De aanleiding deze nazomer die het nog eens actueel maakte was het niet doorgaan van het concert van Golden Earring en daarna van Within Temptation.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De aanleiding deze nazomer die het nog eens actueel maakte was het niet doorgaan van het concert van Golden Earring en daarna van Within Temptation."

Transcriptie

1 EVENEMENTEN EN VERGUNNINGEN. Een initiatiefvoorstel van GroenLinks Hengelo, ondersteund door, in te dienen op de Raadsvergadering van 10 december (Voorbehandeling in commissie bestuur van 28 november.) DEEL 1: VAN AANLEIDING TOT VOORSTEL. Aanleiding: Zoals een oud-wethouder van cultuur in Hengelo het eens verwoordde: In Hengelo gebeurt een hoop, maar het swingt niet. En dat geldt zeker voor de wat krampachtige manier waarop Hengelo om lijkt te gaan met de mogelijkheden om wat te organiseren in de stad. Althans, dat is het beeld. De vraag is: klopt dat beeld wel? Zo nee, waarom bestaat dat beeld dan? En zo ja, is er wat aan te doen? De aanleiding deze nazomer die het nog eens actueel maakte was het niet doorgaan van het concert van Golden Earring en daarna van Within Temptation. Onderzoek: Voldoende redenen om eens te kijken wat er nu echt aan de hand is en of er mogelijkheden zijn voor deregulering, soepeler omgaan met regels en het toegankelijk maken van informatie. Met uiteraard als doel: meer reuring in de stad. Om een beeld te krijgen is o.a. gesproken met de Gemeente (meerdere keren), Bureau Hengelo, Metropool, Rabotheater en de Marktbond. Daarnaast met diverse mensen uit de horeca. Proces en planning: In de gesprekken met de gemeente (en deels ook Bureau Hengelo) bleek dat men daar ook al bezig was met het nadenken over diverse processen rondom evenementen en hoe die beter te krijgen. Dit hangt ook samen met een nieuw aan te nemen APV en daarnaast de nieuwe drank- en horecawet alsmede de horecavisie. Aangezien die punten, na behandeling in de commissie bestuur van 28 november, in de Raad van 10 december op de agenda komen, hebben we besloten dit initiatiefvoorstel op dezelfde data aan te bieden vanwege de samenhang. Status voorstel: Dit voorstel pretendeert niet volledig te zijn. Met een tiental interviews en een paar uur schrijven kan dat ook niet. Na onze bevindingen te hebben opgeschreven zullen we komen met een aantal conclusies en aanbevelingen. Uiteraard zien we het liefst, na discussie en eventuele aanpassingen, dat deze worden overgenomen door Raad en College.

2 DEEL TWEE: BEVINDINGEN EN UITKOMSTEN. A: De plekken. Bataafse Kamp en Prins Bernhard Plantsoen. Om maar te beginnen met de meest opmerkelijke uitkomst van ons onderzoek: er zijn geen afspraken tussen gemeente en omwonenden van de Bataafse Kamp en/of het Prins Bernhard Plantsoen. In ieder geval niet op papier, ook geen aantekeningen of gespreksverslagen. Wellicht zijn er in het verleden (gesproken wordt over meer dan 15 jaar geleden) wel eens individuele toezeggingen gedaan, maar die zijn niet oneindig geldig. Toch werd ook in het recente verleden nog wel eens geschermd met deze afspraken. Bepaalde dingen zouden niet kunnen vanwege afspraken met de omwonenden. Misschien een kwestie van elkaar napraten: ooit had iemand het over een afspraak en vervolgens werd daar steeds weer aan gerefereerd. Zo dachten we een tijd dat het marktgebouwtje monument was; bleek ook niet zo te zijn. Betekend dit dat we nu 100 keer per jaar concerten kunnen gaan organiseren op deze twee daarvoor zeer geschikte plekken? Ja, juridisch misschien wel. Maar nee, dat gaan we natuurlijk niet doen. Zoveel aanbod is er ook niet. Maar het lijkt ons verstandig om eens met de omwonenden om tafel te gaan om te bespreken wat wel en niet kan. Wat ons betreft: wel meer dan waar tot nu toe van werd uitgegaan. Markt. Met de marktbond is er ruim tien jaar geleden wel een afspraak gemaakt die ook vastgelegd is: op 25 februari 2003 heeft het college besloten dat er twee keer per jaar kermis kan worden gehouden en dat er daarnaast één keer per jaar op woensdag en één keer per jaar op zaterdag een evenement kan worden georganiseerd. De vraag is of deze afspraak een wet van Meden en Perzen is die oneindig moet gelden. Oftewel: (vrij naar een andere ex-wethouder) in hoeverre staan onze wederzijdse hakken in het beton? In een gesprek met de voorzitter van de Marktbond werd ons duidelijk dat de soep nu wellicht minder heet wordt gegeten. Men is er op zich niet op tegen om vaker dan die twee keer (los van de kermis) een lintmarkt te hebben i.p.v. de vaste plekken op de markt. Wat hen betreft echter wel twee belangrijke voorwaarden: 1) het moet echt om grote evenementen gaan en 2) het moet ruim van tevoren bekend zijn wanneer het plaatsvindt. Marktkooplieden stemmen in sommige gevallen hun vakantie hier op af en dan is het wel erg zuur dat iets op het laatste moment toch wordt afgeblazen. De marktbond stelt dat alles staat of valt met een goede communicatie tussen marktbond, Bureau Hengelo, Stichting Centrummanagement Hengelo, de verantwoordelijk ambtenaren en de horeca. Volgens hen is meer reuring in Hengelo dan echt wel mogelijk.

