mening** R: 1 R: 1 R: 6 F: 7 F: 0 F: 0

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "mening** R: 1 R: 1 R: 6 F: 7 F: 0 F: 0"

Transcriptie

1 Evaluatie agendacommissie (20 formulieren ingeleverd, 10 raad en 10 forum) Verwachtingen m.b.t. de agendacommissie Stelling Oneens Neutraal Eens Geen 1 Het is de verantwoordelijkheid van de agendacommissie dat de stukken die naar de fora gaan volledig zijn mening** 1 Toelichting - De agendacommissie dient te beoordelen of een kwestie rijp is voor discussie en besluitvorming. De griffie is verantwoordelijk voor volledigheid en compleet; - Ik ben van mening dat de stukken die naar de fora gaan compleet zijn. Maar ik weet niet in welke mate deze al compleet zijn als deze aan de agendacommissie worden voorgelegd. Op het moment dat zij hierop dienen toe te zien dan mogen zij onder geen enkele omstandigheid stukken door laten voordat deze compleet zijn; - Primair is dit de verantwoordelijkheid van degene die de stukken aanlevert. Deze persoon moet ervoor zorgen dat de stukken volledig zijn. De agendacommissie zou dan een controlerende rol hebben; - In samenspraak met de griffier; - Vooral van belang dat bijlagen enz. er bij zitten, en ook vorige stukken; - Dat is het college, maar kan wel vooraf beoordelen of echt voldoende is om in forum te behandelen; - Zij moeten in ieder geval de laatste zeef zijn. - Is dit niet de verantwoording van degene die de stukken opstelt?; - Wanneer stukken niet volledig bij de agendacommissie worden aangeleverd dient de agendacommissie deze terug te sturen; - Verantwoordelijkheid college, toets griffie.

2 2 Het is de verantwoordelijkheid van de agendacommissie dat de stukken die naar de fora gaan kwalitatief goed zijn De agendacommissie dient te beoordelen of een kwestie rijp is voor discussie en besluitvorming. De griffie is verantwoordelijk voor volledigheid en compleet; - Dit is de verantwoordelijkheid van de ambtenaar en dus de wethouder; - In ieder geval voldoende om vragen te stellen, dan is het college die het risico loopt dat het niet rijp is voor de raad; - De kwaliteit van de stukken is een verantwoordelijkheid van de portefeuillehouder; - In samenspraak met de griffier; - De indieners zijn er verantwoordelijk voor en het gaat te ver om de agendacommissie ze te laten beoordelen; - Zij moeten in ieder geval de laatste zeef zijn. - Stukken die niet voldoen aan de kwalitatieve eisen worden teruggestuurd; - Verantwoordelijkheid college, toets agendacommissie. 3 De agendacommissie moet ook een tijdsplanning maken voor de raadsvergadering Dit lijkt me de minst slechte optie, liefst neutrale mensen die niks met de stof te maken hebben; - Kan meedenken/adviseren; - Ik realiseer mij dat dit wel heel lastig is; - Indruk bij insprekers dat de agenda te vol is; - Ik weet niet of de agendacommissie dat goed kan inschatten. - Ik begrijp dat iemand anders dat nu doet. Lijkt me wel een voordeel als de agendacommissie deze agenda ook opstelt.

3 4 De agendacommissie moet vaker stukken die niet compleet of kwalitatief onvoldoende zijn terug sturen naar het college Vaker? Hoe kan ik hier over oordelen? Ik weet niet hoeveel er wordt teruggestuurd! Broddelwerk hoort niet, teveel open eindjes zijn een brug te ver en leiden tot haastwerk en de daarbij horende foutjes, ergernis en kritiek; - Zou niet nodig moeten zijn. Terugsturen werkt ook vertraging in de hand en kans op uitstel van besluitvorming; - Niet compleet terugsturen, kwaliteit wordt beoordeeld door fora of raad; - Dat spreekt voor zich. - Ik zie aan de stukken dat het nog onvoldoende gebeurt. Maar ja, anders is er mogelijk helemaal niets op de agenda aan te voeren? - Bij duidelijke incompleetheid moet stuk terug, bijvoorbeeld bijlagen die missen en het voorstel is niet SMART van opzet; - Indien stukken niet compleet wel terugsturen naar college. Kwalitatief onvoldoende is grijs gebied. In ieder geval geen inhoudelijk oordeel (eens of oneens met het voorstel is geen rol van de agendacommissie). 5 De agendacommissie moet de beoordeling of de stukken compleet en kwalitatief goed zijn, overlaten aan het forum Nee, het forum trekt aan de noodrem: is/raakt daar zeer geïrriteerd van/over. De griffie heeft hier de verantwoording, maar het forum de bevoegdheid tot afkeuring/niet rijp voor de raad; - Geldt tot in zekere mate, de hele slechte stukken (incompleet etc.) zijn direct te herkennen, er is altijd een interpretatieverschil mogelijk. Als zij het als slecht beoordelen zullen wij hen vertrouwen en het daadwerkelijk als nog niet klaar voor het forum bestempelen;

4 - Zie de agendacommissie toch als een soort filter. Wanneer het forum dat besluit dat stukken niet rijp zijn is er echt iets mis; - Soms, afhankelijk van risico; - In samenspraak met de griffier; - Niet compleet terugsturen, kwaliteit wordt beoordeeld door fora of raad. - Via het forum duurt het weer veel te lang; - Ligt aan het onderwerp; - De stukken zijn nog dermate kwalitatief slecht dat je dat niet moet willen; - Indien stukken niet compleet wel terugsturen naar college. Kwalitatief onvoldoende is grijs gebied. In ieder geval geen inhoudelijk oordeel (eens of oneens met het voorstel is geen rol van de agendacommissie). Functioneren agendacommissie Stelling Oneens Neutraal Eens Geen 1 De agendacommissie nodigt de juiste belanghebbenden uit voor de forumvergaderingen mening** 2 Toelichting - Weet ik helemaal niets van!; - Nodigen zij zelf mensen uit dan?; - Het college en ambtelijk apparaat mag ook actief zijn in dit denken; - Maar ook de indieners van de stukken, meestal het college omdat die dat beter weten om dit te kunnen bepalen; - Geeft in ieder geval aan wie zij een uitnodiging zouden willen sturen. - Indien uitnodigingen gedaan moeten worden dienen zij gedaan te worden door of namens de portefeuillehouder.

