Mechelen, 26 maart 2014 Congres VELOV Elementen voor de toespraak van Pascal Smet Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel Mechelen, 26 maart 2014 Nieuwe ontwikkelingen en impulsen op sociaal, cultureel,

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie DRIE LOCATIES: ANTWERPEN BRUSSEL, LEUVEN Specifieke lerarenopleiding economie Academiejaar 2014-2015 Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Aan de slag als leerkracht De specifieke lerarenopleiding

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Module Didactische competentie stage 3

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Module Didactische competentie stage 3 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding SLO Module Didactische competentie stage 3 Code E6 DCS3 Lestijden 40 Studiepunten 6 Ingeschatte totale 150 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen

Nadere informatie

TeleTrainer: training in de e van het leren

TeleTrainer: training in de e van het leren TeleTrainer: training in de e van het leren TeleTrainer voor elke docent die betrokken is bij ICT in het onderwijs geschikt voor beginner, gevorderde en specialist geschikt voor verschillende rollen rondom

Nadere informatie

OPINIE. Betrokken, voorbeeldig, proactief: ICT-integratie in de lerarenopleiding. Samenvatting. Aanleiding

OPINIE. Betrokken, voorbeeldig, proactief: ICT-integratie in de lerarenopleiding. Samenvatting. Aanleiding Betrokken, voorbeeldig, proactief: ICT-integratie in de lerarenopleiding Jan Elen, KU Leuven, Fac.Psychologie & Pedagogische Wetenschappen Bram Pynoo, Associatie UGent, Expertisenetwerk lerarenopleidingen

Nadere informatie

Werkplan 1 juli 2009 1 juli 2011

Werkplan 1 juli 2009 1 juli 2011 Expertisecentrum Onderwijs & ICT Suriname UTSN Twinning Project 2008/1/E/K/005 Werkplan 1 juli 2009 1 juli 2011 Bijlage C bij het Rapport Haalbaarheidsstudie Wim de Boer (SLO), Pieter van der Hijden (Sofos

Nadere informatie

Junior College EEN INITIATIEF VAN

Junior College EEN INITIATIEF VAN Junior College EEN INITIATIEF VAN Junior College is een initiatief van de KU Leuven en KU Leuven Kulak om wetenschap op hoog niveau tot in de klas te brengen. Modules rond wiskunde, geschiedenis en taal

Nadere informatie

Omgaan met diversiteit als sleutelcompetentie Omgaan met diversiteit als leerkrachtencompetentie Omgaan met diversiteit als doelstelling van een

Omgaan met diversiteit als sleutelcompetentie Omgaan met diversiteit als leerkrachtencompetentie Omgaan met diversiteit als doelstelling van een I II III Omgaan met diversiteit als sleutelcompetentie Omgaan met diversiteit als leerkrachtencompetentie Omgaan met diversiteit als doelstelling van een schoolbeleid I. Omgaan met diversiteit als sleutelcompetentie

Nadere informatie

ECTS-fiche. Opleiding Didactische Competentie algemeen

ECTS-fiche. Opleiding Didactische Competentie algemeen ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding SLO Module Didactische Competentie algemeen Code E1 DCa Lestijden 60 Studiepunten 4 Ingeschatte totale 100 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen

Nadere informatie

Zomerdriedaagse Binnenklasdifferentiatie Verschillen als troef

Zomerdriedaagse Binnenklasdifferentiatie Verschillen als troef Zomerdriedaagse Binnenklasdifferentiatie Verschillen als troef Leerverschillen zijn inherent aan de klaspraktijk. Deze verschillen als troef inzetten met als doel elke leerling maximale leerkansen te bieden,

Nadere informatie

#SociaalsteSchool Sint-Lievenscollege Zilverenberg Gent StLievenEdu

#SociaalsteSchool Sint-Lievenscollege Zilverenberg Gent StLievenEdu #SociaalsteSchool Sint-Lievenscollege Zilverenberg 1 9000 Gent StLievenEdu De wedstrijd De Sociaalste School is op het Sint-Lievenscollege dé uitgelezen kans om als bindmiddel te dienen tussen enerzijds

Nadere informatie

DISCO : Algemene handleiding

DISCO : Algemene handleiding DISCO : Algemene handleiding DISCO het Screeningsinstrument Diversiteit en Onderwijs m.b.t. omgaan met diversiteit biedt enerzijds handvatten om maatregelen en acties die reeds genomen werden in kader

Nadere informatie

TAALBELEID. Het geheel is meer dan de som van delen.

