Opdrachten afdeling keramiek HAL 2017/2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opdrachten afdeling keramiek HAL 2017/2018"

Transcriptie

1 en afdeling keramiek HAL 207/208 Kneden en duwen : Experimenten met vingerdingen en voelvormen. Kneden is een belangrijke voorbereidende techniek in de keramiek: je klei wordt er soepel van, alle delen worden zorgvuldig gemengd, en de ingesloten lucht wordt eruit geperst. Vingervormpjes maken is een boeiende en aangename bezigheid: de vormpjes passen precies in de hand en volgen je handafdruk. Het thema van deze opdracht is RITME en HERHALING: een ritme ontstaat door het herhalen van vormen; Een ritme wordt boeiend doordat er soms een onderbreking is in de herhalende factor. Leren kneden en leren kijken naar de toevallige vormen die ontstaan en keuzes maken en ingrijpen in het proces. RITME leren kennen en herkennen. Ritme als leidraad gebruiken in vormen maken/boetseren. Verschillende kleisoorten leren kennen en voelen.. Oefenen in kneden. Neem een bol klei van ongeveer 20 cm doorsnede in een soepele malse klei, dit mag recup-klei zijn. Oefen de stierekop-techniek: dit is een rechtdoor kneed techniek die eenvoudig is. Zie wat er door de roterende beweging gebeurt en welke vormen er ontstaan. Je mag ook altijd experimenteren met vervorming van de basis vorm: als het ritme maar een rol blijft spelen. Oefen ook de spiraal-kneed-techniek (de Kikuneri, dit wordt gedemonstreerd). 2. Neem kleine bolletjes van een geknede bol klei. Duw deze bolletjes op talloze manieren in je handen en vingers tot kleine sculpturen: in één kneep of één duw. Dus niet gaan boetseren! Kies één interessante vingervorm die je minstens 20x herhaalt 3. Maak een horizontale compositie met de vormpjes: elke vorm vraagt om een eigen patroon en kadrering. Zoek bij welke compositie jouw gekozen vormpjes het best uitkomen. Een compositie kan symmetrisch of a-symmetrisch zijn. Hecht de vormpjes met hechtslib op een tegel (max. 20x20 cm, maar kleiner mag ook). You-tube: kikuneri of kneading, wedging. Beeldhouwers als Tony Cragg of Brancusi maakten beelden die lijken te zijn geboren uit heel eenvoudige vinger-kneedvormen. Kneden duwen rollen van een tegel maximaal 20 cm doorsnede of kleiner en je mag alle kleien die je interesseren gebruiken. De grote vormen kunnen na het uithollen worden gepolierd.eventueel kan Terra Sigillata worden toegepast als afwerkingslaag. Na de e bak (ruwbak) experimenteren we met roken.

2 en afdeling keramiek HAL 207/208 2 Kneden en duwen 2: Met vingervormpjes stapelen en spelen tot een compositie. Kleine vingervormpjes kunnen samen een monumentaal uitzicht krijgen. Bouwen met kleine vormen is een elementaire basis in het spelen, de architectuur en in de kunst. Deze opdracht werkt met hetzelfde thema als opdracht..: handvormpjes die ontstaan door een eenvoudige kneep in een bolletje klei. Hierbij draait het voornamelijk rond het SPEL en BOUWEN: stapelen, schakelen, combineren, zoeken naar vormen, kijken vol verwondering. Zoek het kind in jezelf en ontdek! Compositie maken in de vertikale richting: leren omgaan met de zwaartekracht. De verschillende hardheden-droogtegraden van de klei leren kennen en benutten. Zoek terug een mooie vinger-hand-vorm die je goed ligt. Maak er een hele reeks van en zoek naar een ruimtelijke compositie.: een toren of een ander volume. Zoek een stapeling die bij de vorm past. De gestapelde vormpjes worden in lederharde toestand met hechtslib aaneen gekleefd. Maak de vormpjes en hou ze in plastiek goed ingepakt in lederharde toestand. Het bouwen met de hechtslib gebeurt best in één keer zodat de vormpjes allemaal dezelfde vochtigheid hebben. hanvormen, krassen en met hechtslib bevestigen. Denk goed na over het vastnemen om de werken veilig in de oven te zetten: werk eventueel met een steunvorm of een setter. max. 20 cm hoogte klei naar keuze kleur van de klei eventueel roken

3 en afdeling keramiek HAL 207/208 3 Duimpotjes en handschaaltjes. Je leert met primitieve technieken een kleine serie potten en schaaltjes te maken met elk een eigen vormgeving en decoratie. De bodem is altijd rond, de vorm past in je hand. De decoratie speelt ook een rol voor de vorm. Aandacht voor vorm, rand, spanning, bodem en textuur. Maak een reeks van minimaal 3 duimpotjes die in elkaar passen: van open naar gesloten. De oudste potten werden al duizenden jaren geleden met de hand gemaakt op een heel eenvoudige wijze. Maar het lijkt eenvoudiger dan dat het is. Onze handen zijn een heel geavanceerd gereedschap maar elke techniek moet meerdere malen beoefend worden wil je er handigheid in krijgen. Afrikaanse potjes en potten worden nog steeds met deze techniek vervaardigd. De verschillende fases in het verharden van de klei leren kennen.verschillende afwerkingstechnieken ontdekken. Leren kijken naar oude keramiek. Deze opdracht loopt tijdens het hele jaar: maak gedurende het jaar elke maand een aantal duimpotjes. Zo zal je je eigen evolutie kunnen zien. Het beoefenen van een hand-vaardigheid : door ritmische bewegingen een gelijkmatige pot maken. De spanning van de vorm wordt bepaald door de contourlijn. De rand/lip, de voet en de buik van de pot... allemaal aspecten om rekening mee te houden. Kijk naar oude potten en hun decoraties. Na demonstratie: beoefen de techniek van de duimpot op een eenvoudige bolle vorm. Je handen bepalen de maximale maat van de potjes. Gaandeweg leer je de 5 stappen van een duimpot kennen:. opbouw in natte klei, 2. in vorm zetten in gesteven klei, 3. strak zetten met een groffe rasp in lederharde klei, 4. glad maken met de verschillende niertjes in lederharde klei, 5. rand afwerken en decoratie in lederharde of drogende klei. Tijdens het jaar leer je verschillende afwerkings-technieken kennen, gaande van slibs naar Terra Sigillata, naar decoratie-technieken. De duimpotjes zijn dan een ideale canvas om alles wat je ziet, uit te proberen. Engelse zoekterm in bv. Google = pinch pots Afrikaanse potten en hand build pots. Vanuit een bol wordt met de duimen en de vingers een pot ritmisch uitgehold. Dunne afwerking na verschillende verhardingsfases. Afwerken met niertjes, niertjes met tandjes, polieren met een lepel en gladafwerken met een rubberen lomer. De maat van je handen bepaalt het maximum. Probeer ook het gewicht aan te passen aan de grootte van de pot. Er zijn zoooveel verschillende afwerkingstechnieken: we starten eenvoudig: gladde afwerking door te schrapen en nadien te polieren. Het roken is ook een goede afwerkingstechniek voor duimpotjes.

