Zelfportret Op vier verschillende manieren.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zelfportret Op vier verschillende manieren."

Transcriptie

1 Zelfportret Op vier verschillende manieren. Bij deze opdracht maak je 4 zelfportretten. Je werkt telkens met andere technieken. Onder een portret wordt een afbeelding van een persoon verstaan. Een portret is een thema van een kunstwerk. Iemand die portretten maakt, wordt ook wel een portrettist genoemd. Ieder gezicht is anders, toch zijn er een aantal verhoudingen die bij iedereen ongeveer hetzelfde zijn. Wanneer de verhoudingen goed zijn, kun je het portret gaan laten lijken op jezelf. Les 1 (Twee lesuren) Opdracht 1: Selfie maken Bij deze opdracht ga je een foto van jezelf maken: een selfie. Je mag ook een foto kiezen die je eerder gemaakt hebt. Het is belangrijk dat je en-face (met je neus recht naar de camera) op de foto staat. Zorg er voor dat je hele gezicht te zien is. Hier heb je max. 10 minuten de tijd voor. Opdracht 2: Getekend zelfportret Maak aan de hand van je selfie een getekend zelfportret. Verhoudingen zijn bij portrettekenen ontzetten belangrijk. Een portret tekenen is geen eenvoudige opgave. Daarom bestaan er hulpmiddelen om een zo realistisch mogelijk portret te maken. Hieronder staan de stappen 1 t/m 16 die je gaat ondernemen om een zo realistisch mogelijk zelfportret te maken. 1. Schets met een potlood een omgekeerd ei. 2. Schets een horizontale hulplijn, precies over het midden van het gezicht (lijn 1) 3. Schets onder hulplijn 1 en de onderkant van je gezicht, precies in het midden nog een horizontale hulplijn. (lijn 2) 4. Schets onder hulplijn 2 en de onderkant van je gezicht, precies in het midden nog een horizontale hulplijn. (lijn 3)

2 Je portret ziet er nu uit als op afbeelding 1. (Denk er aan: de ogen, de neus en de mond teken je er pas later in!) Afbeelding 1 5. Verdeel de breedte van het hoofd in 5 gelijke delen, zoals te zien in op afbeelding 2. Afbeelding 2 6. Nu ga je de ogen tekenen. De ogen zitten precies op de helft van het gezicht (hulplijn 1) in deel 2 en Nu begin je met de neus. Het onderste puntje raakt lijn 2, ¼ deel van je gezicht, aan. 8. De neus past precies tussen je ogen, in deel 3 en raakt met het puntje van je neus hulplijn 2 aan. 9. De mond zit op 1/8 (hulplijn3) deel van je gezicht. Je mond valt precies in het midden van lijn 3. De breedte kan verschillen, kijk daarom goed naar de breedte van je mond. 10. De bovenkant van de oren is gelijk aan de hoogte van je ogen. 11. De onderkant van de oren is gelijk aan het onderste puntje van je neus. 12. Teken nu de wenkbrauwen, kijk goed hoeveel ruimte tussen je wenkbrauw en oog zit. 13. Het haar komt binnen je getekende hoofd. 14. Om je gezicht niet te laten zweven, teken een nek en eventueel schouders.

3 Nu heb je de basis van je gezicht getekend. Voordat je verder gaat met de details moet je de hulplijnen uitgummen. Voor de details kijk je goed naar je eigen gezicht op de foto. Let op de vorm van je kaak en jukbeenderen. Kijk ook naar je ogen, zijn ze gelijk of zit er een verschil tussen? 15. Probeer het portret zoveel mogelijk op jezelf te laten lijken. 1. Denk aan de grootte en vorm van je ogen 2. Denk aan de grootte en vorm van je mond 3. Denk aan de grootte en vorm van je neus 4. Hoe valt je haar en hoeveel ruimte zit er tussen je haar en wenkbrauwen? Nadat je de details getekend hebt, ga je goed kijken naar de lichtinval. Waar in je gezicht valt er schaduw en licht? Probeer je portret plastisch te maken. Plastisch betekent dat je een voorwerp of persoon ruimtelijk laat lijken doormiddel van licht en schaduw. 16. Maak je portret plastisch. Criteria: - De verhoudingen moeten correct zijn. - Het portret moet realistisch lijken. - Je werkt met grijs potlood (grafietstift) - Plasticiteit: Het ruimtelijk laten lijken doormiddel van licht en schaduw. Les 2 (Twee lesuren) Opdracht 3: Kleimal in negatief Deze les maak je een portret in negatief. Je maakt een mal van een portret uit klei, die je vervolgens gaat gieten met gips. Een mal is een hol of bol model in de contravorm (negatief) van een object. Het doel van een mal is dat je van één voorwerp meerdere afdrukken kunt maken. Producten zoals speelgoed en telefoons zijn ook gemaakt vanuit een mal.

4 Belangrijk bij het maken van een mal is dat de mal lossend moet zijn. Dit betekent dat het gegoten object makkelijk losgaat uit de mal. IJsblokjeshouders en cakevormen zijn de simpelste vormen van lossende mallen die je tegenkomt in het dagelijkse leven. Wat heb je nodig? - Een stuk klei ter grootte van een A6 - Een A6-papier om te meten - gereedschap: mirettes, spatels etc. - Een onderlegger, zodat de tafel niet vies wordt. Stappenplan: 1. Pak een stuk klei. Maak een rechthoekige vorm uit de klei met de volgende afmetingen: - De lengte en breedte zijn ter grootte van een A6. Dit betekent dat de lengte 14,8 cm is en de breedte 10,5 cm is (zo groot als het papier dat je van de docent krijgt). - De diepte (of dikte) van de vorm is ca. 2,5 cm. 2. Nu haal je de vorm van het gezicht uit de klei. Dit doe je door eerst de vorm van het gezicht op de klei te tekenen. Vervolgens schraap je met een mirette de klei er uit. - Denk er bij het uitschrapen aan dat je niet te diep de klei weg haalt. De mal moet stevig blijven.

