De maat van je handen bepaalt het maximum. Probeer ook het gewicht aan te passen aan de grootte van de pot.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De maat van je handen bepaalt het maximum. Probeer ook het gewicht aan te passen aan de grootte van de pot."

Transcriptie

1 en afdeling keramiek 205/206 jaar- opdracht Duimpotjes en handschaaltjes. Je leert met primitieve technieken een kleine serie potten en schaaltjes te maken met elk een eigen vormgeving en decoratie. De bodem is altijd rond, de vorm past in je hand. De decoratie speelt ook een rol voor de vorm. Aandacht voor vorm. Aandacht voor rand. Aandacht voor spanning. Aandacht voor bodem. Aandacht voor textuur. De oudste potten werden al duizenden jaren geleden met de hand gemaakt op een heel eenvoudige wijze. Maar het lijkt eenvoudiger dan dat het is. Onze handen zijn een heel geavanceerd gereedschap maar elke techniek moet meerdere malen beoefend worden wil je er handigheid in krijgen. Afrikaanse potjes en potten worden nog steeds met deze techniek vervaardigd. De verschillende fases in het verharden van de klei leren kennen.verschillende afwerkingstechnieken ontdekken. Leren kijken naar oude keramiek. Deze opdracht loopt tijdens het hele jaar: maak gedurende het jaar elke maand een aantal duimpotjes. Zo zal je je eigen evolutie kunnen zien. Het beoefenen van een hand-vaardigheid : door ritmische bewegingen een gelijkmatige pot maken. De spanning van de vorm wordt bepaald door de contourlijn. De rand/lip, de voet en de buik van de pot... allemaal aspecten om rekening mee te houden. Kijk naar oude potten en hun decoraties. Na demonstratie: beoefen de techniek van de duimpot op een eenvoudige bolle vorm. Je handen bepalen de maximale maat van de potjes. Gaandeweg leer je de 5 stappen van een duimpot kennen:. opbouw in natte klei, 2. in vorm zetten in gesteven klei, 3. strak zetten met een groffe rasp in lederharde klei, 4. glad maken met de verschillende niertjes in lederharde klei, 5. rand afwerken en decoratie in lederharde of drogende klei. Tijdens het jaar leer je verschillende afwerkings-technieken kennen, gaande van slibs naar Terra Sigillata, naar decoratietechnieken. De duimpotjes zijn dan een ideale canvas om alles wat je ziet, uit te proberen. Engelse zoekterm in bv. Google = pinch pots Afrikaanse potten en hand build pots. Vanuit een bol wordt met de duimen en de vingers een pot ritmisch uitgehold. Dunne afwerking na verschillende verhardingsfases. Afwerken met niertjes, niertjes met tandjes, polieren met een lepel en gladafwerken met een rubberen lomer. De maat van je handen bepaalt het maximum. Probeer ook het gewicht aan te passen aan de grootte van de pot. Er zijn zoooveel verschillende afwerkingstechnieken: we starten eenvoudig: gladde afwerking door te schrapen en nadien te polieren. Het roken is ook een goede afwerkingstechniek voor duimpotjes.

2 en afdeling keramiek 205/206 2 Kneden en duwen: Experimenten met bevingerdingen en voelvormen. Stapelen en spelen tot een compositie. Kneden is een belangrijke voorbereidende techniek in de keramiek: je klei wordt er soepel van, alle delen worden zorgvuldig gemengd, en de ingesloten lucht wordt eruit geperst. Klei ligt ook fijn in de hand, vingervormpjes maken is een boeiende en aangename bezigheid. Kneden met de volle handen en kneden met de vingers tot een ritme van vorm. Het thema van deze opdracht is RITME en HERHALING: een ritme ontstaat door het herhalen van vormen; Een ritme is boeiend door een spanning die ontstaat, een dissonant die optreedt of een onderbreking in de herhalende factor. Een ander thema dat in deze opdracht aan bod komt is SPEL en COMPOSITIE: bouwstenen stapelen, zoeken naar vormen, kijken vol verwondering. Zoek het kind in u zelf en ontdek! Leren kneden en leren kijken naar de toevallige vormen die ontstaan en keuzes maken en ingrijpen in het proces. RITME leren kennen en herkennen. Ritme als leidraad gebruiken in vormen maken/boetseren. Deze opdracht bestaat uit 3 delen.. Oefenen in kneden. Neem een bol klei van ongeveer 20 cm doorsnede in een soepele malse klei, dit mag recup-klei zijn.oefen de stierekop-techniek: dit is een rechtdoor kneed techniek die eenvoudig is. Zie wat er door de roterende beweging gebeurt en welke vormen er ontstaan. Je mag ook altijd experimenteren met vervorming van de basis vorm: als het ritme maar een rol blijft spelen. Oefen ook de spiraal-kneed-techniek (de Kikuneri, dit wordt gedemonstreerd). 2. Neem kleine bolletjes van een geknede bol klei. Duw deze bolletjes op talloze manieren in je handen en vingers tot kleine sculpturen: in één kneep of één duw. Dus we gaan (nog) niet boetseren! Kies één interessante vingervorm die je minstens 20x herhaalt: bouw met deze 20 vormpjes een ruimtelijke compositie. Zoek een stapeling die bij de vorm past. De gestapelde vormpjes worden in lederharde toestand met hechtslib aaneen gekleefd. 3. Boetseer vingervorm na: doorsnede ongeveer 5 à 20 cm. Nadien uithollen en terug monteren. You-tube: kikuneri of kneading, wedging. Beeldhouwers als Tony Cragg of Brancusi maakten beelden die lijken te zijn geboren uit heel eenvoudige vingerkneedvormen. Kneden duwen gooien of zelfs trekken maximaal 20 cm doorsnede en je mag alle kleien die je interesseren gebruiken. De grote vormen kunnen na het uithollen worden gepolierd.eventueel kan Terra Sigillata worden toegepast als afwerkingslaag. Na de e bak (ruwbak) experimenteren we met roken.

