Bron: Handleiding bij feedbackkader, Marjoleine Dobbelaer, Onderwijsinspectie 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bron: Handleiding bij feedbackkader, Marjoleine Dobbelaer, Onderwijsinspectie 2013"

Transcriptie

1 Effectief feedback geven en ontvangen Bron: Handleiding bij feedbackkader, Marjoleine Dobbelaer, nderwijsinspectie 2013 Inleiding Deze handleiding is geschreven ter ondersteuning van het gebruik van het Feedbackkader (zie bijlage), maar kan ook gebruikt worden door leraren ter voorbereiding van het voeren van een feedbackgesprek met een collega leraar. Het feedbackkader bestaat uit 18 criteria die zijn samengesteld op basis van wetenschappelijke literatuur over feedback. Dit document geeft aanwijzingen voor het geven van effectieve feedback na lesobservaties op basis van deze 18 criteria. Stap voor stap wordt het voeren van een feedbackgesprek doorlopen en worden aanwijzingen gegeven hoe iedere stap van het gesprek goed kan worden vormgegeven, door de feedbackgever en de ontvanger. Als een feedbackgesprek voldoet aan deze criteria, dan is de kans groter dat de feedback effect heeft Start van het gesprek Tijdens de start van een gesprek kan de basis gelegd worden voor een goed feedbackgesprek. Het is belangrijk dat de feedbackontvanger weet wat hij kan verwachten en waar de feedback op is gebaseerd. Feedback ontvangen van collega s is niet altijd gemakkelijk. Wanneer een leraar niet open staat voor de feedback en constant in de verdediging schiet, dan zal de feedback niet het gewenste effect hebben. Een open houding van de geobserveerde leraar is daarom belangrijk. Door aan de volgende criteria te voldoen bij de start van het gesprek, kan een open houding gestimuleerd worden. 1a. De observant leidt het gesprek in (het verloop en het doel van het gesprek) Door het gesprek in te leiden en daarbij aan te geven wat er in het gesprek aan bod zal komen en wat het doel is van het gesprek, weet de geobserveerde leraar wat hij van het gesprek kan verwachten. 1b. De observant benoemt dat hij werkt vanuit de kijkwijzer Feedback dient gebaseerd te zijn op goede criteria. Leraren geven elkaar feedback naar aanleiding van geobserveerde lessen die zij hebben bekeken met een kijkwijzer. Belangrijk is dat de geobserveerde leraar zijn feedback hier ook daadwerkelijk op baseert en de criteria benoemt. Zo weet deze leraar wat hij kan verwachten en sluit het gesprek aan bij de van te voren vastgestelde leervraag. 1c. De observant laat de geobserveerde leraar eerst zelf aan het woord (wat vindt de geobserveerde leraar er zelf van?) Door het gesprek bij de geobserveerde leraar te starten, kan de observant de feedback laten aansluiten bij de eigen ervaring van de geobserveerde leraar. Dit vergroot de kans dat er een dialoog ontstaat. 1 Zie ook: Dobbelaer, M. J., Prins, F. J., & van Dongen, D. (2012). The impact of Feedback Training for Inspectors. European Journal of Training and Development, 37(1), 5-5.

2 Wanneer de observant direct begint met goede punten of verbeterpunten, kan het zijn dat hij ingaat op iets waar de geobserveerde leraar zelf ook niet tevreden mee is of dat anders liep dan normaal. Door te beginnen met wat vond u er zelf van? en liep de les zoals u gepland had? krijgt de geobserveerde leraar de ruimte om eerst dingen kwijt te kunnen over de les, die hij eerst nog graag duidelijk wil maken aan de observant. 2. Dialoog tijdens het gesprek Feedback kan op drie manieren gegeven worden. Bij de eerste manier draagt de expert informatie over aan de ontvanger. Feedback wordt gezien als een gift en er is sprake van eenzijdige communicatie. Er is geen ruimte voor inbreng van de ontvanger. Deze manier is minder effectief wanneer het doel is er van te leren, aangezien de feedback erg overweldigend is en niet per definitie aansluit bij de ontvanger. De tweede manier wordt getypeerd als het ping-pong model, dat refereert aan het communicatieverloop tijdens het gesprek. De feedbackgever verstrekt informatie en laat de ontvanger hierop reageren. De sturing ligt bij de feedbackgever, die de agenda bepaalt. Dit kan er voor zorgen dat de feedback niet aansluit bij de ontvanger en voor hem niet bruikbaar is. Bij de derde manier is er sprake van co-constructie. Er is sprake van een dialoog tussen de gever en de ontvanger, waarbij feedback en reflectie met elkaar worden verweven. Dit zorgt ervoor dat leren in een context wordt geplaatst en wordt gekoppeld aan eerdere ervaringen. Beide partijen hebben inbreng in het gesprek. Door de inbreng van de ontvanger, kan de feedbackgever bij hem aansluiten, wat de feedback zinvol maakt. Wanneer de observant ervoor zorgt dat er een dialoog ontstaat tijdens het gesprek, wordt duidelijk of de geobserveerde leraar de feedback begrijpt, of de feedback aansluit, of de verbeterpunten worden herkent en erkent en of de feedback ontvanger aan de slag kan met de suggesties. De volgende criteria dragen bij aan een goede dialoog: 2a. De observant heeft een open en toegankelijke houding Bij feedback aan collega s is het van belang dat er een veilige situatie gecreëerd wordt, waarbij er een basis van vertrouwen is, zodat de geobserveerde leraar open staat voor de feedback. Non-verbale communicatie is hier uiteraard ook bij van belang. 2b. De observant geeft de geobserveerde leraar de ruimte om op de feedback te reageren / vragen te stellen Er kan alleen een dialoog ontstaan, wanneer de observant de geobserveerde leraar voldoende ruimte geeft om op de feedback te reageren. 2c. De observant laat de geobserveerde leraar keuzes overwegen en / of onderbouwen Door het stellen van open vragen kan de observant de geobserveerde leraar keuzes laten overwegen en onderbouwen. Dit zorgt ervoor dat de aandacht gericht wordt op de taak. Met de vragen kan de observant de richting van het gesprek sturen, maar geeft hij ook de andere leraar controle over het