4 en afdeling keramiek HAL 207/208 4 Van duimpot naar een bol naar een compositie met bollen. Door te sluiten, te openen, te combineren, te snijden, te verbinden, te breken en te... spelen... ontdek je nieuwe vormen die vanuit een eenvoudige duimpot worden gemaakt. De bol is een oervorm die overal om ons heen voorkomt in de natuur en in gemaakte vormen. Het is een vorm die de mens inspireert en ambieert. Een bol maken is een heel boeiend proces: hoe perfecter hoe moeilijker en hoe fascinerender. Door bollen te combineren ontstaat er een clustervorm die tot heel speelse vormgeving zal leiden. Over de vormgeving van een bol: bollen leren maken door het aanelkaar maken van 2 halve duimpotten. Bollen door versnijdingen aan elkaar verbinden en een compositie bouwen. Maak een bol... en nog één en nog één. Een bol in keramiek maak je hol door 2 duimpotjes te maken en die in opgesteven toestand aan elkaar vast te hechten. Wanneer de bol dan nog wat meer opgesteven is, klop je de bol rond. Door de inwendige druk van de lucht ontstaat al snel een mooie gespannen vorm. De lederharde vorm kun je nog verder rond schrapen door in een stevig blik of andere cilinder rond te draaien over de scherpe rand. Verwerk de 3 (of meer) bollen in -op -en over elkaar tot een speels geheel. Je mag de bollen gesloten laten of ook opensnijden. Met halve bollen werken kan ook. Speel met randen, diktes, open en dicht, schaduw en lijnenspel. Tip: maak eerste en kleine schets met volle bolletjes om zo je compositie te bepalen. Duimpotjes aan elkaar vast hechten en rond schrapen. Verbinden en opensnijden max. 20 cm De kleuren van de klei en eventueel Terra Sigillata en roken.

5 en afdeling keramiek HAL 207/208 5 Textuur: Textuur is de manier waarop iets is samengesteld hoe daardoor het oppervlak van het materiaal aanvoelt en hoe de structuur eruit ziet. Het is mede de textuur die het reflectievermogen, de manier waarop het licht weerkaatst, van het voorwerp bepaalt en dus hoe het eruit ziet. Textuur is belangrijk bij de afwerkingstechnieken: je kunt texturen zelf maken door klei in te drukken en ook door klei toe te voegen. Je kunt ook bestaande texturen afdrukken (stempelen en directe druk). Het is de bedoeling om een texturen onderzoek te doen. Deze experimenten dienen ter inspiratie voor de opdracht.6 en om op de tegeltjes een kleurenonderzoek te doen met kleurende oxides. Dit texturenonderzoek maak je op tegeltjes van dezelfde maat en grootte. Leren experimenteren, leren testen, textuur leren kennen en toepassen. Leren over positief en negatief; indrukken en afdrukken. Leren over de oudste reproductie-technieken. Ga op zoek naar materialen die toffe texturen geven door in de klei te drukken: in de natuur, in je tuin, in je keuken, op je huid... Experimenteer met deze texturen af te drukken in de klei: in patroon of juist willekeurig. Als er texturen bij zijn die je aanstaan: kun je een textuur-stempeltje maken (op een bolletje of een rolletje) zodat het gemakkelijk is om deze textuur te herhalen. Maak 0 tegeltjes: je kunt plaatjes kloppen met de hand, rollen met een deegroller of onder de slabroller. De tegeltjes snijd je op maat als de klei al wat opgesteven is. De textuur kun je aanbrengen als de klei nat is, wat opgesteven of zelfs als de klei leerhard is... telkens zal het resultaat anders zijn. Textuur kun je maken door. materiaal af te drukken 2. door een voorwerp in een ritme te herhalen door 3. een tekening/textuur te krassen 4. of door een ritme met vormpjes te boetseren op een tegeltje. Nadat de tegels gebakken zijn kan je hierop je kleurenonderzoek maken met verschillende metaaloxides. Dit wordt gedemonstreerd. Als je in google afbeeldingen textures intypt krijg je bladzijdes vol met heel boeiende texturen in alle soorten materialen. Afdrukken, opdrukken en stempelen Proefplaatjes maximaal de maat van je handpalm. De duimpot maximaal de maat van je hand. experimenteren met oxides en slibs, zonder glazuur.

6 en afdeling keramiek HAL 207/208 6 Duimpot-mal met textuur: het maken van een negatieve vorm met een textuur resulteert in een positieve vorm met een opliggende (positieve) textuur. Een eenvoudige schaal, kom of potje dat met de hand gevormd is kan je ook in serie-productie maken. In de oudheid (vanaf circa 00 v. Chr.) werd er met deze eenvoudige reproductie-techniek een pracht van rood-bakkende keramiek vervaardigd in de streek Toscane. Door de poreusheid van de klei te benutten kan een mal uit gebakken klei gemakkelijk 00 keer gebruikt worden om een afdruk in te maken. Leren denken in positief-negatief. Een eigen ontwerp maken van vorm en textuur. Het leren afdrukken en reproduceren van een eenvoudige -eendelige- gemouleerde vorm. Ontwerp een schaaltje, potje of kommetje. Dit kan een functioneel voorwerp worden. Je kunt je ontwerp tekenen of meteen in 3D als duimpot uitvoeren. Vorm het negatief van dit ontwerp in een dikwandige duimpot. Dit kan op het zicht maar je kan ook een plastiekje leggen tussen een 3D (lederhard) ontwerp en de dikke laag voor de malvorm die je er rond boetseert. Maak de wand van deze malvorm dik genoeg: zeker cm. Dit is niet alleen voor de stevigheid maar ook voor het opnemen van het vocht uit de drukvorm. De duimpot moet lossend zijn: de rand mag niet smaller zijn als de bodem. Breng aan de binnenzijde van de pot een textuur aan naar keuze (max. 2mm diep) = negatieve afdruk. Bekijk goed waar de textuur het mooist op de pot tot zijn recht komt (de bodem heeft niet zoveel zin ;-) Laat deze pot drogen en ruw-bakken. Voordat je begint met het afdrukken van de klei maak je je moule altijd nat. Druk een aantal potjes naar keuze af, in één of meerdere soorten klei. Deze potjes kunnen gebruikt worden in het onderzoek naar kleuren door middel van oxides. De moule techniek stamt uit de tijd van de romeinen: roman pots (Arretine ware) Drukmal, duimpotten, texturen aanbrengen. klei naar keuze slibs en oxides roken

7 en afdeling keramiek HAL 207/208 7 Slibs maken en testen: experimenteren met verschillende gronstoffen is in de keramiek een essentieel onderdeel van het proces. Je zoekt in de enorme hoeveelheid mogelijkheden, technieken, kleuren en verwerkingen je eigen stijl en smaak. Deze opdracht draait dus niet om een eindresultaat maar om een zoekproces. Slib - een ander woord ervoor is engobe - is een vloeibare kleisubstantie met de verwerkingsdikte van plakkaatverf. Aan deze kleisubstantie kunnen kleurstoffen worden toegevoegd in de vorm van oxides (natuurlijke metalen) of stains (gefabriceerde kleurstoffen op basis van metaaloxides). Het pallet is eindeloos. Elke stooktemperatuur heeft namelijk ook nog eens zijn eigen kleurintensiteit. En dan hebben we het nog niet over glans-mogelijkheden (maar dat is voor volgend jaar ;-) Leren kennen en opzoeken van engobe-slib-recepten. Het leren maken, samenstellen, afwegen van recepten. Veilig leren werken. Leren kleurstalen te maken op een methodische manier. Maak tussendoor alvast maar wat testtegeltjes. Een vaste maat is handig om ze bij te houden. Je kunt ook test potjes maken. Je kiest wat jij het gemakkelijkste vindt. De verschillende slib-recepten worden tijdens de les besproken en zullen ook op de website te vinden zijn. Een slib maak je door de juiste ingredienten af te wegen en te mengen met rheomix en water. Dit is een groepswerkje: we maken een paar basisrecepten waaraan je zelf je kleur kunt toevoegen. Mengingen zijn ook mogelijk. Het wordt uitgelegd hoe je het best je mengingen kunt maken (bv. line-blendings of 50-50methode) en noteer alles zorgvuldig in een notitie-boekje/receptenboekje. Maak een reeks stalen waarvan je de kleuren mooi vindt: hiermee kun je opdrachten in de toekomst beschilderen, bespuiten, sponsen, scrafitto etc... slib-ware engoberecipes op pinterest of glazy slibs leren samenstellen aan de hand van een recept afwegen van ingredienten mengen en toepassen van slibs kleurstalen maken max. afmeting van tegel: 0x0 slibs