5 2 De agendacommissie maakt goede keuzes voor vergaderlocaties Tot nu toe wel. 3 De stukken die de agendacommissie doorstuurt naar de fora zijn volledig Financiële onderbouwing niet volledig; - Maar. De score is geen 100 procent (en dat is ook een utopie). Kritiek is eenvoudig. De beste stuurlui staan aan wal!; - Het gebeurt regelmatig dat deze stukken niet volledig zijn, maar zoals al eerder vermeld weet ik niet in welke mate het de verantwoordelijkheid van de agendacommissie is; - Als in de stukken wordt gesproken over bijlagen, moet er bij gezegd worden dat deze ter inzage liggen of digitaal via RIS beschikbaar zijn; - Voor zover dit te beoordelen is; - Daardoor snelle afhandeling in de fora 4 De stukken die de agendacommissie doorstuurt naar de fora zijn kwalitatief goed Financiële onderbouwing niet volledig; - Maar. De score is geen 100 procent (en dat is ook een utopie). Kritiek is eenvoudig. De beste stuurlui staan aan wal!; - Het gebeurt regelmatig dat deze stukken niet volledig zijn, maar zoals al eerder vermeld weet ik niet in welke mate het de verantwoordelijkheid van de agendacommissie is; - Voldoende om een voorbespreking te kunnen houden, of wel vragen te kunnen stellen; - Niet altijd, maar de kwaliteit van een stuk is niet de verantwoordelijkheid van de agendacommissie, maar van de portefeuillehouder; - Niet hun verantwoording; - Niet altijd.

6 - Daar is wethouder c.q. ambtenaar verantwoordelijk voor. 5 De agendacommissie schat de tijd per onderwerp niet goed in Is ook niet altijd goed in te schatten; - Niet altijd, maar is ook heel lastig omdat je niet altijd weet of er veel of weinig vragen op een bepaald onderwerp komen; - Is niet altijd in te schatten, maar mag toch ook wel eens een foute inschatting maken; - Niet altijd is goed in te schatten of er veel insprekers bij een onderwerp zullen zijn; - Het gebeurt regelmatig dat deze stukken niet volledig zijn, maar zoals al eerder vermeld weet ik niet in welke mate het de verantwoordelijkheid van de agendacommissie is; - Met inspraak langer inschatten, eenvoudige onderwerpen korter inschatten (inschatten van de juiste tijd valt ook altijd niet mee); - Ook vraag 6 telt hier! 6 De tijdsplanningen voor de fora zijn goed, maar de forumleden en de voorzitters moeten beter letten op de tijdsbewaking en hoofdlijnen Ook hier is het moeilijk in te schatten en kan het uitlopen; - Is niet altijd in te schatten, maar mag toch ook wel eens een foute inschatting maken; - De tijdsplanning is niet altijd goed, maar het is waar dat de voorzitter de tijd moet bewaken en dat de forumleden zich niet in details moeten begeven; - Tijdsplanning is goed en gaat volgens mij ook gewoon goed; - De voorzitters maken onvoldoende gebruik van hun bevoegdheid. Ik heb nog niet een max. spreektijd meegemaakt per fractie en dat is een perfect instrument;

7 - Dit is niet altijd in de hand te houden. Ook de foraleden moeten hierin discipline hebben. - Wordt nog teveel gediscussieerd i.p.v. vragen stellen. Sommige partijen houden hele lange verhandelingen en dat is niet de bedoeling. 7 De agendacommissie heeft voldoende invloed op de spreiding van de raadsvoorstellen over het jaar 8 De leden van de agendacommissie handelen uit het oogpunt van de raad als geheel, niet vanuit de politieke partijen Termijnagenda is bepalend; - Nee, want er ligt een tijdsplanning; - Toch afhankelijk van wat er vanuit de organisatie wordt aangeleverd; - Geen idee, al vind ik persoonlijk dat er teveel dingen die het college wil op de agenda staan en ik heb nog moeite ruimte te vinden voor eigen invullingen in het besturen; - Dénk ik dus. En anders zou het moeten. Echter er zijn vast ook zaken die enige spoed hebben en worden aangedragen door het college. Flex. gewenst dan! - Dat weet ik niet. - Ene keer te veel stukken en later weer haast geen stukken te behandelen, kan dus veel beter; - Geen idee. - Uitbreiding met de twee foravoorzitters is zeer gewenst; - Ga ik wel van uit; - Zover ik meekrijg klopt dit; - Wel eens, maar een 3 e lid opnemen in de bepalingen zou ik nog beter vinden; - Kan ik niet beoordelen. Het zijn wel politieke dieren? - Ik heb daar geen inzicht in.

8 Aanvullende opmerkingen/ aangedragen oplossingen Agendacommissie uitbreiden met de twee foravoorzitters; Meer vergaderingen plannen volgens jaar, te grote fora en raadsvergaderingen, geen behoorlijk tijd, als voorbeeld de huidige fora en raad, waar nu wel een aantal onderwerpen is afgevoerd; De evaluatie dient te gescheiden door de raad (en fora) en niet door het presidium. Wel kan het mogelijk schriftelijk. De agendacommissie dient te bestaan uit de voorzitters van de fora aangevuld met 1 raadslid van de oppositie; Verder zou het goed zijn als er discussieavonden worden georganiseerd waar informatienota s er discussie staan. Dit komt de beeld- en meningsvorming ten goede. Bovendien kun je elkaar beter dan nu overtuigen van je mening; Het forum uitsluitend gebruiken voor vragen maakt dat er vragen worden gesteld waarvan de antwoorden geen toevoeging hebben op de meningsvorming. Dit is zonde van de tijd; Tijdens de raadsvergaderingen dienen de raadsleden veel meer dan nu door elkaar en door de voorzitter uitgedaagd te worden om hun mening goed naar voren te brengen en de discussie met elkaar aan te gaan. Dit is voor de toehoorders en luisteraars belangrijk; Ik heb waardering voor het werk dat de agendacommissie verzet; Er ontbreken m.i. vragen zoals: - Is de agendacommissie van voldoende omvang? Is de breedte goed? - Is er voldoende kennis binnen de agendacommissie om bovenstaande punten goed te beoordelen? Ik vind dat de agendacommissie er goed op toe moet zien of het college daadwerkelijk de onderwerpen op de agenda zet, zoals in de lange termijnplanning is afgesproken. Afwijkingen/veranderingen moeten beter worden gecommuniceerd (incl. toelichting/reden); Er kan veel tijd bespaard worden bij de raadsvergaderingen als de voorzitter het debat beperkt tot twee of hooguit drie rondes. Interrupties zouden minder toegestaan moeten worden; De dialoog, tussen de forumleden, tussen wethouder, ambtenaar en forumleden, tussen forumleden en burgers/organisaties, zou moeten plaatsvinden in de fora. Veel technische vragen en detailvragen zouden meer door de forumleden via ambtelijk contact vooraf opgelost moeten worden; Het debat hoort in de raad. Dat debatteren leidt tot een meningsverandering is meestal een illusie. Het er om gaan dat je voor het publiek en de pers je standpunten begrijpelijk en helder uiteenzet. De raad is immers openbaar opdat de inwoners kunnen weten en begrijpen wat de raad beslist. Daarom zou ik het raadsdebat wat minder chaotisch en meer gestructureerd willen hebben; De beide voorzitters van de fora zouden ook deel uit moeten maken van de agendacommissie. Ik heb dat eerder meegemaakt en dat werkte wel goed.