3 gesprek. Door het stellen van hoe en waarom vragen, kan de observant toelichting vragen zonder daarbij een oordeel te laten doorklinken. 2d. De observant sluit aan bij hoe de geobserveerde leraar in het gesprek staat en hoe hij reageert op de feedback Door de geobserveerde leraar ruimte te geven, wordt onder andere duidelijk hoe hij in het gesprek staat en of hij zijn verbeterpunten herkent en erkent. Wanneer blijkt dat iets het effect van de feedback in de weg staat, bijvoorbeeld omdat de geobserveerde leraar zijn verbeterpunten ontkent, dan is het belangrijk dat de observant hier op aansluit. 2e. De observant geeft sturing aan het gesprek Voorafgaand aan de observatie is bij het maken van de kijkwijzer een doel vastgesteld door de leraren. Het is de bedoeling dat het gesprek bijdraagt aan het behalen van dit doel. De observant kan er voor zorgen dat het gesprek ook daadwerkelijk ingaat op de kijkwijzer en dus het te behalen doel. 2f. De observant checkt of de feedback duidelijk is voor de geobserveerde leraar De feedback moet duidelijk zijn voor de geobserveerde leraar, om uiteindelijk effect te kunnen hebben. Feedback wordt vaak niet begrepen door de ontvanger, omdat hij bepaalde concepten niet begrijpt of niet de juiste voorkennis heeft. Door de geobserveerde leraar actief in het gesprek te betrekken, wordt duidelijk of hij de feedback begrijpt. 3. Inhoud van het gesprek Het doel van feedback is inzicht te geven in het huidige niveau, het gewenste niveau en wat er gedaan kan worden om het gewenste niveau te bereiken. De onderstaande criteria waarborgen dat dit in het gesprek aan de orde komt. ndanks dat de criteria hieronder ervan uitgaan dat de observant iets benoemt, kan de observant deze informatie ook door middel van vragen uit de geobserveerde leraar zelf laten komen. Hierdoor wordt duidelijk of de geobserveerde leraar een goed beeld heeft van zijn eigen functioneren. De observant kan deze punten vervolgens onderschrijven, weerleggen of aanvullen. De leraren kunnen er samen over praten hoe de verbeterpunten kunnen worden aangepakt. 3a. De observant benoemt wat er goed gaat Door te bespreken welke punten uit de kijkwijzer er goed gingen tijdens de les, wordt het huidige niveau van de geobserveerde leraar besproken. 3b. De observant benoemt welke indicatoren nog verbeterd kunnen worden ok het bespreken van punten die nog beter zouden kunnen, geeft inzicht in het huidige niveau, maar ook in het gewenste niveau. Hierbij is het van belang dat de feedback handelbaar blijft voor de geobserveerde leraar; dat hij niet overspoelt wordt met informatie. Wanneer de geobserveerde leraar te veel informatie krijgt, heeft dit een negatief effect op zijn motivatie. In het gesprek kunnen het best enkele punten gekozen worden waarop wordt ingegaan. Dit zijn punten die aansluiten bij (de ontwikkeling van) de geobserveerde leraar. Daarnaast is het van belang dat de feedback zich richt op de performance van de geobserveerde leraar en niet op zijn persoon.

4 Feedback op de persoon is niet effectief en leidt af van de boodschap van de feedback. Door de feedback op de performance te richten, wordt duidelijk dat het verbeterd kan worden, door bijvoorbeeld het aanleren van nieuwe kennis of door extra inzet. Dit is niet het geval wanneer succes wordt toegeschreven aan persoonlijkheidskenmerken of externe factoren. Wanneer een geobserveerde leraar succes toeschrijft aan zijn eigen performance, zal hij meer gemotiveerd zijn om de gewenste situatie te bereiken. 3c. De observant onderbouwt de verbeterpunten met specifieke voorbeelden van wat hij gezien heeft Het onderbouwen van de verbeterpunten met specifieke voorbeelden zorgt ervoor dat de geobserveerde leraar begrijpt waarom de observant iets als een goed punt of een verbeterpunt ziet. Door specifieke voorbeelden te noemen van de performance krijgt de geobserveerde leraar inzicht in zijn handelen en de consequenties van zijn handelen. 3d. De observant zorgt voor een goede balans tussen positieve en negatieve opmerkingen Positief geformuleerde feedback zal bijdragen aan de motivatie van de geobserveerde leraar. Wanneer het feedbackgesprek negatieve emoties en gevoelens opwekt, kan dit een barrière vormen en het leren van de feedback in de weg staan. Het vinden van een goede balans tussen positieve en negatieve opmerkingen is daarom belangrijk. Negatieve opmerkingen mogen in ieder geval niet de boventoon voeren. 3e. De observant geeft suggesties / handreikingen / alternatieven voor verbetering Het is onvoldoende om enkel te vertellen wat er niet goed gaat. Er moeten ook suggesties, handreikingen of alternatieven voor verbetering worden gegeven. Aan de hand van deze aanwijzingen kan de geobserveerde leraar ideeën opdoen om zichzelf te verbeteren. 3f. De observant komt in zijn feedback tot algemene principes, zodat de geobserveerde leraar in de toekomst aan de onvoldoende normindicatoren kan werken Zoals hierboven omschreven, is het belangrijk om de feedback met specifieke voorbeelden te onderbouwen, zij vormen de basis van de feedback. Bij het geven van de feedback of opmerkingen is het van belang niet op het niveau van de taak te blijven, maar ook tot algemene principes / suggesties te komen. ndanks dat het fijn is voor de geobserveerde leraar om exacte voorbeelden te krijgen om een goed beeld te kunnen vormen is het ook belangrijk dat de feedback niet te specifiek blijft. Het is de bedoeling dat de feedback generaliseerbaar is en ook van toepassing op andere lessen / vakgebieden. Feedback die te specifiek geformuleerd wordt is op de langere termijn niet zinvol en heeft weinig tot geen effect op de professionele ontwikkeling van de geobserveerde leraar. Uiteindelijk ondersteunt algemene feedback het leren (van de geobserveerde leraar) het meest. 3g. De observant gaat in op indicatoren die aansluiten bij het huidige niveau van de geobserveerde leraar Feedback kan niet effectief zijn wanneer het niet aansluit bij de ontwikkeling van de geobserveerde leraar. De gewenste performance die in de feedback omschreven wordt moet haalbaar zijn voor de

