Opdrachten afdeling keramiek HAL 2016/2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opdrachten afdeling keramiek HAL 2016/2017"

Transcriptie

1 en afdeling keramiek HAL 206/207 Duimpotjes en handschaaltjes. Je leert met primitieve technieken een kleine serie potten en schaaltjes te maken met elk een eigen vormgeving en decoratie. De bodem is altijd rond, de vorm past in je hand. De decoratie speelt ook een rol voor de vorm. Aandacht voor vorm. Aandacht voor rand. Aandacht voor spanning. Aandacht voor bodem. Aandacht voor textuur. De oudste potten werden al duizenden jaren geleden met de hand gemaakt op een heel eenvoudige wijze. Maar het lijkt eenvoudiger dan dat het is. Onze handen zijn een heel geavanceerd gereedschap maar elke techniek moet meerdere malen beoefend worden wil je er handigheid in krijgen. Afrikaanse potjes en potten worden nog steeds met deze techniek vervaardigd. jaar- opdracht De verschillende fases in het verharden van de klei leren kennen.verschillende afwerkingstechnieken ontdekken. Leren kijken naar oude keramiek. Deze opdracht loopt tijdens het hele jaar: maak gedurende het jaar elke maand een aantal duimpotjes. Zo zal je je eigen evolutie kunnen zien. Het beoefenen van een hand-vaardigheid : door ritmische bewegingen een gelijkmatige pot maken. De spanning van de vorm wordt bepaald door de contourlijn. De rand/lip, de voet en de buik van de pot... allemaal aspecten om rekening mee te houden. Kijk naar oude potten en hun decoraties. Na demonstratie: beoefen de techniek van de duimpot op een eenvoudige bolle vorm. Je handen bepalen de maximale maat van de potjes. Gaandeweg leer je de 5 stappen van een duimpot kennen:. opbouw in natte klei, 2. in vorm zetten in gesteven klei, 3. strak zetten met een groffe rasp in lederharde klei, 4. glad maken met de verschillende niertjes in lederharde klei, 5. rand afwerken en decoratie in lederharde of drogende klei. Tijdens het jaar leer je verschillende afwerkings-technieken kennen, gaande van slibs naar Terra Sigillata, naar decoratie-technieken. De duimpotjes zijn dan een ideale canvas om alles wat je ziet, uit te proberen. Engelse zoekterm in bv. Google = pinch pots Afrikaanse potten en hand build pots. Vanuit een bol wordt met de duimen en de vingers een pot ritmisch uitgehold. Dunne afwerking na verschillende verhardingsfases. Afwerken met niertjes, niertjes met tandjes, polieren met een lepel en gladafwerken met een rubberen lomer. De maat van je handen bepaalt het maximum. Probeer ook het gewicht aan te passen aan de grootte van de pot. Er zijn zoooveel verschillende afwerkingstechnieken: we starten eenvoudig: gladde afwerking door te schrapen en nadien te polieren. Het roken is ook een goede afwerkingstechniek voor duimpotjes.

2 en afdeling keramiek HAL 206/207 2 Kneden en duwen: Experimenten met vingerdingen en voelvormen. Stapelen en spelen tot een compositie. Kneden is een belangrijke voorbereidende techniek in de keramiek: je klei wordt er soepel van, alle delen worden zorgvuldig gemengd, en de ingesloten lucht wordt eruit geperst. Klei ligt ook fijn in de hand, vingervormpjes maken is een boeiende en aangename bezigheid. Kneden met de volle handen en kneden met de vingers tot een ritme van vorm. Het thema van deze opdracht is RITME en HERHALING: een ritme ontstaat door het herhalen van vormen; Een ritme is boeiend door een spanning die ontstaat, een dissonant die optreedt of een onderbreking in de herhalende factor. Een ander thema dat in deze opdracht aan bod komt is SPEL en COMPOSITIE: bouwstenen stapelen, zoeken naar vormen, kijken vol verwondering. Zoek het kind in u zelf en ontdek! vaste opdracht Leren kneden en leren kijken naar de toevallige vormen die ontstaan en keuzes maken en ingrijpen in het proces. RITME leren kennen en herkennen. Ritme als leidraad gebruiken in vormen maken/boetseren. Deze opdracht bestaat uit 3 delen.. Oefenen in kneden. Neem een bol klei van ongeveer 20 cm doorsnede in een soepele malse klei, dit mag recup-klei zijn. Oefen de stierekop-techniek: dit is een rechtdoor kneed techniek die eenvoudig is. Zie wat er door de roterende beweging gebeurt en welke vormen er ontstaan. Je mag ook altijd experimenteren met vervorming van de basis vorm: als het ritme maar een rol blijft spelen. Oefen ook de spiraal-kneed-techniek (de Kikuneri, dit wordt gedemonstreerd). 2. Neem kleine bolletjes van een geknede bol klei. Duw deze bolletjes op talloze manieren in je handen en vingers tot kleine sculpturen: in één kneep of één duw. Dus niet gaan boetseren! Kies één interessante vingervorm die je minstens 20x herhaalt: bouw met deze 20 vormpjes een ruimtelijke compositie.: een toren of een ander volume. Zoek een stapeling die bij de vorm past. De gestapelde vormpjes worden in lederharde toestand met hechtslib aaneen gekleefd. You-tube: kikuneri of kneading, wedging. Beeldhouwers als Tony Cragg of Brancusi maakten beelden die lijken te zijn geboren uit heel eenvoudige vinger-kneedvormen. Kneden duwen gooien of zelfs trekken maximaal 20 cm doorsnede en je mag alle kleien die je interesseren gebruiken. De grote vormen kunnen na het uithollen worden gepolierd.eventueel kan Terra Sigillata worden toegepast als afwerkingslaag. Na de e bak (ruwbak) experimenteren we met roken.

3 en afdeling keramiek HAL 206/207 3 Textuur: Textuur is de manier waarop iets is samengesteld hoe daardoor het oppervlak van het materiaal aanvoelt en hoe de structuur eruit ziet. Het is mede de textuur die het reflectievermogen, de manier waarop het licht weerkaatst, van het voorwerp bepaalt en dus hoe het eruit ziet. Textuur is belangrijk bij de afwerkingstechnieken: je kunt texturen zelf maken door klei in te drukken en ook door klei toe te voegen. Je kunt ook bestaande texturen afdrukken (stempelen en directe druk). Het is de bedoeling om een texturen onderzoek te doen. Eén van de textuurexperimenten dient voor een grote duimpot aan de binnenzijde te be-in-drukken en na het bakken van deze duimpot kun je deze vorm dan gebruiken als moule: je kunt zoveel potjes afdrukken als je maar wilt. Een kleine reeks kan een leuk geheel opleveren. vaste opdracht Leren experimenteren, leren testen, textuur leren kennen en toepassen. Leren over positief en negatief; indrukken en afdrukken. Leren over de oudste reproductie-technieken. Ga op zoek naar materialen die toffe texturen geven door in de klei te drukken: in de natuur, in je tuin, in je keuken, op je huid... Experimenteer met deze texturen af te drukken in de klei: in patroon of juist willekeurig. Als er texturen bij zijn die je aanstaan: kun je een textuur-stempeltje maken (op een bolletje of een rolletje) zodat het gemakkelijk is om potten of platen met deze textuur te beïndrukken. Maak ondertussen een grote stevige duimpot met wanden van cm dikte. Deze duimpot moet lossend zijn: de rand mag niet smaller zijn als de bodem. Breng aan de binnenzijde van de pot een textuur aan naar keuze (max. 2mm diep) = negatieve afdruk en laat deze pot drogen en ruw-bakken. Deze pot kan na de ruwbak dienen als moule om potjes in af te drukken: de textuur ontstaat als een positieve afdruk op de pot. Druk een aantal potjes naar keuze af, in één of meerdere soorten klei. Deze potjes kunnen gebruikt worden in het onderzoek naar kleuren door middel van oxides. De moule techniek stamt uit de tijd van de romeinen: roman pots (Arretine ware) Als je in google afbeeldingen textures intypt krijg je bladzijdes vol met heel boeiende texturen in alle soorten materialen. Afdrukken, opdrukken en stempelen Duimpotten techniek Proefplaatjes maximaal de maat van je handpalm. De duimpot maximaal de maat van je hand. experimenteren met oxides en slibs, zonder glazuur.