3 Dus wat ons betreft telt ook hier: ga eens met open vizier opnieuw met de marktbond (overige participanten) in gesprek. Wij hebben de indruk dat de marktbond bereid is tot beweging, en dan moet de gemeente dat ook kunnen. Zorg er voor dat er regulier overleg is en iedereen precies weet waar hij/zij aan toe is. En regel de dingen ruim op tijd. Overige pleinen en wijkevenementen. Hier is door ons niet specifiek naar gekeken, maar wel een aantal opmerkingen hierover. Burgemeester Jansenplein: moet nog ingevuld worden. Moet na afronding Lange Wemen geschikt zijn voor kleine tot middelgrote evenementen. Aangezien dit ook een beoogde plek voor horeca is met hen afstemming hierover zoeken. Schouwburgplein: geschikt voor kleine evenementen, (te realiseren door en)in afstemming met Rabotheater. Stationsplein centrumzijde: geschikt voor kleine evenementen. In overeenstemming met daar aanwezige horeca en wellicht met NS. Stationsplein Hart van Zuid zijde: geschikt voor kleine tot middelgrote evenementen, (te realiseren door en) in afstemming met Metropool. Ook hier wellicht in overeenstemming met NS. Wijkevenementen: per geval maatwerk leveren. In de bijlagen wordt duidelijk dat er veel gebeurd in de wijken, bij winkelcentra enzovoorts. We komen hierop terug bij de paragraaf over vergunningen. B: De organisatoren. Bureau Hengelo. Bureau Hengelo is bij 25 evenementen betrokken die gesubsidieerd worden en verleend daarnaast hand en span diensten en coördinatie bij 60 tot 70 andere evenementen, van groot tot klein. Ook op het gebied van vergunningaanvragen. Zij zijn bij alle evenementen betrokken die in het centrum plaatsvinden.(voor een volledige lijst van evenementen verwijzen wij u naar de bijlagen.) Aangegeven wordt dat het aanvragen van vergunningen over het algemeen niet tot problemen leidt, maar dat e.e.a. wel beter gestroomlijnd kan worden. Daarvoor is er ook contact geweest met de gemeente. Doel: optimale duidelijkheid over termijnen en deadlines. In een stroomdiagram zou deze duidelijkheid gegeven kunnen worden. Hoe lang van tevoren moet je aanvragen (hangt ook af van de grootte van het evenement), wanneer moet je zeker weten dat het door kan gaan, en afstemming met alle actoren. Wij vinden dat deze informatie ook optimaal inzichtelijk en opvraagbaar moet zijn. Hierbij zou je kunnen denken aan een knop evenementen op de gemeentelijke site en op die van Bureau Hengelo waar iedere organisator, van groot tot klein, heel precies kan zien waar hij/zij aan toe is als men iets wil organiseren. Welke stappen er gezet moeten worden, hoelang dit duurt en aan welke voorwaarden een aanvraag moet voldoen. De wat grotere actoren zijn hier waarschijnlijk wel van op de hoogte. De jaarlijks terugkerende evenementen (zie bijlagen) zouden makkelijker afgehandeld kunnen worden. Maar ook individuele

4 initiatieven kunnen hier hun voordeel mee doen. En als het om kleine evenementen gaat zou aanmelding voldoende kunnen zijn, zonder alles te laten screenen door politie, EHBO enzovoorts. Aangezien er nu tevens sprake van is om de APV op dit gebied aan te passen, en daarnaast de voorwaarden voor evenementen regionaal te regelen (dus niet iedere gemeente een ander beleid), is er nu de kans om dit voor de komende jaren goed te regelen. In een handboek kan alle informatie gebundeld worden. Metropool en Rabotheater. Beide instellingen zijn meerdere keren per jaar betrokken bij buiten- evenementen, in samenwerking met voornoemd Bureau Hengelo. Dat gaat op zich goed, maar soms lopen ze wel aan tegen doorgeschoten regelgeving. Het is de vraag of Bureau Hengelo zo strikt op die regelgeving moet zitten, of dat dit niet meer een taak van de gemeente zelf is. Een voorbeeld: momenteel moet er bij elk iets groter evenement een professioneel bureau worden ingehuurd dat geluidsmetingen doet. Dat kost veel geld. Zeker professionele instellingen als het Rabotheater en Metropool moeten zelf in staat worden geacht om dit te meten en zo nodig op te treden. Wel moet duidelijk zijn wat de geluidsnorm is: de landelijke norm aanhouden. Hetzelfde geldt voor beveiliging: ook hier is het een kwestie van maatwerk. Goed inschatten hoe groot een evenement is, hoeveel (en wat voor) publiek daar op af komt en dan kijken naar benodigde maatregelen. Wij vinden dit een goede optie. Het is qua geluidsoverlast voorstelbaar dat je bij evenementen met veel podia in de stad (Nacht van Hengelo, Tropical Night, Koninginnedag) wel een geluidsmeter moet hebben rondlopen (die ook kan handhaven!), maar dat hoeft lang niet bij elk evenement zo te zijn. Hetzelfde geldt voor het maatwerk op beveiligingsgebied. Horeca en diverse kosten. Ook de horeca is direct of indirect bij veel evenementen betrokken, zoals de drie die zojuist al genoemd zijn. Zij zien vooral het probleem van de toenemende kosten, met name de schoonmaakkosten. Eerder nam de gemeente die nog zelf voor haar rekening, nu worden die kosten doorberekend aan de organisatoren. Liefst willen ze die kosten natuurlijk helemaal niet. Bureau Hengelo denkt aan een tussenoplossing: die kosten geleidelijk aan in rekening brengen, maar niet van het ene jaar op het andere de volledige som. Eenzelfde probleem kan optreden bij gebruik van grasvelden (Bataafse Kamp/Prins Berhardplantsoen). De kosten die doorberekend worden wanneer er kleine stukken opnieuw moeten worden ingezaaid wegens beschadiging wordt door organisatoren als erg hoog ervaren. Het is niet aan ons om hierover in dit voorstel een sluitende oplossing te vinden, maar we hebben wel een suggestie. Ons inziens kunnen de kosten van geluidsmetingen en veiligheid omlaag. Ook deregulering zou wat moeten opleveren (komen we bij de aanbevelingen over vergunningen nog op terug). Het lijkt ons redelijk om die besparing in te zetten voor het verminderen van bijvoorbeeld schoonmaakkosten.

5 Overige organisatoren: Dat zijn er natuurlijk heel veel, en echt teveel om op te noemen. Denk alleen al aan Straattheaterfestival, Korendag, Modespektakel, en dan hebben we het alleen nog maar over de grotere. Ons uitgangspunt is (nogmaals) dat iedereen moet kunnen weten waar hij of zij aan toe is binnen een redelijke termijn. C: De vergunningen. De gemeente: Zoals in de inleiding al gemeld is de gemeente momenteel bezig om het vergunningenstelsel rondom evenementen onder de loep te houden. Dat wordt mede ingegeven door de wens om het in de Regio Twente goed op elkaar af te stemmen. Dit zal leiden tot een nieuwe APV op dit gebied. Bij het schrijven van dit initiatief is nog niet precies duidelijk waar men op 28 november en 10 december mee komt. Maar wij willen al graag wat voorzetjes geven. - Maak het voor kleine evenementen makkelijker; alleen meldingsplicht, geen uitgebreide ambtelijke handelingen daar om heen. - Stroomlijn het proces beter en maak dat beter inzichtelijk. - Laat het voor jaarlijks terugkerende evenementen niet steeds opnieuw nodig zijn om alle punten weer uitgebreid na te lopen; beperk je tot de wijzigingen. Overige rol gemeente: Met de komst van Bureau Hengelo heeft de gemeente het evenementenbeleid verder van zich weg geplaatst, in ieder geval de uitvoering daarvan. Op zich niet verkeerd, maar dat kan ons inziens geen reden zijn om vanaf nu te zeggen: evenementen daar gaan wij niet meer over. Volgens ons blijft de gemeente verantwoordelijk om een vinger aan de pols te houden en ook te letten op de kwalitatieve invulling van met name de grotere evenementen in de binnenstad.