5 geobserveerde leraar. Als het gat tussen de huidige en de gewenste performance te groot is, kan dit leiden tot demotivatie en zal het de geobserveerde leraar niet aanzetten tot actie. 4. Afsluiting van het gesprek Bij de afsluiting van het gesprek dragen de volgende criteria bij aan de effectiviteit. 4a. De geobserveerde leraar vat het gesprek kort samen In een eerder onderzoek naar feedback door inspecteurs aan leraren werd duidelijk dat een deel van de leraren na afloop van de feedbackgesprekken hun verbeterpunten niet konden aangeven. Een reden hiervoor is dat er in het gesprek te veel informatie op de leraren afkwam, waardoor zij het overzicht verloren. Het is daarom goed om de verbeterpunten nogmaals kort te herhalen. Hetzelfde geldt voor het benoemen van de positieve punten. De goede punten worden vaak als eerste genoemd, waarna er (vaak) uitgebreider op verbeterpunten wordt ingegaan. Door een herhaling van de goede punten kan een negatieve ervaring van het gesprek worden tegengegaan. 4b. De feedbackgever checkt of de geobserveerde leraar aan de slag kan met de suggesties Het komt regelmatig voor dat er verschillende percepties over de feedback ontstaan bij de feedbackgever en de ontvanger. Dit kan onder andere betrekking hebben op de bruikbaarheid van de feedback. Het kan zijn dat de observant er vanuit gaat dat de geobserveerde leraar met de feedback aan de slag kan, terwijl de geobserveerde leraar hier anders over denkt. Het is daarom goed om te checken of de geobserveerde leraar daadwerkelijk met de suggesties, handreikingen of alternatieven aan de slag kan. Daarnaast kan het ook voorkomen dat barrières het verbeteringsproces nog in de weg staan. Zoals eerder beschreven, kunnen negatieve emoties een barrière vormen. Uit onderzoek blijkt dat feedbackgevers vaak denken dat hun feedback positief is, terwijl de ontvangers dit niet altijd zo ervaren. Het kan zijn dat de feedback anders is overgekomen bij de ontvanger dan dat door de gever bedoeld is. Dit komt omdat de ontvanger de informatie interpreteert aan de hand van zijn interne overtuigingen over het onderwerp, leerprocessen en leeropbrengsten. Andere voorbeelden van wat een barrière kan vormen zijn het zelfvertrouwen van de ontvanger en het ontbreken van benodigde kennis. Voordat de geobserveerde leraar daadwerkelijk met de feedback aan de slag kan, moet er aandacht besteed worden aan mogelijke barrières. Bijlage: feedbackkader Het Feedbackkader is een hulpmiddel bij het oefenen met of training van feedbackvaardigheden. Het feedbackkader bestaat uit 18 criteria die zijn samengesteld op basis van wetenschappelijke literatuur over feedback. Het feedbackkader bestaat uit twee onderdelen: In het eerste onderdeel (A) kan algemene informatie over degeobserveerde leraar, het gesprek, de school, de klas en de geobserveerde les worden ingevuld. Dit onderdeel spreekt voor zich. Het tweede onderdeel (B) bestaat uit de 18 criteria voor feedback, die zijn ingedeeld onder de vier kopjes start van het gesprek, dialoog tijdens het gesprek, inhoud van het gesprek en afsluiting van het gesprek. Deze worden in bovenstaande handleiding toegelicht.

6 Feedbackkader feedback door leraren aan leraren A. Algemene informatie Naam geobserveerde leraar: Klas: School: Leer- en vormingsgebied geobserveerde les: B. Scoringslijst 1. Start van het gesprek Gezien? Aantekeningen De bservant a. leidt het gesprek in (het verloop en het doel van het gesprek) b. werkt vanuit de kijkwijzer c. begint het gesprek vanuit de geobserveerde leraar (wat vindt de geobserveerde leraar er zelf van?) 2. Dialoog tijdens het gesprek Gezien? Aantekeningen De bservant a. heeft een open en toegankelijke houding b. geeft degeobserveerde leraar de ruimte om op de feedback te reageren / vragen te stellen c. laat degeobserveerde leraar keuzes overwegen en / of onderbouwen d. sluit aan bij hoe degeobserveerde leraar in het gesprek staat en hoe hij reageert op de feedback e. geeft sturing aan het gesprek f. controleert of de feedback duidelijk is voor degeobserveerde leraar

7 3. Inhoud van het gesprek Gezien? Aantekeningen De bservant a. benoemt wat er goed gaat b. benoemt wat er nog verbeterd kan worden c. onderbouwt de verbeterpunten met specifieke voorbeelden uit de geobserveerde les d. zorgt voor een goede balans tussen positieve en negatieve opmerkingen e. geeft suggesties / handreikingen / alternatieven voor verbetering f. komt in zijn feedback tot algemene principes g. gaat in op indicatoren die aansluiten bij het huidige niveau van degeobserveerde leraar 4. Afsluiting van het gesprek Gezien? Aantekeningen De bservant a. vat het gesprek kort samen b. controleert of degeobserveerde leraar aan de slag kan met de suggesties Toelichting

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Effectief feedback geven. Mart Calff, medisch psycholoog

Effectief feedback geven. Mart Calff, medisch psycholoog Effectief feedback geven Mart Calff, medisch psycholoog Aanspreken van een collega Een collega aanspreken op ongewenst gedrag is voor de meesten van ons een lastige beslissing. Voordat we besluiten om

Nadere informatie

1 De leraar creëert een veilig pedagogisch klimaat

1 De leraar creëert een veilig pedagogisch klimaat KIJKWIJZER PEDAGOGISCH-DIDACTISCH HANDELEN IN DE KLAS School : Vakgebied : Leerkracht : Datum : Groep : Observant : 1 De leraar creëert een veilig pedagogisch klimaat (SBL competenties 1 en 2) 1.1* is

Nadere informatie

Het Functioneringsgesprek

Het Functioneringsgesprek Het Functioneringsgesprek Augustus 2010 Het Functioneringsgesprek Inleiding Een functioneringsgesprek heeft tot doel de kwaliteit van het werk te verhogen en daarnaast zorgt het voor een verhoging van

Nadere informatie

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST Het werkmateriaal is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE) Alle informatie is te vinden op de website Jan Ausum en Mieke

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR DE TABAKOLOOG BEGELEIDER VAN DE STAGE TABAKOLOGIE

INFORMATIE VOOR DE TABAKOLOOG BEGELEIDER VAN DE STAGE TABAKOLOGIE INFORMATIE VOOR DE TABAKOLOOG BEGELEIDER VAN DE STAGE TABAKOLOGIE Prof. S. Schol,VRGT, 2012 1. INLEIDING Na 10 jaren cursus tabakologie en evenveel evaluaties van cursisten was vooral de vraag naar meer

Nadere informatie

Tekst: structuursheet van de introductie. - Doel. verhelderende woorden: het leren sturen, ander een stap verder helpen, spiegel op gedrag.