4 en afdeling keramiek HAL 206/207 4 Oude potvormen: Je kiest een afbeelding van een oude keramieken potvorm of vaasvorm; Ontwerp een grote pot of vaas waarbij je je inspireert op een oude pot/vaas Je onderzoekt de verschillende culturen en bekijkt of je afwerkingen van soortgelijke vormen zou kunnen gebruiken op je eigen pot. Kies je oude pot zorgvuldig: kies uit hand-opgebouwde potten en let ook op de maten. De bakermat van de keramiek bevindt zich in Mesopotamië (oud Irak, Iran). In het oude China, Mexico, Afrika, Zuid Amerika... overal ter wereld heeft men prachtig vervaardige keramiek terug gevonden. De potscherven getuigen van een ongelofelijke handvaardigheid en materiaalkennis met eenvoudige middelen. vaste opdracht Leren wat vormspanning is. Leren opbouwen met rolletjes. Decoratietechnieken toepassen op een vorm zodat de vorm versterkt wordt. Oude potten zijn gebaseerd op een aantal basisvormen: waterpotten, opslagvaten, wijn -en olieflessen, urnen. Ga op zoek naar een pot die je mooi vindt. Kijk bij culturen die je inspirerend vindt en die je aanspreken. Ontwerp een eigen versie van een oude pot in het nieuw; je mag hierbij elementen copieëren en proberen na te maken - of overtreffen ;-). Maak een (kleine) pot -in de rolletjes techniek- waarin je de vorm onderzoekt en de verhoudingen leert kennen. Deze kleine pot is max. 5cm door dit klein formaat heb je nog geen last van de zwaartekracht en kun je je goed op de vorm concentreren. Deze kleine pot is de leidraad voor de volgende, grote pot Probeer bij het maken van je grote pot, de maten van je origineel te benaderen. Houd dus rekening met de krimp van je klei. TIP: Maak een sjabloon van karton: dat is een ideale leidraad bij het opbouwen van een groter volume. Bij een groter exemplaar ga je de zwaartekracht ondervinden en de invloed die dat heeft op de vorm en vormgeving. De decoratie van de originele pot mag je proberen na te maken, maar je mag ook een vereenvoudigde interpretatie ontwerpen op je vorm: zorg altijd dat vorm en decoratie bij elkaar aansluiten dan zullen ze elkaar versterken. Archeologische boeken of websites, musea (bv; museum van Kunst en geschiedenis in Brussel) google afbeeldingen: ancient pots, ancient vessels Opbouwen met rolletjes, hechten met slib, vormen met een houten klopper, vormspanning zoeken, schrapen met de verschillende niertjes. Gladde afwerking, textuur aanbrengen. max. 40cm Primitieve technieken: aanbrengen van texturen door opboetseren, textuur afdrukken, krassen. Schilderen met gekleurde slibs. Afwerken met Terra Sigillata.

5 en afdeling keramiek HAL 206/207 Uitvergroten van een (bestaand )objectje van vergankelijk-organisch materiaal zoals de foto-voorbeelden hieronder: popcorn, eikelhoedje, neuspeuteringen, anijszaadjes... Tegenwoordig kan men elk klein voorwerp 3-dimensionaal laten scannen en via de computer laten uitvergroten. Een 3-D printer kan dan een uitprint maken in kunststof of zelfs in klei. 5 Het uitvergroten van een klein voorwerp is niet zo eenvoudig als het lijkt: als je een voorwerp 2x vergroot, maakt je het volume 2x2x2= 8x groter. Een klein en fragiel voorwerp kan daardoor zwaar en log worden bij een letterlijke vergroting. De uitdaging is om de geest (de sfeer, de fragiliteit, de uitstraling) van het voorwerp te behouden. Maak een betere 3D print dan een 3D printer kan doen! Een 3 dimensionaal volume maken dat niet regelmatig is van vorm. Vol-boetseren, ruimtelijk kijken en denken. vaste opdracht Ga op zoek naar een klein voorwerp: in je keuken, in de supermarkt, (in je neus... ;-). Het moet bestaan uit organisch materiaal en organisch van vorm. Bestudeer - teken- het voorwerp van alle kanten: als je niet kunt/ wilt tekenen, fotografeer het langs alle kanten en print het uit. Vergroot je voorwerp, bij het tekenen, bij het printen. Boetseer je voorwerp na: probeer alle kanten realistisch na te maken. Abstraheren mag: zolang het in de geest van het voorwerp is. Omdat het een keramisch opbject wordt: wordt het een holle vorm. (Volle klei kan niet goed gebakken worden). Het voorwerp krijgt daardoor eventueel een functie. Je kan er een vaasje of een doosvorm van maken. Na het vol boetseren moet de vorm worden uitgehold tot een regelmatige wanddikte. Voor de afwerking mag je werken met kleur: oxides of slibs. Maar hou het eenvoudig. Volboetseren, uithollen en terug monteren. 5x5x5 cm - ongeveer naar keuze: laat je inspireren door het voorwerp... glazuur wordt afgeraden

6 en afdeling keramiek HAL 206/207 6 vaste-opdracht Tatoo s en andere versierkunsten. Ontwerp hedendaagse tatoo s: versieringen voor het lichaam... die ook op keramiek tot zijn recht komen. Een tatoeage (ook: tatoeëring en tegenwoordig wordt ook het Engelse tattoo veel gehoord) is een versiering van het lichaam met onder de opperhuid aangebrachte inkt. De term tatoeage komt waarschijnlijk van het Tahitiaanse woord tatu of tattau, dat streep, vlek of markering betekent. Decoratie en decoratieve elementen; De mens siert en versiert zichzelf en alle dingen die hij maakt. De huid van keramiek leent zich bijzonder om te sieren, zoals de huid van de mens ook kan worden versierd met tattoeages. De strakke, sierlijke en vaak symbolische lijnen van tatoeages uit verschillende culturen als inspiratiebron om de huid van keramiek mee te sieren. Onderzoek naar culturen met tatoeages. Omzetten naar decoratie op keramiek. Vorm en decoratie op elkaar af stemmen. Meestal werk je andersom: je zoekt een decoratie bij een vorm (3D), maar nu vertrek je vanuit de decoratie (= 2D). Aan de hand van documentatie ontwerp je een tattoo waarin je je eigenheid legt. Een heel persoonlijk symbool dat door strakke lijnen en vereenvoudigde vormgeving een krachtige uitstraling heeft. Dit ontwerp werk je zoveel mogelijk op papier uit en ook op ware grootte zodat het kan dienen als een patroonvel (dus werk bijvoorbeeld op kalkpapier of bakpapier) Deze tattoo wordt op een eenvoudige vorm toegepast met de scraffito-techniek (dit wordt gedemonstreerd). Deze vorm wordt gemaakt in kleiplaten die lichtjes gebogen een schaal vormen. De vorm van de schaal is vrij te bepalen maar hou het eenvoudig zodat de tattoo goed tot zijn/haar recht komt. Scraffito is een krastechniek in de lederharde klei. Het is vergelijkbaar met linosnede uit de grafische kunsten. tribal tattoo op Pinterest Scraffito: gekleurd slib op lederharde klei zie cursus druk- en decoratietechnieken max. 30x30 cm vrij

