Deel 2. Verpleegkundige interventies

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deel 2. Verpleegkundige interventies"

Transcriptie

1 Deel 2 Verpleegkundige interventies

2 Inleiding Susan Hupkens Verantwoording In deel 2 van Inleiding in de complementaire zorg worden de in Nederland meest gebruikte complementaire interventies besproken, te weten: massage; werken met kruiden; werken met etherische olie; werken met muziek; ontspanningsoefeningen; therapeutic touch (TT). De Nederlandse Vereniging voor Complementaire Zorg onderscheidt veertien complementaire interventies (1) (zie hoofdstuk 1). Deze interventies worden niet allemaal even vaak toegepast. Uit het onderzoek van Bogaart e.a. (2) blijkt dat massage, etherische oliën en TT in Nederland het meest worden toegepast. Daarom worden deze interventies in dit deel beschreven. Voor de overige interventies is gekozen omdat: deze interventies in de zelfzorg al een belangrijke plaats innemen; deze interventies vrij gemakkelijk zijn in te passen in de verpleegkundige praktijk; er internationaal al wat meer onderzoek naar deze interventies is gedaan; voor deze interventies in Nederland ook (bij)scholingen gevolgd kunnen worden (in de Basisopleiding Complementaire Zorg of bij het Van Praag Instituut).

3 234 Inleiding complementaire zorg Opbouw van de hoofdstukken De hoofdstukken in dit deel hebben een vaste structuur. Inleidende casus In deze casus wordt een voorbeeld gegeven van een complementaire interventie. De casussen zijn allemaal ontleend aan de reële ervaring van verpleegkundigen die deze interventie al toepassen in de praktijk. De casussen zijn uit verschillende settings afkomstig. Centraal in de casus staat de zorgvrager met zijn zorgvragen. Geschiedenis, achtergrond, herkomst Veel van de interventies die nu onder complementaire zorg vallen, zijn al honderden, soms duizenden jaren oud. In verschillende culturen wordt in de zelfzorg al lang gebruik gemaakt van deze interventies. Maar ook in de gezondheidszorg is er ervaring mee. Een aantal interventies, zoals het gebruik van kruiden, wordt overal ter wereld toegepast. Andere zijn ontwikkeld in een bepaald land. Zo komt TT uit de Verenigde Staten (VS). Werkingsprincipe In deze paragraaf wordt beschreven hoe de interventie werkt. Welke mechanismen liggen aan de werking ten grondslag? Welke ideeën bestaan er zoal over? Hoe kan de werking worden verklaard vanuit het holistische mensbeeld? Aandachtspunten voor de keuze van de interventie Het is van belang dat de verpleegkundige rekening houdt met een aantal zaken voordat een interventie wordt gekozen. Dit kunnen aandachtspunten zijn die de zorgvrager betreffen, aandachtspunten van de verpleegkundige en aandachtspunten vanuit de zorginstelling. Voor complementaire interventies kan een aantal gemeenschappelijke aandachtspunten worden genoemd. Die worden in deze inleiding besproken. Daarnaast zijn er voor elke interventie nog specifieke aandachtspunten. Om te veel herhaling te voorkomen worden in de afzonderlijke hoofdstukken alleen deze laatste nog genoemd. Verpleegkundige diagnosen voor toepassen van de interventie Complementaire interventies kunnen bij verschillende verpleegkundige diagnosen worden gebruikt. Verpleegkundigen die complementaire zorg toepassen, moeten aansluiten bij de gangbare modellen en theorieën in de verpleegkunde. Het verpleegkundig methodisch handelen (verpleegkundig proces) is een belangrijk

4 Inleiding 235 hulpmiddel voor planning, uitvoering en evaluatie van verpleegkundige zorg. In de Nursing Intervention Classification (NIC) (3) worden verschillende complementaire interventies genoemd en gekoppeld aan de NANDA-diagnosen. De NIC is hierin echter nog niet volledig. De ontwikkeling van complementaire zorg gaat snel, zowel in de theorie als in de praktijk. Complementaire zorg lijkt toepasbaar bij zeer veel verpleegkundige diagnosen. In elk hoofdstuk is een tabel opgenomen, met daarin: de belangrijkste verpleegkundige diagnosen waarbij de interventie kan worden toegepast. De diagnosen zijn gekoppeld aan de gezondheidspatronen van Gordon. de bronnen waaruit blijkt dat de interventie effectief kan zijn bij de genoemde diagnosen. De gebruikte onderzoeksverslagen, tijdschriften of boeken waarin deze gegevens te vinden zijn, staan in de literatuurlijst van het betreffende hoofdstuk. aangegeven of de betreffende interventie in de NIC genoemd wordt bij een specifieke NANDA-diagnose. bijzonderheden en specifieke aandachtspunten voor de interventie. Hierbij kan worden gedacht aan de keuze van muziek, kruiden of etherische olie, keuze van een te masseren lichaamsdeel, intentie bij TT, enzovoort. Er worden specifieke observatiepunten of aanwijzingen genoemd. Contra-indicaties Ook voor complementaire interventies zijn er situaties waarin er beter niet voor een bepaalde interventie kan worden gekozen. Niet elke interventie is voor iedereen geschikt. In die situaties is het verstandiger een andere complementaire of gangbare interventie te kiezen. Effect van de interventie Wat kan men verwachten van de interventie? Wat zal het resultaat zijn voor de zorgvrager? Op welke manier kan zijn welbevinden door deze interventie worden verbeterd? Voor een aantal interventies geldt dat dit inmiddels redelijk kan worden onderbouwd met (buitenlands) onderzoek. Dit wordt in deze paragraaf zo veel mogelijk genoemd. Op dit moment is het nog onmogelijk volledig te zijn, omdat er geen goed overzicht is van onderzoeken die relevant zijn voor de verpleegkundige beroepsgroep. In ieder hoofdstuk wordt ten minste één wetenschappelijk onderzoek wat uitgebreider beschreven. De redactie heeft niet de pretentie hiermee evidence based te zijn, maar wil daar graag een aanzet toe geven.