8 en afdeling keramiek HAL 207/208 8 Oude potvormen: Je kiest een afbeelding van een oude keramieken potvorm of vaasvorm en laat je beindrukken door de ongelofelijke vakmanschap van primitieve culturen. Kies je oude pot zorgvuldig: kies uit hand-opgebouwde potten en let ook op de maten. De bakermat van de keramiek bevindt zich in Mesopotamië (oud Irak, Iran). In het oude China, Mexico, Afrika, Zuid Amerika... overal ter wereld heeft men prachtig vervaardige keramiek terug gevonden. De potscherven getuigen van een ongelofelijke handvaardigheid en materiaalkennis met eenvoudige middelen. Leren over oude keramiek. Leren wat vormspanning is. Leren opbouwen met rolletjes. Decoratietechnieken toepassen op een vorm zodat de vorm versterkt wordt. Oude potten zijn gebaseerd op een aantal basisvormen: waterpotten, opslagvaten, wijn -en olieflessen, urnen. Ga op zoek naar een pot die je mooi vindt. Kijk bij culturen die je inspirerend vindt en die je aanspreken. Teken de pot na in de juiste verhoudingen maar met een maximale hoogte van 5 cm. Maak vervolgens een sjabloon in dik karton (bv. de grijze kartonnen achterkant van een schrijfblok) de negatieve vorm heb je nodig. Maak de pot na in een klein formaat maximaal 5 cm hoogte, -in de rolletjes techniek- waarin je de vorm onderzoekt en de verhoudingen leert kennen. Door dit klein formaat heb je nog geen last van de zwaartekracht en kun je je goed op de vorm concentreren. Deze kleine pot is de leidraad voor de volgende, grote pot... De decoratie van de originele pot mag je proberen na te maken, maar je mag ook een vereenvoudigde interpretatie ontwerpen op je vorm: zorg altijd dat vorm en decoratie bij elkaar aansluiten dan zullen ze elkaar versterken. Archeologische boeken of websites, musea (bv; museum van Kunst en geschiedenis in Brussel) google afbeeldingen: ancient pots, ancient vessels Opbouwen met rolletjes, hechten met slib, vormen met een houten klopper, vormspanning zoeken, schrapen met de verschillende niertjes. Gladde afwerking, textuur aanbrengen. max. 40cm Primitieve technieken: aanbrengen van texturen door opboetseren, textuur afdrukken, krassen. Schilderen met gekleurde slibs. Afwerken met Terra Sigillata.

9 en afdeling keramiek HAL 207/208 9 Eigen interpretatie van grote potvorm. Baseer je op de pot uit de vorige opdracht en maak je eigen hedendaagse interpretatie. Ontwerp een grote pot of vaas waarbij je je inspireert op een oude pot/vaas Je onderzoekt de verschillende culturen en bekijkt of je afwerkingen van soortgelijke vormen zou kunnen gebruiken op je eigen pot. In de keramiek is alles al gedaan... als je in een vakgebied van jaar oud werkt kan je niet verwachten dat je het ei terug kunt uitvinden. Wel echter kun je je eigen accenten leggen en je eigen klemtonen zoeken. Door de unieke combinatie van verschillende elementen kun je toch wel je eigen stijl in vorm, kleur en techniek ontwikkelen. In deze opdracht draait het daarom: zoek een eigen interpretatie van een pot. vaste-opdracht Een oude pot leren analyseren en vormelementen accentueren-veranderen-stileren-vervormen om zo tot een eigen interpretatie te komen. Het verder ontwikkelen van de rolletjes techniek in een groter formaat. Ontwerp een eigen versie van een oude pot in het nieuw; je mag hierbij elementen copieëren en proberen na te maken - of overtreffen ;-) Bekijk de pot waarop je je inspireert goed: analyseer wat de pot zo typeert, wat jou zo aanspreekt. Neem die vorm-elementen en stileer ze, of vergroot ze, of vervorm ze of... zoek naar een hedendaagse en eigen vormgeving. Doe iets met je pot: maak een insnijding, een andere hals, vergroot of verklein de handgrepen, ontwerp een decoratie/beschildering die iets toevoegt... Werk nu ook zeker weer met een sjabloon (denk niet... ik weet het nu wel ;-) Ontwerp je pot op papier: teken het uit in de juiste verhoudingen. Zet de contour over op stevig karton en snij het uit. Hoe groter je gaat hoe meer je tegen de zwaartekracht moet vechten. Klei is zwaar en stort onherroepelijk in als je te snel bouwt. Ook vervormingen en verzakkingen zul je moeten leren beteugelen. De kleikeuze is heel belangrijk bij deze opdracht: de afwerking en bakkleur bepalen de uitstraling van je pot. Pinterest en Google afbeeldingen staan vol met oude en hedendaagse keramiek. Gebruik engelse zoektermen dan vind je nog meer: ancient pottery, handmade pots, ancient ceramics. Magdalena Odundo, Kati Tuominen, Ashraf Hanna, Ai Wei Wei zijn een paar van de vele keramisten die hun eigen werk inspireren op de eindeloze geschiedenis van de keramiek. Handopbouwen met rolletjes. max. maat die je zelf kunt dragen om in de oven te zetten! Het mag altijd kleiner natuurlijk. Naar keuze: alle technieken die tot nu toe behandeld zijn kan je gebruiken. Geen glazuur dus.

10 en afdeling keramiek HAL 207/208 0 Steen: klei is afkomstig van rotsen, de kleinste deeltjes worden door erosie, weer en wind afgevoerd door water. De kleimassa is flexibel en mals en geeft oneindige mogelijkheden qua vorm en afwerking. Deze opdracht is een ode aan de oermassa van de klei: de steen, de kei, de rots, de kiezel... terug vormen uit klei. Het lijkt simpel, toch? Een steen naboetseren is een heel karwei; een vorm bestuderen met je ogen en vervolgens de vorm via je handen terug om zetten in een volume. Het vraagt een hele zoektocht met doorzettingsvermogen en veel geduld. Leren kijken, leren voelen, leren copiëren, leren experimenteren. keuze-opdracht Kies een steen, een kei of een kiezel van ongeveer de grote die in je hand past. (best een ruwe steen, geen gepolierde) Bekijk de steen goed: kies een referentievlak en zoek hoe het volume is opgebouwd. Een goede manier om een referentie in de ruimte te nemen is denkbeeldig een kubus rondom je steen te tekenen. En de kanten van de steen tegenover de rechte vlakken van de kubus te zetten. Je kunt ofwel de steen opbouwen uit klei ofwel je steen wegsnijden uit een grotere homp klei, ook een combinatie van technieken is mogelijk. Draai je vorm continu in de ruimte, draai je steen mee. Vergeet de onderkant niet als volwaardig vlak te beschouwen. Bedenk dat de steen ongeveer even groot moet zijn als je copie: 0% krimp... De bedoeling is dat je achteraf niet kunt zien wat je origineel is, en wat je copie. Met het mengen van de juiste kleuren en oxides start de volgende zoektocht: laag na laag wordt je steen echter. Grotere stenen moeten worden uitgehold. boulder pebble volboetseren en uithollen, werken met oxides en kleurstoffen, werken met texturen. passend in je hand wordt bepaald door je steen