3 en afdeling keramiek 205/206 3 Textuur: Textuur is de manier waarop iets is samengesteld hoe daardoor het oppervlak van het materiaal aanvoelt en hoe de structuur eruit ziet. Het is mede de textuur die het reflectievermogen, de manier waarop het licht weerkaatst, van het voorwerp bepaalt en dus hoe het eruit ziet. Textuur is belangrijk bij de afwerkingstechnieken: je kunt texturen zelf maken door klei in te drukken en ook door klei toe te voegen. Je kunt ook bestaande texturen afdrukken (stempelen en directe druk). Het is de bedoeling om een texturen onderzoek te doen. De proefplaatjes kunnen ook gebruikt worden voor een kleur onderzoek. Eén van de textuurexperimenten dient voor een grote duimpot aan de binnenzijde te be-in-drukken en na het bakken van deze duimpot kun je deze vorm dan gebruiken als moule: je kunt zoveel potjes afdrukken als je maar wilt. Een kleine reeks kan een leuk geheel opleveren. Leren experimenteren, leren testen, textuur leren kennen en toepassen. Leren over positief en negatief; indrukken en afdrukken. Leren over de oudste reproductie-technieken. Maak wat kleine testtegeltjes in een zelfgekozen vorm. Je kunt deze tegeltjes met de hand platdrukken, een deegroller kan je gebruiken of je kunt de slabroller leren kennen.. Een aantal plaatjes beïndruk je met bestaande texturen, 2. op een paar maak je een textuur door een herhalende beweging met een gekozen gereedschap en 3. probeer te experimenteren met een textuur door klei-materiaal toe te voegen. Deze plaatjes worden geruwbakken en kunnen nadien dienen als testplaatjes voor kleuren en glazuren. Als er texturen bij zijn die je aanstaan: kun je een textuur-stempeltje maken (plat of op een rolletje) maken zodat het gemakkelijk is om potten of platen met deze textuur te beïndrukken. Maak ondertussen een grote stevige duimpot met wanden van cm dikte. Deze duimpot moet lossend zijn: de rand mag niet smaller zijn als de bodem. Breng aan de binnenzijde van de pot een textuur aan naar keuze (max. 2mm diep) = negatieve afdruk en laat deze pot drogen en ruw-bakken. Deze pot kan na de ruwbak dienen als moule om potjes in af te drukken: de textuur ontstaat als een positieve afdruk op de pot. De moule techniek stamt uit de tijd van de romeinen: roman pots (Arretine ware) Als je in google afbeeldingen textures intypt krijg je bladzijdes vol met heel boeiende texturen in alle soorten materialen. Afdrukken, opdrukken en stempelen Duimpotten techniek Proefplaatjes maximaal de maat van je handpalm. De duimpot maximaal de maat van je hand. experimenteren met oxides en slibs, eventueel met transparant glazuur.

4 en afdeling keramiek 205/206 4 Oude potvormen: Je kiest een afbeelding van een oude keramieken potvorm of vaasvorm; Ontwerp een grote pot of vaas waarbij je je inspireert op een oude pot/vaas Je onderzoekt de verschillende culturen en bekijkt of je afwerkingen van soortgelijke vormen zou kunnen gebruiken op je eigen pot. Kies je oude pot zorgvuldig: kies uit hand-opgebouwde potten en let ook op de maten. De bakermat van de keramiek bevindt zich in Mesopotamie (oud Irak, Iran). In het oude China, Mexico, Afrika, Zuid Amerika... overal ter wereld heeft men prachtig vervaardige keramiek terug gevonden. De potscherven getuigen van een ongelofelijke handvaardigheid en materiaalkennis met eenvoudige middelen. Leren wat vormspanning is. Leren opbouwen met rolletjes. Decoratietechnieken toepassen op een vorm zodat de vorm versterkt wordt. Oude potten zijn gebaseerd op een aantal basisvormen: waterpotten, opslagvaten, wijn -en olieflessen, urnen. Ga op zoek naar een pot die je mooi vindt. Kijk bij culturen die je inspirerend vindt en die je aanspreken. Maak een (kleine) pot -in de rolletjes techniek- waarin je de vorm onderzoekt en de verhoudingen leert kennen. Deze kleine pot is max. 5cm door dit klein formaat heb je nog geen last van de zwaartekracht en kun je je goed op de vorm concentreren. Probeer bij het maken van je grote pot, de maten van je origineel te benaderen. Houd dus rekening met de krimp van je klei. TIP: Maak een sjabloon van karton: dat is een ideale leidraad bij het opbouwen van een groter volume. Bij een groter exemplaar ga je de zwaartekracht ondervinden en de invloed die dat heeft op de vorm en vormgeving. De decoratie van de originele pot mag je proberen na te maken, maar je mag ook een vereenvoudigde interpretatie ontwerpen op je vorm: zorg altijd dat vorm en decoratie bij elkaar aansluiten dan zullen ze elkaar versterken. Archeologische boeken of websites, musea (bv; museum van Kunst en geschiedenis in Brussel) google afbeeldingen: ancient pots, ancient vessels Opbouwen met rolletjes, hechten met slib, vormen met een houten klopper, vormspanning zoeken, schrapen met de verschillende niertjes. Gladde afwerking, textuur aanbrengen. max. 40cm Primitieve technieken: aanbrengen van texturen door opboetseren, textuur afdrukken, krassen. Schilderen met gekleurde slibs. Afwerken met Terra Sigillata.

5 en afdeling keramiek 205/206 5 Natuurlijke vormen: klei is afkomstig van rotsen, de kleinste deeltjes worden door erosie, weer en wind afgevoerd door water. De kleimassa is flexibel en mals en geeft oneindige mogelijkheden qua vorm en afwerking. De natuur maakt onze grondstof, een proces van miljoenen jaren. Deze opdracht is een ode aan de natuur: de steen, de schelp, de knop, het blad of de zaaddoos. De vormen en volumes die je in de natuur kunt vinden zijn een oneindige bron van inspiratie. Laat je leiden door de natuurlijke vormgeving. Een vorm na-boetseren is een heel karwei; een vorm bestuderen met je ogen en vervolgens de vorm via je handen terug om zetten in een volume. Het vraagt een hele zoektocht met doorzettingsvermogen en veel geduld. Leren kijken, leren voelen, leren copiëren, leren experimenteren en eenvoudig te vervormen. Wij hebben voor jullie al wat keuzes gemaakt en voor jullie voorwerpen ingepakt... het is een spel: kies een vorm uit de grabbeldoos. Het is een verrassing! Bekijk je voorwerp goed: kies een referentievlak en zoek hoe het volume is opgebouwd. Een goede manier om een referentie in de ruimte te nemen is denkbeeldig een kubus rondom je vorm te tekenen. En de kanten van de vorm tegenover de rechte vlakken van de kubus te zetten. Je kunt ofwel de vorm opbouwen uit klei ofwel je vorm wegsnijden uit een grotere homp klei, ook een combinatie van technieken is mogelijk. Draai je vorm continu in de ruimte, draai je werkstuk mee. Vergeet de onderkant niet als volwaardig vlak te beschouwen. Je mag je voorwerp uitvergroten naar een maat die in je hand gaat passen: ongeveer 5 cm doorsnede. De vorm wordt nadien uitgehold en terug gemonteerd. Maak een kleine reeks van 3 stuks van je voorwerp: telkens een beetje anders, door het te stileren, te abstraheren en eenvoudig te vervormen. Met het mengen van de juiste kleuren start de volgende zoektocht: probeer de kleur van je voorwerp te benaderen door het gebruik van slibs en oxides. Land-art kunstenaars zoals Goldsworthy. Keramiek geinspireerd door de Nature-boeken van Ernest Haeckel en de foto s van Karl Blossfeldt. volboetseren en uithollen, werken met oxides en kleurstoffen, werken met texturen. passend in je hand wordt bepaald door je steen