5 236 Inleiding complementaire zorg Bijwerkingen en interacties Complementaire interventies kunnen, zoals elke interventie, effecten hebben die niet bedoeld zijn: bij- of nevenwerkingen. Bij een aantal interventies, zoals het gebruik van kruiden en etherische olie, moet men hiervan goed op de hoogte zijn voordat de interventie wordt toegepast. Ondeskundig gebruik kan gevaarlijk zijn. Bij een aantal andere interventies zullen de bij- of nevenwerkingen erg meevallen, zoals bij muziek, TT of ontspanningsoefeningen. Soms kan een interventie een andere interventie versterken of remmen. Dat kan zowel de combinatie zijn met een gangbare interventie als met een andere complementaire interventie. Of deze versterking positief dan wel negatief is, hangt af van het beoogde doel en van de toestand van de zorgvrager. Zo kan het gebruik van Hypericum (sintjanskruid) in sommige gevallen de werking van de gebruikelijke antidepressiva en anticoagulantia versterken en de werking van de anticonceptiepil remmen. Deze interacties zijn meestal niet wenselijk. Een ander voorbeeld: door de keuze van de etherische olie in een massageolie kan het ontspannende effect van de massage worden vergroot. Als de zorgvrager erg gespannen is, is dit juist een positieve versterking van de interventie. Zelfs als de zorgverlener geschoold is in een interventie, kan zij onmogelijk alles weten. In deze paragraaf worden daarom tot slot suggesties gedaan bij wie advies kan worden gevraagd als de eigen deskundigheid tekortschiet. Achter in het boek (Bijlage 6) staan adressen van organisaties die de lezer verder kunnen helpen. Specifieke aandachtspunten bij toepassing van deze interventie Als de zorgverlener een bepaalde interventie gaat toepassen, is het van belang dat zij met een aantal punten rekening houdt: de voorbereiding, de uitvoering en de afronding van de interventie. Bij de toepassing van complementaire interventies geldt dat een aantal punten gemeenschappelijk zijn. Deze aandachtspunten worden in deze inleiding benoemd om te veel herhaling te voorkomen. Een aantal aandachtspunten is specifiek voor een bepaalde interventie. In dat geval worden ze in de betreffende hoofdstukken genoemd. Aandachtspunten voor rapportage Voor de continuïteit van de zorg is het belangrijk dat interventies goed in het dossier worden gerapporteerd. Juist bij complementaire interventies, die vaak nog niet in richtlijnen en protocollen zijn opgenomen, is dat van belang. Wat is bij een interventie belangrijk om te noteren? Kunnen daarbij nog specifieke aandachtspunten worden genoemd?

6 Inleiding 237 Toepassing van de interventie door zorgvrager of mantelzorger Veel complementaire interventies kunnen, na een goede instructie en begeleiding, ook worden toegepast door de zorgvrager zelf of door de mantelzorger. In deze paragraaf wordt beschreven of dit voor de betreffende interventie ook geldt, en waarmee dan rekening moet worden gehouden. Afsluitende casus In deze casus staat de verpleegkundige centraal. Hoe is het om deze interventie toe te passen? Welke reacties krijg je van zorgvragers, familieleden en collega s als je deze interventie toepast? Wat betekent de interventie voor jezelf? De casus geeft hiervan een voorbeeld uit de praktijk. Zelf ervaren Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een korte, eenvoudige oefening om zelf het effect van de interventie te kunnen ervaren. Voor veel verpleegkundigen gaat het in hun vak niet alleen om kennis, maar ook om ervaring, gevoel en intuïtie. Juist door het aan den lijve ervaren van complementaire zorg kan de invloed op het welbevinden worden gevoeld. De oefeningen zijn bedoeld als een kennismaking. Wie meer wil, kan terecht bij de organisaties in Bijlage 6. In dit boek wordt de concrete toepassing van de interventies niet beschreven. De redactie is van mening dat voor alle verpleegkundige interventies professionele training en ervaring nodig is om ze goed te kunnen toepassen. In Bijlage 6 is een (internet)adressenlijst opgenomen van instanties waar eventuele opleidingen en trainingen gevolgd kunnen worden. Algemene aandachtspunten voor de keuze van een complementaire interventie Het kiezen van interventies is een van de stappen in het verpleegkundig methodisch handelen (zie hoofdstuk 5). Samen met de zorgvrager kiest de zorgverlener voor een zinvolle combinatie van interventies (gangbaar en, indien gewenst, complementair). Bij de keuze voor een complementaire interventie kan een aantal aandachtspunten worden genoemd die in elke situatie gelden. Welke interventie(s) uiteindelijk wordt (worden) gekozen, hangt af van de zorgvrager, van de zorgverlener en van de mogelijkheden in de organisatie waar de verpleegkundige werkt.

7 238 Inleiding complementaire zorg Aandachtspunten met betrekking tot de zorgvrager Voor welke zorgvragen/verpleegkundige diagnosen kan de interventie mogelijk worden ingezet? Wordt met deze interventie iets gedaan aan de oorzaken of samenhangende factoren van de verpleegkundige diagnose? Draagt de interventie bij aan het geformuleerde zorgdoel? Kan deze interventie het welbevinden verbeteren? Draagt de interventie bij aan een holistische benadering van de zorgvrager (zie hoofdstuk 1)? Met welke interventies heeft de zorgvrager al ervaring? Heeft de zorgvrager voorkeur voor een bepaalde interventie? Wat past er bij de leefwijze van de zorgvrager en bij zijn visie op gezondheid en ziek-zijn? Sluit hier zo veel mogelijk bij aan. Heeft de zorgvrager voldoende kennis over de toe te passen interventie? Is de zorgvrager in staat de interventie te ondergaan? Denk aan lichamelijke conditie, cognitief functioneren en sociaal functioneren. Aandachtspunten met betrekking tot de zorgverlener Is de zorgverlener geschoold in de interventie en heeft zij voldoende kennis en ervaring om te kunnen beoordelen wat de effecten en eventuele bijeffecten van de interventie zijn? Is zij op de hoogte van bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek betreffende de interventie? Is de zorgverlener zelf in een goede conditie? Is zij in staat om te centeren en om aanwezigheid te tonen aan de zorgvrager? De zorgverlener werkt methodisch. Aandachtspunten met betrekking tot de organisatie Is de interventie toegestaan in de betreffende instelling en is er binnen het team draagvlak voor de interventie? Zijn er in het team voldoende hulpverleners deskundig in de interventie om de continuïteit te kunnen garanderen? Kan er voldoende tijd worden gemaakt voor de interventie? Tijdens het uitvoeren van de interventie worden de overige werkzaamheden van de zorgverlener overgenomen door collega s. Zijn er hulpmiddelen voor de interventie aanwezig? Voor elke interventie kunnen nog aanvullende aandachtspunten worden genoemd die kunnen bijdragen aan een goede keuze. Deze aandachtspunten zijn in de betreffende hoofdstukken beschreven.