6 DEEL 3: CONCLUSIES EN AANBEVELINGEN. Conclusies: Een rondgang door gemeente en diverse instellingen alsmede andere actoren heeft ons ervan overtuigd dat er meer mogelijk is dan we aan het begin van dit korte onderzoek dachten. Opvallend was natuurlijk het (op papier) ontbreken van afspraken omtrent Bataafse Kamp en Prins Bernhard Plantsoen. Maar ook de houding van de marktbond, waar wel degelijk afspraken mee zijn, is volgens ons veel positiever dan vaak in politieke kringen gedacht wordt. Het lijkt er een beetje op dat we elkaar in een houdgreep hebben genomen die niet nodig is. Tevens is ons opgevallen dat het aantal klachten beperkt is. Over het algemeen gaat het met de aanvragen goed. Wel is er onvrede over soms doorgeschoten regelgeving en op kosten die gemaakt moeten worden. We hebben het idee dat dit met een aantal relatief simpele maatregelen oplosbaar is. We willen de gemeenteraad van Hengelo vragen om onderstaande aanbevelingen over te nemen en mee te geven aan het college. Dat sommige aanbevelingen op uitvoerbaarheid getoetst moeten worden is vervolgens aan het college. Aanbevelingen: - Duidelijkheid naar omwonenden wat er wel en niet kan en is toegestaan. Doe dit actief, dus laat mensen het niet zelf moeten uitzoeken. Voor omwonenden op plekken waar vaker evenementen zijn, zoals Bataafse Kamp en Prins Bernhard Plantsoen een informatieavond organiseren. - Regulier overleg tussen gemeente, marktbond en Bureau Hengelo. Wees tijdig met informatie en houdt je aan termijnen en deadlines. - Lever actief inzichtelijke en toegankelijke informatie, bijvoorbeeld via de websites van de gemeente en Bureau Hengelo, aan alle potentiële aanvragers. Van grote evenementen tot individuele muzikanten, straatartiesten enzovoorts. - Vermeld alle informatie in een duidelijk en voor iedereen opvraagbaar handboek. - Lever maatwerk bij kleinere evenementen. Beperk het bij kleine evenementen tot aanmeldingsplicht. - Kijk bij jaarlijks terugkerende evenementen alleen naar de afwijkingen, doe al het andere werk niet ieder jaar opnieuw. - Gebruik de opbrengst van mogelijk teruglopende kosten (bijvoorbeeld geluidsmeting en veiligheid) om andere kosten (bijvoorbeeld schoonmaak) voor evenementen te verlagen. Tenslotte: Doel is uiteindelijk te komen tot een situatie waarin iedereen die ons wil verblijden met reuring op straat de mogelijkheden hiertoe optimaal kan gebruiken. En dat er meer gaat gebeuren!

* *

* * ADVIESNOTA RAAD / RAADSVOORSTEL Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *13.0013675* 13.0013675 Raadsvergadering: 19 december 2013 Voorstel: 8.42 Agendapunt: 9 Onderwerp 1 e wijziging Algemene

Nadere informatie

PRESENTATIE. Onderzoek Openbare Orde en Veiligheid bij Evenementen COMMISSIE EFB

PRESENTATIE. Onderzoek Openbare Orde en Veiligheid bij Evenementen COMMISSIE EFB PRESENTATIE Onderzoek Openbare Orde en Veiligheid bij Evenementen COMMISSIE EFB 22 juni 2017 1. Waarom dit onderzoek? 2. Doel en centrale vraagstelling 3. Belangrijkste conclusies en aanbevelingen 4. Aanpak

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0009992* 16.0009992 Raadsvergadering: 15-9-2016 Voorstel: 6.42 Agendapunt: 9 Onderwerp Algemene Plaatselijke Verordening Opmeer 2016 Datum 6 september

Nadere informatie

~ Gemeente Delft. : Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening voor Delft

~ Gemeente Delft. : Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening voor Delft Gewijzigd raadsvoorstel ~ Gemeente Delft Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. : College van B&W : 16 oktober 2017 : Burgemeester : M.J. Angenent : 0652739305 e-mail : mangenent@delft.nl Cluster/Afdeling

Nadere informatie

S. van Dongen raad00691

S. van Dongen raad00691 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email S. van Dongen 040 2083 573 Stephan.van.dongen@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 11raad00691 Wijzigen APV / implementatie

Nadere informatie

BEUNINGEN GEMEENTE. Samenvatting. Besluit om. Inleiding

BEUNINGEN GEMEENTE. Samenvatting. Besluit om. Inleiding GEMEENTE 5* BEUNINGEN Onderwerp Wijziging APV en leges evenementen Raadsvergadering 14 juli 2015 Nummer(agenda) Commissie 1 Fin en AZ Registratienummer BW15.00354 Datum 1 juli 2015 Registratiecode ui in

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad

Voorstel aan de gemeenteraad Voorstel aan de gemeenteraad Aan de raad van de gemeente Gouda dienst Recht en Veiligheid afdeling Veiligheid en Handhaving steller Caroline Groothuis onderwerp Winkeltijdenverordening Gouda 2011 telefoon

Nadere informatie

Bijlage 3: Protocol evenementenvergunningen

Bijlage 3: Protocol evenementenvergunningen Bijlage 3: Protocol evenementenvergunningen Door de vaststelling van het beleid van de veiligheidsregio Fryslân (2012) waarin de aanpak voor grootschalige evenementen op regionaal niveau is geregeld is

Nadere informatie

Raadsvergadering. 9 maart

Raadsvergadering. 9 maart RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 9 maart 2017 17-012 Onderwerp Actualisatie van de Erfgoedverordening Bunnik Aan de raad, Onderwerp Actualisatie van de Erfgoedverordening Bunnik Gevraagde beslissing

Nadere informatie

Gemeente Ten Boer. Aanvraagformulier evenementenvergunning

Gemeente Ten Boer. Aanvraagformulier evenementenvergunning Gemeente Ten Boer Aanvraagformulier evenementenvergunning Toelichting Aanvraagformulier evenementenvergunning Ten Boer Dit aanvraagformulier is bestemd voor het aanvragen van een vergunning voor een evenement.