7 en afdeling keramiek HAL 206/207 7 Zuilen en stapelvormen. In de Griekse en Romeinse oudheid waren en verschillende soorten zuilen. Ionische zuilen, Dorische zuilen en Korinthische zuilen. Een zuil bestond uit verschillende blokken-cilinders die op elkaar werden gestapeld. Ontwerp een gestapelde vaas van minstens 5 ringen (cilinders of blokken) die samen een zuil vormen. De bovenste cilinder geeft draagkracht en karakter. De onderste zuil vormt de wortels. Werk met texturen, gebruik spanning, zoek naar eenheid. Zuilen zijn bouwelementen die al duizenden jaren gebruikt worden (zie voor info op Met blokken worden elegante dragende steunpilaren gebouwd die niet alleen een rol speelden voor de stevigheid van de structuur maar ook voor de estetische draagkracht zorgden. Vaak zie je niet dat die zuilen uit verschillende stukken zijn opgebouwd. De stapeling, het ritme, de optische illusie van de hoogte, de worteling van de voet, de versierde kroon... inspiratie in overvloed :-) Leren bouwen met platen. Ontwerpen van een vorm uit verschillende delen. keuze-opdracht Ga op onderzoek. Het is niet de bedoeling om een zuil letterlijk na te maken. Laat je inspireren door zuilen. Het zijn meestal cilindrische stapelingen, maar balkvormige stapelingen komen ook voor. Je ontwerpt door middel van klei schetsen een 3 tal zuil-vormen; denk aan de herhaling van de stapelvormen, de voet, de kroon. Deze kleischetsen zijn maximum 0cm groot en geven een groffe weergave van je plan. Na bespreking mag je de zuil op groter formaat uitvoeren en omdat het om een stapeling van elementen gaat kun je een hogere toren bouwen dan dat de oven qua binnenmaat heeft. Maar de maximale maat van een element is 30x30x30 cm. Het hoeft echter niet zo groot! Je mag de zuil als sculpturaal element ontwerpen maar je mag er ook potvormen van maken (een stapeling van potten). Zoek een originele invalshoek om de oude klassiekers tot leven te laten komen! Columns, Ettore Stottsas, Brancusi, totems!n google afbeeldingen of Pinterest opbouwen met platen of rollen per element maximum 30x30x30 werken met kleuren van slibs en oxides glazuur weinig: enkel heel dun ter bescherming van het oppervlak

8 en afdeling keramiek HAL 206/207 8 Container binnenste buiten: met textuur en kleurende oxides. Met een container wordt een vorm bedoeld die inhoud bevat: een volume met een opening, al dan niet met deksel. Een container bouw je met platen: rechte of gekromde platen. De textuur verbindt de vorm van binnen naar buiten of andersom. Speel met textuur. Je kunt er de vorm mee accentueren. Platen rollen, tegels maken: je ontdekt hierbij een speciale eigenschap van de klei. Klei heeft een geheugen! Op de gebakken container kan er geëxperimenteerd worden met kleuren en oxides. De afwerking mag gebeuren met een transparante glazuur aan de binnenkant zodat de container ook functioneel kan worden. keuze-opdracht Experimenteren met de plaattechniek en textuur. Bouwen met platen is een techniek waarbij je elke handeling in de juiste droogfase van de klei moet uitvoeren, of je werkstuk kan barsten. Om te bouwen met platen maak je best een plan: maak een patroon en werk stap voor stap. De platen kun je best met textuur bewerken voordat je ze versnijdt en ze in een steunvorm legt om op te stijven. Deze steunvorm kan een stuk buis zijn of een rechte plank. De krimp van de plaatjes gebeurt in de tegenovergestelde richting van het uitrollen: de klei kan gaan krullen of gaan golven in de oven. Je kunt dit probleem wat ondervangen door in veel verschillende richtingen de klei geleidelijk uit te rollen. Ook traag drogen is de boodschap. Textuur kan je zelf vormen door het ritmisch indrukken van een gereedschap, door klei op de tegel aan te brengen of weg te halen. Je kan de textuur ook afdrukken met stempels of textuurmateriaal. Je kan heel plat materiaal ook samen met de kleitegels onder de slabroller doorhalen. Je kunt de verbindingshoeken van je container in verstek snijden: zo ontstaat een groter raakvlak. De techniek wordt je gedemonstreerd. Pinterest: ceramic container, slabs Platen rollen, drogen op een steunvorm of moule, texturen maken of aanbrengen, werken met decoratietechnieken die gedurende het jaar behandeld zijn. 5x5 cm werk nog niet te groot: platen van 30x30 breken (bijna) altijd... vrije interpretatie

De maat van je handen bepaalt het maximum. Probeer ook het gewicht aan te passen aan de grootte van de pot.

De maat van je handen bepaalt het maximum. Probeer ook het gewicht aan te passen aan de grootte van de pot. en afdeling keramiek 205/206 jaar- opdracht Duimpotjes en handschaaltjes. Je leert met primitieve technieken een kleine serie potten en schaaltjes te maken met elk een eigen vormgeving en decoratie. De

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2017/2018

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2017/2018 en afdeling keramiek HAL 207/208 Kneden en duwen : Experimenten met vingerdingen en voelvormen. Kneden is een belangrijke voorbereidende techniek in de keramiek: je klei wordt er soepel van, alle delen

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2018/2019

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2018/2019 . Kneden en duwen : Experimenten met vingerdingen en voelvormen. Kneden is een belangrijke voorbereidende techniek in de keramiek: je klei wordt er soepel van, alle delen worden zorgvuldig gemengd, en

Nadere informatie

Wat is klei? klei is een

Wat is klei? klei is een Over klei Wat is klei? Keramiek komt van het griekse woord Keramos en betekent gebakken aarde. klei is een verpulverd gesteente klei kun je gemakkelijk vinden naast rivieren en aan de kust. klei bestaat

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2018/2019

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2018/2019 en afdeling keramiek HAL 018/019 1.1 vaste-opdracht Container Met een container wordt een vorm bedoeld die inhoud bevat: een volume met een opening, al dan niet met deksel. Een container bouw je met platen.