8 Inleiding 239 Algemene aandachtspunten bij toepassing van complementaire interventies Bij de toepassing van een complementaire interventie kunnen enkele aandachtspunten worden genoemd die in elke situatie gelden. Sommige aandachtspunten zijn specifiek voor complementaire interventies, maar veel aandachtspunten gelden ook voor gangbare verpleegkundige zorg. Om niet te veel in herhaling te vallen in de hoofdstukken over de afzonderlijke interventies volgen hieronder de algemene aandachtspunten voor complementaire interventies. Verpleegkundige interventies zijn dikwijls omschreven in drie fases: voorbereiding, uitvoering en afronding. Deze indeling is ook voor complementaire interventies bruikbaar. Voorbereiding De zorgverlener: verzamelt benodigde materialen; maakt de ruimte geschikt voor de interventie: let op licht, temperatuur, sfeer, privacy; reserveert voldoende tijd voor de interventie en draagt andere werkzaamheden over aan collega s; zorgt dat zijzelf gecenterd is (zie hoofdstuk 10); controleert of de zorgvrager op de hoogte is van de interventie (welke ervaringen en verwachtingen hij heeft met en van de interventie) en of de aanwezige kennis voldoende is geeft voorlichting over de interventie (zie hoofdstuk 6); zorgt voor comfort: misschien wil de zorgvrager eerst naar het toilet? Is zijn houding goed? voert voorafgaand aan de complementaire interventie andere verpleegkundige handelingen uit die bij de zorgvrager moeten worden uitgevoerd, zoals medicatie innemen. Dan kan de zorgvrager na de complementaire interventie ontspannen. Uitvoering De zorgverlener: let tijdens de handeling op haar eigen gronding; neemt zelf een goede houding aan; toont empathie voor de zorgvrager, is aanwezig (healing presence, zie hoofdstuk 10); observeert de zorgvager tijdens de uitvoering van de handeling op lichamelijke reacties (bijvoorbeeld geeuwen, transpireren, spieren ontspannen) en psychische reacties (huilen, vertellen, lachen);

9 240 Inleiding complementaire zorg betrekt haar intuïtie en rationele kennis bij het uitvoeren van de handeling; past de interventie aan aan de wensen van de zorgvrager; past de handeling aan als de zorgvrager die niet prettig vindt. Mocht dit niet het gewenste resultaat hebben, dan wordt de handeling afgesloten. Mogelijk kan in overleg met de zorgvrager een andere interventie worden gekozen. Afronding De zorgverlener: besteedt aandacht aan de afronding van de handeling: voor de zorgvrager en voor zichzelf; laat de zorgvrager nog even rusten na de interventie; geeft gelegenheid om ervaringen en emoties te uiten; evalueert, na de rustpauze, met de zorgvrager het effect van de interventie, eventuele bij- of nevenwerkingen en invloed op het welbevinden; noteert in het dossier: de toegepaste interventie, wijze van uitvoering, ervaringen van de zorgvrager en eigen observaties. In het verpleegplan worden zo nodig de geplande acties aangepast op basis van deze gegevens. Tot slot is het van belang dat de zorgverlener de gegevens overdraagt aan de andere teamleden. Zo zijn ook zij op de hoogte van de interventie en hoe de zorgvrager die heeft ervaren.

Complementaire zorg. Waardevolle zorg

Complementaire zorg. Waardevolle zorg Complementaire zorg Waardevolle zorg n Kennismaking n Vertaling van theorie/ naar praktijk n Hoe interventies toe te passen in de praktijk n Voorbeelden uit de praktijk n Verschillende interventies: ademhalingsoefening,

Nadere informatie

Beroepsopdracht 4 De geriatrische zorgvrager

Beroepsopdracht 4 De geriatrische zorgvrager Beroepsopdracht 4 De geriatrische zorgvrager 1 Werkprocessen en competenties gericht op het verpleegplan 1.1 Stelt verpleegkundige diagnose en stelt het verpleegplan op. A: Beslissen en activiteiten initiëren

Nadere informatie

Praktische Complementaire Zorg

Praktische Complementaire Zorg Praktische Complementaire Zorg en Pijn IC - Integrative Care Zorg voor de hele mens in al zijn facetten, gebruik makend van alle zorgvormen, inclusief complementaire en alternatieve zorg, best practise,

Nadere informatie

Plannen van zorg Niveau 4

Plannen van zorg Niveau 4 Antwoorden stellingen Plannen van zorg Niveau 4 NU ZORG Editie 2014 Pagina 1 Hoofdstuk 1. Wanneer wordt verpleegkundige zorg gegeven? 1. In de jaren zestig was professionele zorg erg duur, daarom werd

Nadere informatie

Voorlichtingsplan maken

Voorlichtingsplan maken OPDRACHTFORMULIER Voorlichtingsplan maken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. 2 Kijk

Nadere informatie

Kinderen begeleiden in een kraamgezin

Kinderen begeleiden in een kraamgezin 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Kinderen begeleiden in een kraamgezin Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met

Nadere informatie

Methodisch handelen & Klinisch redeneren

Methodisch handelen & Klinisch redeneren Methodisch handelen & Klinisch redeneren Methodisch handelen & Doel: Begripsverheldering Kennismaken en oefenen met de methodiek en systematiek van klinisch redeneren aan de hand van casuïstiek Nieuwe

Nadere informatie

Organiseren van zorg Niveau 3

Organiseren van zorg Niveau 3 Antwoorden stellingen Organiseren van zorg Niveau 3 NU ZORG Editie 2014 Pagina 1 Hoofdstuk 1. Het zorgproces 1. De holistische mensvisie gaat uit van de hele mens. Lichamelijke, psychische en sociale aspecten

Nadere informatie

Assisteren bij medische ingrepen

Assisteren bij medische ingrepen 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 Opdrachtformulier Assisteren bij medische ingrepen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Sprekers: Cobie van Beuzekom, verpleegkundig specialist Petra Buvelot, nurse practitioner