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2017, NUMMER 15

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2017, NUMMER 15 BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2017, NUMMER 15 Datum 11 april 2017 Van College B&W Behandeld door L.S.A. van den Houten Doorkiesnummer 030-28 60344 E-mailadres l.van.den.houten@utrecht.nl Kenmerk

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente lingewaard

Aan de raad van de gemeente lingewaard Aan de raad van de gemeente lingewaard Onderwerp Voorstel inzake Lex silencio positivo 1. Samenvatting De Lex silencio positivo (Lsp) houdt in dat een vergunning wordt geacht te zijn verleend bij het uitblijven

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude VASTGESTELDE WIJZIGING TARIEVENTABEL LEGES 2014

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude VASTGESTELDE WIJZIGING TARIEVENTABEL LEGES 2014 VASTGESTELDE WIJZIGING TARIEVENTABEL LEGES De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 30 september een wijziging van de Tarieventabel leges vastgesteld. De aangebrachte wijzigingen in de Tarieventabel

Nadere informatie

Verslag Ondernemersavond 22 januari 2015

Verslag Ondernemersavond 22 januari 2015 Verslag Ondernemersavond 22 januari 2015 1 Ondernemersavond 22 januari 2015 Munnikkenhof Grijpskerke Geachte ondernemer, Hartelijk dank voor uw aanwezigheid op de ondernemersavond op 22 januari j.l. Zoals

Nadere informatie

Advies: 1. In te stemmen met bijgaande opdracht voor externe evaluatie van de Koeiemart De raad hierover te informeren met bijgaande RIB

Advies: 1. In te stemmen met bijgaande opdracht voor externe evaluatie van de Koeiemart De raad hierover te informeren met bijgaande RIB VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: A. van der Werf Tel nr: 8956 Nummer: 17A.01254 Datum: 14 november 2017 Team: Directie Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan: A.

Nadere informatie

Heerhugowaarc Stad van kansen

Heerhugowaarc Stad van kansen Heerhugowaarc Stad van kansen ^ ^ S J U N 7011 Besluit: O f Voorstelnummer: 2oll oéxa 1 ^ 3 Agendanr. : 5 Voorstelnr. : RB2011069 Onderwerp : Verscherping deregulering evenementen Aan de Raad, Heerhugowaard,

Nadere informatie

Het spoor bijster Gemeente Amsterdam Dienst Milieu en Bouwtoezicht Stadsdeel West

Het spoor bijster Gemeente Amsterdam Dienst Milieu en Bouwtoezicht Stadsdeel West Rapport Gemeentelijke Ombudsman Het spoor bijster Gemeente Amsterdam Dienst Milieu en Bouwtoezicht Stadsdeel West Samenvatting 15 mei 2012 RA120761 Een man, woonachtig in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam,

Nadere informatie

Datum 24 juli 2018 Afdeling Veiligheid en Handhaving Contact R.A. Posthuma Telefoon

Datum 24 juli 2018 Afdeling Veiligheid en Handhaving Contact R.A. Posthuma Telefoon Gemeente Haarlem Raadsfractie D66 Ons kenmerk VH/2018/411612 T.a.v. de heer Rijssenbeek Datum 24 juli 2018 Afdeling Veiligheid en Handhaving Contact R.A. Posthuma Telefoon 023-5113830 E-mail rposthuma@haarlem.nl

Nadere informatie

Akkoord te gaan met bijgaande raadsinformatiebrief inzake beantwoording (technische) vragen van de Commissie Ruimte d.d. 12 juni 2014.

Akkoord te gaan met bijgaande raadsinformatiebrief inzake beantwoording (technische) vragen van de Commissie Ruimte d.d. 12 juni 2014. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: D. de Roock Tel.nr.: 8504 Nummer: 14A.00512 Datum: 19 juni 2014 Team: Wijkonderhoud Tekenstukken: Ja Persoverleg: Nee Bijlagen: 1 Afschrift

Nadere informatie

Aanvraagformulier evenement Koningsdag 2019

Aanvraagformulier evenement Koningsdag 2019 Aanvraagformulier evenement Koningsdag 2019 Met dit formulier dient u een aanvraag in voor een evenement op Koningsdag. De gemeente neemt alleen volledig ingevulde en ondertekende formulieren in behandeling

Nadere informatie

Datum Uw kenmerk Ons kenmerk In behandeling bij DIR/DB (0162)

Datum Uw kenmerk Ons kenmerk In behandeling bij DIR/DB (0162) Aan de fracties van VVD en PvdA de heer A.J.H. Wijers, mevrouw C.P.W. Bode-Zopfi Datum Uw kenmerk Ons kenmerk In behandeling bij DIR/DB d.bosmans@oosterhout.nl (0162) 48 91 03 Onderwerp Vragen ex art.

Nadere informatie

" Ik moet zeggen dat ik onaangenaam verrast was dat een en ander meteen naar de gehele gemeenteraad is gegaan.

 Ik moet zeggen dat ik onaangenaam verrast was dat een en ander meteen naar de gehele gemeenteraad is gegaan. Aan de gemeenteraad Beste Griffie, Deze email richt ik aan u - in aanvulling op de ingezonden brief van mevrouw Bouwmeister, betreffende het convenant tussen Horeca Nijmegen en Doornroosje. Ik denk dat

Nadere informatie

Raad. gfedc OR. gfedc. Besluitenlijst d.d. d.d. gfedc Akkoordstukken

Raad. gfedc OR. gfedc. Besluitenlijst d.d. d.d. gfedc Akkoordstukken Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team RS/VT/VG Evenementenkalender 2007 1- Notagegevens Notanummer 2007.03545 Datum 2-3-2007 Portefeuillehouder Burgemeester 2- Bestuursorgaan

Nadere informatie

Nota Evenementenbeleid

Nota Evenementenbeleid Nota Evenementenbeleid Management Ondersteuning Datum: 26-04-11 Nota Evenementenbeleid Het doel van dit evenementenbeleid is dat we komen tot betere afstemming. Zodat iedereen samenleving, bezoekers én

Nadere informatie

(Geluids-)overlast evenementen

(Geluids-)overlast evenementen (Geluids-)overlast evenementen Inleiding Het huidige evenementenbeleid van de gemeente Asten is op 19 december 2006 door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin zijn ook de geluidsnormen voor evenementen opgenomen.