Nadere informatie

HAL Opdrachten Draaiklas keramiek 2018/2019

HAL Opdrachten Draaiklas keramiek 2018/2019 Duimpotten vanuit een bolletje Door duimpotten maken is de ideale voorbereiding op het draaien. Maak een serie van minstens 5 duimpotten waarbij je aandacht hebt voor de vormspanning, voor de verhoudingen,

Nadere informatie

Wat is klei? Keramiek komt van het griekse woord Keramos en betekent gebakken aarde.

Wat is klei? Keramiek komt van het griekse woord Keramos en betekent gebakken aarde. Over klei Wat is klei? Keramiek komt van het griekse woord Keramos en betekent gebakken aarde. klei is een sedimentair gesteente: klei kun je gemakkelijk vinden naast rivieren en aan de kust. klei bestaat

Nadere informatie

DOWN TO EARTH LOGBOEK

DOWN TO EARTH LOGBOEK 1 DOWN TO EARTH LOGBOEK DOWN TO EARTH 2 OPDRACHT 1: plak hier de vier afbeeldingen die je verzameld hebt. Welke overeenkomsten zie je? Schrijf deze op. OPDRACHT 2: 3 vul het schema aan met 6 foto s. Bekijk

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2018/2019

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2018/2019 1.1 vaste-opdracht Container Met een container wordt een vorm bedoeld die inhoud bevat: een volume met een opening, al dan niet met deksel. Een container bouw je met platen. Je kunt spelen met diktes,

Nadere informatie

Leren stileren, leren abstraheren, leren combineren, leren vormgeven. Een eigenheid in je vormgeving leggen. De vorm-gevings-kapstok leren kennen.

Leren stileren, leren abstraheren, leren combineren, leren vormgeven. Een eigenheid in je vormgeving leggen. De vorm-gevings-kapstok leren kennen. 1 jaar- opdracht Vormen uit de natuur stileren en een compositie samenstellen. Deze opdracht is een ode aan de natuur: de steen, de schelp, de knop, het blad of de zaaddoos. De vormen en volumes die je

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018 Cursus/workshop Aantal lessen Aanvang Kosten p.p Keramische vormgeving 25 18 sept 2017 310,- 20 sept 2017 310,- Raku 4 Op afspraak 95,- Gebarsten

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018 Cursus/workshop Keramische vormgeving (losse lessen op woe middag 15,--) Aantal lessen Aanvang Kosten p.p 25x 3u 18 sept 2017 310,- 20 sept 2017

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019 Cursus/workshop Keramische vormgeving Later instromen gedurende de cursus mogelijk. Aantal lessen Aanvang Kosten p.p 25x 3u 17 sept 2018 310,- 19

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2019-2020 Cursus/workshop Aantal lessen Aanvang Kosten p.p Keramische vormgeving 25 x 3u 16 sept 2019 397,50 Later instromen gedurende de cursus mogelijk. middag/avond

Nadere informatie

Cursus/workshop aanbod 2015 / 2016

Cursus/workshop aanbod 2015 / 2016 Cursus/workshop aanbod 2015 / 2016 Workshop: keramische sieraden maken (2 dagdelen) Ochtend/middag of avond (datum in overleg) 2 lessen 1 e les: 2 ½ uur, 2 e les 3 ½ uur ( tijden in overleg) Kosten 50,--

Nadere informatie

Mens in actie. Zo groot ben jij!

Mens in actie. Zo groot ben jij! Handvaardigheid klas 2H/V februari 2015 Mens in actie Op de foto hiernaast is een bronzen beeld van een schaatser te zien, aangebracht aan de muur van het stadhuis van Haastrecht. Het beeld is gemaakt

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019 Cursus/workshop Aantal lessen Aanvang Kosten p.p Keramische vormgeving 25x 3u 17 sept 2018 387,50 Later instromen gedurende de cursus mogelijk. middag/avond

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2016 / 2017

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2016 / 2017 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2016 / 2017 Groepsworkshop: Keramische sieraden De workshop bestaat uit 2 dagdelen verspreid over 2 weken Ochtend/middag of avond (datum in overleg) 2 lessen

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2016/2017

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2016/2017 en afdeling keramiek HAL 2016/2017 1 Positief - negatief Van een plastic blister (negatief) naar een plaasteren vorm (positief) naar een gipsen mal (terug negatief) naar een gegoten schaal in steengoed

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2017/2018

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2017/2018 en afdeling keramiek HAL 2017/2018 1 Ontwikkelen van matte glazuren Vanuit een bestaande glanzende glazuur kan op verschillende manieren een matte glazuur ontwikkeld worden. De bedoeling is om vanuit een

Nadere informatie

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details.

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. beeldende vormgeving Naam:...Klas... thema 6: De mens Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. Zolang de mens zich bezig gehouden heeft met kunst, heeft hij

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2016/2017

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2016/2017 en afdeling keramiek HAL 2016/2017 1 vaste-opdracht Tatoo s en andere versierkunsten. Ontwerp hedendaagse tatoo s: versieringen voor het lichaam... die ook op keramiek tot zijn recht komen. Een tatoeage

Nadere informatie

Lessenoverzicht Winkel om de hoek

Lessenoverzicht Winkel om de hoek Les 1 Winkels op foto's Winkels die meedoen Les 2a De groenteman Les 2b De bakker Inhoud U leest het verhaaltje over meneer Schrokop voor. U bekijkt met de leerlingen foto s van winkels in de buurt. Wat

Nadere informatie

Vezelklei. Papierklei, vlasklei, textielvezelklei...

Vezelklei. Papierklei, vlasklei, textielvezelklei... Vezelklei Papierklei, vlasklei, textielvezelklei... PAPIERKLEI = PAPIERMACHé ( voor sommigen toch... ;-) maar het kan ook anders... Wat is papierklei: een mengsel van papierpulp (cellulose-vezels) en klei

Nadere informatie

Ontwerpen in 3D. in dit programma uitgewerkt.

Ontwerpen in 3D. in dit programma uitgewerkt. CKV 3 VWO Ontwerpen in 3D Keramiek Het doel van deze lessen is het maken van een keramische vorm in gietklei. Deze vorm ontstaat uit een studie waarbij je ruimtelijke schetsen maakt in een kubus. Het aardige

Nadere informatie

WORKSHOPS & CURSUSSEN

WORKSHOPS & CURSUSSEN WORKSHOPS & CURSUSSEN Creatief, gezellig en leerzaam INTRODUCTIE WORKSHOPS OVERZICHT introductie Bij Atelier Klei & Zij maken we sieraden en accessoires van keramiek. 1. PLANTENPOTJE je kunt ook zelf aan

Nadere informatie

Het werkproces - Van klei tot pot

Het werkproces - Van klei tot pot Het werkproces - Van klei tot pot Op deze pagina wil ik, voor degenen die daar nog niet mee bekend zijn, het werkproces van klei tot pot beschrijven. Klei Het hele gebeuren begint met de klei. Tegenwoordig

Nadere informatie

Naam: Beschrijving: Deelnemers: min 5 max 15 Lokaal: Duur: 2 uur Leeftijd:

Naam: Beschrijving: Deelnemers: min 5 max 15 Lokaal: Duur: 2 uur Leeftijd: Schilderen naar de Aboriginals De Aboriginals leven verspreid op een groot stuk land omdat ze leven van datgene dat in de natuur leeft. Om met elkaar in contact te blijven maakten ze kaarten met de ligging

Nadere informatie

Bijlage 1. Module Kunststof

Bijlage 1. Module Kunststof Bijlage 1 Module Kunststof GLASHELDER Je hebt al geleerd wat kunststof is. In deze opdracht ga je een fotolijstje maken. Je krijgt glashelder Acrylaat. Om het helder te houden moet je de beschermfolie

Nadere informatie

Begrippenlijst periode 1. Tekenen Klas 2, Roncalli mavo. Vorm

Begrippenlijst periode 1. Tekenen Klas 2, Roncalli mavo. Vorm Begrippenlijst periode 1 Tekenen Klas 2, Roncalli mavo Vorm 1. Vormentaal Alles wat je om je heen ziet heeft een bepaalde vorm. Vormen kunnen bepaalde gedachten oproepen. Kijk maar naar afbeelding 1 en

Nadere informatie

Handleiding 3D UV hars.