11 en afdeling keramiek HAL 207/208 Container binnenste buiten: met textuur en kleurende oxides. Met een container wordt een vorm bedoeld die inhoud bevat: een volume met een opening, al dan niet met deksel. Een container bouw je met platen: rechte of gekromde platen. De textuur verbindt de vorm van binnen naar buiten of andersom. Speel met textuur. Je kunt er de vorm mee accentueren. Platen rollen, tegels maken: je ontdekt hierbij een speciale eigenschap van de klei. Klei heeft een geheugen! Op de gebakken container kan er geëxperimenteerd worden met kleuren en oxides, slibs en Terra Sigillata. keuze-opdracht Experimenteren met de plaattechniek en textuur. Bouwen met platen is een techniek waarbij je elke handeling in de juiste droogfase van de klei moet uitvoeren, of je werkstuk kan barsten. Om te bouwen met platen maak je best een plan: maak een patroon en werk stap voor stap. De platen kun je best met textuur bewerken voordat je ze versnijdt en ze in een steunvorm legt om op te stijven. Deze steunvorm kan een stuk buis zijn of een rechte plank. De krimp van de plaatjes gebeurt in de tegenovergestelde richting van het uitrollen: de klei kan gaan krullen of gaan golven in de oven. Je kunt dit probleem wat ondervangen door in veel verschillende richtingen de klei geleidelijk uit te rollen. Ook traag drogen is de boodschap. Textuur kan je zelf vormen door het ritmisch indrukken van een gereedschap, door klei op de tegel aan te brengen of weg te halen. Je kan de textuur ook afdrukken met stempels of textuurmateriaal. Je kan heel plat materiaal ook samen met de kleitegels onder de slabroller doorhalen. Je kunt de verbindingshoeken van je container in verstek snijden: zo ontstaat een groter raakvlak. De techniek wordt je gedemonstreerd. Pinterest: ceramic container, slabs Platen rollen, drogen op een steunvorm of moule, texturen maken of aanbrengen, werken met decoratietechnieken die gedurende het jaar behandeld zijn. 5x5 cm werk nog niet te groot: platen van 30x30 breken gemakkelijker... vrij te kiezen

12 en afdeling keramiek HAL 207/208 De kleur van de aarde onder onze voeten. Klei vind je overal. In de streek waar we wonen/werken/rondrijden kun je de kleur van de aarde zien aan de hand van de kleur van de bakstenen van de (oude) huizen. Er werd vroeger niet gesleurd met bakstenen :-) Door middel van een groepswerk onderzoeken we de kleur van de aarde in Heist-op-den-Berg. 2 Klei onderzoek, klei-zuivering, klei-verwerking... het is niet moeilijk en klei is overal. Door middel van samen te werken leren we klei te prepareren die recht uit de grond komt en we maken tegels. Deze tegels dienen om een groot tegeltableau te leggen in een overkoepelend groepsproject met alle keramiekafdelingen uit Vlaanderen. Het thema is landschap, aarde, omgeving en vooral KLEI Samenwerken, leren klei prepareren en klei delven. De bedoeling is om tijdens een workshop, gedurende de lessen van één week, klei uit de grond in onze omgeving te vinden, te delven, te prepareren èn natuurlijk te gebruiken. groep-opdracht Ieder krijgt een oppervlak van 33cm x 33cm om een tegel (of meerdere wat kleinere tegels) te maken met deze klei uit Heist. Wat je met de tegel doet mag je zelf bepalen: je kunt in de klei je eigen ideeën, stijl, smaak, onderzoek, experiment leggen. Het enige dat vaststaat is de maat en het materiaal: 33x33cm en de klei uit Heist. Je kunt ook met meerdere studenten afspreken om samen een landschap van tegels te vormen die op elkaar aansluiten. Deze uitwerkingen kunnen tijdens de workshopweek besproken worden. De planning voor deze workshop staat nog niet helemaal vast maar de deadline al wel :-) 4 maart. Deze tegels worden tentoongesteld tijdens een groot groepsproject in de Normaalschool van Lier tijdens de maand april. ateliernl.com klei delven en prepareren max. 33x33 cm of kleinere tegels die binnen die maat passen enkel de klei uit de streek

De maat van je handen bepaalt het maximum. Probeer ook het gewicht aan te passen aan de grootte van de pot.

De maat van je handen bepaalt het maximum. Probeer ook het gewicht aan te passen aan de grootte van de pot. en afdeling keramiek 205/206 jaar- opdracht Duimpotjes en handschaaltjes. Je leert met primitieve technieken een kleine serie potten en schaaltjes te maken met elk een eigen vormgeving en decoratie. De

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2018/2019

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2018/2019 . Kneden en duwen : Experimenten met vingerdingen en voelvormen. Kneden is een belangrijke voorbereidende techniek in de keramiek: je klei wordt er soepel van, alle delen worden zorgvuldig gemengd, en

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2016/2017

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2016/2017 en afdeling keramiek HAL 206/207 Duimpotjes en handschaaltjes. Je leert met primitieve technieken een kleine serie potten en schaaltjes te maken met elk een eigen vormgeving en decoratie. De bodem is altijd

Nadere informatie

Wat is klei? klei is een

Wat is klei? klei is een Over klei Wat is klei? Keramiek komt van het griekse woord Keramos en betekent gebakken aarde. klei is een verpulverd gesteente klei kun je gemakkelijk vinden naast rivieren en aan de kust. klei bestaat

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2017/2018

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2017/2018 en afdeling keramiek HAL 2017/2018 1 Ontwikkelen van matte glazuren Vanuit een bestaande glanzende glazuur kan op verschillende manieren een matte glazuur ontwikkeld worden. De bedoeling is om vanuit een

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2018/2019

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2018/2019 en afdeling keramiek HAL 018/019 1.1 vaste-opdracht Container Met een container wordt een vorm bedoeld die inhoud bevat: een volume met een opening, al dan niet met deksel. Een container bouw je met platen.

Nadere informatie

DOWN TO EARTH LOGBOEK

DOWN TO EARTH LOGBOEK 1 DOWN TO EARTH LOGBOEK DOWN TO EARTH 2 OPDRACHT 1: plak hier de vier afbeeldingen die je verzameld hebt. Welke overeenkomsten zie je? Schrijf deze op. OPDRACHT 2: 3 vul het schema aan met 6 foto s. Bekijk

Nadere informatie

Wat is klei? Keramiek komt van het griekse woord Keramos en betekent gebakken aarde.

Wat is klei? Keramiek komt van het griekse woord Keramos en betekent gebakken aarde. Over klei Wat is klei? Keramiek komt van het griekse woord Keramos en betekent gebakken aarde. klei is een sedimentair gesteente: klei kun je gemakkelijk vinden naast rivieren en aan de kust. klei bestaat

Nadere informatie

HAL Opdrachten Draaiklas keramiek 2018/2019

HAL Opdrachten Draaiklas keramiek 2018/2019 Duimpotten vanuit een bolletje Door duimpotten maken is de ideale voorbereiding op het draaien. Maak een serie van minstens 5 duimpotten waarbij je aandacht hebt voor de vormspanning, voor de verhoudingen,

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2017/2018

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2017/2018 en afdeling keramiek HAL 017/018 1 vaste-opdracht Werken met plaaster: omgekeerd denken Gieten met plaaster in een vorm levert van een negatieve vorm een postiieve vorm op. Door deze vorm dan te versnijden/verzagen

Nadere informatie

Leren stileren, leren abstraheren, leren combineren, leren vormgeven. Een eigenheid in je vormgeving leggen. De vorm-gevings-kapstok leren kennen.