TAALBELEID. Het geheel is meer dan de som van delen. TAALBELEID Het geheel is meer dan de som van delen. Inhoud 1. Algemeen kader en doelstellingen van het project 2. Het proces: betrokken partners, werkwijze 3. Beschrijving van de "resultaten" en de implementatie

Nadere informatie

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie?

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? De externe omgeving wordt voor meer en meer organisaties een onzekere factor. Het is een complexe oefening voor directieteams om

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE DOORLICHTING ZONDER JURIDISCHE CONSEQUENTIES GO! Basisschool Vogelzang (2221)

VERSLAG VAN DE DOORLICHTING ZONDER JURIDISCHE CONSEQUENTIES GO! Basisschool Vogelzang (2221) VERSLAG VAN DE DOORLICHTING ZONDER JURIDISCHE CONSEQUENTIES GO! Basisschool Vogelzang (2221) 1 IN WELKE MATE ONTWIKKELT DE SCHOOL HAAR EIGEN KWALITEIT? K1 K6 K2 K5 K3 K4 K1. Visie en strategisch beleid

Nadere informatie

BRONNENBOEK. Bijlage 8

BRONNENBOEK. Bijlage 8 BRONNENBOEK Bijlage 8 PORTFOLIO GOK-COMPETENTIES BINNEN DE LERARENOPLEIDING Handleiding voor studenten Centrum voor ErvaringsGericht Onderwijs (CEGO) Steunpunt Intercultureel Onderwijs (ICO) Steunpunt

Nadere informatie

Tendensen bevraging docenten

Tendensen bevraging docenten Tendensen bevraging docenten Docenten werden aan de hand van een vragenlijst bevraagd. Het competentieprofiel omgaan met kansarmoede voor lerarenopleiders (zie kader) vormde hiervoor de basis, maar het

Nadere informatie

Overzicht Workshops. Leraren opleiden? Op hun gezondheid!

Overzicht Workshops. Leraren opleiden? Op hun gezondheid! Overzicht Workshops Wijs beleid door overleg Brussel Bedfordcentrum 26 maart 2009 Leraren opleiden? Op hun gezondheid! Studie- en reflectiedag voor alle lerarenopleiders Overzicht van de aangeboden workshops

Nadere informatie

LEOZ Generiek competentieprofiel leraar Passend Onderwijs: de ontwikkelscan

LEOZ Generiek competentieprofiel leraar Passend Onderwijs: de ontwikkelscan LEOZ Generiek competentieprofiel leraar Passend Onderwijs: de ontwikkelscan Juni 2013 Erica de Bruïne (Hogeschool Windesheim) Hans van Huijgevoort (Fontys OSO) Hettie Siemons (Hogeschool Utrecht, Seminarium

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN de gemeente

DIVERSITEIT IN de gemeente DIVERSITEIT IN de gemeente Ondersteuning op maat van lokale besturen Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK Krachtige leeromgeving Inbreken in de klas Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het lager onderwijs Diversiteit KVS

Nadere informatie

Onlinehulp voor welzijn en gezondheid 4 modules

Onlinehulp voor welzijn en gezondheid 4 modules Onlinehulp voor welzijn en gezondheid 4 modules Bekijk de info online Als hulpverlener en zorgverstrekker wil je zijn daar waar je doelgroep is, en dat is meer en meer ook online. Steeds meer professionele

Nadere informatie

1 en 2 oktober 2013. Bezoek aan Groningen

1 en 2 oktober 2013. Bezoek aan Groningen 1 en 2 oktober 2013 Bezoek aan Groningen programma 1-2 oktober 2013 www.cultuurindespiegel.be - Barend geeft een stavaza van CIS Nederland - Emiel Copini (10-14 jaar) - Theisje van Dorsten (4-10 jaar)