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving

Zundertse Regelgeving Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Openbare orde en veiligheid Naam regeling: Beleidsregels meerjarige evenementenvergunningen gemeente Zundert Citeertitel: Beleidsregels meerjarige

Nadere informatie

Gemeente Hellendoorn. Aan de raad

Gemeente Hellendoorn. Aan de raad Punt (2 : Aanbevelingen onderzoek Rekenkamer West Twente: Onroerende zaken Gemeente Hellendoorn Aan de raad Samenvatting: De Rekenkamer West Twente heeft onderzoek gedaan naar het beleid over - en het

Nadere informatie

Inleiding Ondersteuning gemeente Evenementensubsidie Hand- en spandiensten Vergunning...10

Inleiding Ondersteuning gemeente Evenementensubsidie Hand- en spandiensten Vergunning...10 Uitvoeringsplan integrale evenementennota Oude IJsselstreek 2010 Uitvoeringsplan integraal evenementenbeleid 2010 (definitieve versie, 18 mei 2010) Inhoudsopgave Inleiding...3 1. Procedure integrale behandeling

Nadere informatie

Hieronder volgen de punten van het initiatiefvoorstel met de beantwoording:

Hieronder volgen de punten van het initiatiefvoorstel met de beantwoording: Bezoekadres Stadhuis, Amstel 1 1011 PN AMSTERDAM Postbus 202 College van B&W 1000 AE AMSTERDAM Telefoon 020 552 2900 Fax 020 552 3223 www.amsterdam.n Retouradres: B&W, Postbus 202, 1000 AE AMSTERDAM Aan

Nadere informatie

Raadsvergadering. 28 november Onderwerp Wijziging van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Bunnik 2012

Raadsvergadering. 28 november Onderwerp Wijziging van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Bunnik 2012 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 28 november 2013 13-102 Onderwerp Wijziging van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Bunnik 2012 Aan de raad, Onderwerp: Wijziging van de Algemene plaatselijke

Nadere informatie

RAADSADVIES Cees Dalenoord / Diele Biemold. Maatregelen voor een aantrekkelijke Binnenstad Naar een aantrekkelijke binnenstad

RAADSADVIES Cees Dalenoord / Diele Biemold. Maatregelen voor een aantrekkelijke Binnenstad Naar een aantrekkelijke binnenstad RAADSADVIES ZAAKNUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 1010558 Cees Dalenoord / Diele Biemold ONDERWERP Maatregelen voor een aantrekkelijke Binnenstad WVL-WBA Wieger Mulder PROGRAMMA/FACET-AGENDA

Nadere informatie

Bijlage bij burgemeestervoorstel

Bijlage bij burgemeestervoorstel Notitie Evaluatie Cameratoezicht 2014 Bijlage bij burgemeestervoorstel 1. Inleiding In Apeldoorn vindt sinds 1999 op verschillende plaatsen in de stad cameratoezicht plaats. De Gemeentewet geeft de gemeenteraad

Nadere informatie

Gemeente Breda. Registratienr: [ 40745] Raadsvoorstel. Onderwerp Actieplan studentenhuisvesting

Gemeente Breda. Registratienr: [ 40745] Raadsvoorstel. Onderwerp Actieplan studentenhuisvesting Gemeente Breda Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ Aantal bijlagen: -- 40745] Onderwerp Actieplan studentenhuisvesting Voorgesteld besluit 1. Vaststellen actieplan studentenhuisvesting Inleiding

Nadere informatie

Ik wil u, mede namens de buurtbewoners, bedanken voor de tijd en aandacht die u ons, als aanwonenden van sporthal de Bongerd nu geeft.

Ik wil u, mede namens de buurtbewoners, bedanken voor de tijd en aandacht die u ons, als aanwonenden van sporthal de Bongerd nu geeft. Beste raadsleden, Ik wil u, mede namens de buurtbewoners, bedanken voor de tijd en aandacht die u ons, als aanwonenden van sporthal de Bongerd nu geeft. In de stukken las ik ergens dat de sporthal is gebouwd

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 27 april 2010 Agendanummer : 6 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : : Bestuurs- en Managementondersteuning : M.G. Dekker Voorstel aan de raad Onderwerp Programma

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapuntnummer : XV, punt 5 Besluitnummer : 1105 Portefeuillehouder : Burgemeester Roger de Groot Aan de gemeenteraad Onderwerp: Nota Evenementen.

Nadere informatie

I Gemeente ļfì Bergen op Zoom

I Gemeente ļfì Bergen op Zoom I Gemeente ļfì Bergen op Zoom Aan de leden en burgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom lllllllllllllllllllllllllllllllll Uw kenmerk Uw brief Onderwerp: Tijdspad invoeren van de vergunning malafide

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : 1. Raadsbesluit 2. Notitie inzake BOA s

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : 1. Raadsbesluit 2. Notitie inzake BOA s Aan de Raad Made, 1 april 2008 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 29 mei 2008 Nummer raadsnota: 10 Onderwerp: Buitengewoon Opsporings Ambtenaren Portefeuillehouder: Bijlagen:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 11.0013. Rv. nr.: 11.0013 B&W-besluit d.d.: 15-2-2011 B&W-besluit nr.: 11.0151

RAADSVOORSTEL 11.0013. Rv. nr.: 11.0013 B&W-besluit d.d.: 15-2-2011 B&W-besluit nr.: 11.0151 RAADSVOORSTEL 11.0013 Rv. nr.: 11.0013 B&W-besluit d.d.: 15-2-2011 B&W-besluit nr.: 11.0151 Naam programma +onderdeel: Veiligheid. Onderwerp: Wijziging van de Algemene plaatselijke verordening 2009 met

Nadere informatie

Uw evenement en de gemeente. Leo Mes, 13 februari 2014

Uw evenement en de gemeente. Leo Mes, 13 februari 2014 Uw evenement en de gemeente Leo Mes, 13 februari 2014 Programma Uw evenement, belangrijk voor Sliedrecht Maatschappelijke ontwikkelingen en de rol van de gemeente Samenwerking tussen u en de gemeente Communicatie

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER EVENEMENTEN Ten Boer. Aanvraag evenementenvergunning. Naam en telefoonnummer voor nadere info:..

AANVRAAGFORMULIER EVENEMENTEN Ten Boer. Aanvraag evenementenvergunning. Naam en telefoonnummer voor nadere info:.. 1. Gegevens aanvrager: Aanvraag evenementenvergunning Organisatie: Naam en voorletters aanvrager: de heer / mevrouw: (doorhalen wat nvt is) Straatnaam: Postcode: Woonplaats: Tel. nummer: Fax. nummer: E-mail:

Nadere informatie

Besluit college van Burgemeester en Wethouders

Besluit college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 14291 Registratiedatum: 25-06-2014 Afdeling: Leefomgeving Agendapunt: 27-04-WL Openbaar: Ja Nee Reden niet openbaar: Onderwerp: Subsidieregling compensatie legeskosten evenementen/activiteiten

Nadere informatie

Locatieprofielen voor evenementen: balans tussen levendigheid en leefbaarheid

Locatieprofielen voor evenementen: balans tussen levendigheid en leefbaarheid Locatieprofielen voor evenementen: balans tussen levendigheid en leefbaarheid Een samenvatting van de nota Geluid en de locatieprofielen 28 september 2016 Aanleiding Het evenementenbeleid is aangenomen

Nadere informatie

Proces-aanpak Implementatie Omgevingswet

Proces-aanpak Implementatie Omgevingswet Proces-aanpak Implementatie Omgevingswet Deze procesbeschrijving maakt onderdeel uit van de bestuursopdracht Implementatie Omgevingswet Fase 1. De procesbeschrijving gaat dieper in op de activiteiten die