Leren stileren, leren abstraheren, leren combineren, leren vormgeven. Een eigenheid in je vormgeving leggen. De vorm-gevings-kapstok leren kennen. 1 jaar- opdracht Vormen uit de natuur stileren en een compositie samenstellen. Deze opdracht is een ode aan de natuur: de steen, de schelp, de knop, het blad of de zaaddoos. De vormen en volumes die je

Nadere informatie

Vezelklei. Papierklei, vlasklei, textielvezelklei...

Vezelklei. Papierklei, vlasklei, textielvezelklei... Vezelklei Papierklei, vlasklei, textielvezelklei... PAPIERKLEI = PAPIERMACHé ( voor sommigen toch... ;-) maar het kan ook anders... Wat is papierklei: een mengsel van papierpulp (cellulose-vezels) en klei

Nadere informatie

Handleiding 3D UV hars.

Handleiding 3D UV hars. Handleiding 3D UV hars. Materialen: UV-Hars Polimeerklei (Fimo, Cernit of een ander merk) Sieraadkast (blanks) Pigmentpoeders Penceel voor pigment poeder Penceel voor UV Hars Flexibele gas aansteker (navulbaar)

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2018/2019

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2018/2019 1.1 vaste-opdracht Container Met een container wordt een vorm bedoeld die inhoud bevat: een volume met een opening, al dan niet met deksel. Een container bouw je met platen. Je kunt spelen met diktes,

Nadere informatie

Les 6 Tegeltjes leggen

Les 6 Tegeltjes leggen Les 6 Tegeltjes leggen Kern In deze les maken en onderzoeken de leerlingen patronen vanuit één eenvoudige basistegel. De focus ligt op kenmerken van (regelmatige) patronen, zoals vormen van herhaling,

Nadere informatie

Schilderen op leer. Door Rebecca Siccama

Schilderen op leer. Door Rebecca Siccama Schilderen op leer Door Rebecca Siccama Inleiding Ben jij altijd op zoek naar iets bijzonders? Wil je graag origineel zijn en niet meedoen met de grijze massa? Ben jij die creatieve vrouw, die er graag

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018 Cursus/workshop Aantal lessen Aanvang Kosten p.p Keramische vormgeving 25 18 sept 2017 310,- 20 sept 2017 310,- Raku 4 Op afspraak 95,- Gebarsten

Nadere informatie

Keramiek. College kunstacademie Utrecht HKU

Keramiek. College kunstacademie Utrecht HKU Keramiek Keramiek College kunstacademie Utrecht HKU Materialen Keramiek - Inleiding / Geschiedenis - Keramiek in gebruik - Soorten keramiek - Soorten klei / basismateriaal - Verwerken basismateriaal -

Nadere informatie

Ontwerpen in 3D. in dit programma uitgewerkt.

Ontwerpen in 3D. in dit programma uitgewerkt. CKV 3 VWO Ontwerpen in 3D Keramiek Het doel van deze lessen is het maken van een keramische vorm in gietklei. Deze vorm ontstaat uit een studie waarbij je ruimtelijke schetsen maakt in een kubus. Het aardige

Nadere informatie

beeldanalyse-kunstbeschouwing

beeldanalyse-kunstbeschouwing beeldanalyse-kunstbeschouwing Bij het kijken naar kunstwerken kun je je allerlei vragen stellen wat het kunstwerk met je doet. Door aandachtig te kijken verzamel je informatie over vorm en inhoud. In deze

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

Een verhaal uit het tijdschrift Handwerken zonder grenzen. ( 4/81 )

Een verhaal uit het tijdschrift Handwerken zonder grenzen. ( 4/81 ) VILTEN Een verhaal uit het tijdschrift Handwerken zonder grenzen. ( 4/81 ) De GESCHIEDENIS: Het vilten of vervilten van wol is een heel oude techniek en was en is verspreid over de hele wereld. Er werd

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019 Cursus/workshop Keramische vormgeving Later instromen gedurende de cursus mogelijk. Aantal lessen Aanvang Kosten p.p 25x 3u 17 sept 2018 310,- 19

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen ZOEKEN Weet jij wat een zoeker is? Hierboven is er een getekend. Hij wordt gebruikt bij het zoeken naar een geschikt gedeelte om te tekenen. Zo n zoeker heeft brede randen en geeft je als het ware een

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018 Cursus/workshop Keramische vormgeving (losse lessen op woe middag 15,--) Aantal lessen Aanvang Kosten p.p 25x 3u 18 sept 2017 310,- 20 sept 2017

Nadere informatie

Lessenoverzicht Winkel om de hoek

Lessenoverzicht Winkel om de hoek Les 1 Winkels op foto's Winkels die meedoen Les 2a De groenteman Les 2b De bakker Inhoud U leest het verhaaltje over meneer Schrokop voor. U bekijkt met de leerlingen foto s van winkels in de buurt. Wat

Nadere informatie

! Druk het Broken China kussen enkele malen op het kraftsheet.

! Druk het Broken China kussen enkele malen op het kraftsheet. Let it Snow! deel 2! Goedemorgen! Hebben we vorige week een start gemaakt met de basis van de bol, vandaag gaan we verder met de pagina's en de kaften. We bewerken de ondergronden met verschillende technieken.

Nadere informatie

Lesmateriaal bovenbouw

Lesmateriaal bovenbouw Lesmateriaal bovenbouw Workshopdag Satellieten 8 oktober 2008 Space Expo, Noordwijk Bouw je eigen telescoop Benieuwd naar het oppervlak van de maan? Of de ringen van Saturnus? Deze dingen staan te ver

Nadere informatie

Wandverwarming in de Noordoostpolder.

Wandverwarming in de Noordoostpolder. Wandverwarming in de Noordoostpolder. Na dat we de tekeningen klaar hadden voor onze aanbouw, kwamen we tot de conclusie dat we te weinig ruimte haddeen voor het plaatsen van radiatoren, zonder dat ze

Nadere informatie

Keramiek Keramiek HKU. Materialen College kunstacademie Utrecht. Keramiek, woordenlijst. Keramiek

Keramiek Keramiek HKU. Materialen College kunstacademie Utrecht. Keramiek, woordenlijst. Keramiek College kunstacademie Utrecht HKU - in gebruik, woordenlijst Soorten: Steengoed Aardewerk Terracotta Porselein Bone China Vormen Draaien Handvormen Opbouwen Extruderen Massief Proces: Winning Voorbereiding

Nadere informatie

Het werkproces - Van klei tot pot

Het werkproces - Van klei tot pot Het werkproces - Van klei tot pot Op deze pagina wil ik, voor degenen die daar nog niet mee bekend zijn, het werkproces van klei tot pot beschrijven. Klei Het hele gebeuren begint met de klei. Tegenwoordig

Nadere informatie

Huppel de pup. Zaag 40 cm rondhout af. Gebruik een verstekbak en een toffelzaag.

Huppel de pup. Zaag 40 cm rondhout af. Gebruik een verstekbak en een toffelzaag. Dit heb je nodig: rondhout 6mm, handboor + 6mm boortje, plankje 10x10 cm, ijzerdraad 1,2 mm, houtlijm, kniptang, kurk, chenilledraad, push-pins, stiften, materialen om de kruk te versieren Beweging/Mechanica

Nadere informatie

Mens in actie. Zo groot ben jij!

Mens in actie. Zo groot ben jij! Handvaardigheid klas 2H/V februari 2015 Mens in actie Op de foto hiernaast is een bronzen beeld van een schaatser te zien, aangebracht aan de muur van het stadhuis van Haastrecht. Het beeld is gemaakt

Nadere informatie

Titel: Pollocken. (met dank aan Gabriëlla van Dijk ea) Bouw: groep 1. Tijdsindicatie totaal: 20 min.