6 en afdeling keramiek 205/206 6 keuze-opdracht Platen- en tegelbordjes met textuur en kleurende oxides. Een eenvoudige gebogen plaat is al een bord of een schaaltje. Vooral in de japanse eetcultuur wordt gebruik gemaakt van deze kleine tegelbordjes voor hapjes en voor bij de maaltijd. De texturen en eenvoudige gekleurde decoraties passen bij de texturen van het voedsel dat er op gepresenteerd wordt. Platen rollen, tegels maken: je ontdekt hierbij een speciale eigenschap van de klei. Klei heeft een geheugen! Op de gebakken tegeltjes kan er geëxperimenteerd worden met kleuren en oxides. De afwerking mag gebeuren met een transparante glazuur. Experimenteren met de plaattechniek en textuur. Functionele keramiek leren maken. Ondervinden van de vervormingen bij het maken van plaatvormpjes. De plaatjes kun je best met textuur bewerken voordat je ze versnijdt en ze in een steunvorm legt om op te stijven. Deze steunvorm kan een stuk buis zijn of een bestaand bord. De krimp van de plaatjes gebeurt in de tegenovergestelde richting van het uitrollen: de klei kan gaan krullen of gaan golven in de oven. Je kunt dit probleem wat ondervangen door in veel verschillende richtingen de klei geleidelijk uit te rollen. Ook traag drogen is de boodschap. Textuur kan je zelf vormen door het ritmisch indrukken van een gereedschap, door klei op de tegel aan te brengen of weg te halen. Je kan de textuur ook afdrukken met stempels of textuurmateriaal. Je kan heel plat materiaal ook samen met de klei-tegels onder de slabroller doorhalen. De bordjes kunnen op hun onderkant staan, maar je kunt ook voetjes of steuntjes aanbrengen. Pinterest: sushi ceramic plates, textured plates, japanese plates Platen rollen, drogen op een steunvorm of moule, texturen maken of aanbrengen, werken met decoratietechnieken die gedurende het jaar behandeld zijn. 5x5 cm werk nog niet te groot: platen van 30x30 breken (bijna) altijd... vrije interpretatie

7 en afdeling keramiek 205/206 7 keuze-opdracht Container binnenste buiten: met textuur en kleurende oxides. Met een container wordt een vorm bedoeld die inhoud bevat: een volume met een opening, al dan niet met deksel. Een container bouw je met platen: rechte of gekromde platen. De textuur verbindt de vorm van binnen naar buiten of andersom. Speel met textuur. Je kunt er de vorm mee accentueren. Platen rollen, tegels maken: je ontdekt hierbij een speciale eigenschap van de klei. Klei heeft een geheugen! Op de gebakken container kan er geëxperimenteerd worden met kleuren en oxides. De afwerking mag gebeuren met een transparante glazuur aan de binnenkant zodat de container ook functioneel kan worden. Experimenteren met de plaattechniek en textuur. Bouwen met platen is een techniek waarbij je elke handeling in de juiste droogfase van de klei moet uitvoeren, of je werkstuk kan barsten. Om te bouwen met platen maak je best een plan: maak een patroon en werk stap voor stap. De platen kun je best met textuur bewerken voordat je ze versnijdt en ze in een steunvorm legt om op te stijven. Deze steunvorm kan een stuk buis zijn of een rechte plank. De krimp van de plaatjes gebeurt in de tegenovergestelde richting van het uitrollen: de klei kan gaan krullen of gaan golven in de oven. Je kunt dit probleem wat ondervangen door in veel verschillende richtingen de klei geleidelijk uit te rollen. Ook traag drogen is de boodschap. Textuur kan je zelf vormen door het ritmisch indrukken van een gereedschap, door klei op de tegel aan te brengen of weg te halen. Je kan de textuur ook afdrukken met stempels of textuurmateriaal. Je kan heel plat materiaal ook samen met de klei-tegels onder de slabroller doorhalen. Je kunt de verbindingshoeken van je container in verstek snijden: zo ontstaat een groter raakvlak. De techniek wordt je gedemonstreerd. Pinterest: ceramic container, slabs Platen rollen, drogen op een steunvorm of moule, texturen maken of aanbrengen, werken met decoratietechnieken die gedurende het jaar behandeld zijn. 5x5 cm werk nog niet te groot: platen van 30x30 breken (bijna) altijd... vrije interpretatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2016/2017

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2016/2017 en afdeling keramiek HAL 206/207 Duimpotjes en handschaaltjes. Je leert met primitieve technieken een kleine serie potten en schaaltjes te maken met elk een eigen vormgeving en decoratie. De bodem is altijd

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2017/2018

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2017/2018 en afdeling keramiek HAL 207/208 Kneden en duwen : Experimenten met vingerdingen en voelvormen. Kneden is een belangrijke voorbereidende techniek in de keramiek: je klei wordt er soepel van, alle delen

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2018/2019

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2018/2019 . Kneden en duwen : Experimenten met vingerdingen en voelvormen. Kneden is een belangrijke voorbereidende techniek in de keramiek: je klei wordt er soepel van, alle delen worden zorgvuldig gemengd, en

Nadere informatie

Wat is klei? klei is een

Wat is klei? klei is een Over klei Wat is klei? Keramiek komt van het griekse woord Keramos en betekent gebakken aarde. klei is een verpulverd gesteente klei kun je gemakkelijk vinden naast rivieren en aan de kust. klei bestaat

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2018/2019

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2018/2019 en afdeling keramiek HAL 018/019 1.1 vaste-opdracht Container Met een container wordt een vorm bedoeld die inhoud bevat: een volume met een opening, al dan niet met deksel. Een container bouw je met platen.

Nadere informatie

Wat is klei? Keramiek komt van het griekse woord Keramos en betekent gebakken aarde.

Wat is klei? Keramiek komt van het griekse woord Keramos en betekent gebakken aarde. Over klei Wat is klei? Keramiek komt van het griekse woord Keramos en betekent gebakken aarde. klei is een sedimentair gesteente: klei kun je gemakkelijk vinden naast rivieren en aan de kust. klei bestaat

Nadere informatie

Leren stileren, leren abstraheren, leren combineren, leren vormgeven. Een eigenheid in je vormgeving leggen. De vorm-gevings-kapstok leren kennen.