Handleiding 3D UV hars. Handleiding 3D UV hars. Materialen: UV-Hars Polimeerklei (Fimo, Cernit of een ander merk) Sieraadkast (blanks) Pigmentpoeders Penceel voor pigment poeder Penceel voor UV Hars Flexibele gas aansteker (navulbaar)

Nadere informatie

54 beeldaspecten kleur. 55 beeldende kunst, architectuur, en vormgeving directe omgeving. 54 beeldaspecten compositie

54 beeldaspecten kleur. 55 beeldende kunst, architectuur, en vormgeving directe omgeving. 54 beeldaspecten compositie techniek materiaal te gebruiken bij kerndoel: voorbeeld / afbeelding scheuren in vorm en tijdschriften 54 beeldaspecten kleur papier voor ondergrond kleur glutofix (papierlijm) 3B knippen op thema tijdschriften

Nadere informatie

Tarieven scannen. Fotoretouche lichte bewerking fotoreparatie per uur (min. 1 uur) Afdruk op fotopapier 7,50 12,50 25,00

Tarieven scannen. Fotoretouche lichte bewerking fotoreparatie per uur (min. 1 uur) Afdruk op fotopapier 7,50 12,50 25,00 Tarieven 2016 scannen tot A5 per afbeelding tot A4 per afbeelding groter dan A4 per afbeelding Fotoretouche lichte bewerking fotoreparatie per uur (min. 1 uur) Vraag gerust eerst een offerte aan 7,50 12,50

Nadere informatie

VMG. Periode De linosnede techniek

VMG. Periode De linosnede techniek VMG Periode De linosnede techniek Linoleum Linoleum bestaat uit gemalen kurk vermengd met lijnolie en is er in diverse kwaliteiten. Het oppervlak van het linoleum kan heel glad zijn, maar ook heel korrelig.

Nadere informatie

Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu

Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Les 3: De basis methodes om jonge planten te vormen door bedrading(deel 2) Door Isamu Enomoto (officieel lector van de Japanse Satsuki Vereniging)

Nadere informatie

Informatieboekje activiteiten TALENTtijd e en 2 e leerjaar Kader

Informatieboekje activiteiten TALENTtijd e en 2 e leerjaar Kader Informatieboekje activiteiten TALENTtijd 2013 2014 1 e en 2 e leerjaar Kader Inleiding Voor het vak TALENTtijd, moet je een keuze maken uit de activiteiten die in dit boekje beschreven worden. Het is de

Nadere informatie

Wilt u ook gratis Milly s Mozaïekkrant ontvangen?

Wilt u ook gratis Milly s Mozaïekkrant ontvangen? DE EN IN DEZE MOZAÏEKKRANT ZIJN GELDIG IN DE MAAND MAART 2012 Winkel: Noordeinde 6 te Spijkenisse Webwinkel: www.millyswinkel.nl Emailadres: millysmailbox@upcmail.nl Beste lezers, Voor u treft u al weer

Nadere informatie

Werken in het atelier

Werken in het atelier 1 van 9 Werken in het atelier Werken in het atelier Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4 Leerjaar 1-3-5 Leerjaar 2-4-6 Klei Wol vilten Stempelen met inkt Tekenen en verf Mozaïek Papier-maché Verven/schilderen

Nadere informatie

Prikken. KLOSkennis: Prikken LB

Prikken. KLOSkennis: Prikken LB Prikken Deze activiteit valt wél onder werken met papier maar niét in de categorie creatieve expressie aangezien meestal de leerkracht de afbeelding, die moet worden uitgeprikt, heeft opgebracht. KLOSkennis:

Nadere informatie

Les 8 ruimtelijke patronen

Les 8 ruimtelijke patronen Les 8 ruimtelijke patronen Kern van de les - Leerlingen verkennen patronen op en van ruimtelijke objecten en redeneren erover. - Ze onderzoeken hoe een patroon dat ze ontwerpen op de uitslag van het balkje

Nadere informatie

Keramiek. College kunstacademie Utrecht HKU

Keramiek. College kunstacademie Utrecht HKU Keramiek Keramiek College kunstacademie Utrecht HKU Materialen Keramiek - Inleiding / Geschiedenis - Keramiek in gebruik - Soorten keramiek - Soorten klei / basismateriaal - Verwerken basismateriaal -

Nadere informatie

INTEGRALE (1) OPDRACHT

INTEGRALE (1) OPDRACHT INTEGRALE (1) OPDRACHT cohort 2017-2021 verpakking Wat is een integrale opdracht? Is een opdracht die vakoverstijgend is. Praktijkvakken Startend Ondernemen Vormgeven Integrale opdracht Digilab Een integrale

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

INTEGRALE (1) OPDRACHT

INTEGRALE (1) OPDRACHT INTEGRALE (1) OPDRACHT cohort 2018-2022 verpakking Wat is een integrale opdracht? Is een opdracht die vakoverstijgend is. Praktijkvakken Startend Ondernemen Vormgeven Integrale opdracht Digilab Een integrale

Nadere informatie

beeldanalyse-kunstbeschouwing

beeldanalyse-kunstbeschouwing beeldanalyse-kunstbeschouwing Bij het kijken naar kunstwerken kun je je allerlei vragen stellen wat het kunstwerk met je doet. Door aandachtig te kijken verzamel je informatie over vorm en inhoud. In deze

Nadere informatie

materialen inrichting

materialen inrichting schilderlessen 1 materialen inrichting Materialen en inrichting van je werkplek Follow your dream Je werkplek moet vooral inspirerend voor je zijn. Hier moet je op leuke ideeën komen. Dus b.v. een prikbord

Nadere informatie

NAAM: KLAS : Leerling boekje v1.5 aug Nick Govaart. Dienstverlening en Producten. Workshop Tekenen I

NAAM: KLAS : Leerling boekje v1.5 aug Nick Govaart. Dienstverlening en Producten. Workshop Tekenen I NAAM: KLAS : Leerling boekje v1.5 aug 2017 2017 Nick Govaart Dienstverlening en Producten Workshop Tekenen I 1 Inleiding workshop Tekenen I In de techniek is tekening lezen of tekeningen kunnen ontwerpen

Nadere informatie

Lesmateriaal bovenbouw

Lesmateriaal bovenbouw Lesmateriaal bovenbouw Workshopdag Satellieten 8 oktober 2008 Space Expo, Noordwijk Bouw je eigen telescoop Benieuwd naar het oppervlak van de maan? Of de ringen van Saturnus? Deze dingen staan te ver