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

Evaluatie werkwijze gemeenteraad Bloemendaal Verslag & Uitslag Enquête

Evaluatie werkwijze gemeenteraad Bloemendaal Verslag & Uitslag Enquête Evaluatie werkwijze gemeenteraad Bloemendaal 2014-2018 Verslag & Uitslag Enquête Bloemendaal, 23 februari 2018 Evaluatie werkwijze gemeenteraad Bloemendaal 2014-2018 1 Inleiding Verslag & Uitslag Enquête

Nadere informatie

TOELICHTING OP HET GEBRUIK VAN DE FORMATS VAN RAADSINSTRUMENTEN

TOELICHTING OP HET GEBRUIK VAN DE FORMATS VAN RAADSINSTRUMENTEN TOELICHTING OP HET GEBRUIK VAN DE FORMATS VAN RAADSINSTRUMENTEN - Bij gebruikmaking van de Word-formats s.v.p. de modellen gebruiken zoals opgenomen in het RIS onder het tabblad 'Handig voor raadsleden'

Nadere informatie

Werkgroep 1/2 Ambtenaren

Werkgroep 1/2 Ambtenaren Werkgroep 1/2 Ambtenaren - Daadkrachtigere besluitvorming door stabieler college (3 stickertjes) - Op hoofdlijnen door: o Beantwoording vooraf (1 sticker) o Investeren in informatieronde - Meer structuur

Nadere informatie

Welkom. bij de. gemeenteraad

Welkom. bij de. gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad. De raad neemt beslissingen over allerlei belangrijke zaken in de gemeente. Of het nu gaat om toeristenbelasting

Nadere informatie

Nieuwe raad met een open blik! Anders vergaderen, anders omgaan met elkaar en met onze inwoners

Nieuwe raad met een open blik! Anders vergaderen, anders omgaan met elkaar en met onze inwoners Nieuwe raad met een open blik! Anders vergaderen, anders omgaan met elkaar en met onze inwoners 1 Waarom veranderen? We willen dualer debatteren We willen korter/ efficiënter vergaderen We willen meer

Nadere informatie

Reglement op de raadsdebatten van de gemeente Twenterand 2018

Reglement op de raadsdebatten van de gemeente Twenterand 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Twenterand Nr. 66170 29 maart 2018 Reglement op de raadsdebatten van de gemeente Twenterand 2018 De raad van de gemeente Twenterand; gezien het voorstel van

Nadere informatie

EVALUATIE FUNCTIONEREN COMMISSIE SAMENLEVING 14 formulieren retour AGENDA. 1. Zijn de agenda's en stukken tijdig ontvangen?

EVALUATIE FUNCTIONEREN COMMISSIE SAMENLEVING 14 formulieren retour AGENDA. 1. Zijn de agenda's en stukken tijdig ontvangen? EVALUATIE FUNCTIONEREN COMMISSIE SAMENLEVING 14 formulieren retour Rol Griffie AGENDA 1. Zijn de agenda's en stukken tijdig ontvangen? Ja en neen 13 1 agenda's wel, stukken niet altijd. 2. Zijn de agenda's

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

HET WAALWIJKS VERGADERMODEL

HET WAALWIJKS VERGADERMODEL De Raad Gemeente Waalwijk PRAAT MET DE RAAD HET WAALWIJKS VERGADERMODEL Het Waalwijks vergadermodel 1 Het vergadermodel in het kort Om alle inwoners van de gemeente Waalwijk goed te kunnen vertegenwoordigen,

Nadere informatie

Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel , 1. Beslispunt 2. Inleiding 3. Beoogd effect 4. Argumenten

Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel , 1. Beslispunt 2. Inleiding 3. Beoogd effect 4. Argumenten Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 193656 Mw. A. van Vliet-Kuiper, burgemeester Evaluatie Politieke Avond Gooise Meren Aan de raad, 1. Beslispunt 1. Instemmen met de conclusies en aanbevelingen

Nadere informatie

2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht

2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht 2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht Instrument Wat wil ik? Welke procedure? AMBTELIJKE BIJSTAND Verordening op de ambtelijke bijstand Gemeenteblad van Utrecht 2009, nr. 45 AMENDEMENT Artikel

Nadere informatie

*<BARCODE>* Datum vergadering Gemeenteraad 1 Voorstelnummer Agendapunt. 23 oktober 2012 RV/12/00237 6. Geacht raadslid,

*<BARCODE>* Datum vergadering Gemeenteraad 1 Voorstelnummer Agendapunt. 23 oktober 2012 RV/12/00237 6. Geacht raadslid, Voorstel raad nr.rv/12/00237 1 ** Datum vergadering Gemeenteraad 1 Voorstelnummer Agendapunt 23 oktober 2012 RV/12/00237 6 Voorstel ingebracht door Begrotingsprogramma Portefeuillehouder Onderwerp

Nadere informatie

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld.

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld. Begrippenlijst gemeenteraad Absolute meerderheid Manier van besluiten waarbij een voorstel is aangenomen als meer dan de helft van alle uitgebrachte stemmen vóór is. Agenda Programma van de vergadering,

Nadere informatie

: Vaststelling van het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad.