Leren stileren, leren abstraheren, leren combineren, leren vormgeven. Een eigenheid in je vormgeving leggen. De vorm-gevings-kapstok leren kennen. 1 jaar- opdracht Vormen uit de natuur stileren en een compositie samenstellen. Deze opdracht is een ode aan de natuur: de steen, de schelp, de knop, het blad of de zaaddoos. De vormen en volumes die je

Nadere informatie

DOWN TO EARTH LOGBOEK

DOWN TO EARTH LOGBOEK 1 DOWN TO EARTH LOGBOEK DOWN TO EARTH 2 OPDRACHT 1: plak hier de vier afbeeldingen die je verzameld hebt. Welke overeenkomsten zie je? Schrijf deze op. OPDRACHT 2: 3 vul het schema aan met 6 foto s. Bekijk

Nadere informatie

Cursus/workshop aanbod 2015 / 2016

Cursus/workshop aanbod 2015 / 2016 Cursus/workshop aanbod 2015 / 2016 Workshop: keramische sieraden maken (2 dagdelen) Ochtend/middag of avond (datum in overleg) 2 lessen 1 e les: 2 ½ uur, 2 e les 3 ½ uur ( tijden in overleg) Kosten 50,--

Nadere informatie

Handleiding 3D UV hars.

Handleiding 3D UV hars. Handleiding 3D UV hars. Materialen: UV-Hars Polimeerklei (Fimo, Cernit of een ander merk) Sieraadkast (blanks) Pigmentpoeders Penceel voor pigment poeder Penceel voor UV Hars Flexibele gas aansteker (navulbaar)

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2018/2019

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2018/2019 1.1 vaste-opdracht Container Met een container wordt een vorm bedoeld die inhoud bevat: een volume met een opening, al dan niet met deksel. Een container bouw je met platen. Je kunt spelen met diktes,

Nadere informatie

Vezelklei. Papierklei, vlasklei, textielvezelklei...

Vezelklei. Papierklei, vlasklei, textielvezelklei... Vezelklei Papierklei, vlasklei, textielvezelklei... PAPIERKLEI = PAPIERMACHé ( voor sommigen toch... ;-) maar het kan ook anders... Wat is papierklei: een mengsel van papierpulp (cellulose-vezels) en klei

Nadere informatie

HAL Opdrachten Draaiklas keramiek 2018/2019

HAL Opdrachten Draaiklas keramiek 2018/2019 Duimpotten vanuit een bolletje Door duimpotten maken is de ideale voorbereiding op het draaien. Maak een serie van minstens 5 duimpotten waarbij je aandacht hebt voor de vormspanning, voor de verhoudingen,

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu

Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Les 3: De basis methodes om jonge planten te vormen door bedrading(deel 2) Door Isamu Enomoto (officieel lector van de Japanse Satsuki Vereniging)

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018 Cursus/workshop Aantal lessen Aanvang Kosten p.p Keramische vormgeving 25 18 sept 2017 310,- 20 sept 2017 310,- Raku 4 Op afspraak 95,- Gebarsten

Nadere informatie

Een verhaal uit het tijdschrift Handwerken zonder grenzen. ( 4/81 )

Een verhaal uit het tijdschrift Handwerken zonder grenzen. ( 4/81 ) VILTEN Een verhaal uit het tijdschrift Handwerken zonder grenzen. ( 4/81 ) De GESCHIEDENIS: Het vilten of vervilten van wol is een heel oude techniek en was en is verspreid over de hele wereld. Er werd

Nadere informatie

Vies eten. Eten is toch nooit vies, of toch wel? Drilpudding, een vel op de chocolademelk, kippenlever of kalfstong.

Vies eten. Eten is toch nooit vies, of toch wel? Drilpudding, een vel op de chocolademelk, kippenlever of kalfstong. Lekker eten. Een patatje oorlog, een suikerspin, een firebal, Engelse drop. Heerlijkheden waar je naar zou kunnen snakken en die je achter elkaar naar binnen zou kunnen proppen. Of die je juist in een

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018 Cursus/workshop Keramische vormgeving (losse lessen op woe middag 15,--) Aantal lessen Aanvang Kosten p.p 25x 3u 18 sept 2017 310,- 20 sept 2017

Nadere informatie

Bijlage 1. Module Kunststof

Bijlage 1. Module Kunststof Bijlage 1 Module Kunststof GLASHELDER Je hebt al geleerd wat kunststof is. In deze opdracht ga je een fotolijstje maken. Je krijgt glashelder Acrylaat. Om het helder te houden moet je de beschermfolie

Nadere informatie

Les 6 Tegeltjes leggen

Les 6 Tegeltjes leggen Les 6 Tegeltjes leggen Kern In deze les maken en onderzoeken de leerlingen patronen vanuit één eenvoudige basistegel. De focus ligt op kenmerken van (regelmatige) patronen, zoals vormen van herhaling,

Nadere informatie

De kracht van Archimedes

De kracht van Archimedes 1 Studie dag en KVCV De kracht van Archimedes DEEL 1 Korte omschrijving van het lesonderwerp Door een paar originele experimenten, de kracht van Archimedes ontdekken en de gegevens waarnemen die de grootte

Nadere informatie

Mens in actie. Zo groot ben jij!

Mens in actie. Zo groot ben jij! Handvaardigheid klas 2H/V februari 2015 Mens in actie Op de foto hiernaast is een bronzen beeld van een schaatser te zien, aangebracht aan de muur van het stadhuis van Haastrecht. Het beeld is gemaakt

Nadere informatie

Het huis van vertrouwen

Het huis van vertrouwen Het huis van vertrouwen Handleiding bij het kartonnen MODEL van IDGP. A. Het huis bestaat uit volgende onderdelen: 1. Grondvlak 2. Fundamenten: hoop liefde roeping 3. De bodem: lichaam 4. De binnenmuren:

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019 Cursus/workshop Keramische vormgeving Later instromen gedurende de cursus mogelijk. Aantal lessen Aanvang Kosten p.p 25x 3u 17 sept 2018 310,- 19

Nadere informatie

WORKSHOPS & CURSUSSEN

WORKSHOPS & CURSUSSEN WORKSHOPS & CURSUSSEN Creatief, gezellig en leerzaam INTRODUCTIE WORKSHOPS OVERZICHT introductie Bij Atelier Klei & Zij maken we sieraden en accessoires van keramiek. 1. PLANTENPOTJE je kunt ook zelf aan