Nadere informatie

Ordent voorwerpen volgens twee criteria Kleurt zorgvuldig in. Kan figuur en achtergrond onderscheiden. Ruimtelijke oriëntatie

Ordent voorwerpen volgens twee criteria Kleurt zorgvuldig in. Kan figuur en achtergrond onderscheiden. Ruimtelijke oriëntatie 1 Sjabloneren met Tamponneerkwast Standaard verf Minstens 2 mallen Papier Ordent voorwerpen volgens twee criteria Kleurt zorgvuldig in 2 Stempelen met karton randen Ecoline Kosteloos materiaal Houdt bij

Nadere informatie

materialen inrichting

materialen inrichting schilderlessen 1 materialen inrichting Materialen en inrichting van je werkplek Follow your dream Je werkplek moet vooral inspirerend voor je zijn. Hier moet je op leuke ideeën komen. Dus b.v. een prikbord

Nadere informatie

HANDLEIDING. Juwelen Maken. met een laser cutter

HANDLEIDING. Juwelen Maken. met een laser cutter HANDLEIDING Juwelen Maken met een laser cutter LEUKE VOORBEELDEN DE LASERCUTTER Een lasercutter graveert een robot en een tekst in een houten plankje Wat is een lasercutter? Een lasercutter is een machine

Nadere informatie

Titel: Pollocken. (met dank aan Gabriëlla van Dijk ea) Bouw: groep 1. Tijdsindicatie totaal: 20 min.

Titel: Pollocken. (met dank aan Gabriëlla van Dijk ea) Bouw: groep 1. Tijdsindicatie totaal: 20 min. Titel: Pollocken. (met dank aan Gabriëlla van Dijk ea) Bouw: groep 1 Tijdsindicatie totaal: 20 min. Doel van de les: Aan het eind van de les hebben de leerlingen een schildering gemaakt op de manier van

Nadere informatie

Kaartjes drukken. Aan welke behoefte moet het ontwerp voldoen?

Kaartjes drukken. Aan welke behoefte moet het ontwerp voldoen? Kaartjes drukken 1. Wat is de behoefte? Het is leuk wanneer je met je verjaardag kaartjes krijgt. Maar zelf kaartjes versturen en anderen een gelukkige verjaardag kunnen wensen geeft misschien nog meer

Nadere informatie

c.m. handleiding 3D printen 2011 versie 5

c.m. handleiding 3D printen 2011 versie 5 Handleiding 3D printen vanuit Google SketchUp * Printen in 3D is niet zo eenvoudig als printen op een A4 blaadje. Je tekening moet aan veel eisen voldoen om een print mogelijk te maken. Printen kan alleen

Nadere informatie

Aan de draaischijf Draaiklei [47], Klei centreren [49], Een cilinder draaien [54], Open vormen [70], Vlakke vormen [72], Een serie draaien [75],

Aan de draaischijf Draaiklei [47], Klei centreren [49], Een cilinder draaien [54], Open vormen [70], Vlakke vormen [72], Een serie draaien [75], Aan de draaischijf Draaiklei [47], Klei centreren [49], Een cilinder draaien [54], Open vormen [70], Vlakke vormen [72], Een serie draaien [75], Draaien op een afneembare plaat [75], Onderdelen aan een

Nadere informatie

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed.

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. D S T R K C N T Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. 1. Welk grafmonument staat op welke foto? Schrijf de goede

Nadere informatie

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Beeldbeschrijving * Inhoudsopgave Deel I Deel II Deel III Deel IV Deel V Basisopdrachten Wat is het? Techniekverkenning Beeldbeschrijving Opdrachten voor thuis of in de klas

Nadere informatie

Een verhaal uit het tijdschrift Handwerken zonder grenzen. ( 4/81 )

Een verhaal uit het tijdschrift Handwerken zonder grenzen. ( 4/81 ) VILTEN Een verhaal uit het tijdschrift Handwerken zonder grenzen. ( 4/81 ) De GESCHIEDENIS: Het vilten of vervilten van wol is een heel oude techniek en was en is verspreid over de hele wereld. Er werd

Nadere informatie

3-5 uur Techniek Boetseren, schilderen, tekenen. Beeldende aspect Voorkennis

3-5 uur Techniek Boetseren, schilderen, tekenen. Beeldende aspect Voorkennis Deze les wordt u aangeboden door www.pro-kunst.nl Een lessendatabase voor en door kunstdocenten uit het Speciaal- en Praktijk Onderwijs. Dit is een initiatief van: Linda Batenburg, Nita van Bree en Ilja

Nadere informatie

MET KWAST EN VERGROOTGLAS

MET KWAST EN VERGROOTGLAS LES 3 Activiteit Doel Duur Lesmateriaal MET KWAST EN VERGROOTGLAS Determineren van archeologische vondsten De leerling kan met hulpmiddelen een eenvoudige historische bron dateren en het gebruik omschrijven

Nadere informatie

Samenvatting. Figuur 2

Samenvatting. Figuur 2 Cellen, de bouwstenen van ons lichaam, zijn verassend goed georganiseerde systemen. Verrassend, aangezien cellen erg klein zijn. Een typische cel in ons lichaam is tientallen micrometer in doorsnede, duizend

Nadere informatie

TEKSTVERWERKEN, DE BASIS

TEKSTVERWERKEN, DE BASIS TEKSTVERWERKEN, DE BASIS TEKSTVERWERKEN Deze opdrachten helpen je bij het tekstverwerken waardoor je een brief of bericht kan typen in Word. Er zijn veel verschillende Word-versies. De symbolen blijven

Nadere informatie

Keramiek Keramiek HKU. Materialen College kunstacademie Utrecht. Keramiek, woordenlijst. Keramiek

Keramiek Keramiek HKU. Materialen College kunstacademie Utrecht. Keramiek, woordenlijst. Keramiek College kunstacademie Utrecht HKU - in gebruik, woordenlijst Soorten: Steengoed Aardewerk Terracotta Porselein Bone China Vormen Draaien Handvormen Opbouwen Extruderen Massief Proces: Winning Voorbereiding

Nadere informatie

De kracht van Archimedes

De kracht van Archimedes 1 Studie dag en KVCV De kracht van Archimedes DEEL 1 Korte omschrijving van het lesonderwerp Door een paar originele experimenten, de kracht van Archimedes ontdekken en de gegevens waarnemen die de grootte

Nadere informatie

Vies eten. Eten is toch nooit vies, of toch wel? Drilpudding, een vel op de chocolademelk, kippenlever of kalfstong.

Vies eten. Eten is toch nooit vies, of toch wel? Drilpudding, een vel op de chocolademelk, kippenlever of kalfstong. Lekker eten. Een patatje oorlog, een suikerspin, een firebal, Engelse drop. Heerlijkheden waar je naar zou kunnen snakken en die je achter elkaar naar binnen zou kunnen proppen. Of die je juist in een

Nadere informatie

Huppel de pup. Zaag 40 cm rondhout af. Gebruik een verstekbak en een toffelzaag.