Nadere informatie

besluit van de gemeenteraad

besluit van de gemeenteraad besluit van de gemeenteraad voorstelnummer iz-nummer 3 onderwerp Verordening op de rekenkamer Gouda De raad van de gemeente Gouda; gelezen het voorstel van het presidium van 2 januari 2007 nr 3; gehoord

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet. Aan de raad, Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet. Aan de raad, Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 19 december 2013 13-118 Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet Aan de raad, Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet Gevraagde beslissing 1. Het Beleidsplan

Nadere informatie

Gemeente Haarlem, Middelen en Services. Communicatie. Beste leden van de wijkraad binnenstad,

Gemeente Haarlem, Middelen en Services. Communicatie. Beste leden van de wijkraad binnenstad, Gemeente Haarlem, Middelen en Services Communicatie Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail 22 oktober 2014 MenS//2014/ KA Nab 0235114248 knab@haarlem.nl

Nadere informatie

Wijziging beleidsregels Nachtwinkels

Wijziging beleidsregels Nachtwinkels Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Wijziging beleidsregels Nachtwinkels Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir / B. van Hees Samenvatting Naar aanleiding van de discussie met

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering Datum:

Voordracht voor de raadsvergadering Datum: Nummer Afdeling BD2011-004305 Voordracht voor de raadsvergadering Datum: 21-12-2011 Publicatiedatum Programma 4 Werk, Inkomen en Economie Agendapunt

Nadere informatie

ons kenmerk uw kenmerk bijlage behandeld door BSN H,Vrieling fax (0591)685599

ons kenmerk uw kenmerk bijlage behandeld door BSN H,Vrieling fax (0591)685599 Raadhuisplein 1 Postbus 30001 7811 AP Emmen 7800 RA Emmen u kil t. 140591 e. gemeente@emmen.nl f. 0591 685599 I. www.emmen,nl Aan de raad van de gemeente Emmen Team Ruimte ons kenmerk uw kenmerk bijlage

Nadere informatie

Notitie raadsvragen in soorten en maten

Notitie raadsvragen in soorten en maten Notitie raadsvragen in soorten en maten Aanleiding Het komt regelmatig voor dat raadsleden een vraag willen stellen aan het college. Over een voorstel dat het college aan de raad doet. Over een artikel

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? 11111111111 1111111111111111111111111111111111111111111111111 Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder( s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer

Nadere informatie

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis.

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis. Vragen en antwoorden over de ideeënmarkt De raad van Beuningen organiseert deze ideeënmarkt voor het eerst, dus voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke vragen (met antwoorden) voor u op

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Invoering ontheffing straatoptredens Reg.nummer: 2013/ 6602

Raadsstuk. Onderwerp: Invoering ontheffing straatoptredens Reg.nummer: 2013/ 6602 Raadsstuk Onderwerp: Invoering ontheffing straatoptredens Reg.nummer: 2013/ 6602 1. Inleiding De gemeente Haarlem heeft de afgelopen jaren veel klachten binnengekregen over overlast door straatoptredens.

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 14 juli 2011

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 14 juli 2011 1 ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 14 juli 2011 OPSTELLER VOORSTEL: AFDELING: PORTEFEUILLEHOUDER: G. Snapper FJZ/AJZ M.C.M. Waanders Agendapunt: No. /'11 Dokkum, 27 mei 2011 ONDERWERP: Sluitingstijden

Nadere informatie

Loes Peters 3417

Loes Peters 3417 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Loes Peters 3417 Loes.Peters@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder Egbert Buiter onderwerp Verordening Paracommercie

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK INRICHTING STATIONSPLEIN

PLAN VAN AANPAK INRICHTING STATIONSPLEIN PLAN VAN AANPAK INRICHTING STATIONSPLEIN Datum: juli 2009 1 Inleiding Reeds in 2007 is door de toenmalige wethouder verkeer toegezegd om de integrale toegankelijkheid voor het Busstation aan te pakken.

Nadere informatie

Visie op evenementen Waar is dat feestje?

Visie op evenementen Waar is dat feestje? Visie op evenementen Waar is dat feestje? Vastgesteld door de gemeenteraad van Sint Anthonis d.d. 18 april 2019 Inleiding Evenementenbeleid is een belangrijk onderwerp in onze gemeente. Zowel inwoners

Nadere informatie

Locatiebeleid evenementen

Locatiebeleid evenementen A gemeente Eindhoven Locatiebeleid evenementen Veiligheid & Bestuur Cluster Evenementen December 2013 Colofon Uitgave Gemeente Eindhoven Datum December 2013 gemeente Eindhoven Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

yjroningen " Gemeente Onderwerp Kosten evenementen Steiier A.J. Hageman De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

yjroningen  Gemeente Onderwerp Kosten evenementen Steiier A.J. Hageman De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Kosten evenementen Steiier A.J. Hageman f " Gemeente yjroningen De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050)367 70 92 Bijlageln) 1 Ons kenmerk 4823561 Datum 04-02-2015

Nadere informatie

Aanvraagformulier evenementen vergunning

Aanvraagformulier evenementen vergunning Aanvraagformulier evenementen vergunning Gegevens gemeente (niet in te vullen door aanvrager) Dossiernummer Datum ontvangst Aanvraag ingediend Indienen bij de afdeling V&H In voud Ruimte voor stempel Aan

Nadere informatie

Concept nota. Evenementenbeleid. gemeente Gouda

Concept nota. Evenementenbeleid. gemeente Gouda Advies over de Concept nota Evenementenbeleid gemeente Gouda Advies 122 Gouda, April 2008 Advies 122 Advies van de Goudse Adviesraad voor mensen met een beperking over de concept nota Evenementenbeleid

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE; TOELICHTING OP DE WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING WESTVOORNE 2012

OPLEGNOTITIE; TOELICHTING OP DE WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING WESTVOORNE 2012 OPLEGNOTITIE; TOELICHTING OP DE WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING WESTVOORNE 2012 Inleiding In 2011 is de APV Westvoorne voor het laatst herzien. Dit jaar zijn veel artikelen in de model

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Bewonersinitiatief 2012

AANVRAAGFORMULIER Bewonersinitiatief 2012 Gegevens initiatiefnemer: Naam : Contactadres : Postcode en woonplaats : (Mobiel) telefoonnummer : E-mail : Bankrekeningnummer : t.n.v. te Initiatiefnemer verzoekt de gemeente Zaanstad om in aanmerking

Nadere informatie

1. Graag zou ik willen beschikken over de evaluatieverslagen van de Konings(innedagen) vanaf 2012.

1. Graag zou ik willen beschikken over de evaluatieverslagen van de Konings(innedagen) vanaf 2012. gemeente Eindhoven Van Arno van den Broek Telefoon (040) 238 83 29 2 juni 2015 Memo Betreft: technische vragen VVD over Koningsdag Geachte heer Van den Broek, Hierbij de beantwoording van de vragen van