: Vaststelling van het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad. Raad : 27 februari 2007 Agendanr. : Doc.nr : B200700726 Team: : Bestuur RAADSVOORSTEL Onderwerp : Vaststelling van het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad. Toelichting

Nadere informatie

Werkprocessen gemeenteraad. bijlage bij het Reglement van Orde 2012

Werkprocessen gemeenteraad. bijlage bij het Reglement van Orde 2012 Werkprocessen gemeenteraad bijlage bij het Reglement van Orde 2012 Vastgesteld op 10 juli 2012 1 Inhoudsopgave 1. Algemene aspecten vergaderingen 1.1 raads informatie systeem (ris) 1.2 beeld- en geluidopnames

Nadere informatie

EEN NIEUWE MANIER VAN VERGADEREN

EEN NIEUWE MANIER VAN VERGADEREN EEN NIEUWE MANIER VAN VERGADEREN 2014 -... Een nieuwe manier van vergaderen 1 INLEIDING De gemeenteraad heeft in februari 2009 besloten volgens een nieuwe systematiek te vergaderen. Tot die tijd werden

Nadere informatie

B e s l u i t: A. Presidium en Griffie. De raad van de gemeente Almere, Gelet op het artikel 16 en 33 van de Gemeentewet

B e s l u i t: A. Presidium en Griffie. De raad van de gemeente Almere, Gelet op het artikel 16 en 33 van de Gemeentewet De raad van de gemeente Almere, Gelet op het artikel 16 en 33 van de Gemeentewet B e s l u i t: vast te stellen de spelregels voor raadsleden van Almere 2012 1.1 Inleiding In Almere willen we op een open

Nadere informatie

Vaste deelnemers? Soms Nee Ja Nee Nee

Vaste deelnemers? Soms Nee Ja Nee Nee Discussienotitie ad hoc commissie verbetering vergaderstelsel Na bespreking in de ad hoc commissie van 30 maart 2011, inclusief de reactie van de SP (afwezig tijdens de 30 e ) Deze versie zal door de leden

Nadere informatie

Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen

Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen Inhoudsopgave Voorwoord...3 Gemeenteraad...5 De werkwijze...6 Het vergaderschema...8 Het rondetafelgesprek...10 Het doel van het rondetafelgesprek...11

Nadere informatie

Behandelend ambtenaar: J. van der Meer, 0595-447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Behandelend ambtenaar: J. van der Meer, 0595-447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 mei 2010 Agendanummer: 8 Status: Opiniërend Behandelend ambtenaar: J. van der Meer, 0595-447719 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Aan de gemeenteraad, Onderwerp: Evaluatie

Nadere informatie

Politieke Avond Gooise Meren Handleiding / Algemene beschrijving.

Politieke Avond Gooise Meren Handleiding / Algemene beschrijving. Politieke Avond Gooise Meren Handleiding / Algemene beschrijving. 1. Inleiding In deze handleiding/beschrijving wordt aangegeven wat het doel c.q. karakter is (van de verschillende onderdelen) van de Politieke

Nadere informatie

Nummer : 37 Onderwerp : Vernieuwen vergaderstructuur gemeenteraad Bijlage(n) : 3

Nummer : 37 Onderwerp : Vernieuwen vergaderstructuur gemeenteraad Bijlage(n) : 3 Voorstel aan : Gemeenteraad van 18 december 2006 Behandeling in : Commissies Grondgebiedszaken en Algemeen Bestuursbeleid en Samenlevingszaken en Middelen van 6 december 2006 Nummer : 37 Onderwerp : Vernieuwen

Nadere informatie

5. Het presidium als volgt samenstellen: burgemeester (voorzitter), fractievoorzitters,

5. Het presidium als volgt samenstellen: burgemeester (voorzitter), fractievoorzitters, Aan de raad AGENDAPUNT 6 Andere werkwijze van de gemeenteraad Voorstel: 1. Per september 2010 nadrukkelijk onderscheiden: beeldvorming, meningvorming en besluitvorming, in een cyclus van drie weken. 2.

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad 1 gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer O4.RZOP8.OOZ Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad Samenvatting Door GroenLinks is in een motie aan de deelnemers van de debattraining

Nadere informatie

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota.

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota. Interne memo Aan : Presidium Van : Lenneke van der van der Meer Afdeling : Griffie Datum : Maart 2013 Onderwerp : Behandeling jaarrekening / scenario's voor de toekomst / perspectiefnota en begroting 1.

Nadere informatie

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming Beleidsvorming in de gemeente volgt redelijk vaste stappen. In dit document leest u welke stappen dat zijn. Daardoor kunt u op tijd bij

Nadere informatie

Vijf uitdagingen en aanbevelingen voor de commissievergaderingen Gemeente Dordrecht

Vijf uitdagingen en aanbevelingen voor de commissievergaderingen Gemeente Dordrecht Vijf uitdagingen en aanbevelingen voor de commissievergaderingen Gemeente Dordrecht Op verzoek van Gemeente Dordrecht Anneloes Wepster Auteur Debat.NL Alex Klein klein@debat.nl 023-5629972 www.debat.nl

Nadere informatie

De rol van de raad bij de omgevingswet

De rol van de raad bij de omgevingswet De rol van de raad bij de omgevingswet Onderzoeksenquête onder gemeenteraadsleden in Nederland 23 augustus 2016 Raadslid.Nu Vereniging van Nederlandse Gemeenten Inleiding De omgevingswet heeft een grote

Nadere informatie

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen (Tilburg

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen (Tilburg Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen (Tilburg University) @ostaaijen Opzet Verbindende rol van de raad onder druk Verdieping van de klassieke rollen Hard naar het college,

Nadere informatie

Verordening op de raadscommissie gemeente Boxmeer 2014

Verordening op de raadscommissie gemeente Boxmeer 2014 Verordening op de raadscommissie gemeente Boxmeer 2014 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: - commissiegriffier: griffier van de raadscommissie

Nadere informatie

Verordening op de fora van de gemeente Montfoort 2015

Verordening op de fora van de gemeente Montfoort 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Montfoort. Nr. 82319 30 december 2014 Verordening op de fora van de gemeente Montfoort 2015; De raad van de gemeente Montfoort; gelezen het voorstel van de raadsgriffier;

Nadere informatie

Praat met de Gemeenteraad

Praat met de Gemeenteraad Praat met de Gemeenteraad Griffie, januari 2016 Zakboekje voor inwoners en instellingen Inhoudsopgave Voorwoord...3 De gemeenteraad...4 De werkwijze...4 Het Beeld - rondetafelgesprekken...5 Het Debat debatraad...5

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN De raad van de gemeente Montfoort; gelezen het voorstel van de raadsgriffier; gelet op artikel 82, eerste lid, van de Gemeentewet ; besluit vast te stellen het volgende reglement: Verordening op de fora

Nadere informatie

De resultaten met betrekking tot raadsvergaderingen zijn hieronder opgenomen:

De resultaten met betrekking tot raadsvergaderingen zijn hieronder opgenomen: Rapportage evaluatie nieuwe werkwijze Raadsvergaderingen Bijlage a. Op 2 april 2012 heeft de raad besloten (RB 12.0081) een aantal wijzigingen in de werkwijze van raad en commissies door te voeren waarmee

