HAL Opdrachten Draaiklas keramiek 2018/2019

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HAL Opdrachten Draaiklas keramiek 2018/2019"

Transcriptie

1 Duimpotten vanuit een bolletje Door duimpotten maken is de ideale voorbereiding op het draaien. Maak een serie van minstens 5 duimpotten waarbij je aandacht hebt voor de vormspanning, voor de verhoudingen, de oppervlakte en de afwerking: polieren, texturen en eventueel kleuren. Onderzoek de verschillende vormmogelijkheden voor de voet, de rand, de schouder en de buik van elk potje. Probeer eens zo rond mogelijk, en zo plat mogelijk, zo recht mogelijk etc. In elke fase van het proces is de klei voor een andere bewerking geschikt. Probeer verschillende textuur- en/of snijtechnieken uit. Zorg dat je 5 potjes samen een éénheid vormen. Je leert hierbij kneden, klei mengen gelijkmatigheid van wanddikte, voelen zonder kijken, klei-vochtigheden, lederhardheid, polieren... Draaien cilinders: dit mogen perfecte vormen zijn maar ook vervormde bekers. Start met bolletjes die in één hand passen: ongeveer 00/50 gr. Het kneden is heel belangrijk. Het draaien wordt voor gedaan. (zo vaak als je maar wenst... vraag het!) De eerste aantal keren ben je nog niet met de opdracht bezig, enkel met het oefenen van de techniek. Het draaien op zich is een techniek vol met tegenstellingen waarin je je eigen evenwicht moet zoeken: draaien en stilhouden, stevig duwen en vingerzachtheid, snel draaien en langzaam bewegen... Maak een set van (min.) mokken die samen horen.

2 Van duimpot naar een bol naar een compositie met bollen. Door te sluiten, te openen, te combineren, te snijden, te verbinden, te breken Maak een bol... en nog één en nog één. Een bol in keramiek maak je hol door duimpotjes te maken en die in opgesteven toestand aan elkaar vast te hechten. Wanneer de bol dan nog wat meer opgesteven is, klop je de bol rond. Door de inwendige druk van de lucht ontstaat al snel een mooie gespannen vorm. De lederharde vorm kun je nog verder rond schrapen door in een stevig blik of andere cilinder rond te draaien over de scherpe rand. Verwerk de (of meer) bollen in -op -en over elkaar tot een speels geheel. Je mag de bollen gesloten laten of ook opensnijden. Met halve bollen werken kan ook. Speel met randen, diktes, open en dicht, schaduw en lijnenspel. Tip: maak eerste en kleine schets met volle bolletjes om zo je compositie te bepalen. 4 Kommetjes: gebaseerd op een halve bol. Bij het draaien van een kom of schaal moet je opboksen tegen de zwaartekracht. Je draait een open cilinder met minimaal een voetdiameter van /de van de randdiameter. De snelheid van de draaischijf is bepalend of de schaal in balans blijft. Het is een kwestie van evenwicht :-) Het draaien met een lomer is ook een bepaalde vaardigheid die bij deze opdracht beoefend wordt. Door de vorm van de lomer kun je een prachtige spanning in een kom leggen. De binnenkant van de kom bepaalt de buitenkant. Probeer de kommen dezelfde vorm te geven door het gebruik van dezelfde lomer. Max. 50 gram

3 5 Reeks van 0 even grote vormpjes - kommetjes - schaaltjes - cilindertjes - met een verschillende voet. Een voet, de ring en de bodem van een pot zijn belangrijk: het bepaalt de totale vorm. Je kunt een voet afdraaien of snijden, schrapen of boetseren... De stijl van de voet vormt het design en dus je eigen stijl. Draai 0 vormpjes (max. 50 gram) en werk ze allemaal verschillend af. De dikte van een gedraaide vorm bepaal je bij het afdraaien: een gelijkmatige wand kun je voelen en ook het gewicht van de pot klopt bij de maatvoering van de pot. Het karakter van een pot heeft te maken met de vorm, de verhoudingen, het gewicht, de decoratie, kleur en glazuur... Er komt veel bij kijken. 6 Handvaten, oren, handgrepen... Oren trekken, oren boetseren, oren snijden... allemaal technieken die je kunt uitproberen (na demonstratie natuurlijk :-) Zet aan een schaal een paar gelijkende oren... De vorm van de schaal kies je zelf. De oren moeten bij de schaal passen en de schaal versterken. De maatvoering, verhoudingen, vormgeving en materiaalkeuze spelen allemaal een rol. Formaat naar keuze.

4 7 Decoratie techniek: slibs en engobes Slibs draaiend toepassen: Op lederharde gedraaide werkstukken kun je reliefs en texturen aanbrengen door het gebruik van slibs. Experimenteer al draaiend met een paar vormen en kies een textuur die je wilt toepassen. Pas deze techniek toe op een aantal komvormen: Aan de binnenkant of buitenkant. 8 Glazuur We maken klassikaal een transparante glazuur aan. Je leert waar je glazuurrecepten kunt vinden, hoe je een recept moet lezen, waarop je moet letten bij het kiezen van een glazuur e.d. We richten ons op een eenvoudig transparant glazuur dat voor functioneel werk kan worden gebruikt. De vereisten van een functioneel glazuur zijn heel hoog omdat het vaatwasbestendig moet zijn, voedsel veilig en heel duurzaam. Het glazuur kan worden gespoten, gedompeld en geborsteld. Als je een gekleurde slib eronder gebruikt kun je alle kleuren van de regenboog toepassen op je werkstukken. Maak een serie testtegeltjes om de verschillende glazuurmethodes te experimenteren en te beoefenen.

5 9 Textuur en stempels Doe een onderzoek naar verschillende texturen: ontwerp een textuurstempel die op je draaiwerk toe te passen is. Een eenvoudige structuur wordt door het herhalen en stempelen een boeiende textuur. De stempel kan worden gemaakt in klei, in plaaster of in een ander materiaal (zelfs D printing kan een manier zijn). 0 Draaien, combineren en stapelen Draai à 5 verschillende vormen en maak als ze opgesteven zijn een stapelvorm: speel met de verschillende vormen om een mooie compositie samen te stellen. Snij de bodems onder de vormen uit (behalve de onderste vorm) en draai ze op maat af. Monteer de vormen met slib aan elkaar. De basis maat voor de individuele vormpjes draai je uit bolletjes van gram. Maak een reeks van deze stapelvormen. Afwerking naar keuze.