Nadere informatie

WORKSHOP Je kind kan winnen, los van het wedstrijdresultaat

WORKSHOP Je kind kan winnen, los van het wedstrijdresultaat Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Partner in de Hogeschool-Universiteit Brussel - Huart Hamoirlaan 136-1030 Brussel WORKSHOP Je kind kan winnen, los van het wedstrijdresultaat Joris Lambrechts Hans

Nadere informatie

PROFESSIONAL LEARNING COMMUNITIES IN ACTIE

PROFESSIONAL LEARNING COMMUNITIES IN ACTIE PROFESSIONAL LEARNING COMMUNITIES IN ACTIE VELON Congres, Papendal, Arnhem, 26 & 27 maart 2015 Lysbeth Jans, Wim Lauwers, Lode Vermeersch, Katrien Goossens, Leen Alaerts, Koen Crul LERARENOPLEIDINGEN Leerkracht

Nadere informatie

ICT-VAARDIGHEDEN DOCENTEN HO

ICT-VAARDIGHEDEN DOCENTEN HO ICT-VAARDIGHEDEN DOCENTEN HO Masterclass ICT-docentprofessionalisering 12 september 2011 Anna Tomson, Erwin Faasse, Peter J. Dekker 1 OPZET 1. Startpunt: HvA-beleid vanaf 2007 Peter 2. Inhoud: Voorbeeld

Nadere informatie

Studiewijzer Diversiteit

Studiewijzer Diversiteit 1 Thomas More Kempen Studiewijzer Studiewijzer Diversiteit OPO-verantwoordelijke: Annelies Demessemaeker Docenten: Eline Bernaerts en Annelies Demessemaeker CAMPUS Vorselaar Domein Lerarenopleiding Bachelor

Nadere informatie

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs 1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs Het Vlaams parlement legde de basiscompetenties die nagestreefd en gerealiseerd moeten worden tijdens de opleiding vast. Basiscompetenties zijn een

Nadere informatie

GROEIDOSSIER Praktijk SOV

GROEIDOSSIER Praktijk SOV GROEIDOSSIER Praktijk SOV 2017 2018 Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg 9 B-9000 Gent Tel.: 09 234 82 70 Fax: 09 234 80 01 www.arteveldehogeschool.be/oso/stage

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Specifieke lerarenopleiding Maatschappelijk en beroepsgericht handelen in de onderwijspraktijk

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Specifieke lerarenopleiding Maatschappelijk en beroepsgericht handelen in de onderwijspraktijk ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Specifieke

Nadere informatie

VELON conferentie 8 maart 2010 Ontwikkeling: Els Schellekens (Bureau ELS) Onderzoek: Dorian de Haan Marije de Hoogd

VELON conferentie 8 maart 2010 Ontwikkeling: Els Schellekens (Bureau ELS) Onderzoek: Dorian de Haan Marije de Hoogd VELON conferentie 8 maart 2010 Ontwikkeling: Els Schellekens (Bureau ELS) Onderzoek: Dorian de Haan Marije de Hoogd Subsidie: Bernard van Leer Foundation Inhoud presentatie Onze Klas Mijn Wereld Ontwikkeling:

Nadere informatie

De kracht van sociale media in het onderwijs

De kracht van sociale media in het onderwijs De kracht van sociale media in het onderwijs Maak onderwijs effectiever met sociale media Tweedaagse leergang en eendaagse workshop Uw studenten maken volop gebruik van sociale media. Ze ontmoeten er hun

Nadere informatie

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Leidraad bij het stappenplan Sinds 1 september 2012 is elke school verplicht een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid te voeren. Dit

Nadere informatie

LNO² - Traject Internationaliseren van het Curriculum

LNO² - Traject Internationaliseren van het Curriculum LNO² - Traject Internationaliseren van het Curriculum 1 CONTEXT - Nieuw strategisch plan 2017-2021 2 1 VISIE Studenten ontwikkelen zich tot meertalige, ondernemende wereldburgers met een internationale