Nadere informatie

Op zoek naar de rol van de raadsgriffie

Op zoek naar de rol van de raadsgriffie Op zoek naar de rol van de raadsgriffie Door: Simone van den Hurk en David Kok Uit het onderzoek hoe gemeenten sociale media gebruiken, blijkt dat raadsleden veel gebruik maken van sociale media. De vraag

Nadere informatie

RESULTATEN ENQUÊTE VERGADERSTRUCTUUR SEPTEMBER 2015

RESULTATEN ENQUÊTE VERGADERSTRUCTUUR SEPTEMBER 2015 RESULTATEN ENQUÊTE VERGADERSTRUCTUUR SEPTEMBER 2015 De enquête is ingevuld door: sleden/commissieleden 14 Collegeleden 3 4 Bij gemaakte opmerkingen vertegenwoordigt ieder streepje de opmerking van één

Nadere informatie

2006. Nr.: 06.0025 Dnst: Griffie. Werkwijze Raad en commissies 2006 2010. Leiden, 21 maart 2006.

2006. Nr.: 06.0025 Dnst: Griffie. Werkwijze Raad en commissies 2006 2010. Leiden, 21 maart 2006. 2006. Nr.: 06.0025 Werkwijze Raad en commissies 2006 2010. Leiden, 21 maart 2006. In maart 2005 heeft de fractie van D66 de Notitie Bestuurlijke Vernieuwing uitgebracht, met als ondertitel: Het Forum Lugdunum:

Nadere informatie

MEMO. Voorafgaande aan de eerste termijn van de algemene beschouwingen zijn de volgende hamerstukken geagendeerd:

MEMO. Voorafgaande aan de eerste termijn van de algemene beschouwingen zijn de volgende hamerstukken geagendeerd: MEMO Aan Van : Gemeenteraad : Griffie, H. Sepers Betreft : Begroting 10 november 2016 Datum : 4 november 2016 Beste raadsleden, Op donderdag 10 november staat de raadsvergadering in het teken van de begroting.

Nadere informatie

Verordening op de ambtelijke ondersteuning 2002

Verordening op de ambtelijke ondersteuning 2002 GEMEENTE HILVERSUM Gemeenteblad III 2002 nr. 231 Verordening op de ambtelijke ondersteuning 2002 Vastgesteld in de raadsvergadering van 4 december 2002, Gem. blad I nr. 113 bekend gemaakt op 12 december

Nadere informatie

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen Routeplanner komend uur Verbindende rol van de gemeenteraad onder druk Verdieping van de klassieke rollen van de gemeenteraad Hard

Nadere informatie

Verslag Voorbespreking Presentatie Quick Scan Lokaal Bestuur 1 december 2011

Verslag Voorbespreking Presentatie Quick Scan Lokaal Bestuur 1 december 2011 Reg. nr. 12154 intern Verslag Voorbespreking Presentatie Quick Scan Lokaal Bestuur 1 december 2011 Aanwezig: Raadsgriffie: Raadsleden en Steunfractieleden: Portefeuillehouder: Gemeentesecretaris: Genodigden:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1444998 Datum: 28 mei 2019 Portefeuillehouder: Domein / Team: Griffie Onderwerp: Wijziging Reglementen van orde voor de raad en raadscommissies 2019

Nadere informatie

Instrumentenmatrix Welk instrument kan ik als raadslid gebruiken?

Instrumentenmatrix Welk instrument kan ik als raadslid gebruiken? 1 Feitelijke/technische informatie informatieve vragen algemeen 2 Feitelijke/technische informatie informatieve vragen over raadsstukken 3 Feitelijke/technische informatie Als raadslid vragen liever per

Nadere informatie

Bijlage 2a Concept Reglement van orde Agendacommissie CONCEPT

Bijlage 2a Concept Reglement van orde Agendacommissie CONCEPT Bijlage 2a Concept Reglement van orde Agendacommissie CONCEPT Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Commissie van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen

Nadere informatie

Regeling Forum gemeente Rijswijk 2018

Regeling Forum gemeente Rijswijk 2018 De gemeenteraad van Rijswijk, Bijeen in openbare vergadering op 15 mei 2018. Gelezen het voorstel van het presidium d.d. 9 april 2018 nr. 18 010 Gelet op artikel 16 van de Gemeentewet B E S L U I T : vast

Nadere informatie

Regeling ambtelijke bijstand aan raadsleden

Regeling ambtelijke bijstand aan raadsleden Gemeente Haarlem Regeling ambtelijke bijstand aan raadsleden Verordening nr. Datum in werking 15 Paragraaf 1 Begripsomschrijvingen Artikel 1 In deze regeling wordt verstaan onder: a. bijstand: het ambtelijke

Nadere informatie

Statenvoorstel van de ondersteuningscommissie Omgevingsbeleid

Statenvoorstel van de ondersteuningscommissie Omgevingsbeleid Statenvoorstel van de ondersteuningscommissie Omgevingsbeleid Vergadering 28 maart 2018 Nummer 7078 Onderwerp Evaluatie en een volgende stap in de betrokkenheid van Provinciale Staten bij het omgevingsbeleid

Nadere informatie

a. Persoonsgegevens van politieke ambtsdragers, zoals raadsleden, raadsvolgers en collegeleden.

a. Persoonsgegevens van politieke ambtsdragers, zoals raadsleden, raadsvolgers en collegeleden. Werkbeschrijving griffie Rheden i.v.m. het verwerken van persoonsgegevens in het kader van de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG) bij werkzaamheden van griffie en raad 1 Definitie publicatie

Nadere informatie

gemeente Bronckhorst Raadsbesluit besluit: Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Behorende bij raadsvoorstel met nummer: 141127/11

gemeente Bronckhorst Raadsbesluit besluit: Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Behorende bij raadsvoorstel met nummer: 141127/11 gemeente Bronckhorst Raadsbesluit Behorende bij raadsvoorstel met nummer: 141127/11 De raad van de gemeente Bronckhorst; gelezen het voorstel van 1 oktober 2014; Gelet op de bespreking in de commissievergadering

Nadere informatie

Welkom bij de gemeenteraad

Welkom bij de gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad De gemeenteraad is het hoogste orgaan van onze gemeente. De raad vertegenwoordigt u, als inwoner van de gemeente Raalte en neemt beslissingen over allerlei belangrijke zaken

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 27 februari 2013 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART Werkwijzen vergaderstelsel gemeenteraad