Titel: Pollocken. (met dank aan Gabriëlla van Dijk ea) Bouw: groep 1. Tijdsindicatie totaal: 20 min. Titel: Pollocken. (met dank aan Gabriëlla van Dijk ea) Bouw: groep 1 Tijdsindicatie totaal: 20 min. Doel van de les: Aan het eind van de les hebben de leerlingen een schildering gemaakt op de manier van

Nadere informatie

Aan de draaischijf Draaiklei [47], Klei centreren [49], Een cilinder draaien [54], Open vormen [70], Vlakke vormen [72], Een serie draaien [75],

Aan de draaischijf Draaiklei [47], Klei centreren [49], Een cilinder draaien [54], Open vormen [70], Vlakke vormen [72], Een serie draaien [75], Aan de draaischijf Draaiklei [47], Klei centreren [49], Een cilinder draaien [54], Open vormen [70], Vlakke vormen [72], Een serie draaien [75], Draaien op een afneembare plaat [75], Onderdelen aan een

Nadere informatie

www.lisetteschoenmaker.com

www.lisetteschoenmaker.com Jouw droomkeuken in 7 stappen Dag aanstaande keukenprinses! Ben je hopeloos op zoek naar een nieuwe keuken? Zie je door de bomen het bos niet meer? En is de moed je in de schoenen gezakt? Of wil je de

Nadere informatie

versie 23-10-2004 01. Ik ga een standaard 4 inch ophangrand verkleinen. Een grotere ophangrand is eenvoudiger te verkleinen.

versie 23-10-2004 01. Ik ga een standaard 4 inch ophangrand verkleinen. Een grotere ophangrand is eenvoudiger te verkleinen. Beschrijving verkleining ophangrand: Benodigdheden: 1. Scherp Stanley mes. 2. Metalen liniaal op rechte metalen lat om langs te snijden. 3. Ondergrond om op te snijden. 4. standaard plakband. 5. schaar.

Nadere informatie

joy gardens uitgebreide leginstructies

joy gardens uitgebreide leginstructies joy gardens uitgebreide leginstructies Joy Gardens is een turn-key systeem, wereldwijd geïnstalleerd met de Joy filosofie: Alleen met een perfecte installatie zul je het meest van jouw Joy gras genieten.

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2019-2020 Cursus/workshop Aantal lessen Aanvang Kosten p.p Keramische vormgeving 25 x 3u 16 sept 2019 397,50 Later instromen gedurende de cursus mogelijk. middag/avond

Nadere informatie

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt!

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt! Kunst&Cultuur leeropgave1 Introductie IT S MY WORLD IK BEN... BEELDENDE VORMING Bij beeldende vorming creëer je met je handen. Jij maakt wie je zelf bent! MUZIEK Bij muziek ga je aan de slag met het thema

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019 Cursus/workshop Aantal lessen Aanvang Kosten p.p Keramische vormgeving 25x 3u 17 sept 2018 387,50 Later instromen gedurende de cursus mogelijk. middag/avond

Nadere informatie

Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu

Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Les 3: De basis methodes om jonge planten te vormen door bedrading(deel 2) Door Isamu Enomoto (officieel lector van de Japanse Satsuki Vereniging)

Nadere informatie

Begrippenlijst periode 1. Tekenen Klas 2, Roncalli mavo. Vorm

Begrippenlijst periode 1. Tekenen Klas 2, Roncalli mavo. Vorm Begrippenlijst periode 1 Tekenen Klas 2, Roncalli mavo Vorm 1. Vormentaal Alles wat je om je heen ziet heeft een bepaalde vorm. Vormen kunnen bepaalde gedachten oproepen. Kijk maar naar afbeelding 1 en

Nadere informatie

Creatieve Workshop rond feestdagen

Creatieve Workshop rond feestdagen Creatieve Workshop rond feestdagen Creatieve Workshop rond feestdagen... 1 Eiwitarme marsepein verwerken tot leuke figuurtjes... 2 Recept marsepein... 2 Kleuren van marsepein... 3 Recept suikerlijm...

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

TARTE TATIN HET KLASSIEKE FRANSE DESSERT, GEVARIEERD MET PEER. Jurrijan.com, recepten download

TARTE TATIN HET KLASSIEKE FRANSE DESSERT, GEVARIEERD MET PEER. Jurrijan.com, recepten download 1 Dit dessert kan mislukken, want je bakt de taart ondersteboven, maar het is zo heerlijk en geeft veel voldoening wanneer het lukt. De vulling is origineel met appel, maar peren, pruimen of zelfs ananas

Nadere informatie

54 beeldaspecten kleur. 55 beeldende kunst, architectuur, en vormgeving directe omgeving. 54 beeldaspecten compositie

54 beeldaspecten kleur. 55 beeldende kunst, architectuur, en vormgeving directe omgeving. 54 beeldaspecten compositie techniek materiaal te gebruiken bij kerndoel: voorbeeld / afbeelding scheuren in vorm en tijdschriften 54 beeldaspecten kleur papier voor ondergrond kleur glutofix (papierlijm) 3B knippen op thema tijdschriften

Nadere informatie

INTEGRALE (1) OPDRACHT

INTEGRALE (1) OPDRACHT INTEGRALE (1) OPDRACHT cohort 2017-2021 verpakking Wat is een integrale opdracht? Is een opdracht die vakoverstijgend is. Praktijkvakken Startend Ondernemen Vormgeven Integrale opdracht Digilab Een integrale

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2016 / 2017

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2016 / 2017 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2016 / 2017 Groepsworkshop: Keramische sieraden De workshop bestaat uit 2 dagdelen verspreid over 2 weken Ochtend/middag of avond (datum in overleg) 2 lessen

Nadere informatie

Katarina Natalie Andersen. 51 DIY projecten

Katarina Natalie Andersen. 51 DIY projecten Katarina Natalie Andersen 51 DIY projecten 02 Inhoud voorwoord 8 inspiratie 11 hulpstukken 12 beton 15 tafellamp......................................... 18 eierdopje.........................................

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dagproject: Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dagproject: Een beestenboel op school. TITEL Leerjaar Groep 5 en 6. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles-beest met bewegende delen (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dagproject: Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Het huis van vertrouwen

Het huis van vertrouwen Het huis van vertrouwen Handleiding bij het kartonnen MODEL van IDGP. A. Het huis bestaat uit volgende onderdelen: 1. Grondvlak 2. Fundamenten: hoop liefde roeping 3. De bodem: lichaam 4. De binnenmuren:

Nadere informatie

Inhoud. 11 Verkoopondersteuning. Ontdek je huis. Licht+lampen. Meubels. Kleuren. Materialen. Bakstenen en dakpannen. Stoffering. website.

Inhoud. 11 Verkoopondersteuning. Ontdek je huis. Licht+lampen. Meubels. Kleuren. Materialen. Bakstenen en dakpannen. Stoffering. website. Inhoud Ontdek je huis 1 Kleuren 2 Materialen 3 Meubels 5 Stoffering 6 Licht+lampen 7 Bakstenen en dakpannen 11 Verkoopondersteuning 14 website presentatie brochures Ontdek je huis Online uw woning inrichten

Nadere informatie

Les 8 ruimtelijke patronen

Les 8 ruimtelijke patronen Les 8 ruimtelijke patronen Kern van de les - Leerlingen verkennen patronen op en van ruimtelijke objecten en redeneren erover. - Ze onderzoeken hoe een patroon dat ze ontwerpen op de uitslag van het balkje

Nadere informatie

21 december DE BAKSTEEN Wat weet je ervan? 1 CM groep.. Verslag voor het vak Computervaardigheden 1 Lector: Astrid Ramakers

21 december DE BAKSTEEN Wat weet je ervan? 1 CM groep.. Verslag voor het vak Computervaardigheden 1 Lector: Astrid Ramakers 21 december 2013 DE BAKSTEEN Wat weet je ervan? 1 CM groep.. Verslag voor het vak Computervaardigheden 1 Lector: Astrid Ramakers Inleiding 1 Inleiding Een baksteen is een uit klei gebakken voorwerp voor

Nadere informatie

DUKDALF TAFELSERIE DUKDALF VERGADERTAFEL PRODUCTBESCHRIJVING

DUKDALF TAFELSERIE DUKDALF VERGADERTAFEL PRODUCTBESCHRIJVING DUKDALF VERGADERTAFEL Robuust ontwerp Dukdalf is een veelzijdige tafelserie met een eigenzinnig frame. Voor het ontwerp van deze tafelserie liet ontwerper Peter de Boer zich inspireren door de houten dukdalf

Nadere informatie

Choco per post.