5 3. Je mal ziet er nu ongeveer zo uit als op de afbeelding hiernaast. Teken, met behulp van het schema waarmee je je portret vorige week hebt getekend, een gezicht in de klei. 4. Snijd de ogen, de mond en de neus er uit. Let op! Zorg ervoor dat het negatief klopt! Kijk goed naar je gezicht en voel er aan. Wat steekt er uit? Wat deukt juist in? Je kin, wenkbrauwen, neus en jukbeenderen steken meer uit dan andere delen in je gezicht. Deze liggen dus dieper in je mal. Let er ook op dat de mal lossend moet zijn. Dit betekent dat wanneer je gips in de mal giet, alle delen die uitsteken mee worden gegoten en niet afbreken wanneer de gips opdroogt en je de vorm er uit haalt.

6 Criteria: - De afmetingen zijn ongeveer ter grootte van een A6 - De verhoudingen moeten kloppen - Het portret moet in negatief zijn - De mal moet lossend zijn. Les 3 (Twee lesuren) Opdracht 4: Gipsafdruk Deze les gaan we de mallen, die we vorige keer gemaakt hebben, gieten met gips. Je kunt verschillende materialen gebruiken om een mal te gieten. Het voordeel van gips is dat het zich goed naar de vorm van de mal voegt en het zuigt tijdens het droogproces het vocht uit de klei, waardoor je het gips makkelijk uit de mal kunt halen. Ook is het een relatief goedkoop materiaal, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld brons, dat vaak in de beeldhouwkunst wordt gebruikt. Wat heb je nodig? - Modelleergips - Een bakje water - Je klei-mal van vorige week Hoe giet je gips? Er zijn twee manieren: je meet precies wat de verhouding gips en water is óf je doet het op gevoel. Dit laatste ga jij ook doen. Stappenplan: 1. Doe een laagje water in een bakje. Strooi er voorzichtig gips bij. Zorg dat je het verdeelt over het hele bakje. Zodra er in het midden een eilandje ontstaat, kun je het gips gaan roeren. 2. Je roert de gips door het water. Dit doe je met je handen, zo kun je het beste voelen wanneer de gips goed is. De gips is goed, wanneer het ongeveer zo dik is als yoghurt. Is het nog niet dik genoeg? Dan voeg je er steeds een beetje meer gips bij totdat het wel aanvoelt als een yoghurtstructuur. Hoe werkt gips? Als gips in aanraking komt met water, ontstaat er een chemische reactie. Het gips

7 zuigt het water op waardoor het hard wordt. Tijdens het proces van harden, komt er energie vrij dat er voor zorgt dat het gips warm wordt. Zodra het afkoelt weet je dat het gips hard genoeg is. 3. Je moet nu snel zijn met de gips in de mal gieten. Je schenkt de gips in de kleimal. Je vult de mal niet helemaal, maar zorgt ervoor dat je ongeveer 3 millimeter onder de rand stopt. Gips zet nog uit als het opdroogt, je voorkomt zo dat het een kliederboel wordt. 4. Nu is het afwachten. De gips moet nu harden. Intussen kun jij de spullen opruimen. Als er nog gips in het bakje zit dan gooi je dat in de prullenbak. Als er vloeibaar gips door de gootsteen heen gaat, wordt dit hard en het afvoersysteem raakt dan verstopt. 5. Als je lang genoeg hebt gewacht en de gips is gehard, dan kun je het gipsen portretje uit de mal halen. Lukt het niet in één keer? Je kunt proberen de mal een beetje los te peuteren. Als je het gipsen portretje er uit haalt, zie je gelijk of je negatief van klei gelukt is. Criteria: - Je hebt een afdruk gemaakt van gips - De afdruk is kloppend - De mal is nog heel Les 4 (Twee lesuren) Opdracht 5: Digitale bewerking Deze les ga je een digitaal zelfportret maken met Pixlr. Dit is een online fotobewerkingsprogramma. Vorige week heb je een foto van je gipsafdruk gemaakt. Deze ga je nu bewerken en personaliseren. Het is de bedoeling dat je dit doet door middel van verschillende afbeeldingen van het internet te knippen, plakken en samenvoegen totdat er een nieuw zelfportret ontstaat. In je zelfportret maak je een nek, schouders en een achtergrond die bij jouw persoonlijkheid past. Denk er aan dat je gegoten gipsportret zichtbaar blijft! De foto van je gipsafdruk gebruik je om te bewerken in Pixlr. Je gaat naar en klikt in de kolom Pixlr Editor op Launch Web App. Het programma wordt nu geopend.

8 Voordat je gaat beginnen bekijken we het volgende filmpje eerst klassikaal. Dit filmpje legt de basis in het kort uit. Hierna is het jouw taak om te onderzoeken hoe het programma werkt. Als je het niet snapt of nog iets anders wilt weten, kun je altijd nog meer filmpjes opzoeken op Youtube. Let op! Als je afbeeldingen zoekt op google, zorg er dan voor dat de afbeeldingen minstens 600x800 mp zijn. De afbeeldingen blijven op die manier scherp genoeg. Criteria: - De gegoten gipsafdruk moet zichtbaar blijven! - Je moet eigenschappen van jezelf toegevoegd hebben, - Je maakt er een bijpassende achtergrond bij die iets vertelt over jouw karakter, - Nek en schouders (de buste) moeten erbij gefotoshopt worden, - Je maakt enkel gebruik van afbeeldingen van het internet. Opdracht 6: Reflectie Je maakt in een word document een blad voor reflectie. In dit bestand kijk je als het ware terug op alles wat je hebt gemaakt en beschrijf je wat je geleerd hebt. Dit document komt uiteindelijk op je wix-website te staan op de pagina beeldende vorming. Je schrijft een korte reflectie van ongeveer 300 woorden. Je reflectie gaat over de 4 verschillende portret-opdrachten (zelfportret tekenen, portret negatief in klei, portret van gips en het digitale portret). Voor de beoordeling is het van belang dat je de onderstaande begrippen in je reflectie verwerkt (houd de begrippenlijst bij de hand): - Thema - Materiaal en techniek - Plasticiteit Tot slot verwerk je de volgende vragen ook in je reflectie: - Wat vond je van de portret opdrachten? - Wat ging er bij jou goed en wat ging er minder goed? - Wat zou je nog kunnen verbeteren?