Sprekers: Cobie van Beuzekom, verpleegkundig specialist Petra Buvelot, nurse practitioner Sprekers: Cobie van Beuzekom, verpleegkundig specialist Petra Buvelot, nurse practitioner Complementaire zorg 21 juni 2016 pagina 2 Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor

Nadere informatie

De polsslag van een zorgvrager opnemen

De polsslag van een zorgvrager opnemen OPDRACHTFORMULIER De polsslag van een zorgvrager opnemen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Tijd Doel Werkvorm Benodigdheden

Tijd Doel Werkvorm Benodigdheden Module 1 Inhoud programma: Nieuw beroepsprofiel Bachelor Nursing 2020. Informatie over het nieuwe beroepsprofiel t.a.v. praktijkleren, CanMEDS-rollen. Stagewerkplan/portfolio, opstellen leerdoel, begeleiden

Nadere informatie

Gedragsindicatoren HBOV cohort

Gedragsindicatoren HBOV cohort Competentie 1 (HBOV cohort 2010-2014 leerjaar 2) Om de last van ziekte, handicap of sterven te verlichten, verleent de hbo-verpleegkundige op een professioneel verantwoorde wijze verpleegkundige zorg op

Nadere informatie

Woord vooraf 2 e druk

Woord vooraf 2 e druk V Woord vooraf 2 e druk Verpleegkundig, zorgkundig en verzorgend Je zult merken dat in dit boek vaak het woord verpleegkundig gebruikt wordt. Dat is niet omdat verpleegkundig werk belangrijker zou zijn

Nadere informatie

Hoe bespreek je Complementaire Zorg in je instelling. Checklist voor discussie Checklist voor implementatie

Hoe bespreek je Complementaire Zorg in je instelling. Checklist voor discussie Checklist voor implementatie Hoe bespreek je Complementaire Zorg in je instelling Checklist voor discussie Checklist voor implementatie Inhoud Inleiding 4 1. Complementaire zorg: definities en interventies 6 1.1 Definitie 6 1.2 Interventies

Nadere informatie

Gedragsbeoordeling. Elke handeling wordt volgens de volgende criteria beoordeeld.

Gedragsbeoordeling. Elke handeling wordt volgens de volgende criteria beoordeeld. Examen 2, Deel 1. Verpleegtechnische vaardigheden bekwaam uitvoeren. Handleiding werkproces 1.3 Voert verpleegtechnische handelingen uit. Gedragsbeoordeling. Elke handeling wordt volgens de volgende criteria

Nadere informatie

Module 5 Complementaire Zorg De glimlach in de zorgverlening

Module 5 Complementaire Zorg De glimlach in de zorgverlening Module 5 Complementaire Zorg De glimlach in de zorgverlening Module 5 Complementaire Zorg 2014 1 Complementaire Zorg zachte zorg, zorg met aandacht Complementaire zorg is aanvullende zorg. Het is niet

Nadere informatie

Beroepsopdracht 3: Zorg voor de veiligheid en voorlichting geven

Beroepsopdracht 3: Zorg voor de veiligheid en voorlichting geven l Beroepsopdracht 3: Zorg voor de veiligheid en voorlichting geven Pagina 1 van16 Werkprocessen en competenties gericht op het verpleegplan 1.1 Stelt verpleegkundige diagnose en stelt het verpleegplan

Nadere informatie

Gedragsindicatoren HBOV cohort 2008-2012 en VMH 2010-2012

Gedragsindicatoren HBOV cohort 2008-2012 en VMH 2010-2012 Competentie 1 (HBOV cohort 2008-2012 leerjaar 4 (formatief leerjaar 3)& VMH 2010-2012) Om de last van ziekte, handicap of sterven te verlichten, verleent de hbo-verpleegkundige op een professioneel verantwoorde

Nadere informatie

Een zorgvrager ontspanningstechnieken aanleren bij pijn

Een zorgvrager ontspanningstechnieken aanleren bij pijn 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een zorgvrager ontspanningstechnieken aanleren bij pijn Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Je voert een gesprek met een zorgvrager waarin jij hem adviseert over aanpassingen in zijn leefwijze.

Je voert een gesprek met een zorgvrager waarin jij hem adviseert over aanpassingen in zijn leefwijze. OPDRACHTFORMULIER Instructie geven Naam student: Datum: Opdracht Je voert een gesprek met een zorgvrager waarin jij hem adviseert over aanpassingen in zijn leefwijze. Voordat je gaat oefenen Je oefent

Nadere informatie

Inleiding. Onderstaande vaardigheden worden behandeld: Het maken van een zorgplan. PlanCare educatief V Zorgplan

Inleiding. Onderstaande vaardigheden worden behandeld: Het maken van een zorgplan. PlanCare educatief V Zorgplan Inleiding Met deze casus voor PlanCare educatief leer je een zorgplan op te stellen voor een zorgvrager. PlanCare educatief ondersteunt hiermee de vervolgstappen, na de anamnese, bij het methodisch werken

Nadere informatie

Indiceren. Indiceren. Nieuwe rol wijkverpleegkundige: Indiceren 13-1-2015. Saskia Danen - de Vries 1

Indiceren. Indiceren. Nieuwe rol wijkverpleegkundige: Indiceren 13-1-2015. Saskia Danen - de Vries 1 Indiceren Indiceren Doel: Begripsverheldering Kennismaken en oefenen met indicatiestelling en zorgtoewijzing. Nieuwe rol wijkverpleegkundige: Normenkader V&VN (2014): Indiceren en organiseren van zorg:

Nadere informatie

Voorwoord 15. Hoofdstuk 1 Oriëntatie op de verpleegkunde 19

Voorwoord 15. Hoofdstuk 1 Oriëntatie op de verpleegkunde 19 Voorwoord 15 Hoofdstuk 1 Oriëntatie op de verpleegkunde 19 Inleiding 19 Leerdoelen 20 Leerkern 20 1.1 Op zoek naar een definitie van verpleegkunde 20 1.1.1 Verpleegkunde in de loop van de geschiedenis

Nadere informatie

E.M. Sesink Drs. J.A.M. Kerstens. Basisverpleegkunde. Niveau 4

E.M. Sesink Drs. J.A.M. Kerstens. Basisverpleegkunde. Niveau 4 E.M. Sesink Drs. J.A.M. Kerstens Basisverpleegkunde Niveau 4 V Voorwoord In de basisverpleegkunde wordt de basiszorg op systematische wijze uitgewerkt. Er is aandacht voor de verschillende rollen van de

Nadere informatie

Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden

Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

Inhoud. Deel I Het verpleegkundig beroep in beeld. Deel II Methodisch werken

Inhoud. Deel I Het verpleegkundig beroep in beeld. Deel II Methodisch werken IX I Deel I Het verpleegkundig beroep in beeld 1 Waar gaat het om in de verpleging?.............................................. 3 1.1 Oriëntatie op het beroep van mbo-verpleegkundige..................................