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 27 februari 2013 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART Werkwijzen vergaderstelsel gemeenteraad Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART 2013 Werkwijzen vergaderstelsel gemeenteraad Voorstel: 1. Vanaf 1 april 2013 overgaan tot een maandelijkse cyclus van raadsvergaderingen. 2. In de

Nadere informatie

Bijlage 1: toelichting bij een vergadercyclus

Bijlage 1: toelichting bij een vergadercyclus Bijlage 1: toelichting bij een vergader MAANDAG 1 De begint met een vergaderavond die bestaat uit twee delen: een besluitvormend deel en een informatief deel. De raadsvergadering van een uur, gaat vooraf

Nadere informatie

Pagina 1 van 6 Versie 1 Registratienr.: Z/14/000757/742 Agendapunt 11

Pagina 1 van 6 Versie 1 Registratienr.: Z/14/000757/742 Agendapunt 11 Pagina 1 van 6 Versie 1 Afdeling: Griffie Leiderdorp, 3 juli 2014 Onderwerp: Pilot nieuwe vergaderstructuur Aan de raad. Beslispunten 1. Een pilot van een half jaar uit te voeren met een driewekelijkse

Nadere informatie

Notitie raadsvragen in soorten en maten

Notitie raadsvragen in soorten en maten Notitie raadsvragen in soorten en maten Aanleiding Het komt regelmatig voor dat raadsleden een vraag willen stellen aan het college. Over een voorstel dat het college aan de raad doet. Over een artikel

Nadere informatie

Gedragscode met betrekking tot persoonsgegevens website gemeente Dordrecht. per 25 mei 2018 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG);

Gedragscode met betrekking tot persoonsgegevens website gemeente Dordrecht. per 25 mei 2018 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG); Nr. 2054796 (Ris) Gedragscode met betrekking tot persoonsgegevens website gemeente Dordrecht De raad van de gemeente Dordrecht; gelezen de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en per 25 mei 2018 de Algemene

Nadere informatie

B E S L U I T : VERORDENING BURGERINITIATIEF MENTERWOLDE 2012

B E S L U I T : VERORDENING BURGERINITIATIEF MENTERWOLDE 2012 No.: 5/4. De raad van de gemeente Menterwolde; gelezen het Intiatiefvoorstel van de fractie van de PvdA d.d. 12 februari 2012 en het aanvullend voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d

Nadere informatie

VERGADERSTRUCTUUR GEMEENTE BUREN PER 1 JANUARI 2014

VERGADERSTRUCTUUR GEMEENTE BUREN PER 1 JANUARI 2014 VERGADERSTRUCTUUR GEMEENTE BUREN PER 1 JANUARI 2014 Op 18 februari 2013 is de werkgroep vergaderstructuur bijeen geweest. Tijdens deze vergadering zijn principe-afspraken gemaakt. Deze hebben o.a. betrekking

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2009 Nr. 45

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2009 Nr. 45 GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2009 Nr. 45 Verordening op de ambtelijke bijstand 2009 (raadsbesluit van 17 september 2009) De raad van de gemeente Utrecht, gelet op het voorstel van b. en w. Besluit vast te

Nadere informatie

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00021

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00021 DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00021 OPSCHRIFT Vergadering van 13 januari 2015 Bevoegde portefeuillehouder: Carla Breuer Onderwerp Beantwoording raadsvragen VVD over: voorgenomen landelijke sluiting van circa

Nadere informatie

Voorstel tot invoering van een nieuw instrument van de raad tijdens raadsvergaderingen.

Voorstel tot invoering van een nieuw instrument van de raad tijdens raadsvergaderingen. ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 18 juni 2009 1 OPSTELLER VOORSTEL: Griffier AFDELING: Griffie PORTEFEUILLEHOUDER: N.v.t. Agendapunt: No. /'05 Dokkum, 19 mei 2009. Onderwerp: Spoeddebat.

Nadere informatie

MEMO uur: schorsing De voorzitter schorst de vergadering. Zo hebben de fracties de tijd zich voor te bereiden op de tweede termijn.

MEMO uur: schorsing De voorzitter schorst de vergadering. Zo hebben de fracties de tijd zich voor te bereiden op de tweede termijn. MEMO Aan Van : Gemeenteraad : Griffie, Hans Sepers Betreft : Voorbereiding beantwoording vragen begroting 5 november 2015 Datum : 19 oktober 2015 Beste raadsleden, Op donderdag 5 november staat de raadsvergadering

Nadere informatie

Zichtbare politiek. kan iedereen volgen. PARTNERS+PRÖPPER Bestuurskundig onderzoek en advies

Zichtbare politiek. kan iedereen volgen. PARTNERS+PRÖPPER Bestuurskundig onderzoek en advies Zichtbare politiek kan iedereen volgen. Ondersteuning van gemeenteraden, college en ambtelijke organisatie bij het herontdekken van de politiek PARTNERS+PRÖPPER Bestuurskundig onderzoek en advies Postbus

Nadere informatie

DRAAIBOEK NAAR EEN ANDERE MANIER VAN VERGADEREN

DRAAIBOEK NAAR EEN ANDERE MANIER VAN VERGADEREN DRAAIBOEK NAAR EEN ANDERE MANIER VAN VERGADEREN Inleiding In de vergadering van de commissie Burger en Bestuur is de discussienotitie Naar een andere manier van vergaderen besproken. Geconcludeerd is dat

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR418063_1

CVDR. Nr. CVDR418063_1 CVDR Officiële uitgave van Veenendaal. Nr. CVDR418063_1 27 juni 2017 Verordening op de raadscommissies Veenendaal 2016 De raad van de gemeente Veenendaal; gelezen het voorstel van voorzitter en de griffier

Nadere informatie

Anders vergaderen in Landsmeer. Doel van de avond Waarom anders vergaderen Wat willen we bereiken Het BOB model Vergaderschema Hoe gaan we verder

Anders vergaderen in Landsmeer. Doel van de avond Waarom anders vergaderen Wat willen we bereiken Het BOB model Vergaderschema Hoe gaan we verder Doel van de avond Waarom anders vergaderen Wat willen we bereiken Het BOB model Vergaderschema Hoe gaan we verder Een duidelijk beeld krijgen van het waarom en hoe anders vergaderen een nieuwe vergaderschema

Nadere informatie

Memorie van antwoord. Convenant actieve informatieplicht

Memorie van antwoord. Convenant actieve informatieplicht Memorie van antwoord Aan : de leden van de gemeenteraad Van : het college van burgemeester en wethouders en de griffier Datum : 26 januari 2015 Onderwerp : memorie van antwoord bij Nota geheimhouding,

Nadere informatie

September 2014. Evaluatie BOB vergaderen.