KOPSTUKKEN OEFENING 2

KOPSTUKKEN OEFENING 2 BEELDENDE VAKKEN OEFENING 2 Oefening 2 Teken op een A3 tekenpapier een portret met houtskool, een portret met grafietstift en een portret met inkt. Op het A3 tekenpapier komen dus 3 kleine portretjes naast

Nadere informatie

Mens in actie. Zo groot ben jij!

Mens in actie. Zo groot ben jij! Handvaardigheid klas 2H/V februari 2015 Mens in actie Op de foto hiernaast is een bronzen beeld van een schaatser te zien, aangebracht aan de muur van het stadhuis van Haastrecht. Het beeld is gemaakt

Nadere informatie

Lesmateriaal bovenbouw

Lesmateriaal bovenbouw Lesmateriaal bovenbouw Workshopdag Satellieten 8 oktober 2008 Space Expo, Noordwijk Bouw je eigen telescoop Benieuwd naar het oppervlak van de maan? Of de ringen van Saturnus? Deze dingen staan te ver

Nadere informatie

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken:

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken: Me, myself and I Wat ga je doen? Je gaat een heel bijzonder boekje maken. Het wordt een vouwboekje (=leporello) zoals je op het plaatje hierboven duidelijk kunt zien. Dat boekje zal een heel persoonlijk

Nadere informatie

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Beeldbeschrijving * Inhoudsopgave Deel I Deel II Deel III Deel IV Deel V Basisopdrachten Wat is het? Techniekverkenning Beeldbeschrijving Opdrachten voor thuis of in de klas

Nadere informatie

project Escher Je werkt tijdens dit project individueel en samen. Welke opdracht je alleen doet en welke samen wordt per opdracht beschreven.

project Escher Je werkt tijdens dit project individueel en samen. Welke opdracht je alleen doet en welke samen wordt per opdracht beschreven. instructie De komende vijf weken gaan we drie uur per week aan dit project werken. Binnen dit project zijn er vijf opdrachten die je moet doen. Je mag zelf weten wanneer je welke opdracht maakt, maar denk

Nadere informatie

Hand-out Portrettekenen verhoudingen

Hand-out Portrettekenen verhoudingen Hand-out Portrettekenen verhoudingen 1+2) 1. Hoofd: Omtrek van het hoofd tekenen in de vorm van een ovaal = eivorm 2. Verdeel deze verticaal van kruin tot kin door de helft 3. Verdeel de ovaal horizontaal

Nadere informatie

Ben ik dat? voorstelling 2d Hoofdstuk 10

Ben ik dat? voorstelling 2d Hoofdstuk 10 voorstelling 2d Hoofdstuk 10 Ben ik dat? 1 Een pasfoto is zo gemaakt. Maar lijkt hij wel? De meeste mensen zijn nooit zo tevreden over hun pasfoto. Dat ligt niet aan de foto maar aan jezelf: je ziet jezelf

Nadere informatie

Sketch-Up: Vogelhuisje (6)PACK versie 2.0

Sketch-Up: Vogelhuisje (6)PACK versie 2.0 PAGINA: 1 Opdracht 1 Sketch-Up VOGELHUISJE Vogelsoort Bodemmaat Hoogte invlieggat Doorsnede invlieggat t.o.v. bodem Huismus 150 x 150 mm 200 mm 32 mm Kauw 200 x 200 mm 400 mm 150 mm Boomkever 150 x 150

Nadere informatie

Werkboekje Grote Wetenschapsdag

Werkboekje Grote Wetenschapsdag Werkboekje Grote Wetenschapsdag Als je alles ingevuld hebt - > inleveren bij je leerkracht. Naam: Klas: _ School: Start van de dag - > Video Wat vond je van de video? Heb jij een eigen vraag kunnen bedenken?

Nadere informatie

Als je de gereedschappen hebt dan zijn de materialen vaak heel goedkoop om zelf picks te maken en kan je er dus veel maken.

Als je de gereedschappen hebt dan zijn de materialen vaak heel goedkoop om zelf picks te maken en kan je er dus veel maken. 1 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD 3 MATERIAAL 4 GEREEDSCHAP 5 TEMPLATES 6 VOORBEREIDINGEN 7 BEGIN 8 FINE-TUNEN 9 AFWERKEN 10 HOE ZIT HET MET TENSION WRENCHES? 11 BEDANKT!! 14 2 VOORWOORD Dit e-book is origineel

Nadere informatie

Portret. Materiaal linoleum, papier, potlood, krijt, gutsen.