Nadere informatie

Bron: Handleiding bij feedbackkader, Marjoleine Dobbelaer, Onderwijsinspectie 2013

Bron: Handleiding bij feedbackkader, Marjoleine Dobbelaer, Onderwijsinspectie 2013 Effectief feedback geven en ontvangen Bron: Handleiding bij feedbackkader, Marjoleine Dobbelaer, nderwijsinspectie 2013 Inleiding Deze handleiding is geschreven ter ondersteuning van het gebruik van het

Nadere informatie

Groepsactiviteit organiseren en uitvoeren

Groepsactiviteit organiseren en uitvoeren OPDRACHTFORMULIER Groepsactiviteit organiseren en uitvoeren Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of

Nadere informatie

Masseren ter verlichting van de pijn

Masseren ter verlichting van de pijn OPDRACHTFORMULIER Masseren ter verlichting van de pijn Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

Nadere informatie

ADL-vaardigheidstraining geven

ADL-vaardigheidstraining geven OPDRACHTFORMULIER Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van vaardigheid en noteer vragen en opdrachten. Bespreek deze samen met medestudenten of je docent. 2 Bestudeer de theorie. 3 Beantwoord

Nadere informatie

Het voeren van een begeleidend gesprek met een zorgvrager

Het voeren van een begeleidend gesprek met een zorgvrager 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Het voeren van een begeleidend gesprek met een zorgvrager Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier bij deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

TRAINING INDICEREN MET NANDA NIC NOC Welkom

TRAINING INDICEREN MET NANDA NIC NOC Welkom TRAINING INDICEREN MET NANDA NIC NOC Welkom PROGRAMMA Hervormingen in de langdurige zorg Wetgeving Achtergrond en uitgangspunten indiceren Classificatiesystemen Methodisch werken NANDA: introductie Anamnese

Nadere informatie

PROEVE VAN BEKWAAMHEID

PROEVE VAN BEKWAAMHEID PROEVE VAN BEKWAAMHEID Inleiding Doel van deze opdracht is het methodisch werken te bevorderen en toe te passen. Het is een methode die moet leiden tot het vaststellen van de meest geschikte verpleegkundige

Nadere informatie

Het voeren van een begeleidend gesprek met een zorgvrager

Het voeren van een begeleidend gesprek met een zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Het voeren van een begeleidend gesprek met een zorgvrager Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier bij deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Foto: halfpoint. 123rf.com. methodisch werken

Foto: halfpoint. 123rf.com. methodisch werken 1 Foto: halfpoint. 123rf.com methodisch werken Methodisch werken 1 Als zorgprofessional doe je nooit zomaar iets. Je werkt volgens bepaalde methodes en procedures. In dit hoofdstuk leer je wat methodisch

Nadere informatie

VERPLEEGKUNDIGEN ZORG THUIS WELKOM

VERPLEEGKUNDIGEN ZORG THUIS WELKOM VERPLEEGKUNDIGEN ZORG THUIS WELKOM PROGRAMMA DAGDEEL 1 Veranderingen in de langdurige zorg Introductie diagnosticeren volgens NANDA Hoe ga je het gesprek aan? Belemmeringen/ Overtuigingen Oefenen a.d.h.v.

Nadere informatie

Een handelingsplan maken voor een zorgvrager met probleemgedrag

Een handelingsplan maken voor een zorgvrager met probleemgedrag 1 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 OPDRACHTFORMULIER Een handelingsplan maken voor een zorgvrager met probleemgedrag Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 11 DEEL 1 HET BEROEP VAN DE MBO-VERPLEEGKUNDIGE 13

Inhoud. Voorwoord 11 DEEL 1 HET BEROEP VAN DE MBO-VERPLEEGKUNDIGE 13 Inhoud Voorwoord 11 DEEL 1 HET BEROEP VAN DE MBO-VERPLEEGKUNDIGE 13 1 Waar gaat het om in de verpleging? 15 1.1 Oriëntatie op het beroep van mbo-verpleegkundige 15 1.1.1 Inhoud van het beroep 16 1.1.2

Nadere informatie

Keuzedeel mbo. Zorg en technologie. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0137

Keuzedeel mbo. Zorg en technologie. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0137 Keuzedeel mbo Zorg en technologie gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0137 Penvoerder: Sectorkamer zorg, welzijn en sport Gevalideerd door: Sectorkamer Zorg, welzijn en sport Op: 26-11-2015

Nadere informatie

In de praktijk wat kan, op school wat moet

In de praktijk wat kan, op school wat moet Els Grijmans Docent verpleegkunde HVA Lynette Menting, Claudia Bronner Klinisch Verpleegkundig Opleider OLVG In de praktijk wat kan, op school wat moet Nieuw HBOV duaal curriculum HVA AMC OLVG Programma

Nadere informatie

Dagprogramma opstellen voor een geriatrische zorgvrager

Dagprogramma opstellen voor een geriatrische zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Dagprogramma opstellen voor een geriatrische zorgvrager Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Inhoud. Marieke Schuurmans. Lia van Straalen en Mariël Kanne. 1 De verpleegkundige van de toekomst... 1

Inhoud. Marieke Schuurmans. Lia van Straalen en Mariël Kanne. 1 De verpleegkundige van de toekomst... 1 VI Inhoud 1 De verpleegkundige van de toekomst.... 1 Marieke Schuurmans 1.1 Inleiding.... 2 1.2 Verplegen.... 2 1.2.1 Gezondheid.... 3 1.2.2 Ziekte... 3 1.2.3 Zelfzorg, zelfredzaamheid en zelfmanagement............................................