Tekst: structuursheet van de introductie. - Doel. verhelderende woorden: het leren sturen, ander een stap verder helpen, spiegel op gedrag. KENNISCLIP FEEDBACK GEVEN EN ONTVANGEN FACULTEIT DER RECHTSGELEERDHEID (DOCENT: H.E. VAN ROSSUM) Hester vertelt de theorie van feedback geven en ontvangen (niet geacteerd o.i.d.). Het verhaal wordt ondersteund

Nadere informatie

Feedback geven en ontvangen

Feedback geven en ontvangen Feedback geven en ontvangen 1 Inleiding In het begeleiden van studenten zul je regelmatig feedback moeten geven en ontvangen: feedback is onmisbaar in de samenwerking. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen

Nadere informatie

Observatieformulieren bij oefeningen

Observatieformulieren bij oefeningen Observatieformulieren bij oefeningen Observatieformulier 1 Gespreksvaardigheden: open vragen * Het stellen van open vragen Opmerkingen / voorbeelden De vragen zijn: begrijpelijk niet te kort niet te lang

Nadere informatie

Taxanomie van Bloom en de kunst van het vragen stellen. Anouk Mulder verschil in talent

Taxanomie van Bloom en de kunst van het vragen stellen. Anouk Mulder verschil in talent Onthouden Kunnen ophalen van specifieke informatie, variërend van feiten tot complete theorieën Opslaan en ophalen van informatie (herkennen) Kennis van data, gebeurtenissen, plaatsen Kennis van belangrijkste

Nadere informatie

Handleiding voor het Beoordelingsgesprek

Handleiding voor het Beoordelingsgesprek Handleiding voor het Beoordelingsgesprek Inhoud Pagina 1. Inleiding 3 2. Doel en achtergrond van het beoordelingsgesprek 3 3. De beoordelingsprocedure Stap 1: het voorlopig invullen van het Ontwikkelingsformulier

Nadere informatie

Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten

Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten Blooms taxonomie Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten Evalueren Evalueren = de vaardigheid om de waarde van iets (literatuur, onderzoeksrapport, presentatie etc) te kunnen beoordelen

Nadere informatie

Intervisie Wat is het? Wanneer kun je het gebruiken?

Intervisie Wat is het? Wanneer kun je het gebruiken? Intervisie Wat is het? Intervisie is een manier om met collega's of vakgenoten te leren van vragen en problemen uit de dagelijkse werkpraktijk. Tijdens de bijeenkomst brengen deelnemers vraagstukken in,

Nadere informatie

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3)

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3) ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk 2018-2019 Fase 3 (jaar 3) Kerntaak 1: Pedagogische adequaat handelen: opbouwende relatie met kinderen ontwikkelen, leiding geven aan de groep, zorgen voor een goed

Nadere informatie

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 1 (jaar 1)

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 1 (jaar 1) ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk 2018-2019 Fase 1 (jaar 1) Kerntaak 1: Pedagogische adequaat handelen: opbouwende relatie met kinderen ontwikkelen, leiding geven aan de groep, zorgen voor een goed

Nadere informatie

Rijke Lessen. zetten je aan het denken. Handleiding(etje) Minka Dumont 26 november 2009 SLO - Landelijke Plusklasnetwerkdag

Rijke Lessen. zetten je aan het denken. Handleiding(etje) Minka Dumont 26 november 2009 SLO - Landelijke Plusklasnetwerkdag Rijke Lessen zetten je aan het denken Minka Dumont 2009 www.lesmateriaalvoorhoogbegaafden.com Handleiding(etje) Minka Dumont 26 november 2009 SLO - Landelijke Plusklasnetwerkdag Onthouden Kunnen ophalen

Nadere informatie

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Uitleg Start De workshop start met een echte, herkenbare en uitdagende situatie. (v.b. het is een probleem, een prestatie, het heeft

Nadere informatie

Plaats op de kwalificatiekaart

Plaats op de kwalificatiekaart Gespreks- en overlegvaardigheden Handout Plaats op de kwalificatiekaart Instructie Motivatie Correctie Informatie (ouders) Feedback Slecht nieuws Vergaderingtechniek Spelregels overleg (stemrecht/- procedure

Nadere informatie

Competentie scoreformulier kandidaat VVRV Examinator

Competentie scoreformulier kandidaat VVRV Examinator Competentie scoreformulier kandidaat VVRV Examinator Competenties van de VVRV Examinator: - Oordeelsvermogen - Nauwkeurigheid - Besluitvaardigheid - Onafhankelijkheid - Effectief communiceren - Reflectie/Leervermogen

Nadere informatie

Handleiding voor het Beoordelingsgesprek

Handleiding voor het Beoordelingsgesprek Handleiding voor het Beoordelingsgesprek Inhoud Pagina 1. Inleiding 3 2. Doel en achtergrond van het beoordelingsgesprek 3 3. De beoordelingsprocedure Stap 1: het voorlopig invullen van het Ontwikkelingsformulier

Nadere informatie

- Leerlijn Leren leren - CED groep. Leerlijn Leren leren CED groep

- Leerlijn Leren leren - CED groep. Leerlijn Leren leren CED groep Leerlijn Leren leren CED groep 1 1. Taakaanpak Leerlijn leren leren CED groep Groep 1 a. Luistert en kijkt naar de uitleg van een opdracht in een één op één situatie b. Wijst aan waar hij moet beginnen

Nadere informatie

Informatie voor assessoren bij het 2 e jaars gedragsassessment

Informatie voor assessoren bij het 2 e jaars gedragsassessment Hogeschool van Amsterdam Informatie voor assessoren bij het 2 e jaars gedragsassessment Bachelor: Sociaal Pedagogische Hulpverlening Voltijd Domein: Maatschappij en Recht December 2012 1. Inleiding Deze

Nadere informatie

Feedback voor gevorderden. 14 april 2015 Opleidingssymposium OOR Leiden Monica van de Ridder Yolande van der Meulen

Feedback voor gevorderden. 14 april 2015 Opleidingssymposium OOR Leiden Monica van de Ridder Yolande van der Meulen Feedback voor gevorderden 14 april 2015 Opleidingssymposium OOR Leiden Monica van de Ridder Yolande van der Meulen Introductie Doelen vanmiddag Omgaan met negatieve feedback Omgaan met weerstanden Oefenen

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU. Medewerker dierverzorging Natuur en vormgeving (Specialist natuur en vormgeving)

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU. Medewerker dierverzorging Natuur en vormgeving (Specialist natuur en vormgeving) ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU Edudelta Onderwijsgroep Medewerker dierverzorging Natuur en vormgeving (Specialist natuur en vormgeving) Plaats : Goes BRIN nummer : 11UL Onderzoeksnummer

Nadere informatie

op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars.

op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars. op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars. Auteur: Anneke Lucassen Zelfevaluatie begeleiden bij zelfstandig

Nadere informatie

Reader Gespreksvoering

Reader Gespreksvoering Reader Gespreksvoering Achtergrondinformatie Soorten vragen Actief Luisteren Slecht nieuws Gesprek Fasen in het gesprek Soorten Vragen In een gesprek kun je verschillende soorten vragen stellen. Al je

Nadere informatie

De Taxonomie van Bloom Toelichting

De Taxonomie van Bloom Toelichting De Taxonomie van Bloom Toelichting Een van de meest gebruikte manier om verschillende kennisniveaus in te delen, is op basis van de taxonomie van Bloom. Deze is tussen 1948 en 1956 ontwikkeld door de onderwijspsycholoog

Nadere informatie

Ken jezelf, dan leer je de ander beter kennen!