September 2014. Evaluatie BOB vergaderen. September 2014 Evaluatie BOB vergaderen. Inhoudsopgave 1. Aanleiding 3 2. Evaluatie BOB model 3 3. Evaluaties 3 4. De beeldvormende vergadering 4 5. De oordeelsvormende vergadering 4 6. De besluitvormende

Nadere informatie

Regeling Forum gemeente Rijswijk 2014

Regeling Forum gemeente Rijswijk 2014 Regeling Forum gemeente Rijswijk 2014 HOOFDSTUK 1: Begripsbepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze regeling wordt verstaan onder: a) Forum Een overlegsituatie als bedoeld in artikel 2; b) Plenair

Nadere informatie

Gedragscode voor de publicatie van persoonsgegevens door de gemeenteraad van Staphorst op het raadsgedeelte van de website

Gedragscode voor de publicatie van persoonsgegevens door de gemeenteraad van Staphorst op het raadsgedeelte van de website Gedragscode voor de publicatie van persoonsgegevens door de gemeenteraad van Staphorst op het raadsgedeelte van de website De raad van de gemeente Staphorst; overwegende dat het gewenst is om richtlijnen

Nadere informatie

Lokale democratie onder / december 2017

Lokale democratie onder / december 2017 Lokale democratie onder druk @Ostaaijen / december 2017 Spoorboekje Wat is er aan de hand met de lokale democratie? - afhakende inwoners - aanhakende inwoners Rol gemeenteraad in de lokale democratie -

Nadere informatie

Toelichting. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Toelichting. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Toelichting Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 3. Taken De taken van de raadscommissies zijn vastgelegd in artikel 82, eerste lid, van de Gemeentewet. De raadscommissies bereiden de besluitvorming

Nadere informatie

Wabo = Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Bor = Besluit omgevingsrecht Awb = Algemene wet bestuursrecht vvgb = verklaring van geen bedenkingen

Wabo = Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Bor = Besluit omgevingsrecht Awb = Algemene wet bestuursrecht vvgb = verklaring van geen bedenkingen Procedure omgevingsvergunning art. 2.12 lid 1 sub a onder 3 o Wabo (voormalig projectbesluit), voor zover het gaat om het voorleggen aan de gemeenteraad Wabo = Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Bor

Nadere informatie

gelet op de voorbereidingen van en de presentaties gegeven door de raadswerkgroep vergadermodellen daarvoor ingesteld ter

gelet op de voorbereidingen van en de presentaties gegeven door de raadswerkgroep vergadermodellen daarvoor ingesteld ter De raad van de gemeente Gooise Meren; gelet op artikel 16 van de Gemeentewet; gelet op de voorbereidingen van en de presentaties gegeven door de raadswerkgroep vergadermodellen daarvoor ingesteld ter voorbereiding

Nadere informatie

Besluit vast te stellen de:

Besluit vast te stellen de: VERORDENING AUDITCOMMISSIE GEMEENTE WEERT De raad van de gemeente Weert, Gelezen het voorstel van het college d.d. 20 januari 2015, gelet op de artikelen 84, 147 en 149 van de Gemeentewet; Besluit vast

Nadere informatie

Reactie D66 op de Kadernota Wijdemeren 2018

Reactie D66 op de Kadernota Wijdemeren 2018 Reactie D66 op de Kadernota Wijdemeren 2018 Voorzitter, Voor ons ligt de Kadernota 2018. Dank aan allen die dit mogelijk hebben gemaakt en hier hard aan hebben gewerkt. D66 is verheugd met het proces dat

Nadere informatie

De voorzitter bepaalt door het lot welk lid van de gemeenteraad als eerste stemt ingeval van hoofdelijke stemming.

De voorzitter bepaalt door het lot welk lid van de gemeenteraad als eerste stemt ingeval van hoofdelijke stemming. gemeenteraad Agenda Aanvang Datum 20:00 22-09-2016 Opening en vaststellen agenda 2 Bepalen volgorde bij hoofdelijke stemming en benoeming stembureau De voorzitter bepaalt door het lot welk lid van de gemeenteraad

Nadere informatie

Stukken die op de website worden geplaatst, blijven na plaatsing op internet vindbaar.

Stukken die op de website worden geplaatst, blijven na plaatsing op internet vindbaar. Gedragscode voor de publicatie van persoonsgegevens door de gemeenteraad van de gemeente Noord-Beveland op het raadsgedeelte van de gemeentelijke website De raad van de gemeente Noord-Beveland; overwegende

Nadere informatie

Enquête evaluatie vergaderstructuur raad

Enquête evaluatie vergaderstructuur raad Enquête evaluatie vergaderstructuur raad Na de zomer van 2012 is de proef met de nieuwe vergaderstructuur van de gemeenteraad van Dongeradeel begonnen. Daarbij is afgesproken dat in december 2012 een tussentijdse

Nadere informatie

Voor wat deze agenda betreft komen de agendapunten 14 en 17 voor het spreekrecht in aanmerking.

Voor wat deze agenda betreft komen de agendapunten 14 en 17 voor het spreekrecht in aanmerking. Vergadering Gemeenteraad Oegstgeest 18-12-2014 Plaats: Raadzaal Tijd: 20:00-21:50 Voorzitter: dhr. drs. J.B. Waaijer Raadsgriffier: dhr. drs. F. Kromhout 1 Opening en mededelingen omtrent de vergadering.

Nadere informatie

Burgerinitiatief. Hoe krijgt u uw burgerinitiatief op de raadsagenda?

Burgerinitiatief. Hoe krijgt u uw burgerinitiatief op de raadsagenda? Burgerinitiatief Heeft u een concreet idee of plan? En wilt u hier serieus werk van maken? Denk dan eens aan het indienen van een burgerinitiatief bij uw gemeenteraad. Burgerinitiatief Heeft u wel eens

Nadere informatie

verordening op het raadspresidium

verordening op het raadspresidium nummer 1.1.6 regeling verordening op het raadspresidium nr. 1.1.6 de raad van de gemeente Gouda Gelezen het voorstel van het presidium van 28 juni 2014; Gelet op artikel 4 van het Reglement van Orde voor

Nadere informatie

Naar een nieuwe manier van vergaderen. November 2016

Naar een nieuwe manier van vergaderen. November 2016 Naar een nieuwe manier van vergaderen November 2016 Gebruikte bronnen Verslag heisessie 14 april 2016 Observaties Liesbeth Tettero raadsvergaderingen Eigen observaties Quick Scan Lokaal Bestuur februari

Nadere informatie

Optimalisering Politieke Markt Apeldoorn 2013

Optimalisering Politieke Markt Apeldoorn 2013 Optimalisering Politieke Markt Apeldoorn 2013 Inleiding De Politieke Markt is in 2004 ingevoerd in Apeldoorn. Aan de omvorming van de toenmalige vergaderwijze van de gemeenteraad van Apeldoorn bestaande

Nadere informatie

Voorstel aan de Gemeenteraad

Voorstel aan de Gemeenteraad Voorstel aan de Gemeenteraad 7-12-2011 Onderwerp Wijziging spelregels voor de Raadsleden van Almere (Gewijzigd) Invullen door Raadsgriffie RV-nummer: RV-7/2012 Datum: 29 maart 2012 Portefeuillehouder (n.v.t.)