Nadere informatie

Het werkproces - Van klei tot pot

Het werkproces - Van klei tot pot Het werkproces - Van klei tot pot Op deze pagina wil ik, voor degenen die daar nog niet mee bekend zijn, het werkproces van klei tot pot beschrijven. Klei Het hele gebeuren begint met de klei. Tegenwoordig

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013. Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje

Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013. Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013 Dag 1: Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje Dag 3: Dag 4: Kleuters: Tien gebodenzuil Midden: Tien geboden in klei

Nadere informatie

Begrippenlijst periode 1. Tekenen Klas 2, Roncalli mavo. Vorm

Begrippenlijst periode 1. Tekenen Klas 2, Roncalli mavo. Vorm Begrippenlijst periode 1 Tekenen Klas 2, Roncalli mavo Vorm 1. Vormentaal Alles wat je om je heen ziet heeft een bepaalde vorm. Vormen kunnen bepaalde gedachten oproepen. Kijk maar naar afbeelding 1 en

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019 Cursus/workshop Aantal lessen Aanvang Kosten p.p Keramische vormgeving 25x 3u 17 sept 2018 387,50 Later instromen gedurende de cursus mogelijk. middag/avond

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2016 / 2017

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2016 / 2017 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2016 / 2017 Groepsworkshop: Keramische sieraden De workshop bestaat uit 2 dagdelen verspreid over 2 weken Ochtend/middag of avond (datum in overleg) 2 lessen

Nadere informatie

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Spelen met zand Zoals je hebt kunnen zien is zand heel interessant, maar zand is ook heel erg leuk. Je kunt er namelijk onwijs goed mee spelen! Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Schrijf

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2019-2020 Cursus/workshop Aantal lessen Aanvang Kosten p.p Keramische vormgeving 25 x 3u 16 sept 2019 397,50 Later instromen gedurende de cursus mogelijk. middag/avond

Nadere informatie

Lesmateriaal bovenbouw

Lesmateriaal bovenbouw Lesmateriaal bovenbouw Workshopdag Satellieten 8 oktober 2008 Space Expo, Noordwijk Bouw je eigen telescoop Benieuwd naar het oppervlak van de maan? Of de ringen van Saturnus? Deze dingen staan te ver

Nadere informatie

Naam: Beschrijving: Deelnemers: min 5 max 15 Lokaal: Duur: 2 uur Leeftijd:

Naam: Beschrijving: Deelnemers: min 5 max 15 Lokaal: Duur: 2 uur Leeftijd: Schilderen naar de Aboriginals De Aboriginals leven verspreid op een groot stuk land omdat ze leven van datgene dat in de natuur leeft. Om met elkaar in contact te blijven maakten ze kaarten met de ligging

Nadere informatie

Spiegelen en symmetrie

Spiegelen en symmetrie Spiegelen en symmetrie Bedoeling: De leerlingen komen doormiddel van verschillende activiteiten te weten wat spiegelen (en spiegelas) en symmetrie is. Doelen: De leerlingen kunnen - in eigen woorden verwoorden

Nadere informatie

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas...

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas... Naam:... Klas... Afsluiting 5 Havo / 6VWO In periode 2, 3 en 4 gaan jullie werken aan een eigen thema om het vak af te sluiten. De volgende onderdelen zullen aan bod komen: - eigen werk rond thema + logboek

Nadere informatie

54 beeldaspecten kleur. 55 beeldende kunst, architectuur, en vormgeving directe omgeving. 54 beeldaspecten compositie

54 beeldaspecten kleur. 55 beeldende kunst, architectuur, en vormgeving directe omgeving. 54 beeldaspecten compositie techniek materiaal te gebruiken bij kerndoel: voorbeeld / afbeelding scheuren in vorm en tijdschriften 54 beeldaspecten kleur papier voor ondergrond kleur glutofix (papierlijm) 3B knippen op thema tijdschriften

Nadere informatie

Het bouwen van je eigen Rotsachterwand en zijwanden. Door: Niels de Smit

Het bouwen van je eigen Rotsachterwand en zijwanden. Door: Niels de Smit Het bouwen van je eigen Rotsachterwand en zijwanden Door: Niels de Smit Ik heb dit artikel geschreven omdat ik andere hobbyisten mijn ervaringen wil laten zien, en lezen over het zelf maken van een rotsachterwand

Nadere informatie

Stuklijst: Benodigd gereedschap:

Stuklijst: Benodigd gereedschap: is uniek 1 0 6. 6 6 9 R o m e i n s e k a t a p u l t Stuklijst: 4x grenenhout (1) 15 x 15 x 250 mm grenenhout (2) 10 x 15 x 300 mm grenenhout (3) 10 x 30 x 300 mm 1x grenenhout (4) 5 x 15 x 125 mm 1x

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Je gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in een

Nadere informatie

Lesbrief 4 Maken van boeketten en bloemstukken

Lesbrief 4 Maken van boeketten en bloemstukken Lesbrief 4 Maken van boeketten en bloemstukken LESBRIEF 4 MAKEN VAN BOEKETTEN EN BLOEMSTUKKEN Niveau II 1 Maken van boeketten en bloemstukken. Het maken van boeketten en bloemstukken is een dagelijks terugkerende

Nadere informatie

OntdekZelf - magnetisme

OntdekZelf - magnetisme Werkwijze Alle OntdekZelf experimenten zijn bedoeld voor de leerling om zelf te ontdekken. Laat de leerling vanaf het begin werken met zijn materialen en ontdekken hoe hij tot een antwoord of een werkende

Nadere informatie

Aan de draaischijf Draaiklei [47], Klei centreren [49], Een cilinder draaien [54], Open vormen [70], Vlakke vormen [72], Een serie draaien [75],

Aan de draaischijf Draaiklei [47], Klei centreren [49], Een cilinder draaien [54], Open vormen [70], Vlakke vormen [72], Een serie draaien [75], Aan de draaischijf Draaiklei [47], Klei centreren [49], Een cilinder draaien [54], Open vormen [70], Vlakke vormen [72], Een serie draaien [75], Draaien op een afneembare plaat [75], Onderdelen aan een

Nadere informatie

bij vraag 2 Hoeveel munten er in het glas passen ligt aan de grootte van de munten en aan het glas.

bij vraag 2 Hoeveel munten er in het glas passen ligt aan de grootte van de munten en aan het glas. NAO proefjes Antwoorden werkbladen en extra informatie 1. Munten in borrelglaasje munten Het glas is eigenlijk te vol met, maar het stroomt niet over. Het in het glas staat bol, het komt er boven uit.