Choco per post. Choco per post Shoppen doen we allemaal, soms of heel vaak. In een winkel of misschien wel liever in een webshop. Meestal kies je iets uit een collectie. Steeds vaker kun je zelf je product samenstellen.

Nadere informatie

INTEGRALE (1) OPDRACHT

INTEGRALE (1) OPDRACHT INTEGRALE (1) OPDRACHT cohort 2018-2022 verpakking Wat is een integrale opdracht? Is een opdracht die vakoverstijgend is. Praktijkvakken Startend Ondernemen Vormgeven Integrale opdracht Digilab Een integrale

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT

ALGEMENE INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT ALGEMENE INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT Je kunt als alternatief kalligraferen met wasknijpers (laat deze eerst even inweken, dan pakken ze de inkt beter), brede viltstiften of tweelingpotloden. Dit zijn

Nadere informatie

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een mobieltjeshouder maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school.

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een mobieltjeshouder maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een mobieltjeshouder maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Daar ga ik jou bij helpen. Als je klaar bent kun je hierdoor in het

Nadere informatie

creative Dé revolutie in vloeren Ook voor badkamer en keuken quick clean www.flexxfloors.nl

creative Dé revolutie in vloeren Ook voor badkamer en keuken quick clean www.flexxfloors.nl Dé revolutie in vloeren Ook voor badkamer en keuken quick creative clean www.flexxfloors.nl Makkelijk schoonmaken Vochtbestendig Krasbestendig Snel, makkelijk & schoon werken Flexxfloors voor woongenieters

Nadere informatie

Instructies voor de overgang naar tubeless

Instructies voor de overgang naar tubeless Instructies voor de overgang naar tubeless Wat u nodig heeft, voordat u begint: Een fietswiel (van een mountainbike, cyclocross) met band Een conversieset - "Stan's NoTubes Conversion Kit Een veiligheidsbril

Nadere informatie

VMG. Periode De linosnede techniek

VMG. Periode De linosnede techniek VMG Periode De linosnede techniek Linoleum Linoleum bestaat uit gemalen kurk vermengd met lijnolie en is er in diverse kwaliteiten. Het oppervlak van het linoleum kan heel glad zijn, maar ook heel korrelig.

Nadere informatie

3-5 uur Techniek Boetseren, schilderen, tekenen. Beeldende aspect Voorkennis

3-5 uur Techniek Boetseren, schilderen, tekenen. Beeldende aspect Voorkennis Deze les wordt u aangeboden door www.pro-kunst.nl Een lessendatabase voor en door kunstdocenten uit het Speciaal- en Praktijk Onderwijs. Dit is een initiatief van: Linda Batenburg, Nita van Bree en Ilja

Nadere informatie

DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE!

DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE! 1B DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE! - Tuinbouw - "ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, maar ik doe en ik begrijp" Naam:... Klas:... 1 Probleem Binnen enkele weken is het weer infodag en de directie

Nadere informatie

Stads- en dorpsgezichten en landschappen in de gemeente Woerden

Stads- en dorpsgezichten en landschappen in de gemeente Woerden Stads- en dorpsgezichten en landschappen in de gemeente Woerden In samenwerking met de Kunstkring Woerden Van 28 maart tot 28 juni 2015 vindt in het Stadsmuseum in Woerden een expositie plaats van de Kunstkring.

Nadere informatie

Cursus/workshop aanbod 2015 / 2016

Cursus/workshop aanbod 2015 / 2016 Cursus/workshop aanbod 2015 / 2016 Workshop: keramische sieraden maken (2 dagdelen) Ochtend/middag of avond (datum in overleg) 2 lessen 1 e les: 2 ½ uur, 2 e les 3 ½ uur ( tijden in overleg) Kosten 50,--

Nadere informatie

Excursieboekje Handvaardigheid Vmbo 4 (Groningen en Winsum), Havo 4 en 5. Coda Paper-Art & Museum de Fundatie

Excursieboekje Handvaardigheid Vmbo 4 (Groningen en Winsum), Havo 4 en 5. Coda Paper-Art & Museum de Fundatie Excursieboekje Handvaardigheid Vmbo 4 (Groningen en Winsum), Havo 4 en 5. Coda Paper-Art & Museum de Fundatie 20 september 2013 Excursieboekje Coda Paper-Art & Museum de Fundatie In dit boekje vind je

Nadere informatie

Papier recyclen. Inlage

Papier recyclen. Inlage Inlage A1 Papier maken Voor deze opdracht heb je de volgende materialen nodig: A - 1 Drielenzige loep B - 3 Bladen viltpapier C - 1 Reinigingsdoek D - 1 Zeef E - 1 Scheprand F - Stapel oude kranten G -

Nadere informatie

De geheime tuin BOTANISCH ILLUSTREREN EN ONTWERPEN. Mijke Desserjer

De geheime tuin BOTANISCH ILLUSTREREN EN ONTWERPEN. Mijke Desserjer De geheime tuin 9 789043 920353 www.kosmosuitgevers.nl Utrecht/Antwerpen Mijke Desserjer NUR 400 BOTANISCH ILLUSTREREN EN ONTWERPEN In De geheime tuin laat illustratrice Mijke Desserjer zien hoe je eenvoudige

Nadere informatie

Kijk eens goed naar de trui.

Kijk eens goed naar de trui. Lees de uitleg over vezels en textiel. Kijk eens goed naar de trui. De trui is gemaakt van draadjes. Kijk eens goed naar de draadjes. De draadjes zijn gemaakt van dunne draadjes. Die dunne lange draadjes

Nadere informatie

MET KWAST EN VERGROOTGLAS

MET KWAST EN VERGROOTGLAS LES 3 Activiteit Doel Duur Lesmateriaal MET KWAST EN VERGROOTGLAS Determineren van archeologische vondsten De leerling kan met hulpmiddelen een eenvoudige historische bron dateren en het gebruik omschrijven

Nadere informatie

2 MIRAFLOOR MIRAFLOOR 3 INTRO. Waarde lezer,

2 MIRAFLOOR MIRAFLOOR 3 INTRO. Waarde lezer, 2 MIRAFLOOR MIRAFLOOR 3 INTRO Waarde lezer, Met deze brochure tonen wij u onze nieuwe collectie MIRAFLOOR 2009. In een tijdsgewricht waarin zich bin nen interieurdesign veel boeiends voordoet, niet alleen

Nadere informatie

Naam: Beschrijving: Deelnemers: min 5 max 15 Lokaal: Duur: 2 uur Leeftijd:

Naam: Beschrijving: Deelnemers: min 5 max 15 Lokaal: Duur: 2 uur Leeftijd: Schilderen naar de Aboriginals De Aboriginals leven verspreid op een groot stuk land omdat ze leven van datgene dat in de natuur leeft. Om met elkaar in contact te blijven maakten ze kaarten met de ligging