Nadere informatie

Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH

Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH Auteurs: Annemie Spooren (Hogeschool PXL) Els Knippenberg (Hogeschool PXL) Frederik Houben (Hogeschool PXL) 1 INDEX 1. Doelstellingen

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Functienaam: Verpleegkundige Hospice ALGEMENE INFORMATIE

FUNCTIEBESCHRIJVING. Functienaam: Verpleegkundige Hospice ALGEMENE INFORMATIE FUNCTIEBESCHRIJVING Functienaam: Verpleegkundige Hospice ALGEMENE INFORMATIE Naam instelling Dienst / sector / afdeling Stichting Marente Hospice Duin- en Bollenstreek Kern / doel van de functie: Verrichten

Nadere informatie

1Medicijnen toedienen

1Medicijnen toedienen 1Medicijnen toedienen Inleiding In de organisatie waar je werkt kan het voorkomen dat een zorgvrager voor een korte of langere periode medicijnen moet gebruiken. Voor de ene zorgvrager bepaalt het gebruik

Nadere informatie

Het voeren van een evaluatiegesprek

Het voeren van een evaluatiegesprek OPDRACHTFORMULIER Het voeren van een evaluatiegesprek Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met een medestudent of je docent.

Nadere informatie

Een zorgvrager begeleiden bij het uit- en aankleden

Een zorgvrager begeleiden bij het uit- en aankleden OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager begeleiden bij het uit- en aankleden Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Visie Dimence Groep op VerpleGinG en VerzorGinG

Visie Dimence Groep op VerpleGinG en VerzorGinG Visie Dimence Groep op verpleging en verzorging Visie Dimence Groep op verpleging en verzorging De zorg verandert en vindt zoveel mogelijk thuis of dichtbij huis plaats. Er worden minder mensen opgenomen

Nadere informatie

Voedingsbeleid: ONDERVOEDING

Voedingsbeleid: ONDERVOEDING Onderwijspakket voor niveau 2, 3 en 4 Voedingsbeleid: ONDERVOEDING Zorg voor Beter II project Stoplichtmodel verbetert Voedingstoestand auteur mw. Anita van Zuijlen, docent verpleegkunde Gooise Zorgacademie

Nadere informatie

Maatregelen nemen om de eetlust bij een zorgvrager te bevorderen

Maatregelen nemen om de eetlust bij een zorgvrager te bevorderen OPDRACHTFORMULIER Maatregelen nemen om de eetlust bij een zorgvrager te bevorderen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot oncologie verpleegkundige

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot oncologie verpleegkundige Eindtermen voor de vervolgopleiding tot oncologie verpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot oncologie verpleegkundige is ontleend aan het deskundigheidsgebied van de

Nadere informatie

Dagelijks en wekelijks een woonkamer en sanitaire ruimte onderhouden

Dagelijks en wekelijks een woonkamer en sanitaire ruimte onderhouden 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Dagelijks en wekelijks een woonkamer en sanitaire ruimte onderhouden Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en

Nadere informatie

Jezelf voorstellen en een gesprek beginnen

Jezelf voorstellen en een gesprek beginnen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Opdrachtformulier Jezelf voorstellen

Nadere informatie

Sociale vaardigheidstraining geven

Sociale vaardigheidstraining geven 1 1 1 1 1 0 1 0 0 Opdrachtformulier Sociale vaardigheidstraining geven Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opdrachten. Bespreek deze samen met medestudenten

Nadere informatie

Je oefent deze vaardigheid in het praktijklokaal aan de hand van het handelingsformulier Voorlichting geven.

Je oefent deze vaardigheid in het praktijklokaal aan de hand van het handelingsformulier Voorlichting geven. OPDRACHTFORMULIER Voorlichting geven Naam student: Datum: Opdracht Je geeft voorlichting aan een of meer zorgvragers. Voordat je gaat oefenen Je oefent deze vaardigheid in het praktijklokaal aan de hand

Nadere informatie

Een warmwaterzak of warmwaterkruik toepassen bij een zorgvrager in bed

Een warmwaterzak of warmwaterkruik toepassen bij een zorgvrager in bed OPDRACHTFORMULIER Een warmwaterzak of warmwaterkruik toepassen bij een zorgvrager in bed Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen

Nadere informatie

Trajectlijn keuzedeel Zorg en Technologie Code K SBU - niveau 3 Gekoppeld aan Verzorgende- IG (3) en Maatschappelijke Zorg (3)

Trajectlijn keuzedeel Zorg en Technologie Code K SBU - niveau 3 Gekoppeld aan Verzorgende- IG (3) en Maatschappelijke Zorg (3) Trajectlijn keuzedeel Zorg en Technologie Code K0137 480 SBU - niveau 3 Gekoppeld aan Verzorgende- IG (3) en Maatschappelijke Zorg (3) D1 Voorlichting en advies geven aan cliënten over technologische hulpmiddelen

Nadere informatie

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE BEROEPSTAAK D, DEEL 7

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE BEROEPSTAAK D, DEEL 7 OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE BEROEPSTAAK D, DEEL 7 Albeda college Branche gezondheidszorg Kwalificatieniveau 4 Crebo 95 Versie: juni 2013 Fase: Gevorderd 2 Naam deelnemer:. 2 Inhoudsopgave Beroepsopdracht

Nadere informatie

Medicament per intramusculaire injectie toedienen

Medicament per intramusculaire injectie toedienen 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Medicament per intramusculaire injectie toedienen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Therapeutic Touch Een hulpmiddel om te ontspannen

Therapeutic Touch Een hulpmiddel om te ontspannen Therapeutic Touch Een hulpmiddel om te ontspannen Afdeling psychiatrie Locatie Veldhoven Vooraf Therapeutic Touch (TT) kan klachten als spanning, onrust en pijn helpen verminderen. Een TT-behandeling duurt

Nadere informatie

Zorgplan van een chronische zieke, een lichamelijk gehandicapte of revaliderende zorgvrager bespreken en vervolgens bijstellen

Zorgplan van een chronische zieke, een lichamelijk gehandicapte of revaliderende zorgvrager bespreken en vervolgens bijstellen OPDRACHTFORMULIER Zorgplan van een chronische zieke, een lichamelijk gehandicapte of revaliderende zorgvrager bespreken en vervolgens bijstellen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van