Nadere informatie

Keramiek. College kunstacademie Utrecht HKU

Keramiek. College kunstacademie Utrecht HKU Keramiek Keramiek College kunstacademie Utrecht HKU Materialen Keramiek - Inleiding / Geschiedenis - Keramiek in gebruik - Soorten keramiek - Soorten klei / basismateriaal - Verwerken basismateriaal -

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

Les 8 ruimtelijke patronen

Les 8 ruimtelijke patronen Les 8 ruimtelijke patronen Kern van de les - Leerlingen verkennen patronen op en van ruimtelijke objecten en redeneren erover. - Ze onderzoeken hoe een patroon dat ze ontwerpen op de uitslag van het balkje

Nadere informatie

De plant is een Miki no mai van 52cm hoog en is vijf jaar oud. De stam heeft goede bewegingen naar rechts en links en veel scheuten.

De plant is een Miki no mai van 52cm hoog en is vijf jaar oud. De stam heeft goede bewegingen naar rechts en links en veel scheuten. Vertaling Uitgave Juni 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Geschreven door Isamu Enomoto (officieel lector van de Japanse Satsuki vereniging). Handleiding om Satsuki azalea s te kweken en te vormen in alle

Nadere informatie

Proef met melk en kleurstof

Proef met melk en kleurstof Proef met melk en kleurstof Welke soorten melk zijn er? In welke melk zit het meeste vet? Wat gebruik je om de afwas te doen? Waarom gebruik je dat? DE PROEF Wat gebeurt er? Je ziet de kleuren wegvloeien

Nadere informatie

Papier recyclen. Inlage

Papier recyclen. Inlage Inlage A1 Papier maken Voor deze opdracht heb je de volgende materialen nodig: A - 1 Drielenzige loep B - 3 Bladen viltpapier C - 1 Reinigingsdoek D - 1 Zeef E - 1 Scheprand F - Stapel oude kranten G -

Nadere informatie

TARTE TATIN HET KLASSIEKE FRANSE DESSERT, GEVARIEERD MET PEER. Jurrijan.com, recepten download

TARTE TATIN HET KLASSIEKE FRANSE DESSERT, GEVARIEERD MET PEER. Jurrijan.com, recepten download 1 Dit dessert kan mislukken, want je bakt de taart ondersteboven, maar het is zo heerlijk en geeft veel voldoening wanneer het lukt. De vulling is origineel met appel, maar peren, pruimen of zelfs ananas

Nadere informatie

Onderzoeksopdracht. Bodem en grondstaal

Onderzoeksopdracht. Bodem en grondstaal Onderzoeksopdracht Bodem en grondstaal Gebruik grondboor 1. Duw en draai gelijktijdig, in wijzerzin, de schroefachtige punt (het boorlichaam) in de bodem. Deze schroef verzamelt en houdt de grond vast.

Nadere informatie

Berta en Giovanni Berta and Giovanni

Berta en Giovanni Berta and Giovanni Lessuggesties bij Berta en Giovanni Berta and Giovanni van Gionata Bernasconi ISBN 9789490139049 verkrijgbaar in de boekhandel Korte inhoud van het boek Berta is een giraf en Giovanni een nijlpaard. Ze

Nadere informatie

Brug van papier. Lesblad voor de leerling. Materiaal dat nodig is 200 velletjes papier (A4, 80 grams) Plakband Meetlat of meetlint

Brug van papier. Lesblad voor de leerling. Materiaal dat nodig is 200 velletjes papier (A4, 80 grams) Plakband Meetlat of meetlint Groep 3 en 4 Brug van papier 2 tot 4 kinderen Lesblad voor de leerling Materiaal dat nodig is 200 velletjes papier (A4, 80 grams) Plakband Meetlat of meetlint En verder nog Plaatjes met voorbeelden van

Nadere informatie

Ontwerpen in 3D. in dit programma uitgewerkt.

Ontwerpen in 3D. in dit programma uitgewerkt. CKV 3 VWO Ontwerpen in 3D Keramiek Het doel van deze lessen is het maken van een keramische vorm in gietklei. Deze vorm ontstaat uit een studie waarbij je ruimtelijke schetsen maakt in een kubus. Het aardige

Nadere informatie

Titel: Pollocken. (met dank aan Gabriëlla van Dijk ea) Bouw: groep 1. Tijdsindicatie totaal: 20 min.

Titel: Pollocken. (met dank aan Gabriëlla van Dijk ea) Bouw: groep 1. Tijdsindicatie totaal: 20 min. Titel: Pollocken. (met dank aan Gabriëlla van Dijk ea) Bouw: groep 1 Tijdsindicatie totaal: 20 min. Doel van de les: Aan het eind van de les hebben de leerlingen een schildering gemaakt op de manier van

Nadere informatie

Nieuwe mandalakleurcreaties

Nieuwe mandalakleurcreaties Greetje Molenaar Nieuwe mandalakleurcreaties Kleuren en intekenen Zenstructuren Tekentaal en oersymboliek Mandalaverhalen Inhoud Voorwoord en dankwoord 7 Beginnen met nieuwe mandalacreaties 9 Zes mandalawerkwijzen

Nadere informatie

Het deeltjesmodel. Deeltjes en hun eigenschappen. Context 3 Zinken zweven drijven. Naam: Klas: Datum:

Het deeltjesmodel. Deeltjes en hun eigenschappen. Context 3 Zinken zweven drijven. Naam: Klas: Datum: Naam: Klas: Datum: Het deeltjesmodel Deeltjes en hun eigenschappen Als je een stukje ijzer, goud of eender welk stof tientallen keren kon vergroten, dan zou je ontdekken dat alle stoffen gemaakt zijn van

Nadere informatie

Lessenoverzicht Winkel om de hoek

Lessenoverzicht Winkel om de hoek Les 1 Winkels op foto's Winkels die meedoen Les 2a De groenteman Les 2b De bakker Inhoud U leest het verhaaltje over meneer Schrokop voor. U bekijkt met de leerlingen foto s van winkels in de buurt. Wat

Nadere informatie

OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 4

OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 4 OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 4 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING De beroemde kunstenaar Albert Giacometti stond in zijn atelier. Op zijn

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Ras -handmatige machine GS-2

Gebruiksaanwijzing Ras -handmatige machine GS-2 Gebruiksaanwijzing Ras -handmatige machine GS-2 Inhoud van deze gebruiksaanwijzing Onderdelen 2 Hoe maakt u Ras Patat? Het aanmaken van het deeg 3 Het persen van de patat 3 Cilinder leeg? 4 Reiniging en

Nadere informatie

klusopdracht 1 Kistje Ontdek www.ontdekhout.nl

klusopdracht 1 Kistje Ontdek www.ontdekhout.nl Inhoudsopgave Vraag je begeleider... 2 Inleiding... 2 Voorbereiding... 3 1. Hoeveel uren heb je nodig?... 3 2. Bekijk de werktekening... 3 3. Vul de materiaalstaat in... 3 4. Vraag je begeleider om de

Nadere informatie

Wilt u ook gratis Milly s Mozaïekkrant ontvangen?