6 Variëteiten van dezelfde draaien: nestschalen Door schalen in elkaar te zetten, versterken de vormen elkaar. Herhaling is gewoon het opnieuw en opnieuw toepassen van steeds hetzelfde element, dezelfde vorm, hetzelfde woord. Laat de herhaling fibreren... Ontwerp één vorm van schaal. Herhaal deze vorm in verschillende formaten zodat ze in elkaar passen. Het is t gemakkelijkst om met de grootste te beginnen. Houd er wel rekening mee dat de kleinere vormen hoger komen te staan door ze inelkaar te stapelen. Als de hoogte lijn gelijk moet blijven dan moet je de schalen ook telkens wat lager maken, of juist hiervan gebruik maken. Het is de bedoeling dat er à 5 schalen als een nest in elkaar passen. De Gulden Snede is een verhoudingsmaat die door de mens als zeer natuurlijk en harmonisch wordt ervaren. We leggen het graag aan u uit :-) Koken in andere culturen: tajines, rijstkommen, wijnkaraffen, eetstokjes, stoofpotjes, dekselschalen, tapaschalen, vijzels... Ontwerp gebruiksvoorwerpen voor specifiek eten: voor bijvoorbeeld Marokaanse lamsschotel, Catalaanse tapa s of Mexicaanse tortilla s, etc. Kies een menu, een maaltijd of ingredienten uit een andere eetcultuur dan de onze. Ontwerp het gerief dat je bij deze maaltijd nodig hebt. De Tajine is een oude bekende kookpan uit Noordafrika, gemaakt uit klei. Omdat de Tajine bij een hele lage temperatuur gemaakt wordt kan die zonder problemen tegen alle soorten van temperaturen. Klei is in staat om dingen heel goed op te slaan en daardoor wordt de inhoud van alle kanten gelijk goed opgewarmd.

7 Draaien en vervormen: Vervorming kan een strak opgebouwde vorm of draaiwerk een extra visuele dimensie geven. Kies een eenvoudige vorm. Zoek eerst met klei-studies al draaiend op de schijf. Experimenteer op deze klei-studies allerlei vervormtechnieken: uitrekken, wringen, gooien, opblazen, eroderen, verpulveren, scheuren, inknippen... Je kunt meerdere technieken op één vorm proberen. Je zoekt de grens : wanneer is het tè ver en is de vorm niet goed meer maar een gekreukeld vodje geworden... Je zoekt tot waar je kunt gaan en perfectioneert je vervormingstechniek. Voor de uiteindelijke uitwerking draai je een aantal strakke komvormen of cilinders. De vervormings-experimenten pas je nu toe. De kleuren en afwerkingstechnieken kunnen de vervorming/erosie nog extra benadrukken of juist wat temperen. Verlies tijdens het vormelijke experiment de afwerking niet uit het oog. Kleur en vorm, decoratie, glans of mat: het speelt een krachtige rol op een vorm. 4 Theekommen & een theeceremonie. Serieproducten die allemaal hetzelfde zijn, zul je niet gauw tegenkomen in Ga op zoek naar de traditionele japanse theekommen in boeken, op t internet... Probeer te achterhalen hoe de theeceremonie werkt, waaraan aandacht wordt besteed e.d. Ontwerp -al draaiend- een serie theekommen en zoek een japanstheekommen-glazuur (kijk bij Tenmoku bv.) Voor de japanse theekom geldt een speciale esthetiek die we hier in het westen niet meteen begrijpen: imperfectie is juist een troef, een barst wordt met goud opgevuld en de theekom is nog meer waard, een scheve rand of een ovale voet maakt juist het karakter van de theekom. Probeer te zoeken naar een eigen imperfectie en probeer deze dan te herhalen :-) Draai een aantal theekommen.

8 5 Deksels Een pot afdekken is een praktische functie voor een keramieken bevatter: de inhoud wordt beschermd, afgeschermd voor licht en lucht. Een deksel kan ook nog een andere rol spelen. Bij urnes vertelt de deksel een verhaal over de persoon. In kerkelijke objecten is het deksel soms bijna een D stripverhaal. Doe onderzoek naar deksels en dekselvazen. Maak schetsen op papier of in klei. Je mag andere materialen gebruiken dan klei. Een deksel gaat met alle aandacht lopen, probeer een goede balans te vinden tussen de deksel, de hals, de schouder, de nek, de buik, de voet... 6 The perfect match: melk en suiker, peper en zout, olie en azijn... Je kunt met deze opdracht de flesvorm oefenen. Zoek een uitgangspunt voor een paar, een set. Bijvoorbeeld uit de natuur of cultuur dat onlosmakelijk met elkaar verbonden is: bv. een puzzel, yinyang... of beukenootjes in hun bolster. Maak schetsen: dit kan draaiend of tekenend. De bedoeling is dat je uitgangspunt een referentie blijft in al je keuzes. Als je bijvoorbeeld een kikkerpaar (die bovenop elkaar zitten) als inspiratiebron hebt genomen voor je ontwerp... baseer dan al je keuzes op deze inspiratiebron: kleur en textuurkeuze bijvoorbeeld geschubd en groen? Zoek daarvoor zoveel mogelijk inspiratie: afbeeldingen verzamelen en informatie opzoeken. Verzamel het in een documentatiemapje.

9 7 Vormen versnijden en terug verbinden. Wie begint nu aan iets op te bouwen om het nadien te vernietigen? Maar je kunt versnijden ook zien als een vorm van creëren, je verdeelt een vorm: maakt van er om ze daarna weer te verbinden. Je opent een vorm om de binnen kant bij het werk te betrekken. Start met een eenvoudige baqsis vorm (in het klein) die je gemakkelijk kunt reproduceren. En begin te experimenteren. Sta open voor wat er gebeurt en denk niet al te veel na :-) Doorboren is ook een vorm van versnijden. Verschillende gereedschap kan een ander resultaat opleveren. Ook de presentatie vormt in deze opdracht een belangrijk deel van het werk. Vanuit kleine schetsen kan je dan groeien naar groter werk. Of door vele kleintjes ontstaat één groot werk? 8 Crazy handles Draai een vaas of flesvormpje en ontwerp er een handvat of oor voor dat je enorm overdrijft. Het oor wordt de blikvanger: je mag het overdrijven en uitvergroten. Of juist verkleinen... Het handvat neemt de aandacht van de totale vorm waardoor de functionaliteit helemaal verandert.

10 9 Glazuur kleuren testen. Glazuur driehoek samenstellen Lineblendings maken: één standaard glazuur met verschillende oxides. Er moeten verschillende keuzes gemaakt worden: kies een basisglazuur en kies één of twee kleuroxides (aan de hand van de glazuurboeken). Voor ieder worden de testen persoonlijk besproken maar je mag altijd met meerdere personen samenwerken: bv. verschillende kleuren voor een zelfde glazuur, of verschillende glazuren testen met een zelfde kleur. De testen kunnen leiden tot een persoonlijke kleurenwaaier, met glazuren die je de komende jaren kunt gebruiken. Er zijn verschillende testmethodes: line-blendings, methode of - punts driehoek maken. Het ligt eraan hoe graag je test en experimenteert. Sommige methodes vragen wat meer rekenwerk, andere methodes vragen wat meer mengwerk. Voor ieder vinden we vast wel een manier om zijn/haar eigen kleuren en glazuren te ontdekken. 0 Ontwerp een theepot En dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan... Een goede theepot is een moeilijk voorwerp omdat alle elementen goed op elkaar moeten zijn afgestemd. De buik moet genoeg water kunnen bevatten en toch niet te zwaar zijn. Het handvat moet genoeg stevigheid geven en een balans geven bij het schenken. De teut moet natuurlijk niet lekken. Het deksel moet blijven liggen en ook niet vacuum zuigen... En natuurlijk moet de theepot ook nog mooi zijn. Er zijn eindeloos veel varianten al gemaakt. Er is natuurlijk niets nieuws meer onder de zon: maar probeer je eigen ontwerp te maken en je eigen klemtonen te leggen. Start met het zoeken naar een basisvorm voor de buik. Ontwerp dan verschillende handvaten en teuten. Het is een zoektocht: trial and error. Durf selecteren!