Ken jezelf, dan leer je de ander beter kennen! Ken jezelf, dan leer je de ander beter kennen! Workshop NEVI Inkoopdag, 25 juni 2015 Joost van Eijk Remco Kramers Agenda Even voorstellen Wat is Het NIC? Wat zijn jullie verwachtingen? Jouw grondhouding

Nadere informatie

Inleiding 2. Wie is Christine? 4. Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5. Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6

Inleiding 2. Wie is Christine? 4. Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5. Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6 Inhoudsopgave Inleiding 2 Wie is Christine? 4 Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5 Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6 Tip 3: Geef feedback over uw waarneming en vermijd interpretaties

Nadere informatie

Versterking Samenwerking. Ik-doelen De reflectietaart

Versterking Samenwerking. Ik-doelen De reflectietaart Versterking Samenwerking Ik-doelen Voorwoord Deze handreiking bevat een samenvatting van het onderzoek dat de ontwikkelgroep Ik-doelen, bestaande uit obs Beekbergen, Daltonschool De Heemde, obds De Branink

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN. Feedback = een concrete uitspraak over het gedrag van een ander, met een specifiek doel voor ogen

FEEDBACK GEVEN. Feedback = een concrete uitspraak over het gedrag van een ander, met een specifiek doel voor ogen FEEDBACK GEVEN Feedback geven is een van de meest directe manieren om gedrag te sturen. Zeker op de korte termijn, maar zeker ook op de langere termijn is feedback heel krachtig. Maar effectief feedback

Nadere informatie

Leerlijn leren leren. Vakoverstijgend

Leerlijn leren leren. Vakoverstijgend PO Leerlijn leren leren Vakoverstijgend PI-7 LEERLIJN LEREN LEREN - VERSIE MAART 2009* Voor leerlingen die niet vanzelfsprekend aan het leren gaan. De leerlingen leren belangstelling hebben voor de wereld

Nadere informatie

Kijkwijzer Primair Onderwijs. Jantien Voorbeeld. Competentie Thermometer Nicolaes Maesstraat

Kijkwijzer Primair Onderwijs. Jantien Voorbeeld. Competentie Thermometer Nicolaes Maesstraat Kijkwijzer Primair Onderwijs Jantien Voorbeeld Competentie Thermometer 0756143561 Nicolaes Maesstraat 2 216 daniel@ctmeter.nl Zaandam www.ctmeter.nl Assessment Jantien Voorbeeld» Rapportage Rapportage

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

COMPETENTIEPROFIEL BIJLAGE 3D-MAP

COMPETENTIEPROFIEL BIJLAGE 3D-MAP COMPETENTIEPROFIEL BIJLAGE 3D-MAP Dit competentieprofiel is een (zelf)reflectiedocument betreffende het functioneren van de BIO op een bepaald moment. Het wordt ingevuld: 1) door de begeleider zelf tijdens

Nadere informatie

Rondvraag. Persoonlijke rapportage van M. Gulden

Rondvraag. Persoonlijke rapportage van M. Gulden Rondvraag Persoonlijke rapportage van M. Gulden Gegevens deelnemer Naam Organisatie Functie B. Smit PiCompany Intern Leraar De Zevensprong Gegevens Rondvraag Datum 31 oktober 2005 Nummer 31721.96907 Profiel

Nadere informatie

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Opdrachtformulier Feedback geven

Nadere informatie

Reflectie en feedback

Reflectie en feedback Reflectie en feedback Doelen bijeenkomst Kennis uitbreiden over reflectie en feedback Vaardigheden oefenen met stimuleren van reflectie Hoe in te bedden in de organisatie (wie, wanneer, teamoverzicht,

Nadere informatie

Competentie- en indicatorenoverzicht Masteropleiding Leren en Innoveren Hogeschool Rotterdam IVL/Kenniskring Versterking Beroepsonderwijs

Competentie- en indicatorenoverzicht Masteropleiding Leren en Innoveren Hogeschool Rotterdam IVL/Kenniskring Versterking Beroepsonderwijs Competentie- en indicatorenoverzicht Masteropleiding Leren en Innoveren Hogeschool Rotterdam IVL/Kenniskring Versterking Beroepsonderwijs COMPETENTIES EN INDICATOREN 1 Interpersoonlijke competentie De

Nadere informatie

Performance Improvement Plan

Performance Improvement Plan Performance Improvement Plan Persoonlijke rapportage van B. Smit P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Computerweg 1, 3542 DP Utrecht Postbus 1087, 3600 BB Maarssen tel. 0346-55 90 10 fax 0346-55

Nadere informatie

P.1 Creëren van een veilig en stimulerend leerklimaat

P.1 Creëren van een veilig en stimulerend leerklimaat Pedagogisch bekwaam P.1 Creëren van een veilig en stimulerend leerklimaat Resultaat De meeste leerlingen voelen zich veilig en worden gestimuleerd en uitgedaagd om te leren. Ze zijn actief en betrokken

Nadere informatie

gestructureerd activiteitenprogramma, zodat dit goed leesbaar en hanteerbaar is.

gestructureerd activiteitenprogramma, zodat dit goed leesbaar en hanteerbaar is. VOORTGANGSRAPPORTAGE Praktijk PW 4 Jeugdzorg 2009-2011 naam: klas: loopbaanbegeleider: 1=startniveau, 2= aardig eindje onderweg 3= beginnend beroepsbeoefenaar Kerntaak 1 Opstellen van een activiteitenprogramma

Nadere informatie

Peer review als instrument voor kwaliteitsverbetering

Peer review als instrument voor kwaliteitsverbetering Peer review als instrument voor kwaliteitsverbetering Netwerkdag kwaliteitsmedewerkers 4 november 2014 Jouw partner in de school Onderwerpen voor vandaag Kader: leren van leraren Peer review (wat en hoe)

Nadere informatie

Gesprekken voeren met medewerkers. HRwijs inspiratiesessie, 17 september 2015 Lisa Coppin, Groeiinzicht Comm.V.