Wilt u ook gratis Milly s Mozaïekkrant ontvangen? MILLY S MOZAIEKKRANT, UITGAVE MAART 2014 Winkel: Mandenmakerstraat 102 b, 3194 DG te Hoogvliet Webwinkel: www.millyswinkel.nl Beste lezers, Emailadres: info@millyswinkel.nl Inmiddels al weer de 3 e mozaïekkrant

Nadere informatie

Citroentaart. Ingrediënten: 250 g zanddeeg sap van 3 citroenen 3 eieren 25 g maïzena 180 g suiker 220 g boter fijn geraspte schil van 1 citroen

Citroentaart. Ingrediënten: 250 g zanddeeg sap van 3 citroenen 3 eieren 25 g maïzena 180 g suiker 220 g boter fijn geraspte schil van 1 citroen 250 g zanddeeg sap van 3 citroenen 3 eieren 25 g maïzena 180 g suiker 220 g boter fijn geraspte schil van 1 citroen Citroentaart Verwarm de oven voor op 200 C. Rol het deeg uit en leg in de beboterde of

Nadere informatie

Samenvatting. Figuur 2

Samenvatting. Figuur 2 Cellen, de bouwstenen van ons lichaam, zijn verassend goed georganiseerde systemen. Verrassend, aangezien cellen erg klein zijn. Een typische cel in ons lichaam is tientallen micrometer in doorsnede, duizend

Nadere informatie

MAAL- en DEELTAFEL van ZES

MAAL- en DEELTAFEL van ZES MAAL- en DEELTAFEL van ZES Luc Cielen Tweede klas. Aanbrengen en oefenen van de tafel van 6 (gespreid over 2 of 3 periodelessen) 01: Tellen van eieren, appelen en andere voorwerpen die per zes verpakt

Nadere informatie

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Chinese karakters Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten Pagina 1 Colofon Chinese karakters Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen China - Chinese karakters - Leerkracht - handreiking Inleiding

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2017/2018

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2017/2018 en afdeling keramiek HAL 2017/2018 1 Ontwikkelen van matte glazuren Vanuit een bestaande glanzende glazuur kan op verschillende manieren een matte glazuur ontwikkeld worden. De bedoeling is om vanuit een

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Ras -handmatige machine GS-2. eigenzinnigste. RAS... het frietje van Nederland

Gebruiksaanwijzing. Ras -handmatige machine GS-2. eigenzinnigste. RAS... het frietje van Nederland RAS... het frietje van Nederland eigenzinnigste Gebruiksaanwijzing Ras -handmatige machine GS-2 RAS... het frietje van Nederland eigenzinnigste Inhoud van deze gebruiksaanwijzing Onderdelen 2 Hoe maakt

Nadere informatie

Beeldende aspect Voorkennis

Beeldende aspect Voorkennis Deze les wordt u aangeboden door www.pro-kunst.nl Een lessendatabase voor en door kunstdocenten uit het Speciaal- en Praktijk Onderwijs. Dit is een initiatief van: Linda Batenburg, Nita van Bree en Ilja

Nadere informatie

HANDLEIDING. Juwelen Maken. met een laser cutter

HANDLEIDING. Juwelen Maken. met een laser cutter HANDLEIDING Juwelen Maken met een laser cutter LEUKE VOORBEELDEN DE LASERCUTTER Een lasercutter graveert een robot en een tekst in een houten plankje Wat is een lasercutter? Een lasercutter is een machine

Nadere informatie

Kaartjes drukken. Aan welke behoefte moet het ontwerp voldoen?

Kaartjes drukken. Aan welke behoefte moet het ontwerp voldoen? Kaartjes drukken 1. Wat is de behoefte? Het is leuk wanneer je met je verjaardag kaartjes krijgt. Maar zelf kaartjes versturen en anderen een gelukkige verjaardag kunnen wensen geeft misschien nog meer

Nadere informatie

versie 23-10-2004 01. Ik ga een standaard 4 inch ophangrand verkleinen. Een grotere ophangrand is eenvoudiger te verkleinen.

versie 23-10-2004 01. Ik ga een standaard 4 inch ophangrand verkleinen. Een grotere ophangrand is eenvoudiger te verkleinen. Beschrijving verkleining ophangrand: Benodigdheden: 1. Scherp Stanley mes. 2. Metalen liniaal op rechte metalen lat om langs te snijden. 3. Ondergrond om op te snijden. 4. standaard plakband. 5. schaar.

Nadere informatie

HET IS EEN PRISMA, OF TOCH NIET...

HET IS EEN PRISMA, OF TOCH NIET... In dit artikel laten we zien hoe je een kubus, een rombendodecaëder en een afgeknotte octaëder kunt omvormen tot een. Om de constructie zelf uit te voeren, heb je de bouwtekeningen nodig die bij dit artikel

Nadere informatie

Uitleg over de linosnede, dat je meerdere afdrukken kunt maken van 1 afbeelding en meerdere kleuren;

Uitleg over de linosnede, dat je meerdere afdrukken kunt maken van 1 afbeelding en meerdere kleuren; LESBRIEF Donderdag 26 Februari: Klaarleggen: - Transparant papier op A4 of A5; -Linoplaatjes; -gutsen. -aanwezigheid controleren; plaatsen controleren; -Start nieuwe opdracht: Structuur maar nu in een

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

INTEGRALE (1) OPDRACHT

INTEGRALE (1) OPDRACHT INTEGRALE (1) OPDRACHT cohort 2018-2022 verpakking Wat is een integrale opdracht? Is een opdracht die vakoverstijgend is. Praktijkvakken Startend Ondernemen Vormgeven Integrale opdracht Digilab Een integrale

Nadere informatie

Handleiding werken met een mal Handleiding Het werken met een polyester mal.

Handleiding werken met een mal Handleiding Het werken met een polyester mal. Handleiding Het werken met een polyester mal. Hoekseize 3 8711 HR WORKUM tel.: 0515-543556 info@polymat.nl www.polymat.nl. Het werken met een polyester mal. 1. Info vooraf 2. Mallen bouw en plug. 3. het

Nadere informatie

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER 13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER De badkamer is een uitgelezen plek voor MicroBewegingen. Als het goed is, kom je er ook meerdere malen per dag. Een mooie ruimte om eens te bekijken wat je daar

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Het Serviesfabriekje in Driebergen maakt moderne gebruikskeramiek, handgemaakt door Floor. Roetemeijer-Hurkens. gebruikers

Het Serviesfabriekje in Driebergen maakt moderne gebruikskeramiek, handgemaakt door Floor. Roetemeijer-Hurkens. gebruikers Het Serviesfabriekje in Driebergen maakt moderne gebruikskeramiek, handgemaakt door Floor Roetemeijer-Hurkens. 20 april 2011 Op 20 april staan we op de Paasfair bij Slot Zeist. Daarom zullen de eierdopjes

Nadere informatie

Wandverwarming in de Noordoostpolder.