Nadere informatie

HET WAALWIJKS VERGADERMODEL

HET WAALWIJKS VERGADERMODEL De Raad Gemeente Waalwijk PRAAT MET DE RAAD HET WAALWIJKS VERGADERMODEL Het Waalwijks vergadermodel 1 Het vergadermodel in het kort Om alle inwoners van de gemeente Waalwijk goed te kunnen vertegenwoordigen,

Nadere informatie

Checklist evenement: MELDING of VERGUNNINGAANVRAAG

Checklist evenement: MELDING of VERGUNNINGAANVRAAG Checklist evenement: MELDING of VERGUNNINGAANVRAAG Met dit formulier kunt u nagaan of u een vergunning nodig heeft voor het evenement dat u wilt organiseren. Allereerst volgt u de checklist waaruit blijkt

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van ; gehoord de Commissie Burgerzaken van 18 juni 2003;

gelezen het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van ; gehoord de Commissie Burgerzaken van 18 juni 2003; De Raad van de gemeente Sint Anthonis; gelezen het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van 29-4- 2003; gehoord de Commissie Burgerzaken van 18 juni 2003; BESLUIT: Vast te stellen de

Nadere informatie

1. Raadsbesluit 2. Subsidieverdeling op grond van nieuwe regeling

1. Raadsbesluit 2. Subsidieverdeling op grond van nieuwe regeling Aan de Raad Made, 23-10-2007 Aan de commissie: Inwonerszaken Datum vergadering: 21 november 2007 Agendapunt : 8 Raadsvergadering: 13 december 2007 Onderwerp: Subsidies voor volksfeesten en evenementen

Nadere informatie

Bij deze bieden wij u de resultaten aan van het onderzoek naar de eerste effecten van de decentralisaties in de gemeente Barneveld.

Bij deze bieden wij u de resultaten aan van het onderzoek naar de eerste effecten van de decentralisaties in de gemeente Barneveld. rriercoj Gemeenteraad Barneveld Postbus 63 3770 AB BARNEVELD Barneveld, 27 augustus 2015 f Ons kenmerk: Ö^OOJcfc Behandelend ambtenaar: I.M.T. Spoor Doorkiesnummer: 0342-495 830 Uw brief van: Bijlage(n):

Nadere informatie

VOORBLAD RAADSVOORSTEL. bestemming bedrijf naar wonen aan de Krullelaan 36 te Zeist

VOORBLAD RAADSVOORSTEL. bestemming bedrijf naar wonen aan de Krullelaan 36 te Zeist VOORBLAD RAADSVOORSTEL 12RAAD0116 Ronde Tafel : N.v.t. Debat : N.v.t. Raadsvergadering : 04 december 2012 Gewijzigd voorstel : - Portefeuillehouder : Jacqueline Verbeek Organisatieonderdeel : Publiek &

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 6 juli 2005 / 138/2005. Onderwerp Wijziging verordening winkeltijden

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 6 juli 2005 / 138/2005. Onderwerp Wijziging verordening winkeltijden Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 6 juli 2005 / 138/2005 Onderwerp Wijziging verordening winkeltijden Programma / Programmanummer Economische ontwikkeling / 3220 Portefeuillehouder L. Scholten

Nadere informatie

Aanhoudingen Horeca. Hengelo (O) Hengelo (O) Organisatieonderdeel Oost- Nederland Twente

Aanhoudingen Horeca. Hengelo (O) Hengelo (O) Organisatieonderdeel Oost- Nederland Twente Organisatieonderdeel Oost- Nederland Twente Hengelo (O) Contactpersoon R.C.G.M. van den Heuvel Functie Wnd Clusterchef Bezoekadres Willemstraat 7 7 DN Hengelo (O) Telefoon 9-88 E-mail info@twente.politie.nl

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 42/2013 Datum : 11 april 2013 B&W datum : Portefeuillehouder : Onderwerp : beantwoording vragen gesteld in de RTG B&F/Ruimte d.d. 2 april 2013 inzake voorstel tot vaststellen

Nadere informatie

Gemeente Oosterhout T.a.v. de heer F. Lambregts Postbus GB Oosterhout. Per

Gemeente Oosterhout T.a.v. de heer F. Lambregts Postbus GB Oosterhout. Per Gemeente Oosterhout T.a.v. de heer F. Lambregts Postbus 10150 4900 GB Oosterhout Per e-mail: f.lambregts@oosterhout.nl Familie Heijkant Slijperijhof 12 4902 DJ Oosterhout Oosterhout, 20 april 2012 Betreft:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Aan de raad van de gemeente Wormerland. Datum aanmaak 25 mei Onderwerp Algemene Plaatselijke Verordening Wormerland 2011

RAADSVOORSTEL. Aan de raad van de gemeente Wormerland. Datum aanmaak 25 mei Onderwerp Algemene Plaatselijke Verordening Wormerland 2011 RAADSVOORSTEL Aan de raad van de gemeente Wormerland Datum aanmaak 25 mei 2011 Onderwerp Algemene Plaatselijke Verordening Wormerland 2011 Programma en portefeuillehouder Openbare Orde en Veiligheid, portefeuillehouder:

Nadere informatie

M E M O 1. Inleiding Zienswijze veiligheidsregio

M E M O 1. Inleiding Zienswijze veiligheidsregio M E M O Aan : burgemeester Van : Harry Buseman Tel. nr : 2568 Datum : 28 maart 2013 Onderwerp : zienswijzen evenementenvisie/nota van inspraak Bijlagen : geen c.c. : team Economie 1. Inleiding Bij besluit

Nadere informatie

Boodschap: waardering

Boodschap: waardering Het komt niet vaak voor dat we het in Hengelo ergens over eens zijn, laat staan over een lastig onderwerp als onze Binnenstad. Laten we deze kans grijpen en met elkaar de volgende stappen zetten. Elke

Nadere informatie

Raadsvoorstelbetreft Koninginnedag 2oro: bekrachtiging besluit uitvaardigen

Raadsvoorstelbetreft Koninginnedag 2oro: bekrachtiging besluit uitvaardigen gemeente Eindhoven Raadsnummer xo. Rg 6 82. 00I Inboeknummer robstoob44 Beslisdatum B%W 4 mei 2OIO Dossiernummer or8.tos Raadsvoorstelbetreft Koninginnedag 2oro: bekrachtiging besluit uitvaardigen noodverordening

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de motiemarkt. Praktische zaken

Vragen en antwoorden over de motiemarkt. Praktische zaken Vragen en antwoorden over de motiemarkt De gemeenteraad van Beuningen organiseert weer een motiemarkt op donderdagavond 5 oktober. Voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke vragen (met antwoorden)