11 Ontwerp een flesvorm voor een geur. Kies een geur die je aanspreekt, die je speciaal vindt en waarbij je beeldend vermogen wordt aangesproken: door je herinneringen of je verbeelding. Maak een aantal kleischetsen voor een flesje waarin deze speciale geur bewaard zou kunnen worden. Eén van deze ontwerpen maak je op ware grootte. Ofwel maak je één model maar je mag ook een serie maken: dan wordt de fles eerst volgeboetseerd en secuur afgewerkt. Dan gaan we er stap voor stap een gietmal van maken. Denk goed na over het sluitsysteem/dopje. Up - side - down Ontwerp een voorwerp dat rechtop en op zijn kop kan staan en op beide zijden boeiend is. Functioneel of sculpturaal... het kan allebei. Of is de onderkant eigenlijk de bovenkant? Bedenk een origineel kopje/vaasje/schenkkan/lampje of sculptuur... maakt niet uit wat je kiest of combineert, maar probeer beide zijden van het voorwerp interessant te maken. Begin met kleischetsen op de draaischijf. maak van de vorm dan versies om recht en op z n kop naast elkaar te presenteren.

12 Keramiek in de natuur: land-art Keramiek in een landschap Zoek een plaats: een tuin, een wei, een strand of een beekje... kijk en geniet, probeer de essentie van de omgeving te vatten: wat maakt die plek/boom tot wat het is en welke ingreep zou de plek versterken? Kun je ervoor zorgen dat door jouw ingreep de toevallige voorbijganger even zou blijven stilstaan. Er is zeer veel documentatie te vinden in boeken en op het internet onder de term land art. Ontwerp één of meerdere vormen die in harmonie met de natuur zijn. Ofwel ontwerp één of meerdere vormen die in groot contrast met de natuurlijke omgeving zijn. Je kunt ook proberen voor je werken de ideale omstandigheden in een omgeving te vinden voor een optimale presentatie. Het draait bij deze opdracht om de presentatie... buiten en het fotograferen van je opstelling is het belangrijkste aspect. Het weer, het jaargetijde, het moment, het licht... het heeft allemaal invloed op je werk. Presenteer en fotografeer je werk in jouw landschap. Ontwerp een reeks van natuurvormen, natuurlijke vormen, vormgeving vanuit de natuur... geinspireerd door foto s van Blossfeldt. Zoek een foto van Blossfeldt uit die je mateloos boeit (dat doen ze allemaal wel :-) en probeer met deze foto een paar kleine kleischetsen te maken. Deze kleine vormen zullen je confronteren met de problemen die later in het groot gaan opduiken. Het is de bedoeling om een ontwerp te maken voor een grote vorm die uit veel kleine onderdelen bestaat. Voor een grote vorm combineer je veel kleine gedraaide vormen. Houd je gedraaide vormen vochtig in een afgesloten emmer en monteer alle vormen op dezelfde dag.

13 4 Serviesgoed: ontwerp een gedekte tafel met alles erop en er aan. Kies een thema voor deze tafel. De oude keuken of juist een heel moderne vormgeving kan je inspiratiebron zijn. Wat wordt er gegeten, waarin wordt het gepresenteerd? Welke kleuren en materialen horen bij die stijl of cultuur. Probeer doormiddel van afbeeldingen een mood-board samen te stellen. Het servies hoeft niet alleen te bestaan uit kopjes en borden, het kan verder gaan; messenleggers, peper&zout, tafelbekleding, tafelversiering, de tafel zelf? 5 Sculpturaal of functioneel voorwerp ontwerpen en uitvoeren geinspireerd door het menselijk lichaam. Inspiratiebronnen te over: van de eerste grotschilderingen (handafdrukken) tot Rodin, Giacometti, José Vermeersch, Herman Muys, Carmen Dionyse. Beeldhouwers werken veelvuldig met het menselijk model: zij boetseren en gieten het eventueel af. Er zijn ook tal van keramisten die werken met het menselijk model als inspiratie-bron; maar het verschil is dat de klei moet kunnen worden gebakken en eventueel met oxides, slibs of glazuren worden gekleurd. Een potvorm krijgt vaak benamingen die met het menselijk lichaam overeenkomen: de taille, de lip, de schouder, de voet, de ziel... Laat je nu door het menselijk lichaam inspireren, door houdingen en verhoudingen.

14 6 Licht en verlichting ontwerpen in klei of porselein. Onderzoek naar transparantie van klei, doorboringen van klei, verglazing van klei... Ontwerp keramische objecten die een spel toelaten tussen licht & schaduw dit kan met electrische verlichting, kaarsen of olielampen. Dit kan leiden tot een functionele lamp maar ook tot een sculpturaal werk, tot een transparante vaas of een schaduw-werpende vorm. Het licht staat centraal. Laat je bijvoorbeeld inspireren door de transparantie van porselein. Onderzoek ook het mogelijke gebruik met andere materialen. 7 Ontwerp symbolische gebruiksvoorwerpen (offerschaal, urn, drinkschaal, doopvont, gobelet...) Onderzoek symbolische vormen; vaak ook religieuze potterie. Zoek een functie en een symboliek uit: drinken/opslaan/dragen/koken en bereiden/serveren/ verlichten/ wassen/ parfumeren/begraven/planten/meditatie. Ontwerp een hedendaagse pot van binnenuit, vanuit de functie, vanuit de betekenis van die functie ontwerp je een pot met symboliek. De pot/schaal moet als het ware in een ritueel passen. Maak ontwerpschetsen op papier of in klei. En voer het ontwerp uit op de draaischijf of door op te bouwen.

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2017/2018

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2017/2018 en afdeling keramiek HAL 2017/2018 1 Ontwikkelen van matte glazuren Vanuit een bestaande glanzende glazuur kan op verschillende manieren een matte glazuur ontwikkeld worden. De bedoeling is om vanuit een

Nadere informatie

Leren stileren, leren abstraheren, leren combineren, leren vormgeven. Een eigenheid in je vormgeving leggen. De vorm-gevings-kapstok leren kennen.

Leren stileren, leren abstraheren, leren combineren, leren vormgeven. Een eigenheid in je vormgeving leggen. De vorm-gevings-kapstok leren kennen. 1 jaar- opdracht Vormen uit de natuur stileren en een compositie samenstellen. Deze opdracht is een ode aan de natuur: de steen, de schelp, de knop, het blad of de zaaddoos. De vormen en volumes die je

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2018/2019

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2018/2019 1.1 vaste-opdracht Container Met een container wordt een vorm bedoeld die inhoud bevat: een volume met een opening, al dan niet met deksel. Een container bouw je met platen. Je kunt spelen met diktes,

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2017/2018

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2017/2018 en afdeling keramiek HAL 017/018 1 vaste-opdracht Werken met plaaster: omgekeerd denken Gieten met plaaster in een vorm levert van een negatieve vorm een postiieve vorm op. Door deze vorm dan te versnijden/verzagen

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2018/2019

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2018/2019 en afdeling keramiek HAL 018/019 1.1 vaste-opdracht Container Met een container wordt een vorm bedoeld die inhoud bevat: een volume met een opening, al dan niet met deksel. Een container bouw je met platen.