Wandverwarming in de Noordoostpolder. Wandverwarming in de Noordoostpolder. Na dat we de tekeningen klaar hadden voor onze aanbouw, kwamen we tot de conclusie dat we te weinig ruimte haddeen voor het plaatsen van radiatoren, zonder dat ze

Nadere informatie

1. Probleemstelling. 1. Staan jou boeken op je kamer ook zo slordig? Hoe lossen we dat op?

1. Probleemstelling. 1. Staan jou boeken op je kamer ook zo slordig? Hoe lossen we dat op? 1. Probleemstelling 1. Staan jou boeken op je kamer ook zo slordig? Hoe lossen we dat op? 2. We gaan tijdens de lessen TO een boekensteun maken, probeer aan de hand van het model in de klas de verschillende

Nadere informatie

Keramiek Keramiek HKU. Materialen College kunstacademie Utrecht. Keramiek, woordenlijst. Keramiek

Keramiek Keramiek HKU. Materialen College kunstacademie Utrecht. Keramiek, woordenlijst. Keramiek College kunstacademie Utrecht HKU - in gebruik, woordenlijst Soorten: Steengoed Aardewerk Terracotta Porselein Bone China Vormen Draaien Handvormen Opbouwen Extruderen Massief Proces: Winning Voorbereiding

Nadere informatie

Timing: 50 min. Graad: 1-2. Leerplandoelen: VVKBAO:

Timing: 50 min. Graad: 1-2. Leerplandoelen: VVKBAO: Graad: 1-2 Timing: 50 min. Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.18 Kinderen kunnen met techniek omgaan in verschillende toepassingsgebieden. WO TE 6.18.1 Dat houdt in dat ze technische realisaties uit verschillende

Nadere informatie

Naschoolse activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs

Naschoolse activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs 3D printen en meer Ieder heeft wel gehoord van de 3D-printer; maar heb je hem ook gezien en er iets voor gemaakt? Je leert eerst omgaan met het 3D ontwerpen in tekenprogramma op de computer. En ziet en

Nadere informatie

Afval, daar zit muziek in!

Afval, daar zit muziek in! Afval, daar zit muziek in! Wat heb je nodig? Engineering boek Schaar Lijmstift Viltstiften Balpen Materiaalbox Opdracht Ga naar https://bit.ly/2tvcwcy en bekijk het filmpje over de kunstenaar Harm Goslink

Nadere informatie

Werkblad bodem (vooraf)

Werkblad bodem (vooraf) Werkblad bodem (vooraf) Wat zit er in de bodem? In en op de bodem leven planten en dieren. Om te kunnen leven hebben ze licht, lucht, water en voeding nodig. Licht valt van boven op de bodem, de rest zit

Nadere informatie

Bourgeois. Jan De Cooman restaureert een Bourgeois B43 Amazone - 1967. Fabrikant uit België - Oostende, actief van 1960 tot 1975.

Bourgeois. Jan De Cooman restaureert een Bourgeois B43 Amazone - 1967. Fabrikant uit België - Oostende, actief van 1960 tot 1975. Bourgeois Fabrikant uit België - Oostende, actief van 1960 tot 1975. Jan De Cooman restaureert een Bourgeois B43 Amazone - 1967. E-mail adres: Jan De Cooman Deze caravan kon ik van de eerste eigenaar kopen.

Nadere informatie

WERKBLAADJES VOOR KINDEREN

WERKBLAADJES VOOR KINDEREN WERKBLAADJES VOOR KINDEREN P R O D U C T I E H U I S V O O R K I N D & K U N S T P R O J E C T E N Dr. Verdurmenstraat 16 9100 Sint-Niklaas Tel: 03/776 86 88 Fax: 03/765 98 75 E-mail : rasa.vzw@advalvas.be

Nadere informatie

Dit projectje is ipad vriendelijk, wat wil dit nu zeggen?

Dit projectje is ipad vriendelijk, wat wil dit nu zeggen? Dit projectje is ipad vriendelijk, wat wil dit nu zeggen? 1. Als je in dit projectboekje een QR code ontdekt kan je deze inscannen met QR scan app (application = toepassing) Probeer maar eens Nu verschijnen

Nadere informatie

Peuters - 1K 2K 3K. Basismateriaal. Aanbod peuters 1K indien nodig

Peuters - 1K 2K 3K. Basismateriaal. Aanbod peuters 1K indien nodig Peuters - 1K 2K 3K puzzelhoek Materialen Insteekblokken: meetkundige lichamen, kubus, cilinder, Inlegplank met en zonder knoppen - Per inlegruimte één persoon, dier of voorwerp - Per inlegruimte enkele

Nadere informatie

Excursieboekje Handvaardigheid Vmbo 4 (Groningen en Winsum), Havo 4 en 5. Coda Paper-Art & Museum de Fundatie

Excursieboekje Handvaardigheid Vmbo 4 (Groningen en Winsum), Havo 4 en 5. Coda Paper-Art & Museum de Fundatie Excursieboekje Handvaardigheid Vmbo 4 (Groningen en Winsum), Havo 4 en 5. Coda Paper-Art & Museum de Fundatie 20 september 2013 Excursieboekje Coda Paper-Art & Museum de Fundatie In dit boekje vind je

Nadere informatie

HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE

HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE Alles kan in de BZTband XXL, ook muziek maken op dingen die officieel geen instrument zijn. We zijn op zoek naar een groep van maximaal 10 kinderen die muziek maken op gebruiksvoorwerpen.

Nadere informatie

behanginstructies Inhoudsopgave:

behanginstructies Inhoudsopgave: Inhoudsopgave: 1. Plakinstructies vliesbehang. Plakinstructies duplex- en vinylbehang 3. Plakinstructies glasvezelbehang. Meetinstructies. Behang symbolen. Vraag & antwoord 1. Vliesbehang Vliesbehang is

Nadere informatie

Plexiglas - Chronograaf

Plexiglas - Chronograaf Ontwikkelt voor het heden, gebouwd voor de eeuwigheid! Plexiglas - hronograaf De tijd is noch grijpbaar noch conserveerbaar. Dat weet elk kind. Met de hronograaf kun je de tijd zichtbaar maken. Een modern

Nadere informatie