Nadere informatie

OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 4

OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 4 OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 4 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING De beroemde kunstenaar Albert Giacometti stond in zijn atelier. Op zijn

Nadere informatie

Van afvalberg tot afvaldal

Van afvalberg tot afvaldal Dag van de Aarde 3 de graad Van afvalberg tot afvaldal Doelstellingen Leerlingen kunnen doelgericht denken door na te denken over de (gewenste) eigenschappen van een gerecycleerd voorwerp. Leerlingen verzamelen

Nadere informatie

Sleutels naar mijn. Groene Hart. Dreamspell code: kin 63

Sleutels naar mijn. Groene Hart. Dreamspell code: kin 63 Sleutels naar mijn Groene Hart Dreamspell code: kin 63 Mijn Brandend Hart Mijn hart brandt van liefde, iedereen kan de vlammen zien De hartstocht doet mijn hart bonzen als de golven van een onmetelijke

Nadere informatie

VISUALS SCANDINAVIAN URBAN MODERN

VISUALS SCANDINAVIAN URBAN MODERN 1 VISUALS Visuals zijn betaalbare, artistieke, 3D interieur weergaven. Deze 'artist impression' beelden zijn niet alleen bijzonder fraai, daarnaast zijn ze amper van echt te onderscheiden. SCANDINAVIAN

Nadere informatie

Timing: 50 min. Graad: 1-2. Leerplandoelen: VVKBAO:

Timing: 50 min. Graad: 1-2. Leerplandoelen: VVKBAO: Graad: 1-2 Timing: 50 min. Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.18 Kinderen kunnen met techniek omgaan in verschillende toepassingsgebieden. WO TE 6.18.1 Dat houdt in dat ze technische realisaties uit verschillende

Nadere informatie

Leergebied: Zuid Nederland. Constructies

Leergebied: Zuid Nederland. Constructies Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Toepassen Geschiedenis Mensen bouwen al duizenden jaren huizen om in te wonen. In de prehistorie woonden de mensen in Limburg al

Nadere informatie

Google Documenten: openen, maken, bewerken en afdrukken

Google Documenten: openen, maken, bewerken en afdrukken Google Documenten: openen, maken, bewerken en afdrukken Er zijn verschillende soorten Google Documenten: tekstdocumenten, spreadsheets, presentaties, tekeningen en formulieren. We laten aan de hand van

Nadere informatie

Ben je uitgekeken op je badkamer? Wil je hem eens flink aanpakken? Maar vind je het lastig om een nieuwe indeling te maken voor de ruimte?

Ben je uitgekeken op je badkamer? Wil je hem eens flink aanpakken? Maar vind je het lastig om een nieuwe indeling te maken voor de ruimte? Checklist InLEIDING Ben je uitgekeken op je badkamer? Wil je hem eens flink aanpakken? Maar vind je het lastig om een nieuwe indeling te maken voor de ruimte? Bij het verbouwen van een badkamer komt heel

Nadere informatie

Spiegelen en symmetrie

Spiegelen en symmetrie Spiegelen en symmetrie Bedoeling: De leerlingen komen doormiddel van verschillende activiteiten te weten wat spiegelen (en spiegelas) en symmetrie is. Doelen: De leerlingen kunnen - in eigen woorden verwoorden

Nadere informatie

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER 13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER De badkamer is een uitgelezen plek voor MicroBewegingen. Als het goed is, kom je er ook meerdere malen per dag. Een mooie ruimte om eens te bekijken wat je daar

Nadere informatie

V kunstvakken klas 9. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

V kunstvakken klas 9. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. V kunstvakken klas 9 Auteur Vrijescholen Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 December 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/53411 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

Zelfportret Op vier verschillende manieren.

Zelfportret Op vier verschillende manieren. Zelfportret Op vier verschillende manieren. Bij deze opdracht maak je 4 zelfportretten. Je werkt telkens met andere technieken. Onder een portret wordt een afbeelding van een persoon verstaan. Een portret

Nadere informatie

Leerplandoelen: VVKBaO. WO TE 6.6 Kinderen zien in dat producten gemaakt worden volgens bepaalde technische principes

Leerplandoelen: VVKBaO. WO TE 6.6 Kinderen zien in dat producten gemaakt worden volgens bepaalde technische principes Graad: 2-3 Timing: 50 75 min. Leerplandoelen: VVKBaO WO TE 6.6 Kinderen zien in dat producten gemaakt worden volgens bepaalde technische principes WO TE 6.6.2 Dat houdt in dat ze kunnen bij eenvoudige

Nadere informatie

De kracht van Archimedes

De kracht van Archimedes 1 Studie dag en KVCV De kracht van Archimedes DEEL 1 Korte omschrijving van het lesonderwerp Door een paar originele experimenten, de kracht van Archimedes ontdekken en de gegevens waarnemen die de grootte

Nadere informatie

Wheels at work Katrol Stel je eens voor dat je een zware piano een verdieping omhoog moet tillen. Hoe zou het zijn om deze piano de trap op de tillen? Als je de piano met een paar katrollen omhoog hijst,

Nadere informatie

Wendy Smit, juli 2014

Wendy Smit, juli 2014 Ontdek jezelf inspiratiespel light Maak je eigen inspiratiekaarten op basis van het boek Ontdek jezelf door tekenen en reflectief schrijven Welkom! Al weer 5 jaar werk ik in mijn praktijk op verschillende

Nadere informatie

NAAM: KLAS : Leerling boekje v1.5 aug Nick Govaart. Dienstverlening en Producten. Workshop Tekenen I

NAAM: KLAS : Leerling boekje v1.5 aug Nick Govaart. Dienstverlening en Producten. Workshop Tekenen I NAAM: KLAS : Leerling boekje v1.5 aug 2017 2017 Nick Govaart Dienstverlening en Producten Workshop Tekenen I 1 Inleiding workshop Tekenen I In de techniek is tekening lezen of tekeningen kunnen ontwerpen

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles - kartonbeest (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. 90 Minuten.

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

Onderzoek. Portfolio opdracht klas 2

Onderzoek. Portfolio opdracht klas 2 Reflectieformulier beeldend werk Kies één grote opdracht van één kunstvak waar je meerdere lessen aan hebt gewerkt. De reflectie die je gaat maken gaat alleen over deze opdracht. De reflectie opdracht

Nadere informatie

Macramépatroon plantenhanger Chunky dots. Ontwerp: Natan van Heeswijck

Macramépatroon plantenhanger Chunky dots. Ontwerp: Natan van Heeswijck Macramépatroon plantenhanger Chunky dots Ontwerp: Natan van Heeswijck Macramé is helemaal terug van weggeweest! De stijl spreekt mij erg aan. Toch had ik eerst mijn bedenkingen of dit wel iets voor mij

Nadere informatie

It's Dreamtime! Goedemorgen allemaal!

It's Dreamtime! Goedemorgen allemaal! It's Dreamtime Goedemorgen allemaal Vandaag start de workshop "Dreamtime". De eerste online workshop die iedereen via dit weblog kan volgen. We gaan in 6 weken tijd een schattig kastje maken met alles

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Vies eten. Eten is toch nooit vies, of toch wel? Drilpudding, een vel op de chocolademelk, kippenlever of kalfstong.

Vies eten. Eten is toch nooit vies, of toch wel? Drilpudding, een vel op de chocolademelk, kippenlever of kalfstong. Lekker eten. Een patatje oorlog, een suikerspin, een firebal, Engelse drop. Heerlijkheden waar je naar zou kunnen snakken en die je achter elkaar naar binnen zou kunnen proppen. Of die je juist in een

Nadere informatie