Nadere informatie

DOWN TO EARTH LOGBOEK

DOWN TO EARTH LOGBOEK 1 DOWN TO EARTH LOGBOEK DOWN TO EARTH 2 OPDRACHT 1: plak hier de vier afbeeldingen die je verzameld hebt. Welke overeenkomsten zie je? Schrijf deze op. OPDRACHT 2: 3 vul het schema aan met 6 foto s. Bekijk

Nadere informatie

De maat van je handen bepaalt het maximum. Probeer ook het gewicht aan te passen aan de grootte van de pot.

De maat van je handen bepaalt het maximum. Probeer ook het gewicht aan te passen aan de grootte van de pot. en afdeling keramiek 205/206 jaar- opdracht Duimpotjes en handschaaltjes. Je leert met primitieve technieken een kleine serie potten en schaaltjes te maken met elk een eigen vormgeving en decoratie. De

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2016/2017

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2016/2017 en afdeling keramiek HAL 2016/2017 1 Positief - negatief Van een plastic blister (negatief) naar een plaasteren vorm (positief) naar een gipsen mal (terug negatief) naar een gegoten schaal in steengoed

Nadere informatie

Maak dus een reeksje van 5 afgeleide vormen. Het is een jaaropdracht... neem de tijd.

Maak dus een reeksje van 5 afgeleide vormen. Het is een jaaropdracht... neem de tijd. 1 Een vintage voorwerp als inspiratie-bron : alles is al ooit gemaakt, alle vormen zijn al ontstaan. Maar toch kunnen er weer nieuwe mooie vormen groeien, uit een oude vorm. Markant keramieken, glazen

Nadere informatie

De kracht van Archimedes

De kracht van Archimedes 1 Studie dag en KVCV De kracht van Archimedes DEEL 1 Korte omschrijving van het lesonderwerp Door een paar originele experimenten, de kracht van Archimedes ontdekken en de gegevens waarnemen die de grootte

Nadere informatie

Doefiche: Lassi maken

Doefiche: Lassi maken Doefiche: Lassi maken Een lassi is een yoghurtdrankje. Het is te vergelijken met een milkshake. Je kan zelf kiezen welk fruit je aan je lassi toevoegt om die nog meer smaak te geven. - 2 stukken fruit

Nadere informatie

Wat is klei? klei is een

Wat is klei? klei is een Over klei Wat is klei? Keramiek komt van het griekse woord Keramos en betekent gebakken aarde. klei is een verpulverd gesteente klei kun je gemakkelijk vinden naast rivieren en aan de kust. klei bestaat

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2016/2017

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2016/2017 en afdeling keramiek HAL 206/207 Duimpotjes en handschaaltjes. Je leert met primitieve technieken een kleine serie potten en schaaltjes te maken met elk een eigen vormgeving en decoratie. De bodem is altijd

Nadere informatie

Het werkproces - Van klei tot pot

Het werkproces - Van klei tot pot Het werkproces - Van klei tot pot Op deze pagina wil ik, voor degenen die daar nog niet mee bekend zijn, het werkproces van klei tot pot beschrijven. Klei Het hele gebeuren begint met de klei. Tegenwoordig

Nadere informatie

VERRASSiNGEN TM MC MGA

VERRASSiNGEN TM MC MGA Kijk Binnenin magische VERRASSiNGEN CHASMELL SET MET CHASMELL-SET MET REGENBOOGSLIJM TM MC inhoud : WOLkhoUders LipgLOSs LuchtdiChte OPberGdoos Fles met dop FlesJe MYSteriEus Met slijmpoeder GeurTje LippEnstiFten

Nadere informatie

Wheels at work Katrol Stel je eens voor dat je een zware piano een verdieping omhoog moet tillen. Hoe zou het zijn om deze piano de trap op de tillen? Als je de piano met een paar katrollen omhoog hijst,

Nadere informatie

Menu Marokkaans. Paprika-tomatensalade. Harira (Marokkaanse soep) Tagine Kip met amandelen en pruimen. Marokkaans brood

Menu Marokkaans. Paprika-tomatensalade. Harira (Marokkaanse soep) Tagine Kip met amandelen en pruimen. Marokkaans brood Menu 59. - Marokkaans Paprika-tomatensalade Harira (Marokkaanse soep) Tagine Kip met amandelen en pruimen Marokkaans brood Amandelkoekjes met muntthee Paprika-tomatensalade Ingrediënten (4 pers) 750 gr

Nadere informatie

WORKSHOPS & CURSUSSEN

WORKSHOPS & CURSUSSEN WORKSHOPS & CURSUSSEN Creatief, gezellig en leerzaam INTRODUCTIE WORKSHOPS OVERZICHT introductie Bij Atelier Klei & Zij maken we sieraden en accessoires van keramiek. 1. PLANTENPOTJE je kunt ook zelf aan

Nadere informatie

AVONDOPLEIDING POT TE N BA KKE R

AVONDOPLEIDING POT TE N BA KKE R AVONDOPLEIDING C R E AT I E V E O P L E I D I N G E N KE R A M I ST POT TE N BA KKE R 20 17-20 1 8 KERAMIST - POTTENBAKKER 2017-2018 KERAMIST In deze opleiding leer je allerlei soorten klei kennen, maar

Nadere informatie

INTEGRALE (1) OPDRACHT

INTEGRALE (1) OPDRACHT INTEGRALE (1) OPDRACHT cohort 2017-2021 verpakking Wat is een integrale opdracht? Is een opdracht die vakoverstijgend is. Praktijkvakken Startend Ondernemen Vormgeven Integrale opdracht Digilab Een integrale

Nadere informatie

Ouder- uitdagingen mei 2018

Ouder- uitdagingen mei 2018 Ouderuitdagingen 16-23 mei 2018 Ouderuitdagingen, wat is dat? Tijdens de week van 16 tot 23 mei 2018 wordt er in Vlaanderen en Brussel de Week van de Opvoeding georganiseerd. Dit jaar is het thema Opvoeden

Nadere informatie

Spaghetti. Ingredienten (voor 15 personen) 900 gram bloem 9 eieren 90 ml olijfolie Een snufje zout

Spaghetti. Ingredienten (voor 15 personen) 900 gram bloem 9 eieren 90 ml olijfolie Een snufje zout Mexicaanse wraps Ingredienten (Voor 15 personen): 15 kleine wraps 1 grote ui 500 gram gehakt 3 paprika s (van verschillende kleuren) 2 potten wrap sauce (mild) 1 * Blikje mais van 300 gram 2 potjes soure

Nadere informatie

Helaas hebben we deze keer de recpeten niet kunnen opschrijven, en daarom bij deze enkele recepten van vorige kookcursussen en kookboeken.