Nadere informatie

Vastgesteld op 21 maart 2016

Vastgesteld op 21 maart 2016 Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Commissie van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR Rijk van Nijmegen) Vastgesteld op 21 maart 2016 Artikel

Nadere informatie

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00320

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00320 DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00320 OPSCHRIFT Vergadering van 28 april 2015 Bevoegde portefeuillehouder: Kees van Velzen Onderwerp Beantwoording raadsvragen VVD over: ophalen kunststof verpakkingsafval -

Nadere informatie

DIGITAAL AFSCHRIFT 2014_BW_00913

DIGITAAL AFSCHRIFT 2014_BW_00913 DIGITAAL AFSCHRIFT 2014_BW_00913 OPSCHRIFT Vergadering van 16 december 2014 Bevoegde portefeuillehouder: Bas Brekelmans Betrokken portefeuillehouder(s): Carla Breuer Onderwerp Beantwoording raadsvragen

Nadere informatie

VERGADERVERSLAG (kort)

VERGADERVERSLAG (kort) VERGADERVERSLAG (kort) Van : Bijeenkomst evaluatie dualisme Datum : 23 januari 2006 Aanwezig : de heer M. Visser de heer T.C.C. den Braanker de heer D. Van Meeuwen mevrouw G.J. Visser-Schlieker de heer

Nadere informatie

Trainingstraject Gemeenteraad Geldermalsen

Trainingstraject Gemeenteraad Geldermalsen Trainingstraject Gemeenteraad Geldermalsen Datum 1 december 2014 Op verzoek van Gemeente Geldermalsen Max Vermeulen, Hermie van Ommeren & Conny Smeekes Contactpersoon Debat.NL Alex Klein klein@debat.nl

Nadere informatie

Workshop provinciale besluitvorming

Workshop provinciale besluitvorming Workshop provinciale besluitvorming Joost de Wals (griffie) Annemiek Bus (Bestuurlijk Juridische Zaken) Peter van t Hoog (vz. vml. commissie Werkwijze) 3 april 2018 13.30)14.45 en 15.00)16.15 Wat gaan

Nadere informatie

FORMULIER RAADSVRAGEN

FORMULIER RAADSVRAGEN FORMULIER RAADSVRAGEN Datum : 10 maart 2016 Soort : Te behandelen/beantwoorden tijdens Debat thema Bestuur 15 maart 2016 Vragensteller : Koos van Gemeren Onderwerp : Betaald parkeren in Zeist De fractie

Nadere informatie

Raadsvergadering. 11 juni Onderwerp Vaststelling huisvestingsverordening regio Utrecht 2015, gemeente Bunnik

Raadsvergadering. 11 juni Onderwerp Vaststelling huisvestingsverordening regio Utrecht 2015, gemeente Bunnik RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 11 juni 2015 15-032 Onderwerp Vaststelling huisvestingsverordening regio Utrecht 2015, gemeente Bunnik Aan de raad, Onderwerp Vaststelling huisvestingsverordening

Nadere informatie

Notitie voorstel aanpassing werkwijze gemeenteraad Noordwijk

Notitie voorstel aanpassing werkwijze gemeenteraad Noordwijk Notitie voorstel aanpassing werkwijze gemeenteraad Noordwijk Aan : leden overleg nieuwe vergaderstructuur raad CC : Opgesteld door : Koen van Asten / Yvonne Hermans Datum : dinsdag 2 september 2014 1.

Nadere informatie

w gemeente NOTA VOOR DE RAAD

w gemeente NOTA VOOR DE RAAD NOTA VOOR Datum: 28 april 2006 Nummer raadsnota: 0006038 Ondererp: a. Wijziging taak en samenstelling Presidium. b. Benoeming leden van het Presidium. Portefeuillehouder: Burgemeester Bijlagen: 1. n..t.

Nadere informatie

Opinieronde / peiling

Opinieronde / peiling Aan de Raad Made, 01-04-14 Reg.nr. 14int01525 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Opinieronde / peiling Opinieronde / peiling: 08-05-14 Agendapunt: 7 Onderwerp: Behoeftenonderzoek voor het

Nadere informatie

Onderwerp : Verordening commissie bezwaarschriften 2012

Onderwerp : Verordening commissie bezwaarschriften 2012 Vergadering d.d. : 21 november 2012 Agendapunt : 7.3 Registratienummer : R 399654 Onderwerp : Verordening commissie bezwaarschriften 2012 De raad, het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester

Nadere informatie

Reglement van Orde voor de raadscommissies gemeente Woerden 2012

Reglement van Orde voor de raadscommissies gemeente Woerden 2012 Reglement van Orde voor de raadscommissies gemeente Woerden 2012 Artikel 1 Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. commissie: commissies ex artikel 82 van de Gemeentewet voor respectievelijk:

Nadere informatie

Functieprofiel Raadslid PACT Aalsmeer

Functieprofiel Raadslid PACT Aalsmeer Bestuur PACT Aalsmeer E-mail: info@pactaalsmeer.nl Internet: www.pactaalsmeer.nl Functieprofiel Raadslid PACT Aalsmeer De fractie van PACT Aalsmeer kent: fractiemedewerkers: leden met politieke affiniteit

Nadere informatie

1. De keuze voor een nieuw vergadermodel uit te stellen tot I juli gelezen het voorstel van het presidium van de gemeenteraad,

1. De keuze voor een nieuw vergadermodel uit te stellen tot I juli gelezen het voorstel van het presidium van de gemeenteraad, 9 G e cr e e n teffelil Ge I dêrma lsên De raad van de gemeente Geldermalsen; gelezen het voorstel van het presidium van de gemeenteraad, besluit 1. De keuze voor een nieuw vergadermodel uit te stellen

Nadere informatie