Gesprekken voeren met medewerkers. HRwijs inspiratiesessie, 17 september 2015 Lisa Coppin, Groeiinzicht Comm.V. Gesprekken voeren met medewerkers HRwijs inspiratiesessie, 17 september 2015 Lisa Coppin, Groeiinzicht Comm.V. Gesprekken met medewerkers voeren... Doen we meerdere keren per dag Kunnen we allemaal Terug

Nadere informatie

Inge Test

Inge Test 08.05.204 / 08.05.204 / Krachtvelden 2 Dit is een rapport over jouw krachtvelden We hebben daarvoor in ieder geval de vragenlijst gebruikt die jij zelf hebt ingevuld. De waarde en bruikbaarheid van het

Nadere informatie

Dit werkblad kun je gebruiken om aantekeningen te maken tijdens de presentatie en om na afloop te reflecteren en te oefenen met wat je gehoord hebt.

Dit werkblad kun je gebruiken om aantekeningen te maken tijdens de presentatie en om na afloop te reflecteren en te oefenen met wat je gehoord hebt. Dat je een voorkeur hebt voor het een, wil natuurlijk niet zeggen dat je het ander niet kunt of kunt leren! Iedereen kan zich bekwamen in een bepaalde vaardigheid. Als je maar gemotiveerd bent en vertrouwen

Nadere informatie

Gesprekstips: Open vragen

Gesprekstips: Open vragen U wilt in gesprek met uw medewerker over een onderwerp dat (onder meer) gaat over de financiële situatie van uw medewerker. Maar hoe pak je dat aan? Als u uw medewerker goed kent, dan vindt u doorgaans

Nadere informatie

Thema. Kernelementen. Emoties Puber- en kinderemotie Eenduidige communicatie

Thema. Kernelementen. Emoties Puber- en kinderemotie Eenduidige communicatie Thema Kernelementen Emoties Puber- en kinderemotie Eenduidige communicatie Tips voor de trainer: Werken met mensen is werken met emotie. Leer emoties als signaal te herkennen, maar niet als leidraad te

Nadere informatie

10.30 De toon van de nieuwe visitatie: waarderend auditen. Subgroepen: op zoek naar de kracht van collegascholen

10.30 De toon van de nieuwe visitatie: waarderend auditen. Subgroepen: op zoek naar de kracht van collegascholen Regio Midden Nederland 22 januari 2018 Agenda 09.30 Opening regiobestuur en agenda bijeenkomst 09.45 De hele dag Dalton Subgroepen: wat doen we al in de eigen school? Waar ligt ontwikkelperspectief 10.30

Nadere informatie

Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht

Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht Naam: School: Daltoncursus voor leerkrachten Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht Inleiding: De verantwoordelijkheden van de leerkracht zijn samen te vatten door vier beroepsrollen te

Nadere informatie

Sterkte-Zwakte Analyse

Sterkte-Zwakte Analyse Sterkte-Zwakte Analyse Naam en klas student: Dirkje Martens PEH16DA Stagegroep: Groep 5 en 6. Naam SLB: Frank Verwater Datum: Februari 2017 t/m april 2017 Naam Werkplekbegeleider: Stageschool: Taal stellen

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen DIDACTISCHE BEKWAAMHEID D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leraar motiveert leerlingen om actief aan de slag te gaan. De leraar maakt doel en verwachting van de les duidelijk zorgt

Nadere informatie

Vragenlijst waarnemer

Vragenlijst waarnemer Competentiescan Werkboek Competentiegericht Oefenen Vragenlijst waarnemer Naam feedbackvrager: Functie feedbackvrager: Datum: Deze Competentiescan bevat: vragenlijst voor de competenties uit het competentieprofiel

Nadere informatie

Kijken met de ogen van een ander. Visitatie-resultaten versterken. Berséba 20 november 2014 Visit with a tie

Kijken met de ogen van een ander. Visitatie-resultaten versterken. Berséba 20 november 2014 Visit with a tie Kijken met de ogen van een ander Visitatie-resultaten versterken. Berséba 20 november 2014 Visit with a tie Agenda Tijd: 09.00 uur tot 12.00 uur Halverwege de ochtend kleine pauze Opening en doel Kader

Nadere informatie

Portfolio. Pro-U assessment centrum. Eigendom van:

Portfolio. Pro-U assessment centrum. Eigendom van: Pro-U assessment centrum Eigendom van: Blad 1 Persoonlijke gegevens Naam en voorletters Adres Postcode en woonplaats Telefoonnummer Mobiel nummer Onderwijsinstelling E-mailadres Docentbegeleider Geboortedatum

Nadere informatie

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Bij het begeleiden van leeractiviteiten kun je twee aspecten aan het gedrag van leerkrachten onderscheiden, namelijk het pedagogisch handelen en het didactisch handelen.

Nadere informatie

Instructie Teamtraining

Instructie Teamtraining Instructie Teamtraining Kinderen op kinderdagverblijven hebben een grote kans op het krijgen van infectieziekten, zoals diarree en verkoudheid. Handen wassen is een simpele manier om infectieziekten te

Nadere informatie

Beroepsprestaties beoordelen volgens een driepuntschaal: Verantwoording en procedure

Beroepsprestaties beoordelen volgens een driepuntschaal: Verantwoording en procedure Beroepsprestaties beoordelen volgens een driepuntschaal: Verantwoording en procedure Versiebeheer Versie Datum Auteurs Status Wijzigingen 1 9-1-2013 WvD Concept 2 15-1-2013 WvD Concept Opmaak / criteria

Nadere informatie

RESULTATEN VIP-TEST LEIDINGGEVEN. Kandidaat: de heer Bart Soeters Datum praktijksimulatie: 10-05-2012 Adviseur: INLEIDING

RESULTATEN VIP-TEST LEIDINGGEVEN. Kandidaat: de heer Bart Soeters Datum praktijksimulatie: 10-05-2012 Adviseur: INLEIDING RESULTATEN VIP-TEST LEIDINGGEVEN Kandidaat: de heer Bart Soeters Datum praktijksimulatie: 10-05-2012 Adviseur: INLEIDING De bedoeling van de praktijksimulatie is om aandachtspunten aan te reiken voor het

Nadere informatie

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren Bouwen aan zelfvertrouwen Jeugd 1. Weerbaarheidstrainingen voor kinderen Heeft uw kind moeite met voor zichzelf op te komen? Of is uw kind wellicht te weerbaar?