Portret. Materiaal linoleum, papier, potlood, krijt, gutsen. Portret Inleiding In de kunstgeschiedenis zijn er al veel kunstenaars met het thema portret aan de slag gegaan. Soms maakten ze zelfportretten en dan weer familieportretten voor hun opdrachtgevers. Het

Nadere informatie

FOTO S EN VIDEO S MAKEN

FOTO S EN VIDEO S MAKEN FOTO S EN VIDEO S MAKEN FOTO S EN VIDEO S MAKEN Met dit werkblad ga je oefenen met het maken van foto s en video s. Je maakt een foto, een schermafbeelding en een video. Je gebruikt de camerafunctie ook

Nadere informatie

Technologische opvoeding

Technologische opvoeding fotoalbum fotokader fotokader digitale sleutelhanger digitaal fotokader fotobos Naam: Technologische opvoeding 1 Werkvolgorde Start Uitleg 1. We hebben een probleem! Ik heb enkele mooie foto s van de vakantie

Nadere informatie

Maak je eigen Frankenstein! Uitleg om zelf een monster te klussen van hout. Zagen, timmeren, lijmen en verven maar!

Maak je eigen Frankenstein! Uitleg om zelf een monster te klussen van hout. Zagen, timmeren, lijmen en verven maar! Maak je eigen Frankenstein! Uitleg om zelf een monster te klussen van hout. Zagen, timmeren, lijmen en verven maar! WAT HEB JE NODIG? Spullen: een blok of balkje hout, een paar stukjes hout, enkele spijkers,

Nadere informatie

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen ZOEKEN Weet jij wat een zoeker is? Hierboven is er een getekend. Hij wordt gebruikt bij het zoeken naar een geschikt gedeelte om te tekenen. Zo n zoeker heeft brede randen en geeft je als het ware een

Nadere informatie

Ontwerpen in 3D. in dit programma uitgewerkt.

Ontwerpen in 3D. in dit programma uitgewerkt. CKV 3 VWO Ontwerpen in 3D Keramiek Het doel van deze lessen is het maken van een keramische vorm in gietklei. Deze vorm ontstaat uit een studie waarbij je ruimtelijke schetsen maakt in een kubus. Het aardige

Nadere informatie

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 1: Sunny Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel Opdracht

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: SUNNY Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL Copyright

Nadere informatie

1. Wat is het verschil tussen een natuurgetrouwe en een schematische tekening?

1. Wat is het verschil tussen een natuurgetrouwe en een schematische tekening? Een technische tekening maken In de biologie proberen we organismen zo nauwkeurig mogelijk te bekijken. De beste manier om dit te doen, is het organismen te tekenen. Als je een organismen tekent, kijk

Nadere informatie

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine:

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: Paint is een éénvoudig tekenprogramma. Vele functies hiervan komen later terug bij diverse foto- en tekenprogramma s. Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: rechtbovenaan zoeken

Nadere informatie

Haak-Oma. Afkortingen: MR = Magische ring V = Vaste L = Losse St = Steek Hv = Halve vaste

Haak-Oma. Afkortingen: MR = Magische ring V = Vaste L = Losse St = Steek Hv = Halve vaste Haak-Oma Dit patroon is eigendom van Zhaya/Zhaya Designs. Verkopen, ruilen, openbaar maken, en/of verspreiden van dit patroon (incl. vertalingen), is niet toegestaan. Natuurlijk mogen ook het patroon,

Nadere informatie

1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Google, PNG, Zoekhulpmiddelen

1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Google, PNG, Zoekhulpmiddelen 1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met een foto van jouw gezicht, spiegeling, officiële logo smartphone, informatie over je abonnement en een passende achtergrond. In Photoshop

Nadere informatie

Tactiele navigatie. Hoe begeleid je een leerling bij tactiele tekeningen?

Tactiele navigatie. Hoe begeleid je een leerling bij tactiele tekeningen? Tactiele navigatie Hoe begeleid je een leerling bij tactiele tekeningen? Goede begeleiding bij een tactiele tekening kan een groot verschil maken. Je tilt de tekening op van een wirwar aan lijnen en vlakken

Nadere informatie

Naam: Klas: Mieke Gilté

Naam: Klas: Mieke Gilté Naam: Klas: Mieke Gilté Stap1: probleem of behoefte Probleemstelling Wanneer de schoolbel s morgens rinkelt moet je nog op zoek gaan naar je schooltas. Snel grijp je een schooltas uit het rek. Even later

Nadere informatie

Technologische opvoeding

Technologische opvoeding Naam:. Technologische opvoeding Klas: 1 Werkvolgorde Uitleg 1. We hebben een probleem! Ik heb een aantal foto s en die wil ik een mooi plaatsje geven zodat ik ze regelmatig kan bekijken. 2. We gaan een

Nadere informatie

unicorn stokpaard DIY NAAIPATROON

unicorn stokpaard DIY NAAIPATROON unicorn stokpaard DIY NAAIPATROON EENHOORN STOKPAARD DIY NAAIPATROON Wat leuk dat je je eigen eenhoorn stokpaard gaat maken! Lees voordat je begint eerst de uitleg door en leg de benodigdheden klaar. Alle

Nadere informatie

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Circuit met verschillende hoeken. Hierbij meerder intellegenties aanspreken. De kinderen wel in vele hoeken laten komen, zodat ze op verschillende manieren

Nadere informatie

Hoe maak je een oudere man illustratie in Adobe Illustrator en AD door Nataliya Dolotko

Hoe maak je een oudere man illustratie in Adobe Illustrator en AD door Nataliya Dolotko Hoe maak je een oudere man illustratie in Adobe Illustrator en AD door Nataliya Dolotko Wat je gaat creëren Vandaag zullen we een illustratie van een oudere man maken. We gaan dit doen door enkele geometrische

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HET DUIZELT VOOR JE OGEN Maar je hersenen maken er een mooie film van. Met een speciale ronddraaiende trommel met spleetjes: een zoötroop, kunnen jullie je eigen bioscoop maken. Maak allebei een aantal

Nadere informatie

lesformulier en -planning

lesformulier en -planning lesformulier en -planning opleiding docent Beeldende Kunst en Vormgeving student(e) :.Danique Voorthuijzen stagecoach : meneer Arends studiejaar: : 1 2 3 4 (LiO) school : van Heemskerkschool RENN 4 VSO