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het collegee van burgemeester en wethouders van 21 september 2010; BESLUIT:

gelezen het voorstel van het collegee van burgemeester en wethouders van 21 september 2010; BESLUIT: De raad van de gemeente Midden-Delfland; gelezen het voorstel van het collegee van burgemeester en wethouders van 21 september 2010; gelet op het bepaalde in de Gemeentewet, waaronder de artikelen 149,

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Kenmerk Uw kenmerk Datum 28 juni 2018 Betreft

Nadere informatie

STICHTING KINDERVAKANTIEWERK TILBURG. Vergunningen

STICHTING KINDERVAKANTIEWERK TILBURG. Vergunningen Toelichting op de voor de organisatie van het Kindervakantiewerk in Tilburg noodzakelijke vergunningen en de bijbehorende leges. publicatie: 04-04 uitgave: 3 datum: 17 april 2017 bestand: 04-04.docx

Nadere informatie

1. Vast te stellen de brief aan de raad over de uitkomst van de ronde tafel gesprekken.

1. Vast te stellen de brief aan de raad over de uitkomst van de ronde tafel gesprekken. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Uitkomst ronde tafel gesprekken aanwijzing vuurwerkvrije zones Programma Portefeuillehouder H.M.F. Bruls Samenvatting Ter uitvoering van de moties tot het onderzoeken

Nadere informatie

Mevr. K. Zonneveld Schriftelijke vragen van rechtswege verleende bouwvergunning 2 e fase Kloet.

Mevr. K. Zonneveld Schriftelijke vragen van rechtswege verleende bouwvergunning 2 e fase Kloet. Aan alle leden van de Raad 2 oktober 2009 VVH/juridische zaken Mevr. K. Zonneveld Schriftelijke vragen van rechtswege verleende bouwvergunning 2 e fase Kloet. Geachte leden van de Raad, Namens de fracties

Nadere informatie

Hierbij ontvangt u de vergunning voor dit evenement. Wij verzoeken u kennis te nemen van de vergunning.

Hierbij ontvangt u de vergunning voor dit evenement. Wij verzoeken u kennis te nemen van de vergunning. Samenwerkende Ondernemers Oelemarkt De heer N. Joosen Oelemarkt 20 6001 ES Weert Weert, 5 augustus 2015 Onderwerp Ons kenmerk : : Aanvraag vergunning VTH/042174 Beste heer Joosen, Op 30 juni 2015 en 5

Nadere informatie

De leden van de raadscommissie Algemene Zaken.

De leden van de raadscommissie Algemene Zaken. Bezoekadres Stadhuis, Amstel 1 1011 PN Amsterdam Postbus 202 1000 AE Amsterdam Telefoon 020 552 2000 Fax 020 552 3100 www.amsterdam.nl E.E. van der Laan Retouradres: B&W, Postbus 202, 1000 AE Amsterdam

Nadere informatie

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming Beleidsvorming in de gemeente volgt redelijk vaste stappen. In dit document leest u welke stappen dat zijn. Daardoor kunt u op tijd bij

Nadere informatie

mening** R: 1 R: 1 R: 6 F: 7 F: 0 F: 0

mening** R: 1 R: 1 R: 6 F: 7 F: 0 F: 0 Evaluatie agendacommissie (20 formulieren ingeleverd, 10 raad en 10 forum) Verwachtingen m.b.t. de agendacommissie Stelling Oneens Neutraal Eens Geen 1 Het is de verantwoordelijkheid van de agendacommissie

Nadere informatie

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie;

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie; Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 20531 Datum : 26 november 2013 Programma : Alle programma's Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. R. de

Nadere informatie

Korte omschrijving evenement Locatie evenemententerrein Plaats evenement Duur evenement Omschrijving doelgroep evenement

Korte omschrijving evenement Locatie evenemententerrein Plaats evenement Duur evenement Omschrijving doelgroep evenement DRAAIBOEK INLEIDING Ten behoeve van het evenement Tennis4life heeft Stichting Tennis4life dit draaiboek opgesteld. Het document is een weergave van de gemaakte afspraken en de benodigde informatie voor

Nadere informatie

Evenementen Gemeente Almere. Henk Roelandschap Coördinator vergunningen evenementen

Evenementen Gemeente Almere. Henk Roelandschap Coördinator vergunningen evenementen Evenementen Gemeente Almere Henk Roelandschap Coördinator vergunningen evenementen Evenemententerrein Almeerderstrand Definitie evenement APV Artikel 2:9 Begripsbepaling evenement 1.In deze afdeling wordt

Nadere informatie

Gemeente Delft. Onderwerp Onderzoeksopdracht beveiligingsproject Museum Prinsenhof Delft

Gemeente Delft. Onderwerp Onderzoeksopdracht beveiligingsproject Museum Prinsenhof Delft Semen!eying Programmeren Gemeente Delft De Torenhove Madinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres Programmeren, Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad

Nadere informatie

Overzicht van het participatietraject

Overzicht van het participatietraject Bijlage: Overzicht van het participatietraject In deze bijlage wordt een overzicht gegeven van de bijdragen van de verschillende partijen in de totstandkoming van de Evenementenverordening 2014. De reacties

Nadere informatie

Aanvraagformulier kleine evenementen Gemeente Amersfoort

Aanvraagformulier kleine evenementen Gemeente Amersfoort Aanvraagformulier kleine evenementen Gemeente Amersfoort Met dit formulier vraagt u een evenementenvergunning aan. Alleen een volledig ingevulde en gedocumenteerd formulier wordt in behandeling genomen.

Nadere informatie

OVERZICHT VAN WIJZIGINGEN APV HELMOND 2008

OVERZICHT VAN WIJZIGINGEN APV HELMOND 2008 OVERZICHT VAN WIJZIGINGEN APV HELMOND 2008 Artikel Helmond Artikel VNG Conform laatste model VNG Tekstueel, inhoudelijk of beide Argumentatie / Opmerking 1.1 1:1 Ja Beide Vereenvoudiging en verplaatsing

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Vaststelling APV voor de gemeente Boxmeer 2007 Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer. Boxmeer,

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Vaststelling APV voor de gemeente Boxmeer 2007 Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer. Boxmeer, Gemeente Boxmeer Onderwerp: Vaststelling APV voor de gemeente Boxmeer 2007 Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, Aanleiding Deregulering en een terugtrekkende overheid zijn geluiden die

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. adj.secr. gem.secr. (paraaf adjunct-secretaris) Bijlagen

Besluitenlijst d.d. d.d. adj.secr. gem.secr. (paraaf adjunct-secretaris) Bijlagen Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team ST_PU_KZ Beleidsregels omtrent bijzondere bijstand voor tandartskosten 1- Notagegevens Notanummer 180336 Datum 26-5-2009 Programma: 09.

Nadere informatie