Nadere informatie

Een zorgvrager hulp bieden bij het omgaan met een rolstoel

Een zorgvrager hulp bieden bij het omgaan met een rolstoel OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager hulp bieden bij het omgaan met een rolstoel Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Hart voor je patiënt, goed in je vak, trots op je werk

Hart voor je patiënt, goed in je vak, trots op je werk Visie Verpleging & Verzorging VUmc 2015 Preventie Zorg plannen Pro-actief State-of-the-art zorg Samen Zorg uitvoeren Gezamenlijk verant wo or de lijk Screening & diagnostiek Efficiënt Zinvolle ontmoeting

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Functienaam: Verpleegkundige Hospice ALGEMENE INFORMATIE

FUNCTIEBESCHRIJVING. Functienaam: Verpleegkundige Hospice ALGEMENE INFORMATIE FUNCTIEBESCHRIJVING Functienaam: Verpleegkundige Hospice ALGEMENE INFORMATIE Naam instelling Dienst / sector / afdeling Kern / doel van de functie: Stichting Marente Hospice Duin- en Bollenstreek Verrichten

Nadere informatie

PROBLEEMINVENTARISATIE, ZORGBEHANDELPLAN EN FRADIE

PROBLEEMINVENTARISATIE, ZORGBEHANDELPLAN EN FRADIE PROBLEEMINVENTARISATIE, ZORGBEHANDELPLAN EN FRADIE De probleeminventarisatie is een overzicht van beperkingen en problemen op verschillende levensgebieden: lichamelijke gezondheid, emotioneel welbevinden,

Nadere informatie

Begeleiden van een groep zorgvragers bij vrijetijdsbesteding

Begeleiden van een groep zorgvragers bij vrijetijdsbesteding OPDRACHTFORMULIER Begeleiden van een groep zorgvragers bij vrijetijdsbesteding Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opdrachten. Bespreek deze samen

Nadere informatie

VERANDERINGEN BINNEN HET

VERANDERINGEN BINNEN HET VERANDERINGEN BINNEN HET VERPLEEGKUNDIG LANDSCHAP Verpleegkunde en Geestelijke Gezondheidszorg Trends Vermaatschappelijking van zorg Individualisering van zorg, patiënt wordt mondiger GGZ-problemen komen

Nadere informatie

De ademhaling van een zorgvrager opnemen

De ademhaling van een zorgvrager opnemen OPDRACHTFORMULIER De ademhaling van een zorgvrager opnemen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

INTENTIEVERKLARING PALLIATIEVE ZORG

INTENTIEVERKLARING PALLIATIEVE ZORG INTENTIEVERKLARING PALLIATIEVE ZORG INLEIDING Het MB van 22 november 2001 bepaalt dat RVT s, Gemengde inrichtingen (RVT-ROB) en ROB s die ten minste sinds 1 juli 2001 het forfait C+ factureren middelen

Nadere informatie

Sociale vaardigheidstraining toepassen

Sociale vaardigheidstraining toepassen OPDRACHTFORMULIER Sociale vaardigheidstraining toepassen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je

Nadere informatie

Therapeutic Touch. De kracht van subtiele aanraking. Therapeutic touch. Complementaire zorg. TT is onderdeel van complementaire zorg:

Therapeutic Touch. De kracht van subtiele aanraking. Therapeutic touch. Complementaire zorg. TT is onderdeel van complementaire zorg: IN OMN O MNIA VA N PRAA G INSTITUUT IN OMN Therapeutic Touch De kracht van subtiele aanraking Therapeutic touch Energetische interventie, met als doel ontspanning en herstel van evenwicht Aandachtstraining

Nadere informatie

Methodisch werken met zorgleefplan, ondersteuningsplan of begeleidingsplan

Methodisch werken met zorgleefplan, ondersteuningsplan of begeleidingsplan Zorgleefplan, ondersteuningsplan en begeleidingsplan Methodisch werken met zorgleefplan, ondersteuningsplan of begeleidingsplan Om goede zorg en/of ondersteuning te kunnen geven aan een cliënt is het werken

Nadere informatie

TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING. Professioneel Handelen

TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING. Professioneel Handelen TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING 1 LEERRESULTATEN EN COMPETENTIES Doelstellingen competenties Structuur en éénduidigheid Uniformiteit in formulering 2 LEERRESULTATEN EN COMPETENTIES Generieke competenties

Nadere informatie

Praktijkopdracht: Je stelt twee verpleegplannen op

Praktijkopdracht: Je stelt twee verpleegplannen op Praktijkopdracht: Je stelt twee verpleegplannen op Omschrijving Door middel van deze praktijkopdracht laat je zien dat je in staat bent om verpleegplannen te maken voor (laag) complexe zorgvragers. In

Nadere informatie

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. OPDRACHTFORMULIER Gesprekken voeren 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. 2 Kijk in de bronnen welke informatie

Nadere informatie

Verpleegkundig proces en klinisch redeneren

Verpleegkundig proces en klinisch redeneren en klinisch redeneren Kennislijn Blok1 wk 1 College verpleegkunde Drs. Helen de Graaf Inhoud college Overeenkomsten en verschillen Kader op Hogeschool Rotterdam 1 2 Definitie vpk proces Het verpleegkundig

Nadere informatie

De eigen grenzen bewaken

De eigen grenzen bewaken 1 1 1 1 1 0 1 0 Opdrachtformulier De eigen grenzen bewaken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je

Nadere informatie

Zorg dragen voor het dagprogramma van de zorgvrager

Zorg dragen voor het dagprogramma van de zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Zorg dragen voor het dagprogramma van de zorgvrager Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze samen met medestudenten

Nadere informatie

Normatieve professionaliteit

Normatieve professionaliteit Normatieve professionaliteit Versie sept. 2016 Praktijkleren 4 e jaar Onderdeel van verpleegkundige beroepsethiek Cok den Hertog De opdracht in het kort (zie verder de cursushandleiding) Een bepaald handelen,

Nadere informatie

Welkom bij het Individueel Begeleiden Thuis. Maatwerk is het motto

Welkom bij het Individueel Begeleiden Thuis. Maatwerk is het motto Welkom bij het Individueel Begeleiden Thuis Maatwerk is het motto 1 Inhoud Welkom bij Individuele begeleiding thuis... 1 Visie, missie en werkwijze... 3 Visie... 3 Missie... 3 Kernwaarden... 3 Algemene