Nadere informatie

Gespreksformulieren LA personeel Dommelgroep

Gespreksformulieren LA personeel Dommelgroep Gespreksformulieren LA personeel Dommelgroep (versie mei 2012) FUNCTIONERINGSGESPREK leraar basisonderwijs (LA) Naam: Geboortedatum: Huidige school: Leidinggevende: Huidige functie: Datum vorig gesprek:

Nadere informatie

o Gericht op verleden o Focus op oordelen o Eenrichtingsverkeer o Passieve bijdrage van de medewerker o Gericht op formele consequenties

o Gericht op verleden o Focus op oordelen o Eenrichtingsverkeer o Passieve bijdrage van de medewerker o Gericht op formele consequenties Het zorgen voor een goede basis. Elk bedrijf wil een goed resultaat halen. Dat lukt beter als u regelmatig met uw medewerkers bespreekt hoe het gaat, hoe dingen beter zouden kunnen en wat daarvoor nodig

Nadere informatie

Vragenlijst Ondersteuner

Vragenlijst Ondersteuner Competentiescan Werkboek Competentiegericht Oefenen Vragenlijst Ondersteuner Naam feedbackvrager: Functie feedbackvrager: Datum: Deze competentiescan bevat: vragenlijst voor de competenties uit het competentieprofiel

Nadere informatie

een functioneringsgesprek verschilt naar aard en doel van een evaluatie of beoordelingsgesprek

een functioneringsgesprek verschilt naar aard en doel van een evaluatie of beoordelingsgesprek Het functioneringsgesprek Wat Een functioneringsgesprek is een periodiek gesprek tussen de medewerker en de direct leidinggevende over het werk (inhoud en uitvoering van het werk, werksfeer en werkomstandigheden)

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

5 juni Feedback.

5 juni Feedback. 5 juni 2015 Feedback Mirjam.Snel@hu.nl Twitter: @MirjamSnel Voorstellen Wie ben ik en Wie zijn jullie? Feedback Feedback is one of the most powerful influences of learning and achievement. Hattie, J.,

Nadere informatie

Luisteren en samenvatten

Luisteren en samenvatten Luisteren en samenvatten Goede communicatie, het voeren van een goed gesprek valt of staat met luisteren. Vaak denk je: Dat doe ik van nature. Maar schijn bedriegt: luisteren is meer dan horen. Vaak luister

Nadere informatie

ENKELE HULPMIDDELEN EN TIPS BIJ HET VOEREN VAN EEN GESPREK VOOR GESPREKSVOERDERS

ENKELE HULPMIDDELEN EN TIPS BIJ HET VOEREN VAN EEN GESPREK VOOR GESPREKSVOERDERS ENKELE HULPMIDDELEN EN TIPS BIJ HET VOEREN VAN EEN GESPREK VOOR GESPREKSVOERDERS Geef de voorbereidingsvragen aan je medewerkers enkele dagen voor het gesprek plaatsvindt Bereid jezelf goed voor door de

Nadere informatie

Annette Koops: Een dialoog in de klas

Annette Koops: Een dialoog in de klas Annette Koops: Een dialoog in de klas Als ondersteuning bij het houden van een dialoog vindt u hier een compilatie aan van Spreken is zilver, luisteren is goud : een handleiding voor het houden van een

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

Bijlage 20 Zelfassessment adequaat samenwerken met ouders

Bijlage 20 Zelfassessment adequaat samenwerken met ouders Bijlage 20 Zelfassessment adequaat samenwerken met ouders Deze bijlage hoort bij hoofdstuk 4.9 en 4.11. Dit zelfassessment is ontwikkeld door Barbara de Boer, adviseur bij CPS. Zij maakte daarbij gebruik

Nadere informatie

HET GESPREK: KOP ROMP STAART

HET GESPREK: KOP ROMP STAART HET GESPREK: KOP ROMP STAART Elk effectief gesprek heeft een zogenaamde kop romp staart structuur: een begin, een kern en een einde. Voorafgaand aan deze drie fasen is het cruciaal om elk gesprek zorgvuldig

Nadere informatie

IJSHOCKEY SPORTLEIDER 1

IJSHOCKEY SPORTLEIDER 1 BELANG VAN COMMUNICATIE Alles wat u doet als teambegeleider/sportleider gebeurt via communicatie, zoals het motiveren van spelers, het luisteren naar spelers, het oplossen van de problemen in het team,

Nadere informatie

De ontwikkeling van de Mondriaan methode VISIE OP PROFESSIONALISEREN

De ontwikkeling van de Mondriaan methode VISIE OP PROFESSIONALISEREN M.11i.0419 De ontwikkeling van de Mondriaan methode VISIE OP PROFESSIONALISEREN versie 02 M.11i.0419 Naam notitie/procedure/afspraak Visie op professionaliseren Eigenaar/portefeuillehouder Theo Bekker

Nadere informatie

Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn)

Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn) Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn) Laat de ander merken dat je echt luistert door je houding en ogen. Laat merken dat je aandacht op hem/haar gericht is. Stel zoveel mogelijk

Nadere informatie

Wat het effect van een vraag is, hangt sterk af van het soort vraag. Hieronder volgen enkele soorten vragen, geïllustreerd met voorbeelden.

Wat het effect van een vraag is, hangt sterk af van het soort vraag. Hieronder volgen enkele soorten vragen, geïllustreerd met voorbeelden. Actief luisteren Om effectief te kunnen communiceren en de boodschap van een ander goed te begrijpen, is het belangrijk om de essentie te achterhalen. Je bent geneigd te denken dat je een ander wel begrijpt,

Nadere informatie

Project: verhogen van leerling-motivatie door leraren

Project: verhogen van leerling-motivatie door leraren Project: verhogen van leerling-motivatie door leraren Observatielijst voor het kijken naar leraargedrag m.b.t. de drie psychologische basisbehoeften Naam observator: Leerkracht: School: Inhoud/ vakgebied:

Nadere informatie

kempelscan K1-fase Eerste semester

kempelscan K1-fase Eerste semester kempelscan K1-fase Eerste semester Kempelscan K1-fase eerste semester 1/6 Didactische competentie Kern 3.1 Didactisch competent Adaptief omgaan met leerlijnen De student bereidt systematisch lessen/leeractiviteiten

Nadere informatie

Aantekenformulier van het assessment PDG

Aantekenformulier van het assessment PDG Aantekenformulier van het assessment PDG Kandidaat: Assessor: Datum: Een startbekwaam docent voldoet aan de bekwaamheidseisen voor leraren in het tweedegraadsgebied (zie competentie 1 t/m 7 op de volgende