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 2: DE REIS Verhaal deel 1: De mijnwerker Opdracht 1: Teken een aardwarmtehuis Opdracht 2: De zonnetoren op aardwarmte Verhaal deel 2: Zoute stroom Opdracht 3: De energie

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

werkbeschrijving voor jouw eigen * werkbeschrijving * 'Onder-je-Boompje'

werkbeschrijving voor jouw eigen * werkbeschrijving * 'Onder-je-Boompje' werkbeschrijving voor jouw eigen * werkbeschrijving * 'Onder-je-Boompje' 'Onder-je-Boompje' 1 Afmetingen: 27 (breedste deel) x 34 cm x 6 cm Hoi! Wat leuk dat je dit Onder-je-Boompje wilt maken. Hieronder

Nadere informatie

onderzoek water opdrachtkaart Onderdeel A les 5-6.6

onderzoek water opdrachtkaart Onderdeel A les 5-6.6 Onderdeel A 1. 2. 3. 4. 5. Lees de opdracht. Noteer de verwachting. Voer het onderzoek uit. Noteer het resultaat. Noteer de verklaring. - twee glazen - bol dikke wol - schaar - liniaal - viltstift, donkere

Nadere informatie

'Onder-je-Boompje' * werkbeschrijving *

'Onder-je-Boompje' * werkbeschrijving * * werkbeschrijving * 'Onder-je-Boompje' 1 * werkbeschrijving * 'Onder-je-Boompje' Afmetingen: 27 (breedste deel) x 34 cm x 6 cm Benodigdheden Voor het maken van dit Boompje heb je het volgende materiaal

Nadere informatie

Archeologen logboek Namen:....

Archeologen logboek Namen:.... Archeologen logboek Namen:... Bladzijde 1 De antwoorden op deze vragen kun je vinden bij de internetsites die bij opdracht 1 op de WebQuest staan. Vul de antwoorden in de piramide in. De letters in de

Nadere informatie

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ SAMEN TIJD VOOR ELKAAR Willem en Marian de Vink Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Romantiek in een liefdesbrief ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf

Nadere informatie

Mailgroep photoshop. Copyright. Fotomanupilatie. Dit is het eindresultaat

Mailgroep photoshop. Copyright. Fotomanupilatie.   Dit is het eindresultaat Fotomanupilatie https://www.youtube.com/watch?v=lx3q-l8ch_c Dit is het eindresultaat Open het bestand Varadero strand. De mensen en hun schaduwen aan de strandlijn, en de mensen in het water moeten weggeretoucheerd

Nadere informatie

FOTO S EN VIDEO S MAKEN

FOTO S EN VIDEO S MAKEN FOTO S EN VIDEO S MAKEN FOTO S EN VIDEO S MAKEN Met dit werkblad ga je oefenen met het maken van foto s en video s. Je maakt een foto, een schermafbeelding en een video. Je gebruikt de camerafunctie ook

Nadere informatie

zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april

zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april benodigdheden: - potgrond zonder klontjes, grof zand - schone emmer - schone zaaibak van b.v. piepschuim of

Nadere informatie

Wat heb je nodig? Wat gebeurt er?

Wat heb je nodig? Wat gebeurt er? 1) 1 liter halfvolle melk 2) Pan met pollepel 3) Kookpit 4) Schoonmaakazijn 5) Eetlepel 6) Zeef 7) Kom 8) Zand- of taartvormpje Let op: Met volle melk werkt deze proef soms iets minder goed. Als we zuur

Nadere informatie

IPADKUNSTACADEMIE LES 1 PORTRET SCHILDEREN

IPADKUNSTACADEMIE LES 1 PORTRET SCHILDEREN IPADKUNSTACADEMIE LES 1 PORTRET SCHILDEREN Inleiding: Deze lesmodule behoort bij de cursus: portret zilver bestaande uit 10 basis lesmodule s als ook bij het lespakket: portret procreate zilver 10 lessen

Nadere informatie

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt!

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt! Kunst&Cultuur leeropgave1 Introductie IT S MY WORLD IK BEN... BEELDENDE VORMING Bij beeldende vorming creëer je met je handen. Jij maakt wie je zelf bent! MUZIEK Bij muziek ga je aan de slag met het thema

Nadere informatie

Docentenhandleiding. O&O Project Future Villa. CSG Liudger Waskemeer in samenwerking met basisschool De Schalmei

Docentenhandleiding. O&O Project Future Villa. CSG Liudger Waskemeer in samenwerking met basisschool De Schalmei Docentenhandleiding O&O Project Future Villa CSG Liudger Waskemeer in samenwerking met basisschool De Schalmei Door: Edwin Winter en Naomi Spoelstra Inhoudsopgave Inleiding..3 Omschrijving van het project

Nadere informatie

Tekenen vmbo-b12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Tekenen vmbo-b12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 09 June 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62354 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Papier recyclen. Inlage

Papier recyclen. Inlage Inlage A1 Papier maken Voor deze opdracht heb je de volgende materialen nodig: A - 1 Drielenzige loep B - 3 Bladen viltpapier C - 1 Reinigingsdoek D - 1 Zeef E - 1 Scheprand F - Stapel oude kranten G -

Nadere informatie

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen 1) Voor de kleinste kinderen In de winter kunnen vogels wel wat extra s gebruiken. Met kinderen van alle leeftijden kun je hiermee aan de slag. Dennenappels

Nadere informatie

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in.