Helaas hebben we deze keer de recpeten niet kunnen opschrijven, en daarom bij deze enkele recepten van vorige kookcursussen en kookboeken. 2010-4juni 19.30 Turkse Kookworkshop in de Tuinen van Stinz geheel Vegetarisch we hebben gemaakt: Linzensoep Dolma: druivenbladeren en gedroogde paprika's gevuld met rijst en kruiden Sigare Börek: tot

Nadere informatie

INTEGRALE (1) OPDRACHT

INTEGRALE (1) OPDRACHT INTEGRALE (1) OPDRACHT cohort 2018-2022 verpakking Wat is een integrale opdracht? Is een opdracht die vakoverstijgend is. Praktijkvakken Startend Ondernemen Vormgeven Integrale opdracht Digilab Een integrale

Nadere informatie

Aan de draaischijf Draaiklei [47], Klei centreren [49], Een cilinder draaien [54], Open vormen [70], Vlakke vormen [72], Een serie draaien [75],

Aan de draaischijf Draaiklei [47], Klei centreren [49], Een cilinder draaien [54], Open vormen [70], Vlakke vormen [72], Een serie draaien [75], Aan de draaischijf Draaiklei [47], Klei centreren [49], Een cilinder draaien [54], Open vormen [70], Vlakke vormen [72], Een serie draaien [75], Draaien op een afneembare plaat [75], Onderdelen aan een

Nadere informatie

Vezelklei. Papierklei, vlasklei, textielvezelklei...

Vezelklei. Papierklei, vlasklei, textielvezelklei... Vezelklei Papierklei, vlasklei, textielvezelklei... PAPIERKLEI = PAPIERMACHé ( voor sommigen toch... ;-) maar het kan ook anders... Wat is papierklei: een mengsel van papierpulp (cellulose-vezels) en klei

Nadere informatie

BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST

BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST A B D C E F NL BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST Veilig gebruik van de Caboo... Lees alle instructies aandachtig door voordat u de Caboo in gebruik neemt. Let vooral goed op de onderstaande

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2018/2019

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2018/2019 . Kneden en duwen : Experimenten met vingerdingen en voelvormen. Kneden is een belangrijke voorbereidende techniek in de keramiek: je klei wordt er soepel van, alle delen worden zorgvuldig gemengd, en

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

Wat is klei? Keramiek komt van het griekse woord Keramos en betekent gebakken aarde.

Wat is klei? Keramiek komt van het griekse woord Keramos en betekent gebakken aarde. Over klei Wat is klei? Keramiek komt van het griekse woord Keramos en betekent gebakken aarde. klei is een sedimentair gesteente: klei kun je gemakkelijk vinden naast rivieren en aan de kust. klei bestaat

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2017/2018

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2017/2018 en afdeling keramiek HAL 207/208 Kneden en duwen : Experimenten met vingerdingen en voelvormen. Kneden is een belangrijke voorbereidende techniek in de keramiek: je klei wordt er soepel van, alle delen

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018 Cursus/workshop Aantal lessen Aanvang Kosten p.p Keramische vormgeving 25 18 sept 2017 310,- 20 sept 2017 310,- Raku 4 Op afspraak 95,- Gebarsten

Nadere informatie

Les 8 ruimtelijke patronen

Les 8 ruimtelijke patronen Les 8 ruimtelijke patronen Kern van de les - Leerlingen verkennen patronen op en van ruimtelijke objecten en redeneren erover. - Ze onderzoeken hoe een patroon dat ze ontwerpen op de uitslag van het balkje

Nadere informatie

Adventskrans. Ingrediënten:

Adventskrans. Ingrediënten: Adventskrans De Adventsperiode is de aanloopperiode voor kerst. Advent komt van het Latijnse woord Adventus dat komst betekent, men verwacht immers de komst van het kerstkindje. In de Adventsperiode zitten

Nadere informatie

Salade van zoete aardappel met grapefruit, gemarineerde tomaat en zalm uit de oven.

Salade van zoete aardappel met grapefruit, gemarineerde tomaat en zalm uit de oven. Salade van zoete aardappel met grapefruit, gemarineerde tomaat en zalm uit de oven. Rauwe zalm in plakjes gesneden Rode grapefruit Gemarineerde tomaat Klein uitje Zoete aardappelblokjes Maken; Bak de gesneden

Nadere informatie

TEGELFABRIEK & ATELIER

TEGELFABRIEK & ATELIER TEGELFABRIEK & ATELIER Albarello maakt ambachtelijke tegels in verschillende stijlen. Van begin tot eind worden de tegels in eigen fabriek gemaakt. Van vloer- en wandtegels tot aan geveltegels. Vakwerk

Nadere informatie

Zelfportret Op vier verschillende manieren.

Zelfportret Op vier verschillende manieren. Zelfportret Op vier verschillende manieren. Bij deze opdracht maak je 4 zelfportretten. Je werkt telkens met andere technieken. Onder een portret wordt een afbeelding van een persoon verstaan. Een portret

Nadere informatie

Qlivino. Koken met Roy Franken Van het prachtige

Qlivino. Koken met Roy Franken Van het prachtige Qlivino Koken met Roy Franken Van het prachtige Trio van tonijn tournedos, tartaar en sashimi Ingrediënten: - Tonijnfilet 3kg vers niet diepvries - 1 fles Ketjap toko - 500 gr Suiker - ½ liter Water -

Nadere informatie

Size does matter! Daarom vind je in deze collectie diverse groottes terug. Handige en compacte formaten voor als je voor jezelf of voor twee moet

Size does matter! Daarom vind je in deze collectie diverse groottes terug. Handige en compacte formaten voor als je voor jezelf of voor twee moet SERGIO HERMAN Zijn liefde voor de kookkunst erfde Sergio Herman (1970) van zijn vader, met wie hij enkele jaren zij aan zij werkte in restaurant Oud Sluis, tot hij het volledig overnam in 1990. Daar bracht

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018 Cursus/workshop Keramische vormgeving (losse lessen op woe middag 15,--) Aantal lessen Aanvang Kosten p.p 25x 3u 18 sept 2017 310,- 20 sept 2017

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding...1. Benodigde gereedschappen Mechanische onderdelen Plastic onderdelen... 3

Inhoud. Inleiding...1. Benodigde gereedschappen Mechanische onderdelen Plastic onderdelen... 3 Montagehandleiding Inhoud Inleiding...1 Benodigde gereedschappen... 1 Mechanische onderdelen... 2 Plastic onderdelen... 3 Montage Montage grijper... 6 Montage voet & besturingseenheid... 7 Montage hoofdeenheid...

Nadere informatie

Versie 03/10/2016 em ( zorg )

Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Schoolwerkplan Onderwijsstraat 2 1500 Halle Gemeenveldstraat 34 1652 Beersel (Alsemberg) (filiaal lagere graad, gelegen naast CC De Meent) Middelbare graad jongeren Beeldende

Nadere informatie

Ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde.

Ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde. De regenboog God heeft een boog in de wolken geplaatst om ons aan het verbond te laten herinneren. Er zal nooit meer zo n grote zondvloed komen, dat heel de aarde onder water staat. Laten we een regenboog

Nadere informatie

Cursus/workshop aanbod 2015 / 2016

Cursus/workshop aanbod 2015 / 2016 Cursus/workshop aanbod 2015 / 2016 Workshop: keramische sieraden maken (2 dagdelen) Ochtend/middag of avond (datum in overleg) 2 lessen 1 e les: 2 ½ uur, 2 e les 3 ½ uur ( tijden in overleg) Kosten 50,--

Nadere informatie

Beeldende aspect Voorkennis

Beeldende aspect Voorkennis Deze les wordt u aangeboden door www.pro-kunst.nl Een lessendatabase voor en door kunstdocenten uit het Speciaal- en Praktijk Onderwijs. Dit is een initiatief van: Linda Batenburg, Nita van Bree en Ilja

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019 Cursus/workshop Keramische vormgeving Later instromen gedurende de cursus mogelijk. Aantal lessen Aanvang Kosten p.p 25x 3u 17 sept 2018 310,- 19

Nadere informatie

Maak een vormgeving (geschikt voor meerdere devices), met een duidelijke huisstijl en visual, die aansluit bij jouw doelgroep, waarbij je rekening

Maak een vormgeving (geschikt voor meerdere devices), met een duidelijke huisstijl en visual, die aansluit bij jouw doelgroep, waarbij je rekening Maak een vormgeving (geschikt voor meerdere devices), met een duidelijke huisstijl en visual, die aansluit bij jouw doelgroep, waarbij je rekening houdt met verschillende behoeftes binnen je doelgroep.

Nadere informatie

Omschrijving van het vak

Omschrijving van het vak Omschrijving van het vak Doelen per leerjaar Bij het vak modevorming leer je alles over mode. Je leert inspiratie verzamelen, een concept schrijven, ontwerpschetsen maken. Je leert alles over beeldelementen

Nadere informatie

Lichaamstaal, Expressieve houding

Lichaamstaal, Expressieve houding Inleiding Massacultuur, Animatie Tekenfilm, Expressionisme, Preston Ernst BlairBarlach Lichaamstaal vindt vrijwel altijd onbewust plaats, maar toch bepaalt het voor een belangrijk deel onze communicatie.

Nadere informatie

Instructies voor de overgang naar tubeless

Instructies voor de overgang naar tubeless Instructies voor de overgang naar tubeless Wat u nodig heeft, voordat u begint: Een fietswiel (van een mountainbike, cyclocross) met band Een conversieset - "Stan's NoTubes Conversion Kit Een veiligheidsbril

Nadere informatie

Kookboek. Gemaakt door: Anouk, Wiet, Dylan, Lisan, Mats en Demi

Kookboek. Gemaakt door: Anouk, Wiet, Dylan, Lisan, Mats en Demi Kookboek Gemaakt door: Anouk, Wiet, Dylan, Lisan, Mats en Demi Hoe hebben we onderzoek gedaan???? We zijn langs bijna alle klassen gegaan en gevraagd wat ze het lekkerst vonden. Toen kwam er een top 6

Nadere informatie

Versie 03/10/2016 em ( zorg )

Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Schoolwerkplan Onderwijsstraat 2 1500 Halle Gemeenveldstraat 34 1652 Beersel (Alsemberg) (filiaal lagere graad, gelegen naast CC De Meent) Middelbare Graad Volwassenen Oriëntatie

Nadere informatie

WERPPIJPEN THROWING STICKS/ Waarom? Hoe? De ontwikkeling, tot heden ten dage

WERPPIJPEN THROWING STICKS/ Waarom? Hoe? De ontwikkeling, tot heden ten dage THROWING STICKS/ WERPPIJPEN De ontwikkeling, tot heden ten dage Waarom? Throwing sticks oftewel werppijpen bieden de (karper)visser de mogelijkheid om ronde boilies over zeer grote afstanden te werpen,

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2016/2017

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2016/2017 en afdeling keramiek HAL 2016/2017 1 vaste-opdracht Tatoo s en andere versierkunsten. Ontwerp hedendaagse tatoo s: versieringen voor het lichaam... die ook op keramiek tot zijn recht komen. Een tatoeage

Nadere informatie

ModelTrein-Support: Workshop AIRBRUSH

ModelTrein-Support: Workshop AIRBRUSH 2015 ModelTrein-Support: Workshop AIRBRUSH Patrick Peeters ModelTrein-Support 14-3-2015 We starten met onze workshop met een toelichting op airbrush. Pagina 1 Onderstaand zie je enkele afbeeldingen van

Nadere informatie

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen.

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen. 1. De Halve Banaan De halve banaan is een van de meest populaire buikspieroefeningen. Het is voor beginners een prima oefening om uit te voeren. Hierbij kun je er zelf voor kiezen hoever je bovenlichaam

Nadere informatie

HÉT WAFELIJZER. Onze recepten!

HÉT WAFELIJZER. Onze recepten! HÉT WAFELIJZER Onze recepten! HET Frifri wafelijzer is onmisbaar in uw keuken! DANKZIJ ZIJN 8 PASSENDE PLATEN, PAST HIJ ZICH AAN AAN UW SMAKEN EN WENSEN : Brusselse en Luikse wafels Traditionele wafels

Nadere informatie

Handleiding PicMonkey

Handleiding PicMonkey Handleiding PicMonkey pag. 1 Handleiding PicMonkey Mogelijkheden Hier kan je kiezen om je foto te bewerken naar eigen keuze. Je hebt hier veel verschillende mogelijkheden (bijsnijden, kleuren, schminken,

Nadere informatie

Lesbrief 6 Productpresentatie

Lesbrief 6 Productpresentatie LESBRIEF 6 PRODUCT- PRESENTATIE Niveau II 1 Productpresentatie. Bij productpresentatie denken we aan de presentatie van alle productgroepen binnen en buiten de winkel. Hoe kunnen we de productgroepen zodanig

Nadere informatie

Maak een trendy Vintage Style Barber Logo in Illustrator Soms is het leuk om een logo-ontwerp voor een fictieve client te maken.

Maak een trendy Vintage Style Barber Logo in Illustrator Soms is het leuk om een logo-ontwerp voor een fictieve client te maken. Maak een trendy Vintage Style Barber Logo in Illustrator Soms is het leuk om een logo-ontwerp voor een fictieve client te maken. Kies gewoon een ontwerpstijl en speel rond met een concept van uw keuze

Nadere informatie

Architectuur. Naam: Klas:

Architectuur. Naam: Klas: Naam: Klas: inhoud Inhoud Planning Blz. 1 Opdracht 1 - Een eigen huis Blz. 2 Opdracht 2 - Schetsen Blz. 3 Opdracht 3-3D ontwerpen Blz. 4 informatie - Aan de slag met Cura Blz. 5 Opdracht 4 - Dossier &

Nadere informatie

KHEER (INDIASE RIJSTPUDDING)

KHEER (INDIASE RIJSTPUDDING) KHEER (INDIASE RIJSTPUDDING) 1 liter melk 50 gram rijst 150 gram suiker Snuifje kaneel Snuifje kardemom 1 theelepel honing Amandelen of rozijnen (optioneel) Laat 1 liter melk koken. Doe er 50 gram rijst

Nadere informatie

bedoeld wordt met hoeveelheidbegrippen als: alle, geen, niets, veel, weinig, meer, minder, evenveel. Ordent hoeveelheden om ze te Groep 1 Groep 2

bedoeld wordt met hoeveelheidbegrippen als: alle, geen, niets, veel, weinig, meer, minder, evenveel. Ordent hoeveelheden om ze te Groep 1 Groep 2 6. Waterproef Tijdens deze activiteit: Doen de kinderen proefjes met water, kleurstof en olie, waarbij zij vooraf voorspellen wat zij denken dat er zal gebeuren, dit vervolgens uitproberen en een verklaring

Nadere informatie

Kunst VWO. glazuur verdunningsschema

Kunst VWO. glazuur verdunningsschema Kunst VWO glazuur verdunningsschema In deze lesbrief leer je hoe je, door glazuren onderling te mengen, een groot aantal kleurschakeringen kunt maken. Het uitgangspunt is een kleurloos of een wit glazuur

Nadere informatie

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren.