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

Opleiders in de school: Els Hagebeuk elshagebeuk@de-gouw.nl Sjef Langedijk sjeflangedijk@de-gouw.nl. Begeleiden van pabostudenten

Opleiders in de school: Els Hagebeuk elshagebeuk@de-gouw.nl Sjef Langedijk sjeflangedijk@de-gouw.nl. Begeleiden van pabostudenten Opleiders in de school: Els Hagebeuk elshagebeuk@de-gouw.nl Sjef Langedijk sjeflangedijk@de-gouw.nl Begeleiden van pabostudenten Dit stuk geeft je handvatten bij de begeleiding van een pabostudent. Als

Nadere informatie

Hoe word je succesvol in sales

Hoe word je succesvol in sales Hoe word je succesvol in sales Verkopen gaat niet vanzelf. Zeker niet in deze tijd. Toch zijn nog steeds veel verkopers erg succesvol. Dat komt niet door het product of de dienst die ze aanbieden, maar

Nadere informatie

Leerlijn/ontwikkelingslijn Leren leren cluster 4

Leerlijn/ontwikkelingslijn Leren leren cluster 4 Leerlijn/ontwikkelingslijn Leren leren cluster 4 Kerndoel 4: De leerlingen leren belangstelling hebben voor de wereld om hen heen, ze leren deze gemotiveerd onderzoeken en daarin taken uitvoeren, waarbij

Nadere informatie

Vragenlijst oefenleider

Vragenlijst oefenleider Competentiescan Werkboek Competentiegericht Oefenen Vragenlijst oefenleider Naam feedbackvrager: Functie feedbackvrager: Datum: Deze Competentiescan bevat: vragenlijst voor de competenties uit het competentieprofiel

Nadere informatie

Coachingsgesprekken over Denken om te Leren

Coachingsgesprekken over Denken om te Leren Coachingsgesprekken over Denken om te Leren boekjenro_leraren.indd 1 19-10-16 09:43 Waarvoor dient het boekje Coachingsgesprekken met leraren? Het boekje Coachingsgesprekken met leraren is een hulpmiddel

Nadere informatie

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Inleiding De checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die moeten leren schrijven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

360 feedback rapportage voor de heer J.A. Smit van Jansen & Co

360 feedback rapportage voor de heer J.A. Smit van Jansen & Co 360 feedback rapportage voor de heer J.A. Smit van Jansen & Co 11 februari 2005 Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Totaaloverzicht 2 3 Analyse per competentie 3 3.1 Analyseren 3 3.2 Doel- & resultaatgericht

Nadere informatie

ONTWIKKELEN EN PRESTEREN MET DE GESPREKKENCYCLUS

ONTWIKKELEN EN PRESTEREN MET DE GESPREKKENCYCLUS ONTWIKKELEN EN PRESTEREN MET DE GESPREKKENCYCLUS Tot nu toe was je gewend aan één jaarlijks functioneringsgesprek. We hebben een nieuwe visie op die gesprekken ontwikkeld en dat betekent dat vanaf 2014

Nadere informatie

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek.

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Begaafde leerlingen komen er vanzelf... toch? Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Teambijeenkomsten Anneke Gielis Begaafde leerlingen

Nadere informatie

De Methodiek Coachende Gespreksvoering (Mag ik je geen advies geven?) Huub Buijssen

De Methodiek Coachende Gespreksvoering (Mag ik je geen advies geven?) Huub Buijssen De Methodiek Coachende Gespreksvoering (Mag ik je geen advies geven?) Huub Buijssen INTRO Introductie van mij en u Nut van het thema Tijd Reageren? Oogmerk Doel presentatie Kennis maken met de MCG Programma

Nadere informatie

HOE LAAT IK MEDEWERKERS

HOE LAAT IK MEDEWERKERS MANAGEMENT Een zelfstandige medewerker is een tevreden medewerker HOE LAAT IK MEDEWERKERS ZELFSTANDIG FUNCTIONEREN? De ene mens is de andere niet. Sommigen zijn blij met een chef die aan hen geducht leiding

Nadere informatie

Professionaliseren in Netwerken. Emmy Vrieling

Professionaliseren in Netwerken. Emmy Vrieling Professionaliseren in Netwerken Emmy Vrieling emmy.vrieling@ou.nl ü WAAROM? ü WAT? ü FACILITEREN ü AANBEVELINGEN Het Nieuwe Leren Wat is netwerkleren? Een vorm van professionalisering waarbij leraren

Nadere informatie

Virbo 19/03/2014 Mensen en Cultuur - Weerstand

Virbo 19/03/2014 Mensen en Cultuur - Weerstand Virbo 19/03/2014 Mensen en Cultuur - Weerstand Verwachtingen? Leervragen? Doelen De deelnemers reflecteren op de rol van mensen en cultuur bij schoolontwikkeling hebben meer inzicht in weerstand en krijgen

Nadere informatie

Omgaan met pestgedrag voor leerlingen

Omgaan met pestgedrag voor leerlingen Omgaan met pestgedrag voor leerlingen Algemeen: Uw ROC wil door middel van eenduidige trainingen pesten structureel aanpakken. Trainingen en cursussen als maatwerk. Doelstelling: Het doel van de training

Nadere informatie

Wat is de Communicatiewaaier?

Wat is de Communicatiewaaier? Eunice van Luit Programma Wat is de Communicatiewaaier? Doel van de Communicatiewaaier. Wie en waar wordt de waaier op dit moment ingezet? Wat hoor en zie jij? Inzicht in gedrag. o van de ander en van

Nadere informatie

Het gedragmodel. 1. Inleiding

Het gedragmodel. 1. Inleiding Het gedragmodel 1. Inleiding Het gedragmodel is een NLP-techiek, ontwikkeld door Peter Dalmeijer (zie www.vidarte.nl) en Paul Lenferink. Het model leert ons feedback te geven waarbij we anderen op hun

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

Projectmatig werken. Eisma-Edumedia bv, Leeuwarden

Projectmatig werken. Eisma-Edumedia bv, Leeuwarden Projectmatig werken Inleiding...2 Het maken van projecthandleidingen...3 Format Projecthandleiding...4 Procesverslag...5 Problemen bij samenwerking...7 Eisma-Edumedia bv, Leeuwarden 1 Inleiding In deze

Nadere informatie

Gespreksformulieren LB personeel Dommelgroep

Gespreksformulieren LB personeel Dommelgroep Gespreksformulieren LB personeel Dommelgroep (versie mei 2012) FUNCTIONERINGSGESPREK leraar basisonderwijs (LB) Naam: Geboortedatum: Huidige school: Leidinggevende: Huidige functie: Datum vorig gesprek:

Nadere informatie