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Teken je fantasiedier Uit de krant Teken een dier dat uit minimaal Zoek een foto uit de krant. Teken deze 4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Bedenk ook een naam voor Zet

Nadere informatie

Een communicatiebuddy is iemand die je door dik en dun begeleidt en ondersteunt in het gebruik van je communicatiehulpmiddel

Een communicatiebuddy is iemand die je door dik en dun begeleidt en ondersteunt in het gebruik van je communicatiehulpmiddel Een communicatiebuddy is iemand die je door dik en dun begeleidt en ondersteunt in het gebruik van je communicatiehulpmiddel Laat zien wie je bent Handleiding voor het maken van een filmpje bij de uitnodiging

Nadere informatie

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! MATERIALEN 1 2 3 4 Kies een object waarvoor je een doosje wilt maken en bedenk van welk materiaal je het doosje wilt maken. Zorg dat je beide bij de hand hebt. (1) Om het

Nadere informatie

Les 11. Meetkundige begrippen. Lijnen. een gebogen lijn een gebroken lijn een rechte. Een rechte benoemen we met een kleine letter.

Les 11. Meetkundige begrippen. Lijnen. een gebogen lijn een gebroken lijn een rechte. Een rechte benoemen we met een kleine letter. WERKBOEK 3 Meetkundige begrippen Les 11 Dit kan ik al! Ik ken verschillende soorten lijnen. Ik weet wat een punt en een lijn is en kan die tekenen en noteren. Ik kan van een figuur zeggen of het een driehoek,

Nadere informatie

Hoe werk je met het projectenboek?

Hoe werk je met het projectenboek? Hoe werk je met het projectenboek? In dit boek ga je allerlei opdrachten maken met gewassen in de hoofdrol. Je gaat toepassen wat je in de afgelopen jaren hebt geleerd. Ook leer je er nog een hoop nieuwe

Nadere informatie

Introductie. Onderzoek

Introductie. Onderzoek Schaduwkunst Introductie Welk kunstwerk geniet jouw voorkeur? (vul het nummer in): Overleg: Waarom verkies je dit kunstwerk? Wat zie je precies op de afbeelding? Welke materialen gebruikte de kunstenaar

Nadere informatie

Week 4 (lesduur 100 minuten) Havo 8ste klas (2) Lesvoorbereiding: Didactische Analyse

Week 4 (lesduur 100 minuten) Havo 8ste klas (2) Lesvoorbereiding: Didactische Analyse Naam Geertje Geurtsen Groep Week 4 (lesduur 0 uten) Havo 8ste klas (2) Lesvoorbereiding: Didactische Analyse ICO (Stagebegeleider) Frans Olofsen Praktijkschool Geert Groote College Groep Mentor Geertje

Nadere informatie

Kleuren in bloemstukken

Kleuren in bloemstukken Kleuren in bloemstukken Vooruitblik op de praktijk Kleuren kiezen Als je een bloemstuk maakt, kun je niet altijd de kleuren gebruiken die je mooi vindt. Ten eerste moet je rekening houden met het soort

Nadere informatie

Eenvoudige sneeuwman.

Eenvoudige sneeuwman. http://www.tutorial9.net/photoshop/design-a-simple-snowman-in-photoshop/ Eenvoudige sneeuwman Stap 1: Nieuw Document Grootte = 1000 x 1000 pixels, witte achtergrond. Stap 2: Hulplijnen plaatsen Linialen

Nadere informatie

bedoeld wordt met hoeveelheidbegrippen als: alle, geen, niets, veel, weinig, meer, minder, evenveel. Ordent hoeveelheden om ze te Groep 1 Groep 2

bedoeld wordt met hoeveelheidbegrippen als: alle, geen, niets, veel, weinig, meer, minder, evenveel. Ordent hoeveelheden om ze te Groep 1 Groep 2 6. Waterproef Tijdens deze activiteit: Doen de kinderen proefjes met water, kleurstof en olie, waarbij zij vooraf voorspellen wat zij denken dat er zal gebeuren, dit vervolgens uitproberen en een verklaring

Nadere informatie

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed.

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. D S T R K C N T Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. 1. Welk grafmonument staat op welke foto? Schrijf de goede

Nadere informatie

Voornaam. Achternaam. adres

Voornaam. Achternaam.  adres Klik op: Voornaam Achternaam Vul de gegevens in en klik op: Email adres Geef een wachtwoord op. Herhaal het wachtwoord (niet knippen en plakken) blz.1 van 10 Hier volgt een aantal voorbeelden van de mogelijkheden

Nadere informatie

Vooraf Voorafgaand hebben alle leerlingen van groep 8 de KunstKabinetles 8.14 Onderweg in groepjes of klassikaal uitgevoerd.

Vooraf Voorafgaand hebben alle leerlingen van groep 8 de KunstKabinetles 8.14 Onderweg in groepjes of klassikaal uitgevoerd. Met een kunstenaarsblik Groep 8 Leerkrachtenblad Vooraf Voorafgaand hebben alle leerlingen van groep 8 de KunstKabinet 8.14 Onderweg in groepjes of klassikaal uitgevoerd. Ze hebben daarbij o.a. kennis

Nadere informatie

Het verhaal met de Ozobot

Het verhaal met de Ozobot Het verhaal met de Ozobot Toon Spreuwers Naam:.. Klas:. Schooljaar:.. Stap 1: Probleemstelling Wanneer de kinderen in de lagere school klaar zijn met hun opdrachten mogen ze als beloning een verhaaltje

Nadere informatie

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media Handleiding Concrete5 website Outbound Media In deze handleiding behandelen we de basis benodigdheden om uw website up-to-date te kunnen houden. We behandelen: Inloggen editen (bewerken) van tekst een

Nadere informatie

Druk met Kunst! Leskist voor kinderen van groep 6

Druk met Kunst! Leskist voor kinderen van groep 6 Druk met Kunst! Leskist voor kinderen van groep 6 Na het Museum in de Klas en de drukwerkplaats van KUVO weten jullie alles over druktechnieken: Nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan! In deze leskist

Nadere informatie

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander.