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. 1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. Ga op je rug op de vloer liggen met je handen achter je hoofd.

Nadere informatie

Hoe gezond is jouw huis? Ontdek het in deze test

Hoe gezond is jouw huis? Ontdek het in deze test Hoe gezond is jouw huis? Ontdek het in deze test Loert ongezonde verleiding bij jou thuis om elk hoekje? Of is je woning net zó ingericht dat je altijd naar de gezonde optie grijpt? Stap in gedachten je

Nadere informatie

Ontwerp je eigen prefabhuis

Ontwerp je eigen prefabhuis Ontwerp je eigen prefabhuis Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wist jij dat er in Nederland iets meer dan 7 miljoen huizen staan? Tegenwoordig worden de meeste

Nadere informatie

De basis van de pizza: Het deeg

De basis van de pizza: Het deeg De basis van de pizza: Het deeg Wat is het geheim achter die smaak waar Napolitaanse pizza s over heel de wereld om worden geroemd? Natuurlijk, hun traditionele houtovens maar wat dacht u van het deeg?

Nadere informatie

De Techniek en de praktijk

De Techniek en de praktijk De Techniek en de praktijk De inhoud van dit werkboek komt LETTERLIJK van de geweldige site: http://www.ballonfigurensite.nl/ (Op die site staan nog tientallen andere voorbeelden! Neem maar eens een kijkje.)

Nadere informatie

Kleine spiritus brander

Kleine spiritus brander Kleine spiritus brander Voor deze brander heb je 2 blikjes van gelijke grootte nodig. Je gebruikt van beide de dichte onderkant. Stap 1: Knip van beide blikken de onderkant af op ongeveer 2 a 3 cm van

Nadere informatie

personageontwerpen. Met slechts een paar eenvoudige vormen, een mix van

personageontwerpen. Met slechts een paar eenvoudige vormen, een mix van Maak een Cool Vector Panda-personage it bericht is oorspronkelijk gepubliceerd in 2010. D DE TIPS EN TECHNIEKEN DIE WORDEN UITGELEGD, KUNNEN VEROUDERD ZIJN. Adobe Illustrator is mijn favoriete hulpmiddel

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013. Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje

Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013. Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013 Dag 1: Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje Dag 3: Dag 4: Kleuters: Tien gebodenzuil Midden: Tien geboden in klei

Nadere informatie

Cadeautjes inpakken en uitpakken

Cadeautjes inpakken en uitpakken Cadeautjes inpakken en uitpakken Doel: fijne motoriek en coördinatie van de aangedane arm en hand verbeteren. Klaarleggen: doosje, inpakpapier, schaar, plakband. 1 Ga rechtop aan tafel zitten. Knip het

Nadere informatie

Inlichtingen Bij Als je iets wilt vragen, bel De lesbrief staat ook op de website: studio76dordt.

Inlichtingen Bij Als je iets wilt vragen, bel De lesbrief staat ook op de website: studio76dordt. LESBRIEF Workshop verbeelden door Rob van Roon, voor leden van Studio en Vrienden van het Beeldenpark Data zondag 9 oktober van 11 tot 13 uur: Beeldmateriaal verzamelen in het beeldenpark te Zwijndrecht

Nadere informatie

Kaas maken. Handleiding leskist

Kaas maken. Handleiding leskist Kaas maken Handleiding leskist Deze leskist is ontwikkeld door Het Groene Wiel Hendrikweg 14b 6703 AW Wageningen 0317 422 041 www.groenewiel.nl info@groenewiel.nl 2 I. IN HET KORT Met deze leskist kunt

Nadere informatie

Wisknutselen in de klas: creatief met wiskunde

Wisknutselen in de klas: creatief met wiskunde Wisknutselen in de klas: creatief met wiskunde Florine Meijer, Wisknutsels Inleiding Creativiteit en wiskunde, gaat dat samen? Kan je wiskunde doen en tegelijk knippen en plakken, of haken, breien en borduren?

Nadere informatie

beeldende vakken CPE GL en TL tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving

beeldende vakken CPE GL en TL tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving Examen VMBO-GL en TL 2015 gedurende 720 minuten beeldende vakken CPE GL en TL tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving Naam kandidaat Kandidaatnummer Opgavenboekje Dit examen

Nadere informatie

Driepuntige vaas met deksel

Driepuntige vaas met deksel Driepuntige vaas met deksel Geinspireerd door een artikel in het Engelse blad Woodturning en mijn liefhebberij om verschillende houtsoorten te verlijmen heb ik deze driepuntige vaas met deksel gedraaid.

Nadere informatie

Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos. ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen

Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos. ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen Compositie (samenstelling) is het belangrijkste ordeningssysteem 1. Compositie,

Nadere informatie

get inspired by pure

get inspired by pure get inspired by pure we are elho elho verrast je telkens weer met vrolijke, functionele en creatieve producten die je blijven inspireren en je huis of tuin nog gezelliger maken. origin De schoonheid van

Nadere informatie

Proef met melk en kleurstof

Proef met melk en kleurstof Proef met melk en kleurstof Welke soorten melk zijn er? In welke melk zit het meeste vet? Wat gebruik je om de afwas te doen? Waarom gebruik je dat? DE PROEF Wat gebeurt er? Je ziet de kleuren wegvloeien

Nadere informatie

Timeless design since 1881. The choice of a lasting everyday.

Timeless design since 1881. The choice of a lasting everyday. Timeless design since 1881. The choice of a lasting everyday. De keuze voor een blijvende alledag. Iittala komt uit Scandinavië waar kwaliteit, schoonheid en functionaliteit belangrijke waarden zijn.

Nadere informatie

Succes en veel plezier toegewenst!