Nadere informatie

Van harte welkom. Lezing Massage bij kanker Estelle Smits Directeur Instituut Massage bij Kanker. AVL Symposium 15 juni 2017

Van harte welkom. Lezing Massage bij kanker Estelle Smits Directeur Instituut Massage bij Kanker. AVL Symposium 15 juni 2017 Van harte welkom Lezing Massage bij kanker Estelle Smits Directeur Instituut Massage bij Kanker AVL Symposium 15 juni 2017 Een aanraking met liefdevolle aandacht zegt soms meer dan 1000 woorden PROGRAMMA

Nadere informatie

Instituut voor Gezondheidszorg

Instituut voor Gezondheidszorg Instituut voor Gezondheidszorg Praktijkbeoordelingsformulier Opleiding Verpleegkunde Hogeschool Rotterdam Studiejaar 1 Naam Student: Studentnummer: Praktijkbeoordelingsformulier opleiding Verpleegkunde

Nadere informatie

Een kraamvrouw begeleiden bij het geven van flesvoeding

Een kraamvrouw begeleiden bij het geven van flesvoeding 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een kraamvrouw begeleiden bij het geven van flesvoeding Naam student: Datum: Opdracht 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige Eindtermen voor de vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige is ontleend aan het deskundigheidsgebied kinderverpleegkundige

Nadere informatie

COÖRDINATIEPUNT ZORG WELKOM

COÖRDINATIEPUNT ZORG WELKOM COÖRDINATIEPUNT ZORG WELKOM PROGRAMMA NANDA anamnesekader Stappen methodisch werken Diagnosticeren volgens NANDA Doelen en interventies vaststellen Rapporteren Afstemmen ZORGLEEFPLAN 4 DOMEINEN Woon/

Nadere informatie

Een huishoudplan opstellen in overleg met een kraamvrouw

Een huishoudplan opstellen in overleg met een kraamvrouw 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een huishoudplan opstellen in overleg met een kraamvrouw Naam student: Datum: Opdracht 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

De meerwaarde van Integrative Medicine in de kinderoncologie. Inès von Rosenstiel, kinderarts Slotervaartziekenhuis Ede, 16 april 2009

De meerwaarde van Integrative Medicine in de kinderoncologie. Inès von Rosenstiel, kinderarts Slotervaartziekenhuis Ede, 16 april 2009 De meerwaarde van Integrative Medicine in de kinderoncologie Inès von Rosenstiel, kinderarts Slotervaartziekenhuis Ede, 16 april 2009 1 Integrative Medicine Wat is Integrative Medicine? Voorbeelden en

Nadere informatie

Beoordelen met de 360 feedback-methode

Beoordelen met de 360 feedback-methode Instituut voor Gezondheidszorg Beoordelen met de 360 feedback-methode Bij de 360 feedback-methode vraag je mensen uit je omgeving om je te beoordelen op verschillende aspecten. Dit gebeurt meestal door

Nadere informatie

Het voeren van een slechtnieuwsgesprek met een zorgvrager

Het voeren van een slechtnieuwsgesprek met een zorgvrager 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Het voeren van een slechtnieuwsgesprek met een zorgvrager Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met

Nadere informatie

Een kraamvrouw verzorgen in de kraamperiode

Een kraamvrouw verzorgen in de kraamperiode 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een kraamvrouw verzorgen in de kraamperiode Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Hulp bij de uitscheiding

Hulp bij de uitscheiding OPDRACHTFORMULIER Hulp bij de uitscheiding Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. 2 Kijk

Nadere informatie

De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk

De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk Op de HBOV van de Hogeschool Leiden wordt sinds het studiejaar 2013-2014 gewerkt met CBP s, Competentie Beoordelingen in de Praktijk. Gedachte hierachter is, dat

Nadere informatie

Multimorbiditeit & Klinisch redeneren. Karin Timm Hester Vermeulen

Multimorbiditeit & Klinisch redeneren. Karin Timm Hester Vermeulen Multimorbiditeit & Klinisch redeneren Karin Timm Hester Vermeulen Mw B Voorstellen Gezondheidsprobleem Multimorbiditeit Twee of meer (chronische) ziekten tegelijkertijd Bijna 2 miljoen mensen! Bij 2/3

Nadere informatie

Het bespreken van een zorgplan met een geriatrische zorgvrager en diens naasten

Het bespreken van een zorgplan met een geriatrische zorgvrager en diens naasten OPDRACHTFORMULIER Het bespreken van een zorgplan met een geriatrische zorgvrager en diens naasten Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Het voorkomen en begeleiden bij hospitalisatie

Het voorkomen en begeleiden bij hospitalisatie OPDRACHTFORMULIER Het voorkomen en begeleiden bij hospitalisatie Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

ALGEMENE INSTRUCTIE TOETS BEROEPSOPDRACHT

ALGEMENE INSTRUCTIE TOETS BEROEPSOPDRACHT ALGEMENE INSTRUCTIE TOETS BEROEPSOPDRACHT VOOR STUDENTEN EN BEOORDELAARS Datum: Juni 2014 Crebo 95 1 Algemene inleiding Elke beroepstaak bestaat uit een aantal beroepsopdrachten dat de student geacht wordt

Nadere informatie

Het effect van CareClowns bij dementerenden

Het effect van CareClowns bij dementerenden Het effect van CareClowns bij dementerenden Een inventariserend onderzoek ter ondersteuning van het werk van CareClowns in Nederland Samenvatting Daniëlle Branje Maaike van Apeldoorn Miek Jong 2013 Louis

Nadere informatie

Eindtermen vervolgopleiding intensive care verpleegkundige

Eindtermen vervolgopleiding intensive care verpleegkundige Eindtermen vervolgopleiding intensive care verpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care verpleegkundige is ontleend aan het deskundigheidsgebied intensive

Nadere informatie

EXPLORATIESTAGE Learning outcomes met indicatoren PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE

EXPLORATIESTAGE Learning outcomes met indicatoren PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE EXPLORATIESTAGE Learning outcomes met indicatoren PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE 2018-2019 1 ZORGVERLENER: De student/verpleegkundige stelt op basis van klinisch redeneren de

Nadere informatie