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. HHKalender DEF_2 ct.indd 1 Romantiek in een liefdesbrief 01-06-15 21:37 ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf een liefdesbrief aan je geliefde. Verwerk

Nadere informatie

Opdracht: pretparktycoon

Opdracht: pretparktycoon Opdracht: pretparktycoon 120 Doel: ik leer omgaan met een budget en kan daarbij de invloed van inkomsten en uitgaven juist interpreteren. pen, kleurpotloden, vel ruitjespapier, pc met internetaansluiting,

Nadere informatie

Mailgroep photoshop. Copyright. Mixed Media portret.

Mailgroep photoshop. Copyright. Mixed Media portret. https://photoshopstar.com/fashion-mixed-media-portrait-in-photoshop/ Mixed Media portret Nodig : model; bloemen; abstracte vormen; sterren; cirkels; splashes Mixed Media Portret blz. 1 Stap 1 Open een

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Werkbeschrijvingen Vakantiebijbelweek 2011 Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Dag 2: Kleuters: gezichtspel boterbakje Middengroep: gezichtspel melkfles Dag 3: Kleuters: Zacheus spaarpot Middengroep:

Nadere informatie

Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint

Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint Werkblad 13C Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint Leerjaar 1 Presentaties maken Presentaties algemeen Stappenplan: wat gaan we deze week doen? Praten over presentaties en presenteren Een PowerPoint-presentatie

Nadere informatie

Een goede presentatie maken met Power Point. Informatiekunde Leerjaar B1 Omgaan met Excel blad-1-

Een goede presentatie maken met Power Point. Informatiekunde Leerjaar B1 Omgaan met Excel blad-1- Een goede presentatie maken met Power Point Informatiekunde Leerjaar B1 Omgaan met Excel blad-1- Opdracht; Voor deze opdrachten maak je elk eigen werkstukken en documenten. Deze onderdelen die je maakt

Nadere informatie

3-5 uur Techniek Boetseren, schilderen, tekenen. Beeldende aspect Voorkennis

3-5 uur Techniek Boetseren, schilderen, tekenen. Beeldende aspect Voorkennis Deze les wordt u aangeboden door www.pro-kunst.nl Een lessendatabase voor en door kunstdocenten uit het Speciaal- en Praktijk Onderwijs. Dit is een initiatief van: Linda Batenburg, Nita van Bree en Ilja

Nadere informatie

Werkplek H >> Startprojectboek Tendens

Werkplek H >> Startprojectboek Tendens H >> Startprojectboek Tendens Werkplek H >> Startprojectboek Tendens Mijn lesplanning bij deze werkplek 1 Is dit de eerste werkplek die je doet? Haal dan de differentiatieopdracht die bij deze werkplek

Nadere informatie

Doel van de les: Aan het eind van de les hebben de leerlingen een (zelf)portret in klei gemaakt.

Doel van de les: Aan het eind van de les hebben de leerlingen een (zelf)portret in klei gemaakt. Titel: (met dank aan Pien Beukelman en Anna Majoor) Bouw: groep 4,5,6,7,& 8 Tijdsindicatie totaal: 50 min. Doel van de les: Aan het eind van de les hebben de leerlingen een (zelf)portret in klei gemaakt.

Nadere informatie

ipad Module 1 Aan de slag

ipad Module 1 Aan de slag Gefeliciteerd! Je hebt een ipad gekregen of te leen. Daar kun je mooie dingen mee doen. OPDRACHT 1 Wat ga jij met je ipad doen? Misschien weet je al iets over de ipad. Bijvoorbeeld wat je ermee kan doen.

Nadere informatie

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details.

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. beeldende vormgeving Naam:...Klas... thema 6: De mens Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. Zolang de mens zich bezig gehouden heeft met kunst, heeft hij

Nadere informatie

Thema 21: Doorsnede en inhoud vmbo-b12

Thema 21: Doorsnede en inhoud vmbo-b12 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 24 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/57026 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

K 1 Symmetrische figuren

K 1 Symmetrische figuren K Symmetrische figuren * Spiegel Plaats de spiegel zó, dat je twee gelijke figuren ziet. Plaats de spiegel nu zó op het plaatje, dat je dezelfde figuur precies éénmaal ziet. Lukt dat bij alle plaatjes?

Nadere informatie

Lesnummer 22 Titel van de les Ik zoek, ik zoek Eén lesuur met mogelijkheden voor uitloop naar extra lesuren voor route B en C

Lesnummer 22 Titel van de les Ik zoek, ik zoek Eén lesuur met mogelijkheden voor uitloop naar extra lesuren voor route B en C Lesbeschrijving Overzicht Leerjaar 1 Vak Informatiekunde Onderdeel 4 Internetgebruik Subonderdeel 4.2 Informatie zoeken Lesnummer 22 Titel van de les Ik zoek, ik zoek Tijd Eén lesuur met mogelijkheden

Nadere informatie

http://www.stumbleondesigns.com/2009/how-to-create-a-simple-retro-style-poster/

http://www.stumbleondesigns.com/2009/how-to-create-a-simple-retro-style-poster/ http://www.stumbleondesigns.com/2009/how-to-create-a-simple-retro-style-poster/ Retro poster maken Stap 1: Verloop maken en tekst toevoegen Nieuw document: 504 X 652 px, voorgrondkleur = #74684B ; achtergrondkleur

Nadere informatie

11BART VANDENBROELE PIXLR EXPRESS FOTOGRAFIEOPDRACHTEN OP EEN TABLET

11BART VANDENBROELE PIXLR EXPRESS FOTOGRAFIEOPDRACHTEN OP EEN TABLET 1 DE REGEL VAN DERDEN 2 VOORGRONDELEMENT OP DE FOTO 3 MACRO-OPNAME 4 TEXTURE VAN EEN BOOM 5 EEN KADER IN EEN KADER IN SEPIA 6 TILT-SHIFT SCHERPSTELLEN 7 SCHADUW OF WEERSPIEGELING 8 PRODUCT-ADVERTENTIE

Nadere informatie

Zoals altijd is dit de laatste afbeelding die we gaan maken:

Zoals altijd is dit de laatste afbeelding die we gaan maken: De tutorial bestaat uit twee hoofdonderdelen, waarbij de olieverftekst wordt gemaakt en de tubes worden gemaakt. U begint bij basisvormen, vult ze met een complex lineair verloop en past vervolgens het

Nadere informatie

Dreamskin. Open de foto van je gezicht. Geef in het lagenvenster de laag meteen de naam: gezicht en sla het bestand op als: Dreamskin.