Succes en veel plezier toegewenst! Voorwoord HOE VOER JE EEN OEFENING GOED UIT? Ten eerste door de beweging correct uit te voeren. Dat wil zeggen gecontroleerd en beheerst. Dat wil zeggen eerst de spieren opwarmen ('warming up'). Nooit

Nadere informatie

Trek een kaartje met: 1. Doel 2. Doelgroep 3. Onderwerp (dit is een globaal onderwerp en moet door jezelf nader worden bepaald)

Trek een kaartje met: 1. Doel 2. Doelgroep 3. Onderwerp (dit is een globaal onderwerp en moet door jezelf nader worden bepaald) Opdracht: Maak een vormgeving (geschikt voor meerdere devices), met een duidelijke huisstijl en visual, die aansluit bij jouw doelgroep, waarbij je rekening houdt met verschillende behoeftes binnen je

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019 Cursus/workshop Aantal lessen Aanvang Kosten p.p Keramische vormgeving 25x 3u 17 sept 2018 387,50 Later instromen gedurende de cursus mogelijk. middag/avond

Nadere informatie

PITTIGE PESTO. pijnboompitten, grana padano, basilicum, citroen knoflook, olijfolie, gedroogde peper. vijzel

PITTIGE PESTO. pijnboompitten, grana padano, basilicum, citroen knoflook, olijfolie, gedroogde peper. vijzel PITTIGE PESTO pijnboompitten, grana padano, basilicum, citroen knoflook, olijfolie, gedroogde peper vijzel Rooster de pijnboompitten tot ze lichtbruin zijn. Stamp een gedroogde peper fijn in de vijzel.

Nadere informatie

OFFLINE. ETALEREN en PRESENTEREN OFFLINE. ETALEREN en PRESENTEREN

OFFLINE. ETALEREN en PRESENTEREN OFFLINE. ETALEREN en PRESENTEREN OFFLINE OFFLINE ETALEREN en PRESENTEREN ETALEREN en PRESENTEREN PRODUCT een etalage schaal 1:10 binnen het concept voor de een etalage, schaal 1:10, binnen winkelformule OFFLINE voor het concept voor de

Nadere informatie

Handleiding: PowerPoint

Handleiding: PowerPoint 1. Geschiedenis Handleiding: PowerPoint 1à teken de lichtstralen van de lamp, zodat het beeld van de dia geprojecteerd wordt op het scherm? Hierboven zie je de werking van de meest eenvoudige projectiemethode.

Nadere informatie

START VAN DE LESSENSERIE: INSPIRATIE OPDOEN!

START VAN DE LESSENSERIE: INSPIRATIE OPDOEN! START VAN DE LESSENSERIE: INSPIRATIE OPDOEN! Laat je leerlingen eerst kennis maken met het werk van Maartje Korstanje. Hoe inspireer je ze bij de start van je lessenserie? In dit hoofdstuk vind je een

Nadere informatie

klusopdracht 1 Kistje Ontdek www.ontdekhout.nl

klusopdracht 1 Kistje Ontdek www.ontdekhout.nl Inhoudsopgave Vraag je begeleider... 2 Inleiding... 2 Voorbereiding... 3 1. Hoeveel uren heb je nodig?... 3 2. Bekijk de werktekening... 3 3. Vul de materiaalstaat in... 3 4. Vraag je begeleider om de

Nadere informatie

3-5 uur Techniek Boetseren, schilderen, tekenen. Beeldende aspect Voorkennis

3-5 uur Techniek Boetseren, schilderen, tekenen. Beeldende aspect Voorkennis Deze les wordt u aangeboden door www.pro-kunst.nl Een lessendatabase voor en door kunstdocenten uit het Speciaal- en Praktijk Onderwijs. Dit is een initiatief van: Linda Batenburg, Nita van Bree en Ilja

Nadere informatie

In mijn schilderijen en andere kunstobjecten verdiep ik me op dit moment erg in grafische structuren en rechte lijnen.

In mijn schilderijen en andere kunstobjecten verdiep ik me op dit moment erg in grafische structuren en rechte lijnen. MARIE MICHIELSSEN MARIE MICHIELSSEN Marie Michielssen volgde een opleiding grafische vormgeving en startte in 1995 een eigen bedrijf. Daarvoor kocht ze oude bloempotten op, die ze vervolgens beschilderde

Nadere informatie

Verkenning van mijn slice. Week 2 Onderzoek Project Printmedia B5 Vera den Engelsman

Verkenning van mijn slice. Week 2 Onderzoek Project Printmedia B5 Vera den Engelsman Verkenning van mijn slice Week 2 Onderzoek Onderzoek in mijn slice Week 3 Onderzoek/Verkenning Interview Vehbi Over Vehbi * Turkse komaf * Broer eigenaar theehuis Pamukalle * Sinds 1978 in Nederland *

Nadere informatie

NAAM: KLAS : Leerling boekje v1.5 aug Nick Govaart. Dienstverlening en Producten. Workshop Tekenen I

NAAM: KLAS : Leerling boekje v1.5 aug Nick Govaart. Dienstverlening en Producten. Workshop Tekenen I NAAM: KLAS : Leerling boekje v1.5 aug 2017 2017 Nick Govaart Dienstverlening en Producten Workshop Tekenen I 1 Inleiding workshop Tekenen I In de techniek is tekening lezen of tekeningen kunnen ontwerpen

Nadere informatie

Dutch molds. Druk- en gietmallencatalogus

Dutch molds. Druk- en gietmallencatalogus Dutch molds Druk- en gietmallencatalogus 2016 Alle mallen in deze catalogus worden in eigen gieterij gemaakt en zijn uit voorraad leverbaar. De mallen van Dutch Molds zijn vervaardigd van de hoogste kwaliteit

Nadere informatie

Inhoud. 11 Verkoopondersteuning. Ontdek je huis. Licht+lampen. Meubels. Kleuren. Materialen. Bakstenen en dakpannen. Stoffering. website.

Inhoud. 11 Verkoopondersteuning. Ontdek je huis. Licht+lampen. Meubels. Kleuren. Materialen. Bakstenen en dakpannen. Stoffering. website. Inhoud Ontdek je huis 1 Kleuren 2 Materialen 3 Meubels 5 Stoffering 6 Licht+lampen 7 Bakstenen en dakpannen 11 Verkoopondersteuning 14 website presentatie brochures Ontdek je huis Online uw woning inrichten

Nadere informatie

EMPANADAS. (ik gebruik altijd de helft van de hoeveelheden van dit recept en krijg ik ongeveer 20 empanadas)

EMPANADAS. (ik gebruik altijd de helft van de hoeveelheden van dit recept en krijg ik ongeveer 20 empanadas) EMPANADAS INGREDIENTEN: 1 kilo tarwebloem 4 eetlepels roomboter 4 eetlepels maizena 3 eetlepels suiker Gekookt water om het deeg te maken (ik gebruik altijd de helft van de hoeveelheden van dit recept

Nadere informatie

Nero Bianco - keramische pannenserie najaar 2014

Nero Bianco - keramische pannenserie najaar 2014 Nero Bianco - keramische pannenserie najaar 2014 Over de serie Nero Bianco Nero Bianco is een serie van keramische gecoate pannen zonder compromissen. Met een optimale vormgeving en een neutrale kleurstelling.

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2016 / 2017

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2016 / 2017 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2016 / 2017 Groepsworkshop: Keramische sieraden De workshop bestaat uit 2 dagdelen verspreid over 2 weken Ochtend/middag of avond (datum in overleg) 2 lessen

Nadere informatie