Huppel de pup. Zaag 40 cm rondhout af. Gebruik een verstekbak en een toffelzaag. Dit heb je nodig: rondhout 6mm, handboor + 6mm boortje, plankje 10x10 cm, ijzerdraad 1,2 mm, houtlijm, kniptang, kurk, chenilledraad, push-pins, stiften, materialen om de kruk te versieren Beweging/Mechanica

Nadere informatie

wanddecoratie scannen retouch

wanddecoratie scannen retouch Tarieven 2017 wanddecoratie scannen retouch Op al onze werkzaamheden zijn de leveringsen betalingvoorwaarden van toepassing van de: Scannen tot A4 per afbeelding alleen scannen en digitaliseren voor afdruk

Nadere informatie

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2017/2018

Opdrachten afdeling keramiek HAL 2017/2018 en afdeling keramiek HAL 017/018 1 vaste-opdracht Werken met plaaster: omgekeerd denken Gieten met plaaster in een vorm levert van een negatieve vorm een postiieve vorm op. Door deze vorm dan te versnijden/verzagen

Nadere informatie

Programma FERME FESTIVAL Zondag 24 juni 2012 > 14.00 18.00 Fam. Vandeputte

Programma FERME FESTIVAL Zondag 24 juni 2012 > 14.00 18.00 Fam. Vandeputte Programma FERME FESTIVAL Zondag 24 juni 2012 > 14.00 18.00 Fam. Vandeputte Fam. Vandeputte (West-Vlaams rood rund) Steven en Nathalie Vandeputte - Van Wonterghem Artemeersstraat 4 8700 Aarsele (Tielt)

Nadere informatie

Eerste poging een broodoven te bouwen binnens huis, in 1983-1984 naar opgravingsgegevens uit de IJzertijd ergens in Duitsland, net over de grens.

Eerste poging een broodoven te bouwen binnens huis, in 1983-1984 naar opgravingsgegevens uit de IJzertijd ergens in Duitsland, net over de grens. BROODOVEN BOUW Inhoud: 1. Ovenbouw in het museum blz. 3 2. Bouw binnenoven voor platte broodjes blz. 9 3. Het maken en bakken van platte broodjes voor die oven blz. 11 4. Maroccaanse experimenten in broodoven

Nadere informatie

China. Chinees tempels. 2 lessen tekenen van Chinese tempels. Vakgebied: Tekenen. Lesduur: 60 minuten per les

China. Chinees tempels. 2 lessen tekenen van Chinese tempels. Vakgebied: Tekenen. Lesduur: 60 minuten per les China Chinees tempels 2 lessen tekenen van Chinese tempels Vakgebied: Tekenen Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 Colofon Chinese tempels Les voor groep 5/6 2 x 60 minuten Tekenen - Chinese tempels

Nadere informatie

COLLECTIE KLASSIEKE DAKPANNEN. Wat zou Rembrandt kiezen?

COLLECTIE KLASSIEKE DAKPANNEN. Wat zou Rembrandt kiezen? COLLECTIE KLASSIEKE DAKPANNEN Wat zou Rembrandt kiezen? Dakpannen maken is een oud ambacht. De productie van onze klassieke dakpannen is nog steeds deels handwerk. Klassieke inspiratie nodig? Kies uit

Nadere informatie

TEKSTVERWERKEN, DE BASIS

TEKSTVERWERKEN, DE BASIS TEKSTVERWERKEN, DE BASIS Tekstverwerken Deze opdrachten helpen je bij het tekstverwerken waardoor je een brief of bericht kan typen in Word. Er zijn veel verschillende Wordversies. De symbolen blijven

Nadere informatie

Timing: 50 min. Graad: 1-2. Leerplandoelen: VVKBAO:

Timing: 50 min. Graad: 1-2. Leerplandoelen: VVKBAO: Graad: 1-2 Timing: 50 min. Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.18 Kinderen kunnen met techniek omgaan in verschillende toepassingsgebieden. WO TE 6.18.1 Dat houdt in dat ze technische realisaties uit verschillende

Nadere informatie

Inspiratieboekje. Gratis uitgave van HotPotShop. Dankzij de HotPot glasoven kunt u nu thuis in de magnetron glas smelten tot juweeltjes.

Inspiratieboekje. Gratis uitgave van HotPotShop. Dankzij de HotPot glasoven kunt u nu thuis in de magnetron glas smelten tot juweeltjes. Valentijnsbeer Inspiratieboekje Gratis uitgave van HotPotShop Dankzij de HotPot glasoven kunt u nu thuis in de magnetron glas smelten tot juweeltjes. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe dit hartverwarmende

Nadere informatie

Claystone instructies 2017

Claystone instructies 2017 Claystone instructies 017 INSTALLATIESTAPPEN Voorbereiding van de ondergrond... 1 Voorbereiding voor de installatie op tegels... Producttoepassing... Aanbrengen dichtingsmengsel voor tegels Het gelijkmaken

Nadere informatie

SPIEGEL AAN SCHERVEN

SPIEGEL AAN SCHERVEN V5 tekenen opdracht: zelfportret Vanaf de renaissance maken kunstenaars zelfportretten. Na de middeleeuwen werd het individu belangrijker, kunstenaars werden zelfbewust. Kunstenaars maken geen zelfportretten

Nadere informatie

Docentenhandleiding educatief programma Body Art

Docentenhandleiding educatief programma Body Art Docentenhandleiding educatief programma Body Art Deze docentenhandleiding hoort bij het educatief programma voor het voortgezet onderwijs in de tentoonstelling Body Art, die tot en met 30 augustus 2015

Nadere informatie

Handleiding werken met een mal Handleiding Het werken met een polyester mal.

Handleiding werken met een mal Handleiding Het werken met een polyester mal. Handleiding Het werken met een polyester mal. Hoekseize 3 8711 HR WORKUM tel.: 0515-543556 info@polymat.nl www.polymat.nl. Het werken met een polyester mal. 1. Info vooraf 2. Mallen bouw en plug. 3. het

Nadere informatie

Docentenhandleiding. O&O Project Future Villa. CSG Liudger Waskemeer in samenwerking met basisschool De Schalmei

Docentenhandleiding. O&O Project Future Villa. CSG Liudger Waskemeer in samenwerking met basisschool De Schalmei Docentenhandleiding O&O Project Future Villa CSG Liudger Waskemeer in samenwerking met basisschool De Schalmei Door: Edwin Winter en Naomi Spoelstra Inhoudsopgave Inleiding..3 Omschrijving van het project

Nadere informatie

Eventjes toelichten.

Eventjes toelichten. Eventjes toelichten. De lessen TO bestaan steeds uit blokken van 2 lesuren. De klas wordt opgesplitst in groepen van 3 leerlingen. Per groep maken de leerlingen kennis met de verschillende richtingen die

Nadere informatie

Van onderstaande figuur zijn de maten in de tekening aangegeven. De hoeken zijn allemaal 90.

Van onderstaande figuur zijn de maten in de tekening aangegeven. De hoeken zijn allemaal 90. RUIMTELIJKE FIGUUR Van onderstaande figuur zijn de maten in de tekening aangegeven. De hoeken zijn allemaal. bovenaanzicht 4 dm 3 dm 1 dm vooraanzicht 5 dm 3 dm 3p 5 Teken het vooraanzicht van bovenstaande

Nadere informatie

In de volgende les gaan de cursisten met de gemaakte figuurtjes/objecten een paastak versieren in een vaas/pot en creëren daarmee een sfeerhoekje.