Dreamskin. Open de foto van je gezicht. Geef in het lagenvenster de laag meteen de naam: gezicht en sla het bestand op als: Dreamskin. Dreamskin 1 Open de foto van je gezicht. Geef in het lagenvenster de laag meteen de naam: gezicht en sla het bestand op als: Dreamskin. Kies een textuur uit het mapje texturen. Deze textuur ga je gebruiken

Nadere informatie

Jouw lijn TEKENEN OP VAKANTIE. Deze zomer geeft NRCtekenaar Siegfried Woldhek tekenles. Les 1: je favoriete materiaal.

Jouw lijn TEKENEN OP VAKANTIE. Deze zomer geeft NRCtekenaar Siegfried Woldhek tekenles. Les 1: je favoriete materiaal. Jouw lijn tekenles. Les 1: je favoriete materiaal. Als je tekent met materiaal waar je vrolijk van wordt, dan is het aangenaam en wordt het resultaat beter. Tekenen is geen fotografie. Bij tekenen gaat

Nadere informatie

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Zonnepanelen op school Team 6: Zonnepanelen Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Jullie gaan onderzoeken welke producten er zijn op zonnecellen 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

SketchUp L. 2.1 2D tekenen

SketchUp L. 2.1 2D tekenen 2.1 2D tekenen Inmiddels kunnen we ons zelf bewegen in SketchUp. De volgende stap is dat we wel iets in SketchUp moeten hebben om ons rond te bewegen. We moeten dus iets gaan tekenen. Voordat je ook maar

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

Architectuur. Naam: Klas:

Architectuur. Naam: Klas: Naam: Klas: inhoud Inhoud Planning Blz. 1 Opdracht 1 - Een eigen huis Blz. 2 Opdracht 2 - Schetsen Blz. 3 Opdracht 3-3D ontwerpen Blz. 4 informatie - Aan de slag met Cura Blz. 5 Opdracht 4 - Dossier &

Nadere informatie

Happy Easter. Happy Easter Ca. 28 x 35 cm. Ellie s Quiltplace

Happy Easter. Happy Easter Ca. 28 x 35 cm. Ellie s Quiltplace Happy Easter Ca. 28 x 35 cm Benodigdheden: - 27 x 22 cm witte stof1 voor de achtergrond - 12 x 27 cm witte stof2 voor de achtergrond - 10 x 110 cm roze voor de tussenbiezen en de afwerkbiezen - 20 x 15

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht DR-06-01 tot en met DR-06-03 afgerond. Intro: Je gaat een dekblad maken voor een geniete A5 bloc

Nadere informatie

MEDIAWIJSHEID MAAK JE EIGEN JOURNAAL / WERKEN MET EEN GREEN SCREEN PROJECT DOCENT WEGING PROJECT

MEDIAWIJSHEID MAAK JE EIGEN JOURNAAL / WERKEN MET EEN GREEN SCREEN PROJECT DOCENT WEGING PROJECT PROJECT MEDIAWIJSHEID MAAK JE EIGEN JOURNAAL / WERKEN MET EEN GREEN SCREEN DOCENT WEGING PROJECT Leerdoelen De deelnemers leren: Leerlingen kunnen in teamverband werken aan een werkstuk met behulp van moderne

Nadere informatie

Werken in de keuken Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4 Leerjaar Brood smeren Aardappels en groente wassen Leerjaar 2-4-6

Werken in de keuken Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4 Leerjaar Brood smeren Aardappels en groente wassen Leerjaar 2-4-6 1 van 12 Werken in de keuken Werken in de keuken Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4 Leerjaar 1-3-5 Beslag maken a. Afwassen b. Afdrogen Brood smeren Aardappels en groente wassen Leerjaar 2-4-6 a.

Nadere informatie

Luisteren en kijken - Lichaamstaal vmbo-kgt34

Luisteren en kijken - Lichaamstaal vmbo-kgt34 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 23 August 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/74616 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

profielvak dienstverlening en producten CSPE BB onderdeel C

profielvak dienstverlening en producten CSPE BB onderdeel C Examen VMBO-BB 2017 gedurende 150 minuten profielvak dienstverlening en producten CSPE BB onderdeel C Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel hoort een bijlage. Dit onderdeel bestaat uit 4 opdrachten.

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

Natuurtentoonstelling

Natuurtentoonstelling Natuurtentoonstelling We gaan schilderijlijstjes maken. Knip elk een rechthoekige lijst uit een vel A4-papier. Daarna mag je jouw lijst versieren met kleurpotloden, verf, wascokrijt of ander materiaal.

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Lente

Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Je onderzoekt straks in het duingebied allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten in de

Nadere informatie

SPIEGEL AAN SCHERVEN

SPIEGEL AAN SCHERVEN V5 tekenen opdracht: zelfportret Vanaf de renaissance maken kunstenaars zelfportretten. Na de middeleeuwen werd het individu belangrijker, kunstenaars werden zelfbewust. Kunstenaars maken geen zelfportretten

Nadere informatie