Nadere informatie

Toll-net: samenwerken aan e-leren en gecombineerd leren voor volwassenen

Toll-net: samenwerken aan e-leren en gecombineerd leren voor volwassenen AFSTANDSLEREN EN ICT GECOMBINEERD ONDERWIJS 4 1 Toll-net: samenwerken aan e-leren en gecombineerd leren voor volwassenen Steven De Pauw Coördinator Toll-net Steven Verjans Universitair docent Open Universiteit

Nadere informatie

Project 2 Diversiteit

Project 2 Diversiteit Project 2 Diversiteit Diversiteit, gelijke kansen en taalbeleid Secundair Onderwijs Ouderbetrokkenheid in secundair onderwijs Project 2 DIVERSITEIT Secundair Onderwijs Projectteam: Els Keunen (CVO Limlo

Nadere informatie

12 februari Omgaan met diversiteit in okan

12 februari Omgaan met diversiteit in okan 12 februari 2009 Omgaan met diversiteit in okan Waarom? Doelstellingen? Diversiteit en Okan : een boeiende maar complexe relatie Valkuilen Sleutelcompetenties Leerkrachtcompetenties Doelstellingen van

Nadere informatie

VITAAL Plus 1 e graad

VITAAL Plus 1 e graad VITAAL Plus 1 e graad Krachtlijnen VITAAL Plus 1 e graad 1 Bouwstenen VITAAL Plus 1 e graad DIFFERENTIATIE TAALTAKEN AUTHENTIEKE COMMUNICATIEVE SITUATIES SCHOOLTAALWOORDEN VAARDIGHEDEN REMEDIËRING INTERCULTURALITEIT

Nadere informatie

Module 5 Onderwijstechnologie

Module 5 Onderwijstechnologie Module 5 Onderwijstechnologie Onderwijstechnologie Het schoolbord.! Bedenk voor jezelf een lijst van minstens vijf voordelen van bordgebruik in de klas: 1.. 2.. 3.. 4.. 5.. Hodgins (1957) in zijn hoofdstuk

Nadere informatie

Motiverende beoordelingsvormen in de Lichamelijke Opvoeding. Project 4/05/2015. Missie onderzoeksgroep sportpedagogiek UGent

Motiverende beoordelingsvormen in de Lichamelijke Opvoeding. Project 4/05/2015. Missie onderzoeksgroep sportpedagogiek UGent Motiverende beoordelingsvormen in de Lichamelijke Opvoeding Met dank aan Project ENW project binnen doctoraat Sport Pedagogiek UGent Samenwerking tussen partnerinstellingen die opleiding tot leraar lichamelijke

Nadere informatie

Lezen in het curriculum Nederlands. Expert-meeting Stichting Lezen 31 oktober 2018 Floor van Renssen, Windesheim

Lezen in het curriculum Nederlands. Expert-meeting Stichting Lezen 31 oktober 2018 Floor van Renssen, Windesheim Lezen in het curriculum Nederlands Expert-meeting Stichting Lezen 31 oktober 2018 Floor van Renssen, Windesheim Enkele dilemma s Taal en identiteit versus Taal en cultuur? Leestijd/leesroutine versus

Nadere informatie

OPRICHTING 21/12/2012 2013-2014 OPSTART 2015: OVERGANGSJAAR. Financiering Minister Gatz & Minister Crevits

OPRICHTING 21/12/2012 2013-2014 OPSTART 2015: OVERGANGSJAAR. Financiering Minister Gatz & Minister Crevits OPRICHTING 21/12/2012 2013-2014 OPSTART 2015: OVERGANGSJAAR Financiering Minister Gatz & Minister Crevits VIAA: FOCUS EN MODEL DIGITALISEREN INTERACTIE ARCHIVEREN Nog 500.000 uur te digitaliseren in de

Nadere informatie

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het SECUNDAIR ONDERWIJS

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het SECUNDAIR ONDERWIJS CONFERENTIE STEUNPUNT GOK: De lat hoog voor iedereen!, Leuven 18 september STROOM KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

Doelstellingen en algemene realisaties:

Doelstellingen en algemene realisaties: Doelstellingen en algemene realisaties: Het project STEL (op Stage met Twee Effectief Leren) focuste op de ontwikkeling vanuit een talentgerichte benadering - van ondersteunende werkvormen, tools en instrumenten

Nadere informatie