In de volgende les gaan de cursisten met de gemaakte figuurtjes/objecten een paastak versieren in een vaas/pot en creëren daarmee een sfeerhoekje. De cursisten hebben de afgelopen maanden verschillende creatieve technieken met mij geoefend. Ik wil in deze les op een leuke manier verschillende van deze technieken terug laten komen, maar dan in een

Nadere informatie

Maak een trendy Vintage Style Barber Logo in Illustrator Soms is het leuk om een logo-ontwerp voor een fictieve client te maken.

Maak een trendy Vintage Style Barber Logo in Illustrator Soms is het leuk om een logo-ontwerp voor een fictieve client te maken. Maak een trendy Vintage Style Barber Logo in Illustrator Soms is het leuk om een logo-ontwerp voor een fictieve client te maken. Kies gewoon een ontwerpstijl en speel rond met een concept van uw keuze

Nadere informatie

Berta en Giovanni Berta and Giovanni

Berta en Giovanni Berta and Giovanni Lessuggesties bij Berta en Giovanni Berta and Giovanni van Gionata Bernasconi ISBN 9789490139049 verkrijgbaar in de boekhandel Korte inhoud van het boek Berta is een giraf en Giovanni een nijlpaard. Ze

Nadere informatie

VISUALS SCANDINAVIAN URBAN MODERN

VISUALS SCANDINAVIAN URBAN MODERN 1 VISUALS Visuals zijn betaalbare, artistieke, 3D interieur weergaven. Deze 'artist impression' beelden zijn niet alleen bijzonder fraai, daarnaast zijn ze amper van echt te onderscheiden. SCANDINAVIAN

Nadere informatie

Les 6 Tegeltjes leggen

Les 6 Tegeltjes leggen Les 6 Tegeltjes leggen Kern In deze les maken en onderzoeken de leerlingen patronen vanuit één eenvoudige basistegel. De focus ligt op kenmerken van (regelmatige) patronen, zoals vormen van herhaling,

Nadere informatie

Excursieboekje Handvaardigheid Vmbo 4 (Groningen en Winsum), Havo 4 en 5. Coda Paper-Art & Museum de Fundatie

Excursieboekje Handvaardigheid Vmbo 4 (Groningen en Winsum), Havo 4 en 5. Coda Paper-Art & Museum de Fundatie Excursieboekje Handvaardigheid Vmbo 4 (Groningen en Winsum), Havo 4 en 5. Coda Paper-Art & Museum de Fundatie 20 september 2013 Excursieboekje Coda Paper-Art & Museum de Fundatie In dit boekje vind je

Nadere informatie

Werkbeschrijving tekenmap met elastiek

Werkbeschrijving tekenmap met elastiek Werkbeschrijving tekenmap met elastiek Materiaal 2 stukken grijs karton 35 x 50 cm, 2,5 mm dik Stevige katoenen stof 80 x 60 cm 2 stroken boekbinderslinnen: 1 van 10 x 59 cm (buitenrugstrook) en 1 van

Nadere informatie

behanginstructies Inhoudsopgave:

behanginstructies Inhoudsopgave: Inhoudsopgave: 1. Plakinstructies vliesbehang. Plakinstructies duplex- en vinylbehang 3. Plakinstructies glasvezelbehang. Meetinstructies. Behang symbolen. Vraag & antwoord 1. Vliesbehang Vliesbehang is

Nadere informatie

Zelfgemaakte tas - hangers

Zelfgemaakte tas - hangers Handleiding Zelfgemaakte tas - hangers R0 Zelfgemaakte tas - hangers Benodigd materiaal: Artikelnummer Aantal Houten buttons ca. ø 30 mm, 0 stuks 0998 Houten buttons ca. ø 40 mm, 0 stuks 0930 Houten buttons

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer De bouwonderdelen bij dit nummer Behalve houten latten ontvangt u rooster elementen, frames voor de galjoensrelings teunen, oogbouten en een aantal metalen versieringen. Houten latten houten latten van

Nadere informatie

Maakt grovere beweging uit de pols. Maakt grovere beweging uit de pols. Maakt grovere beweging uit de pols Verschillende texturen ontdekken.

Maakt grovere beweging uit de pols. Maakt grovere beweging uit de pols. Maakt grovere beweging uit de pols Verschillende texturen ontdekken. 1 Mono-druk Standaard verf Papier om op te verven om op te drukken Maakt grovere beweging uit de pols 2 Stempelen Ecoline of verf Voorgesneden aardappel, kurk of... Maakt grovere beweging uit de pols 3

Nadere informatie

AVONDOPLEIDING POT TE N BA KKE R

AVONDOPLEIDING POT TE N BA KKE R AVONDOPLEIDING C R E AT I E V E O P L E I D I N G E N KE R A M I ST POT TE N BA KKE R 20 17-20 1 8 KERAMIST - POTTENBAKKER 2017-2018 KERAMIST In deze opleiding leer je allerlei soorten klei kennen, maar

Nadere informatie

De Griekse Bouwkunst

De Griekse Bouwkunst De Oude Grieken De Oude Grieken Het land Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa. Het bestaat uit een groot stuk vastland en een heleboel kleine eilandjes. Griekenland bestond uit allerlei staatjes.

Nadere informatie

Naam naschoolse activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs

Naam naschoolse activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs 3D printen en meer Ieder heeft wel gehoord van de 3D-printer; maar heb je hem ook gezien en er iets voor gemaakt? Je leert eerst omgaan met het 3D ontwerpen in tekenprogramma op de computer. En ziet en

Nadere informatie

Boetseerpasta's en toebehoren

Boetseerpasta's en toebehoren 's en toebehoren Zelfhardende boetseerpasta Extra Light Pak van 160 g. Zeer fijne en lichte structuur die ook voor kinderen geschikt is. Splijt niet, valt niet in. Hecht aan alle ondergronden. Verhardt

Nadere informatie

Beschrijving schaal van Oegstgeest. Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen.

Beschrijving schaal van Oegstgeest. Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. Beschrijving schaal van Oegstgeest Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. Figure 2: Onderaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. De schaal heeft een diameter van 21 centimeter

Nadere informatie

INSTALLATIESTAPPEN NB: ClayStone is niet geschikt voor een douche en andere vochtige zone. (Voor deze toepassing, zie Creatina).

INSTALLATIESTAPPEN NB: ClayStone is niet geschikt voor een douche en andere vochtige zone. (Voor deze toepassing, zie Creatina). Perfectino ClayStone instructies INSTALLATIESTAPPEN Voorbereiding van de ondergrond... 1 Voorbereiding voor de installatie op tegels... 2 Producttoepassing... 2 Aanbrengen dichtingsmengsel voor tegels

Nadere informatie

onderzoek werkblad naam: Biodiversiteit les & In de klas Buiten - zoekkaart Bodemdiertjes of site dierenzoeker.nl of de app dierenzoeker

onderzoek werkblad naam: Biodiversiteit les & In de klas Buiten - zoekkaart Bodemdiertjes of site dierenzoeker.nl of de app dierenzoeker Biodiversiteit naam: - twee bakken - tuinschop of spade - loeppotjes of vergrootglazen - zoekkaart Bodemdiertjes of site dierenzoeker.nl of de app dierenzoeker In de klas Er leven in Nederland meer dan

Nadere informatie